Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет


«БИЛЕТНАЯ ВОЙНА» − РЕАКЦИЯ СМИ


Коли вони заспокояться або що робити пересічному вболівальнику

Вікас Огі

Champion.com.ua

17.11.09

Такої ганьби у нас ще не було. Цирк та шоу, які є характерною ознакою нашого політикуму, вже остаточно закріпилися у вітчизняному футболі.

У середу на нас чекає напівпорожній стадіон?

Такої ганьби у нас ще не було. Цирк та шоу, які є характерною ознакою нашого політикуму, вже остаточно закріпилися у вітчизняному футболі. Відвертий конфлікт панів Суркіса та Ахметова, або «київських» (умовно) та «донецьких» (не умовно), вийшов за рамки будь-якого здорового глузду напередодні однієї з найважливішої гри збірної за останні два роки.

І якщо до цього більшість ударів вони наносили один одному позаочі громадськості, то зараз вирішили зайнятися, на прикладі козаків (які, як відомо, писали листа султану) епістолярним жанром.

Спочатку президент «Шахтаря» звернувся до президента ФФУ з приводу головного питання останніх місяців − грошей та квитків на матч. Потім останній у тому ж стилі відповів першому. Здавалось б, ну позмагались прес-служби хто краще, але це все відбувається на тлі, м'яко кажучи, наплювацького ставлення до вболівальників, вітчизняного футболу та репутації країни. Особливо цинічно це виглядає на тлі величезної купи невирішених проблем футболу та прискіпливого спостереження з боку УЄФА.

Футбол та все, що його оточує, є складовою життя. В якійсь мірі він є відображенням того, що відбувається у суспільстві і країні. Україна не є винятком. Усю боротьбу, яку ведуть між собою групи, клани, «родини», вони ведуть на всіх фронтах. Будь-то захоплення якогось феросплавного заводу чи розкол баскетбольної або футбольної ліги.

І в принципі, це є явищем, яке характерне для всього світу, усіх країн. Але...Але у розвинутих державах, до яких ми вперто зараховуємо і себе, навіть чемпіонат європейського рівня збираємося приймати, вся ця боротьба ведеться за певними, встановленими правилами.

Ці правила встановлюються або суспільством (принаймні, воно якось впливає чи активно намагається впливати), або державою (і не треба казати про УЄФА та його негативну реакцію про втручання у діяльність тих же федерації, є непрямі можливості впливу з боку держави), або самими групами та кланами.

Нажаль  жоден з варіантів у нас не працює.

Суспільство зайняте лише питанням виживання і, в переважній більшості, футболом не цікавиться. Футбольні вболівальники в нас не є впливовою та згуртованою силою, голос якої буде почутий. Найактивніша їх частина − ультрас − намагаються принаймні привернути увагу до існуючих проблем, однак не мають такого впливу, як наприклад їх колеги в Італії чи Греції.

Що стосується держави, а вірніше державної влади, то тут навіть не має чого казати. На жаль, вона настільки  деструктивна та деградована, та не може впоратись з повсякденними викликами, що її опосередкована можливість втручання у ситуацію навіть не розглядається.

На жаль, варіант полюбовної домовленості між нашими олігархами також практично неможливий. Нагадаю лише, що довгий час група Суркіса грала першу скрипку у вітчизняному футболі. Таку ситуацію змогло зламати лише політичне та фінансове посилення групи Ахметова. Все це вилилося в довге протистояння між ними та їх союзниками.

Врівноважити два клани мала Прем'єр-ліга, яка мала забезпечити можливість розмовляти на рівних власникам клубів вищого дивізіону. Відповідь на питання чому цього не сталося, знають лише безпосередні учасники, кожному з яких вигідно висвітлювати власну точку зору. І, може, все було би гаразд, якби це стосувалося внутрішнього чемпіонату − до власного болота ми всі звикли. Але настільки ганьбити країну, показувати своє справжнє ставлення до вболівальників, жодна зі сторін не мала собі дозволяти.

До речі, не можу не звернути увагу і на таку річ. Ті, хто безпосередньо впливають на футбол в Україні, постійно стверджують про необхідність популяризації його, про те, що необхідно робити все, щоб люди пішли на стадіони. «Кроки» для цього ми всі прекрасно бачимо.

Що  ж далі? Зрозуміло, що вони і не можуть і не хочуть. Зрозуміло, що і ми в більшості не хочемо та не можемо. Тому традиційно спостерігаємо. Але потім не треба звинувачувати когось в тому, що щось відбувається якось не так. Наші сусіди та колеги по Євро-2012 з Польщі незадоволені діями місцевої федерації футболу просто проігнорували матч своєї збірної проти Словенії. Майже порожні трибуни 52-тисячного стадіону були дуже красномовні. Може і ми колись перестанемо чекати та почнемо себе поважати?

+++

Геннадий Зубов: «На Чемпионат мира поедет Украина»

Shakhtar.com

17.11.09

Завтра, 18 ноября, решится судьба участия сборной Украины в Чемпионате мира в Южной Африке. Подопечные Алексея Михайличенко на «Донбасс Арене» сыграют ответный матч со сборной Греции. Напомним, что встреча в Афинах завершилась «сухой» ничьей.

Накануне своими прогнозами относительно завтрашнего поединка с нами поделились ветераны донецкого «Шахтера» и сборной Украины.

Валерий Кривенцов:

— Ставлю на победу нашей сборной в один мяч. Естественно, игра будет тяжелая и вязкая. Мы увидим много борьбы, будет затрачено много нервов. Но все-таки, мне кажется, наша команда сможет победить.

— Вы согласны с мнением, что сборная Греции уже не та, что была пять лет назад, когда ей удалось победить на чемпионате Европы?

— В принципе, греки в Афинах показали неплохой футбол. Это команда силового плана, со своими лидерами в каждой линии. Поэтому я бы не сказал, что Греция слабая. Нет, Греция — не слабая команда, но сборная Украины все-таки сильней.

Геннадий Зубов:

— Думаю, на Чемпионат мира поедет сборная Украины, победив с разницей в один мяч. Что касается первой игры, то она, по моему мнению, получилась неубедительной. В целом матч в Афинах мне не понравился, и, думаю, не только мне. До этого смотрел игру россиян со сборной Словении — интересно, с моментами. По сравнению с ним, конечно, матч Греция — Украина получился скучноватым.

— Думаете, завтра в плане зрелищности что-то изменится?

— Думаю, да, потому что сборной Украины просто деваться некуда. Если бы еще билеты были немножко дешевле, то был бы полный стадион. А так как цены на билеты очень дорогие, то и наша команда может остаться без «12-го игрока».

Дмитрий Шутков:

— Считаю, что шансы на выход 50 на 50. Но я, конечно же, болею за наших, поэтому ставлю на победу сборной Украины со счетом 1:0.

— Какие впечатления оставил у вас первый матч этих команд?

— Как вы знаете, 14 ноября мы были на сборах в Турции, и там у нас была возможность посмотреть сначала матч Россия — Словения, а затем и встречу нашей сборной с греками. Так вот, качество игры, которое продемонстрировали команды в Афинах, конечно же, уступает матчу Россия — Словения. Но давайте будем отталкиваться от результата. 0:0 в первом матче — это еще ничего не значит. Можно сказать, в Афинах был сыгран лишь первый тайм, а второй предстоит в Донецке.

— Кого бы вы назвали лучшим игроком в составе сборной Украины в матче в Афинах?

— Кого-то одного трудно выделить. Больше я следил за действиями линии обороны. В общем, конечно, справились. Андрей Пятов за всю игру допустил одну ошибку — не попал кулаком по мячу. Зато выручил команду в первом тайме, здорово играл ногами. В общем, я рад за него!

+++

Журналиста не взяли на матч сборной после публикации материала, не понравившегося ФФУ

Donbass.ua

17.11.09

Корреспондент всеукраинского издания «Спорт-арена» (редакция находится в Донецке), после публикации материала «Сколько стоит поболеть за сборную?», был вычеркнут из списка журналистов, которые поехали в Афины на матч Греция − Украина.

Эдуард Киселев, редактор «Спорт-арены», рассказал donbass.ua:

− Никто никого никуда брать не обязан. И накакой обиды у «Спорт-арены» на Федерацию футбола Украины (за то, что они не взяли нашего корреспондента в Афины) нет. Дело в другом − в формулировке и объяснении причин и последующих выводах, которые сделал руководитель информационной службы ФФУ Сергей Васильев. Он сказал, что наша заметка о ценовой политике сделана однобоко, только с позиции болельщиков и Рината Ахметова. И не учитывает интересы национальной сборной Украины.

Но тут непонятно: какая связь между нашим отношением к ценовой политике и матчем нашей сборной с греками. Мы же живем с свободной стране! Пусть не устраивают лично меня цены на билеты, но это не значит, что я не люблю нашу страну и не болею за национальную сборную. Получается ситуация как в Советском Союзе, когда говорили, что ты не понимаешь политику партии и идешь в разрез.

Но более всего зацепили слова Васильева, который сказал, что заметка заказная и проплачена ФК «Шахтер». Иногда люди судят по себе, им и в голову не может прийти, что кто-то работает за совесть, а не за левые гонорары. Не навязывая свое мнение, между прочим.

Кто-то согласится с нашей позицией, кто-то нет, но обвинять нас в том, чего мы не делали − это перебор. Я убежден в том, что любой сотрудник «Спорт-арены», и я в том числе, радуемся победам национальной сборной и переживаем за ее неудачи больше, чем некоторые работники ФФУ.

Мы не собирались нагнетать атмосферу, которая и так раскалена до предела. А всего лишь хотели сказать о том, что цены высокие. Очень высокие. Всего лишь это. И в данной ситуации не следует подменять понятие патриотизма. Это нечто другое, чем отрицать или поддерживать иную точку зрения. А сборной Украины в завтрашнем матче желаем победы. От всего сердца.

Сергей Васильев, начальник Управления информационной политики ФФУ, сообщил donbass.ua:

− Главное, чего бы я не хотел, так это чтобы сложилось впечатление, будто с редакцией «Спорт-арены» у нас возник какой-то конфликт. Я лично уважаю и Эдуарда Киселева, и само издание за объективное освещение деятельности Федерации футбола Украины и национальной сборной. Мы впервые поговорили в таком, не совсем как бы «принятом» тоне, с главным редактором газеты − по поводу случая, связанного с отсутствием журналиста этого издания в поездке в Афины. Я искренне извинился перед коллегой за ситуацию.

Я, честно говоря, был удивлен опубликованной на страницах «Спорт-арены» заметке. Если бы издание относилось к СМИ, которые в силу разных обстоятельств ориентированы на потребность, освещение интересов одной из сторон, было бы понятно. Но поскольку «Спорт-арена» всегда декларировала себя и являлась изданием, которое освещало, показывало позицию всех сторон, меня это очень удивило.

«Спорт-арена» проигнорировала точку зрения нашего коммерческого партнера. А мое право − не рекомендовать ЗАО «Украина Футбол Интернешнл» (УФИ), которое, кстати, и оплачивало поездку в Афины, журналиста издания, которое однобоко подошло к освещению данной конкретной ситуации (с билетами, − прим. ред.).

Мне даже неловко было общаться с коллегой в таком ключе. Потому что ФФУ, подчеркиваю, не вмешивается в редакционную политику. Мы предлагаем свое видение, свою версию. А поскольку информация всегда доступна, вывешивается на официальном сайте Федерации, но издание ее проигнорировало, потому у меня и сложилось впечатление, что «Спорт-арена» была поставлена в такие условия, что не могла поступить иначе. 

Я считаю, что наша реакция совершенно логична в данной ситуации. Мы уважаем точку зрения Рината Ахметова, но и уважаем точку зрения господина Шкребы. Но «Спорт-арена» подошла однобоко.

Вот всё это, к моему сожалению, и является причиной и следствием недоразумения, которое сложилось между мной и редакцией «Спорт-арены». Надеюсь, что это не повлияет на наше дальнейшее сотрудничество.

Анна Молчанова

P.S. Ниже приводим текст, опубликованный в «Спорт-арене», который и стал причиной сложившейся ситуации.

«Сколько стоит поболеть за сборную?

Заоблачные цены на билеты, установленные ФФУ на ответный стыковой матч ЧМ-2010 между сборными Украины и Греции, который пройдет 18 ноября на «Донбасс Арене», вызвали негативную реакцию. Самый дорогой стоит тысячу долларов! С ума можно сойти! А в среднем поболеть за сборную страны обойдется любителю футбола больше, чем в тысячу гривен. Возмущаются даже очень состоятельные люди, а что тогда говорить о рядовых болельщиках? Они бы и хотели поддержать национальную сборную, но это удовольствие многим просто не по карману.

Гендиректор коммерческого партнера ФФУ − ЗАО «Украина Футбол Интернешнл» Олег Шкреба ценовую политику объяснил борьбой со спекулянтами. Интересно, те, кто формировал стоимость билетов, знают, в какой стране они живут, и какой достаток у подавляющего большинства украинцев? Судя по всему, понятия не имеют.

По словам Рината Ахметова, ценовая политика ФФУ «лежит за пределами здравого смысла». «Установленные федерацией цены в десять раз выше стоимости билетов на домашние матчи «Шахтера» в Лиге Европы! − заметил президент донецкого клуба. − Делать деньги на любви людей к национальной команде, на искреннем проявлении патриотизма, мягко говоря, нехорошо. Главная задача − не деньги заработать, а путевку на чемпионат мира добыть».

В этой ситуации Ринат Ахметов пошел навстречу своим болельщикам и часть расходов взял на себя. По его инициативе клуб и «Донбасс Арена» нашли возможность предоставить скидку на билет владельцам абонементов на домашние матчи «Шахтера». В зависимости от ценовой категории абонемента предусмотрены скидки от 100 до 2 000 гривен».

+++

Главный редактор «Спорт-Арены» возмущен обвинениями ФФУ в заказной публикации

Ostro.org

17.11.09

Главный редактор всеукраинской газеты «Спорт-Арена» Эдуард Киселев возмущен обвинениями со стороны Федерации футбола Украины в адрес газеты в заказной публикации.

Об этом он сказал, комментируя по просьбе редакции «ОстроВ» решение ФФУ отказать корреспонденту «Спорт-Арены» побывать на матче Греция-Украина 14 ноября из-за «заказной» публикации подзаголовком «Сколько стоит поболеть за сборную?».

«Во-первых, я хочу сказать, что никто никого никуда не обязан брать. Взяла бы Федерация нашего корреспондента в Грецию − спасибо, не взяла − что поделаешь, обиды никакой нет, и не будет. Но совсем другое дело, когда тебе объясняют, за что тебя не взяли», − сказал Э. Киселев.

По его мнению, позицию ФФУ можно назвать, «как в Советском Союзе говорили: «Идешь вразрез с политикой партии!».

«Я не могу найти связь между нашим отношением к ценовой политике УФИ (ЗАО «Украина Футбол Интернэшнл», коммерческий партнер Федерации футбола Украины − ред.) и непосредственно футболом. Не вижу! От того, что лично для меня билеты на матч Украина − Греция дорогие, это никоим образом не отражается на моей любви к стране, к сборной страны. Я что, не имею права высказать свое мнение, тем более, как журналист, дорогие билеты или нет?», − констатировал Э. Киселев.

Он указал, что его «задело то, что газету упрекнули, что заметка, опубликованная в «Спорт-Арене» под заголовком «Сколько стоит поболеть за сборную?» − заказная».

«И при этом выразили уверенность, что нам заплатили за нее. Ну, это просто клевета, это просто наглая ложь! Как такое можно уверенно говорить?!», − возмущен главный редактор «Спорт-Арены».

«А то, что цены на билеты высокие, так они действительно высокие, − продолжил он. − Когда болельщик поставлен ценами на билеты перед выбором − идти на любимый футбол, или заплатить за квартиру, это неправильно. Не должно быть такого раздвоения. Человек должен пойти в кассу стадиона, спокойно купить билет и поболеть за любимую команду…».

«Я не хочу искать врагов или нагнетать атмосферу, она и так уже накалена, − подчеркнул Э. Киселев. − Но я считаю, что цены на билеты на матч Украина − Греция действительно высокие, и это неправильно! Мы не в Лондоне живем, и не в Париже. Кстати, наш корреспондент был на матче в Москве. Там нижний ценовой предел на такие матчи в пересчете на гривны − 60 грн. Для Москвы − это все равно что написать:»Вход свободный».

«Когда подменяют понятие патриотизм, мне это не нравится. То есть, ты согласен с политикой партии − ты патриот, а если не согласен, то не патриот. Глупости это. Наша газета никому своего мнения не навязывает. Не знаю, хорошо это или плохо, что у нашей газеты нет солидной «крыши». Может, было бы хорошо, если бы какой-то солидный босс был за нашей спиной. Но нет над нами такой «крыши», и мы вольны говорить то, что считаем нужным. Ни в одну, ни в другую сторону не перегибаем палку, ни на кого «не наезжаем», стараемся быть толерантными и объективными», − подчеркнул редактор «Спорт-Арены».

«Ну, а то, что мы высказали свое мнение и поддержали благородный поступок Рината Ахметова, который из своего кармана решил компенсировать расходы владельцам абонементов, что в этом плохого?.. Спросите у любого прохожего: 200 гривен за самый дешевый билет на один футбольный матч, это дорого или нет? Я уверен, что все скажут: дорого!», − заключил Э. Киселев.

 

+++
ЕВРО-2012

Минсемьи назвало «сдержанным» отчет УЕФА о готовности НСК «Олимпийский».

Rbc.ua

17.11.09

Отчет УЕФА относительно готовности стадиона НСК «Олимпийский» является «сдержанным». Об этом заявил сегодня на брифинге заместитель министра по вопросам семьи, молодежи и спорта Украины Ростислав Карандеев, передает корреспондент РБК-Украина. «Вчера мы получили последний итоговый отчет УЕФА о готовности НСК «Олимпийский» и, анализируя его, пришли к выводу, что он является наиболее сдержанным из всех отчетных документов, которые УЕФА нам предоставляла. Честно говоря, мы ожидали, что выводы экспертов УЕФА будут более критичными. Основные риски, определенные в этом отчете, для нас не являются проблемными», − сказал он.

По словам Р.Карандеева, до 20 ноября с.г. Украина должна предоставить УЕФА документы, которые касаются в том числе таких вопросов как организация проектных решений по IT-технологиям, вопросов относительно проектирования прилегающей территории, относительно разработки плана управления стадионом и др. «Самый сложный этап, который касается проектирования строительных работ, строительства крыши, мы успешно прошли и отчитались об этом перед экспертами УЕФА», − отметил он.

Также Р.Карандеев выразил надежду, что документы, которые предоставит Украина экспертам УЕФА до 20 ноября, дадут им возможность определить стадион НСК «Олимпийский» как достойный принять финал Чемпионата Европы-2012.

+++

Минсемьи ожидает до конца 2009 г. получить 505 млн грн на реконструкцию НСК «Олимпийский».

Rbc.ua

17.11.09

На реконструкцию НСК «Олимпийский» Министерство по делам семьи, молодежи и спорта Украины ожидает до конца 2009 г. получить почти 505 млн грн. Об этом сегодня на брифинге сообщил заместитель министра по делам семьи, молодежи и спорта Ростислав Карандеев, передает корреспондент РБК-Украина. По его словам, это не просто средства, которые будут использованы в качестве аванса в рамках работ, выполняемых в следующем году. «Нет, для аванса на следующий год мы просим Кабинет министров выделить 200 млн грн. А 505 млн грн − это те средства, которые нужны нам уже сегодня», − сказал он.

Р.Карандеев отметил, что около 200 млн грн уже переданы исполнителю работ как аванс для изготовления для НСК «Олимпийский» конструкций накрытия. При этом он добавил, что предусматривается выделить в этом году еще около 200 млн грн. «Эти средства тоже будут авансом работ, которые будут выполнены в следующем году. Это, в частности, изготовление металлоконструкций, тросов, привлечение кранов, и другое», − сказал он.

Он также сообщил, что металлоконструкции для стадиона должны быть изготовлены на «Криворожстали» и на заводе им. Ильича.

+++

Стороженко утверждает, что если б не Аваков с Добкиным, Харьков остался бы без Евро-2012

Glavnoe.ua

17.11.09

Харьков в последний момент предоставил УЕФА свои гарантии и стал официально считаться «запасным» городом Чемпионата Европы по футболу 2012 года от Украины. Об этом на брифинге сообщил заместитель губернатора Харьковской области Сергей Стороженко.

Отвечая на вопрос «Главного», чиновник подчеркнул, что против проведения в городе матчей финальной части чемпионата были в свое время тогдашние губернатор (Е.Кушнарев) и мэр Харькова (В.Шумилкин). Ситуация изменилась со сменой власти в городе и области. По словам Стороженко, нынешний губернатор Арсен Аваков в 2006-ом подписал гарантийное письмо в адрес УЕФА фактически не читая − оно было написано на английском.

Как известно, сейчас Харьков, равно как и Львов с Донецком, ждет официального подтверждения своего статуса принимающего города Евро-2012, которое будет объявлено исполкомом УЕФА 11-12 декабря.

+++

«Металлист» будет номинироваться на стадион «элит»-класса

Glavnoe.ua

17.11.09

Харьковский стадион «Металлист» будет номинироваться на стадион класса «элит». Об этом на брифинге, посвященном подготовке Харькова к Евро-2012, заявил заместитель губернатора Сергей Стороженко, передает корреспондент «Главного».

На просьбу журналистов сравнить «Донбасс Арену» и «Металлист» другой участник брифинга, вице губернатор Владимир Бабаев, сказал, что сравнивать эти два сооружения нельзя − «Донбасс Арена» − это абсолютно новый стадион, «Металлист» − реконструированный.

+++

Харьковский стадион «Металлист» после реконструкции будет номинирован на категорию 5 звезд, − С.Стороженко.

Rbc.ua

17.11.09

Харьковский  стадион «Металлист» после реконструкции будет номинирован на категорию элит-класса, то есть 5 звезд. Об этом сообщил сегодня на пресс-конференции вице-мэр Харькова, вице-президент Федерации футбола Украины (ФФУ) Сергей Стороженко, передает корреспондент РБК-Украина. 

В свою очередь, заместитель харьковского губернатора Владимир Бабаев отметил, что спортивную арену в Харькове строили как легкоатлетическую, а не только как футбольную. «Это два разных по классу  спортивных сооружения, и их оценивать невозможно. Донбасс-арена − это стадион люкс класса, в который вложены большие деньги, сделана по новейшим разработкам и проектам работа ... На стадионе «Металлист» выполнена реконструкция. С тоже хорошими новшествами, и это чисто спортивный стадион», − сказал В.Бабаев, отвечая на вопрос по поводу стадионов «Металлист» и «Донбасс-арена».

Открытие реконструированного стадиона «Металлист» запланировано на 5 декабря с.г.

Напомним, в Украине только стадион «Донбасс-арена» относится к категории элит-класса.

+++

Компанія «Сіменс Україна» отримала будівельну ліцензію

Siemens.ua

17.11.09

Компанія «Сіменс Україна» отримала нову будівельну ліцензію. Термін дії попередньої ліцензії закінчився 11 листопада 2009 року.

У нову ліцензію, крім передбачених попереднім документом проектних, монтажних і пусконалагоджувальних робіт у сфері електрообладнання, електропостачання, автоматизації і контрольно-вимірювальних приладів включені аналогічні види робіт при будуванні об'єктів транспортного, цивільного і промислового призначення. Крім того, нова ліцензія дозволяє компанії виконувати такі функції як «генеральний розробник у проектуванні» та «генеральний підрядник у будівництві». Маючи таку ліцензію, «Сіменс Україна» зможе надавати клієнтам увесь комплекс послуг у сфері будівництва − від підготовки ТЕО і проектування до введення об'єкту в експлуатацію, виступаючи в разі необхідності як генеральний підрядник. Отримання нової ліцензії має особливе значення для «Сіменс Україна» у зв'язку з можливою участю компанії в реалізації проектів у рамках підготовки до Євро-2012, таких як будівництво нових аеропортів в містах Донецьк і Львів.

Для довідки: В Україні господарська діяльність, пов'язана з будівництвом: проектування, проведення будівельних і монтажних робіт, пусконалагоджувальних робіт і т.д. − підлягає обов'язковому ліцензуванню. Ліцензія видається на підставі Наказу Міністерства регіонального розвитку і будівництва України №47 від 27.01.2009 «Про затвердження ліцензійних умов здійснення господарської діяльності в будівництві, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури». До об'єктів архітектури відносяться об'єкти цивільного і промислового будівництва − від житлових котеджів до металургійних заводів, аеродромів, залізниць і газопроводів.

+++
ФУТБОЛ

 

Футбольний матч Україна − Греція 18 листопада покаже Перший національний

Telekritika.ua

17.11.09

Матч-відповідь плей-оф відбіркового циклу Чемпіонату світу-2010 Україна − Греція , який відбудеться в Донецьку 18 листопада о 20.00, транслюватиме Перший національний.

Про це «Телекритиці» розповів президент НТКУ Василь Ілащук.

Нагадаємо, що про пряму трансляцію першого матчу Греція − Україна, який відбувся 14 листопада, канал дійшов домовленості з компанією-правовласником лише за декілька годин до початку.

Крім того, як писала ТК, матч між збірними України й Греції транслюватиме також російський канал РЕН-ТВ.

+++


Моніторинг телеефіру

 

 

Понеділок − вівторок, 16-17.11.09 (запис)

 

1. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 16.11.09, 00:15, 03:15 (повтор випуску)

 1)Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко та Андрієм Шевченко. 

+++

2. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 16.11.09, 19:15

1) Cюжет про відкрите тренування гравців національної збірної України, а також фрагменти прес-конференції головного тренера збірної О. Михайличенка, напередодні вирішальних матчів плей-офф до ЧС-2010. 

 

Менш ніж дві доби лишилося до вирішального для українців матчу за вихід на Чемпіонат світу.

 

Дмитро Чигринський тренується в загальній групі, і готовий допомогти збірній України в середу, в матчі за вихід на Чемпіонат світу проти греків. Так наставник “синьо-жовтих” Олексій Михайличенко відреагував на інформацію, що її розповсюджують іспанські ЗМІ, буцімто захисник ще повністю не відновився після травми, і наразі тренується окремо.

 

Та чи вийде Чигринський в основі, напоки невідомо. Адже Михайличенкові до вподоби пара Кучер − Хачеріді. Щодо втрат, то розташування збірної залишив Ярмаш, через температуру. За індивідуальною програмою тренується Ракицький, але це не ставить під загрозу його участь у поєдинку. На загал усі в команді розуміють, зіграти в Донецьку треба більш агресивно аніж в Афінах, хоча і в першій грі вони виглядали непогано, кажуть футболісти.

 

Артем Мілевський, футболіст збірної України: “Моменты были, но не реализовали. Надо забить на один гол больше чем греки, и мы будем в Африке”.

 

Андрій Шевченко, капітан збірної України: “Мы ж не играли против Сан Марино или Фарер или Андорры, тогда мы могли поставить в упрек, мы ж играли с Грецией, то, что моменты надо было реализовать, надо было реализовать, да, не сделали, но в тоже время не пропустили”.

 

Назагал, усі в команді налаштовані зламати традицію. А саме, грати в нічию в домашніх матчах плей-офф. Капітан команди Андрій Шевченко переконаний, зміни вже настали. Адже раніше у виїзних матчах плей-офф “синьо-жовті” завжди пропускали.

 

Андрій Шевченко, капітан збірної України: “Каждый из нас будет настраиваться сыграть одну из лучших своих игр, для многих будущее, для меня может последний шанс поехать на Чемпионат мира”.

 

Анатолій Тимощук, футболіст збірної України: “Відчуття переваги нема, але є відчуття, що ми можемо прикласти зусилля і перемогти греків”.

 

Допомогти здолати греків має і досвід Андрія Шевченка, впевнений наставник збірної Олексій Михайличенко. Той і на полі не соромиться підказати партнерам по команді. Але ті не ображаються.

 

Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України: “На поле часто идут подсказы, советы, нету времени на советы будь добр… На сюсюканье времени нет, все происходит в жестокой форме, и думаю не стоит на это обижаться”.

 

2) Сюжет про відсторонення головного тренера збірної Аргентини Дієго Марадони від футболу за некоректні висловлювання за адресу журналістів після матчу з Уругваєм.

 

+++

 

3. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 16.11.09, 21:25, 23:25 (повтор випуску)

 

1) Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко та коментарі Андрія Шевченко щодо майбутнього матчу.

 

+++

 

4. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти», 16.11.09, 19:15

 

1) Збірна України готується до найважливішого матчу всього відбірного циклу на Чемпіонат світу.

 

Після нічиєї в Афінах проти греків, доля путівки на мундіаль вирішиться у середу в Донецьку.

 

До столиці  Донбасу наша збірна вирушить сьогодні ввечері, а напередодні жовто-сині провели відкрите тренування. Втрата у збірної лише одна − Григорій Ярмаш через високу температуру з греками не зіграє. Також мікротравма у захисника Ярослава Ракицького, однак у середу він має бути повністю здоровим.

 

Нового від греків українці не очікують, а допоміжним фактором для нас, попри сварки між футбольними чиновниками, має стати підтримка рідних уболівальників.

 

Замаскований грецький десант напередодні прибув до Донецька. Гості, нажахані вірусом грипу, ще у літаку одягли захисні маски і на територію України ступили з деяким острахом. Сьогодні ввечері на прес-конференції наставник еллінів Отто Регхагель розповість про ситуацію в команді. Поки що відомо, що у матчі з українцями зіграють два новачки − Георгіос Цавелас та Георгіос Паніоніос з «Олімпіакоса».

 

2) Сюжет про квитки на матч Україна-Греція

 

Ведучий(в/к):: Тим часом навколо квитків на матч Україна-Греція розгорівся справжній скандал, причому за участі найголовніших футбольних функціонерів України. В неділю президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов офіційно звернувся до президента ФФУ Григорія Суркіса, що той, цитую: «Встановлюючи величезні ціни на квитки,  хоче консолідовано заробити з «Донбас Арени» навколо 36 мільйонів гривень (4,5 мільйонів доларів за курсом Нацбанку). Це при тому, що матчі української збірної в Дніпропетровську та Харкові принесли ФФУ близько по 300 тисяч доларів кожний»

Відповідь Григорія Суркіса тим часом не забарилась, в ній він, зокрема, закликав  «припинити нагнітання ажіотажу навколо питання про вартість квитків. Тим більше, що нашим комерційним партнером вже реалізовано близько 25 тисяч місць. Якщо Ви справді хочете організувати благодійну акцію для уболівальників всієї країни, будь ласка, викупіть квитки за цінами, встановленими «УФІ», і розпоряджайтеся ними на власний розсуд»

У відповідь на це, пан Ахметов констатував, що президенту ФФУ байдуже, чи буде на грі збірної повний стадіон, проте заявив, що його пропозиція залишається в силі.

 

3) Сюжет про те, що ЧМ серед 17-річних виграла збірна Швейцарії.

 

+++          

 

5. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 17.11.09, 01:20 

 

1)Інформація про те, що збірна Греції прибула до Києва і у вівторок відбудеться прес-конференція головного тренера збірної Греції.

2)Сюжет про відсторонення головного тренера збірної Аргентини Дієго Марадони від футболу за некоректні висловлювання за адресу журналістів після матчу з Уругваєм.

+++

6. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 17.11.09, 06:10, 07:10 (повтор випуску)

 

1)Сюжет про матч Україна-Греція, інтерв’ю О.Михайличенка та А.Мілевського.

2)Сюжет про прибуття збірної Греції до Донецька.

3)Інформація про те, що, на матч Україна-Греція приїдуть скаути Мілану, щоб подивитися на гру Т.Михалика та А.Ярмоленко.

4)Сюжет про те, що ЧМ серед 17-річних виграла збірна Швейцарії.

5)Сюжет про відсторонення головного тренера збірної Аргентини Дієго Марадони від футболу за некоректні висловлювання за адресу журналістів після матчу з Уругваєм.

 

+++

 

7. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 16.11.09, 16:15

 

1)Сюжет про те, що ЧМ серед 17-річних виграла збірна Швейцарії.

2) Сюжет про відсторонення головного тренера збірної Аргентини Дієго Марадони від футболу за некоректні висловлювання за адресу журналістів після матчу з Уругваєм.

 

8. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 17.11.09, 04:15

 

1)Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко та Андрієм Шевченко.

 

+++

 

9. Телеканал «СТБ»

 

Програма «Вікна-спорт» 17.11.09 00.20

 

1)Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко та Андрієм Шевченко, Анатолієм Тимощуком.

2)Сюжет про прибуття збірної Греції до Донецька

3)Сюжет про відсторонення головного тренера збірної Аргентини Дієго Марадони від футболу за некоректні висловлювання за адресу журналістів після матчу з Уругваєм.

4)Сюжет про те, що ЧМ серед 17-річних виграла збірна Швейцарії.

 

 

+++

9. Телеканал «УТ-1

 

Програма «Світ спорту», 16.11.09, 21:25

1)Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко та Ярославом Ракіцьким, Анатолієм Тимощуком.

2) Інформація про інші матчі плей-офф та товариські матчі.

3) Сюжет про прощання з воротарем збірної Німеччини Роберта Енке.

 

+++

10. Телеканал «1+1»

Програма  «Проспорт» 16.11.09 23.55

1)Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко та Артемом Мілевским .

2) Сюжет про прибуття збірної Греції до Донецька

 Ведучий (в/к):: Листування посеред листопада: ціну квитків на матч Україна-Греція публічно обговорюють президент ФФУ Григорій Суркіс та власник Шахтаря Рінат Ахметов. Жоден з їхніх відкритих листів без відповіді не залишився, але питання так і залишається невирішенним.

Ведучий (з/к): «Квитки аж надто дорогі» − страждає уболівальник, − це позиція президента Шахтаря.

Картинка в кадрі: ФК «Шахтар готовий викупити у ФФУ всі 50 тисяч місць на гру Україна-Греція за 1,5 млн доларів. Це більше, ніж ви отримали за всі домашні матчі відбіркового циклу ЧС-2010 з усіх стадіонів разом.

Ведучий (в/к): «Ціну від 200 до 800 гривень визначив комерційний партнер Федерації згідно з ринковими принципами», − це відповідь  Григорія Суркіса. Шахтар готовий купити усе і продати за своїми значно нижчими цінами. Федерація проти і пропонує лише нереалізовані квитки − 25 тисяч, тобто лише половину на Донбасс-Арені. Шахтар на це не пристає і обидві сторони висловлюють жаль з приводу непорозумінь. За таких упертих обставинам найгірше уболівальникам та збірній, яка відверто сподівається на підтримку трибун».

 

+++

11. Телеканал «Україна»

Програма «События спорту» 16.11.09  19.25 17.11.09  3.50

1)Сюжет про підготовку збірної України до матчу с Грецією, інтерв’ю з головним тренером збірної України Олексієм Михайличенко.

2)Сюжет про товариські матчі українських клубів.

+++

12. Телеканал «Україна»

Программа «Хочу Евро» 16.11.09, 20-20

Інформація В.Фролової про підготовку України до проведення Євро-2012. Позитивна оцінка ходу підготовки до Євро у м.Харкові. Харківська облрада продає приміщення непрацюючого онкодиспансеру та інші державні приміщення, і в казну починають поступати конкретні гроші для підготовки Євро. Інформація  від студентського профсоюзу про можливість виселення студентів з метою реставрації студентських гуртожитків.

С. Соболєв, (в/к):   «Коли Євро робиться ціною продажу онкодиспансеру і виселення студентів…»

Репліка В.Фролової (в/к): «Непрацюючого диспансеру!»

С. Соболєв, (в/к):  «Коли замість цього будується інший онкодиспансер, тоді  − я розумію…. Про яке Євро ми кажемо, коли закривають онкодиспансери и виселяють студентів. Якою ціною ми проводимо Євро!»

+++

13.Телеканал «UBC»

Программа «Футбол  и бизнес»«,  16.11.09, 22-20

1)     Интервью с президентом ФК «Арсенал» В.Рабиновичем.

Обсуждаемые темы:

− футбольная деятельность с точки зрения бизнеса. Отсутствие прибыльности и преференций в футболе;

− проблемы со стадионом ФК «Арсенал»;

− проецирование нефутбольной деятельности владельцев клубов на футбольные отношения;

− мотивация деятельности В.Рабиновича в ФК «Арсенал»:

В.Рабинович (в/к): «Плохо чувствую себя с мотивацией. С одной стороны правильно послать это все. С другой стороны, есть чувство ответственности. Если сегодня открыто рассказать все что происходит, не зависимо от того, сколько денег мы вкладываем в клуб, это судейство все убивает и какие-то другие околофутбольные вещи. Я понимаю, что этот клуб погибнет, как уже было один раз. Поэтому  это та ноша, которую бросить жалко»;

− изучение В.Рабиновичем иностранного опыта управления футбольной деятельностью в Украине. Английская премьер-лига в качестве примера для УПЛ;

− взаимосвязь общегосударственных и футбольных проблем. Коррупция в государстве и футболе:

В.Рабинович (в/к): «С одной стороны связано, с другой нет. В разрушенной стране можно что-то сделать. Например, возьмем два клуба: «Шахтер» и «Динамо» − можно купить 11 Рональдо и на разрушенных стадионах, или наоборот − на  сияющих стадионах внутри разрушенной страны играть в  футбол.

Мне кажется, что взаимоотношения внутри клуба, коллектива, страны − это все одно и то же. Мы сегодня не верим руководителям футбольного хозяйства не потому, что они хорошие или плохие люди, а потому что мы видим, что общий уровень коррупции в стране колоссальный.  Я не верю, что те же футбольные  судьи, которые могут за матч заработать, «нечестный судья», условно, 30 тысяч долларов, будут бороться насмерть за то, чтобы им не сняли премию, как там с этого Годуляна 7 тысяч гривен сняли. Да плевал он на эти 7 тысяч! Все просто смотрят друг другу в глаза и врут, нагло врут!  Сказать, что это серьезное наказание для судьи − это вранье.

Я считаю, что единственная возможность такого плана − это отлучение от футбола. Не может быть в стране, где процветает коррупция, футбол быть чистым, нежным, белым и пушистым. Сегодня − это полный тупик.

Должна быть какая-то обособленность судей. Ахметов хочет оторвать судей от федерации, чтобы они правильно судили «Шахтер». Но если бы этому же Ахметову отдать судей… Ну это как мне бы отдать их − может, я и буду стараться, чтобы все было честно, но на  матчи с «Арсеналом» − «Ты ж смотри, гад, это же моя команда!»

Поэтому это должно быть совсем обособленно. У меня нет рецепта всемирной честности. Русский опыт мне кажется полезным − создание при прокуратуре специального подразделения, которая обладает определенными методами и может пару судей посадить. Вот это действенно. А то как было − судья удалил вратаря, только что ворота не раздвинул, поставил нам пенальти.… Через два часа проверяют, все это неправильно, снимают нам удаление… Но судья-то уже все сделал! Давайте посчитаем, у меня бюджет клуба 25 млн в год, поделим их на 30 матчей. Примерно 800 000 на матч. Вот этот судья украл у меня 800 тысяч! Это хищение в особо крупных размерах! И что ему дали? 3 матча отсидел в запасе, а сейчас вышел передовик − на матч «Динамо»-»Шахтер»!»

+++

14.Телеканал УТ-1

Програма «Наш футбол» 16.11.09, 22-05

1) Жеребкування кубку України;

2) Огляд та аналіз матчу Греція-Україна 14.11.09; 

3)  Білетний скандал:

Ведучий (в/к): «Р.Ахметов настільки занепокоївся високими, на його думку, цінами на квитки домашнього матчу з греками, що ладен ледь не за свій рахунок придбати заповітні перепустки для вболівальників. Власник ФК «Шахтар», «Донбас-Арени», і взагалі різностороння талановита людина,  спробував себе в ще одному творчому напрямку − епістолярному. Оскільки лист президента ФФУ був відкритим, то і відповідь Р.Ахметова не забарилася. І почалось листування. Хоча, можливо, вже і припинилось, адже президент ФФУ вже один раз відповів, не впевнений, що буде робити це ще раз.

Зрештою, мені та вболівальникам цікаво інше − хто встановлює ціни, чому саме такі, наскільки вони адекватні і в чому тут злочин. Я не думаю, що є більш компетентна людина, ніж генеральній директор ексклюзивного комерційного агенту ФФУ УФІ Олег Шкрьоба, котрий сьогодні є гостем нашої передачі. 

Питання, що обговорювались під час передачі:

− хронологія подій напередодні встановлення цін на квитки;

− вартість квитків та дохід ФФУ від реалізації квитків;

− обсяг реалізованих квитків;

4) Прев’ю матчу Україна-Греція.

+++

15. Телеканал «Мегаспорт»

Програма «Відверто про футбол», 16.11.09, 21:30

1)Гість у студії екс-тренер збірної  віце-президент ФФУ Анатолій Біденко.

Автор сюжета (з/к): Донецьк, перший день продажу квитків на матч Україна-Греція: ані тобі  черг, ані ажіотажу, всі охочі без проблем купують квитки на матч, але при цьому мають якийсь сумний вигляд. Ціни − ось що змушує цих людей, плекаючи майбутнє футбольне свято, утирати сльози з обличчя. Федерація та її комерційний партнер УФІ вирішили, що квитки за мінімальною вартістю 200 грн − це цілком прийнятно для українського уболівальника, тим паче на плечах тягар великої  фінансової відповідальності.

Шкреба: «Федерация футбола  Украины является общественной организацией и коммерческой деятельности никакой не ведет. На сегодня ФФУ содержит 11 сборных команд, которые должны готовится, выступать, летать, питаться, получать определенный набор фармакологии. Кроме того, ФФУ проводит и ряд социальных проектов: такие как урок футбола в школах, поставка мячей, площадок − это все тоже требует средств и в общем-то все должны прекрасно понимать для чего и куда идут эти средства».

Автор сюжета (з/к): Зрештою істина в цих словах присутня: не ми з Вами знаходимо спонсорів, кошти і утримуємо збірні різних вікових категорій, але треба бути об’єктивним: 200 грн за мінімальної зарплатні українця 744 грн трошки, м’яко кажучи, занадто. 

Болельщик(в/к): Абонемент сезонный силверклаб стоит 2000 грн, по номиналу это стоит 4000 грн. Клуб имеет возможность продавать мне билеты на Лигу Европы со скидкой по 185 грн, а Суркис со своей федерацией не имеют возможность продавать мне дешевле, поэтому я принципиально на этот матч не иду, вот коллега мой решил пойти на компромисс − сесть в 125 сектор, в ряд М. Я возмущен ужасно этим. Мне кажется, средний ярус будет просто пустой,  если они через свои каналы не раздадут билеты в виде подарков.

Автор сюжета (з/к): І тут на авансцену вийшов «Шахтар». По-перше, він одразу взявся компенсувати половину вартості квитка власникам абонементу свого клубу, мовляв, про своїх ми подбаємо. Потім Р.Ахметов пішов на безпрецендетний крок − він запропонував Суркісу продавати квитки за цінами, які встановлені на матчі «Шахтаря» в Лізі Європи. Таким чином клуб зможе виручити 353 тис, решту, а саме 1.147 тисяч буде погашена ФК «Шахтар».Суркіс відповів відмовою. Справа залишилася невирішеною − лише Р.Ахметов зміг підвищити свій авторитет в очах уболівальників.

Теми, які обговорювалися:

−  політика ФФУ стосовно продажу білетів

−  побудова бази в Гореничах.

−  оренда стадіонів для матчів збірної;

−  історія співпраці ФФУ та УФІ;

−  трансляція матчів між збірними Греція і України;

−  перенесення 13 туру Прем’єр-ліги;

−  особливості взаємовідносин ФФУ та УПЛ;

−  епідемія «каліфорнійського» грипу та перенос матчів 1 та 2 Ліги;

−  проблеми суддівства в Україні.

+++

Підписатися на новини