Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет


ФУТБОЛ


Днепропетровцы не попадут на матч Украина-Англия?

Алина Новик

Kp.ua

01.10.09

Болельщики стоят в очередях уже неделю

Чем ближе 10 октября, тем больше шумихи вокруг противостояния между нашей сборной и командой из Туманного Альбиона. А все началось еще неделю назад, когда кассы «Днепр-Арены» проанонсировали о старте продажи билетов. Но заветные пропуска на матч к указанному в объявлении сроку так и не появились. В прошлый четверг билеты наконец поступили в продажу. Правда, кассы «выбрасывали» определенное количество билетов, которые вмиг разметались, и вновь закрывались. Сегодня на их окошках красуется вывеска − до 5-го числа билетов не ждите, а среди очереди (народ выстроился в ряд за талонами на «Днепр-Шахтер». − Авт.) шпионски «промышляют» перекупщики, предлагая билеты на сборную в несколько раз дороже их настоящей стоимости. Именно на таком «футбольно-черном» рынке продались билеты и фан-секторов. Теперь Ассоциация болельщиков Днепропетровской области может вообще остаться «за забором» стадиона.

Билеты в фанатский сектор уже распроданы

В коллективной заявке нашей Ассоциации фанатов указано: просим предоставить 432 билета номиналом по 80 грн. Именно на такое количество мест рассчитывали самые преданные фаны области, а также любители футбола из других регионов. Билетов нет, а спекулянты − есть

− Но ни одного билета мы до сих пор не получили, − рассказал нам вчера президент Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области Михаил Масалов. − В ФФУ сказали, что билеты переданы в областную федерацию. Неделю назад там подтверждали наличие билетов, но говорили − дескать, получите завтра. Потом стали уверять, что билеты хранятся в каком-то сейфе.

− На днях мы увидели билеты наших секторов у ребят из клуба болельщиков, которые переплатили за них по 20 гривен, − говорит председатель правления Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровщины Олег Доценко. − Всего продано 239 наших билетов.

А пока обещанные официальным болельщикам места расходятся «с молотка», спекуляция только набирает обороты.

− Мы хотим, чтобы устроили борьбу с перекупщиками, − продолжает Михаил. − Ведь спекуляция заложена в самой организации продажи билетов. В «одни руки» разрешено отпускать не более 4 билетов. Естественно, человек, который выстоял огромную очередь с 4 утра, возьмет максимальное количество билетов, которые впоследствии может как отдать знакомым, так и перепродать дороже.

Престиж города изрядно подпорчен

Фанаты футбола настроены решительно. Говорят, что если билетов так и не увидят, то отправят письмо в Федерацию футбола Украины и изложат в нем все свои претензии.

Самое плачевное во всей этой истории то, что на матч не смогут попасть и участники фан-клубов других украинских команд, которые заказали билеты у днепропетров­ской Ассоциации болельщиков.

− Фан-клуб киевского «Динамо» говорит, что будет настаивать, чтобы в Днепре больше не проводили таких матчей, − констатирует весьма неутешительный факт президент Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области.

Так что возложенная на город ответственность и предполагаемый престиж могут обернуться совсем иным боком. А репутацию потом восстановить будет сложно…

…а в это время

В надежде «застукать» хоть одного перекупщика мы направились в кассы стадиона. Буквально через минуту к нам подошел паренек в надвинутом на лоб капюшоне и полушепотом поинтересовался, не нужны ли нам билеты на «Украина-Англия».

− Почем? − тут же насторожились мы.

− 250!

Но вопрос, сколько такой билетик стоит  в кассе, спугнул нашего «поставщика» − от него моментально и след простыл.

звонок в областную федерацию футбола

Андрей ПАВЕЛКО, председатель Днепропетровской федерации футбола:

− Федерация занимается организационными вопросами подготовки и проведения матча, а билетов мы и в глаза не видели, и в руках не держали. Все они переданы в ФК «Днепр» и кассы стадиона. Именно эти структуры и отвечают за реализацию как отдельных билетов, так и обслуживания коллективных заявок.

Звонок в ФК «Днепр»

Начальник пресс-службы ФК «Днепр» Дмитрий ПЕЛИН:

− К заявке Ассоциации футбольных болельщиков области мы никакого отношения не имеем. Она была подана в ФФУ, где ее и пообещали удовлетворить. Только на словах дело и закончилось.

− Но билеты заказанных ими секторов уже проданы…

− Сейчас ведутся переговоры с болельщиками и руководством клуба, чтобы найти какой-то компромиссный вариант. В настоящий момент большая часть коллективных заявок нами удовлетворена, да и в кассах реализованы практически все билеты. Думаю, что 5-го числа будет последний день продажи.

Из первых уст

Такого беспредела еще не было!

− Я болею за наш «Днепр» с 1975 года: с того времени посещаю все матчи, − рассказал «КП» фанат Олег. − Да, приходилось подолгу выстаивать в очереди, но такого беспредела, когда никто не может сказать, где билеты, еще не было. Это попросту свинское отношение к болельщикам!

В тему

На матче «Днепр» − «Шахтер»  трибуны будут забиты!

Впервые на новом стадионе «Днепр-Арена» ожидается аншлаг.

Несмотря на вчерашний проливной дождь, очередь у касс за билетами на воскресный матч «Шахтер» − «Днепр» растянулась на десятки метров. Вчера билеты на матч можно было купить почти без проблем − хоть за 10 гривен, хоть за 300.

Ожидается, что трибуны будут забиты до отказа. К примеру, на июльскую игру против «Металлиста» пришло всего 13 тысяч болельщиков, на игру с «Карпатами» − уже 15 тысяч, но уже на воскресный матч ожидается около 30 тысяч болельщиков.

− Мы с друзьями стоим уже больше часа, а впереди еще человек 20! − жалуется болельщик Дмитрий. − Дождь просто проливной, и навесов нигде нет, чтобы спрятаться, а работают только две кассы. Но если заболею, все равно пойду на игру!

Те, кто уже успел приобрести билеты на грядущую схватку, отходили от касс довольные.

− Мы купили самые дешевые билеты в 24 сектор − по 10 гривен, но говорят, что их осталось уже мало. Так что нам повезло! − радуется Олег.

Цены билетов на матч «Днепр» − «Шахтер»:

В секторы 5-13, 21-29 − 10 гривен

В секторы  4, 14, 20, 30 − 20 гривен

В секторы 15, 19 − 30 гривен

В секторы 16, 18 − 40 гривен

В секторы 2, 3, 31, 17, 32 − 50 гривен

В секторы 1, 33 − 100 гривен

В ресторан − 300 гривен

+++
ЕВРО-2012

 

 

Платини: «Украина примет Евро-2012»

Terrikon.dn.ua

30.09.09

Президент УЕФА Мишель Платини заявил, что Украина готова и сможет организовать чемпионат Европы 2012 года несмотря на определенные проблемы при подготовке к турниру. УЕФА ранее угрожала отобрать это право у Украины, если не будут устранены недостатки.

В интервью АР Платини подтвердил, что первенство Старого континента «пройдет в этой стране, как и планировалось».

«Матчи чемпионата Европы пройдут в Украине, но остается вопрос, в каких городах и где состоится финал», − добавил Платини.

Киев пока единственный город, который гарантированно примет чемпионат Европы, однако еще не факт, что в столице Украины состоится финал. Официальный список принимающих городов будет принят на заседании Исполкома УЕФА, который состоится с 9 по 11 декабря в Португалии.

+++

Донецьк синхронізував вимоги УЄФА і власні можливості і готовий поділитися здобутками зі Львовом, − Близнюк у Львові

Galinfo.com.ua

30.09.09

Найбільша проблема з підготовкою до Євро-2012 в Україні консолідована у Києві. І якщо там не буде прийняте і політичне в тому числі рішення про 100-відстокове фінансування усіх намічених програм до футбольного чемпіонату, Євро-2012 ми не підготуємо. Разом з цим ми маємо синхронізувати вимоги УЄФА і наші можливості. Я впевнений, що у Донецьку ми їх синхронізували. У Львові − не знаю. Але я готовий поділитися своїми здобутками. Про це сьогодні, 30 вересня, у Львові під час засідання «Львів − Донецьк: формула регіональної співпраці» заявив голова Донецької облради Анатолій Близнюк.

«Я знаю про всі проблеми щодо підготовки до Євро-2012: і Харкова, і Донецька, і Львова, і Києва. І не тільки тому, що мені інтересно, а тому що ми збираємося, спілкуємося, бачимо, які у кожного є проблеми. Так, для Донецька проблема − п’ятизіркові готелі. Загалом нам потрібно 1,5 тис. готелів. От як бізнесу сказати, ти побудуй п’ять п’ятизіркових готелів до 12 року, а що у 13 р. буде, я не знаю. Це буде розумно з мого боку, чи ні? Але по Донецьку можу вас запевнити, що ми знайдемо всі варіанти для того, щоб у Донецьку провести не тільки відбіркові, але й чвертьфінал і півфінал», − зазначив голова Донецької облради.

Анатолій Близнюк впевнений, що доки не будуть синхронізовані усі завдання УЄФА, просування не буде. «УЄФА каже: аеропорт донецький за 10 годин має прийняти 31 тис. вболівальників. Їхні вимоги можна послухати, а можна вникнути, що вони хочуть. І коли ми почали працювати над цим завданням, нам вже кажуть: а де ваші іноземні консультанти, а де ваші люди у системі, які вільно володіють двома іноземними мовами. Якщо вимога щодо знання мов висувається до комп’ютерників, то зрозуміло, а будівельники що − двома мовами володіють? Ні», − зокрема, навів приклад Близнюк.

«Ми повинні синхронізувати вимоги УЄФА і наші можливості. Я впевнений, що у Донецьку ми їх синхронізували. У Львові − не знаю. Але я готовий поділитися своїми здобутками», − зауважив Анатолій Близнюк.

Він запропонував у жовтні зібратися у Донецьку керівникам чотирьох приймаючих міст і ознайомитися із напрацюваннями Донецька по Євро-2012.

+++

Владі Львова наплювати на безпеку під час «Євро-2012»

Zik.com.ua

30.09.09

До міського голови Львова сьогодні, 30 вересня, під час сесії звернувся голова постійної комісії з питань депутатської діяльності та законності Львівської міськради Ігор Микитин. Він вимагає, аби заступник Садового з питань «Євро-2012» Олександр Жаріков протягом жовтня особисто доповів на засіданні комісії своє бачення концепції безпеки підготовки і проведення «Євро-2012». Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Микитин додав, що з минулого засідання сесії розгляд цього питання довелося зняти, хоча Жаріков був у Львові. Наразі, за словами Микитина, ця концепція ще не розроблена.

Також Ігор Микитин наголосив, що не виконується жоден пункт Комплексної програми профілактики злочинності у місті Львові на 2009 рік, затвердженої сесією. Депутат звернувся до Садового з проханням встановити біля навчальних закладів камери відеоспостереження, що задекларовано в програмі. Адже, ні минулого року, ні на цей рік на реалізацію цього не виділено жодної копійки.

+++

На шляху до Євро-2012 Харків вирішив три основні проблеми

City.kharkov.ua

30.09.09

Для перетворення з резервного на основне місто для проведення ЄВРО-2012 Харкову довелося в найкоротші терміни вирішити три завдання, поставлених УЄФА. Як пояснив сьогодні Харківський міський голова Михайло Добкін в коментарі іноземним журналістам, міська влада вирішила проблеми з готелями, стадіоном та аеропортом.

За словами Михайла Добкіна, дізнавшись про право України проводити Європейський чемпіонат, задумана раніше реконструкція стадіону «Металіст» отримала новий імпульс.

Для Харківського аеропорту було значно легше залучити інвестора, оскільки об'єкт знаходився в комунальній власності, і відповідні рішення приймалися в Харкові, без тяганини.

П'ятизіркових готелів в Харкові не було, проте проблему вирішили завдяки підвищенню рівня проживання в уже існуючих готелях (три− та чотиризіркових) та офіційному переведенню їх у вищу категорію.

+++

Евро-2012 в Харькове быть!

Юлия Зинченко, Оксана Якушко

Kp.ua

01.10.09

По оценкам экспертов, почти готов стадион, на треть − аэропорт, на 20 % − дороги. Что уже сделано и над чем еще надо поработать, мы узнали из первых уст.

 «Металлист» реконструировали на 95 %

 Времени до отчета перед УЕФА осталось всего ничего. Строители на стадионе и в аэропорту работают в несколько смен, а ответственные за подготовку специалисты уже подбивают итоги.

− Сегодня основной упор делаем, прежде всего, на завершение работ на ОСК «Металлист». Комплекс готов на 95 %, − говорит директор Департамента по вопросам подготовки и проведения финального турнира чемпионата Европы 2012 года по футболу и спорта Виктор Христоев.

На спортивной арене осталось только привести в порядок пристройку: покрасить и завезти инвентарь. Кроме того, нужно исправить огрехи, которые нашли эмчеэсники.

Отчитываться перед УЕФА специалисты по подготовке нашего города к ЧЕ будут 30 ноября, а достанется ли нам право принять матч чемпионата мы узнаем 10 − 11 декабря, когда в Португалии соберется заседание исполкома федерации, сообщил Христоев.

В целом можно сказать, что главный инвестор Евро в Харькове − группа DCH  Александра Ярославского − даже перевыполнила требования УЕФА: новый стадион будет вмещать 41 307 зрителей (в том числе 314 мест для VIP-персон и 124 − в закрытых ложах) при том, что требовалось не меньше 30 тысяч мест. 16 обновленных входов, современная система безопасности, раздевалки и душевые для спортсменов, комнаты для судей, места для теле− и радиокомментаторов, помещение для службы безопасности, три телестудии − все это на харьковском стадионе есть. А изюминкой обновленного стадиона называют знаменитую спайдеркам − австрийскую видеокамеру, которая парит над полем во время игры. Аналогичной техники нет пока нигде в СНГ.

 Вторая взлетная полоса будет выдерживать «Боинги» и «Аэробусы»

 По словам представителей DCH, работы идут с опережением графика не только на «Металлисте», но и в аэропорту.

− Сейчас ведется строительство нового терминала, идет подготовка к реконструкции старого, − рассказывает Елена Деревянко, советник президента группы DCH. − Кроме того, начата реконструкция аэродромной части.

Главное сейчас для аэропорта − чтобы финансы из госбюджета поступали вовремя, добавляют специалисты. По словам Виктора Христоева, на строительство терминала уже потратили около 120 млн гривен (всего рассчитывают уложиться в 500 млн).

− Так что, если говорить о терминале, он готов на 30 %, − прикидывает чиновник. − А из 711 млн, предназначенных государством для взлетно-посадочной полосы, освоено только 56. Это 14-я часть, почти 10 %.

Что касается новой взлетной полосы из авиабетона, то она будет готова уже в конце 2010-го. Она сможет выдержать посадку тяжеловесных «Боинга-737» и «Аэробуса-320». Весь аэродромный комплекс заработает непосредственно в 2012-м.

− Руководство аэропорта ведет активные переговоры с германскими авиалиниями и планирует наладить рейсы из Дюссельдорфа или Мюнхена, ведутся также переговоры о запуске маршрутов из Одессы, Львова, Петербурга, Лондона, Дубая, Испании и Франции, − сообщил замдиректора по стратегическому развитию международного аэропорта Харьков Виталий Недашковский.

 Пятая часть дорог в норме

 Традиционно «хромают» в Харькове дороги. В этом году 30 млн грн «закопали» в Пушкинскую, площадь Конституции, Рымарскую, Храмовую, Державинскую, переулок Власовский. Сейчас полным ходом идет реконструкция транспортной развязки у стен стадиона «Металлист». Возле главной спортивной арены уже сделали два паркинга (у Восточной и Западной трибун) и расчистили место для строительства новых парковок.

− Думаю, что по дорогам у нас сделано около 20 %, − говорит Виктор Христоев. − Всего будет реконструировано 62 дороги общей протяженностью 120 км.

Облавтодор тоже приступил к капремонту пригородных развязок, в том числе возле поселка Песочин. Областные власти ожидают транш в 40 миллионов гривен на капремонт окружной дороги. Но, конечно, пока что и окружная, и киевская трассы, мягко говоря, не идеальны. Похвастать можем разве что «бетонкой».

 Номеров в гостиницах больше, чем нужно?

 Тупиковой казалась ситуация с гостиницами. В разгар кризиса инвесторов, желающих строить суперотели в Харькове, скажем так, не хватало. Удивительно, но выход нашли. Четырехзвездочные гостиницы поднатужились и добавили по звездочке. Правда, говорить о степени готовности гостиничного хозяйства в процентном отношении пока рано, считают специалисты.

− Сейчас у нас работает 71 гостиница − 4 400 номеров, − рассказывает Христоев. − У нас подписаны договора с 69 гостиницами. В проект «Евро» мы включаем 58 гостиниц, а это 4022 номера. Из них 1295 − пятизвездочные (при плане в 1240), 2022 четырехзвездочных (при плане в 1315), около 600 трехзвездочных (при плане в 210).

Несмотря на такое обилие номеров в официальной статистике, резкое повышение уровня харьковских гостиниц обывателю на глаз пока не очевидно. Официальные пятые звезды пока получили всего несколько харьковских отелей. Подтвердить ранг пятизвездочных нужно еще восьми отелям, достроить − 15 новых гостиниц. Остается только надеяться, что эти планы воплотятся в жизнь. В мэрии не отказываются и от страховочных вариантов: например, использование частных квартир, кэмпингов, платочных городков и общежитий.

+++

Володимир Квурт: «Небезпеки не проведення Євро у Львові немає!»

Ukrinform.ua

01.10.09

У своєму інтерв’ю виданню «Суботня пошта» секретар Львівської міськради Володимир Квурт розповів про актуальні питання в підготовці міста до Євро-2012

− УЄФА дало час Україні до 30 листопада довести можливість приймати у себе Євро2012. Чи впорається Львів з усіма вимогами?

− Львів належним чином готується й організовує роботу з підготовки до Євро2012. Небезпеки не проведення Євро у Львові немає! Певен, що всі ланки, від місцевої влади і до центральної, повинні бути зацікавлені, щоб Євро2012 відбулося. Маємо припинити всілякі дебати та дискусії й чітко розподілити повноваження, скоординувати свої кроки і працювати на результат. Євро мають шанс прийняти Харків, Львів, Донецьк та Київ. Тепер треба, щоб ці міста провели Євро на високому рівні.

− Але, даруйте, торік львівські депутати дещо заговорилися, а час минав, насамперед щодо будівництва головного об'єкта − стадіону.

− Я за широке обговорення і висловлювання позицій. Дискусії були на етапі прийняття рішення. Зараз потрібно зробити все можливе і неможливе, щоб реалізувати заплановане. Щодо стадіону, то проект «Альбіни» викуплено і він є власністю громади. Є генпідрядник − потужна організація − й люди на майданчику працюють у три зміни. Відповідальність міста − забезпечити безперервність фінансування робіт.

− ...Гроші є?

− Є, на рахунках міськради. Підписана рамкова угода на кредит. Також є домовленість і підписана угода з Кабміном про виділення 50% необхідної суми з Держбюджету. Зараз потрібно закривати актами обсяг робіт і їх фінансувати. Ми ж маємо проконтролювати технічний процес будівництва − стадіон має відповідати нормам УЄФА. Тому не повинні шкодувати грошей на консультантів, сертифікованих УЄФА, щоб вони супроводжували цей процес, зокрема у питаннях безпеки, структури, технічних конструкцій. Уболівальникам треба гарантувати технологічну безпеку.

− Чи вже визначено, звідкіля до Львова приїдуть ці консультанти?

− Проведено переговори з представником німецької компанії, яка має долучитися до консультації щодо реалізації проекту. Такі консультації коштують, але насправді це економить фінанси. Помилка (себто перероблення) на кінцевому етапі може коштуватиме дорожче.

− Які зараз у Львова є проблеми в організації підготовки до Євро2012?

− Ще маємо організаційні та технічні проблеми. Слава Богу, нині вже майже не звучить, що є фінансові труднощі. Ще є організаційна проблема щодо львівського летовища. Утім зроблені кроки свідчать, що є шанс її подолати. Роботи розпочалися. 4 листопада будуть відкриті конверти на інвестиційний конкурс. За моєю інформацією, туди подалися оператори аеропорту в Анталії, себто люди, які професійно займаються обслуговуванням аеропортів. Також у цьому списку кілька американських компаній, які займаються авіаперевезенням. І вони готові інвестувати. Кабмін і ОДА прийняли правильне рішення не чекати відкриття конвертів й розпочали роботи згідно з планами та затвердженим проектом.

Уривок з матеріалу Ірини Цицак, «Суботня пошта»

+++

Михайло Добкін: Харків грає у футболках збірної України»

Юлія Самаєва, Анфіса Мотора

Ukrinform.ua

30.09.09

В рамках харківської частини прес-туру Інформаційного центру «Україна-2012» для іноземної преси журналісти зустрілися з мером Харкова Михайлом Добкіним, який розповів про секрет успіху міста у справі підготовки до Євро-2012.

«Цей турнір об’єднав усі гілки харківської влади. Згуртовано почали працювати всі владні структури, швидко було знайдено порозуміння. Саме завдяки цьому Харків у найкоротші строки став лідером у підготовці до Євро-2012», − цим пояснює мер успіх рідного міста у підготовці до Чемпіонату Європи з футболу.

На сьогодні, за словами Михайла Добкіна, є всі підстави вважати, що місто отримає право на проведення Євро-2012. Він розповів присутнім, що розпочинаючи підготовку до Чемпіонату, харків’яни намагалися дуже швидко вчитися та переймати іноземний досвід. Зокрема, мер міста особисто відвідав Нюрнбергг і Зальцбург, які вже приймали матчі футбольних першостей. Цей досвід допоміг йому та його команді вдало організувати роботу з підготовки міста. «Перебуваючи у містах, які вже приймали футбольні форуми, я зробив один дуже важливий висновок: для вдалого проведення футбольних змагань найголовніше − це створення атмосфери свята для вболівальників. Саме над цим ми і працюємо!», − поділився враженнями молодий очільник Харкова.

Його заступник Костянтин Тухарєв, відповідаючи на питання журналістів, розповів, що міська влада систематично моніторить процес підготовки до Чемпіонату Європи та у найкоротші терміни вирішує всі проблемні питання. «На жаль, деякі рішення міської влади були не дуже популярними, однак ми діяли на вимогу часу», − він пояснив, що насамперед йдеться про вимоги безпеки під час змагань.

Харківська влада здійснювала заходи із безпеки, керуючись найкращими зразками закордонного досвіду в цьому питанні, беручи за основу міжнародні документи та концепції. Зокрема, харківський стадіон «Металіст» після реконструкції відповідатиме найвимогливішим європейським стандартам безпеки. Для цього територія навколо футбольної арени була повністю звільнена від гаражів, кіосків та інших позаспортивних споруд. Власникам цих об’єктів були запропоновані альтернативні місця на торгівельних площадках і незабудованих ділянках міста. Тепер звільнена прилегла територія «Металіста» забезпечить безперешкодний проїзд пожежної та аварійної-рятувальної техніки до стадіону, а також пришвидшить евакуацію вболівальників у разі потреби.

Мер Харкова відзначив участь польських колег у підготовці міста до чемпіонату. Спочатку він нагадав, що Познань і Харків є містами-побратимами. Керівництво міст постійно проводить зустрічі та наради стосовно організації Євро-2012. Ще з 2006 року у Харкові проводиться реформа комунального господарства, концепція якої була розроблена польськими колегами. «Впровадження цієї реформи дозволяє наразі з легкістю проводити будівництво об’єктів чемпіонату, оскільки всі комунікації вже підготовлені до таких змін», − розповів Михайло Добкін.

Мер Харкова поділився своїм сприйняттям підготовки Харкова на різних етапах. На початку кампанії він вважав, що головною проблемою в справі підготовки є відсутність фінансування. Тепер, коли так багато пройдено та зроблено, він зробив висновок: «Коріння зла − це відсутність досвіду та бажання». За його словами, розпочинаючи роботу над втіленням проекту Євро-2012 у Харкові, усі керівники міста певною мірою стали спеціалістами з будівництва, підготовки доріг, аеропортів тощо. Яскравим прикладом цього твердження мер навів особистість координатора з підготовки Євро-2012 у Харкові Олександра Ярославського, який окрім організаторської роботи є основним інвестором розбудови інфраструктури міста.

«Коли ми виборювали статус не резервного, а основного міста проведення матчів Євро-2012, ми грали в футболках харківського «Металіста». Тепер, коли йде боротьба за кількість українських міст, ми граємо у футболках Національної збірної України», − наголосив Михайло Добкін.

+++

Пригоди закордонних «Акул пера» в Харкові

Марія Сухіна, Олександр Соловйов

Kharkovnews.info

30.10.09

Сьогодні до міста завітали журналісти одразу з кількох країн. Буквально за один день вони встигли ознайомитись з тим, як Харків готується до ЄВРО-2012. Стадіон «Металіст» − саме ця оновлена споруда вразила наших гостей найбільше.

Нельотна погода з ранку не завадила представникам ЗМІ побувати в Харкові. Щойно сів літак, яким закордонні журналісти прибули до міста − почались оглядини. З-першу, аеропорт. Щоправда, елементи будівельних робіт − виглядали незрозуміло та не викликали захвату. Тож спеціально для «акул пера» підготували макети вже добудованого аеропорту. Наступним об’єктом став стадіон. Тут закордонні гості почали ділитись враженнями з харківськими колегами.

Андрій Осмоловський, кореспондент газети «Комсомольська правда» (Білорусь):  Стадион, конечно, впечатлил, потому что мы не видели ещё не одного стадиона украинского уже в практически сданном виде. В Киеве мы были − он только строится. Приехали в Харьков и поражены − это, действительно, стадион европейского уровня и приятно, что это сделали наши друзья украинцы.

Своєю професійною точкою зору оператор російської телекомпанії НТВ Олексій Шатохін ділитись не квапиться. Каже − важко сказати, чи зручний стадіон для роботи, коли поле без гравців. Та й в якості вболівальника побувати нема великого бажання.

Олексій Шатохін, оператор телекомпанії «НТВ» (Росія):  На матч − скорее нет, потому что я не болельщик. Мне было бы интереснее поиграть. Я больше практик. Мне было бы интереснее пощупать поле. Вот посмотреть на стадион, и на поле, и на ворота, и на мяч − вот это желание было. Потрогать ножками.

Порівняти готовність Харкова з його побратимом містом Познань − важко, каже гість з Польщі. Від розмаху будівництва «Металіста» в захваті, втім зауважує − ситуація зі стадіоном у Познані дещо легша.

Пьотр Андрусечко, журналіст видання «Наше слово» (Польща):  В Познані іде реконструкція стадіону, тобто там не має такого будівництва − старий стадіон, і в принципі це має бути перший відданий стадіон в Польщі, який буде вже готовий до ЄВРО-2012. Масштаб трошки менший тих робіт, очевидно.

В рамках оглядин закордонні журналісти також відвідали базу «Металіст» та зустрілись з керівництвом міста. А наприкінці дня відправились в екскурсію по Харкову.

+++

Донецьк готується проводити чверть− і півфінальні матчі Євро-2012

Zaxid.net

30.09.09

«Ми знайдемо у Донецьку всі варіанти, аби проводити у себе не лише відбіркові матчі Євро-2012, але й чверть− та півфінальні матчі», − заявив 30 вересня під час засідання у Львові на тему «Львів-Донецьк: формула регіональної співпраці» голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк.

«Головне у підготовці до Євро-2012 − синхронізувати вимоги УЄФА з нашими можливостями. Ми у Донецьку це вже зробили. У жовтині пропонуємо зібратися представникам усіх українських приймаючих міст у Донецьку, щоб поділитися цим досвідом», − сказав Анатолій Близнюк.

Він зазначив, що Євро-2012 в Україні не відбудеться, якщо у Києві не буде прийнято рішення «про стовідсоткове фінансування для всіх програм до Євро-2012, в тому числі, державної».

«Я знаю про проблеми Харкова, Львова, Донецька та Києва у підготовці до Євро-2012 не тільки тому, що мені цікаво, адже ми збираємось, спілкуємось на цю тему. Найбільша проблема у нас − п’ятизіркові готелі − нам бракує 1,5 тис. місць у п’ятизіркових готелях», − зазначив голова Донецької облради.

Нагадаємо, голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк перебуває з візитом у Львові.

+++
Моніторинг телеефіру

 

 

Середа − четвер, 30-01.09-10.09 (запис)

 

 

1. Телеканал «1+1»

 

Програма «Про спорт», 30.09.09, 23:00

 

1) Інформація про результати перших таймів матчів другого туру групового етапу Ліги Чемпіонів.

 

2) Прес-конференція головного тренера «Динамо» (Київ) В. Газзаєва після матчу ЛЧ проти каталонської «Барселони». Післяматчеві коментарі гравців «Динамо»              О. Шовковського та А. Шевченка.

 

3) Інформаційний сюжет про те, що головний тренер національної збірної України         О. Михайличенко оприлюднив склад команди на вирішальні матчі відбору до ЧС-2010 проти збірних Англії та Андорри. У складі один дебютант − це захисник «Шахтаря»        Я. Ракицький.

 

4) Сюжет про приїзд до Донецька сербського «Партизана» на матч другого туру Ліги Європи. Фрагменти передматчевої прес-конференції головного тренера «гірників»      М. Луческу.  

 

+++

 

2. Телеканал «СТБ»

 

Програма «Вікна спорт», 01.10.09, 00:45

 

1) Фрагменти відкритого тренування донецького «Шахтаря» напередодні матчу Ліги Європи проти сербського «Партизана».

 

2) Коментарі гравців київського «Динамо» після програного матчу Ліги Чемпіонів каталонській «Барселоні» з рахунком 2:0.

 

3) У середу головний тренер національної збірної України О. Михайличенко оприлюднив склад команди на вирішальні матчі відбору до ЧС-2010 проти збірних Англії та Андорри. У складі один дебютант − це захисник «Шахтаря» Я. Ракицький.

 

+++

3. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 01.10.09, 00:15

1) Головний тренер збірної Англії Ф. Капелло може наразитися на невдоволення наставників провідних клубів англійської ПЛ, адже має намір заявити на заключні два матчі відбірного турніру ЧС-2010 проти українців та білорусів найсильніший склад. А от наставник збірної України О. Михайличенко вже оприлюднив свій список на матч з Англією та Андоррою. У цих зустрічах нашій збірній доведеться обійтись без двох центральних захисників Д. Чигринського та А. Русола, які зазнали пошкоджень. Серед новачків − лише захисник «Шахтаря» Я. Ракицький.

2) Інформація про результати матчів другого туру, групового етапу ЛЧ, що були зіграні у другий ігровий день.

+++

4. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 30.09.09, 19:15

 

1) Прес-конференція головного тренера «Динамо» (Київ) В. Газзаєва після матчу ЛЧ проти каталонської «Барселони». Післяматчеві коментарі футболістів.

 

2) Анонс інших матчів ЛЧ, що будуть зіграні у другий ігровий день.

 

3) Сюжет про приїзд до Донецька сербського «Партизана» на матч другого туру Ліги Європи. Фрагменти передматчевої прес-конференції головного тренера «гірників»        М. Луческу.  

 

+++

5. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 30.09.09, 19:15

1) Вся боротьба в групі F за вихід до плей-офф групового турніру Ліги Чемпіонів попереду, − таку впевненість висловили представники усіх чотирьох команд по завершенні другого туру.

Після поразки 0:2 від “Барселони” ніхто в “Динамо” не посипає голову попелом, мовляв, треба бути реалістами. До того ж, лише в таких матчах молодь киян може навчитися, як треба грати, аби виграти Лігу Чемпіонів, − впевнений Андрій Шевченко.

Автор одного з голів у ворота Шовковського − Мессі зізнався, що “Динамо” спричинило чимало клопоту “Барселоні”. Найбільше ж каталонці радіють, що змогли очолити групу F, і випередити киян у турнірній таблиці.

Наступний матч підопічні Валерія Газзаєва проведуть 20 жовтня на виїзді з міланським “Інтером”.

+++

6. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 01.10.09, 00:50

1) Інформація про результати матчів другого туру групового етапу ЛЧ, що були зіграні у другий ігровий день.

 

2) Превʼю матчу Ліги Європи «Шахтар» − «Партизан».

 

3) У середу головний тренер національної збірної України О. Михайличенко оприлюднив склад команди на вирішальні матчі відбору до ЧС-2010 проти збірних Англії та Андорри. У складі один дебютант − це захисник «Шахтаря» Я. Ракицький.

 

+++

 

7. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 30.09.09, 21:25

 

1) Ексклюзивний сюжет з Барселони, де свій матч другого туру ЛЧ грало київське «Динамо». Післяматчеві коментарі гравців «Динамо. 

 

2) У середу головний тренер національної збірної України О. Михайличенко оприлюднив склад команди на вирішальні матчі відбору до ЧС-2010 проти збірних Англії та Андорри. У складі один дебютант − це захисник «Шахтаря» Я. Ракицький.

 

+++          

 

8. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 30.09.09, 19:15

1) Коментарі гравців київського «Динамо» після програного матчу Ліги Чемпіонів каталонській «Барселоні» з рахунком 2:0.

 

2) Фрагменти відкритого тренування донецького «Шахтаря», напередодні матчу Ліги Європи проти сербського «Партизана».

+++

9. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 01.10.09, 01:20

1) Фрагменти відкритого тренування сербського «Партизана» на «Донбас Арені».

2) Інформаційний сюжет про те, що головний тренер національної збірної України О. Михайличенко оприлюднив склад команди на вирішальні матчі відбору до ЧС-2010 проти збірних Англії та Андорри. У складі один дебютант − це захисник «Шахтаря»      Я. Ракицький.

+++

10. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 01.10.09, 06:30

 

1) Завершився другий тур Ліги Чемпіонів. Найбільша сенсація сталася у групі «С», де «Мілан» приймав «Цюрих». Швейцарці забивши на 10 хвилині зуміли зберегти перевагу до кінця поєдинку. В іншому матчі цього квартету «Реал» розбив «Марсель» − 3:0. Дублем у цьому протистоянні відзначився Роналду, ще один гол забив Кака.

 

Центральна ж зустріч середи відбулася у Мюнхені, де місцева «Баварія» грала з «Ювентусом». Жодній команді відзначитися не вдалося. Українець Анатолій Тимощук весь матч провів на лаві запасних. У іншому матчі групи «А» «Бордо» мінімально подужало «Маккабі» − 1:0. Відтак у лідерах французи та німці. Жодного пункту не набрали ізраїльтяни.

 

У групі «D» гол Анелька зберіг за «Челсі» першу сходинку, аристократи перемогли «Апоель» 1:0. На другу позицію піднялося «Порту», яке здолало «Атлетіко» − 2:0. Іспанці наразі останні.

 

Свої перші очки у цьогорічній Лізі Чемпіонів здобув ЦСКА. Армійці вдома переграли «Бешикташ» − 2:1. З таким самим рахунком «Манчестер Юнайтед» виграв у «Вольфсбургу». «Червоні дияволи» − лідери. Німці та росіяни мають по три очки. Аутсайдери − турки.

 

2) Сьогодні рівно о 20:00 за київським часом донецька «Донбас-Арена» прийматиме перший міжнародний матч в історії. Ним стане поєдинок другого туру Ліги Європи між місцевим «Шахтарем» та сербським «Партизаном». Підопічні Мірчі Луческу вдало стартували в групі «J», перемігши на виїзді бельгійський «Брюгге» 4:1. В зустрічі з сербами «гірники» сповнені рішучості продовжити свою переможну ходу і підтвердити статус фаворита групи. Напередодні матчу вони провели легке тренування на своїй заміській базі в Кіршах, а головний тренер команди Мірча Луческу поспілкувався з журналістами на передматчевій прес-конференції. Головне − всі виконавці на яких він розраховує − здорові і на поле донеччани вийдуть без кадрових втрат. Щодо суперника, то судячи з усього, Луческу має на «партизанів» об’ємне досьє.

 

Мірча Луческу, головний тренер ФК «Шахтар» (Україна): «Партизан» − дуже потужна команда. Зріст Крстаїча, Гавранчіча, Петровіча та Клео майже по 190 сантиметрів. Нам буде важко діяти проти них на другому поверсі, тому треба звернути на цей момент особливу увагу. Крім того, гравці сербів мають добрий удар, вміють захопити центр поля і роблять чудові передачі в штрафний майданчик».

 

Щодо підготовки сербів, то вони також день перед матчем провели досить традиційно і без усіляких сюрпризів. Футболісти у розминочному темпі випробували поле «Донбас-Арени», а їхній наставник Горан Степанович відповів на питання журналістів. Команда з Белграду у повному кадровому складі і на думку тренера готова на всі сто. Прихованим козирем сербського колективу є «партизан» Горан Гавранчіч, який у роки виступів за київське «Динамо» ретельно вивчив манеру гри «Шахтаря» і звичайно мовчати на допитах Степановича не буде. Втім, за його словами така «партизанська допомога» вирішальною не стане, адже і без Гавранчіча сила і можливості «Шахтаря» йому відомі.

 

Горан Стевановіч, головний тренер ФК «Партизан» (Сербія): «Ми не маємо жодних ілюзій по відношенню до нашого суперника. «Шахтар» − найсильніший клуб в нашій групі і є безумовним фаворитом. Але в той же час ми прибули до Донецька з надією і готовністю продемонструвати хорошу гру».

 

В іншому матчі групи «J» невдаха першого туру − «Брюгге» у Франції зіграє з «Тулузою».

 

3) У середу, 30 вересня, головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко оприлюднив список 23-х футболістів, викликаних для підготовки до поєдинків відбірного циклу ЧС-2010 проти команд Англії (10 жовтня) та Андорри (14 жовтня).

 

Не зміг викликати через травми Михайличенко Дмитра Чигринського та Андрія Русола. Віталій Мандзюк не гратиме через перебір попереджень. Після тривалої перерви до розташування збірної приїдуть Тарас Михалик, а також Олександр Алієв. Серед новачків Ярослав Ракицький з донецького «Шахтаря».

 

Склад національної збірної

Воротарі: Андрій П'ятов («Шахтар»), Станіслав Богуш і Олександр Шовковський (обидва − «Динамо»).

 

Захисники: Віталій Мандзюк і Тарас Михалик (обидва − «Динамо»), Василь Кобін, Олександр Кучер, В'ячеслав Шевчук, Микола Іщенко і Ярослав Ракицький (усі − «Шахтар»), Григорій Ярмаш («Ворскла»).

 

Півзахисники: Олексій Гай («Шахтар»), Олександр Алієв, Олег Гусєв і Андрій Ярмоленко (усі − «Динамо»), Сергій Назаренко і Руслан Ротань (обидва − «Дніпро»), Анатолій Тимощук («Баварія», Німеччина).

 

Нападники: Андрій Воронін («Ліверпуль», Англія), Володимир Гоменюк, Євген Селезньов (обидва − «Дніпро»), Артем Мілевський і Андрій Шевченко (обидва − «Динамо»).

+++

11. Телеканал «Спорт 1»

 

Програма «Спортінформ», 30.09.09, 18:50

 

1) Огляд матчів другого туру Ліги Чемпіонів, що були зіграні у перший ігровий день.

        

+++

 

12. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 01.10.09, 02:15

 

1) Превʼю матчу Ліги Європи «Шахтар» − «Партизан».

 

2) Інформація про результати матчів другого туру  групового етапу ЛЧ, що були зіграні у другий ігровий день.

 

3) У середу 30 вересня головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко оприлюднив список 23-х футболістів, викликаних для підготовки до поєдинків відбірного циклу ЧС-2010 проти команд Англії (10 жовтня) та Андорри (14 жовтня).

 

Не зміг викликати через травми Михайличенко Дмитра Чигринського та Андрія Русола. Віталій Мандзюк не гратиме через перебір попереджень. Після тривалої перерви до розташування збірної приїдуть Тарас Михалик, а також Олександр Алієв. Серед новачків Ярослав Ракицький з донецького «Шахтаря».

+++

Підписатися на новини