ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Автономна Республіка Крим

 

Евро-2012

«Крымское время» со ссылкой на министра по делам семьи, молодежи и спорта Юрия Павленко сообщило об увольнении на минувшей неделе генерального директора НСК «Олимпийский» Дмитрия Чернявского. Причина увольнения − «грубые нарушения в работе должностного лица, ответственного за реконструкцию спорткомплекса». Исполняющим обязанности гендиректора назначен руководитель известной в нашей стране строительной компании Александр Билокур. По мнению Павленко, с приходом  Билокура на эту должность будут решены главные проблемы реконструкции НСК «Олимпийский», в частности, связанные с финансированием.

«К Евро-2012 на Украине появятся новые скоростные дороги», − под такой шапкой на минувшей неделе вышел еженедельник «Полуостров». «Строительство новых скоростных дорог и улучшение транспортно-эксплуатационного состояния существующих автомобильных дорог государственного значения, которыми будет осуществляться передислокация участников Евро-2012 и болельщиков, является главным заданием дорожной отрасли, − пишет издание. − Основными объектами строительства и реконструкции являются автодороги Киев − Чоп, Киев − Ковель, Кипти − Бачивск и Харьков − Перещепино. Использоваться будут современные технологии и материалы. Средства выделит как государство, так и иностранные инвесторы».

По информации «Крымской газеты», в Донецке для общегосударственных общественных работ в рамках подготовки к Евро-2012 власти планируют в первую очередь привлекать безработных. В настоящее время создается банк данных предприятий, учреждений и организаций, которые будут принимать участие в организации и проведении чемпионата. Службы занятости в свою очередь доводят информацию об имеющихся и ожидаемых рабочих местах до желающих трудоустроиться. Параллельно с учащимися общеобразовательных школ и их родителями проводится активная информационно-разъяснительная работа по вопросам выбора профессий, в том числе и тех, которые будут актуальны во время подготовки к Евро-2012.

Футбол

ФК «Таврия»

Несмотря на крупное поражение от киевского «Динамо», «Таврия» всю минувшую неделю в спокойной обстановке готовилась к очередному матчу чемпионата − против «Черноморца». Лишь накануне поединка на клубной базе в Почтовом состоялась встреча тренерского штаба и игроков с почетным президентом клуба Сергеем Куницыным. Чтобы вернуть расположение болельщиков, Куницын поставил перед командой задачу одержать четыре победы кряду. Первая, кстати, в игре с одесситами в пятницу была достигнута − 2:1. Любопытно, что в случае неудачного результата (поражение или даже ничья) наставник «Таврии» Сергей Пучков и его ассистент Константин Полищук обещали подстричься» «под ноль».

Александр Ковпак

Появившуюся на минувшей неделе в различных электронных СМИ информацию о том, что капитан «Таврии» Александр Ковпак якобы вскоре подпишет контракт с болгарским ЦСКА прокомментировал почетный президент симферопольского клуба Сергей Куницын.

− Для меня это новость, − удивился Сергей Владимирович. − Ковпаком действительно интересуются несколько зарубежных клубов, но софийского ЦСКА среди них нет. Даже не знаю, откуда могла появиться такая информация: болгары не контактировали по этому вопросу ни с нашим клубом, ни с агентом футболиста. Честно говоря, я сомневаюсь, что ЦСКА способен потянуть трансфер лучшего снайпера чемпионата Украины. Не вижу и резона кандидату в национальную сборную нашей страны менять украинское первенство на болгарское, которое, ни для кого не секрет, на порядок слабее нашего. Ковпак еще на полтора года связан контрактом с «Таврией», все его в нашем клубе устраивает и он не спешит его покидать. Мы договорились с Сашей, что он примет только серьезное предложение, которое будет способствовать росту его мастерства.

Прокомментировал ситуацию и сам Александр Ковпак.

− Я читал в Интернете эту «утку», там даже мои слова приведены, мол, я якобы чуть ли не всю жизнь мечтал выступать за софийский ЦСКА, − рассказывает футболист. − Это чистой воды выдумки! Ни я, ни мой агент с болгарами не общались. Чтобы расставить все точки над «i», скажу, что болгарский чемпионат мне не интересен. Если куда-то и уйду из «Таврии», то точно не в софийский ЦСКА. На сегодняшний день я являюсь игроком симферопольского клуба и все мои мысли заняты тем, чтобы принести крымчанам как можно больше пользы в стартовавшем сезоне.

Первая лига

ПФК «Севастополь» и «Феникс-Ильичевец» свои матчи чемпионата на минувшей неделе проводили на выезде и завершили их вничью (соответственно с «Десной» − 0:0 и «Днестром» − 2:2). Какой-то интересной информации из стана обоих клубов не поступало. На севастопольском футбольном портале тем временем появился видеорепортаж о «строительстве» стадиона «Горняк» в Балаклаве (по прежнему плану все работы должны были быть завершены еще две недели назад, но теперь обещают это сделать не раньше следующей весны). Стройка в настоящее время практически заморожена, а предполагаемая центральная трибуна даже заросла тополями.

«Крымтеплица» на минувшей неделе не играла (ее матч с «Динамо-2» перенесен на 11 ноября). Команда тренировалась на своей базе в Аграрном. Кстати, руководство клуба решило придумать новое название для своего красавца-стадиона. В связи с этим даже объявлен конкурс на официальном клубном сайте. Новое название стадиона будет названо 9  августа на матче «Крымтеплицы» с «Прикарпатьем», а победителю конкурса вручат ценный приз.

 

2.    Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Мери чотирьох українських міст підписали звернення до керівництва країни з вимогою вжити ефективних заходів у підготовці до майбутнього Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. «Ми, чотири мери, всі разом підписали звернення до керівництва країни з приводу того, що закінчується дуже швидко час, і необхідно зараз вживати найефективніших заходів для того, щоб підготувати міста до Євро-2012», − зазначив донецький мер Олександр Лук’янченко. Він уточнив, що звернення було підписане на адресу Президента, прем'єра і керівника Верховної Ради. Лук’янченко також позитивно оцінив робочу нараду з підготовки інфраструктури приймаючих міст України до проведення Євро-2012, і сказав, що такі зустрічі тепер будуть регулярними. «На мій погляд, нарада проходила продуктивно. Наступну зустріч ми домовилися провести в серпні в Києві, у вересні − у Донецьку, і так щомісячно підводитимуться підсумки ходу підготовки до Чемпіонату», − сказав він. «Якщо буде жорсткий контроль і єдність усіх гілок влади, то ми зможемо якісно підготуватися до Євро-2012, оскільки є ще час, і є можливості й бажання це зробити», − заявив Лук’янченко. Також мер зазначив, що все упирається в своєчасне фінансування державної програми підготовки до майбутнього Чемпіонату Європи. Раніше донецький мер Олександр Лук’янченко підписав лист до УЄФА з гарантіями виконання робіт з підготовки до проведення в Донецьку матчів Євро-2012. Дана інформація прозвучала на телеканалі „ВДТ-6» від 27.07.09 в програмі „ТНВ».

Остаточне рішення щодо міст, які прийматимуть чемпіонат Європи 2012 року буде прийнято виконкомом УЄФА 10-11 грудня на засіданні на Мадейрі. Про це повідомляє офіційний сайт УЄФА. УЄФА нагадує, що серед міст України зараз лише Київ має все необхідне для проведення Євро-2012 (крім фіналу). Інші кандидати мають час до листопада, щоб предоставити всі необхідні гарантії, що стосуються розвитку необхідної для проведення турніру інфраструктури. Дана інформація прозвучала на телеканалі „ВДТ-6» від 29.07.09 в програмі „ТНВ», також в газеті „Новини Вінниччини» від 29. 07.09 року в статті „„ЕВРО-2012» УЕФА примет окончательное решение по городам 10-11 декабря 2009 года.»

Також дана інформація опублікована в газеті „Місто» від 31.07.09 року в статті „Из туалета №1 Украины пахнет большой коррупцией? Или Артезианский сортир за 262 тысячи евро.» В цій статті йдеться про заяву М. Томенка  з приводу розслідування щодо фінансових зловживань при реконстукції спортивного комплексу „Олімпійський». За його словами розслідування підтвердило факт тіньовий і корупційний характер прийняття рішень. 

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Ватутіна, Чехова, Немирівське шосе, Островського, Соборна, Хмельницьке шосе на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто супермаркет «Грош» що знаходиться на вулиці Чехова, в ньому сувенірної продукції не помічено.

 

3.    Волинська обл.

 

Євро 2012

Микола Томенко: «Таке «Євро», яке сьогодні готують чиновники, Україні не потрібне»

Днями заступник голови ВР України М. Томенко, перебуваючи в Луцьку, дав інтерв’ регіональному інтернет-виданню „Волинські новини». Серед іншого віце-спікер говорив і про підготовку до „Євро-2012».

Віце-спікер українського парламенту зачастив до Луцька. Він каже, що Волинь та її обласний центр зокрема входять до тих небагатьох регіонів України, де успішно втілюються гуманітарні проекти, які політик визначив пріоритетними для своєї діяльності.

− Я завжди маю підтримку своїм ініціативам у Луцьку. Є й ідеї міського голови, які підтримую я. Зазвичай у нас популяризувалося будівництво футбольних майданчиків, які, на мою думку, є неефективними, а інша справа − багатофункціональні, де можна зіграти футбол, баскетбол та волейбол. У Луцьку ми відвідали такий об’єкт. Минув рік із часу, коли ми його відкривали. Я побачив, що він у нормальному стані, діти тренуються, тому вважаю, що підхід був правильний.

− Ми говорили про спорт аматорський, але цікаво дізнатися Вашу думку стосовно того, що відбувається у керівництві спортом в цілому. Профільного міністра хочуть відправити у відставку, оскільки йому закидають зловживання в рамках будівництва спорткомплексу «Олімпійський», є проблеми із фінансуванням підготовки до зимових олімпійських ігор у Ванкувері, принаймні про таке вже публічно заявляли біатлоністи. Юрія Павленка варто звільнити з посади?

− Взагалі нинішня історія з «Євро» є поганою історією. На самому старті я казав, що думка про те, нібито «Євро-2012» є доброю фішкою для всіх політиків, є хибною. Іноді доходить до сміху, бо, виявляється, яму чи котлован гіпотетичного стадіону у Львові «оглядає» хтось двічі на день. Та досить же їх оглядати, треба щось робити. Ці всі інспекційні поїздки українських посадовців плюс конференції та семінари по «Євро» коштують стільки, що вже можна було би один об’єкт здати.

Я думаю, що це не лише проблема Павленка зокрема, а й Президента і Уряду. Просто на старті було визначено хибну стратегію роботи з «Євро». Можливо, вплинуло те, що це все стартувало, коли Урядом керував Янукович і мав свою стратегію, а Президент вирішив підстрахуватися і почав робити своє. Цей дуалізм зберігся до сьогодні. Навколо «Євро» багато незрозумілого. До цих пір ніхто не знає, чому до складу міст, де відбуватимуться матчі, не потрапив Дніпропетровськ. Я особисто не розумію. Ведуться якісь незрозумілі кулуарні ігри. Коли говорять щось про аеропорт, то для мене не аргумент, бо з аеропортами скрізь проблеми: й у Донецьку, й у Львові. Але ж у Дніпропетровську є принаймні стадіон.

Історія з НСК − найсумніша. Я особисто її досліджував. Маю на руках документи, в яких за підписом міністра сім’ї, молоді і спорту підготовлений проект постанови про дофінансування на мільярд і майже 200 мільйонів гривень. Уряд відхилив це за моїм наполяганням та вимогами інших політиків й експертів. Це ж абсурд: збільшувати фінансування, тоді як робоча сила подешевшала, будматеріали − також. Перший проект був затверджений на 1 мільярд 500 тисяч гривень. Потім ця сума зростала, а тепер ще хочуть мільярд. Я вважаю, що на підставі цього рішення уряду треба було зацікавитися, чому міністерство подає саме таку суму.

Я попередньо передивився матеріали тимчасової слідчої комісії. Вони дуже сумні. І маю сказати, що, читаючи їх, я не бачив партійних оцінок. Їх офіційно передадуть Прем’єру, в Генпрокуратуру та мені, як віце-спікеру, що курує в парламенті, зокрема, і спортивний напрямок. Але я вже їх бачив. Можу сказати вам, що там є така угода, підписана 16 грудня, згідно з якою до 25 грудня німецька фірма взялася освоїти 2,5 мільйона гривень на розробку робочого проекту туалету. Ви подумайте: проект туалету − 2,5 мільйона гривень! Мені так здається, що в Хусейна були дешевші туалети, ніж на НСК «Олімпійський». Чи, скажімо, 3,5 мільйона гривень − вартість робочого проекту артезіанської свердловини. Ті документи, які я прочитав, змушують задуматися і доводять, що використання коштів на НСК «Олімпійський», м’яко кажучи, не зовсім оптимальне.

− То міністра треба звільняти?

− Треба діяти так, щоб врятувати «Євро».

− Але чи його варто рятувати? Португальці розповідають, що набудували об’єктів, і вони зараз їм не служать... А в нас до того ж, якщо вірити документам, про які Ви говорите, ще й кошти розбазарюються.

− Я вважаю, що таке «Євро», яке сьогодні готують чиновники, Україні не потрібне. Ціна такого «Євро» є фантастичною для України, і невідомо, що ми виграємо. Я хочу бачити те «Євро», про яке мріяв, коли як віце-прем’єр проводив перші наради з підготовки до «Євро» і готував перші документи, коли радів у Кардіффі, як ми перемагали. Але те, що ми маємо сьогодні, − це анти-»Євро». Сьогодні люди при слові «Євро» здригаються, бо це ще кудись мільярд. Все, що у нас збудовано, − не за бюджетні кошти. При всій критиці Коломойського, стадіон у Дніпропетровську − його заслуга. При всій критиці Ахметова − стадіон у Донецьку на День шахтаря відкриватимуть завдяки йому. У Львові беруться кошти з бюджету − скандал на скандалі. Тобто проблеми не лише у Павленку чи Васюникові, хоча, на моє глибоке переконання, вони діють не адекватно інтересам держави в частині «Євро».

Поляки розробили досить жорстку схему контролю використання коштів. У нас на НСК «Олімпійський» виділяються гроші, створено наглядову раду, а вона жодного разу не збиралася. Виникає питання: а як же діляться гроші? За інформацією слідчої комісії, генеральний директор будівництва НСК має три громадянства. Про що можна говорити?

Я буду переконувати Прем’єра зробити спеціальне засідання уряду щодо підготовки до «Євро». А то всі керують і бояться бути непопулярними. Проблема Прем’єра яка? В неї вимагають гроші − вона дає, бо як не дасть, то скажуть, що вона проти «Євро». Механізму ж контролю чи перевірки немає ні на місцевому рівні, ні на рівні Уряду. Я думаю, щоб не осоромитися на весь світ, варто локалізувати цей конфлікт на рівні України. Ми боролися проти торгового центру «Троїцький» і його знесли, а виявляється, на стадіоні є ще один торговий центр − і проти нього ніхто не бореться чомусь. Є маса речей, над якими треба працювати. Тобто я веду до того, що відставка Павленка − це локальна історія. Стратегічна історія − зрозуміти, як ми рухаємося до «Євро», щоб не зганьбитися ні в межах країни, ні в світі.

„Євро-2012» − в одні руки!

У ЗМІ Волині поступово шириться думка про те, що підготовка луцького аеропорту як запасного для львівського на час чемпіонату Європи 2012 року може стати нереальною. Мішель Платіні дав Україні п’ять місяців для доведення спроможності організувати „Євро-2012», нагадує Волинське телебачення і цікавиться думкою мешканців обласного центру: а чи вірять вони в те, що справді на території нашої країни відбудуться футбольні поєдинки спортсменів „старого світу»?  Думки побутують різні. Одні громадяни вірять, що „Євро-2012» все-таки в нас відбудеться, інші в цьому глибоко сумніваються. Але лучани одностайні в одному: все залежатиме від фінансування, а з грошима у нас можуть виникнути серйозні проблеми. Втрата ж „Євро-2012» означатиме підірваний імідж України. Не додають оптимізму і чвари між власниками футбольних клубів, між Федерацією футболу України і Прем’єр-лігою. Який вихід з ситуації? На думку голови Федерації футболу Волині Ігоря Безуглого, підготовку до чемпіонату потрібно віддати в одні руки.

− Я переконаний, що якби з самого початку всі важелі віддали в руки Григорію Михайловичу Суркісу, в цій справі ми були б значно попереду, -−  стверджує І.Безуглий. -− Тому що керувати повинен один. Ходять всілякі нісенітні розмови про те, що Суркіс купив це право. А того, що право участі відібрали у Дніпропетровська, Суркіс нібито добився якимись корупційними шляхами, щоб передати це право Харкову... Такий наш український менталітет.

Реклама

Зовнішньої реклами, пов’язаної з „Євро-2012», не виявлено.

4.    Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО-2012

ДОРОГИ

Юрий Вилкул: на следующей сессии облсовета мы будем решать вопрос ремонта дорог в Днепропетровске

По словам председателя Днепропетровского областного совета Юрия Вилкула, на следующей сессии облсовета будет решаться вопрос о том, чтобы деньги, предназначенные на ремонт дорог в рамках проведения Евро-2012, не забирали у Днепропетровска в связи с тем, что город не будет принимать европейский чемпионат. Об этом Юрий Вилкул сообщил на «горячей» линии 27 июля.

«В этом году уже начались масштабные работы по ремонту дорог, и все деньги, которые идут на эксплуатацию дорог 100% в этом году будут использованы по городу Днепропетровску. Из-за того, что Днепропетровск потерял право принимать Евро-2012, сейчас хотят забрать у города часть денег, которая предназначалась именно на ремонт дорог. На следующей сессии областного совета мы будем поднимать вопрос, чтобы деньги, которые предназначались для ремонта дорог в Днепропетровске остались, потому что это очень больной вопрос для города. Все, что будет зависеть от облсовета, мы будем делать», − сказал Юрий Вилкул.

Кроме того, по словам председателя областного совета, в этом году в Днепропетровске запланирована масштабная программа по ремонту дорог.

МЕТРО

В Днепропетровске не верят, что инвесторы достроят метро

Возможность привлечения к строительству «Днепропетровского метрополитена» средств иностранных инвесторов выглядит достаточно сомнительно, особенно в условиях кризиса. Такую точку зрения озвучил начальник главного управления строительства и архитектуры Днепропетровской облгосадминистрации Вячеслав Желтуха. Свой интерес к строительству метрополитена в разное время высказывали немецкие, японские, китайские, греческие, корейские инвесторы, однако пока никаких реальных результатов в этом направлении не достигнуто. Как отмечает Вячеслав Желтуха, выражая готовность финансировать строительство метрополитена, инвесторы, что закономерно, преследуют свой интерес, который не всегда выгоден для украинской стороны. Так, в июне 2009 г китайская компания СІТІC Group заявила о готовности стать инвестором достройки метрополитена. В то же время, компания поставила условием, чтобы прежде для будущих станций метрополитена был приобретен подвижной состав китайского производства. Данное условие для метрополитена не выполнимо: нет средств и мало смысла приобретать подвижной состав, который еще несколько лет не будет использоваться.

Как уточнил Вячеслав Желтуха, китайская компания — единственная из зарубежных инвесторов кто честно и четко заявила о своем интересе, переговоры с компанией не завершены, рассматриваются другие возможности удовлетворения интересов всех сторон. Весьма призрачна возможность завершения строительства метрополитена и за средства госбюджета: в 2009 г на строительство Днепропетровского метро не было выделено ни копейки. Посещая на прошлой неделе Днепропетровскую область, премьер-министр заявила о возможности выделения 25 млн. гривен в этом году на потребности метростроевцев. Согласно госпрограмме строительства и развития сети метрополитена, на нынешний год Днепропетровскому метро необходимо 273 млн. грн.  Ранее Юлия Тимошенко обещала при пересмотре госбюджета на 2009 год на строительство метрополитена 220 млн. грн. За первое полугодие 2009 года затраты ОАО «Днепрометрострой» на проходку и откачивание воды достигли уже 15 млн. грн. — эти средства предприятию не возвращены, что привело к значительной задолженности предприятия по заработной плате, долгам за потребленную электроэнергию и т.д. Как сообщил Вячеслав Желтуха, на рассмотрение ближайшей сессии Днепропетровского облсовета предполагается вынести вопрос выделения ОАО «Днепрометрострой» 5 млн. грн для погашения самых насущных долгов предприятия. В целом на строительство первой очереди метрополитена необходимо 2 млрд. 600 млн. грн.

ФУТБОЛ

«Сталь» стартует с победы

«Сталь» (Днепродзержинск) − «Ильичевец-2» (Мариуполь) − 2:1 (0:1).

Голы: Обревко (55), Горислаский (59) − Буравлев (13).

Стартовал новый  сезон во второй лиге чемпионата Украины  по футболу. В рамках премьерного  тура днепродзержинская «Сталь»  принимала вторую команду мариупольского «Ильичевца». Итоговую победу с минимальным счетом 2:1 отпраздновали футболисты «Стали». Причем победа эта оказалась еще и волевой. Возвращаясь к  игре, отметим, что за день до игры за «Сталь» были дозаявлены нападающий Максим Гаврась, полузащитник Артем  Галушкин, нападающий Виталий Перетятько и левый защитник Евгений Охмат.  «Ильичевец-2», как  показал прошлый футбольный сезон, является твердым середняком соревнований − командой, способной отобрать очки у любого соперника. Так, уже  в дебюте матча гостям удалось  открыть счет, воспользовавшись несогласованностью в действиях задней линии хозяев и Евгений Буравлев, выйдя один на один с Александром Давыдовым, переиграл его.  С началом второй половины матча территориальное  и игровое преимущество хозяев поля материализовалось в забитые голы. На 54 минуте после подачи углового Александр Обревко, выпрыгнувший выше всех своих опекунов в штрафной рикошетом от перекладины переправил мяч в сетку. Всего четыре минуты понадобилось игрокам «Стали», чтобы выйти вперед. Евгений Гориславский подхватил мяч на правом фланге в 55 метрах от ворот, совершил рейд по своему флангу и совершил навесную передачу в штрафную. Однако траектория полета мяча получилась настолько невероятной, что мяч закончил свой полет в сетке ворот «Ильичевца-2».

Следующий матч в первенстве Украины «Сталь» проведет 1 августа в Запорожье против «Металлрга-2». А 5 августа в рамках второго предварительного этапа Кубка Украины на своем стадионе «Сталь» сыграет с кировоградской «Звездой».

В Днепропетровске пройдет турнир памяти погибших футболистов «Пахтакора»

В конце августа − начале сентября в Днепропетровске состоится турнир по мини-футболу памяти футболистов ташкентского «Пахтакора», которые погибли 30 лет назад в авиакатастрофе над Днепродзержинском. Об этом сообщил председатель Федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко.

«Мы собрали представителей всех диаспор и национальных общин. Очень приятно, что большинство откликнулось на наше предложение провести такой турнир. Среди участников будет немецкая, турецкая, греческая, польская общины и многие другие. Пока заявки подали 11 общин, но, надеемся, их будет больше», − сказал Андрей Павелко.

Финал турнира планируется провести ко Дню города, а на День города провести Кубок Днепропетровска между интернациональной сборной города и сборной болельщиков. Матчи будут проходить на базе ДСЮШОР «Олимпик».

«Кривбасс» подписал Бартуловича

Футбольный клуб «Кривбасc» подписал контракт с хорватским полузащитником Младеном Бартуловичем. Футболист будет выступать за «Кривбасc» на правах аренды, он получил 23 игровой номер.

Справка

Младен БАРТУЛОВИЧ

Полузащитник 

Родился 5 октября 1986 года 

В «Кривбассе» − с 2008 года (с перерывом) 

За «Кривбасс» провел 26 игр, забил 5 мячей

В Премьер-лиге (высшей лиге) − провел 61 игры, забил 5 мячей

Последний клуб − «Днепр» (Днепропетровск) 

Гражданство − Хорватия

Ветераны «Днепра» и «Торпедо» снова сыграют матч за Кубок СССР

 2 августа на стадионе «Арена Днепр» состоится товарищеский матч, посвященный победе «Днепра» в Кубке СССР. На поле выйдут ветераны днепропетровской команды и московского «Торпедо» образца 1989 года.

Об этом на пресс-конференции 28 июля сообщили футболисты «Днепра» 1989 года Евгений Яровенко и Андрей Сидельников.

«Ровно 20 лет прошло с того дня, как «Днепр» впервые завоевал Кубок СССР. Поэтому 2 августа на поле выйдут ветераны команд-финалистов − «Днепра» и московского «Торпедо». Мы приглашаем всех посетить этот матч, вход бесплатный», − сказал Евгений Яровенко.

Также он отметил, что для участия в матче приглашены не только футболисты команд 1989 года, но арбитр, который обслуживал финал Кубка СССР — белорусский судья Вадим Жук. Кроме того, Андрей Сидельников сказал, что на матч приглашен Леонид Кучма, который в то время был президентом «Днепра».

Днепропетровские фаны устроили марш в белом

26 июля, перед игрой с давними соперниками из Харькова болельщики «Днепра» в сопровождении милиции прошлись колонной по центру города, выкрикивая речевки своей команды. Массовая акция привлекла внимание горожан в тихий воскресный вечер

Перед началом матча против принципиальнейшего соперника − харьковского «Металлиста» − фаны «Днепра» организованно и мощно поддержали свою команду перед первой в этом сезоне домашней игрой. В 18:00 на площадке перед цирком собралось несколько тысяч человек в белых футболках и шарфиками «Днепра». Поддержать родную команду пришли и стар и млад. «Молодежь! А ну быстро пиво спрятать!» − командовали авторитетные болельщики начинающим. Фаны явно старались не вызывать раздражение у нарядов милиции, которые угрюмо наблюдали за «сине-бело-голубой» акцией. За несколько секунд развернув приготовленный заранее десятиметровый баннер и вооружившись клубными шарфиками и футболками, болельщики зашагали по Набережной. В такт отбивающему ритм барабанщику фанаты выкрикивали самые известные клубные речовки: «Кто мы?! − Днепр!» и «Днепр только Днепр!». От цирка люди в белом направились на Набережную, где всколыхнули вальяжно прогуливающихся горожан. Зеваки фотографировали шествие на мобилки и одобрительно свистели вслед. На пути следования поклонников «Днепра» торговцы, опасаясь за свой товар, поспешно закрывали палатки с пивом и мороженым. Почувствовав общественное внимание болельщики, дружно скандировали нецензурщину в адрес харьковского «Металлиста». Свой задор они подчеркнули несколькими подожженными в хвосте процессии дымовыми шашками и файерами. Взрыв ободрительного рева у болельщиков вызвала старушка, которая следила за происходящим с балкона жилого дома. Дождавшись паузы между выкриками днепрян, она отбросила в сторону лейку, из которой поливала цветы, и что есть силы закричала: «Днепр − чемпион!». При входе в парк Глобы болельщики рванули еще пару мощных петард, что привело в восторг маленьких роллеров. «Ура, футбольные фанаты идут!» − кричали они и бросались врассыпную, уступая дорогу. Присутствие детей несколько отрезвило толпу, и через парк те прошли молча. Но перед стадионом в сквере Ленина в надежде, что их услышат подъезжающие болельщики соперников, они дали волю горлу, с новыми силами выкрикивая бранные речевки. «Хоть бы бабушек постеснялись», − устало обронил один из милиционеров, но при этом признался, что все было хоть и очень громко, но достаточно мирно.

БЕЗ АНШЛАГА

По накалу страстей субботний матч явно станет одним из самых ярких в новом сезоне. Фан-сектор «Металлиста» тщетно, но самозабвенно пытался перекричать днепропетровцев. О своеобразных отношениях днепрян и харковчан свидетельствовали «антиметаллистовые» шарфики с «трехэтажными» высказываниями в адрес футболистов первой столицы. В день матча они были в руках у многих фанов «Днепра». Как рассказал «Сегодня» один из счастливых обладателей, свой он не продаст никому: «Такой редкий шарф стоит порядка 100 гривен, перед мониторами, правда, им не помашешь − вся Украина увидит», − говорит Владимир.

На стадионе было жарко и в прямом смысле слова − 29 градусов, и это в 20.30! Несмотря на это, футболисты носились по полю как угорелые, и, к радости своих болельщиков, «Днепр» уверенно переиграл «Металлист». Один из самых ярких в тот день игроков «Днепра» Виталий Денисов, убегая в раздевалку после матча, бросил на ходу: «Жара стоит, как будто в Эмиратах играли». Важная победа несколько умерила недовольство фанатов взлетевшими ценами на билеты (напомним, что на некоторые сектора они подорожали чуть ли не в три раза), хотя на такой важный матч, к тому же первый домашний, пришло всего лишь 15 тысяч зрителей.

 

5.    Донецька обл.

 

Евро 2012

События

Донецкий городской голова Александр Лукьянченко подписал письмо к УЕФА с гарантиями выполнения работ по подготовке к проведению в городе матчей Чемпионата Европы по футболу 2012 года. Об этом он сказал в ходе выездной пресс-конференции. По словам мэра, на данный момент возобновлено строительство второй очереди гостиницы «Виктория», где будет 139 номеров, и достройка 4-х этажей гостиницы «Централь».

− Мы решили с инвесторами перепрофилировать офисно-торговый комплекс «Грин-Плаза» в торгово-гостиничный комплекс с дополнительным количеством 190-200 номеров комфортностью 4 звезды, и сегодня гостиничная сеть Rixos уже приступила к проектным работам по перепланировке и перепроектированию этого объекта, − сообщил А. Лукьянченко.

Донецкий городской совет принял решение дать льготы инвесторам, которые будут строить гостиницы в Донецке в рамках подготовки города к чемпионату Европы по футболу 2012 года. Напомним, что, кроме строительства аэровокзального комплекса второй болевой точкой Донецка в рамках подготовки к Евро-2012 являются гостиницы. По словам Донецкого городского головы Александра Лукьянченко, сегодня дефицит составляет 800 номеров − без учета строящихся отелей и гостиничного фонда Донецкой а также соседних Днепропетровской и Запорожской областей.

Тем временем в Донецке начато строительство отеля «Пушкинский», который будет задействован во время Евро-2012. Завершение строительства намечено на конец 2011 года. По словам ассистента директора отеля «Пушкинский» Татьяны Ковалевой, площадь нового комплекса − 56 тыс. кв. м, здесь будет 48 номеров класса «А». Отель располагается в центре города рядом с гостиницей «Донбасс Палас». Это будет многофункциональный комплекс, в котором, кроме пятизвездочных номеров, предусмотрены офисы и торговая зона. Комплекс будет иметь 24 этажа. Генподрядчиком строительства выступает филиал украинско-итальянской компании «Синтезис Инжиниринг».

Кроме того, группа компаний «Герц» намерена реализовывать проект строительства гостинично-офисного комплекса в Донецке с международной компанией ІМТС-МЕІ, а также гостиничной сетью Wyndham Hotel Group International. Компании подписали меморандум о сотрудничестве.

О Евро-2009

Юношеское Евро-2009 вступило в решающую фазу − вчера были сыграны полуфиналы, а уже в воскресенье на РСК «Олимпийский» -финальный матч.

Не скажешь, что Донецк и Мариуполь эти дни «живут Евро». Посещаемость матчей, конечно, приличная, как для соревнований такого уровня, но стадионы под завязку не забиты и в городах, принимающих чемпионат, нет толп иностранных туристов-фанатов, распевающих речевки.

К слову, вчера в СМИ прошла неподтвержденная пока информация о том, что финал Евро «передумали» посещать президент УЕФА Мишель Платини и президент Украины Виктор Ющенко.

В спортивном плане чемпионат запомнился рекордной победой сборной Англии над словенцами − 7:1. Столь крупного погрома ранее в финальной части юношеских чемпионатов Европы не фиксировали. Также отметим невыход из группы фаворита турнира (согласно букмекерским котировкам) − сборной Испании.

Евро-2009 призван показать, чего мы стоим как организаторы. До начала праздника футбола было много пафоса; сейчас структуры, задействованные в организации, в один голос говорят, что гостям их работа пришлась по душе. Но только по окончании турнира футбольные чиновники европейского уровня вынесут свой вердикт, сквозь призму которого будут рассматриваться шансы Украины на проведение взрослого Евро.

По мнению «Салона Дона и Баса» (31.07), в актив турнира можно занести посещаемость стадионов. Матчи первого туре Евро-2009 посетили 22 тысячи человек, второго − 12,4 тысячи, а третьего − 14,5. Для сравнения председатель Донецкой ОГА Владимир Логвиненко приводит цифры предыдущего Евро U-19, который принимала Чехия в 2008 году. На матче-открытии в Праге присутствовали 800 человек, в то время как РСК «Олимпийский» в первый день посетили 12,4 тысячи болельщиков. Видимо, простодушные чехи не догадались организованно свозить детей из летних лагерей на чемпионат.

СМИ

«Приазовский рабочий» (17.07) публикует интервью с руководителем крупнейшего металлургического комбината им. Ильича в Мариуполе − Владимиром Бойко, который, в частности, заявил: «Надеемся и на заказы, связанные с футбольным чемпионатом Евро-2012».

«Вечерний Донецк» (28.07) в подборке «Факт» размещает информацию «УЕФА тревожится», где речь идет о семинаре-совещании в отеле «Космополит» (Харьков), на котором прозвучало, со ссылкой на Г.Суркиса и И.Васюника, недовольство УЕФА готовностью Донецка и Киева.

Газета, в частности, пишет: «Особенно остро проблема стоит в Донецке. Вместе с тем разговор перешел в дискуссию на повышенных тонах. Представители киевского и донецкого муниципалитетов обвинили лично Васюника и Суркиса в бездействии и в то же время безосновательных требованиях к руководству этих городов как-то повлиять на переговоры двух коммерческих субъектов − оператора УЕФА по размещению людей во время чемпионата TUI Travel и владельцев частных гостиниц. В то же время, по словам Г.Суркиса, ситуация по аэропортам, спортивной инфраструктуре в Украине у УЕФА острого беспокойства не вызывает».

«Панорама» (30.07) сообщает, что Украина получила от Союза европейских футбольных ассоциаций (УЕФА) шестизвездочный статус в рамках Хартии массового футбола. Об этом сказал президент Федерации футбола Григорий Суркис на встрече Американской торговой палаты в Украине, посвященной подготовке к чемпионату Европы по футболу-2012.

Г.Суркис подчеркнул, что такой статус является наивысшим, и добавил, что, помимо Украины, его получили Англия, Германия, Нидерланды, Норвегия и Шотландия. Таким образом, УЕФА оценил все действия Украины по развитию массового футбола, включая внедрение уроков футбола в школах и развитие Футбола в сельской местности.

«Салон Дона и Баса» (28.07) в статье «Власть Донецка стимулирует строителей отелей» подчеркивает, что инвесторы гостиниц к ЧЕ-2012 получили льготы, но в перспективности больших масштабов этого бизнеса есть сомнения.

− Сегодня среднегодовая наполняемость отелей в Донецке находится примерно на отметке в 40%, − отмечает Артем Мушихин, заместитель управляющего отелем «Атлас». − В нашем отеле этот показатель самый высокий в городе и составляет порядка 60%, в других отелях − 40%. Таким образом, уже существующие отели испытывают определенные трудности с наполнением своих номеров. После чемпионата выживут только те гостиницы, в которых будет правильный менеджмент. Потому что разово заполниться − не проблема, постоянно держать определенный уровень заполнения − тяжелый труд…

«Жизнь» (30.07) в статье «Решаем проблемы по мере их поступления» подчеркивает, что «УЕФА регулярно подбрасывает головоломки, которые нужно решать, если хотим, чтобы Евро-2012 все-таки принял не один украинский город».

Комментируя острую для Донецка тему гостиниц, газета, в частности, пишет: «По словам президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса, для размещения VIP-гостей Евро-2012 в Донецке УЕФА сегодня признает только отель «Донбасс Палас». Он также подчеркнул, что «TUI» сегодня гораздо проще работать с польской стороной, чем с украинской, потому что та быстрее приспосабливается к европейским ценам. В то же время Суркис сообщил, что у УЕФА и фирмы «TUI» сегодня есть много вопросов, связанных с ценами на размещение в украинских гостиницах, потому что они не соответствуют европейским стандартам».

Футбол

О «Шахтере»

«Жизнь» (28.07) размещает забористое интервью с руководителем пресс-службы ФК «Шахтер» Русланом Мармазовым под интригующим заглавием «Правда об украинской Премьер-лиге» (посмотреть полностью можно на: lifedon.com.ua).

«Салон Дона и Баса» (31.07) пишет, что «дебют «Шахтера» в еврокубковом сезоне-2009/2010 выдался крайне безрадостным. Снова вылезли наружу старые болячки «горняков» − нереализация голевых моментов, неумение обыгрывать соперника, всей командой забаррикадировавшегося в обороне, провалы в обороне… К тому же снова проснулся неубиенный менталитет донецких болельщиков − как только у «Шахтера» что-то не получается, команда лишается поддержки трибун. И без того не самой внушительной поддержки − ведь даже на еврокубковом матче «Олимпийский» оказался заполнен далеко не «под завязку», мягко говоря».

 

6.    Житомирська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Тему Євро−2012 упродовж минулого тижня місцевою владою було проігноровано. Ніяких дій з боку чиновників у рамках підготовки до ЧЄ в області не спостерігалось.

Реклама

Будь-яке графічне зображення цієї події або ж її логотипу відсутнє, як і реклама ЄВРО-2012.

ЗМІ

Час від часу в місцевій пресі з’являються короткі інформації щодо перспектив проведення ЧЄ Євро − 2012. Як правило вони виходять під негативними заголовками на зразок «Євро-2012 − осоромимось на весь світ?». Минулого тижня подібна стаття вийшла у тижневику «Земля Бердичівська» в колонці редактора. Вона має назву «Євро − 2012» − розмита відповідальність». Автор проводить паралель з тим, як у радянські часи готувались до проведення подібних заходів − «Олімпіади − 80», «Ігор доброї волі» тощо. Цитую:

Згадаймо, як тоді будувались повсюдно дороги, спортивні об’єкти, інфраструктура.  Була відповідальність, вона покладалась на одну людину: в Москві − на одного з секретарів ЦК КПРС, така людина була в кожній області і районі.

Автор публікації вбачає проблему щодо проведення цього спортивного заходу в тому, що немає єдиної програми, немає спільної думки і відповідальності щодо інвесторів, кожен високо посадовець чи політик лобіює свою фірму − забудовника.

Чим ближче до ЧЄ, тим більше виявляється недоліків у підготовці до турніру, якого чекають всі українці. А час не йде, а просто біжить, − констатує автор.

«Украина не готова к финалу Евро-2012» − назва публікації на порталі «Житомир. інфо»  з посиланням на utro.ua. Головні тези матеріалу наступні:

− Президент УЕФА Мишель Платини отметил, что в Украине существует множество проблем на пути чемпионата. В Украине в настоящее время нет ни одного города, который был бы готов принять Евро-2012», − заявил Платини. Кроме того, из уст главы УЕФА прозвучало тревожное высказывание. «Не будет финала в Киеве», − заявляет Мишель Платини.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне, однак бездіяльність влади як місцевої, так і центральної щодо підготовки до ЧЄ переважаюча частина громадян сприймають негативно.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол

Заходи

За результатами жеребкування Кубка України серед футбольних аматорських команд, суперником Новоград-Волинської команди «Звягель 750» стала команда «Шахтар» з містечка Нововолинськ Волинської області. В поточному чемпіонаті Волині ця команда наразі посідає третє місце. Наші земляки з Футбольного Клубу «Звягель-750» також займають третю сходинку в турнірній таблиці Чемпіонату області. Перший матч між суперниками відбудеться 12 серпня у Нововолинську, матч-відповідь − 19 серпня у Новограді-Волинському.

Малинський “Авангард» провів свої поєдинки в 1/8 фіналу чемпіонату України серед ветеранів (віком 35 років і старше). Суперником малинчан жереб обрав команду з Чернігівщини − “Дніпро» (Прилуки). В першому поєдинку 19 липня, котрий відбувся в Прилуках, перемогу з рахунком 5:2 святкували господарі. Голи у переможців забивали Олександр Матузка та Гочі Гогохія, Костянтин Лубенцов відзначився хет-риком. У малинчан відзначилися Євгеній Осипчук та Сергій Петрук, які виступають у чемпіонаті Житомирщини за житомирський СК “Легіон». У повторній зустрічі, яка відбулася 26 липня, «Авангард» переміг з рахунком 2:1, але цього виявилося замало. У своєму четвертому поєдинку чемпіонату області малинські ветерани зіграли вдома у нульову нічию з житомирським “Поліссям».

ЗМІ:

Юнацька збірна України здобула титул чемпіона Європи

Як повідомило Інтернет-видання «Рупор житомира», Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко привітав збірну команду України з перемогою у VIII чемпіонаті Європи з футболу 2008/09 серед юнаків до 19 років.Читаємо: «Вперше в історії національного футболу юнацька збірна України здобула титул чемпіона Європи! Ця перемога свідчить, що Україна − спортивна держава, а футбол розвивається на високому рівні. За цим великим успіхом юнацької збірної України − повсякденна велика підготовка», − зазначив Юрій Павленко. Нагадаємо, що фінальна частина VIII чемпіонату Європи з футболу 2008/09 серед юнаків до 19 років тривала з 21 липня 2009 року і проводиться у двох містах України − Донецьку та Маріуполі. На футбольному полі зустрілися збірні команди Англії, Іспанії, Сербії, Словенії, Туреччини, України, Франції та Швейцарії. Золоті нагороди континентальної першості серед 19-річних наші футболісти вибороли у неділю, 2 серпня, у поєдинку зі своїми однолітками з Англії. Матч, що проходив на донецькій арені РСК «Олімпійський», закінчився з рахунком 2:0.

Портал «zhitomirnews» поінформував про перебіг справи в Лондонському Суді, який, як зазначає видання, « «від футболив» Григоришина, Суркіса і «Динамо» в Україну».

-… суд погодився з позицією акціонерів клубу про те, що позов Григоришина не належить до розгляду у судах Англії, а підлягає виключній юрисдикції судів в Україні. Як відомо, у 2005 році Григоришин подав позов до Високого Суду Справедливості у Лондоні, у якому йшлося про те, що Суркіс та інші акціонери позбавили компанію Pacific International Sports Club Ltd її акцій у ФК «Динамо».

 

7.    Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодному місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавала «Версія» та «Закарпаття-FM».

Так, на останній можна було почути позицію Президента УЄФА М.Платіні стосовно готовності України до євро чемпіонату. На його переконання, жодне українське місто не відповідає вимогам УЄФА. Чи буде чемпіонат все-таки в Україні − остаточно вирішать в грудні. А ось щодо Польщі, то Платіні залишився задоволеним темпами підготовки.

«Версія» повідомила про інспекційний візит президент УЄФА Мішеля Платіні до Польщі, присвячений підготовці країни Євро-2012. Платіні залишився задоволений ходом робіт у Польщі й виразив сумнів з приводу проведення фінального матчу в Києві.

Другою новиною за звітний період «Версія» озвучила коментар глави Федерації футболу України Григорія Суркіса, у якому він прокоментував інспекційний візит президента УЄФА Мішеля Платіні до Польщі й інтерпретації його висловів про стан підготовки українських міст до Євро-2012. За словами Суркіса, Платіні нічого нового, про що не знала українська сторона ще у травні, не сказав. Він попросив журналістів бути максимально об’єктивними, висвітлюючи як слабкі, так і сильні боки підготовчого процесу, черговий етап якого буде оцінено 10-11 грудня на засіданні Виконкому УЄФА.

Із друкованих ЗМІ дана тема висвітлювалася лише у «Спорт-таймі». Матеріал в основному стосувався візиту В.Януковича на Закарпаття. Але на зустрічі з ним журналісти цікавилися і ходом підготовки України до Євро-2012. Лідер Партії регіонів наголосив: УЄФА стурбоване тим, що в 2009 р. передбачене Держбюджетом фінансування заходів склало лише 12% від визначеної суми. Він переконаний, що час ще є, щоб підготуватися, але рамки самої підготовки дуже порушені.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Місцевий футбол

ЗМІ

«Новини Закарпаття» за 25.07.09 подали свого роду анонс матчу ФК «Закарпаття» і «Ворскли» − обох команд, які розпочали Прем’єр-лігу із власних поразок. «Ріо» за 25.07.09 надрукувало один матеріал «Кварцяний відпочиває». У ньому йдеться не стільки про гру ФК «Закарпаття» з «Іллічівцем» у Маріуполі, яку ужгородці програли з мінімальним рахунком 0:1, як про після матчеву прес-конференцію, на якій головний тренер ужгородців І.Гамула не добирав слів. Подаються цілі цитати. У яких замість матюків стоять крапки, наприклад: «Не треба було випускати другого нападаючого. Тепер я знаю, що з ним робити… Зібрав сумку… й… додому… Так у футбол не грають».  За свої одкровення І.Гамула дістав догану від дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги.

У той же час гендиректор клубу І.Шіц сказв, що скористається п.5 с.29 Регламенту всеукраїнських змагань з футболу серед професійних клубів України і подасть факт серйозної помилки арбітра І.Покидька, котрий «не помітив» гру рукою захисника маріупольців І.Чучмана.

У «Спорт-таймі» за 28.07.09 теж можна прочитати про це. Матеріал «Перемога класу» вже більш детально описує сам матч. Ну і, звичайно ж, після матчеву прес-конференцію.

Огляд матчів

26 липня у рамках 2 туру Прем’єр-ліги відбулася гра «Закарпаття» − «Ворскла» 1:3.

Матч володаря Кубка України з новачком Прем’єр-ліги видався доволі динамічним з великою кількістю гольових моментів. Але полтавчани довели, що їх команда не дарма здобула загальнонаціональний трофей і з реалізацією у «ворсклян» усе гаразд. Натомість підопічні тренера «Закарпаття» Ігоря Гамули майже всі свої моменти розтринькали. Хоча по кількості і гостроті вони навіть переважили титулованих гостей. Однак брак майстерності завадив ужгородцям конкурувати на рівних з гравцями «Ворскли». Лише в середині другої половини гри завдяки удару Шендріка господарі зуміли реалізувати гол престижу.

Цікава було після матчу, де всі очікували черговий «спіч» від Гамули. Однак, післяматчева прес-конференція пройшла в нормальному руслі. Тренери обох команд обнімалися перед камерами, адже Микола Павлов і Ігор Гамула в минулому давні друзі.

Микола Павлов розпочав з історичного екскурсу − відмітив, що вперше його команда обіграла «Закарпаття» в Ужгороді. Це для нього дуже важлива перемога, адже попереду поєдинки з «Шахтарем» і «Динамо». Щодо роботи колеги він відмітив, що тренер за кілька тижнів не в змозі створити боєздатний колектив, для цього потрібен час і звісно належне фінансування, щоб запросити у команду класних футболістів.

У свою чергу Ігор Гамула відмітив, що сьогодні його підопічні пропустили м’яч через грубі помилки в обороні. Тим не менш, віддає належне хлопцям, що при результаті 0:3 вони не опустили руки, а продовжили боротьбу і забили гол престижу.

Звернув увагу коуч «Закарпаття» і на погану якість тренувальних полів, саме це він і назвав однією з причин поразки своєї команди.

Кулуарні розмови

Дещо незрозумілою була ситуація з продажем квитків на матч «Закарпаття» − «Ворскла». Як відомо, на поєдинки за участю клубу квитки продає КП «Стадіон «Авангард», керівництво якого за підтримки міськради, а точніше міського голови Сергія Ратушняка відсторонило клуб від участі у продажі квитків, натомість надавши команді право тренуватися на полях стадіону без орендної плати.

Щодо поєдинку другого туру, то взагалі заздалегідь продаж квитків не проводився, а лише почали їх продавати за кілька годин до матчу, і то лише в одній касі. Перед віконечком вишикувалася кілометрова черга бажаючих потрапити на матч.  Декотрі з них могли це зробити десь в середині другого тайму.

Цікаво, що директор стадіону Матвій Бобаль не хоче продавати абонементи, бо вважає, що втрачає фінансово, йому вигідніше кожного разу продавати квитки на ці місця. Якщо так буде надалі , то перед касами може дійти й до бійок.

Серйозний ажіотаж викликала інформація одного з гравців чернігівської «Десни», який у інтерв’ю сайту «Чемпіон» зазначив, що представники «Закарпаття» напередодні матчу «Десна» − «Оболонь» мотивували чернігівців фінансовою винагородою за перемогу над пивоварами, а конкретніше обіцяли більше 30 тисяч грн. «Деснянці» виграли і «закарпатці» свою обіцянку, за словами гравця «Десни», виконали. Але причина появи цієї інформації у ЗМІ − це те, що президент «Десни» не дав жодної копійки футболістам з цієї  суми.

У свою чергу уже наступного дня на офіційному сайті ФК «Закарпаття» з’явилася замітка, де засуджуються безпідставні закиди чернігівського футболіста, а в кінці прохання не втягувати у внутрішні «розбірки» третій клуб без будь-яких доказів. 

 

8.    Запорізька обл.

 

Євро-2012

Події

Подій, що пов’язані з Євро-2012, у Запоріжжі на минулому тижні не було.

ЗМІ

Безперечним лідером за числом оригінальних інформацій про Євро-2012 став запорізький інформаційний сайт «Репортер Запорожья». Минулого тижня він повідомив з посиланням на головного санітарного лікаря області А.Севальнева, що Євро-2012 в Україні можуть скасувати через відсутність щеплень. Мова йде про те, що українці масово відмовляються від щеплень проти кору та краснухи, і через деякий час може спалахнути епідемія цих інфекційних захворювань. Це може призвести до того, що організатори Євро-2012 змушені будуть скасувати ігри в Україні. Саме про це заявив санітарний лікар журналістам. За його словами, масова відмова від вакцинації є загрозою національній безпеці держави: Україна може опинитися на задвірках Європи, оскільки цивілізовані держави змушені будуть обмежити контакти з нашою небезпечною державою. Медики та головний санітарний лікар України щомісяця звертаються до Генпрокуратури з вимогою скасувати заборону на проведення вакцинації, але відповіді не отримують, і це може призвести до того, що у нас віднімуть Євро-2012 − підсумував А.Севальнєв.

Ще одна євротема з цього сайту: запорізькі зеки готові суттєво допомогти шляховому будівництву у державі напередодні Євро. Про це заявляє їхнє начальство: заступник керівника запорізького управління Департаменту виконання покарань К.Неверов. У колоніях виробляють колесовідбійні бруси, щебень та інші матеріали для шляхового будівництва. Якщо держава вирішить заощадити на будматеріалах високої якості (а у колоніях вона суворо контролюється), замовлення слід розміщувати у виправних закладах − стверджують тюремники.

Інших публікацій про Євро-2012 не було.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі традиційно відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК регулярно транслює ролики про те, що для України Євро − це крок до Європи.

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Запорізька команда реабілітувалася за невдалий старт у чемпіонаті. Вдома запоріжці здолали криворізький «Кривбас» − 2:1, хоча спочатку програвали 0:1. Новачки команди виглядали на полі безпорадно, тож довелося випускати з лави «опального» форварда Силюка, який до того відбував заслання у дублі. Порозуміння в лавах «Металурга» негайно відновилося, виникла гострота у атаці. Забили «Кривбасу» нігерієць Тейку (втім, цей м’яч записали як автогол криворіжця Жданова) і молодий форвард Каськов.

Ще одна новина з табору «Металурга»: черговий новачок клубу, дозаявлений для участі у чемпіонаті − це єдиний поки в Україні південнокорейський легіонер, півзахисник Кім Пьюнграе. Грав за університетську команду у Сеулі − це все, що відомо про його минулі успіхи. Головний тренер О.Лутков заявив, що корейців у «Металурзі» буде двоє, другий − десь на підході. 

Кулуари

Власники «Металурга» в умовах кризи потроху заощаджують кошти − на телетрансляціях. Раніше вважався принциповим обов*язковий показ виїзних ігор «Металурга» на власному телеканалі «ТВ-5 Спорт»: сплачувалися кошти за трансляцію з місця гри та пересувну телевізійну станцію, яка здійснювала показ гри. Тепер же на офіційному сайті клубу болільникам радять дивитися виїзну гру «Металурга» з «Іллічівцем» на кабельно-супутникових каналах «Футбол» та «Інтер+». Кілька десятків тисяч гривень, які треба сплатити за трансляцію, на дорозі не валяються.

ЗМІ

На тижні запорізькі ЗМІ розповідали про домашню перемогу  «Металурга» над «Іллічівцем», про ігри чемпіонату області та успіхи української молодіжної збірної на Євро-2009, а також про старт українських клубів у єврокубках.

 

9.    Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

За звітній період з’явилося два повідомлення, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

Бурмістра міста Бродніца Куяво-Поморського Воєводства Республіки Польща Вацлава Дерліцкего нагороджено грамотою Виконавчого комітету Івано-Франківської міськради. Відповідне розпорядження підписав міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, повідомила прес-служба міськвиконкому. Грамотою виконкому Вацлава Дерліцкего нагородили за особистий внесок у розвиток дружніх відносин між українськими і польськими народами, підтримку міжнародного співробітництва між закладами освіти наших міст та всебічне сприяння в організації літнього відпочинку дітей м. Івано-Франківська у м. Бродніца.

Подібні дружні зв’язки принесуть тільки користь у світлі підготовки до Євро-2012. Варто зазначити, що чим більше буде співпраці на місцях між українською та польською сторонами, тим більше надій на злагоджену роботу та порозуміння між країнами-господарями майбутнього євромундіалю.

У місті Яремче у звітній період було відкрито реконструйований міст над славнозвісним яремчанським водоспадом. У дарунок місту роботи проводились на кошти Одеського припортового заводу. Їхня вартість більше 1 млн. грн. Як повідомила Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія, Одеський припортовий завод зводить в Яремчі сучасний великий туристичний комплекс «Карпатські зорі», який буде відкритий незабаром.

Реставрація мосту через відомий на всю Україну водоспад — значний поштовх у розвитку туристичного міста. Крім того відновлення туристичних об’єктів є важливим у світлі підготовки до Євро-2012 та напливу туристів у державу до та після чемпіонату.

ЗМІ

За звітній період вийшло п’ять публікацій, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Газета «Галицький кореспондент» опублікувала інтерв’ю з директором івано-франківського стадіону «Рух» Іваном Слюсарем. Футбольний функціонер розповів про сьогодення арени та перспективи з її добудовою. Промовиста назва матеріалу говорить сама за себе «Іван Слюсар: Одному Богу відомо, коли нарешті завершиться будівництво «Рух».

«У зв’язку з подорожчанням енергоносіїв, теплопостачання та й загалом комунпослуг річне утримання стадіону складає приблизно 650-700 тисяч гривень. Але наш стадіон, який є найбільшою спортивною спорудою області, функціонує виключно на умовах повного госпрозрахунку. Щоправда, певним чином нам допомагає міський голова коштами з бюджету, які спрямовані на погашення витрат на тепло», — говорить інтерв’юер.

Серед іншого згадується і Євро-2012: «Звісно ж, ми певною мірою мали надію на те, що Івано-Франківськ і, зокрема, стадіон «Рух» також будуть у сфері інтересів підготовки до Євро-2012 як відповідна база для розміщення однієї з національних континентальних збірних-учасниць. Але нам вкрай потрібен був інвестор для завершення будівництва стадіону та побудови біля нього відповідного готельного комплексу. Скажімо, під час чемпіонату світу-2006 в Німеччині наша національна збірна базувалася в Поцдамі, але їхала на матчі до Лейпцига (відстань 180 км), Гамбурга (450 км), не кажучи вже про дальній Кьольн. Тож практика розміщення національних збірних в сусідніх містах цілком нормальна», — робить порівняння Іван Слюсар.

На запитання про загальну оцінку підготовки українських міст до Євро-2012, директор івано-франківського довгобуду відповів наступним чином: «Мені не зовсім зрозуміло, чому зі списку міст-господарів виключили Дніпропетровськ. Щодо Львова, враховуючи темпи будівництва стадіону − зараз там залитий тільки нульовий цикл — виконком УЄФА в листопаді винесе дуже жорсткий вердикт. По інших містах також є проблеми, навіть у столичного «Олімпійського». Але будемо сподіватися, що наш уряд в цій складній ситуації буде відповідно вирішувати ці питання».

Що ж до прогнозу на завершення будівництва стадіону, то Іван Слюсар заявив, що все впирається у фінансування. Якщо б було знайдено інвестора та гроші, роботи могли б вкластися у два роки. Наразі, повідомляє, «Галицький кореспондент», цифра, необхідна, на завершення будівництва вже сягнула 28 млн. грн.

На теренах області з’явилося видання, яке систематично відслідковує перебіг підготовки України до Євро-2012. Це місцева інтернет-агенція «Малакава». Під рубрикою «Спортивний підсумок дня» поряд з іншими видами спорту сайт останнім часом постійно друкує короткі повідомлення про підготовку до євромундіалю.

27 липня інформагенція повідомила про відвідини Польщі з інспекційним візитом президентом УЄФА Мішелем Платіні. Видання зазначає, що Платіні залишився задоволений ходом робіт у Польщі й виразив сумнів з приводу проведення фінального матчу в Києві: «Ситуація в Україні дуже відрізняється від ситуації в Польщі. На початку все було однаково, але криза вплинула на Україну більше. Всім відомо, що фінансові кошти, якими розпоряджаються обидві країни — різні».

28 липня на «Малакаві» з’явилося повідомлення про те, що донецький мер Олександр Лук’янченко підписав лист до УЄФА з гарантіями виконання робіт з підготовки до проведення в Донецьку матчів Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Приводяться слова міського голови Донецька: «Я підписав першу відповідь на запитання, які сьогодні передані до Києва, щоб передати експертам УЄФА. Це частина гарантій УЄФА. Я охарактеризував хід підготовки на кінець липня. Наступний етап, коли я повинен відповісти на всі запитання, які поставив президент УЄФА, — до листопада 2009 року». Інформагенція також повідомляє, що наразі в Донецьку відновлено будівництво другої черги готелю «Вікторія» і добудова чотирьох поверхів готелю «Централь», ведеться перепроектування офісно-торгового комплексу «Грін-Плаза».

30 липня «Малакава» повідомила, що виконуючим обов’язки генерального директора НСК «Олімпійський» призначено Олександра Білокура замість Дмитра Чернявського. Наводяться слова міністра у справах сім`ї, молоді і спорту Юрія Павленка про те, що головними завданнями нового керівника НСК «Олімпійський» є в надзвичайно короткі терміни розв'язати невирішені проблеми в реконструкції спорткомплексу, а також забезпечити безперебійне фінансування ходу реконструкції. «Міністр додав, що Чернявського звільнено через виявлені грубі порушення в роботі як посадовця, відповідального за реконструкцію спорткомплексу», — завершується повідомлення.

Також 30 липня «Малакава» повідомила, що у Харкові отримав сертифікат перший 5-зірковий готель. Назва готелю — Sun Light. Він, за словами мера, розрахований на 38 номерів. Крім того, на статус у п'ять зірок претендують готелі «Космополіт» і «Чічіков». Згадується мер Харкова Михайло Добкін: «За його словами, УЄФА висуває до готелів вимоги нижчі, ніж національне законодавство. Тому міська влада вирішила провести угоди з керівництвом країни, обрати готелі, які змогли б добитися підвищення якості послуг».

Інформації «Малакави» мають суто репортажний характер. Будь-яка аналітика чи оціночні судження авторів публікацій відсутні. Та загалом таке систематичне інформування сайту про підготовку до Євро-2012 допомагає його читачам бути в курсі основних подій, пов’язаних з цим.

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області найпопулярнішою футбольною темою став виступ івано-франківського «Факела» на чемпіонаті Європи серед студентів. Про це повідомили газети «Репортер», «Західний кур’єр», ТРК «Вежа».

Студентський футбол

ТРК «Вежа» у звітній період відслідковувала перебіг студентського чемпіонату Європи. Інформагенція опублікувала дві інформації з цього приводу. 25 липня з’явилося повідомлення під заголовком «Студентське Євро: українські клуби у півфіналі». Мовиться, що для представників України 7-й клубний чемпіонат Європи серед студентських команд складається дуже успішно. Вітчизняні клуби зуміли пробитися до півфіналу: «Факел» поміряється силами з французьким «Вал де Марне», а «Педуніверситет» проведе поєдинок проти німецького «Карлсруе». Через два дні, 27 липня, телерадіокомпанія повідомила, що клубний чемпіонату Європи серед студентів виграла команда з Тернополя: «У фіналі «Педуніверситет» переміг з рахунком 1:0 ще один український клуб — «Факел» з Івано-Франківська. Переможний гол на початку зустрічі забив Ростислав Цих.

Газета «Західний кур’єр» на цю ж тему публікувала матеріал «Український фінал у Польщі». Видання звертається до історії протистоянь двох фіналістів. Мовиться про те, що «матч за звання клубного чемпіона Європи серед студентів став повторенням всеукраїнського фіналу-2009. 18 травня у матчі за «золото» національного масшабу «Факел» переграв суперника у серії післяматчевих пенальті − 4:3 (основний час − 0:0). У фіналі ж Євро перемогу святкував суперник − 1:0. Таким чином тернопільчани взяли реванш не тільки за травневу невдачу, але й за поразку дворічної давнини: у червні 2007-го вони також поступилися франківцям у матчі за «золото» студентської першості країни (0:2)».

Ще одне видання краю, газета «Репортер», звертає увагу читачів на талант теперішнього наставника студентського «Факела», який також тренує і професійну команду «Прикарпаття», — Сергія Пташника. У статті «Пташник перемагає» підкреслюється, що «у Першій лізі іванофранківці почали з перемоги, а на студентському чемпіонаті Європи навіть вийшли у фінал».

Перша ліга

У звітній період прикарпатський клуб з Бурштина — «Енергетик» провів два тури Першої ліги. 26 липня команда поступилася на виїзді «галі осу» 1:0. 31 липня бурштинський «Енергетик» здобув несподівану перемогу на своєму полі. У матчі з ФК «Львів» за тотальної переваги гостей на полі, бурштинці зуміли подолати суперника за допомогою одного гола Лук’янова. Це стали перші очки прикарпатської команди після трьох турів чемпіонату. На післяматчевій прес-конференції тренер «Енергетика» Микола Пристай заявив, що продовжує шукати оптимальний склад гравців. У звітній період з’явилась також інформація про поповнення клубу — з овідіопольського «Дністра» в «Енергетик» перейшов Фарамаз Велієв.

Фут-зал

28 липня з’явилася інформація про результати жеребкування календаря першого етапу чемпіонату України 2009-10 рр. Івано-Франківська команда розпочинає сезон у рідних стінах 5 вересня матчем з житомирським «Контингентом». Як повідомила прес-служба «Урагану», на церемонії жеребкування, яка відбулася 28 липня у конференц-залі столичного Будинку футболу, з 12-и клубів вищої ліги були присутні лише представники трьох команд — «Енергії», «Урагану» та «Контингента».

Прес-служба місцевого футбольного клубу «Ураган» опублікувало інтерв’ю з головним тренером клубу Сергієм Гупаленком. Центральна думка матеріалу — тренер задоволений підготовкою команди до сезону, проте заявив, що конкуренція у складі збережеться і місце в основі нікому не гарантоване.

Також тренер висловив впевненість, що цьогорічна футзальна першість країни буде дуже цікавою. Цьому сприятиме формат у два етапи: «Дуже добре, що буде проведений другий етап. Мені здається, у фінальній шістці великого відриву один від одного не буде, тож навіть четверта-п'ята команда за підсумками другого кола матиме шанс стати чемпіоном, адже всі ключові поєдинки другого етапу будуть, як кажуть, за шість очок».

Турніри

26 липня в м. Івано-Франківську закінчився ІІ турнір з футболу «Кубок західного регіону», присвячений пам’яті першого начальника управління з питань виконання покарань області полковника Анатолія Бойка. В змаганнях взяли участь 51 працівник органів та установ КВС з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей. За результатами змагань перше місце зайняла команда Івано-Франківської області, на другому місці команда Тернопільської та на третьому — Львівської області, повідомила прес-служба ОДА. Крім цього, інформацію про турнір опублікувала ТРК «Вежа». А фото з цієї події газета «Репортер» розмістила у своїй рубриці «Кадр тижня».

 

10.    Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня на Кіровоградщині побував один з імовірних претендентів на президентське крісло Сергій Тігіпко. Інтерв’ю з ним чи фрагменти його виступів під час зустрічі з електоратом надрукували практично усі газети обласного центру. Але лише «Кіровоградська правда» (31.07.09) процитувала слова Тігіпка про Євро-2012 у контексті реалізації першочергових завдань у сфері економічної політики: «… Потрібно робити масштабні капіталовкладення у такі проекти як Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд у Долинській, будівництво доріг, мостів, Євро-2012 тощо…»

Ще одна згадка про Євро, але вже у зв’язку із спорідненою спортивною подією, помічена на сторінках іншого видання. «Спортревю» (30.07.09): «… Вряд ли кто-то из любителей футбола в Украине станет возражать, что проведение европейского первенства среди 19-летних исполнителей − событие серьезного масштаба. Праздничное предвкушение, приподнятое настроение, подчеркнутое внимание прессы и телевидения, совещания с руководителями делегаций, менеджерами, тренерами − все это напоминает атмосферу «больших» чемпионатов. Если же рассматривать форум, проходящий в Донецке и Мариуполе с точки зрения предварительных прикидок перед грядущим «взрослым» Евро-2012, то приобретенный опыт просто неоценим. Пока, если говорить об организации состязаний, со своей задачей мы справляемся неплохо…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано. 

Місцевий футбол

ФК «Зірка». ПФК «Олександрія»

25 липня відбулися футбольні матчі другого туру першої ліги за участі кіровоградських команд. Футбольний клуб «Зірка» зіграв внічию з командою «Волинь» (Луцьк). По ходу гри кіровоградська команда перемагала з рахунком 2:0, проте не втримала переможний рахунок.

Коментуючи результат гри, головний тренер «Зірки» Ігор Жабченко зазначив:

− Ми хотіли реабілітуватися за попередню поразку і нам це вдалося. Сьогодні мої хлопці показали чудову самовіддану гру. Надалі будемо доукомплектовуватися, час ще є. В це міжсезоння нас залишило чимало виконавців, складно за такий короткий час побудувати нову команду, тому і маємо дещо не стабільну гру.

А ПФК «Олександрія» на виїзді з рахунком 1:0 перемогла команду «Фелікс-Іллічівець».

ЗМІ

Обласні ЗМІ як і раніше тримають руку на пульсі футбольних подій. Цього тижня їх найбільше цікавила гра кіровоградських команд і урочиста церемонія відкриття в обласному центрі футбольного сезону, що відбулася перед матчем «Зірки» з «Волинню». «Спортревю» (30.07.09): «… перед тем, как прозвучал стартовый свисток арбитра…, прошла церемония открытия футбольного сезона в Кировограде. Президент ФК «Звезда» Николай Онул выразил признательность болельщикам за поддержку команды, без которой вряд ли бы удалось завоевать путевку в первую лигу. Затем представитель Профессиональной футбольной лиги Украины Евгений Мороз вручил капитану «Звезды» Юрию Данченко кубок за победу в группе «Б» второй лиги…». Не надто урочисте вшанування кіровоградської команди підмітив тренер «Волині» Віталій Кварцяний, який сказав про це на післяматчевій прес-конференції. «Спортревю» (30.07.09): «… Такую игру от «Звезды» Виталий Кварцяный ожидал, поскольку выиграть турнир во второй лиге слабая команда просто не могла. Удивило же харизматичного тренера лучан то, что не было праздника, посвященного выходу кировоградцев в первую лигу. Ведь игроки и тренеры вместе с преданными болельщиками нуждаются в более серьезном отношении к себе со стороны тех, кому небезразлична судьба кировоградского футбола…».

 

11.    Луганська обл.

 

Евро-2012

На улицах города и в СМИ отсутствуют какие-либо упоминания о «Евро 2012».

Футбол

Турниры, чемпионаты, кубки

Закончился групповой этап областных сельских игр. Если до последнего тура уже было известно три полуфиналиста − это команды Сватрвскрго, Кременского и Станично-Луганского районов , то после последнего тура к ним добавилась еще команда Марковского района.

В открытом чемпионате г.Луганска на вершине таблицы продолжает пребывать команда «Востокэнерго»(г.Счастье). Продрлжаются чемпионаты таких городов, как Брянка, Красный Луч, а также чемпионаты Перевальского, Сватовского, Станично-Луганского, Старобельского районов и чемпионат ГП «Ровеньки антрацит»(г.Ровеньки).

Клубы

1-го августа на стадионе «Авангард» луганская «Заря» провела свой очередной матч в рамках розыгрыша премьер-лиги. На этот раз соперник у луганчан был достаточно серьозный − «Днепр»(Днепропетровск). И если поражение «Зари» 0 : 1 нельзя назвать чем-то из ряда вон выходящим (стоит только вспомнить статистику игр «Зари» и «Днепра»), то сама оставила неоднозначные впечатления − игроки луганской команды показывали мастерство уровня команд первой лиги. Игра показала, что несмотря на появление спонсоров, проблем у «Зари» осталось еще очень много, причем не только в финансовых и организационных вопросах, но и с мотивацией игроков команды на матчи первенства чемпионата Украины. И если таковой ситуация останется и в дальнейшем, то реальным станет вопрос о пребывании данной команды в премьер-лиге, а также о целесообразности ее выступлений на таком уровне вообще.

Отдельного внимания следует уделить поведению болельщиков в Луганске. С одной стороны, недовольство болельщиков на трибунах, которые платят деньги и ходят смотреть игру любимой команды, можно понять − как таковой игры «Зари» в этом розыгрыше премьер-лиги, да и в большинстве матчей прошлого розыгрыша, они так и не увидели. А, с другой стороны, на главного судью матча было выплеснуто столько недовольства, что хватило бы на несколько рядовых матчей премьер-лиги, что тоже не является проявлением культуры болельщиков − огромное количество болельщиков ждали, когда судья будет уходить с поля, чтобы поближе высказать ему свое мнение о судействе в данном матче.

«Сталь» (Алчевск) проиграв свой матч не изменила своего турнирного положения

Федерация

На этой неделе федерация жила обычной жизнью, занимаясь организацией игр в сельских районах и в двух региональных лигах.

Комментарий к 11-му туру чемпионата области

В чемпионате области закончился первый круг.  Безусловный лидер первого круга « Краснодонуголь» (Краснодон) потерпев первое поражение в 10-м туре все равно остался на первом месте, сохранив отрыв от ближайшего преследователя в два очка. Данный уик-энд быль достаточно интересным − и если первое место было определено уже до этого, то судьба второго и третьего решалась именно сейчас.

Результаты игр 11-го тура:

ФК «Кременная» − «Краснодонуголь» 3 : 1 

«Металлург-НПВК» − «Олимп» 3 : 1

«Химик» − «Сталь-2» 2 : 1

ФК «Попасная» − «Лисичанск-Пролетарий» 0 : 0

ГФК «Заря» − ФК «Стаханов» 2 : 0

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук:

«Лисичанск-Пролетарий» сыграв в ничью опустился на третье место пропустив вперед  ГФК  «Заря».

Мини-футбол, женский футбол

Продолжается открытый чемпионат г.Луганска по мини-футболу. Здесь по прежнему лидирует команда «Олис», хотя после последнего поражения ее позиции несколько пошатнулись.

СМИ

В СМИ уделено внимание матчу первого круга чемпионата Украины среди команд премьер-лиги между луганской «Зарей» и  командой «Оболонь» (Киев). В газете «Ракурс» есть упоминание о переносе очередного матча еще одной команды из Луганской области, играющей в первой лиге − «Сталь» из Алчевска с дублем киевкого «Динамо»; а также о первом предсезонном матче футзальной  луганской команды «ЛТК» с донецким «Шахтером».

 

12.    Львівська обл.

 

Євро-2012

Протягом минулого тижня жодної події, приуроченої до підготовки до Євро-2012 у Львові не відбулося, тому й новин у місцевих ЗМІ фактично не було. Найпроблемнішим об’єктом у Львові продовжує бути аеропорт, але у цій справі схоже намітилися зрушення. Проте питання залишається актуальним − а чи не запізно? Наприклад, прес-служба міністерства транспорту і зв’язку у своєму прес-релізі (його передрукували більшість місцевих ЗМІ) зазначила, що вийшла у світ Постанова Кабінету Міністрів, що передбачає розвиток та розбудову Львівського аеропорту. Розвиток та розбудова аеропорту передбачена в межах підготовки до Євро-2012. Проте чи встановленні мінстрансом строки задовольнять УЄФА? До10 жовтня цього року мінтранс здійснить усі потрібні заходи з підготовки і проведення аукціону на визначення інвестора будівництва нового пасажирського терміналу та укладення з переможцем аукціону інвестиційного договору. Але ж раніше називалися зовсім інші терміни. Та ж Юлія Тимошенко під час візиту до Львова називала термін з проведення аукціону кінець липня. У цій же постанові також йдеться про те, що до 20 жовтня 2009 року буде розроблено і подано на розгляд уряду проект і титул будови нового пасажирського терміналу, а до 1 грудня − реконструкції існуючого пасажирського терміналу. А до 1-го листопада буде розроблено та погоджено з Мінекономіки, Мінфіном, МЗС, Мін’юстом та іншими органами виконавчої влади проекти нормативно-правових актів та інші документи для проведення офіційних переговорів та надання державних гарантій, і внесено ці документи на розгляд Кабінету Міністрів України. Проте дивують такі великі строки розробки документів з надання державних гарантій.

До речі з тієї ж прес-служби Кабінету Міністрів прийшло повідомлення, що робіт з продовження злітно-посадкової смуги з державного бюджету профінансовано на суму більше, ніж 50 млн. грн. Проблем зі злітно-посадковою смугою немає − все йде, згідно з повідомлень, за графіком. Є лише проблема у строках на будівництво нового терміналу.

Міський голова Львова Андрій Садовий минулого тижня побував на засіданні координаційної ради міст з питань підготовки до Євро-2012. У коментарях місцевим ЗМІ він, зокрема, повідомив, що у вересні таке засідання відбудеться у Львові. Взагалі ж він підкреслив, що на відміну від весни, коли відчувалася конкуренція між містами, а також велася неприхована підкилимна боротьба, тепер такі зустрічі проходять у значно кращій атмосфері, оскільки всі розуміють, що в єдності сила. Він не назвав, яке місто готове сьогодні найкраще − усі мають свої плюси та мінуси. Мінусом Харкова та Донецька Садовий назвав невирішену проблему з розміщенням, тобто готельне питання. Мінусом Львова мер назвав питання аеропорту та терміналу, яке знаходиться під юрисдикцією Кабінету Міністрів. Садовий заявив, що не раз звертав увагу керівництва уряду і надалі це робитиме, що проблему аеропорту потрібно вирішувати динамічніше.

До речі, всі місцеві ЗМІ передрукували інформацію з офіційного сайту УЄФА про те, що остаточно міста-господарі Євро-2012 визначать 10-11 грудня цього року.

Місцевий футбол

Клуби

Про минулотижневу перемогу ФК «Львів» над чернігівською «Десною» ми вже писали, натомість зараз команда готується до матчу третього туру першої ліги проти бурштинського «Енергетика», який проведе на виїзді. А ось львівські «Карпати» провели цікавий поєдинок проти донецького «Металурга», який завершився внічию 2:2. За «зелено-білих» голи у цьому матчі забивали Артем Федецький (це його дебютний гол за «Карпати») та Ігор Худоб’як.

Колишнього генерального директора ФК «Карпати», який працював у клубі на цій посаді у 2001-2008 роках з перервами Олександра Єфремова призначено директором Прем`єр-Ліги. Місцеві ЗМІ одразу охрестили цю подію як те, що одним з керівників Прем’єр-ліги стала людина Димінського.

 

13.    Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період на Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса

Про Євро-2012 згадували регіональні Інтернет − видання і друковані ЗМІ у зв’язку з інспекційним візитом президента УЄФА до Польщі.

«Президент УЕФА опроверг в Варшаве слухи, что у Украины забирают чемпионат Европы по футболу 2012 года» («Николаевские новости», 28.07.09).

«Руководитель европейского футбола также напомнил, что в конце года исполком УЕФА окончательно решит, какие города будут принимать футбольный Еврофорум» (веб-сайт газеты «Николаевские новости», 27.07.09).

«Все, что должны сказать украинцам, мы сказали. Там есть только один город, который на сегодняшний день соответствует всем требованиям − это Киев. Три других города до 30 ноября должны предоставить нам гарантии, что выполнят все свои обязательства. Окончательное решение будем принимать в декабре. Но плана «Б» нет», − еще раз отметил президент УЕФА» (регіональне видання pravda.mk.ua, 27.07.09).

Радіо. Телебачення

На хвилях радіоканалу «Миколаїв» повідомлялося про те, що «мери міст, які прийматимуть фінальні ігри чемпіонату Європи з футболу 2012 року, закликали всі політичні сили і громадські організації накласти табу на будь-які незважені вислови щодо проведення в Україні матчів Євро-2012. Про це йдеться у заяві, підписаній учасниками наради, яка відбулася у Харкові, де розглядалися питання проведення і підготовки в Україні фінального турніру Євро-2012» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 28.07.09).

«Під час Всеукраїнської наради з питань підготовки Євро-2012 у Харкові президент ФФУ Григорій Суркіс заявив, що попри політичну та економічну нестабільність вважаю за необхідне кожне місто, що прийматиме футбольне Євро-2012, перетворити на зону стабільності» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 28.07.09).

Традиційно в ефірі Миколаївського обласного телебачення про останні події, пов’язанні з підготовкою до Євро-2012, розповідалося у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 02.08.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Історія футболу, ФФУ

«Переможний гол» − матеріал про віхи розвитку вітчизняного футболу.

Українські вчені за архівними та літературними джерелами з’ясували, «що перший офіційний футбольний матч на етнічних українських землях відбувся 14 (27) липня 1894 року у Львові. Змагалися господарі поля і футболісти Кракова. Переможний гол забив львів’янин Володимир Хомицький. Саме цей день за рішенням Виконавчого комітету Федерації футболу України став офіційною датою народження українського футболу» (газета «Щотижня», 29.07.09).

Українська Прем’єр−ліга

Обласні ЗМІ висвітлювали єврокубкові баталії, у яких брали участь українські команди. Подавали газети традиційний огляд матчів другого туру Прем’єр − ліги, зазначивши, що ««Динамо» и «Шахтер» вновь выиграли, причем, киевляне больно проехались по самолюбию главного тренера крымчан Пучкова», а «после проигрыша «Черноморца» одесские футбольные фаны отыгрались на фанах... Майкла Джексона, разогнав продвинутую тусовку в парке имени Шевченко» (регіональне видання pravda.mk.ua, 27.07.09, «Николаевские новости», 28.07.09).

Перша ліга

Місцеві газетярі переймалися безгрошів’ям чернігівської «Десни», яке привело до того, що «за несколько дней до начала сезона здесь на дверь указали главному тренеру Михаилу Дунцу, готовившему команду к сезону», а також регіональні ЗМІ повідомили футбольній громадськості краю про те, що «бывший игрок «Судостроителя» Сергей Шевченко стал тренером-консультантом ПФК «Севастополь». До прихода на эту должность Сергей Шевченко был главным тренером симферопольского «Игросервиса». В «Судостроителе» в 1980-1984 гг. сыграл 187 матчей, забил 16 мячей. Окончил факультет физвоспитания Николаевского государственного университета и Высшую школу тренеров в Киеве. Имеет УЕФА-Pro диплом» («Николаевские новости», 28.07.09).

МФК «Миколаїв» Друга ліга

На тижні, що оглядається, регіональні ЗМІ активно подавали матеріали про підготовку МФК «Миколаїв» до сезону, що розпочався 29 липня.

«Успешный старт в кубке Украины показал, что МФК «Николаев» к сезону 2009/2010 гг. подошел в довольно неплохих игровых кондициях» («Николаевский бизнес», 29.07.09).

Щодо першої гри, яку миколаївці зіграли у нічию 0:0 з хмельницьким «Динамо», на думку журналістів, тренерів, керівників команди такий рахунок в стартовій зустрічі − результат позитивний.

Хоча старший тренер МФК «Миколаїв» Леонід Малий після гри сказав журналістам: «Результат хоть и не плохой, но нам хотелось привезти домой победу. Надеемся, что сумеем сыграть в яркий и атакующий футбол в ближайших матчах» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 29.07.09).

Найближчий матч − це гра другого попереднього етапу кубка України з футболу. 5 серпня МФК «Миколаїв» приймає вдома івано-франківське «Прикарпаття».

«Ни у кого не вызывает сомнений, что в матче с «Прикарпатьем» всем хочется добиться победы. А болельщикам будет любопытно увидеть: как выглядит МФК «Николаев» на фоне представителя первой лиги» («Николаевские новости», 28.07.09).

На думку місцевих оглядачів чотири команди групи «А» другої ліги мають намір боротися за єдину путівку в першу лігу.

«Кроме МФК «Николаев», заявили еще три клуба − винницкая «Нива», черновицкая «Буковина» и хмельницкое «Динамо»« («Николаевские новости», 28.07.09).

Щодо МФК «Миколаїв» і «Динамо», то деякі ЗМІ висловили сумнів: чи здійсняться їх плани, адже «обе команды перед началом чемпионата объявили о намерениях побороться за путевку в первую лигу. Однако подтвердить свои слова кадровым усилением не смогли» («Южная правда», 01.08.09).

Газети також повідомили, що Миколаїв має відвідати знімальна група футбольної програми телеканалу К2.

«Они будут готовить сюжет для передачи о клубах, выступавших в высшей лиге украинского футбола. Николаевцы в 90-х годах прошлого века четырежды представляли наш регион среди сильнейших клубов Украины. Кто знает − может и в этом заключается добрый знак для МФК «Николаев», со всеми вытекающими последствиями»? («Николаевские новости», 28.07.09).

Місцевий футбол

Прийнято рішення: друга команда МФК «Миколаїв» знов виступатиме під назвою «ТЕЛЕЦ-ВАК». Рік тому цей колектив успішно дебютував в обласній першості. Завдання, яке стоїть перед командою, якісно підготуватися до ігор другого кола чемпіонату Миколаївської області.

 

14.    Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

Во вторник, 28 июля стало известно, что реконструкция стадиона «Черноморец» в парке Шевченко проходила без градостроительного обоснования. Лишь сейчас исполком горсовета «дал добро» на разработку соответствующей документации, хотя стройка идет с сентября 2008 года. Не было и необходимых по украинскому законодательству общественных слушаний, предворяющих градообоснование. Видать, в Одессе так принято − сначала начинать строительство, а потом уже «подтягивать» все необходимые «бумаги», потому как ситуация со строительством стадиона без соответствующей документации повторяет некоторые другие объекты, которые возводятся по договренности с властями.

В среду, 29 июля «руку помощи» Одессе протянула Варна − город-побратим. Мэр болгарского города Кирил Йорданов, побывавший в Одессе в мотопробеге, заявил, что полностью поддерживает претензии своего коллеги Гурвица к УЕФА и лично Мишелю Платини. Им также было написано письмо в высшую европейскую футбольную инстанцию, в котором Йорданов указал на «ошибочность» принятого решения. Однако, вряд ли это повлияет на вердикт исполкома УЕФА относительно Одессы.

В пятницу, 31 июля Одесская областная организация Союза анархистов Украины заявила о том, что мэр города Эдуард Гурвиц и его команда препятствуют инвесторам, которые готовы вкладывать свои средства в важные для инфраструктуры города проекты. Речь идет об ООО «Киев», которое в 2006 году планировало построить подземный паркинг в районе Греческой площади. Правда, вскоре городские власти заморозили этот проект, вспомнив о нем снова во время подготовки к ЕВРО-2012. Весной этого года работы были возобновлены, но лишь до середины мая. «Как только чиновники УЕФА отказали Одессе в проведении чемпионата, ООО «Киев» подверглось новому прессингу команды Гурвица», − сказано в заявлении. Анархисты заявляют, что команда мэра требовала у инвесторов взятки и выдвигала невыполнимые условия.

«В период экономического кризиса все нормальные органы местного самоуправления ведут настоящую охоту за инвесторами, пытаются привлечь их в свои города. Все, кроме Гурвица. Одесские анархисты готовят новые акции протеста и требуют экстренной проверки мэра города на нормальность», − сказано в заявлении.

Что ж, клубок властных махинаций начинает раскручиваться. То ли еще будет…

ФУТБОЛ

Премьер лига

Одесские арбитры в третьем туре

В прошедшем туре одесские арбитры обслуживали два матча. В.Швецов был главным арбитром в противостоянии «Ворсклы» и «Шахтера». А в Харькове, где встречались «Металлист» и «Карпаты», вся судейская бригада состояла из представителей Одесской области. Главным арбитром был В.Годулян. На линиях ему помогали Бицкало и Маньковский, а в «резерве» находился Дердо.

Антирекорд «Черноморца»

В пятницу, 31 июля «моряки» «сотворили» новое «достижение». Ни разу в своей истории «Черноморец» не начинал сезон с такими «успехами». Три игры − три поражения. После визита в Симферополь, где подопечные Виктора Гришко уступили 1:2, «черно-синие» основательно закрепились на последней строчке турнирной таблицы, имея наихудшую разницу мячей в лиге (-8), пропустив за три матча аж 10 голов!

После разгрома в Киеве от «Динамо» Гришко надеялся на то, что игроки, сделав работу над ошибками, смогут реабелитироваться перед своими болельшиками, и не менял состав на матч с «Арсеналом». Итог мы помним − 1:3. Не принесла успеха и смена состава на матч с «Таврией» − пятеро новичков со старта, а итог все тот же…

Для выхода из психологического нокаута, в котором сейчас находится команда, «Черноморец» просто обязан обыгрывать в матче следующего тура новичка лиги «Оболонь». Никакого другого результата, кроме победы, болельщики не поймут.

Первая лига

Тяжелая ничья «Днестра»

В субботу, первого августа овидиопольский «Днестр» принимал на своем поле «Феникс-Ильичевец» из Калинино. Дебют матча вселил оптимизм в болельщиков «Днестра». Уже на 3-ей минуте Кошка поразил ворота гостей ударом головой. Гости отыгрались через пятнадцать минут. Фол Залевского в своей штрафной арбитр «оценил» на красную карточку, а Корольков с «точки» восстановил статус-кво.

До перерыва хозяева, хоть и владели инициативой, но поразить ворота соперника так и не смогли. А сразу после начала второго тайма гости вышли вперед − на 47-ой минуте отличился Блудов. Играя большую часть матча в меньшинстве, «Днестру» удавалось навязывать свою игру сопернику. И настойчивость хозяев была вознаграждена − на 72-ой минуте Полтавец с пенальти, назначенный за игру рукой, «снял паутину» с правой «девятки». А через две минуты главный арбитр матча Скирда не отреагировал на явный фол против Пицыка в штрафной, назначив лишь угловой.

В оставшееся время обе команды имели возможность еще не раз добиться успеха, однако счет так и не изменился. В итоге вторая подряд результативная ничья «Днестра» 2:2.

«Днестра» выступал в следующем составе: Пацюк, Хромых, Лещук, Момотенко, Залевский, В.Полтавец (капитан), Каблаш (Пицык, 51), Д.Пархоменко, Продан, Кошка (О.Коваленко, 51), Р.Качур.

Вторая лига

Удачный старт «Бастиона»

В среду, 29 июля ильичевский «Бастион» домашним матчем с «Росью» из Белой Церкви стартовал в очередном первенстве Украины среди команд второй лиги.

В напряженном поединке, проходившем в равной борьбе, хозевам во второй тайме удалось выдать результативную пятиминутку. Сначала Белмохтар на 66-ой минуте открыл счет, а на 70-ой Сантрапинских удвоил счет − 2:0. Гостям удалось отквитать один гол на 81-ой минуте − Дорогань был точен с пенальти. Большего «Бастион» своему противнику не позволил.

Неплохое начало чемпионата, и хороший подарок своему президенту Сергею Червачеву в день рождения!

 

15.    Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

Полтава − партнер Харкова у проведенні Євро 2012 − на 70% готова до прийому команд та гостей турніру. Про це заявив заступник міського голови Олександр Русін. Він побував на нараді з питань підготовки міст України до проведення Євро 2012 у Харкові. У місті нині повністю вирішене питання готельного забезпечення. Шість готелів (поблизу історичних та архітектурних пам’яток у різних районах Полтави) включено до Державної цільової програми. Крім того, значна кількість об’єктів готельного бізнесу є резервними. А от проблему функціонування Полтавського аеропорту слід вирішувати коштом державного фінансування. Єдина складність − не може розпочатися будівництво навчально-тренувальної бази ФК «Полтава». Нині в повному обсязі виконаний проект землеустрою, отримано висновки Держкомзему України, однак відсутнє розпорядження голови облдержадміністрації Валерія Асадчева про затвердження проекту. Олександр Русін передав віце-прем’єру Івану Васюнику відповідне звернення від почесного президента ФК «Полтава» Андрія Матковського та президента ФК «Полтава» Леоніда Соболєва. (Ця інформація від прес-служби міської ради була опублікована в центральних газетах.)

У понеділок 27 липня для місцевих журналістів була поставлена задача активно висвітлювати підготовку Полтави до Євро 2012. Інформаційна служба облрадіо на цьому тижні зробили два матеріали, але дивитися на них треба через сито. Тобто під Євро 2012 можуть підв’язати будь-який матеріал, це може бути боротьба з амброзією, якісь комунальні нововведення і таке інше. Аби поставити галочку і сказати, що про Євро 2012 щось робили. Можна виділити лише сюжет Ольги Тараненко, який подаю в оригіналі.

Ведуча: Менш ніж за 3 роки Україні прийматиме в себе  футболістів та вболівальників Євро − 2012. Наша область знаходиться на перетині головних автошляхів держави, а однією із основних вимог УЄФА до країни − господаря чемпіонату − є належний стан доріг. Тож , автомагістралі області планують переробити під євро стандарт. Проте, коли ж розпочнеться їх капітальна реконструкція, дізнавалась Ольга Тараненко.

Кореспондент: Автомагістралі Полтавщини дійсно можуть стануть кращими завдяки футболу. Заяви про це з вуст керівників місцевого та державного рівня лунали вже не раз. Проте, до діла руки ще не дійшли, розповів нам заступник начальника служби автомобільних доріг у Полтавській області Іван Ткаченко. ТКАЧЕНКО: На них зараз має кипіти рота повним ходом. А на жаль нічого ми не робим.  Кореспондент:: Роботи ще непочатий край− каже Іван Ткаченко. А причина затримки банальна − відсутність коштів, яких потрібно чимало.  ТКАЧЕНКО: Навіть не мільйони.  Якщо Київ-Харків довести до параметрів 1 категорії, а Дніпропетровськ-Решетилівка хоча б до 2 реконструювати, а окремими ділянками збудувати то потрібно 4 млр. грв.

Кореспондент: Частину коштів обіцяє надати Світовий Банк Реконструкції та розвитку. Та, станеться це не раніше ніж, наступного року. Все інше має сплатити держава. Та через кризу, досі не надійшла, ані копійка з обіцяних грошей. Тож, за прогнозами дорожників у кращому варіанті  капітальна реконструкція автошляхів краю розпочнеться  лише наступної весни.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

Закарпаття − Ворскла − 1:3

Шендрик 68 − Маркоскі 17, 51, Деспотовскі 35

А таки правду казав головний тренер «Ворскли» Микола Павлов на останній прес-конфренції, коли обіцяв виграти в Ужгороді. Зрештою останнім часом Микола Петрович є справжнім передвісником хороших новин. Так із перемогою в Ужгороді, до речі, першої за всю історію матчів у цьому місті! Перемога яка прийшла виключно на класі. Приємно радує Маркоскі, який, схоже, стає справжнім лідером і голеадором біло-зелених. До честі господарі вони не пали духом, поступаючись 0:3, зібралися з силами і перевели гру на половину поля суперника. Практично весь другий тайм пройшов на половині поля «Ворскли», але відзначитися підопічним Гамули вдалося тільки раз.

Молодіжний склад «Ворскли» теж отримав перемогу з рахунком 4:0. Голи забивали Громов 5, Вечурко 52, 88, Кунев 82.

Першість України. Друга ліга

Стартувала першість України з футболу серед команд другої ліги. Троє представників Полтавщини, які виступають у групі «Б», вдало розпочали сезон.

ФК «Полтава» вдома розгромив минулорічного аутсайдера «Дніпро-75» з Дніпропетровська з рахунком 4:0. Підопічні Івана Шарія вийшли на поле в оновленому складі і з дещо іншим малюнком гри. Після першого тайму полтавці вели в рахунку 1:0, відзначився Дробенюк. По перерві господарі додали в атакуючих діях, що й принесло свою результати. Відзначилися Козаченко та двічі Зеленевич. Усі автори забитих м’ячів у ворота дніпропетровців є новачками ФК «Полтава».

Серед інших наших земляків «Гірник-Спорт» в Комсомольску переграв донецький «Шахтар-3» з рахунком 2:0, а кременчуцький «Кремінь» зіграв на виїзді унічию 1:1 з ФК «Суми».

У наступному другому турі відбудуться такі поєдинки за участю команд Полтавщини: «Суми» − ФК «Полтава», «Дніпро-75» − «Гірник-Спорт» (Комсомольськ), «Кремінь» − «Іллічівець-2». Вдома вболівальники ФК «Полтава» побачать команду 5 серпня у матчі другого попереднього етапу Кубка України проти ФК «Львів».

Першість Полтавського району

У 9-му турі відбулося друге “розсошанське дербі». У матчі зійшлися “Ювента» та “Олімп». Лідер першості швидко відкрив рахунок, а згодом його подвоїв. На це номінальні господарі відповіли красивим голом з-за меж штрафного майданчика. Та вже у наступній атаці “Ювента» знову збільшила свою перевагу до двох м’ячів. У другому таймі точилася рівна боротьба, небезпечні моменти виникали як біля одних так і біля інших воріт. Пощастило більше гостям, які ще двічі розписалися у воротах суперника. Загальний підсумок 5:1 на користь “Ювенти», яка продовжує одноосібно лідирувати у чемпіонаті. Вирішили не відставати від конкурентів і ФК “Розсошенці». Вони на своєму полі легко перемогли “Сокіл». Втримало третю сходинку “Джерело» з Супрунівки, здобувши важку перемогу над “Динамо». Найбільше м’ячів у звітному турі побачили глядачі у Головачі. Там місцева “Вікторія» програла “Космосу» − 4:5, а єдиний гол вирішив долю матчу у Микільському, де “Гренада» програла “Факелу». Цікава ситуація склалася у турнірній таблиці. У порівнянні з минулим туром вона зазнала однієї зміни. Розсошанський “Олімп» через гіршу різницю м’ячів опустився на 11 сходинку, натомість “Динамо» піднялося на 10-у.

У наступному турі на нас чекає декілька цікавих матчів. По-перше, безперечно матч першого кола ФК “Ювента» (Розсошенці) − ФК “Розсошенці», по-друге матч за 6 очок між “Олімпом» та “Динамо». Також цікавий матч відбудеться у Степному, де “Сокіл» прийматиме “Факел».

Турнірна таблиця після 9 турів

1 ФК Ювента 27

2 ФК Розсошенці 24

3 Джерело 20

Ще на сайті «Новини Полтавщини» зустрів таку інформацію

398 тисяч гривень, внесок підприємства «Білла-Україна» в інфраструктуру Кременчука за отриману земельну ділянку, підуть на будівництво стадіону в парку «Міський сад». Так на сесії міськради Кременчука вирішили більшість депутатів. Точніше, погодилися з пропозицією «Білла», яку «просував» нардеп Олег Бабаєв. Хоча гроші повинні були йти на реконструкцію центру реабілітації дітей-інвалідів в Крюкові. На сесії виступив депутат Едуард Шевчук, керівник фірми «Житлоінвест», і запевнив, що зробить усі роботи в центрі для дітей-інвалідів вже через місяць. Однак, за які гроші − не уточнив.

 

16.    Рівненська обл.

 

Євро 2012

Реклами ЄВРО-2012 у Рівному  досі не помічено. А з місцевих засобів масової інформації площу цій темі на минулому тижні відвів лише «Літопис Заходу»:

Григорій СУРКІС: «ЗВІРЯЙТЕ З ОРИГІНАЛОМ…»

У зв’язку з інспекційним візитом президента УЄФА до Польщі в інформаційному просторі знову набуло актуальності питання про стан підготовки українських міст до Євро-2012.

Деякі вітчизняні та зарубіжні змі вкотре намагалися довільно інтерпретувати висловлювання Мішеля Платіні щодо цієї теми, подаючи їх у заголовках на кшталт − «Київ таки не побачить фінал Євро-2012».

Прес-служба ФФУ отримала безліч запитів до Григорія Суркіса із проханнями прокоментувати ці категоричні заяви очільника УЄФА.

− По-перше, − сказав пан Суркіс, − я не почув з вуст Мішеля Платіні під час його останньої поїздки до Польщі чогось нового, про що українська сторона не була поінформована ще у травні. Адже рішення Виконкому УЄФА в Бухаресті чітко формулюють офіційну позицію Європейського футбольного союзу терміном до 30 листопада цього року, після чого і буде винесено остаточний вердикт щодо кінцевого формату проведення Турніру. Тому надокучливе бажання деяких журналістів вирвати з контексту коментарів Платіні якусь іншу сенсаційну версію приречені на дезавуювання сайтом цієї організації... Краще звіряйте свої інтерпретації з оригіналом офіційного прес-релізу УЄФА...

− По-друге, частіше користуйтеся інформацією з офіційного сайту Федерації футболу України, на якому, до речі, ще 10 липня, коментуючи результати засідання Виконкому УЄФА у Вільнюсі, я чітко дав зрозуміти, що не варто шукати у кожній публічній заяві Мішеля Платіні прихованих натяків на неіснуючі «подвійні стандарти» по відношенню до нашої держави. Адже діалог з УЄФА відбувається зрозумілою для обох сторін мовою, і ми не потребуємо поганих перекладачів, які нав’язують світовій спільноті свої скандальні інтерпретації, − нагадав Григорій Суркіс.

Він звернувся до журналістів із проханням бути максимально об’єктивними, висвітлюючи як слабкі, так і сильні сторони підготовчого процесу, черговий етап якого буде оцінено 10-11 грудня на засіданні Виконкому УЄФА, що відбудеться на Мадейрі.

− Хіба можна не помічати фактичних зрушень на краще, зафіксованих на ключових об’єктах інфраструктури Євро-2012? Ми досягли цього реального прогресу завдяки спільним зусиллям і Президента, і Уряду, і Верховної Ради, і органів місцевого самоврядування приймаючих міст, і національної футбольної асоціації, − акцентував президент ФФУ.

„Тому кожен крок, який наближає країну до контрольної дати 30 листопада, має бути зроблений в ногу з усіма відповідальними учасниками цього маршу, включаючи і змі, які формують громадську думку у ставленні до Турніру. Я закликаю всіх нас бути такими ж послідовними оптимістами, яким є прагматик і реаліст Мішель Платіні», − заявив Григорій Суркіс.

Отож прес-служба ФФУ звертає увагу представників змі на оригінальний зміст повідомлення офіційного сайту УЄФА про результати поїздки Платіні до Республіки Польща.(За матеріалами Ffu.org.ua)

Футбол

Без грошей, без завдань, без мотивації

З нищівної домашньої поразки на власному полі від далеко не найсильнішої команди нашої групи − львівських „Карпат-2» розпочав новий сезон у другій лізі рівненський „Верес». Таке фіаско можна пояснити лише повною відсутністю мотивації у гравців нашої команди, адже у ігровому плані рівняни нічим не поступаються своїм суперникам.

Як уже не раз в місцевих ЗМІ повідомлялося, гравці „Вереса» протягом багатьох місяців не отримували заробітну платню. Нічого не змінилося і на старті нового сезону. За таких умов, усі хто міг, уже залишили команду в міжсезоння, а ті, хто залишився, мабуть, думають більше про те, як змінити клуб, ніж про результат. Гравці рівненської команди не проводили навіть передматчевої розминки перед грою.

Рівнян вистачило лише на один тайм, коли вони нічим не поступалися львів’янам, а за створеними моментами навіть переважали суперника. Щоправда, уже до перерви рахунок був 0:2. На 30-й хвилині відзначився прямим ударом зі штрафного у верхній ближній кут Микола Задорожний, а на 44-й Андрій Левчук подвоїв рахунок ударом головою − м’яч від поперечини залетів у ворота. У „Вереса», натомість, свої моменти втратили Ігор Хлібович, Володимир Гайдук (у обох випадках надійно зіграв воротар), а також Олександр Любар, який не влучив у „рамку» пробиваючи головою. 

У другому таймі, судячи з усього, господарі змирилися з невтішним результатом, не намагаючись особливо виправити становище. У підсумку, у їх воротах побувало ще два м’ячі. На 65-й хвилині Левчук оформив дубль, відзначившись як і першого разу вигравши верхову боротьбу, а ще за 10 хвилин Віталій Біловус скористався помилкою голкіпера „Вереса» Андрія Мозерова, поставивши крапку у грі.

Не хотілося б цього разу особливо критикувати гравців нашої команди, які навіть таким складом продовжують грати, не отримуючи за це жодної матеріальної винагороди, і навіть інколи радувати уболівальників перемогами, як це, приміром, сталося у нещодавній кубковій грі проти „Гірника-Спорт». Уявіть собі, шановні уболівальники, з яким „натхненням» працювали б ви будівельником, держслужбовцем, журналістом, або на будь-якій іншій роботі, якби вам протягом десяти місяців не платили заробітної платні, лише обіцяючи, що колись-таки ви її, можливо, отримаєте. Значно більше питань до президента команди Ігоря Климишина, який за такий короткий термін довів команду до такого жалюгідного стану. Після завершення гри пан Ігор сказав уже звичні слова про те, що для хлопців на першому місці має бути гра, а не гроші, а також про молоду команду, яка тільки формується. Усе йде до того, що щось подібне президент „Вереса» говоритиме щороку на старті сезону. Адже команда уже була сформована в сезоні минулому, а зараз гравці, які були лідерами „Вереса» ще навесні, змушені шукати собі роботу в інших містах. Я майже впевнений, що пройде рік, і, якщо фінансування команди не зміниться на краще, те ж саме зроблять і нинішні гравці команди, котрим також рано чи пізно набридне слухати обіцянки керівництва. Керівництво ж набере ще молодших гравців з спортивних шкіл Костополя та Рівного. Таке от замкнуте коло. Але якщо так триватиме з року в рік, то хоч якогось пристойного результату нам доведеться очікувати ще дуже довго. А без результату немає жодного сенсу в існуванні професіональної команди. Перед гравцями повинні ставитися високі спортивні завдання, їхня гра має цінуватися й добре оплачуватися, крім того, команда має проводити повноцінні тренувальні збори, а не збиратися за тиждень до старту сезону. І тоді можна буде забути про такі ганебні поразки, як у матчах з „Карпатами-2».

Рівняння з багатьма невідомими

Саме так можна охарактеризувати одним реченням першу половину чемпіонату області з футболу. Ситуація в обох лігах вкрай заплутана. На сьогодні не знайдеться людини, яка може зі стовідсотковою гарантією сказати, хто буде переможцем. Але це й добре. Чим притягує до себе футбол — це інтригою. А її в нинішньому чемпіонаті достатньо.

Апетит приходить під час їжі

На канікули чемпіонат області у першій лізі пішов за однієї перенесеної гри. Напередодні поновлення змагання “Верес-2-Штурм» прийматиме здолбунівський “Волинь-Цемент». Навіть перемігши “цементників», юні футболісти “Вереса» не зможуть підняти з останнього місця. А от підопічні Олександра Довгальця здатні, при позитивному перебігу подій, піднятися на два щаблі. Проте на “розборки» у вершині турнірної таблиці вони не претендують. Не програвши жодного матчу, лідирує березнівський “Случ» — 24 пункти. Бронзовий призер минулого чемпіонату демонструє строгий італійський футбол — нам ви навряд чи заб’єте, а от ми помилкою у вашому захисті скористаємося. Підопічні Богдана Самардака пропустили в десяти іграх аж два м’ячі. Щоправда, і забили лише дванадцять. Проте така тактика у першій половині принесла свої дивіденди. Відчувши смак медалей, “Случ» намагатиметься змінити бронзу на дорогоцінніший метал. На два очки менше має кузнецовський “Ізотоп-РАЕС». Команда, яку котрий рік переслідують проблеми, зуміла піднести приємний сюрприз. Атакуючий футбол (26 забитих голів — найкращий показник) приніс позитив у діях команди — на відстані витягнутої руки — “Случ». Проте й у потилицю дихає рівненська “Славія» — 20 очок. Це другий колектив, який має нуль у графі поразки. На жаль, п’ять (найбільше) нічиїх змусили втратити дорогоцінні очки. Проте сказати, що саме ця трійка поведе боротьбу за нагороди, складно. Попереду ціле друге коло, а за лідерами йде низка команд, які можуть наздогнати. В першу чергу це стосується до чемпіона минулого року та володаря Кубка області нинішнього — оржівського “ОДЕКа». Змагаючись на два фронти, підопічні Олега Кучера втратили кілька дорогоцінних очок. Оговтавшись від невеличкої кризи, оржівці в останніх турах впевнено набирали очки й тепер намагатимуться повторити минулорічне досягнення. Тим більш, що президент клубу Мирон Чернецький після Кубка області чітко вказав завдання на чемпіонат — перемога.

У спорі бомбардирів лідирує Андрій Давидюк (“ОДЕК») — 9 голів. По вісім у Олександра Колоса (“Ізотоп-РАЕС») та Анатолія Борейчука (“Маяк»). Володимир Поліщук, голова Рівненської обласної федерації футболу:

— Напередодні чемпіонату очікували, що боротьба буде запеклою. Так і сталося. Три поразки “ОДЕКа» дозволили “Случу», “Ізотопу-РАЕС» та “Славії» очолити чемпіонат. Березнівчанам не вистачає результативності — ніби й моменти створюють, а реалізувати не можуть. З цим немає проблем у кузнецовців, які найбільш здивували. Укомплектована практично із своїх вихованців, потребує більшої уваги з боку керівництва РАЕС — не лише уболівальники мають підтримувати. Найбільш складно рівнянам, які не мають своєї бази. Багато досвідчених гравців виступає у команді, а от чогось не вистачає. Слідом за трійкою йдуть команди, які можуть скористатися осічкою будь-кого. Однозначно можу сказати одне — напруга у чемпіонаті триватиме до останнього туру .

Якщо подивитися на календар, то друге коло (для чотирьох головних претендентів) краще для “ОДЕКа» (вдома матчі із “Славією» та “Случем») та “Ізотопа-РАЕС» (вдома приймає “Славію» та “Случ»). А от “Случ» та “Славія» приймають вдома по разу — відповідно “ОДЕК» та “Случ». Тому будемо з нетерпінням чекати завершення сезону.

За підвищення у класі

Не менш киплять емоції у другій лізі. Відразу п’ять команд претендують на медалі та дві путівки у першу лігу. Проте принаймні ще дві команди можуть сплутати всі карти. Ситуація у першості змінюється чи не після кожного туру. Помилкою відразу користуються конкуренти. Цілком ймовірно, що й тут призери визначаться в останньому турі. Зокрема зійдуться у матчі-відповіді “Горизонт» — “Енергія» (1:4 — результат першого кола) та “Водник» — “Фортуна» (0:1).

Серед бомбардирів упевнено лідирує Віталій Бриска з володимирецької “Енергії» — 16 голів. По сім у Олександра Ничипорчука (“Полісся») та Андрія Малиша (“РОКО-Городок»).

Володимир Поліщук, голова РОФФ:

— Не менш, а може й більш, заплутана ситуація у другій лізі. П’ять команд мають всі шанси вибороти путівки й завоювати медалі. До завершення сезону буде тривати боротьба. Повторюся, але й тут, як на мене, стане визначальним останній тур. Це не може не радувати нас.

Від юної порослі до досвідчених ветеранів

На завершення невеличкого огляду футбольної області хочеться сказати кілька слів про змагання юнаків та ветеранів. У майбутніх професіоналів лідирує рівненська “Славія» — 28 очок, на сім менше у березнівського “Случа». По 20 пунктів мають колективи “Штурм-КОЛІСП-ВЕРЕС-2» та “ОДЕК». Як видно, три з чотирьох клубів ведуть боротьбу за медалі серед дорослих. Це говорить про те, що керівництво команд приділяє багато уваги вихованню своїх професіоналів.У ветеранів у групі “А» лідирують рівненський “Авангард-ПЛЮС» (13 очок) та здолбунівський “Автоленд» (12), а в групі “Б» кузнецовський “Ізотоп-РАЕС» (6) та колектив Володимирецького району (5).

 

17.    Сумська обл.

 

Євро-2012

Міський голова Сум Геннадій Мінаєв на прес-конференції 31 липня повідомив про те, що 28 липня розпочалися роботи  по добудові   шляхопроводу по вул. 20 років Перемоги довжиною 1,4 км, який є стратегічним об’єктом у розвитку місцевої інфраструктури до Євро-2012. Як вже повідомлялося, в разі введення його в експлуатацію обласному центру вдасться на маршруті Київ-Суми-Харків розвантажити центр міста, пустивши транспортні засоби більш зручним для них шляхом. 

За словами Геннадія Мінаєва, наразі на шляхопроводі проводяться роботи по вивезенню сміття та ґрунту, прокладання комунікацій. Затримати  добудову шляхопроводу, говорить міський голова, може питання з відселенням мешканців розташованих у цьому районі будинків. Мерія прагне, аби вони самі вибрали для нового місця проживання район і квартиру, бо в разі так би мовити «примусового» виділення житла люди можуть від нього відмовитися, і це зупинить будівництво. Для вирішення цього питання міська влада має намір звертатися до міністерства економіки з тим, аби їй з метою економії часу дозволили виділяти квартири переселенцям без тендеру.

Геннадій Мінаєв заявив, що в разі, коли обласна рада виділить на добудову шляхопроводу свою частку коштів у сумі 9 млн. грн., роботи на цьому об’єкті будуть завершені впродовж серпня-жовтня, після чого в місті буде введена нова схема руху транспорту.

ЗМІ

Газета «Панорама» за 29 липня під заголовком «Враждебные тучи» вмістила коментар спортивного журналіста видання Олександра Грінки стосовно підготовки до Євро-2012. Його автор висловлю стурбованість з приводу висловлювань президента УЕФА Мішеля Платіні, який, за версією польських ЗМІ, заявив, що фіналу Євро у Києві не буде і всі важливі матчі першості пройдуть у Польщі. Стосовно цього він пише наступне: «Похоже, над Украиной снова нависают тучи недовольства со стороны руководства УЕФА относительно подготовки к ЕВРО-2012. В частности, в минувшее воскресенье Мишель ПЛАТИНИ, инспектируя польские города, заявил, что в Украине пока ни один город не готов к приему евротурнира. Кроме того, из уст главы УЕФА прозвучало высказывание, что финала в Киеве не будет, и  все важнейшие матчи будут проведены в Польше. По крайней мере, так это все звучит в изложении польских СМИ. У главы европейского футбольного ведомства нет сомнений, что Польша будет готова к празднику футбола, а вот что касается Украины, то он в очередной раз сомневается, потому как возникает все больше и больше проблем. Ситуация вокруг трех других украинских городов, как и ранее, вызывает много вопросов. Но окончательное решение о том, будут ли в Киеве и вообще в Украине проводиться какие-либо матчи европервенства, как известно, примут в декабре. И тогда мы уж точно узнаем, опозорится ли Украина на весь мир. Но что интересно, все больше убеждаешься в том, что кому-то очень выгодно, чтобы чемпионата в Украине не было. Чем хуже — тем лучше для кого-то».

Реклама

Використання логотипу Євро-2012 у Сумах не зафіксовано

Місцевий футбол

Міський голова Сум Геннадій Мінаєв на прес-конференції 31 липня розповів, що мерія переймається долею ФК «Суми», діючи за принципом «з миру по нитці − футболістам бутси». Він висловив жаль з приводу того, що в обласному центрі немає олігархів, які б взяли на себе утримання команди. Річний її кошторис, за словами Геннадія Мінаєва, складає 3 млн. грн.. на рік, і цю суму для повноцінного функціонування ніхто витрачати не хоче.

Мер повідомив, що після проведення 11 липня у Сумах матчу за Суперкубок України він мав розмову з президентом ФФУ Григорієм Суркісом, і той пообіцяв допомогти концептуально з підтримкою клубу. Мова також може йти про направлення від ФФУ до ФК «Суми» менеджера, який би зміг залучити відповідні кошти на утримання клубу.

1-2 серпня на Сумщині розпочалося друге коло першості області серед команд І групи.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ розповіли про матч  першого кола чемпіонату України серед команд другої ліги між ФК «Суми» та «Кременем», про поєдинок охтирського «Нафтовика»  у першій лізі з овідіопольським «Дністром»,  про виступ на чемпіонаті Європи серед студентів команди «СумДУ», яка на цих змаганнях посіла 2 місце.

Газета «Панорама» також надрукувала статтю «С возвращением, Олег!», у якій відзначено гарну гру у складі київського «Динамо» вихованця місцевого футболу Олега Гусєва, який у двох перших поєдинках Прем’єр-ліги забив три м’ячі.

 

18.    Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

Повідомлень протягом звітного періоду не було.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, кубки. чемпіонати

20-26 липня у місті Вроцлаві (Польща) проходив VII Чемпіонат Європи з футболу серед студентів.

Окрім двох команд з України, яку представляли Тернопіль та Івано-Франківськ, у чемпіонаті взяли участь студенти-футболісти з Німеччини, Польщі, Фінляндії Туреччини, Греції, Кіпру, Азербайджану, Франції, Португалії та Іспанії.

У відбіркових матчах футболісти ФК “Тернопіль» грали із польськими та німецькими командами, а у фіналі тернополянам випало зійтися із земляками − командою Івано-Франківська. Представники Тернополя перемогли з рахунком 1:0. Єдиний переможний гол забив Ростислав Ціх.

Футбольний клуб “Тернопіль» функціонує на базі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Тренери − Василь Івегеш та Анатолій Назаренко.

У послужному списку гравців ФК “Тернопіль» чимало виграшних матчів на всеукраїнських студентських змаганнях з футболу. Перемога міжнародного рівня для них є першою.

У Тернополі відбувся товариський матч між лікарями та пацієнтами місцевого наркологічного диспансеру. Футбольний матч закінчився у нічию з рахунком 3:3. Щоправда, спершу лікарі вигравали, але гравці з числа наркозалежних не здалися. І буквально в останні хвилини зрівняли рахунок. Такий своєрідний футбольний матч у підтримку наркозалежних людей провели громадська організація “Джерела» та “Спорт для всіх».

Товариською зустріччю залишилися задоволені обидві команди. “Їм дуже сподобалося, вони дуже задоволені. Футбол згуртовує людей, надає їм якусь загальну мету. Всі почувають, що вони потрібні один одному. І думають на майданчику як команда, як одне ціле. Це покращує мислення», − сказав Михайло Худик з центру “Спорт для всіх».
Матч проходив під гаслом “Футбол проти наркотиків». І участь у ньому взяли люди різного віку. А після закінчення змагань футболістів нагородили призами та грамотами. І для кожної команди подарували великого кавуна.
Такий матч у Тернополі провели уперше. Учасникам гри активний відпочинок настільки сподобався, що найближчим часом змагання хочуть провести знову.

У Кременчуці на Полтавщині визначилися лауреати V літніх юнацьких спортивних ігор України з футболу. Збірна Тернопільщини, сформована тренерами Валерієм Дорошенком та Едуардом Яблонським, хоч і не змогла пробитися до числа призерів, все ж заслуговує на похвалу.

Поборотися за медалі завадив не зовсім вдалий для тернополян регламент. Уже в першому турі фінального турніру, який покликаний був поділити вісімку учасників на тих, хто у півфіналі продовжить боротьбу за нагороди, і тих, хто розіграє місця з п’ятого по восьме, юним представникам Тернополя довелося помірятися силами з ровесниками зі столиці України. Як не намагалися тернополяни, все ж поступилися − 1:2. Зате два інші поєдинки втішного фіналу провели вище всяких похвал. Напружений матч із збірною Одеської області, основний і додатковий час якого завершився нічийним підсумком 2:2, завершили на свою користь у серії одинадцятиметрових − 5:3. А в зустрічі із запоріжцями перемогли більш ніж упевнено − 5:2. Три голи записав на свій рахунок Сергій Дроздовський.

Підсумкова п’ята позиція стала приємною несподіванкою для спеціалістів. Зважаючи на підсумки юнацького чемпіонату України серед команд цієї вікової групи, де 16-тирічні тернополяни до фіналу не потрапили, вони відводили їм роль аутсайдерів вирішальної стадії змагань. Однак хлопці довели, що не хочуть пасти задніх. Доволі несподівано завершився і фінальний матч. Перемігши киян, чемпіонами юнацьких ігор стали господарі, футболісти Полтавської області. Збірна Донеччини, яка також путівку до вирішальної стадії змагань здобула в Тернополі, фінішувала третьою, обігравши команду з Волині.

ФК “Нива»

“Нива» (Тернопіль) − ПФК “Севастополь» − 1:3

Голи: 1:0 − Жабокрицький (43); 2:0 − Жабокрицький (50); 2:1 − Романчук (60 з пенальті); 3:1 − Гололобов (65).

Нива: Ільющенков, Ливицький, (В-в Куянов, Путраш, Вишняк (к), Жерш (В-й Куянов, 69), Романчук, Гончар (Корякін, 87), Рябий, Розман (Семенина, 16; Притуляк, 62), Малий (Скакун, 81)

25 липня. Бахчисарай. Стадіон “Дружба», 2000 глядачів.

Незважаючи на жахливу спеку (+34 градуси у тіні), обидві команди продемонстрували досить швидкий і видовищний футбол. Майже цілий тайм гості зуміли втримати свої ворота на замку, але за дві хвилини до завершення першої половини гри “Севастополь» після розіграшу штрафного відкрив рахунок. А вже на 5-ій хвилині другого тайму господарям поля вдалася зразково-показова комбінація правим флангом і вони забили вдруге.

Видавалося, питання переможця знято, але ще за десять хвилин голкіпер севастопольців порушив правила у власному штрафному, і Романчук з пенальті відіграв один м'яч. Та вже на 65-ій хвилині кримчани поховали надію, що ледь зажевріла у “Ниви». Форвард севастопольців Плешаков вийшов сам на сам з Ільющенковим, і хоча наш молодий воротар дуель виграв і відбив м'яч на кутовий, прямо зі стандарта господарі забили третій гол. Найвищий гравець першої ліги Гололобов (203 см), не підстрибуючи, переграв значно нижчих опонентів і встановив остаточний рахунок.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива»

“Номер один»: “Ниву» “засудили» у Бахчисараї» − команди − “Нива» (Тернопіль) та ПФК “Севастополь», не дивлячись на спеку, грали з бажанням і на високих швидкостях. До того ж обидві тяжіють до комбінаційної гри, а така гра, іноді навіть у збиток результату, завжди виглядає і подобається глядачеві. На жаль для вболівальників тернопільського клубу, більшого у цьому матчі домоглися саме гравці ПФК “Севастополь», щоправда, не без допомоги суддівського корпусу. Як повідомив начальник тернопільської команди Ігор Біскуп, “Нива» аж ніяк не заслуговувала на поразку в Бахчисараї. Вже другий матч поспіль у першій лізі судді упереджено ставляться до “Ниви». І якщо в матчі з ФК “Львів» непризначене пенальті у бік воріт львів'ян не могло вплинули на результат гри, то в Бахчисараї суддівські помилки, схоже, відібрали в “Ниви» якщо не три очки, то одне − напевно.

“Вільне життя»: “Перша ліга: Очок ще не завоювали, але компліментів уже удостоїлися» − після стартової домашньої поразки в першості України серед команд першої ліги від ФК “Львів», мабуть, не знайшлося бажаючих похвалити гравців тернопільської “Ниви». А після завершення поєдинку другого туру в Бахчисараї, де тернополяни помірялися силами із “Севастополем», багато хто вже не був таким категоричним. Один з кримських журналістів у звіті про цю зустріч відзначив, що тернополяни діяли комбінаційно, намагалися кожну свою атаку завершити ударом по воротах. Тому ветерану господарів, голкіперу Олександрові Сокоренку, який проводив 250 матч за севастопольські команди, довелося добряче попрацювати, аби вберегтися від чималих неприємностей. Успіхи в матчах з “Нивою» допомогли “Севастополю» і “Львову» піднятися на гору турнірної таблиці. До них приєднався і добре знайомий тернополянам білоцерківський “Арсенал». Компанію ж нашим землякам у стані аутсайдерів складають “Фенікс-Іллічівець», “Енергетик», “Сталь», а також “Харків» і “Динамо-2», які ще боротьбу не розпочали.

“Нова Тернопільська газета»: “Друга поразка “Ниви» − про поразку “Ниви» від ПФК “Севастополь». Дебютанти першої ліги вже зі старту змагань сповна відчули на собі значно вищий рівень ігрового потенціалу команд-суперииць. Це у другому дивізіоні чемпіонату України кіровоградська “Зірка», білоцерківський “Арсенал», тернопільська “Нива» почувалися фаворитами, а нині їм доводиться долати набагато складніші редути турнірної боротьби. Особливо непростим виявився старт у першому ешелоні для підопічних Віктора Ряшка, оскільки їм одразу довелося протистояти колективам, які декларують своє бажання підвищитися в класі. 

“Свобода»: “Це вам не друголіговий турнір» − про матч (і поразку) “Ниви» від ПФК “Севастополь». 

“Місто»: “Нива» програла, та все ж у неї є потенціал» − тернопільська “Нива» провела другий матч у рамках нової першості з футболу у Першій лізі. Після домашньої пораз­ки від ФК “Львів» тернополяни поїхали у Севастополь до іншого фаворита чемпіонату − місцевого ПФК “Севастополь». Обидві команди з перших хвилин почали створювати небезпечні моменти. Комбінаційні дії обох колективів показали, що і господарі, і гості сповідують культ атакуючого футболу, тож на видовищність глядачі не нарікали. Проте рахунок виявився 1:3 − не на користь тернополян. Таким чином, “нивівці» не набрали жодного очка у новому чемпіонаті, але гра з “Севастополем» показала, що потенціал у тернопільської команди є. Після матчу наставник “Ниви» Віктор Ряшко зауважив, що у другому таймі його підопічним не вистачило фізичної готовності. Також він запевнив, що у “зелено-жовтих» ще буде підсилення до кінця трансферного вікна. 

RIA-плюс»: “Другий тур обійшовся без сенсацій» − без несподіванок минув другий тур першості України з футболу серед команд першої ліги, де виступає “Нива». У даному випадку тернополяни програли ПФК “Севастополь».   

“20 хвилин»: “Передбачуване фіаско “Ниви» − поразкою з рахунком 1:3 від ПФК “Севастополь» завершився доя тернопільської “Ниви» другий тур у рамках першої ліги. Незважаючи на пекельну спеку, гравці обох команд показали високі швидкості. 

Український футбол

“Вільне життя»: “Єврокубки: Що нас чекає після злету?» − про початок єврокубкового сезону 2009-2010 років. 

“Прем’єр-ліга: “Без втрат лише “Динамо» з “Шахтарем» − двох стартових турів чемпіонату України у прем’єр-лізі вистачило, аби всі представники вітчизняної еліти, окрім “Динамо» і “Шахтаря», зазнали перших втрат. Подано результати поєдинків другого туру.

“Свобода»: “Прем’єр-ліга: Суперництво за результативністю» − на старті Прем’єр-ліги київське “Динамо» суттєво випереджує донецький “Шахтар».  Подано результати другого туру Прем’єр-ліги.

“Ліга Європи: Українці без втрат» − як і очікувалось, донецький “Металург» без особливих проблем провів і повторний матч відбіркового раунду Ліги Європи з білоруською командою “МТЗ-РІПО», обігравши її в гостях з рахунком 2:1. І таким чином вийшов у наступний етап новоствореного євротурніру. 

“20 хвилин»: “Металіста» влаштує нічия» − у першому матчі Ліги Європи з хорватською “Рієкою» харківського “Металіста» влаштує нічия, повідомив головний тренер клубу Мирон Маркевич. 

Тернопільський футбол

“Свобода»: “ФК “Тернопіль» − чемпіон Європи» − про перемогу тернопільської студентської команди у Вроцлаві (Польща) на чемпіонаті Європи серед студентських команд.

“Чемпіонат області: півдистації подолали не усі» − найкраще подолав півдистанції чемпіонату області ФК “Тернопіль-Педуніверситет» − у підсумку тернополяни завершили перше коло змагань на першому місці. Зійшов з дистанції через фінансові негаразди ФК “Дністер» (Заліщики). У статті подано підсумок і турнірне становище команд після першого кола змагань.

“Нова Тернопільська газета»: “ФК “Тернопіль» − чемпіон Європи серед студентів» − перед поїздкою до Вроцлава на чемпіонат Європи серед студентів ФК “Тернопіль» підсилили троє гравців тернопільської “Ниви». Двоє − Роман Годований та Василь Чорний − лише взимку перейшли до професійного клубу саме з ФК “Тернопіль», а третій − голкіпер Микола Вірковський − також є вихованцем тернопільського футболу. У півфіналі тернополяни в серії пенальті (0:0, 4:2) перемогли головного фаворита − німецький “Карлсруе», а у фіналі зустрілися з івано-фран-ківським “Факелом». Річ у тім, що Україна мала змогу виставити у змаганнях дві команди − чемпіона та володаря другого місця вітчизняної першості. Тож у вирішальному матчі студентського Євро ФК “Тернопіль» узяв реванш за весняну поразку від “Факела» у фіналі української студліги. Тернопільська команда перемогла − 1:0 і здобула титул чемпіона.

“Перше коло завершилося» − у чемпіонаті області з футболу завершилося перше коло. Результати матчів останнього, 11 туру: “Агро-Збруч» (Підволочиськ) − ФК “Ланівці» − 3:0, “Вікторія-Агро» (Козова) − “Колос» (Бучач) − 5:1, ФК “Галич» − “Марспирт» (Марилівка) − 0:0, ФК “Бережа­ни» − “Товтри» (Козлів) − 1:0.

RIA-плюс»: “ФК “Тернопіль» − чемпіон Європи!» − перемогою ФК “Тернопіль» завершився 7-й чемпіонат Європи з футболу серед студентських команд Турнір відбувався у польському місті Вроцлав. У фінальному поєдинку тернополяни здолали опір івано-франківського клубу “Факел». До цього часу найвищим досягненням України у цих змаганнях було “срібло». Його у минулому сезоні здобув київський МАУП.

“Місто»: “Педуніверситет» тріумфує» − у польському місті Вроцлаві завершився сьомий клубний чемпіонат Європи серед студентів. Досягнення юних тернопільських футболістів стало найбільшим успіхом українців у цьому турнірі − вони стали переможцями. 

“20 хвилин»: “ФК “Тернопіль» у фіналі» − про вихід ФК “Тернопіль» у фінал чемпіонату Європи з футболу серед клубних студентськиї команд.

“Вільне життя»: “Футбол проти наркотиків» − про товариську зустріч з міні-футболу під гаслом «Футбол проти наркотиків», проведену за ініціативою тернопільської міської громадської організації “Центр духовної та психологічної підтримки “Джерела»та обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх», де силами помірялися лікарі наркологічного диспансеру та їхні пацієнти, котрі лікуються від наркотичної залежності. 

“А в Європі − чемпіони» − про сьомий клубний чемпіонат Європи серед студентів, який проходив у польському Вроцлаві. Уперше за нагороди цих змагань боролася і команда Тернопільського національного педагогічного університету, яка цього року вже вдруге стала віце-чемпіоном всеукраїнської першості студентів. У Польщі тернополяни здобули перемогу.

“Номер один»: “ФК “Тернопіль-ТНПУ» − чемпіон Європи!» − студентська команда Тернопільського педагогічного університету імені Володимира Гнатюка стала переможцем VI чемпіонату Європи серед студентських команд. Пригадується, як на останній сесії Тернопільської міської ради депутати відмовилися виділити команді, яка, окрім університетського, має ще й муніципальний статус, 100 тисяч гривень на поїздку до Польщі. Тоді “народні обранці» закидали, мовляв, навіщо витрачати стільки грошей на якихось там футболістів, коли за ці кошти можна ту ж дорогу полатати чи дах відремонтувати. А хлопці, всупереч ставленню до них з боку депутатського корпусу, показали не лише їм, а й усій Європі, чого вони варті. І можна не сумніватися, що своєю грою на футбольному полі вони підняли імідж Тернополя набагато вище, ніж усі депутати разом узяті за всю їхню теперішню каденцію.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4», “Smile TV», ФМ-станції “Українська хвиля», “Радіо 4U», “Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ коментували матч “Ниви» та ПФК “Севастополь», де тернополяни отримали поразку. Більш досвідчені кримські футболісти намагалися з перших хвилин заволодіти ініціативою. І їм це непогано вдалося. Небезпечні моменти не раз виникали на підступах до воріт “Ниви». Але й тернополяни старалися гостро діяти на контратаках і також мали кілька нагод відзначитися. Спортивні оглядачі зазначили, що тернопільська команда має потенціал і ще може сказати своє слово під час майбутніх футбольних баталій.

ЗМІ інформували про перемогу ФК “Тернопіль-ТНПУ» у чемпіонаті Європи серед студентських команд, яуий відбувся у польському місті Вроцлаві. У вирішальному матчі зустрілися дві українські команди. Майбутнім педагогам на шляху до золотих медалів стали футболісти з Івано-Франківського інституту нафти і газу. Це було своєрідне повторення фіналу студентського чемпіонату України. І якщо у травні тернополяни віддали першість супернику у серії пенальті, то цього разу зуміли реваншуватися.

“Золоті» медалі отримали: Микола Вірковський (воротар) − 5 матчів (3 пропущених голи), Ростислав Ціх − 5 (2 забиті голи), Андрій Кондзьолка (капітан) − 5 (1 забитий гол), Ігор Козелко − 5 (1), Ігор Пер-дута − 5 (1), Віктор Івегеш − 5 (1), Ігор Сливка − 5, Сергій Ат-ласюк − 5, Роман Годований − 5, Михайло Чмола − 5, Ігор Мединський − 5, Сергій По-лянчук − 5, Роман Граврилюк − 5, Василь Чорний − 4 (1), Андрій Дубчак − 4, Степан Клекот − 4. Готували до євро-форуму тернопільських футболістів тренери Василь Івегеш та Анатолій Назаренко.

Спортивні журналісти інформували про товариську зустріч з міні-футболу під гаслом “Футбол проти наркотиків». На майданчику зі штучним покриттям обласної організації ФСТ “Динамо» силами помірялися лікарі наркодиспансеру та їх пацієнти, котрі лікуються від наркотичної залежності. У першій половині зустрічі володіли ініціативою лікарі, а після перерви їхні суперники відновили рівновагу − 3:3. Учасників матчу нагородили грамотами і призами.

 

19.    Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе при подведении итогов выездного заседания по подготовке к Евро-2012, состоявшегося в Харькове 24 июля, в качестве итогового резюме для общественности было выделено заявление Григория Суркиса о необходимости объединения усилий всех городов в подготовке к ЧЕ, т.к. в противном случае, под сомнение ставится не только формат проведения чемпионата, но и возможность его проведения в Украине (приводились соответствующие высказывания Платини). Также Харьков заверили о выделении в конце июля, начале августа денег для реконструкции аэродромного комплекса.

Мэр Михаил Добкин подтвердил, что Мишелю Платини направлены все  гарантии по подготовке к Евро-2012 в Харькове в соответствии с теми требованиями, которые содержались в письме УЕФА от 14 мая. Самый «больной» вопрос − гостиницы − будет решен, заверил мэр на рабочем совещании по подготовке к ЧЕ на прошлой неделе: «Мы сделаем все, чтобы у УЕФА не было претензий к нашим гостиницам». По его словам, вместо 2 765 номеров, которые требует УЕФА, с официальным туроператором Евро-2012 компанией «TUI Travel PLC» уже подписаны договоры на 3 580 мест (общий профицит составляет 871 номер).

Вручен и первый сертификат о соответствии пятизвездочному статусу − это  гостиница Sun Light Hotel. 38 номеров класса «люкс» частично решают проблемы с размещением гостей во время чемпионата Евро-2012. «Пройдя сертификацию, получив все необходимые разрешения и доказав свое право носить высокое звание пятизвездочной гостиницы, мы сегодня получили сертификат, который официально переправляем в УЕФА, подтверждая наличие в городе Харькове 5-звездочных отелей»,  − сообщил мэр. Финансовые гарантии на оборудование номеров дали хозяева отелей «Чичиков», «Космополит» и «Киевская».

Как сообщил зам.мэра, директор департамента по подготовке к Евро-2012 Виктор Христоев, прошли сертификацию на категорию «4 звезды» гостиницы «Мир» (200 номеров) и «Баден-Баден» (38 номеров), на «3 звезды» − гостиница «Теремок» (22 номера), в которой ведется достройка с дальнейшим переходом в категорию «4 звезды».

Продолжается работа по поиску возможностей строительства новых объектов размещения: согласие на участие в проекте по размещению «семьи УЕФА»  дал ресторанно-гостиничный комплекс «Урарту», сейчас ведется строительство нового гостиничного комплекса, готовится подписание соглашения с туроператором Евро-2012 компанией «TUI Travel Plc».

Мэром подписано официальное распоряжение, согласно которого Александр Ярославский назначен координатором по подготовке Харькова к Евро-2012. Он уполномочен контактировать с центральными органами исполнительной власти, ФФУ и местным организационным комитетом «Евро-2012 Украина» , хотя де-факто он уже давно выполняет эти обязанности.

Харьковская облгосадминистрация направила облсовету предложение рассмотреть возможность выделения 15 млн. грн. на реконструкцию стадиона «Металлист» из общего фонда за счет средств перевыполнения облбюджета, − об этом сообщил первый зам. губернатора Владимир Бабаев. По его словам, бюджет области по итогам семи месяцев был перевыполнен на 5,1%. ХОГА предлагает облсовету распределить эти средства только на медицинские препараты и на завершение первоочередных работ на стадионе. Ранее на реконструкцию стадиона планировалось выделить средства из фонда развития. Как отметил В.Бабаев, в проект реконструкции стадиона были внесены изменения по требованию инспекторов УЕФА. Проект дополнили и отправили на согласование в Минрегионстрой. Согласование еще не закончено. В связи с внесенными изменениями стоимость реконструкции возросла. На согласовании в Кабмине находится проект реконструкции еще одного объекта Евро-2012 − аэродрома Харьковского аэропорта. В проект были внесены изменения, которые касаются второй взлетно-посадочной полосы.

Определенное внимание на прошедшей неделе было вновь уделено вопросам подготовки медучреждений к принятию гостей ЧЕ. Зам. мэра Игорь Шурма вновь вернулся к теме получения у Минздрава вертолета: «В начале августа в Харькове состоится совещание Министерства охраны здоровья, которое будет посвящено подготовке к чемпионату Европы 2012 года по футболу. Во время этого совещания мы в очередной раз будем затрагивать вопрос приобретения вертолета для ожогового центра, который необходим Харькову для своевременной доставки пациентов, а также для создания стандартов обслуживания пациентов, которые требуются при подготовке к Евро-2012». Городская власть еще в 2007 году вышла с инициативой строительства посадочной площадки для вертолета, но при условии, что вертолет будет выделен государством управлению МЧС в Харьковской области.

Сообщалось о качественном улучшении работы скорой помощи, которая теперь работает «как такси» − после оснащения современной системой связи, машины после вызова не возвращаются вновь на базу, а ждут нового вызова на месте. Шесть машин скорой помощи оснащают кондиционерами для комфортной работы медиков. Вообще, Шурма много внимания уделяет качественному улучшению работы именно скорой медицинской помощи, но в целом харьковчане пока еще не ощущают положительных сдвигов в этом направлении.

Реклама

Новой рекламы по Евро-2012 пока не появилось.

СМИ

На прошедшей неделе продолжался  показ рекламного ролика по подготовке Харькова к Евро-2012 на 7-м канале.

27.07.09  «Объектив-новости» (ТРК «Симон») в контексте темы гостиниц к Евро-2012 дал репортаж по четырехзвездочному общежитию юракадемии, которое в рамках работы выездного заседания посетили его участники: все комнаты между собой оборудованы видеотелефонами, каждый болельщик может познакомиться, перезвонить друг другу, также будет видеотелефон на рецепции. Спортивный комплекс, кафе, бар, салон красоты и даже театральный зал − все под одной крышей. Василий Таций, ректор Национальной юридической академии им. Ярослава Мудрого: «Тобто будуть створені ідеальні умови в межах одного комплексу для того, щоб як мінімум 2 тисячі людей нормально поселити, щоб вони мали можливість відпочити, розважитися, отримати допомогу, нормальне харчування і багато чого іншого».

Иван Васюник, вице-премьер: «Ми побачили, що проект студентського гуртожитку може бути розвинений до рівня трьох-, чотирьохзіркового готелю. З одного боку, це дуже допомогло Харкову у виконанні вимог Євро-2012, з іншого − це залишиться для студентів».

28.07.09  «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») дали заявление   Платини на брифинге в Польше о том, что е Евро-2012 готов только Киев.

Президент УЕФА Мишель Платини высказался о том, что в Украине на сегодняшний день принимать чемпионат готов лишь Киев. У других кандидатов есть время до ноября, чтобы предоставить все необходимые гарантии, касающиеся развития необходимой для проведения турнира инфраструктуры.

28.07.09  газета «Вечерний Харьков»   опубликовала материал «Евро-2012: харьковчанам посоветовали не расслабляться» , котором  дается и комментарий Григория Суркиса относительно необходимости сплотить усилия.

Футбольные события

Дисциплинарный комитет объединения профессиональных футбольных клубов Украины «Премьер-лига» оштрафовал ФК «Металлист» (Харьков) на 10 тыс. грн. за нарушение болельщиками команды правил поведения зрителей во время матча 2-го тура Чемпионата Украины за поджог фанатами команды 6 пиротехнических средств, сломанные 45 пластиковых сидений и одно сантехническое оборудование в гостевом санузле. Поведение фанатов остается для клуба проблемой, хотя работа с ними и проводится довольно системная.

 

20.    Херсон

 

Євро-2012

Газета «Маркет плюс» №31, публікує на офіційній сторінці ДП «Херсонстандартметрологія» інформацію «Сертификат − это качество». У ній йдеться про невеликий, рік тому створений, готель «Днепр», який візьме участь у всеукраїнському конкурсі «100 кращих товарів України». Відзначається: «Отметим, что несмотря на необходимость обязательной сертификации предприятий, занятых в сфере туризма, не все спешат пройти эту процедуру. Но тот, кто хочет остаться в этом бизнесе, занять достойное место в сфере предоставления услуг временного проживания в нашей области, а также ориентируется на лидерство в подготовке к «Евро-2012», тот активно сотрудничает с ГП «Херсонстандартметрология» в этом направлении».

Радіо «София»

− Церемонія відкриття стадіону «Донбас Арена» 29 серпня презентує Україну всій Європі, вважає президент італійської компанії K-Events − організатора шоу Марко БАЛІЧ. Про це він сказав на прес-конференції в Донецьку.

Присутній на прес-конференції директор з експлуатації стадіону «Донбас Арена» Олександр АТАМАНЕНКО також повідомив, що в церемонії відкриття стадіону, яка триватиме близько двох годин, «однозначно, будуть елементи футболу за участю футбольної команди «Шахтар». Ціна квитка, за його словами, починатиметься від 100 грн., вартість найдорожчих квитків поки оговорюється.

О.АТАМАНЕНКО не став називати імена VIP-гостей, які запрошені на це шоу, але зазначив, що для них вже заброньовано 1,4 тис. квитків.

− Експерти УЄФА 31 липня перевірять стан і реалістичність планів підготовки аеропортів чотирьох українських міст-претендентів на проведення фінальних матчів чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це поінформував віце-прем’єр-міністр України Іван ВАСЮНИК під час семінару-наради з питань підготовки інфраструктури приймаючих міст.

− 10-11 грудня Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) оголосить остаточне рішення щодо міст, які прийматимуть матчі фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року. Про це повідомляє офіційний сайт організації. Саме в ці дні на острові Мадейра (Португалія) відбудеться засідання Виконавчого комітету УЄФА, який і ухвалить рішення про розподіл та кількість міст-господарів чемпіонату.

Футбол

У серпні поновляться ігри 2-го кола в 1-й та 2-й лігах чемпіонату по футболу області та Херсона. Зараз проходять тренувальні збори «Кристала», йдуть планові роботи на стадіоні «Кристал». Поля стадіонів «Майстер С» та «Старт» підтримуються колективами, що їх орендують.

Місцевий жіночий футбол

Як відомо, херсонський жіночий клуб «Южанка», який останні роки радував своїми виступами в національних чемпіонаті та кубку, цього сезону через повну відсутність фінансування не грає. Головний тренер команди Олексій Борщенко віддав чотирьох провідних гравців в оренду іншим клубам для того, щоб вони не втратили своєї ігрової форми. Так, Юлія Ємельянова, Іветта Петер та Тетяна Романенко поки що тимчасово захищають кольори російського клубу «Енергія» з Воронежа, а Марія Душеїна виступає за маріупольську «Іллічівку». «Я ніяк не можу зрозуміти − чому на фут-зал депутати в цьому році виділили 60 тисяч гривень, а на постійних учасників чемпіонату України, на команду, із якої вийшли дві збірниці, котрі вперше в історії братимуть участь у чемпіонаті Європи, не дали жодної копійки, − із здивуванням говорив Олексій Борщенко. − Хто розуміється і знає херсонський спорт, той зможе об’єктивно порівняти і сказати, що собою являє жіночий футбол та футзал і хто, власне, у нього грає». Як стверджував головний наставник команди, якщо і наступного сезону місцева влада забуде про жіночий футбол, то орендованих гравців повернути не вдасться. За словами Олексія Борщенка, його брат Володимир, який вважається одним із кращих тренерів з жіночого футболу в Україні, нарешті знайшов роботу. Нагадаємо, що ми не одноразово писали про те, як талановитий тренер, банально став нікому не потрібен у Херсоні, але попри низку пропозицій з інших регіонів України, Росії, Польщі Володимир Борщенко залишався вірним своєму рідному місту. Тож після довгих поневірянь він був прийнятий на роботу у фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» на півтора оклади. Звичайно, тих умов, яких заслуговує наставник немає і, судячи зі ставлення до жіночого футболу у Херсоні, навряд чи будуть... Тим часом визначився володар кубка України з жіночого футболу. Ним стала чернігівська «Легенда», котра у фінальному матчі обіграла «Житлобуд» з Харкова з рахунком 1:0.

А збірна України продовжує готуватися до чемпіонату Європи 2009 року, перевіряючи свої сили у товариських матчах. В одному з них двічі відзначилася колишня вихованка Володимира Борщенка Ольга Бойченко. Вона забила у ворота своєї теперішньої команди чернігівської «Легенди», а збірна здобула легку перемогу − 5:0. Як пише сайт федерації футболу України, наставник національної команди залишився задоволений п’ятиденним збором. «Я ще раз пересвідчився у великому бажанні дівчат захищати честь своєї країни, а також у високому рівні їхньої готовності. Звісно, дуже важливо, що підчас спарингів гравцям вдалося уникнути травм», − підкреслив Анатолій Куцев. Нагадаємо, до Фінляндії, де з 23 серпня по 10 вересня пройде чемпіонат Європи, українки вирушать 20-го числа.

Ця інформація була опублікована в газеті «Херсон-Маркет» та подана слухачам на обласному радіо «Таврія».

Політика

Враховуючи, що не за горами вибори у місцеві ради, стало помітно, що спортивна тема в Херсоні посяде почесне місце. Вже зараз, враховуючи відсутність повноцінного плавального басейну, опозиційний нинішньому меру Херсона рух − «Відродження Херсона» − ставить на співпрацю з Яною Клочковою, проштовхуючи ідею створення такого  басейну. Так само інший потенційний кандидат на посаду мера виставляє біг-борди на фоні футбольної команди.

Дитячі всеукраїнські змагання

Херсонська обласна організація ВФСТ «Колос» АПК України  розповсюдила прес-реліз за підсумками проведення суперфінальних змагань Всеукраїнських літніх юнацьких і молодіжних сільських спортивних ігор 2009 року під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» з футболу на Кубок «Золотий колосок-2009»

З 26 червня по 26 липня в місті Скадовську на стадіоні «Колос» навчально-спортивної бази «Скадовськ» товариства «Колос» проходили запеклі футбольні баталії суперфінальних змагань Всеукраїнських літніх юнацьких і молодіжних сільських спортивних ігор 2009 року під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» з футболу на Кубок «Золотий колосок-2009». Фінансову підтримку участі команд в змаганні надало управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації (начальник В.Д.Трамбовецький).

Ці змагання проводились серед команд дівчат у двох вікових групах − 1996 та 1997-1998 років народження та серед команд юнаків у трьох вікових групах − 1998-1999 років народження, 1997 років народження та 1996 років народження Змагання у всіх вікових групах проводились за правилами Клубу «Шкіряний м’яч» (команди грали поперек стандартного футбольного поля на майданчиках розміром 60 м х 40 м, склад команди на полі − 9 чоловік, дозволені зворотні заміни).

Всього у цьому змаганні взяло участь 102 команди, а це більше 1500 учасників, майже з усіх регіонів нашої країни. Кризові явища в економіці і як наслідок у соціальній сфері нашої держави відбилися і на масовості цих змагань. У поточних змаганнях взяли участь на 23 команди менше, ніж у минулорічних.

Херсонщина була представлена 8 командами (на 1 більше, ніж у минулому році). У цьогорічному змаганні взяли участь дві команди дівчат нашої області, а в минулорічному жодної. Але деякі друковані засоби масової інформації подали невірну інформації про участь лише однієї дівочої команди.

На жаль, жодна з наших команд не стала призером змагань, хоча в минулорічному  змаганні команди юнаків 1997-98 років народження «Майстер-С» смт. Антонівка м. Херсона та юнаків 1996 року народження «Колосок» с. Любимівка Каховського району були бронзовими призерами.

Але три  команди області посіли досить високі місця − п’яті: це команда дівчат 1996 року народження «Фермер» Цюрупинської ДЮСШ «Золота нива» та команди юнаків 1997 року народження «Майстер-С» смт. Антонівка м. Херсона і «Інтернат» Скадовської школи-інтернат І-ІІ ступеня. «Фермер» та «Інтернат» взагалі дебютанти змагань Всеукраїнського рівня і тому результат їх виступу можна назвати вдалим.

Хоча жодної нашої команди не було серед призерів змагань, але завдяки тому, що ми виступали у всіх номінаціях «Золотого колоска-2009» і три команди посіли високі п’яті міста, обласна організація ВФСТ «Колос» АПК України зайняла також V місце у загальнокомандній першості суперфінальних змагань Всеукраїнських літніх юнацьких і молодіжних сільських спортивних ігор 2009 року під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» з футболу на Кубок «Золотий колосок-2009».

Але спортивні результати не головне у цих змаганнях. Головне − це пошук та відбір талановитих перспективних юних сільських футболістів з метою передачі їх до спеціалізованих навчальних футбольних закладів для подальшого підвищення спортивної майстерності. Тому скаути-селікціонери спортивних шкіл відомих професійних футбольних клубів  залишилися зодоволеними, запросивши на на перегляд та навчано-тренувальні збори в свої навчальні заклади декілька юних сільських футболістів.

Ще немаловажним результатом цих змагань є те, що їх учасники не тільки шліфували свою спортивну майстерність, але й змістовно відпочивали − купалися на морі, засмагали, загартовувалися, взагалі оздоровлювалися, а також знайомилися між собою та віднаходили собі нових друзів.

Та й бюджети міста Скадовськ та місцевих підприємців за цей місяць поповнився не однією сотнею тисяч гривень, що також не маловажно для економіки та соціального розвитку міста, району і області.

 

21.    Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою до «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Хмельницької області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій про наближення чемпіонату Європи з футболу та підготовку до «Євро-2012» у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Спортивна громадськість області напередодні розширеного засідання колегії обласної держадміністрації провела „артпідготовку» проти керівництва обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту. Після брифінгу в обласній федерації футболу, на якому ішлося про брак підтримки дитячо-юнацького футболу з боку начальника управління Олександра Яков’юка та підпорядкованого йому відділу спорту, через ЗМІ забило тривогу керівництво ДЮСШ товариства „Спартак». Вони також звинувачують Олександра Яков’юка у штучному обмеженні фінансування, що невпинно наближає школу до закриття.

У своєму ж виступі на засіданні колегії ОДА Олександр Яков’юк накидав критичних стріл у бік керівництва управлінь та відділів освіти, а також спортивних товариств „Колос» і „Спартак», у підпорядкуванні яких працюють ДЮСШ. За його словами, секції легкої атлетики та футболу у дитячо-юнацьких школах не демонструють тієї віддачі, на яку управління сподівається з огляду на фінансування. За винятком ДЮСШ товариства „Динамо», у інших спостерігається формалізм, фінансування зарплат керівникам секцій, котрих фактично немає.

Міська влада обласного центру, звітуючи про виконання програми розвитку фізичної культури та спорту, наголосила, що приділяє розвиткові наймасовішого виду спорту − футболу. Наприклад, поки керівництво обласної федерації футболу уже два роки твердить про закуплену високоякісну газонну траву і що от-от зможуть приймати у Хмельницькому матчі чемпіонату області та кубкові ігри на орендованому в політехнічного коледжу стадіоні, місто за рік облаштувало два великі футбольні майданчики зі штучним покриттям. І хоча таких же планується ще два, умов для розвитку великого футболу в обласному центрі бракує. Адже навіть професійна команда приймає гостей не на клубному стадіоні, а на комунальному.

Таким чином, футбол у Хмельницькому заганяється у рамки майданчиків зі штучним покриттям.

Команда майстрів

Із рахунком 0:0 закінчився перший матч нового сезону в групі „А» Другої ліги Чемпіонату України за участю хмельницького „Динамо», яке приймало команду ПФК „Миколаїв». Гості приїхали у Хмельницький за трьома очками, сподіваючись скористатися знекровленням господарів внаслідок ДТП. Після автокатастрофи, у яку потрапив автобус із командою футболістів 18 липня, Якубовський, Шолін та Лемішевський − гравці, кого Віктор Муравський планував ставити в основу як найпотужніших, − перебували ще в реанімації, а решта не зовсім відійшла від шоку.

У миколаївців зі складом не було проблем. У «Динамо» ж можна виділити хіба що Олександра Каліцького, який перейшов з молдовського «Ністру». А решта − одна молодь, яка майже ніде не грала. Чому ж так? Грошей на придбання футболістів немає, а вільні агенти до Хмельницького їхати не хочуть (у тому ж Миколаєві умови значно кращі).

Найбільшою проблемою хмельничан стала середня ланка, де в основі з’явилися одразу ж двоє нових футболісти − Маліцький та Солонинко. Звісно, останній гравець не новачок, але ігрової практики Ярослав у свої 18 років не мав. Та й в захисті вийшов Анатолій Шляховий, який тільки набирає свою форму після травми.

З перших хвилин „динамівці» „закрилися». Були хвилини, коли на початку другого тайму вони зайняли і контролювали центр, було декілька потенційно небезпечних вилазок, але потенційними вони й залишилися. На воротах „пораненої» команди грав надійно Козіброда.

Якби ж «Динамо» забило, це було б доволі жорстоко по відношенню до гостей, які приїхали перемагати. Щоправда, не перемогли саме завдяки хмельницьким футболістам, які віддали всі сили, щоб завадити гостям поїхати з Хмельницького з трьома очками.

 

22.    Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Події

Відбулось випробування першого енергетичного блоку Новодністровської ГАЕС.

Гідроагрегат був запущений майже на 70% навантаження і працював близько півтори години. Верхнє водосховище найбільшої в Європі акумулюючої станції було затоплене водою більше, як на 3 метри, що відповідало проектній відмітці.

Цю подію голова Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Куліш, зустрівшись з пресою, охарактеризував як найголовнішу в економічному житті області. Губернатор додав, що «все готово для того, щоб уже в вересні провести кінцевий запуск в генераторному режимі, щоб перший енергоблок експлуатувати на повну проектну потужність».

Нагадаємо, Новодністровська ГАЕС − найбільша гідроакумуляція в Європі, і з її запуском Україна матиме найбільший енергетичний ресурс. Її будівництво триває з 1980-го року, а зараз, після втручання Президента України, візиту Прем’єр-міністра України перший етап нарешті завершився, і енергоблок готовий працювати на економіку держави. «Увага до цього об’єкту дуже велика, і з точки зору міжнародної спільноти також», — підкреслив В.Куліш. Тому на об’єкті була проведена міжнародна екологічна експертиза, відбулися громадські слухання, в яких голова Чернівецької ОДА брав участь, а також мав зустріч з колишнім прем’єр-міністром Молдови. «Це об’єкт підвищеної небезпеки, і увага до нього буде завжди, − констатував Володимир Куліш. — Але підвищення рівня безпеки − це завершення будівництва. Сьогодні об’єкт функціонує, живе, на ньому працюють люди». Усі відповідальні особи дають високу оцінку тим проектним рішенням, які були прийняті. Ця тема набуває все більшої актуальності напередодні проведення Євро 2012.

Місцевий футбол

Місцева преса звертає увагу на вдалий старт ФК «Буковина» у першості України 2009-2010 років. Підопічні Миколи Трубачова перемогли на виїзді ФК „Львів − 2» − 3:1. В засобах масової інформації наголошується, що «Буковина» має за мету вийти в першу лігу. Головним героєм матчу став новачок команди Владислав Коробкін, якому вдався хет-трик. Віце-президент клубу Валерій Королянчук в експрес-інтерв’ю пресі зазначив, що буковинці переважали суперників практично у всіх компонетах гри. І хоча «Львів-2» далеко не найгрізніший суперник в групі, «але переможний старт все одно дуже приємний і важливий у психологічному плані. Як і дуже важлим є наступний поєдинок проти вінничан, які теж націлені на вихід до І ліги»,— зазначає В.Королянчук.

3-8 серпня на Буковині проводитиметься VІІІ етап юнацького футбольного європейського турніру «Чотири регіони для Європи».

Турнір проводиться відповідно до спільної заяви «Чотири регіони для Європи» округу Швабія (Німеччина), департаменту Майєнн (Франція), Сучавського повіту (Румунія), Чернівецької області (Україна), підписаної 3 червня 2000 року в м.Аугсбург (Німеччина). У рамках заходу заплановані спортивні змагання за участю представників чотирьох партнерських регіонів. Оьлдержадміністрація запрошує на турнір представників засобів масової інформації.

Зокрема, 5 серпня, на стадіоні «Буковина», о 16.00-16.30 відбудеться урочисте відкриття турніру, о 16.45-18.10 − матч «Сучава-Майєнн», о 18.15-19.40 − матч «Чернівці-Швабія». Наступного дня, 6 серпня, на стадіоні «Буковина», о 10.00-11.25 у футбол зіграють Швабія та Сучава, об 11.30-12.55 − Чернівці та Майєнн. 7 серпня, на стадіоні «Буковина», о 15.30-16.55 − матч «Майєнн-Швабія», о 17.00-18.25 − матч «Чернівці-Сучава», 18.30-19.20 − матч представників офіційних делегацій, 19.30-20.00 − урочисте закриття турніру, церемонія нагородження.

Завершився попередній етап чемпіонату України футболу серед ветеранів. У своїй групі чернівецька команда «Гріко-Гол» на заключний матч не змогла виїхати до Малина через поломку автобуса, тому їй зарахована технічна поразка .

Завершилося 1-е коло чемпіонату Кіцманського району з футболу. У заключному матчі ФК «Іванківці» грав у Мамаївцях. Гості здобули впевнену перемогу з рахунком 5:2 .

Контракт з ФК «Буковина» підписав 22-річний вихованець буковинського футболу Сергій Ільїн. Преса звертає увагу на те , що Сергій грав у футбол у Чернівецькій ДЮСШ № 2, де його тренером був відомий у минулому гравець «Таврії» та «Буковини» Юрій Лепестов. Ільїн закінчив футбольну академію «Шахтаря». Чернівчанина у Донецьку тренував Олександр Фундерат. Зараз пан Фундерат працює наставником «Шахтаря-3».

 

23.    Чернігівська обл.

 

ЄВРО 2012

На цьому тижні тема підготовки до ЄВРО-2012 у ЗМІ області не висвітлювалася. Не помічено і використання логотипу Євро 2012.

Футбол

ЧЕМПІОНАТ ЧЕРНІГІВЩИНИ: ЗІГРАНО ПЕРШЕ КОЛО

Головною подією футбольного життя Чернігівщини стало завершення ігор першого кола чемпіонату області серед команд вищої ліги. Особливих несподіванок не сталося, лідери минулих сезонів «Єдність-2» Плиски та «Полісся» Добрянка, хоча і зазнали незапланованих втрат на старті, зуміли на проміжному фініші очолити турнірну таблицю. І саме ці команди, як і торік розіграють звання чемпіона. Інші колективи зосередять свою суперечку за бронзові нагороди.

Витоки вже звичного лідерства «Єдності-2» та «Полісся» знаходяться у відмінній організації тренувальної роботи клубів, пошуку молодих талантів, ефективній діяльності ФК та президентів. Невипадково ці ФК мають власні сайти в Інтернеті. Стадіони цих клубів одні з найкращих в області. Постійно про досягнення команд розповідається у ЗМІ.

Іншим командам складно змагатися з лідерами. Скажімо, футболісти ФК «Славутич» обділені увагою мерії Славутича, а тому на знак протесту  один із матчів на власному стадіоні зірвали − не вийшли на поле.

Чемпіонат області з футболу

1

ФК»Єдність -2»(Плиски)

27

2

ФК»Полісся»(Добрянка)

21

3

ФК»Шина»(Чернігів)

19

4

ФК»Агротрейд» (Припутні)

18

5

ФК «Ніжин» (Ніжин)

18

6

ФК»Авангард»(Корюківка)

14

7

ФК»Ревна» (Семенівка)

13

8

ФК»Куликівка»(Куликівка)

9

9

ФК»Славутич» (Славутич)

8

10

ФК»ЮСБ» (Чернігів)

8

11

ФК»Юність» (Чернігів)

ВБОЛІВАЛЬНИКИ «ДЕСНИ»  У ТРИВОЗІ

Останні події в житті ФК «Десна» аж ніяк не вселяють оптимізму вболівальникам команди. Невмотивовані зміни в керівництві, брак виконавців, слабенькі результаті на старті призвели до значного зменшення кількості глядачів на трибунах. А головне − безбарвна якість гри «Десни» та надмірна політизація керівництва відлякує вболівальників. Після нічиєї з Севастополем, віце-президент ФК В.Сулим добалакався, до того, що звинуватив у цьому мера Чернігова О.Соколова та всю міську владу. Зрозуміло, що тут більше інтриг, пліток, а не дійсного стану речей. І чернігівці запитують, а не чекає «Десну» доля черкаського «Дніпра», який припинив своє існування. У нашому не прогнозованому житті все може трапитися.

Підписатися на новини