Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ФУТБОЛ

«...і тут Остапа понесло»

Ганна Ткаченко

Football.unian.net

04.08.09

Є така стародавня притча. Попросив якось скорпіон черепаху перевезти його через річку. Спочатку черепаха відмовлялася, але скорпіон упрохав-таки і навіть дав слово, що не ужалить її. Всю дорогу скорпіон смирно сидів на спині у черепахи, але на самому березі все ж таки боляче її ужалив. Коли черепаха обурилася такій підступності, він відповів: «Адже я скорпіон, і всіх жалити − моя природа».

Так само вирішили поводитися керівники футбольної Української Прем`єр-ліги (УПЛ), що ополчилися на Федерацію футболу, не дивлячись на вкрай лояльну позицію, зайняту нею в конфлікті, що розгорівся, навколо УПЛ. Рубікон був перейдений (від регулярного миготіння на телеекранах і на сторінках друкованих ЗМІ − до відкритих нападок) після засідання Виконкому Федерації, що відбулося 10 липня. Воно було терміново скликане, щоб до набрання законної сили рішення Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання недійсної державної реєстрації Прем`єр-ліги, виробити можливість збереження нею свого статусу юридичної особи, а також статусу організатора чемпіонату України з футболу з укладенням відповідного Договору з Федерацією. Залучені досвідчені юристи і вчені змогли-таки побудувати єдино можливу в даній надзвичайно складній ситуації цивільно-правову конструкцію «відкладальної умови»: УПЛ було надано 30 днів на те, щоб привести свої засновницькі документи в сувору відповідність з чинним законодавством України, після чого заново перереєструватися. Таким чином, замість протистояння, що очікувалося, здавалося б, намічався конструктивний мир і чергова пропозиція про подальшу співпрацю.

Але недаремно говорять, що жодна хороша справа не залишається безкарною. Як «подяка» керівники УПЛ, подібно до того скорпіона з притчі, почали жалити Федерацію. Ролі розподілилися так: В.Данілов (формально він вважається президентом Прем`єр-ліги, але не може бути таким через: а) рішення контрольно-дисциплінарного комітету, що визнав його обрання нелегітимним; б) свого статусу народного депутата, що забороняє займатися поєднанням депутатських обов`язків) продовжив «окуповувати» ЗМІ, а Генеральний директор УПЛ М.Бондарєв виступив із заявою про оскарження згаданого рішення Виконкому Федерації.

Особливо зупинятися на самій Заяві сенсу немає. По-перше, висококваліфіковані юристи, залучені до її оцінки, так і не змогли остаточно осягнути юридичний сенс висловлених в цьому документі претензій. Зайве підтвердження правової неписьменності юристів Прем`єр-ліги, що раніше «відзначилися» при складанні Статуту цієї організації, через що, власне, її реєстрація і визнана недійсною. По-друге, його відверто неповажний тон, з істеричною фразеологією, масою безпідставних заяв і абсурдними звинуваченнями, явно переходить всі межі етики і цивілізованого спілкування. Як говорили класики: «...і тут Остапа понесло».

Необхідно відзначити, що М.Бондарєв був особисто присутній на засіданні Виконкому Федерації і не висловлював ніяких заперечень з приводу нині оскарженого ним рішення. Більш того, він сам запропонував 30-денний термін для упорядковування засновницьких документів УПЛ, а після цього тричі направляв до Федерації відповідні запити і в жодному з них не ставив під сумнів законність ухваленого рішення. Хоча, на сьогоднішній день М.Бондарєв уже не є Генеральним директором Ліги − його перевели на спеціально придуману для нього посаду виконавчого директора, яка була відсутня у торішньому штатному розкладі, − він як і раніше залишається одним з керівників УПЛ.

І продовжує разом з В.Даніловим нагнітати через ЗМІ істерію й ажіотаж навколо Прем`єр-ліги, нескінченно тиражувати безвідповідальні заяви, що завдають шкоди інтересам національного футболу. Почалися навіть погрози звернутися до УЄФА зі скаргою на Федерацію. Тобто, в наявності не просто невміння, а до всього іншого, явне небажання вести конструктивний діалог.

А все лише через те, що Виконком також запропонував організувати і провести нові вибори президента УПЛ, але цього разу − в суворій відповідності з регламентом, який затвердили самі ж власники клубів: голосують виключно вони, а не їх зами чи якісь «довірені особи», тобто − тільки власники команд вищої ліги. Крім того, Федерація заявила, що для неї принциповим є питання дотримання процедури виборів, а не прізвище їх переможця. Інтереси українського футболу вимагають, щоб ця фігура, перш за все, була вибрана законно і була повністю легітимною. Зрозуміло, що в такій ситуації у В.Данілова немає абсолютно жодних шансів, ось він і намагається утриматися в насидженому кріслі всіма можливими способами.

Звичайно, про вітчизняний футбол краще всього говорити тільки хороші речі, особливо після завоювання «Шахтарем» Кубка УЄФА і перемоги юнацької збірної України (U-19) на чемпіонаті Європи. На жаль, останнім часом виходить це не завжди, оскільки досягнуті успіхи затьмарюють абсолютно бездумні, нез`ясовно зухвалі, принципово деструктивні  дії керівництва Прем`єр-ліги. Ці чиновники−дилетанти від футболу, не здатні зробити що-небудь корисне, не тільки остаточно підривають і без того невисокий авторитет даної організації, але й намагаються внести розбрат і сум`яття до всього футбольного господарства країни, ставлячи під загрозу першість України, що недавно розпочалася.

Вихід же з виниклої конфліктної ситуації дуже простий. Його стисло і, разом з тим, ємко озвучив у недавньому інтерв`ю президент «Металіста» О.Ярославський: «Треба вигнати Данілова, і все». Ну, а проблеми, що накопичилися, вирішать самі власники клубів вищої ліги, виробивши ту концепцію УПЛ, яка відповідатиме їх бажанням і їх баченню узгоджених шляхів реалізації поставлених цілей. Заразом і підберуть дійсно гідну і професійну кандидатуру на пост президента Прем`єр-ліги.

Зрозуміло, що ні за яких обставин Федерація футболу не дозволить ставити під сумнів проведення чемпіонату країни, чого своїми діями, схоже, прагнуть В.Данілов, М.Бондарєв і їх однодумці, що взяли на озброєння гасло: чим гірше − тим краще. Ось тільки їх зусилля, крім описаного вище, можуть ще й завдати серйозної шкоди міжнародній репутації України, що вкрай небажано напередодні підсумкового рішення УЄФА по Євро−2012.

+++
ЕВРО-2009

 

 

Урожайный год донецкого футбола

Ян Кравцов

Ura.dn.ua

04.08.09

Сборная Украины выиграла молодежный чемпионат Европы, а сама Украина, как страна, доказала, что может, хочет и умеет проводить такого рода турниры на высоком уровне. Не без нервотрепки, конечно, но на то он и первый опыт, чтобы остаться в памяти как безумный выброс адреналина. Это замечание справедливо и по отношению к организаторам турнира, и к украинской команде.

Донецк и Мариуполь не просто провели чемпионат Европы U19, но и установили новый рекорд посещаемости − 100,4 тыс. болельщиков побывало на играх юношеских сборных. Предыдущий рекорд был установлен в Австрии, где на матчи молодежных команд сходили 75 тыс. тамошних бюргеров. Украинская команда, в свою очередь, завоевала первый европейский трофей на уровне сборных. Теперь все вздохнули с облегчением и радостно подсчитывают дивиденды: футболисты − премиальные от Суркиса, организаторы − денежные бонусы от УЕФА.

2009-й год в историю независимой Украины может войти как самый урожайный год отечественного футбола. Нам, как патриотам родного края, особенно приятно, что ко всем этим достижениям Донбасс имеет самое непосредственное отношение. Кубок УЕФА от донецкого «Шахтера» и титул континентального чемпиона, завоеванный на газоне донецкого же стадиона «Олимпийский». До конца года, кстати, еще есть простор для новых рекордов − в конце августа «Шахтеру» предстоит сразиться за Суперкубок Европы с испанской «Барселоной». Пока эти клубы сражаются только за защитника «горняков» Дмитрия Чигринского, который, кстати, в свое время «сверкнул» на аналогичном юниорском соревновании…

Самое время заново, не спеша, вспомнить весь путь, которым шла к победе команда Юрия Калитвинцева…

ШВЕЙЦАРИЯ − УНИЧТОЖИТЕЛЬ НЕРВНЫХ КЛЕТОК

На стадии группового турнира довелось заметить странную закономерность − чем лучше играла сборная Украины, тем меньше промахов и недочетов замечали за оргкомитетом. Кто кого заряжал энергией, энтузиазмом и волей к победе − неизвестно. Возможно, это был взаимный процесс. Возможно, эти вещи вообще никак не связаны, но…

Но факт остается фактом: наибольшее количество критических публикаций в свой адрес организаторы Евро-2009 получили после первого игрового дня, после откровенно блеклой, особенно на фоне последующих матчей, игры сборной Украины против Словении. Организаторов критиковали за проблемы с билетами и городскими дорогами, некоторые издания сетовали на плохо поставленную работу со СМИ. Оргкомитет, надо отметить, на критику отреагировал и провел работу над ошибками.

После первой игры со Словенией в среде донецких болельщиков царили, главным образом, упадочнические настроения. Здесь помнили прошлогоднее выступление юношеской сборной U17 на турнире имени Банникова, где подопечные Александра Головко выступили невыразительно, к тому же не сумели преодолеть даже группового этапа соревнований.

За свои победы − как за рекорд посещаемости, так и за добытый трофей − украинцы должны горячо благодарить англичан. Во-первых, именно результативная ничья против сборной Англии (игра закончилась со счетом 2:2) помогла, как показалось со стороны, нашей команде поверить в свои силы. Хотя Юрий Калитвинцев утверждает, что еще во втором тайме матча со Словенией он увидел всю силу своих подопечных. Тренер списал неудачный дебют на волнение игроков, которые впервые вышли на поле при таком количестве болельщиков. «Давление трибун, их поддержка мешала нам, пожалуй, только в первом матче, когда ребята сильно волновались. Болельщики, с их теплотой, с их отношением к нашей команде были нам не на руку. Зато потом перед каждым матчем ребята сами ждали, сколько же придет людей. Я думаю, они получили бесценный опыт игры при полных трибунах», − сказал Калитвинцев уже после финала.

Во-вторых, этот же матч группового этапа против сборной Англии вернул на стадионы зрителей. В Донецке − точно. В Мариуполе, где местная публика не избалована еврокубковыми матчами «Ильичевца», футбольные арены стабильно заполнялись практически полностью. Болельщики из «шахтерской столицы» стали ходить на стадион только тогда, когда поняли, что есть за кого болеть.

Матчи со швейцарскими командами всегда превращаются в тяжелое испытание для нервной системы украинских болельщиков. На чемпионате мира 2006 года в плей-офф чаша весов колебалась то в одну, то в другую сторону до последнего удара в серии пенальти. После победы команды Блохина многие зрители утерли пот и долго не могли отдышаться, как будто это они только что отбегали основное и дополнительное время, а не Шевченко и Ко. На Евро-2009 было примерно то же самое. Интрига сохранялась до самого конца матча, пока на последних минутах Сергей Рыбалка не решил судьбу сборной Украины. И пускай наставник швейцарцев Клауд Риф постоянно кокетничал и повторял, что «Швейцария − маленькая страна», и приехала на турнир «без особых амбиций», его футболисты продемонстрировали отменные бойцовские качества и особый талант сжигать нервные клетки зрителей в промышленных объемах…

ТРОИЦА ГРИГОРИЯ СУРКИСА

А потом трудовые будни закончились и началась феерия. Потрясающий полуфинальный матч против сборной Сербии, выигранный украинской сборной со счетом 3:1, и… Финал! Украина получила возможность посоревноваться за один из престижных европейских трофеев, хоть и на юниорском уровне.

Позволим себе процитировать собственный репортаж с финального матча: «Интерес к матчу был настолько высоким, что под стадионом «Олимпийский» можно было увидеть нечто совсем уж невероятное для таких турниров − билетных спекулянтов. Кассы и палатки распространителей билетов осаждали толпы болельщиков. В итоге команды вышли на поле при полных трибунах. На «Олимпийском» собралось более 25 тысяч болельщиков − больше, чем пару дней назад пришло на игру донецкого «Шахтера» против румынской «Тимишоары» в квалификации Лиги Чемпионов»…

Финал молодежного чемпионата получился настоящим, можно даже сказать − «взрослым». По-взрослому − эмоционально, но в то же время грамотно − играли футболисты. Справедливости ради заметим, что достойно выступили игроки обеих команд. Трибуны болели за своих также «по-взрослому». Не как на молодежном чемпионате, а как в финале чемпионата Европы!

На первых же минутах финального матча Денис Гармаш открыл счет. Однако после этого, кажется, до украинских игроков наконец-то дошло, что это не сон, это и вправду финал Евро-2009, а на трибунах и в самом деле собрались более 25 тыс. болельщиков. Футболисты, казалось, вспомнили мандраж первой игры… «В перерыве мы им сказали всего одно слово: «Успокойтесь». Правда, сказали несколько громче, чем я вам сейчас говорю», − поделился после матча наставник украинской команды Юрий Калитвинцев.

Во втором тайме сборная Украины, выслушав громко сказанное слово «успокойтесь», успокоилась настолько, что снова забила гол на первых минутах. Дмитрий Коркишко со штрафного удвоил преимущество нашей команды. «Бросил как рукой» − так обычно описывают подобные ювелирные удары.

Свои порции поздравлений и комплиментов получили оба триумфатора − и сборная Украины, и организаторы турнира. «Хочу поблагодарить всех людей, которые организовали эти фантастические соревнования. Не так давно я говорил, что по пятибалльной шкале я могу оценить подготовку чемпионата на твердую четверку. Но теперь, когда соревнования закончились, четверка превратилась в пятерку. Отчеты, которые мы получали от всех команд − очень позитивные… В докладе УЕФА не будет ничего негативного», − пообещал после окончания турнира Негрони.

«Только в прошлом месяце я стал исполнять обязанности представителя комитета детско-юношеского и аматорского футбола УЕФА. За это время я успел вручить кубок испанской команде… Потом в Мальме мы с Мишелем Платини награждали сборную Германии, которая выиграла европейский чемпионат среди 21-летних. На «домашнем» Евро я третий раз вручал призы финалистам. Бог любит троицу, и так получилось, что чемпионом стала именно украинская команда. Сбылись все ожидания и мечты, возлагаемые на эту команду», − не скрывал своей радости президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис.

Украинские юные футболисты своим примером доказали, что воля к победе может преодолеть любые объективные и субъективные трудности. Надеемся, что таким же энтузиазмом заразятся все, кто отвечает за подготовку Украины к Евро-2012. и, самое главное, чтобы они, ответственные товарищи, энтузиазм этот направили в нужном направлении. Дорогущих автобанов, покрытие которых выдерживает ровно до весны, у нас и так хватает…

+++
ЕВРО-2012

Дефицит пятизведочных номеров, необходимых для Евро-2012 в Донецке, сократился до 450

Ostro.org

04.08.09

Дефицит гостиничных номеров в Донецке, необходимых для проведения в городе матчей Чемпионата по футболу 2012 года, сократился до 450 номеров. Такую цифру назвал Донецкий городской голова Александр Лукьянченко сегодня на пресс-конференции.

«За прошедшую неделю в двухстороннем порядке руководители гостиниц города Донецка подписали договоры с TUI Travel (официальным туроператором Евро-2012 компанией TUI Travel PLC − «ОстроВ»). Это плюс 512 номеров. В одностороннем порядке мы еще отправили на рассмотрение 1 100 номеров. И область на 559 номеров также подписала договора», − сказал мэр.

В настоящее время в дефиците остается 450 номеров категории «пять звезд». «В этот объем не входят гостиницы, которые будут строиться», − отметил А. Лукьянченко.

+++

Львів надав УЄФА гарантії по аеропорту

City-adm.lviv.ua

04.08.09

Львівський міський голова Андрій Садовий надіслав президенту УЄФА п. Мішелю Платіні письмові гарантії, що стосуються реконструкції львівського летовища. Нагадаємо, однією з вимог УЄФА після проміжного рішення Бухарестського засідання виконкому УЄФА щодо міст-господарів Євро-2012 було надання гарантій по аеропорту до 31 липня.

«Звичайно, що більшість питань, що стосуються львівського та допоміжних аеропортів належить до компетенції Міністерства транспорту та зв'язку України. Але ми мусимо надавати такі гарантії як місто-господар. У листі вказані чіткі графіки, суми та джерела фінансування, а також здійснені на сьогодні кроки. Наша інформація базується на документах, які ми отримали з Мінтрансу. Якщо все відбуватиметься відповідно до цих графіків, львівський аеропорт вийде з «червоної» зони ризику. Нагадаю, що на сьогодні лише один з об'єктів підготовки Львова до Чемпіонату перебуває у найвищій, «червоній» зоні ризику − це власне аеропорт. По стадіону, готелях проблем немає. Тому уряд має підійти до цієї справи з повною відповідальністю. Все, що стосується зобов'язань громади міста по аеропорту − а саме оформлення документів, передача земельних ділянок − ми виконали. Слово за державою», − прокоментував міський голова Андрій Садовий.

+++

Світовий лідер з аудиту готуватиме концепцію забудови території довкола стадіону до ЄВРО 2012

City-adm.lviv.ua

04.08.09

Львівська міська рада уклала угоду із компанією Ernst & Young (Ернст енд Янг) щодо підготовки концепції забудови території довкола стадіону до ЄВРО 2012. Компанія Ernst & Young є однією із чотирьох найбільших у світі аудиторський компаній.

«Ця угода стосується розробки концепції забудови території довкола стадіону. Над цією концепцією багато було роботи Львівської міської ради. Але для інвестора фаховий висновок компанії міжнародного рівня є визначальним. Тому ми знайшли можливість співпрацювати із такою відомою компанією», − говорить міський голова Львова Андрій Садовий.

Компанія здійснить опис та аналіз концепції інвестиційного Проекту. Зокрема, позиціонування та конкурентоспроможність Проекту на ринку, стратегію просування та заплановані маркетингові ходи.

Нагадаємо, що Ernst & Young (E&Y) − американська аудиторська компанія, одна із 4 найбільших в світі (входить в «велику четвірку» аудиторських компаній). Штаб-квартира − в Нью-Йорку.

Компанія заснована в 1989 шляхом злиття американських аудиторських компаній, що засновані в 1906 році та в 1903 році.

Компанія має близько 700 офісів в 140 країнах. Загальна кількість працівників − 130 тисяч людей.

+++

Харківська футбольна молодь їде підкорювати Польщу

City.kharkov.ua

04.08.09

Команда Футбольної академії «Металіст» (гравці 1996 року народження) представлятиме місто Харків на міжнародному українсько-польському юнацькому турнірі «Європокоління-2012», присвяченому проведенню в Україні та Польщі фінального турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Турнір пройде з 6 по 12 серпня у місті Гданьську. Сьогодні харківська команда вирушає до Польщі.

+++

Укрзалізниця до Євро-2012 придбає 17 двохсистемних швидкісних регіональних поїздів

Валерій Іваськів

Укрінформ

04.08.09

Укрзалізниця до початку проведення фінального турніру з футболу Євро-2012 в Україні має намір придбати 17 двохсистемних швидкісних регіональних поїздів, які курсуватимуть у напрямі (туди й назад) мінімум двічі на добу на найбільш пріоритетних маршрутах. Про це повідомив сьогодні на брифінгу перший заступник начальника Головного управління приміських пасажирських перевезень Укрзалізниці Олександр Гудков.

Укрзалізниця зараз розробляє Концепцію впровадження швидкісного руху поїздів до 160 км/год на період до 2020 року. На думку фахівців, така швидкість є оптимальною для запровадження денного залізничного руху між столицею України та великими обласними центрами.

За словами Олександра Гудкова, для реалізації Концепції впровадження швидкісного руху необхідний також рухомий склад високого рівня. «Такі поїзди мають відповідати світовим стандартам, швидко набирати швидкість після зупинки, бути виготовлені із застосуванням сучасних технологій та високоякісних матеріалів, працювати від постійного й змінного електроструму (двосистемні). Для розвитку денного пасажирського сполучення передбачено використання рухомого складу з розподіленою тягою, що є більш економічно доцільним, ніж звичайних вагонів з локомотивною тягою. Такий рухомий склад, незважаючи на досить високу ціну, більш енергоефективний, потребує менших витрат на обслуговування в процесі експлуатації».

Перший заступник начальника Головного управління приміських пасажирських перевезень Укрзалізниці також повідомив, що компанія уже розробила технічні вимоги до таких поїздів та передала їх виробникам. «Очікуємо, що восени вони нададуть нам свої пропозиції та розроблені зразки. Після чого проведемо тендер й з переможцем буде підписано відповідну угоду. Наші вимоги до такої техніки: якість-комфорт-ціна-безпека. Ще один важливий показник − фінансовий механізм, за яким буде придбана техніка: кредит, лізинг, інші фінансові схеми», − підкреслив Олександр Гудков.

На таких швидкісних регіональних поїздах пасажир зможе доїжджати у комфортних умовах до пункту призначення максимум за 6 годин, стверджують в Укрзалізниці

+++

Підготовку Львівського аеропорту до Євро-2012 гальмує Украеропроект

Zaxid.net

04.08.09

«Найвужче місце у підготовці Львівського аеропорту до Євро-2012 − робота Украеропроекту, який не надає вчасно потрібної документації, зокрема робочих креслень, без яких підрядники не можуть виконувати роботу», − повідомив голова Львівської ОДА Микола Кміть 4 серпня під час наради щодо питання реконструкції ДП «Міжнародний аеропорт Львів».

«Також ми маємо до 10 серпня визначити підрядника, який виконуватиме роботи з початку будівництва нового терміналу у межах 50,72 млн грн, виділених з Держбюджету. До кінця року підрядник, відповідно до вимог УЄФА, має зробити майданчик під фундамент майбутнього терміналу. Ці роботи може виконати місцева компанія. Зараз на території, де буде термінал, є гаражі, нерухомість. Землю ЛМР вже передала аеропорту, гаражі розберуть. Власникам повернуть кошти, близько 12-13 млн грн. Кошти вже є. Це перша вимога УЄФА. Друга вимога − зняти шар покриття на території близько 5 га, де буде збудовано стоянки для важких літаків «Боїнг-767». На цей момент графік підготовки дотримується, хоча ситуація складна і потребує щоденного моніторингу. З нового року ми плануємо закриття аеропорту і зняття шару покрівлі на основній ділянці злітно-посадкової смуги», − додав губернатор. Він також зазначив, що компанії «Бебодін» вже перерахували всі кошти за проект нового терміналу аеропорту, також аеропорт перерахував 200 тис. грн за Державну експертизу проекту.

«Щодо робочих креслень по злітно-посадковій смузі, які виконує «Украеропроект», то ця проектна організація виконує дуже багато замовлень і для Харкова, і для всіх інших міст, тому в нас є певні затримки із отриманням робочих креслень. Ми скеруємо листа на ім’я прем’єра, віце-прем’єра щодо пришвидшення цих робіт. Але хочу наголосити, що всі графіки дотримуються», − додав керівник області. Загалом до нового року, відповідно до графіків УЄФА, треба зняти 30-35% бетонно-асфальтного покриття в аеропорті. Аеропорт планують закрити 1 квітня наступного року. На цей час літаки прийматимуть Івано-Франківський та Луцький аеропорти.

Щодо інвестора з будівництва нового терміналу, то М. Кміть зазначив, що конкурс на визначення вже оголошено: «Ми чекаємо місяць, і він до нового року починатиме це робити, якщо ні, то держава почне будувати сама. Умови конкурсу доволі жорсткі, зокрема відносно того, що за місяць до завершення будівництва інвестор має укласти угоду щодо оренди злітно-посадкової смуги, комплексу аеропорту. Місяць, як на мене, занадто малий термін, це треба починати робити заздалегідь».

Водночас генеральний директор ДП «Международний аеропорт «Львів» Олександр Загрева сподівається, що «Украеропроект», попри можливі власні інтереси, виконає взяті зобов’язання. «Маю надію, що здоровий глузд переможе і лобіювання компаній завершиться, бо має виконуватися державна програма. Зараз є конкуренція між містами і тому ми повинні випереджати графіки. Ми цього року ще не мали робити реконструкцію перону. Але УЄФА дивиться на реальний стан, тому треба випереджувати графіки», − додав О.Загрева. Найбільшою проблемою для аеропорту керівник ДП назвав не фінансування, а відсутність робочих креслень на проект перону. «Якщо цього не робитиме «Украеропроект» (робочі креслення мають бути у Львові в межах місяця-півтора), то ми звернемося до закордонних компаній, як це зробив Донецьк. Від самого початку хотів, щоб проект по смузі і перону, виконувала німецька компанія, але оскільки тендер був на єдиного виконавця, рішення було прийнято наверху», − розповів О. Загрева.

+++

В министерстве регионального развития и строительства Украины надеются, что государство найдет ресурс для спасения строительной отрасли

Светлана Максюта

Kontrakty.ua

04.08.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Анатолий БЕРКУТА, первый заместитель министра регионального развития и строительства Украины, надеется, что государство найдет ресурс для спасения строительной отрасли.

(…)Как последствия финансового кризиса отразятся на процессе подготовки Украины к Евро-2012?

— Я являюсь национальным координатором по вопросам методологии проектирования и строительства объектов к Евро-2012. Исходя из реальных данных, можно говорить о том, что все спортивные арены будут готовы в срок. Строительство идет во Львове, практически готов стадион в Донецке, Днепропетровске, на финальной стадии — в Харькове. Эксперты УЕФА положительно оценили подготовку Украины к Евро-2012.

Есть сложности с инфраструктурой — дорогами и гостиницами. Государственные инвестиции не перекроют эти проблемы, нужен приток частного капитала.

Футбол — это праздник, полагаю, что мировое сообщество нас поддержит и инвестиции пойдут. Подготовка к Евро-2012 в какой-то мере поможет Украине выходить из кризиса.(…)

+++

«ЄВРО 2012 у творчості дітей та молоді» 

Polskieradio.pl

04.08.09

В приміщенні Посольства України в Польщі відбулась урочиста церемонія нагородження переможців загальнопольського художнього конкурсу «ЄВРО 2012 у творчості дітей та молоді», співорганізатором якого виступив Культурно-інформаційний центр Посольства України.

На загальнопольський конкурс під патронатом Посла України Олександра Моцика, що його оголосила галерея «Креска» з містечка Скєрнєвиці (Лудзьке воєводство), надійшло більш ніж 300 робіт з різних регіонів Польщі.

Комісія вибрала 18 переможців. У своїх роботах діти та молодь оригінально та цікаво показали своє бачення підготовки до Чемпіонату Європи з футболу ЄВРО 2012, а також своє уявлення, як будуть відбуватися футбольні зустрічі в недалекому 2012 році. Урочисте нагородження школярів з різних куточків Польщі, які виграли загальнопольський конкурс «ЄВРО 2012 у малярстві дітей і молоді», відбулося у Посольстві України у Варшаві.

Серед нагороджених були й двоє приятелів-однокласників з міста Жирардув Маґда Бартошек і Лукаш Ловіцький:

Маґда Бартоше: Мій малюнок отой посередині, вгорі. Це матч між поляками і українцями.

Лукаш Ловіцький: А я хочу бути футболістом, але я й малюю також.

А ось іще одна переможниця конкурсу «ЄВРО 2012 у творчості дітей та молоді», − хто ж придумав сюжет її картини ?

Переможниця конкурсу: Так, я сама придумала, ну трохи батько мені підказав. В нагороду я тут отримала книжки і дуже гарні інші подарунки. Я й далі буду малювати, буду старатися. Чи буду художницею ? Поживемо-побачимо.

Серед тих, хто вручав нагороди юним художникам, були представники посольства, спонсорів, організаторів, мас-медіа, а також голова групи у справах організації ЄВРО 2012 Польського Футбольного Союзу Адам Олькович:

Адам Олькович: Ми беремо участь у дуже гарній зустрічі, господарем якої є пан Посол України у Польщі Олександр Моцик.

Це підсумок чергового художнього конкурсу дітей і молоді на тему ЄВРО 2012. Патронами заходу були Посольство України і Польський Футбольний Союз.

Ми запросили групу дітей, роботи яких були відзначені. Посол Моцик вручав спеціальні нагороди, пам‘ятки, подарунки.

Ми, як Футбольний Союз, подарували переможцям футбольні форми національної збірної, шалики, м‘ячі, якими ми граємо офіційні матчі. Усі вони підписані нашим головою Польського Футбольного Союзу, одним з найкращих футболістів Польщі, − Ґжеґожем Лято.

ЄВРО 2012 для дітлахів − це (як бачим) справжнє натхнення для творчості.

Футбол справді може бути натхненням для творчості ?

Адам Олькович: Безумовно, спорт − це велике натхнення, а в тому й футбол, − як найпопулярніша дисципліна спорту. Адже, спорт непередбачуваний, розпочинаючи гру ми не знаємо що може статися на полі, які виникнуть асоціації, які зродяться елементи емоційного напруження, що ми з усього цього запам‘ятаємо, − тим більше коли грає національна збірна, коли гравці забивають голи, коли ми бачимо наших футболістів у біло-червоній формі з орлом на грудях, − на мою думку це велика сила натхнення і інспірації.

І саме це зрештою й видно на картинах наших дітлахів − переповнені стадіони, національні прапори України і Польщі, футболістів у польських і українських національних формах, бачимо вболівальників.

Мені здається, − це одна з ідей спорту, гра − збагачує наш внутрішній світ, нашу психіку, ми не тільки б‘ємо по м‘ячу, бажаючи переграти  суперника,− залишаються також духовні цінності. А принцип чесної гри, якої дотримується футбол, може стати вказівкою на все життя.

І подібних конкурсів на тему майбутнього європейського футбольного свята, проводиться все більше ?

Адам Олькович: Таких конкурсів багато, цього вже ніхто не рахує. Перший ми зробили на зламі 2006-2007 років. Ми тоді спільною польсько-українською делегацією приїхали до столиці Уельсу Кардіфф, де засідав Виконавчий Комітет, який надав Польщі і Україні право організувати ЄВРО 2012. Тоді польські і українські діти намалювали майже 2 мільйони малюнків і найкращі з них ми в альбомах привезли з собою і вручили Платіні і усім членам Європейської футбольної організації.

А коли буде проводитися наступний подібний конкурс?

Адам Олькович: Мені здається вже після канікул. Тепер хай діти відпочивають, грають у футбол, нехай вони гартуються і фізично і духовно. Певно буде ще багато подібних ініціатив у містах і містечках, бо ми цього не координуємо, − кожний повіт чи воєводство має право влаштовувати свої конкурси. Ми радіємо, що такі творчі змагання спортивної тематики проводяться і у школах і в художніх школах і в клубах за інтересами. Сьогодні тематика ЄВРО − це домінуюча тематика. Це додає діткам емоцій, формуються позитивні асоціації з польсько-українським Чемпіонатом Європи з футболу.

Одним із членів журі, яка обирала кращі роботи була й Перший секретар Посольства України в Польщі, директор культурно-інформаційного Центру Посольства Наталя Савіна...

Ініціатор дитячого єврофутбольного конкурсу − голова Товариства «Liberatis», власник галереї для дітей і молоді «Kreska», художник з містечка Скєрнєвиці (що на півдороги з Варшави до Лудзі) Мар‘ян Ґроховський:

Мар‘ян Ґроховський: Ми взялися за цю тему тому, що вже кілька років ми утримуємо співпрацю з Посольством України. Крім цього, наша галерея «Kreska» нав‘язала контакти з представниками самоврядування міста Лубни і завдяки цьому Скєрнєвиці і Лубни стали партнерськими містами.

А крім цього наша галерея провела у Скєрнєвицях захід під гаслом «Дні народів Європи і світу − Україна».

А так, як нині найактуальніша справа ЄВРО 2012, то ми й вирішили організувати загальнопольський конкурс «ЄВРО 2012 у малярстві дітей і молоді». А коли вже Посол України Олександр Моцик долучився до конкурсу, то нам тоді вже стало легше знайти спонсорів для нагород.

Ми, поляки, вважаємо, що Україна − це один з найголовніших наших  партнерів у Центрально-Східній Європі. Я вважаю, що взагалі Україна повинна бути в Європейському Союзі.

А повертаючись до конкурсу, до переможців...

Мар‘ян Ґроховський: Ці роботи виконували діти, вони хотіли показати як на їхню думку, виглядає співпраця між Польщею і Україною у справі підготовки до ЄВРО 2012. І тому тут ми бачимо стадіони, як будуються ці спортивні об‘єкти, польсько-українські матчі, футболістів, польських і українських  прихильників футболу.

А щодо планів... Ми активно долучаємося до заходів, які пов‘язані з промоцією України на території Польщі. Ось недавно у Курозвенках відбулися Дні України, де я наприклад, показував свої мініатюрні зразки картин під гаслом «Український Пейзаж».

Словом, де тільки можемо ми беремо участь у популяризації польсько-українських заходів.

Виставка малюнків «ЄВРО 2012 в творчості дітей та молоді» буде показана також у польському Сеймі, в Європейському парламенті та містах-організаторах ЄВРО 2012.

+++

Мошенники пытались «развести» руководство области на 90 тысяч евро

Оксана Горун

Kp.ua

04.08.09

Страсти по Евро-2012 накаляются. Подготовкой Харькова к приему чемпионата активно интересуются не только горожане, чиновники и представители УЕФА, но и люди, жадные до легкой наживы.

Вы нам деньги, мы вам − гостиницы. Но деньги вперед

 Общеизвестный факт: одна из главных проблем Харькова в подготовке к Евро − нехватка пятизвездочных гостиниц. Вопрос решают. В основном за счет повышения статуса отелей с 4 звездами. Тем временем, как оказалось, наши гостиничные трудности известны далеко за пределами страны. Кое-кто уже даже попытался использовать их в своих целях. Об одной такой афере рассказал вице-губернатор Сергей Стороженко.

− Я получил очень интересное письмо из дальней страны с предложением инвестиций в наше гостиничное хозяйство. Пишут: «Вы остро нуждаетесь в контексте Евро-2012 в строительстве гостиниц, их обустройстве, обучении персонала и проч. Мы готовы построить вам две гостиницы по 250 мест каждая, премиум-класса, мы входим в сеть таких-то гостиниц, мы обслуживаем там, уже построили там, вот рекомендательные письма» и так далее. Казалось бы, очень привлекательное предложение. В конце маленькая приписочка: вот по этому адресу на этот счет перечислите, пожалуйста, 90 тысяч евро. Мы эту тему углубим, обсудим, подумаем над ней, проведем маркетинг и выдадим вам наши условия. Никто на эту мошенническую акцию, естественно, не клюнул.

От государства ждут почти 400 миллионов гривен

 С реальными заграничными инвесторами, готовыми вложить деньги в подготовку Харькова к Евро-2012 по-прежнему дела обстоят не то что не лучшим образом, а попросту говоря никак. Вице-губернатор советует их и не ждать, а рассчитывать на собственные силы. Сейчас это, в первую очередь, силы бизнесмена Александра Ярославского. Кроме того, 15 миллионов гривен на стройку «Металлиста» на сегодняшней сессии облсовета могут выделать народные избранники. Денег по-прежнему ждут и от государства. На аэропорт − 187 млн гривен, на «Металлист» − 206,6 миллионов. Эти 200 с лишним миллионов позволят полностью закончить работы на стадионе. Хотя внешне он уже преобразился до неузнаваемости, Сергей Стороженко объясняет: сделать еще нужно немало.

− У нас есть под землей сооружения, сети, ограждения... Над Южной трибуной еще нет покрытия. Нужно сделать освещение стадиона. Колоссальный перечень работ! − уверяет вице-губернатор.

Даешь три матча!

 Целиком преображенный стадион обойдется в 540 миллионов гривен. Уже сейчас у нас есть предметы особой гордости. Во-первых, суперсиденья − такие есть пока только на «Альянс Арене» (стадионе «Баварии» в Мюнхене).

− Мы − вторая страна в Европе, где стадион будет оборудован такими сидениями, − хвалит Стороженко. − Это анатомичное, удобное, современное и очень красивое сидение.

Очередная партия супер-стульев (еще 4000) прибудет сегодня, их хотят успеть установить к четверговому матчу «Металлиста» с «Риекой».

Второй предмет гордости − новые табло. В воскресенье во время матча с «Карпатами» фанаты могли оценить два экрана по 80 квадратных метров каждый, подвешенных на высоте больше 40 метров.

Наконец, еще одно важное приобретение стадиона − беговая легкоатлетическая дорожка, отвечающая всем современным требованиям.

Как всегда оптимистичный, Сергей Стороженко сделал вчера неожиданный прогноз:

− Я думаю, что в Харькове будет три матча ЧЕ, и нам нужно готовиться к тяжелейшим девяти дням.

Что ж, если учесть, что именно Стороженко уверенно обещал Харькову матч Евро-2012, когда мы числились лишь запасным городом, обещание трех матчей и не покажется таким уж фантастическим.

Підписатися на новини