Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

Премьер-лига: разъяснения по дисквалификациям и переносам

Dynamo.kiev.ua

02.11.09

Пресс-служба украинской Премьер-лиги разъяснила ситуацию с дисквалификациями защитника «Днепра» Павла Пашаева и полузащитника киевского «Динамо» Огнена Вукоевича, а также объяснила, почему никаких взысканий не последовало в адрес защитника «Шахтера» Александра Кучера.

«Прежде всего, необходимо отметить, что членами Дисциплинарного комитета Премьер-лиги, который выносит решения относительно дисквалификаций футболистов, являются не сотрудники администрации нашей организации, а исключительно представители всех клубов Премьер-лиги, — объяснил в комментарии www.dynamo.kiev.ua пресс-секретарь Премьер-лиги Андрей Палаев в ответ на публикацию на нашем сайте материала «Двойные стандарты Премьер-лиги: вот и до „Динамо“ очередь дошла…». — Поэтому претензии по поводу решений Дисциплинарного комитета следует адресовать к их членам, но не к самой Премьер-лиге».

«Что же касается взысканий, которые выносит Дисциплинарный комитет, то они основаны на рапортах арбитра и делегата матча и на Дисциплинарных правилах ФФУ, в которых указывается степень наказания за те или иные нарушения, — добавил Палаев. — Руководствуясь исключительно этими двумя документами члены Дисциплинарного комитета Премьер-лиги и вынесли вердикт относительно наказаний Павла Пашаева и Огнена Вукоевича. Что же касается Александра Кучера, то арбитр и делегат матча „Шахтер“ — „Динамо“ не сделали на этот счет никаких записей в своих рапортах, и поэтому Дисциплинарный комитет не имел оснований рассматривать этот эпизод. Он мог бы быть рассмотрен, если бы поступил соответствующее заявление от „Динамо“, но этого не произошло».

Кроме того, как уже сообщалось, Палаев опроверг информацию о том, что киевское «Динамо» обращалось к Премьер-лиге с просьбой перенести начало позавчерашнего матча 12-го тура чемпионата Украины с «Карпатами» с 19:00 на 15:00. «Никаких официальных запросов от „Динамо“ по поводу изменения времени начала матча с „Карпатами“ в Премьер-лигу не поступало», — отметил пресс-секретарь Премьер-лиги.

+++

Черновецкий хочет лишить Динамо поддержки

Korrespondent.net

02.11.09

В понедельник, 2 ноября, мэр Киева Леонид Черновецкий заявил, что матч четвертого тура группового этапа Лиги Чемпионов между Динамо и Интером нужно провести при пустых трибунах.

По мнению Леонида Черновецкого, таким образом удастся избежать распространения в Киеве свиного гриппа. Это предложение было озвучено сегодня на заседании чрезвычайного штаба Киевгорадминистрации по гриппу.

«У нас хорошие отношения вообще с Динамо (Киев), традиционно... Обратитесь к ним с просьбой все же на стадионе не собирать болельщиков, для них важна телетрансляция больше, чем сбор на стадионе», − сказал Леонид Черновецкий.

По мнению мэра Киева, отказ футбольных клубов от присутствия болельщиков на стадионе во время матча будет гуманным способом не нарушать карантина.

Заместитель председателя горадминистрации Виталий Журавский сообщил, что обсуждал с Федерацией футбола Украины и с министром спорта Юрием Павленко вопрос проведения матча либо при пустых трибунах, либо перенести его проведение в другую страну.

Отметим, что ранее УЕФА рекомендовал не переносить футбольные матчи Лиги Чемпионов, а Юрий Павленко заявил, что матчи Динамо − Интер, также матч между сборными Украины и Греции должны обязательно пройти со зрителями. Аналогичного мнения и владелец Динамо Игорь Суркис.

Матч Динамо − Интер состоится в среду, 4 ноября. Начало матча − 21:45. Цена билетов − от 200 гривен.

+++

Почему «Шахтеру» неинтересно в Украине?

Евгений Ясенов

Terrikon.dn.ua

02.10.09

Последний матч «Шахтера» с «Черноморцем» вновь подтвердил: донецким кудесникам мяча совершенно не интересен чемпионат Украины. Не включаются они в играх с внутренними соперниками. Не желают и не будут. И как заставить их выкладываться на этом фронте, не знает ни Ринат Ахметов, ни Христос Редентор. Единственный соперник, который существует для них в Украине − это киевское «Динамо». На два-три матча в сезоне они включаются. А вот на матч с «Черноморцем» или, там, с «Закарпатьем» − не хотят.

Поэтому иногда и случаются такие оглушительные ляпсусы, как незабываемая домашняя ничья с «Нефтяником» (Ахтырка). Трудно бразильской защите поверить в то, что люди по фамилии Есып или Каракевич − достойные соперники. А Каракевич берет и забивает. А Фернандиньо с Виллианом и Жадсоном вроде даже бегают и активны. Но кого может обмануть эта неорганизованная сумятица? Все мы прекрасно знаем, как наша чудесная полузащита умеет разорвать тремя-четырьмя передачами практически любую европейскую оборону. И если они не делают этого в матче с «Нефтяником» или, опять-таки, с «Черноморцем» − не надо в который раз петь песню о том, что в Украине против «Шахтера» играют в железобетонный футбол, где техника сводится на нет. При настоящей мотивации и железобетон бразильцы рвут. Были прецеденты. Ну, хотя бы прошлогодние 3:0 в гостях с «Зарей» и дома с ФК «Харьков». Да мало ли! Стоит внимательно посмотреть на архив матчей, как прецеденты сразу бросаются в глаза. Но оттого и бросаются, что общую тенденцию не отражают. А общая тенденция заключается в том, что на игры чемпионата Украины донецкие звезды выходят с таким безрадостным выражением лица, словно только что получили известие о неурожае апельсинов на родине.

Им просто неинтересно здесь. Инсайдерские источники в ФК «Шахтер» подтверждают: донецкие звезды давно уже не видят достойных соперников в Украине. Возникает удивительный парадокс: деньги получать в Украине интересно, а вот играть − нет. Два матча с «Динамо» за сезон − слишком мало. Впрочем, их уже и «Динамо» не так возбуждает. Мы тут недавно с коллегой Сандровским подискутировали и пришли к общему выводу: действительно, на данный момент «Шахтер» гораздо сильнее вечного столичного противника. И все последние украинские «классико» проходят с преимуществом «Шахтера» (если снег не выпадет или иной какой катаклизм не приключится). Донецкие звезды прекрасно понимают: если они сыграют с «Динамо» на все сто, победа от «Шахтера» никуда не денется. Поэтому замотивировать их даже на эти матчи становится все сложнее.

Ринат Леонидович делает, конечно, что может. Построил «Донбасс Арену». Теперь бразильцам стало интересно хотя бы в домашних матчах чемпионата Украины выкладываться. Для 40-50 бешено болеющих тысяч донецкие звезды готовы сделать все, как положено. Но как заставить их работать по-настоящему в Ужгороде и Одессе? Честное слово, не знаю. Может быть, групповой гипноз поможет? Или, скажем, переодеть «Закарпатье» в цвета «Манчестер Юнайтед», и с фамилиями на спинах поработать: вместо «Зотов» написать «Фердинанд», вместо «Невуче» − «Руни», а вместо «Шопин» − «Гиггз»? А может, все-таки с турниром что-то сделать? Может, так правильнее?

+++
ЕВРО-2012

 

Юрій Павленко: «Україна впевнено демонструє високі темпи підготовки об'єктів спортивної інфраструктури до ЄВРО 2012»

Kmu.gov.ua

02.11.09

Україна впевнено демонструє високі темпи підготовки об’єктів спортивної інфраструктури, задекларовані Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Про це 2 листопада 2009 року заявив Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко під час міжнародної медіа-конференції «Україна: динаміка підготовки до ЄВРО 2012».

Юрій Павленко ознайомив представників засобів масової інформації Угорщини, Польщі, Німеччини та України зі значним прогресом у підготовці  об'єктів спортивної інфраструктури до відповідального міжнародного чемпіонату. Юрій Павленко нагадав, що Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту відповідає за підготовку стадіонів у Києві, Донецьку, Львові та Харкові, а також 28 тренувальних баз.

Міністр зазначив, що головною умовою прийняття Виконкомом УЄФА в грудні цього року позитивного для України рішення про проведення фінального матчу ЄВРО 2012 у місті Києві є підкріплені реальними діями гарантії вчасної готовності та повної відповідності стадіону НСК «Олімпійський» вимогам УЄФА .

Юрій Павленко акцентував увагу журналістів на тому, що команда, яка працює над реалізацією проекту реконструкції НСК «Олімпійський», а це генпроектувальник − компанія gmp  (Німеччина), генпідрядник АТ ХК «Київміськбуд», спеціалісти Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, ДП НСК «Олімпійський», Федерація футболу України та Київська міська державна адміністрація спроможні в повній мірі забезпечити необхідні технічні характеристики стадіону та ввести його в експлуатацію у визначену графіком будівельно-монтажних робіт дату − в червні 2011 року .

За словами Міністра, одним з важливих аспектів відповідності стадіону вимогам УЄФА є організація на прилеглій до нього території у радіусі півтора кілометра функціональних зон стадіону.

До них належать зони гостинності, паркінги, зона розміщення телетрансляційних фургонів, медіа-центр тощо.

У відповідності до вимог УЄФА розроблена схема облаштування таких зон.

Ключовим елементом цієї схеми є організація на східній стороні стадіону зони гостинності для спонсорів та корпоративних партнерів УЄФА площею 45 тис. квадратних метрів.

Юрій Павленко підкреслив, що введена в експлуатацію наприкінці літа «Донбас-Арена» в Донецьку стала першим діючим стадіоном майбутнього чемпіонату як в Україні, так і у Польщі.

«Забезпечення таких важливих характеристик як понад 50-ти тисячна місткість та повне накриття глядацьких трибун, запровадження найсучасніших засобів безпеки та новітніх технічних рішень по праву роблять донецький стадіон однією з найкращих футбольних арен Європи»,− зазначив Міністр.

Він також додав, що на завершальному етапі перебуває сьогодні реконструкція стадіону «Металіст» у Харкові − 5 грудня 2009 року планується офіційне відкриття 42-тисячного легкоатлетичного стадіону. Майже повністю виконані передбачені проектом будівельно-монтажні роботи, інстальоване інженерне та високотехнологічне обладнання.

За словами Міністра, розпочалися роботи з будівництва нового футбольного стадіону у місті Львові. Зважуючи на прояви кризових явищ в економіці, що призвели до невиконання плану надходжень до місцевого бюджету Львова, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про надання у 2009 році державної підтримки реалізації проекту будівництва львівського стадіону у розмірі 100 млн. грн.

Подібно до застосованої для побудови харківського стадіону «Металіст» схеми фінансування, у відповідності до підписаного між Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту, Львівською міськрадою та комунальним підприємством «Дирекція з будівництва стадіону у місті Львові» трьохстороннього інвестиційного договору, частина передбачених на цей рік коштів у розмірі 50 млн. грн. ще місяць тому була направлена на казначейський рахунок замовника.

«За умови виконання усіх необхідних організаційних заходів та достатнього фінансового забезпечення, на нашу думку, проект будівництва львівського стадіону може бути реалізований вчасно, а сам стадіон зможе отримати схвальну оцінку УЄФА щодо готовності прийняти матчі ЄВРО 2012»,− підсумував Юрій Павленко.

+++

Сергій Драч: «НСК «Олімпійський»− стане найбільшим стадіоном в Україні та Польщі за кількістю посадкових місць»

Kmu.gov.ua

02.11.09

НСК «Олімпійський» відповідатиме не тільки усім вимогам УЄФА до стадіонів класу «Еліт», але й спеціальним вимогам до стадіону, де буде проводитись фінальний матч ЄВРО 2012.  Про це 2 листопада 2009 року заявив керівник проекту реконструкції НСК «Олімпійський», заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Сергій Драч під час ознайомлення групи іноземних журналістів з ходом робіт на київському стадіоні. У складі групи − представники засобів масової інформації Угорщини, Польщі, Німеччини.

Сергій Драч ознайомив іноземних журналістів з особливостями проекту, розробленого німецькими архітекторами компанії gmp, він підкреслив унікальність і численні переваги стадіону серед інших арен, що готуються до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

 «Стадіон НСК «Олімпійський» найкраще підходить для проведення фіналу ЄВРО 2012. НСК «Олімпійський»− стане найбільшим стадіоном в Україні та Польщі за кількістю місць. Арена вміщуватиме 69 004 глядачів і матиме напівпрозоре покриття найвищої якості, що накриватиме 100% глядацьких місць, і водночас забезпечить  трав’яний газон достатньою кількістю сонячних променів, − наголосив Сергій Драч. Крім того, застосування на стадіоні НСК «Олімпійський» найсучаснішої системи освітлення,  якісного звукового обладнання найвідоміших іноземних виробників, застосування IT-технологій дозволить стадіону бути сертифікованим УЄФА і на найвищому рівні прийняти фінал ЄВРО 2012».

Керівник проекту повідомив, що генеральний підрядник, найдосвідченіша вітчизняна компанія «Київміськбуд», сьогодні згідно графіка виконує весь комплекс будівельно-монтажних робіт з реконструкції стадіону НСК «Олімпійський». Зокрема, розпочаті роботи зі спорудження підземного поверху VIP-зони − п'ятиповерхової будівлі з приміщеннями для гравців, суддів, тренерів, журналістів, почесних гостей; будуються приміщення в зоні обслуговування вболівальників (фан-клуб, магазини з атрибутикою, кафе); завершуються відновлювальні роботи верхнього ярусу трибун та  роботи з формування нижнього ярусу; тривають роботи з будівництва  залізобетонного каркасу естакади та об’їзної галереї; триває зведення каркасу, який триматиме покриття над трибунами. Роботи ведуться у дві-три зміни, безперебійно. У роботах беруть участь близько 1600 робітників та майже 400 інженерно-технічних працівників, працює 204 одиниці будівельної техніки.

Підсумовуючи, Сергій Драч повідомив, що проект реконструкції виконується згідно графіка. «Державне фінансування відбувається стабільно. За умови збереження темпів виконання будівельно-монтажних робіт, а також своєчасного фінансування, НСК «Олімпійський» буде готовий вчасно і згідно усіх вимог УЄФА до стадіонів класу «Еліт», − сказав заступник Міністра.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

«Судейский вопрос» испортил украинский футбол

Евгений Швец

Левый Берег (Днепропетровская − Киевская область)

02.11.09

Матч «Днепр»-»Динамо» должен был решить несколько чисто футбольных дилемм, но породил массу нефутбольных вопросов. И обывательское «Бил или нет Коломойский Годуляна?» − не самое здесь любопытное. Куда интереснее понять, по недоразумению или злонамеренно перед командой одного из самых влиятельных людей Украины поставили судейский шлагбаум.

Говорят, Игорь Коломойский практически безраздельно властвует во многих судах − районных, окружных, хозяйственных, апелляционных и прочих. Умение убеждать судей − конек его команды. У футбольных арбитров похожая психология, и Коломойский это знает, но найти точки соприкосновения с ними все равно не может, ведь кто-то другой, более изощренный, умело дергает за веревочки до него...

Более чем сомнительный пенальти в ворота «Днепра» стал для «Динамо» 100-м реализованным в чемпионатах страны. Сложно сказать, каков процент «безусловных» и «неоднозначных» 11-метровых, но то, что последних с обострением борьбы за чемпионство (читай − получением «Шахтером» титула «гранд») стало больше − факт.

Создание Премьер-лиги ничего не изменило в «судейском вопросе»: арбитров на матчи по-прежнему назначает Комитет арбитров Федерации футбола (ФФУ), именно в комитетах Федерации принимаются решения, как поступить с тем или иным «отличившимся» судьей. Можно сослать в Первую лигу, а можно оставить у «кормушки» элитного дивизиона. Ведь если в чемпионате области арбитр не даст сопернику перейти центр поля всего за $100, то в «вышке» на кону − совсем другие суммы.

На счету Виталия Годуляна резонансных ошибок вагон и маленькая тележка, но одессит − словно непотопляемый. Да еще регулярно назначается на матчи с участием топ-команд. В начале марта ему доверили судить встречу «Металлист»-»Динамо». Хозяева, проиграв 0:2, сетовали на неназначенный пенальти в ворота киевлян при счете 0:1. А защитник «Металлиста» Северин Ганцарчик ситуацию с однозначным, на первый взгляд, удалением Папы Гуйе перевернул в пользу своей команды. Дескать, лайнсмен сказал Годуляну, что первым правила нарушил форвард «Динамо» Кравец, а не сенегалец, но главный арбитр информацию своего помощника проигнорировал.

Зачем было назначать на матч «Днепр»-»Динамо» дискредитированного во всех отношениях Годуляна − непонятно. Иное дело, если требуется «убедить общественность» в неслучайности определенных решений. В таком случае одессит − идеальная кандидатура. Когда результативно ошибается Годулян, нетрудно поверить, что делается это по чьей-то отмашке. Здесь стоит напомнить, что Игорь Коломойский − бизнес-партнер братьев Суркисов (хотя один одиозный и уже покойный бизнесмен даже утверждал: «Коломойский съел Суркиса и не подавился»), а его «Приватбанк» − спонсор «Динамо». Правда, когда Днепропетровск остался без Евро-2012, между партнерами почти пробежала черная кошка. На местном канале, принадлежащем Коломойскому, увидела свет программа о Григории Суркисе, в которой последнему напомнили о смене отчества и о многом другом. Владелец «Днепра» открестился от шефства над программой и даже убедил ее автора извиниться перед Григорием Михайловичем. Но осадок, как говорится, остался.

Вряд ли изложенный выше факт послужил поводом для мести. Возможно, братья Суркисы переиначили известную поговорку и получили «бизнес бизнесом, а очки − врозь!». Не менее вероятно, что Годулян, обеспечивая игрокам «Динамо» некое минимальное прикрытие, просто перестарался. Футбольные судьи в Украине нередко становятся на сторону киевлян. А с недавних пор чемпионство оборачивается еще и прямой путевкой в Лигу чемпионов (в важности последнего все убедились после недавнего конфуза «Шахтера» в квалификации), поэтому свисток судьи или его молчание стали на вес золота. Кстати, игроки «Динамо» в частных беседах признают, что судьи благоволят им, и те ведут себя на поле соответственно − с пониманием дела.

На судейские решения можно реагировать по-разному: экспрессивно, как Коломойский, или флегматично, как владелец «Металлиста» Александр Ярославский. «Сине-желтые» в сентябрьских матчах с «Динамо» в Кубке, а затем в чемпионате вправе были рассчитывать как минимум на один пенальти в ворота гостей. Но свистки Шандора и Геренды упорно молчали. Команда Ярославского, который взял за правило не обострять отношения с ключевыми фигурами в украинском футболе, проглотила очередное мини-унижение. Можно найти еще одно объяснение лояльности главного прораба Харькова: в подготовку к Евро-2012 вложены гигантские средства, и терять турнир из-за какого-то там пенальти − непозволительная роскошь.

«Конфликт интересов», провозглашенный Ринатом Ахметовым несколько лет назад, не исчез и не рассосался сам собой. Просто «Шахтер» ощущает всю неоднозначность ситуации через раз, а гранды поменьше − едва ли не в каждой встрече. И анонсированный Премьер-лигой отказ от услуг Годуляна, Деревинского, Швецова и Шмигельского (даже если ФФУ это утвердит) вряд ли повлияет на систему. Свято место займут честолюбивые дублеры.

В 3-м туре в матче «Металлист»-»Карпаты» Виталий Годулян удалил игрока гостей уже на 12-й минуте. В 8-м в первом матче на «Донбасс Арене», в котором «Шахтер» принимал «Оболонь», поставил в ворота гостей неоднозначный пенальти. В украинском футболе все так перемешалось, что уже не поймешь, где судья отдает старые долги, где пытается избежать гнева болельщиков и футболистов, а где мы имеем дело с той самой «кормушкой».

+++

Болельщикам уже стелят ковролин

Лина Полишко

Сегодня (Харьковская область)

2.11.09

К открытию обновленного «Металлиста» строители приготовили привилегированным любителям футбола сюрприз — в специальной пристройке у западной трибуны расположились скайт-боксы — комнаты с кухней и диванами.

Теперь болеть за любимую команду можно будет не только на трибуне под открытым небом, но и с высоты пятого этажа, сидя на диване.

«Скайт-боксы уже почти готовы, на этой неделе здесь постелят ковролин, а потом уже будут завозить мебель и устанавливать плазменные панели», — рассказывает пресс-секретарь ФК «Металлист» Сергей Родионов. На VIP-этаже есть отдельный скайт-бокс, в котором за матчем будут наблюдать президенты клубов, представители ФФУ, губернатор и мэр. Смотреть футбол с высоты смогут всего 140 человек в шести комнатах, которые может арендовать на год каждый желающий. По информации Сергея Родионова, комнаты не пустуют, но снять пару «квартир» еще можно. Цену в ФК называют коммерческой тайной, но обещают отдать по договоренности. Как стало известно «Сегодня» из собственных источников, «квартирами» на «Металлисте» уже обзавелись харьковские бизнесмены Юрий Сапронов и Александр Давтян. «Сюда человек может приходить не только во время матча, но и проводить свой досуг. К примеру, поставить круглый стол и проводить деловые встречи с видом на красивый стадион. В пристройке будет работать ресторан, так что для болельщиков создаем все условия», — рассказывает Родионов.

РАНЬШЕ VIP-ЗОНА БЫЛА ЗА СТЕКЛОМ

До начала реконструкции привилегированная зона также находилась на западной трибуне. «Под самой крышей стояли обычные сиденья. По комфортности эти места практически ничем не отличались от обычной трибуны, правда, находились за стеклом, так что хоть дождь на голову не капал. Но в целом выглядело все убого», — вспоминают болельщики. Теперь же, спустя год, обновленные трибуны просто не узнать. Необычные болельщики по-прежнему будут сидеть за стеклом, но смогут выходить на балкон, прямо на трибуну, где установлены мягкие кресла. «Так положено по регламенту. На каждом стадионе должны быть VIP-зоны да еще в придачу и помещения, где люди могут попить чаю и съесть бутерброд. Точно так же по правилам на арене должно быть 815 мест для журналистов, и мы их оборудовали по требованиям, хотя реально на матчи приходит не больше полусотни», — рассказал «Сегодня» вице-президент Федерации футбола Украины Сергей Стороженко. По его словам, обновленный стадион, в том числе и VIP-зона, без которой никуда, позволят Харькову принимать матчи Еврочемпионата.

+++

Львівські «Карпати» у Києві відібрали очки у «Динамо»

Богдан ПАСТЕРНАК

Високий Замок (Львівська область)

02.11.09

Львівські «Карпати» у 12-му турі української Прем’єр-ліги зробили маленький подвиг.

Команда Олега Кононова у Києві зуміла відібрати очки у чинного чемпіона України − київського «Динамо». Поєдинок завершився бойовою нічиєю 1:1. На гол Сергія Зеньова у дебюті матчу суперударом у другому таймі відповів Мілош Нінковіч.

До цього поєдинку суперники підійшли з кадровими втратами. Після кубкового бою на «Донбас Арені» з обойми Валерія Газзаєва випали дискваліфіковані Огнєн Вукоєвіч і Андрій Єрмоленко. Натомість Олег Кононов не зміг задіяти порушників дисципліни Самсона Годвіна й Артема Федецького. Після кубкової поразки 0:2 від «Шахтаря» кияни намагалися реабілітуватися перед своїми фанатами і збільшити переможну серію у Прем’єр-лізі до 7-ми матчів. Утім, не вдалося…

З початку матчу динамівці традиційно взяли м’яч під свій контроль і почали підбирати ключі до воріт суперника. Першим відкрити їх міг Олег Гусєв. Півзахисник киян метрів з 11-ти смачно приклався до м’яча, однак Андрій Тлумак добре виконав свою роботу, відбивши «смугастого» в поле. А перша атака «Карпат» у матчі завершилась радісно для львівських вболівальників. На побачення із Богушем вирвався Зеньов. Сергій холоднокровно переграв кіпера суперника, пробивши у кут воріт. 1:0 − несподіваний початок київського матчу.

Забивши гол, «Карпати» повністю віддали ініціативу супернику. Найреальніший шанс зрівняти рахунок мав Алмейда. Утім, на щастя для галичан, бразилець головою поцілив у стійку після розіграшу кутового. Ще одну нагоду пробити Тлумака мав Гіоане. Тіберіо після передачі Шевченка метрів із 10-ти пробив прямісінько у кіпера львів’ян. Загалом, у першому таймі «Динамо» повністю переграло «Карпати», однак забити гол кияни так і не зуміли…

Наставника киян Валерія Газзаєва гра у центрі поля, вочевидь, не влаштовувала. Тож з перших хвилин другого тайму замість молодого Гармаша на поле вийшов досвідчений Нінковіч. Загалом, початок другого тайму нікого не здивував: «Динамо» атакувало, «Карпати» захищалися. Захищалися, і ледь не забили, як у першому таймі. Цього разу в епіцентрі подій опинився Кузнецов. Сергій вирвався на оперативний простір, «прибрав» Алмейду і пробив по воротах − Богуш цього разу виручив свою команду. Відповідь команди Газзаєва була миттєвою − комбінація Шевченко-Гусєв завершилася ударом останнього та суперсейвом Тлумака. Утім, одна з атак киян у другому таймі таки увінчалася успіхом. Таємна зброя Валерія Газзаєва − Мілош Нінковіч бездоганно вистрелив метрів із 22-ох. Такі м’ячі воротарі не беруть…

Коли рахунок на табло став нічийним, гра заспокоїлася. Динамівці збавили темп і уже не так відчайдушно штурмували оборону суперника. Незважаючи на це, небезпечні моменти й надалі виникали біля воріт Андрія Тлумака. На останніх хвилинах матчу перемогу господарям принести міг Євген Хачеріді. Його удару після подачі з кутового забракло влучності − «сфера» пролетіла повз стійку. Більше небезпечних моментів у матчі не було − фінальний свисток Євгена Геренди зафіксував доволі несподівану нічию у Києві, яка потішила «Карпати». У цьому матчі команда Олега Кононова зіграла у «закритий» футбол з лідером чемпіонату, однак свого таки добилася. З донецьким «Шахтарем» на «Донбас Арені», мабуть, треба було грати ідентично…

Наступний матч «Карпати» проведуть 7 листопада. До Львова завітає сімферопольська «Таврія». А на «Динамо» серед тижня очікує серйозне випробування у Лізі чемпіонів − домашній матч проти чемпіона Італії, міланського «Інтера».

Третій тайм

Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»

Шкода, що сьогодні втратили два очки. Гра для нас складалася нелегко: пропустили контратаку на перших хвилинах матчу, після чого свої моменти реалізувати не зуміли. А «Карпати» заслужили цю нічию завдяки своїй самовіддачі на футбольному полі.

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»

Важко грати з такою сильною та організованою командою, як «Динамо». У першу чергу у грі проти такого суперника ми звернули увагу на відбір м’яча та швидкі контратаки, одну з яких нам вдалося завершити результативно. А стримувати атаки господарів було непросто. Утім, ми розуміли, що динамівці будуть втомленими після кубкової гри з «Шахтарем». Зважаючи на це, передбачали, що у них може виникнути проблема із реалізацією створених моментів. Звичайно, нам не вистачало атакувальних дій, швидкого переходу від оборони в атаку. Втім, «Динамо» сьогодні не виграло. А це заслуга усієї нашої команди.

+++

«Ворсклу» прорвало на першій хвилині

Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

02.11.09

В іншому матчі першого ігрового дня 12 туру «Ворскла», здолавши «Зорю» з рахунком 2:0, нарешті перервала свою безвиграшну серію, яка тривала 9 матчів. При цьому Роман Безус, відзначившись вже на першій (!) хвилині, став автором найшвидшого гола з початку чемпіонату.

Для полтавчан «Зоря» вважається незручним суперником, адже раніше «Ворскла» на своєму полі ніяк не могла здолати луганчан. І в цьому чемпіонаті підопічні Миколи Павлова жодного разу не перемагали в рідних стінах, востаннє святкували домашню перемогу ще у минулому сезоні − 23 травня з «Чорноморцем».

Вже перша атака господарів завершилась голом на 26-й (!) секунді. 19-річний Роман Безус правим краєм увірвався до штрафного і пробив низом у дальній кут воріт. Це його перший гол у чемпіонатах. А згодом після флангової передачі Дмитра Єсіна не менш красивий гол ударом зльоту в дальній кут провів Денис Кулаков − 2:0. Тож луганський клуб, який нині очолює Юрій Коваль, залишається єдиним у чемпіонаті клубом, що не набрав у гостях жодного очка.

Вчора відбулися заключні матчі туру: «Чорноморець» − «Шахтар» − 0:1, «Кривбас» − «Оболонь» − 3:2, «Таврія» − «Дніпро» − 2:1, «Іллічівець» − «Арсенал» − 1:2, «Металург» З − «Закарпаття» − 3:0. Матч «Металург» Д − «Металіст» завершився після підписання номера до друку.

На завершення − про турнір молодіжних команд. Лише у виїзному матчі з «Динамо» перервалась рекордна в історії змагань переможна серія дублерів «Карпат», яка тривала 11 матчів поспіль. Автором єдиного гола вже на 6-й хвилині став досвідчений Олександр Алієв. Заради справедливості зазначимо, що через ряд причин (хвороба гравців, дискваліфікація) старший тренер «зелено-білих» Роман Толочко не зумів виставити оптимальний склад. Незважаючи на поразку, «Карпати» продовжують впевнено очолювати турнірну таблицю у першості молодіжних команд (33 очки). Далі йдуть «Чорноморець» (26 пунктів), «Динамо» (25), «Шахтар» та «Металіст» (по 24).

+++

А якщо «боксер» Ахметов таки зайде до суддів?

Аскольд ЄРЬОМІН

Високий Замок (Львівська область)

02.11.09

ПРИГАСЛИЙ уже було скандал довкола суддівства Віталія Годуляна в матчі “Дніпро” − “Динамо” оживив власник донецького “Шахтаря” Ринат Ахметов.

Коментуючи те, що арбітра Годуляна після гри намагався “виховувати” в суддівській кімнаті стадіону президент “Дніпра” Ігор Коломойський, Ахметов заявив: “Зайшов би я або не зайшов у ту кімнату? Думаю, не зайшов би. Але суддям можу порадити: у минулому я професійний боксер, тож хай вони мають на увазі, якщо я зайду − буде погано”...

Пристрасті розгорілися через два спірні епізоди в матчі “Дніпро” − “Динамо”. На 23-й хвилині арбітр вилучив з поля захисника господарів Пашаєва (за атаку Нінковича), а наприкінці зустрічі призначив пенальті у ворота “Дніпра”… Інспектор матчу поставив Годуляну оцінку “незадовільно”. Але більшість експертів сходяться на тому, що на червону картку Пашаєв заслуговував. Натомість пенальті радше не було. “Подивившись відеозапис, визнаю − пенальті не був стовідсотковим”, − заявив Годулян.

“Кожен хоче схилити шальки терезів на свій бік, а крайнім залишається суддя, − коментує голова комітету арбітрів ФФУ Вадим Шевченко. − Кажуть про упередженість. Але у Прем’єр-лізі немає упередженості”... Зате у нашому чемпіонаті є запекла боротьба за перше місце. Ціна “золота” значно підвищилася − чемпіон напряму потрапляє у груповий турнір Ліги чемпіонів, а срібний призер змушений пробиватися туди через кваліфікаційні матчі. І не факт, що проб’ється − “Шахтар” цього року так і не перестрибнув через “Тімішоару”… Ліга чемпіонів − величезний футбольний ярмарок, де можна “засвітити” талановитого гравця і вигідно продати його в знаменитий західний клуб. Не граєш у Лізі чемпіонів − не йде футбольний бізнес... Отже, “золото” Прем’єр-ліги понад усе! Ось і підозрюють клуби-конкуренти “Динамо”, що Федерація футболу, яку очолює старший брат президента “біло-голубих”, усіляко сприяє їхньому чемпіонству...

Різка, “на межі фола” заява Ахметова свідчить про те, що градус протистояння “зашкалює”. Найгірше буде, якщо це відіб’ється на інтересах збірної. Виконком ФФУ вирішує перенести матчі 13-го туру, щоб допомогти “синьо-жовтим” підготуватись до плей-оф із греками, − а керівництво Прем’єр-ліги каже, що матчі не переноситимуть... Цей бардак може коштувати збірній України дорого.

+++

А капітанам по «гірчичнику»

Ігор Тесло

Слобідський край (Харківська область)

31.10.09

Минулої середи увага футбольних уболівальників була прикута до чотирьох міст України, де відбулися чвертьфінальні поєдинки розіграшу Кубка України.

У першу чергу, це стосується Донецька, адже тут з’ясовували стосунки фаворити вітчизняного футболу − «Шахтар» та «Динамо». За цією грою на «Донбас-Арені» спостерігало близько 50 тис. уболівальників, а біля екранів телевізорів, певне, вся Україна.

Такої напруженої гри, відверто кажучи, вже давно не доводилося спостерігати у національному обширі. Футболісти обох команд з ентузіазмом з’ясовували не лише те, хто далі продовжить похід за почесним трофеєм, а й те, де зараз перебуває українська футбольна столиця − на сході чи у центрі держави. А тому й пристрасті, як мовиться, хлюпали через вінця − арбітр матчу показав гравцям обох команд не лише сім «гірчичників», але й одну червону картку, вилучивши наприкінці гри киянина Вукоєвича. Та попри це, глядачі сповна насолодилися усіма родзинками цієї фієсти.

Уже майже відразу після стартового свистка міг відзначитися бразильський легіонер «Шахтаря» Адріано. Він отримав вивірений пас у штрафному майданчику суперника, сильно пробив, але «кулястий» блискавкою пролетів мимо воріт Богуша. Після цього хвилі атак почергово накочувалися то біля одних воріт, то біля інших. Та фартовішими виявилися гірники, і в одному епізоді Срна під гострим кутом «пробив» Богуша − рахунок відкрито. Потім у хід пішли не лише ноги футболістів, але й руки. Аби остудити гарячі голови, рефері змушений був навіть показати жовті картки капітанам − Мілевському та Срні.

Після перерви гра ще більше загострилася. Міг відзначитися і Фернандіньо, і киянин Гусєв, котрий вийшов на заміну. А потім ота зовсім непотрібна червона картка, якою «нагородив» арбітр у полі Вукоєвича. Та його вилучення тільки додало наснаги гостям. Вони усією командою кинулися уперед і Мілевський мав стовідсоткову нагоду зрівняти рахунок. Однак П’ятов і в цьому епізоді зіграв блискуче... А потім спрацювало давнє футбольне правило: не забиваєш ти − забивають тобі. На третій доданій арбітром хвилині інший бразильський легіонер «Шахтаря»−Фернандіньо − забиває другий гол. Це вже була перемога!

Дніпропетровський «Дніпро» уже тричі пробивався до фіналу Кубка України, але норовиста дама-фортуна щоразу посміхалася його суперникам. Цієї осені хлопці з берегів Дніпра мали чудову нагоду, нарешті, здійснити свій подвиг, адже в ¼ фіналу вони на власному стадіоні приймали донецький «Металург». Шанс був, тим паче, що ще в першому таймі рефері справедливо покарав гостей 11-метровим штрафним ударом за гру рукою у штрафному майданчику. Селезньов пробив сильно і точно − господарі вийшли уперед.

Після перерви команди по черзі обмінювалися гострими «уколами» і один з них, як згодом з’ясувалося, виявився для господарів «смертельним». Наприкінці гри донеччанин Шина здійснив стрімкий рейд до воріт господарів, видав вивірений пас на Лазіча, і той зрівняв рахунок. Ось таке, як мовиться, селяві, яке остаточно вибило «з сідла» вихованців Володимира Безсонова. А вже у додатковий час 17-річний нападник гостей Іванко поставив переможну крапку у цьому драматичному поєдинку.

Довелося з’ясовувати стосунки у додатковий час і футболістам першолігової луцької «Волині» з невдахою Прем’єр-ліги − запорізьким «Металургом». У національній першості гості виступають невдало, а тому, певне, виношували плани бодай дістатися півфіналу розіграшу Кубка України, а там як карта ляже. Та в основний час суперники обмінялися голами, а в додатковий господарі забили м’яч і таким чином здобули заслужену вікторію − 2:1.

А ось у Сімферополі місцева «Таврія» познущалася над «Оболонню», забивши у ворота «пивоварів» чотири сухі м’ячі. Справжня злива голів і колосальна насолода для уболівальників. За що ми усі й любимо футбол...

+++


ЕВРО-2012

 

 

До нас їдуть експерти УЄФА

Ганна Цапик 

Суботня Пошта (Львівська область)

1.11.09

У першій декаді листопада до Львова завітають гендиректор УЄФА Девід Тейлор та директор турніру Євро­2012 Мартін Каллен. Метою їхнього візиту є оглянути готовність Львова напередодні засідання виконавчого комітету УЄФА, де ухвалюватимуть рішення щодо міст, які прийматимуть єврочемпіонат в Україні. Про це інформує пресслужба міськради.

− Окрім перевірки процесу підготовки інфраструктури чемпіонату, першим особам УЄФА важливо відчути настрій міста та бажання міської влади організувати Євро­2012. Усе це потрібно для того, щоб скласти якнайширшу картину про Львів перед прийняттям важливого рішення, − каже директор департаменту «Євро­2012» Львівської міської ради Олег Засадний. Посадовець зазначає, що Львову вдалося виконати завдання щодо стадіону, які були поставленні після останнього візиту експертів УЄФА.

Зокрема, за його словами, для зменшення ризику будівництва футбольної арени необхідно здійснити перевірку робочих креслень проекту міжнародними консультантами на відповідність до вимог УЄФА, а також відновити розробку нових креслень за постійного нагляду іноземних спеціалістів. Львівська міськрада вже підписала угоду із компанією «Арена.Ком», яка розпочала перевірку проекту львівського стадіону та розробку нових креслень.

Підписатися на новини