Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

 

Украина надеется вернуть финал Евро-2012

Дмитрий Филипченко

Izvestia.ru

28.10.09

В понедельник начался визит на Украину очередной комиссии УЕФА − она проверит состояние арен, на которых должны пройти матчи чемпионата Европы-2012, а также дорожную инфраструктуру и готовность аэропортов. Как известно, совместными хозяевами очередного европейского первенства являются Польша и Украина, однако пока только Киев утвержден в качестве одного из городов турнира. Что касается Донецка, Львова и Харькова, то УЕФА примет решение об их возможности проводить матчи Евро на своем исполкоме 10-11 декабря.

Если весной у Европейского футбольного союза были большие претензии к украинской стороне по поводу готовности стадионов, гостиниц и аэропортов к чемпионату Европы, то за последнее время критика поутихла. Больше того, президент УЕФА Мишель Платини поздравил Украину с прогрессом (при этом выразив недоумение, откуда вдруг в Киеве появилось сразу несколько пятизвездочных отелей). А директор Евро-2012 Мартин Каллен на брифинге в Киеве заявил, что формат турнира − по четыре принимающих города в каждой из двух стран − пока остается без изменений.

Многое зависит от того, что увидит на Украине нынешняя комиссия. Сам Каллен вместе с генеральным секретарем УЕФА Дэвидом Тэйлором прибывает в Киев 4 ноября. 1 ноября начинается шестидневный визит эксперта УЕФА по вопросам аэропортов Питера Хэмпсона. Ну а инспекция, которая работает с 26 октября сначала в Донецке, а потом в Харькове и Киеве, занимается в основном стадионами и безопасностью на прилегающих к ним территориях.

− Это один из последних визитов комиссии, перед тем как УЕФА примет решение, − рассказал «Известиям» директор оргкомитета «Евро-2012 в Украине» Маркиян Лубковский. − У нас остались определенные проблемы, но они носят сегментарный характер: критическую черту мы миновали. Одним словом, лично я буду ждать исполкома УЕФА с оптимизмом. Причем мы надеемся не только на утверждение оставшихся трех городов, но и на возвращение идеи провести финал Евро в Киеве.

По словам Лубковского, явного аутсайдера среди украинских городов-претендентов нет − у всех есть свои плюсы и минусы. Так, в Донецке уже построена шикарная арена, зато во Львове нет проблем с размещением гостей чемпионата. Окончательное решение о том, смогут ли Евро-2012 принять сразу четыре украинских города, УЕФА примет на своем декабрьском исполкоме на португальском острове Мадейра.

Романцев не едет в Польшу

Во вторник в ряде польских СМИ прошла информация о том, что Олег Романцев рассматривается в качестве одного из кандидатов на пост главного тренера национальной сборной. Всего на эту должность претендует около десятка специалистов, среди которых − знаменитый француз Роже Лемерр. Телефон самого Романцева молчал. Однако в «Спартаке», где он сейчас занимает должность консультанта, «Известиям» сообщили, что ничего не знают о заинтересованности польской стороны и что тренер за расторжением контракта не обращался.

+++

Эксперты УЕФА в Харькове

Mediaport.ua

28.10.09

Эксперты европейской футбольной ассоциации снова в Харькове. Сегодня, как стало известно «МедиаПорту» из собственных источников, они осматривают стадион «Металлист». Строительство на главной спортивной арене и состояние территории вокруг − вот главное, на что обратит внимание «футбольная инспекция» в Харькове, в составе которой два эксперта УЕФА.

Один из них − Карлос Лукас − уже бывал в Харькове. Местные чиновники от футбола значение визиту придают большое (несмотря на то, что представители УЕФА приезжают в Харьков второй раз за месяц), но уверены: первая столица на высоте − волноваться повода нет.

«Харьков вызывает меньше всего опасений», − сказал «МедиаПорту» первый вице-президент Федерации футбола Украины Сергей Стороженко. Высокие темпы строительства и готовность объектов в Харькове удовлетворяют УЕФА. И именно поэтому Мартин Каллен и Девид Тейлор во время своего ноябрьского визита в Украину могут обойти Харьков своим вниманием.

Сегодняшняя инспекция «Металлиста» − лишь часть всеукраинского объезда представителей ассоциации, который продлится еще два дня.

+++

La Gazzetta dello sport: «Україна досягла значних успіхів у підготовці до Євро-2012»

Ukrinform.ua

28.10.09

Авторитетне італійське спортивне видання «La Gazzetta dello sport» поділяє впевненість України у проведенні матчів Чемпіонату Європи з футболу 2012 року в чотирьох українських містах.

«З того часу, як УЄФА попередив Україну, що може позбавити її права проводити змагання, держава досягла значних успіхів у підготовці до Євро-2012 і наразі впевнена, що прийматиме футбольний турнір, не зважаючи на затримки в будівництві основних об’єктів чемпіонату», − йдеться у статті про підготовку України до Євро-2012 видання «La Gazzetta dello sport».

Свої висновки щодо успіхів та прорахунків нашої країни в організації підготовки до європейського футбольного форуму італійські журналісти та громадськість зробили під час презентації Інформаційним центром «Україна-2012» динаміки прогресу України у підготовці до Євро-2012.

У своєму матеріалі «La Gazzetta dello sport» зазначає: «Незважаючи  на певну проблему із підготовкою п’ятизіркових готелів до Євро-2012 в Україні, самі українці не сумніваються, що їхні стадіони будуть готові до турніру і переконані, що фінал чемпіонату стовідсотково відбудеться в Києві».

Також, відоме спортивне видання розповідає про Музей футболу міланського стадіону Сан-Сіро, частина експозиції якого незабаром мандруватиме  нашою  батьківщиною. «Музей емігрує до України для того, щоб розповісти про історію європейського футболу і буде подорожувати країною у вигляді мобільного футбольного містечка», − йдеться у матеріалі «La Gazzetta dello sport».

Інформаційний центр «Україна-2012», який є офіційним джерелом інформації про підготовку України до чемпіонату, надав італійській стороні вичерпні відомості про організацію турніру у нашій державі, тож тепер іноземні ЗМІ об’єктивно поінформовані про дійсний стан готовності України до футбольного форуму 2012 року.

+++

Підготовка автомобільних доріг загального користування до ЄВРО 2012

Ukravtodor.gov.ua

28.10.09

Виконання основних завдань та заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу для Укравтодору − принципове питання.

Загальна довжина автомобільних доріг, що планується побудувати і ввести в експлуатацію після реконструкції та капітального ремонту у 2009 році, становить майже 525 км.

Беручи до уваги обсяги дорожніх робіт останніх років, можна сміливо зауважити, що таких темпів будівництва, реконструкції і ремонту автомобільних доріг Україна вже давно не бачила. Невеликі підрядні організації поступаються місцем потужним будівельним компаніям з сучасною потужною високопродуктивною технікою, прогресивними технологіями, новітніми матеріалами й конструкціями, а також з відповідальним ставленням дорожників до своєї справи.

Сьогодні на об’єктах ЄВРО 2012 активно впроваджуються сучасні матеріали та новітні технології у будівництві, реконструкції та капітальному ремонті автомобільних доріг загального користування. Крім планових завдань, проведено дослідне впровадження ряду сучасних матеріалів і технологій. З використанням пінобетону в основі дорожнього одягу збудовано дослідну ділянку в Одеській області. У Волинській області пройшло випробування застосування металевої сітки для армування покриття. Для ямкового ремонту поширюється використання холодної асфальтової суміші «Perma Patch». Проходять дослідне застосування сучасні гідроізоляційні матеріали «Техноеластмост» (рулонний матеріал) та «Flexigum» (двокомпонентний, холодного розпилювання).

Укравтодор, з метою прискорення інноваційного розвитку дорожнього господарства, активізації впровадження сучасних матеріалів та новітніх технологій, посилив контроль за впровадженням нових матеріалів і технологій, виконанням планових завдань та проведенням моніторингу ділянок застосування. Наукові та проектні організації галузі активізували надання консультаційної та практичної допомоги дорожнім організаціям і підприємствам, забезпечили їх науковий супровід, а також збільшили обсяги застосування нових матеріалів та технологій у проектних документах.

На об’єктах, які фінансуються ЄБРР, працюють в основному іноземні компанії − це одна з умов участі в конкурсі на проведення робіт, які визначає банк. Ці умови досить жорсткі: як особливі аргументи вони передбачають міжнародний аудит і досвіт роботи за кордоном. І якщо деякі з наших компаній мають зарубіжний досвіт, то проведення міжнародного аудиту пов’язано з певними труднощами.

На більшості об’єктів за умовах конкурсу працюють вітчизняні та іноземні фірми. Міжнародний конкурс проводиться тендерним комітетом Укравтодору. Відповідно, для вітчизняних компаній конкурси проводять регіональні служби на тих ділянках, які їм підпорядковані.

Щодо фінансування об’єктів, то на розвиток дорожнього господарства у 2009 році сформовано видатки в сумі 16,36 млр. грн., зокрема з державного бюджету 14,9 млрд. грн., кредити міжнародних фінансових організацій − Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та Світового банку − 1,46 млрд. грн..

З цієї суми на об’єкти ЄВРО 2012 заплановано виділити майже 4920,00 млн. грн. у т.ч. з державного бюджету 3458,40 та інші джерела 1460,00 млн. грн.

Цього року планується закінчити великі інфраструктурні проекти і ввести їх в експлуатацію:

− 114 км а/д М-07 Київ − Ковель − Ягодин у межах Житомірської, Рівненської та Волинської областей;

− 160 км а/д М-02 Київ − Глухів − Бачівськ у Чернігівській та Сумській областях;

− 105 км а/д Р-51 Харків − Перещепіно − Новомосковськ у Харківській та Дніпропетровській області;

− 100 км а/д М-05 Київ − Одеса в Київській та Одеській областях.

Продовжується будівництво автомобільних доріг в обхід населених пунктів, у першу чергу в містах проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, у тому числі на будівництво 12 км автодороги в об’їзд м. Донецька виділено 256 млн. грн.

ДОВІДКА

За 2008 рік ремонтно-будівельних робіт на об'єктах Євро-2012, які планувалося фінансувати за кошти держбюджету, виконано на загальну суму 2 млрд. 235 млн. грн. (169% від річного плану), у тому числі з:

будівництва та реконструкції − 613 млн. грн.

(120% від річного плану)

капітального ремонту − 1 млрд. 622 млн. грн.

(200% від річного плану)

Крім того, ремонтно-будівельні роботи, які планувалося фінансувати за кошти МФО, виконано на загальну суму 549 млн. грн. (110% від річного плану).

На 2009 рік заплановано виконати роботи на об'єктах Євро-2012 на загальну суму 3 млрд. 957 млн. грн., у тому числі:

● державний бюджет − 2 млрд. 497 млн. грн.,

в тому числі співфінансування 508 млн. грн.

● інші джерела (кошти МФО) − 1 млрд. 460 млн. грн.

Всього в 2009 році планується побудувати, реконструювати та капітально відремонтувати 519 км автомобільних доріг.

Станом на 01.10.2009 ремонтно-будівельні роботи на об'єктах ЄВРО 2012, які планується фінансувати за кошти держбюджету, виконано на загальну суму 914 млн. грн. (37% від річного плану), у тому числі з:

будівництва та реконструкції − 247 млн. грн.

(30% від річного плану)

капітального ремонту − 667 млн. грн.

(40% від річного плану)

Зазначені обсяги виконані за власні обігові кошти підрядних організацій.

Крім того, ремонтно-будівельні роботи на об'єктах ЄВРО 2012, які планується фінансувати за кошти МФО, виконано на загальну суму 364 млн. грн. (25% від річного плану).

Всього в 2009 році виконано роботи на загальну суму 1 млрд. 278 млн. грн.

+++
ФУТБОЛ

 

 

Мін’юст зареєстрував журнал «Футбол 5х5»

Mediabusiness.com.ua

23.10.09

Відповідно  до статей 11, 13, 16, 17, 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», Міністерство юстиції України зареєструвало такі нові ЗМІ:

газету «Судоку. Краще», «Судоку. Лучшее» та журнали «футбол 5х5», «Біоресурси і природокористування».

+++

Карпати» − «Металург» З: про культуру поведінки

Fckarpaty.lviv.ua

28.10.09

Як правило, після кожного матчу до футболістів підходять дітлахи і просять автограф на пам’ять. Відомішим гравцям роздавати автографи доводиться частіше, менш відомим, відповідно, рідше. Автографи залишають в блокнотах, на футболках, деколи на руках чи інших частинах тіла.

А от один з гравців запорізького «Металурга» вирішив залишити свій автограф на дверях гостьової роздягальні. Трапилося це вже після матчу. Розчарована команда (нехай ще радіють, що не програли) з останніх сил пленталася в тепле і затишне приміщення, де на них чекав душ і свіжі рушники. Та, очевидно, не всі сили футболісти залишили на полі. Один з них (наразі не будемо розголошувати його прізвище) підійшов до дверей і на очах присутніх зі всієї сили вгатив по них своїми бутсами. На фото чітко помітно, що двері не витримали такої наруги. Дві дірки від шипів чітко демонструють інтелект того, хто їх там залишив. Обурені присутні відразу ж втрутилися в епізод, але замість гравця відповідав один з адміністраторів, мовляв, ми за все заплатимо. Безперечно, заплатити доведеться. На жаль, лише гроші. Набагато краще було б, якби оцей любитель гримати дверима сам би їх полагодив. Прикро, що в команді такого поважного і культурного тренера з Галичини є такі негідники…

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

Сегодня «Динамо» и «Шахтер» встретятся в 1/4 финала Кубка Украины

Жизнь (Донецкая область)

28.10.09

Сегодня состоятся четвертьфинальные матчи Кубка Украины. В самом интересном противостоянии 1/4 финала «Шахтер» встретится на «Донбасс-Арене» с «Динамо». «Днепр» будет принимать донецкий «Металлург», «Таврия» − «Оболонь», а «Волынь» − запорожский «Металлург», сообщает издание «Коммерсант-Украина».

«Шахтер» и «Динамо» уже во втором розыгрыше подряд сыграют друг с другом не в финале этого турнира. Напомним, в 2007 году было принято решение при жеребьевке Кубка Украины отказаться от системы посева. Благодаря этому в минувшем сезоне лучшие клубы страны встретились в 1/2. «Горняки» победили в Донецке − 1:0 − благодаря голу Мариуша Левандовски, забитому в конце игры, и продолжили борьбу за Кубок Украины. Однако завоевать его команда Мирчи Луческу не смогла, неожиданно уступив в решающем матче «Ворскле» − 0:1.

В сезоне-2009/10 жребий свел «Шахтер» и «Динамо» в Кубке Украины еще раньше − в четвертьфинале. Причем встреча между ними опять состоится в Донецке, а участник следующего раунда турнира вновь будет определен по итогам одной игры. Согласно регламенту соревнований, в случае ничейного результата матча будет назначено дополнительное время. Если же и в экстра-таймах ни один из клубов не сможет победить, команды пробьют послематчевые пенальти.

Перед сегодняшней кубковой игрой динамовцы получили на один день отдыха больше, чем их соперники. В 11-м туре чемпионата Украины киевляне в субботу обыграли в гостях «Днепр» − 2:0, «Шахтер» в воскресенье в Ужгороде сыграл вничью с «Закарпатьем» − 1:1. Эти матчи сложились для клубов по-разному. «Динамо» играло в Днепропетровске практически в оптимальном составе. Главный же тренер «Шахтера» Мирча Луческу по сравнению с матчем Лиги Европы с французской Toulouse, в котором дончане 22 октября победили (4:0), в Ужгороде оставил в стартовом составе лишь Виллиана и Луиса Адриану. Также у «горняков» во втором тайме выходили на замену еще три основных футболиста − Дарио Срна, Жадсон и Илсинью. Но полурезервный состав «Шахтера» одолеть «Закарпатье» не смог, и теперь дончане отстают от лидирующего в первенстве страны «Динамо» на шесть очков.

Сегодня за «Шахтер» не смогут сыграть дисквалифицированный центральный защитник Александр Чижов и травмированный полузащитник Константин Кравченко. В составе «Динамо» не будет давно травмированного защитника Бадра Эль Каддури.

Серьезные потери после матча с «Динамо» в чемпионате понес «Днепр», который сегодня примет в Днепропетровске донецкий «Металлург». Главный тренер хозяев Владимир Бессонов в кубковой встрече не сможет рассчитывать на дисквалифицированных опорника Руслана Ротаня и защитников Максима Пашаева и Андрея Русола, а также получившего травму в игре с киевлянами диспетчера Сергея Назаренко. У дончан будет отсутствовать лишь травмированный форвард Мусавенгоси Мгуни. Кадровые проблемы днепропетровцев находящемуся в прекрасной форме «Металлургу» использовать вполне по силам. Команда Николая Костова выиграла последние четыре матча в первенстве страны, а в воскресенье оттеснила «Днепр» на пятое место в турнирной таблице.

+++

Суд визнав правоту “Карпат”

Роман Бойко

Львівська газета (Львівська область)

28.10.09

Спортивний арбітражний суд Лозанни визнав правоту “Карпат” у тижбі із “Сатурном” за права на форварда Лєаніда Ковєля.

У такий спосіб ситуація по­вер­нулася у початкову точку історії, яка триває вже півтора року. “Карпати” наполягають, що орендований у мінського “Динамо” футболіст підписав із ними повноцінний контракт. Сам гравець заявляє, що такого не було. “Сатурн”, який оформив трансфер із мінським клубом за всіма міжнародними правилами, в цій історії виступає в ролі третьої сторони й не має стосунку до фінансової суперечки.

“Розгляд питання і ухвалення остаточного рішення − попереду. Ми ж перш за все хочемо, щоб те, що відбувається, не вплинуло на професійну діяльність футболіста. А завдання Лєаніда − тренуватися, грати й забивати”, − каже гендиректор “Сатурна” Ігор Єфремов. Як пише офіційний сайт “Карпат”, відповідно до отриманого рішення Спортивного арбітражного суду, львівський клуб планує надіслати подання до ФІФА з клопотанням про винесення покарання футболістові Лєаніду Ковєлю. Це рішення також є законною підставою для продовження юридичних про­цедур у ФІФА за скаргою ФК “Карпати” проти ФК “Динамо” (Мінськ) щодо порушення білорусами умов трансферної угоди між двома клубами.

+++

Набридло всього боятися…

Гліб Ваколюк

Львівська газета (Львівська область)

28.10.09

У виїзному матчі 10-го туру української Прем’єр-ліги львів­ські “Карпати” розгромно програли донецькому “Шахтареві” − 1:5. Причому три з п’яти забитих м’ячів “гірники” про­вели з одинадцятиметрової позначки.

Уже на 14-й хвилині зус­трічі господарі були попереду завдяки вдалій реалізації пенальті Фернандіньо та Жадсоном. У другому таймі ці ж гравці організували третій м’яч у ворота львів’ян. Жадсон асис­ту­вав, а Фернандіньо завершив − 3:0. Після цього “Карпати” ві­дігралися − чудове виконання стандарту продемонстрував Голодюк. Однак цей гол не змінив загального перебігу гри. Уже через дев’ять хвилин арбітр знову вказав на одинадцять метрів. Луїс Адріано не схибив − 4:1. Бразилець і поставив крапку в матчі: вийшов сам на сам із кіпером галичан і довів рахунок до 5:1.

Під час післяматчевої прес-конференції головний тренер “Карпат” Олег Кононов заявив, що не гоже такій хорошій команді, як “Шахтар”, здобувати очки з допомогою суддів.

Після повернення до Львова Олег Георгійович відповів на запитання журналіста “Газети”.

− Олеже Георгійовичу, задоволені виступом своїх підопічних у Донецьку?

− Як можна оцінити якість протистояння, якщо його перебіг “поламав” суддя? Нам не дозволили зіграти у свою гру.

− Переглядали суперечливі рішення арбітра Ігоря Іщенка в запису?

− Так. Іще раз переконався в тому, що сказав одразу після матчу: два з трьох пенальті присудили несправедливо. Перший одинадцятиметровий, не сперечаюся, виправданий, оскільки воротар порушив правила. Проте два інших − з галузі режисури. Загалом хлоп­ці показували хороший атакуючий футбол. Але наші позиційні помилки призвели ще до двох голів. Гадаю, з таким серйозним суперником ми продемонстрували гідну гру.

− Критика суддів може дорого коштувати. Не побоюєтеся штрафних санкцій?

− А скільки можна боятися? Кожен наш виїзний двобій проходить у такому самому руслі. Пощастило лише в грі з “Чорноморцем”. Набридло всього боятися. Хто захистить гравців, якщо не тренер за допомогою ось таких висловлювань.

− Ідеться про некомпетентність суддів чи про щось інше?

− Не знаю... Хоча сумніваюся, що мовиться про некомпетентність.

− Останнього дня жовтня “Карпати” гратимуть із “Динамо” на виїзді. Ваші підопічні, як і з “Шахтарем”, знову демонструватимуть відкритий футбол?

Про це ще рано думати, попереду серйозний поєдинок із запорізьким “Металургом”. Спершу треба підготуватися до цього протистояння, а вже потім думатимемо про “Динамо”

+++

Такий чвертьфінал − як справжній фінал...

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

28.10.09

Жереб звів «Шахтар» і «Динамо» вже в 1/4 Кубка України

Такий чвертьфінал − як справжній фінал...

Сьогодні, 28 жовтня, у чотирьох містах України відбудуться чвертьфінальні матчі футбольного Кубка України. У центральному з них, який відбудеться на «Донбас Арені», перетнулися кубкові шляхи ґрандів − «Шахтаря» та «Динамо» (початок − о 19.30). Уперше в історії кубкових протистоянь «Шахтаря» та «Динамо» обидва ґранди зустрінуться вже на чвертьфінальній стадії. У попередніх шести кубкових матчах донеччани та кияни зустрічалися лише у фіналах (5 разів) та минулого року − у півфіналі. Перед новим поєдинком в обох суперників однакова кількість перемог − по три.

Про напругу кубкових баталій «Шахтаря» та «Динамо» свідчать 8 червоних карток (5 − у донеччан, 3 − у киян) та 31 попередження гравців обох клубів. Арбітром нового протистояння призначено 47-річного Валерія Сіренка з Сімферополя, за плечима якого 69 матчів у чемпіонатах.

Про скандальний арбітраж недавнього матчу «Дніпро» − «Динамо» “ВЗ” уже повідомляв. У цій грі травмувався один із ключових гравців збірної України Сергій Назаренко. Хто ще випаде з обойми Олексія Михайличенка перед історичними матчами з греками після кубкового поєдинку «Шахтар» − «Динамо»? Все буде залежати від того, як Валерій Сіренко контролюватиме перебіг подій на «Донбас Арені»...

Ось думка про актуальну проблему суддівства президента Прем’єр-ліги Віталія Данилова: «Ситуація довкола арбітражу, у тому числі матчу «Дніпро» − «Динамо», вкотре демонструє низький рівень довіри до арбітрів. Про це свідчить реакція гравців і вболівальників. Без сумніву, судді можуть помилятися, як і всі люди. Але це далеко не перший та, ймовірно, не останній випадок, коли навіть офіційні особи не впевнені у ненавмисності помилок. Тому ми працюємо над створенням інституту незалежного суддівства».

Голова комітету арбітрів Федерації футболу України Вадим Шевченко (свого часу відсудив 126 матчів серед еліти) має свою точку зору: «Кожен намагається схилити шальки терезів на свою користь, а крайнім у такому випадку залишається арбітр. Говорять навіть про упередженість. Але в Прем’єр-лізі немає упередженого суддівства. Із цим згідні і власники клубів, і головні тренери, і фахівці, з якими я не дуже давно обговорював цю тему... А без помилок футбол не буває».

Про підготовку до кубкової гри з «Шахтарем» розповів головний тренер «Динамо» Валерій Газзаєв: «Це принциповий двобій для нашої команди, але, думаю, налаштовувати наших футболістів на матчі проти «Шахтаря» − це зайве. Всі футболісти розуміють, наскільки важлива для нас ця зустріч, і прагнуть підійти до матчу в бойовій готовності. Після важкої зустрічі проти «Дніпра» ми провели кілька тренувань, на яких футболісти могли відновити свої кондиції».

Серед інших кубкових матчів особливий інтерес викликає і поєдинок «Дніпра» та донецького «Металурга». У наставника дніпрян Володимира Безсонова після битви з «Динамо» з’явились суттєві кадрові проблеми: крім травмованого Назаренка, дискваліфіковані Павло Пашаєв, Андрій Русол та Руслан Ротань.

Великий футбольний ажіотаж футболу і в Луцьку, де «Волинь» прийматиме запорізький «Металург». У запоріжців пропускатимуть гру порушники дисципліни Володимир Польовий та Володимир Аржанов. Так що команда Віталія Кварцяного має шанс повторити рекордне досягнення «Карпат», які у 2006 році, також виступаючи у першій лізі, першими в історії змагань вийшли до півфіналу. Ще один кубковий матч відбудеться у Сімферополі, де «Таврія» приймає «Оболонь».

+++

Із Грецією зіграємо на «Донбас Арені»

Андрій Воронич

Високий Замок (Львівська область)

28.10.09

Михайличенко каже, стан її газону «покращився»...

Сенсації у вигляді львівського стадіону “Україна” не сталося − домашній матч серії плей-оф проти Греції футбольна збірна України зіграє на донецькій “Донбас Арені”. Ця гра розпочнеться 18 листопада о 20 год. «Маючи такий стадіон, як «Донбас Арена», ми вирішили провести матч саме там, − пояснив на вчорашній прес-конференції головний тренер “синьо-жовтих” Олексій Михайличенко. − Там були проблеми з полем, але я інспектував газон до і після гри з «Тулузою» − його стан покращився».

«Не скажу, що бачив багато матчів греків у цьому відбірному циклі, − додав Олексій Михайличенко. − Але зараз ми вже зібрали всі матеріали, усі їхні матчі в групі. Будемо дуже серйозно готуватися... Давати оцінку, хороший чи поганий варіант Греція, напевно, треба журналістам. У нас просто йде робота. Ми перебуваємо дуже близько у рейтингу ФІФА: греки − 16-ті, ми − 22-гі. Це єдина пара плей-оф, в якій, за оцінками експертів, суперники мають рівні шанси − 50 на 50. Усе буде залежати від того, як ми зможемо проявити свої найкращі якості. На цьому етапі немає слабких суперників... Греція має титул чемпіона Європи − це дуже багато значить... Варіанти «зручний-незручний» були б, якби випала Мальта або Люксембург, або ще щось. Але це не той випадок».

Головний тренер «синьо-жовтих» також повідомив, що керівництво Прем’єр-ліги відмовилося переносити матчі 13-го туру за участю «Динамо», «Дніпра» й «Шахтаря» (з таким проханням звертався до Прем’єр-ліги штаб національної збірної). «Очевидно, Ліга більше розбирається у національних пріоритетах»… За словами Михайличенка, попри відмову Прем’єр-ліги, рішення про перенесення цих матчів чемпіонату прийняв Виконком Федерації футболу України… Що це, як не суцільний бардак у нашому футбольному господарстві? Війна амбіцій «удєльних князьків»… Будемо сподіватися, протистояння керівників Прем’єр-ліги і ФФУ не завадить збірній України перемогти греків і достойно виступити на Мундіалі-2010 у Південній Африці.

Від 200 до 600 гривень

коштуватимуть 88% квитків на матч Україна-Греція. Про це повідомив генеральний директор компанії «Україна Футбол Інтернешнл» Олег Шкрьоба. Із 43800 квитків, що надійдуть у продаж, 17900 зможуть придбати власники річних абонементів на «Донбас Арену». 15 тисяч квитків продаватимуть з 30 жовтня в Інтернеті − на сайті www.ufi.com.ua. (На дані одного паспорта можна буде придбати не більше чотирьох квитків, якщо більше − треба подавати колективну заявку). Близько 11 тисяч квитків будуть реалізовані у касах стадіону. Для грецьких уболівальників на «Донбас Арені» буде виділено п’ять тисяч квитків. Водночас в український сектор на перший матч плей-оф Греція-Україна буде надано 10% від місткості стадіону в Афінах.

+++

Женский футбол: Торжественное чествование «Легенды»

Александр Волощук

Високий Вал (Черниговская область)

28.10.09

Торжественное чествование футболисток и тренеров женской футбольной команды»Легенда»состоялось 27 октября в Чернигове.

Месяц тому назад они досрочно стали чемпионами Украины, а вчера из рук представителя Федерации футбола Украины Виктора Парадникова получили золотые медали и чемпионский кубок.

Чествование проходило в ресторане «Мандарин». На него пожаловали городской председатель Александр Соколов, заместитель председателя Черниговской облгосадминистрации Наталия Белоус, а также другие важные лица: Николай Лазаренко, Виктор и Дмитрий Поповы, Вадим Антошин, Александр Шкинь и другие.

Награды получили не только девушки-футболистки и их тренеры, но и те, кто вложил много усилий в становление «Легенды» как одной из наилучших команд Украины.

Удостоверение заслуженных тренеров Украины было вручено родоначальнику черниговского женского футбола Михаилу Ющенко, тренерам Николаю Лисенко, Сергею Умену, Николаю Семеняке и президенту ФК «Легенда» Владимиру Магеррамову.

Прозвучало много поздравительных слов и пожеланий, было достаточно и подарков. А девушки из «Легенды» в этот вечер были уже не футболистками − они были очаровательными представительницами прекрасного пола. Они создали этот праздник и стали на нем главными действующими лицами.

Нынешнее чемпионство «Легенды» − пятое в истории команды. И в четвертый раз золотые медали были положены в Кубок Украины.

Теперь, после того, как отзвучали фанфары, команда получит возможность отдохнуть после напряженного и удачного сезона. Чтобы в сезоне 2010 года опять включиться в борьбу за наивысшие места и награды − не только во всеукраинских соревнованиях, но и в женском Кубке Европейских Чемпионов.

+++

Без дванадцятого б гравця на полі!

Олег Дорошенко

Слобідський край (Харківська область)

28.10.09

Сьогодні у чотирьох містах нашої держави відбудуться поєдинки 1/4 розіграшу Кубка України з футболу. Найбільша увага уболівальницької аудиторії буде прикута до Донецька.

Звичайно ж, не випадково, адже на футбольній «Донбас-Арені» зустрінуться два зіркові клуби − «Динамо» та «Шахтар», котрі на двох вигравали цей почесний трофей аж 15 разів. На три перемоги більше у киян, тож у гірників є чудовий шанс, зустрівшись з суперником на такій ранній стадії розіграшу, скоротити «трофейне» відставання. А ще інтерес до поєдинку підігрівається журналістськими публікаціями про те, що досить часто на боці киян грає і дванадцятий гравець − рефері у полі. Зокрема, і в останньому матчі з «Дніпром», коли суддя Віталій Годулян своїм упередженим суддівством допоміг гостям «відвантажити» до столиці чергові три очки... Будемо сподіватися, що у Донецьку такий «номер» не пройде.

У свою чергу, «Дніпро» зараз воює на два фронти: намагається виграти і медалі чемпіонату, і не проти цю нагороду покласти у Кубок України. В 1/4 суперниками вихованців Володимира Безсонова будуть металурги з Донецька. Обидві команди перебувають у непоганій формі і вже встигли «придивитися» одне до одного у Донецьку. Той матч чемпіонату закінчився унічию і без забитих м’ячів. А ось у кубкових матчах, як відомо, нічиїх не буває.

Серед восьми команд, котрі змагатимуться у чвертьфіналі, лише один представник першої ліги − луцька «Волинь». Сьогодні волиняни спробують прорватися до півфіналу, змівши з дороги невдаху прем’єр-ліги запорізький «Металург». «Металурги» стартували дуже слабко, у їхньому доробку уже 7 поразок і лише одно очко відділяє від двох клубів, котрі перебувають у зоні вильоту до першої ліги. У зв’язку з цим, днями в команді з’явився новий коуч − Роман Григорчук. З чим він повернеться з Луцька − зі щитом чи на щиті − дізнаємося уже сьогодні.

І, нарешті, ще одна чвертьфінальна гра − «Таврія» − «Оболонь». Букмекери ставлять на перемогу кримчан. Однак не будемо забувати, що у нинішньому розіграші Кубка «пивовари» саме на виїзді здобули дві вікторії − над столичним ЦСКА та алчевською «Сталлю». То чому б їм не продовжити цей славний спортивний літопис?

+++


ЕВРО-2012

Як в Україні на чемпіонат Європи моляться

Анастасія Попович

Слобідський край (Харківська область)

28.10.09

Над футбольним полем з національними символами країн-господарів Євро−2012 України та Польщі зображено Богородицю з Дитятком Ісусом. Саме Ісус став янголом-охоронцем Євро−2012.

Внести український християнський дух та національний колорит у проведення футбольного турніру Євро−2012 намагалися нещодавно у Коломиї, що на Івано-Франківщині. Посвятили ікону на стадіоні міста православні та католицькі священики. Під час урочистого заходу учасники зв’язали з мотузок імпровізоване футбольне поле, вузли якого символізують об’єднання міст України.

Натхненниками і безпосередніми реалізаторами проекту стали режисер Рагулі Васідзе та художник Василь Стефурак, який, власне, й написав ікону. Під час свята виступив творчий гуцульський колектив із села Прокурави Косівського району.

На іконі зображені Богородиця з Немовлям Ісусом над футбольним полем із символами країн-господарів чемпіонату − України та Польщі. Організатори проекту залучилися підтримкою міської влади і подали запрошення духовенству церков Коломиї для спільного благословення новонаписаної ікони. Благословити ікону прибув єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколай.

В інтерв’ю журналістам Преосвященний Миколай зазначив, що дана ікона носить знаковий характер і показує бачення конкретної людини на подію проведення Євро−2012 через призму своєї християнської свідомості. Родзинкою свята став творчий колектив, який у гуцульських строях передав присутнім завзятий український колорит.

«Люди, які відвідають Україну під час Євро−2012, мають залишити у пам’яті не тільки наші стадіони, але і українську культуру, духовність нації. Саме такою є мета цього проекту», − наголосив Рагулі Васідзе.

13 травня УЄФА визначив Київ містом, яке прийматиме ЧЄ−2012, виключив зі списку міст-претендентів Одесу й Дніпропетровськ, а ухвалення рішення щодо Донецька, Львова й Харкова про прийняття чемпіонату відклав. До 30 листопада міста мають провести підготовку з приведення стадіонів, аеропортів, транспортної й готельної інфраструктури відповідно до вимог УЄФА.

Євро−2012 транслюватиметься на 36 країн Європи. Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) 23 вересня оголосив про підписання угоди з Європейським союзом мовників (EBU) щодо надання йому права на ексклюзивну трансляцію Євро−2012. Саундтрек до ролика-презентації спільної заявки України та Польщі на проведення чемпіонату Європи з футболу−2012 записав гурт «Танок на Майдані Конго». Напевно, з цієї хвилини у нас вже немає сумніву, що футбольний чемпіонат в Україні відбудеться.

Нагадаємо, що в Україні Євро−2012 транслюватиме НТКУ, тобто «Перший», адже основними критеріями УЄФА до транслятора є його доступність і максимальне покриття.

Підписатися на новини