ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро-2012

«Кабинет министров Украины утвердил поданный Харьковской областной госадминистрацией откорректированный проект реконструкции к Евро-2012 стадиона «Металлист», − сообщает «Крымская газета». − При этом стоимость работ выросла на 36 процентов». По информации издания, реконструкция арены обойдется государству почти в 600 миллионов гривен. Вмещать стадион будет 41 тысячу 339 зрителей.

«На Львовском стадионе, который строится к Евро-2012, в полном объеме выполнены работы по сооружению фундамента под западную трибуну, на ней будут размещены офисные и административные помещения, заведения питания, ВИП-зоны и тому подобное, − пишет «Крымское время». − Ранее были построены фундаменты на северной, южной и восточной сторонах стадиона». 

Донецк вплотную работает над вопросами размещения гостей и участников будущего чемпионата Европы, сообщает «Полуостров». Согласно требованиям УЕФА, информирует еженедельник, в столице Донбасса к 2012 году должно быть 2945 гостиничных номеров, на сегодняшний день уже имеется 1703, в работе находятся еще 1487 (итого − 3190, т. е. даже больше, чем требуется).

Футбол

ФК «Таврия»

Минувшая неделя для флагмана футбола автономии прошла довольно спокойно. Команда готовилась к кубковому поединку против днепродзержинской «Стали» на своей базе в Почтовом. В игре, состоявшейся в субботу на выезде (крымчане легко выиграли − 4:0), коуч таврийцев не задействовал ряд основных исполнителей − в частности, вратаря Максима Старцева, «опорника» Слободана Марковича и нападающего Лаки Идахора. По-прежнему в клубном лазарете находятся Андриус Йокшас, Матвей Бобаль, Павел Хайдучек и Вячеслав Свидерский.

За кубковую победу над «Сталью», так же как и за виктории в двух предыдущих матчах чемпионата (над «Черноморцем» и «Кривбассом»), таврийцы не получили премиальных − в наказание за крупное поражение от динамовцев Киева (0:6). Правда, согласно договоренности с президентом клуба Сергеем Куницыным, если по окончании осенней части чемпионата команда займет место не ниже шестого, премиальные за эти поединки будут выплачены − причем, в двойном размере.

Первая лига

И в первой лиге горячих новостей на минувшей неделе не было. Две крымские команды, участвовавшие в стадии 1/16 финала Кубка Украины, свои матчи (на выезде) выиграли: «Крымтеплица» − у МФК «Николаев» (1:0), а «Феникс-Ильичевец» − у ФК «Полтава» (2:0).

Севастопольцы на минувшей неделе отдыхали. Зато не до отдыха было болельщикам «профессионалов»: они используют все возможные средства, чтобы вернуть команду из Бахчисарая (где она проводит домашние матчи) в родной город. Так, один из активистов фан-движения непонятно каким образом проник на пресс-конференцию находившегося в Севастополе кандидата в президенты Украины Сергея Тигипко и буквально потребовал его содействовать возращению футбола в город-герой. Тигипко посоветовал севастопольцам на ближайших выборах думать, за кого они голосует: дескать, нынешним севастопольским властям не до спорта, они превратили стадионы в рынке. И он, если станет президентом, конечно же, ситуацию исправит. Кстати, любительская видеозапись ответа Тигипко (вероятнее всего, сделанная мобильным телефоном), выложена на Севастопольском футбольном портале.

Аматорский футбол

Свято место, как известно, пусто не бывает. После исчезновения с футбольной карты Украины команды «ИгроСервис», симферопольский красавец-стадион «Фиолент», на котором тренировались и играли бело-голубые, не остался бесхозным: теперь здесь не только имеют возможность шлифовать свое мастерство юные таланты из столичных футбольных школ (воспитанники ДЮФК «Таврия» в том числе), но и отныне будет проводить домашние матчи чемпионата Крыма симферопольский «ЮИС-Сервис».

Переходу команды на новую арену (совпавшему, кстати сказать, с началом второго круга первенства автономии) с легкой руки руководителей «ЮИС-Сервис» в минувшую пятницу был посвящен большой футбольный праздник, растянувшийся по меньшей мере на четыре часа. Понаблюдать за действом пришло около двух тысяч зрителей, среди них было и немало почетных гостей. После зажигательного выступления симферопольской группы «Собачье сердце» состоялось чествование победителей и участников юношеского футбольного мини-турнира, в котором приняли участие четыре коллектива − «Таврия-95», «Динамо-ИгроСервис» (обе − Симферополь), «Сейтлер» (Нижнегорский) и «Алустон-98» (Алушта). В упорной борьбе победителем турнира стали воспитанники ДЮФК «Таврия» 1995 года рождения, тренирует которых заслуженный тренер Украины Виктор Орлов. Победителей и участников соревнований поприветствовали и вручили им награды (медали, Кубки и грамоты) президент Республиканской Федерации футбола Крыма, почетный президент «Таврии» Сергей Куницын, председатель Рескомспорта автономии Петр Кащавцев, заслуженный тренер Украины Анатолий Заяев и заместитель начальника управления по делам семьи, молодежи, физкультуры и спорта Симферопольского горсовета Геннадий Игнатьев. Также отмечены были и лучшие по итогам первого круга первенства автономии игроки «ЮИС-Сервис» и выступающей в чемпионате Украины среди вузов дочерней команды КНЭУ.

Ну и главное блюдо праздника − матч между «ЮИС-Сервис» (пятое место по итогам первого круга чемпионата Крыма) и ФК «Саки» (второе место). В составах обеих команд немало опытнейших исполнителей: у «ЮИС-Сервис» это поигравшие за дубль «Таврии» Денис Дмитриев, Андрей Александров, Вячеслав Липяк и Игорь Выгоняйло, у сакчан − имеющие опыт выступлений в той же «Таврии» и ряде коллективах первой и второй лиг Украины Евгений Парубин, Олег Бубнов, Алексей Колодяжный и другие. Со счетом 3:1 победу одержали симферопольцы, которые устремились в погоню за лидерами чемпионата − теми же «Саками» (25 очков) и не потерявшим пока еще ни одного очка в турнире молодежненским «Спартаком» (33) .

Отметим, что в перерыве матча болельщикам свое мастерство продемонстрировали воспитанники различных спортивных школ и секций Симферополя − теннисисты, гимнастки-«художницы», самбисты, дзюдоисты, кикбоксеры, а по его окончании был устроен красочный салют.

 

2.       Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

«Киев лишают финального матча «Евро-2012»?», стаття під такою назвою опублікована в газеті «Новини Вінниччини» від 12.08.09 року. В статті йдеться про те, що Київ можуть позбавити фінального матчу Євро-2012. В рамках підготовки для проведення фінальної частини Євро-2012 УЄФА прийняло рішення розмістити в Варшаві Міжнародний передаючий центр, який буде вести трансляцію матчів першості. Це являється непрямою ознакою того що фінальний матч турніру відбудеться в Польщі а не в Україні. Розміщення IBC в Польщі пов’язано з тим, що ця країна входить до Євро Союзу що полегшить процедуру перевезення апаратури в Польщу.

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Юності, Космонавтів, В. Порика, Хмельницьке шосе, 600-річчя, Келецька на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто ТЦ «Дастор», що знаходиться по вул. Юності в ньому сувенірної продукції не помічено.

Місцевий футбол

Обласна федерація футболу

07 серпня у готелі "Поділля" відбулось розширене засідання Виконкому ВСГО "ОФФ", на яке було запрошено керівників та головних тренерів футбольних команд, дитячо-юнацьких закладів, голів ФСТ. Окрім процедурних питань були винесені на обговорення питання щодо затвердження регламентів обласних змагань з футболу серед аматорських та дитячо-юнацьких змагань на наступний сезон, календарі ігор Чемпіонату, першості, Кубку області. У вирішенні таких важливих питань активну участь прийняли представники команд. Так було внесено пропозицію, яка стосувалась сітки проведення розіграшу Кубку: І етап - вирішено проводити за рейтинговою системою, а всі наступні - за результатами жеребкування. Нажаль, керівники дитячо-юнацьких закладів були пасивними в обговоренні та вносили мало пропозицій, хоча приймався документ, за яким дитячо-юнацькі  футбольні команди будуть "жити" протягом сезону. Також було вислухано звіт старших тренерів збірних юнацьких та дівочих команд області, які захищали футбольну честь Вінниччини на всеукраїнських змаганнях. Так збірна команда юнаків 1993-1994 р.н. на V юнацьких спортивних іграх України зайняла 8 місце, а дівоча команда − 5 місце. Цікаву, змістовну інформацію було надано президентом ПФК «Нива» паном Олегом Караванським та головним тренером Олегом Федорчуком, які висловили своє бачення щодо залучення в команду молодих перспективних футболістів з м. Вінниці та області, поділились своїми перспективними планами щодо розвитку команди. Приємною подією виявилось нагородження комп’ютерною технікою переможця конкурсу серед федерацій футболу області у ІІ кварталі - Тростянецької районної федерації футболу, а також була висловлена подяка Добрянському Миколі Андрійовичу, президенту ФК "Нива" Тростянець, за підтримку розвитку аматорського футболу у регіоні. Дана інформація опублікована в на сайті Вінницької обласної федерації футболу 10.08.09 року.

ФК „Нива”

Вінницька «Нива» програла Чернівецькій «Буковині» в другому турі другої ліги чемпіонату України з рахунком 0:3. Що цікаво що в останньому турі минулого чемпіонату «Буковина» програла «Нафкому». В цьому матчі приймали участь в складі «Ниви» десять гравців зі складу «Нафкому», але це не допомогло. «Нива» показала невиразну і невпевнену гру. З такою грою на вихід по першої ліги розраховувати не можна. Дана інформація опублікована в газеті «Вболівальник» від 13.08.09 рокув  статті «Нашла коса на камінь». Також в газеті «RIA» від 12.08.09 року «Вінничани «влетіли» у Чернівцях», В газеті «Місто» від 14.08.09 року ««Ниву» розгромили в Чернівцях».

 

3.       Волинська обл.

 

Євро 2012

„Євро-2012” відбудеться лише в Києві та Донецьку?

Із сторінок волинської преси практично не сходить тема, що стосується „Євро-2012”, а точніше − чи не відберуть в України право на його проведення. „Кількість міст, які прийматимуть „Євро-2012”, скоротять”, інформує популярна регіональна газета „Вісник і К”. Україна створює організаторам „Євро-2012” чимало проблем, тоді як Польща майже готова до проведення футбольної першості. На це поскаржився президент УЄФА Мішель Платіні, пише видання. Платіні заявив, що має повноваження забрати в України право на „Євро-2012”, однак називає такий варіант розвитку подій малоймовірним. Президент УЄФА схильний вважати, що доведеться лише скоротити кількість українських міст, які матимуть матчі.

Футбол

Суддя, який украв у „Волині” перемогу

13 серпня відбувся розгляд протесту ФК "Волинь" на арбітраж судді Володимира Головка (Дніпропетровськ) у матчі 4-го туру "Фенікс-Іллічівець" (Калініно) − "Волинь" щодо неправомірного призначення пенальті у ворота луцького клубу. Експертна комісія ПФЛ та Експертна комісія ФФУ з питань арбітражу під головуванням К.Віхрова прийшли до однозначного висновку про помилковість призначення одинадцятиметрового у ворота "Волині".

Таким чином, протягом семи днів документи по даній справі будуть передані у Комітет арбітрів Федерації футболу України, який і винесе остаточний вирок порушнику фейр-плей та футбольної справедливості.

Футбольний клуб „Волинь” розраховує на дискваліфікацію судді Володимира Головка, який своїми діями у згаданому матчі позбавив „Волинь” перемоги.

Оскільки у трьох поспіль виїзних матчах поточного сезону арбітри допускають грубі порушення на користь суперників луцької команди, то надалі «Волинь» має намір збільшить кількість камер, котрі зніматимуть як домашні, так і виїзні поєдинки. Крім того, керівництво клубу в межах регламентних норм буде опротестовувати будь-які суддівські помилки та некваліфікований арбітраж, запевняють керівники ФК „Волинь”.

Віталій Кварцяний відстоює справедливість

Головний тренер ФК „Волинь” Віталій Кварцяний в силу свого експресивного характеру завжди проти чогось протестує. Багато кому це не подобається, його вважають мало не безпредметним скандалістом у галузі футболу. Коли ж пильніше приглянутися до того, чого добивається наставник „Волині”, легко помітити, що він дуже часто має рацію, з якою далеко не завжди рахуються. На підтвердження − маленький витяг із одного з останніх інтерв’ю В.Кварцяного. 

... Волинь» вже п'ять років не грає в Кубку на своєму полі. Таке враження, що ми немов існуємо для інших міст і для інших клубів. Якщо за дев'ять останніх років з 30 матчів кубкового розіграшу «Волинь» провела лише 7 ігор в Луцьку, а останні 23 − на виїзді! Більш того, всі сім поєдинків були першими домашніми іграми, після яких ми вирушали на другий матч на виїзд, − будь то друга ліга, перша чи вища! Ми немов якісь ізгої, і таке враження, що нас просто заганяють за Можайськ.

Ось і в 1/16 фіналу нашій команді належить грати з колегами по першій лізі − «Олександрією» − не в рідних стінах, а на виїзді. І це при тому, що в минулому розіграші олександрійська команда грала сто ігор на Кубок, і всі − вдома! У нинішньому турнірі перший матч наш суперник з Кіровоградської області грав у себе проти «Титану» з Армянська, «Волинь» же знову на виїзді.

Я, як головний тренер, вже давно хотів відмовитися від виступів у Кубку України, але президент нашого клубу говорить, що потрібно грати. Особисто мені це вже нецікаво. Варто було мені порахувати витрати на гостьові кубкові ігри, як з'ясувалося, що «Волинь» наїздила не мало, не багато півмільйона гривень! Якщо перевести це в доларовий еквівалент, то за найскромнішими підрахунками виходить десь 150-200 тисяч! Кому потрібні такі витрати? Але нічого не поробиш. Ось і зараз ми вирушаємо до Олександрії − сподіваюся, цей виїзд не виявиться для нас невдалим.

Що стосується останніх пар 1/16 фіналу, то для деяких клубів виступ на цьому етапі я б взагалі назвав одним словом − «халява». Судячи по тому, що в цьому раунді зійдуться два столичні клуби «Динамо» і «Арсенал», можна повірити, що жереб не тягнув один з фахівців Юрій Корбут. Його я називав майстром спорту з жеребкувань. Він міг би запросто працювати круп'є в казино -  навіщо йому працювати в ПФЛ? Раніше як бувало? Один клуб по телефонному дзвінку в столицю дозволяє виконати свою місію на жеребкуванні Корбуту. Потім дзвонить інший і теж наділяє такими ж повноваженнями Корбута. Третій − те ж саме, четвертий, п'ятий і так далі. У результаті Корбут і робив жеребкування − під замовлення, враховуючи, хто, з ким, де хоче грати. Сподіваюся, мої обурення залишаться у минулому. Хочеться вірити, що в прем'єр-лізі немає «майстрів спорту з жеребкувань».

 

4.       Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО 2012

Днепропетровск и Одесса не получат деньги на Евро-2012

Кабинет министров Украины уменьшил прогнозируемый объем финансирования государственной целевой программы подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 г. по футболу с 162,593 млрд. грн. до 126,257 млрд. грн., исключив из списка подготовки Днепропетровск и Одессу. Об этом говорится в постановлении правительства от 22 июля 2009 г. №793. Прогнозированный объем средств, выделяемый из государственного бюджета на подготовку к Евро-2012, увеличился с 28,502 млрд. грн. до 32,923 млрд. грн, выделяемый из местных бюджетов уменьшился с 22,585 млрд грн до 6,866 млрд. грн, из других источников − с 111,505 млрд. грн. до 86,467 млрд. грн.

Как сообщалось, по решению УЕФА, Днепропетровск и Одесса не будут рассматриваться как основные или резервные города для проведения чемпионата по футболу Евро-2012, и выбыли из соревнования за право принимать матчи. Согласно вердикта УЕФА, Киев утвержден в качестве города для проведения матчей групповой стадии, матча или матчей четвертьфинала и одного матча полуфинала. При этом Донецк, Львов и Харьков не получили окончательного утверждения в качестве городов для проведения матчей групповой стадии Евро-2012. Городам дано время до 30 ноября 2009 года, чтобы выполнить оговоренные условия, касающиеся стадионов, инфраструктуры аэропортов, регионального транспорта и размещения. Напомним, что Президент Украины 3 августа ветировал изменения в закон о государственном бюджете, согласно которому Национальный банк Украины должен перечислить в госбюджет 9,8 млрд грн. на финансирование подготовки строительства объектов к Евро-2012.

При этом вице-премьер Иван Васюник в своем письме генсеку УЕФА Дэвиду Тейлору пообещал, что вето Президента на изменения в госбюджет не повлияет на финансирование Евро-2012.

Днепропетровск подготовит Киев к Евро

Днепропетровская компания «Мастер-профи» выиграла тендер на проведение работ по установке стеклянного купола над Национальным спортивным комплексом «Олимпийский» в Киеве. Об этом заявил журналистам главный инженер «Мастер-профи» Александр Галицкий.

«Днепропетровчане предложили самый дешевый вариант работ и пообещали привлечь для производства и монтажа металлоконструкций отечественных производителей — Мариупольский металлургический комбинат имени Ильича и Алчевский металлургический комбинат», - сказал Александр Галицкий.  Также Александр Галицкий добавил, что не обойдется и без привлечения зарубежных специалистов, которые изготовят и смонтируют вантовые системы. Всего же, по расчетам днепропетровчан, стоимость работ обойдется в 700—800 млн. грн.

АЭРОПОРТ

Виктор Бондарь подтвердил готовность днепропетровского аэропорта к приватизации

Губернатор Днепропетровской области Виктор Бондарь подтвердил готовность «Днепроавиа» к приватизации. Аукцион на право приватизации аэропорта состоится 28 августа. Об этом Виктор Бондарь заявил во время выездного совещания с руководством компании.

«На сегодняшний день, все что касается подготовки приватизации мы вытянули. Из последнего моего разговора с председателем Фонда госимущества Парфененко можно сделать вывод, что мы сделали все правильно, по науке и 28 августа пройдет долгожданный аукцион по приватизации «Днеправиа». На сегодняшний день начальная цена «Днеправиа» определена и составляет 58,5 млн. грн. и шаг аукциона будет на уровне 600 тыс. грн. Предварительно уже есть несколько потенциальных инвесторов, главным среди которых является группа «Приват», - сказал Виктор Бондарь.  По словам губернатора, в рамках подготовки к аукциону на сегодняшний день уже сделан полностью весь разделительный баланс, выделены все объекты, которые перейдут государству и за которые оно будет отвечать, в частности «Украерорух» (все, что касается безопасности, навигации). Также выделен перечень объектов, которые идут на приватизацию и которые в ходе нее будут приватизированы как единый имущественный комплекс.

Губернатор еще надеется на проведение Евро-2012

Основная задача реконструкции аэропорта была подготовка к Евро-2012.

«Какие бы не происходили события,  у меня остаётся надежда, на то, что Евро-2012 - вернется в город Днепропетровск. Учитывая, что основной проблемой был аэропорт, сегодня с уверенностью можно сказать, все сделали правильно, 28 августа  получим документы на руки, с сентября месяца будет работать инвестор», - сказал Виктор Бондар на совещании, посвященному  проекту реконструкции и развития аэропорта.

В Днепропетровске начал свою работу контактный центр авиакомпании «Днеправиа»

С 1 августа 2009 года начал свою работу контактный центр авиакомпании «Днеправиа». Контактный центр ОАО Авиакомпании «Днеправиа» - это коммуникационный канал, созданный с целью обеспечения дистанционного обслуживания наших клиентов.

 «Специалисты, говорящие на украинском, русском и английском языках, владеющие информацией по всем услугам Авиакомпании и условиям их предоставления, ответят на любые интересующие вопросы, помогут подобрать оптимальный маршрут и его актуальную стоимость», - говорится в сообщении компании «Днеправиа». Контактный центр ОАО Авиакомпании оснащен современным оборудованием, системой управления операторским центром, а также программными продуктами, благодаря которым операторы контактного центра способны принимать сотни телефонных вызовов в день.

МЕСТА ОТДЫХА

Ко Дню города в Днепропетровске появится дельфинарий

Ко дню города в Днепропетровске запланировано открытие дельфинария. Планируется, что питомцами дельфинария станут 3 дельфина, 2 морских котика, а также морж. Об этом сообщил мэр города Иван Куличенко.

Дельфинарий откроется в Днепропетровском городском парке им. Глобы. Уже несколько недель строители работают над возведением огромного купола и конструкции бассейна, глубина которого будет 4,5 м. Открытие дельфинария запланировано на 11 сентября. Строители и администрация уверяют, что успеют со всеми работами к намеченной дате.

«Вообще, такой купол с бассейном можно сделать за полтора месяца, вот и мы работаем не покладая рук. Все у нас будет цивилизованно: отопление, красивые декорации. Это будет не обычный цирк «шапито» с бассейном, а настоящий дельфинарий», - сказала административный директор по рекламе Оксана Бейгул. Планируется, что питомцами дельфинария будут 3 дельфина, 2 морских котика, а также, возможно, морж и киты. Шоу-программа рассчитана на 2 часа, так что вместе с дельфинами и морскими котиками зрителей будут развлекать и цирковые артисты. Работать дельфинарий будет круглый год, а договор об аренде места на территории парка подписан на 5 лет.

«С бассейном купол вмещает 1 тыс. человек, а если демонтировать его, то поместятся все 3 тыс. Мы планируем давать по 1 представлению по будням, по 2 - в пятницу и 3-4 концерта в субботу и воскресенье. Точно с ценой билета пока еще мы не определились, но приблизительно вход будет стоить от 50 грн.», - сказала Оксана Бейгул. Также все желающие за отдельную плату - 700 грн. смогут 10-15 минут поплавать с дельфинами, вместе с инструктором.

ДОРОГИ

Капитальный ремонт дорог будет продолжаться

Несмотря на экономические трудности, финансирование этих работ обещают не сокращать.

Перманентная борьба с плохими дорогами стала в Днепропетровске притчей во языцех. Очевидно, стремясь успеть подправить проезжую часть до наступления осени,  дорожники ведут активные работы в каждом районе города: ремонтируют дорожное покрытие, тротуары и всю придорожную инфраструктуру. Большую часть работ проводит предприятие «Днепробуд». Главный инженер компании Елена Сергиенко рассказала, на каких улицах ремонт уже идет, и «переделка» каких улиц еще только в проекте.

- Ул. Новошкольная, в районе шинного завода почти готова «к употреблению», созданы условия для безопасного проезда грузового транспорта.

- На пр. Гагарина (от Подстанции до ул. Телевизионной) заканчивается благоустройство тротуаров.

- С улиц Казакова, Лизы Чайкиной и Абхазской сделали специальные съезды для инвалидов. Планируется сделать подобные спуски для «колясочников» почти на каждом пешеходном переходе.

- На улице Рогалева (от Дзержинского до Ворошилова) уже «облагорожены» прилегающие к дороге зеленые насаждения, вырублены аварийные и опасные деревья. А дорожные работы продлятся еще несколько дней.

- В планах капитальный ремонт улицы Артема (от ул. Чкалова до пр. К.Маркса). Но когда начнутся эти работы, пока не известно. Этот участок очень насыщен транспортом, и любой ремонт приведет к пробкам. Сейчас разрабатываются схемы объездов, согласовываются с ГАИ.

- Участок улицы Ленина от Набережной до пр. Карла Маркса уже отремонтирован. В ближайшее время приведут в порядок и часть этой улицы от пр.К.Маркса до Чкалова.

- Многострадальную улицу Шмидта так и не приведут в порядок.

Предприятие Украинско-польский союз выполняет ремонт улиц в Днепропетровске, в частности на улицах: Клары Цеткин, Паторжинского, Гусенко, Феодосиевской, Титова, Красной, Мечникова, Краснозаводской.

ФУТБОЛ

"Днепр" (мол. состав) - "Горняк-спорт" - 5:0 

14 августа. Приднепровск. УТБ ФК "Днепр". Контрольный матч.

Голы: Шахов (1, 35), Бохашвили (54, 72), Тригуб (57).

На 56-й минуте Каверин не реализовал пенальти (выше ворот)

Матчи Кубка Украины образовали двухнедельную паузу в официальных матчах у молодежного состава. Чтобы ее частично заполнить, подопечные Владимира Горилого провели сегодня контрольный матч с середняком одной из зон второй лиги комсомольским "Горняк-Спортом". Игра началась удручающе для гостей. Уже на 1-й минуте Артуру Карнозе удалась передача в их штрафную, а там Евгений Шахов "щекой" метров с 9-ти направил мяч в ворота. После этого игра пошла на хороших скоростях со стороны обоих соперников, правда, без особой остроты впереди. Голевые моменты у ворот команд начали возникать ближе к середине тайма. Два из них не использовали "горняки". Сначала их форвард Кравченко "накрутил" перед штрафной Розизнаного, но пробил мимо ворот. А затем он же ушел на фланге от Непляха и хорошо прострелил к линии вратарской, где его партнер Шарко в борьбе с Бабенко не смог переправить мяч в ворота. У "Днепра" мог отличиться Виталий Каверин, который за счет индивидуальных действий дошел практически до угла вратарской, но не так и не пробил по воротам.

Где-то по истечении получаса начало вырисовываться преимущество "Днепра". Оно довольно быстро воплотилось во второй забитый мяч. Его красивейшим ударом в "девятку" метров с 30-ти забил Евгений Шахов, записав на свой счет второй гол в матче. После перерыва перевес днепрян и вовсе стал подавляющим. Уже на 54-й минуте вышедший на замену 16-летний Бохашвили принял мяч после фланговой передачи Каверина, а вторым касанием послал его в ворота. Через минуту юного форварда сбили в штрафной "Горняка", но Виталий Каверин не реализовал справедливо назначенный 11-метровый - мяч прошел выше ворот. Но как оказалось, четвертое взятие ворот гостей было отложено всего лишь на две минуты. Артур Карноза тонким пасом вывел на ударную позицию ворвавшегося справа в штрафную Тригуба, который четким ударом поразил ворота. В середине тайма стопроцентную возможность для взятия ворот не использовал Гаврилюк, с нескольких метров не сумевший пробить голкипера. Но на 73-й минуте страж ворот "Горняка" был бессилен. К пятому голу привела стремительная фланговая атака. На прострел стремительно прорвавшегося справа Тригуба откликнулся сыгравший на опережение Бохашвили.

"Кривбасс" подписал контракт с Кернозенко

Футбольный клуб "Кривбасс" подписал контракт с вратарем Вячеславом Кернозенко. Футболист будет выступать за "Кривбасс" на правах аренды, он получил 32 игровой номер.

Вячеслав КЕРНОЗЕНКО

Родился 4 июня 1976 года

В Премьер-лиге (высшей лиге) − провел 190 игр, пропустил 169 мячей

Последний клуб − "Днепр" (Днепропетровск)

За национальную сборную Украины провел 5 игр, пропустил 8 мячей.

 

5.       Донецька обл.

 

Евро 2012

События

В минувший понедельник (10.08) председатель Донецкого облсовета Анатолий Близнюк сделал несколько заявлений для СМИ, в том числе по теме Евро-09/12.

(см. "Жизнь" (11.08): http://www.life.donbass.com/nportal/news/1340)

В частности, он сказал:

— У нас есть отдельные проблемные позиции. Первая - аэропорт. Есть решение о финансировании аэропортов в Донецке и Львове. Свою работу мы выстроили с учетом стратегической перспективы, подготовили все гарантии господину Платини, что мы построим аэровокзал, способный пропускать 31 тысячу пассажиров в течение 10 часов, либо же мы решим данный вопрос за счет существующего аэровокзального комплекса. Но этот вопрос мы решим, я уверен.

Вторая позиция - гостиницы. Требуемое количество гостиниц у нас есть, на сегодняшний день варианты 3 и 4 звезды - в полном объеме, нет необходимого количества 5 звезд. В условиях кризиса строить пятизвездочные отели, чтобы они потом стояли невостребованные, совершенно неправильно. Поэтому мы вышли на УЕФА с предложением изменить условия и понизить звездность гостиниц. Пока, как я уже говорил, мы можем предложить трех и четырехзвездочные гостиницы в достаточном варианте и для VIP-персон - пятизвездочные.

— Евро-2009 мы провели достойно. Лучше нас, например, в плане количества зрителей, посетивших матчи, никто не проводил. Ни у кого не было никаких претензий по размещению команд и болельщиков. Я понимаю, что Евро-2012 - совершенно другой уровень, но мы как раз это понимаем, база для нас - Евро-2009. Мы сделали все, чтобы обеспечить достойные условия для всех прибывших на чемпионат и собираемся сделать то же самое к Евро-2012. Я проанализировал все страны, где проводились подобные чемпионаты, и оказалось, что на каждом мероприятии было, как минимум, на 20 процентов меньше людей, чем планировалось и ставилось условиями УЕФА. Идет процесс, и мы в нем вместе с УЕФА принимаем участие, выстраиваем оптимальные условия, гарантирующие проведение Евро-2012 у нас.

— Думаю, новых рисков, кроме как финансирование и строительство аэропорта, возникнуть не может. И то у нас есть запасной вариант по аэропорту. Я его редко озвучиваю, между тем, я обратился к представителям агентства торговли правительства Германии с просьбой аренды 14,5 тысячи квадратных метров территории торгового комплекса "Мэтро", чтобы сделать там временный терминал, и они подтвердили свое согласие на рассмотрение этого вопроса. И мы решим проблему, поскольку это, как я уже говорил, запасной вариант, который закроет тему в случае возникновения непредвиденных обстоятельств…

Сплошные рекорды

Евро-2009 в Донецкой области стал своеобразным «чемпионатом рекордов». Об этом говорилось на пресс-конференции, посвященной итогам Евро-2009 "Итоги Евро-2009. Каким показал себя Донбасс", организованной официальным медиа-партнером турнира интернет-изданием "ОстроВ" (www.ostro.org) и официальным мобильным партнером Евро-2009 − МТС-Украина.

Рекорд посещаемости

Донецкая область в этом году побила рекорд посещаемости, принадлежавший Австрии. За 15 матчей чемпионата стадионы Донецка и Мариуполя посетило более 100 тыс. болельщиков. В то время как прежний рекордсмен - Австрия - приняла лишь 75 тысяч зрителей.

А интерес к финальному матчу Евро-2009 был неожиданным даже для организаторов, которым в последний момент пришлось допечатывать 10 тыс. дополнительных билетов. Об этом сообщила заместитель начальника управления мониторинга реализации инвестиционных проектов и бюджетных программ Донецкого облсовета Наталья Шинкаренко.

- Мы не думали, что будет такой спрос. Билеты были допечатаны в последние два дня, - сообщила она.

Специалисты считают, что проблема с продажей билетов возникла также из-за того, что точное время проведения матча не было известно заранее.

Украина впервые вышла в финал

Главной же причиной «билетного дефицита» стал успех сборной Украины.

- Все выстраивалось «под чудо». С 1996 года сборная Украины никогда не выходила в финал. Поэтому предположить, что она выйдет, да еще и и выиграет, было трудно, - добавил главный редактор газеты «Московский комсомолец Донбасс» Дмитрий Дурнев.

Оказалось, что ЕВРО-2009 отличился и вниманием со стороны прессы. Для освещения игр чемпионата было аккредитовано около 160 средств массовой информации.

Бонус − на развитие детского футбола

Перед началом Евро-2009 УЕФА пообещала организаторам чемпионата денежный бонус в 40 тыс. евро. На эти деньги можно было рассчитывать в случае, если на трибуны придет более сорока тысяч болельщиков. Реальность превзошла все ожидания.

- Специалисты УЕФА были потрясены количеством зрителей. Они сказали, что бонусы назначены будут. Но точную сумму мы не пока знаем. То есть 40 тысяч − это информация, скажем так, предварительная. Потому что система бонусов пересматривалась, мы надеемся, что это будет больше, - отметила Наталья Шинкаренко

Она также добавила, что эти средства получит не какое-то конкретное юридическое лицо в Донецке или Донецкой области. Они будут направлены через Федерацию футбола в Украине на развитие детского и юношеского футбола и укрепления материальной базы детских и юношеских школ Донецкого региона.

Главное - имидж

На организацию проведения Евро-2009 средств потрачено больше средств, чем получено прибыли от продажи билетов на чемпионат.

По словам Натальи Шинкаренко, турнир, как продукт, обладает рядом коммерческих прав, позволяющих пополнить доходную базу турнира.

- Но она не покрывает всю расходную часть и не приносит прибыли, - отметила Шинкаренко.

В этом смысле Евро-2009 является некоммерческим проектом.

- В данный момент подводятся итоги, сколько было потрачено на Евро-2009, сколько выручено. Но сказать, что на этом мероприятии кто-то что-то заработал, абсолютно нельзя. Мы говорили еще до начала турнира, что это не коммерческий турнир, и УЕФА не ставит задачу организаторам показать какой-то результат, показать, что это хороший бизнес. Это не коммерческий турнир, это имидж, это будущее, это перспектива, это развитие спорта… Сказать, что это прибыльное мероприятие, нельзя, - сказала Шинкаренко.

По ее мнению, блестящее проведение чемпионата Евро-2009 может лишним поводом убедить экспертов УЕФА в возможности Донецка принять Евро-2012.

- Я думаю, теперь, наверное, никто не сомневается в том, что Донецк в состоянии провести Евро-2012. Организационный опыт в проведении такого турнира - это очень большой багаж, который мы получили, и ни один другой регион его не имеет, - сказала Шинкаренко.

Еще один положительный фактор, который в будущем сможет сработать на Донбасс − опыт работы с УЕФА, знакомство со стандартами этой организации.

Волонтеров наградят путевками

На Евро-2009 было задействовано около 1,5 тыс. волонтеров. Каждый из них получит сертификат о том, что он был волонтером Евро-2009". Не исключено, что такой документ сможет помочь им стать волонтерами на Евро-2012.

Лучшие кадры получат дипломы от УЕФА, подписанные президентом УЕФА Мишелем Платини и президентом Федерации футбола Украины Григорием Суркисом и оздоровительные путевки.

- Для лучших 70 волонтеров городов Донецка и Мариуполя, как и обещали, выделили путевки на оздоровление, - отметила Шинкаренко.

По ее словам, первая группа отдыхающих уже уехала в Святогорье и в Приазовье.

СМИ

"Приазовский рабочий" (5.08) рассказывает о профессоре Приазовского техуниверситета Владимире Зусине, который участникам Евро-2009 в Мариуполе подарил книги по этикету на 9 языках.

- Я сейчас работаю над книгой, посвященной Евро-2012. Эту идею мне подсказал посол Польши в Украине Яцек Ключковский. Он также заверил, что Польша будет поддерживать издание, поскольку такие книги укрепляют дружбу между польским и украинским народами, обогащают наши культуры, способствуют взаимопониманию. В следующем году я планирую подготовить книгу совместно с ФФУ. Я уверен, что мы делаем доброе дело, открываем новую страницу в истории спорта, в истории УЕФА, - сказал В.Зусин.

"Приазовский рабочий" (7.08) на 1-й полосе размещает текст благодарности президента ФФУ Г. Суркиса мэру Мариуполя за успешное проведение Евро-2009.

Рядом - благодарность мэра Ю. Хотлубея горожанам, в котором отмечается, что работа по организации турнира в Мариуполе "получила высокую оценку представителей УЕФА, ФФУ, игроков и тренеров команд-участниц".

В этом же номере итогам чемпионата посвящена статья с красноречивым заглавием "На примере Евро-2009 Донбасс доказал, что сможет провести Евро-2012 на высоком уровне".

"Салон Дона и Баса" (11.08) в статье "Евро-2009 доказал: Донецк готов к чемпионату в 2012 году" подчеркивает, что выделенные УЕФА более 40 тыс. евро пойдут на развитие футбола в общеобразовательных школах. Об этом заявил представитель ФФУ в Донецкой области Сергей Карпенев. Он уточнил, что "в школы ФК "Шахтера" и "Металлурга", скорее всего, эти деньги не попадут".

Газета также сообщает, что в пятницу (7.08) представители облсовета и ФФУ подвели в Донецке итоги Евро-2009. По их словам, ни одной негативной оценки со стороны УЕФА регион не получил, иностранцы остались на 100% довольны организацией соревнований.

- Я думаю, теперь, наверное, никто не сомневается в том, что Донецк в состоянии провести Евро-2012, - заявила замначальника управления мониторинга реализации инвестиционных проектов и бюджетных программ Донецкого облсовета Наталья Шинкаренко. - Ни один другой регион Украины не имеет такого организационного опыта. Конечно, УЕФА учтет это при выборе города для проведения Евро-2012.

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Підготовка міста Житомира до Євро 2012

Благоустрій

Міська влада прагне перетворити житомирські ринки у цивілізовані осередки торгівлі в місті. Конкретні кроки здійснюються по впорядкуванню однієї з центральних вулиць міста - Московської. Однак, знаходити розуміння і підтримку з боку торгуючих не завжди вдається. Частина вулиці Московської − від Київської до Лятошинського - була вже впорядкована і позбавлена гамірної стихійної торгівлі на ній, що переконало городян у правильності зроблених кроків. Адже ця частина вулиці стала справжньою окрасою міста. Наступна черга − за впорядкуванням тієї частини вулиці, де зараз торгують квітами. Власники квіткових кіосків не погоджуються переходити на нові запропоновані і впорядковані місця торгівлі.

Заступник міського голови Іван Заінчковський повідомив, що підприємцям для вирішення питання було запропоновано декілька варіантів місць ведення їхнього бізнесу. Перший, це Торговельний комплекс «Подол», другий, це Староміський ринок на Бориса Тена, 5 третій, це декілька місць на житньому ринку і четвертий це павільйони по місту. Але на жодну із цих пропозицій підприємці не пристали.

Представники квіткарів заявили, що вони нікуди йти не збираються і будуть стояти на своїх місцях до останнього. Міська влада буде продовжувати діалог, щоб остаточно вирішити питання благоустрою вулиці Московської(за інформацією міської ради).

Дорожня інфраструктура

Зміна двадцяти восьми маршрутів руху громадського автотранспорту в Житомирі вимагає кардинальних кроків, щодо додаткових заходів з безпеки руху та облаштування зупинок. Про це йшлось на засіданні обласної комісії з безпеки дорожнього руху:

«Зараз завершується процедура зміни схем руху приміського і міського громадського транспорту в Житомирі. Міськвиконкомом та відділом ДАЇ погоджені майже всі схеми руху. Якщо центральні вулиці міста забезпечені належними заїздами, павільйонами на зупинках, то другорядні вулиці, провулки зовсім не забезпечені зупинками громадського транспорту», - зазначив головний спеціаліст відділу транспорту, зв’язку та шляхового будівництва головного управління промисловості облдержадміністрації Костянтин Підпокровний. Також він повідомив, що проблема зручних зупинок громадського транспорту є загальною для області − і для міст, і для сільської місцевості. На протязі поточного року до облдержадміністрації надійшла велика кількість звернень від пасажирів, а також голів селищних рад щодо введення додаткових зупинок на автобусних маршрутах та відповідного облаштування вже діючих. Попередній аналіз фахівців свідчить, що автобусні зупинки знаходяться у край незадовільному стані. У більшості випадків вони не відповідають встановленим нормам: «Пропонується провести інвентаризацію загалом усіх об’єктів автостанцій та зупинок по області. Щоб упродовж місяця −двох провести таку інвентаризацію і по висновках робочої групи прийняти рішення про облаштування старих і впровадження нових зупинок громадського транспорту», − повідомив Костянтин Підпокровний(за матеріалами Zamkova.info від14.08.09).

Реклама

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Футбол

Заходи

У Житомирі планується створення фан-зони на майдані Корольова для перегляду матчу на Суперкубок між Барселоною та Шахтарем. Організатори − Партія Регіонів та Житомирська міська рада.

Міні-футбол

Управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради проводиться першість міста Житомира з міні-футболу 2009 року серед вуличних та дворових команд.

З 29 червня 2009 року на стадіоні "Колос" Житомирського агротехнічного коледжу Управлінням у справах сім"ї, молоді та спорту Житомирської міської ради проводиться першість міста Житомира з міні-футболу 2009 року серед вуличних та дворових команд. Цей турнір, що започаткований у 1999 році міською радою, вже в одинадцятий раз проводиться упродовж літніх канікул серед дітей та підлітків міста. В цьому році у змаганнях взяла участь 81 команда. Турнір проводиться у 5 вікових групах - найменший вік учасників 10 років.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодному місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавала «Версія».

Зокрема, радіостанція повідомляла, що Президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що Україна створює організаторам Євро-2012 багато проблем. Платіні заявив, що в нього є повноваження позбавити Україну права проведення Євро-2012, але наразі такий вихід йому уявляється малоймовірним, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Друга подія стосувалася інформації про те, що Київська міська державна адміністрація вирішила побудувати в Києві центр обробки даних з безпеки в громадських місцях під час проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Про це йдеться у розпорядженні міськадміністрації. Місце розташування центру і термін його будівництва в розпорядженні не вказані.

Із друкованих ЗМІ дана тема висвітлювалася лише в «Ріо». У матеріалі  «Ющенко блокує Євро-2012» розповідається про те, що минулого тижня Президент ветував закон про фінансування Чемпіонату. З цього приводу подаються коментарі різних політиків. Зокрема, вони загалом вважають, що йде війна кланів за владу, від чого може постраждати імідж України як держави. Крім того, Ющенко таким чином намагається поставити палиці в колеса уряду. Сама Ю.Тимошенко висловилася так: «Виникає підозра, що зрив чемпіонату для В.Ющенка став основною і дуже нечесною технологією у боротьбі зі мною як з опонентом на майбутніх президентських виборах». Регіонал Б.Колесников вважає дії Президента деструктивними, а Н.Шуфрич впевнений, що вето буде подолано Верховною Радою.

Місцевий футбол.

ЗМІ

Видання «Ужгород» за 08.08.09 подало коротеньку замітку про програш ФК «Закарпаття» у виїзному матчі проти «Металурга» з рахунком 4:1. Матеріал «В очікуванні «Металіста» робить деякі прогнози стосовно гри закарпатської команди, яка відбудеться 16 серпня.

«Ріо» за 08.08.09 надрукувало трішки більший матеріал «Поки що лише поразки». Говориться про гру, результат, а також подається коментар тренера І.Гамули щодо гри підопічних. Після чергового програшу він розірвав контракти з нападаючим В.Мазяром. Не буде далі грати й С.Єсін, та він залишиться працювати в команді. За словами тренера, були б гроші, він придбав би хороших футболістів. Поки що буде намагатися налаштувати футболістів на позитивний результат. Як відомо, у І.Гамули є свої методи щодо цього.

Огляд матчів

9 серпня в Ужгороді відбувся матч «Закарпаття» - «Металіст» 0:2.

Поєдинок з «Металістом» знову став для ужгородського «Закарпаття» програшним. Незважаючи на непогану гру, підопічні Гамули через дитячі помилки в обороні дозволили харків’янам при невиразній грі провести два м’ячі у власні ворота. Тим не менш, по завершенні поєдинку глядачі аплодували за гру як одній, так і іншій команді.

На післяматчевій прес-конференції тренер «Закарпаття» Ігор Гамула зазначив, що гра буда хороша, але для його команди нерезультативна. Коуч ужгородців сподівається «зачепитись» за очки у трьох наступних поєдинках з «Зорею», «Арсеналом» та «Оболонню».

Наставник «Металіста» Мирон Маркевич оцінив гру як важку і дуже здивувався, що при такій самовіддачі в закарпатської команди ще немає жодного очка в активі. А такі дії своїх підопічних Маркевич пояснив тим, що хлопці не зуміли повністю відновитися через попередній матч у Лізі Європи з хорватською «Рієкою».

Кулуарні розмови

Перед початком матчу досить по-варварськи повели себе уболівальники «Металіста», яких на поєдинок в Ужгород прибуло десь біля ста чоловік. Задля того, щоб їх помітили, вони обписали фанатськими символами нову арку стадіону, яку щойно перед грою пофарбували.

Звісно, це викликало обурення у керівника стадіону і він звернувся з заявою до делегата ФФУ Лисенчука, котрий обіцяв розібратися і накласти штраф на харківський клуб через такі дії харківських уболівальників. Хоча за даними представників «Металіста», жодної організованої групи уболівальників в Ужгород офіційно не приїхало.

Але й ймовірно, що на ужгородський ФК «Закарпаття» накладуть штраф за жовті футболки у хлопчиків, які подавали м’ячик. Вони зовсім зливалися з гравцями харківської команди і могли завадити суддям у їх роботі. 

Ходять чутки, що головний спонсор клубу «Закарпаття» відмовив видавати більше коштів на селекцію у клубі. Вочевидь він невдоволений останніми результатами команди і вимагає іншої гри.

З неперевірених джерел відомо, що клубу не вистачає коштів навіть для виготовлення поліграфічних матеріалів − програмок на матч та зарплатню адміністратору сайту. Через це, мабуть, і сайт клубу постійно не працює. 

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

Події

Подій, що мали б відношення до Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не було.

ЗМІ

Згадка про Євро-2012 у ЗМІ єдина, і стосується вона не Запоріжжя. Сайт «Репортер Запоріжжя» 14.08.2009р. розповів про прес-конференцію директора турніру «Євро-2012 Україна» М.Лубківського і у заголовку повідомив, що до чемпіонату в Україні вже заброньовані майже 10 тисяч номерів у готелях. Наводяться слова Лубківського про роботу громадського транспорту під час Євро, про відкриття стадіонів у Донецьку і Харкові, а також про майбутній візит делегації УЄФА до України 17-18 серпня 2009р.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК стабільно транслює ролики про те, що для України Євро − це крок до Європи.

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Запорізька команда знову розчарувала вболівальників: у домашньому матчі з «Ворсклою» на доданих хвилинах втратила перемогу. Нічия 1:1 з власником Кубка України не втішила прихильників команди. Юна зірка «Металурга» Артур Каськов запоров 100-відсоткові моменти, в тому числі виходячи один на один. Втім, головний тренер О.Лутков на прес-конференції був у майже доброму гуморі. Схоже, власники команди не пробачили б їй поразки вдома. А нічия обійшлася без «відкручування голів» винуватцям. Є й позитивні новини з табору команди: непогано акліматизуються у ній двоє легіонерів-корейців. Користь від них на полі видно неозброєним оком: швидкісні і невтомні. Нападаючий Хванг вже забив гола дублю «Ворскли», наступного дня вийшов на заміну і у основному складі грати з полтавчанами. Щоправда, безрезультатно.  

ЗМІ

«Упустили жар-птицу» - такими заголовками зустріли домашню нічию «Металурга» з «Ворсклою» запорізькі газети. «Беззубые, как старая бабка» - характеризують гру запоріжців у заголовку іншої газети. ЗМІ на тижні розповідали про події українського чемпіонату та єврокубків, про поразку збірної України від турків, про чемпіонат області з футболу та чемпіонат Запоріжжя з пляжного футболу. 

Газета «Субота+» від 13.08.2009р. пише про чутки навколо ФК «Металург»: начебто його все-таки готують до продажу, а одним з найбільш ймовірних покупців виступає олігарх Костянтин Григоришин. Втім, все побудовано на чутках − жодного факту.

Ця ж газета з початком нового чемпіонату запровадила приз «Кумир трибун» для найкращого гравця «Металурга». І після кожного туру визначає кращих металургівців у цій грі. Наприкінці сезону переможця визначать спортивні журналісти, читачі та фан-клуб «Ураган». Цього разу кращим став Є.Аржанов, який забив гол «Ворсклі» у минулому турі. 

 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

За звітній період з’явилося вісім повідомлень, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

Як повідомила прес-служба Івано-Франківського міськвиконкому, міжнародним рейтинговим агентством «Standard & Poor’s» в серпні переглянуто рейтинг по борговому зобов’язанню на «Позитивний» з «Негативного» як Україні, так і Івано-Франківську. Кредитний рейтинг міста по міжнародній шкалі «ССС+» і рейтинг по національній шкалі «uaBB».

Така зміна допоможе Івано-Франківську в отриманні кредитів під проекти з покращення міської інфраструктури.

Дотичну до кредитної теми статтю опублікувала газета «Репортер». Матеріал «Чужі гроші ближче» критикує управління економічного та інвестиційного розвитку міськвиконкому за надмірне захоплення закордонними кредитами.

«Проте видається, що роботі з інвесторами просто не надають відповідної уваги. Єдиний масштабний проект, з яким вже довгий час носиться Івано-Франківськ, — реконструкція стадіону «Рух» і розбудова території навколо нього. І на те, що до цього немає охочих, є причини, — пише газета і одразу називає їх. — Це пов’язано з відсутністю довіри до влади. Ще одна причина — немає чітких правил гри для інвесторів».

Як приклад називається одне будівництво у місті: «Яскравий приклад — будівництво мікрорайону в районі вулиць Короля Данила — Пилипа Орлика — Бельведерської. Забудівники навіть не спромоглися вчасно підвести підземні комунікації. Куди вже говорити про те, що у великому житловому масиві не побудовано жодної школи, дитсадка, спортивного майданчика тощо. Сумно, але за часів незалежності місто так і не отримало жодного такого об’єкта».

Досить справедливі зауваження органам місцевої влади, зважаючи на велику важливість роботи з інвесторами у час підготовки до Євро-2012. Адже успіх підготовки у багато-чому залежить від успішності інвестиційних проектів, які пропонують міста України.

Як повідомила прес-служба Івано-Франківського міськвиконкому, у місті створено комісію, що стежитиме за підтриманням належного санітарного стану в місцях масового відпочинку мешканців міста. Комісія здійснюватиме контроль та вживатиме заходів щодо припинення засмічення, прання килимів, паркування та миття автотранспорту на берегах річок, дамбах, а також в місцях купання людей. До складу зазначеної комісії включено начальника КП «ДРЕУ» В. П. Юсипіва (голова комісії), представників державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, КП «Муніципальна інспекція з благоустрою», управління житлово-комунального господарства МВК, а також заступника начальника Івано-Франківського міського відділу УМВС.

Дуже своєчасне рішення, яке, за умови його належного виконання, суттєво вплине на благоустрій відпочинкових зон міста.

Місцева ТРК «Вежа» 13 серпня опублікувала повідомлення про те, що в Івано-Франківську збудують сміттєпереробний завод. Такі наміри є у однієї англійської компанії. Інформація публікується з посиланням на начальника управління економічного та інтеграційного розвитку МВК Богдана Білика. Зокрема, планується будівництво заводу на території полігону в с.Рибне Тисменицького району. На заводі сміття перероблятимуть на гранули, які спалюватимуть і отриману електроенергію продаватимуть споживачам. Вартість такого проекту — більше 50-ти мільйонів євро.

Про проекти сміттєпереробки в Івано-Франківську місцеві чиновники говорять не вперше. Проте до практичного їхнього втілення все ніяк не дійде.

Газета «Західний кур’єр» повідомила про зміни у планах міста по будівництву нових вулиць: «Цьогоріч в місті планували побудувати чотири нові вулиці — 24 Серпня, Молодіжну, Володимира Великого і так звану Проектну — від вул. Гетьмана Мазепи до вул. Короля Данила. Однак, як повідомив головний інженер міськжитлокомунгоспу Микола Ковальчук, свої корективи у ці плани внесла фінансова криза. Коштів на будівництво нових вулиць нема, бо не наповнюється бюджет розвитку». Продовжуються роботи по будівництву тільки двох вулиць — Проектної та Володимира Великого але їхня здача з тих самих причин затягується.

У газеті «Репортер» опублікована замітка під назвою «Нарешті дочекались». Повідомляється, про те, як нещодавно був заасфальтований відрізок тротуару вулиці Сахарова Івано-Франківська. Видання повідомляє, що він більше року був вкритий простим камінням після проведення на тому відрізку ремонту підземних комунікацій.

Публікація закінчується справедливим висновком: «Показовий випадок, який в обласному центрі стається систематично. Знімати асфальт, копати ями — є кому, а на відновлення покриття доводиться чекати доволі довго».

Про плани Івано-Франківська на 2012 рік у звітній період повідомила газета «Західний кур’єр». До 350-річчя з часу заснування Івано-Франківська, яке відзначатиметься у 2012 році, міська влада має намір здійснити ще одну комплексну реконструкцію його історичної частини. Зокрема передбачається провести комплекс ремонтно-реставраційних робіт кварталу будинків на площі Ринок, так зване трасування історичних меж Станиславівської фортеці, відновлення куполів на кількох будинках та ремонт окремих будівель-пам’яток архітектури, влаштування пішохідної зони на вулиці Вірменській й впорядкування міських парків та скверів.

«Але найграндіознішими планами є реставрація палацу Потоцьких з влаштуванням на його території музейно-виставкового комплексу, будівництво Палацу спорту, завершення будівництва Центрального міського стадіону «Рух» та реконструкції Центрального міського парку культури й відпочинку імені Тараса Шевченка й проведення реконструкції самої вулиці імені Шевченка». Як пише видання, за попередніми підрахунками, виконання всіх запланованих робіт обійдеться майже у 130 мільйонів гривень. Передбачається, що фінансування здійснюватиметься з міського та державного бюджетів.

Як повідомила 14 серпня місцева інформагенція «Малакава», в Івано-Франківську не вистачає парковок, особливо в центральній частині міста. З посиланням на прес-секретаря УДАІ в Івано-Франківській області Костянтин Кулак видання повідомляє, що найбільше проблем із порушенням правил паркування у центральній частині міста. Тут розташовано багато офісів і люди, які не знайшли вільного місця для паркування на стоянці, змушені залишати свої авто на проїжджій частині. Боротися з правопорушниками працівники УДАІ намагаються за допомогою накладання штрафів, бо евакуаторів, щоб забрати транспортний засіб на штраф-майданчик в Івано-Франківську немає.

Проблема паркування автомобілів — одна з тих, на які необхідно звернути особливу увагу в рамках підготовки до Євро-2012. Туристи, які нахлинуть в Україну у ті дні, при теперішньому стані речей, можуть спричинитися до збільшення заторів та аварійності у містах.

ЗМІ

За звітній період вийшло три публікації, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» під заголовком «Юрій Павленко: «Розвиток дитячо-юнацького спорту — запорука здорової нації» опублікувала інтерв’ю міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка газеті «Урядовий кур’єр». У матеріалі серед іншого міністр схвально згадує Івано-Франківську область: «На Івано-Франківщині чимало спортивних майданчиків зі штучним покриттям будується саме у сільській місцевості, а це відкриває нові можливості для розвитку масового спорту. До цього докладає зусиль не тільки місцева влада, а й долучаються меценати. Протягом минулого року в області в рамках регіональної програми розвитку фізичної культури і спорту побудовано 19 майданчиків, більшість із них — за позабюджетні кошти».

Крім того, підіймається тема підготовки до Євро-2012: «А ще ми перейшли від будівництва вуличних дитячих майданчиків до багатофункціональних спортивних комплексів, і не тільки в рамках підготовки до Євро-2012. Починати було не просто, адже сучасних спортивних споруд в нашій країні не будували понад 17 років. У грудні минулого року після реконструкції відкрили 12 тенісних кортів на території столичного спортивного комплексу «Льодовий стадіон».

Не оминається і тема дитячого футболу: «Понад 600 тисяч дітей щороку беруть участь у Всеукраїнських змаганнях з футболу Кубок націй «Данон» на призи клубу «Шкіряний м’яч». У червні в Києві відбувся фінальний матч цьогорічного турніру, який вже в одинадцяте організували Асоціація аматорського футболу України, компанія «Данон-Україна» та Всеукраїнський клуб «Шкіряний м’яч». Змагання проходили за підтримки Мінсім’ямолодьспорту та Міносвіти. У них перемогла львівська команда. Тепер юні українські футболісти змагатимуться зі своїми однолітками за кордоном. У жовтні цього року у Бразилії проходитиме Кубок націй «Данон», який збере переможців аматорських футбольних турнірів із 42 країн світу».

Загалом інформативний матеріал, однак подив викликає брак інформації по будівництву саме футбольної інфраструктури. Це питання є дуже актуальним з огляду на наближення часу проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року.

Газета «Репортер» опублікувала статтю під заголовком «Неоране поле аеропорту». Матеріал присвячений проблемі реконструкції івано-франківського аеропорту у світлі підготовки до «Євро-2012», а зокрема перед закриттям на реконструкцію львівського аеропорту і переносу його рейсів до Івано-Франківська. Як повідомляє видання, «до березня наступного року необхідно розширити руліжні доріжки, привести до ладу застарілу світлосигнальну систему, вирішити проблему зі стоянками, облаштувати другий міжнародний зал. Загалом для першого етапу реконструкції аеропорту потрібно приблизно 18 млн. доларів».

«Наступний етап заплановано виконати власне до «Євро-2012». За попередніми підрахунками, загальна вартість робіт становитиме 44 млн. доларів, — продовжує газета та приводить слова першого заступника голови ОДА Юрія Бодоряка. — є проблеми із розширенням території аеропорту. Поки що вона становить 19,6 га, а для нормального функціо-нування необхідно 22,6 га: «Отже нам потрібно ще три гектари. І ми бачимо, що це можна здійснити за рахунок невикористовуваних земель Міністерства оборони, які є прилеглими до аеропорту», — каже Бодоряк. За його словами, земельне питання повинні між собою вирішити Міноборони та Мінтранс».

Щодо фінансового питання, то за версією Юрія Бодоряка, найімовірніше, що аеропорт передадуть в концесію інвестору, який буде брати участь у фінансуванні необхідних робіт. Наразі аеропорт знаходиться в оренді у ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття». «Протягом останніх трьох років немало говорилося про те, що «Нафтохімік Прикарпаття» хоче викупити аеропорт. Розглядалися варіанти і продажу частини акцій із збереженням блокувального пакету акцій (25%+1). Проте закон «Про приватизацію» не дозволяє продаж цілісних майнових комплексів, яким є міжнародний аеропорт «Івано-Франківськ».

Автор публікації в кінці кінців робить висновок: «Може і справді найкращим методом привести до ладу аеропорт є передача його в концесію. Та схоже, що планується це зробити без конкурсу, а отже — не зовсім законним способом. Тобто, користуючись тим, що час підганяє, аеропорт, під приводом підготовки до «Євро-2012», хочуть поспіхом передати у концесію. Не виключено, що і договір концесії складатиметься нашвидкуруч. Адже аеропорт потрібно якнайшвидше підготувати до чемпіонату. В результаті «під шумок» до «Євро-2012» теперішній орендар не просто візьме у концесію, а таки привласнить аеропорт. Час покаже».

Дана стаття є яскравим свідченням низької довіри громадськості до органів влади. Це відображається у подібних публікаціях ЗМІ. Щодо предмету статті, то у кулуарах кажуть, що найімовірніше доля аеропорту буде така, як це буде вигідно ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», заводу, який входить у орбіту фінансової групи «Приват». Подейкують, що питання буде лобіюватися на рівні голови ОДА Миколи Палійчука, якого теж пов’язують з «Приватом».

Питання аеропорту підняла на своїх шпальтах і газета «Західний кур’єр». У статті «Івано-франківський аеропорт − у концесію» йдеться: «В обласній раді вивчають питання надання івано-франківського аеропорту в концесію. Тобто, надання на підставі концесійного договору на платній та строковій основі юридичній або фізичній особі (суб’єкту підприємницької діяльності) права на створення (будівництво) та/або управління (експлуатацію) об’єкта концесії (строкове платне володіння), за умови взяття суб’єктом підприємницької діяльності (концесіонером) на себе зобов’язань зі створення (будівництва) та/або управління (експлуатації) об’єктом концесії, майнової відповідальності та можливого підприємницького ризику».

«Власне Концепцію державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив ще 5 березня минулого року, — пише газета. — Згідно з нею всі злітно-посадкові смуги аеропортів мають перейти до держвласності. Окрім франківського аеропорту, в урядовий перелік потрапили аеропорти «Донецьк», «Київ» (Жуляни), «Одеса», «Сімферополь», «Харків», «Вінниця» (Гавришовка), «Кіровоград», «Миколаїв», «Луганськ», «Полтава», «Рівне», «Суми», «Тернопіль», «Ужгород», «Херсон», «Хмельницький», «Чернівці», «Черкаси», «Ізмаїл», «Маріуполь», «Керч», «Кривий Ріг» та «Северодонецьк».

Видання підкреслює цікаву деталь: «На сьогодні головним претендентом на концесію вважається ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», який вже впродовж кількох років орендує івано-франківський аеропорт. Однак оскільки, згідно з урядовою концепцією, передачу в концесію передбачено здійснювати виключно на умовах відкритих аукціонів, умови концесії вивчають також й інші інвестори. Зокрема, керівництво туристичного комплексу «Буковель». Цікаво, що «Нафтохімік Прикарпаття» і «Буковель» працюють в орбіті інтересів фінансово-промислової групи Приват».

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області найпопулярнішою футбольною темою став вихід бурштинського «Енергетика» до 1/16 Кубка України та перспектива матчу з харківським «Металістом» (про це повідомили газети «Репортер» та «Західний кур’єр») та хід підготовки НФК «Ураган» до сезону («Галицький кореспондент», ТРК «Вежа»).

Кубок України

Газета «Репортер» опублікувала замітку під назвою «До Бурштина приїде «Металіст». Зокрема повідомляється: «Бурштинський «Енергетик» у драматичній серії пенальті на домашньому стадіоні вибив зі змагань харківський «Геліос». Основний час матчу закінчився нічиєю 1:1. По пенальті — 6:5. «Енергетик» за результатами жеребкування 1/16 фіналу вийшов на харківський «Металіст».

Про приїзд до Бурштина славетної харківської команди повідомляє і «Західний кур’єр». Газета звертається до історії протистояння «Металіста» та «Енергетика» і робить своєрідний прогноз на матч: «Три роки тому «Енергетик» і «Металіст» вже зустрічалися в Бурштині на цій стадії кубкового турніру. Гості перемогли — 2:0. В пам’яті більшості уболівальників, втім, цей матч не зафіксувався. Мабуть, через те, що харків’яни привезли на Прикарпаття «дубль». Цього разу бурштинці та гості міста «енергетиків» мають шанс побачити у складі харків’ян чи не всіх найсильніших. Поєдинок з «Енергетиком» для «Металіста» — остання репетиція перед єврокубковим поєдинком з австрійським «Штурмом» (він відбудеться 20 серпня). Відпочинок можуть отримати хіба що гравці, задіяні у матчах збірних, але таких у слобожанців небагато…»

Перша ліга

Газета «Галицький кореспондент» назвала результати прикарпатських команд у четвертому турі Першої ліги «Погромами в Криму». Саме так називається матеріал газети на цю тему. У тому турі ПФК «Севастополь» здолав бурштинський «Енергетик» з рахунком 4:0. Такою ж поразкою закінчився виїзд до «Кримтеплиці» івано-франківського «Прикарпаття».

Фут-зал

Як повідомила прес-служба місцевого футбольного клубу «Ураган», команда з Івано-Франківська завершила свій виступ на міжнародному футзальному турнірі «Beskidy Futsal Cup», який проходив у Польщі. У матчі за п’яте місце «Ураган» зійшовся з чемпіоном Польщі командою «Хуртап». Основний час закінчився нічиєю 3:3, після чого у серії пенальті удача більше посміхнулася польському чемпіону — 5:4.

Цю інформацію передрукувала ТРК «Вежа».

Про підготовку «Урагану» до сезону також пише газета «Галицький кореспондент». У матеріалі під заголовком «Ураган» розминається на поляках» повідомляється, що другий збір у Польщі присвячений тактично-ігровим заняттям. Спаринги і матчі турніру повинні показати слабкі місця команди, над якими треба буде попрацювати.

Аматори

Газета «Західний кур’єр» у статті «Тричі відміряли по сім...» звертається до початку другого кола чемпіонату області серед аматорів: «Попри певні побоювання, друге коло чемпіонату області розпочалося без втрат. Участь в змаганнях продовжують усі 28 команд, що у квітні вийшли на старт змагань».

Газета продовжує: «Як не прикро, вже у першому після перерви турі розгорівся черговий скандал. У надпринциповому протистоянні «Княгинина» з «Кадоган-Дельтою» (сусіди не тільки географічно, але й у турнірній таблиці) побував у нокдауні арбітр зустрічі. Після призначення 11-метрового у ворота гостей він був атакований гравцями гвіздецької команди. Контрольно-дисциплінарний комітет федерації, роглянувши згаданий інцидент, покарав дискваліфікацією двох гравців «Дельти»: Любомира Корнуту — на 10 матчів, Романа Бицкала — на два. Крім того, обоє умовно дискваліфіковані до завершення сезону».

Інші події

Газета «Репортер» під рубрикою «Кадр тижня» розмістила фото жеребкування раундів плей-офф Ліги Чемпіонів і Ліги Європи. У замітці під заголовком «Український квартет отримав суперників» повідомляється про суперників українських клубів на цьому раунді змагань та їхню коротку характеристику.

 

10.      Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Відлуння перемоги молодих українських футболістів в ЧЄ-2009 (U-19) спонукає журналістів замислитися над долею «дорослої» європейської першості 2012 року. «Спортревю» (13.08.09): «… Красивая победа сборной Украины на чемпионате Европы среди юношей до 19 лет не только показала, что у нас есть прекрасный резерв для национальной сборной, но и стала спасительной соломинкой для неумех при власти, проваливающих подготовку к взрослому Евро-2012.

Евро-2009 (U-19) рассматривался как важнейшая репетиция перед Евро-2012. Украина на примере отдельно взятого донецкого региона должна была показать, что способна проводить состязания континентального масштаба. И Донецк с Мариуполем с трудной миссией справились. Причем справились «на отлично». Хотя отчасти их старания выглядели как яркое прикрытие − этакий праздник футбола на фоне провала в подготовке к Евро-2012…

… устроители юношеского Евро-2009 в Донецке и Мариуполе заслужили только лестные отзывы, и они совершенно не виноваты, что в Киеве власть имущие лихо «срезали» финансирование Евро-2012, а НСК «Олимпийский» не то что построить, а даже развалить пока не могут… Не виноваты они и в отсутствии аэропорта во Львове, и в нехватке отелей в Харькове…

… Сейчас многие прямым текстом говорят: «После этого триумфа УЕФА ну никак не должен − да просто не имеет морального права − отобрать у нас Евро-2012!» Конечно, нельзя быть столь категоричными. Если мы не отстоим вовремя НСК «Олимпийский», то даже самый добрый УЕФА с самым терпеливым президентом Мишелем Платини не сможет нас спасти. Но все же, возвращаясь к победе украинской команды, нужно признать: наши юноши сделали для успешного проведения Евро-2012 больше, чем многие чиновники и функционеры, вместе взятые. И если мы таки получим возможность провести еврофорум в Украине, то заслуга в этом сборной 19-летних звезд будет огромнейшей…»

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано. 

Місцевий футбол

ФК «Зірка». ПФК «Олександрія»

9 серпня відбулися матчі четвертого туру чемпіонату України з футболу в першій лізі. Знову не змогли добитися стовідсоткового результату обидві наші команди: ПФК «Олександрія» та ФК «Зірка». На двох вони здобули лише одне очко.

Олександрійці на виїзді зустрічалися в місті Алчевську з місцевою «Сталлю» і поступилися з рахунком 1:2. Кіровоградська «Зірка» приймала на своєму стадіоні охтирський клуб «Нафтовик-Укрнафта» і, при загалом рівній грі, мала можливість перемогти, але у другому таймі Бундаш не реалізував пенальті у ворота гостей, коли рахунок був уже 1:1. Схоже, що у «Зірки» не вистачає штатного пенальтиста, адже у попередній, кубковій грі, пенальті не реалізував Кочура. Втім, глядачі залишилися грою своєї команди задоволені, а тому розраховують, що «Зірка» невдовзі обов’язково переможе.

На жаль, під час гри на стадіоні мав місце прикрий інцидент. У Кіровограді команду підтримує аж три «фанатських» угруповання, які за місцем дислокації на трибунах можна умовно назвати «північними», «південними» і «центральними». В середині першого тайму частина «південних» чомусь вирушила до місця розташування «північних». Можливо, вирішили повболівати разом, але несподівано дорогу їм перекрили зо два десятки молодих людей у камуфляжі, які виявилися військовослужбовцями однієї з військових частин міста. Після кількахвилинного очікування солдати несподівано, неначе по команді, кинулися до «фанів» і почали… їх лупцювати. Бійка у безпосередній близькості до футбольного поля, на якому тривала гра, продовжувалася кілька хвилин, доки сторони не відійшли на висхідні позиції. Добре, що суддя не зупинив матч і «Зірка» не отримала технічну поразку за незабезпечення умов проведення матчу, але не виключено, що санкції будуть пізніше, адже вимоги до організації безпеки зараз дуже жорсткі. 

ЗМІ

Серед різноманітних подій футбольного життя минулого тижня найбільш помітний емоційний слід на сторінках обласних ЗМІ залишив єврокубковий вояж українських команд. «Спортревю» (13.08.09): «… Когда мы узнали своих соперников в еврокубках, то скорее думали о сложностях «Металлиста» и донецкого «Металлурга», которые в конце концов со своими проблемами с успехом справились. А вот румынскую «Тимишоару», доставшуюся «Шахтеру», наверное, всерьез не воспринимал никто. Скорее всего, такое же настроение было и у обладателей Кубка УЕФА, сотворивших, пожалуй, самую громкую антисенсацию этого отборочного раунда Лиги чемпионов…».

 

11.      Луганська обл.

 

Евро-2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» по прежнему нет.

Футбол

Турниры, чемпионаты, кубки

В розыгрыше областных сельских игр определились финалисты − ими стали команды Сватовского и Кременского районов. Вот только сил затрачено командам по-разному − если  сватовчане без проблем разгромили своего оппонента и во второй раз (теперь со счетом 5 : 0), то их соперники по финалу проиграв первый матч дома 3 : 4 и проигрывая в ответном матче 2 : 3, сумели таки добыть выездную победу со счетом 5 : 3.

В чемпионате области в центральном и южном регионах лидеры не уступают своего места. В центральном на первом месте идет «Форум» из Первомайска, а в южном − краснолучский «Шахтер». Особо стоит отметить игру неудачника этого региона − «Шахтер» из Зимогорья, который пятый тур подряд проигрывает на последних минутах. В этот раз в игре с «Шахтером» из Зоринска команда вела со счетом 2 : 0 до 87-й минуты! Затем 87-я, 89-я и 93-я минуты стали роковыми, и команда закончила матч в состоянии нокдауна. (Размышления не по теме: в регионе из семи команд четыре называются «Шахтер» - слабоватая фантазия у местных спортивных руководителей. Наверное, областной федерации стоит обратить на это внимание)

В Сватовском районе стартовал второй круг первенства. Также продолжаются чемпионаты Кременского, Новопсковского, Перевальского, Славяносербского и Станично-Луганского районов. Идут городские чемпионаты в Брянке, Красном Луче, Ровеньках и Луганске. В высшей лиге Луганска три команды оторвались от ближайших преследователей на 9-10 очков, не оставив тем никаких шансов на призовое место. Причем «Востокэнерго» и «Телеком» набрали по 22 очка, на одно отстает ФК «Роскошное», что говорит о предстоящем жарком окончании первенства.

Клубы

В субботу состоялись матчи 1/16 розыгрыша  Кубка Украины. «Заря» играла на выезде с криворожским «Кривбассом» и проиграла с «убедительным счетом» 0 : 5. Похоже, такая же вялая игра может повториться и в первенстве, тем более, что «Заря» превысила собственный «рекорд» прошлого тура, когда проигрыла «Карпатам»  0 : 4.

А вот «Сталь» стала единственной командой первой лиги, обыгравшей на стадии 1/16 финала представителя премьер-лиги «Черноморец» и вышла в 1/8 финала. Причем девятый  раз подряд! Кроме алчевцев таким достижением могут похвастаться только «Динамо», «Шахтёр» и донецкий «Металлург».

В субботу молодежный состав луганской «Зари» в Лутугино провел товарищеский матч с местной командой «Металлург-НПВК и выиграл 2 : 0.

Мини-футбол, женский футбол

Завершился первый этап чемпионата Луганска по мини-футболу. Теперь 18 команд по количеству набранных очков разобьются на три лиги и проведут еще один круг для окончательного определения мест. Набранные в предварительных играх очки также засчитываются. Ситуация ясна только в третьей лиге, где «Трубник» опережает конкурента на пять очков. В остальных разница в 1-2 очка заставит болельщиков поволноваться за свои команды.

В Луганске продолжается турнир по пляжному футболу. В группе «А» три победы в трех матчах одержали футболисты команды «Олис», причем в двух матчах, уступая 1 : 3, им удалось вырвать волевую победу. В группе «В» также без потерь идет «Поиск».

СМИ

В газетах «Ракурс» и «Вечерний Луганск» освещается проигрыш «Зари» «Карпатам» и выигрыш алчевской «Стали» у претендующей на бронзу  в первой лиге «Александрии». Правда выигрыш продвижения по турнирной таблице не принес.

12.      Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині не проводилося офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено.

Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса

«Продукция «НЗЖБИ» даст Украине возможность провести Евро-2012», «Наш вклад в чемпионат», «Николаевский завод ЖБИ освоил новый вид продукции к Евро-2012» − під такими заголовками з’явилися цього тижня матеріали в місцевих ЗМІ, у яких повідомлялося, що «Николаевский завод железобетонных изделий осваивает новый вид продукции, предназначенной для строительства объектов под проведение в Украине чемпионата по футболу Евро-2012. Речь идет о специальных железобетонных плитах для строительства аэропортов и терминалов. Продукция освоена за собственные средства предприятия.

По словам председателя наблюдательного совета завода Виктора Кисличенко, здесь надеются, что данная продукция будет востребована уже в ближайшее время и именно она станет своеобразным поездом, который вытянет предприятие из кризисного состояния, в котором оно оказалось из-за значительного сокращения объемов строительных работ как на Николаевщине, так и в Украине» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 10.08.09, «Южная правда», 11.08.09, «Вечерний Николаев», 11.08.09, регіональне видання pravda.mk.ua, 11.08.09).

Читачі області також дізналися, що до Євро-2012 з’являться швидкісні поїзди, «планируется, что составы, которые движутся со скоростью 160 кмчас, будут курсировать из Киева и обратно в города, где предполагается проведение игр европейского чемпионата по футболу в 2012 году» («Южная правда», 13.08.09).

Продовжували місцеві ЗМІ на тижні, що оглядається, подавати інформацію про те, що «1 сентября фракции Партии регионов и БЮТ преодолеют вето Президента Украины Виктора Ющенко на закон о внесении изменений в Государственный бюджет 2009 года, который касается финансирования объектов чемпионата с футбола Евро-2012» (регіональне видання pravda.mk.ua, 10.08.09, громадсько-політичне видання «Николаевские Вести», 10.08.09).

Не обійшли сайти місцевих Інтернет − видань повідомлення про те, що «Уряд зменшив фінансування Євро-2012 з 162, 593 до 126, 257 мільярдів гривень» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 13.08.09).

Радіо. Телебачення

Про Євро-2012 повідомлялося в ефірі обласного радіо.

Знову ж про те, що «Уряд уточнив програму підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Зокрема, внесено зміни до державної цільової програми, пов'язані з рішенням УЄФА про чотири приймаючі міста, а також суттєво зменшено фінансування єврочемпіонату», розповідалося й про те, що «Президент УЄФА Мішель Платіні висловив щирі слова подяки Президенту ФФУ Григорію Суркісу за відмінну організацію юнацького Євро-2009. У своєму листі пан Платіні відзначив роботу усіх організаторів цього неймовірного футбольного свята та наголосив на надзвичайному розквіті юнацького футболу в Україні» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 13.08.09).

В недільних випусках новин радіоканалу «Миколаїв» повідомлялося, що «Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав розпорядження про проведення 21 серпня позачергової сесії Парламенту. До порядку денного включено два питання. Перше стосується пропозицій Президента України до закону про зміни до Державного бюджету щодо фінансування підготовки до «Євро-2012»» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 16.08.09).

Про останні події, пов’язанні з підготовкою до майбутнього чемпіонату, розповідалося у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012», яка щонеділі транслюється в ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 16.08.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Про Шевченка і братів Суркісів

Регіональні ЗМІ писали про можливе повернення Андрія Шевченка в «Динамо».

На сайті громадсько-політичного видання «Николаевские Вести» протягом тижня під заголовком «Суркис все еще ждет Шеву» ця новина була у рейтингу повідомлень, яку найбільше читають.

Але під текстом про те, що «Президент «Динамо» Игорь Суркис по-прежнему рассчитывает на то, что до закрытия летнего трансферного окна форвард «Челси» Андрей Шевченко возвратится в клуб, в котором начинал свою профессиональную карьеру», було розміщено фото Президента ФФУ Григорія Суркіса (громадсько-політичне видання «Николаевские Вести», 07.08.09).

МФК «Миколаїв» Друга ліга, Кубок України

Місцеві ЗМІ не встигають за МФК «Миколаїв», якому доводиться грати і в чемпіонаті і змагатися за Кубок України, тому у матеріалах деяких видань на цьому тижні розповідалося про успіхи клубу, які він мав іще на початку місяця.

Зокрема, це перемога в 132 фіналу Кубка України над івано-франківським «Прикарпаттям» - «Второй класс бьет первый» («Николаевские новости», 11.08.09), «Еще один барьер преодолен» («Николаевский бизнес», 12.08.09).

Перемогу МФК «Миколаїв» у другому турі чемпіонату України над командою «Єдність» (Плиски) з великим рахунком 4:1 місцеві газетярі назвали не інакше, як «Победное шествие МФК «Николаев»» («Партнер», 12.08.09), «Результативный курс» («Южная правда», 11.08.09, «Николаевский бизнес», 12.08.09), «МФК «Николаев»: очень скорый ход» (регіональне видання pravda.mk.ua, 09.08.09, «Николаевские новости», 11.08.09).

Футбольна громадськість краю протягом усього тижня була в очікуванні матчу 1/16 фіналу Кубка України між МФК «Миколаїв» і командою першої ліги з села Молодіжного - «Кримтеплиця».

На сторінках місцевих газет подавалися коментарі фахівців щодо результатів жеребкування і прогнози на цю гру.

Заслужений тренер України Анатолій Заяєв, з яким у місті пов’язують найуспішніший виступ місцевої команди в сезоні 1997-1998, коли миколаївська клуб впевнено виграв чемпіонат України серед команд першої ліги, сказав: «Если «Николаев» обыграет «Крымтеплицу», то буду считать, что в городе удалось сделать перспективную команду. . Ну а не получится − значит, вся работа еще впереди! По секрету сообщу: пройти этого соперника вам будет очень сложно» («Николаевские новости», 11.08.09).

Прогнози фахівця, щодо того, що пройти цього суперника буде дуже складно, справдилися.

Матч відбувся у Миколаєві 15 серпня і команда з Молодіжного зуміла здолати господарів поля з мінімальним рахунком 0:1.

Варто відзначити, що футболісти МФК «Миколаїв» в цілому володіли перевагою, маючи шанси зрівняти рахунок, а потім поборотися й за перемогу, але не вийшло. В 18 фіналу Кубку України гратиме «Кримтеплиця».

Чемпіонат світу з міні-футболу серед поліцейських

Про те, що збірна команда України удруге підряд стала чемпіоном світу з міні-футболу серед поліцейських повідомило чимало видань.

Але ось про те, що на чемпіонаті, який завершився в Новій Зеландії, третє місце здобула іще одна українська команда, розповідалося в спортивному щотижневику «Николаевские новости» - «С чемпионата мира среди полицейских в Новой Зеландии генерал Николай Пыхтин привез в Николаев бронзовую медаль»!

Отже, що це за збірна? Це збірна міста Києва, до якої входив «генералитет МВД Украины. За этот коллектив выступал и наш земляк, генерал-майор милиции Николай Пыхтин. Киевская сборная команда успешно прошла первый этап, заняв первое место в группе из восьми команд. В финал вышла и сборная команда харьковской милиции. Матч между земляками завершился вничью - 2:2, также команда Пыхтина в финале обыграла россиян - 1:0 и уступила новозеландцам - 1:2. В итоге - третье место» («Николаевские новости», 11.08.09).

Чемпіонат і Кубок області, рішення ФФМО

Розпочалися матчі другого кола чемпіонату Миколаївської області серед команд Другої групи «Південь» і «Північ».

Газети повідомляли про перші матчі півфіналу на Кубок області.

Сенсацій тут не відбулося впевнено зіграли футболісти ФК «Варварівка» і ФК «Казанка», які ведуть впевнено боротьбу і за призові місця в чемпіонаті Миколаївщини.

Фінал кубка Миколаївської області 2009 року відбудеться 24 червня, у День Незалежності України, у місті Вознесенську. Таке рішення прийнято на засіданні виконкому федерації футболу Миколаївської області.

Окрім цього рішення, за повідомленнями місцевих ЗМІ, члени виконкому підтримали пропозиція про надання допомоги обласній дитячо-футбольній лізі, щодо зменшення витрат, які несуть дитячі команди, що беруть участь в змаганнях.

Переймалися члени виконкому ФФМО і тим, де відбудеться фінал чемпіонату України серед аматорів. Миколаївська область другий рік поспіль претендує на проведення турніру всеукраїнського рівня. Але остаточне рішення поки в Києві не прийнято. Однак, у Миколаєві разом з командою «Торпедо», яка братиме участь в цих змаганнях, пов’язують честолюбні надії. А якщо «Торпедо» ще й переможе, те йому буде відкритий шлях у другу лігу чемпіонату України.

Інші турніри

За повідомленням офіційного веб-сайту Миколаївської обласної державної адміністрації «у місті Новий Буг на стадіоні ФСК «Колос» відбувся районний футбольний турнір пам’яті футболістів, що пішли з життя».

Статистика знає все. «Футболисты Николаевского района выиграли кубок АПК в третий раз подряд» («Николаевские новости», 11.08.09).

У фінальному поєдинку футболісти Миколаївського району здобули перемогу над збірною командою Баштанського району 2:1.

Пощастило найсильнішим. На думку місцевих газетярів, за популярність сільських змагань на Кубок агропромислового комплексу з футболу, треба завдячувати керівництву обласної ради ФСТ «Колос», федерації футболу Миколаївської області, керівникам районів і області, які вже багато років підтримують ці змагання.

Так було і цього разу. «Численні глядачі, а підтримати своїх приїхали не тільки пересічні уболівальник, а й керівництво названих районів, отримали справжню насолоду від феєричного видовища» («Рідне Прибужжя», 11.08.09, «Николаевские новости», 11.08.09).

 

13.      Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

В понедельник, 10 августа в здании Одесского горсовета прошло очередное заседание политического консультативного совета при городском голове. Темой очередного заседания стала инициатива Одесского областного и городского комитета Прогрессивной социалистической партии Украины - «О результатах работы руководства Одесского городского совета и его исполнительного комитета при подготовке к участию Одессы в Европейском чемпионате «Евро-2012». Результаты и последствия».

Примечательно, что Эдуард Гурвиц, клеймивший сам и через свои «молодые кадры» - «Свободную Одессу» на чем свет стоит УЕФА, в лице Мишеля Платини и ФФУ, в лице Григория Суркиса, на заседании не присутствовал, оставив за себя своего заместителя Михаила Кучука.

Доклад и.о. начальника департамента по подготовке и проведению в Одессе финального турнира ЕВРО-201 Марат Якупов содержал в себе все еще не рассеявшееся недоумение по поводу решения исполокма УЕФА, а также о ходе возведения объектов по программе подготовки города. Стадион строится по намеченному плану, а вот аэропорт, оставшийся без инвестора, уж точно давно выбился изо всех мыслимых графиков…

В речи Михаила Кучука были оптимистические моменты. Он сообщил о  том, что в этом году будет открыта улица Щорса, и будет продолжено отселение людей с соседней улицы Туристкой в рамках строительства трассы «Север-Юг», а также и то, что в Одессе появится еще один стадион в районе Лузановка. По его мнению, современный стадион необходим жителям микрорайона Лузановка. Он отметил, что стадион включен в Генплан города. Средства, которые могли быть выделены на проведение Евро-2012 в Одессе, ускорили бы строительство. Но их Одессе не получить. Кабинет министров Украины издал постановление, в котором Одесса и Днепропетровск не рассматриваются как основные и резервные города при проведении чемпионата Европы по футболу «Евро-2012», что повлекло за собой снижение объема финансирования государственной целевой программы «Евро-2012» с 162,593 млрд. до 126,257 млрд. грн. «Изначально мы не рассчитывали на помощь государства, поэтому отсутствие дополнительного финансирования просто замедляет строительство», - сказал вице-мэр.

Так же был поднят вопрос о судьбе стадиона СКА. По словам Кучука судебные тяжбы между городом и Министерством обороны все еще продолжаются.

Нужно отметить, что инициаторы рассмотрения вопроса «Евро-2012» в Одессе политическая организация ПСПУ не упустила лишнего шанса попиариться в присутствии значительного количества СМИ и ее представители заявили о своем намерении бороться за завершение строительства всех объектов, необходимых для чемпионата.

Городские власти все еще не теряют надежду заполучить ЕВРО-2012. Заместитель городского головы отметил, что реконструкция необходимых объектов оставляет Одессе шанс на проведение «Евро 2012».

Согласен с его мнением и начальник управления молодежной и семейной политики Одесского городского совета Андрей Юсов. Он также считает, что Одесса еще не потеряла шансы получить матчи финальной части чемпионата Европы по футболу-2012.

 «Сейчас можно говорить только о том, что матчи чемпионата пройдут лишь в Киеве. Все остальные города находятся приблизительно в равном положении. Одесса имеет шанс исправить свои недостатки, и УЕФА в свою очередь имеет шанс исправить свое не совсем объективное решение. Одесса надеется на возвращение Евро-2012», - отметил Андрей Юсов.

ФУТБОЛ

Кубок Украины

Донецкий «каток» для «Днестра»

В матче 1/16 финала Кубка Украины овидиопольцам попался один из самых сильных соперников − донецкий «Шахтер». Принимал «Днестр» донетчан в Одессе на поле стадиона «Спартак». Хотя игроки и руководство команды говорили перед матчем о желании дать бой именитому сопернику, на деле все завершилось достаточно предсказуемо.

На игру с овидиопольцами Луческу выставил второй состав. Лишь Илсиньо, игравший со старта был игроком основы. Но и резерв «горняков» показал, кто есть кто на футбольном поле. Три гола в первом тайме − Кобина на 13-й, Виллиана на 37-ой и Фомина на 38-ой -  напрочь убили интригу в матче. Лишь при счете 0:5 «Днестру» удалось «размочить» счет.

Свой сотый гол в зачет клуба Тимерлана Гусейнова записал Валентин Полтавец, реализовав пенальти на 76-ой минуте. Окончательный результат на 81-ой минуте установил Агахова − 1:6.

"Днестр" выступал в следующем составе: Красовский, Хромых, Лещук, Момотенко, Гаврилюк, Полтавец (капитан), Залевский (Немчанинов, 76), Д. Пархоменко, Продан (Каблаш, 57), Пицык (Кошка, 46), Р. Качур.

И «Черноморец» остался не у дел…

Вряд ли кто-то из болельщиков «Черноморца», даже не смотря на неудачи в играх чемпионата Украины, предполагал, что «моряки» не пройдут в следующий круг розыгрыша Кубка Украины. Однако «черно-синие», поставившие уже несколько антирекородов в этом сезоне, продолжают гнуть свою линию…

В матче с командой низшего дивизиона украинского футбола подопечные уже Игоря Наконечного не смогли придумать ничего существенного, чтобы переиграть оборону алчевской «Стали». Они даже не смогли нанести ни одного удара в створ ворот соперников!!! А пропустить, как и во всех предыдущих поединках, смогли без проблем…

Единственный гол в матче на 32-й минуте забил полузащитник хозяев Виталий Казанков. Итог встречи 1:0, и «Черноморец» прекращает борьбу за трофей на первом же этапе…

Состав "Черноморца": Ширяев, Шандрук, Райчевич, Бондаренко, Нудный (Балашов, 66), Белецкий (капитан), Гуменюк (Левига, 43), Ребенок, Гришко, Васин (Диденко, 43), С. Мельник.

Премьер лига

«Черноморец» приблизился к рубикону.

Назначение и.о. главного тренера Игоря Наконечного, официально озвученное в среду, 12 августа ни к каким качественным изменениям в игре «моряков», увы, не привело. Безвольное поражение сопернику классом ниже заставило неравнодушных к судьбе родной команды болельщиков Одессы лично донести свои мысли игрокам, «отстаивающим» честь Южной Пальмиры на футбольном поле.

Команду, вернувшуюся домой из Алчевска, в аэропорту встречала группа фанатов. Причем, настроение у них было далеким от хорошего. Да и понять их можно - пять поражений подряд и всего два забитых гола − так «Черноморец» никогда не играл. Команда, всегда славившаяся своей агрессивностью и неуступчивым характером, сейчас представляет собой аморфную массу, не способную к каким-либо конструктивным действиям на футбольном поле. Всем своим соперникам в нынешнем сезоне «моряки» уступили по игре, а вернее по желанию играть и забивать.

Фаны же напрямую высказали, что думают о нынешнем «Черноморце». Кричалки с текстами "Первая лига!" и "Сколько можно позорить Одессу?" говорят сами за себя.

Игроки, пожелавшие пообщаться со своими болельщиками (их оказалось немного − практически все сразу прошли в клубный автобус и укатили), основную вину в сложившейся ситуации перекладывают на руководство клуба. По их словам практическу перед каждым из них у ФК «Черноморец» существуют задолженности по зарплате. По такой игре, как по мне, еще и говорить о зарплате − форменное хамство. Любые деньги необходимо отрабатывать. Но то, что прописано в контракте − закон.

Следующий тур в чемпионате Премьер лиги станет показательным для «Черноморца». Четыре команды, осевшие на дне турнирной таблицы, встречаются между собой. «Заря» принимает на своем поле «Закарпатье», а «Черноморец» отправляется в гости к «Кривбассу». Поражение в этом матче практически на 100% определит для «моряков» всю дальнейшую турнирную борьбу, как выживание в классе сильнейших. В прошлом сезоне «Черноморец» победил в Кривом Рогу 2:0. Что будет в этом − посмотрим…

Первая лига

Состоится ли месть «Днестра»?

Интересный поединок ожидается в пятницу, 21 августа в Овидиополе. В матче 5-го тура первенства Украины среди команд первой лиги «Днестр» примет обидчика «Черноморца» в игре на Кубок Украины алчевскую «Сталь». В турнирной борьбе «Днестр» опережает «Сталь» на одно очко, имея 5 пунктов после 4-х встреч. У «Стали» же одна игра в запасе. К слову, победа овидиопольцев сможет стать наглядным пособием для  высшего по рангу «Черноморца».

Вторая лига

«Бастион» в шаге от лидера.

Свой матч 30го тару первенства Украины среди команд второй лиги группы «А» ильичевский «Бастион» проведет в субботу, 22 августа. Гостями Ильичевска будет «Верес» из Ровно. На данный момент «Бастион» с 4-мя очками после двух игр занимает 6-ю позицию в турнирной таблице. Гости же после одного матча не имеют в своем активе ни одного пункта и занимают последнюю строку в группе. Победа позволит ильичевцам догнать лидирующую с семью очками «Буковину» из Черновцов.

 

14.      Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

Металург З - Ворскла 1:1 (1:0)

Йшла передостання додана арбітром хвилина і в голову вже лізли думки про аналогію звітного поєдинку з останнім матчем цих команд. Гра, продемонстрована обома колективами була набагато цікавішою за ту, яку вони показали в другому колі минулого чемпіонату. Автор голу «Металурга» був все той же − Володимир Аржанов та і хвилина, на якій сталася ця прикрість для ворсклян, була приблизно та ж. Але все з ніг на голову перевернув вихованець полтавського футболу Володимир Чеснаков. Із виходом на поле молодого гравця Безуса тренери «Ворскли» вгадали на всі сто. Коли йшла вже 92 хвилина, Роман підхопив м’яча в центрі поля і протягнув його ближче до штрафного майданчика суперника, по ходу обіграв опонента, а потім відпасував вправо на Краснопьорова. Гол у відповідь вийшов дуже ефектним. Він і підвів підсумок звітної гри. 1:1 − бойова нічия, яка є скоріше закономірною, ніж ні. Але коли згадуються чисельні провали в центрі захисту і виходи сам на сам з полтавським голкіпером, то якось не по собі стає. У Європі такого вже не пробачать.

А так «Ворскла» здобула своє п’яте очко і може готуватися до відстоювання титулу володаря кубка України. Суперник все той же − запорізький «Металург». Але на цей раз командам доведеться зіграти вже в Полтаві, де на нас чекатиме вже зовсім інша гра.

За серпень «Ворсклі» доведеться провести відразу шість матчів («Металург» З в чемпіонаті, він же в кубку, через п’ять днів матч з «Бенфікою» (20 серпня), 23-го матч з «Динамо», а вже 27-го матч-відповідь з «Бенфікою», 30-го − з «Таврією»). Грати в такому ритмі біло-зеленим раніше практично не доводилося. А коли і доводилося, то це призводило до незапланованих втрат очок.

Семеро гравців полтавської «Ворскли» взяли участь у товариських матчах своїх команд. Усі грали − але з різним успіхом. Найкраще виступили гравці молодіжної збірної України та полтавської «Ворскли» Володимир Чеснаков та Олександр Матвєєв. За національну збірну жовто-синіх у другому таймі вийшов ще один захисник «Ворскли» Григорій Ярмаш. Ледь не створив сенсацію хавбек полтавської «Ворскли» і збірної Македонії Філіп Деспотовськи у товариському матчі з Іспанією. Нарешті, обидва албанських захисники «Ворскли» Арменд Даллку та Дебатік Цуррі вийшли у стартовому складі своєї збірної в матчі проти Кіпру. А форвард Ахмед Янузі зіграв у складі своє молодіжної збірної проти «молодіжки» Мальти.

Першість України. Друга ліга.

5 серпня у Полтаві відбувся матч попереднього раунду Кубку України. Місцева ФК Полтава приймав ФК Львів.

Фк Полтава − Фк Львів 1:0 (0:0)

Львів’яни після поразки від Енергетика у першій лізі, прагнули реабілітуватися перед своїми уболівальниками, та здобути путівку в наступний раунд кубку. Але амбіційний ФК Полтава мав свою думку з цього приводу.

По перерві були помічені поважні гості матчу. Президенти обох команд Леонід Соболев та Юрій Кіндзерський, та головний тренер Ворскли Микола Павлов, які зручно влаштувалися на віповській ложі стадіону «Локомотив». До закінчення основного часу поєдинка залишалося 2 хвилини, коли суддя назначив штрафний на правому фланзі у бік воріт гостей. Подача в центр штрафного майданчика і Романов підсік м’яч у дальній кут. ГОЛ!!! 1:0. У гостей просто не було часу аби виправити становище. Фінальний свисток і Полтава − крокує далі. Таким чином ФК Полтава пробився до 1/16 фіналу кубка країни і отримав посильного суперника «Фенікс-Іллічовець» з Калініно.

Через кілька днів представники ФК "Полтава" зустрілися з журналістами, де повідомили про плани клубу і команди на сезон. ФК «Полтава» в новий чемпіонат вступає у ранзі фаворита групи «Б» другої ліги, але завдання виходу в першу лігу будь-якою ціною не ставить. Найголовніша потреба «Полтави» зараз − тренувальні поля, котрих у місті не вистачає. Окрім того поки що на місці стоїть питання з виділенням землі під будівництво клубної бази, а це об’єкт Євро 2012. У міжсезоння команда значно омолодилася, хоча кістяк зберегла. Начальник міського управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ігор Кислов розповів, що підписана угода з полтавською футбольною школою імені Горпинка. Серед новачків були названі імена десятьох, хоча на перегляді є ще кілька молодих гравців, які не потрапили до заявочного списку.

Першість Полтавського району

Завершилося перше коло першості Полтавського району з футболу. Головним претендентом на чемпіонство є «Ювента» з Розсошенців. Їхня перевага над конкурентами на даний момент складає 7 очок. Команда підтвердила свої амбіції, здобувши перемоги у всіх 11 матчах першого кола. Без сумніву, якщо у другій половині сезону вони будуть показувати такий же результат, то район отримає чемпіона задовго до завершення першості. На два комплекти нагород три претенденти - ФК «Розсошенці», ФК «Факел» (Терешки) та супрунівське «Джерело». Перевагу напевне слід віддати розсошенським футболістам, адже при всій повазі до їхніх конкурентів, саме вони мають більш збалансований та досвідченіший склад. А от за третю сходинку повинна розгорітися цікава боротьба.

11 тур

ФК Ювента (Розсошенці) - Динамо (Божкове) 3:0

Сокіл (Степне) - Космос (Тахтаулове) 4:2

ФК Колан (Мачухи) - Олімп (Розсошенці) 1:2

Гренада (Микільське) - Колос (Нижні Млини) 2:1

Джерело (Супрунівка) - Вікторія (Головач) 4:0

ФК Розсошенці - ФК Факел (Терешки) перенесено

Турнірна таблиця              

1   ФК Ювента   33

2   Джерело   26

3   ФК Розсошенці   24

 

15.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

Тема Євро 2012 за звітний період в інформаційному просторі Рівненщини не висвітлювалася.

Футбол

«Верес» скоріш живий, ніж мертвий

Після двох розгромних поразок з рахунком 0:4 футбольний клуб «Верес» підготував своїм вболівальникам новий «сюрприз» — не поїхав на календарну гру до Києва проти «ЦСКА». При цьому головний тренер Микола Філін, зневірившись у перспективах команди, подав у відставку. Таким чином, єдиний в області професійний клуб вкотре опинився на краю прірви. Можливо, крок у забуття було б зроблено вже цього тижня, якби не президент клубу Ігор Климишин. Бізнесмен, який взяв на себе таку не підйомну ношу півтора роки тому, нині готовий хапатися за останню соломинку, щоб врятувати команду, а разом з тим свій імідж. Цією останньою соломинкою стала вівторкова зустріч за участю міського голови Рівного Володимира Хомка, народного депутата Миколи Шершуна та президента Професійної футбольної ліги України Святослава Сироти. Зустріч ця пройшла за зачиненими для журналістів дверима, а про подробиці її учасники розповідали вже надто розпливчасто. Втім, за настроєм головних дійових осіб цього своєрідного «комітету з порятунку «Вереса» вдалося зрозуміти, що «пацієнт скоріш живий, ніж мертвий».

— Зустріч з міським головою відбулася з ініціативи Миколи Шершуна, — розповів Святослав Сирота. — З’ясувалося, що усі ми думаємо майже однаково. Нині є два питання. Перше — нинішнє існування «Вереса», і друге — довготривалі плани, зокрема реконструкція стадіону. Ми намітили план дій. Особисто я від зустрічі отримав емоційне задоволення. Сподіваюся, що клуб буде існувати.

— Сьогодні ми намітили наміри та бажання, реалізація яких неблизько, — говорить Микола Шершун. — Втім, у всіх є бажання, щоб «Верес» існував. Усе тепер залежить як від міської, так і від обласної влади. Але перший етап — це зберегти команду.

— Подібна агонія у «Вересі» вже не перший рік. Цього року вкотре склалася критична ситуація, — своїм баченням ситуації навколо команди ділиться Володимир Хомко. — Планувалося, що команда утримуватиметься за кошти з обласного та міського бюджетів, а також за рахунок комерційної структури. Так склалося, що комерційна структура, висловлюючись жаргонно, «здулася». Зараз вирішили розробити план виходу з цієї ситуації. Поки що подробиці розголошувати не стану, але ті зміни, які мають відбутися, цілком реальні. У порятунку «Вереса» зацікавлена як ПФЛ, так і ми. Як тільки справа дійде до конкретних кроків, ми обов’язково дамо прес-конференцію. Поки що ж я доручив начальнику управління фінансів знайти джерело, де можна взяти 50-60 тисяч на «Верес», хоча усі передбачені бюджетом кошти на цей клуб вже витрачено.

За неявку на гру проти «ЦСКА» на «Верес» буде накладено штраф у сумі 15 тисяч гривень. Згідно з календарем, наступний матч рівняни мали б провести найближчої суботи у Рівному проти МФК «Миколаїв», але через участь миколаївців у Кубку України цю гру буде перенесено. Таким чином, найближчий матч «Верес» проведе 22 серпня в Іллічівську проти «Бастіона».

Микола Васюта:

«Чим професійніший футболіст, тим менше образливих слів від нього можна почути»

Доволі яскраво новий футбольний сезон розпочався для рівненського рефері Миколи Васюти. Матчі Прем’єр-ліги «Дніпро» — «Металіст» та «Ворскла» — «Шахтар» з числа тих, які надовго залишаються у пам’яті. Втім, вже нині можна говорити, що назавжди 42-річний лайнсмен запам’ятає гру, з якої традиційно розпочинається в Україні сезон — матч за Суперкубок між «Динамо» та «Ворсклою». За словами Миколи Васюти, обслуговувати подібні матчі — мрія чи не кожного арбітра. Проте шанс отримують лише одиниці. Причому українським суддям довірили цей поєдинок вперше за останні три роки, попередні два Суперкубка обслуговували іноземні бригади.

— Після традиційних передсезонних тестів я поїхав трішки перепочити до Хрінників, — розповідає Микола Васюта. — Тільки приїхав, як пролунав дзвінок, сказали, через п’ять днів матч за Суперкубок — готуйся. Ось на базі у Хрінниках і готувався. Зрозуміло, що хвилювання було, адже це матч особливий. Звісно, що потайки мріяв колись обслуговувати чи фінал Кубка України, чи гру за Суперкубок, і ось мрія збулася.

— Якось особливо налаштовувались?

— Щодня думав про майбутній матч, згадував різноманітні складні моменти, які траплялися в попередніх матчах. Втім, останнє хвилювання зникло з виходом на розминку.

— Гра вийшла складною?

— «Ворскла» у захисті грала в лінію, а «Динамо» на грані офсайду. Були складні моменти, але розібрався.

— Після гри відчували піднесення?

— Безумовно. Під час нагородження з рук президентів федерації та Прем’єр-ліги отримав пам’ятну медаль.

— Можете ще якісь матчі пригадати, які надовго відклалися у пам’яті?

— Запам’яталася моя друга гра у вищій лізі у 2006 році. Причому не перша — «Закарпаття» — ФК «Харків», а саме друга, в якій «Волинь» приймала «Динамо». Цей матч показували на одному з центральних телеканалів, тому хвилювався досить сильно. Згодом мені почали довіряти більш складні і відповідальні поєдинки. У 2007 році обслуговував матч чемпіонату України між «Шахтарем» та «Динамо». Думаю, немає потреби пояснювати той накал боротьби, який присутній в матчах цих суперників. Але впорався, претензій не було. Після цієї гри відчув себе зовсім по-іншому. Було кілька складних ігор у минулому сезоні «Динамо» — «Дніпро», «Металіст» — «Динамо», дуже складним був поєдинок за виживання між «Іллічівцем» та «Зорею».

— Як реагують нинішні футбольні «зірки» на рішення суддів, багато лайки доводиться чути?

— Чим професійніший футболіст, тим менше образливих слів від нього можна почути. Втім, на мою адресу особливої лайки і не пригадую. Непростий момент був у грі «Металіст» — «Динамо», коли в кількох метрах від мене було вилучено Папу Гуйє. Гравці «Металіста» побігли до мене, щоб я вплинув на рішення арбітра. Тоді Ганцаржик добряче завів публіку, всякого довелося почути з трибун.

— Щодо публіки, є стадіони в Україні, де особливо подобається судити?

— Найбільш футбольна атмосфера у Харкові та Дніпропетровську. Гул стоїть на трибунах, як десь на чемпіонаті світу. Цей футбольний дух суддівській бригаді теж передається.

— А про тренерів що скажете, адже Вам як лайнсмену доводиться перебувати у безпосередній близькості від них, хто найбільше тисне?

— Непросто судити, коли за спиною Микола Павлов, він дуже емоційний. Павлов у Полтаві — народний герой. Його арбітр вилучає, а весь стадіон проводжає стоячи. Ще більш емоційний наставник «Оболоні» Юрій Максимов. Раніше Мірча Луческу теж відзначався емоційністю. З іншого боку мені імпонує тренер «Дніпра» Володимир Безсонов, дуже толерантна, інтелігентна людина.

— Після таких серйозних матчів, може, й на міжнародну арену вже час?

— Мені вже пізно. До ФІФА подають списки арбітрів віком до 35 років. Тому сконцентрую свої зусилля на Прем’єр-лізі.

— А як Ви прийшли у суддівство?

— Спочатку був футболістом. Грав за «Авангард», потім в аматорській лізі за команду з Зорі. Коли мені було 30 років, Валерій Криницький переконав перейти у суддівство, навчив мене азам цієї справи. Перехід був досить важким, адже хотілося залишатися футболістом. Вже через рік поїхав на збори молодих арбітрів. У професійні судді тоді брали до 30 років, тому можна сказати, вскочив в останній вагон. У 2004 році став обслуговувати матчі першої ліги, а в 2006-му — вищої.

— У 19-й школі, де Ви працюєте вчителем фізкультури, знають про Ваші футбольні успіхи?

— Звісно. Після матчів, особливо тих, які транслювалися по телебаченню, і вчителі, і учні зустрічають, кажуть, ми Вас бачили, діляться враженнями.

— Забобони якісь суддівські маєте?

— Маю, але розкажу про них вже після закінчення кар’єри, щоб не наврочити.

Чемпіонат області не дорахувався ще одного бійця

Цими вихідними на Рівненщині у двох лігах стартує друге коло чемпіонату області з футболу. І якщо колективи другої ліги до старту підійшли у повному складі (12 команд), то елітний дивізіон не дорахувався ще одного учасника. Услід за кузнецовським «Варіантом» цілком прогнозовано припинив боротьбу рівненський «Верес-2». Причин кілька. Насамперед фінансова, адже у той час, як головна команда на грані зникнення, керівництву не до дублерів. Та й грати за «Верес-2» практично нікому, адже майже усі його гравці перекочували в першу команду.

Таким чином, усі очки, набрані командами в іграх з «вересівцями», тепер будуть анульовані. Зняття юних рівнян в деякій мірі може порадувати два колективи. Насамперед, це сарненський «Маяк», адже саме в грі з ним «Верес-2» набрав своє єдине очко. А також здолбунівський «Волинь-Цемент», який у першому колі через численні переноси з «вересівцями» так і не зіграв, а відтак очки з нього знято не буде.

Скромний очковий багаж рівнян і його подальше анулювання на турнірну таблицю першої ліги практично не вплинуть, хіба що «Волинь-Цемент» переміститься на восьме місце, а радивилівський «Сокіл» опуститься на дев’яте. Трійка лідерів відтепер виглядатиме так: «Случ» (Березне) — 21 очко, «Ізотоп-РАЕС» (Кузнецовськ) — 19, «Славія» (Рівне) — 17.

Не зазнає суттєвих змін і календар другого кола. Обласна федерація прийняла рішення його не змінювати, просто тепер щотуру відпочиватиме не одна, а дві команди.

МФК «Рівне» готується до сезону

Міні-футбольний клуб «Рівне» розпочав підготовку до нового чемпіонату. Склад команди залишився незмінним — ті ж гравці, за винятком Володимира Сондака, Олександра Басіча та Дмитра Жовтуна, які перейшли до львівського «Кардинала». Також головний тренер МФК «Рівне» Юрій Баховський залучив до тренувань групу юних вихованців ДЮСШ №4. До вересня команда готуватиметься у Рівному, після чого має намір взяти участь у кількох турнірах. Нагадаємо, що через скрутне фінансове становище МФК «Рівне» відмовився від участі у вищій лізі, і має намір заявитися у першу.

Голодюка запросили до збірної

Вихованця рівненського футболу Олега Голодюка запрошено до складу молодіжної збірної України на участь у турнірі пам’яті Валерія Лобановського. Нині 21-річний Голодюк є основним гравцем львівських «Карпат». Розпочинав свій футбольний шлях півзахисник у Кузнецовську, звідки переїхав до львівського училища фізкультури. Крім Олега Голодюка, у Прем’єр-лізі України виступають ще чотири вихованці рівненського футболу — це здолбунівчанин Сергій Долганський («Ворскла»), уродженець Млинівського району Володимир Гоменюк (”Дніпро”), сарненчанин Вадим Мельник (”Іллічівець”), а також Олег Шандрук зі Смиги (”Чорноморець”).

 

16.      Сумська обл.

 

Євро-2012

Події

14 серпня в прикордонному селі Миропіллі Краснопільського району Сумської області в рамках утвореного на території Сумщини та Курської області євроргіону «Ярославана» пройшов перший міжрегіональний ярмарок.

Під час цього заходу було представлено продукцію більше 120 підприємств із Сумщини, інших областей України, Російської Федерації.

На ярмарці відбулася презентація виробничого потенціалу партнерів-учасників економічного співробітництва та можливостей зеленого туризму.

Зважаючи на прикордонний статус населеного пункту, голова Сумської ОДА Микола Лаврик акцентував увагу на необхідності зробити такі ярмарки, як почали тут проводитися з 1781 року, але у 50-х роках минулого століття зникли, у Миропіллі традиційними. Це, на його переконання, сприятиме розвитку села, яке під час проведення в Україні Євро-2012 стане транзитною зоною для російських вболівальників.

ЗМІ

Газета «Панорама» за 12 серпня під заголовком «Отдайте передатчик» опублікувала коментар спортивного журналіста видання, Олександра Грінки, який стосується інформації щодо будівництва у Варшаві Міжнародного передавального центру:

„В Польше и Украине снова переполох. На прошлой неделе газета "Коммерсантъ-Украина" сообщала, что исполком УЕФА уже принял решение разместить в Варшаве Международный передающий центр (IBC) на время проведения финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 г. По мнению издания, подобное решение фактически означает, что финальный матч Евро-2012, который ранее планировалось провести в Украине, состоится в Польше. Поскольку, как сделали вывод сами поляки, в двух предыдущих чемпионатах сценарий был таков: где размещали передатчик - там и финал чемпионата проводили. Украинские спортивные функционеры отреагировали сразу: Польша поспешила - никакого контракта ни с Украиной, ни с Польшей на размещение международного ретрансляционного центра (то есть того самого передатчика) УЕФА не подписывала, так как решение относительно этого вопроса будет принято только 31 августа. В самом штабе Европейской футбольной ассоциации, естественно, никаких официальных комментариев по этому поводу не дают. Им уже просто надоело быть судьями в том, что сами себе украинцы и поляки выдумывают, а потом это; просят опровергнуть. В то же время Мишель Платини не упустил возможности напомнить нашей стране о том, что она должна не позднее 30 ноября представить в УЕФА гарантии выполнения всех взятых на себя обязательств. Эта же дата, по его словам, касается и Киева, "если Украина хочет провести финал Евро-2012 в своей столице".

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012.

Місцевий футбол

15-16 серпня на Сумщині пройшли чергові тури обласної першості. За результатами зіграних матчів в чемпіонаті серед команд першої групи впевнено лідирує «Шахтар» з Конотопу.

Федерація футболу Сумського району провела турнір серед команд ветеранів району.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ розповіли про поєдинок 1/32 фіналу Кубку України між охтирським «Нафтовиком» та «ФК «Суми», а також про гру ФК «Суми» з «Гірником-спортом» та матч між «Нафтовиком» і кіровоградською «Зіркою».

Газета  «Данкор» за 12 серпня вмістила матеріал «Територія чоловіків», у якому спортивний журналіст Олександр Качанов розповідає про існуючі в Сумах спорт-бари та особливості перегляду в них футбольних поєдинків.

 

17.      Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

Протягом звітного періоду інформації  по темі Євро 2012 не було. Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, чемпіонати, кубки

За інформацією Кременецької районної федерації футболу, стартувало друге коло чемпіонату району з футболу серед команд першої групи.

Результат 6-го туру: “Велбер” (с.Великі Бережці) - “Газ-Пласт” (Кременець) − 2:4; “Кремінь” (с. Великі Млинівці) - “Іква” (с.Іква) − 3:2; “Сокіл” (с. Сапанів) - “Три Валети” (с. Бонівка) − 0:2.

У Кременецькому районі відбулися ігри 3-го туру першості району по лінії райради ФСТ “Колос”.

Результати поєдинків: ФК “Лідихів” (с. Лідихів) − ФК “Ридомель” (с. Ридомель) − 4:4; “Горинь” (с. Горинка) - “Старт” (с. Лосятин) − 1:0; “Нива” (с. Кімната) - “ЮПА” (м. Почаїв) − 1:1.

Тритижнева перерва закінчилася - відновилися матчі чемпіонату і Кубка Тернопільської області. Однак 12 тур чемпіонату виявився неповноцінним. Через певні причини з п’яти запланованих поєдинків відбулися лише два. “Бережани” завдяки двом влучним пострілам Віталія Буняка та одному - Ігоря Тригуби у першому таймі встановили остаточний підсумок домашнього двобою з марилівським “Марспиртом” - 3:0.

У Збаражі місцевий “Галич” і “Зборів” порадували глядачів великою кількістю забитих м’ячів. Те, що господарі провели їх удвічі більше, аніж суперники надзвичайно сподобалося уболівальникам “Галича” - 4:2.

Зустрічі “Ланівці” - “Тернопіль-Педуніверситет”, “Нива” (Теребовля) - “Товтри” (Козлів), “Вікторія-Агро” (Козова) - “Агро-Збруч” (Підволочиськ) відбудуться пізніше.

Два з трьох згаданих поєдинків 12 туру перенесли через те, що козлівським “Товтрам”, які сьогодні розпочинають боротьбу за Кубок України серед аматорів, необхідно було провести перший півфінальний матч розіграшу Кубка області. Глядачі, які зібралися на стадіоні у Козлові, стали свідками напруженої боротьби своїх улюбленців з лідером чемпіонату області, а віднедавна і клубним чемпіоном Європи серед студентів - “Тернополем-Педуніверситетом”. Перемогу здобули гості - 2:0 - на користь “Тернополя-Педуніверситету”.

Збірна Тернопільської області з футболу (юнаки 1993 р. н. і молодші), яку представляли вихованці Тернопіль­ської СДЮШОР, стала п'ятою на фінальних змаганнях 5 літніх юнацьких ігор, які відбулися у Кременчузі на Полтавщині.

У суперечці - 8 команд, тернополянам не пощастило з жеребом. Вони у першому матчі на “виліт” зустрілися зі збірною Києва та поступилися - 1:2 (автор гола - Віктор Тригуба). Далі вище 5-го місця тернополяни не могли піднятися, адже грали у втішному турнірі за 5-8 місця. Однак тут тернопільські хлопці проявили себе з кращого боку. Спершу у серії пенальті - 5:3 були сильнішими за одеситів, а в мат­чі за п'яте місце були биті запоріжани, яких представляв тамтешній “Металург”. Тернополяни перемогли суперника більш ніж упевнено - 5:2. У цьому матчі покером (єдиним на турнірі) відзначився тернополянин Сергій Дроз­довський, ще м'яч на свій рахунок записав Олександр Васильчишин.

Як зазначив після завершення змагань головний тре­нер тернопільської збірної Едуард Яблонський, п'яте місце є безумовним успіхом, адже за вісім останніх років збірна області навіть не могла пробитися з попереднього етапу змагань, не кажучи вже, щоб достойно виступити у фіналі.

19 серпня, із 8 до 17 години на Тернопільському центральному стадіоні відбудеться презентація першого етапу реконструкції. Кожен, хто завітає у цей час на головну спортивну арену міста, матиме змогу відвідати оновлені роздягальні команд, оцінити стан футбольного поля і поспілкуватися з першими особами Тернополя стосовно розвитку стадіону у майбутньому.

ФК “Нива”

“Нива” (Тернопіль) - “Десна” (Чернігів) − 0:1

Гол: Мостовий (90+2).

“Нива”: Ільщенков - Годований, Вишняк, Путраш, Боргуй - Дручик, Гончар, Жерш (Романчук, 68), Рябий (Семенина, 81) - Подробаха, Малий (Розман, 75)

Попередження: Вишняк (44); Боргун(76).

Тернопіль. 9 серпня. 4000 глядачів.

Після виїзної кубкової перемоги над “Десною” (2:1, голи - Подробаха та Розман), тернопільські уболівальники сподівалися і на перший виграш “Ниви” у рамках першої ліги. Варто сказати, тернопільська команда робила для здобуття першої перемоги все можливе. Однак можливостей цих у нинішньої “Ниви” не так уже й багато.

Після матчу Віктор Ряшко зазначив, що у команді ще буде підсилення - 3-4 гравці, але, очевидно, селекція тепер буде “точковою”. Не може не тішити і певний прогрес у грі команди - проти “Десни” тернополяни зіграли поки що найліпший матч у першій лізі.

Однак цього позитиву дуже мало, і матч тернопільські уболівальники залишали з вигуками “Ганьба!”.

Хід гри аж ніяк не налаштовував на те, що “Нива” знову програє. У першому таймі тернопільські футболісти принаймні тричі мали вражати ворота суперників. Спершу після непоганого розіграшу щтрафного удар Малого метрів з семи заблокували захисники, потім Рябий із захисником “на плечах” виходив з флангу сам на сам з голкіпером, але пробив вище (хоча напрошувалася перспективна передача вздовж воріт), і, нарешті, знову після розіграшу штрафного і передачі Путраша на Жерша останній небезпечно пробивав у нижній кут з лінії карного майданчика, але цього разу блискуче зіграв голкіпер.

Останній голевий момент “Нива” створила на початку другого тайму - перспективний епізод “запоров” Малий - він не влучив по м'ячу просто в “убойній” позиції. Поступово атаки господарів втратили свою яскравість, запал ущух, і гру не оживили навіть заміни. А ось гості все частіше почали переходити половину поля суперника і за 10 хвилин до завершення створили поспіль два голевих моменти.

Йшла друга додана арбітром хвилина. Гравці “Десни” вирішили перевести гру подалі від своїх воріт, аби наостанок не проґавити гол, і так вдало, що забили самі. Після дальнього удару “Нива” помилилася зі створенням штучного офсайду. Двоє форвардів гостей опинилися проти одного Ільющенкова у кількох метрах від воріт, розіграли нехитру комбінацію, і Мостовий вразив порожні ворота, Обуренню трибун не було меж.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Десну” двічі форсувати не вдалося” − вигравши у Чернігові кубковий матч, тернопільські вболівальники, забувши про невиразну гру з кіровоградською “Зіркою”, потягнулися до тернопільського стадіону на календарний матч першості України серед команд першої ліги, де їх земляки зустрічалися з тією ж “Десною”. Однак гравці “Ниви” не так грою, як результатом розчарували тернопільську “торсиду”. Коли здавалося, що матч так і котиться у нічийну гавань і вболівальники вжепотягнулися до виходу, сталася кульмінація матчу. Гості проводили звичну атаку, яка у підсумку стала результативною. Після кількох рикошетів м'яч потрапив до ніким не прикритого Артема Мостового, котрому нічого не залишалося, як “розстріляти” безпомічного Ільющенкова - 0:1. На завершальний штурм у гравців “Ниви” не було ані сил, ані часу.   

“Вільне життя”: “Перша ліга: Як уміють, так і грають…” − четвертий тур першості України серед команд другого за значимістю дивізіону вітчизняного футболу не додав настрою прихильникам тернопільської “Ниви”. У домашньому поєдинку з чернігівською “Десною” тернополяни порадували хіба кількома створеними біля воріт суперника на початку обох таймів небезпечними моментами, але майстерності їх реалізувати забракло. А після того, як четвертий арбітр проінформував присутніх на стадіоні про те, що в другому таймі компенсовано три хвилини, підопічні Віктора Ряшка втратили й можливість удвічі збільшити свій мізерний очковий запас. Чергова атака “Десни” завершилася влучним ударом з близької відстані Артема Мостового - 1:0 на користь гостей. На традиційне останнім часом на післяматчевих прес-конференціях запитання про кадрове підсилення “Ниви” Віктор Ряшко не менш традиційно сказав, що тривають пошуки виконавців, здатних допомогти команді. Все ж, до честі наставника, незручних запитань від журналістів не уникає, намагається на всі дати чесні відповіді.

“Нова Тернопільська газета”: “Нива” нервує уболівальників” − про матч “Нива” (Тернопіль) - “Десна” (Чернігів), у якому тернополяни програли. Уболівальники не задоволені грою команди і кричали на трибунах “Ганьба!”.     

“Свобода”: “Прогавили” навіть очко” − якщо аналізувати загалом двобій “Нива” - “Десна”, то можна сказати, що це було протистояння двох приблизно рівних за класом гри команд, які за своїм кадровим потенціалом явно не дотягують до кращих представників першої ліги. На післяматчевій прес-конференції головний тренер “Ниви” Віктор Ряшко визнав, що очолюваний ним колектив продемонстрував уже дещо кращу гру, ніж у попередній домашній зустрічі із “Зіркою”, але для суттєвішого прогресу необхідно доукомплектуватися ще трьома- чотирма виконавцями. Здається, процес експериментування дещо затягується, бо так можна й до кінця першого кола продовжувати пошук оптимального складу. А коли ж здобувати очки? Наразі турнірне становище “Ниви” плачевне. Та й гру команда демонструє досить слабеньку. У матчі з “Десною” господарі створили поблизу воріт суперників лише кілька більш-менш небезпечних мо­ментів, які не реалізували. А з таким атакуючим потенціалом розраховувати на результативність не доводиться. 

“Місто”: “Суперник − той же, результати - різні” - про матч “Нива” - “Десна”. Серія замін, проведена тренерським штабом тернополян, так і не дала потрібного результату. Більше того - матч, що котився до логічної нічиєї, взагалі завершився несправедливою поразкою. На післяматчевій прес-конференції наставник тернополян Віктор Ряшко зазначив, що якість гри його підопічних була набагато кращою порів­няно із попередніми матчами, але реалізація моментів досі накульгує. Також головний тренер запевнив, що клуб продовжує шукати підсилення, поки трансферне вікно ще відкрите.

RIA-плюс”: “Поразка “Ниви” під завісу поєдинку” − поразкою для “Ниви” завершився поєдинок четвертого туру у Першій лізі з чернігівською “Десною”. Попри фіаско, головний тренер тернополян Віктор Ряшко сказав, що гра команди була кращою аніж з “Зіркою”.  

“20 хвилин”: “Друга зіграна зустріч протягом одного тижня” −  після перемоги у кубку “Нива” приймала “Десну” вже у рамках ліги. Фінальний свисток арбітра зафіксував рахунок 1:0 на користь “Десни”.

Збірна України 

“Свобода”: “Пошанували Лобановського і зганьбили Михайличенка” − молодіжна збірна України з тріумфом завершила виступ на УІІ Меморіалі Валерія Лобановського. У фінальному поєдинку підопічні Павла Яковенка переграли однолітків із Туреччини − 1:0. А головна національна збірна у товариському поєдинку зі збірною Туреччини на своєму майданчику зазнала нищівної поразки − 0:3. Олексій Михайличенко зізнався, що не сподівався ані на такий непристойний рахунок, ані на таку слабку гру у виконанні його підопічних. 

“20 хвилин”: “Ударна 8-хвилинка турків” − поразкою 0:3 завершився для збірної України товариський матч із збірною Туреччини. Збірна Туреччини взяла переконливий реванш за пам’ятний матч листопаду 2004 року. Хтось може утішатися, що ці 0:3 не в офіційній, а в товариській зустрічі. Але програвати з таким рахунком досить прикро у будь-якому випадку.

Український футбол

“Вільне життя”: “Прем’єр-ліга: Дружні аутсайдери” - якщо уникнути втрат на старті сезону змогли лише київські динамівці, то колективів, які за чотири матчі не спромоглися набрати навіть очка, втричі більше. Невдачу “Закарпаття” спеціалісти прогнозували, а ось “Кривбас” із “Чорноморцем” піднесли своїм прихильникам неприємний сюрприз. Для наставника одеситів Віктора Гришка остання домашня поразка від “Оболоні” з рахунком 0:1 завершилася поданням заяви про відставку. Не набагато кращі справи і в “Зорі”, за яку на виїзний матч з “Карпатами” знову вийшли у стартовому складі тернополяни Андрій Гринченко і Тарас Дурай. Другий тайм гості відверто провалили - 0:4.

“Свобода”: “Четверо − в Лізі Європи” − останній тиждень виявився загалом вдалим для українських клубів, які представляють державу у євротурнірах. До наступного етапу Ліги Європи пробилися донецький “Металург” та харківський “Металіст”, де до них приєднається полтавська “Ворскла”. І лише донецький “Шахтар” вже на старті Ліги чемпіонів довів свою неспроможність продовжувати боротьбу.  

“Прем’єр-ліга: Голи на всі смаки” − про перебіг та підсумки четвертого туру Прем’єр-ліги, який став одним із найрезультативніших зі старту змагань.

“20 хвилин”: “Поповнення “Динамо” − бразилець Маграо має офіційно стати гравцем київського “Динамо”. За словами президента клубу Ігоря Суркіса, після проходження медобстеження футболіст має укласти контракт з українською командою.

“Гришко залишає Одесу” − головний тренер “Чорноморця” Віктор Гришко подає у відставку після програного домашнього матчу київській “Оболоні”.

“Перемога − Максу Пашаєву” − капітан молодіжної збірної України Микола Морозюк присвятив перемогу у Кубку Лобановського Максиму Пашаєву, який торік розбився в автокатастрофі.    

“Нова Тернопільська газета”: “Прем’єр-ліга: результати” − подано результати 4 туру Прем’єр-ліги.

“Жах “Шахтаря” − донецький “Шахтар” не зумів здолати опір румунської “Тімішоари” і тепер, разом з трьома іншими українським  клубами, буде боротися за Кубок Ліги Європи.

 

“Андрій Шевченко: “Я люблю Україну, “Динамо”, але поки що у мене чинний контракт з “Челсі” − інтерв’ю з Андрієм Шевченком. Президент “Динамо” Ігор Суркіс пропонує футболісту місце в українському клубі. Однак, яким чином вирішиться футбольна доля Андрія Шевченка, наразі невідомо, оскільки у нього залишається ще рік контракту з лондонським “Челсі”.      

Тернопільський футбол

“Номер один”: “ФК “Тернопіль”  за крок до фіналу Кубка області” − у першому півфінальному матчі Кубка об­ласті з футболу ФК “Терноліль-ТНПУ” переміг у гостях “Товтри” з Козлова - 0:2 - і зробив вагому заявку на вихід до фіналу.

“Тернополяни п’яті на юнацьких іграх” − про 5 літні юнацькі ігри, на яких збірна Тернопільщини з футболу (юнаки 1993 р. н.), яку представляли вихованці Тернопіль­ської СДЮШОР, посіла п'яте місце у фінальних змаганнях.

“Товтри” стартують в аматорському Кубку України” - срібний призер минулорічного чемпіонату області з футболу, команда “Товтри” з Козлова, візьме старт в 1/16 фіналу Кубка України серед аматорських команд. У Козовій “спиртовики” поміряються силами з командою “Поляна” з міста Свалява, що на Закарпатті. Як повідомив головний тренер “Товтрів” Сергій Шиманський, команді поставлена задача якомога далі пройти в Кубку. Для цього є всі передумови, адже склад “спиртовиків” складають футболісти, які на слуху у більшості тернопільських вболівальників. Це екс-“нивівці”, більшість з яких понюхали пороху вищої ліги - Сергій Богородиченко, Матвій Николайчук, Олександр Ждаха, Василь Рибак, Андрій Біскуп, Віталій Первак.

“Вільне життя”: “І депутати змагалися, й електорат” − у Кременецькому районі відбулися цьогорічна фінальна частина районних сільських спортивних ігор та друга літня спартакіада працівників органів місцевого самоврядування району. У змаганнях взяли участь понад 200 фізкультурників з двадцяти одного населеного пункту. Серед інших видів спорту були змагання й з міні-футболу. Перше місце посіла Дунаївська сільська рада (голова Михайло Грищук); друге − Великобережецька сільрада, третє − Гаївська сільрада.

“Аматори: “Галичу” не вдалося, а “Товтри” спробують” − У минулому, чемпіонському для себе сезоні, футболісти збаразького “Галича” досить непогано виступили і в розіграші Кубка України серед аматорських команд. Але на підступах до вершини поступилися путівкою до фіналу колективу зі Львівщини. У 2009-му “Галич”, вигравши ще минулорічним складом суперкубок області імені Івана Вишневського, на будь-які інші титули вже не претендує. Натомість за честь Тернопільщини у всеукраїнському турнірі вирішили постояти чинні віце-чемпіони області, козлівські “Товтри”. У стартовому раунді Кубка України серед аматорів підопічним Сергія Шиманського суперник дістався дуже серйозний -  новостворений ФК “Поляна” у чемпіонаті Закарпаття представляє однойменне село Свалявського району. Перший матч “Товтрів” і “Поляни” відбувся а Козівському районному стадіоні і завершився внічию - 1:1. Повторна зустріч, після якої і з’ясується остаточно, хто завоює путівку до 1/8 фіналу, відбудеться 19 серпня у Сваляві.

“Три матчі, один протест” − про матчі чемпіонату і Кубка області. 

“Нова Тернопільська газета”: “Чемпіонат області” − про стартовий тур другого кола чемпіонату області з футболу. Після фінального свистка суддівська бригада та інспектор матчу були попереджені господарями про подачу протесту через участь у грі Василя Чорного. Чи мав право новоспечений чемпіон Всесвітньої універсіади зодягнути футболку “Тернополя-Педуніверситету”? Це має вирішити контрольно-дисциплінарна комісія обласної федерації футболу.

“Юнаки не зганьбилися” − з фінальних змагань п’ятих літніх спортивних ігор України повернулася юнацька збірна Тернопільщини з футболу (1993 р.н.). Команда сформована з вихованців місцевої СДЮСШОР і виступала під керівництвом Едуарда Яблонського і Валентина Дорошенка. У вирішальному турнірі взяли участь 8 найкращих збірних областей України. Тернополяни посіли 5 місце. Це − видатний успіх тернопільської команди і найвищий за останні 10 років. 

“Свобода”: “Що після екватора?” − стартувало друге коло чеипіонату області з футболу. Щедрим на голи виявився двобій, який проходив у Збаражі − ФК “Галич” приймав ФК “Зборів”. Як розповів інспектор федерації футболу Тернопільщини Володимир Садковський, у першому таймі точилася рівна боротьба. А до перерви господарі поля після влучного пострілу Андрія Білика знову вийшли вперед - 2:1. У другому таймі краще реалізували наявні голеві моменти галицькі виконавці. “Галич” виграв - 4:2. А в Бережанах місцевий футбольний клуб приймав команду з Марилівки “Марспирт”. Господарі виявилися негостинними, забивши у ворота гостей три “сухих” м'ячі. Решта матчів не відбулися, бо команди брали участь в інших турнірах.

RIA-плюс”: “ФК “Тернопіль” ламає для себе негативну традицію” - перемогою з рахунком 2:0 на користь ФК “Тернопіль” завершився перший матч стадії півфіналу розіграшу Кубку області із футболу. “Жовто-блакитні” у Козлові вперше за кілька років здолали місцеві “Товтри”.

“20 хвилин”: “Відповідь у Кубку області” - 16 серпня на Тернопільському центральному стадіоні відбудеться матч-відповідь 1/2 фіналу розіграшу кубка області з футболу. ФК “Тернопіль” прийматиме команду “Товтри” із Козлова. Перший поєдинок між цими командами, що відбувся у Козлові, завершився переконливою перемогою тернополян із рахунком 2:0.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ коментували матч “Ниви” та “Десни”. І зазначили: це було велике розчарування для прихильників тернопільської команди, бо ніхто не сподівався, що під завісу гри “Ниві” таки заб’ють гол. Головний тренер тернополян Віктор Ряшко зазначив, що “Ниві” не вистачає, на противагу “Десні”, гравців, котрі зіграли багато матчів у Першій лізі. Якби було більше досвіду, то тернополяни мали б втримати нічию.

Спортивні журналісти розповіли про старт ФК “Товтри” (Козлів) в аматорському Кубку України; про здобуття 5 місця збірною Тернопільської області з футболу (юнаки 1993 р. н., вихованці Тернопільської СДЮШОР) на літніх юнацьких іграх, які відбулися у Кременчузі Полтавської області; про старт і результати другого кола чемпіонату області з футболу.

Ще одним великим розчарування, зазначили спортивні оглядачі, був нищівний програш національної збірної з футболу у товариському поєдинку зі збірною Туреччини, де на своєму майданчику українці програли з рахунком - 0:3.   

 

18.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе 13 августа на пресс-конференции губернатор Арсен Аваков дал оценку  работе мэра Михаила Добкина по подготовке к Евро-2012: «на «твердую пятерку»». Но есть и претензии: «Если и будут трудности у Евро в Украине, то это точно будет не Харьков … Здесь можно поставить твердую пятерку работе городских властей, так же как и областных властей, без ложной скромности, так же как и очень много других людей, которые здесь работали…Что-то мне нравится − например, прекрасная работа по облагораживанию набережной, что-то мне не нравится. Как позиция городского руководства в целом ряде вопросов принципиальных и по развитию структур, и по определенным механизмам реализации исполнительной власти…». По мнению губернатора, в споре рождается истина. Аваков уверен, что в Харькове различные ветви власти осуществляют баланс, «который позволяет обществу сделать правильный выбор при следующем выборе».

СМИ, подконтрольные мэру, отнеслись к этой оценке неоднозначно: Аваков поставил горсовету пятерку. И себе заодно. 

Реклама

Новой рекламы по Евро-2012 пока не появилось.

СМИ

На прошедшей неделе продолжался  показ рекламного фильма «Kharkiv. Euro 2012» по подготовке Харькова к Евро-2012 на 7-м канале. Фильм выходит спонтанно до 3-х раз в день.

13.08.09 Интернет-издание «Status Quo» (со ссылкой на «Корреспондент»), «Объектив-новости» (ТРК «Симон») сообщили, что Кабмин уменьшил прогнозируемый объем финансирования государственной целевой программы подготовки и проведения в Украине Евро-2012 с 162,593 млрд.грн. до 126,257 млрд.грн.

Кроме того, объем финансирования по госпрограмме уменьшился по каждому году (2008-2012 гг).

Также в новостях сообщается, что Кабмин увеличил общую сметную стоимость реконструкции ОСК "Металлист" (Харьков) до 599,453 млн.грн. и утвердил новый титул стадиона, в котором указывается количество мест - 41,339 тыс., площадь футбольного поля - 7,84 тыс.кв.м, беговых дорожек - 7,337 тыс.кв.м.

14.08.09 Интернет-издание «Главное» (со ссылкой на РБК-Украина), «Объектив-новости» (ТРК «Симон»)  дали информацию по пресс-конференции Директора турнира "Евро 2012 Украина" Маркияна Лубкивского, на которой он рассказал о ключевых этапах в рамках подготовки Украины к Евро-2012. Новости  сообщили, что в середине августа УЕФА еще раз проверит Украину.

14.08.09 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») дали заявление  главы Национального космического агентства Украины Александра Зинченко о том, что Украина запустит свой спутник связи в преддверии Евро-2012. Запуск собственного спутника связи, по его словам, позволит Украине осуществлять трансляции матчей Евро-2012: «Почему сентябрь месяц 2011 года? Потому что значительную часть обслуживания телекоммуникационных задач Евро-2012 мы могли бы взять на обслуживание национальной спутниковой системы, не делегировать ни деньги, ни технологические возможности в этом проекте никому.

Футбольные события

Очередные трения между ФК «Металлист» и Премьер-Лигой. Руководство ФК "Металлист" просит дирекцию Премьер-Лиги  обосновать решение о переносе на 23 сентября матча "Металлиста" с ФК "Шахтер" - об этом 13 августа сообщил сайт ФК "Металлист". Обоснование - участие "Шахтера" 28 августа в матче за Суперкубок УЕФА. Как отмечено в заявлении, руководство "Металлиста" 10 августа направило в Премьер-Лигу письмо с просьбой назначить дату проведения матча 5-го тура чемпионата "Металлист" - "Шахтер" на 23 августа и сообщило о своем согласии на определение времени начала этого матча в зависимости от времени начала матча команды "Шахтер" в Лиге Европы с целью соблюдения требования Регламента в отношении временного промежутка между двумя официальными матчами не менее 48 часов. "Металлист" не получил от ПЛ обоснованного ответа на свое письмо.

«Такое отношение дирекции ПЛ к "Металлисту» является грубым, неэтичным и неуважительным», - подчеркнуто в заявлении.

По информации пресс-службы клуба, "Металлист" просит ПЛ сообщить, какая информация послужила основанием для переноса даты проведения матча, кто является инициатором этого, какие были мотивы и как это корреспондируется с тем, что ПЛ является противником переноса матчей, как принималось решение, кто председательствовал на заседании, и почему "Металлист" заранее не был проинформирован о рассмотрении указанного вопроса.

 

19.      Херсон

 

Євро-2012

На сайтах кафе «Спорт» і фанатів ФК «Кристал» з'явилася інформація, що 12 вересня на ЦС «Кристал» відбудеться міжнародний матч ветеранів під девізом «Здраствуй ЄВРО − 2012». Зустрічаються ФК «Кристал» Херсон - Lech Poznan (Польща). Візитна картка «Лех» (польськ. KKS Lech Poznaс): заснований 19 березня 1922 року, п'ятикратний чемпіон і чотирикратний володар кубка Польщі. В даний час виступає у вищому дивізіоні польського чемпіонату Екстракласі.

ЗМІ про Євро

Президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що Україна створює організаторам Євро-2012 багато проблем, у той час як Польща практично готова до проведення чемпіонату, -повідомила своїм читачам газета «Херсон-Маркет+» з посиланням на ІТАР-ТАРС. За словами Платіні, він має повноваження позбавити Україну чемпіонату Європи-2012 з футболу. Однак, на даний момент такий вихід йому представляється малоймовірним. «Якщо б ми дуже захотіли обійтися без України, то змогли б це зробити, - сказав Платіні. - Однак, швидше за все, мова може піти про скорочення числа українських міст, які зможуть проводити матчі Євро-2012». Поляки ж як справжні наші «партнери і друзі» уже на всю Європу сурмлять, що фінал чемпіонату Європи 2012 року скоріш за все відбудеться на «Національному стадіоні» у Варшаві, а не в Києві. На думку польських журналістів, УЄФА не влаштовує кількість готелів, а також проблеми з транспортом і комунікаціями в столиці України. Також їхнім аргументом є те, що трансляційний центр Євро-2012 буде розташований у Варшаві, а ще жодного разу в історії чемпіонатів Європи він не перебував в іншому місті, крім міста-господаря фіналу.

А от щотижнева програма «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» повідомила, що на адресу президента федерації футболу України Григорія Суркіса надійшов вітальний лист від голови УЄФА Мішеля Платіні. Він поздоровив нашу державу з відмінним проведенням чемпіонату Європи 2009 року з футболу в Україні серед команд юнаків віком до 19 років і підкреслив, що даний турнір для України став неабияким набуттям досвіду для європейського форуму 2012 року.

«София»

- Премьер-министр Украины считает, что украинский спутник связи может быть запущен в сентябре 2011 года. Об этом она заявила 12 августа 2009 года на заседании Кабинета Министров.

«Ревизор» напоминает, что в сентябре 2008 года заместитель генерального директора Национального космического агентства Украины (НКАУ) Эдуард Кузнецов сообщил, что предприятия НКАУ готовы приступить к реализации проекта по созданию телекоммуникационного спутника. Он будет называться «Лыбидь». По словам Эдуарда Кузнецова, для его строительства необходимо 25-26 месяцев, и если бы работа была начата в декабре 2008 года, то в 2011 году Украина смогла бы запустить собственный спутник.

А в марте 2009 года глава НКАУ Александр Зинченко сообщил, что НКАУ продолжает работать над программой «Лыбидь», и выразил надежду, что до 2012 года Украине удастся запустить свой спутник. В таком случае Украина будет вести трансляцию матчей Евро-2012 с помощью собственного спутника.

- Донецкая область отказалась от проведения Всеукраинского празднования Дня шахтера, из-за открытия стадиона "Донбасс Арена" в Донецке, которое состоится 29 августа, передает корреспондент ЧЕ-12. В частности, как сообщил председатель Донецкой облгосадминистрации Владимир Логвиненко, 12 августа на пресс-конференции в Донецке, "именно в этом году на День шахтера наложились другие массовые мероприятия". Прежде всего, указал губернатор, "это открытие уникального сооружения, лучшего в Европе по оценкам специалистов УЕФА стадиона "Донбасс Арены".

"На открытие стадиона руководство клуба ФК "Шахтер" и президент его Ринат Ахметов пригласил всех первых лиц страны Президента, премьера и председателя Верховного совета. По данным на прошедшее воскресенье официального подтверждения ни от одного не было. Но о том, что они будут принимать участие, я в этом уверен. Время еще есть", - сказал губернатор.

Господин Логвиненуо указал, что согласно неофициальным данным День шахтера будут праздновать в Луганской области.

Футбол

Чемпіонат області

2-е коло стартувало. Грають команди першої і другої ліг (перша група). А ось команди другої ліги другої групи відновлять змагання за два тижні. «Кристал» - Динамо (Ц) 2:0 (глядачів 300 чоловік), «Сигма» - «Колос» 2:0 (глядачів 250 чоловік), «Лідер-Агросвіт» - «Таврія» 1:0, «Енергія» - «Перлина» 4:0, а «Мир», пропустивши гол від СК Каховка, забив у відповідь 5.

Новинки

Вийшов в світ черговий календар-довідник «Футбол Херсонщини» (автор Олександр Крупіца). Це двадцять четверте подібне видання. За традицією, в календарі-довіднику прихильники футболу знайдуть матеріали про підсумки минулого сезону в регіоні. Багато уваги приділено футбольним турнірам цього року. Є розклад ігор другого кола нинішнього чемпіонату всіх ліг. Представлені «візитки» команд-учасниць першої ліги. Розміщені і інші матеріали.

Кулуари

Серед загальнофутбольних тем, які обговорювались вболівальниками були:

 - розгром збірної України збірною Туреччини. Порівняння з «молодіжкою», що обіграла турків 1:0, не на користь старших.

 - перші ігри 2-го кола чемпіонату області

 - продовжується нерозуміння у відносинах між дирекцією стадіону «Кристал» і Херсонським міським відділенням УВС в Херсонській області, яке прагне заборонити проведення футбольних матчів чемпіонату області на стадіоні. Перед звітною грою на стадіон прийшов лист, в якому ця організація повідомляла, що міліція не бере на себе відповідальність за забезпечення порядку під час гри. Що і зробила, не приславши своїх представників на зустріч. Правда, «кристалівці» як господарі матчу викрутилися і знайшли спосіб забезпечити порядок. Але так далі продовжуватися не може. Все потрібно вирішувати цивілізовано. Адже в цю суботу на наступний матч за участю лідерів − «Кристала» і «Енергії» - прийде більша кількість уболівальників. І заборони - не вихід. У Херсоні і так немає хорошого футболу.

- Головний тренер національної жіночої збірної України Анатолій Куцев визначився з складом команди на фінальний турнір Євро-2009, що з 23 серпня по 10 вересня пройде у Фінляндії. Серед дівчат є і дві вихованки херсонського футболу. 18-річна півзахисниця Тетяна Романенко (виступає за  «Енергію» Воронеж, Росія) поки не має досвіду виступів за національну команду. Також в збірній форвард Ольга Бойченко («Легенда» Чернігів).

 

20.      Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою до «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Хмельницької області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій про наближення чемпіонату Європи з футболу та підготовку до «Євро-2012» у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Працівники обласної федерації, не дочекавшись ніякого фінансування через управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної держадміністрації, як то передбачено обласною програмою розвитку футболу, таки отримали першу в цьому році зарплату. Як повідомив голова ОФФ Вадим Федоренко, 50 тисяч гривень на це виділила Федерація футболу України.

Команда майстрів

Після двох нічиїх − у зустрічах з МФК „Миколаїв” та Іллічівськом „Бастіоном” − хмельницьке „Динамо” здобуло першу в поточному чемпіонаті перемогу над білоцерківською „Россю”, яку приймало у себе. І хоча «Рось» їхала до Хмельницького, як мінімум, за нічиєю, уп’яте в історії зустрічей між цими командами перемогли хмельничани.

Тренерський штаб «Динамо» непогано вивчив слабкі та сильні сторони гостей, а тому вже з перших хвилин матчу футболісти-господарі почали втілювати завдання на гру − не дати «Росі» зіграти у свій футбол та перемогти − подоляни агресивно наступали, та всі їх спроби створити небезпеку біля воріт Фельде завершувалися, як правило, офсайдами. Забили аж на 33 хвилині (Колесников, який пробив зльоту в правий від голкіпера кут). Подвоїли рахунок на 77 хвилині (Дітковський).

Після матчу гравці та тренери «Росі» зачинилися у роздягальні, й Ігор Хіміч, головний тренер білоцерківського клубу, відмовився прийти на післяматчеву прес-конференцію. Віктор Муравський, головний тренер «Динамо»: «Хлопці намагалися виконати настанову, яку давали їм перед матчем. В обороні були деякі погрішності, де в нас з’явилася нова людина (Олександр Рубцов), яка в Луцьку грала в один футбол, а у нас дещо інший. Він не до кінця розібрався в першому таймі, але в другому виправився. Я просив, щоб хлопці вийшли на гру, як одна команда, один кулак, тому що вже потрібно починати вигравати. Востаннє ж вигравали на зборах! І хлопці молодці, зібралися та виграли».

Перемога дозволила хмельницьким динамівцям вийти на четверте місце у турнірній таблиці, що є для них психологічним стимулом.

Щоправда, для двох футболістів − Якубовського та Шоліна − що постраждали в аварії 18 липня під час переїзду на матч, це так і залишається невтішним. Стан їх здоров’я залишається критичним.

Турніри

Розпочинається друге коло чемпіонату області серед аматорських команд вищої групи. Цього сезону в ній виступає лише вісім клубів, що пов’язано з погіршенням фінансування та неможливістю команд виїжджати на зустрічі (Кам’янець-Подільський, Полонне).

За підсумками першого кола трійка лідерів − „Збруч-Агро” (Волочиськ), „Случ” (Старокостянтинів), ІНАПіК (Дунаївці).

У Нетішині відбулася друга півфінальна зустріч на Кубок області з футболу. В протистоянні місцевого „Енергетика” та лідера чемпіонату області „Збруча-агро” перемога дісталася господарям. Тепер їм випадає помірятися силами у фіналі з хмельницьким „Динамо-2”, яке у першому півфіналі здолало команду Деражнянського району.

І хоча обласна федерація збирається визначити місце фінального матчу на кубок шляхом жеребкування, цей матч запрошують до обласного центру на 24 серпня керівники обласного та міського спорткомітетів.

 

21.      Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Реклама

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події

Першою серед пострадянських країн найпрестижніші в Європі змагання з мотокросу "Крос націй" цього року прийматиме Україна.

Командний Чемпіонат Європи, який ще називають Європейськими Олімпійськими іграми з мотокросу, гостюватиме 18-20 вересня у Чернівцях. Змагання відбуватимуться на трасі спортивного центру "Суперкрос", довжиною 1750 м з одинадцятьма трамплінами та вісімнадцятьма поворотами. Велике значення і масштаб проведення "Мотокросу націй Євро-2009" визначається тим, що проведення цих змагань надається по черзі різним країнам Європи (за умов готовності країни до проведення) і їх проведення ще раз в Україні можливе лише через 25-30 років. До складу збірної команди кожної країни входить по три спортсмени, які виступають на мотоциклах 250, 450 та 650 см куб.

До основного складу збірної команди України входять майстри спорту міжнародного класу Роман Морозов, Олександр Пащинський, Микола Пащинський, Сергій Оніпченко. Збірна команда України поки що складається з чотирьох чоловік, але брати участь у Мотокросі Націй будуть троє, чиї імена буде визначено за місяць до змагань.

У складі міжнародного журі представники Люксембургу, Англії, України та Бельгії. Нагадаємо, минулорічними переможцями стали спортсмени Франції (1 місце), Італії (2 місце) та Чеської Республіки (3 місце). До змагань з мотокросу вже будуть відомі всі Чемпіони світу та Європи 2009 року, тож глядачі побачать у Чернівцях чинних чемпіонів та призерів. Даний захід дуже актуальний, оскільки наша країна є учасником проекту „Євро 2012” і нам потрібно запозичувати європейський досвід в проведенні таких грандіозних „спортивних шоу”.

Місцевий футбол

Буковинські юнаки  виграли срібні медалі міжнародного турніру

З 4 по 7 серпня у Чернівцях проходив 8-й юнацький футбольний турнір "Чотири регіони до Європи". У змаганнях традиційно брали участь чотири команди: округ Швабія (Німеччина), департамент Майєнн (Франція), Сучавський повіт (Румунія) і Чернівецька область (Україна).

За нагороди боролися команди 1993 р. н. Ігри проходили на стадіонах "Буковина" і "Мальва".

У стартовій грі французька команда на одному диханні обіграла 4:1 румунів. У свою чергу чернівчани зустрілися з німцями. Тривалий час на табло горіли нулі. Лишень за 10 хв. до фінального свистка чернівецьким юнакам вдалося забити переможний м'яч.

У другому турі команда з Сучави несподівано легко обіграла 4:0 німецьких однолітків. Не поталанило чернівецькій команді з французами. Вже на третій хвилині у ворота буковинців влетів м'яч. Як виявилося, він був єдиним у цій грі. Після цієї перемоги французька команда достроково стала переможцем турніру. У заключному матчі турніру на поле стадіону "Буковина" вийшли чернівецькі й румунські однолітки. У цій грі вирішувалася доля другого й третього місця. Буковинці забили три м’чі супернику, вперше за 8 турнірів завоювавши „срібло”. Нагадаємо, що чернівецька команда у 2005 р. була чемпіоном, а у 2002-2004 та 2006-2007 рр. бронзовим призером. Всім призерам вручили кубки, медалі, дипломи та вимпели. Для гостей турніру були організовані екскурсії пам'ятними місцями і музеями Чернівців. В організації турніру брали участь Чернівецька облдержадміністрація, обласний і міський спорткомітети, обласна й міська федерації футболу. Доречі, заключним акордом турніру став товариський матч команда Чернівецької облдержадміністрації і делегатів-учасників турніру. Гра завершиласянічиєю - 1:1.  Наступний турнір у Чернівцях відбудеться 2013 року, який буде 12-й за ліком.

Перемога ФК „Буковина” на вінницькою „Нивою” дала підстави куонстатувати місцевим аналітикам появу в області „справжнього футболу”. Під такими чи подібними заголовками появились публікації в регіональній пресі.

Втім, у третьому турі першості „Буковина” на виїзді з ФК „Моршин” втратила очко, зігравши 1:1. Тренер Микола Трубачов заявив пресі, що він не задоволений результатом. На його думку, далися взнаки травми  футболістів, а також те, що в Стрий команда приїхала лише за дві години до гри. Попри те, вважає тренер, команда демонструє атакуючий футбол. І це дає надію.

 

22.      Чернігівська обл.

 

Євро 2012

Підготовка регіону до Євро 2012

На Чернігівщині розпочалась робота зі створення міжрайонних центрів надання спеціалізованої медичної допомоги та госпітальних округів. Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Володимир Ященко. Розкриваючи сутність запланованих змін, він, перш за все, акцентував на причинах, що спонукають до реформування медичної галузі. Головні з них − це демографічна криза, нестача кваліфікованих медичних кадрів та недостатнє фінансування системи охорони здоров’я. Концентрація наявних ресурсів у спеціалізованих центрах дозволить підвищити якість медичного обслуговування, а розташування цих закладів у районах − наблизити спеціалізовану медичну допомогу до людей. Адже сьогодні, як відомо, нерідко жителі області змушені їздити до Чернігова, оскільки пролікуватися за місцем проживання вони далеко не завжди можуть.

Першими в регіоні будуть створюватися центри трьох напрямків: кардіологічні, хірургічні та пологові. Пізніше, в залежності від потреби, можуть бути відкриті й інші.

Організація спеціалізованих центрів − одна складова реформування медичної галузі області. Друга − це створення госпітальних округів − територій, які ці медзаклади будуть обслуговувати. На сьогодні розроблена попередня схема організації таких округів, центрами яких стануть райони з найпотужнішою медичною базою та м. Чернігів. У процесі обговорення і погоджень у цю схему будуть вноситись корективи. Передбачається, що один спеціалізований центр обслуговуватиме населення 3-4 найближчих районів за рахунок зведеного консолідованого бюджету. Такий підхід, за словами В. Ященка, дозволить уникнути міжбюджетних непорозумінь у районах.

Кожен спеціалізований медичний стаціонар буде оснащений автомобілями швидкої допомоги для перевезення хворих. Питання транспортного сполучення між районами госпітального округу вирішуватимуться комплексно органами влади на місцях.

Процес реформування триватиме кілька років. Підготовча робота вже розпочалась у Чернігові, Ніжині та Корюківці. Нещодавно з проектом реформування був ознайомлений медичний актив Ніжинського району, з яким зустрічались заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько та начальник УОЗ Володимир Ященко. Представлений медикам проект передбачає створення Ніжинського територіального медичного об’єднання, яке в подальшому стане центром госпітального округу. Спеціалізована медична допомога в ньому надаватиметься жителям Ніжинського і прилеглих до нього районів на рівні обласної лікарні.

Створення спеціалізованих центрів і госпітальних округів, наголошує Володимир Ященко, ні в якому разі не позбавить жителів сільських населених пунктів первинної ланки медичної допомоги. Подальший розвиток отримуватиме сімейна медицина, відкриватимуться медичні амбулаторії, на своїх місцях залишаться центральні районні лікарні. Вирішення цих питань на сьогоднішній день дуже важливо, оскільки наша країна готується до Євро 2012 і нам потрібно буде на належному рівні приймати туристів і вболівальників.

Футбол

Жіночий футбол

Головний тренер національної жіночої збірної України Анатолій Куцев визначився зі складом команди на фінальний турнір Євро-2009.

Турнір триватиме з 23 серпня по 10 вересня у чотирьох містах Фінляндії − Гельсінкі, Лахті, Тампере та Турку.

Наставник «синьо-жовтих» зробив ставку на досвідчених виконавиць, втім до остаточної заявки потрапили і гравці молодіжної збірної країни. Зокрема, 18-річна Тетяна Романенко поки не має досвіду виступів за національну команду.

Загалом із 22 дівчат, які вирушають до Фінляндії, половина представляє російські клуби, а капітан команди Олена Мазуренко грає у Німеччині. Інші гравці виступають у вітчизняній першості.

Підготовчий збір підопічних Куцева розпочався у суботу, 15 серпня, а вже 23-го відбудеться стартовий поєдинок українок на Євро-2009 − проти команди з Нідерландів. Надалі суперницями «синьо-жовтих» стануть датчанки та господарки змагань.

За підсумками попередніх турнірів у трьох групах, які розігруватимуться в одне коло, по дві найсильніші збірні потраплятимуть до чвертьфіналу напряму. Перепустку до «плей-офф» отримають також дві найкращі команди із тих, що посядуть треті місця в групах.

Склад збірної України

Воротарі: Надія Баранова («Звєзда» Перм, Росія), Ірина Зварич («Росіянка» Червоноармійськ, Росія), Катерина Самсон («Легенда» Чернігів);

Захисники: Юлія Ващенко, Марина Масальська, Інеса Титова (усі − «Житлобуд-1» Харків), Валентина Котик («ШВСМ-Ізмайлово» Москва, Росія), Алла Лишафай («Звєзда»), Олена Мазуренко («Нюрнберг» Німеччина), Олена Ходирєва ( «Легенда»);

Півзахисники: Світлана Ванюшкіна («Легенда»), Ірина Василюк («Іллічівка» Маріуполь), Віра Дятел, Наталя Зінченко (обидві − «Звєзда»), Людмила Лемешко («ШВСМ-Ізмайлово»), Людмила Пекур, Тетяна Чорна (обидві − «Росіянка»), Наталя Сухорукова («Житлобуд-1»), Тетяна Романенко («Енергія» Вороніж, Росія);

Нападаючі: Дарина Апанащенко («Звєзда»), Ольга Бойченко («Легенда»), Світлана Фришко («Житлобуд-1»)( Високий вал

14.08.09).

Чемпіонат області з футболу

У першому матчі другого кола чемпіонату області з футболу. Добрянське "Полісся" зіграло, проти команди "Юність" з Чернігова. Гра проходила за повної переваги "Полісся", і прогнозовано завершилася перемогою добрянців - 0:5. Забитими м'ячами відзначилися - Алаєв на 10 та 70-й хвилинах, Бєлка 22, 37, та Донець поставив переможну крапку на 85-й хвилині. У турнірній таблиці "Полісся" посідає другу сходинку маючи у активі 24 очки, на 6 очок більше у активі Єдності з Плисок.

Результати Відкритого Чемпіонату Чернігова з футболу «3х3»

З 23 липня по 7 серпня у Чернігові тривав Відкритий Чемпіонат міста з футболу «3х3». Вітаємо призерів Першої ліги: СуперZoo і Фенікс, а також Чемпіонів Першої ліги 2009 - команду Барс, яка наступного року підвищиться за класом. Кращим бомбардиром першості став Давлеткужін Роман (команда СуперZoo, 13 забитих м'ячів), кращим воротарем - Подрешетніков Павло (Барс), кращим гравцем обран Горобець Олексій (Фенікс).

Призерами Вищої ліги стали: ФК Тупічев і Party House, ну а тріумфатором сезону 2009 стала команда Дарна.

Найкращий бомбардир Чемпіонату - Донець Ігор (ФК Тупічев, 14 м'ячів), воротар - Кваша Ігор (Nemiroff), а кращим гравцем одноголосно визнан Даниленко Олександр (Дарна).

До речі, Олександр в одній з ігор отримав досить серйозну травму. Бажаємо йому якнайшвидшого одужання і ще раз вітаємо Сашка з тріумфом команди і його особистою перемогою. «Хотілося б подякувати всім, хто небайдуже поставився до даного заходу. Дякуємо, без Вас дане свято не відбулося б», - подякував Президент Асоціації «3х3» Микола Синиця.

Чемпіонат проходив за підтримки відділу з фізкультури та спорту Чернігівської міськради, міського центру «Спорт для всіх», ФК ЮСБ Чернігів. Офіційні спонсори: магазин «Спортландія», мережа зоомагазинів «Кіт і Пес». Технічний партнер - SportIS. Засновник турніру і безпосередній організатор - Асоціація футболу 3х3(Високий вал 14.08.09).

 

P.S.

З Львівської області інформація не надійшла з технічних причин.

Підписатися на новини