Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

«Донбас Арена» прийматиме плей-офф

Юрій Малишев

Ffu.org.ua

27.10.09

У вівторок, 27 жовтня, на прес-конференції, присвяченій організації матчу плей-офф ЧС-2010 Україна − Греція, головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко повідомив, що цей поєдинок прийматиме донецька «Донбас Арена». Отже, після візиту на «Олімпійській» стадіон Афін «синьо-жовті» 18 листопада вперше прийматимуть суперника на домашньому полі «Шахтаря». Початок зустрічі − о 20.00.

Підсумок дворічної роботи

«Ми дуже ретельно і виважено підходили до визначення місця проведення гри, яка підведе риску під нашою роботою протягом останніх двох років. У підсумку ми зупинилися на «Донбас Арені» − стадіоні, який на сьогодні є найкращим і найсучаснішим в Україні», − зазначив Михайличенко. Напередодні цього рішення існували певні побоювання щодо стану газону в Донецьку. Однак наставник розвіяв усі сумніви: «Я проінспектував поле до і після гри «Шахтаря» проти «Тулузи», і маю сказати, що воно в прийнятному стані. Окрім того, спеціалісти, які слідкують за газоном, запевнили мене, що він буде підготовлений належним чином».

Виснажливий календар

Також Олексій Михайличенко акцентував увагу журналістів на перенасиченості календаря, в якому нині працює більшість кандидатів до збірної. Беручи до уваги період з 10 жовтня по 8 листопада, виявляється, футболістам національної команди, які виступають за «Динамо» та «Шахтар», довелося б протягом 29 днів зіграти у 9-ти офіційних поєдинках. Тож, на думку тренера, у табір збірної вони могли потрапити в далекому від оптимального фізичному та психологічному стані.

Прохання Михайличенка

Тому задля більш якісної підготовки до надважливих матчів з Грецією керманич «синьо-жовтих» звернувся до вітчизняної Прем’єр-ліги з проханням перенести поєдинки 13-го туру чемпіонату країни за участю «Динамо» та «Шахтаря» (заплановані на 7-8 листопада) на резервний день, а інші матчі − на 5 або 6 листопада (до речі, аналогічним чином вчинили у Франції, де тур, що мав відбутися 7-8 листопада, призначили на іншу дату). Утім, у задоволенні такого штабу збірної було відмовлено.

Рішення Виконкому ФФУ

«Вочевидь, вихід національної команди до фінальної частини чемпіонату світу керівництво Прем’єр-ліги не відносить до пріоритетних завдань вітчизняного футболу, − зауважив Олексій Михайличенко. − Тож з аналогічним проханням мені довелося звернутися вже до Виконавчого комітету ФФУ, який своїм рішенням і переніс в інтересах збірної матчі 13-го туру чемпіонату на весняну частину сезону».

«Дванадцятий гравець»

Також Михайличенко зазначив, що в усіх чотирьох містах, де «синьо-жовті» проводили матчі групового турніру, а це − Київ, Львів, Харків та Дніпропетровськ, її потужно підтримували, на стадіонах панувала чудова атмосфера. Він висловив упевненість, що і на «Донбас Арені» глядачі стануть справжнім «дванадцятим гравцем» команди. У свою чергу віце-президент ФФУ Володимир Лашкул не сумнівається, що матч буде організовано в Донецьку якнайкраще − міська влада, ФК «Шахтар» та національна федерація вже домовилися про спільні дії у цьому напрямку.

Нова система продажу квитків

Один з керівників федерації закликав вболівальників підтримати збірну не лише в домашньому матчі, а й у виїзному − ФФУ готова забезпечити квитками близько семи тисяч бажаючих. До речі, Володимир Лашкул також повідомив, що з 30 жовтня 2009 року буде відкрито можливість бронювання та купівлі квитків на відбірний матч ЧС-2010 між національними збірними України та Греції на сайті www.ufi.com.ua (подробиці − тут).

+++

Рішення Виконкому ФФУ

Ffu.org.ua

27.10.09

Виконавчий комітет

Федерації футболу України

м. Київ    23 жовтня 2009  року

РІШЕННЯ № 9

(прийняте у факсовому режимі)

Про зміну дати проведення матчів 13-го туру чемпіонату України

серед команд клубів ОПФКУ «Прем'єр-ліга»

Розглянувши мотиви звернення головного тренера національної збірної команди України О.О.Михайличенка, щодо доцільності перенесення матчів 13-го туру чемпіонату серед команд клубів ОПФКУ «Прем'єр-ліга» у зв'язку з підготовкою команди до матчу плей-оф з командою Греції 14 листопаду 2009 року

ВИРІШИЛИ:

1. Прийняти пропозицію головного тренера національної збірної команди України О.О.Михайліченка, щодо перенесення матчів 13 туру чемпіонату серед команд клубів ОПФКУ «Прем'єр-ліга» на весняну частину чемпіонату 2009/ 2010 року.

2. ОПФКУ «Прем'єр-ліга» разом з Комітетом професіонального футболу ФФУ визначити дату проведення перенесеного 13-го туру чемпіонату серед команд клубів ОПФКУ «Прем'єр-ліга» (травень 2010 року).

3. Виконком ФФУ звертає увагу Дирекції ОПФКУ «Прем'єр-ліга», професіональних футбольних клубів  на необхідність  термінового прийняття цього рішення Виконкому ФФУ як вимушеного в інтересах національної збірної команди України.

4. Адміністрації ФФУ проінформувати ОПФКУ «Прем'єр-ліга» та футбольні клуби ОПФКУ «Прем'єр-ліга»  щодо прийнятого рішення Виконкому ФФУ.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого віце-президента, виконавчого директора  ФФУ Бандурка О.І.

Голосували: «За» − 27, «Проти» −  0, «Утримались» − 0, «Не голосували» − 2.

Перший віце-президент, виконавчий директор ФФУ

О.І.Бандурко

+++

Як дістати квитки на Грецію  

Pressing.net.ua

27.10.09

Сьогодні у Будинку футболу відбулася прес-конференція за участю тренера збірної України Олексія Михайличенка, віце-президента ФФУ Володимира Лашкула та генерального директора «Україна Футбол Інтернешнл» Олега Шкрьоби присвячена оголошенню місця проведення матчу плей-офф ЧС-2010 Україна − Греція, та презентації нової системи продажу квитків.

Отже поєдинок між національними збірними України та Греції, що відбудеться 18 листопада, прийматиме «Донбас Арена». Пропонуємо нашим читачам ознайомитись з передумовами впровадження системи продажу квитків та їх придбання в Інтернеті через сайт ексклюзивного комерційного агента ФФУ − ЗАТ «Україна Футбол Інтернешнл».

ПЕРЕДУМОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ НОВОЇ СИСТЕМИ ПРОДАЖУ КВИТКІВ

Федерація футболу України та ЗАТ «Україна Футбол Інтернешнл» постійно працюють над удосконаленням і сприяють розширенню можливостей системи продажу квитків із метою вдоволення потреб найвибагливіших уболівальників. Особливо актуальним це питання стає напередодні проведення в Україні матчів фінального турніру Євро-2012.

Створення такої послуги як продаж квитків через Інтернет − це, перш за все, прояв турботи і максимальне задоволення потреб споживача. Електронна система продажу квитків виключає фальсифікацію, ажіотаж, спекуляцію, а, навпаки, сприяє комфортній, виваженій купівлі квитка (з можливістю визначення найбільш прийнятних умов розташування місця, форми оплати та доставки квитка).

Вік вболівальників, які відвідують матчі, − приблизно 16-60 років. Споживачі у віці від 16 до 36 років − це покоління, яке виросло в епоху сучасних технологій, для яких користування Інтернет і кредитною карткою − вже звичні речі. Працездатне покоління українців має на роботі і вдома цілодобовий доступ до Інтернету. Це означає, що молодому поколінню легше зайти в Інтернет і замовити квиток, ніж іти в каси.

ПРАВИЛА БРОНЮВАННЯ ТА ПРОДАЖУ КВИТКІВ:

З 30 жовтня 2009 року буде відкрито можливість бронювання та купівлі квитків на відбірний матч чемпіонату світу-2010 між національними збірними командами України та Греції на сайті www.ufi.com.ua .

1. Колективні заявки (більше 4 квитків).

Прийом заявок до 1 листопада 2009 р. Заявки розглядаються протягом 2-х днів.

Заявка на придбання квитків повинна бути оформлена на бланку фірми з печаткою та підписом уповноваженої особи і відправлена по факсу 044 521 0537. Кожна заявка повинна містити номер паспорта покупця (на один паспорт можна замовити не більше 4-х квитків). Заявка без паспортних даних покупців розглядатися не буде.

У разі позитивного рішення буде виставлений рахунок на оплату. Якщо протягом 2-х днів рахунок не буде оплачений, бронювання квитків знімається і заявка анулюється.

Отримати квитки можна в «УФІ» (за 5 днів до дати матчу), маючи при собі оригінал заявки та копії всіх паспортів.

Після відкриття сайту необхідно, щоб представник, відповідальний за цю групу людей, що зареєструвався на сайті. На його ім’я будуть записані всі квитки.

У випадку якщо будуть помічені випадки перепродажу квитків, куплених цією організацією, організація потрапляє в чорний список, і її заявка більше ніколи не буде розглядатися.

2. Продаж через Інтернет (відкрита буде після 29 жовтня)

Обов’язкова реєстрація. Купівля на один паспорт не більше 4-х квитків. Продаж тільки дешевих квитків або всіх квитків. Онлайн оплата. Після підтвердження оплати, квитки можна буде забрати або в «УФІ» (видача можлива не пізніше, ніж за 2 дні до дати матчу) або в касі стадіону в день матчу. Для цього необхідно мати при собі оригінал паспорта та підтвердження про оплату. Всі непродані квитки будуть передані до каси.

У випадку якщо будуть помічені випадки перепродажу квитків, куплених цією людиною, людина потрапляє в чорний список, і не буде мати можливості купувати квитки в майбутньому. Паспортні дані будуть передані в органи для подальших розслідувань.

3. Продаж через каси (за 5 днів до матчу)

* Доставка квитків буде здійснюватися: самостійно, кур’єром (за додаткову плату, поштою (за додаткову плату).

* Купівля квитків: за готівковий розрахунок, безготівковий розрахунок, кредитною карткою/Webmoney etc.

+++

Вячеслав Шарафудинов: «Наши болельщики погонят сборную вперед!»

Terrikon.dn.ua

27.10.09

Известный донецкий журналист Вячеслав Шарафудинов прокомментировал изданию «Наш Век» сегодняшнее решение ФФУ провести матч Украина-Греция в Донецке.

− Уверен, что это лучший выбор, и не потому, что я живу в Донецке, просто «Донбасс Арена» − это грандиозное спортивное сооружение, которое заслуживает того, чтобы принять матч такого уровня. Да, существуют некоторые проблемы с газоном, но время еще есть, и я верю, что Ринат Ахметов, если уж взялся за это дело, то доведет его до ума, и организует поединок на самом высоком уровне, − сказал наш собеседник.

Шарафудинов не считает, что длительный перелет через полстраны негативно повлияет на сборную Украины.

− Играть матчи национальной команды в разных городах − нормальная европейская практика. Так играют и в Германии, и в Италии, и ничего − побеждают. Да и наша сборная неоднократно выигрывала за пределами Киева − во Львове, в Днепропетровске − били саму Англию! Так что не вижу тут ничего страшного, тем более что лететь − всего час.

Также Вячеслав Шарафудинов пообещал, что донецкая публика достойно поддержит национальную команду.

− Можете даже не сомневаться в донецких болельщиках! Они не дадут заснуть футболистам, и погонят сборную вперед. Двери «Донбасс Арены» открыты и для болельщиков из других городов, так что − добро пожаловать! − пригласил всех на футбол наш коллега.

+++

Мнение: Цінова політика українського футболу

Захар Федорак

Turnir.com.ua

27.10.09

Виявляється, українці багаті, а не бідні, як я до цього часу думав. Принаймні, футбольні вболівальники. Принаймні, так вважають керівники українскього футболу.

Адже як інакше пояснити встановлення цін на квитки на ключові матчі? Ось останні свіженькі приклади. Квитки на матч Ліги чемпіонів «Динамо» − «Інтер» − від 200 до 500 грн, квитки на матч збірної України проти греків, який пройде 18 листопада на «Донбас-арені» − від тих таки 200, але вже до 600 грн.

Зрозуміло, що «Інтер» − це один з топових світових клубів. Так само очевидно, що матч проти греків для нашої збірної вкрай важливий. Але, на жаль, від імені клубу і важливості поєдинків не підвищується зарплата у пересічних українців для яких 200 грн (беремо мінімальну ціну на квиток, який забезпечує споглядання матчу не з вельми зручного місця) − це доволі великі гроші, зважаючи, що студентська стипендія в Україні − від 500 до 600 грн. в місяць, середня зарплата − близько 2 тисяч гривень, а пенсія − 700-800 грн.

У випадку з «Динамо» я для себе ще можу знайти якісь пояснення, а от щодо гри збірно − ну ніяк.

Адже, по-перше, все таки матч відбуватиметься в Києві, де, як за офіційними, так і за неофіційними даними добробут людей вищий, ніж в регіонах, а отже 200 грн для киянина і 200 грн, наприклад, для вінничанина − це різні 200 грн.

По-друге, стадіон «Динамо» вміщає практично удвічі менше людей, ніж та ж «Донбас-Арена».

По-третє, принаймні на інтуітивному рівні футбольний клуб сприймається більше як «приватне підприємство», тоді як збірна − «акціонерне», де «акціонерами» виступає кожен українець (вболівальник).

Тож дуже прикро, що одні з найбагатших людей України (які, о диво, збіг обставин − керують нашим футболом) не хочуть чи не можуть зрозуміти, що 200 грн − це великі гроші для пересічного футбольного вболівальника.

Я прекрасно розумію, що і стадіон «Динамо» під час гри київського клубу з «Інтером» і «Донбас-Арена» 18 дистопада будуть заповнені вщерть. Однак питання, ким будуть заповнені трибуни? І, чи не вплине це на підсумковий результат цих матчів? Адже самі футболісти неодноразово говорили про те, що зовсім по іншому грається, коли тебе активно підтримують і підганяють вперед десятки тисяч горлянок, долонь, ніг уболівальників. А на тій же «Донбас-арені», швидше за все, переважно, ми побачимо пузатих дядьків у недешевих пальтах, які «віддячать» збірній овацією хіба після забитого голу, і скупенькими оплесками (в кращому випадку) після гострих моментів біля воріт суперників, а про постійне скандування чи запуск «хвилі» у їхньому виконанні доведеться, мабуть, лише мріяти.

І наостанок. Ми постійно чуємо про низьку відвідуваність на стадіонах під час матчів внутрішнього чемпіонату, а відтак і низький інтерес до нього. І тут варто нашим «барбосам» задуматися, можливо, той же студент з Полтави охочіше підтримував би на стадіоні під час ігор чемпіонату рідну «Ворсклу», якщо б йому, встановивши реальні ціни на квитки дали можливість бодай раз в рік у Києві на власні очі побачити матч Ліги чемпіонів чи вирішальну гру збірної у тому ж Донецьку?

+++
ЕВРО-2012

 

 

Польща досягла поворотного пункту у підготовці до Євро-2012 − міністр спорту та туризму РП

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

27.10.09

У підготовці до Євро-2012 Польща досягла поворотного пункту, і від сьогодні акцент робитиметься на організаційних проектах. Про це під час дводенного засідання представників польських міст-учасників майбутнього чемпіонату повідомив міністр спорту та туризму (MSiT) РП Адам Герш, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

 

“До цього часу найбільша увага зверталася на інвестиції в інфраструктуру, а сьогодні ми розпочинаємо реалізацію понад 200 організаційних проектів у різних сферах, зокрема безпеки, телекомунікації, охорони здоров'я”, − наголосив керівник MSiT.

  

А.Герш нагадав, що план підготовки РП до футбольного єврофоруму налічує загалом 360 проектів загальною вартістю понад 80 млрд злотих (близько 28,5 млрд доларів США). За його інформацією 70 відсотків з них виконується вчасно, 20 відсотків дещо відстають від графіка, а реалізація решти 10 відсотків − під загрозою невиконання. Однак міністр запевнив, що це не матиме жодного негативного впливу на процес підготовки країни до ЧЄ-2012. За його словами, реалізація частини таких проектів від самого початку була під великим питанням, а їх потрапляння до переліку об'єктів чемпіонату пояснюється бажанням органів самоврядування використати Євро-2012 як шанс для здійснення амбіційних планів місцевого значення.

  

Міністр також наголосив, що система розподілу повноважень між відповідальними за організацію футбольного єврофоруму в Польщі органів є зразковою. “У нас чітко визначено поділ завдань між організаційним комітетом, що має політичний характер і вирішує найважливіші питання, та системою оперативного управління, за які відповідає спілка “PL.2012”, − заявив урядовець. Він додав, що в питанні загального управління процесом підготовки РП до ЧЄ-2012 й надалі нічого не змінюватиметься, лише більша увага акцентуватиметься на вирішенні організаційних питань.

 

Голова спілки “PL.2012” Марчін Херра підтвердив, що на перший план підготовки до турніру виходять організаційні завдання. Він повідомив, що під час нинішнього засідання розглядатимуться питання безпеки, телекомунікації, медичного обслуговування, стадіонів.

+++

Волонтерское движение хотят «узаконить»

Ольга Жога

News.ligazakon.ua

26.10.09

Проведение финальной части ЕВРО-2012 в Украине и необходимость надлежащей подготовки волонтеров для мероприятий такого уровня подвигли группу депутатов парламента представить проект закона «О волонтерском движении».

Зарегистрированный под номером 5266 проект определяет организационные и правовые начала осуществления волонтерской деятельности и развития волонтерского движения, форму их государственной поддержки и источники финансирования. Возможность осуществления волонтерской деятельности предусмотрена в разных формах: как отдельными физлицами, так и волонтерскими организациями, зарегистрированными в порядке, предусмотренном Законом Украины «Об объединениях граждан». Во втором случае предусмотрена отчетность организаций относительно законности и целевого использования средств, предоставленных ей физическими и юридическими лицами. Волонтерская деятельность согласно проекту может иметь место не только с целью организации массовых спортивных и культурных мероприятий, но и в целях защиты прав граждан, воспитания молодежи, помощи социально незащищенным слоям населения.

Единственным нормативно-правовым актом, который сегодня регулирует волонтерскую деятельность, является Положение о волонтерской деятельности в сфере предоставления социальных услуг, утвержденное постановлением Кабмина от 10.12.2003 № 1895. От законопроекта ожидают в случае его принятия в качестве закона популяризации и развития волонтерской деятельности, поддержки ее государством. На последнее возложена обязанность информировать волонтеров об уже существующих волонтерских организациях и о потребности в волонтерской деятельности в той или иной сфере.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

Одессит Годулян в полной мере оправдал определение «Человека в черном»

Анатолий КОСЫЙ

Днепр вечерний (Днепропетровская область)

27.10.09

Такой арбитр нам не нужен!

«Днепр» − «Динамо» (Киев) − 0:2. Стадион «Днепр-Арена». 15 градусов. 31.003 зрителя. Судья − В.Годулян (Одесса).

«Днепр»: Лаштувка, Гоменюк, Селезнев (Алсидес, 26), Чеберячко, Русол, Феррейра, Денисов, Пашаев, Калиниченко, Назаренко (Лепа, 9, Белик, 70), Ротань. Запасные − Боровик, Самодин, Эссола, Шахов.

«Динамо»: Богуш, Вуклевич, Шевченко, Еременко, Михалик (Гиоане, 60), Гусев (Кравец, 73), Маграо, Хачериди, Нинкович (Милевский, 46), Алмейда, Ярмоленко.

Голы: Гиоане (72), Милевский (85 с пенальти).

Удален Пашаев (22).

Болельщики со стажем, прочитав заголовок сразу поняли: речь идет о знаменитом «Такой футбол (хоккей) нам не нужен!» короля телерепортажа прошлых лет Николая Озерова.

В минувшую субботу миллионы телезрителей Украины в очередной раз убедились: арбитры вроде одессита Виталия Годуляна отечественному (да и любому другому!) футболу действительно не нужны. Больше того − они не просто искажают его (прибавляя одним и отнимая у других турнирные очки), но и существенно препятствуют развитию прогресса народной игры. Если уж такое творится в матчах лидеров премьер-лиги, перед многомиллионной аудиторией, то нетрудно представить судейский произвол в первой и второй лигах, где телетрансляции не предусмотрены...

И ладно бы подобные ошибки у Годуляна были, скажем, как у всех − пореже да и не выглядели столь ангажированными (все мы люди, с кем не бывает?). Нет, фамилия этого одесского арбитра давно и устойчиво ассоциируется со скандалами, подобными субботнему на «Днепр-Арене».

Об игре. Лучше всех сказал о ней на послематчевой пресс-конференции Владимир Бессонов: особо комментировать тут нечего по той причине, что играть с киевским «Динамо» 70 минут в меньшинстве − значит только защищаться. Хотя перед матчем у него (да и у всех нас) было предчувствие интереснейшего матча − обе команды сейчас на ходу...

Первые неприятности у днепрян начались уже в самом начале динамично (с борьбой за контроль мяча, резкими передачами его в линию атаки) развивающегося поединка. Одну за другой получает травмы и уходит с поля Сергей Назаренко. Досматривал игру он по телевизору в холле стадиона и на мой вопрос, сколько времени займет теперь лечение, грустно ответил: завтра скажут доктора. А уже на послематчевой пресс-конференции В.Бессонов уточнит: скорее всего не меньше месяца.

Понятно, что сегодняшний Дмитрий Лепа заменить набравшего спортивную форму Назаренко не в силах (в конце концов вместо него затем вышел Алексей Белик). А затем вместо неправильно удаленного Павла Пашаева вышел другой наш защитник − Алсидес. Вот так и приходилось хозяевам поля отбиваться от мощного напора «Динамо», надеясь дишь на удачу в достаточно редких контратаках.

В связи же с удалением Пашаева мне вспомнился эпизод, свидетелем которого довелось быть в далеком 1972-м. Не помню, кого тогда принимал на стадионе «Метеор» новичок высшей лиги. Но после матча Валерий Лобановский зашел в судейскую комнату и спокойно спросил московского арбитра Павла Казакова − почему он не назначил пенальти за нарушение правил гостями в своей штрафной против, кажется, Романа Шнейдермана? На ответ − он же даже не упал! Валерий Васильевич спросил: «А вы даете пенальти только за убийство футболиста в чужой штрафной?»

Ответ Валерия Газзаева по эпизоду с удалением защитника «Днепра» на первый взгляд кажется тоже вполне адекватным: в данной ситуации Нинкович мог получить травму. Но подкат Пашаева был, во-первых, обычным, игровым (а не прямой ногой или скажем, стык в стык). Таких подкатов − сколько угодно в любой игре. Лучшее подтверждение этому видели все телезрители − подобный эпизод в конце матча отчетного тура «Металлург» (Донецк) − «Черноморец».И виновник его − одессит Павел Ребенок понес заслуженное наказание: получил желтую карточку.

Точно такой же кары заслуживал видимо и Павел Пашаев − карточки. Но не красной, а желтой..

Эпизод с назначением пенальти в ворота «Днепра» вызвал такую же (если не большую) бурю негодования: игроки обеих команд вели в штрафной Лаштувки вполне допустимую мужскую − плечо в плечо) борьбу − Русол и Кравец. Менее крепкий и опытный упал, и Годулян, думаю, с радостью этим воспользовался − указал на «точку». Почему с радостью − прояснилось после матча. Когда Валерий Газзаев признав судейство абсолютно правильным, сказал журналистам: «Чего вы возмущаетесь? Вам же не три пенальти поставили, а один!». Дав понять, что уж один 11-метровый дать пробить динамовцам этот арбитр просто обязан? Тем более, что шла уже 86-я минута матча...

Результаты остальных встреч 11-го тура: «Арсенал» − «Кривбасс» − 2:1, «Металлург» Д − Черноморец» − 2:0, «Оболонь» − «Таврия» − 1:0, «Карпаты» − «Металлург» З − 3:3, «Заря» − «Ильичевец» − 3:2, «Закарпатье» − «Шахтер» − 1:1, «Металлист» − «Ворскла» − 1:0.

+++

Таврийцы готовят протест на судейство Шандора

Александр РЫЖЕНКО

Крымское время (АР Крым)

27.10.09

«Таврия» готовит протест на судейство львовянина Андрея Шандора в субботнем матче нашей команды с «Оболонью» (0:1). По мнению тренерского штаба таврийцев, арбитр допустил несколько грубейших ошибок, которые в итоге повлияли на результат поединка.

Три ключевые ошибки Шандора: удаление Дениса Голайдо на 30-й минуте; назначение на 48-й минуте штрафного удара в сторону ворот «Таврии», приведшего к голу; оставшееся не замеченным нарушение правил со стороны «пивовара» Александра Антоненко в момент, когда забивался мяч на 49-й минуте.

Спорные эпизоды мы попросили прокомментировать их непосредственных участников со стороны нашей команды.

Денис Голайдо, полузащитник «Таврии»: «Эпизода с моим удалением вообще не должно было быть: прежде чем устремиться к воротам «Таврии», Сергей Сибиряков в верховой борьбе сфолил на Слободане Марковиче, руками завалив его на газон. Поскольку свисток не прозвучал, я настиг Сибирякова и левой выбил мяч из-под его ног. Футболист «Оболони» упал или по инерции, или пытаясь выпросить у арбитра пенальти, ведь дело происходило у самой линии штрафной площадки. Был уверен, что Шандор покажет Сибирякову желтую карточку за симуляцию, но он, не разобравшись в ситуации, удалил меня».

Антон Монахов, защитник «Таврии»: «Злополучного штрафного на 48-й минуте однозначно не было. В единоборстве со мной Артем Мирошниченко откровенно симулировал и заслуживал предупреждения. Хочу сказать, что в этом матче хозяева вообще очень часто картинно падали у нашей штрафной и практически всегда Шандор был на их стороне».

Андрей Корнев, полузащитник «Таврии»: «Антоненко забил мяч с нарушением правил: перед тем как выпрыгнуть, он толкнул меня руками в спину. Шандор должен был фиксировать фол в атаке и отменить взятие ворот, но вместо этого указал на центр поля».

Сергей Пучков, главный тренер «Таврии»: «Шандор допустил в этом матче целый ряд ошибок. Не имею права говорить, что ошибки были умышленными, но они повлияли на результат. Прежде всего, речь идет об удалении Голайдо и голе, проведенном в наши ворота с нарушением правил. Мы ехали в Киев за победой, и не сомневаюсь, что при квалифицированном судействе добились бы ее. Однако ошибки Шандора при принятии решений в ключевых эпизодах лишили нас трех очков. Мы подаем протест на судейство. Конечно, результат матча никто пересматривать не будет, но надеемся, что Шандор за свои действия понесет заслуженное наказание».

+++

«Хоттабыч Арена»

Елена ГЕРУС

Салон Дона и Баса (Донецкая область)

27.09.10.

С тех пор как «Шахтер» обзавелся новым стадионом, меня не покидает чувство, что клуб прикупил если не дополнительного игрока, то старика Хоттабыча уж точно. Три крупные победы в трех играх на «Донбасс Арене» с общей разницей мячей 13:2 (пишу, ясное дело, без учета матча против «Тулузы»). Аттракцион голевой щедрости, который не могли не оценить фанаты, исправно заполняющие трибуны. Ну а фанатскую поддержку ощутили сами игроки, трансформировав ее в счет на табло. Хотелось бы, чтобы так происходило до бесконечности.

В среду на открытой тренировке «Тулузы», когда гости совершали пробежку по газону, кто-то из футболистов не удержался и крикнул, проверяя, как мне показалось, акустику чаши. А уже вечером следующего дня его крик повторили десятки тысяч голосов... Как можно играть против «Шахтера» под таким давлением? И, напротив, как можно не забивать, если тебя буквально несет к воротам мощная звуковая волна и энергия трибун? И что было бы со злополучной «Тимишоарой», если бы «Шахтер» принимал ее уже на «Донбасс Арене»? Эх вы, стадионные власти, ну что вам стоило сдать арену в эксплуатацию на пару месяцев раньше?..

Не секрет, что есть команды, имеющие репутацию «домашних» − во многом благодаря поддержке родных трибун. Речь идет не только о футболе, а и о баскетболе, регби, хоккее. И когда баскетболисты и тренеры БК «Донецк» наперебой утверждают, что в ответном матче Еврокубка в Испании им будет очень сложно играть против «Бильбао» и его сумасшедших трибун, я в это охотно верю. Потому что теперь-то я знаю, что такое реальный фактор своего поля.

Да, есть стадионы со специфической аурой, где приезжим командам очень сложно играть. И мы, смею надеяться, обзавелись одним из таких. Оговорюсь, что «Донбасс Арену» еще нужно протестировать на более серьезных соперниках, чем «Оболонь», «Партизан» и «Карпаты» (не в обиду этим клубам будет сказано). Вот «Тулуза» − это уже что-то! Дальше − по нарастающей. В среду к нам пожалует киевское «Динамо» − команда с устойчивой психикой, которая на днях достойно вышла из ада «Сан-Сиро». Вот и посмотрим, на что способна магия «Донбасс Арены». А в ноябре, глядишь, и сборной Украины пригодятся услуги нашего Хоттабыча. Если, конечно, ответный матч против сборной Греции за право выхода в финальную часть Чемпионата мира-2010 в ЮАР будет решено провести в Донецке.

Еще несколько таких крупных побед − и я действительно поверю в стадионную магию. И пускай волос в волшебной седой бороде Хоттабыча хватит на наш век. И потомкам тоже достанется.

+++

Михайличенко, выбирай!

Ольга МЫШКИНА

Салон Дона и Баса (Донецкая область)

27.09.10

На днях тренер сборной Украины выберет стадион, на котором его команда примет Грецию в решающем матче за выход в финал ЧМ-2010. Президент ФФУ Григорий Суркис сразу после жеребьевки назвал два варианта − Донецк и Харьков, но харьковский стадион «Металлист» пока не готов к поединкам такого уровня. Остается «Донбасс Арена»?

Мэр Донецка Александр Лукьянченко направил Суркису письмо о заинтересованности города в проведении матча. Осталось узнать, заинтересована ли в этом сборная? Экс-наставник сборной Украины Олег Блохин заявил, что на месте Михайличенко предпочел бы Донецк. «Суперсовременный стадион, идеальные условия... Горячая поддержка будет гарантирована в любом городе Украины, но ни один клуб не имеет сейчас такого представительства в сборной, как «Шахтер», − цитирует его «Спорт-Экспресс».

А пока Михайличенко и Суркис перебирают в уме варианты, президент ФК «Шахтер» Ринат Ахметов на вопрос о возможном развитии событий ответил так: «Мы готовы провести матч сборных Украины и Греции с открытой душой. Но если для этого нужно кого-то просить, унижаться − мы этого делать не будем... Я ни с кем таких переговоров не вел. Просто когда у меня спросили, можем ли мы это сделать, я сказал, что конечно мы это сделаем с большой радостью».

+++

«Металлист» − «Ворскла»: победный гол утонул в дыму

Олег Столбецов

Вечерний Харьков (Харьковская область)

27.10.09

Победив в воскресенье на родном стадионе полтавскую «Ворсклу» в матче 11-го тура в украинской Премьер-лиге, харьковский «Металлист» поднялся на третью строчку турнирной таблицы.

Не успел арбитр из Одессы Евгений Абросимов дать свисток к началу игры, как заполнившие Северную трибуну фанаты «Металлиста» зажгли целый арсенал файеров и «дымовух». Белая дымовая масса быстро заполнила пространство над футбольным полем, и эта завеса скрыла от части зрителей единственный гол. Уже на третьей минуте харьковчанам удалась быстрая атака, и, как и в предыдущей встрече с «Ильичевцем» в Мариуполе, сработала связка Рыкун — Жажа. Александр выдал свой «фирменный» пас в штрафную, и бразилец метров с 12 точно пробил низом — 1:0. Это был шестой мяч Джексона Коэльо в нынешнем чемпионате, и с этим показателем он занимает второе место в списке бомбардиров, уступая один мяч столичному динамовцу Артему Милевскому.

Металлист − Ворскла: 1-0 (статистика, мнения)

До конца первого тайма игра не изобиловала острыми моментами. У харьковчан на 23-й минуте Сергей Валяев выдал отличный пас Марко Девичу, но тот, войдя в штрафную, с острого угла не попал в «рамку». А на 38-й мощный удар Жажи со штрафного метров с 32-33 пришелся рядом со штангой. Гости в эти 45 минут сумели нанести лишь один удар по воротам Александра Горяинова, но Денис Кулаков был неточен.

— Я хотел бы сказать хорошие слова в адрес руководителей вашего клуба. Они построили такой стадион, — порадовался за харьковчан главный тренер «Ворсклы» Николай Павлов.— Тут такая обстановка... Она ничуть не хуже, чем в Европе. Что касается игры, давать фору такой команде, как «Металлист», нельзя. Я бы не сказал, что мы проиграли и уступили. Сопернику сопутствовала удача, а без удачи в таких поединках тяжело выиграть. Особенно в гостях.

Металлист − Ворскла: 1-0. Огонь, дым и гол

— Мы прекрасно понимали, что «Ворскла» находится на дне турнирной таблицы не по игре, — отметил главный тренер «Металлиста» Мирон Маркевич. — Эта команда почти полностью сохранила свой состав. Мы очень серьезно готовились к игре, и можно сказать, что быстрый гол помог нам добиться результата. Хотя игра сегодня была обоюдоострой, футболисты не жалели себя, особой красоты не было, но напряжение было довольно серьезным.

Остальные поединки 11-го тура принесли следующие результаты: «Арсенал» — «Кривбасс» — 2:1, «Металлург» (Д) — «Черноморец» — 2:0, «Оболонь» — «Таврия» — 1:0, «Днепр» — «Динамо» — 0:2, «Карпаты» — «Металлург» (З) — 3:3, «Заря» — «Ильичевец» — 3:2, «Закарпатье» — «Шахтер» — 1:1.

+++


ЕВРО-2012

 

УЄФА перевіряє стадіони та дороги

Іванка КСЬОНЗОВИЧ

Високий Замок(Львівська область)

27.10.09

Незабаром Україну вкотре відвідає делегація УЄФА, яка перевірятиме будівництво стадіонів та прилеглі до них території. Під час чотириденного візиту експерти проінспектують автомагістралі між містами-учасниками футбольного чемпіонату.

УЄФА перевіряє стадіони та дороги

З 1 по 6 листопада відбудеться робочий візит в Україну експерта УЄФА з питань аеропортів Пітера Хемпсона. А з 4 по 8 листопада в Україні перебуватимуть високопосадовці УЄФА Мартін Каллен та Девід Тейлор, які зустрінуться з представниками центральної та місцевої влади. Під час візиту вони перевірять стан робіт на стадіонах, перебіг реконструкції аеропортів, зокрема зведення нових терміналів. Обговорять з українською стороною концепції роботи громадського транспорту, безпеки, розміщення вболівальників тощо. Проведуть зустрічі у меріях приймаючих міст. Там єврочиновникам презентують деталізовані плани Києва, Донецька, Львова та Харкова щодо прийому матчів фінальної частини Євро-2012.

Підписатися на новини