ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

ФК «Таврия»

На минувшей неделе «Таврия» подписала годичный контракт с 34-летним голкипером Вадимом Деонасом. Как уже сообщалось, в связи с травмой Максима Старцева (на восстановление ему понадобится еще минимум месяц) тренерский штаб крымчан решил в срочном порядке укрепить вратарскую линию (Дмитрий Стойко совершил несколько грубейших ошибок в кубковом поединке с «Ильичевцем», а юный Андрей Демчевский в премьер-лиге еще даже не дебютировал). Поскольку дозаявлять сейчас можно только свободных агентов, круг претендентов был весьма ограничен. Поначалу выбор пал на воспитанника киевского «Динамо» Леонида Мусина, но выяснилось, что он сможет играть за «Таврию» только до конца года, поскольку уже подписал предварительный контракт со «Спартаком» из Нальчика. Кондиции Мацея Налепы и Юрия Кисилицы тренерский штаб крымчан не устроили, тут и всплыл оставшийся не у дел в киевском «Арсенале» Деонас. Следует отметить, что болельщики «Таврии» не в восторге от этого соглашения. Дело в том, что в сезоне-2005/06 Деонас уже выступал за симферопольскую команду и запомнился многочисленными ошибками на выходах (в 6 матчах пропустил 11 мячей).

Кроме Деонаса, «Таврия» дозаявила перспективного 18-летнего защитника Михаила Бовкуна, до этого игравшего за винницкую «Ниву». Бовкун уже успел дебютировать в матче молодежного состава крымчан против донецкого «Металлурга» (1:2).

Матч лидеров в Бахчисарае. Кварцяный «зажигает»…

Центральным в 10-м туре чемпионата первой украинской лиги, безусловно, был матч в Бахчисарае, где в очном противостоянии сошлись лидер сезона − ПФК «Севастополь» − и идущая третьей в турнирной таблице луцкая «Волынь». Поединок получился бескомпромиссным и победителя в итоге не выявил − 1:1. Следует отметить, что гости выглядели предпочтительнее, хотя отыгрались только на 77-й минуте. Как обычно, «зажигал» у кромки поля экспрессивный наставник лучан Виталий Кварцяный: Виталий Владимирович и своих футболистов успевал материть так, что слышно было на противоположной трибуне, и судей отчитывать, и игру комментировать и даже подраться с милиционером, который по просьбе резервного рефери пытался вернуть его в техническую зону. А после игры досталось и журналистам, которые пресс-конференцию устроили прямо на футбольном поле (специального места для пресс-конференций на стадионе «Дружба» попросту нет): «Знал бы, что здесь такое убожество, привез бы с собой хоть табуретку. Это позорище проводить пресс-конференции под открытым небом». Также Кварцяный разругал севастопольские власти, которые «загнали свою команду в село», стадион «Дружба», на котором «нельзя проводить даже матчи на первенство Бахчисарая» («поле − огород»), и, конечно же, судей, которые «мешали командам играть в футбол».

В Молодежном порезвились болельщики…

В рамках 10-го тура чемпионата в той же первой лиге «Крымтеплица» прогнозировано легко разобралась с ФК «Харьков» − 4:1. Если на поле все было относительно спокойно, то на трибунах бушевали страсти. Фан-сектор хозяев во втором тайме поджег дымовую шашку − едкий дым на несколько минут полностью накрыл стадион. Кроме того, один из горе-болельщиков метнул на поле стеклянную бутылку из-под пива (почему-то в Аграрном стеклотару разрешают проносить на игру). По неофициальной информации, правоохранители задержали хулигана.

Юбилей «Титана»

Армянский «Титан» − лидер группы Б чемпионата второй лиги − отметил свой 40-летний юбилей. Празднования состоялись на стадионе «Химик». Центральным событием мероприятий, безусловно, стал матч ветеранов команды, которых тепло приветствовали руководители предприятия и многочисленные болельщики. На поле вышли игроки «Титана» разных поколений, разделенные на две команды: проживающих в настоящее время в Армянске (руководил ими Эдуард Федин) и в других городах (Анатолий Кванин). Как и подобает шоу, завершилось все миром − 3:3.

«Похмелье» после праздника наступило в минувшую пятницу: «Титан» (нынешний его состав) в рамках чемпионата неожиданно уступил в Мелитополе скромному «ОЛКОМу» со счетом… 1:6. Что произошло в этом матче с лидером группы, ни тренерский штаб, ни руководство клуба вразумительно объяснить так и не смогли.

 

2.       Вінницька обл.

 

ФК „Нива”

У неділю, 13 вересня, на очах двох тисячі вболівальників і представників міської влади наші футболісти програли Хмельницькому «Динамо» — 1:2.У кінці зустрічі вінницькі вболівальники кричали: «Ганьба!» на адресу футболістів і тренерського складу «Ниви», які програли третій матч з початку чемпіонату. Гарний подарунок зробили гравці «Ниви» до дня народження Вінниці. У перемогу в «подільському» дербі вінницькі вболівальники не просто вірили, багато в ній не сумнівалися. Тому перший гол у ворота господарів на 39 хвилині матчу трибуни зустріли як прикре непорозуміння. У складі «Динамо» відзначився найкращий бомбардир команди Олексій Колесніков. На його рахунку, включаючи вінницький матч, п'ять голів.

Коли на початку другого тайму «динамівець» Андрій Слободян влучним ударом з одинадцятиметрової позначки подвоїв перевагу гостей, глядачі почали дружно обурюватися: хто діями рефері, що призначив пенальті, хто грою улюбленої команди. У середині другого тайму суддя знову показує на 11-метрову позначку, але на цей раз карають гостей, ..та удар не досягає цілі.

Під завісу зустрічі глядачі починають покидати трибуни. Саме в ці хвилини «нивівці», наче прокинулися, і почали діяти дещо гостріше. Уже в доданий арбітром час Олександр Гергелюк скорочує рахунок. Та часу на те, щоб хоча 6 зрівняти рахунок, у наших футболістів не було(за матеріалами газета «RIA» від 16.09.09).

Юнацький футбол

Футболісти СДЮШОР «Ниви» (96 р. н.) провели перший домашній матч у чемпіонаті України серед команд вищої ліги, грали з командою львівського інтернату і перемогли — 1:0. Єдиний гол був забитий з пенальті на четвертій хвилині матчу. Відзначився Андрій Маляренко.

У стартовому матчі вінничани поступилися на виїзді ровесникам з луцької «Волині» — 0:1.

Турніри, чемпіонати, кубки

До Дня фізичної культури та спорту (12 вересня) у Вінниці відбувся бліц-турнір з міні-футболу серед команд Вінницького гарнізону. До футбольних баталій долучилися гості зі столиці — команда Національного університету оборони України.

В результаті жеребкування кияни зустрілися з військовослужбовцями місцевої авіаційної бригади (А 1231), а офіцери командування — з колективом полку зв'язку (А2656). У фінал вийшли гості зі столиці та командування ПС.

У вирішальному матчі офіцери командування, які щойно створили свою збірну і не мали достатньої практики та зіграності, не встояли перед досвідченою командою університету і програли — 1:3. Третє місце виборов полк зв'язку.

 

3.       Волинська обл.

 

Євро-2012

Пункти пропуску в Ягодині та Устилузі розширять

Голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк провів нараду з питань виконання комплексного плану заходів на 2009 рік з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Учасники заходу обговорили проблемні моменти, що стосуються облаштування митних пунктів пропуску „Ягодин” та „Устилуг”. Зокрема, основною проблемою є наразі відведення додаткових земельних ділянок для розміщення очисних споруд та розширення міжнародного автомобільного пункту пропуску „Ягодин” (ІІ черга будівництва).

Крім того, необхідно вирішити й питання виготовлення проекту реконструкції міжнародного автомобільного пункту пропуску „Устилуг” (за два роки до чемпіонату немає навіть проекту!) та узгодити відведення земельної ділянки для проведення робіт на об’єкті.

Як наголошували на нараді, непорозуміння, а також затримка робіт мають місце внаслідок неузгоджених дій представників профільних відомств. Голова облдержадміністрації Микола Романюк за результатами наради дав конкретні доручення керівникам профільних відомств та пообіцяв особисто проконтролювати їх виконання.

Футбол

Суркіс готовий звільнити Михайличенка?

У найближчі дні президент Федерації футболу України Григорій Суркіс прийме рішення щодо подальшої долі в національній команді Олексія Михайличенка. Після матчу з Білоруссю Суркіс залишився незадоволений не стільки результатом двобою, як якістю гри, яку продемонструвала команда. Після футбольного поєдинку в Мінську Суркіс навіть не спілкувався з Михайличенком, зауважує волинська преса.

„Волинь” підсилилася легіонерами

Нині луцька „Волинь” − єдина команда першої ліги, котра виборола право виступити в ¼ Кубка України. Це стало можливим (як нам, патріотам українського футболу, не прикро) завдяки тому, що команду останнім часом відчутно посилили легіонери. Перший з них бразильський нападник Перейра де Олівейра Майкон (народився 8 травня 1988 року, зріст 185 см, вага 78 кг). Форвард, здатний вдало зіграти на вістрі атаки. Ще один новачок − бразильський півзахисник Салгейро де Алмейда Коррейа Густаво (народився 7 липня 1984 р., зріст 181 см, вага 76 кг). Має досвід виступів у європейському футболі. І, нарешті, третім новобранцем волинян є д’івуарієць Ассуман Дрісса Бамба (народився 20 серпня 1984 р., зріст 188 см, вага 77 кг), котрий виступає на позиції опорного півзахисника, а останнім часом грав у Тунісі за місцевий клуб „Олімпік” (Бежа).

 

4.       Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО 2012

Потеряв «Евро» Днепропетровск ничего не потерял считает руководитель управления по делам семьи и молодежи облгосадминистрации Вадим Шебанов. Свою уверенность он обосновывает фактами, которые изложил журналистам на пресс-конференции в Информационном агентстве «Время».

«Стремление городов к тому, чтобы именно у них проводились игры чемпионата Европы по футболу, было обусловлено, прежде всего, коммерческим интересом, − говорит Вадим Шибанов, − Тот пессимизм, который после мая появился у многих днепропетровцев, на самом деле сегодня из минуса перерос в плюс. Город все равно «мониторят». 19 сентября в Украину приезжают эксперты УЕФА. Донецк и Львов они будут смотреть официально, Днепропетровск − неофициально. Потому что все обязательства, которые Днепропетровск и область взяли на этот период в плане подготовки к Евро все равно выполняются. Причем  средства  государственного бюджета сюда практически не идут в отличие от Донецка, по которому принято  решение выделить 1,3 миллиарда гривен на окончание строительства терминала. По Львову большие проблемы. А вот по Днепропетровску ситуация иная. Во-первых, 27 августа конкурс по приватизации аэропорта состоялся, победитель конкурса заявил, что в начале января начинаются все строительные работы. То есть, спокойно делаем то, что запланировали.  Во-вторых, вчера на сессии областного совета было принято решение о перечислении субвенции в городской бюджет в сумме 7,8 миллионов на ремонт дорог. Это все в рамках программы подготовки к Евро. Убираем слово «подготовка к Евро-2012», но стандарты, которые нам определило УЕФА, у нас остались, и мы к ним идем. В конце концов,  гостиницы, которые планировались − строятся. Донецк, как город, который будет принимать матчи, заинтересован в наших гостиничных номерах, такого количества 4-х и 5-ти звездных номеров они у себя не построят.  На чем еще зарабатываются деньги на футбольных чемпионатах? Все просто − это Фан-зоны и  инфраструктура сферы услуг. То есть, будет у нас евро или нет, нам никто не запрещает это делать и зарабатывать деньги. Все, кто хотели делать − делают, и кто хочет заработать на футболе − заработает».

Также на пресс-конференции Вади Шебанов сказал: «Несмотря на то, что Управление, которое занималось вопросами подготовки к Евро, находится в стадии ликвидации, все сотрудники остались в «обойме» обладминистрации, потому что если в ноябре будет пересмотрено решение по проведению чемпионата, то люди тут же смогут включиться в работу. У них приобретен хороший опыт как в законодательной деятельности, так и по отношениям с федерацией футбола, с УЕФА».

ФУТБОЛ

«Днепр» − «Карпаты» (молодежные составы) − 2:4 

18 сентября. Новомосковск. Стадион “Металлург”. +19 градусов. 2500 зрителей.

Голы: 1:0 Карноза (12), 1:1 Фурта (29), 2:1 Каверин (40), 2:2 Куцяба (42, пен.), 2:3 Куцяба (55), 2:4 Гудыма (85).

Предупреждены: Зайнчковский (35), Кравченко (42), Габовда (59), Фурта (60), Лепа (72), Луцык (75), Тарасенко (77), Зайнчковский (83).

Удален: Зайнчковский (83, 2 предупреждения).

Второй тур подряд молодые футболисты “Днепра” встречались с командой, которая до свидания с ними не имела очковых потерь в первенстве. В этой связи, безусловно, львовская команда представляла дополнительный интерес. Однако положа руку на сердце, сверхдостоинств в ее игре, даже несмотря на итоговый результат, обнаружено не было. Это был как раз тот случай, когда “не одна команда выиграла, а другая проиграла”. Уже в первые десять минут днепряне оформили игровое преимущество, хотя дело до голевых моментов не доходило. Тем не менее, хозяевам удалось быстро открыть счет. Артур Карноза показал, что и с левой ноги, как и с “родной” правой, удар у него великолепен. Мяч, пущенный словно из катапульты с расстояния в 16 метров (ровно с линии штрафной площади), “облизал” стойку ворот и оказался за линией ворот Мартыщука. Партнеры же голкипера “Карпат” первую более-менее внятную атакующую акцию совершили лишь в середине тайма. После подачи с левого фланга в центре штрафной “Днепра” совершенно без присмотра остался Сворак, но его удару головой не хватило точности. Зато следующая вылазка львовян к воротам Каниболоцкого завершилась взятием его ворот. Фурта, выйдя чуть под углом к владениям Антона, сравнял счет четким ударом в дальний нижний угол. “Днепр” должен был отыгрываться уже через три минуты. После подачи углового Неплях с нескольких метров бил без шансов для Мартыщука, однако мяч прошел в каких-то сантиметрах от стойки ворот. Достаточно опытный голкипер, как для резервного состава, был бессилен выручить свою команду за пять минут до перерыва. Артур Карноза из центрального круга просто гроссмейстерской передачей вывел с ним один на один Виталия Каверина. Виталий, ускользнув от защитников, мастерски реализовал момент − мяч оказался в верхнем углу ворот “Карпат”.

На этом события первого тайма этого во многом парадоксального матча не закончились. После навеса в штрафную “Днепра” Линас Климавичюс облокотился на Фурту, после чего форвард львовян счел за благо упасть, хотя и мог после этой борьбы выжать что-то существенное для своей команды. Арбитр встречи указал на 11-метровую отметку (формальный повод для этого, надо признать, у него был), и львовянин Куцяба четко исполнил приговор, обманув Каниболоцкого. В дебюте же второго тайма голкипер “Днепра” сыграл крайне неуверенно, не сумев зафиксировать мяч после подачи со штрафного − днепрян простил капитан соперников Гирский, пославший мяч с нескольких метров над перекладиной. Кто мог в тот момент предполагать, что вскоре последует цепь ошибок уже полевых игроков?! Не имевший в последнее время достаточной игровой практики Максим Зайнчковский в центре поля не сумел элементарно попасть по мячу с лета, и моментально Куцяба выскочил один на один по месту левого инсайда. Четкий удар низом, и “Карпаты” впереди − 3:2.  На исходе первой трети тайма Зайнчковский сделал все возможное, чтобы сравнять счет. Его хорошая короткая передача вывела слева к воротам Лепу, но Дмитрий промедлил с ударом, после чего вернул мяч партнеру, однако под удар Зайнчковского успел подставиться защитник. Хозяева поля предприняли массу усилий, чтобы сравнять счет. Где-то в середине тайма они подали четыре (!) угловых подряд − мяч постоянно метался в штрафной площади “Карпат”, но в итоге так и не нашел пути в их ворота. Зато сами лидеры чемпионата были всегда наготове нанести болезненный укол. Сворак справа вошел в штрафную, обыграл Каниболоцкого, но оказавшись возле лицевой, вынужден был навешивать на дальнюю штангу, откуда Бидловский не попал головой в ворота буквально с метра.  Кульминация поединка пришлась на последнюю десятиминутку. Сначала поле досрочно покинул Максим Зайнчковский. Имея в пассиве желтую карточку, он рукой остановил летящий мяч, получил второй “горчичник”, который моментально обрел красный цвет. И буквально сразу после этого львовянин Гудыма поставил последнюю точку в матче. Воспользовавшись очередной ошибкой обороны “Днепра”, он вошел в штрафную и четко пробил низом в дальний угол.

Владимир Горилый (главный тренер молодежного состава “Днепра”): «По большому счету не устраивает только счет на табло. По игре я не считаю, что мы проиграли. Ни по ее качеству, ни по желанию ребят, никаких претензий у меня нет. К сожалению, не выручил наш голкипер. Считаю, что он должен был это делать в эпизодах с первым и четвертым голами. Сказалось на результате и то, что не смогли усилить игру заменами».

Английские фаны заказали экскурсию по Днепропетровску

На отборочный матч Чемпионата мира по футболу-2010 Украина — Англия в Днепропетровск приедут порядка двух тысяч английских фанатов. Уже сейчас в гостиницах города нет свободных мест на 10 октября, когда и пройдет долгожданный матч. Как рассказал председатель Федерации футбола области Андрей Павелко, фаны из Туманного Альбиона пробудут у нас два дня. Интересно, что англичане захотели возложить цветы к монументу Славы и посмотреть диораму «Битва за Днепр». А вот футболисты сборной Англии остановятся в отеле «Украина» и на экскурсию по Днепропетровску не поедут. Их пребывание в нашем городе ограничится лишь тренировкой и самим матчем. Любопытно, что в день большой игры состоится и товарищеский турнир между днепропетровскими и английскими болельщиками. До игры осталось меньше месяца и местные фаны полным ходом обсуждают возможный итог матча. Как рассказал болельщик Игорь Мальцев, вполне возможно, что счет будет 2:1 в нашу пользу.

«Англия уже завоевала первое место в группе. И, возможно, сюда не будут везти первый состав игроков. Так что у Украины есть все шансы», — надеется Игорь. Более осторожен в своих прогнозах фан Евгений Переверзев: «Не люблю делать прогнозы. Тем более, что с таким тренером, как наш, тяжело добиться чего-нибудь. Михайличенко — это учитель физкультуры, а не тренер! Но футбол — игра непредсказуемая, так что все может произойти».

Болельщики со стажем давно имеют ряд примет, по которым можно определить победит ли наша команда. А в случае с игрой в Днепропетровске даже они разводят руками. «Наш стадион новый и говорить о фартовости-нефартовости трудно. Но было замечено, что как только его открыли, «Днепр» полгода не мог там выиграть. А когда на «Днепр Арена» впервые сыграла сборная, она одержала победу и после этого «Днепр» стал выигрывать», — поделился наблюдениями фан Максим. — «Так что, если сборная «продует», то потом, видимо, и наша команда начнет проигрывать».

ДЕФИЦИТ БИЛЕТОВ. Билеты на долгожданный поединок сборных Украины-Англии поступят в свободную продажу уже через несколько дней. Правда, как нам рассказал Андрей Павелко, заполучить заветный билет будет очень непросто: «Дело в том, что порядка 30—40 процентов билетов будет распространено по коллективным заявкам. И только оставшееся количество поступит в кассы».

По подсчетам Павелко, желающих попасть на игру порядка 50 тысяч человек, в то время как стадион «Днепр Арена» рассчитан всего на 30 тысяч мест. Поэтому билеты будут очень дорогими не столько из-за цены, сколько из-за проблем с их добычей. Цены на матч установили от 80 до 300 гривен в обычных секторах, а вот за vip-сектор придется раскошелиться на 500 гривен. Если в кассы остатки билетов попадут не раньше следующей недели, то в Федерации футбола Днепропетровской области они будут уже сегодня-завтра. Их сразу же распространят среди болельщиков, которые загодя подали коллективные заявки.

Английские болельщики померяются силами на поле с днепропетровскими

Перед матчем отборочного цикла чемпионата мира по футболу между сборными Украины и Англии силами на поле померяются болельщики гостей и хозяев. Об этом на пресс-конференции в ИА «НОВЫЙ МОСТ» 16 сентября сообщил председатель Федерации футбола Украины Андрей Павелко.

«Накануне матча состоятся товарищеский турнир между сборными командами болельщиков Англии, нашей областной ассоциации болельщиков и интернациональной сборной общин Днепропетровской области», − сказал Андрей Павелко. Игры пройдут с 13.00 до 14.00 10 октября. Сейчас решается вопрос места проведения матчей: на базе футбольной школы ФК «Днепр» или на «Метеоре». По словам Андрея Павелко, ожидается, что в Днепропетровск приедут около 2 тыс. английских болельщиков. Кроме матча, они планируют посетить школы и детские дома Днепропетровска, положить цветы к мемориалу погибшим во Второй мировой войне и посетить диараму.

«Кривбасс» выбывает из борьбы за кубок

К сожалению, победный почин «Днепра» не смог поддержать другой клуб нашего региона − «Кривбасс». Криворожане также встречались с командой из первой лиги − «Волынью» имени Виталия Кварцяного. Но с зеркальным счетом уступили свой поединок.

«Волинь» − «Кривбасс» − 2:1 (1:0)

Голы: Оливейра, 6; Пищур, 83 − пен. − Бартулович, 67 − пен.

Нынешняя игровая  форма «Кривбасса» не дает ему статус фаворита даже в играх с клубами, которые ниже по рангу, чем подопечные Олега Тарана. Вот и в Луцк криворожцы  отправились с равными с «Волынью» шансами на успех. Накануне кубковой игры луганчане сумели дозаявить бразильского легионера Майкона Оливейра. По приходу в команду нападающий сумел отметиться сразу 6 голами в товарищеской игре с аматорским коллективом, и забил один из голов своей новой команды в матче с «Кривбассом». Причем, на то, чтобы официально открыть счет своим голам за «Волынь», Оливейре понадобилось всего 6 минут. Сделал он это ударом со штрафного.

Дальнейший ход  поединка показал, что ближе к  своему второму голу в матче были хозяева, нежели гости, чтобы отыграться. Тем не менее, после перерыва «Кривбасс» сумел уравнять счет. За снос Костышина был назначен пенальти, который реализовал Бартулович. Но избежать поражения гостям так и не удалось. В заключительный отрезок игры также с пенальти окончательный результат установил Пищур. В итоге, напряженный  и зрелищный поединок завершился победой «Волыни», которая стала единственной командой из всех перволиговых, сумевших пробиться в ¼ финала кубка Украины.

 

5.       Донецька обл.

 

Євро 2012

15 сентября во главе с председателем Донецкого областного совета Анатолием Близнюком прошел пресс-тур для представителей ведущих изданий региона и собственных корреспондентов центральных СМИ Украины в город Краматорск. Как нам сообщили на пресс-конференции, строительство нового аэровокзального комплекса в Донецке начнется 10-15 октября текущего года.

10-15 сентября заходят строители для начала нулевого цикла строительства, и в срок 18-24 месяца будет полностью готов новый аэровокзальный комплекс. Там предусмотрено 2 очереди с перспективой развития. Я уверен, что мы его успеем построить к началу чемпионата, и на 100% гарантирую прием в течение 10 часов 31 тысячи пассажиров в Донецком аэропорту, − сообщил А.Близнюк.

Уже выполнены все подготовительные работы − территория ограждена, происходит вынос существующих сетей. Определен генеральный подрядчик строительства − финансово-промышленная группа «Альтком».

Мы получили практически все решения и разрешения, необходимые для проведения экспертизы, строительства − всего того, что необходимо для работы, − сообщил председатель облсовета, напомнив, что государство выделило 1,3 млрд. грн. на строительство в Донецке современного аэропорта.

Ранее облсовет выделил на эти же цели 100 млн. грн., а в 2010 и 2011 гг. планирует выделить еще два транша по 50 млн. грн.

Близнюк также сообщил, что аэропорт «Донецк» находится в областной коммунальной собственности, но облсовет не имеет опыта по управлению аэропортами. Поэтому параллельно со строительством облсовет будет заниматься поисками компании-специалиста, способной грамотно построить работу предприятия.

Сейчас специалисты из Хорватии завершают изменения базового проекта, чтобы он соответствовал и европейским стандартам, и местным возможностям и условиям, а уже 21 сентября состоится его официальное представление. Ожидается, что аэропорт будет носить имя известного земляка − уроженца Донецкой области композитора Сергея Прокофьева − с такой инициативой выступил народный депутат Украины Борис Колесников.

СМИ

«Жизнь» (11.09) со ссылкой на члена госкомиссии по вопросам интеллектуальной собственности Сергея Стороженко сообщает, что выпускать сувениры с надписью «Евро-2012» строго запрещено, по крайней мере, до лета следующего года.

«Салон Дона и Баса» (15.09) сообщает, что пятизвездочные гостиницы «Донбасс Палас» в Донецке и «Опера» в Киеве заключили договор с TUI Travel Plc (Великобритания), предусматривающий размещение в отелях команд, официальных делегаций и гостей чемпионата с 1 июня по 3 июля 2012 года.

«Жизнь» (15.09) со ссылкой на пресс-службу ФФУ сообщает, что в Украину с проверкой едут директор Евро-2012 и эксперты УЕФА. Среди объектов их внимания − аэропорт «Донецк».

Накануне матчей «Динамо» и «Шахтера» в еврокубках «Салон Дона и Баса» (15.09) отмечает, что «проблема  трансляциями может рикошетом ударить и по нашим перспективам относительно Евро. Если кому-то придет в голову поставить в известность чиновников УЕФА о том, какой бардак у нас происходит с этим важным, прибыльным, ключевым для нормального европейского футбола делом… УЕФА запишет в свой блокнотик очередной жирный минус напротив пункта «Украина». А там этих минусов уже не один десяток, тогда как плюсов − единицы. Причем единицы «аморфные» − авторитет Григория Суркиса», «Донбасс Арена» и сплошные обещания.

О слухах вокруг «Донбасс Арены»

«Газета по-донецки» (17.09) подчеркивает, что руководство «Донбасс Арены» категорически опровергает слухи о трещине в одной из несущих конструкций стадиона − об этом на прошлой неделе сообщили несколько масс-медиа, ссылающиеся на «информированный источник».

− Эта информация ничем не обоснована, − заявил руководитель проекта строительства стадиона Сергей Исаков.

Директор по эксплуатации стадиона Александр Атаманенко также считает информацию не более чем «уткой».

− Если собрать все слухи о «Донбасс Арене», можно написать целую книгу. Что о нас только не говорили! Какие-то слухи постоянно сопровождали строительство стадиона, и о том, что где-то появились трещины, «информированные источники» сообщали не раз, − сказал А.Атамененко.

О сборной Украины

«Панорама» (17.09) в статье «Сборной нужен новый тренер», в частности, пишет:

«Провалена всего-навсего одна позиция − тренерская. Григорий Суркис не очень заботился поиском кандидатуры на пост тренера главной команды страны, а поэтому у журналистов и возник закономерный вопрос к Михайличенко: «Есть ли смысл выходить на чемпионат мира, если мы не обыгрываем сборную Белоруссии».

Михайличенко изобразил на своем лице обиду. К сожалению, ничего не остается и нам, ведь шансы поехать в Африку в будущем году мы уже потеряли. В значительной мере из-за слабого тренера. Чтобы выиграть дома у Англии, команде нужна встряска − замена главного тренера. Понимает ли это Григорий Суркис?».

Здесь же размещена заметка «Суркис готов снять Михайличенко», в которой сообщается, что «в ближайшие дни президент ФФУ Григорий Суркис примет решение относительно дальнейшей судьбы в национальной команде Алексея Михайличенко. Об этом сообщает источник «Чемпиона» в ФФУ. По словам источника, после матча с Белоруссией Суркис остался недоволен не столько результатом поединка, как качеством игры, которую продемонстрировала команда. После игры в Минске Суркис даже не общался с Михайличенко. Напомним ,что Алексей Михайличенко сейчас находится на отдыхе в Турции вместе со своей семьей».

О ФК «Ильичевец» и его болельщиках

В Мариуполе 9.09 на площадке для мини-футбола Приазовского государственного технического университета (ПГТУ) состоялась встреча студентов этого университета с футболистами ФК «Ильичевец». В гости к студентам приехали все игроки основного состава, а также вице-президент клуба Павел Разумный и главный тренер Илья Близнюк. С приветственным словом к игрокам выступил проректор по научно-педагогической и воспитательной работе ПГТУ профессор Александр Чейлях.

Сама встреча прошла в дыму, ведь практически в пятидесяти метрах горел жилой дом, и ветер весь дым нес в сторону собравшихся. В связи с этим начало мероприятия вызвало смех на трибунах, так как оно стартовало с показа гимнастического номера воспитанников кафедры физвоспитания ПГТУ под названием... «Огонь».

Что касается общения с футболистами, то они ответили на все интересующие вопросы. Например, бразильский нападающий Лима сказал, что любит украинский борщ. Капитан команды Вадим Мельник пообещал 12 сентября дать бой «Таврии» в кубковой встрече. Павел Разумный отметил, что по окончании кризиса фан-клубу будут предоставлять автобусы на выездные игры. Уроженец с. Безыменное Александр Касьян удовлетворен своей адаптацией в команде. А Илья Близнюк поделился информацией о том, что в команде на просмотре находятся два легионера из дальнего зарубежья, но контракты с ними пока не заключены.

В целом вопросов к команде было не очень много. Создалось впечатление, что львиная доля присутствующих, особенно это касается девчонок, не просто не знают о существовании ФК «Ильичевец», но вообще далеки от футбола. Интереснее было бы провести встречу с настоящими болельщиками, которые заполняют трибуны стадиона «Ильичевец».

В заключение профессор университета Владимир Зусин вручил игрокам на память свою книгу «Юным футболистам о культуре поведения». Те, в свою очередь, подарили членам фан-клуба футбольные мячи с автографами футболистов и провели со студентами фотосессию.

Массовый футбол

30 августа на стадионе «Юность» в г. Димитров состоялся финальный матч за Кубок Красноармейской федерации футбола между командами «Уголек» (Димитров) и «Титан» (Красноармейск). Упорный поединок завершился победой гостей — 3:1.

В этом году турнир прошел при финансовой поддержке заместителя председателя правления по быту ОАО «Красноармейский Динасовый завод» Олега Подлесного. По окончании матча игроков обеих команд поздравил Красноармейский городской голова Андрей Ляшенко, вручив команде «Уголек» «Кубок федерации». Ценными призами отмечены лучшие игроки финала Сергей Дрегваль («Титан»), Денис Авраменко («Уголек»).

 

6.       Житомирська обл.

 

Євро 2012

У четвер 17 вересня Ю. Тимошенко відвідала Житомирщину. Приводом стала всеукраїнська нарада працівників лісового господарства.

Прем’єр побувала на прямому ефірі обласного телебачення у програмі «З перших вуст», ведучий Леонід Харшан. Говорили і про ЄВРО-2012. Запитання ведучого стосувалось підготовки до майбутнього чемпіонату, бо, за його словами, ця тема досить актуальна для мешканців області та й для всієї держави:

− Я впевнена, що Україна проведе Євро − 2012 достойно, ще й Кубок виграємо, я сподіваюсь, − спрогнозувала пані Тимошенко. Вона також зазначила, що поки що є дві проблеми: «Олімпійський» у столиці, та стадіон і аеропорт у Львові. Але, за її переконанням, ці проблеми не такі вже й важкі для вирішення.

− Ми справимось, уряд щохвилинно над цим працює, − запевнила прем’єрка. Щодо наших сусідів, Євросоюз підтримав Польщу 6-ма мільярдами, ми на це сподіватись не можемо, але, запевняю, Євро − 2012 в Україні пройде на належному рівні.

Футбол

Заходи:

У чемпіонаті області з футболу відбулися чергові поєдинки. У вищій лізі у грі ФК «Коростень» та романівської «Зорі» вболівальники так і не дочекалися забитих м’ячів − 0:0.

А от у черговому турі першої ліги були зафіксовані досить цікаві результати. Сім сухих м’ячів у ворота ФК «Довбиш» забили футболісти «Граніту» з Малинського району. Інший клуб з Довбишу «Авангард» не менш впевнено, з рахунком 8:0 переграв «Спартак» з Володарська-Волинського. ФК «Черняхів» не гостинно обійшовся з футболістами з Брусилова − 5:0.

Знай наших!

Вихованець житомирської футбольної школи Олег Духніч продовжує вдало грати у чеській першій лізі. Так його черговий гол посприяв перемозі команди «Банік-Соколов» над празькою «Дуклою» з рахунком 3:0. До речі Олег Духніч син відомого житомирського боксера у минулому Олександра Духніча.

Футбольна «Золота осінь»

Дитячий футбольний турнір, під такою назвою на Житомирщині стартував ще у серпні. Він має статус Всеукраїнського, тож його переможці стануть кращими юними футболістами країни. Проводяться змагання під безпосереднім патронатом Міністерства внутрішніх справ держави та мають на меті, у першу чергу, залучення дітей до здорового способу життя, розвиток їх фізичної загартованості та активізацію роботи щодо організації спортивного дозвілля підлітків.

Четвертий цикл турніру відбувся 19 вересня у спортивному залі Фізкультурно-спортивного товариства «Динамо».

Звичайно, гравці кожної з команд прагнули здобути бажану перемогу, аби представляти нашу область у наступному колі. Однак, як розповіли самі діти, найцікавіше для них − це знайомства зі своїми ровесниками з інших районів, можливість порівняти власні спортивні надбання та, головне, спілкування.

До речі, організатори змагань подбали не лише про гарні спортивні зали, де проходили матчі, але й подарунки для всіх їх учасників.

Як розповів начальник управління кадрового забезпечення УМВС України в Житомирській області Микола Будзинський, до організації турніру на кожному з етапів залучалися не лише працівники органів внутрішніх справ, але й районних та обласних управлінь освіти і науки, у справах сім’ї, молоді та спорту.

Відтак переможцями останнього обласного етапу стала команда Радомишльського району, яка у жовтні захищатиме спортивну честь області у зональних змаганнях у Хмельницькому. Поступилися їм у фінальному матчі юні футболісти з Червоноармійська. Третіми ж стали гравці Андрушівської збірної. Кожна з команд отримала кубки, грамоти та медалі.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Місцевий футбол

ЗМІ

«Закарпатська правда» за 12.09.09 подала один матеріал  «Підсилення бітами». Йдеться про нові придбання ФК «Закарпаття». Це досвідчений Зотов, Трішовичі «чорна перлина» Сідней Сандей Біто. Представлення відбулося перед мас-медійниками. Головний же тренер закарпатців І.Гамула пообіцяв «померти», якщо клуб вилетить з Прем’єр-ліги. Автор Р.Тимчишин побажав довгих років життя коучу з надією на позитивні подальші результати улюбленої команди.

«РІО» за 12.09.09 теж написало про це у матеріалі  «ФК «Закарпаття» провів відкрите тренування». Крім самого тренування, автор М.Кравчук подав коментар директора клубу І.Шіца, в якому той на команду покладає величезні надії, особливо після перемоги над «Арсеналом». Саму паузу у іграх він розцінює позитивно, оскільки тепер є можливість наполегливо готуватися до наступного сезону.

Видання «Спорт-тайм» за 15.09.09 подало на цілу сторінку інтерв’ю з головним тренером ФК «Закарпаття» І.Гамулою. У матеріалі «І.Гамула: «Это бред сумашедшего» автора О.Сабадоша піддається детальному аналізу кожен гравець команди, його позиція на полі, з якої команди і як він потрапив у клуб, новачки, оглядини, тренування та ін.

Огляд матчів

Клубні новини

ФК «Закарпаття» 12 вересня провів спаринг-матч у Добромилі проти першолігового ФК «Львів». Видно, що львів’яни серйозно налаштувалися на товариський поєдинок і не дали жодного шансу команді Гамули вразити власні ворота. Хоча моменти у закарпатців були, але знову, як і в матчах Прем’єр-ліги, підводить реалізація моментів. У той же час господарі й самі могли вирвати перемогу, однак надійно на останньому рубежі діяли воротарі команди − Бабенко, Надь та Михайлов, які почергово змінювали один одного.

На відміну від основи молодіжний склад команди порадував перемогою. Правда суперником «молодіжки» «Закарпаття» стала сільська команда «Карпати» (Загаття). Саме в цьому селі на Іршавщині старший тренер Михайло Іваниця вирішив провести підготовку команди перед матчем з «Оболонню». Більш досвідченіші і вищі за класом ужгородці переграли опонентів з рахунком 5:0. От так би і в інших матчах, то не пасли б задніх.

Вже у четвер 17 вересня команда відправилася до столиці на поєдинок 7-го туру проти «Оболоні». Молодіжний склад виїхав клубним автобусом, а основа на поїзді до Києва. 

Кулуарні розмови

Ходять чутки, що з появою  нових більш досвідчених і сильніших футболістів у складі «Закарпаття» може відбутися чисельна реорганізація основного складу команду. Навіть кількох футболістів можуть відправити додому. Все б нічого, але проблема в тому, що клубу це було слід зробити до 31 серпня, допоки було відкрите трансферне вікно. А тепер виходить, що просто викинуть футболістів на вулицю і останні залишаться безробітними. Близько трьох-чотирьох футболістів може спіткати така участь. Тим гравцям, які належать клубу, можуть надати статус вільного агента і вони без проблем працевлаштуються, а ті, які орендовані, повернуться до власних клубів. 

Слід відмітити, що більшість новачків, які прибули до клубу, теж є орендованими футболістами.

Заходи, проведені обласною ФФУ

Інцидент з командою с. Невицьке став причиною відповідної наради обласної Федерації футболу. 4 вересня 2009 року в приміщенні спортивно-оздоровчого комплексу „Антарес» з ініціативи голови Федерації футболу Закарпаття Ланьо Михайло Івановича відбулася розширена нарада, в якій взяли участь президенти футбольних клубів, учасників чемпіонату області, начальник відділу громадської безпеки ГУ МВС у Закарпатській області полковник міліції Буц Петро Петрович, заступник голови ФФЗ, голова інспекторського комітету Віктор Наскалов, голова комітету арбітрів ФФЗ Ярослав Козик, голова комітету із зв'язків із громадськістю ФФЗ Степан Селменський, голова ради президентів футбольних клубів ФФЗ Антон Зелінський.

Голова федерації футболу Закарпаття Ланьо Михайло у вступному слові висказав занепокоєння фактами зриву футбольних матчів чемпіонату області, одною з причин чого назвав недостатню кількість працівників міліції, присутніх на матчах. В свою чергу  начальник відділу громадської безпеки ГУ МВС у Закарпатській області полковник міліції Буц Петро доповів присутнім про роботу правоохоронних органів при проведенні футбольних матчів чемпіонату області та районних чемпіонатів.

Присутні на нараді президенти футбольних клубів взяли активну участь в обговоренні доповіді та прийшли до спільного рішення про необхідність плідної співпраці керівників футбольних клубів з органами охорони правопорядку, створення на місцях із залученням місцевих футбольних активістів бригад громадських „стюардів», які б допомагали працівникам міліції при проведенні матчів чемпіонату області та районних чемпіонатів. На нараді було прийнято рішення про підготовку семінару, у якому візьмуть участь представники Федерації футболу Закарпаття, президенти футбольних клубів, голови районних та міських федерацій футболу, голови сільських і селищних рад, керівники відділу громадської безпеки ГУ МВС у Закарпатській області. Такий захід дасть змогу виробити і прийняти спільне рішення з питань забезпечення охорони громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних матчів на стадіонах області.

Голова ФФЗ також назвав кілька матчів обласного чемпіонату, де вболівальники поводилися грубо і ледь не зірвали матчі. Він закликав дати відповідну оцінку діям уболівальників і накласти на команди-господарі відповідні санкції.

Подією, яка заслуговує на увагу, стало відкриття реконструйованого стадіону 13 вересня в селищі Середнє, що на Ужгородщині. Відкривати стадіон, окрім закарпатської еліти − колишніх нардепів та підприємців, котрі за політичним забарвленням симпатизують Партії регіонів (О.Ледида, І.Качур) приїхав і голова конституційного суду Андрій Стрижак. Як стверджує головний редактор «Спорт-тайму», в 70-і роки Андрій Стрижак захищав кольори селищної команди, він грав на позиції воротаря.

Урочистості в селищі розпочалися з обіду − спочатку на поле вийшли вихованці ДЮСШ, потім юнацькі команди «Середнє» та іршавської «Бужори, а вже після ветеранські команди Волівця, яка стала чемпіоном області серед ветеранів, та збірна команда підприємців і всіх причетних людей до відкриття стадіону (так звана збірна команда любителів футболу, до складу якої увійшов і сам Стрижак). Матч завершився бойовою нічиєю 3:3.

По завершенні матчу заступник голови обласної ФФЗ Віктор Наскалов вручив подяки і грамоти цим людям, а селищному голові грошову винагороду від обласної Федерації футболу. Почесну грамоту і золоту медаль отримав президент ФК «Середнє» Сергій Чопик.

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Не забувати про інтереси запоріжців під час розподілу коштів на проведення в Україні Євро-2012 закликає нардеп від ПР О.Пеклушенко − про це повідомляє тижневик «Субота+» від 17.09.2009р. Дізнаємося, що нардеп відправив Юлії Тимошенко листа, у якому звертає її увагу на незадовільне фінансування будівництва нових мостів через Дніпро у Запоріжжі. І просить негайно виділити  350 мільйонів гривень.

Втім, майже одночасно на «партійному» телеканалі «Алекс», що обслуговує інтереси Партії Регіонів у Запоріжжі, Пеклушенко більш жорстко згадував прем’єрку. 14.09.2009р. у програмі «Точка зору» він заявив, що свого часу депутати протягли до закону про фінансування Євро-2012 термін «мости», а не «міст», щоб фінансувати будівництво не тільки київського, а й запорізького мосту. І що завдяки цьому Тимошенко не потрібні ніякі додаткові рішення ВР для фінансування запорізьких мостів. Вона може брати і виділяти кошти хоч зараз. Але не хоче цього робити.

МВС посилено готується до Євро-2012, підвищуючи комфорт камер, у яких будуть утримувати зарубіжних футбольних хуліганів − розповідає на першій сторінці тижневик «Наше время+» від 17.09.2009р. Ці камери матимуть м’які спальні місця, умивальники, до них збільшать потоки денного світла. До послуг хуліганів будуть душові з гарячою і холодною водою, телефони довіри, аби повідомити про порушення своїх прав. Грошей на показуху у нас не жаліють − робить висновок тижневик, адже дерев’яні нари можуть викликати у європейських хуліганів сумніви щодо нашої цивілізованості. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

У таборі «Металурга» є і гарні, і погані новини. Гучна заява про залучення відомого фахівця Семена Альтмана у якості тренера-консультанта минулого тижня була спростована. Безпосередньо самим Альтманом: він заявив кореспондентам, що дійсно був у Запоріжжі, надав методичну допомогу клубові. Але ніяким консультантом працювати не збирається. Його може влаштувати тільки посада головного тренера. У перекладі на зрозумілу мову це означає, скоріше за все, що фінансові запити Альтмана не співпали з поняттями власників клубу про гідну тренерську платню.

Але нинішній в.о.головного тренера В.Ходус у такій непростій атмосфері спромігся разом з командою здобути важливу перемогу. На виїзді «Металург» переміг у 1/8 фіналу Кубка України «Кримтеплицю» − 2:1, і вийшов до чвертьфіналу. Таким чином перед запоріжцями потроху замаячила примара єврокубків, на які дуже люблять націлювати команду її власники. 

Кулуари

Як повідомляють неофіційні джерела, власник «Запоріжсталі» Ігор Дворецький виконав усі процедури з придбання контрольного пакету акцій металургійного комбінату. Втім, є ознаки того, що акції концентрувалися у одних руках не для себе, а для продажу підприємства. Серед вірогідних покупців називають індійця Лакшмі Міттала. Ось кому футбольна команда «Металург» точно не знадобиться. У цьому ракурсі можна згадати чутки щодо перейменування «Металурга» у ФК «Запоріжжя». І справді, якщо «Запоріжсталь» продадуть, і зрозуміло, що новий власник відмовиться бути спонсором клубу, його доведеться передавати у інші руки. І «металургійна» назва тоді буде вже недоречна.

ЗМІ

Запорізькі журналісти минулого тижня раділи кубковим успіхам «Металурга» та обговорювали новини щодо можливої появи С.Альтмана у команді. Були інформації про дитячі футбольні змагання та чемпіонат області. Також розповідали про виступи українських клубів у єврокубках.

 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області найпопулярнішою футбольною темою стали матчі прикарпатських команд у Першій лізі (про це повідомили газети «Вечірній Івано-Франківськ», «Західний кур’єр» та ТРК «Вежа».).

Перша ліга

ТРК «Вежа» 14 вересня з посиланням на прес-службу Федерації футболу України повідомила про результати матчів 9-го туру першості України серед команд Першої ліги. Тур проходив у попередній звітній період, 11-13 вересня. Бурштинський «Енергетик» переміг у Києві місцеве «Динамо-2» 1:2, а івано-франківське «Прикарпаття» вдома програло чернігівській «Десні» 0:1.

Дев’ятому туру Першої ліги присвячена стаття газета «Вечірній Івано-Франківськ» з відвертою назвою «І знову про сумне…» Видання повідомляє, що вшосте поспіль гравці івано-франківського «Прикарпаття» зазнають поразки: «І в домашньому матчі з чернігівською «Десною» прикарпатським футболістам не вдалося перервати програшну серію. Хоча, гра гостей була зовсім не досконалою. Але гравці нашої команди не змогли скористатися цим і бодай зіграти внічию». Натомість газета пише, що бурштинський «Енергетик» у гостях зміг подолати «Динамо-2», програючи за ходом матчу − 1:0. Зазначається, що дубль на свій рахунок за «Енергетик» записав Даньків.

У п’ятницю, 18 вересня, у Бурштині, в рамках 10-го туру Першої ліги відбувся центральний для регіону футбольний поєдинок — «Енергетик» — «Прикарпаття». Поєдинок не виявив переможця. На десятій хвилині забив нападник господарів Гордієнко. На це іванофранківці відповіли голом Щеглюка на 19 хвилині. Матч так і завершився нічиєю 1:1.

Проте після матчу тренер «Прикарпаття» Сергій Пташник зізнався, що дуже задоволений грою своїх підопічних, адже команда перервала довготривалу незабивну серію. Наставник «Енергетика» Микола Пристай зазначив, що грою не задоволений, але те, що команді вдалося в меншості у другому таймі втримати нічию, назвав позитивом.

Передмову до цього матчу опублікувала на своїх шпальтах місцева газета «Західний кур’єр». Видання, зокрема, пише: «Дев’ять очок і дев’ять сходинок у турнірній таблиці розділяють бурштинський «Енергетик» та франківське «Прикарпаття» напередодні чергового, дев’ятого за ліком, прикарпатського дербі». Фаворитом матчу газета називає господарів гри, проте закликає не забувати про принциповість поєдинку: «Вигравши три з чотирьох останніх матчів, «Енергетик» скочив на сьому сходинку турнірної таблиці. Минулої п’ятниці жертвою підопічних Миколи Пристая стало столичне «Динамо-2». На тренувальній базі динамівського клубу у Кончі-Заспі «енергетики» здобули вольову перемогу завдяки «дублю» Андрія Даньківа. Цікаво, що до матчу з бурштинцями «Динамо-2» не програвало у рідних стінах 15 матчів поспіль. Попередня домашня поразка «біло-синіх» була датована ще серпнем минулого року − 0:3 від… «Прикарпаття». Франківці ж нині знову ввійшли у круте піке. Поразка від «Десни» стала для них шостою поспіль. При цьому «Прикарпаття» жодного разу не вразило ворота суперників. Різниця м’ячів команди у цих матчах − 0:13! Втім, коли справа доходить до «дербі», всі попередні здобутки і невдачі забуваються. На якийсь час все починається з чистого аркуша».

Фут-зал

Прес-служба івано-франківського «Урагану» опублікувала матеріал під назвою «Української діаспори в Білорусі побільшало». Йдеться про те, що черговий, 21-й за ліком чемпіонат Білорусі з футзалу стане максимально українським. У новому сезоні до наших сусідів перебралися ще чотири футболісти з українськими паспортами. Серед інших новачків повідомляється, що в заявку «Жлобіна» з однойменного міста, кольори якого у якості граючого тренера вже захищає екс-»ураганівець» Олександр Даниленко, включені колишній голкіпер івано-франківського «Урагану», луганського ЛТК і житомирського «Контингенту» Михайло Соколовський. Також автори нагадують, що раніше разом з Даниленком в сусідню Білорусь переїхав ще один колишній представник «Урагану» — голкіпер Євген Горовий, який відтепер захищатиме ворота гомельського БТЕУ. Цей матеріал з посиланням на ураганівську прес-службу надрукувала також ТРК «Вежа».

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на прес-службу івано-франківського «Урагану» опублікувала звіт про матч між львівською «Енергією» та «Ураганом», який відбувся 12 вересня. «Ураган», виграючи по ходу поєдинку 0:2, не зміг втримати перевагу. Матч завершився з рахунком 2:2.

Поєдинку у Львові також присвячена стаття газети «Західний кур’єр» під назвою «Ураган» стає платним». Проте, як видно з назви, центральним повідомленням матеріалу було інше. Видання повідомляє, що починаючи з суботнього матчу з донецьким «Шахтарем», вхід на матчі «Урагану» буде платним: «Перепустка на гру коштуватиме 5 грн. включно з програмкою. Для дітей до 14 років вхід буде вільним. Незабаром уболівальники команди зможуть також придбати абонемент на всі домашні матчі команди. Причому на найкращі місця − по периметру ігрового майданчика будуть змонтовані шість новеньких трибун. У перерві кожного матчу за номерами квитків розігруватимуться призи-сюрпризи. Які саме, − клуб тримає у секреті. Ну а для тих, хто з якихось причин не зможе відвідати матч, на сайті «Урагану» буде вестися пряма відеотрансляція».

Аматори

Газета «Репортер» у звітній період опублікувала замітку під назвою «Карпати» у поході за Кубком». Видання повідомляє: «Відбувся перший матч 1/4 фіналу Кубка України серед аматорських команд. На цій стадії суперником яремчанських «Карпат» виступає ФК «Поляна» із Закарпаття. Перший матч цієї стадії відбувся 9 вересня в Яремче. «Карпати» здобули впевнену перемогу над своїм суперником із рахунком 4:1».

Жіночий футбол

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на прес-службу ФФУ опублікувала новину під назвою «Жіноча «молодіжна» вирушає на відбірний турнір до Євро-2010». Повідомляється, що до української команди U-19приєднається нападаюча чернігівської «Легенди» Оксана Яковишин, яка нещодавно брала участь у Євро-2009 серед дорослих команд. Ця футболістка є вихованкою прикарпатського футболу. Також зазначено, що у склад збірної включена вихованка івано-франківської ДЮСШ-3 Марія Павлюк.

Турніри

У звітній період, 12 вересня, розпочався перший чемпіонат Івано-Франківської футбольної бізнес ліги. Про це у рубриці «Кадр тижня» на сторінці «Спорт» повідомила газета «Репортер». У першості беруть участь дев’ять команд, які сформовані підприємствами області зі своїх працівників. Повідомляється, що чемпіонат триватиме щосуботи протягом дев’яти тижнів.

Інші події

Місцева інформагенція «Малакава» повідомила про візит на Прикарпаття президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки. Метою приїзду президента НОКу є проведення показового олімпійського уроку. У коментарі виданню голови Івано-Франківського обласного осередку НОКу відчувається протиставлення олімпійського руху та футболу: «Показові уроки проводитимуться у тих селах Івано-Франківщини, де взагалі нічого, окрім футболу, не проходить»

У звітній період у місті Надвірна та селі Чорний Потік Надвірнянського району було відкрито спортивні майданчики із штучним покриттям. Відкривали майданчики голова облдержадміністрації Микола Палійчук, голова Надвірнянської РДА Ігор Писклинець та меценат Юрій Дерев’янко, котрий є уродженцем району.

17 вересня ще один подібний майданчик у звітній період було відкрито у спеціалізованій школі-інтернат у селищі Гвіздець Коломийського району. У Гвіздецькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті навчається 130 дітей з шести районів області (Коломийський, Снятинський, Косівський, Городенківський, Тлумацький, Тисменицький). Заклад дає вихованцям спеціальну освіту та адаптацію через допрофільну підготовку. В інтернаті навчають гончарної, столярної, швейної, шевської, сільськогосподарської справи. Після закінчення школи-інтернату учні мають змогу продовжити вчитися у професійно-технічних навчальних закладах.

 

10.      Кіровоградська обл.

 

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія».ФК «Зірка»

Минулих вихідних обидві професійні команди Кіровоградщини провели матчі 9-го туру першості України серед клубів першої ліги. ПФК «Олександрія» під керівництвом нещодавно призначеного на посаду головного тренера Сергія Ковальця вдома розгромила дебютантів турніру − «Ниву» із Тернополя з рахунком 3:0 і перемістилася на 9 місце турнірної таблиці.

А кіровоградська «Зірка» на виїзді розійшлася нульовою нічиєю з «Арсеналом» (Біла Церква). За представників обласного центру на поле вийшов практично весь основний склад, що може свідчити про закінчення конфлікту в команді. Набравши 11 очок, підопічні Ігоря Жабченка зайняли 12 місце в таблиці змагань.

Турніри. Першості. Кубки

13 вересня в Кіровограді відбулися два футбольних поєдинки (чемпіонату України з футболу дитячо-юнацької футбольної ліги) місцевих юних футболістів з їхніми однолітками з Дніпропетровська. У грі між командами «Дніпро-75» та нашою «ДЮСШ-2» (футболісти 1993 року народження) зафіксовано нічию − 0:0. У грі між хлопцями 1995 р.н. перемогу здобули гості з рахунком − 2:1.

ЗМІ

Схоже, що минулий тиждень для кіровоградських ЗМІ пройшов не під зіркою футболу. Місцеві журналісти лише кволо понарікали на гру національної збірної під час матчу з білорусами у відбірковому раунді ЧС-2010, похапцем пробіглися по матчах 1-го туру групового раунду Ліги чемпіонів і в черговий раз висловили сподівання на закінчення кризи в професійних футбольних командах Кіровоградщини.

 

11.      Луганська обл.

 

Турниры, чемпионаты, кубки

Во второй лиге в Центральном регионе закончились «разборки» между тремя лидерами − это «Форум» из Первомайска, «Локомотив» из Попасной и стахановский ФЦ «ИнтегрАЛ»,  разница между ними всего одно очко. В Южном регионе в отрыв ушел «Шахтер» из Красного Луча, который на семь очков опередил одноклубников из Свердловска, от которых на три очка отстает «ГП Донбассантрацит». На этом первый этап первенство второй лиги закончился, теперь на финальной стадии эти шесть команд и определят победителя.

Начался юношеский чемпионат области по трем возрастным группам.

Продолжаются чемпионаты городов Луганск, Брянка, Северодонецк и  Стаханов. В Ровеньках третий год подряд проводится юношеский турнир памяти футболиста Юрия Бессалова. В старшей группе победил «Горняк», представляющий шахту имени Вахрушева.

Клубы

Футболисты «Зари», получив уверенность в завтрашнем дне, разгромили запорожский «Металлург» со счетом 3:1. Накануне новый временный президент клуба (председатель городской федерации) Манолис Пилавов выплатил часть задолженности по зарплате, видимо это и воодушевило игроков, которые на прошлой неделе объявили бойкот и не появлялись на тренировках. Был также под вопросом и их выход на эту игру. Кстати, руководство области обратилось ко всем желающим помочь команде перечислить кто сколько может на специально открытый для этого счет. Об этом дана информация в газетах, а на матче с «Металлургом» раздавали листовки с призывом перечислять деньги. Там же на стадионе стояли прозрачные урны «для пожертвований», в которые бросали от мелочи да 50 гривен. А ситуация с новым владельцем клуба, по словам начальника облспортуправления Андрея Касаткина,  до сих пор не ясна.

Проиграв кировоградской «Звезде» 0:1, алчевская «Сталь» откатилась на десятое место.

Футболисты «ЛТК» пока идут без очков, поскольку проиграли третью игру подряд. На этот раз обидчиками оказался один из лидеров − харьковский «Монолит», результат 4:6.

Федерация

Как рассказал председатель федерации Виктор Безрук, наконец-то окончательно утрясен календарь юношеского первенства. Трудности возникли из-за неподготовленности команд. Например, команда из Сватово два раза заявлялась и снималась, пока окончательно не выбыли из соревнования. До последнего тянули ДЮСШ из Кировска и ФОК «Шахтер», они заявились уже после установленного срока. Кроме этого, ряд команд выставили не три возрастные группы, а две.

Комментарии к  16-му туру чемпионата области

Тур закончился с такими результатами:

ФК «Рубежное» − ФК «Стаханов»  1 : 2

«Краснодонуголь»  −  «Лисичанск-Пролетарий» 1 : 1

«Металлург-НПВК»  −  ФК «Попасная» 1 : 1

ФК «Кременная»  −  «Заря» 0 : 0

«Олимп» − «Сталь-2» 1 : 0

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук.

Игра лидеров между собой всегда вызывает интерес, в данном случае это были футболисты Краснодона и Лисичанска. Несмотря на содержательную игру, ничейный результат на расстановку в таблице не повлиял. Но результат был по игре, хотя возможности изменить счет были у обеих команд. «Порадовали» рубежане, проигравшие на этот раз не с разгромным счетом, а с разницей всего в один мяч, да еще и забившие гол. Удивил аутсайдер «Олимп», обыгравший крепкого середнячка «Сталь-2».

Мини-футбол, женский футбол

В открытом чемпионате Луганска в высшей лиге лидирует с отрывом в одно очко «Олис». В первой два лидера, набравших одинаковое количество очков, это «Байкал» и «ГСК». Во второй на восемь очков оторвался «Трубник».

В Ровеньках на шахте имени Фрунзе профком организовал минифутбольный турнир, в котором участвовали двадцать команд. Победила команда «Охрана».

СМИ

В газете «Вечерний Луганск» обсуждается ситуация, сложившаяся в клубе «Заря» и приводится заявление губернатора Антипова о том, что областные власти намерены предпринять все, чтобы сохранить команду. Газета «Ракурс» пишет о проигрыше «Стали» в Кубке Украины «Оболони».

 

12.      Львівська обл.

 

Євро-2012

Минулого тижня Львівщину на предмет готовності до Євро-2012 інспектував директор турніру Євро-2012 УЄФА Мартін Каллен. Як завжди на подібний захід не запросили журналістів, і тому інформацію місцеві ЗМІ черпали виключно з прес-релізів Львівської міськради та Львівської ОДА. Отож, за повідомленням обох прес-служб, Мартін Каллен загалом залишився задоволений побаченим. В першу чергу йому сподобалися рекреаційні можливості Трускавця, п’ятизірковий готель «Ріксус», що знаходиться у цьому місці, і тому відзначив, що було б непогано, якби одна зі збірних-учасниць Євро-2012 розмістилася саме у цьому місті. Тому у Трускавці необхідно побудувати одну з тренувальних баз до Євро-2012. Нагадаємо, що дві інші бази будуть будуватися безпосередньо у Львові − на основі стадіону СКІФ базу побудує держава, а зі стадіону «Сокіл» нову сучасну тренувальну базу зробить ФК «Львів». До речі, на зустрічі з Мартіном Калленом йшлося про те, що ще одну тренувальну базу можуть збудувати у Моршині, котрий також відомий своїми рекреаційними властивостями.

Окрім того, Мартін Каллен залишився задоволений якістю доріг зі Стрия до Львова (також напрямок до Трускавця), і також залишився задоволений темпами реалізації проекту львівського терміналу. Директор Євро-2012 відзначив вчасний початок робіт з будівництва нового терміналу, а також наголосив на важливості збереження високих темпів будівництва, − повідомив за результатами зустрічі голова Львівської ОДА Микола Кміть. Також Мартін Каллен оглянув будівництво нового стадіону у Львові. Про його думку стосовно стадіону місцеві прес-служби не написали. Разом з Мартіном Калленом Львів інспектував директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

Що стосується стадіону, то Микола Кміть минулого тижня у коментарях ЗМІ відзначив, що будівництво стадіону до Євро-2012 у Львові ускладнюється у зв’язку з тим, що є певне непорозуміння між замовником виконання робіт − Львівською міською радою та генпідрядником «Азовінтекс». Зокрема, він зазначив, що ці непорозуміння стосуються проекту будівництва стадіону, а саме − зовнішнього вигляду цього об’єкту. Тим часом директор департаменту Євро-2012 Львівської міської ради Олег Засадний зазначає, що на будівельному майданчику львівського стадіону триває нормальний робочий процес. І ніяких непорозумінь немає.

Минулого тижня у Львові також з робочим візитом щодо підготовки до Євро-2012 перебував віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник. За результатами своєї інспекції будівельного майданчика нового терміналу Іван Васюник поспілкувався з пресою. Він, зокрема відзначив, що мінтрансзв’язку України продовжило інвестиційний конкурс на будівництво нового терміналу Державного підприємства Міжнародний аеропорт «Львів» до 4 листопада. Пов’язано це з тим, що деякі потенційні учасники цього конкурсу не змогли підготувати необхідні документи, зокрема, зробити переклад документів з англійської на українську мову. Іван Васюник також додав, що на ході робіт з будівництва нового терміналу позитивно позначилося те, що відповідальність за цей об’єкт покладено на Львівську ОДА. Якщо ж інвестора не буде знайдено, то Васюник заявив, що термінал у Львові, як в принципі, в Борисполі та Харкові, будуватимуть за державні кошти. Якщо інвестора знайдуть, то він буде зобов’язаний повернути державі 40 млн. грн., що вже виділено на перші роботи з будівництва терміналу. До речі попередні роботи з будівництва нового терміналу виконуватиме компанія «Алтіс-Холдинг». Будівельна компанія «Альтіс-Холдинг» працює на будівельному ринку з 1995 року. До складу будівельної корпорації «Альтіс-Холдинг» входять понад 14 компаній.

Що стосується злітно-посадкової смуги аеропорту, то Васюник повідомив, що у цьому є відставання від графіків на кілька місяців. Проте зазначив, що отримав оновлений варіант робіт, згідно якого згаяне швидко надолужать. Тим часом директор львівського аеропорту Олександр Загрева повідомив, що за результатами розмови з власником «Азовінтексу» Олександром Тарутою, йому стало відомо, що не пізніше, як за 2 тижні біля Львова постане завод, що виготовлятиме бетон для злітно-посадкової смуги аеропорту. Згідно з вимогами, завод, який виготовлятиме бетон для злітно-посадкової смуги, має бути розташований за 3-6 км від місця заливу перону. До речі, той же Олександр Загрева повідомив, що орієнтовно 1 квітня наступного року аеропорт «Львів» закриють на проведення реконструкційних робіт. Термін цих робіт − 3,5 − 4 місяця. Львів у цей момент страхуватиме аеропорт в Івано-Франківську.

Цікаву інформацію надіслала прес-служба Львівської міськради. Як підрахували міські чиновники, Львів витратить майже 800 тисяч гривень на забезпечення будівництва об’єктів до Євро-2012 електроенергією. Також прес-служба Львівської міськради повідомила про те, що інспектори УЄФА, що нещодавно відвідали Львів, задоволені Планом мобільності міста в підготовці до Євро-2012. Проект «Плану мобільності» передбачає створення ефективної системи управління транспортними потоками в місті, яка б могла забезпечити швидкий та зручний рух вболівальників від аеропорту, вокзалу, з кільцевої дороги до стадіону і центру міста та у зворотних напрямках.

Нове кадрове призначення, що стосується Євро-2012, відбулося у Львові минулого тижня. Заступником начальника ГУ МВС України у Львівській області з питань підготовки до Євро-2012 призначено генерал-майора міліції Василя Рябошапку. Колись Василь Рябошапко очолював міліцію області. Нагадаємо, що посаду заступника начальника обласного управління з питань підготовки до Євро-2012 введено у штат обласних управлінь міліції тих міст, які прийматимуть матчі чемпіонату Європи.

Місцевий футбол

Клуби

Львівські «Карпати» у черговому турі чемпіонату України з футболу поступилися на виїзді дніпропетровському «Дніпру» з рахунком 0:3. Це вже друга поспіль поразка «зелено-білих»: попереднього разу вони програли у матчі за Кубок України донецькому «Металургу». У поєдинку проти «Дніпра» наставник львів’ян Олег Кононов вперше зіграв за схеми з двома нападниками: у стартовому складі вийшли одразу і Кузнецов, і Батіста.

Натомість ФК «Львів» у домашньому матчі чемпіонату України серед команд першої ліги на власному полі переміг охтирський «Нафтовик» з рахунком 2:0. Обидва голи були забиті у другому таймі з пенальті. Спочатку відзначився Павло Худзік, а потім Вадим Панас.

Інші футбольні новини

Цікаву новину опублікували кілька місцевих та центральних ЗМІ. Відтепер рівненський «Верес» фінансуватиме страхова компанія «Княжа». Що цікаво, власником «Княжої» є Юрій Кіндзерський, який окрім того є власником ФК «Львів».

Тим часом новим генеральним директором ФК «Львів» став Олег Лащук. Він замінив Валерія Лебідя, який відтепер опікуватиметься питанням будівництва нового стадіону клубу на базі теперішньої арени «Сокіл».

 

13.      Миколаївська обл.

 

Футбол

ЗМІ про футбол

Про збірну України

Судячи по тим матеріалам, які з’явилися на шпальтах регіональних ЗМІ, у місцевих оглядачів чомусь не має впевненості, що збірна команда України з футболу зіграє на Чемпіонаті світу 2010.

«Команда Алексея Михайличенко сохранила лишь призрачные шансы на поездку в ЮАР» («Николаевские новости», 15.09.09).

Щоб збірна України поїхала до Африки − треба 10 жовтня вигравати у англійців, які, можливо, привезуть до України дублерів. На це сподівається більшість оглядачів. «Впрочем, не факт, что нам от этого будет не легче, очень уж невнятно выглядит игра нашей национальной дружины…» (регіональне видання pravda.mk.ua, 14.09.09, «Николаевские новости», 15.09.09).

Було цього тижня повідомлення, з посиланням на champion.com.ua, що «уже в ближайшее время главный тренер сборной Украины Алексей Михайличенко может быть уволен со своего поста. По информации источников издания, президент ФФУ Григорий Суркис остался недоволен не столько результатом поединка Беларусь−Украина, как качеством игры, которую продемонстрировала наша сборная. Он даже не общался с тренером после встречи в Минске. В ближайшие дни Григорий Михайлович намерен принять решение на счет дальнейшей судьбы Михайличенко. (веб-сайт газети «Николаевские новости», 14.09.09, регіональне видання pravda.mk.ua, 14.09.09).

Прем’єр−ліга

В основному подавалися матеріали про успішний старт київського «Динамо» у Лізі чемпіонів.

«Киевское «Динамо» возглавило группу F» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 17.09.09, регіональне видання pravda.mk.ua, 17.09.09).

Порахували місцеві журналісти і преміальні, які отримають гравці і тренери київського «Динамо» за першу гру у лізі чемпіонів.

Загальна сума становить 400 тисяч євро, але «несложно подсчитать, что каждый, кто приложил руку к яркой победе в Лиге чемпионов над казанским «Рубином», получит по меньшей мере по 20 тысяч.

Как признался президент клуба президент «Динамо» Игорь Суркис, эти деньги будут выплачены из 800-тысячного бонуса УЕФА, который причитается победившей команде» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 18.09.09,  регіональне видання pravda.mk.ua, 18.09.09).

Газети також повідомили, що Міжнародна федерація футбольної історії й статистики (IFFHS) опублікувала рейтинг кращих клубів XX сторіччя. При його складанні враховувалися результати команд у європейських клубних турнірах з 1901 по 2000 роки. Це Ліга чемпіонів, кубок УЄФА, кубок кубків, суперкубок Європи.

 «Киевское «Динамо» заняло высокое 16-е место. Из украинских клубов в опубликованном топ-200 клубов еще только днепропетровский «Днепр», который находится на 162-м месте. Сюда попали пять российских клубов, выше всех среди которых «Спартак» − 49-й» («Николаевские новости», 15.09.09).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

«Из Черновцов николаевцы уехали с ничьей, а президент ПФЛ Сирота − с бочкой пива» («Николаевские новости», 15.09.09), «Устояли на грани» («Южная правда», 15.09.09, «На табло так и остались нули» (регіональне видання pravda.mk.ua, 13.09.09, «Партнер», 16.09.09, «Николаевский бизнес», 16.09.09) − це заголовки матеріалів, присвячених останньому матчу МФК «Миколаїв» з чернівецькою «Буковиною».

Загальна думка оглядачів і тренерів команди, що миколаївці грали на рівних з лідером дивізіону, старанно і самовіддано. А президент МФК «Миколаїв» Микола Марченко після матчу заявив журналістам: «Меня особенно порадовало, как местные болельщики аплодировали обоим командам за удачные действия на футбольном поле, как объективно оценивали игровые ситуации на поле. Поэтому черновицким любителям футбола за объективность − высокая оценка» («Николаевские новости», 15.09.09).

Щодо призу, з яким президент ПФЛ поїхав з Чернівців, то на матчі «Буковина» − МФК «Миколаїв» «в перерыве среди черновицких болельщиков состоялся конкурс пенальтистов. В числе участников был президент ПФЛ Святослав Сирота, который и выиграл. Наградили президента бочонком пива» («Николаевские новости», 15.09.09).

У Миколаєві сподіваються, що керівники ПФЛ і ФФУ теж завітають до міста. Відбудеться це скоро, але після того, як завершать реконструкцію Центрального міського стадіону. На останній сесії міськради депутати прийняли рішення виділити на реконструкцію спортивної арени чергові 1,5 мільйони гривень.

«Как сообщил директор главной спортивной арены области Леонид Калугер, эти деньги будут израсходованы в течение месяца. На трибунах полностью завершат земляные работы и заложат бетонный фундамент, поставив точку в нулевом цикле. Чаша стадиона будет готова под монтаж трибунных плит. Реконструкция трибун − сейчас задача номер один, в перспективе − обновление газона футбольного поля и установка мачт освещения» (регіональне видання pravda.mk.ua, 14.09.09, «Николаевские новости», 15.09.09).

18 вересня МФК «Миколаїв» приймав на своєму полі «Карпати-2» і не зміг переграти молодих львів’ян − матч завершився з рахунком 0:0.

Не забули регіональні ЗМІ повідомити, що колишньому воротареві і головному тренеру миколаївської команди майстрів Леоніду Колтуну виповнилося 65 років.

«В декабре 1992 года состоялся второй приезд Колтуна в город Николаев. Леонид Яковлевич полтора года проработал главным тренером «Эвиса» и вывел его в высшую лигу. Как тренеру ему свойственны строгость, порой жесткость. Он всегда доверял молодым, малоопытным футболистам. Игрокам стремился привить острый атакующий футбол, который приносит не только очки, но и удовольствие болельщикам» («Николаевские новости», 15.09.09).

Інші турніри

Продовжується чемпіонат області з футболу. Лідером залишається ФК «Казанка». На три очки від нього відстає ФК «Воронівка». В останніх матчах ці команди виступали дуже вдало, забивши разом 19 м’ячів, не пропустивши у свої ворота жодного голу.

«Воронівка» впевнено обіграла команду «Славія» (Баштанка) − 7:0, а казанківці іще з впевненішім рахунком 12:0 завдали поразки команді МГК (Вознесенськ).

Відбувся фінал за кубок міста Миколаєва. Традиційно за цей почесний трофей змагаються команди, які грають не лише у чемпіонаті міста, а й у чемпіонаті області. На Центральному міському стадіону зустрілися ФК «Варварівка» − «Степове». Основний час зустрічі − 0:0, 5:4 − краще пенальті пробивали варварівці. «Награждали победителей и финалистов председатель областной федерации футбола Николай Еропунов и заместитель председателя городской федерации Игорь Пономаренко. Индивидуальными призами отмечены лучшие игроки − Радиола («Варваровка») и Беличко («Колос») («Николаевские новости», 15.09.09).

Чемпіонат Миколаєва минув екватор. З’явилися тут і перші легіонери.

Команда товариства «Динамо» має у своїх рядах в’єтнамського форварда Нгуєн Чанга. У матчі з могилянцями він відзначився дублем, хоча загальний рахунок 3:2 на користь студентів.

Газети також повідомили, що з 12 по 15 вересня у місті Очакові проходив фінальний турнір найсильніших аматорських команд країни. Успішно тут виступає миколаївське «Торпедо», яке обіграла з рахунком 4:0 «Збруч-Агро» (Волочиськ, Хмельницької області) і з рахунком 2:0 миколаївці виграли у команди «Ірпінь» (Гореничи, Київська область).

«За эту команду выступают многие футбольные знаменитости. В Очакове болельщики увидели в деле Реброва, Дмитрулина, Цихмейструка...» («Николаевские новости», 15.09.09).

 

14.      Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

Депутаты Одесского областного совета хотят помочь городу в плане финансирования возведения объектов, строительство которых было запланировано в программе подготовки города к ЕВРО-2012. Ранее идею обращения к правительству с требованием продолжения финансирования города по государственной программе озвучивали представители Партии Регионов и Блока Наталии Витренко.

Депутаты написали обращение, адресованное Президенту Украины, Кабинету министров и верховной Раде. В нем они просят включить в госбюджет на 2010 год пункт о финансировании Одессы, потерявшей право принимать ЕВРО-2012, что позволит не прекращать работы по строительству и реставрации и довести все работы на объектах до логического завершения.

Инициатива депутатов, конечно, похвальна. Однако, нет никакой уверенности, что в условиях недостаточности финансирования четверки отобранных УЕФА городов (Президент пока так и не дал своего согласия на эмиссионное увеличение на 9,8 млрд.грн. бюджета) хоть что-то перепадет Одессе.

Пока остается одно − как и ранее продолжать возведение и реконструкцию объектов, входивших в программу подготовки города, из собственного кармана. Что пока не плохо получается у главного инвестора города, хозяина ФК “Черноморец”, Леонида Климова.

Как отметил в своем интервью агентству “Одесинформ” исполняющий обязанности директора департамента по подготовке и проведению чемпионата Европы 2012 года по футболу в Одессе Марат Якупов за возведение стадиона в парке им.Шевченко беспокоиться не стоит. «Я был на строящемся стадионе и могу сказать, что темпы строительства не сбавляются. Сейчас расширяется свайное поле, вдавливаются новые сваи, производятся монтажные работы. Работа ведется активными темпами. Футбольный клуб «Черноморец» взял на себя обязательства построить стадион в установленные сроки и я уверен, что их выполнит в нынешних условиях экономического кризиса и, несмотря на то, что Одессу несправедливо лишили права проведения матчей Евро-2012», − подчеркнул Марат Якупов.

ФУТБОЛ

Премьер-лига

Реброву “тельняшка” не к лицу, а Ващуку − в самый раз.

Кипит работа в тренерском штабе “Черноморца” по привлечению в состав команды футболистов из числа свободных агентов. Новый спортивный директор клуба Олег Блохин даже попытался пригласить в Одессу уже работающего в киевском “Динамо” тренером дубля Сергея Реброва.

«Разговор с Блохиным действительно был, — сказал Ребров. — Он меня приглашал в „Черноморец“, но в итоге мы ни к чему не пришли. Я сказал Олегу Владимировичу, что я вернулся в „Динамо“, хотел бы продолжать работать в своем родном клубе в качестве тренера и никуда отсюда не собираюсь уходить».

А вот другой бывший динамовец Владислав Иващук в который раз пришелся в Одессе ко двору. Опытный защитник уже в третий раз стал полноправным игроком “черно-синих”. Сыгравший до этого в составе “моряков” 32 матча Ващук подписал контракт с “Черноморцем” до конца нынешнего чемпионата. Остается надеяться, что опыт Ващука поможет обороне команды стать  более надежной.

Первый блин Баля…

Первый официальный матч “Черноморца” под руководством Андрея Баля, как и большинство предыдущих в этом чемпионате, команда проиграла. Не думаю, что с приходом новой тренерской команды кто-то из болельщиков “моряков” рассчитывал на моментальное исцеление “больного”. Но, все же, первые симптомы выздоровления в этой игре можно было заметить.

Наставник “черно-синих”, как и обещал, привлек в состав игроков из отлично выступающего в своем турнире резерва основной команды. У команды уже появилась осознанность в атакующих действиях. Реализация же созидаемого, как и прежде, оставляет желать лучшего.

В первом тайме Васин не смог реализовать выход один на один с голкиперов хозяев. Затем он же и Ребенок мощно пробивали с дальних дистанций, но мимо цели. А вот мариупольцы смогли реализовать свое небольшое преимущество в напористости действий. На 29-ой минуте Пуканыч подал с левого края в район вратарской площади, Касьян, не добравшись до мяча, столкнулся с Ширяевым, а подоспевший Тищенко забил гол в уже пустые ворота.

Ближе к перерыву уже Левига имел возможность сравнять счет, но его сильный удар из пределов штрафной сумел нейтрализовать Романенко.

Во втором тайме гости еще несколько раз имели голевые шансы, но мяч никак не хотел залетать в сетку. Отлично пробивал со штрафного Васин, но и здесь кипер “Ильичевца” был на высоте, вытащив круглого из левой “девятки”.

Хозяева отвечали контратаками, но до поры − до времени Ширяеву удавалось оставлять свои ворота в неприкосновенности. “Помог” мариупольцам Якименко…На 71-ой минуте после подачи с угла Пуканыча, мяч нашел ногу игрока “Черноморца” и от нее влетел в сетку ворот Ширяева.

Гости пытались забыть хотя бы один мяч, но их атаки в конце поединка, как и предыдущие, закончились ничем. В итоге − поражение 2:0, уже шестое в семи проведенных матчах чемпионата и предпоследняя строчка в турнирной таблице. 

“Черноморец” выступал в следующем составе: Ширяев, Гришко, Бедный, Ващук, Белецкий, Райчевич (Балашов, 68), Бондаренко, Левига (Пинеда, 59), Якименко (Диденко, 75), Ребенок, Васин.

Послематчевый комментарий главного тренера ФК “Черноморец” Андрея Баля.

− Я благодарен ребятам за хорошую игру. К сожалению, сегодня была слабая реализация. Вы наверняка заметили, что в составе «Черноморца» вышло несколько футболистов, которые делают первые шаги в большом футболе. Их игрой я тоже остался доволен. Жаль, что Якименко забил в свои ворота, но это бывает в футболе. Наши футболисты продемонстрировали хорошую самоотдачу, а игра, как по мне, смотрелась. Что касается результата, то нам есть, над чем работать. В частности, над реализацией. Не стоит также забывать, что не приехали заболевший Косырин и получивший небольшое повреждение Васкес. Так что, нам еще есть, кем усилиться.

Первая лига

Неудачный выезд «Днестра»

В субботу, 19 августа овидиопольский “Днестр” проводил выездной матч против тернопольской “Нивы”.

Счет встречи оказался идентичным результату “старшего брата” “Днестра”. “Нива”, забив по голу в каждом из таймов, оставила гостей не у дел. На 28-ой минуте Захаревич, совершив сольный проход, поклал “круглого” в левый угол ворот гостей. А на 50-ой дальний удар Беркита застал Красовского в расплох. Гости предпринимали попытки для спасения результата, но так и не смогли пробить оборону “Нивы”.

“Днестр” выступал в следующем составе: Красовский, Хромых (П.Ковальчук, 86), В.Лещук, Немчанинов, Вишталюк, Полтавец, Мочуляк, Д.Пархоменко, Продан (Каблаш, 70), Кошка (Пицык, 55), Качур (Залевский, 46).

Поражение 2:0 оставляет “Днестр” на 14-ой позиции в турнирной таблице с 9-ю пунктами в активе. В следующем туре овидиопольцы принимают на своем поле “Десну” из Чернигова. Матч состоится в среду, 23-го сентября.

Вторая лига

Уверенная победа “Бастиона”

Вот кто точно радует своей игрой болельщиков, так это ильичевский “Бастион“. В матче 8-го тура «Бастион» принимал на своем поле лидера первенства черновицкую «Буковину» и не оставил своему сопернику ни одного шанса на положительный исход. Зрители, собравшиеся в пятницу, 18 сентября на трибунах стадиона «Школьный» увидели результативную игру и уверенную победу подопечных Краснянского.

А уж игроки “Бастиона” постарались! Сначала Павлов на 12-ой минуте открыл счет, а затем Нечипорук на 23-ей и 27-ой минутах довел его до разгромного, реализовав два одиннадцатиметровых. За 3 минуты до перерыва Коробкину таки удается отквитать один мяч, дав тем самым своей команде надежду на спасение матча. Однако другого мнения был Сантрапинских. На 50-ой минуте он четко реализовал передачу Белмохтара, снова доведя счет до разгромного − 4:1! Правда, все тот же Коробкин сумел забить и во второй раз. На 57-ой минуте он ударом головой делает счет 4:2.

В оставшееся время обе команды могли забить, но оборона в итоге оказывалась сильнее атаки. В итоге уверенная победа “Бастиона”, который сравнялся со своим соперником по набранным очкам, деля с “Буковиной” 2-3 места. Отрадно отметить атакующую мощь ильичевцев. В семи играх подопечные Краснянского 16 раз огорчали голкиперов своих соперников!

“Бастион” выступал в следующем составе: Череднюк, ПАВЛОВ, Волчков, Вит.Рудой, Вл.Рудой, Д.Коваленко, Нечипорук, Гавенко (А.Данильченко, 85), Сантрапинских (Барба, 90+1), Панченко (Тараров, 63), Белмохтар (Бредис, 90+3).

МИНИ-ФУТБОЛ

Бизнес лига

Оставшиеся без главного блюда − игр в чемпионате Украины среди команд высшей лиги по мини-футболу, все любители этой игры с нетерпением ждали старта очередного сезона одесской Бизнес-лиги.

Первые игровые дни Малой и Премьер лиги показали, что всех нас ожидает бескомпромиссная борьба на всем протяжении турнира.

Премьер лига, 1-й тур

«Промрынок 7 км» − «Eversley»  0:0

«Элефант» − ТГО − 1:0(0:0)

«Глобус» − «Константа» − 4:1(0:0)

«Элефант-Юг» − «Dream Team» − 4:3(2:3)

Первый тур Премьер лиги сразу принес неожиданный результат.  Действующий чемпион лиги − «Промрынок 7 км» − не смог переиграть видоизменившийся “Союз”, ставший  «Eversley» − 0:0.

В матче призеров прошлогоднего первенства «Элефант» лишь на 39-ой минуте сумел пробить оборону неуступчивого ТГО. Гол Калмацуя в итоге стал победным.

“Глобус” лишь во втором тайме сумел распечатать ворота “Константы”. Но все закончилось закономерно. Строители на классе дожали своего соперника − 4:1.

В интригующей концовке “Элефант_Юг” сумел не только сравнять счет, но и вырвал победу в непросто складывашемся матче с “Дрим Тим”. Хет-трик Максименюка принес победу “слонам” 4:3.

Символическая сборная тура Премьер-лиги:

Евгений Кавун («Eversley») − Кирилл Красий («Eversley»), Александр Калмацуй («Элефант»), Виктор Пюро («Глобус»), Евгений Максименюк («Элефант-Юг»).

Игрок тура: Евгений КАВУН («Eversley»)

Малая лига, 1-й тур.

«Черное море» − «Орион» − 8:1(6:1)

«Шаго Групп» − «Кристалл» − 1:5(1:4)

«Еднiсть» − «Торнадо-спорт» − 3:1(1:1)

«Эллада» − «Metals Ukraine» − 7:5(3:1)

«Фонтан» − «Новолог» − 2:8 (1:3)

«Кодекс»  − «Альфа-Пак» − 3:7 (0:4)

«Диадора»  − «Ника» − 2:3(0:1) 

«Сана Плюс» − «Глобус»-2 − 1:9 (0:2)

«ПРГ Юнайтед»  − «Uni-Laman Group» − 1:3 (1:1)

 

15.      Полтавська обл.

 

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

Указом президента України № 729/2009 р Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фізичної культури і спорту. За вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, професіоналізм та досягнення високих спортивних результатів головного тренера ФК «Ворскла» Миколу Петровича Павлова нагороджено орденом «За заслуги» III ступеня.

15 вересня − відсвяткував день народження один з найбільш недооцінених українських голкіперів, страж воріт і капітан полтавської «Ворскли» Сергій Долганський. 35 років − це майже критичний вік для футболіста, особливо, в Україні. Футболістів, старших за 34 роки, в Україні лише дев’ятеро. Форвард полтавської «Ворскли» кінця 90-х років Іван Шарій (до речі, найкращий бомбардир полтавців усіх часів) останній свій матч провів у віці 41 рік 5 місяців 24 дні − і це рекорд найвищого дивізіону України.

Першість України. Друга ліга

Відбулися матчі 8-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги у групі «Б». У Полтаві у цікавому протистоянні зустрілися ФК «Полтава» та «Сталь» (Дніпродзержинськ). Команди, які за підсумками минулого сезону потрапили до числа призерів, є сусідами по турнірній таблиці. Попри неоптимістичні прогнози полтавських вболівальників, щодо результату гри, підопічні Івана Шарія справилися з поставленою задачею. На 12-й хвилині матчу Павло Новицький, який дебютував у складі ФК «Полтава», ударом головою відкрив рахунок. Подвоїв результат Армен Акопян, реалізувавши на 28-й хвилині пенальті. В цілому господарі протягом матчу володіли перевагою, створили багато небезпечних моментів у воріт суперника. «Сталь» в свою чергу практично не мала шансів бодай на нічию.

«Кремінь» упустив перемогу в домашній зустрічі проти «Шахтаря» із Свердловська. Кременчужани відкрили рахунок на 66-й, а гості відігралися на 77-й хвилинах. У підсумку нічия 1:1, ось така магія цифр. Нарешті своїх вболівальників порадував комсомольський «Гірник-Спорт» спорт, перемігши «Олком» − 2:0. Щоправда мелітопольці в цьому сезоні демонструють невисокий клас гри.

Центральний матч 8-го туру відбувся в Армянську де зустрічалися перша й друга команди − місцевий «Титан» та «Олімпік» (Донецьк). Господарі, поступаючись за дві хвилини до фінального свистка, зрівняли рахунок, а в доданий час забили переможний м’яч. Підсумок зустрічі 2: 1 і «Титан» іде у відрив, маючи в активі 25 очок. Приємно, що найближчими переслідувачами команди з Армянська є ФК «Полтава» та «Кремінь» у яких по 17 та 16 очок відповідно. «Гірник-Спорт» поступово вибирається з підвалин турнірної таблиці і зараз з шістьома очками посідає 11 місце.  

У наступному турі, що відбудеться 19-го вересня команди Полтавщини грають на виїзді. Центральний матч туру це гра в Донецьку між «Олімпіком» та «Кременем». Інші пари такі «Іллічівець-2» − ФК «Полтава», «Сталь» − «Гірник-Спорт».

Чемпіонат області

Відбулися матчі 15-го туру чемпіонату Полтавщини з футболу. У стані лідерів без очкових втрат: ФК «Велика Багачка» розгромив у Кобеляках «Колос» − 3:0, з таким же рахунком ФК «Жоржівка» на виїзді переграв ДЮФШ «Ворскла», а кременчуцький «Гірник» забив два «сухих» м’ячі у ворота зіньківського «Колоса». У напруженому протистоянні двох середнячків «Колос» (Дмитрівка) та «Локомотив» (Гребінка) зафіксовано нульову нічию. З інших матчів «Сула» (Лубни) поступився ФК «Пирятин» − 0:1, а Молодь-ПДПУ переграв ФК «Миргород» − 2:1

У турнірній таблиці лідирує ФК «Велика Багачка» − 42 очка, друге місце посідає «Гірник» − 39, третя сходинка за ФК «Жоржівка» − 32 очка.

 

16.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

Епопея з продажем аеропорту

Епопея з продажем обласного комунального підприємства “Міжнародний аеропорт Рівне”, який практично втратив шанси слугувати запасним для прийому гостей ЄВРО-2012, триває. Після невдалих спроб домовитися про купівлю з чехами, летовищу черговий раз шукають власника, щоправда торгуватимуться тепер за новою ціною.

Рівненський аеропорт знову виставлять на торги, але після повторної оцінки. Про це йшлося на засіданні постійної комісії з питань духовності, культури та соціальної політики обласної ради. Як пояснив начальник головного управління економіки та інвестиційної політики РОДА Ігор Тимошенко, дія експертної оцінки, яку провели минулого року, закінчується 21 жовтня. Оголосити та провести аукціон до цієї дати не дозволяє процедура. До того ж, запевняє чиновник, за цей рік могло змінитися чимало факторів. Зокрема потрібно врахувати зміну кредиторської заборгованості підприємства, переоцінити його активи. Лише після цього аеропорт повторно виставлять на торги.

— Ми не відкидаємо ідею продажу аеропорту, навпаки — активно працюємо над її втіленням, — каже Ігор Тимошенко. — Зокрема, другого жовтня у Мюнхені відбудеться велика виставка “Реал Експо”, де Рівненський аеропорт представлятиме як інвестиційну пропозицію для інвесторів (фактично за свій кошт) одна з німецьких девелоперських компаній, з якою ми підписали меморандум про співпрацю.

Можливість, що саме тут знайдеться інвестор, який нарешті оформить з Рівненщиною договір купівлі аеропорту, Ігор Тимошенко аж ніяк не виключає.

Футбол

Перемоги дочекалися

Радикально оновлений „Верес” здобув першу домашню перемогу у нинішньому чемпіонаті другої ліги. Підопічні Андрія Ковтуна переграли новачка ліги − ФК „Львів-2” − 2:0.

А за годину до матчі рівненські журналісти зустрілися з міським головою рівного  Володимиром Хомком, директором Західної дирекції страхової компанії „Княжа” Володимиром Сидорчуком і представником СК „Княжа” Романом Василишиним. Але учасники прес-конференції нічого особливого не повідомили, хоча й озвучили суму спонсорської підтримки рівненської команди. До закінчення першого кола, як зазначив Володимир Сидорчук, компанією виділено приблизно півмільйона гривень. Він також підтвердив, що першим завданням для „Вереса” повинно стати підвищення у класі.

І наче у підтвердження озвучених завдань футболісти рівненської команди з перших же хвилин зустрічі серйозно взялися за справу. Господарі грали швидко і комбінаційно, однак і молоді львів’яни прагнули продемонструвати, що недарма грають у професійній лізі. І лише наприкінці першого тайму перевага „Вереса” втілилася у гол Дмитра Синчука зі штрафного удару.

Після перерви господарі продовжували атакувати, та гості не лише захищалися, а й контратакували. Проте захист і воротар „Вереса” діяли безпомилково, що лише додало впевненості гравцям атакуючої лінії. І вони „віддячили” ще одним влучним ударом − його на свій рахунок записав черговий новачок рівненського клубу, двадцятирічний Рустам Наврузов. Отож, прогнозована перемога „Вереса” − 2:0 .

На кону − чемпіонство

Не на жарт розгорнулися пристрасті за чемпіонське звання як в першій, так і в другій обласних лігах. Зокрема, в першому дивізіоні рівненська «Славія» наздогнала за кількістю набраних очок цьогорічного лідера березнівський «Случ», перемігши в неділю на виїзді ФК «Велбівно» 2:0. А от нічия 2:2 «Ізотопа-РАЕС» з «Гощею-АМАКО», відкинула кузнецовців на третю сходинку турнірної таблиці.

Якщо в першій лізі найгостріша боротьба розгорнулася за титул чемпіона, то в другій неабиякої гостроти набуває суперництво за другу путівку підвищення в класі. Йдеться про протистояння «Горизонту» і «Фортуни», котрі в минулу неділю «з’ясовували» стосунки в очному поєдинку. Сильнішою виявилася «Фортуна», котра перемогла з рахунком 3:1. Щоправда, керівництво «Горизонту» готує протест з приводу виходу на поле граючого тренера Віталія Шевчука, який начебто має перебір жовтих карток.  Наразі в другому дивізіоні лідирує володимирецька «Енергія» (41 очко), «Фортуна» (Омеляна) з 35 очками на другому місці. Трійку лідерів замикає «Горизонт» (Костопіль), в активі якого 34 очки.

 

17.      Сумська обл.

 

Євро-2012

У Сумах в Українській академії банківської справи пройшов Національний відбір «Європейський молодіжний парламент − Україна». Його учасниками стали сто делегатів з усіх областей України, а також Автрії, Білорусі, Великобританії, Німеччини, Грузії, Нідерландів, Польщі, Румунії та Словакії.

Школярі і студенти в секціях обговорювали тему пошуку шляхів подолання економічної кризи в Україні.

Серед найбільш цікавих секцій виявилася транспортна, де мова йшла про вирішення проблем підготовки і проведення в Україні Євро-2012. Учасники секції зійшлися на думці, що успіх організації в Україні європейської першості багато в чому залежатиме від вирішення транспортного питання, у зв’язку з чим вони висловили своє бачення даної теми та дали пропозиції щодо її розвитку.

Делегація міста Суми на чолі з міським головою Геннадієм Мінаєвим з триденним офіційним візитом відвідала у Польщі місто-побратим Гожу Вєлькопольський. Поляки запросили сумчан на відкриття нової швидкісної траси, яка здана в експлуатацію в рамках підготовки країни до Євро-2012. Під час зустрічі з керівництвом міста сторони обговорили напрямки подальшої співпраці, обмінялися досвідом, зокрема, сумчани цікавилися технологією будівництва автомагістралей, що є для них актуальним напередодні Євро-2012.

Місцевий футбол

19 вересня відбулися матчі 12 фіналу Кубку області на призи товариства «Колос».

ЗМІ

Газета «Панорама» за 16 вересня під заголовком «Про мудру гру великого тренера» вмістила коментар спортивного журналіста видання Олександра Грінки до гри між збірними Білорусі та України, у якому піддається критиці проведений українцями поєдинок та тренер збірної Олексій Михайличенко.

«Сразу после позорной ничьей украинцев в матче с белорусами уж очень хотелось, чтоб хорваты обыграли на выезде англичан и досрочно забронировали себе место на чемпионат мира. А мы бы наконец закончили созерцать «мудрую» игру нашей сборной в отборочном цикле. Не знаю, как самому «великому» тренеру Алексею МИХАЙЛИЧЕНКО, но по крайней мере мне и  еще не одной тысячи украинских болельщиков было до боли стыдно смотреть за действиями наших футболистов на поле стадиона «Динамо» в Минске. Футболисты порой не знали, что делать с мячом, а пасовать при каждом удобном случае вратарю — это, наверное, было одно из главных стратегических указаний наставника украинской команды на этот матч. И эту «тактику» мы наблюдаем чуть ли не во всех встречах сборной. И после всего этого главный тренер заявляет, что у него нет претензий к игрокам! Сябры после изматывающего матча в Загребе носились как угорелые у себя дома. Потому что они, наверное, уважают своих болельщиков, а нашим на это уважение начхать. Они великие и гордые. И после всего этого мы хотим выиграть у англичан? Не смешите! Это произойдет, если британцы приедут в Днепропетровск вторым составом и забьют сами себе гол. Если мы попадем в ЮАР — лично отправлю телеграмму с поздравлениями Михайличенко и извинюсь за эти свои мысли».

Місцеві ЗМІ вмістили звіти про поєдинок чемпіонату України серед команд другої ліги між ФК «Суми» та другою командою маріупольського «Іллічівця», який завершився перемогою сумчан з рахунком 4:1. Газета «Данкор» за 16 вересня цитує президента ФК «Суми» Вадима Гордієнка, який на  післяматчевій прес-конференції відзначив покращення результатів команди. За його словами, воно викликано збалансованістю складу, а також поліпшенням фінансових показників, що дає змогу поліпшувати матеріально-технічну базу команди та побуту гравців.

 

18.      Тернопільська обл.

 

Місцевий футбол

Турніри, чемпіонати, кубки

Фізична культура і спорт посідають провідне місце у підвищенні професійної підготовки працівників правоохоронних органів Тернопільщини. А футбол у динамівських колективах традиційно користується особливою популярністю.

На спортивній базі “Динамо” відбулися фінальні ігри чемпіонату Тернопільської обласної організації ФСТ “Динамо” України з міні-футболу за програмою змагань “Динаміада-2009”, присвячені 85-річчю створення Фізкультурно-спортивного товариства “Динамо” України.

У змаганнях брали участь 120 учасників з 12 команд колективів фізичної культури правоохоронних органів. Тут змагалися найактивніші спортсмени тернопільської міліції, у тому числі податківці та працівники Служби безпеки.

Найкращу майстерність довела футбольна команда УСБУ в Тернопільській області, яка у фінальній зустрічі з рахунком 3:0 перемогла команду УМВСУ, почесні друге та третє місця посіли команди УМВСУ в Тернопільській області та управління податкової міліції державної податкової адміністрації.

Кращим гравцем чемпіонату визнано Олександра Корлиханова − гравця команди УСБУ в області.

Команди-переможці та призери змагань нагородили кубками, дипломами та грамотами обласної ради “Динамо”.

На тренувальному полі Центрального стадіону Тернополя відбулася товариська гра між командами Тернопільських міських організацій ВО “Свобода” та проекту Арсенія Яценюка “Фронт змін”.

Переможцем футбольної баталії у підсумку виявилася ВО “Свобода”. Рахунок зустрічі − 3:0. Героєм матчу став “свободівець” Руслан Майдан. Він уже у середині першого тайму відкрив рахунок. У другій половині Руслан Майдан ще двічі відзначився, зробивши хет-трик.

У Монастириському районі настала пора вирішальних поєдинків в аматорському футболі. Перший етап районного чемпіонату визначив по п’ять кращих колективів з двох груп, які із збереженням набраних у матчах між собою очок і розіграють нагороди турніру. З першої групи право продовжити змагання вибороли команди районного центру, Горожанки, Гончарівки, Високого та Яргорова. З другої − Лядського, Доброводів, Дубенків, Швейкова і Вістря.

На справжнє футбольне свято вже не перший рік перетворюється і розіграш районного Кубка, присвяченого Дню Незалежності. Раніше цим почесним трофеєм володіли колективи з Григорова, Криниці, Ковалівки, Коропця і районного центру. А за цьогорічний трофей у вирішальному поєдинку на міському стадіоні Монастириської господарі з “Галичини” за переповнених трибун сперечалися з горожанським “Опіллям”. Остання команда, яка є чемпіоном району минулого року, відсвяткувала перемогу з рахунком 1:0 завдяки влучному удару Ярослава Бойка.

Кубковий трофей вручив переможцям заступник голови райдержадміністрації Валерій Сосницький. Організатори відзначили також кращих гравців матчу Олега Петльованого та Артура Пилатюка, тренера “Опілля” Григорія Грабара.

Триває чемпіонат області з футболу. На дистанції залишилося всього дев'ять колективів, адже слідом за “Товтрами” з Козлова відмовилися від участі у першості і “Вікторія-Агро” з Козови. Причина традиційна − недостатньо фінансів. Тож 13 вересня відбулися лише три матчі: ФК “Ланівці” − “Марспирт” − 0:1, ФК “Тернопіль” − “Колос” (Бучач) − 4:0, “Нива” (Теребовля) − “Агро-Збруч” (Підволочиськ) − 0:0.

ФК “Нива”

9 тур. Перша ліга. “Нива” (Тернопіль) − ПФК “Олександрія” − 0:3.

“Нива”: Ільющенков − Куянов, Дручик, Ковальчук, Гурка (Лівіцький, 87) − Путраш, Жерш (Семенина, 81), Захаревич (Розман, 77), Беркита (Рябий, 75) − Малий, Подробаха (Сокіл, 88).

Перемогу над іванофранківським “Прикарпаттям” тернопільській “Ниві”, на жаль, у серію перетворити не вдалося. “Нива” потрапила під олександрійський каток, і якщо рівнем гри головний тренер тернополян Віктор Ряшко залишився задоволений, і навіть похвалив своїх підопічних, то рахунок на табло викликав у тернопільських уболівальників легкий шок.

Легкий, адже усі розуміли, що “Олександрія” та “Нива” нині перебувають на кардинально протилежних полюсах за своїм рівнем (це стосується і інфраструктури, і складу, і капіталу), тож і на щось суттєве у плані набуття очок

не сподівалися. Хоча у першій тридцятихвилинці “Нива” мало чим відрізнялася від господарів − небезпечних моментів практично не було, тож течія гри почала навіювати мрії про нульову нічию. Та все зіпсувала трихвилинка під завісу тайму − місцева зірка Шупік двічі вразив ворота “Ниви”.

Стартові хвилини другого тайму тернополяни провели на половині поля господарів, Беркита і Малий поцілили навіть у поперечину воріт гостей (щоправда, Павло з положення поза грою). Та дивідендів атаки гостей не дали жодних, проте вони пропустили нелогічний третій гол. Недавній тернополянин Дмитро Суспіцин (до речі, ворота господарів захищав також добре відомий тернополянам Юрій Паньків) “продерся” лівим флангом і перетворив рахунок на розгромний − 3:0. Незаслужено велика, проте логічна перемога ПФК “Олександрії”.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”: “Атакували-атакували, поки їм не “наклепали” − про матч “Нива” − ПФК “Александрія”, у якому тернополяни програли з рахунком 3:0.      

“Вільне життя”: “Паньків не пропустив, Суспіцин забив, а в підсумку “Нива” програла − 0:3” − двоє з п’ятьох колишніх гравців “Ниви”, які нині захищають кольори “Олександрії”, безпосередньо долучилися до перемоги своєї нинішньої команди у матчі 9 туру над підопічними Віктора Ряшка. Голкіпер Юрій Паньків надійно відстояв на останньому рубежі всі 90 хвилин ігрового часу. А півзахисник Дмитро Суспіцин, замінивши в перерві автора двох голів у ворота Олександра Ілющенкова Євгена Шупика, на 73-ій хвилині приніс господарям перемогу з великим рахунком 3:0. Після завершення зустрічі наставник тернополян визнав закономірність такого підсумку, хоча все ж зауважив, що три “сухі” м’ячі “Ниві” таки забагато. Тернополяни гідно протистояли господарям, мали за гру два-три непогані моменти засмутити свого колишнього партнера. Втім, випадковими забиті три голи, переглянувши відеозапис, теж не назвеш. З боку тернопільських оборонців мали місце елементарні помилки при захисті власних воріт.

“Місто”: “Ще одна поразка “Ниви” − тернопільська “Нива” зазнала чергової, вже шостої, поразки у поточному сезоні Першої ліги. Цього разу у ролі кривдників нашої команди виступили футболісти ПФК “Олександрія”. У складі команди з Кіровоградщини помітну роль відіграли й екс-гравці “зелено-жовтих” Юрій Паньків та Дмитро Суспіцин. Перший не дозволив забити бодай м'яча у ворота господарів, а другий забив останній гол у матчі.  

“RIA-плюс”: “Нива” зіграє 19 вересня” − подано анонс матчу тернопільської “Ниви” з овідіопольським “Дністром”. Матч із “Дністром” буде дуже важливим для тернополян через те, що “Нива” веде боротьбу за виживання.  

“20 хвилин”: “Вояж в Олександрію завершився фіаско” − поразкою тернопільської “Ниви” з рахунком 0:3 завершилася поїздка команди в Олександрію. 

“Номер один”: “Нива” виступає у ролі учнів” − поразка 0:3 в Олександрії для “Ниви” є завеликою, сказав на післяматчевій прес-коиференції головний тренер “Ниви” Віктор Ряшко. При цьому похвалив господарів, які знаходяться не на своєму місці у турнірній таблиці. Також тренер сказав, що тернополяни наразі виступають у ролі учнів. Команда молода, але має хороші перспективи.

“Свобода”: “Невдачі продовжуються” − на жаль, тернопільська “Нива” не могла скласти гідну конкуренцію суперникам. У матчі 9 туру тернополяни програли черговий матч у Олександрії. Подано турнірне становище команд Першої ліги. 

Збірна України   

“Нова Тернопільська газета”: “Чекаємо на помсту по-англійськи…” − від матчу української національної збірної з білорусами можна було чекати чого завгодно, але така бездарна та інертна гра української команди все одно стала несподіванкою. Тепер в Україні гіпотетичні шанси на вихід з групи, які водночас можна вважити і суперреальними. Мова − про налаштування на гру в Україні грізних англійців. Якщо вони вийдуть так, як проти хорватів, то нас чекає ганьба − ще більша від балканської. 

Український футбол

“Нова Тернопільська газета”: “Анонс: Нас чекає дуже цікавий матч” − головний тренер київського “Динамо” Валерій Газзаєв напередодні матчу групового етапу Ліги Чемпіонів проти казанського “Рубіна” зазначив, що єврокубковий досвід його підопічних навряд чи зіграє визначальну роль в протистоянні з російським клубом. “Як я вже казав, наша група найскладніша у цьому розіграші Ліги чемпіонів. Тому і нам, і всім нашим суперникам буде досить непросто… І в нас, і у “Рубіна” є чимало гравців, які виступають за свої національні збірні, а тому вони вже пройшли добре загартування у міжнародних матчах. Казанська команда вже другий рік поспіль показує досить стабільну гру. Отже нас чекає дуже цікавий матч, − зазначив тренер “Динамо”.

“Кубок України: З нижчих − лише “Волинь” − про матчі 1/8 фіналу Кубка України. Подані результати усіх матчів.

“20 хвилин”: “ОСК “Металіст” під загрозою” − харківський стадіон “Металіст” вже двічі отштрафували УЄФА через поведінку вболівальників. УЄФА попередив ФК: у випадку повторення вболівальниками численних порушень поведінки на стадіонах − запалення піротехнічних засобів і нецензурних скандувань, − клубний стадіон може бути дискваліфікований у будь-який момент.

“Москву − вже брали, Казань − взяли!” − перемогою з рахунком 3:1 завершився для київського “Динамо” дебютний поєдинок у Лізі чемпіонів сезону 2009-2010 років. “Битим” на київському стадіоні імені Валерія Лобановського став минулорічний чемпіон Росії − казанський “Рубін”. 

“Вільне життя”: “А таки сильніші за росіян” − перед стартом київського “Динамо” в груповому турнірі Ліги чемпіонів сезону 2009-2010 років рідко хто із спеціалістів віддавав перевагу нашій команді у зустрічі з чемпіоном Росії − казанським “Рубіном”. Під враженням впевненого виступу суперника в своєму чемпіонаті більшість спрогнозувала нічийний підсумок. Хоч, звісно, були й такі, які поставили на перемогу однієї чи іншої команди. Прогнози прогнозами, але лише очне протистояння мало дати відповідь на запитання, хто чого вартий. Виконавці, які нині складають основу українського чемпіона, в новому сезоні ще серйозних випробувань, за великим рахунком, не мали. Тому й, цілком природно, чи не на перший план за цієї ситуації виходила здатність нинішнього наставника команди Валерія Газзаєва влучити “в десятку”. Тобто випустити на поле саме тих своїх підлеглих, які змогли б забезпечити необхідний результат у домашньому поєдинку. І, треба віддати належне російському спеціалісту, він зайвий раз підтвердив, що є фахівцем високого рівня. “Динамівці” виграли − 3:1. 

“Кубок України: Без сенсацій” − поєдинки 1/8 фіналу розіграшу Кубка України, за великим рахунком, принесли хіба один несподіваний результат. Луцька “Волинь” з рахунком 2:1 здолала на своєму полі криворізький “Кривбас”. Утім, сенсаційним і його не назвеш. Після кількох проведених у першій лізі сезонів Віталій Кварцяний укотре заповзявся повернути своє дітище до чільного дивізіону. І традиційно робить це з допомогою запрошення доволі майстровитих виконавців чи не з усього світу. Натомість “Кривбас” нині є аутсайдером прем’єр-ліги. Головний його тренер Олег Таран після кожного матчу не втомлюється розповідати про те, які погані в його розпорядженні футболісти. А ті, як можуть, стараються слова свого наставника підтвердити. Подано результати поєдинків 1/8 фіналу.

“Свобода”: “Кубок України: Майже без несподіванок” − про матчі 1/8 фіналу розіграшу Кубка України. Старші за рангом упевнено пе­реграли своїх суперників і тільки луцька “Волинь”, яка представляє першу лігу, зуміла вибити з боротьби колектив прем'єр-ліги криворізький “Кривбас”. Подано результати матчів. 

“Бездомні чемпіони” − футбольна збірна України серед бездомних вперше у своїй історії стала чемпіонами світу. У фінальному поєдинку наша команда здобула перемогу над збірною Португалії з рахунком 5:4. Чемпіонат серед бездомних проводився усьоме. До Мілана приїхали 48 команд із п'яти континентів. До цього найвищим досягненням українців на таких турнірах були бронзові нагороди, завойовані у 2005 році. Наступний чемпіонат світу відбудеться у Ріо-де-Жанейро.

Тернопільський футбол

“Нова Тернопільська газета”: “Чемпіонат області: результати” − подано результати матчів 16 туру чемпіонату області з футболу. 

“Місто”: “У міні-футбол зіграли силовики” − про фінальні ігри чемпіонату обласної організації ФСТ “Динамо” України з міні-футболу за програмою змагань “Динаміада-2009”, присвячені 85-річчю створення фізкультурно-спортивного товариства. У змаганнях брали участь 120 учасників із 12 команд колективів фізичної культури правоохоронних органів, у тому числі податківці та працівники Служби безпеки. Найкращу майстерність довела футбольна команда УСБУ в області, яка у фінальній зустрічі з рахунком 3:0 перемогла команду УМВСУ, почесні друге та третє місця посіли команди УМВСУ в області та управління податкової міліції ДПА.

“Вільне життя”: “За успіхи − шана” − у Тернопільському національному педагогічному університеті урочисто вшанували переможців 7 чемпіонату Європи з футболу серед студентських колективів. Добрі слова, підкріплені преміями та пам’ятними призами, знайшлися для гравців і тренерів “Педуніверситету”, які цього року, вдруге ставши срібними призерами вітчизняної студентської першості, з першої ж спроби підкорили континентальний олімп, знайшлися у ректора ВНЗ Володимира Кравця, мера Тернополя Романа Заставного, декана факультету фізвиховання Володимира Омеляненка, віце-президента Всеукраїнської футбольної асоціації студентів Олега Первушкіна, заступника керівника обласного відділення НОК України Віталія Ігнатенка та інших. У відповідь наставники Василь Івегеш і Анатолій Назаренко, самі футболісти пообіцяли, що докладуть всіх зусиль, аби порадувати новими перемогами як рідний університет, так і Тернопіль, честь якого вони захищають в обласних аматорських змаганнях. Переможний сезон “Тернополя-Педуніверситету” триває. Команда вже стала володарем кубка Тернопільщини. І в обласному чемпіонаті вона є першим кандидатом на перемогу.

“Віталій Соловей і Мирослав Танчик − чемпіони ХХІ літніх Дефлімпійських ігор” − звістка про вагомий спортивний успіх тернополян надійшов із далекого зарубіжжя. Вона стосується представників Тернопільського обласного центру з фізичної культури і спорту інвалідів. В останній день ХХІ літніх Дефлімпійських ігор, які завершилися у тайванському Тайбеї, збірна України з футболу у вирішальному поєдинку з командою Росії перемогла з рахунком 3:2 і додала до скарбнички національної команди двадцяту золоту медаль. До цього успіху безпосереднє відношення мають два вихованці заслуженого тренера України Ярослава Бойка − брати Віталій Соловей і Мирослав Танчик. Зокрема, у півфінальній зустрічі з французами одним з героїв став останній з них, допомігши своїми двома влучними ударами здобути перемогу з рахунком 4:0. А в золотому матчі переможний гол записав на свій рахунок саме Віталій Соловей.

“Вирішальна пора” − про перебіг матчів чемпіонату з футболу Монастириського району.

“Чемпіонат області: грати хочуть, але грошей немає…” − другий тур підряд не відбувся поєдинок за участю “Вікторії-Агро”. Спочатку колектив, який захищає честь Козової, відмовився прийняти збаразький “Галич”, а опісля гравців цієї команди так і не дочекалися у Бережанах. Згідно з регламентом турніру за дві підряд неявки команда знімається з розіграшу. Якщо так станеться, то в обласному аматорському чемпіонаті за 6 турів до завершення залишиться вже 9 колективів. Тому членам виконкому федерації футболу, які мають прийняти з цього приводу відповідне рішення, варто задуматися, чи потрібно застосовувати таке суворе покарання. Тим часом, “Бережани” в матчі 16 туру здобули технічну перемогу з рахунком 3:0 і продовжили переслідування “Тернополя-Педуніверситету”. Лідер у звітному турі не мав жодних проблем у зустрічі на своєму полі з бучацьким “Колосом” − 4:0. У двох інших матчах силами помірялися сусіди по турнірній таблиці. Ці зустрічі пройшли у значно впертішій боротьбі. Теребовлянська “Нива” і підволочиський “Агро-Збруч” переможця так і не виявили − 0:0. А в Ланівцях господарі поступилися марилівському “Марспирту” − 0:1. Збаразький “Галич” у 16 турі відпочивав, “Зборів” доплюсував до свого активу три пункти за технічну перемогу над козлівськими “Товтрами”.

“Номер один”: “Чемпіонів Європи вшанували у вузі” − у Тернопільському національному педагогічному університеті урочисто вшанували переможців 7 чемпіонату Європи з футболу серед студентських команд. Кращою в Європі студентською командою стали студенти саме цього вузу, перемігши у фіналі своїх колег з Івано-Франківського інституту нафти і газу − 1:0.

“RIA-плюс”: “Вшанували студентських чемпіонів” − вшанування переможців чемпіонату Європи серед студентських команд − футболістів ФК “Тернопіль-ТНПУ” відбулося у Тернопільському національному педуніверситеті. Кращаю командою європейського чемпіонату тернопільська команда стала наприкінці липня цього року. Тоді у фіналі підопічні Василя Івегеша із мінімальним рахунком − 1:0 здолали суперника − івано-франківський “Факел-ІФНТУНГ”.

“Кращий футболіст − працівник СБУ” − про змагання із міні-футболу, які відбулися на спортивній базі “Динамо” у Тернополі. Турнір присвятили 85-річчю створення фізкультурно-спортивного товариства “Динамо” України.

“ФК “Тернопіль” переміг уатсайдера” − із рахунком 4:0 ФК “Тернопіль” переграв аутсайдера першості − клуб із Бучача “Колос”. Голи у складі “жовто-зелених” забивали Андрій Кондзьолка, Ростислав Ціх і двічі відзначався Олексій Остафійчук.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ інформували про матч “Нива” − ПФК “Олександрія” − 0:3. “Нива” зазнала чергової, вже шостої, поразки у поточному сезоні Першої ліги. Ця поразка загальмувала “зелено-жовтим” підйом у турнірній таблиці, проте, поки тернополяни на рятівному, 16-му, місці, адже “Прикарпаття” свій поєдинок також програло.  

Спортивні оглядачі подали інформацію про перебіг та результати чемпіонату області з футболу, зазначивши, що  планова перемога “Тернополя” дозволила команді Василя Івегеша утриматися на вершині турнірної таблиці. Проте найскладніші випробування попереду. Саме виїзні поєдинки з головними конкурентами за корону першості − “Бережанами” та “Агро-Збручем” із Підволочиська дадуть відповідь на питання, як завоювати обласне “золото”.

Інформували про фінальні ігри чемпіонату обласної організації ФСТ “Динамо” України з міні-футболу за програмою змагань “Динаміада-2009”, присвячені 85-річчю створення фізкультурно-спортивного товариства. У змаганнях брали участь 120 учасників із 12 команд колективів фізичної культури правоохоронних органів, кудт увійшли  податківці та працівники Служби безпеки Тернопільщини.

ЗМІ подали інформацію та власні коментарі щодо матчів 1/8 фіналу розіграшу Кубка України та про матч групового етапу Ліги Чемпіонів між київським “Динамо” і казанським “Рубіном”. Цей матч отримав найкращі оцінки та похвалу. 

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе 17 сентября на летном поле аэропорта состоялась торжественная церемония начала реконструкции аэродромного комплекса аэропорта «Харьков». Реконструкция аэродромного комплекса будет включать реконструкцию взлетно-посадочной полосы, перронов и рулежных дорожек. В этот день была заложена «капсула времени». Извлечь ее планируется через  48 лет, когда истечет срок аренды аэровокзала группой «DCH». Символическая капсула заложена на месте откуда будут вестись геодезические работы на аэродроме.

На церемонии была подписана  почетная грамота с пожеланиями потомкам, которую поместили в «капсулу времени». Обращение к потомкам подписали председатель облсовета Сергей Чернов, губернатор Арсен Аваков, мэр Михаил Добкин, зампредседателя ХОГА Сергей Стороженко, координатор работ по Евро-2012 в Харькове, ген.инвестор Александр Ярославский, первый зам.председателя Госавиаадминистрации Украины Алексей Овчинников.

 Губернатор отметил, что государство выделило 56 из 187 млн. грн., запланированных на реконструкцию аэродромного комплекса, «оставшаяся сумма должна поступить уже к концу года. В то же время компания «DCH», не дожидаясь поступления средств, еще полтора месяца назад начала подготовительные работы по реконструкции аэропорта и взлетно-посадочной полосы».

По его словам, успехи в подготовке Харьковской области к матчам Евро-2012 являются ярким примером слаженной и заинтересованной работы всех ветвей власти, а также генерального инвестора многих проектов подготовки Евро-2012 в Харькове − компании «DCH».

Начало реконструкции аэродромного комплекса было освящено представителями духовенства.

16 сентября мэр Михаил Добкин, в ответ на грандиозные планы директора  метрополитена Сергея Мусеева построить к ЧЕ ветку метро к аэропорту заявил, что строительство надземного участка харьковского метро в сторону аэропорта вполне вероятно, но всерьез обсуждать этот вопрос можно будет не раньше, чем через три года: «На некоторых участках вообще невозможно пройти под землей, потому что вынос коммуникаций, которые находятся в этой части города, будет стоить очень дорого. Чтобы не сносить частный сектор, который находится на пути тела метрополитена,  как один из вариантов рассматривалось  строительство метро на поверхности, по разделительной полосе пр.Гагарина. Но это были сырые высказывания, никто этого не просчитывал − какие плюсы, какие минусы... Думаю, об этом мы будем говорить не раньше, чем года через три».

Реклама

На выходах из метро в рекламных боксах  к небольшим постерам с мячом и подписью: UEFA. Euro-2012. Poland-Ukraine добавились постеры с эмблемой Харькова ( к Евро-2012) и текстом Kharkiv. Euro-2012.

СМИ

На прошедшей неделе продолжался  показ рекламного фильма «Kharkiv. Euro 2012» по подготовке Харькова к Евро-2012 на 7-м канале. Фильм выходит спонтанно до 3-х раз в день.

17.09.09 «ОТБ-Новости» (ХОГ ТРК), Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «Харьковские известия» (7-й канал) дали репортаж по мероприятию в харьковском аэропорту − закладке капсулы для потомков. Александр Ярославский: «Земляные работы, подготовительные работы − все у нас расписано до часа. Деньги, первый транш 56 миллионов правительство перечислило, мы их уже получили, ожидаем, что до конца года все 187 миллионов будут переведены, 712 миллионов на полосу мы получим».

 Закончить реконструкцию инвесторы планируют к концу следующего года.  В «Харьковских  известиях» (7-й канал) прозвучала информация, что Харьков уже почему-то вышел из зоны риска − УЕФА намерена проводить здесь матчи ЧЕ.

18.09.09 «ОТБ-Новости» (ХОГ ТРК), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), газета «Время» сообщили, что стадион  «Металлист»  УЕФА может  дисквалифицировать из-за болельщиков. Сейчас в Харькове находится эксперт УЕФА Карлос Лукас, который намерен побывать на матче «Динамо»-»Металлист» 20 сентября.

Футбольные события

Серьезной проблемой ФК «Металлист» остается поведение болельщиков − за это клуб уже дважды был оштрафован комиссией УЕФА. По словам Сергея Стороженко,  комиссия УЕФА предупредила руководство ФК «Металлист», что если харьковские болельщики будут продолжать нарушать правила поведения на стадионе, в частности, использовать пиротехнику и скандировать нецензурные высказывания, то клуб может быть дисквалифицирован в любой момент.

 

20.      Херсон

 

Місцевий футбол

ЗМІ

Газета «Маркет плюс» У рамках святкування Дня міста у Херсоні відбувся міжнародний товариський матч ветеранів футболу між польським «Променем-Ремес» з Опаленіци та місцевим «Кристалом».

Зустріли ремонтом

Херсонські футбольні уболівальники останнім часом обмежені виключно протистоянням команд з міст та районів області у внутрішньому чемпіонаті. Давно вже минули ті часи, коли стадіон «Кристал» збирав тисячі прихильників цієї найпопулярнішої в світі гри в рамках національної першості. Тому звістка, що до нас приїжджають гості з Польщі і зіграють з ветеранами херсонського футболу товариський матч, трохи пробудила нашу глядацьку аудиторію від надто вже тривалого сну.

Розпочалося дійство з урочистої частини. На стадіоні виступили художні колективи міста, після чого капітан польської команди і мер Херсона обмінялися пам’ятними подарунками. Не знаю, чи не соромно було Володимиру Сальдо приймати представників країни-партнера по Євро-2012 на «аварійному» стадіоні. Споруда, яка, здається, вже вічність перебуває на так званій реконструкції, на кожному кроці зустрічала поляків табличками з проханням пробачити за незручності, пов’язані з ремонтними роботами. Досить смішно виглядали на трибунах на швидкоруч склепані штук зі сто дешевеньких пластикових стільців. Утім, за словами колишнього футболіста херсонського «Кристалу», а нині мешканця польського містечка Опаленіца Дмитра Кошакова, поляки не дуже переймалися умовами прийому, але відповідні висновки від побаченого зробили. «Я грав у «Кристалі» десять років тому. За цей час нічого не змінилося, подекуди навіть стало гірше. Видно, що спортом мало хто займається на цій споруді», − сказав Кошаков. Тим не менш, за його словами, у Херсоні зараз є люди, котрим не байдужа доля футболу. Свідченням тому, на його думку, є організація у нашому місті матчу ветеранів.

Польща хоче шість міст на Євро

Дмитро Кошаков розповів, що зараз у Польщі дуже сподіваються на провальну підготовку України до Євро-2012: «Після того, як деякі міста Польщі, в першу чергу Краків, не вибороли право приймати європейський чемпіонат, вся країна перебувала у шоці. Тепер там із нетерпінням чекають на події з України і сподіваються на розподіл міст, які будуть брати безпосередню участь в Євро-2012, як шість на два − на користь польської сторони». Дмитро запевнив у своїй відданості Україні попри те, що він давно вже живе і працює у Польщі: «Мені не раз пропонували змінити українське громадянство на польське. Однак я відмовляв і буду відмовляти. Вважаю себе громадянином України, хоча Польща дала мені все. Що стосується моєї дитини, то я буду її виховувати так, щоб вона поважала і піклувалась одразу про дві країни». За його словами, у матчі з ветеранами «Кристала» польська команда не прагнутиме перемагати…

Міні-футбол

Проводиться організаційна робота по проведенню нового відкритого чемпіонату Херсона, який стартує 4 жовтня у двох лігах − Прем’єр та Бізнес

 

21.      Хмельницька обл.

 

Місцевий футбол

у Хмельницькому жваво обговорюється здійснення рекордного трансферу вітчизняного футболу − перехід в іспанську „Барселону” народженого в Ізяславі” Дмитра Чигиринського. Уболівальників непокоїть, що попри відсутність в області можливостей виховати футболіста такого класу бракує бажання просто виявляти такі таланти.

Ще вчора говорилося, що за екс-хмельничан, які виступають у Прем’єр-Лізі України у сумі футбольні клуби Європи пропонують 17 мільйонів євро. А нині лише один із них приніс своєму клубові 25.

Неодноразово доводилося чути від шанувальників подільського футболу, що якби у нас з’явились свої Ахметов, Суркіс чи Коломойський, то у Хмельницькому можна було б створити відмінну футбольну команду. До того ж, сформовану виключно з колишніх гравців «Поділля» чи вихованців нашого краю. А скільки грошей для цього потрібно?

Прем’єр-ліга. Крім екс-захисника донецького «Шахтаря» Дмитра Чигиринського, ще один донеччанин, екс-футболіст хмельницького «Поділля» В’ячеслав Шевчук „коштує” 1,5 мільйона євро. Нападник юнацької збірної України (U-19) та дніпропетровського «Дніпра», чемпіон Європи Віталій Каверін обійдеться щонайменше у 200 тисяч євро, а його одноклубник, який на правах оренди захищає кольори київського «Арсеналу» − Богдан Шершун − у 950 тисяч. Подорожчав (за рік у п’ять разів) захисник донецького «Металурга» Олександр Воловик. У 2005 році він перебрався до Донецька з хмельницького «Поділля» безкоштовно (хоча ходили чутки, що його придбали за 80 тисяч гривень), а нині «Тransfermarkt» оцінює його трансфер у 250 тисяч євро. На півмільйона євро дорожчий Руслан Костишин, який вже довгий час грає у криворізькому «Кривбасі». Ну, і наостанок, голкіпер Ігор Шуховцев, який цього міжсезоння перебрався до луганської «Зорі», коштує 200 тисяч євро. Отож такий «комплект» екс-подолян коштує 17 мільйонів 350 тисяч євро, тоді як всіх футболістів Прем’єр-Ліги України можна придбати за 466 мільйонів.

Є наші й в першій лізі. І, звісно, дешевші. А найдорожчим подолянином є вихованець нетішинського футболу, гравець ФК «Львів» Валерій Федорчук. Він „коштує” 650 тисяч євро. Між іншим, у Львові грають ще декілька екс-хмельничан. Голкіпер Олег Венчак (50 тисяч євро), захисник Віталій Розгон (150 тисяч євро), нападники Олександр Мандзюк та Павло Худзік (трансфери обох, за оцінками експертів, коштують по 300 тисяч євро). Ще троє екс-гравців «Поділля» виступають за чернігівську «Десну». Дмитро Євстафієв коштує 75 тисяч євро, Максим Боровков − 25, Богдан Кобець − 150. А ось трансфер Сергія Кучеренка, який нині грає за «Кримтеплицю» з Молодіжного, оцінюють рівно у півмільйона євро, Антона Муховикова з алчевської «Сталі» − у чверть мільйона. Першоліговий «комплект» з цих гравців обійдеться у 2,9 мільйона євро.

Тож футбольні таланти на Хмельниччині є. Точніше, вони можуть повернутися назад, якщо їх запросять, а клуби, яким вони належать, погодяться їх продати. Для цього для початку потрібно мати «лише» 20 мільйонів 250 тисяч євро…

Федерація футболу

Організований федерацією фінал кубка області з футболу зірвано одним із його учасників − хмельницьким „Динамо”.

Йдучи назустріч команді „Енергетик” із Нетішина, в якої з’явилося багато претензій до організації футбольного процесу в області, ОФФ запропонувала фінал кубка провести не в обласному центрі на головній арені − як то було традиційно − а визначитися жеребкуванням. Жеребкування відбулося за участі представників команд-фіналістів − „Енергетика” і хмельницького „Динамо-2”.

Жереб випав на арену Нетішина, і проведення фіналу саме там посприяло б популяризації футболу. На прохання голови федерації Вадима Федоренка обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту призначило головного арбітра й суддівську колегію, інспектора та виділило кошти на нагородження переможця. Проте на призначений час „Динамо” не з’явилося на гру, мотивуючи браком часу на отримання у казначействі коштів на поїздку.

Команда майстрів

За звітний період хмельницька професійна команда «Динамо» перемогла на виїзді у Рівному «Верес» − аутсайдера групи А у другій лізі чемпіонату України. Хоч цього сезону у „Вереса” не виграє тільки лінивий і попри перевагу „динамівців”, у неділю 30 серпня перемога хмельничанам над господарями далася доволі важко.

Причиною важкої гри у Рівному стала «перетасованість» складу − новозаявлений Владислав Савченко замість Лева Сергеєва, який ще не відновився від травми, яку отримав у минулому турі в грі проти «Єдності». Окрім нових «придбань» команду залишили троє фтуболітсів.

Перший гол у матчі влетів саме у ворота хмельничан. На 57 хвилині матчу після однієї «дуелі» арбітр матчу призначив пенальті. І колишній хмельничанин Гайдук пробив свого колишнього одноклубника − голкіпера «Динамо» Васля Козіброду. „Динамівці” продовжили атакувати, і через чотири хвилини комбінація Маліцький-Безвещук-Колесников завершилася тим, що останній вийшов віч-на-віч із голкіпером «Вереса» та зрівняв рахунок. А за 5 хвилин до завершення матчу Савченко у дебютному для себе матчі за «Динамо» відзначився гольовою передачею на Дітковського, який з глибини поля увірвався до штрафного і влучним ударом приніс перемогу хмельницькому клубу.

У суботу ввечері „Динамо” у Хмельницькому зіграє проти «Львова-2».

Попри важке травмування внаслідок ДТП 18 липня, 22-річний півзахисник хмельницького «Динамо» Андрій Лемішевський каже: «Хочу скоріше повернутися на поле». Андрієві в обласній лікарні вийняли два уламки скла з ока і порадили їхати на обстеження в Одесу в інститут імені Філатова. За тиждень перебування в клініці з ока Андрія вийшло ще кілька уламків скла. Нині ж ще залишився скляний пил, але Лемішевський вже активно тренується, тим паче, що лікарі вже дозволяють.

Все своє футбольне життя він присвятив Хмельницькому. Хоча в дитинстві двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України із дзюдо. Відразу після школи записався у секцію, а через рік потрапив до юнацької команди „Динамо”. У 2005 році опинився в хмельницькому «Поділлі».

ДТП Андрій Лемішевський згадує без деталей: „Задрімав, поклав голову на вікно, а через хвилин десять почув вибух та звук битого скла. Ніхто нічого не розумів, а я був весь у крові, знаходився в шоці. Вже потім мені наклали понад п’ятдесят швів на плече і сказали, що в мене пошкоджена рогівка ока. А Сергій Якубовський з Ігорем Шоліним опинилися в реанімації.”

Останній, до речі, так і перебуває в реанімаційному відділенні.

Турніри

У чемпіонаті області з футболу серед колективів вищої групи розпочались ігри другого кола. Вони принесли такі результати: «Енергетик» (Нетішин) − «Горинь» (Ізяслав) − 0:2. «Берегиня» (село Сутківці Ярмолинецького району) − « Верест-ІНАПІК» (Дунаївці) − 0:0, ФК «Славута» − ФК « Случ» (Старокостянтинів) − 2:1, «Горинь» − ФК «Славута» − 0:1, « Случ» − «Збруч»-Агробізнес (Волочиськ) − 0 :2, « Енергетик» − «Берегиня» − 1:1, ФК « Красилів» − «Верест-ІНАПІК» − 1:0. Тут впевнено лідирують футболісти з Волочиська, які перемогли у всіх матчах.

22.      Чернігівська обл.

 

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

На Чернігівському стадіоні “Хімік” відбулися обласні змагання всеукраїнського турніру з футболу серед дітей та підлітків “Золота осінь 2009”, який був організований та проводиться за ініціативою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. На футбольне поле вийшли переможці ІІІ зонального етапу змагань − команди з Мени, Куликівки, Ніжина та Прилук.

Змагання відкрив заступник начальника Управління МВС в області Віктор Титаренко. Він побажав спортсменам досягти найбажаніших результатів та обов’язково перемогти на всеукраїнських змаганнях і зробив перший символічний удар по м’ячу на початку першого матчу між командою Прилук та Ніжина.

Футболісти визначали найсильнішу команду за олімпійською системою. Гра з самого початку була напруженою і видовищною, тому що на кону стояла поїздка найкращої команди Чернігівщини до столиці. Там юніори мають відстоювати честь області на державному рівні. І хоча головне не перемога, а участь, кожній з чотирьох команд хотілося вибороти право на поїздку до Києва на зональні всеукраїнські змагання.

Гравці до фінального свистка тримали глядачів у напрузі. Ті, хто прийшов підтримати юніорів, отримали неабияку насолоду від спортивного шоу.

Отже, Куликівська команда посіла ІV місце, ІІІ − гравці з Ніжина, меняни і прилучани визначали кому дістанеться І і ІІ місця. З самого початку команда з Прилук показала свій характер і волю до перемоги, та і меняни не збиралися здаватися просто так. Але все-таки гості з Прилук показали кращу гру і врешті-решт перемогли. А значить, скоро їх чекає до себе українська столиця. Футболісти отримали пам’ятні сувеніри, грамоти, медалі та кубки, а також футбольні м’ячі.

Національний олімпійський комітет подарував школярам стильні щоденники, також був визначений кращий гравець змагань, кращий бомбардир і кращий воротар, а також наймолодший гравець турніру − всі вони отримали пам’ятні сувеніри.

У рамках святкування Дня міста у Чернігові минулої суботи відбувся міжнародний товариський футбольний матч між збірними командами Чернігова і Меммінгена. Це був перший в історії поєдинок між футболістами міст-побратимів. Незважаючи на неофіційний статус поєдинку, трибуни стадіона ім. Гагаріна були заповнені. В основному − за рахунок учнів чернігівських шкіл, для яких було влаштовано масовий «вихід на футбол».

Зі словами вітання до футболістів та глядачів звернулися Чернігівський міський голова Олександр Соколов та обер-бургомістр Меммінгена, доктор Іво Хольцингер.

Звичайно, перед жодною з команд не стояло завдання будь-що перемогти, тим більше що збірна Меммінгена виставила на гру фактично аматорський склад. У складі збірної Чернігова, щоправда, були футболісти, які свого часу грали в командах майстрів, наприклад, Костянтин Позняк і Максим Маркелов, а нині грають за чернігівську «Шину», що виступає у чемпіонаті області.

Та все ж попри товариський статус матчу, перевага господарів була очевидною, і Чернігів переміг з рахунком 3:1. Два м’яча забив Артур Твердовський, один − Дмитро Рудницький. Гості забили „гол престижу” на останніх хвилинах зустрічі, реалізувавши пенальті. Та переможених у цей день не було. Гравці обох команд отримали задоволення і після фінального свистка радо фотографувалися з мерами міст на пам’ять у центрі поля.

Кращими гравцями матчу були визнані у гостей − Олівер Міллер, у господарів − Артур Твардовський.

 

P.S.

З Чернівецької області інформація не надійшла з технічних причин.

Підписатися на новини