Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ЕВРО 2012

 

 

Остаточне рішення щодо участі України в Євро-2012 УЄФА прийме у грудні − Мішель Платіні

Дмитро Шкурко

Укрінформ

05.11.09

УЄФА прийме остаточне рішення щодо участі України в організації чемпіонату Європи з футболу-2012 у грудні нинішнього року. Про це сьогодні у Брюсселі заявив президент УЄФА Мішель Платіні на прес-конференції за підсумками зустрічі з Президентом Єврокомісії Єжи Бузеком, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Відповідаючи на запитання журналістів, Мішель Платіні зауважив, що два місяці тому відвідав чотири міста у Польщі і зробив висновок, що підготовка відбувається нормально, організаційний комітет працює добре. УЄФА все ще чекає від Польщі відповіді на питання щодо підготовки стадіонів, але президент УЄФА висловив упевненість, що в Польщі «все під контролем».

«Що стосується іншої частини (України − УКРІНФОРМ) − ви знаєте, що ми вже три місяці чекаємо на певні відповіді на багато питань по Україні. Ми приймемо останнє і остаточне рішення в Португалії під час засідання виконавчого комітету УЄФА у грудні. Зараз ми чекаємо на доповіді від великої кількості експертів, які направлені в Україну для того, щоб з'ясувати, чи добрими є справи з підготовкою споруд для розміщення, чи все в порядку з транспортуванням. Я не маю сумнівів щодо стадіонів, але решта питань є дещо складнішими. Ми приймемо рішення щодо цього у грудні в Португалії», − заявив Платіні.

У свою чергу, Президент Європарламенту Єжи Бузек зауважив, що сподівається на проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 у Польщі та Україні за погодженим раніше планом.

«Як зауважив президент УЄФА, важливо знати, що все знаходиться під контролем. У Польщі спостерігається добрий прогрес у підготовці до чемпіонату. Хотілося б також, щоб усе добре з підготовкою було в Україні, відповідно до поставлених завдань. Ми сподіваємося на те, що все відбуватиметься так, як і планувалося раніше. У Польщі це вже очевидно − там не буде зривів, але ми також хотіли б, щоб у такій же мірі очевидною була й готовність в Україні», − сказав Президент Європарламенту.

+++

УЕФА понравилось киевское метро

Obkom.net.ua

05.11.09

Официальная делегация Европейского футбольного союза дала положительную оценку Киевскому метрополитену.

Как сообщает пресс-служба КП «Киевский метрополитен», сегодня делегация в составе исполнительного директора УЕФА New Company Дэвида Тейлора и директора Евро-2012 Мартина Каллена посетила столичное метро с целью проинспектировать его работу.

Представители УЕФА проехали по Сырецко-Печерской линии от станции «Дворец спорта» до станции «Бориспольская». Во время поездки они осмотрели станции метрополитена и получили информацию о предприятии.

Оценивая увиденное, Д.Тейлор отметил: «То, что я увидел, меня поразило. Я считаю, что это большое достижение. Хотя я мало что видел, потому что мы проехали не так много станций, в целом, все оставляет положительное впечатление».

+++

4,5 млн. грн американського інвестора підуть на підготовку Львова до Євро-2012 − Тимошенко

Obk.lviv.ua

05.11.09

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пообіцяла, що 4,5 млн. грн, які заплатив американський інвестор за право увійти в бізнес, підуть на підготовку Львова до Євро-2012. Про це керівник Уряду повідомила вчора під час наради у Львові.

«За право увійти в бізнес вони заплатили 4,5 млн. грн і ми це витратимо на підготовку Львова до Євро. Це означає, що держава вже не буде на це витрачати гроші», − сказала Юлія Тимошенко.

Також прем’єр-міністр зазначила, що це перший в Україні аукціон, який пройшов «чесно та красиво».

«Прийшли справжні інвестори, внесли кошти. На жаль, усі інші об’єкти по-іншому спрацювали. Львівщині є чим пишатись і це дійсно бездоганно проведена операція. Інвестор прийшов з новітніми технологіями менеджменту і це зовсім інший рівень життя аеропорту», − зазначила Юлія Тимошенко.

+++

Комісія УЄФА в суботу ревізуватиме Львів − Кміть

Obk.lviv.ua

05.11.09

У Львові цієї суботи комісія УЄФА знову перевірятиме підготовку міста до Євро-2012. Про це вчора під час наради з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко повідомив голова Львівської облдержадміністрації  Микола Кміть.

«Не все так зле. Комісія з УЄФА приїздить, значить, грипу не боїться. Я сьогодні мав зустріч з Пітером Хенсоном, який об’їхав весь наш аеропорт та відмітив прогрес. В суботу знову буде комісія з УЄФА, яка буде нас ревізувати», − повідомив керівник області.

Своєю чергою, Прем’єр-міністр відмітила, що керівництво області провело бездоганну операцію із проведення аукціону на будівництво терміналу аеропорту «Львів». 4,5 млн. грн, які заплатив американський інвестор за право увійти в бізнес, підуть на підготовку Львова до Євро-2012.

+++

Мінекономіки відзвітувало про готовність до Євро-2012

Ukrinform.ua

05.11.09

На черговій колегії Міністерства економіки заступник міністра Юрій Вітренко доповів про хід реалізації заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні Євро-2012.

Зокрема, під час доповіді він наголосив, що реалізація проектів, пов’язаних із проведенням європейського футбольного форуму є одним із пріоритетних завдань Уряду. Мінекономіки, як державний замовник Державної цільової програми, систематично готує та подає на розгляд Уряду щоквартальні та щорічні звіти про результати виконання Програми. А також безпосередньо контролює  виконання її заходів і завдань, насамперед оцінюючи ефективність використання коштів, виділених на підготовку.

З метою оцінки впливу чемпіонату на економічний та соціальний розвиток України, міністерство планує розробити методичні рекомендації щодо створення системи моніторингу економічного ефекту від Євро-2012. Це дозволить на належному рівні забезпечити контроль за підготовкою, а також визначити вплив проведення Чемпіонату на соціально-економічний розвиток держави.

+++

У Польщі під час Євро-2012 із вболівальниками працюватимуть «споттери»

Юрій Банахевич

Укрінформ

05.11.09

Польська поліція активно готується до забезпечення вболівальникам, які приїдуть на Євро-2012, належного рівня безпеки. Про це під час дев'ятої міжнародної конференції «Безпечний стадіон − 2009» у місті Кельце (південь РП) повідомив начальник оперативного відділу головного управління польської поліції Даріуш Димурський, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на РАР.

Один з керівників польської поліції зазначив, що вже сьогодні відомство здійснює заходи щодо гарантування безпеки футбольних фанів під час майбутнього турніру. Він підкреслив, що значною мірою вона залежатиме від роботи так званих «споттерів» (spotter − з англ. детектив) − поліцейських, які безпосередньо працюватимуть у середовищі вболівальників. «Це не дільничні інспектори, прикріплені до вболівальників, як дехто думає, а люди, які люблять спорт, футбол і щодня спілкуються зі справжніми футбольними фанатами, а не хуліганами», − заявив Д.Димурський. Він додав, що їхнім завданням є не лише спостереження за навколофутбольним середовищем, а, насамперед, співпраця із вболівальниками і застосування превентивних дій.

Представник польської поліції зазначив, що на сьогодні в органах правопорядку країни працює близько 50-ти таких функціонерів, які вже пройшли відповідну підготовку. Крім того, на сьогодні тривають курси для кандидатів у «споттери», підкреслив він. Д.Димурський навів приклад: 20 польських поліцейських успішно супроводжували вболівальників збірної Польщі під час поїздки до Праги на відбірковий матч чемпіонату світу 2010 зі збірною Чехії.

Під час конференції Д.Димурський також наголосив на значній ролі міжнародної співпраці у запобіганні подій, що загрожують безпеці великих спортивних подій. Він висловив думку, що діяльність польської поліції у цьому напрямі спрощує нещодавнє прийняття у країні нового Закону про безпеку під час масових спортивних подій. Поліцейський уточнив, що йдеться про положення, яке запроваджуватиме поняття міжнародної заборони на відвідування стадіонів футбольними хуліганами, на яких накладено таке покарання на території інших країн.

+++

Створення сучасної інфраструктури на рівні європейських стандартів є основним завданням обласної програми з підготовки та проведення Євро-2012

Loga.gov.ua

05.11.09

На Луганщині розроблена обласна цільова програма підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Керівником програми призначено заступника голови Луганської обласної держадміністрації Геннадія Головненка.

Основним завданням програми є створення сучасної транспортної, інформаційно-телекомунікаційної та соціальної, спортивної інфраструктури на рівні європейських стандартів.

За прогнозами спеціалістів, виконання програми забезпечить якісними послугами пасажирів в ЛОКП «Міжнародний аеропорт Луганськ» та безпеку польотів повітряних суден і пасажирів, вболівальників та обслуговуючого персоналу при проведенні чемпіонату. Кількість обслуговуваних пасажирів аеропорту зросте до 400 пасажирів за годину тощо. Крім того, програма передбачає створення 82 нових робочих місць за рахунок необхідності збільшення обслуговуючого персоналу аеропорту спеціалістами щодо світлосигнального обладнання, радіонавігаційного обладнання, спеціалістів торгівлі і громадського харчування, водіїв, спеціалістів до служби організації перевезень, до служби авіаційної безпеки.

Завдяки реалізації програми до бюджетів усіх рівнів має надійти 1061,2 тис. грн. за рахунок передачі в оренду приміщень під складське господарство, розміщення кас для продажу перевезень, розміщення об’єктів торгівлі і громадського харчування, перукарень.

Крім того, одним з пунктів програми є ліквідація аварійно-небезпечні ділянки доріг М-03 Київ-Харків-Довжанський та М-04 Знам’янка-Луганськ-Ізварине, а також оздоровлення економічної ситуації в містах. Виконання програми має забезпечити безперебійне обслуговування транспортних потоків під час проведення чемпіонату.

Виконавцями заходів програми виступають управління містобудування та архітектури, управління транспорту та зв’язку облдержадміністрації, Служба автомобільних доріг в Луганській області, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Строк виконання програми − 2008-2012 роки.

+++

Мінекономіки: Під головуванням Міністра економіки України Богдана Данилишина відбулося засідання колегії

      

Kmu.gov.ua

05.11.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Участь у колегії взяли заступники Міністра економіки, провідні фахівці економічного відомства, керівники самостійних структурних підрозділів Мінекономіки, а також академік НАН України Валерій Геєць, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати України та інші.(…)

(…)Також було заслухано доповідь заступника Міністра економіки України Юрія Вітренка про хід реалізації заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Зокрема, під час доповіді було наголошено, що реалізація проектів, пов’язаних із проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу є одним із пріоритетних завдань Уряду. Мінекономіки, як державний замовник Державної цільової програми з підготовки до Євро-2012, готує та подає на розгляд Уряду щоквартальні та щорічні звіти про результати виконання Програми, а також здійснює безпосередній контроль за виконанням заходів і завдань Програми, ефективним та цільовим використанням коштів її відповідальними виконавцями.

Також поінформовано, що з метою здійснення аналізу стану підготовки України до Чемпіонату та оцінки його впливу економічний та соціальний розвиток, Мінекономіки передбачено розроблення методичних рекомендацій щодо створення системи моніторингу економічного ефекту від підготовки та проведення Євро-2012, що дозволить на належному рівні забезпечити контроль виконання завдань і заходів Програми, а також підготовку аналітичного звіту щодо впливу проведення Чемпіонату на соціально-економічний розвиток держави, що дозволить надати прогнозні оцінки стосовно впливу проведення Євро-2012 на економіку України.

Крім того, заслухано доповідь про результати перевірки обґрунтованості формування закупівельних та роздрібних цін на м’ясо птиці, свинину, яловичину та молоко і визначення їх впливу на динаміку інфляції тощо.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Что допинг делает: шесть очков за неделю

Запорізька Січ (Запорізька область)

05.11.09

“Металлург” (Запорожье) − “Закарпатье” (Ужгород) − 3:0.

“Металлург”: Коваль, Алозие (Каськов, 82), Аржанов, Мицейка (Опанасенко, 62), Полевой, Тигорев, Калонас (Невмывака, 86), Вернидуб, Тейку, Карауш, Кривцов.

Голы: Вернидуб, 25, Алозие, 33, Аржанов, 46.

Удаление: Вернидуб, 44 − Гомес, 44.

1 ноября футболисты запорожского “Металлурга” на “Славутич-Арене” в рамках 12-го тура Премьер-лиги разгромили ужгородское “Закарпатье” − 3:0.

Судя по всему, гости так и не смогли отойти празднования ничейного результата против действующего обладателя Кубка УЕФА. Дело в том, что воротам дебютировавшего в основном составе “Металлурга” 16-летнего Максима Коваля подопечные Игоря Гамулы практически не угрожали.

При этом футболисты “Металлурга” трижды расписались в воротах соперников. В последний раз столько мячей на “Славутич-Арене” запорожцы забивали еще 25 августа 2007 года в матче против луганской “Зари”. Однако, если учесть такую же результативность команды в выездном матче 11-го тура против львовских “Карпат”, то “Металлург”, похоже, на правильном пути.

“Металлург” открыл счет на 25-й минуте, когда на навес с левого фланга в исполнении Калонаса в районе линии вратарской откликнулся Виталий Вернидуб, ударом головой переправивший мяч в сетку − 1:0.

На 32-й минуте ошибку центральных защитников “Закарпатья” после передачи из глубины поля от Мицейки пушечным выстрелом из пределов штрафной площадки в забитый мяч воплотил Майкл Алозие − 2:0.

В дебюте второго тайма окончательную точку в матче поставил Владимир Аржанов, реализовавший выход один на один с вратарем − 3:0.

Добавим, что в связи тем, что перед началом матча девятого тура “Оболонь” − “Металлург” врач столичных пивоваров сделал инъекции четырем футболистам препарата “Неотон” − запорожскому клубу засчитаны три очка в турнирную таблицу. Напомним, что “Металлург” тогда уступил − 1:4.

Роман Григорчук − главный тренер “Металлурга”:

− Оценка игры, безусловно, положительная. Есть три очка, и это самое главное. В целом, были довольно-таки хорошие отрезки игры, той игры, к которой мы стремимся. Наша задача в ближайшее время − добиться того, чтобы игра была без, скажем так, маленьких провалов.

− Сегодня состоялся дебют Максима Коваля.

− Мы его поздравляем! Я считаю, что это просто великолепно и здорово. Мне хочется поздравить его родителей, его тренеров. Дебютировать в шестнадцать лет, сыграть на ноль и победить, думаю, что в принципе − это есть счастье.

− Эта игра − ваша первая в качестве главного тренера “Металлурга” на “Славутич-Арене”. Какие у Вас впечатления?

− Впечатления от арены? Она великолепна! Вообще, в целом, футбол в Украине хорош, хорош базами, хорош материально-техническим обеспечением. В Запорожье с этим все тоже очень хорошо. Конечно, хочется еще лучше, но что касается самого главного для футболистов − полей на базе − это идеальное качество. Сам стадион тоже великолепен, и поле здесь − ну просто супер!

Результаты остальных матчей 12-го тура: “Ворскла” − “Заря” − 2:0; “Динамо” − “Карпаты” − 1:1; “Черноморец” − “Шахтер” − 0:1; “Кривбасс” − “Оболонь” − 3:2; “Таврия” − “Днепр” − 2:1; “Ильичевец” − “Арсенал” − 1:2; “Металлург” Д − “Металлист” − 0:1.

+++

“Металлург” распрощался с надеждами на Лигу Европы

Запорізька Січ (Запорізька область)

05.11.09

Волынь” (Луцк) − “Металлург” (Запорожье) − 2:1.

“Металлург”: Жук, Тейку, Вернидуб, Тигарев, Кривцов, Мицейка, Карауш, Опанасенко, Силюк (Каськов, 75), Калонас, Алозие.

Голы: Кинаш, 63, Лопес, 101, с пенальти − Алозие, 67.

В четвертьфинальном матче розыгрыша Кубка Украины запорожский “Металлург” в дополнительное время уступил в Луцке представляющей первую лигу “Волыни”, вылетев, тем самым, из розыгрыша национального футбольного трофея.

Счет в матче хозяева открыли на 63-й минуте − отличился Кинаш. Однако уже через четыре минуты экс-игрок “Волыни” Майкл Алозие ударом на добивании востановил паритет − 1:1.

В дополнительное время за фол в исполнении Мицейки арбитр назначил пенальти в ворота “Металлурга”, которое четко реализовал Лопес − 2:1.

За несколько минут до окончания дополнительной 30-минутки “Металлург” имел прекрасную возможность для того, чтобы вновь отыграться. Увы, но кожаный снаряд после выстрела от Артура Каськова фактически по пустым воротам “Волыни” приняла на себя штанга.

Роман Григорчук − главный тренер “Металлурга”:

− Прежде всего, поздравляю “Волынь” с проходом в следующую стадию Кубка Украины. Слушаю ваши вопросы.

− Сложилось впечатление, что первый тайм вы полностью проиграли, в чем причина?

− Причина тут глобального характера. Такое впечатление, что мы боимся играть в футбол. На ровном месте исполняем какие-то длинные передачи. То есть, мы не играем в футбол. Нужно делать поправки, и мы знаем, что в этом компоненте нам нужно добавлять.

− В дополнительное время ваша команда полностью подсела физически, в чем тут дело?

− Нужно проанализировать все действия футболистов, и только после этого я смогу ответить на этот вопрос. Другими словами, такое ваше впечатление может быть неточным.

− Ваш предшественник постоянно отмечал, что главной задачей команды является финал Кубка?

Кубок Украины − это дорога в еврокубки. Когда команда принимает участие в еврокубках, то это полноценная футбольная жизнь. Ясное дело, что у нас было задание сегодня выиграть, пройти и дальше бороться за то, чтобы попасть в Лигу Европы. То есть, мы можем сказать, что одно задание не выполнили. Ясное дело, что в чемпионате мы не можем быть в зоне вылета. Мы хотим быть в той зоне, которая дает возможность на следующий сезон играть в еврокубках.

+++

Михайличенко вызвал на греков троих запорожцев

Запорізька Січ (Запорізька область)

05.11.09

Главный тренер национальной сборной Украины Алексей Михайличенко обнародовал список 24 футболистов, вызванных для подготовки к поединкам плей-офф ЧМ-2010 против команды Греции.

В противостоянии с Грецией Михайличенко рассчитывает на воспитанника запорожского “Металлурга”, голкипера Станислава Богуша, воспитанника запорожского “Торпедо”, полузащитника Алексея Гая, а также на воспитанника мелитопольского футбола, защитника Евгения Хачериди.

Добавим, что впервые получил вызов в сборную 24-летний атакующий полузащитник львовских “Карпат” Игорь Худобяк.

Вратари: Андрей Пятов, Рустам Худжамов (оба − “Шахтер”), Станислав Богуш (“Динамо”).

Защитники: Виталий Мандзюк, Евгений Хачериди (оба − “Динамо”), Василий Кобин, Александр Кучер, Вячеслав Шевчук, Ярослав Ракицкий (все − “Шахтер”), Григорий Ярмаш (“Ворскла”), Андрей Русол (“Днепр”), Дмитрий Чигринский (“Барселона”, Испания).

Полузащитники: Алексей Гай (“Шахтер”), Александр Алиев, Олег Гусев, Тарас Михалик, Андрей Ярмоленко (все − “Динамо”), Руслан Ротань (“Днепр”), Анатолий Тимощук (“Бавария”, Германия), Игорь Худобяк (“Карпаты”).

Нападающие: Владимир Гоменюк, Евгений Селезнев (оба − “Днепр”), Артем Милевский, Андрей Шевченко (оба − “Динамо”).

Напомним, матчи состоятся 14 ноября на “Олимпийском” стадионе Афин и 18 ноября в Донецке на “Донбасс Арене” (начало обеих встреч − в 20.00 по киевскому времени).

+++

Роман БОНЧУК: «Я намалюю «Динамо»...

Марина Полянська

Західний кур'єр (Івано-Франківська область)

29.10.09

Художник Роман Бончук малює портрети політиків, та не відмовляється від притаманного йому стилю − писати величезні монументальні полотна на історичну тематику.

«Найвизначнішою подією, яка останнім часом відбулася в моєму творчому житті, є персональна виставка, що проходила в місті Трускавець. Взяти участь у святкуванні Дня незалежності України у цьому місті і заодно виставити роботи мене запросили завдяки підтримці відомого політика Миколи Катеринчука, − розповів Роман Бончук. − Моя виставка мала чималий резонанс, було багато відвідувачів. Власне після цього виникло бажання якомога частіше робити персональні виставки. Ще одна відбудеться в Болгарському домі в Одесі. Там представлю роботи зовсім інші, ніж в Трускавці. Паралельно віддаю роботи на різні виставки, фестивалі, брати участь в яких, на мою думку, є обов’язком кожного художника.

− Ваша персональна виставка в Трускавці була першою?

− Насправді десь вісімнадцятою. Бо певний час я захоплювався написанням величезних картин. Після створення «Хронік України» пройшов досить довгий шлях «пробивання» інших проектів. Почав працювати над проектом «Хроніка людства». Зустрічався і вів перемовини з багатьма людьми в Києві, де хотів його втілювати. Зацікавлені були, але внаслідок певних кризових перипетій проект довелося відкласти.

При підтримці Миколи Катеринчука планую реалізувати ще один великий проект, присвячений гетьману Іванові Мазепі. Чому саме Мазепі? Бо навколо цієї історичної постаті зараз спостерігається певний ажіотаж. Є декілька місць, присвячених Мазепі, де можна було б виставити мій новий художній витвір.

Паралельно протягом майже року я опрацьовував можливості бути залученим до підготовки у «Євро 2012». Для цього вивчав головний стадіон Києва.

− Чи вдалося домовитися про щось конкретно?

− Я все ж дійшов до Григорія і Ігоря Суркісів. Та втілити історію футболу на головному стадіоні країни не видається можливим через технічні причини. Там немає де розмістити велике полотно. Отже, мені запропонували альтернативу − намалювати історію футбольного клубу «Динамо» (Київ) і розмістити картину біля столичного стадіону імені Валерія Лобановського.

Зараз маю багато клопотів щодо втілення цього мегапроекту. Хоча картину закінчу ще задовго до початку Європейського чемпіонату з футболу.

− Що ж буде відображено на полотні?

− Багаторічна історія клубу «Динамо» − усі перемоги та поразки. Для цього вивчаю історичні фото з архівів «Динамо». Фарбами на полотні відображатиму своє особисте бачення всього, що відбувалося в його історії − занепад та відродження. Зараз малюю ескізи та паралельно малюю ще десять-п’ятнадцять картин, щоб мати «свіжий погляд».

Картина, присвячена «Динамо», матиме розміри двадцять на п’ять метрів. Її виставлять під склом на одній з алей біля стадіону імені Лобановського, забезпечать належну охорону та хороше освітлення.

− У вашому творчому доробку є портрети політиків. Яка доля цих робіт?

− Намалювати портрет замало і передати його замало. Створюючи його, можна все зіпсувати, адже робота ця дуже індивідуальна. Я взяв на себе цей тягар, бо люблю ставити перед собою складні завдання. Є вже безліч портретів, які зроблені, і вони у тих, хто на них зображений. Потрапили до знаменитостей по-різному − подаровані або продані.

− Яка доля багатьох інших ваших робіт, що потрапили за кордон?

Я не контролюю їх шлях, вони мають жити своїм життям, віддавати людям свою енергетику.

+++

Обласні футбольні перегони

Хроніка подій і фактів

Валерій ВАЛЕРКО

Київська правда (Київська область)

05.11.09

Чемпіонат столичного регіону з футболу став основною подією в спортивному житті нашого краю. В офіційних календарних матчах узяли участь 315 гравців. 128 з  них відзначилися голами. Безпосередньо з глядацьких трибун за турнірними баталіями спостерігали близько 25 тисяч уболівальників.

203 дні, починаючи з 4 квітня і закінчуючи 24 жовтня, тривав обласний чемпіонат з футболу 2009 року.

Одинадцять команд класифіковано в підсумковій турнірній таблиці, хоча ситуативними учасниками перегонів були чотирнадцять клубів. ФК «Баришівка» зіграв п'ять, «Максима» з України — шість, а білоцерківські «Укрмеблі плюс» — сім календарних матчів. Згідно з регламентними нормами, результати шістнадцяти матчів за участю баришівської, українківської  та білоцерківської команд анульовано.

Сто десять поєдинків зазначено в остаточному реєстрі чемпіонату, хоча одинадцять з них, або десять відсотків загальньої суми, так і не відбулися. Причина банальна — неявка однієї з команд.

Одинадцять неявок на календарні матчі сезону розподілилися за клубами так: «Зеніт» — чотири, «Податковий університет» — три, «Вікторія» та ФК «Узин» — по дві. Цікаво, що дев'ять з них припали на домашні матчі винних у порушенні календаря змагань колективів.

301 гол зафіксували в обласному чемпіонаті судді. 157 разів брали ворота суперників господарі поля, 144 — гості. Найрезультативніші — Олег Зборовський з ФК «Макарів», який відзначився тринадцятьма влучними ударами, та фурсівський «Інтер» — 51 гол, або 16,6 відсотка загальної кількості забитих м'ячів. Найнадійніший захист — лише одинадцять пропущених м'ячів — у ставищенців. А найкраща різниця забитих і пропущених м'ячів — плюс 38 — у команди з Фурсів. Середня результативність в обласному чемпіонаті становить 2,736 гола за матч.

Двадцять перемог з різницею в три і більше м'ячів зареєстровано в сезоні. Це — 18,1 відсотка всіх результатів. По шість таких успіхів домоглися «Інтер»  і «Хілд-Любомир», по п'ять — вишнівська, макарівська та путрівська команди. Десять поразок з великим рахунком у пасиві ФК «Узин», вісім — «Податкового університету», шість — «Вікторії».

Сім зустрічей, або 6,4 відсотка, завершилися внічию без забитих м'ячів. По три нульові нічиї мають путрівська та ставищенська команди.

Вісім поєдинків принесли перемогу колективам, які по ходу зустрічі поступалися в рахунку. По два вольові виграші здобули ФК «Макарів» і «Вікторія». Двічі програли за таких обставин ірпінці та обухівці.

Олег Зборовський очолив список найвлучніших гравців обласного чемпіонату, випередивши на один гол Юрія Голюка і на три — Олександра Мартиненка.

Сім хет-триків зафіксовано в обласному чемпіонаті. Тричі по три м'ячі в одній зустрічі забивали ставищенці (Медведєв, Невгод і Черній), двічі — вишнівці (Гаранян і Комар), по одному разу — богуславець Мартиненко та Макаров з Фурсів.

Двадцять три рази стріляли дуплетом представники дев'яти вищолігових команд. Найчастіше — десять разів— це робили макарівці, причому Зборовський ознаменував свій стрілецький результат п'ятьма дублями. Тричі по два м'ячі в одному матчі забивали футболісти «Інтера», по два рази — «Діназа», ФК «Вишневе» та «Хілда-Любомира», по одному дублю в активі «Вікторії», ФК «Узин», «Зеніта» і ФК «Путрівка».

А підсумкова турнірна таблиця чемпіонату Київщини 2009 року має такий вигляд:

+++

Історичний п’єдестал пошани

Валерій ВАЛЕРКО

Київська правда (Київська область)

05.11.09

Починаючи з 1992 року, чемпіонат області з футболу проходив дев'ятнадцять разів. Найтитулованішим клубом сучасності можна вважати фастівський «Рефрижератор», який завоював аж сім комплектів нагород різного гатунку. А взагалі на подіум сходили тридцять сім аматорських колективів.

Тринадцять чемпіонів. Першим за часів державної незалежності титул найсильнішого в аматорському футболі Київщини завоював миронівський клуб «Нива». Тренував футболістів з пшеничного краю молодий фахівець Павло Невєров (нині — один з наставників юні в уславленому київському «Динамо»), а господарськими справами опікувався президент клубу Володимир Коломієць. «Нива» на початку 90-х років зажила слави і в професіональному футболі молодої країни, ставши на кілька сезонів міцним учасником друголігових перегонів і презентувавши національному чемпіонатові не лише вправних майстрів, а й цілу команду з іменем. Мова, звичайно, про бориспільський «Борисфен», який вийшов з «Ниви», як російські літератори — з «Шинелі» Гоголя. Шлях миронівського клубу — з аматорів у професіонали — повторив уже в близькі до сьогодення роки й білоцерківський «Арсенал»: обласний чемпіон зразка 2006 року нині виступає в першій національній лізі. Правда, на відміну від «Ниви», яка формувалася в основному з вихованців футболу центральних регіонів України, каноніри перевезли до багатої футбольними талантами Білої Церкви молодь із Західної України… Історичним рекордсменом серед обласних чемпіонів є славний колись «Рефрижератор», який сходив на турнірну вершину чотири рази впродовж минулого десятиріччя. Окрім фастівців, по два роки поспіль, але вже нинішнього століття, ставали найсильнішими на Київщині «Дніпро» з Обухова та ФК «Путрівка». А от ірпінський «Податковий університет», у різні часи — Український фінансово-економічний інститут і Податкова академія, увійшов до чемпіонського літопису як єдиний клуб, що фінішував першим і минулого, і нинішнього століття — відповідно 1998 та 2001 років.

Шістнадцять віце-чемпіонів. Четверо золотих медалістів мають в своїх колекціях і срібні нагороди. Мова про команди з Ірпеня, Фастова, Бузової та Путрівки. Причому маленьке село Бузова, що в Києво-Святошинському районі, спромоглося вивести в авангард обласного футболу дві команди — «Грань» і «Ниву». Правда, друга з них зійти на вершину поки що не змогла, хоча найсильнішою в особливо потужному чемпіонаті Києво-

Святошинського району вже ставала. І все-таки найвідомішим  з-поміж усіх віце-чемпіонів області варто вважати клуб «Динамо» з пристоличної Чапаївки, який вісім років тому поступився першістю студентам з Ірпеня. Бодай тому, що готував команду шістнадцятилітніх динамівців заслужений тренер України Павло Яковенко, а лідерами його колективу були широко відомі нині в усьому світі Артем Милевський і Олександр Алієв. Саме так, зібрані під сільським прапором Чапаївки юні вихованці славнозвісної футбольної академії «Динамо» свої перші відзнаки в дорослому футболі здобули на Київщині!.. До речі, наступного, 2002 року, віце-чемпіоном області в складі «Зірки» зі ставищенської Журавлихи став і князь стрільців української прем'єр-ліги Олександр Ковпак.

Шістнадцять бронзових медалістів. Уславлений «Рефрижератор» став і першим за новітніх часів бронзовим медалістом обласного чемпіонату. Хоча подвоїти цей успіх він так і не зумів. А своєрідними лідерами в цій номінації зарекомендували себе вишгородські клуби «Чайка» та «Діназ». Перший двічі сходив на третій щабель п'єдесталу пошани минулого десятиріччя, другий — нинішнього. Два комплекти бронзових нагород отримав і студентський колектив з Ірпеня. Шкода, проте турнірні успіхи майбутніх податківців уже залишилися в історії: нове покоління футбольні традиції в університеті поки що не розвиває. Та й багато інших героїв турнірної минувшини малопомітні за наших часів. Обухівський «Картонник», як і фастівський «Рефрижератор» та вишгородська «Чайка», обмежуються виступами в регіональних турнірах, а гребінківська «Агроспілка» та обухівський «Антарес» узагалі припинили своє існування…

+++

У Львові побудують філію “Шахтаря”

Гліб Ваколюк

Львівська газета (Львівська область)

05.11.09

Донецький “Шахтар” має на­мір звести у Львові футбольну академію. Протокол про це вже підписали департамент “Євро-2012” Львівської місь­кої ради та керівництво “гірників”. Де саме з’явиться ака­демія, наразі не відомо. Донеччани сподіваються, що влада Львова не зволікатиме з пошуком ділянки й оформленням необхідної документації. Будівельні роботи вони розраховують розпочати навесні 2010 року.

08.jpgУ прес-службі міської ради “Газеті” розповіли, що будівництво “Шахтарем” академії є інвестиційним проектом. Купуватимуть чи братимуть в оренду “гірники” земельну ді­лянку під футбольну школу, наразі не відомо. Також у прес-службі повідомили, що на цьому етапі не існує навіть попередніх варіантів розташування цього закладу.

За словами віце-президента “Шахтаря” Бориса Колеснікова, заплановано, що для дітей збудуть 8-10 тренувальних полів, із-поміж яких будуть і синтетичні, для занять будь-якої пори року. Якщо львівська влада не зволікатиме, впродовж зими “гірники” сподіваються підготувати проект, а вже навесні розпочати будівництво. “У Львові хочемо створити структуру, яка за рівнем буде аналогічною тій, що функціонує в Донецьку, − каже Борис Колесніков. − Створимо всі умови, щоб діти змогли вповні розкрити свій потен­ціал. Працюватимуть із хлопчаками найкращі українські й іноземні фахівці”.

Нагадаємо, ідея зведення у Львові футбольної академії ненова. Облаштувати такий заклад у нашому місті мав намір почесний президент “Карпат” Петро Димінський і відомий у минулому футболіст Олег Лужний. Обоє зверталися до міської влади із проханням надати земельну ділянку. Але компромісу так і не досягли. В підсумку Петро Петрович таки створив, хоча не з великим розмахом, футбольну академію − на базі Львів­ського училища фізичної культури. Олег Лужний про свої наміри вирішив більше не згадувати.

Чому саме у Львові “Шахтар” хоче спорудити футбольну академію, “Газеті” пояснив заслужений тренер України Юрій Дячук-Ставицький: “У Західній України більшість людей вірить у Бога. Молодь тут не так активно п’є чи вживає наркотики, тому вона розвинутіша. Це моя суб’єктивна думка, але вірю, що на Заході країни зосереджено потужний футбольний потенціал”.

+++

Із греками гратимемо “другим номером”

Гліб Ваколюк

Львівська газета (Львівська область)

05.11.09

Трохи більш ніж тиждень залишився до вирішального поєдинку всієї відбірної кампанії на чемпіонат світу 2010 року в ПАР. 14 листопада збірна України в гостях проведе із Грецією перший матч плей-оф. Повторна зустріч відбудеться в Донецьку 18 листопада.

09_1.jpgМіркуваннями про це протистояння із “Газетою” поділився відомий у минулому форвард вітчизняної збірної та київського “Динамо” Віктор Леоненко.

− Вікторе, вболівальники й чимало фахівців у захопленні від того, що ми отримали в суперники збірну Греції. Як уважаєте, нам справді пощастило?

− Так, пощастило. Україні до снаги пробитися на чемпіонат світу. Збірна Греції − нестабільна й не найсильніша команда. Тому, вважаю, нам поталанило з жеребкуванням плей-оф. Думав, що нам трапляться росіяни або португальці. А так, добре, що вийшли на греків.

− Що можете сказати про ігровий почерк збірної Греції?

− Ця команда полюбляє грати від захисту. Завдяки цьому греки перемогли на чемпіонаті Європи 2004 року. Отто Рехагель узагалі сповідує інший футбол, але змушений діяти від захисту. Вдома, звісно, вони навряд так гратимуть − перед своїми вболівальниками побіжать уперед. Отже, нам важливо не пропустити в гостях.

− За останні п’ять років, після перемоги на чемпіонаті Європи, греки стали слабшими?

− Не сказав би, що їхня збірна стала слабшою. Вони просто дуже довго святкували перемогу на чемпіонаті Європи. Тому так невдало зіграли в наступних турнірах. А так, це хороша середня команда, щоправда, нестабільна. Великий плюс цієї збірної − сильний тренер. До слова, Отто Рехагеля знаю особисто. Проходив оглядини в його “Кайзерслаутерні”. Ні­мець­кий фахівець дуже хотів бачити мене у своїй команді, однак, на жаль, клуби не домовилися про ціну. А так, 1998 року я став би чемпіоном Німеччини... Відтоді в мене про Рехагеля склалося враження як про хорошого фахівця і чуйну людину. Він, до речі, підвозив мене на тренування своїм автомобілем. Таке в Росії чи Україні просто не реально. А Отто не цурався їхати по мене в готель і доправляти на тренування. В ресторані зі мною обідав.

Рехагель узагалі простий у стосунках зі своїми футболістами, з підопічними спілкується на рівних, як із партнерами. За кордоном так усюди, лише на пострадянському просторі звикли: тренер − це в одній іпостасі мама, тато, бабуся та дідусь. У нас наставник майже бог. Тому тренери звикли всюди пхати носа: в сімейні справи, в особисті. А за кордоном усе інакше. Там тренер повинен правильно спланувати і провести підготовку, навчити футболіста робити свою роботу на полі − і все.

− Ви сказали, що гра від захисту не подобається Рехагелю...

− Кожен тренер визначає тактику на матч з огляду на суперника та можливості своїх гравців. У збірній Греції небагато “зірок”, тому вона діє від захисту. Хоча, як уже казав, грецькі тіфозі їм такого не пробачать у домашньому поєдинку з Україною. Вдома команда Рехагеля діятиме на атаку, хоча зазвичай “відсиджується” в захисті.

− А збірній України, як свідчить практика, простіше змагатися з атакувальними командами, “синьо-жовтим” складно даються двобої “першим номером”...

− Узагалі всім командам незручно грати зі суперниками, які діють від захисту. Українці не схожі на іспанців чи голландців, які тривалий час володіють м’ячем, індивідуально дуже добре підготовлені. Створювати завжди складніше, ніж руйнувати. Наші, впевнений, гратимуть із греками “другим номером”. На жаль, збірна України, як і Греції, − нестабільна команда. То ми проводимо бездарний матч із білорусами, а потім перемагаємо англій­ців... Таких нестабільних колективів нині багато. Ті ж росія­ни та білоруси також входять у цю когорту. За рівнем ми схожі на збірну Білорусі. Просто в нас є така “зірка”, як Шевченко. Проте Андрієві тепер, м’яко кажучи, не щастить. Коли його “прорве” − буде зовсім інша річ, а нині не варто розраховувати лише на Шеву.

− Поділитеся прогнозом на матчі плей-оф Україна − Греція?

Звісно, хотілося б, аби українці пробилися на чемпіонат світу. Я один із не багатьох тривалий час захищав Олексія Михайличенка. І тепер уболіватиму за цього тренера, за його команду, за Україну. Хотілося б, аби в гостях зіграли внічию − 1:1 або 2:2. А вдома − перемогли або щоб зустріч завершилася нульовою нічиєю.

+++

“Шпигун” Михайличенка про результати розвідки

Роман Бойко

Львівська газета (Львівська область)

05.11.09

Володимир Веремеєв у тренерському штабі національної збірної України відповідає за збір інформації про суперника. За словами фахівця, команда Греції − дуже непростий суперник для будь-якої збірної і здолати її непросто навіть провідним командам Європи та світу.

“Тому дивно, що греків в Україні чомусь не всі сприймають як серйозного опонента, − розповів інтернет-виданю turnir.com.ua Володимир Веремеєв. − Можу зрозуміти пересічних уболівальників, але ж і деякі поважні спеціа­лісти такої самої думки. Безсумнівним плюсом є те, що команда чудово зіграна і має величезний досвід виступів у нинішньому складі. У Греції є і така важлива якість, як психологія переможця. Якщо ж переходити на особистості, то найбільший козирний туз греків, якщо так можна сказати, − головний тренер Отто Рехагель, на якого після “золота” Євро-2004 молиться практично вся країна”.

За словами тренера нашої збірної, недоліки греків є наслідком їхніх плюсів. “У грецькій команді, як на мене, забагато гравців у віці, які вже не мають тієї жаги до боротьби й перемог, притаманної молодим футболістам. Адже кожна команда (і це не я вигадав) після гучної перемоги потребує “свіжої крові”, − заявив В. Веремеєв.

+++

На матчі з греками Михайличенко викликав Худоб’яка

Ганна ЄРМАК

Високий Замок (Львівська область)

04.11.09

Головний тренер національної збірної України з футболу Олексій Михайличенко оприлюднив список 24 гравців, викликаних для підготовки до поєдинків плей-оф Мундіалю-2010 проти команди Греції.

Приємна новина для львівських уболівальників: у складі “синьо-жовтих” може дебютувати 24-річний півзахисник «Карпат» Ігор Худоб’як.

Не викликав до збірної Михайличенко форварда англійського “Ліверпуля” Андрія Вороніна. Через травми тренерський штаб “синьо-жовтих” не зможе задіяти голкіпера «Динамо» Олександра Шовковського та півзахисника «Дніпра» Сергія Назаренка.

Склад національної збірної України:

Воротарі: Андрій П’ятов, Рустам Худжамов (обидва − «Шахтар»), Станіслав Богуш («Динамо»).

Захисники: Віталій Мандзюк, Євген Хачеріді (обидва − «Динамо»), Василь Кобін, Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук, Ярослав Ракицький (усі − «Шахтар»), Григорій Ярмаш («Ворскла»), Андрій Русол («Дніпро»), Дмитро Чигринський («Барселона», Іспанія).

Півзахисники: Олексій Гай («Шахтар»), Олександр Алієв, Олег Гусєв, Тарас Михалик, Андрій Ярмоленко (усі − «Динамо»), Руслан Ротань («Дніпро»), Анатолій Тимощук («Баварія», Німеччина), Ігор Худоб’як («Карпати»).

Нападники: Володимир Гоменюк, Євген Селезньов (обидва − «Дніпро»), Артем Мілевський, Андрій Шевченко (обидва − «Динамо»).

А тим часом…

І досі невідомо, коли відбудуться матчі 13-го туру в Прем’єр-лізі − 7-8 листопада чи навесні. Федерація футболу України начебто перенесла 13-й тур (задля кращої підготовки збірної до матчів із греками. А також через грип) − про це вчора повідомив дирекцію Прем’єр-ліги виконавчий директор ФФУ Олександр Бандурко. Однак через кілька годин на сайті Прем’єр-ліги з’явилося таке повідомлення: “Матчі 13-го туру української Прем’єр-ліги відбудуться згідно з календарем, тобто в наступні вихідні... Прем’єр-ліга розцінює рішення Виконкому ФФУ... як перевищення повноважень цим органом та... цілеспрямовану спробу дискредитації Прем’єр-ліги”...

+++

«А вболівальники на трибунах у масках сидять»...

Андрій ВОРОНИЧ

Високий Замок (Львівська область)

04.11.09

Це не страшний сон «Інтера» − «Динамо» справді закупило для глядачів 20 тисяч масок

«А вболівальники на трибунах у масках сидять»...

Епідемія грипу, що “розгулялася” в Україні, наклала свій відбиток навіть на підготовку до матчу Ліги чемпіонів між київським “Динамо” і міланським “Інтером”. Напередодні гри вболівальники, що придбали квитки на матч, переймалися не так прогнозами, як тим, чи їх... узагалі пустять на стадіон “Динамо”. Олії у вогонь підлив мер Києва Леонід Черновецький, який заявив: мовляв, хоч епідемія до Києва ще не добралася, про всяк випадок матч краще провести без глядачів... За повідомленням спортивних сайтів, представники італійського спортивного видання La Gazzetta dello Sport дуже здивувалися, коли побачили в аеропорту “Бориспіль” персонал у захисних масках. Мовляв, в українській столиці явно перестраховуються, адже “в Києві не було офіційно зареєстровано жодного смертельного випадку від вірусу А/H1N1”...

Утім, президент «Динамо» Ігор Суркіс висловлював сподівання, що матч з «Інтером» пройде при заповнених трибунах. «Але не можна бути упевненим на сто відсотків, тому що є певний ризик. У дев’ятьох областях країни ситуація складна. Але в східній і центральній частинах України наразі спокійніше, − заявив у вівторок, 3 листопада, Ігор Суркіс. − Ми вже закупили захисні маски для вболівальників. Будемо видавати їх на вході на стадіон. У нас продані усі квитки, тому пов’язки отримають усі 17 тисяч. Закупили ж ми їх 20 тисяч. Вони знадобляться і для обслуги». Підтримав президента київського клубу й головний тренер “біло-голубих” Валерій Газзаєв, який наголосив: «Без глядачів футбол − не футбол. Емоції глядачів − привід для гравців проявити свої найкращі якості. Коли гравці й глядачі − єдине ціле, це і є справжній матч».

На традиційній передматчевій прес-конференції, у якій також брав участь нападник «Динамо» Андрій Шевченко, наставник киян висловив упевненість: усі його підопічні усвідомлюють важливість поєдинку з «Інтером». «Готовність у всіх позамежна, усі готуються до гри»… За словами наставника, до матчу «Динамо» підійшло без нових кадрових втрат: усі гравці, що були останнім часом у розпорядженні тренера, готові вийти на поле. У тому числі й бразилець Жерсон Маграо, що пропустив два попередні матчі через мікропошкодження. Газзаєв також відзначив: попри те, що двобій у Києві, за складністю він навряд чи відрізнятиметься від матчу в Мілані. «У Лізі чемпіонів чинник свого поля відіграє не настільки велику роль. Про що, до слова, говорять і результати в нашій групі».

«Ми добре підготувалися до цієї гри в моральному плані, − заявив у Києві воротар «Інтера» Жуліо Сезар. − Для нас матч у Києві буде фактично фіналом. Гадаю, допоможе нам і недавня перемога над «Ліворно» в Серії А. У нас дуже складна група. У ній зібралися чотири сильні команди, і в Києві нам доведеться дуже непросто». Особливо, якщо Андрій Шевченко таки заб’є у ворота міланського «Інтера» свій черговий 15-й гол…

Ліга чемпіонів. Група F

            І В      Н      П      М     О    

1. «Барселона»     3 1      1      1      3-2    4

2. «Динамо»      3   1      1      1      5-5    4

3. «Рубін»       3    1      1      1      4-5    4

4. «Інтер»       3    0      3      0      3-3    3

А тим часом...

Шанси київського «Динамо» на перемогу в матчі проти «Інтера» фахівці британської букмекерської контори William Hill вважають відносно невисокими. Ставки на перемогу «Інтера» приймалися як 2,15, а на перемогу «Динамо» − як 3,4. На нічию приймали з коефіцієнтом 3,3. Найбільш ймовірний рахунок, вважають букмекери, − перемога «Інтера» 1:0 (коефіцієнт 6,0). Далі йдуть два нічийних результати − 1:1 (6,5) і 0:0 (7,5).

+++

Ігор ХУДОБ’ЯК: «Мої футбольні мрії вже здійснюються. От би ще вийти проти греків...»

Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

05.11.09

Головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко оприлюднив список 24 футболістів, викликаних для підготовки до поєдинків плей-оф Мундіалю-2010 проти команди Греції (матчі відбудуться 14 листопада на Олімпійському стадіоні в Афінах і 18 листопада − на донецькій «Донбас Арені»).

Ігор ХУДОБ’ЯК: «Мої футбольні мрії вже здійснюються. От би ще вийти проти греків...»

Увагу вболівальників привернула присутність у списку 24-річного атакувального півзахисника львівських «Карпат» Ігоря Худоб’яка, який уперше отримав запрошення до лав національної команди.

− Ігоре, чи став для тебе несподіванкою виклик до національної збірної?

− Ніхто з тренерського штабу збірної зі мною не розмовляв, тож запрошення справді стало для мене приємним сюрпризом. У вівторок, 3 листопада, у захисника «Карпат» Івана Мілошевича був день народження. Ми його вітали в холі на карпатівській базі. А після привітань наш головний тренер Олег Кононов сказав, що є ще одна приємна новина − мене викликали до збірної України.

− І якою була реакція партнерів по команді?

− Усі дуже за мене пораділи, поаплодували. А сам я був трохи в шоку...

− А як зустріли цю новину в рідному для тебе Івано-Франківську?

− Телефонували батьки, родичі, вітали друзі. Було таке відчуття, що в мене день народження...

− Один із провідних виконавців збірної, Сергій Назаренко з “Дніпра”, не зможе зіграти з греками через травму...

− Гадаю, його пошкодження додало мені шансів проявити себе у складі «синьо-жовтих».

− Кожен гравець мріє потрапити до лав національної збірної країни...

− Помаленьку, скажемо так, мої футбольні мрії здійснюються. Тепер би ще вийти на поле у матчі проти греків... Звісно, все залежатиме від рішення Олексія Михайличенка, від того, хто краще себе проявить під час тренувальних зборів.

− З ким із гравців збірної підтримуєш контакти?

− Наразі лише зі своїм колишнім одноклубником по «Карпатах», а нині − гравцем “Шахтаря” Василем Кобіним.

− Здається, Михайличенко тебе давно запримітив...

− У вересні 2006 року Олексій Михайличенко, який тоді очолював молодіжну збірну України, запросив мене на відбірний матч чемпіонату Європи проти Хорватії. Я відіграв один тайм. Українці тоді перемогли з рахунком 2:1, і один із голів забив тоді ще карпатівець Максим Фещук.

− Востаннє від «Карпат» виступав за збірну ще у 2004 році Тарас Кабанов. Після цього на матчах «Карпат» часто бували селекціонери збірної, але запрошували карпатівців тоді, коли ті вже покидали Львів. Так було з Богданом Шустом, Миколою Іщенком, Василем Кобіним. Можливо, на рішення Михайличенка вплинула твоя гра в матчі “Карпат” проти “Динамо”?

− Не думаю, що саме матч проти киян став для тренерського штабу вирішальним. Напевно, за мною спостерігали вже давно... А проти «Динамо» нам було дуже важко грати. Гравці «Карпат» віддали багато сил в обороні.

− Збірна України тричі грала в матчах плей-оф − і тричі поступалася... Під силу “синьо-жовтим” здолати грецький бар’єр?

− Упевнений, що нічого неможливого не буває. Потрібно намагатися пройти будь-якого суперника. Греція − не найгірший варіант для збірної України. Я бачив їхні ігри, команда в Отто Рехагеля дуже хороша, чимало футболістів грають у сильних європейських чемпіонатах. Однак, якщо докладемо всіх зусиль, то зуміємо перемогти греків за сумою двох матчів і потрапимо на Мундіаль.

− Що побажаєш уболівальникам збірної України?

− Щоб усі вони дочекалися виконання найголовнішого за останні два роки завдання. Щоб збірна України вдруге поспіль пробилася на фінальний турнір чемпіонату світу!

Із досьє «ВЗ»

Ігор Худоб’як народився 20.02.1985 р. в Івано-Франківську. Півзахисник. Зріст − 175 см, вага − 66 кг. До Львова переїхав з івано-франківського «Спартака». У «Карпатах» дебютував 30 липня 2005 р. Провів 125 матчів (18 голів), у тому числі у Прем’єр-лізі 92 гри (13 голів).

+++

Грати не можна перенести

Андрій ВОРОНИЧ

Високий Замок (Львівська область)

04.11.09

Де врешті-решт поставлять кому українські футбольні чиновники? Станом на середу, 4 листопада, відповіді не було.

Грати не можна перенести

Федерація футболу України вирішила перенести запланований на 7-8 листопада 13-й тур на весну. Натомість керівник Прем’єр-ліги був із цим категорично не згідний...

Про те, що ФФУ перенесла матчі 13-го туру на весну, повідомив її виконавчий директор Олександр Бандурко (розіславши відповідні листи дирекції Прем’єр-ліги, президентам клубів, Комітету арбітрів, Інспекторському та Спортивно-медичному комітетам ФФУ). Мотивація? Насамперед − інтереси національної збірної України, гравцям якої потрібний відпочинок перед матчам плей-оф Мундіалю-2010 зі збірною Греції (14 і 18 листопада). До того ж епідемія грипу, тож краще перестрахуватися...

Але президенту Прем’єр-ліги Віталію Данилову (на фото) рішення Федерації − до одного місця. «Згідно з нормами ФІФА... клуби мають відпустити футболістів до національної збірної за 96 годин до початку матчу збірної, − мотивував свою незгоду з перенесенням туру пан Данилов. − Компромісний варіант, який пропонувала Прем’єр-ліга, забезпечував термін у 120 годин. ФФУ наголошує на прибутті гравців до національної збірної за 168 годин, керуючись суб’єктивним баченням «блага вітчизняного футболу» − це не тільки хибне заняття, а й незаконне». На думку Данилова, “в інтересах українського футболу − успішний виступ як збірної України у кваліфікаційних матчах чемпіонату світу, так і «Динамо» в Лізі чемпіонів та «Шахтаря» − в Лізі Європи. Перенесення 13-го туру... ще більше ускладнить і без того важкий календар весняної частини для представників України в єврокубках та може негативно вплинути на їхні шанси на успіх”.

Хто має рацію? Як на мене, 13-й тур варто перенести. Усе-таки Мундіаль − планетарна подія, і не лише футбольна. Усе для збірної, усе для перемоги... ФФУ очолює екс-президент “Динамо” Григорій Суркіс, а Віталія Данилова вважають наближеним до іншого олігарха − власника “Шахтаря” Рината Ахметова. Саме тут, схоже, і заритий собака цього непотрібного нашому футболу конфлікту...

+++

Худоб'як у збірній

Мстислав КОЦЬКИЙ-БОБ'ЯК

Ратуша (Львівська область)

05.11.09

Нарешті численна армія вболівальників львівських «Карпат» побачила свого улюбленця у національній збірній України. Головний керманич «синьо-жовтих» Олексій Михайличенко включив у список із 24-х футболістів, викликаних для підготовки до поєдинків плей-офф ЧС-2010 проти команди Греції хавбека львівських «Карпат» Ігоря Худоб'яка. До слова, 24-річний атакуючий півзахисник львівських «Карпат» уперше отримав запрошення до лав національної команди. Нагадаємо, що ці матчі відбудуться 14 листопада на «Олімпійському» стадіоні Афін і 18 листопада в Донецьку на «Донбас Арені» (початок обох зустрічей о 20.00 за київським часом). Через травми тренерський штаб збірної України не зможе задіяти у матчах із еллінами голкіпера «Динамо» Олександра Шовковського та півзахисника «Дніпра» Сергія Назаренка. Натомість тішить те, що захисники Дмитро Чигринський та Андрій Русол, які через ушкодження пропустили попередні поєдинки збірної проти Англії та Андорри знову в строю та готові грати за національну команду.

+++
Моніторинг телеефіру

 

Середа − четвер, 04-05.11.09 (запис)

 

1. Телеканал «1+1»

 

Програма «Про спорт», 04.11.09, 23:00

 

1) Ведучий: «Найближчі вихідні пройдуть без  Прем’єр-ліги, 13 тур офіційно і остаточно перенесено на весну наступного року.  Прем’єр-ліга уже підтвердила цю інформацію, її президент Віталій  Данілов заявив, що буде скаржитися на національну Федерацію, яка наполягала на змінах в календарі, в УЄФА і ФІФА. Нажаль, для багатьох учасників футбольного життя в Україні звичайний процес перенесення матчів цього разу перетворився на справжнє протистояння Федерації і  Прем’єр-ліги».

 

Автор сюжету: «Рішення про перенесення 13 туру ухвалив Виконком Федерації. Головний мотив − дати можливість гравцям  національної збірної якнайкраще  підготуватися до ігор  плей-офф  кваліфікації чемпіонату світу зі збірною Греції. Ініціатором був головний тренер України Олексій  Михайличенко. Попри чутки епідемія грипу в Україні до відкладання матчів прямого стосунку не мала. Натомість  Прем’єр-ліга, яка має виняткове право на проведення чемпіонату зміни у календарі категорично  заперечувала і закликала Федерацію відмовитись від свого рішення».

 

Крім дніпропетровського «Дніпра» і «Кривбасу», які заздалегідь узгодили перенос матчу, інші готувалися до ігор туру у звичному режимі і висловлювали занепокоєння незрозумілою ситуацією. 

 

Ігор  Дедишин,  гендиректор  ФК «Карпати»: «Наша позиція така, що в будь-якому разі  Федерція футболу України і  Прем’єр-ліга повинні досягти компромісу, ми не будемо вставати на одну чи іншу сторону. Ми − законослухняний клуб і будемо діяти в правовому полі. Якщо матч буде  забезпечений всіма атрибутами, тобто присутністю суддів, інспекторів і таке інше, звичайно, що будемо брати участь у такому матчі».

 

Автор сюжету: «Президент «Металісту» Олександр  Ярославський також підтвердив готовність своєї команди прийняти «Чорноморець», якщо  Прем’єр-ліга належним чином організує цей матч.

 

Спортивний директор  Прем’єр-ліги Олег Блохін дивувався відсутності повноцінної і однозначної інформації. 

 

А головний тренер «Шахтаря»  Мірча  Луческу задум перенести тур сприйняв так: «Це погана ідея, як на мою думку. П’ятого листопада ми граємо з «Тулузою», а наступний матч аж 21 з «Динамо»; 16 днів − це завеликий термін без гри для нормальної підготовки команди».

 

Автор сюжету: Однак сьогодні ввечері  Прем’єр-ліга нарешті оприлюднила заяву про відкладення 13 туру з поясненнями, що це сталося через деструктивну позицію Федерації футболу України. Вона відмовила  Прем’єр-лізі у призначенні арбітрів, делегатів та інспекторів для  обслуговування матчів.

 

Президент  Прем’єр-ліги Віталій Данилов, який погодився дати коментарі «Проспорту» з невідомих причин до журналістів так і не вийшов.

 

Через цей конфлікт, насамперед морально, а також і матеріально, постраждали клуби елітного дивізіону ті їхні  вболівальники. Вони тривалий час не отримували належну інформацію і змушені будуть терміново переглянути свої найближчі плани».

 

2) Анонс матчу у рамках турніру Ліга Європи «Тулуза» − «Шахтар».

 

+++

 

2. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 04.11.09, 00:15; 03:15 (повтор випуску)

 

+++

 

3. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 05.11.09, 01:20

 

1) Результати матчів 4 туру групового етапу Ліги Чемпіонів.

 

+++

 

4. Телеканал «Інтер»

 

Програма «Подбробности», 04.11.09, 20:00

 

1) Матч с Грецией переносить не будут. Матч, которого ждет вся страна! Уже через две недели будет известно − поедет ли сборная Украины на чемпионат мира-2010. Впрочем, эпидемическая ситуация вносит свои коррективы в общественную жизнь, в том числе и в спортивный календарь. Как это может повлиять на поединок со сборной Греции − узнавал Александр Даниленко.

 

Болельщики баскетбольного клуба «Будивельник» во время последнего матча их команды в Суперлиге − принесли с собой на трибуны игрушечную свинью. Ведь именно это животное у многих ассоциируется с названием заболевания, которое стало причиной отмены в стране массовых мероприятий. Баскетбольные фаны говорят, что готовы ходить на игры даже в противогазах Но Федерация приняла решение остановить чемпионат.

 

Римантас Григас, главный тренер БК «Будивельник»:

 

Мы поехали в Ровно на игру, возвращаемся − у нас два больных игрока. Саша только выздоровел, снова заболел гриппом. Лучше сейчас перестраховаться, не играть. Жизни дороже.

 

В целом по стране на сегодня отменили около семидесяти соревнований. Хотя есть турниры, перенос которых связан с определенными трудностями. В первую очередь это − международные футбольные матчи.

 

УЕФА свою позицию касательно данного вопроса уже озвучил. Если в команде, которая принимает участие в турнирах под эгидой УЕФА, набирается достаточное количество дееспособных игроков, и если местные власти не вводят никаких ограничений, все матчи должны быть сыграны в сроки, предусмотренные регламентом соревнований.

 

Что касается здоровья футболистов − здесь все должно быть в порядке. В клубах Премьер-лиги приняли все меры, чтобы обезопасить своих игроков от инфекций.

 

Андрей Шевченко:

 

Нам сделали несколько дней назад приривки всем. Рекомендовали избегать массовых скоплений людей.

 

Под вопросом был и матч Лиги чемпинов «Динамо» − «Интер», который состоится в Киеве в сегодня. Его даже хотели провести без зрителей. Но к таким кардинальным мерам власти все же решили не прибегать.

 

Юрий Павленко, министр по делам семьи, молодежи и спорта:

 

Кожен, хто забажає прийти на матч, буде безкоштовно забезпечений спеціальною медичною маскою. Крім того, відповідні служби будуть слідкувати за станом здоров'я людини, в разі виявлення симптомів, будуть рекомендувати людині покинути матч.

 

В Министерстве спорта утверждают − отменять не собираются и матч Украина − Греция. Ведь Донецк пока не входит в зону карантина. Но если за две недели ситуация в городе ухудшится − матч проведут в другом регионе. Переносить дату игры − не будут ни при каких условиях.

 

+++

 

5. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 04.11.09, 22:40

 

1) 13-й тур української футбольної Прем’єр−ліги таки перенесено! У середу на офіційному сайті вищого футбольного дивізіону України прес-служба ліги повідомила, що комітет арбітрів ФФУ та інспекторський комітет відмовили Прем’єр-лізі у призначенні суддів, делегатів та інспекторів для обслуговування матчів 13 туру чемпіонату України.

 

Таким чином, поєдинки цього ігрового тижня зіграють наступного року, а конкретні дати оголосять пізніше.

 

+++

 

6. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 05.11.09, 06:10, 06:20 (потвор випуску)

 

1) Київські «динамівці» прикро програли у четвертому турі футбольної Ліги Чемпіонів. У домашньому поєдинку проти італійського «Інтера» чемпіони України повели перед на 21-й хвилині матчу після голу Андрія Шевченка. Проте, за чотири хвилини до закінчення основного часу зустрічі Дієго Міліто зрівняв рахунок, а на останній хвилині Веслі Снейдер приніс перемогу гостям.

 

В іншому матчі групи «F» казанський «Рубін» та каталонська «Барселона» зіграли внічию 0:0.

 

Хосеп Гвардіола − головний тренер ФК «Барселона» /Іспанія/: «Рубін» зіграв дуже добре, вони уважно слідкували за нашими гравцями, до того ж їхні контратаки були вкрай небезпечними. Ми добре зіграли у першому таймі, але у другому суперник міг здобути перемогу. Ми більше володіли м’ячем, але якщо м’яч не у воротах суперника, як я можу бути задоволений? Не розглядаю цей результат як негативний, ми спробуємо виграти два наступні матчі у групі».

 

Таким чином, після чотирьох турів київські «динамівці» опустились на останню сходинку турнірної таблиці. У наших залишилось чотири очки. У «Рубіна» та «Барси» по п’ять пунктів. «Інтер» піднявся на першу сходинку, в активі італійців шість очок. Наступний матч «Динамо» зіграє 24 листопада у гостях проти російського чемпіона «Рубіна».

 

2) Ліга Чемпіонів, 4-й тур. Результати матчів середи 

 

У інших матчах середи у Лізі Чемпіонів у групі «Е» італійська «Фіорентина» роззбила угорський «Дебрецен» − 5:2, а французький «Ліон» та англійський «Ліверпуль» зіграли внічию 1:1. Таким чином, «Ліон» залишився лідером квартету, а «фіалки» наблизились на відстань одного пункту. Зовсім примарні шанси вийти з групи у «Ліверпуля».

 

Фіорентина /Італія/ 5:2 Дебрецен /Угорщина/

Ліон /Франція/ 1:1 Ліверпуль /Англія/

 

У групі «G» були зафіксовані дві нічиї з однаковим рахунком 1:1. Таким чином, у турнірній таблиці цього квартету нічого не змінилось − «Севілья» попереду, а на другу путівку до плей-офф претендують «Уніря», «Штуттгарт» і «Рейнджерс».

 

Уніря /Румунія/ 1:1 Рейнджерс /Шотландія/

Севілья /Іспанія/ 1:1 Штутгарт /Німеччина/

 

Й, нарешті, у групі «Н» англійський «Арсенал» розгромив голландський АЗ 4:1, а бельгійський «Стандарт» здолав грецький «Олімпіакос» 2:0. Після чотирьох турів «Арсенал» лідирує, греки залишились другими, на третю сходинку піднялися бельгійці, а голландці опустились на останню.

 

Арсенал /Англія/ 4:1 АЗ /Нідерланди/

Стандард /Бельгія/ 2:0 Олімпіакос /Греція/

 

3) 13-й тур української футбольної Прем’єр−ліги таки перенесено! У середу на офіційному сайті вищого футбольного дивізіону України прес-служба ліги повідомила, що комітет арбітрів ФФУ та інспекторський комітет відмовили Прем’єр-лізі у призначенні суддів, делегатів та інспекторів для обслуговування матчів 13 туру чемпіонату України.

 

Таким чином, поєдинки цього ігрового тижня зіграють наступного року, а конкретні дати оголосять пізніше.

 

+++

 

7. Телеканал «24»

 

Програма «Новини. Спорт», 04.11.09, 21:15

 

1) Інформація про те, що німецький «Гамбург» знову цікавиться А. Вороніним. У поточному сезоні за «Ліверпуль» Воронін провів лише 5 матчів.

 

+++

 

8. Телеканал «24»

 

Програма «Новини. Спорт», 05.11.09, 01:15

 

1) Результати матчів 4 туру групового етапу Ліги Чемпіонів.

 

+++

 

9. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Репортер. Спорт», 05.11.09, 00:50

 

1) Дві помилки “динамівців” наприкінці зустрічі принесли “Інтеру” перемогу 2:1. Лише за п’ять хвилин до завершення поєдинку київське “Динамо” втратило перемогу над міланським “Інтером” у четвертому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

 

На власному стадіоні кияни завдяки влучному пострілу Шевченка в середині першого тайму, вели перед. Утім, дві помилки господарів наприкінці зустрічі принесли міланцям перемогу 2:1. Відзначилися Міліто та Снейдер.

 

2) Результати матчів 4 туру групового етапу Ліги Чемпіонів.

 

+++

 

10. Телеканал «СТБ»

 

Програма «Вікна. Спорт», 05.11.09, 00:25

 

1) Київське «Динамо» напередодні не зуміло подужати «Інтер». Гол Шевченка на 21 хвилині подарував українцям надію на вдалий результат.

 

Усе йшло добре до кінця другого тайму. Упродовж трьох хвилин італійці двічі розписалися у воротах Богуша. М’ячі в активі Міліто та Снайдера.

 

«Барселона» після сенсаційної поразки від «Рубіна» вдома не змогла перемогти чемпіона Росії і в Казані. Каталонці весь матч сиділи на воротах суперника, але до їх взяття справа так і не дійшла. Тепер «Інтер» очолив групу «F», а «Динамо» опустилося на останнє місце і наступний матч гратиме в Казані.

 

У решті матчів середи відзначимо розгромні перемоги «Фіорентини» над «Дебреценом» та «Арсеналу» над АЗ. «Ліверпулю» знову не вдалося подужати «Ліон». «Севілья», «Штутгарт», «Уніря»  та «Рейнджерс» розійшлися миром, а «Стандарт» мінімально здолав «Олімпіакос». Таким чином «Ліон» та «Севілья» достроково гарантували собі участь в 18 фіналу.

 

Нагадаємо, днем раніше путівки до наступного кола вибороли «Манчестер Юнайтед», «Челсі», «Бордо» та «Порту». Наступний тур Ліги Чемпіонів відбудеться 24 та 25 листопада

 

+++

 

11. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 05.11.09, 03:50

 

1) Інформація про матч «Динамо-Інтер» та загальну ситуацію у групі

 

2) Інформація про те, що Шахтар прилетів в Тулузу і як він готується до матчу.

 

3) Інтерв’ю капітана «Шахтаря» Даріо Срни.

 

+++

 

12. Телеканал «УТ-1»

 

Програма «Світ Спорту», 04.11.09, 19:25, 21:25 (повтор випуску)

 

1) Анонс матчу «Динамо-Інтер»

 

2) Анонс матчу «Рубин-Барселона»

 

3) Інформація про інші матчі туру в Лігі чемпіонів Ліон-Ліверпуль, Фіорентина-Дебрецен, Севілья-Штутгарт, Униря-Рейнджерс, Арсенал− АЗ Алкмар, Стандарт-Олимпиакос,

 

4) Огляд матчів Ліги чемпіонів, що відбулися у вівторок: 26 голів на 8 матчів, визначилися команди, які достроково вийшли в плей-офф: «Бордо», «Порту», «Челсі» та «Манчестер Юнайтед».

Підписатися на новини