Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ЕВРО-2012

 

Юлія Тимошенко: Гроші на фінансування об'єктів Євро-2012 вже сьогодні надійдуть до Львова

      

Kmu.gov.ua

31.08.09

Уряд сьогодні на своєму засіданні врегулює усі питання для забезпечення фінансування інфраструктурних об’єктів у Львові в рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012». Про це Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зазначила на екстреній нараді з керівництвом Львівщини.

Юлія Тимошенко зауважила, що вже сьогодні буде вирішено питання щодо направлення Держказначейством 41,7 млн. грн. коштів місцевого бюджету Львова для фінансування проекту стадіону міста. За словами Прем’єр-міністра, додатково на ці цілі сьогодні ж буде виділено 50 млн. грн. авансових коштів з Державного бюджету.

Крім того, на фінансування робіт зі зведення стадіону Львівського університету, який планується як тренувальна база, на 2009 рік передбачено 20 млн. грн., 5 млн. 266 тис. грн. з яких Уряд виділить сьогодні.

Юлія Тимошенко зазначила, що для того, щоб вже розпочати програму з фінансування будівництва комунальних доріг до Євро-2012, Уряд на позачерговому засіданні у понеділок перерахує 15,5 млн. грн. із запланованих 31 млн. грн., а крім того виділить 13 млн. грн. на підготовчі роботи з будівництва львівського аеропорту.

Прем’єр-міністр зауважила, що сьогодні також буде оформлено усю необхідну документацію щодо залучення підрядника для будівництва львівського аеропорту.

Глава Уряду зазначила, що ще одним нагальним питанням у підготовці Львова до Євро-2012 є питання управління будівництвом терміналу і всіх об’єктів, які пов’язані з львівським аеропортом. Юлія Тимошенко нагадала, що на минулому засіданні було прийнято рішення про створення спеціальної Дирекції будівництва, а сьогодні було вирішено, що ця дирекція буде підпорядковуватися Львівській ОДА: «Сьогодні така дирекція має бути створена».

«Якщо ми зараз не знімемо усі бюрократичні перешкоди, ми просто не підготуємося до Євро, неможливо буде підготуватися... Бюрократія не може зруйнувати підготовку до Євро-2012. Сьогодні гроші мусять піти», − наголосила Юлія Тимошенко.

+++

Правительство призывает В.Ющенко не затягивать с подписанием закона о Евро-2012, − А.Турчинов

Rbc.ua

31.08.09

Правительство призывает Президента Украины Виктора Ющенко не затягивать с подписанием закона о Евро-2012. Об этом в ходе заседания согласительного совета заявил первый вице-спикер Александр Турчинов, передает корреспондент РБК-Украина. Он также призывал председателя парламента Владимира Литвина подписать данный закон. «Мы очень просим, чтобы не было промедлений по этому вопросу, и как только время придет, чтобы сразу данный закон был обнародован. И обращаемся к профильным комитетам, чтобы они вместе с правительством четко необходимый ресурс отработали, и под контролем ВР весь ресурс исключительно пошел на доведение объектов Евро-2012 до необходимого уровня», − сказал он.

+++

БЮТ: Владимир Михайлович, сделайте это...

From-ua.com

31.08.09

БЮТ просит спикера парламента Владимира Литвина подписать закон о Евро-2012, который был принят ранее на внеочередной сессии парламента. Как передает корреспондент From-UA, об этом во время Согласительного совета заявил лидер фракции БЮТ Иван Кириленко.

«Владимир Михайлович, просим вас подписать закон о Евро-2012, который президент не подписал, потому что это касается будущего нашей страны», − заявил Кириленко.

+++

Евро-2012: Литвин уверен, что время для подписания закона о финансировании еще есть

Uasport.net

31.08.09

Председатель Верховной Рады Украины Владимир Литвин заявляет, что у него еще есть время до 4 сентября для подписания закона о финансировании Евро-2012.

Об этом председатель ВР сказал на Согласительном совете лидеров фракций и председателей комитетов парламента в ответ на заявление лидера фракции БЮТ Ивана Кириленко о необходимости срочного подписания руководителем парламента закона о финансировании Евро-2012.

Кириленко напомнил, что Президент отказался подписывать данный закон.

В то же время Литвин напомнил, что парламент 21 августа рассматривал вопрос относительно вето Президента Украины на данный закон, и поскольку в Секретариате Президента документы принимаются до 16-ти часов, то в этот день документы из парламента не были поданы. Он отметил, что это было сделано «после праздников».

Литвин отметил, что в этом случае последним днем для подписания председателем ВР данного закона является 4 сентября.

В пятницу, 21 августа, Верховная Рада преодолела вето Президента Украины Виктора Ющенко на закон О внесении изменений в закон Украины О государственном бюджете Украины на 2009 год и некоторые другие законы Украины. Таким образом, парламентарии не поддержали Президента в его желании заблокировать финансирование Евро-2012 в размера почти 10 млрд гривен.

+++

Євро-2012 у фокусі зарубіжних ЗМІ

Юрій Банахевич, Ганна Снігур-Грабовська

Укрінформ

31.08.09

Упродовж минулого тижня зарубіжні ЗМІ акцентували увагу на урочистому відкритті «Донбас-арени» у Донецьку, а також продовжували відстежувати всі напрями підготовки України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, передають власні кореспонденти УКРІНФОРМу.

Німецька газета «Financial Times Deutschland» відзначає: «Із відкриттям грандіозного стадіону в Донецьку Україна підкреслила серйозність своїх намірів щодо проведення Євро-2012». Автор статті звертає увагу на те, що незважаючи на внутрішньополітичну кризу на святкування завітали лідери найбільших політичних сил, у тому числі президент та прем'єр-міністр країни, а також лідер опозиції. Газета нагадала, що у грудні УЄФА вирішуватиме, чи готові Україна й Польща приймати Євро-2012.

Польське агентство преси (РАР) цитує директора турніру «Євро-2012 Польща» Адама Ольковича: «Відкриття стадіону в Донецьку − це черговий крок на підтвердження того, що спортивна інфраструктура в Україні до чемпіонату стає реальністю». РАР відзначає, що спортивна арена у Донецьку класу «еліт» вартістю 400 млн доларів США сьогодні є найкращою спорудою такого типу в Європі.

Продовжуючи цю тему, Польське радіо зазначає, що українці мають привід для гордості за стадіон у Донецьку. Об'єкт, який вміщуватиме 50 тис. глядачів, не тільки відповідає усім вимогам УЄФА, але й перевищує їх.

Крім того, Польське радіо з посиланням на віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника та міністра з питань сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка повідомляє, що підготовка України до Євро-2012 відбувається згідно з графіком. Радіо підкреслює, що І.Васюник не має жодного сумніву, що фінал чемпіонату відбудеться в столиці України, оскільки спорудження Олімпійського стадіону відбувається без затримок. У свою чергу, Ю.Павленко зазначив, що немає проблем з фінансуванням об'єкту, а уряд прагне залучити до його спорудження й приватних інвесторів. «Сьогодні готується бізнес-план, відповідно до якого арена не буде збитковою для держави», − цитує міністра радіо.

Коментуючи питання організації турніру у РП, Польське радіо зі слів міністра спорту та туризму країни Мірослава Джевецького інформує, що уряд разом з головною торговельною школою (SGH) у Варшаві готує аналітичне дослідження з розрахунками того, яку суму коштів зможе заробити держава під час Євро-2012. А РАР з посиланням на М.Джевецького передає, що до кінця 2009 року у Польщі розроблять і представлять «дорожню карту» з усіх напрямів підготовки країни до Євро-2012. Урядовець зазначив, що його відомство в консультаціях з іншими міністерствами вже працює над створенням уніфікованого графіка загальної підготовки Польщі до чемпіонату, а також визначенням загальної суми коштів на реалізацію проектів до Євро-2012. М.Джевецький також повідомив, що MSiT здійснює контроль над усіма проектами підготовки до чемпіонату й регулярно отримує звіти з реалізації пов'язаних з організацією турніру заходів.

РАР також звертає увагу на те, що Польський Сейм прийняв дев'ять запропонованих Сенатом РП поправок до Закону про підготовку країни до Євро-2012. Більшість рекомендованих вищою палатою польського парламенту поправок до Закону мають уточнюючий характер. Найістотнішою з них вважається зміна положення про відшкодування приватним власникам коштів за переведення у державну власність нерухомості та землі в рамках реалізації інвестицій до ЧЄ-2012. Зокрема, новою редакцією Закону передбачається: якщо протягом двох місяців з моменту прийняття рішення про купівлю майна з його власником не вдасться узгодити ціну, воєвода відповідного воєводства повинен самостійно й без зволікань визначити її. У попередній версії цього положення воєводі відводилося на цю процедуру 30 днів. Таким чином, законодавці на один місяць скоротили час прийняття остаточного рішення, щоб не зволікати з реалізацією проектів до «УЄФА. Євро-2012», наголошує інформагентство.

Згідно з інформацією РАР, члени правління Спілки «PL.2012» до грудня 2012 року щомісяця отримуватимуть на 3,5 тис. злотих менші зарплати (близько 1,2 тис. доларів США). Таким чином вони повертатимуть у держбюджет країни призначені їм за 2008 рік премії. «Зниження зарплат через зміну особистих контрактів є найкращим способом повернення премій. З юридичної точки зору члени правління не могли безпосередньо повернути призначені їм кошти. Тому вони погодилися на підписання доповнень до особистих угод, що передбачатиме виплату меншої зарплати. Загалом це дасть змогу отримати суму, яку вони отримали у вигляді премій», − пояснила речник Спілки «PL.2012» Катажина Меллер. Вона також додала, що топ-менеджерам інституції не виплачуватимуться також подальші премії до завершення дії діючих контрактів.

Газета «Пульс бізнесу» інформує, що у Польщі 50 центрів виборюють право на розміщення національних футбольних збірних у 2012 році. Видання пише, що до кінця року міністерство спорту та туризму РП запропонує УЄФА 30 центрів, а в 2010 році 16 з них потраплять до каталогу УЄФА. У подальшому визначений у Ньйоні перелік цих об'єктів буде надіслано 53 європейським федераціям футболу. «На сьогодні відбуваються перевірки центрів на предмет інвестицій у їх розвиток, а також ходу будівництва спортивних об'єктів та готелів», − повідомив газеті координатор з питань готелів та розміщення в РП Рафал Росєяк. Він зазначив, що у переліку є й об'єкти, розташовані відносно далеко від міст-організаторів чемпіонату. Чиновник пояснив це тим, що інколи команди віддають перевагу розташуванню подалі від міст, а до так званих транзитних центрів біля місця проведення футбольного поєдинку приїжджають напередодні гри.

Інтернет-видання wnp.pl звертає увагу на розбудову інфраструктури в Польщі до початку турніру. За словами члена правління відповідальної за організацію ЧЄ-2012 Спілки «PL.2012» Анджея Богуцького, найважливішим для організації турніру є максимальний розвиток авіаційної інфраструктури, оскільки більшість уболівальників прибуде на чемпіонат саме повітряним шляхом. У цьому контексті А.Богуцький зазначив, що Варшавський аеропорт «Окенцє» практично вже сьогодні відповідає критеріям УЄФА. Водночас, він висловив сподівання, що до 2012 року відбудеться часткове об'єднання першого та другого терміналів, а також запрацює південний пірс столичного аеропорту. Не викликає побоювання й вдосконалення злітно-посадкових смуг у Гданську та Познані. Стосовно ж авіаційних терміналів, зокрема у Гданську, розглядається можливість використання тимчасових об'єктів, що практикується під час організації таких подій, висловив думку Анджей Богуцький.

Видання «Польська» звертає увагу на питання безпеки під час проведення турніру. Зокрема, експерт Центру досліджень і стратегічних прогнозів Вищої школи міжнародних досліджень у Лодзі Ришард Махніковський на шпальтах часопису стверджує, що рівень протидії тероризму в РП є низьким, а в найближчі роки така загроза в країні зростатиме і до початку чемпіонату 2012 року досягне свого апогею. Експерт відзначив, що сьогодні Польща сприймається терористичними організаціями як місце, де легко можна діяти з огляду на існуючу корупцію та низький рівень інституційної готовності до протидії загрозам тероризму.

+++

Услід за Донецьком й Львів незабаром відкрив би євростадіон, якби міська влада дала будувати його Димінському, − Писарчук

Zik.com.ua

31.08.09

У той час, коли в Донецьку вже відкрили 50-тисячний стадіон «Донбас Арена» − перший в Україні і Східній Європі, спроектований і побудований відповідно до стандартів УЄФА категорії «Еліт», то у Львові на місці стадіону лише почали коли забивати. Є великий сумнів у тому, що Львів матиме стадіон, а відповідно і прийматиме «Євро-2012», оскільки міська влада «на старті» допустила величезну помилку, взявшись за будівництво стадіону сама, відкинувши всі пропозиції від місцевого бізнесу. Про це сьогодні, 31 серпня, у коментарі ЗІКу повідомив народний депутат Петро Писарчук.

«Чому в Донецьку побудували стадіон? За словами Президента, на осінь планується відкриття стадіону і в Харкові. Тому що там стадіони будувала не міська влада, а бізнес. Міська влада просто створила умови для бізнесу», − вважає Писарчук.

«Якби львівська влада не бралася за будівництво стадіону, а дала таку можливість Петру Димінському, залучила львівський бізнес, то ми би вже, напевно, могли говорити про те, що найближчим часом у Львові буде те, що вже є у Донецьку», − наголосив нардеп.

На його думку, «міська влада взялася виконувати не свої функції, ймовірно, керуючись не інтересами футболу і міста, а своїми власними інтересами та сподіваючись десь щось вкрасти».

Відтак, за словами Писарчука, «є велика загроза того, що гроші з бюджету, потрачені на будівництво стадіону, будуть викинуті на вітер, а «Євро-2012» у Львові не відбудеться».

«На жаль, міська влада продовжує дурити львів’ян, що вона побудує стадіон за ці два роки, що залишилися до чемпіонату Європи. Я маю в цьому дуже великий сумнів», − зазначив нардеп.

+++

У Львові оголосили тендер на виконання низки робіт до «Євро -2012»

Obk.lviv.ua

31.08.09

У ці хвилини тендерний комітет ЛКП «Дирекція з будівництва стадіону»  проводить відкриття пакетів фірм по 5-7 пунктах в рамках підготовки до «Євро-2012». Про це «Об’єктивно» повідомив керівник «Дирекції із будівництва стадіону у Львові»  Віталій Сулима.

Зокрема тендер оголошено на будівництво лінії електропостачання до євростадіону, надання тимчасового електропостачання, заміну магістрального водогону, надання консультаційних послуг та послуг із написання бізнес-плану.

 «Зараз перевіряється відповідність поданих тендерних заявок від фірм для проведення замовлення», − сказав Сулима.

+++

Гроші на Євро-2012 підуть на вибори президента, − Яценюк

Zaxid.net

31.08.09

«Національний банк включив друкарський станок на пенсії, зарплати, Євро-2012. Але то все піде на вибори, − заявив 31 серпня під час зустрічі з прихильниками в Народному домі Сокаля на Львівщині лідер «Фронту змін», народний депутат Арсеній Яценюк.

«БЮТ і Партія регіонів подолали вето на закон про фінансування підготовки до Євро-2012. Вони вже домовилися, все поділено. Не думайте, що це піде на Євро-2012», − додав він.

А. Яценюк також спрогнозував, що у вересні-жовні почнеться нова хвиля економічної нестабільності.

+++

Піскові кар’єри: «Євро-2012 загрожує довкіллю Харківщини!»

Maidan.org.ua

31.08.09

Заява

ПІСКОВІ КАР’ЄРИ: «ЄВРО-2012 ЗАГРОЖУЄ ДОВКІЛЛЮ ХАРКІВЩИНИ!»

Прем’єр-міністру України Ю.В. Тимошенко

копії: Генеральному прокурору України О.І. Медведьку

Міністру внутрішніх справ Ю.В. Луценку

Екологічна спільнота України в цілому та Харківщини зокрема дуже позитивно сприйняла звістку про проведення у місті Харкові одного з матчів Чемпіонату Європи з футболу, оскільки серед екологів чимало уболівальників цього виду спорту. Однак сьогодні, побачивши екологічні наслідки підготовки міста до Євро-2012, ми вважаємо, що краще б нашій державі не приймати цього турніру…

Підготовка до футбольних змагань значно активізувала роботу будівельної галузі у Харкові. Це, в свою чергу, призвело до зростання попиту на будівельний пісок. Як відомо, будь-який попит народжує пропозицію, і пропозицію про поставки піску щедро надали… кримінальні злочинці, які почали незаконно, без будь-яких дозволів чи досліджень видобувати ці копалини там, де їм заманулося. Кар’єри почали виникати не тільки у віддалених районах області, але й безпосередньо на території міста Харкова. Більш не пощастило району Жихор, де одночасно запрацювало сім таких копанок.

Культура виробництва піску на цих кар’єрах просто жахлива: серед лісу валяться дерева, робиться величезна просіка або галявина, та починається риття. За один тиждень такий кар’єр зростає до розмірів футбольного поля. Дорога до копанки пробивається прямо через молоді саджанці, маленькі дерева просто збивають величезними вантажівками, а потім трамбують колесами. Обсяги «виробництва» − колосальні. За нашими підрахунками величезний самоскид «КАМАЗ» набирається за 10-12 хвилин, а в черзі вже чекає декілька порожніх вантажівок. Через такий рух транспорту дороги навкруги Жихора вщент розбиті, машин їде стільки, що, як кажуть місцеві мешканці, навіть земля гуде. Через нелегальну розробку в колодязях жихорців вже пропадає вода. Оскільки навкруги величезних кар’єрів, які розробляються без будь-якого плану чи нормативу, немає ані огороджень, ані попереджувальних знаків, люди реально бояться провалитися у пісочну могилу. А ще − бояться за дітей, яких може заживо поховати зсув ґрунту, якщо вони раптово оберуть для пустощів таку «пісочницю». Та й це ще не все: щоб зекономити час та пальне, водії будівельних компаній, від’їжджаючи за піском, захоплюють з собою з центральних районів міста сміття. Дуже зручно: однією ходкою і сміття вивезли, і пісок набрали! А потім весь цей непотріб (серед якого є й токсичні, небезпечні відходи) «пісочні злодії» спалюють просто в своїх кар’єрах (і це серед хвойних лісів у пожежонебезпечний період). Люди, що мешкають поблизу, змушені дихати замість соснового повітря, димом та сажею, а коли в цьому районі підіймається бодай невеликий вітерець − відразу ж починається пісочна буря…

З 17 серпня доведені до відчаю мешканці Жихора та Основи (району, розташованого неподалік) разом з представниками нашої громадської організації вийшли на безстроковий пікет біля незаконних кар’єрів. Метою людей була повна та безумовна зупинка незаконного видобутку цієї копалини. До цього майже півтора року мешканці Жихора та Основи направляли свої скарги по всіх інстанціях − від міліції до Бабаївського лісництва, якому належить цей ліс. Ефект листування нульовий: посадовці відвідували незаконні кар’єри, щось перевіряли, а потім − від’їжджали, а незаконний видобуток продовжувався. З появою громадського пікету рух вантажівок за піском зупинився. Про нашу ініціативу повідомили регіональні та всеукраїнські ЗМІ, до пікетувальників приїздили керівники міліцейських підрозділів, які запевнили протестувальників, що кар’єрам на Жихорі буде покладено край. Повіривши у це, ми вже 21 серпня припинили пікетування. А 24 серпня у незаконному кар’єрі під Харковом, біля села Верхня Роганка через зсув ґрунту загинув 9-річний хлопчик. Відразу ж після трагедії про необхідність закриття нелегальних кар’єрів висловилися і МНС-ники, і правоохоронці, і керівники обласної Ради. А 26 серпня на кар’єрах, які ми пікетували, знов почався видобуток піску. І знову, після наших звернень до міліції, місцевих органів влади, лісництва немає ніяких зрушень − видобуток продовжується. Як стало нам відомо від водіїв вантажівок, що заїжджають на кар’єри за нелегальним піском, головний споживач цієї копалини − стадіон «Металіст», є й інші об’єкти Євро-2012, які отримують цей будматеріал. По гіркій іронії долі, територія незаконного видобутку піску біля Жихора та Основи − це місце запеклих боїв часів Великої Вітчизняної, просто під час пікету нами були знайдені застарілі боєприпаси. Отже, велика вірогідність того, що до фундаментів споруд Євро-2012 вже потрапили або можуть найближчім часом потрапити вибухонебезпечні предмети.

МИ ВИМАГАЄМО:

1. Терміново призупинити виділення коштів на Євро-2012 для міста Харкова до повного усунення незаконного видобування піску у Харкові.

2. Створення механізму унеможливлення використання на будівництвах Євро-2012 піску, що видобуто підприємствами, які не мають ані ліцензії на розробку надр, ані законним чином організованих кар’єрів. Припинення державного фінансування об’єктів, які використовують у будівництві пісок невідомого походження. Посилення контролю за використанням бюджетних коштів, щоб унеможливити крадіжку грошей через різницю в ціні піску «офіційного» та незаконного.

3. Створення комплексної слідчої групи, бажано з правоохоронців іншого регіону (щоб попередити прояви корупції), для розслідування злочинів, пов’язаних з незаконним видобутком піску. Сьогодні кожне відомство розглядає проблему окремо, що не дає можливості покінчити з негативним явищем в цілому. У комплексну групу мають увійти фахівці лісової справи, МВС, СБУ, гірничої, екологічної та податкової інспекцій, МНС, земельної інспекції, прокуратури та інших контролюючих та правоохоронних органів. Наша громадська організація разом з місцевими мешканцями постраждалих районів готова надати цій комісії цілу низку доказів та свідчень. За нашими підрахунками, тільки жихорські кар’єри нанесли збитки державі у розмірі біля 2 мільярдів гривень. А таких районів по області десятки!

4. Провести внутрішнє розслідування причин «беззубості» міліції, податкової адміністрації, прокуратури та органів влади у місті Харкові та Харківській області щодо незаконного видобутку піску.

5. Результати розслідувань (п. 3 та 4) доповісти суспільству публічно, відкрито, щоб потенційні правопорушники знали про невідкладність покарання. Також публічно провести судові засідання щодо цих зухвалих злочинів, адже скоювалися вони на очах у тисяч харків’ян, відкрито та публічно.

6. Створення механізму постійного контролю за джерелами піску на будівництвах Харківщини, зобов’язання податківців та працівників МНС постійно перевіряти це питання.

У разі невирішення цих нагальних питань ми залишаємо за собою право продовжувати акції протесту. Також нами зібрано достатньо матеріалів задля того, щоб звернутися до екологів Європи та світу з закликом про бойкотування Євро-2012 у Харкові, а, можливо, і в України в цілому. Впевнені, що реакція світової спільноти на цю інформацію буде однозначною…

Жодні спортивні змагання чи заходи ніколи не виправдають загибелі дитини, зведення лісів, понівечення природних ландшафтів, створення умов для загибелі цілих лісових масивів. Жодні спортивні змагання не варті тих ризиків, що виникають під час незаконного видобування піску, яке у Харкові прийняло жахливі масштаби та форми. Просимо скоротити термін розгляду цього листа до 10 діб, оскільки кожні 10 хвилин від кожного з десятків незаконних кар’єрів від’їжджає нелегальна вантажівка, заповнена піском, тобто ситуація ще більш загострюється. Кожної хвилини на кожному з цих потворних кар’єрів може загинути людина − не тільки дитина, але й доросла. Якщо влада України не в змозі навести лад у цьому питанні − не варто навіть братися за проведення Євро!

З повагою, Голова Ради ЕкГ «Печеніги» С.О. Шапаренко

+++

Мартін Каллен: «У підготовці України є прогрес, який має продовжуватися»

Ukrinform.ua

31.08.09

Директор турніру Євро-2012 Мартін Каллен відзначив прогрес у підготовці України до Чемпіонату Європи. Про це один із топ-менеджерів УЄФА сказав під час прес-конференції, що передувала відкриттю «Донбас-арени». Крім Мартіна Каллена у зустрічі з пресою взяли участь керівник Місцевого організаційного комітету Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський та заступник комерційного директора УЄФА Алан Рідлі.

Будівництво арен як приклад для розбудови інфраструктури

«За останні 2-3 місяці ми бачимо значний прогрес у підготовці, чого не спостерігали раніше, − наголосив Директор турніру, − однак, якщо бути відвертим, ситуація у деяких ділянках підготовки все ще лишається критичною і ми не можемо вже зараз підтвердити статус господарів у всіх 4 містах в Україні. Ми потребуємо такої ж інфраструктури, яка є на цьому стадіоні, в аеропортах, системі міського транспорту і в готельній сфері. Я знаю, що всі відповідальні служби працюють на результат і у Донецьку, і у Харкові, і у Львові, але багато роботи все ще належить зробити. Адже ми не можемо покладатися лише на обіцянки, а маємо бачити конкретні кроки, щоб за два роки люди, що приїдуть сюди на турнір, мали можливість гарно провести час в Україні. Це важливо і для України, і для міст, і для УЄФА»

УЄФА задоволений фінансовими гарантіями щодо аеропортів

За словами Мартіна Каллена, УЄФА задоволений гарантіями фінансування реконструкції аеропортів, які надали уряд та влада приймаючих міст. Тепер упродовж наступних двох місяців Європейський футбольний Союз чекає перших кроків у реалізації гарантованого. У жовтні УЄФА проведе інспекційний візит, від якого напряму залежатиме рішення виконкому 10 грудня. «Все ще багато роботи треба зробити, щоби запевнити УЄФА, що через два роки ці аеропорти будуть збудовані згідно із планами, − зауважив Каллен. − Перший крок зроблено − фінансування аеропортів в усіх містах підтверджено, є також гарантія від уряду. Це дуже важливо, але тепер ми маємо спостерігати за реалізацією проектного плану упродовж 2 років».

31 серпня − червона дата для готельного фінансування

В даний момент УЄФА очікує на підтвердження фінансування в готельній сфері. Каллен наголосив, що ситуація з розміщенням у Донецьку та інших містах «не є такою, як хотілося б». На сьогодні є потреба в розміщенні для команд, журналістів та гостей турніру. Директор Євро-2012 відзначив, що ці готелі мають бути розташовані недалеко від стадіонів: «Неможливо, щоби люди їхали 3 години до місць проведення ігор, а наступного дня стільки ж часу витрачали на доїзди до аеропорту». Директор місцевого організаційного комітету Маркіян Лубківський поінформував, що гарантії щодо розміщення в даний момент уже опрацьовуються Місцевим організаційним комітетом, урядом і командами на місцях, і будуть передані УЄФА 31 серпня.

МОК: перехід від формування до організаційної роботи

Найближчий тиждень для представників УЄФА, котрі перебувають в Україні, буде дуже насиченим: після Донецька вони відвідають інші міста, що претендують на  статусгосподарів  Євро, а 3-4 вересня у Києві буде проведено засідання Місцевого оргкомітету під головуванням Мартіна Каллена. Маркіян Лубківський відзначив серйозну зміну в  роботі українського МОКу: «Під час зустрічей із представниками УЄФА буде проведено роботу щодо організації Чемпіонату, і я хотів би наголосити на цьому. Адже сьогодні ми ведемо мову не лише про створення інфраструктури, а й про організаційний аспект: ми перейшли саме до організації турніру і це дає нам великі сподівання, що ми підійдемо до 10 грудня (засідання виконкому УЄФА) з максимально позитивним результатом».

Фантастичне враження від «Донбас-арени»

Приїжджаючи на «Донбас-арену» з інспекційними візитами, Мартін Каллен на власні очі бачив, як тривало будівництво стадіону. Тепер посадовець УЄФА каже, що цей процес у Донецьку справляє фантастичне враження: «Стадіон − просто чудовий, він гарно спроектований, велику увагу приділено деталям, дуже гармонійно виглядають у дизайні арени кольори клубу. Перше враження − добра видимість із будь-якого місця арени: сидите ви за воротами, біля кутового прапорця чи на центральних трибунах − все одно чудово бачите поле і все що на ньому відбувається, і це велике досягнення проектантів і будівельників».

Все − у наших руках

Говорячи про вирішення складних ситуацій у підготовці, Маркіян Лубківський зауважив: «Головна загроза криється не у кризі, а в нас самих: важливо, щоби для досягнення позитивного результату були об’єднані зусилля всіх ключових гравців. Ми вже вийшли з тієї фази, коли можна говорити, що криза впливає на певні моменти, сьогодні все залежить від нас самих». Успіхи українців у будівництві арен дають можливість виявляти певний оптимізм щодо вчасної підготовки нашої країни до Чемпіонату Європи. Водночас, під час зустрічі з мас-медіа, Мартін Каллен неодноразово наголошував на тому, що найближчі 2 місяці будуть визначальними: якщо підготовка інфраструктурних об‘єктів даватиме такий же результат, як і будівництво стадіонів, то ми побачимо в особі директора Євро, за його ж словами, «найщасливішу людину на засіданні виконкому УЄФА 10 грудня».

+++

Інфраструктура розміщення Харкова буде спроможна прийняти цільові групи УЄФА

City.kharkov.ua

28.08.09

«На сьогоднішній день загальна кількість закладів розміщення, залучених до підготовки Євро-2012, згідно з Державною цільовою програмою підготовки до чемпіонату Європи 2012 року з футболу, складає 71 об’єкт готельної інфраструктури на 4444 номери, з яких на цей час мають категорію 29 закладів (2 «п’ятизіркових», 11 «чотиризіркових», 7 «тризіркових», 2 «двозіркових», 2 «однозіркових», 5 об’єктів без категорії з сертифікатом), 27 готелів без категорії та 15 готелів, що будуються. Враховуючи зауваження, які були висловлені незалежними експертами у звіті УЄФА про оцінку інфраструктури розміщення в Україні від 31 липня 2009 року та розглянуті на нараді за участю Місцевого організаційного комітету «Євро-2012 України» 17-18 серпня 2009 року в м.Києві, інформую Вас, що для розміщення цільових груп УЄФА Харківською міською радою залучено 58 готелів на 4000 номерів, у тому числі: «5 зірок» − 15 готелів на 1295 номерів; «4 зірки» − 31 готель на 2083 номерів; «3 зірки» − 12 готелів на 622 номери» − про це йде мова у листі Харківського міського голови Михайла Добкіна на адресу президента УЄФА Мішеля Платіні.

За результатами співпраці Харківської міської ради та власників об’єктів розміщення з офіційним туроператором УЄФА компанією «TUI Travel Plc» на цей час підписані всі угоди з готелями, які будуть задіяні в розміщенні цільових груп УЄФА у місті Харків, ґрунтуючись на помірному рівні цінової політики на послуги з тимчасового розміщення. «Не викликає сумніву в тому, що інфраструктура розміщення міста Харків буде спроможна прийняти цільові групи УЄФА, що засвідчую даним листом на Ваше ім’я», − підкреслюється у листі.

+++

27 серпня на колегії Міністерства культури і туризму України презентовано перелік туристично-екскурсійних маршрутів до Євро-2012     

Mincult.kmu.gov.ua

31.08.09

27 серпня 2009 року на черговій колегії Міністерства культури і туризму України Перший заступник Голови Державної служби туризму і курортів України Ольга Соколова презентувала перелік туристично-екскурсійних маршрутів в контексті підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Відповідно до прийнятого Урядом розпорядження від 15.02.08 № 292-р «Про заходи щодо удосконалення системи управління підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу», серед багатьох складових підготовки, Міністерство культури і туризму України визначено відповідальним за розроблення туристично-екскурсійних маршрутів для гостей та учасників чемпіонату Європи 2012 з футболу, що сприятиме створенню якісного національного туристичного продукту, забезпеченню комплексного розвитку регіонів, зміцненню іміджу України на міжнародній арені, залученню інвестиційних потоків до економіки держави.

Ольга Володимирівна Соколова

Як зазначила Ольга Соколова, на сьогодні Державною службою туризму і курортів Міністерства культури і туризму України спільно зі структурними підрозділами з питань туризму і курортів обласних держадміністрацій приймаючих міст Києва, Донецька, Львова, Харкова визначені основні туристично-екскурсійні маршрути, які можливо запропонувати гостям та учасникам чемпіонату з футболу Євро 2012, та опрацьовано спеціальні туристичні маршрути з урахування вимог УЄФА.

Підготовлено презентації туристично-екскурсійних маршрутів приймаючих міст Києва, Донецька, Львова, Харкова; опрацьована документація екскурсійних маршрутів, а саме технологічні карти маршрутів; здійснюється моніторинг наявної туристичної інфраструктури на місцях під заплановані туристичні маршрути.

Для зручності учасників та гостей Євро-2012 в Україні, напрямки туристично-екскурсійних маршрутів та текстова частина розроблялася таким чином, щоб були враховані основні історичні, національні, культурні цінності українського народу тощо. Розроблені екскурсійні маршрути пролягають головними транспортними магістралями між містами − учасниками чемпіонату, або мають радіальний характер з початком й закінченням екскурсії в одному місті, на відстані до 200 км та терміном не більше ніж 10-12 годин. Разом з тим пропонуються дводенні тематичні туристично-екскурсійні маршрути.

Відвідувачам Євро-2012 пропонуються туристично-екскурсійні маршрути, що за тематичними напрямами охоплюють визначні місця, пам`ятки історії, культури, архітектури та природи, а також пов`язані з життям і діяльністю видатних людей держави.

Презентаційний макет туристичного маршруту «Львів − місто кави»

На сьогодні визначено понад 100 основних тематичних туристично-екскурсійних маршрутів, які доцільно запропонувати гостям та учасникам Чемпіонату, а саме: одноденні (від 3 до 12 годин) та дводенні маршрути за побажанням туристів.

З метою ознайомлення учасників ЧЄ-2012 з природними та історико-культурними пам’ятками, тисячолітньою історією та сьогоденням українського народу сформовано систему основних тематичних напрямів туристично-екскурсійних маршрутів (СТЕМ).

+++
ФУТБОЛ

 

УЄФА − за чисту економіку

Ffu.org.ua

31.08.09

У п’ятницю, 28 серпня, Стратегічна рада професіонального футболу (СРПФ) одностайно порекомендувала Виконавчому комітету УЄФА затвердити концепцію фінансового «фейр-плей» на найближчому засіданні, яке відбудеться 14-15 вересня в Ньоні, повідомляє офіційний сайт УЄФА.

Повне схвалення

Раніше концепцію підтримав комітет УЄФА з клубних змагань, а також схвалила Асоціація європейських клубів (АЄК). СРПФ складається з представників Європейських професіональних футбольних ліг (ЄПФЛ), профспілки футболістів, клубів (АЄК) і віце-президентів УЄФА.

Прозора економіка

Головна мета концепції фінансового «фейр-плей» − підвищити прозорість економічної діяльності в європейських турнірах і зробити футбольні клуби стабільнішими. Щоб вирішити це завдання, буде вжито низку заходів. Зокрема, клуби, чий обіг коштів за конкретний період перевищуватиме певний ліміт, повинні будуть пред'явити бухгалтерію або ж зрівняти доходи з витратами (тобто клуби не зможуть постійно витрачати більше, ніж заробили). Окрім того, клуби муситимуть звітувати по зарплатах і витратах на трансфери. Клубам також необхідно буде виконувати узяті на себе фінансові зобов'язання.

Стимулюючі інвестиції

Дія цих заходів буде масштабнішою, аніж ефект від існуючої системи ліцензування УЄФА. Вони спонукатимуть клуби працювати на перспективу (розвивати дитячо-юнацький футбол та спортивну інфраструктуру), замість того, щоб робити невиправдано дорогі придбання. За дотриманням правил буде стежити створена нещодавно незалежна робоча група з фінансового контролю клубів. Запропоновані заходи наберуть чинності в турнірах під егідою УЄФА в сезоні-2012/13. Є пропозиція включити в них обмеження на чисельну кількість складів команд, щоб зменшити витрати клубів на зарплати і трансфери.

У дусі європейського спорту

«Фінансовий «фейр-плей» необхідний для того, щоб в майбутньому європейський футбол був стабільнішим. Ця концепція повністю відповідає спортивним цінностям, що існують в Європі, − сказав президент УЄФА Мішель Платіні. − Не один європейський клуб просив мене прийняти заходи, щоб захистити наш вид спорту. Тепер завдяки тому, що всі зацікавлені сторони, включаючи національні асоціації, ліги, гравців і особливо клуби, виявили прагнення заздалегідь розробити необхідні заходи. Ми дійшли принципової згоди, і це відчутний прорив. Ми всі повинні працювати пліч-о-пліч протягом найближчих місяців, щоб втілити в життя всі важливі деталі».

На правильній дорозі

У свою чергу глава Асоціації європейських клубів Карл-Хайнц Румменігге зазначив: «АЄК перебуває в перших рядах тих, хто бореться за раціональність і дисципліну в економіці клубного футболу. Від імені АЄК я хочу подякувати УЄФА і особливо Мішелю Платіні за ініціативу, яка, на мій погляд, розвивається в правильному напрямі. Ми домовилися про принципи роботи, цілі і тимчасові рамки, так що тепер можна приступати до лікування нашого футболу. Процес йде, і ми продовжуватимемо регулярно зустрічатися з УЄФА, щоб працювати над технічним і практичним втіленням цих заходів».

+++

 

«Оболонь» пропонує Телеглядацькій асоціації батьків спільно профінансувати дослідження впливу реклами «Футбол без пива не футбол»

Telekritika.ua

31.08.09

ЗАТ «Оболонь» пропонує Телеглядацькій асоціації батьків України спільно профінансувати незалежне маркетингове дослідження рекламних повідомлень, які містяться в ролику зі слоганом «Футбол без пива не футбол». Про це йдеться в офіційній заяві пивної компанії, яку вона надала «Телекритиці» у відповідь на звернення Телеглядацької асоціації батьків, котра, у свою чергу, закликала прибрати з ефіру ролик, що пов'язує футбол з пивом.

«Відомо, що футбол та пиво мають тісні асоціації. Саме пивні бренди найчастіше і найактивніше підтримують футбольні чемпіонати, футбольні клуби та спортивні змагання. Зважаючи на це, маркетологи компанії «Оболонь» застосували адресну комунікацію до вболівальників футболу, використовуючи слоган «Футбол без пива не футбол»«, − пояснюють в «Оболоні» появу ролика із сумнівним слоганом та додають, що ця реклама транслюється виключно під час футбольних матчів та спортивних програм.

Незалежне дослідження, яке «Оболонь» пропонує провести Телеглядацькій асоціації батьків, має об'єктивно з'ясувати сприйняття рекламних роликів телеглядачами. «У ході дослідження ми виявимо ставлення та трактування споживачами рекламного послання. Якщо дослідження доведе, що споживачі сприймають наше повідомлення як ультимативну вказівку споживати пиво, ми готові змінити рекламне повідомлення», − заявляє рекламодавець.

Загалом у компанії «Оболонь» запевняють, що пропагують відповідальне споживання пива. Як приклад наводять спецпроект у журналі «Контракты за месяц», де публікуються тексти про важливість відповідального ставлення до споживання алкоголю, зокрема пива. Також «Оболонь» планує запустити спеціалізований сайт про розвиток культури споживання пива в Україні, а на етикетках розміщуватиме застережні повідомлення про недопустимість споживання пива особами до 18 років, вагітними жінками та водіями.

+++

Блохин возглавил Черноморец!

Football.sport.ua

31.08.09

Экс-наставник сборной Украины едет в Одессу

Как сообщает официальный сайт одесского «Черноморца», новым тренером команды стал экс-наставник сборной Украины и ФК «Москва» Олег Блохин. Завтра, 1 сентября, состоится специальная пресс-конференция, посвященная знакомству СМИ с новым тренерским штабом команды.

+++
Моніторинг телеефіру

 

Аналітичні програми

 

Неділя, 30.08.09 (запис)

1. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Аналітична програма «Спортивний тижневик», 30.08.09, 21:00

1) Сюжет про презентацію легендарного нападаючого київського «Динамо» та національної збірної України А. Шевченко, який підписав дворічний контракт з «Динамо» (Київ).

І. Суркіс, президент «Динамо»: «На протяжении последних лет я вынашивал идею, чтобы вернуть А. Шевченко в нашу родную команду. Это свершилось, я благодарен всем тем людям, которые оказывали мне в этом содействие, прежде всего я благодарен главному тренеру Валерию Георгиевичу Газзаеву, который меня поддержал с этой идеей».

В. Газзаєв: «Я очень рад, что в Динамо вернулся Шевченко. Это выдающийся человек, выдающийся спортсмен, выдающийся футболист. Это плюс нашим молодым игрокам, глядя на которого, они будут расти. Я очень рад, что такой футболист будет играть в составе киевского «Динамо».

А. Шевченко: «Я рад, что вернулся в мой родной клуб. В этом зале меня принимали в юные динамовцы. Пришло время вернуться назад. Пришло время порадовать болельщиков не только в Динамо, но и во всей Украине. Нужно приниматься за работу. У нас очень сильная группа в Лиге чемпионов. И чем сильнее группа, тем лучше для нас».

2) Відеосюжет про те, як слідкував за церемонією жеребкування групового раунду ЛЧ С. Ребров на одній з українських радіостанцій.

3) Інформація про результат матчів 6 туру УПЛ.

4) Сюжет про турнір з футбольного фрістайлу, який пройшов днями на Майдані Незалежності.

+++

2. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Інший футбол», 30.08.09, 12:00

1) Сюжет про смаки у світі моди, наших футбольних функціонерів та футболістів. Коментарі українського дизайнера Андре Тана.

Андре Тан, стосовно президента «Динамо» І. Суркіса: «Сразу видно, что у человека вообще нет  вкуса, и скажу тебе честно: он вообще по этому поводу не заморачивается».

Коментарі Й. Сабо стосовно сучасної моди на різнокольорові бутси: «Мы не знали, что такое там, когда мужчина с мужчиной или женщина с женщиной, а сейчас это модно. Ну, значит, те же самые бутсы: желтые или голубые. Я знаю, чего он одевает голубые?»

+++

3. Телерадіокомпанія «Україна»

Аналітична програма «Футбольний уїк-енд», 30.08.09, 22:20

1) Сюжет о феерическом открытии нового стадиона донецкого «Шахтера» − «Донбасс Арена». Комментарии VIP-гостей.

В. Ющенко: «Стадіон прекрасний! Чудовий, гарний подарунок до сьогоднішнього дня».

В. Янукович: «Видел много стадионов в своей жизни, но в этот стадион я влюбился с первого взгляда».

Л. Кучма: «Такого чуда, по-моему, и не увидишь на Украине, в Европе − тем более. С праздником донетчане!»

2) Видеосюжет о презентации нового игрока «Динамо» украинца Андрея Шевченко.

И. Суркис, президент ФК «Динамо»: «Он полноценный игрок киевского «Динамо». Контракт подписан на два года, плюс один по договоренности… ФК «Динамо» создаст такие комфортные условия, чтобы, когда семья Андрея переедет, не было разницы, где они жили в Лондоне, а они жили в Лондоне, поверьте мне, не в трущобах. Они будут жить в Киеве не хуже, я это Андрею гарантировал».

В. Газзаев, главный тренер «Динамо»: «Я еще раз хочу подчеркнуть, Андрей Шевченко − гений футбола, это, действительно, выдающаяся личность. Но на сегодня есть капитан, который был назначен и который отвечает всем требованиям. Формальным капитаном будет Милевский, не формальным − Шевченко».

А. Шевченко: «Сейчас надо браться за серьезную работу, у нас очень сильная группа, и чем она сильнее, тем для нас лучше. Команда готова, команда может играть в ЛЧ».

3) Информационный сюжет о проигрыше донецкого «Шахтера» каталонской «Барселоне» в матче за Суперкубок УЕФА. «Горняки» проиграли с минимальным счетом 1:0.

4) Обзор матчей Лиги Европы. Донецкий «Металлург» на выезде проиграл в добавленное время австрийской «Аустрии» 3:2. Полтавская «Ворскла» на своем поле переиграла португальскую «Бенфику» 2:1, а харьковский «Металлист» с минимальным счетом уступил австрийскому «Штурму» − 0:1. «Шахтер» без особого труда обыграл турецкий «Сивасспор» − 2:0. Таким образом, в групповом этапе Лиги Европы сыграет только один украинский клуб − «Шахтер».

5) Сюжет о жеребьевке группового этапа Лиги Чемпионов. Киевское «Динамо» попало в группу F, где соперниками киевлян будут «Барселона», «Интер» и «Рубин». Прогноз президента «Динамо» И. Суркиса, касательно места «Динамо» в турнирной таблице группе F ЛЧ.

Комментарии президента ФФУ Г. Суркиса: «Киевское «Динамо» образца 98/99 года со всей очевидностью доказало, что можно играть с любой командой. В одном шаге находясь от финала ЛЧ, только по несправедливости богов, повернувших свою фортуну не в ту сторону, мы туда не попали».

6) Обзор матчей 6 туру УПЛ. Судейским скандалом отметился матч «Таврия» − «Ворскла». Комментарии тренера полтавской «Ворсклы»: «С этим арбитром 4 года назад я закончил тренерскую карьеру, профессию потерял. Я тогда не отказался от своих слов по поводу этого человека в черном. Неужели, я через 4,5 года увидев, что происходило на поле, откажусь от своих слов, я их оставляю в силе, но повторять их я не буду, поднимите архивы. Первый мяч, который нам не засчитали, — был забит чисто. Там не было никакого офсайда. Я говорю аргументировано. Пенальти: я не знаю, как назвать то, когда два человека бьются лбами и им вызывают «скорую» помощь. Мне кажется, что в таких ситуациях, да еще и при счете 1:0, человек, уважающий труд футболистов, совершает преступление».

7) Анонс квалификационных матчей ЧС-2010, в которых национальная сборная Украины встретится с Андоррой и Беларусью.

8) Обзор матчей очередного тура в европейских чемпионатах.

+++

Спортивні програми

 

Понеділок, 31.08.09 (запис)

 

1. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 31.08.09, 06:30

 

1) Гол «Карпатам» − поки останній, який Андрій Шевченко забив у футболці київського «Динамо». Він подарував його київським вболівальникам у 1999 році в фіналі Кубку України у матчі проти львівських «Карпат». Цей кубок став останнім для Шеви по-українськи. Того дня він прощався із столицею. Попереду − «Мілан», золотий м’яч, два фінали Ліги Чемпіонів. Але того вечора в Києві завершилась епоха талановитого гравця, якому судилось стати мега-зіркою.

 

Минуло чотири роки, інший фінал, інший турнір, інша команда. Італійський «Мілан» у вирішальному матчі Ліги Чемпіонів здобув такий омріяний трофей. Здійснив цю мрію Цар зі сходу, саме таке прізвисько отримав Андрій в Європі. Шевченко реалізував останній пенальті і Кубок Чемпіонів відправився до північної столиці Італії. До цього були зіркові сезони в «Мілані». До цього було звання найкращого бомбардира Серії А. Шевченко став першим вихідцем з Радянського Союзу, якому таки вдалося зламати стереотип − наші там, за кордоном, заграти не можуть. Він спромігся, він досяг. Це пенальті стало апогеєм його кар’єри. Ще за два місяці Шевченко виграє і супер-кубок Європи, а за рік підкорить наступну вершину − таки стане чемпіоном Італії. Міланська торсида, яка дуже неохоче пропускає до свого пантеону чужинців, вже надала Андрію статус легенди. Чому? Все дуже просто − випадкові люди не стають другим в історії клубу бомбардиром. Про що тут говорити − у 317 поєдинках у футболці «россо-нері» Шева відзначився 175 разів. За цим показником він залишив далеко позаду легендарного голландця Марко Ван Бастена. Саме у складі «Мілана» Шева здобув найвищий прояв визнання у футбольному світі − Золотий м’яч. Сталось це у 2004 році. Тоді, в чемпіонському для «Мілана» сезоні він повторно став найкращим бомбардиром чемпіонату.

 

Громом серед неба для всіх став трансфер Андрія Шевченка до Англії у 2006 році. Роман Абрамович таки здійснив свою мрію. Його команді − лондонському «Челсі», який два роки поспіль вигравав чемпіонат Англії, не вистачало діаманту, зірки, на яку б ходили вболівальники. Таким космічним об’єктом мав стати саме Шева. От тільки кар’єра його у Лондоні не склалась. Численні травми, непорозуміння з тренером і, як наслідок, нестаток ігрового часу та низька результативність. Потім був вояж до «Мілана», де Андрій також не зміг зачепитись за основу. Потім, повернення до «Челсі». І ось, 29 серпня, 2009 року, за 10 років після від’їзду до Європи, 32-річний Шевченко повертається на Батьківщину.

 

Зараз почнуться розмови щодо доцільності трансферу, його обґрунтованості. Але більшість киян вже дістають з шухляди запилену, трохи надірвану, але безмежно рідну майку із «десяткою». Футболку київського «Динамо», щоправда, старого зразка. Або збирають гроші на футболку з сьомим номером на спині − новим номером Шевченка у старому «Динамо».

 

2) Джексона Коельйо нарешті пробило. Саме півзахисник «Металіста» став героєм протистояння його команди у поєдинку 6 туру української Прем’єр-ліги проти запорізького «Металурга». На одинадцятій хвилині зустрічі Жажа просто заніс м’яч у ворота господарів, а у другому таймі створив справжній шедевр, який нагадує удар Роналдінйо у ворота Сімена на чемпіонаті світу 2002 року. Коельйо чудово закрутив м’яч у дальню дев’ятку тим самим поставивши крапку у матчі − 2:0 на користь бронзового призера останньої першості.

 

 

Справжній гольовий бум влаштували «Карпати» у Львові. Господарі просто знищили столичну «Оболонь» забивши п’ять сухих м’ячів. Ще до перерви питання щодо переможця були зняті. Двічі Ігор Худоб’як і одного разу Сергій Зеньов розписалися у воротах Дениса Бойка. На цьому львів’яни вирішили не зупинятися і ще двічі змусили кіпера гостей витягати м’яча з власних воріт. Відзначилися Сергій Кузнєцов та Батіста.

 

В ще одному матчі неділі «Таврія» вдома мінімально подужала «Ворсклу» 1:0.

 

Тур продовжиться у понеділок двома зустрічами − «Динамо» прийматиме донецький «Металург», а «Шахтар» − «Зорю».

 

Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 6 тур.

Таврія 1:0 Ворскла

Металург /З/ 0:2 Металіст

Карпати 5:0 Оболонь

Закарпаття 2:1 Арсенал

Чорноморець 0:1 Дніпро

Кривбас 0:2 Іллічівець

Динамо 31.08.09 Металург /Д/

Шахтар 31.08.09 Зоря.

 

3) Більш ніж вдалим виявився вояж казанського «Рубіну» до Москви, на топ-матч 20 туру російської Прем’єр-ліги проти столичного «Спартаку». Адже, у разі перемоги господарів, саме вони очолювали б внутрішню першість. Проте, поєдинок на стадіоні «Лужнікі» закінчився розгромом «народної команди Росії», і тріумфом суперника київського «Динамо» по груповому етапу Ліги Чемпіонів. Вже на 33 хвилині капітан «Рубіна» Сергій Сємак, потужним ударом з-за меж штрафного майданчику відкрив рахунок. За десять хвилин Алехандро Домінгес подвоїв його. Аргентинець − вдало реалізував пенальті. Проте, на досягнутому гості не зупинилися, у середині другого таймі Олександр Буханов просто таки нокаутував суперників − неймовірним ударом головою, з гострого кута відправивши м’яч у сітку. У підсумку 3:0 перемога «Рубіна», який лише зміцнив своє лідерство у російській Прем’єр-лізі.

 

Впевнену перемогу у неділю здобув і пітерський «Зєніт». Колишня команда Анатолія Тимощука на виїзді переграла «Хімкі» 4:0. «Крилья Совєтов» вдома здолали «Динамо» 3:1, а ФК «Ростов» досить несподівано здолав ЦСКА. Заключний матч 20-го туру російської Прем’єр-ліги відбудеться у понеділок: «Амкар» прийматиме «Спартак» з Нальчику.

 

+++

 

2. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События» (специальный випуск), 29.08.09, 22:30

 

1) Сюжет о грандиозном открытии нового стадиона «Донбасс Арена».

 

Комментарии президента Федерации футбола Украины Г. Суркиса в/к: «Мне кажется, что сегодня не нужно обсуждать этот вопрос, связанный с открытием арены-бриллианта, только в контексте Евро-2012. Это историческое событие, на мой взгляд, не только в контексте страны, в контексте Европы. Такие арены можно перечислить на пальцах одной руки. Сегодняшнее событие в Донецке − это событие из ряда вон выходящее: фантастический стадион, фантастическая атмосфера».

 

Фрагменты выступлений Президента Украины В. Ющенко, президента ФК «Шахтер» Р. Ахметова, лидера Партии Регионов В. Януковича и спикера ВР В. Литвина на «Донбасс Арене».

Підписатися на новини