Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

Сергей Харченко: «Баланс интересов» − это девиз и ежедневная цель необходимые для успешной работы менеджмента Премьер Лиги»

Ua-football.com

23.10.09

Из материалов пояснительной записке к программе деятельности кандидата на должность президента ОПФК «Премьер Лига» (детальная программа кандидата С.Харченко представлена на сайте www.beachsoccer.com.ua)

«Моя программа деятельности в Премьер-Лиге, как генерального менеджера будет сфокусирована на трех ключевых направлениях:

1. Интересы Клубов

2. Реформы футбольного хозяйства

3. Коммерческая деятельность

Это фундамент, на который должна опираться вся работа менеджмента Премьер Лиги по продвижению главного спортивного футбольного продукта страны − «Чемпионат Украины по футболу».

Теперь конкретика:

Президент Лиги , способный эффективно работать по направлению «Интересы Клубов» в моем понимании должен удовлетворять таким требованиям: равно удаленность и равно зависимость, не участие в политике, коммерческая ориентированность, контактность и коммуникабельность, профессиональный менеджмент.

Какой смысл я вкладываю в указанные понятия:

Равноудаленность и равнозависимость:

На протяжении всей карьеры спортивного функционера в большом футболе я не использовал возможности для создания каких либо совместных бизнесов с акционерами футбольных клубов. Этого не будет и после моего назначения.

Я никогда не являлся сотрудником какого либо клуба, не работал в штате ПФЛ Украины или Федерации футбола Украины.

У меня нет поводов или обстоятельств, которые дадут какому-либо клубу возможность оказывать на меня давление с целью лоббирования своих интересов.

На протяжении последних лет деятельности в футболе я выстраивал равные отношения со всеми участниками процесса и в результате у меня есть опыт сотрудничества с большинством акционеров и менеджментом футбольных клубов.

В выстраивании этих отношений моей целью было использовать возможности каждого функционера футбола и акционера клубов на благо развития рынка коммерческих прав Чемпионата Украины по футболу. И я не хотел бы разделять, кто больше сделал для этого. Я могу лишь констатировать факты партнерства и поддержки со стороны:

− Равиля Сафиуллина и его команде с ПФЛ Украины с которой на протяжении 3 лет мы совместно провели большой объем работы и на мой взгляд достигли результатов;

− Григория Суркиса в определении первого Титульного спонсора национального первенства ТМ «Союз Виктан» и предоставления от ФФУ долгосрочной лицензии МСП, которая является базовым юридическим документом в создании рынка прав;

− Олега Мкртчана в содействии оформления контракте МСП с «Украинской Горнообогатительной Компанией», который позволил начать трансляции матчей Чемпионата в 2006 году не только с участием Динамо (Киев) и Шахтер (Донецк) но и других клубов;

− Рината Ахметова и менеджмент футбольного клуба Шахтер и ТРК Украина в предоставлении первым из наших грандов коммерческих прав футбольного клуба Шахтер в единый пакет прав ПФЛ/МСП, а так же в комплексном контракте МСП с ТРК Украины и началом телепоказа матчей Чемпионата не только с участием Шахтера.

− Игоря Коломойского в определении Титульного спонсора Чемпионата Украины по футболу сезона 2007/2008 и оформление контракта МСП − ТМ «Биола».

Моей миссией было найти возможность объединить потенциал этих людей в единое целое вокруг коммерческой составляющей проекта «Чемпионат Украины по футболу».

С глубоким уважением,

Сергей Харченко

+++

Прем’єр-ліга почала співробітництво з IMG

Fpl.ua

23.11.09

ПРЕМ’ЄР-ЛІГА успішно завершила переговори з компанією IMG − світовим лідером у галузі спортивного менеджменту, маркетингу та медіа щодо передачі їй ліцензії на реалізацію міжнародних медіа-прав Епіцентр Чемпіонату України по всьому світу.

Вже починаючи з листопада, IMG просуватиме трансляції українського елітного футбольного дивізіону на міжнародний медіа-ринок (за винятком Російської Федерації, права для території якої Прем’єр-ліга, як і раніше, буде реалізовувати самостійно). Крім того, з сезону 2010/2011 рр. IMG буде також реалізовувати у світовому телепросторі огляди турів чемпіонату. Термін дії контракту закінчується влітку 2012 р.

Виробництво трансляцій та оглядів турів здійснюватиме телеканал «Футбол» − Офіційний бродкастер Прем’єр-ліги на території України.

Відповідно до досягнутих домовленостей, формула співробітництва між Прем’єр-лігою та IMG передбачає не лише гарантовану ліцензійну винагороду за можливість ексклюзивної реалізації медіа-прав Епіцентр Чемпіонату України, але й додаткові бонусні виплати Прем’єр-лізі з боку IMG.

Спільну прес-конференцію за участю представників Прем’єр-ліги та компанії IMG заплановано провести у грудні у Києві.

Віктор Гусєв, коментатор Першого каналу російського телебачення: «Переконаний, що початок співробітництва української Прем’єр-ліги зі світовим лідером спортивних маркетингу та медіа − логічний та правильний крок. Важливо це і з врахуванням глядацьких інтересів широкої української діаспори у багатьох країнах».

Віталій Данілов, президент Прем’єр-ліги: «Ми радіємо початку співпраці зі світовим лідером спортивного маркетингу і медіа. Впевнений, Епіцентр Чемпіонат України гідний того, щоб знайти прихильників у всьому світі. Для нас − це дуже важлива угода як з фінансової, так і зі статусної точок зору».

IMG − світовий лідер індустрії спорту, розваг та медіа.

IMG була заснована в 1960 р., ставши «піонером» у галузі спортивного маркетингу, і, наразі, має більш ніж 60 офісів в 30 країнах світу.

Бізнес IMG охоплює організацію спортивних подій, виробництво і розповсюдження  медійних прав, розвиток бренду, консультування в галузі спонсорства, ліцензування, представлення інтересів спортсменів, спонсорські продажі та інші послуги. Досвід, контакти та ресурси IMG допомагають клієнтам та партнерам досягти їхніх цілей.

IMG виробляє, організовує та володіє правами на велику кількість найбільш престижних спортивних подій, тим самим надаючи своїм клієнтам унікальну можливість будівництва своїх брендів.

Клієнтами IMG в галузі медіа є клуби та федерації. IMG представляє права на такі масштабні події як: The Wimbledon, Australian Open, ATP Master Series, America's Cup, IAAF Diamond League, IOC, ISU, Rugby World Cup, The Open Championship, The PGA Championship, FIVB, NFL, FEI, Moto GP та багато інші.

Клієнтами і партнерами IMG у сегменті футболу є:

1. Провідні футбольні ліги: Англії, Росії, Нідерландів, Данії, Бельгії і Швейцарії.

2. Національні футбольні асоціації: Англії, Нідерландів, Шотландії, Уельсу, Кіпру, Ліхтенштейну, Канади, Росії та інші.

3. Топ-клуби: «Манчестер Юнайтед», «Челсі», «Барселона», «Баварія», «Аякс» та інші.

+++
ЕВРО-2012

 

 

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

23.10.09

Упродовж минулого тижня польські ЗМІ продовжували звертати увагу на підготовку України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Інтернет-портал Onet.pl зі слів президента футбольного клубу “Металіст” (Харків) Олександра Ярославського інформує, що Харків в контексті підготовки до Євро-2012 розвивається досить динамічно. “УЄФА від нас вимагав 1240 місць в п'ятизіркових готелях. На сьогодні ми маємо понад 200, хоча ще три місяці тому не мали жодного”, − наголосив О.Ярославський.

  

Як відзначає Польське агентство преси (РАР), відповідальний за підготовку Польщі до Євро-2012 міністр спорту та туризму (MSiT) РП Адам Герш вірить у позитивне рішення УЄФА щодо проведення турніру в чотирьох українських містах. “Віримо, що Україна здійснила значний поступ, і чотири українські міста отримають шанс організовувати у себе турнір”, − заявив А.Герш під час конференції з тематики Євро-2012.

  

Підбиваючи підсумки перших двох років перебування при владі в Польщі уряду Дональда Туска, керівник MSiT зазначив, що підготовка в РП триває згідно з графіком, і ніщо не перешкоджає реалізації основних інвестицій. “Процес підготовки набув хорошої динаміки після внесення відповідних законодавчих змін”, − констатував він. Міністр наголосив, що позитивний імідж Польщі у світі формуватимуть не лише інвестиції в інфраструктуру, але й організаційні можливості країни під час підготовки до турніру. Він підкреслив також важливість політичної складової проведення футбольного Єврофоруму. “Організовуємо чемпіонат спільно з нашим сусідом Україною і хочемо, щоб Євро-2012 був нашим спільним успіхом”, − цитує А.Герша РАР.

  

Міністр внутрішніх справ та адміністрації (MSWiA) РП Єжи Міллер у контексті підготовки до Євро-2012 також наголосив на важливості тісної співпраці з Україною. “Здійснюємо підготовку до турніру разом з Україною, що ставить перед нами додаткові завдання. Наприклад, працюємо над тим, щоб спільно з нашим сусідом опрацювати процедури, які даватимуть можливість вболівальникам під час ЧЄ-2012 з найменшими труднощами перетинати кордон Шенгенської зони”, − цитує Є.Міллера інформагентство.

  

Заступник міністра інфраструктури РП Патриція Волінська-Барткевич під час прес-конференції погодилася, що усунення нормативних перепон через прийняття спецзаконів про організацію Євро-2012 в авіаційній, залізничній та автомобільній сферах дозволило розблокувати багато інвестиційних проектів. Зокрема, вона поінформувала, що з огляду на це вдалося підписати 1,2 тис. угод на будівництво загалом 1264 км автомагістралей та швидкісних доріг. “На сьогодні працюємо над подібними рішеннями в телекомунікаційній сфері”, − відзначає слова П.Волінської-Барткевич РАР.

  

Аналізуючи підготовку польських міст-організаторів чемпіонату під час зустрічі мерів з керівництвом Спілки PL.2012, голова Спілки Марчін Херра зазначив, що на сьогодні у країні “реалізовується 120 дуже важливих інвестиційних проектів”, інформує РАР. Він додав, що підготовка до ЧЄ-2012 на нинішньому етапі переходить від інфраструктурної до організаційної фази. У ході зустрічі акцентовано увагу на питаннях організації транспортного сполучення, фан-зон та карти вболівальника, наголосив М.Херра.

  

Водночас інформагентство звертає увагу, що керівники міст не передбачають затримок у реалізації найважливіших проектів до ЧЄ-2012, попри зниження через кризу надходження коштів в місцеві бюджети. Зокрема, заступник мера Варшави Єжи Войцехович поінформував, що підготовка до чемпіонату в столиці РП загалом коштуватиме 21 млрд злотих (понад 7,6 млн доларів США), а на сьогодні реалізовуються інвестиції на 12 млрд злотих (понад 4,3 млрд доларів США).

  

“Газета Виборча” відзначає, що депутатам Сейму не вдалося внести доповнення у спецзакон про організацію Євро-2012. Ним вони хотіли регламентували зниження зарплат керівництву відповідальної за підготовку до Євро-2012 в РП Спілки PL.2012 до максимально допустимого для державного чиновника в країні рівня − 19,2 тис. злотих (близько 7 тис. доларів США). Проти такого рішення депутатів від опозиційних партій виступили парламентарії проурядової “Громадянської Платформи” та особисто міністр А.Герш. На його переконання, Євро-2012 − це грандіозний проект, яким потрібно ефективно керувати. Тому він домігся того, щоб зарплати топ-менеджерів Спілки залишилися на рівні 30 тис. злотих (близько 11 тис. доларів США), констатує часопис.

  

У Познані влада міста розпочала широку громадську дискусію щодо майбутнього використання місцевого стадіону після Євро-2012. Як інформує РАР, на зустрічі з цього приводу зібралися разом керівники міста, його мешканці − представники різних професійних груп, футбольні експерти тощо. Дискусія відбувалася у 15-ти групах, а згодом представники від кожної з них ставили запитання експертам, зокрема проектанту спортивної арени Войцеху Рижинському, повноважному представникові мера Познані з питань організації Євро-2012 Міхалу Примасу та іншим особам. На думку М.Примаса, ця зустріч є дуже важливою, оскільки в ній взяли участь різні групи людей, багато з яких практично не цікавляться спортом. Він наголосив, що результатом дискусії стануть пропозиції владі міста щодо майбутнього управління спортивною ареною, що на сьогодні є власністю Познані. За інформацією М.Примаса, його мешканці мали чотири варіанти пропозицій щодо подальшого використання об'єкту: від продовження утримання стадіону містом до максимальної комерціоналізації спортивної арени. Однак експерти переконані, що ці варіанти не обов'язково повинні виключати один одного й можуть взаємодоповнюватися, відзначає інформагентство.

  

Практично усі інфраструктурні проекти, пов'язані з підготовкою до Євро-2012, відбуваються згідно з графіком. Як повідомляє Інтернет-портал Іnteria.pl, на цьому під час конференції у Гданську “Прес Євро” наголосили представники Спілки “PL.2012”, а також відповідальні за підготовку до чемпіонату в кожному з міст-організаторів турніру. Зокрема, мер Гданська Павел Адамович зазначив, що незважаючи на значні витрати з бюджету міста на інвестиції, пов'язані з Євро-2012, цей проект має значну громадську підтримку в місті. “Від самого початку ми прагнули, щоб це був спільний проект, який підтримуватиметься мешканцями міста. Цьому сприяють велика кількість ініціатив та акцій у місті. Вони повинні показати, що створювана інфраструктура допоможе модернізувати місто, спонукає до розвитку туризму”, − наголосив П.Адамович. Він додав, що заради цього на місці будівництва місцевого стадіону регулярно проводяться “дні відкритих дверей”. За інформацією мера Гданська, в рамках цього заходу будмайданчик відвідало вже 10 тис. осіб з числа різних професійних і соціальних груп.

  

“Газета Виборча” повідомляє про незвичайну акцію у Гданську: влада міста для її наймолодших мешканців видала книжку, де в доступній формі за допомогою розмальованих картинок дошкільнятам розповідається про підготовку міста до ЧЄ-2012. Відзначається, що книжечка маленьким мешканцям приморського міста роздаватиметься безкоштовно.

  

Часопис “Жичє Варшави” зазначає, що з думкою про Євро-2012 в столиці Польщі проведено тренування медичних служб з метою відпрацювання дій у критичних умовах. Представник відділу охорони здоров'я Варшави Павел Сенніцький повідомив, що згідно із задумом відпрацьовувалися питання допомоги 150 умовно постраждалим під час матчу на Національному стадіоні. За його інформацією, у навчаннях взяли участь 18 бригад швидкої допомоги, військовий, дитячий та три звичайні шпиталі польської столиці. До участі в операції не залучався, як раніше планувалося, спеціальний гелікоптер медичної допомоги. “Метою навчань було перевірити час транспортування постраждалих до шпиталів, а також можливості рятувальних бригад та шпиталів”, − зазначив П.Сенніцький. Він додав, що навчання тривалістю дві години відбулися згідно із планом. Підбивши їхні результати, у місті думатимуть, як вдосконалити систему надання медичної допомоги до Євро-2012, наголосив медик.

  

Як повідомляє РАР, у Варшаві відбулася прес-конференція, присвячена захисту інтелектуальної власності та нечесній маркетинговій діяльності багатьох компаній, що намагаються використовувати логотип “Євро-2012” для своєї популяризації на ринку. В цьому контексті національний координатор з питань інтелектуальної власності в Спілці «PL.2012» Томаш Захорський зазначив, що ситуація з охороною інтелектуальної власності в країні є доброю. Він підкреслив, що РП є членом усіх міжнародних організацій та угод у цій сфері. Водночас експерт звернув увагу на те, що в Польщі вже відзначено кілька випадків продажу товарів з логотипом “Євро-2012” фірмами, які не мали на це права. “Нелегальне використання символіки турніру є дуже серйозною справою. Зафіксовано також випадок пропозиції продажу в Інтернеті фіктивного пакету квитків на десять матчів ЧЄ-2012 за 90 тис. євро. Звичайно, жодних справжніх білетів ще немає”, − наголосив Т.Захорський.

  

РАР звернув також увагу й на виступ на конференції головного спеціаліста Координаційного бюро з питань підготовки та проведення в Україні Євро-2012 Данила Юрченка. Він зазначив, що в Україні також виявлено випадки таких порушень. Зокрема, він поінформував, що нещодавно в Донецьку виявлено партію туалетного паперу з написом “Євро-2012”, яку було утилізовано в присутності представників УЄФА.

  

Інформагентство зазначає, що значну увагу на конференції присвячено поняттю “маркетингу із засідки” (ambush marketing) − нечесній конкуренції фірм, коли багато з них використовували факт проведення попередніх футбольних Єврофорумів і намагалися таким чином завоювати для себе ринок збуту товарів та послуг.

+++

Кожне приймаюче місто матиме свій сайт до Євро-2012

Ukrinform.ua

23.11.09

Хоча Виконком УЄФА ще не підтвердив статус трьох приймаючих міст України, але експерти європейського союзу продовжують висувати вимоги щодо їхньої підготовки. Цього разу ми отримали вимоги та рекомендації щодо Інтернет-ресурсів, які мають представити потенціал кожного міста України та Польщі.

На семінарі, одночасно проведеному у Львові та Варшаві, представники організаторів Євро-2012 почули, що саме мають містити веб-ресурси міст, підготовлені для учасників і гостей чемпіонату.

УЄФА передбачає наявність обов’язкових рубрик на сайтах, це − стадіон, транспорт, готелі. Також кожен міський портал має містити цікаві та корисні факти про місто, інструкції, як дістатися до того чи іншого об’єкту на муніципальному транспорті, особливо важливою є інформація щодо схеми проїзду від аеропорту, залізничного чи автобусного вокзалу до стадіону та центру міста.

На початку свого функціонування портал повинен мати дві мовні версії − українську та англійську. Згодом до них приєднаються сторінки польською мовою. На етапі, коли буде відомо, які команди гратимуть у тому чи іншому місті, на порталах з»являться сторінки для тих країн, які будуть представлені в даній групі.

У свою чергу, УЄФА подаватиме мінімальний набір інформації про міста України та Польщі на своєму веб-ресурсі. Головне, що європейці даватимуть посилання на міські портали приймаючих країн.

В Україні та Польщі вже з’явилася низка комерційних сайтів, присвячених інфраструктурі міст, але тільки офіційні портали отримають підтримку з боку УЄФА.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

Беланов может возглавить Премьер-лигу

Индустриальное Запорожье (Запорожская область)

21.11.09

Для участия в выборах президента футбольной Премьер-лиги Украины, которые состоятся 1 декабря, официально зарегистрированы три человека: ныне занимающий этот пост Виталий Данилов, обладатель «Золотого мяча» Европы 1986 года Игорь Беланов и глава Ассоциации пляжного футбола Украины Сергей Харченко.

+++

Суддя «Кривбас» не врятував…

Богдан ПАСТЕРНАК

Високий Замок (Львівська область)

21.11.09

Вупереч арбітру «Карпати» вирвали у Кривому Розі перемогу

Не показавши змістовного футболу, львівські «Карпати» у неділю, 22 листопада, на виїзді обіграли криворізький «Кривбас» − 2:1. Врятувати команду Олега Тарана не зміг навіть арбітр матчу Олександр Дердо, який у першому таймі фактично «подарував» гол господарям поля, призначивши “ліве” пенальті.

Для львівських вболівальників поєдинок «Кривбас» − «Карпати» розпочався оптимістично. Перша ж атака «зелено-білих» завершилася взяттям воріт. Гол-красень на свій рахунок записав Олег Голодюк. Який удар вдався гравцеві молодіжної збірної України метрів із 24-ох − словами описати важко, треба дивитися повтори і милуватися ними... Пропустивши гол, криворіжці заграли «першим номером». Однак без результату. А «карпатівці» зробили ставку на контратаки, поступово «засушуючи» гру.

Ключовий епізод у першому таймі стався на 27-й хвилині матчу. Бартуловіч у боротьбі із захисником «Карпат» Тубічем опинився на газоні. Арбітр матчу Олександр Дердо вказав на «точку», хоч епізод на пенальті явно не тягнув…

Сумнівне пенальті реалізував сам “потеріплий” Бартуловіч. Надалі у поєдинку продовжував домінувати «Кривбас». Команда Олега Тарана була ближчою до другого м’яча, ніж «Карпати». Зокрема, хорошого удару по воротах Тлумака завдав Каракевич − метрів із 20-ти. У цьому епізоді львів’янам пощастило, м’яч пролетів поруч зі стійкою... Свисток арбітра на перерву зафіксував нічию.

Початок другого тайму запам’ятався ударом Жданова. Олександр метрів із 26-ти пробив над поперечкою. Надалі у матчі пішла нудна гра “без воріт”. Підопічним Олега Кононова мало що вдавалося. «Кривбас» хоч і атакував, однак робив це «беззубо». У діях підопічних Тарана теж було чимало браку... Утім, “зелено-білим” таки пощастило вирвати перемогу. Федецький виконав навіс на Кузнецова, і Сергій у боротьбі із захисником скерував м’яча у верхній кут воріт − 1:2. Шансів зрівняти рахунок у господарів поля не було.

+++

На київське «Динамо» чекає новоспечений чемпіон Росії

Микола ЛУКІВ

Високий Замок (Львівська область)

21.11.09

Чемпіонат Англіїи 13 тур. Нічого собі запасні!

Навіть попри те, що склад лондонського «Челсі» напередодні зустрічі із «Вулверхемптоном» недорахувався таких його лідерів, як Френк Лемпард, Дідьє Дрогба, Деку та Міхаель Баллак, «аристократи» просто-таки знищили суперника. Ось що означає довга лава високо-

класних виконавців: Джо Коул, Саломон Калу та Джон Обі Мікель якісно замінили згадуваних зірок і допомогли зняти питання про підсумок протистояння ще до перерви. Стараннями Флорана Малуда та Мікаеля Ессьєна (двічі) господарі вели перед з рахунком 3:0 вже на 22-й хвилині гри. Довершив розгром Джо Коул. Атакувальний хавбек забив вперше з жовтня минулого року: постійні травми та втрата місця в основному складі коштували англійцю чимало нервових клітин. Будемо сподіватися, що від суботи у його кар’єрі розпочалася біла смуга.

Результати матчів: «Ліверпуль» − «Манчестер Сіті» − 2:2 (Шкртел, 50, Бенаюн, 77 − Адебайор, 69, Айрленд, 76), «Халл Сіті» − «Вест Хем» − 3:3, «Барнлі» − «Астон Вілла» − 1:0, «Челсі» − «Вулверхемптон» − 4:0 (Малуда, 5, Ессьєн, 12, 22, Коул, 56), «Бірмінгем» − «Фулхем» − 1:0, «Сандерленд» − «Арсенал» − 1:0 (Бент, 71), «Манчестер» − «Евертон» − 3:0 (Флетчер, 35, Каррік, 67, Валенсія, 76), «Болтон» − «Блекберн» − 0:2. Зустрічі «Тоттенхем» − «Віган» та «Сток Сіті» − «Портсмут» завершилися після підписання номера до друку.

«Челсі»       13     11     0      2      33-8    33

«Манчестер»     13   9      1      3      26-12   28

«Арсенал»      12   8      1      3      36-15   25

Бомбардир: Фернандо Торрес («Ліверпуль») − 10 голів.

Чемпіонат Італії 13 тур. Розминка перед боєм

Напередодні континентального чемпіонського протистояння зі знекровленою «Барселоною» міланський «Інтер» непогано розім’явся у Болоньї. Однойменний місцевий клуб старався як міг, проте все, на що виявився здатен, − це гол у першому таймі. Вищий за класом суперник дотиснув господарів після перерви і з прегарним настроєм вирушає до Іспанії.

Результати матчів: «Болонья» − «Інтер» − 1:3 (Салайєта, 23 − Міліто, 22, Балотеллі, 42, Камбіассо, 72), «Фіорентина» − «Парма» − 2:3, «Рома» − «Барі» − 3:1, «Палермо» − «Катанья» − 1:1, «Наполі» − «Лаціо» − 0:0, «Сієна» − «Аталанта» − 0:2, «Мілан» − «Кальярі» − 4:3, «Ліворно» − «Дженоа» − 2:1, «Сампдорія» − «К’єво» − 2:1. Матч «Ювентус» − «Удінезе» завершився вчора пізно ввечері.

«Інтер»       13     10     2      1      32-11   32

«Ювентус»      12   7      3      2      25-13   24

«Мілан»       13    7      4      2      18-15   25

Бомбардир: Ді Натале («Удінезе») − 9 голів.

Чемпіонат Німеччини 13 тур. «Вердер» всемогутній…

Чемпіонську гру продемонстрував у звітному турі «Вердер». І річ не тільки в тім, що після виїзної перемоги над «Фрайбургом» підопічні Томаса Шаафа очолили турнірну таблицю у бундеслізі. Вражає та легкість, з якою бременці контролювали хід протистояння. Здавалося, що забити більше, аніж шість м’ячів у ворота суперника «зелено-білим» заважав саме головний тренер, який грізно наказував команді зіграти посеред другого тайму у захисний футбол. А до того на полі відбувалася справжня гольова феєрія. Навіть без бразильця Дієго у складі (конструктивний півзахисник тепер з успіхом захищає кольори туринського «Ювентуса»), «Вердер» володів вражаючою перевагою в районі центрального кола і забивав, забивав… За відсутності яскраво вираженого таранного форварда у гостей відзначилася мало не половина команди − загроза на ворота «Фрайбурга» того вечора йшла чи не від кожного бременця, окрім голкіпера Тіма Візе. 0:6 − так тримати.

Результати матчів: «Фрайбург» − «Вердер» − 0:6 (Алмейда, 33, 57, Марін, 55, Озіл, 67, Налдо, 73, Розенберг, 82), «Шальке» − «Ганновер» − 2:0 (Фарфан, 69, Моравек, 90), «Штутгарт» − «Герта» − 1:1, «Кельн» − «Хоффенхайм» − 0:4, «Айнтрахт» − «Боруссія» М − 1:2, «Вольфсбург» − «Нюрнберг» − 2:3, «Боруссія» Д − «Майнц» − 0:0. Матчі «Баварія» − «Байєр» та «Гамбург» − «Бохум» завершилися після підписання номера до друку.

«Вердер»  13  7      5      1      29-10   26

«Байєр»   12  7      5      0      25-8    26

«Шальке»  13  7      4      2      21-12   25

Бомбардир: Кісслінг («Байєр») − 9 голів.

Чемпіонат Іспанії 11 тур. «Свинячий» грип «косить» «Барселону»

Мадридський «Реал» уперше за кілька останніх років забрався на найвищий щабель турнірної таблиці у Прімері. Королівський клуб забив у ворота «Расінга» із Сантадера тільки один гол, однак зіграв бездоганно у захисті і тріумфував у підсумку. А ось єдиної результативної атаки «Барселони» виявилося замало для здобуття повноцінних трьох очок. Баскський «Атлетік» зумів відігратися після взяття власних воріт Данні Алвешем, тож фінальний свисток зафіксував бойову нічию. Українець Дмитро Чигринський відіграв у складі каталонців «від дзвінка до дзвінка». Щоправда, й вибору у Хосепа Гвардьоли на позицію центрального захисника не було − мексиканець Рафаель Маркес, а ще Ерік Абідаль та Яя Туре хворіють на «свинячий» грип.

Результати матчів: «Тенеріфе» − «Севілья» − 1:2 (Ніно, 75 − Перотті, 32, Ренато, 49), «Депортиво» − «Атлетико» − 2:1, «Реал» − «Расинг» − 1:0 (Ігуаін, 22), «Атлетік» − «Барселона» − 1:1 (Тореро, 63 − Алвеш, 54). Решта матчів туру, серед яких «Осасуна» − «Валенсія» та «Еспаньол» − «Хетафе», завершилися вчора пізно ввечері.

«Реал»       11     9      1      1      27-8    28

«Барселона»     11  8      3      0      29-8    27

«Севілья»      11    8      1      2      21-8    25

Бомбардир: Вілья («Валенсія») − 8 голів.

Чемпіонат Росії 29 тур. «Золота» нічия «Рубіна»

Невиразна нічия у протистоянні з «Зенітом» не завадила казанському «Рубіну» достроково (за тур до завершення регулярної першості) захистити титул чемпіона країни. Мало хто сподівався, що підопічним Курбана Бердиєва вдасться повторити минулорічний успіх, проте команда з Татарстану склала непростий іспит на «відмінно» навіть з тягарем Ліги чемпіонів на плечах. Звітна гра проходила з відчутною перевагою амбітних господарів − лишень нападник Олександр Бухаров змарнував дві стовідсоткові нагоди вразити ворота за спиною Едуарда Малофеєва. Пітерський клуб не соромився порушувати правила у безпосередній близькості до власної карної зони, та покараним за брудні дії так і не був. А коли з Москви почали надходити приємні новини (ЦСКА перемагав «Спартак»), господарі вирішили втримати синицю у руках і сконцентрувалися на шліфуванні майстерності у захисті. Можливо, до зустрічі з київським «Динамо» готувалися − завтра чемпіонові України доведеться тут атакувати.

Результати матчів: «Томь» − «Ростов» − 2:1, «Амкар» − «Хімки» − 2:0, «Сатурн» − «Крилья Совєтов» − 3:1, «Терек» − «Кубань» − 0:1, «Спартак» − ЦСКА − 2:3 (Алекс, 7, з пенальті, Веллітон, 64 − Дзагоєв, 45, Нецид, 49, 89), ФК «Москва» − «Спартак» Нч − 0:2, «Динамо» − «Локомотив» − 0:2, «Рубін» − «Зеніт» − 0:0.

«Рубін»       29     18     6      5      59-21   60

«Спартак»      29    17     4      8      60-31  

«Зеніт»       29     14     9      6      46-26   51

«Локомотив»     29  14     9      6      40-29   51

+++

«Динамо» помстилося «Шахтарю»

Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

21.11.09

У Кубку України перемогли «гірники», у чемпіонаті − кияни

У центральному матчі 14-го туру «Динамо» − «Шахтар» “гірники” вперше за останні 12 (!) років зазнали поразки з великим рахунком, поступившись киянам − 0:3. Провалом підопічних Мірчі Луческу скористався «Металіст», який, обігравши «Зорю» − 2:0, піднявся на другу сходинку в турнірних перегонах.

Востаннє «Шахтар» програвав у чемпіонатах з різницею у три м’ячі ще 1 вересня 1997 року, і також у Києві від «Динамо» − 0:3. Цього разу вже на самому початку поєдинку прохід Даріо Срни до штрафного киян завершився порушенням правил з боку Маграо. Арбітр Віктор Швецов вказав на позначку. Проте штатний пенальтист “Шахтаря” Фернандіньо вперше у сезоні схибив, пробивши повз рамку воріт, які після перерви знову захищав Олександр Шовковський. Цей епізод додав впевненості динамівцям, які під кінець тайму відкрили рахунок. Тарас Михалик зробив флангову передачу на Андрія Шевченка, який в один дотик віддав пас Артему Мілевському, і той сходу низом пробив у ближній кут. А на початку другого тайму Шевченко знову зробив результативну передачу на Мілевського, який, обігравши Срну, знову влучно пробив повз Андрія П’ятова. Це вже п’ятий дубль Мілевського і перший за останній рік його виступів у Прем’єр-лізі.

А остаточно зняв сумніви щодо переможця матчу Андрій Ярмоленко, який, скориставшись грубими помилками захисників «Шахтаря», перекинув м’яч через П’ятова у ворота. Гол престижу міг провести Олександр Гладкий, але його удар чудово парирував досвідчений Шовковський.

Про напругу матчу свідчать сім жовтих карток, якими Швецову доводилося вгамовувати пристрасті на полі... «Динамо» взяло реванш за жовтневу кубкову поразку від «Шахтаря», зробило подарунок до дня народження своєму президенту клубу Ігорю Суркісу й закріпилося на першому місці. Ігор Суркіс після гри розповів журналістам: «У роздягальні я подякував хлопцям за якість гри, самовіддачу і добрий настрій перед матчем у Казані з “Рубіном”. Але цю перемогу потрібно скоріше забути. У нас є всі шанси «зачепитися» за вихід у плей-оф Ліги чемпіонів».

Наставник же донеччан Мірча Луческу був відвертим: «Хотів би попросити вибачення в наших уболівальників за ту гру, яку ми сьогодні продемонстрували. Якщо чесно, мені соромно за те, що було на полі. Ще не бачив, щоб наша команда виглядала так жахливо, як сьогодні. «Динамо» заслуговує поздоровлень за цю гру».

У Харкові «Металіст» лише під кінець матчу зумів «згасити» «Зорю», провівши два м’ячі за шість хвилин. Спочатку Коельо після пасу Олександра Рикуна вийшов на побачення з Ігорем Шуховцевим і відкрив рахунок. А згодом після пасу того ж Рикуна відзначився вже Денис Олійник, потужним ударом «розстрілявши» ворота «Зорі». Тож команда Мирона Маркевича вперше у сезоні вийшла на друге місце. Після гри наставник харків’ян так прокоментував чутки про те, що він може очолити збірну України: «У мене чинний контракт з «Металістом», і я не знаю, як можна такі речі суміщати»...

У п’яти суботніх матчах перемагали лише господарі, зокрема, у Донецьку «Металург» переграв «Арсенал» − 3:0. Почав розгром “канонірів” Мгуні, який після двомісячної перерви повернувся в “основу” − він головою замкнув передачу Велізара Димитрова. А після перерви відзначився сам болгарин − після вивіреної передачі Санні Кінгслі. Генріх Мхитарян полюбляє забивати під завісу матчів − ось і цього разу відзначився вже у компенсований час, пробивши під поперечину воріт Віталія Реви.

Гравці «Оболоні» на матч з «Ворсклою» поїхали з хорошим настроєм, адже “пивоварам” Апеляційний комітет ФФУ своїм рішенням повернув три очки, раніше зняті з киян за «порушення антидопінгових правил». Проте полтавчани не дозволили «Оболоні» збільшити її очковий багаж, перемігши киян − 3:2. Володимир Чеснаков скористався пасом Романа Безуса і відкрив рахунок. Потім сам Безус подвоїв рахунок, а в другому таймі інтригу в матч вніс киянин Сергій Рожок, який у падінні скоротив рахунок. Проте через хвилину м’яч знову побував у воротах гостей − головою влучно пробив Йован Маркоскі. Останнє гольове слово було за киянином Ігорем Малишем, який вперше відзначився серед “еліти”.

За подібним сценарієм розвивались події і у Криму, де «Таврія» вирвала перемогу над «Закарпаттям» − 3:2. Господарі швидко повели в рахунку, коли Лакі Ідахор після пасу Олега Карамушки красиво пробив повз Дмитра Бабенка. А Желько Любеновіч скористався відскоком м’яча від оборонця і збільшив перевагу. У другому таймі закарпатці зуміли відіграти два м’ячі. Сергій Давидов замкнув простріл Павла Ксьонза, а Ігор Тимченко першим встиг на добивання м’яча, якого не зумів приборкати воротар «Таврії». А в заключні хвилини зіткнення екс-карпатівців Максима Фещука та Андрія Донця завершилось падінням Максима у штрафному, і Олег Зубарєв призначив пенальті, яке реалізував найкращий бомбардир кримчан Олександр Ковпак.

«Чорноморець» зіграв унічию з «Металургом» 3 − 0:0. Матч «Іллічівець» − «Дніпро» завершився після підписання номера до друку.

+++

Фещук про жеребкування півфіналу Кубка

Львівська газета (Львівська область)

21.11.09

Волею жереба в півфіналі Кубка України з футболу команда з першої ліги “Волинь” отримала не найсильнішого з можливих суперника та має хороші шанси вийти у фінал.

У півфіналі волиняни зіграють із симферопольською “Таврією”.

“Із жеребом пощастило, все-таки гратимемо з першоліговою командою. Зрештою, думаю, “Волинь” теж вважає, що їй поталанило, − прокоментував “Газеті” підсумок жеребкування форвард “Таврії” Максим Фещук. − Шанси в обох команд рівні, 50 на 50. Це ж півфінал, ми гратимемо на виїзді. За командами з першої ліги регулярно спостерігаю. “Волинь” хоче повернутися в еліту, показує хороші результати. З лучанами грали на тренувальних зборах, отож команда мені знайома. Віталій Кварцяний − амбітний тренер, упевнений, він знайде потрібні слова, аби “завести” свою команду на гру з нами”.

Іншу пару складуть дві донецькі команди − “Шахтар” і “Металург”. Матч відбудеться на полі “металургів”.

Спершу планували, що півфінальні кубкові поєдинки пройдуть 24 березня, однак, як зазначив перед жеребкуванням генеральний директор Прем’єр-ліги Олександр Єфремов, через перенесення 13-го туру дата проведення кубкових матчів може змінитися, оскільки в команд дуже щільний календарний графік.

Нагадаємо, згідно з регламентом, усі етапи Кубка України складаються з одного матчу.

+++

Вместо футболистов от Украины в ЮАР поедут чиновники

Гарринальд НЕМИРОВСКИЙ

Крымская правда (АР КРЫМ)

21.11.09

Давайте забудем «черный» вечер минувшей среды. За четыре часа, проведенные вместе с телевизионщиками в Донецке и словенском Мариборе, мы убедились, что летом будущего года на полях Южно-Африканской Республики футболисты Украины и России и мы вместе с ними не будем участниками «праздника жизни», как некоторые мои коллеги уже стали называть «Мундиаль-2010». Обе сборные в крайне важных для себя поединках потерпели поражения с минимальным счетом (0:1): украинцы − от греков, а россияне − от словенцев, которым на африканской земле не уготовлены «пироги и пышки», а скорее всего их ждут «синяки и шишки». Но если украинцы к подобному финалу отборочной страды шли «уверенным» шагом, то россияне были достойны более мажорного исхода.

Но, друзья, не переживайте. Украина и Россия будут представлены на «Мундиале-2010» нашими людьми: президентом ФФУ Григорием Суркисом и президентом РФС Виталием Мутко, разумеется, в компании футбольных функционеров. Только бы (а это касается прежде всего нашей «неньки») чиновники от футбола не решили сэкономить деньги на телевизионные трансляции матчей чемпионата мира из ЮАР. Ведь «Мундиаль» будет проходить после нашей бесконечной череды выборов от верхов до самых низов, и казна окажется бедна, как церковная мышь.

Однако не будем вдаваться в политику, а вернемся на стадионы Донецка и Марибора. Правда, и там не обошлось без политиков самого высокого ранга. На «Донбасс-Арене» в респектабельном костюме появился в VIP-ложе президент Украины Виктор Ющенко, освистанный зрителями. В США такой прием высокого гостя означал бы любовь к нему людей, а у нас (?) − решай, читатель, как тебе сподручно. А в Словении на скромный стадион в спортивной куртке цветов сборной России пожаловал и присел на гостевой трибуне президент наших северных соседей Дмитрий Медведев, как показалось, даже без охраны. И хотя матчи транслировались один за другим по разным программам, их объединяло одно и то же: небывалый энтузиазм со стороны соперников наших сборных.

Маститые греки − как-никак несколько лет назад они владели титулом чемпиона Европы − больше внимания уделяли обороне. Особенно после того, как на 31-й минуте их маленький бородач Димитрис Салпингидис, как на коньках, пронесся между Александром Кучером и Евгением Хачериди «на свидание» с Андреем Пятовым и забил исторический для Эллады мяч, во второй раз позволяющий грекам выступить на чемпионате мира. Зато словенцы продемонстрировали россиянам, да и украинцам тоже, как надо бороться за честь своей страны, в том числе и на футбольном поле, когда следует только побеждать и никаких иных вариантов быть не может. Не имея подавляющего преимущества над гостями, как, кстати, и греки над хозяевами поля, они со своей задачей справились отлично. Единственный гол, который словенцам предстояло отыграть после поражения в Москве в первой встрече плей-офф (1:2), забил под занавес первого тайма неистовый Марко Дедич, производивший впечатление, как и его друзья по команде, человека с двумя сердцами. И тут вспомнилась игра сборной Советского Союза, которая в решающих матчах демонстрировала высокий патриотизм и самоотдачу, увы, сейчас они даже не снятся нашим футбольным миллионерам типа Артема Милевского или Александра Алиева, привыкших под опекой арбитров «издеваться» над соперниками по премьер-лиге в надежде, что на них обратят внимание селекционеры зарубежных клубов. А отъезжая в Англию, Германию, Испанию, это хорошо было видно на ряде российских футболистов: они начинают беречь свои ноги, которые приносят им неплохие дивиденды. Поэтому не будем посыпать голову пеплом из-за того, что они не прорвались сквозь «артиллерийскую канонаду» соперников, более настроенных в этот осенний вечер на победу.

Лично мне в «черную» среду было особенно жаль двух человек, которые доказали свою верность футболу: капитана сборной Украины, футболиста с мировым именем Андрея Шевченко и главного тренера сборной России, летучего голландца Гуса Хиддинка. Почему летучего? А потому, что за предыдущие двенадцать лет, прежде чем возглавить россиян, он выводил в решающую часть чемпионатов мира 1998, 2002, 2006 гг. сборные Голландии, Южной Кореи, Австралии, и, поверьте, они на этих чемпионатах не затерялись. Уверен, что у коуча мастерства не убавилось, он был весьма демократичен с нашими парнями, но наши игроки привыкли к другому обращению с ними: «Доверяй, но обязательно проверяй» и в решающий момент подвели Гуса. Ну а Шева сделал все возможное и даже больше, чтобы придать определенный шарм весьма бледной сборной Алексея Михайличенко, которой зачастую сопутствовал «ломовой фарт», позволявший неожиданно выскочить на второе место в группе и попасть в плей-офф. Но, увы, вечного фарта не бывает, и если англичане могли себе позволить осечку в игре с нашими ребятами, образно говоря, стоя двумя ногами в ЮАР, то греки позволить такого себе не могли. Жаль, что Андрей не сумел себя проявить из-за травмы на ЧМ-2006 в Германии, а теперь не попал на свой последний «Мундиаль». Возможно, он еще и побывает на мировых форумах футбола, но как тренер или функционер высокого ранга. Ведь смог же француз Мишель Платини стать президентом УЕФА. Но Шевченко, надеюсь, еще несколько лет поиграет за сборную Украины, в которой уже оставил последователям рекорд в 43 забитых мяча, и доведет свое достижение до полусотни голов.

Кроме матчей Украина − Греция и Словения − Россия в среду на нашем континенте состоялись ответные поединки плей-офф: Босния и Герцоговина − Португалия − 0:1 и Франция − Ирландия − 1:1. На нейтральном поле в Судане прошла дополнительная встреча Алжир − Египет − 1:0, а в Монтевидео был сыгран ответный международный плей-офф Уругвай − Коста-Рика − 1:1. После окончания этих поединков можно подвести итоги отборочных баталий и назвать всех 32-х участников «Мундиаля-2010» на полях ЮАР.

Европу будут представлять тринадцать сборных: Германия и Италия (в 17 раз участвуют в ЧМ), Англия, Испания и Франция (13), Нидерланды и Швейцария (9), Португалия (5), Дания (4), Сербия (3), Греция и Словения (2), Словакия (дебютирует на чемпионате мира).

Зону Африки будут представлять шесть сборных: Камерун (6), Алжир, Нигерия и ЮАР (3), Гана и Кот-д'Ивуар (2).

Зону Южной Америки будут представлять пять сборных: Бразилия (19, единственная команда участвовавшая во всех девятнадцати «Мундиалях»), Аргентина (15), Уругвай (11), Парагвай и Чили (8).

Зону Азии будут представлять четыре сборных: Южная Корея (8), Япония (4), Австралия (3), КНДР (2).

Зону Северной Америки и стран Карибского бассейна будут представлять три сборных: Мексика (14), США (9), Гондурас (2).

Зону Океании представляет сборная Новой Зеландии (2).

Хотим познакомить читателей с публикацией в испанском издании «Marka» о жеребьевке турнира для тридцати двух участников «Мундиаля-2010». Она будет проводиться 4 декабря в Кейптауне. По мнению испанцев, четыре корзины будут сформированы по географическому принципу, а их окончательный состав станет известен после обнародования нового рейтинга сборных команд по версии ФИФА.

Жребий рассеет сборные на восемь групп, по четыре команды в каждой.

+++


ИГРА СБОРНОЙ − РЕАКЦИЯ СМИ

Не в тот футбол играют в Гондурасе

Индустриальное Запорожье (Запорожская область)

21.11.09

Капитан сборной Украины по футболу Андрей Шевченко после матча с греками не сдерживает слез − он больше не сыграет на чемпионате мира. А что говорили перед матчем? «Лично я в победе не сомневаюсь», − сорвалось с языка у бывшего тренера «Металлурга» Вячеслава Грозного. Ему вторил и экс-наставник сине-желтых Леонид Буряк: «Я даже не сомневаюсь, что сборная Украины поедет на чемпионат мира». И даже букмекеры − люди, которые не ошибаются, ставили на победу Украины. Но парни Михайличенко умудрились посрамить и прогнозистов, и самих себя: горькое поражение в Донецке − 0:1.

+++

Михайличенко мусить піти

Богдан ПАСТЕРНАК

Високий Замок (Львівська область)

21.11.09

Перемагає у футболі не той, хто більше атакує, а той, хто більше забиває. Що й довів матч Україна-Греція.

Перемагає також той, хто грає «головою», тобто тактично грамотно. Саме “головою” перемогли українців греки.

Україна пропустила гол, коли провалилися гравці центру захисту, на позиції, яку міг закрити Дмитро Чигринський. Не знаю, у якій формі зараз оборонець “Барселони”, але, очевидно, в такому матчі він би допоміг. Олександр Кучер в останніх матчах “Шахтаря” не виблискував. Чому головний тренер Олексій Михайличенко поставив його в “основу” збірної, сказати важко... Бракувало на полі Андрія Вороніна, який міг би “протаранити” захист команди Отто Рехагеля. Андрій, за словами Михайличенка, сам попросив не викликати його на ці матчі. Хотілося б про це запитати в самого Вороніна. Не здивувався б, якби відповідь нападника була іншою...

Зі стартовим складом Михайличенко не вгадав. Відтак довів, що тренувати збірну України він не вміє. Яка гра збірної під орудою Олексія Олександровича у відбірному циклі до Мундіалю сподобалася вболівальникам?

Одну гру я пригадав. Перемога над Англією вселила надію на поїздку до Південної Африки... Окрім цього, пригадати нічого. Утім, невмотивованих англійців ми просто зобов’язані були перемагати. Натомість поєдинки з хорватами, у яких ми здобули два очки, − щастя для нас. Будемо відверті, Фортуна у цих матчах, особливо на виїзді, була на нашому боці... Матчі проти білорусів − взагалі антифутбол у виконанні “синьо-жовтих”.

Михайличенко, який не впорався зі своїм завданням, готовий продовжувати роботу зі збірною... Як на мене, Михайличенко повинен піти з команди! Цей тренер збірної не показав нічого. Як казав відомий український тренер Мирон Маркевич, буде гра − буде й результат. У збірної України гри не було, тож і результат не прийшов.

+++

ВІДМУЧИЛИСЬ...

Олександр ЗГОРАНЕЦЬ

Волинь ( Волинська область)

21.11.09

На що ми могли розраховувати на чемпіонаті світу, коли навіть «грецький горішок» виявився для нас заміцним? Тим часом Олексій Михайличенко замість того, щоб визнати провал, свою професійну безпомічність і оголосити про відставку, заявив, що готовий і далі працювати зі збірною. Ганьба навіть не як тренеру, а як людині!

Плей-оф до чемпіонату світу-2010. Матч-відповідь. Україна − Греція − 0:1 (Салпігідіс, 32). Перша гра − 0:0.

   Збірна УКРАЇНИ: П'ятов, Ракицький, Кучер, Тимощук, Хачеріді, Шевченко, Алієв (Селезньов, 56), Мілевський, Ярмоленко, Кобін, Михалик.

   − У виїзному матчі наша тактика полягатиме в тому, щоб також не дати супернику забити, і сподіватися на свої моменти в атаці. Думаю, одного гола нам буде достатньо, щоб поїхати на чемпіонат світу, − як у воду дивився, коли говорив ці слова напередодні матчу-відповіді головний тренер збірної Греції, 71-річний Отто Рехагель. Тактика Хитрого Лиса знову блискуче спрацювала і він з греками, взявши Донецьк, тепер летить на чемпіонат світу в Південну Африку. − Перед грою я сказав хлопцям, щоб потрапити на чемпіонат світу, треба заслужити прихильність богів. А це можна зробити лише неймовірною самовіддачею, пристрастю і нескоримим бойовим духом. І вони це змогли! За 8 років, що я керую командою, вона дуже змінилась, адже навіть із чемпіонського складу Євро-2004 у нас залишилося лише три футболісти, тому для більшості моїх хлопців чемпіонат світу − це буде нова мета і нові відчуття. Запитуєте, чому ми не демонструємо атакуючого футболу? Дайте мені Кака, Мессі, Іньєсту, Хаві і я продемонструю вам атакуючий футбол! − пообіцяв Рехагель під оплески журналістів.

   Що ж, на грецькій вулиці − велике свято, а в нас... Повний попадопулос! Відмучились... Хоча, якщо чесно, це мало статися ще набагато раніше − у матчах проти Хорватії і Білорусі, де нам просто пощастило не програти. І хоч нічия із сябрами залишала уже примарні шанси, в союзники нам записалася збірна Англії, яка мала зуб на хорватів і тому подарувала нам несподівану перемогу, чим продовжила агонію нашої збірної. Якщо чесно, то кожен з нас розумів, що з такою грою ми можемо лише заважати нормальним збірним грати у футбол на чемпіонаті світу. І все ж серце вболівальника надіялося до останнього, що ми теж будемо не чужими на футбольному святі, яке трапляється лише раз на чотири роки. Тим паче, що для цього залишалося виграти лише один матч.

   А тепер серця уболівальників повністю розбиті і вони вимагають крові: збирають підписи на відставку Олексія Михайличенка і Григорія Суркіса. Ну, із паном Суркісом, навіть незважаючи на те, що він не захотів пристати на пропозицію Рината Ахметова зменшити ціну на квитки і через це замість 51 500 глядачів на «Донбас-Арені» було 20 тисяч порожніх місць, вони таки погарячкували. Адже Григорій Михайлович нам подарував Євро-2012, бо не віриться, що з такою грою українські футболісти зможуть самотужки завоювати путівку на якийсь серйозний форум? А ось Михайличенку у відставку давно було пора, проте сам він думає інакше.

   − Якщо Федерація футболу захоче продовжити зі мною контракт − я погоджуюсь. Вважаю, що свою роботу робив чесно, хоча і усвідомлюю, що програв гру, яка дуже багато значила для України, − заявив Михайличенко на післяматчевій прес-конференції.

   − А вам не здається, що з такою грою на чемпіонаті світу збірній Україні нічого робити?

   − Ну, цю фразу я вже чую після першого матчу, коли прийняв таку збірну. Напевне, ми з вами дивимось на футбол різними очима.

   Справді, дивно, коли 46 мільйонів бачать одне, а Михайличенко − зовсім інше. Але найголовніше, що на прес-конференції Михайличенко сказав фразу, яка може йому точно коштувати місця тренера національної збірної, адже камінь було кинуто в город самого Суркіса.

   − Вважаю, що це дикунство грати такий матч при порожніх трибунах! Так чинити зі збірною не можна! Сьогодні у нас було відчуття, що ми грали на нейтральному полі...

   Єдиний гравець із наших, який, незважаючи на ганебну поразку, таки заслужив оплесків у глядачів і здобув ще більшу підтримку − був Андрій Шевченко. Сльози Шеви, яких він не соромився перед телекамерами, футбольні прихильники пам'ятатимуть ще довго. Після цього матчу Андрій довів, що він не тільки − справжній професіонал, а й − справжній патріот. На жаль, більше на чемпіонаті світу за нашу збірну Шева не зіграє, адже під час наступного форуму йому буде майже 38 років. А коли там буде виступати наша збірна − з такою грою − не відомо...

  

   ЗА ВОРОТАМИ

  

   Ангелос ХАРІСТЕАС, форвард збірної Греції:

   − Ми грали так, ніби не ведемо в рахунку, а навпаки − поступаємось. Тому віддавали усі сили на полі, вклали у цей матч душу і серце.

  

   Олег БЛОХІН, попередній тренер збірної України:

   − Чесно кажучи, я думав, що українська збірна другий тайм почне агресивніше. А відігратися можна не те, що за годину, − за хвилину. Що б ми не говорили, у таких матчах, крім усього іншого, обов'язково має бути присутня удача. А вона була не на українському боці. Зазвичай тренера, який не дав потрібного результату, не виконав завдання, просять з речами на вихід, незважаючи на минулі заслуги. Так прийнято.

  

   Олег САЛЕНКО, відомий футболіст київського «Динамо», найкращий бомбардир чемпіонату світу 1994 року:

   − У нас − не зірки, а одна безпорадність. Вони думали, що якщо уже кілька матчів відіграли добре, то стали знаменитістю. Греки їм вказали на їхнє місце. Вважаю, що Михайличенку як тренеру не вистачило жорсткості. Блохін з такими гравцями не панькався б.

  

   І В СУСІДА КОРОВА ЗДОХЛА...

   Збірна Росії сенсаційно поступилась Словенії − країні, яку ледь можна розгледіти на карті Європи

   Результати інших матчів-відповідей європейського плей-оф раунду до чемпіонату світу-2010:

   Словенія − Росія − 1:0 (перша гра − 1:2), Боснія і Герцеговина − Португалія − 0:1 (перша гра − 0:1), Франція − Ірландія − 1:1 (у додатковий час, основний − 0:1; перша гра − 1:0).

   Футболісти збірної Росії після поразки в Словенії узяли усю провину за невдачу на себе і попросили в свого головного тренера − голландського спеціаліста Гуса Хіддінка − залишитися на чолі збірної.

   А ось одна з найавторитетніших у світі британська букмекерська контора «William Hill» поверне всі гроші гравцям, які поставили на вихід збірної Ірландії на чемпіонат світу 2010 року. Букмекери пояснили це рішення тим, що ірландці заслуговували на перемогу в матчі зі збірною Франції і не поїхали в ПАР тільки через гру рукою у виконанні Тьєрі Анрі. У той же час контора виплатить гроші й тим, хто ставив на прохід Франції.

   Фінальний турнір Кубка світу-2010 пройде в Південно-Африканській Республіці з 11 червня (п'ятниця) по 11 липня (неділя).

   ЖЕРЕБКУВАННЯ ЧС-2010 ВІДБУДЕТЬСЯ 4 ГРУДНЯ

   З 32 збірних, які подолали кваліфікаційний етап, будуть сформовані 8 груп по 4 команди

   КОШИК 1:

   ПАР, Італія, Іспанія, Німеччина, Бразилія, Аргентина, Англія, Голландія.

   КОШИК 2:

   Швейцарія, Данія, Сербія. Словаччина, Греція, Франція, Португалія, Словенія.

   КОШИК 3:

   Парагвай, Чилі, Гана, Кот-д’Івуар, Камерун, Нігерія, Алжир, Уругвай.

   КОШИК 4:

   Австралія, Пд. Корея, Пн. Корея, Японія, Гондурас, Мексика, США, Нова Зеландія.

Підписатися на новини