ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим


Евро-2012

Газета «Крым.ru» опубликовала на минувшей неделе комментарий бывшего главного тренера сборной Украины Олега Блохина по вопросу подготовки нашей страны к Евро-2012. «Наш триумф в Кардиффе более чем двухлетней давности может обернуться всемирным позором, − подчеркнул Олег Владимирович. − За это время было сказано много правильных слов, однако очень мало сделано дел». «В УЕФА справедливо считают, что лучше уж видеть что-то материальное − новые дороги, аэропорты, гостиницы, а не только макеты и рекламные проекты». Кроме того, один из самых успешных украинских специалистов отметил несостоятельность наших чиновников вести диалог с УЕФА: «Чего стоит только «ультиматум», предъявленный одесским мэром Мишелю Платини. Смеялась вся Европа!» «Будет очень оскорбительно, если наша власть всех уровней не возьмется за ум, и 30 ноября, когда УЕФА собирается вынести окончательный вердикт, мы потеряем уникальную возможность провести Евро-2012 на паритетных принципах с Польшей», − подытожил Блохин.

«Крымская газета» со ссылкой на ведущее спортивное издание Франции L’Equipe сообщила своим читателям о том, что президент УЕФА Мишель Платини не исключает возможности переноса Евро-2012 из Украины в Германию. Впрочем, как пишет ежедневка, до 30 ноября, когда исполком УЕФА вынесет окончательный вердикт по вопросу готовности Донецка, Львова и Харькова к проведению чемпионата, какие-либо решения по Евро-2012 приниматься не будут. Тем более что в минувшую среду в литовском Вильнюсе после конгресса УЕФА Платини заявил буквально следующее: «На данный момент я не хочу обсуждать никаких других сценариев. Я верю, что Украина сможет справиться с ситуацией. Мы оставляем Украине и Польше право принять турнир. В то же время мы предупредили эти страны о многих проблемах, которые должны быть решены. Нам обещали хорошие дороги, инфраструктуру, отели, но пока мы этого не видим. Надеемся, что ситуация изменится в ближайшие три месяца».

Футбол

ФК «Таврия»

«Таврия» проводит свой второй учебно-тренировочный сбор в Евпатории. Пока команда Сергея Пучкова выглядит не лучшим образом − как по физическим кондициям, как и по игре. Пучков − не сторонник серьезных физических нагрузок во время тренировок, что, кстати, не совсем нравится даже футболистам, которые понимают, что такой «недогруз» может серьезно аукнуться команде в ходе предстоящего сезона (многие из них, к слову, пытаются загрузить себя самостоятельно − с помощью кроссов и занятий в тренажерных залах.

На минувшей неделе таврийцы провели сразу два спарринга: в пятницу обыграли в Евпатории земляков из «Крымтеплицы» − 2:1 (у симферопольцев по голу в свой актив записали Желько Любенович и Максим Фещук), а в субботу в Аграрном уступили донецкому «Металлургу» − 0:2. Матч с дончами, кстати, получился очень жестким и на товарищеский совсем не походил − гости, стремившиеся в день рождения своего тренера Николая Костова взять у «Таврии» реванш за весеннее поражение в чемпионате страны (1:4), явно переусердствовали в единоборствах: Сергей Даниловский выбил зуб Андрею Корневу, травмы (к счастью, незначительные) получили Александр Ковпак, Дмитрий Стойко и Олег Карамушка.

Кстати, после матча со «сталеварами» наставник «Таврии» Сергей Пучков в интервью телеканалу «Неаполь» заявил, что со следующей недели намерен… сбавить нагрузки на тренировках, чтобы команда в оптимальной форме подошла к старту чемпионата.

Главная проблема нынешней «Таврии» − отсутствие квалифицированных защитников. «В украинском футболе они на вес золота» − подчеркнул Пучков. В то же время коуч не оставляет надежд, что до старта чемпионата крымчанам удастся усилиться двумя − тремя опытными футболистами этого амплуа.

Один такой защитник − Игорь Дудник из российского «Терека» − на минувшей неделе сменил тренировочный лагерь «Таврии» на лагерь «Оболони», так и не сумев договориться с крымчанами по условиям личного контракта. Вряд ли останется в Симферополе и другой потенциальный новичок − оборонец Владимир Олефир (слишком уж слабо он выглядит даже в спаррингах с перволиговыми коллективами).

Вообще, следует отметить, что этим летом таврийцы не подписали пока еще ни одного новичка (несмотря на сообщения в прессе о том, что, в частности, Луценко и Батальский уже поставили подписи под контрактами). Судьба игроков, находящихся на просмотре, будет решена к 16 июля, когда «Таврия» по традиции в канун нового чемпионата встретится со своими болельщиками.

Отметим, что на минувшей неделе к «Таврии» присоединился еще один потенциальный новичок − 22-летний полузащитник Евгений Демиденко, воспитанник школы киевского «Динамо», в последнее время защищавший цвета польского «Заглембе» (Сосновец).

6 июля таврийцы проведут спарринг с чемпионом Грузии «ВИТ-Джорджией», а 10 июля − с ужгородским «Закарпатьем». Последнюю неделю перед стартом чемпионата крымчане проведут на своей клубной базе в Почтовом.

ПФК «Севастополь»

Команда вышла из отпуска 29 июня. 2 июля подопечные Олега Лещинского провели первый в межсезонье спарринг − со счетом 1:4 уступили в Евпатории «Кривбассу» (после этой игры, кстати, покинули команду… все потенциальные новички; было их, правда, всего трое). 5 июля в Севастополе моряки разошлись миром с «Закарпатьем» − 1:1. А уже в понедельник, 6 июля, севастопольцы отправляются на 10-дневный сбор в Никополь.

«Крымтеплица»

Тепличники вышли из отпуска 30 июня, а уже три дня спустя уступили в первом летнем спарринге «Таврии» (1:2). Первую неделю после отпуска молодежненцы тренировались на своей клубной базе в Аграрном, а уже 6 июля отправятся на недельный сбор в Феодосию. На просмотре в команде находятся пятеро потенциальных новичков − защитник Максим Максименко из донецкого «Шахтера-3», полузащитники Виталий Старовик из «Днестра» и Виктор Горбатко из ФК «ИгроСервис», а также двое игроков алчевской «Стали» − вратарь Александр Гайдаржи и нападающий Дмитрий Козлов.

«Феникс-Ильичевец»

Калининцы приступили к тренировкам еще 26 июня. К сезону команда готовится на своем уютном стадионе «Юность». Спарринг подопечные Ивана Марущака провели пока только один − уступили молодежному составу «Таврии» − 0:1. Потенциальные новички в расположение «Феникса» прибывают буквально пачками. Так, сейчас с командой тренируются сразу четверо африканцев (все − полузащитники) − камерунец Патрик Ибанда и нигерийцы Эдди Домбрайя, Эмануэль Айобами и Абиодун Олайоджу, которые, судя по отзывам специалистов, производят неплохое впечатление. Кроме них, ряды калининцев могут усилить еще несколько игроков, известных на Украине, − голкипер Николай Збарах, полузащитник Вячеслав Гади, нападающий Альберт Шахов.

 

2.       Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

Харківська міська влада планує звернутися до Кабінету міністрів України з пропозицією про закінчення учбового року на місяць до початку ігор ЧЄ 2012 року з футболу. Про це на засіданні комісії Харківської міської ради повідомив директор Департаменту по підготовці Євро-2012 В. Христоєв. Особливо це стосується тих учбових закладів, гуртожитки яких будуть задіяні для прийому гостей чемпіонату. Чиновник відмітив, що за місяць до ігор планується виселити студентів і підготувати кімнати для гостей Євро-2012. Христоєв повідомив, що на даному етапі програмної підготовки до турніру в Харкові визначено вже вісім гуртожитків харківських освітніх закладів. Це гуртожитки Національного технічного університету ХПІ, Харківського національного університету ім. Каразіна, училища фізкультури і спорту. В подальшому цей список планується розширити за рахунок кращих гуртожитків харківських ВУЗів. Дана інформація опублікована в газеті «Новини Вінниччини» від 01.07.09 року в статті:  «В Харькове хотят сократить учебный годи з-за Евро-2012».

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Ватутіна, Чехова, Немирівське шосе, Островського, Соборна, Хмельницьке шосе на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто супермаркет «Грош» що знаходиться на вулиці Чехова, в ньому сувенірної продукції не помічено.

Місцевий футбол

Кубок Вінницької області

28 червня на Центральному міському стадіоні м. Вінниці відбувся фінальний матч розіграшу Кубку Вінницької області сезону 2008-2009 років між командами ФК «Тульчин» − ФК «Могилів-Подільський-Люкс». Володарем Кубку − 2009 став ФК «Тульчин», перемігши могилівчан з рахунком 3:2. Це був видовищний та захоплюючий матч. Перша половина гри запам’яталась деякою нервозністю та невпевненістю гравців обох команд. Тому нічийний результат виявився закономірним. З початку другого тайму більш вправними виявились футболісти ФК «Тульчин», що підтвердив гол на 49´, який провів у ворота суперника Віктор Чорний. Після першого гола точилась рівна боротьба. Команди обмінювались швидкими, гострими контратаками, але помилка оборонців ФК «Тульчин» на 59´ призвела до взяття воріт Сергієм Доманським з Могилів-Подільського. Здавалося, що нічийний рахунок так і залишиться до кінця гри, але за допомогою свого лідера та ветерана команди Сергія Нагорняка, ФК «Тульчин» зміг переломити хід боротьби на свою користь. Пройшовши по лівому флангу, він зробив націлену передачу на Віктора Чорного, який в один дотик послав м’яч у ворота. Це відбулось на 63´. І поки футболісти ФК «Могилів-Подільський-Люкс» не прийшли до тями, гравець, який вийшов на заміну − Гончарук В’ячеслав на 73´, довів рахунок до 3:1. Але за декілька хвилин до кінця матчу гравцям з Могильова-Подільського  вдалося скоротити рахунок. М’яч у ворота суперників ФК «Тульчин» на 88´ провів Микола Жеребнюк. Проте перемогу здобули гравці ФК «Тульчин». Кращими гравцями було визнано Нагорняка Сергія ФК «Тульчин» та Лошака Ігоря ФК «Могилів-Подільський-Люкс». Володар розіграшу Кубку Вінницької області серед аматорських команд сезону 2008-2009 рр ФК «Тульчин» був нагороджений перехідним кубком, дипломом та гравці команди − пам’ятними медалями. Дана інформація опублікована в газеті «Вболівальник» від 02.07.09 року в статті:  «ФК «Тульчин» − володар кубку Вінниччини», також в газеті «RIA» від 01.07.09 − «Тульчин победил под бой барабанов», В газеті «Місто» від 03.07.09 − «Футболісти «Тульчина» завоювали кубок області».

ФК «Нива»

У Вінницької «Ниви» знову новий тренер ним став Олег Федорчук. 01.07.09 на Центральному міському стадіоні відбулося перше тренування під його керівництвом. Який разом з «Нафкомом» переїхав до Вінниці. Дана інформація опублікована в газеті «Вболівальник» від 01.07.09 року.

ФК «Авангард»

Команда «Авангард» з смт. Сутиски достроково стала чемпіоном області з футболу за два тури до завершення. За останні кілька років це вже третє чемпіонство команди Ігоря Коваля (гравця «Ниви» початку 90-х). Це звання «Авангард» виборював у 2006 і 2007 роках. Також визначились команди, які поповнять ряди вищої ліги області − це ФК «Тирас» з м. Ямпіль та ФК «Тиврів»,  з цього приводу в газеті «Місто» від 03.07.09 року.

Розвитку аматорського, ветеранського, жіночого та дитячо-юнацького футболу Вінниччини

Футбольна громада області дякує губернатору Домбровському Олександру Георгійовичу, керівникам області та міста, які були присутні на матчі, а саме голові обласної ради Григорію Заболотному, першому заступнику голови олбдержадміністрації Валерію Коровію, голові облспоживспілки Василю Подоляну, заступнику Вінницького голови Анатолію Вороні, голові облспортуправління Олександру Фєнєву, голові ОР ФСТ «Колос» Сергію Татусяку, заступнику начальника обласної податкової адміністрації Олегу Ковтуну за підтримку розвитку аматорського, ветеранського, жіночого та дитячо-юнацького футболу Вінниччини Дана інформація опублікована в на сайті Вінницької обласної федерації футболу 30.06.09.

 

3.       Волинська обл.

Євро 2012

«Ворота в Європу» можуть бути й недобудованими

Цього тижня тема «Євро-2012» набула на Волині дещо скандального характеру. На сесії Любомльської районної ради депутати виступили з різким протестом проти дій голови обласної ради Анатолія Грицюка. Йшлося про фінансування спорудження місцевої районної лікарні, яка збудована вже на 95 відсотків, і на цей рік рішенням Кабінету Міністрів виділено ще майже два мільйони гривень. Однак ці фінанси в Любомль не потраплять, оскільки голова Волиньради особисто звернувся до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням гроші, призначені для будівництва Любомльської райлікарні, перекинути на будівництво такої ж лікарні в місті Ківерці, якій до завершення бракує мільйонів 5-7, але ця споруда має особливі преференції, оскільки Ківерцівський район − рідний район голови Волиньради... Отож депутати Любомльської райради запитували в пана Грицюка: оце він так турбується про підготовку до «Євро-2012» району, через який влітку 2012 року будуть їхати десятки тисяч туристів − футбольних уболівальників із Західної Європи?

Закон для «Євро-2012»

Верховна Рада ухвалила закон «Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності». Цей документ передбачає, що приватна земельна ділянка може бути примусово відчужена у державну власність виключно для будівництва лінійних об’єктів і об’єктів транспортної та енергетичної інфраструктури загальнодержавного чи регіонального значення. Закон передбачає відчуження земельних ділянок шляхом викупу, причому викупна ціна може бути навіть більшою, ніж вартість відчужуваної ділянки. Цей закон може бути задіяний уже негайно в порядку підготовки до «Євро-2012», зазначає волинська регіональна газета «Відомості.ua».

Футбол

Дружба молодь гартувати допомагає

30 червня на центральному луцькому стадіоні «Авангард» було справжнє свято. Тут зустрічалися в товариському матчі луцька «Волинь» і харківський «Металіст». Зустріч була не випадкова, навіть можна сказати − традиційна. Футбольний клуб «Волинь» віддавна дружить з «Металістом», оскільки головний тренер останнього Мирон Маркевич свого часу працював у луцькій команді, тож відтоді і досі підтримує дружні стосунки з головним наставником лучан Віталієм Кварцяним.

Втім, попри дружбу, В.Кварцяний виконував конкретну програму, заплановану на матч: виставив зі старту шістьох новачків і провів півтора десятка замін. Очевидно, йому важливо було побачити новобранців у грі з суперником, вищим за класом. І, можливо, з метою не так відсіяти, як обкатати, зі старту надати новачкам досвіду, оскільки в наступному сезоні перед «Волинню», очевидно, стоятиме завдання вийти до прем’єр-ліги. Мирон Маркевич, до речі, похвалив волинян: сказав − якщо вони проб’ються до верхнього ешелону, то там не загубляться.

Справді, гра видалася цікавою. Про це свідчить і результат 2:3 на користь харків’ян. Причому у лучан голи були трудовими, а харків’яни забили свої через помилки у захисті «Волині» та воротаря − двометрового сенегальця Ісси Ндойє, з яким «Волинь» днями підписала контракт.

Заблукав − повернешся на те саме місце

Спортивна тема номер один преси цього тижня − пропозиція Суркіса Андрію Шевченку. Більшість ЗМІ ще раніше прогнозували, що в «Челсі», куди українець повернувся після оренди в «Мілані», місця йому не буде. Як альтернативні варіанти, найчастіше називалися італійська «Рома» та французький «Монако». З’являлась також інформація про те, що Шевченко може продовжити кар’єру в Катарі − у клубі «Аль Гарафа», який готовий платити йому 129 тисяч євро на тиждень. Але найконкретніша пропозиція надійшла від рідного «Динамо». «Шевченко входить в наші інтереси, − сказав Ігор Суркіс. − Пропозиція зроблена. Ми чекаємо відповіді. Андрій повинен ухвалити рішення, яке було б комфортним для нього і його сім’ї».

 

4.       Дніпропетровська обл.

ЕВРО-2012

Виктор Бондарь: В ноябре УЕФА пересмотрит свое решение по Евро-2012

По мнению губернатора Днепропетровской области Виктора Бондаря, не стоит однозначно говорить о том, что Днепропетровск лишился права принимать матчи финальной стадии Евро-2012 и уже в ноябре это решение может быть пересмотрено в нашу пользу.  Об этом Виктор Бондарь заявил во время рабочей поездки в Новомосковский район Днепропетровской области 2 июля.

«Я бы не говорил что Евро в Днепропетровске не состоится. УЕФА может пересмотреть решение исходя их того, как проведут подготовку другие города. Мы продолжаем вести переговоры с потенциальными инвесторами и подготовка к Евро-2012 у нас не прекращается, а инфраструктура продолжает улучшаться. Начался аукцион по продаже аэропорта и через месяц будут результаты. Главным претендентом является группа «Приват», которые согласны с тем, что нужно создать в этом аэропорту все условия соответствующие европейским стандартам. У них уже есть 27 самолетов и 16 ожидается в ближайшем времени. Уже в ноябре УЕФА пересмотрит свое решение», − сказал Виктор Бондарь.

Неготовность аэропорта стала основной причиной того, что Днепропетровск не будет принимать Евро-2012. Вопрос о приватизации аэропорта возник в 2008 году, когда группа «Приват» заявила о готовности приватизировать компанию «Днепроавиа» за 1,29 млрд. грн. 27 июня Президент Украины Виктор Ющенко поручил вывести днепропетровский аэропорт из имущественного комплекса «Днеправиа» и преобразовать его в государственное предприятие «Международный аэропорт «Днепропетровск». На данный момент вопрос так и остается нерешенным.

ФУТБОЛ

Кривбасс» провел два контрольных поединка

«Таврия» − «Кривбасс» − 1:1 (0:0)

Голы: Гигиадзе, 57; Штурко, 71.

Повторным спаррингом с «Кривбассом» на базе Национального центра паралимпийской подготовки в Евпатории «Таврия» завершила свой первый в летнее межсезонье учебно-тренировочный сбор. Если 28 июня минимальный успех (1:0) был на стороне команды Олега Тарана, то на сей раз матч завершился вничью − 1:1. Счет на 57-й минуте открыла «Таврия», в составе которой отличился Васил Гигиадзе, проявивший индивидуальное мастерство в штрафной соперника и точно пробил метров с 12-ти в верхний угол.

Отыгрался «Кривбасс» на 71-й минуте, наказав «Таврию» за ошибку при создании искусственного положения «вне игры»: ударом головой отличился Юрий Штурко.

А 30 июня футболисты «Кривбасса» провели очередной товарищеский поединок с грузинской «ВИТ-Джорджия». Эта игра завершилась миром − 0:0.

«Днепр» (молодежный состав) − «Днепр-75» − 1:1 

4 июля. Контрольный матч. Приднепровск. УТБ ФК «Днепр»

Голы: 1:0 Бахашвили (51), 1:1 Кича (75).

Третью неделю подготовки к новому сезону молодежный состав «Днепра» завершил матчем с земляками из «Днепр-75», выступающими в одной из двух зон второй лиги. Подопечные Владимира Горилого активнее cвоего соперника начали матч, однако продолжалось это буквально несколько минут. А на исходе четверти часа первый голевой момент в игре создали футболисты «Днепр-75». На отличную передачу из глубины поля за спину Линасу Климавичюсу откликнулся Бардаченко. Форвард «Днепра-75» на высокой скорости ворвался в штрафную, обыграл Варцабу, но оказавшись при этом под острым углом, поразить ворота не сумел. Свою ошибку исправил Климавичюс, принявший на грудь удар в ворота. Через несколько минут два подряд момента, после которых мог быть открыт счет, создали уже футболисты «Днепра». Сначала Кобахидзе, в целом неудачно проведший игру, оказавшись с глазу на глаз с Гришиным, не сумел переиграть его. А затем Александр хорошо бросил в прорыв по краю Разуваева, тот вошел в штрафную и как на блюдечке выложил мяч Гаврилюку. Однако, удар высокого форварда «Днепра» пришелся мимо ворот. Созданные резервистами «Днепра» моменты ни в коей мере не свидетельствовали об их преимуществе. Более того, у ребят откровенно не ладилась игра в середине поля, где на непривычной для себя позиции опорного полузащитника действовал Турчанов. До свистка на перерыв остроты у ворот Гришина уже не возникало, а вот «Днепр-75» мог вполне открыть счет, но Василенко с нескольких метров головой пробил выше ворот. В равном ключе со множеством ошибок прошла и вторая половина встречи. В ее дебюте «Днепр», правда, сумел повести в счете. Гол соорудили вышедшие на замену 16-летние Полюлях и Бахашвили. Первый отдал очень тонкую передачу в штрафную, а форвард хладнокровно перебросил мяч через голкипера. Пропущенный гол нисколько не смутил подопечных бывших игроков «Днепра» Николая Самойленко и Анатолия Оленева. Дважды мяч после ударов ребят из «Днепр-75» отражала стойка ворот, а на 75-й минуте их настойчивость была вознаграждена. Красивая атака веером завершилась точным ударом низом ворвавшегося в штрафную по месту правого инсайда Кичи. В оставшееся до финального свистка время был единственный момент, когда счет мог измениться. Бахашвили зряче бил в угол с линии штрафной, но его удару не хватило точности. Зафиксированный в итоге ничейный счет стал справедливым отражением хода матча.

 

5.       Донецька обл.

 

Евро 2012

Евро-2009: починят трассу «Донецк − Мариуполь»

В облгосадминистрации обещают до начала проведения чемпионата Европы по футболу среди юношей полностью отремонтировать трассу «Донецк − Мариуполь».

Как рассказал первый заместитель начальника администрации автомобильных дорог Донецкой области Геннадий Савченко, на дороге «Донецк − Мариуполь» ремонта требуют около восьми километров. В настоящее время там уже работают три подрядчика.

Я думаю, восемь километров за две недели сделают. Это будет поверхностная обработка, выравнивающий слой и разметка, − отметил Савченко.

А на состоявшейся на днях пресс-конференции заместитель губернатора Юрий Хиврич даже мысли не допустил о том, что дороги могут остаться неотремонтированными:

− Мы сделаем те восемь километров. Это наша обязанность, потому что очень сильные команды в Мариуполе будут играть в отборочном турнире. Там и Испания, и Франция, и большая часть населения области и все гости, которые здесь будут проживать, и команды, которые будут здесь играть, будут ездить туда на футбол, чтобы посмотреть матчи. Нам дорогу кровь из носа нужно делать, − подчеркнул Ю.Хиврич.

По его словам, в государственной программе подготовки к Евро-2012 по Донецкой области было запланировано финансирование ремонта трех дорог: объездной дороги вокруг Донецка, Ясиноватской развилки и дороги Знаменка − Луганск − Изварино.

− С финансами сегодня очень сложно. Из этих объектов пообещали финансировать только объездную, до сегодняшнего дня мы 11 миллионов получили и все. А по плану -186 миллионов. Поэтому ситуация критическая. Плюс нет денег на капитальный ремонт, − отметил заместитель председателя администрации.

Деньги на аэропорт нашлись

Донецкий аэродром и аэровокзальный комплекс будут строиться за счет денег из госказны. Таковы итоги визита в Киев делегации областной власти. Чиновники участвовали в совещании, которое провел вице-премьер-министр Украины Иван Васюник.

− Мы ездили со своими предложениями, а по отдельным позициям − и с требованиями, − заявил глава облсовета Анатолий Близнюк. − Так, финансирование взлетно-посадочной полосы прекратилось, мы ее не строим. Нам нужно 402 миллиона в этом году и 200 в следующем, чтобы закончить полосу. В то время как в государственную программу записали всего 125 миллионов. Вот это предмет наших требований.

Кроме того, сообщается, что рассмотрены перспективы строительства аэровокзального комплекса − «эта позиция принята, ситуация согласована, мы будем строить и аэродром, и аэровокзальный комплекс за государственные деньги». Суммы и параметры проектов пока не разглашаются.

Совещание по подготовке к Евро-2012

1 июля председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк провел рабочее совещание по вопросам подготовки к Евро-2012. В его работе приняли участие начальники управлений и отделов Донецкой облгосадминистрации и облсовета, члены оргкомитета по подготовке к чемпионату.

На заседании была представлена презентация материалов плана мобильности проведения чемпионата Европы по футболу 2012 года.

− Я хочу еще раз напомнить, что у нас с вами есть принципиально 4 позиции − стадионы, аэропорт, размещение и наземный транспорт. И, согласно этой проблематике, мы должны предоставить УЕФА до 31 октября детальную презентацию, как мы собираемся решать задачи, транспортной логистики, − акцентировал глава облсовета в начале совещания.

С основным докладом выступил начальник управления транспорта и связи Главного управления промышленности и развития инфраструктуры ОГА Сергей Долгополов:

− Согласно рекомендациям Федерации футбола Украины нами разработан план мобильности, который включает анализ подвижного состава по Донецку и области, схемы взаимодействия различных видов транспорта. Определены основные требования УЕФА − доставка участников к месту проведения чемпионата должна занимать не более 30 минут и болельщиков не более 2 часов. Разработана схема распределения болельщиков по видам транспорта. Планируется осуществить замену подвижного состава троллейбусов и трамваев, для этого будут приобретены 47 единиц. Определены 3 буферные зоны на подходе к городу Донецку (со стороны Ясиноватой − у поста ГАИ, в районе с. Пески, за путепроводной развязкой на автодороге Славянск-Мариуполь в сторону Мариуполя). В зонах будут размещены буферные площадки для стоянки автотранспорта, терминалы для грузового транспорта...

Подводя итоги работы, Анатолий Близнюк сказал:

− Всю презентацию нужно поделить на блоки: аэровокзал, железнодорожный вокзал, автомобильный транспорт (междугородный и внутригородской) и отдельно каждый блок с детализацией, что это будет, как это будет. Мы должны систематизировать все то, что у нас есть и потом из этого выбирать самое оптимальное.

СМИ о Евро-2012

Еженедельник «Поиск» (1.07), издающийся в г. Краматорск тиражом 8100 экз., размещает статью под заглавием «Кто проводит Евро-2012 мимо Одессы?», в которой речь идет о подготовке украинских городов, их оценке УЕФА.

Наряду с этим, неизвестные авторы пытаются комментировать неожиданный, на их взгляд, выбор − без Одессы и Днепропетровска. Вот что пишет «Поиск»:

«… Возможно, свет на эти скоростные закулисные изменения невольно проливает интервью президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса: «Харьков просто вытеснил Одессу из списка претендентов городов, ведь на протяжении последней недели продемонстрировал невиданный прогресс... Это результат координации усилий мэра Добкина, губернатора Авакова и олигарха Ярославского».

Как вы думаете: какой «невиданный прогресс» можно продемонстрировать «на протяжении недели»? А вот «решить вопрос» традиционным отечественным способом с тем же Григорием Суркисом, наверное, можно. Да ещё и с помощью «олигарха Ярославского». Как сказал на днях в приватной беседе один весьма высокопоставленный чиновник, «Суркис сделал всё для того, чтобы чемпионат Европы прошёл в Украине, а потом сделал всё для того, чтобы на этом заработать». В том же смысле высказался после решения УЕФА и мэр Днепропетровска Иван Куличенко, который тоже считает такое решение не объективным, а просто выгодным определённым лицам».

Футбол

Любительский футбол

В Донецке вот уже пятый год подряд проходит любительский футбольный турнир выходного дня. Инициатором спортивного праздника выступила компания «Конти» (владелец − Борис Колесников, нардеп и бизнесмен). Именно благодаря ей стало возможным проведение турнира. Донецкий областной совет тоже в стороне не остался и оказал весьма ощутимую поддержку. И команды-участницы изъявили желание принять участие в турнире. Благодаря усиленной работе проведение V международного турнира по футболу на призы РСК «Олимпийский» стало возможным.

В этом году в соревнованиях приняли участие шесть команд не только из Украины, но и российский «Авангард». Трибуны спортивного комплекса в минувшие выходные не пустовали. Не которые приехали целенаправленно болеть за какую-либо из команд, другие выбрали своего любимца в ходе турнира. И хотя в подобных соревнованиях, действительно, важна не победа, а участие, все же стать лучшим приятно всегда: и футболистам почет, и болельщикам радость. В 2009 году счастливицей стала донецкая команда «Олимпик». Но нельзя сказать, что просто фортуна улыбнулась дончанам. Вовсе нет. Команда уверенно шла к победе и заслуженно одержала ее. Праздник удался, все зрители остались довольны. Его торжественное открытие и состоявшийся затем матч посетил заместитель председателя Донецкого облсовета Игорь Коваль. Он признался, что привел его сюда не долг службы, а спортивный интерес.

Юношеский футбол

В Мариуполе в крытом СК «Ильичевец» состоялись традиционные проводы выпускников футбольной детско-юношеской спортшколы «Ильичевец». На этот раз виновниками торжества стали ребята 1992 года рождения и их тренер Александр Лискун. Поздравить с окончанием ДЮСШ спортсменов пришли исполнительный директор ФК «Ильичевец» Леонард Губарьков директор ДЮСШ «Ильичевец» Владимир Попов, главный тренер «Ильичевца-2» Юрий Керман. Все они сказали напутственные слова выпускникам, ведь у них впереди целая жизнь. От футболистов слова благодарности школе и руководству выразил Алексей Кострихин. На память о ДЮСШ футболистам вручили фирменные футболки ФК «Ильичевец» с их именами. Ну и, конечно же, фото на память.

А что думает по поводу перспектив выпуска 1992 г.р. тренер Александр Лискун:

− Мне довелось проработать с этими ребятами не один год. Скажу откровенно, что ожидал большего. Хотя, по статистике, именно они показали лучшие результаты из всех предыдущих выпусков. Отмечу, что двое уже подписали контракт с «Ильичевцем». Это − полузащитник Евгений Оберемок и нападающий Роман Сухачев. Четверо в ближайшее время пройдут просмотр в «Ильичевце-2».

 

6.       Житомирська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Тему Євро − 2012 упродовж минулого тижня місцевою владою було проігноровано. Ніяких дій з боку чиновників у рамках підготовки до ЧЄ в області не спостерігалось.

Реклама

Зовнішньої реклами ЄВРО-2012, будь-якого графічного зображення цієї події чи логотипу досі в регіоні не з’явилось.

Суспільна думка

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Футбол

Аматорський футбол Житомирщини

Коростенський «Хіммаш» продовжує переможну ходу у чемпіонаті області з футболу. У черговому турі його гравці у Бердичеві забили два сухих м’ячі у ворота місцевого футбольного клубу. Ще більш впевнено − з рахунком 5:0 − овруцький «Вручій» переборов на виїзді романівську «Зорю». Новоград-Волинський «Звягель» на власному полі з мінімальною перевагою − 3:2 здолав минулорічного чемпіона області малинський «Металург». Чергові поєдинки відбулися і у чемпіонаті області з футболу серед команд першої ліги. З однаковим рахунком 3:0 «Бараші» з Ємильчинського району перемогли «Граніт» з Малинського, а коростишівський «Шахтар» − «Футбольний клуб Довбиш». Гравцям футбольного клубу «Черняхів» для перемоги над «Спартаком» з Володарсько-Волинського району вистачило лише одного забитого м’яча.

Гроші «смішні», тому на Центральний стадіон їх не дадуть

Житомирська влада вирішила питання фінансування ремонту Центрального стадіону міста, слідуючи сюжету відомого мультфільму «Канікули в Простоквашино». Пригадуємо, як повівся листоноша Пєчкін, коли персонажеві Шарику прийшла посилка: «Я вам ее не отдам, потому, что у вас документов нету…» Так і в ситуації з «Центральним». 350 тисяч гривень надійшло на спеціальний рахунок при обласному бюджеті для реконструкції Центрального стадіону в обласному центрі. Про це повідомив голова Житомирської обласної ради Віталій Француз.

Гроші виділили, але на ремонт стадіону їх не дадуть, тому що:

− На такі «смішні» гроші розпочинати будь-які серйозні роботи абсолютно немає сенсу, − каже керівник обласної ради, адже аби довести стадіон до ладу, потрібні десятки мільйонів гривень. Сподівання на інвесторів також виявилися марними:
«Деякі з’являлися, але, на жаль, за красивими гаслами про молодь, спорт, розвиток фізкультури їх, в першу чергу, цікавив кусок землі в центрі міста і в парковій зоні. Тому поки що, на жаль, тут хвалитись нам немає чим» − констатував голова обласної ради. − Поки що зусилля і наявні фінанси будуть спрямовані на завершення робіт на стадіоні «Спартак», − запевнив Віталій Француз.

Красномовним є той факт, що на справді важливі для людей справи ні в області, ні в міста коштів немає. А між тим, нещодавно − 27 червня, у День молоді, в гідропарку обласного центру пройшов масовий захід міськради під назвою «Студентська республіка. Студреспубліка відбулась за підтримки міської ради, яка виділила з міського бюджету на проведення молодіжної акції 36 тис. грн. Теж «смішні» гроші, але не такими вже й смішними вони виглядають на фоні того, що в Житомирі кілька тижнів не функціонував міський електротранспорт, бо працівникам ТТУ не платять зарплату.

ЗМІ

Радіостанція «Житомирська Хвиля» передала інформацію ( посилаючись на слова голови ради Француза) про те, що «Центральному стадіону обласного центру ремонт не загрожує − кошти «смішні»«.

Портал Житомира «Житомир ньюз» оприлюднив матеріал (передрук з сайту Лента.ру з посиланням на Reuters) під назвою «Футболу не буде через расизм». Цитую:

− Виконком УЕФА на своєму засіданні у Вільнюсі затвердив нові правила роботи арбітрів, згідно яких судді отримали право зупиняти матчі за расистські кричалки і інші прояви расизму з боку уболівальників. Йдеться про те, що за новими правилами, суддя має право тимчасово припинити гру і звернутися до фанатів з попередженням. Якщо расистські витівки не припиняться, арбітр зможе удруге зупинити гру − на п`ять − десять хвилин. Якщо після відновлення матчу уболівальники продовжуватимуть викрикувати расистські образи, суддя має право остаточно припинити матч. Покарання за прояви расизму на стадіонах − такі, як дискваліфікація стадіону, штрафи тощо − виноситимуть дисциплінарні органи УЕФА.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодному місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавала лише «Версія». За звітний період звучало лише дві новини.

Так, повідомляли, що у середу, 1 липня, Верховна Рада України прийняла зміни до законів про держбюджет-2009 і Нацбанк України про проведення фінального турніру Євро-2012. Закон розроблений з метою забезпечення належного виконання заходів з підготовки та проведення в Україні Євро-2012, які виконуються за рахунок коштів стабілізаційного фонду.

Інша новина була про те, що Міністерство культури Польщі допомагає Львівській міськраді реставрувати культурні пам'ятки міста. Це співробітництво, яке триває вже чотири роки допоможе Львову підготувати культурну спадщину міста до зустрічі гостей Євро-2012.

Раніше Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін має намір в 2009 році виділити 500 млн. гривень на підготовку об'єктів у Львові до проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Коротеньку замітку щодо даної теми подали лише «Новини Закарпаття» за 27.06.09. У ній йдеться, що керівники України особисто взялися за інспектування підготовки до Євро-2012. Президент В.Ющенко 24 червня знайомився у Харкові з реконструкцією стадіону, а 25 побував на НСК «Олімпійський». Він залишився незадоволеним станом виконання робіт. А Премєр-міністр Ю.Тимошенко у Львові проінспектувала ситуацію до футбольного Євро, зокрема вона цікавилася розгортанням будівництва нового стадіону і ситуацією навколо зведення ще одного терміналу у львівському аеропорту. 

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Місцевий футбол

ЗМІ

В «Ужгороді» за 27.06.09 можна прочитати коротеньку замітку «Шахтар» заробив у Єврокубках понад 11 млн. євро». З посиланням на «Спорт-Експрес» повідомляється, що УЄФА перерахує 11 361 180 євро донецькому клубу. З них 7,74 млн. клуб заробив у Лізі чемпіонів.  Київське «Динамо» отримає 8 700 180 євро, з яких близько мільйона нараховані за виступи у Кубку УЄФА.

«Новини Закарпаття» за 27.06.09 надрукували матеріал «Стадіон «Авангард» готується приймати матчі Прем’єр-ліги». Автор Р.Буняк піднімає питання конфлікту керівництва стадіону і міської ужгородської влади. Він пише, що вболівальників дуже турбує це питання і, як доказ, подає лист одного із них, в якому фанат закарпатської команди висловлює стурбування з приводу того, де будуть проводитися ігри клубу у Прем’єр-лізі.

Щоб з’ясувати це питання, автор звернувся до директора ФК «Закарпаття» І.Шіца. Той, в свою чергу, запевнив, що проблему вирішено, з дирекцією арени повністю розраховано і навіть підписано договір про експлуатацію на 2009/2010.

Огляд матчів

Ужгородський клуб у літнє міжсезоння проводить збори у Севастополі. 5 липня запланований спаринг-матч проти місцевого ПФК «Севастополь», а 10 закарпатці зіграють проти сімферопольської «Таврії». Нагадаємо, що тренувальні збори ужгородські футболісти проходять вже під егідою нового наставника Ігоря Гамули. За попередньою інформацією, в клубі на оглядинах перебувають десять новачків. Серед них і іноземці − двоє гравців з Тунісу, котрі, до речі, входять до складу національної збірної своєї країни. Правда, хто з них залишиться у складі команди, стане відомо після завершення зборів − 11 липня. Саме цього дня «Закарпаття» повернеться додому.    

Кулуарні розмови

Одразу ж по за вершенню першої ліги на ужгородському стадіоні «Авангард» розпочалися підготовчі роботи до нового футбольного сезону, яке ФК «Закарпаття» має провести вже у Прем’єр-лізі.

Наразі міняють трав’яний покрив центрального поля стадіону, саме на ньому будуть проводитися домашні матчі за участю ужгородського клубу. Заміну дерену здійснюється під керівництвом фахівця зі Львова, який ще восени минулого року приїжджав до Ужгорода задля того, щоб вивчити будову трави та дерну на центральному полі.

Слід відмітити, щоб стадіон відповідав усім вимогам Прем’єр-ліги, необхідно підключити освітлення та підігрів, ці складові є проведені, але досі не під’єднані до електромережі. Задля їх підключення необхідно збудувати окрему підстанцію та відповідний кабель. Стадіон «Авангард» як комунальне підприємство міста власними силами цього зробити досі не зміг. Варто нагадати, що підігрівом, новим освітленням, новим електронним табло, пластиковими сидіннями стадіон був оснащений завдяки коштам ОДА при губернаторстві Івана Різака. Відтоді з обласного бюджету на утримання стадіону та ремонт спортивних споруд на «Авангарді» кошти не виділяли.

Тепер же всі ремонтні роботи на стадіоні проходять завдяки фінансування їх футбольним клубом.

Заходи, проведені обласною ФФУ

За підтримки обласної федерації футболу триває чемпіонат області з футболу. У 11-му турі у переважній більшості перемогу святкували господарі. Після туру ФК «Мукачево» хоч і не грав, проте забезпечив собі непоганий відрив у 6 очок від найближчого переслідувача − великоберезнянського «Ай-ві-спорт», яке в цьому турі обіграло вдома берегівський «Берегвідейк» 2:1. На 3 очки менше в ФК «Середнє», яке зіграли унічию з ясінянською «Говерлою». 20 очок у ФК «Поляна», яка вдома розгромила довжанську «Боржаву» з рахунком 6:1. Стільки ж очок у виноградівського «Севлюша». Який у цьому турі поступився на виїзді великобичківській «Ялинці».

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Заходів, пов’язаних з Євро-2012, на Запоріжжі минулого тижня не зафіксовано. 

ЗМІ

ЗМІ мало згадували про Євро-2012. Тижневик «Запорозька Січ − Перекур» від 02.07.09р. надрукував великий матеріал про перебування В.Януковича у Запоріжжі і про його заяви на різні теми. «Проведение Евро-2012, по словам В.Януковича − это шанс для Украины не просто показать нашу страну, но и шанс поднять экономику, поднять внутренний рынок, привлечь инвестиции». Дійсно, лідер ПР сказав таке на запорізькому заводі напівпровідників. Після чого закликав витратити гроші кредиту МВФ на підняття зарплат і пенсій в Україні.

Тижневик «Наше время+» від 02.07.09р. надрукував відкритого листа групи запоріжців до Прем’єра і Президента з питанням, «коли вони закінчать мордувати бідних українців». Автори плутано дорікають прем’єрці: «Ви, шановна Юліє Володимирівне, добре працюєте. Адже до Євро-2012 Ви вже підготувались. У Вас є на все гроші, але для народу грошей немає».   

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 на Запоріжжі не з’являлася. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК регулярно показує іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Запоріжці на зборі в Австрії провели два контрольних матчі. У обох − нічия 1:1. У першому випадку «Металург» розійшовся миром із аутсайдером російського чемпіонату «Сатурном» (Раменське). Гол росіянам забив Тарас Степаненко (капітан української «молодіжки»). Та під кінець тренери випустили пограти молодь, вона і прогавила гол у відповідь. Друга нічия − з бронзовим призером австрійського чемпіонату «Аустрією». Запоріжець Аржанов з пенальті відкрив рахунок. А далі було те ж, що і у попередній зустрічі: на заміни вийшли молоді гравці і пропустили гол. Додому «Металург» повертається вже наступного тижня.

Тим часом у Запоріжжі проходить футбольний турнір серед фан-клубів різних команд України. ФК «Металург» надав для його проведення штучні поля своєї ДЮСШ. Триває відбірна частина цього турніру.

Також 12 команд продовжують змагатися у чемпіонаті області з футболу, ще 4 команди − у чемпіонаті Запоріжжя з пляжного футболу.  

ЗМІ

Запорізькі ЗМІ розповідали минулого тижня про австрійські спаринги «Металурга», про ігри чемпіонату області з футболу серед любителів та про чемпіонат міста з пляжного футболу.

Газета «Запорозька Січ» від 30.06.09р. з посиланням на «Сєгодня спорт» друкує інформацію під заголовком: «Суркіс запоропонував Шевченку перейти в «Динамо».  Говориться про те, що І.Суркіс начебто зробив А.Шевченку пропозицію перейти у «Динамо». І головний тренер В.Газзаєв радий буде бачити у клубі найвідомішого українського форварда. 

 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

В Івано-Франківську проблеми з бюджетом. Виконання так званого бюджету розвитку під загрозою. Із запланованих від продажу землі 32 мільйонів гривень наразі до нього надійшло 3,5 мільйона. Про це газеті «Західний кур’єр» повідомив начальник відділу земельних ресурсів Дмитро Піщак. З продажем землі у місті зараз виникає ряд проблем у зв’язку з неплатоспроможністю покупців.

Невиконання бюджету розвитку негативно вплине на благоустрій міста, адже значна частина цих коштів спрямовується саме на розвиток міської інфраструктури та благоустрій.

Третього липня відбувся візит до нашої області Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського. Посол зустрічався з головою обласної державної адміністрації М.Палійчуком та головою обласної ради І.Олійником. Підчас зустрічі з обласною владою пану Ключковському було представлено основні напрямки економічного розвитку Івано-Франківщини, інвестиційний клімат регіону, стан міжрегіонального співробітництва та туристичний потенціал області.

Чи підіймалась на зустрічі тема Євро-2012, немає інформації.

Понад 30 мільйонів гривень, виділених з державного бюджету на ліквідацію минулорічної повені на Прикарпатті, використані не за призначенням. З них відшкодовано — лише близько 15-ти мільйонів. Найбільше незаконно використаних бюджетних коштів зафіксовано в Косівському, Богородчанському, Рожнятівському районах, Калуші та Тисмениці. З початку року в області зафіксовано 127 злочинів економічного спрямування. З них 40 — тяжкі. Проти 95 посадовців порушені кримінальні справи.

Вже вкотре з’являються повідомлення про нецільове використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені, а це в тому числі ремонти доріг, мостів. У цьому світлі надзвичайно важливим є контроль за використанням коштів на заходи і в рамках підготовки до Євро-2012.

Газета «Західний кур’єр» опублікувала інформацію «Мерія започатковує ще одну програму». Як ідеться у матеріалі, програму ремонту, реконструкції та побудови зупинок громадського транспорту незабаром розроблять управління архітектури та відділ транспорту і зв’язку міськвиконкому. «За словами начальника відділу транспорту і зв’язку міськвиконкому Ігоря Гнатіва, в місті є понад 300 постійних зупинок громадського транспорту. За його ж підрахунками, на сотні з них необхідно побудувати так звані капітальні споруди, 40 потребують реконструкції, решта − ремонту», — пише газета.

Благоустрій зупинок громадського транспорту є, безумовно корисною справою. Проте у кулуарах кажуть, що навряд чи у міської влади вистачить грошей на всі зупинки. Багато питань до комунальників вже звично виникає щодо якості їхніх робіт. Тому міськвиконкому доцільно потурбуватися і про контроль за використанням коштів під час виконання цієї програми.

ЗМІ

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Зазід-Пост» (інформаційному додатку до газети «Анонс-Контракт») вийшов матеріал під назвою «ЄВРО-2012 − танк, який нас розчавить». У статті ставиться під сумнів, «А чи так вже був потрібен Україні той чемпіонат Європи з футболу 2012 року». «З відстані дня сьогоднішнього та неймовірна радість Кличка й Суркіса на жеребкуванні виглядає такими собі радощами засудженого перед повішенням, — продовжує видання. — Звичайно, тоді ніхто не думав, що підла світова криза підступно підставить підніжку українській економіці, що впаде гривня, що зміліють валютні запаси НБУ, що на кризу економічну накладеться криза політична, що Юльця вкладе в Москві якийсь дуже хитрий газовий контракт, виконуючи який держава ризикує опинитися в такій борговій ямі, що навряд чи сама спроможеться з неї вибратись».

Автор матеріалу висловлює припущення, що «УЕФА упереджено буде ставитись до України, буквально шантажуючи її на кожному кроці. Одна з останніх заяв — в України заберуть ЄВРО-2012 і віддадуть його німцям, а конкретно містам Берлін і Лейпциг».

У зв’язку з цим, видання припускає, що краще Україні самій відмовитись від Євро-2012, ніж це право у неї відберуть силоміць. «На мою думку, це єдиний більш менш достойний вихід для нашої держави. Ми ж бо всі чудово знаємо, що грошей бракує на медицину, на пенсійне забезпечення, на виплату зарплат. І в цих умовах витискати з країни останні соки, щоб не вдарити, як то кажуть, «в грязь ліцом». Та кому воно на фік потрібно, — емоційно роздумує автор. — Тим більше не потрібно це робити за рахунок емісії в розмірі 9,8 млрд. гривень, не забезпеченої товарними активами. А те, що така емісія буде ніхто не сумнівається. Адже Верховна рада зобов’язала Національний банк перечислити ці кошти на підготовку об’єктів до чемпіонату. В умовах обмеженого міжнародного кредитування, такі кошти можна отримати лише надрукувавши майже десять мільярдів гривень». На думку автора, це призведе до прискорення девальвації гривні, ріст цін, знецінення зарплат і як наслідок − зубожіння населення. «І все це заради чого. Заради сумнівного задоволення прийняти чемпіонат по футболу» — робить висновок видання.

Подібна стаття не додає ідеї проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні популярності. У той же час вона відображає поширені настрої населення щодо підготовки до нього, адже багато людей розуміють, що у держави наразі не вистачає ресурсів, щоб забезпечити увесь спектр заходів по підготовці.

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області у звітній період найрезонанснішою футбольною подією стало повернення тренера івано-франківського «Прикарпаття» Миколи Пристая до бурштинського «Енергетика».

Перша ліга

Газети «Західний кур’єр», «Репортер», «Галицький кореспондент» та ТРК «Вежа» опублікували статті, присвячені поверненню Миколи Пристая на посаду головного тренера бурштинського «Енергетика».

У всіх матеріалах підкреслюється несподіваність цієї події, адже Пристай вже втретє заступає на тренерський місток «Енергетика» та заміняє тренера Михайла Савку, який був досить успішним в «Енергетику» останнього сезону.

Як пише ТРК «Вежа» з посиланням на «Турнір» у матеріалі «Третє пришестя Миколи Пристая в «Енергетик», «незрозуміле майбутнє клубу з Івано-Франківська спонукало Пристая написати заяву про звільнення». Також інформагенція повідомляє про перші зміни у складі команди: «Клуб вже залишив Василь Качур, а Володимир Лакомський та Ігор Калапач виставлені на трансфер».

Газета «Репортер» у матеріалі «Пристай повернувся до Бурштина» пише, що «Бурштинський «Енергетик» здивував. Першим гучним ходом керівництва клубу у міжсезоння стало повернення у команду тренера, який пішов з неї після серії поразок».

Газета називає цей хід керівництва клубу дивним, адже у минулому сезоні непоганих результатів добився з командою тодішній наставник Михайло Савка: «46‑річний Савка таки знайшов необхідні слова для команди. Саме слова, адже «Енергетик» почав здобувати очки без серйозних кадрових поповнень. Сім перемог у 14‑ти матчах — погодьтеся, результат дійсно неймовірний, зважаючи на такі обставини. В результаті «Енергетик» на фініші обігнав івано-франківське «Прикарпаття», яке, до речі, тоді тренував Микола Пристай».

«Що ж до того, хто став до штурвалу в івано-франківському «Прикарпатті», то новин зі стану клубу наразі ще немає», — резюмує видання.

Газета «Західний кур’єр» у статті «Тренерські пертурбації» окрім інформації про перехід Миколи Пристая до бурштинського «Енергетика» висуває припущення про майбутнього тренера івано-франківського «Прикарпаття»: «Хто ж тоді очолить «Прикарпаття»? Оскільки команда ще не розпочинала підготовки до нового сезону, нового керманича футболістам не представляли. Пам’ятаючи про торішню «співпрацю» з Степаном Матвіївим, очільники клубу схильні вручити штурвал команди місцевому фахівцеві. Варіантів не так вже й багато: ним може бути екс-наставник «Прикарпаття», а нині тренер аматорського «Княгинина» Сергій Пташник або ж Петро Кушлик, котрий за свою багату тренерську кар’єру ще жодного разу не працював в Івано-Франківську».

Фут-зал

ТРК «Вежа» повідомила, що четверо іванофранківців захищають честь збірної України на турнірі з міні-футболу в Іспанії. На ньому у складі юнацької збірної України грають четверо гравців місцевого клубу «Ураган»: Юліан Горбатий, Юрій Радиш, Василь Баланик та Роман Городько. Торік на цьому ж турнірі з міні-футболу бронзові нагороди тоді здобули троє «ураганівців»: Петро Шотурма, Любомир Куріш та Андрій Лучків.

Інформація свідчить про хороший прогрес юнацької команди НФК «Ураган». Так, минулого сезону за основу футзального клубу вперше зіграв вихованець молодіжки клубу — Петро Шотурма.

Турніри

Інформагенція ТРК «Вежа» опублікувала інформацію «Універсіада-2009: нічийний синдром». У матеріалі розповідається про останні результати студентської збірної України на Універсіаді-2009 в Сербії. Мова йде про нічию 1:1 з командою Чехії. У складі збірної України виступають декілька іванофранківців.

Аматори

Газета «Західний кур’єр» та ТРК «Вежа» (передрук) повідомили про хід обласної першості серед команд Другої ліги. Після десятого туру відбулась повна ротація команд у турнірній таблиці. Жоден з дюжини учасників не залишився на тому місці, яке посідав до минулої неділі. На першу сходинку знову вирвалися «Карпати» з села Кути Косівського району.

Також «Західний кур’єр» висвітлює Першу лігу обласної першості. У статті «Тринадцятий…» мовиться про те, що «Й без того неспокійна течія обласного чемпіонату просто-таки вибухнула у 13 турі. З восьми запланованих поєдинків до кінця вдалося довести п’ять. Один взагалі не розпочався, а ще два завершилися достроково». Не відбувся матч у Калуші. Після чергової порції дощів інспектор та арбітр поєдинку місцевого ФК з «Придністров’ям» визнали поле стадіону «Хімік» непридатним до гри. Господарям зараховано технічні поразки. Однак калушани мають намір добиватися перегравання зустрічі і готують апеляцію. Усього 28 хвилин тривав матч «Тепловика» з «Пробоєм». Гості після призначеного у власні ворота пенальті взяли в облогу арбітра А.Нізолу. Ще більше розлютила городенківців червона картка, котру суддя виніс одному з атакувальників. Після цього й пролунав достроково фінальний свисток. КДК дискваліфікував трьох гравців «Пробою»: Михайлюка — на 5 матчів, А.Білика — на три, а В.Шевчука — до кінця сезону. Матч в Угринові між місцевим «Соколом» і ФК «Тужилів» завершився на 80 хвилині. Саме тоді господарям вдалося відкрити рахунок у матчі. Поки гравці «Сокола» святкували успіх, гості з кулаками накинулись на асистента арбітра, вважаючи, що був офсайд, і завдали йому тілесних ушкоджень. Звісно, футбол на цьому закінчився. Рішенням КДК тужилівець М.Джус, який вдарив суддю, дискваліфікований до кінця сезону.

Інші події

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на «Чемпіон» опублікувала інформацію про рейтинг збірних ФІФА. За інформацією видання, Україна зберігає 19 місце в той час, як збірна Росії піднялась з дев’ятого на шосте місце.

Газета «Репортер» опублікувала статтю «Яремче — Чикаго 8:3». Матеріал розповідає про візит на Галичину футбольного клубу «Крила» з Чикаго, усі гравці якого представляють українську діаспору в США. Після трьох матчів на Львівщині, «Крила» зіграли з аматорськими командами — «Карпати» Яремче (перемогли господарі 8:3) та «Газовик» Богородчани (3:3).

 

10.      Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня тема Євро-2012 в обласних ЗМІ вичерпалася одним коротким повідомленням у колонці новин в «Кіровоградській правді» (03.07.09): «Ухваленим законом відносно фінансування Євро-2012 депутати скасували 25-процентне щомісячне відрахування прибутку Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб».

Реклама

Незважаючи на незначний інтерес до теми Євро-2012 місцевих ЗМІ, деякі фінансові інституції використовують майбутній чемпіонат для залучення нових клієнтів. Наприклад «Імексбанк», розмістивши рекламу в газеті «21-й канал», зробив футбольну тематику домінуючою у рекламному блоці:

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

У великому і малому футболі триває період міжсезоння. Проте вболівальники вже в очікуванні майбутніх баталій. ФК «Зірка» й ПФК «Олександрія» у рамках підготовки до 19 першості України з футболу 12 липня зіграють між собою. Всього ПФК «Олександрія» проведе п’ять контрольних матчів.

ЗМІ

Цього тижня кіровоградські шанувальники футболу, а разом з ними і місцеві ЗМІ продовжували в усіх деталах «смакувати» неординарну подію:  перебування в обласному центрі вихованця кіровоградського футболу голкіпера Андрія П’ятова, який разом з іншими гравцями донецького «Шахтаря» здобув цьогоріч у Туреччині Кубок УЄФА, і самого почесного трофею. «Спортревю» (02.07.09): «… Сам же праздник действительно можно назвать уникальным. Это спортивное событие не имеет аналогов в кировоградской истории, и мы можем гордиться тем, что были свидетелями подобного незабываемого действа…»

 

11.      Луганська обл.

 

Евро 2012

Мероприятия

Нет также никакого движения по реконструкции аэропорта и взлетно-посадочной полосы.

Реклама

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет.

Здравоохранение

Луганской городской многопрофильной больнице № 2 передан операционный микроскоп OMPI VARIO стоимостью 400 тыс.гривен, приобретенный за счет субвенции, выделенной областным советом. Прибор  даст возможность специалистам отделения травм кисти сшивать сосуды диаметром 1 мм. Это позволит приживлять оторванные конечности и пересаживать большие участки тканей.

Футбол

Клубы

Несмотря на неопределенное финансовое положение, руководство «Зари» объявило о реализации с 6 июля абонементов на матчи главной команды области.

Алчевская «Сталь» сыграла первый контрольный матч с «Шахтером» из Свердловска и выиграла 2:0. Первый гол был забит за пять минут до окончания основного времени, второй − в добавленные судьей минуты. В первом тайме играл костяк команды прошлого сезона, во втором − молодежь, в том числе три потенциальных новичка. В воскресенье команда отправилась в Крым на двухнедельные сборы, где уже на понедельник запланирован контрольный матч с молодежным составом «Таврии».

Турниры, чемпионаты, кубки

Прошли финалы юношеского турнира области в обеих возрастных группах. В старшей победили юноши «Зари» из Луганска, у младших лучшими были ребята из алчевской «Стали». Луганчане выиграли у «Лисичанскспецстроя», а алчевцы у «Шахтера» из Луганска. Интересно, что в обеих матчах с игры был забит всего один мяч − футболистами «Стали», луганчане, сыграв в основное время 0 : 0, победили по пенальти.

Несмотря на проигрыш в предпоследнем туре, лидер Центрального региона второй лиги «Форум» из Первомайска доказал, что это была случайность. Выиграв в последнем туре у «Спартака», первомайцы сохранили не только лидерство, но и разницу в три очка от преследователя − «Горняка» из Брянки. В Южном регионе лидирует «Шахтер» из Свердловска, правда с отрывом всего в одно очко.

Продолжаются чемпионаты в городах Луганск, Брянка, Стаханов и районах Новопсковском, Славяносербском, Сватовском,  Станично-Луганском и Перевальском.

В областных сельских играх в группе «А» два лидера − это сватовский и Кременской районы, в группе «Б» с отрывом в три очка лидирует Станично-Луганский район.

Мини-футбол, женский футбол

В отличие от нескольких украинских команд, снявшихся с соревнований в высшей лиге из-за плохого финансового положения, руководство луганского «ЛТК» уже перечислило полагающийся для участия в соревнованиях взнос.

Продолжается открытый чемпионат Луганска по мини-футболу, в котором с минимальным преимуществом лидирует «Дизель».

Областная федерация

По сообщению председателя Виктора Безрук, решением федерации результат матча между командами Станично-Луганского и Меловского районов был аннулирован и «станичникам» засчитано техническое поражение 0:3. Это произошло из-за нарушения командой правил заявки игроков. За команду выступал прибывший домой на побывку игрок столичного «Динамо-2» Гармаш.

Комментарий к 7-му туру чемпионата области

Игры 7-го тура чемпионата области закончились с такими результатами.

«Лисичанск-Пролетарий» − «Сталь-2» 1:2

«Химик» − ФК «Кременная» 2:1

ФК «Попасная» − ФК «Рубежное» 5:0

«Заря» − «Краснодонуголь» 0:2

ФК «Стаханов» − «Олимп» 2:3

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук

В этом туре лидеры одержали трудные победы, в особенности это касается Краснодона. Удача была на стороне этой команды − игроки «Зари» четыре раза не попали в пустые ворота, а у краснодонцев было два рикошета, от которых мячи залетали сами. Стоит отметить и выездную победу старобельского «Олимпа» над ФК «Стахановым». Старобельчане проигрывали 0:2, и все же сумели нарастив темп, забить три мяча. Проигрыш с крупным счетом «Рубежного» уже никого не удивляет, даже несмотря на смену тренера, команда может поставить «рекорд» по пропущенным мячам. Странная ситуация происходит с «Лисичанском-Пролетарием» − в команде усилился состав футболистов, улучшилась организационная работа, а результаты игр все хуже и хуже.стадионе «Сталь» состоялся первый в летнем межсезонье контрольный матч воскресенье

12.      Львівська обл.

 

Євро-2012

Минулого тижня жодної події щодо підготовки Львова до Євро-2012 не відбулося, тому й новин практично не було. Ще однією з причин того, що про підготовку до чемпіонату Європи нічого не писали стало те, що вщухли пристрасті навколо аеропорту після візиту до Львова тижневої давності прем’єра Юлії Тимошенко. Про аеропорт місцеві ЗМІ згадали лише одного разу, коли місцеві ЗМІ, передрукувавши матеріал з газети «Діло» про те, що 38 потенційних інвестора в очікуванні на інвестиційний конкурс щодо львівського терміналу. Нагадаємо, що Юлія Тимошенко пообіцяла, що за 2-3 тижні на визначення інвестора можна буде проводити аукціон. Це й усі новини по аеропорту, хоча уваги до цього об’єкту повинно було б приділятися набагато більше, оскільки це найпроблемніша ланка інфраструктури до Євро-2012 у Львові.

Натомість було кілька новин щодо Луцького аеропорту, який згідно Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році визначено як резервний для аеропорту «Львів». Минулого тижня відбулася зустріч губернатора Волині Миколи Романюка із командувачем Повітряними силами ЗС України генерал-лейтенантом Іваном Руснаком, на якій обговорили щодо луцького аеропорту усі стратегічні питання. На сьогодні розроблений Генеральний план розвитку аеропорту, отримано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 20 га; що межує з територією військового аеродрому і на якій буде розбудовуватися інфраструктура аеропорту, готується пакет документів щодо сертифікації аеродрому. Прийнято рішення обласної ради про фінансування сертифікації аеродрому.

Щодо стадіону, то й тут новин взагалі не було. З мовчанки ЗМІ та представників влади можна зрозуміти, що все йде згідно графіків і без збоїв.

Минулого тижня щодо Євро-2012 дала брифінг начальник управління інформації та промоції департаменту Євро-2012 Львівської міськради Соломія Білонога, на якому вона повідомила, що у Львові до Євро-2012 створять волонтерський рух «Волонтер для Львова». Чиновники Львівської міськради для цього вже розробили відповідну програму, згідно якої фактично навчатимуть волонтерів на всіх масових заходах у Львові. Так вже, зокрема, було минулого тижня під час пивного рок-фестивалю «Старе місто». Загалом же до Євро-2012 буде підготовлено близько 2 тисяч волонтерів, що працюватимуть на залізничному вокзалі, в аеропорту, у фан-зонах та буферних зонах довкола міста, а також допомагатимуть гостям чемпіонату з поселенням, пошуком визначних місць Львова та пересуванням містом. Хотілося б зазначити, що у Львова є позитивний досвід підготовки волонтерів: це було під час візиту до міста Папи Римського Іоанна Павла ІІ та під час святкування 750-річчя Львова три роки тому. До речі, для волонтерського руху під час Євро-2012 вироблять спеціально форму та навіть створять емблему.

Як зазначив у коментарях кільком ЗМІ керівник головного управління архітектури, містобудування та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик, в оновлену Державну програму підготовки до «Євро-2012» увійшло й пониження дороги у Львові від вулиці Кульпарківської у напрямку до міста Пустомит. Цей шлях завдовжки 1,6 км, знаходиться в межі впливу аеропорту. Зараз проводиться проектування цієї дороги, а загалом на неї уряд повинен виділити 78 млн. грн., в тому числі 2 млн. грн. ще цього року. 

Місцевий футбол

Клуби

Львівські команди продовжують підготовку до нового чемпіонату. ФК «Львів» минулого тижня завершив тренувальні збори, котрі відбувалися у Трускавці, що на Львівщині. За цей період команда провела лише тренувальні заняття та двосторонню гру, що завершилася внічию 1:1. За основний склад відзначився Павло Худзік. З 4-го по 11-те липня в ФК «Львів» заплановано три спаринг-матчі − проти білоцерківського «Арсеналу», харківського «Металіста» та рівненського «Вереса». Щодо нових придбань, то наразі про них нічого не чути. Як, в принципі, й про втрати. Щодо Олександра Жданова, у якого завершився контракт з ФК «Львів», то минулого тижня з’явилася інформація про те, що у нього так і не склалося з підписанням угоди з одеським «Чорноморцем». Тому не виключено, що гравець повернеться до Львова. Натомість також стало відомо, що брати Баранці відмовилися грати за Україну на Всесвітній Універсіаді, оскільки захотіли кращим чином підготуватися до сезону у складі клубу. Хоча не виключений варіант, що брати Баранці перейдуть в одну з команд вищої ліги.

«Карпати» повернулися з Угорщини, де проводили основний та найбільший міжсезонний тренувальний збір. У своєму заключному спарингу «зелено-білі» зіграли внічию 2:2 з російським «Ростовом». За «Карпати» відзначилися Сергій Кузнєцов та Денис Кожанов.

На офіційному сайті ФК «Львів» визначили найкращого гравця команди минулого сезону. Ним став півзахисник Валерій Федорчук, який набрав найбільшу кількість голосів. Валерій Федорчук − член молодіжної збірної України, навіть кілька разів виходив на поле з капітанською пов’язкою. Подейкують, що після вдалого сезону за ФК «Львів», його у своєму складі хотіли б бачити багато клубів прем’єр-ліги.

У Львові завершився турнір «Єврофан-2009». Перемогу у ньому здобули фанати шотландського «Рейнджерс», які перемогли у фіналі фанатів «Карпат» з рахунком 4:1. Загалом участь у цьому вже традиційному (найбільшому фан-турнірі України) взяли 15 команд.

 

13.      Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

І лише у відділеннях АКБ «Імексбанк» розміщено плакати, на яких йдеться про депозитну акцію − «Євро 2012», з нагадуванням, що «Квитки до чемпіонату Європи, стабільний прибуток та комфортний відпочинок дарує АКБ «Імексбанк».

Повідомляють про цю акцію і місцеві газети (газета «Наш город», 01.07.09, «Новая николаевская газета», 01.07.09).

В ЗМІ області. Преса

Про Євро-2012 згадували регіональні Інтернет − видання і друковані ЗМІ у зв’язку з ухваленням депутатами міської ради Генерального плану Миколаєва, за яким передбачено будівництво трьох мостів.

Один із них, так званий японський, певний час розглядався у контексті підготовки автошляхів до майбутнього чемпіонату Євро-2012. Про що ми неодноразово повідомляли.

Головний архітектор Миколаєва Олександр Бондар, коментуючи ключові моменти генерального плану, зазначив, що цей міст − «главный и первоочередной мост … Это связано с планировкой не только города Николаева, но и планировкой области, и планировкой в целом нашей страны. Этот мост свяжет одесское направление и херсонское вокруг Николаева» (регіональне видання pravda.mk.ua, 30.06.09, бізнес-новини Миколаєва, 30.06.09, «Вечерний Николаев», 02.07.09).

ЗМІ повідомили, що Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяє залучити кредит в розмірі до 500 млн. дол. на будівництво мостового переходу через р. Південний Буг у Миколаєві.

«Все, что нужно сделать, чтобы привлечь эти деньги... привлечь как партнеров Японию... все это я сделаю. И мы вместе с Николаевской ОГА, Минфином, Минэкономики, Укравтодором доведем это дело до логического завершения», − отметила Ю.Тимошенко» («Вечерний Николаев», 27.06.09).

Кабінет міністрів передав «Укравтодору» функції відповідального виконавця за будівництво моста через Південний Буг.

«Такое решение было принято на заседании правительства, сообщил председатель «Укравтодора» Вадим Гуржос. Он уточнил, что ранее вышеуказанные функции были предоставлены местным органам власти в Николаеве. «Кабмин также поручил «Укравтодору» изучить возможность привлечения кредита под правительственные гарантии для реализации этого проекта», − сказал В. Гуржос. Он также сообщил, что стоимость строительства моста через Южный Буг в Николаеве пока не определена. «Нет технико-экономического обоснования. Будем разрабатывать новое ТЭО, есть старое − образца 2004 года, в ценах которого стоимость строительства 1,757 миллиарда гривен», − сказал Гуржос» («Николаевские новости», 01.07.09).

Читачі регіональних Інтернет − видань також дізналися цього тижня, що «Кабинет министров создал экспертную комиссию для анализа проектов объектов для проведения в Украине чемпионата Европы по футболу в 2012 году с целью минимизации сметной стоимости.

По словам премьер-министр Юлия Тимошенко, в комиссию войдут эксперты и представители строительных компаний, не задействованных в строительстве объектов для ЧЕ-2012.

«Это будет постоянно действующая экспертная комиссия от общественности, которая будет работать до завершения подготовки к Евро-2012», − сказала Тимошенко.

Премьер отметила, что обеспокоена попытками необоснованно завысить сметы для объектов под ЧЕ-2012.

В частности, она отметила, что не согласилась увеличить сметную стоимость реконструкции Национального спортивного комплекса «Олимпийский» на 1 миллиард гривен и настояла на сохранении прежней сметы» (регіональне видання pravda.mk.ua, 30.06.09, бізнес-новини Миколаєва, 30.06.09).

Радіо. Телебачення

У повідомленнях обласного радіо зокрема йшлося про те, що «373 народних депутата підтримали законодавчі зміни, які спрямовані на підготовку транспортної інфраструктури до ЄВРО 2012. Відповідно до ухвалених змін Національний Банк України на 9,8 мільярда гривень збільшить виплати до центрального бюджету. Ухвалені зміни забезпечать належне фінансування будівництва, реконструкції, розвитку та утримання мережі автомобільних доріг, мостів і метрополітену. Зокрема, 650 000 тисяч гривень будуть спрямовані на будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через річку Дніпро в Києві» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 01.07.09).

В ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії про останні події, пов’язанні з підготовкою до Євро-2012, розповідав  Валентин Щербачов у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 05.07.09).

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Події

Поки попереду ігри чергового чемпіонату України з футболу, на головній спортивній арені краю проведена акція «Від реконструкції стадіону − до здорового способу життя».

Більше півсотні городян − спортсмени, тренери  СДЮШОР з легкої атлетики, СДЮШОР з футболу, МФК «Миколаїв», СДЮШОР з вітрильного спорту, а також миколаївці, які небайдужі до спорту, наводили порядок на Центральному міському стадіоні.

Під час таких робіт, за словами організаторів акції, буде оновлено сектор для стрибків у довжину, відремонтовано бар'єри, зроблено розмітку бігових доріжок, щоб стадіон мав вигляд сучасної спортивної арени.

МФК «Миколаїв» Друга ліга

До 25 червня команда МФК «Миколаїв» перебувала у відпустці.

Керівництво клубу визначається, де команда проведе тренувальні збори, на яких тренери перевірять можливості ряду гравців − вихованців миколаївського футболу. Імовірно, що до складу команди увійдуть футболісти з інших міст.

Але, як зазначив в інтерв’ю місцевим ЗМІ президент МФК «Миколаїв» Микола Марченко, що «при равенстве игрового потенциала предпочтение будут иметь футболисты нашего города. Насколько известно, старт чемпионата страны во второй лиге намечен на 25 июля. Постараемся подойти к новому сезону во всеоружии.

Напомню, цели и задачи перед командой были озвучены в январе на пресс-конференции в Николаевской мэрии. И они остаются неизменными: по итогам сезона 2009-2010 гг. вернуться в первую лигу украинского футбола» («Николаевские новости», 30.06.09, регіональне видання pravda.mk.ua, 30.06.09).

У коротке літнє міжсезоння ряд футболістів, відомих вболівальникам по виступах за МФК «Миколаїв» у попередні роки, намагаються змінити місце роботи.

Відразу двоє ключових гравців овідіопольського «Дністра» Антон Хромих і Юрій Штурко відправилися в клуб прем'єр − ліги «Кривбас».

«У Штурко дела пошли лучше, и бывший николаевец по-прежнему находится на тренировочном сборе. Во встрече между «Кривбассом» и «Таврией» Штурко даже забил гол. Итог той игры − 1:1.

Среди футболистов, тренирующихся в «Днестре», нет Богдана Смишко, дальнейшие планы которого пока неизвестны.

Вячеслав Акимов тренируется в «Волыни». Главный тренер луцкой команды Виталий Кварцяный планирует использовать этого 19-летнего игрока на позиции атакующего полузащитника  «под нападающими» («Николаевские новости», 30.06.09, регіональне видання pravda.mk.ua, 30.06.09).

Чемпіонат області

Команди пішли на канікули. Друге коло чемпіонату області в першій групі стартує 22 серпня. Лідером залишається ФК «Казанка».

В останньому турі чемпіонату грали МГК (Вознесенськ) − «Торпедо» (Миколаїв).

«В Вознесенске много внимания уделяют реконструкции стадиона, а вот местная команда играет хуже некуда. 0:7 от «Торпедо», надо полагать, заставит задуматься районные и городские власти» («Николаевские новости», 30.06.09).

Чемпіонат міста

У першій групі чемпіонату міста Миколаєва лідер не змінився.

Впевнено посідає перше місце ФК «Воронівка», який найближчих суперників випереджає вже на п’ять очок, маючи при цьому у запасі одну гру.

У погоню за футболістами «Воронівки» вирушило три команди − МФК «Миколаїв − 2», «Варварівка» і «Каскад».

На думку місцевих оглядачів, «две победы каскадовцев заметно усилили интригу среди группы лидеров чемпионата. Этой команде, располагающей опытными футболистами, по силам замахнуться на самые верхние этажи турнирной лестницы» («Николаевские новости», 30.06.09).

Чемпіонаті області серед ветеранів

П'ять команд беруть участь в обласному ветеранському турнірі (грають майстри футболу, яким 35 років і більше).

Після двох турів впевнено почували себе футболісти «Баштанки», які не знали поразок, тому сподівалися здобути чергову перемогу у виїзному матчі над командою «Комунарівець».

«…но коллектив «Коммунаровца» не дрогнул. Подсобил хозяевам  и председатель федерации футбола города Николаева Александр Пасечный, уверенно сыгравший на позиции опорного полузащитника. В первом тайме коммунаровцы дважды поразили ворота баштанцев, на что гости ответили одним метким ударом. Обоюдоострая игра после перерыва прошла, правда, без забитых мячей. 2:1 − первая победа «Коммунаровца» («Николаевские новости», 30.06.09).

 

14.      Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

После снятия с поста начальника Одесского областного КРУ Лилии Томашевской за проверку деятельности Одесского облсовета принялись сотрудники Николаевского КРУ.

Камнем преткновения является перевод бюджетных средств (областного бюджета) на счета ЗАО «Черноморец». По словам начальника Николаевского областного КРУ Александры Кривды руководство облсовета намеревалось перевести в активы «Черноморца» 20 млн. грн., а 12 из них было переведено и по каким-то причинам не было использовано. При проверке также не подтвердилось, вхождение облсовета в состав акционеров ЗАО «Черноморец».

Управление финансов области в свою очередь обвиняет городские власти в недополучении от города в областной бюджет 5,6 млн.грн. Причина все та же − город готовился к ЕВРО и изыскивал любые возможности финансирования проектов, так как из государственного бюджета поступлений не наблюдалось.

Не досчитается обещанных на реставрацию средств и музей Западного и Восточного искусства. По словам начальника управления охраны объектов культурного наследия Одесской облгосадминистрации Натальи Штербуль музей лишился 9 млн. грн., предназначенных для реставрации внутренних помещений из-за исключения Одессы из списка кандидатов на проведение Евро-2012. Из-за решения Исполкома УЕФА 4,5 млн.грн, которые должны были быть направлены из госбюджета на реставрацию музея, теперь выделены не будут. «Вместо 9 млн. грн., из двух источников мы можем рассчитывать только на 2,8 млн. грн, которые были заложены в этом году в областном бюджете. На них мы и работаем», − отметила Наталья Штербуль.

Все еще не прояснилась обстановка и вокруг горемычного аэропорта. Пока нет никаких официальных сведений о том, выполнит ли «Гепард плюс» свои инвестиционные обязательства, или город будет искать нового инвестора. Что-то затягивается это самое «некоторое время», о котором говорил мэр города Эдуард Гурвиц, данное вышеназванной компании для определения своей позиции. С такими темпами решения бумажных вопросов, если бы Одессе оставили право принмать ЕВРО-2012, саму реконструкцию необходимо было бы выполнять просто в фантастически короткие сроки, что нереально.       К проблемному аэропорту добавилась еще одна «закавыка». Трасса «Север-Юг», предназначенная разгрузить центр города от транзитного транспорта, как оказывается, также не «нарисована» еще даже на бумаге. Строители прошли часть до улицы Щорса и остановились. Дело все в том, что еще не разработан проект трассы от ул.Щорса до жилмассива Таирово. Земли то в этом районе не пренадлежат городу, а распаеваны и проданы Овидиопольской райгосадминистрации.

Если добавить к этому отсутствие проекта путепровода от Таможенной площади к возводимому стадиону в парке Шевченко, то получается, что транспортная составляющая подготовки Одессы выглядит просто плачевно. В этой ситуации приходит на ум старый армейский анекдот:

«Прапорщик приказывает солдату подать машину на выезд. Солдат отвечает, что та не заводится. На что у прапорщика есть свое мнение: «Давай, поехали, а потом заведешь!».

Может у нас так принято − решать вопросы постепенно, не вдаваясь во все тонкости. Правда, это чревато тем, что по ходу могут возникнуть неразрешимые проблемы, которые могут поставить крест на уже сделанной части какого-либо проекта. А вот в Европе рассуждают по-другому. Прежде всего, необходимо ясно видеть все, что необходимо сделать. Знать, кто и как это будет делать, а уж потом приниматься за работу. Потому у УЕФА к Польше и вопросов намного меньше, пусть там и нет стадионов…

ФУТБОЛ

Одесситы назначены обслуживать матч Лиги Европы

Один из встреч в стартовавшем предварительном раунде Лиги Европы доверено обслуживать одесским арбитрам. Виктор Швецов назначен главным арбитром на встречу между словацким «Спартаком» и азербайджанским «Интером». На линиях ему помогут Игорь Быцкало, также из Одессы и Николай Левко из Черновцов.

Премьер лига

Сколько нынче стоит в Одессе футбол?

На носу следующий сезон в чемпионате Премьер лиги, а в Одессе все еще не определились с ценами на билеты на футбольные матчи. В прошедшем сезоне, весеннюю часть которого «Черноморец» проводил на стадионе «Спартак», стоимость билетов составляла от 15 до 60 грн. Руководство стадиона планирует в течение этой недели определиться со стоимостью, как билетов, так и сезонных абонементов на матчи «моряков». Правда, уже известны примерные сроки поступления их в продажу − в период с 10 по 15 июля.

Тренерский дебют Руслана Гилазева

Воспитанник одесского футбола Рослан Гилазев перешел на тренерскую работу. Новые функции он будет исполнять в родном городе в роли ассистента наставника молодежной команды «Черноморца» Константина Фролова.

Большую часть своей профессиональной карьеры он провел  в команде «моряков», в составе которых с небольшим перерывом выступал в общей сложности около семи лет − с 2001/02 по осеннюю половину 2008/09. В период зимнего антракта в минувшем чемпионате Руслан Гилазев предпринимал попытку стать игроком калининградской «Балтики», однако в планы футболиста вмешалась травма. Во многом из-за нее он принял окончательное решение повесить бутсы на гвоздь и попробовать себя на тренерском поприще.

Завершена серия спаррингов с молдавскими командами

На прошедшей неделе «Черноморец» провел еще две встречи с представителями молдавского футбола. В среду, 1 июля одесситы встречались на базе в Совиньоне с «Искрой-Сталь» из Рыбницы и одержали победу со счетом  2:0. Голами в составе «моряков» отметились Анатолий Диденко и Павел Ребенок.

«Черноморец» выступал в следующем составе: Руденко (Ширяев, 46), Белецкий (Гуменюк, 46), Шандрук (С. Мельник, 46), Яценко (Бабич, 46), Д. Гришко (Бондаренко, 46), Райчевич (В. Мельник, 46), Васкес (Касьянов, 46), Ребенок (Политыло, 46; Балашов, 75), Нудный (Калинков, 46; Мельо, 73), Левига (Васин, 46; Аврамчиков, 80), Диденко (Косырин, 46).

В воскресенье 5 июля «Черноморец» отправился в гости к тирасполькому «Шерифу».

В этой встрече обе команды имели возможности забить, однако оборона оказалась сильнее атаки, и встреча завершилась нулевой ничьей.

Состав «Черноморца» был таким: Руденко, В. Мельник, Шандрук, Левига (Гуменюк, 79), Нудный (Васин, 66), Белецкий, Яценко, Диденко (Косырин, 46), Ребенок, Васкес (Касьянов, 46), Д. Гришко.

«Черноморец» − «Днестр» − должно быть интересно

В понедельник, 6 июля на базе «моряков» в Совиньоне состоится встреча двух сильнейших коллективов нашего региона.

Начало матча запланировано на 18.00. Этот поединок состоится спустя менее суток после вчерашней непростой игры «моряков» в Тирасполе. Для «Днестра» же наоборот, данная встреча станет первым спаррингом в рамках подготовки к новому сезону.

Первая лига

У «Днестра» решился впрос с тренировочным сбором

Во вторник, 30 июня футболисты овидиопольского «Днестра» начали свой основной этап подготовки к стартующему через две с половиной недели чемпионату Украины среди команд первой лиги сезона 2009/10 годов. В период с 30 июня по 10 июля основным местом дислокации подопечных Андрея Пархоменко станет «старая» учебно-тренировочная база ФК «Черноморец», расположенная на 11-й станции Люстдорфской дороги, которая любезно была предоставлена одесским клубом во временное пользование овидиопольскому коллективу.

 

15.      Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

Насичений подіями для футболістів полтавської «Ворскли» видався день п’ятниця 3 липня.

Контрольний поєдинок «Ворскла» − «Нафтовик» Охтирка − 4:0

О 12 годині на стадіоні «Лтава», що в Крутому Березі відбувся контрольний поєдинок між полтавською «Ворсклою» та представником першої ліги охтирським «Нафтовиком». Це був останній матч напередодні старту нового сезону. Перевага полтавців була більш ніж переконливою, хоча тренер господарів Микола Павлов випускав у першому та другому таймах різні склади. На Крутому Березі були помічені динамівські розвідники, які знімали генеральну репетицію перед Суперкубком полтавців на відео.

А надвечір «Ворскла» «виставилася»

Нарешті футболісти полтавської «Ворскли» показали виграний Кубок України десяткам тисяч своїх шанувальників. Святкування і концерт на стадіоні тривали весь вечір

О 18.00 автобус із гравцями і тренерами під’їхав до Театральної площі Полтави, де вже приготували сцену і де на своїх улюбленців із трофеєм чекали близько тисячі найпалкіших фанатів. Кубок пронесли крізь натовп, підняли на сцену і продемонстрували публіці. Короткі слова ведучих і тренерів − і під оплески та скандування фанів трофей здійнявся в руках капітана команди Сергія Долганського. Найголоснішим дісталися футболки та шарфи від футболістів.

Цей захід не анонсувався, тож людей на площі було менше, ніж очікувалося. Усі зібралися на стадіоні, де годиною пізніше і з’явилися футболісти з Кубком. Приблизно 10 тисяч глядачів стали свідками імпровізованого кола пошани із «чашею» та виступами всіх причетних до успіху. Говорили почесний президент клубу Костянтин Жеваго, президент Олег Бабаєв, мер міста Андрій Матковський, голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, екс-мер та народний депутат Анатолій Кукоба, екс-губернатор Микола Залудяк, заступник голови Федерації футболу України Борис Воскресенський і головний тренер команди Микола Павлов.

А на завершення для команди та глядачів влаштували концерт на стадіоні за участі Ірини Білик та Ані Лорак. В одній із останніх пісень акомпанував Ірині Білик Володимир Чеснаков, а квіти вручив Денис Кулаков. Ані Лорак, окрім звичних пісень, запропонувала у своєму виконанні Джона Бон Джові «It’s my life» та Тіну Тьорнер «Simply the best», а під останню її пісню на сцену вийшла вся команда. Завершилося свято грандіозним феєрверком.

ФК «Полтава»

У першій лізі може статися ситуація, що сімферопольський «ІгроСервіс» із-за фінансових проблем може знятися із турніру. Додаткове місце може посісти хтось з команд, які фінішували за переможцями в другій лізі. Претенденти − білоцерківський «Арсенал» та ФК «Полтава». Якщо такий матч все ж відбудеться, підопічні Івана Шарія мають усі шанси знову поборотися за місце в першій лізі, яке так бездарно «Полтава» програла в першості. Зрештою це було б справедливо, адже городяни віддали єдину путівку кіровоградській «Зірці» лише за додатковими показниками − кількості перемог. Однак не будемо забігати наперед, дочекаємося вердикту ПФЛ. Бо як відомо у нашому футболі може трапитися будь-що.

Зі стану ФК «Полтава» надійшла новина, що команду залишив один з кращих її гравців Роман Полтавець. Він прийшов у клуб у весняній частині першості і продемонстрував чудові бомбардирські якості. Роман залишив Полтаву і відправився в сусідній Харків, де підписав контракт з «Геліосом».

Кубок Полтавської області, чвертьфінали. Перші ігри.

ФК «Пирятин» — ФК «Велика Багачка» 2:3 (2:1)

Від осіб, наближених до керівництва пирятинського клубу, вийшла інформація, що команда не має наміру вирушати наступної неділі до Великої Багачки на гру-відповідь. Мовляв, грошей обмаль і шансів відігратися практично немає.

«Колос»(Кобеляки) − ФК Жоржівка − 3:1

Найкращим гравцем матчу став 15-річний воротар «Колоса» Микола Вільховий. Він продемонстрував блискучу гру, не раз виручав свою команду. Взагалі це була найкраща гра «Колоса» на рідному стадіоні за все перше коло чемпіонату! Кобеллячани тепер мають непогані шанси вийти до півфіналу Кубка! Все вирішиться у матчі-відповіді 5 липня.

Стартує «Шишацький кубок» з футболу.

Сьоме літо поспіль в області проходить футбольний турнір «Шишацький кубок». І якщо в першому турнірі змагалися лише 4 команди, то цього разу для участі в футбольних змаганнях зареєструвалися 30 команд із 15 районів області, цим самим обіцяючи зробити Кубок значною спортивною подією для всієї Полтавщини. У Шишаках відбулося жеребкування, в результаті якого команди розбили на 8 груп і визначили дати проведення матчів. Всього буде зіграно 50 матчів − вдома і на виїзді. Матчі в групах проходитимуть 15, 19 та 25 липня, чвертьфінал відбудеться 29 липня, півфінал − 2 серпня, а фінал Кубку  −  8 серпня.

Урочисте відкриття турніру відбудеться в Решетилівці, а закриття − у Шишаках. На футбольних вболівальників, окрім захоплюючої гри, в обох селищах чекають концертні виступи відомих українських естрадних виконавців та святкові феєрверки. Футбольний турнір проходить у рамках програми Партії регіонів щодо популяризації здорового способу життя серед молоді та під особистим патронатом народного депутата України Равіля Сафіулліна.

Першість Полтавського району

Після шостого туру в одноосібні лідери першості вийшли футболісти “Ювенти». Вони на своєму полі були сильнішими за тахтаулівський “Космос» 2:1. Допомогли їм піднятися на перший рядок їхні головні конкуренти − ФК “Розсошенці», які програли в Супрунівці місцевому “Джерелу» з рахунком 1:3. Ця перемога дала можливість господарям скоротили відстань від другого місця до одного пункту. Нарешті переміг “Олімп», який у важкому матчі здолав явного аутсайдера чемпіонату “Колос» з Нижніх Млинів. Вже чотири матчі поспіль не може перемогти “Гренада», а “Динамо» досі має нуль у графі “перемоги».

1 ЛІГА

6 тур

Джерело (Супрунівка) − ФК Розсошенці 3:1

Вікторія (Головач) − Гренада (Микільське) 3:1

Олімп (Розсошенці) − Колос (Нижні Млини) 5:3

Сокіл (Степне) − ФК Колан (Мачухи) 5:0

ФК Ювента (Розсошенці) − Космос (Тахтаулове) 2:1

Динамо (Божкове) − ФК Факел (Терешки) 2:4

 

16.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

Тема ЄВРО-2012 в місцевих засобах масової інформації на минулому тижні не висвітлювалася. Не помічено в Рівному й символіки майбутнього чемпіонату Європи з футболу.

«Виселенці» судяться з дорожниками

Вже три роки Служба автомобільних доріг області не може здати в експлуатацію об’їзну дорогу навколо села Верба Дубенського району на відрізку автобазу Київ-Чоп, який занесений в плани підготовки до ЄВРО-2012. А все через те, що селяни, яких виселили із будинків, що стояли на маршруті дороги і для яких за державний кошт збудували нові помешкання, позиваються на дорожників до суду.

— Біля села Верба залишилося владнати проблему із 200 метрами дороги, — розповідає начальник Cлужби автомобільних доріг в Рівненській області Юрій Богданович. — Деякі сім’ї, для яких ми збудували нові будинки, щоб потім знести старі, які заважають роботам, судяться з нами чи з сільською радою. Причини цього різні. Наприклад, у липні буде засідання Fпеляційного суду, на якому розглядатиметься справа однієї з мешканок. Для сім’ї ми збудували новий будинок, однак одна з родичок захотіла виписатися з нього і приписатися в своїй старій хаті, яку ми хочемо знести. Очевидно, вона це робить для того, щоб потім вимагати, аби ми для неї окремо збудували ще одне помешкання. І хоча нові хати виходять навіть більшими за старі, буває, люди скаржаться й на неякісне будівництво. Десь підвал протікає, десь підлога через вологу руйнується. Після чого ми змушені проводити ремонти. За три роки ми збудували вже 9 будинків. Майже в усі сім’ї заселилися. Ще два будинки зводяться. Думаю, в наближчі місяці ми всі проблемні питання з мешканцями вирішимо, знесемо старі будинки, облаштуємо дорогу і таки здамо її в експлуатацію.

Футбол

Перше коло закінчилося, крапку ставити рано

У неділю відбулися матчі заключного туру першої половини чемпіонату області. Центральним поєдинком дня була зустріч в Бережному двох лідерів -»Случа» −»Ізотопа-РАЕС», яка закінчилася з рахунком 1:0 на користь господарів. Таким чином, «Случ» на переву в чемпіонаті пішов одноосібним лідером.

Щоправда, як твердить голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук, ставити крапку зарано. По-перше, ще не зіграні всі матчі першого кола. Зокрема, гру в запасі має кузнецовський «Ізотоп-РАЕС», дві − минулорічний чемпіон «ОДЕК», водночас ще 4 матчі не зіграв «Верес-2-Штурм». Разом з тим, не розглянуто протести окремих команд на порушення суперниками регламенту чемпіонату, рішення по яких можуть внести корективи у розподілі місць у турнірній таблиці.

Результати решти матчів ХІ туру в першій лізі: «Славія» − «Сокіл» − 0:0. «Хімік» (Рівне) − «АМАКО-Гоща» − 3:1; «Маяк» (Сарни) − ФК «Вельбівне» − 4:1. Зустріч «Верес-2-Штурм» (Рівне) − «Волинь-Цемент» (Здолбунів) перенесено на середу.

2 ліга: «Фортуна» — «Водник» — 1:0, «Фіалка» — ФК «Гоща» — гратимуть завтра, ФК «Смига» — «Сатурн» — 2:1, «Полісся» — «МлинКов» —2:1, «Горизонт» — «РОКО-Городок» —1:4, «Енергія» — «Горизонт» — 4:1.

«Штурм-КОЛІСП» вшанував пам’ять тренера

Костопільська команда «Штурм-КОЛІСП» 1992 р.н. у ці дні змагається у Нікополі, де відбувається фінал першості дитячо-юнацької футбольної ліги України серед команд вищої ліги. На такому рівні жодна юнацька футбольна команда з Рівненщини ще не виступала, а тому вже сам факт виходу до фіналу для нашого футболу величезний успіх. На жаль, старт для нашої команди вийшов не дуже вдалим, «металургам» костопільчани поступилися — 0:4. Наступний наш суперник теж був не подарунок — київське «Динамо», і знову — 0:4.

Завершить груповий етап «Штурм» матчем з ФК «Севастополь». До слова, в іншій підгрупі змагаються юнаки донецького «Шахтаря», одеського «Чорноморця», столичного РОВУФК та «ВІКа» з Володимир-Волинського.

На фінальні ігри «штурмівці» вирішили виходити з чорними стрічками у пам’ять про свого тренера Віктора Лєвіна, який нещодавно пішов з життя. Протягом останніх років він працював тренером у Костопільському обласному ліцеї-інтернаті спортивного профілю. До цього очолював юнацьку футбольну команду «Рубін» 1991 р.н., яку він же створив при НВК №12. Ця команда була учасником всеукраїнського фіналу турніру «Шкіряний м’яч». Раніше протягом кількох сезонів Віктор Лєвін був президентом футбольного клубу «Верес», у той період, коли команда балансувала між першою та другої лігами.

КУБОК ІЗ РУК «ДИНАМІВЦЯ»

Перший місяць літніх канікул багатьох рівненських п’ятикласників був присвячений футболу. Не простому копанню м’яча у дворі, а участю в міському турнірі з амбіційною назвою «Кубок майбутніх чемпіонів». Майже півтори сотні матчів провели юні футболісти за цей період, проте все колись закінчується...

Останній день червня, напевно, надовго запам’ятається юним футболістам чотирьох шкіл, які стали півфіналістами турніру. Навіть те, що всі вирішальні матчі пройшли на головному футбольному полі Рівненщини − стадіоні «Авангард» − стало своєрідною нагородою для найкращих команд міста.

Півфінал, у якому зустрілися школи №№28 і 13, виявив першого фіналіста − ним стали футболісти ЗОШ №13, які обіграли своїх опонентів з мінімальною перевагою 1:0. А ось основний час другого півфіналу − між школами №25 та №19 − фіналіста не виявив. Тож у «справу» вступили післяматчеві пенальті, де влучнішими стали школярі ЗОШ №25 − 3:2.

А феєричною точкою турніру став фінал. Навіть багато хто з дорослих глядачів після поєдинку визнавав, що дивитися змагання юних було навіть цікавіше, ніж зустрічі багатьох професійних команд. У першому таймі рахунок відкриває нападник 13-ої школи Максим Баранович. Та у другій половині гри Олексій Тищук (ЗОШ №25) зрівнює рахунок. І хоча до закінчення матчу в обох команд були можливості збільшити рахунок, проте він так і залишився незмінним − 1:1. Тому долю матчу знову-таки вирішувала футбольна «лотерея» − післяматчеві пенальті. В них уже вдруге за цей день фортуна посміхнулася ЗОШ №25. Її бомбардири були влучнішими, а голкіпер Денис Горбаченко відбив два удари суперників. Отож, 3:2 − і перший кубок у школярів ЗОШ №25.

По закінченні матчів, як і водиться, було нагородження. «Кубок майбутніх чемпіонів» із рук міського голови Володимира Хомка отримав капітан футбольної дружини ЗОШ №25. А ось нагороди кращим за номінаціями юні футболісти отримали з рук капітана київського «Динамо» Тараса Михалика. Отож кращими стали: нападник Максим Баранович (ЗОШ №13), півзахисник Віктор Попружук (ЗОШ № 19), захисник Євген Коткудак (ЗОШ №19) і воротар Володимир Яковлєв (ЗОШ №13).

Після урочистої церемонії рівненські школярі щільним колом обступили Тараса Михалика. «Зірка» українського футболу поводився зовсім не «зірково»: він намагався одночасно і фотографуватися зі всіма охочими, і давав автографи. Не відмовив Тарас і нам у міні-інтерв’ю, а відповідаючи на запитання, продовжував роздавати автографи:

− Дуже приємно, що мене запросили на цей турнір. І я погодився без усіляких вагань, чим зміг − допоміг. Я згадав себе в їхньому віці − тоді мене привезли зі школи в Любашов на мій перший турнір. Спостерігаючи за сьогоднішніми матчами, я помітив декількох хлопців. На мою думку, вони можуть стати вправними футболістами.

 

17.      Сумська обл.

Євро-2012

Сумська міськрада уклала з Міністерством житлово-комунального господарства України угоду, згідно з якою воно виступатиме агентом для отримання містом від Світового банку 34 млн. грн., які мають піти на модернізацію системи освітлення обласного центру. За ці гроші КП «Міськсвітло» планує встановити 6000 нових світильників, модернізувати лінії і електропори, а також організувати систему управління освітленням. Виконання даної роботи розглядається містом як крок для підготовки Сум до Євро-2012.

ЗМІ

За звітний період матеріалів на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ не виявлено.

Місцевий футбол

Попри наміри Федерації футболу Сумщини, через відмову керівництва стадіону «Ювілейний» надати арену для проведення запланованого на 28 червня фінального матчу кубка області, провести цей поєдинок наприкінці липня, його учасники − конотопський «Шахтар» та сумський «Автолюкс» − зажадали від ФФС зіграти цей матч в обумовлений термін. За словами керівника ФФС Микола Желєзного, федерація змушена була виконати ці вимоги, і фінальна гра відбулася 28 червня у Недригайлові. У ній з рахунком 1:0 переміг «Шахтар», для якого цей успіх є вже сьомим .

Згідно з календарем ФФС 227-28 червня у райцентрі Липова Долина за участю 4 команд  відбувся міжнародний турнір на Кубок ЗМС О. Блохіна серед юнаків 1994-1995 років народження. Перемогу в цих змаганнях святкувала команда з Криму.

ФК «Суми» розпочав підготовку до нового сезону. Сумчани вже пройшли поглиблене медобстеження і тепер готуються до нового чемпіонату на стадіоні «Авангард». У середу вони зіграли двосторонню зустріч, розділившись на «червоних» і «зелених». За словами головного тренера Валерія Бермудеса, нині у розташуванні клубу знаходяться 25 футболістів. Не обійшлося без втрат − закінчилися контракти у Мазного, Мачуліна, Корсуна, Сайка, Нишкура і Калмикова. Натомість прийшли Ігор Пукась з армянського «Титана» і колишній спартаківець Павло Захаров − автор історичного першого голу на «Ювілейному». Також на перегляді молоді гравці з вишів обласного центру. Троє гравців клубу у складі молодіжної збірної групи Б другої ліги нещодавно виступали на «Ювілейному» в рамках Кубка ПФЛ. Попереду у підопічних Бермудеса контрольні матчі. Вже цієї неділі вони зустрінуться з охтирським «Нафтовиком», а наступного тижня − з дублем харківського «Металіста» і футбольним клубом «Полтава». Але налаштуватися на боротьбу в умовах двомісячної затримки по зарплаті сумчанам непросто. Генеральний директор ФК «Суми» Вадим Гордієнко вважає, що клуб треба рятувати спільними зусиллями, тож покладає великі надії на губернатора, голову облради і мера Сум. Круглий стіл за їх участю було заплановано провести у четвер, але через невідомі поки що причини ця зустріч так і не відбулася.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ розповіли про фінальний матч кубка області. , а також повідомили результати чергових поєдинків чемпіонату області серед команд першої та другої групи.

Газета «Панорама» за 1 липня вмістила інформацію про початок підготовки до чемпіонату України охтирського «Нафтовика− Укрнафти». Вона пише, що команда до нового сезону готується під керівництвом Вадима Колесника, який виконує обов’язки головного тренера.  За його словами, охтирці вже провели перший навчально-тренувальний збір, на якому перебувало 6 нових гравців, в основному молодих футболістів. Під час другого збору  намічено проведення 3 контрольних поєдинків.

Суперкубок

30 червня була проведена прес-конференція начальника ГУМВС України у Сумській області Олександра Москальчука, під час якої він торкнувся теми проведення у Сумах матчу за Суперкубок України. За словами керівника обласної міліції, власних сил місцевих правоохоронців для забезпечення порядку в день проведення матчу може не вистачити, у зв’язку з чим він збирається просити допомоги у сусідніх областей, які направлять до Сум додатково близько 500 співробітників міліції.

Голова ФФС Микола Желєзний висловив своє здивування позицією, яку зайняло щодо надання можливості стадіону «Ювілейний» провести у себе матч за Суперкубок України».

 − 2 липня перший віце-президент ФФУ після інспекційної поїздки Олександр Бандурко дав дозвіл на проведення цього матчу на «Ювілейному», а за 10 хвилин після цього зателефонував мені і запитав : «У вас там що, стадіон валиться?», зажадавши розмови з головою правління ВАТ «Спартак» Сергієм Неліним. Чим обумовлені такі зміни у настроях керівництва ФФУ, Микола Желєзний пояснити не зміг.

 Втім, це питання вдалося вирішити і вже у понеділок, 6 липня, повідомив Микола Желєзений, розпочнеться продаж квитків на матч за Суперкубок. Реалізовуватимуться вони за ціною від 40 до 200 гривень, причому місцевим вболівальникам виділені місця, які будуть коштувати чи не найдорожче.

ЗМІ

Обласна ДТРК впродовж 1-3 липня відслідковувала події, які розгорталися довкола матчу за суперкубок України. В останньому своєму сюжеті вона повідомила: «Долю Суперкубка вирішено − гру-відкриття нового футбольного сезону в Україні все-таки прийматиме стадіон «Ювілейний». Відповідну постанову підписав перший віце-президент, виконавчий директор Федерації футболу України Олександр Бандурко. Як відомо, 1-го липня інспекційна комісія Федерації повторно перевірила сумський стадіон і лишилася задоволеною його станом. Тож, цитуємо, «комісія дійшла до цілковитої згоди вважати можливим проведення матчу за Суперкубок на даній спортивній споруді». Остаточний час початку зустрічі між київським «Динамо» і полтавською «Ворсклою» − 11-те липня, 20.45. За попередньою інформацією, квитки надійдуть у продаж з понеділка і коштуватимуть від 40 до 200 грн.»

Перед цим же, 2 липня, ОДТРРК у випуску новин розповіла про усунення керівництвом стадіону тих недоліків, які були виявлені попередньою інспекцією ФФУ. З асловами автора сюжета, за два тижні А зроблено за два тижні чимало − від додаткових турнікетів і душових кабін до прокладання килимових доріжок і пофарбованих проходів. За словами Вадима Закорко, керуючого санацією ВАТ “Спартак», “на виконання вимог Федерації укладено договори з міліцією, рятувальними та медичними службами і вирішено питання з евакуацією вболівальників». Готовий до поєдинку за Суперкубок і газон «Ювілейного». Ситуацію останнім часом ускладнила спека − температура в чаші стадіону іноді перевищує 40 градусів. Але трава в нормі − її щодня поливають, підсіюють і підживлюють добривами.

У сюжеті зазначається, що  після демаршу столичного клубу, який уперто не бажав грати на «Ювілейному», неважко спрогнозувати, на чиєму боці будуть симпатії місцевих фанатів.

Щоденна Інтернет газета «Сотня» 2 липня розповіла про прес-конференцію Олександра Москальчука, на якій він повідомив про залучення до охорони громадського порядку під час проведення матчу за Суперкубок додатково близько 500 правоохоронців, які прибудуть до Сум насамперед з Києва, а також з Полтавської, Харківської та Запорізької областей.

 Також видання з посиланням на Олександра Москальчука повідомляє, що в день матчу також планується заборонити  продаж у двокілометровій зоні від стадіону алкогольних напоїв, принаймні листи до мерії з такою пропозицією вже готуються.

«Сотня» нагадує, що під час телефонної розмови з головою Сумської ОДА Миколою Лавриком міністр внутрішніх справ Юрій Луценко пообіцяв у разі необхідності підсилити охорону громадського порядку в Сумах 11 липня правоохоронцями з інших областей, а також заявив про свою готовність особисто бути присутнім того дня в обласному центрі.

 

18.      Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Удруге в Тернополі відбувся Міжнародний юнацький турнір з футболу, присвячений Євро-2012. За нагороди боролися два колективи господарів − збірна Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву на чолі з Валерієм Дорошенком та Едуардом Яблонським і “Соколятами» Василя Матвійківа ї їхні ровесники 1993 року народження з польських міст Ельблонга, Тарнува і Хожува, придністровського Тирасполя, словацької Старої Любовні та шведського Роннебі.

Напружена суперечка на полях стадіонів у Великих Гаях Тернопільського району і СДЮШОР у гідропарку Тернополя проходила за традиційним для подібних змагань регламентом. Спершу 15-16-річні футболісти визначали найсильніших у двох групах. Як і минулого року, тернополяни першістю не поступилися. Перші переможці турніру здолали команди з Тирасполя  − 4:0, Старої Любовні − 3:0 і Тарнува − 3:1. А “Соколята» обіграли два інші польські колективи − 2:0 і 3:1− та шведських однолітків − 1:0.

У результаті, у матчі за перше місце, який відбувся на Тернопільському міському стадіоні, знову зійшлися два принципові конкуренти. Перемогу з рахунком 2:0 команди Тернопільської СДЮШОР ніхто з присутніх на трибунах не наважився б назвати випадковою. Вже у першому таймі її футболісти змогли скористатися неузгодженістю дій суперника при захисті власних воріт. Влучний удар записав на свій рахунок Ігор Сороцький.

Тим часом, завершивши невдало кілька спроб відігратися, “Соколята» з середини другого тайму остаточно втратили віру в перемогу, чим сдюшорівці ще раз скористалися. Остаточний підсумок у матчі підбив їх капітан Віктор Желішкевич. У матчі за третє місце Польща переграла Словаччину. Юнакам з Ельблонга вистачило одного забитого м’яча у ворота команди зі Старої Любовні.

Лауреатам турніру дісталися в нагороди кубки, дипломи, медалі й грамоти. Без призів не залишилися й інші учасники. Організатори − управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради та СДЮШОР − і для них знайшли кубки, дипломи. Пам’ятні призи вручили й кращим гравцям у командах гостей. Юних футболістів привітали голова обласної федерації футболу Володимир Мариновський і заступник начальника управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради Ігор Підгайний

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

“Вільне життя»: “Євро-2012 присвячено» − про Міжнародний юнацький турнір з футболу, присвячений Євро-2012 року, який відбувся у Тернополі.  

“20 хвилин»: “У євротурнірі знову сильніші тернополяни» − про другий міжнародний футбольний турнір серед юнаків до 16 років, присвячений Євро-2012. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

З метою залучення молоді до занять спортом, популяризації футболу, організації дозвілля для населення відділ у справах сім'ї, молоді та спорту Зборівської РДА та районна федерація футболу проводять чемпіонат району з міні-футболу. У змаганнях беруть участь колективи фізичної культури району. Склад колективу − 15 спортсменів та один тренер-представник. До змагань допускаються команди, гравці яких пройшли медичний контроль.

Змагання проводяться у 3 етапи. Перший − зональні − 5 липня; другий − півфінальні − 12 липня; третій − фінальні − 19 липня.

Попередньо зональні змагання відбудуться у селах Зарудді, Озерній, Олієві та Гаях Розтоцьких.

На міському стадіоні міста Збаража відбувся міжобласний турнір з футболу серед юнаків 1996 року народження, присвячений Дню Конституції України.

Першими на поле вийшли команди міст Збаража і Лановець. Матч не виявив переможця − 1:1. У господарів відзначився Вадим Яремко.

Не було відкрито рахунку і в зустрічі команд Збаража та Козови. А щедрим на голи виявився поєдинок представників Збаража і Роздола. Збаражчани легко перемогли − 5:1. Голи − на рахунку збаражан Ігоря Банири − 2, Святослава Кантицького, Юрія Сікорського та Андрія Басюка.

Футболіст Збаража стали переможцями турніру (тренер Михайло Кузьма). Наступні місця посіли хлопчаки з Лановець та Козови. Кращими гравцями турніру визнано збаразького захисника Олега Лободця.

У місті Кременці відбувся 4-ий тур чемпіонату району з футболу серед команд другої групи по лінії райради ФСТ “Колос».

Результати такі: ФК “Лідихів» (с. Лідихів) − “Нива» (с. Кімната) − 2:1 (м'ячі на рахунку місцевих футболістів Василя Кошіля та Юрія Вінічук та гостя Андрія Богути); “Горинь» (с. Горинка) − “ЮПА» (м. Почаїв) − 6:5 (голи забили у господарів Сергій Касьян (двічі), Андрій Бойко (двічі), Іван Якимчук, Мар’ян Збаражський та у команди супротивника − Олександр Тичковський (тричі), Роман Голуб і Тарас Воронко. ФК “Ридомиль» (с. Ридомиль) − “Старт» (с. Лосятин) − 0:6 (відзначилися приїжджі футболісти Василь Залущинський (чотири м ячі), Василь Ковальський та В'ячеслав Гудзій).

У місті Кременці відбулися матчі другого туру чемпіонату району з футболу серед команд першої групи. За інформацією районної федерації футболу, цікавим виявився поєдинок на стадіоні у селі Іква, де місцевий футбольний клуб з однойменною назвою приймав фіналіста Кубка району команду “Три Валети» (с. Бонівка). Гостра та видовищна гра закінчилася тріумфом футболістів із Бонівки − 2:1. Здобувши другу перемогу, “Три Валети» очолили турнірну таблицю, набравши шість очок.

Результати інших поєдинків: “Сокіл» (с. Сапанів) − “Газ-Пласт» (м. Кременець) − 0:1, “Кремінь» (с. В. Млинівці) − “Вебер» (с. Великі Бережці) − 3:1.

28 червня відбулися матчі чергового туру чемпіо­нату області, а перед цим збиралися члени виконкому федерації футболу Тернопільщини та представники команд, які беруть участь у головному турнірі. Члени виконкому майже одноголосно прийняли рішення про виключення із подальших змагань заліщицького “Дністра», який у двох поспіль турах не виставив команди на календарні ігри. Таким чином, ще перше коло чемпіонату не закінчилося, а учасників його поменшало. Причина − традиційна − фінансові проблеми. Прикро, що в такому футбольному місті, як Заліщики, влада не зуміла вишукати кошти, аби головна команда району була представлена в обласних змаганнях.

Щодо матчів восьмого туру, то він виявився доволі скромним на забиті голи порівняно з попередніми. Так, у Теребовлі місцева “Нива» приймала ФК “Галич». Збаразькі футболісти швидко зорієнтувалися на полі суперника і вже в дебюті провели гостру атаку, яка завершилася точним ударом Олександра Сікори. Та радіти швидкому голові збаражчанам довелося недовго. Буквально через дві хвилини м'яч побував уже в сітці воріт “Галича». Теребовлянець Назар Козак ефектно пробив метрів з тридцяти і влучив у “дев'ятку». А далі, як розповів інспектор федерації футболу Тернопільщини Микола Філь, ініціативою здебільшого володіли господарі поля. Мали вони й можливість добитися успіху, але так і не зуміли реалізувати жодного голевого моменту. У підсумку нічия − 1:1.

А долю матчу “Марспирт» (Марилівка) − “Агро − Збруч» (Підволочиськ) вирішив єдиний гол. І забив його з пенальті на 64 хвилині зустрічі гравець команди господарів Ярослав Шпікула. На думку інспектора ФФТ Федора Бокача, одинадцятиметровий штрафний удар арбітр призначив справедливо, оскільки воротар “Агро-Збруча» явно порушив правила у своєму карному майданчику. А загалом результат цієї зустрічі відповідав грі. Кілька небезпечних моментів підволочиські футболісти створили поблизу воріт “Марспирту», але в цих епізодах надійно діяв голкіпер марилівської команди.

Цікавим і напруженим був матч, який відбувався у Ланівцях між місцевим футбольним клубом та ФК “Бережани». Бережанці, які лідирують у чемпіонаті, незважаючи на усі старання, цього разу не зуміли навіть добитися нічийного результату. А фінальний свисток арбітра зафіксував перемогу господарів з рахунком 2:1.

І лише у двох матчах звітного туру уболівальники мали змогу спостерігати за голами на усі смаки. В обох поєдинках з переконливими результатами виграли господарі поля. У Зборові місцевий футбольний клуб декласував бучацький “Колос» − 3:0, а в Козлові “Товтри» не залишили жодних шансів на успіх козівській команді “Вікторії-Агро», забивши у її ворота чотири “сухих» м'ячі.

Ще один матч ФК “Тернопіль-Педуніверситет» − “Дністер» не відбувся, оскільки заліщицька команда припинила свої виступи в чемпіонаті. Усі попередні матчі за її участі анульовані. Таким чином після 8 туру на вершині турнірної таблиці перебувають дві команди − ФК “Бе­режани» і “Товтри», в активі яких по 15 очок. Третю позицію з чотир­надцятьма пунктами посідає ФК “Тернопіль-Педуніверситет».

Матчі 9 туру відбудуться 5 липня.

М Команда         О   І   В  Н  П   М

1 ФК“Бережани»   15   7   5   0   2   20:5

2 Товтри          15   8   4   3   1   15:6

3 ФК “Тернопіль»   14   7   4   2   1   18:5

4 Нива            13   7   4   1   2   14:8

5 Марспирт        13   8   4   1   3    9:4

6 ФК “Ланівці»     12   6   3   3   0   11:4

7 Агро-Збруч       11   7   3   2   2    7:6

8 Галич            9    7   2   3   2    5:6

9 ФК “Зборів»       6    7   2   0   5   5:19

10 Вікторія-Агро    1    6   0   1   5   4:25

11 Колос           0    7   0   0   7   2:22

Стартував розіграш кубка Тернопільської області із футболу. У першому раунді, який починався зі стадії чвертьфіналу, підопічні Василя Івегеша (ФК “Тернопіль») зустрілися з командою “Лан» із Великої Березовиці Тернопільського району. Перший поєдинок стадії чвертьфіналу завершився перемогою ФК “Тернопіль» із рахунком 3:1 над командою “Лан». Матч відбувався у Тернополі 1 липня. Голи у складі “жовто-блакитних» забивали Віктор Івегеш і двічі − Олег Сліворський.

“Лан» − молода команда, сформована лише два роки тому. У минулому році футболісти з Великої Березовиці дійшли до стадії чвертьфіналу кубка України серед аматорів, де з розгромним рахунком були биті львівською “Галичиною».

У цьому році “червоно-жовті» виступають у чемпіонаті Тернопільською району. Однак, підсилившись кількома футболістами з іменами − Тарас Літинський та Олександр Паламар − подали заявку на участь в обласному кубку.

Поєдинок, який проходив 1 липня на Тернопільському міському стадіоні, був із

розряду тих, яких видовищними назвати не можна. У стартові 15 хвилин на правах господарів ініціативою заволоділи “жовто-блакитні», однак створити щось небезпечне біля воріт Володимира Парія їм не вдавалося. Перший момент, який можна було б назвати голевим, стався на 25-й хвилині, коли із зручної позиції пробивав Віктор Івегеш − вище воріт. Однак через 10 хвилин він же відкрив рахунок у матчі. Однак перший тайм так і завершився нічиєю − 1:1.

Із початку другого тайму “жовто-блакитні» знову ледь не вийшли вперед. Сергій Полянчук пробивав із вбивчої позиції, однак і тут свого голкіпера підстрахували захисники. Далі гра перейшла у спокійне русло. Гравці “Лану» були явно не проти такого розвитку подій, адже такий рахунок залишав їм непогані шанси для продовження боротьби у матчі-відповіді.

Активізувалась гра вже ближче до закінчення. На 67-й хвилині після багатоходової комбінації господарів стовідсоткову нагоду втратив Андрій Кондзьолка, який із 10-ти метрів пробив вище воріт. А на 77-й хвилині господарі таки вийшли вперед. Після помилки в захисті віч-на-віч із Парієм вирвався Олег Сліворський, який завершив старання своїх партнерів точним ударом 2:1. А вже через п'ять хвилин він же встановив остаточний рахунок у матчі − 3:1.

Проте вважати цей матч успіхом не можна. Не за такої гри повинна перемагати команда суперника, який на дві голови нижчий. Тепер треба очікувати, чим усе закінчиться у матчі-відповіді. Переможець цієї пари у півфіналі зустрінеться із переможцем пари “Марспирт» − “Товтри». Там у першому матчі на полі “Марспирту» перемогу здобули гості − 2:1.

ФК “Нива»

Голова Тернопільської Ода Юрій Чижмарь і голова обласної ради Олексій Кайда зустрілися із представниками ФК “Нива». Під час зустрічі керівництва області з адміністрацією та тренерами команди йшлося про вирішення низки питань, пов’язаних із функціонуванням команди.

У ході бесіди виробили ряд пропозицій, спрямованих на розв’язання існуючих проблемних питань.

Голова облдержадміністрації та голова облради зазначили, що лише спільними зусиллями − влади, спортивної громадськості та небайдужих до долі команди людей можна буде забезпечити футбольне майбутнє Тернопільщини.

Підготовку до першого календарного матчу в Першій лізі проти ФК “Львів» тернопільська футбольна команда “Нива» розпочне 1 серпня. У планах команди − зіграти два товариських матчі в Тернополі. Перший − проти харківського “Металіста», другий − проти львівських “Карпат».

Тим часом стало відомо, що екс-капітан “Ниви» Тарас Дурай, який останніх три місяці на правах оренди виступав за команду Прем'єр-ліги “Зоря» (Луганськ) і мав намір спробувати свої сили у криворізькому “Кривбасі», повернувся до Луганська. Натомість, види на кращого бомбардира другої ліги “нивівця» Павла Малого мали одеський “Чорномо­рець» та луганська “Зоря». Однак Павло Малий не зміг поїхати на оглядини у жоден з цих клубів через те, що мав доздати сесію у Львівській комерційній академії. Відповідно, найімовірніше, він продовжить виступи у “Ниві».  Щодо решти гравців, то все стане відомо після органі­заційного збору, який проходитиме у Тернополі.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива»

“Місто»: “Нива» розпочинає підготовку» − ФК “Нива» розпочала підготовку до нового сезону у Першій лізі. Найближчим часом тернополяни проведуть ерший спаринг. Суперником “зелено-жовтих» буде бронзовий призер Прем'єр-ліги харківський “Металіст». Перед матчем у касах стадіону можна буде придбати DVD з оглядом другого кола тріумфальної минулої першості.

“Номер один»: “Нива» зіграє з клубами Прем'єр-ліги» − про підготовку “Ниви» до першого календарного матчу і товариських зустрічей.  

Український футбол

“Свобода»: “Прем’єр-ліга: Елітний дивізіон − без фаворитів?» − київське “Динамо», як і дніпропетровське “Дніпро», можуть виключити зі змагань української Прем’єр-ліги, оскільки клуби, які не передали свої права на ТБ-трансляції, перестануть бути учасниками Прем’єр-ліги. Права та ТБ-трансояції УПЛ відмовився передавати й “Кривбас».

“Нова Тернопільська газета»: “Валерій Газзаєв: “Лігу − за три роки» − стаття про тренера київського “Динамо» Валерія Газзаєва: біографія, футбольні досягнення, плани та перспективи щодо “Динамо».

“Шахтар»: перші голи, перші перемоги» − донецький “Шахтар» зіграв перший поєдинок на вістрійському тренувальному зборі. Суперником володаря Кубка УЄФА був клуб третьої німецької ліги “Ваккер» з Бурхаузена. Перемога дісталася гірникам. Наступний матч “Шахтар» зіграв проти словацького “Кошице» і переміг з рахунком 4:1. 

“20 хвилин»: “Суперкубок − у Сумах» − матч за футбольний Суперкубок України, швидше за все, відбудеться на “Ювілейному» у Сумах. Інспекційна комісія залишилася задоволена зробленими змінами, на яких наполягало ФФУ після першої перевірки.

“Віталій Данілов поділився своїм баченням ситуації» − новообраний постійний президент Прем’єр-ліги Віталій Данілов задоволений підсумками голосування. Щодо Коломойського, котрий хоче через суд ліквідувати Прем’єр-лігу, Данілов сказав, що “Коломойський судиться з усією країною та з усіма підприємствами». Також Данілов зазначив, що чемпіонат буде проведено не гірше, аніж минулого року.       

Тернопільський футбол

“Вільне життя»: “Далі − без “Дністра» − на засіданні виконкому обласної федерації футболу прийняли рішення про зняття з чемпіонату за дві неявки заліщицького “Дністра». Результати матчів за його участю анульовані. І відтепер один з одинадцятьох колективів, які продовжують боротьбу, офіційно матиме щотуру вихідний. У статті подано результати матчів восьмого туру чемпіонату області з футболу.

“Свобода»: “Чемпіонат області “Дністер» “поплив» першим» − про перебіг та результати восьмого туру чемпіонату області з футболу та про проблеми місцевого футболу. Команда “Дністер» (Заліщики) не продовжуватиме змагань через відсутність коштів.    

RIA-плюс»: “Львівські “Затяті» виграють свій сьомий титул» − перемогою львівської футбольної команди “Затяті» завершився перший турніо літнього кубка Києва пам’яті Анатолія Сльози серед любительських футбольних команд Інтернет-ресурсу ua-footbal.com

“Нова Тернопільська газета»: “Чемпіонат області: На чолі − двовладдя» − тріумфальне завершення сезону тернопільською “Нивою» відсунуло на другий план чемпіонат області з футболу. А між тим, він не лише набрав ходи, а й зазнав перших втрат. На виконкомі ФФО зняла з розіграшу заліщицький “Дністер», а всі його матчі анулювала, тож тепер у чемпіонаті виступають 11 ко­манд, які зіграли матчі 8 туру. Подано результати поєдинків.    

“Номер один»: “Дністер» до фінішу не доплив» − про результати матчів 8 туру чемпіонату області з футболу та сходження з дистанції залищьцького “Дністра».

“Вихованці Едуарда Яблонського вдруге здобули Кубок» − тернопільська футбольна команда СДЮШОР, укомплектована гравцями 1993 років народження і молодшими, стала переможцем ІІ-го міжнародного турніру з футболу, приуроченого Євро-2012, що відбувся на футбольних полях Тернополя та примісько­го села Ввеликі Гаї з 24 по 26 червня.  

“20 хвилин»: “Коли результат кращий за гру…» − про старт і перший раунд розіграшу кубка Тернопільської області з футболу. Після перемги над “Ланом» з Великої Березовиці ФК “Тернопіль» зробив крок до виходу у півфінал. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4», “Smile TV», ФМ-станції “Українська хвиля», “Радіо 4U», “Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про результати 8 туру чемпіонату області з футболу. І зазначили: не зігравши і половини турнірної дистанції чемпіонату, зійшов з дистанції заліщицький “Дністер». 28 червня заліщицькі футболісти повинні були грати з ФК “Тернопіль», але матч не відбувся. Загалом, результати усіх попередніх матчів за участю “Дністра» анульовали. Тим часом, відбулося засідання виконкому Тернопільської обласної федерації футболу, на якому розглядалося питання участі у чемпіонаті ФК “Ланівці». Річ у тім, що більшість команд виступили із заявою-проханням зняти лановецьку команду через перебір у її складі гравців з інших областей України, зокрема з Хмельниччини. Згідно з регламентом змагань, дозволено заявити за команду лише троє таких футболістів. Проте, ФК “Ланівці» участь у змаганнях продовжуватиме. Раніше представники невдоволенйх сторін мали намір бойкотувати матчі за участю ФК “Ланівці». Але вже у черговому турі змінили своє рішення лідери чемпіонату − команда з Бережан, які приїхали у Ланівці на календарну гру, щоб програти − 1:2.

Спортивні оглядачі розповіли про старт розіграшу кубка Тернопільської області з футболу. Перший поєдинок чвертьфіналу завершився перемогою ФК “Тернопіль» із рахунком 3:1 над командою “Лан» (селище Велика Березовиця Тернопільського району).

Увагу ЗМІ приділили поєдинкам ІІ міжнародного турніру з футболу, приуроченого Євро-2012, у якому тернопільська футбольна команда СДЮШОР (гравці1993 р.н. і молодші) вибороли перемогу. На змагання, які Тернопіль приймав удруге, прибуло шість команд з ближнього і далекого зарубіжжя. Польщу представляли одразу три команди: з Хожува, Тарнува та Ельблонга, Словаччину − Стара Любовня, Швецію − Роннебі, Придністров'я − Тирасполь. Дві команди захищали честь Тернополя − СДЮШОР (тренер Едуард Яблонський) та “Соколята» (тренер Василь Матвійків). Представники СДЮШОР по черзі переграли однолітків з Тирасполя − 4:0, Старої Любовні − 3:0 і Тарнува − 3:1), а “Соколята» святкували перемоги у поєдинках з хлопцями з Хожува − 2:0, Роннебі − 1:0 та Ельблонга − 3:1. Фінальний матч став точною копією минулорічного вирішального протистояння. У 2008 році перемогли в серії пенальті хлопці із СДЮШОР. Цього ж року перемога дісталася їм легше. Забивши по голу в кожному із таймів (у першому відзначився Ігор Сороцький, в другому − Віктор Желішкевич), вихованці Едуарда Яблонського залишили ще на рік у музеї СДЮШОР головний Кубок турніру. Тренер переможців Едуард Яблонський після завершення змагань розповів, що його підопічні перемогли завдяки хорошій налаштованості на фінальний матч, натоміть Василь Матвійків поразку “соколят» пояснив банальною виснаженістю основних гравців команди (кілька футболістів підвели тренера, пообіцявши, що гратимуть, натомість на кілька поєдинків не з'явилися) та нервозністю навколо самого турніру (лише вольовим рішенням керівників міста “Соколят» заявили на змагання).

Спортивні журналісти інформували про підготовку ФК “Ниви» до першого календарного матчу у Першій лізі та про товариські поєдинки, які мають відбутися найближчим часом.   

Коментували обрання президентом Прем’єр-ліги Віталія Данілова.

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе в Харькове пребывала делегация китайской государственной международной трастово-инвестиционной компании CITIC Group во главе с зам. гендиректора г-жой Ю Лумань. Члены делегации встретились с представителями областных и городских властей.

От области встречу провел зам.губернатора Сергей Стороженко, участвовали: зам. председателя облсовета В.Казакова и начальник управления внешнеэкономических связей В.Коваленко. Во время мероприятия г-н Стороженко рассказал о подготовке региона к Евро-2012 и сделал акцент на заинтересованности украинской стороны в привлечении зарубежных партнеров к реализации совместных проектов  (речь шла о дорожной инфраструктуре, строительстве аэропорта, гостиниц, ресторанах китайской национальной кухни, модернизации метрополитена).

Также китайская делегация  корпорации «CITIC Group» провела переговоры и  с представителями Харьковского горсовета и компании «DCH». Присутствовал и начальник метрополитена Сергей Мусеев. (По итогам встречи С.Мусеев пессимистично высказался относительно перспективы закупки китайских вагонов, т.к. закупать их лучше у собственных производителей. «Смириться с китайским качеством» начальник метро готов, если вагоны дадут бесплатно, или на очень выгодных условиях).

По словам Ю Люмань, в сферу интересов компании входят все вышеперечисленные объекты.

Как сообщил  в ходе встречи с китайской делегацией зам. мэра  Виктор Христоев, за все время подготовки Харькова к Евро-2012  уже освоено почти 1 млрд.грн. В частности, 120 млн.грн. составили средства государственного бюджета, 180 млн.грн. − средства городского бюджета, около 600 млн.грн. − средства инвесторов.

На прошедшей неделе зам.губернатора Сергей Стороженко выступил с просьбой к прокуратуре проверить безопасность работы Харьковского коксохимзавода. Шестиметровое пламя, которое видно почти со всех районов Харькова, опасные выбросы в атмосферу, сожженный кислород − таков неполный перечень последствий для города работы, − отметил во время заседания коллегии прокуратуры Харьковской области  Сергей Стороженко.

Кроме того, Стороженко обеспокоен крайне опасным положением вокруг  аэропорта «Харьков». Полигон твердых отходов, который расположен почти впритык к территории аэропорта, не только портит воздух и настроение пассажирам, но и составляет реальную угрозу для безопасности полетов − птицы, которые тысячами кормятся на свалке, могут привести к нежелательным последствиям. «И это − реальный ежедневный риск, который становится еще более актуальным накануне ЕВРО-2012, − подчеркнул Сергей Стороженко, − Нет ни одной страны мира, где бы свалка мусора была бы соседом Международного аэропорта − воздушных ворот страны и города!».

Директор метрополитена  Сергей Мусеев заявил, что чисто технически подготовить метрополитен к Евро-2012 не сложно − нужно перевести вывески на английский, добавить вагоны и построить новые станции. Но для этого нужны деньги. Существует  один сложный вопрос − культура харьковчан. Сергей Мусеев приводит пример − требования УЕФА по эвакуации зрителей со стадиона «Металлист» очень жесткие − 40 тысяч нужно вывести за 8 минут. Сейчас же зрители ведут себя не очень культурно − нормы безопасности в метро не соблюдают. Так, разъезжаясь по домам после матча, многие бросают бутылки, сорят и, садясь в вагон, удерживают двери. По правилам безопасности это недопустимо. Но директор подземки настроен оптимистично: «К Евро мы будем готовы, были бы деньги. Хорошо было бы, конечно, провести ветку до Одесской (прим., р-н аэропорта)».

Названа компания, технологические и программные решения которой будут использованы в инфраструктуре Международного аэропорта «Харьков» − это  компания SITA, поставщик информационных и телекоммуникационных решений для авиаиндустрии, с которой  группа DCH подписала 5-летний контракт. Сумма контракта составляет 9 млн.долл.

SITA поставит и полностью интегрирует свои информационно-технологические решения в новом терминале аэропорта. Планируется, что он будет введен в эксплуатацию в апреле следующего года, а к 2011 году будет обслуживать до 650 000 пассажиров в год.

В пресс-центре  горсовета состоялась презентация первого путеводителя по Харькову на английском языке. Создание этого путеводителя − пилотный проект, реализуемый в рамках подготовки Харькова к Евро-2012. Цель проекта − создать справочное пособие, которое могло бы удовлетворить все информационные потребности иностранных гостей, прибывающих в Харьков.  

3 июля было обнародовано принятое на сессии облсовета 25 июня обращение облсовета к Президенту Украины, ВР, Кабмину относительно необходимости государственной помощи в решении вопросов, связанных с подготовкой и проведением в Украине, в частности, в Харьковской области и г. Харькове, Евро-2012: «…Від імені територіальних громад Харківської області хочемо висловити глибоку стурбованість ситуацією, що склалася з виконанням Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Нехтуючи письмовими гарантіями, наданими УЄФА вищими посадовими особами України та Президентом національної футбольної федерації, прогрес у сфері державної фінансової підтримки підготовчих процесів практично відсутній. На сьогодні відсутнє фінансування з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на задоволення вимог УЄФА щодо міста Харкова.  У той же час, місцева влада Харківщини та генеральний інвестор підготовки Харкова до «Євро-2012» у повному обсязі виконують взяті на себе зобов'язання та з випередженням графіку виконують роботи по ключових інфраструктурних об'єктах…Однак внутрішні фінансові можливості Харківського регіону не дозволяють повністю виконати висунуті УЄФА вимоги…»

3 июля мэр Михаил Добкин прокомментировал итоги совещания в Киеве по подготовке к ЧЕ и заявил, что Харьков становится лидером среди украинских городов по подготовке к Евро-2012. Например, отметил мэр, Харькову от государства необходим 1 млрд.100 млн.грн., а Львову − более 3 млрд., хотя еще несколько лет назад наши города были по уровню развития инфраструктуры приблизительно одинаковыми:  «Нам важно, чтобы нам дали эти деньги, и тогда мы  стопроцентно закончим все запланированные виды работ: и стадион, и аэропорт, и дороги, а также подтянем  в целом нашу инфраструктуру».

Также мэр отметил, что «Глобально мы готовы ко проведению Че по футболу. У нас работы расписаны аж до 2012 года, мы их выполняем по графику… Главное, что нам удалось прорвать пелену нашего непризнания».

Михаил Добкин также сообщил, что рабочая встреча мэров, губернаторов и руководителей облсоветов тех городов, где планируется провести матчи Евро-2012, пройдет в Харькове: «Мы обменяемся опытом, покажем, что мы уже к этому времени сделали, и самое главное − покажем взаимодействие всех ветвей власти». На встречу приглашены представители городов Нюрнберга (Германия) и Зальцбурга (Австрия), в которых проходили матчи чемпионатов Европы и мира по футболу.

Реклама

Новой рекламы по Евро-2012 пока не появилось.

СМИ

01.07.09 «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), «Новости-АТН» (7-й канал) и ряд региональных Интернет-изданий сообщили, что харьковский клуб «Металлист» вместе с клубами «Днепр», «Арсенал», «Кривбасс» и «Динамо» пробойкотировали  выборы президента украинской Премьер-лиги, которым стал ранее исполнявший и.о. президента Виталий Данилов. Региональные СМИ не комментировали позицию этих клубов.

03.07.09 газета «Время», «Новости-АТН» (7-й канал), «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»)(со ссылкой на французскую газету L'Equipe, газету «Сегодня», Лигу.net.) сообщили, что Президент УЕФА Мишель Платини не исключает, что Украину могут лишить права проведения Евро-2012 в пользу Германии:  «Мы должны принять решение в декабре на заседании исполкома. Времени остается все меньше. Если не будет Украины, нам нужно найти еще два стадиона».

 

20.      Херсон

Євро 2012

ЗМІ

Гостем щотижневої програми «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» був начальник управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Віктор Трамбовецький. Ведучий передачі поставив йому, зокрема, запитання який внесок Херсонщини в загальноураїнську програму «Євро-2012». Віктор Трамбовецький відповів так: «На початковому етапі, коли ще тільки розглядалася можливість прийняття Україною чемпіонату Європи 2012 року, відбувся певний перерозподіл міст-територій, які мали сприяти цій події. Умовно вони були розділені на три категорії: приймаючі, транзитні і міста, котрі займатимуться культивуванням та пропагандою футболу. Херсон, на жаль, але на це є об’єктивні причини, відноситься до третьої категорії. Ми можемо на сьогоднішній день популяризувати футбол і працювати на перспективу. На початку минулого року вперше були утворені профільні футбольні класи на базі 47-ої загальноосвітньої школи. До речі, в планах на 2010 рік передбачається фінансування проекту побудови невеличкого стадіону для дітей на території між 47-ою та 49-ою школами. Окрім того ми плануємо залучити сюди і жіночий футбол, який також культивується в Херсоні».

В газеті «Херсон-Маркет+» була опублікована інформація: «Трохи більше місяця залишається до старту фінального жіночого футбольного турніру Євро-2009, який з 23 серпня по 10 вересня прийматиме Фінляндія. Національна жіноча команда вперше в історії братиме участь в основній сітці євротурніру, власне як і вперше у ній зіграють дві херсонки: півзахисниця Тетяна Романенко та нападниця Ольга Бойченко. Путівку до Фінляндії українки здобули у листопаді минулого року, коли двічі перемогли у плей-офф суперниць із Словенії − 3:0 та 2:0».

Радіо «София»

− Виктор Ющенко предлагает киевской городской власти в ближайшее время внести на рассмотрение Верховной рады изменения и дополнения в государственный бюджет 2009 года, согласно которым изъятия из киевского бюджета в центральный должны сократиться на 1,13 млрд гривен (около $150 млн). Это предложение президент сделал во время совещания по вопросам подготовки Киева к проведению финала чемпионата Европы по футболу 2012 года.

− Верховная Рада утвердила закон, которым обязывает Нацбанк Украины напечатать 10 млрд. грн. Решение принято под благовидным предлогом − деньги пойдут на финансирование программы подготовки к Евро-2012. В выигрыше окажутся правительство и главный футболист страны из Партии Регионов. Об этом  пишет украинская газета «Экономические известия». По закону, деньги пойдут на строительство дорог, мостов, метрополитенов в Днепропетровске, Донецке, Киеве и Харькове. «Документ выгоден и тем, и другим. Как известно, фактический лидер регионалов Ринат Ахметов владеет футбольным клубом «Шахтер». Что касается БЮТ, закон позволит премьеру Юлии Тимошенко записать в свой актив массовое финансирование подготовки к Евро-2012», − объясняет газета. По данным издания, Виктор Ющенко может ветировать закон, однако депутаты, всего скорее, проголосуют за него вновь. Газета констатирует, что данный закон − еще один фактор, который может привести к новому обвалу курса гривны, которая уже и так начала дешеветь в последние дни.

− Правительство Польши намерено выделить на модернизацию существующих в стране аэропортов более 1,1 млрд. долларов (по курсу 3,2 злотых за долар) до 2012 года. По данным издания Gazeta Prawna, польский рынок авиаперевозок, несмотря на кризис, входит в 15 самых быстроразвивающихся рынков мира, сообщает УНИАН. Модернизация проводится, в том числе, в рамках подготовки к проведению финальной части Чемпионата Европы по футболу 2012 года.

− По мнению губернатора Днепропетровской области Виктора Бондаря, не стоит однозначно говорить о том, что Днепропетровск лишился права принимать матчи финальной стадии Евро-2012 и уже в ноябре это решение может быть пересмотрено в нашу пользу. Об этом Виктор Бондарь заявил во время рабочей поездки в Новомосковский район Днепропетровской области 2 июля.

Футбол

ЗМІ про розвиток місцевого футболу

Публікація «Футбол. Херсон и большой футбол», автор Дмитро Афанасьєв

Автор пишет о том, что в  июне закончился очередной чемпионат Украины. «Уже прошло два года, как наш город остался без большого футбола. Нет больше команды мастеров. Но в большом футболе не дают забыть Херсон арбитры. В начале года в высшем эшелоне, в Премьер-лиге, ассистентом главного арбитра дебютировал Владимир Володин, он провел восемь матчей и среди них поединок с участием киевского “Динамо». В первой лиге дебютировал Максим Чертоляс − ассистент главного арбитра. Во второй лиге Херсон представлен двумя главными арбитрами и ассистентом. В качестве главного арбитра дебютировал Игорь Пасхал, уже не первый год во второй лиге работает Игорь Жосан, дебютировал ассистентом главного арбитра Заур Курбанов. В матчах, проводимых херсонскими рефери, участвовали команды, по итогам чемпионата перешедшие из второй лиги в первую. Это свидетельство, что нашим землякам доверяют судить серьёзные матчи. Также некоторые наши арбитры постоянно проводят матчи чемпионата Украины среди аматорских команд и в детско-юношеской футбольной лиге − это Александр Кириченко, Павел Сальников, Игорь Пшик, Денис Карпенко и Сергей Черноусов. Вероятно, что кто-нибудь из них вскоре будет работать на матчах с участием профессиональных команд».

 

21.      Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Хмельницької області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій, присвячених темі підготовки до «Євро-2012» у засобах масової інформації Хмельницького не зафіксовано.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Виконком обласної ради федерації на своєму засіданні змушений був розглянути інцидент, котрий стався під час матчу між командами вищої групи чемпіонату області з футболу в Ізяславі. Там місцева «Горинь» приймала команду з Волочиська.

Матч обслуговувала суддівська бригада з обласного центру. На 22-й хвилині першого тайму при рахунку 1:1, користуючись слабкою охороною з боку правоохоронців, на поле вибіг п’яний уболівальник і вдарив у потилицю головного арбітра. Той зупинив гру, заявив, що в таких умовах його бригада не може продовжувати змагання, і зустріч припинено.

Після тривалих суперечок на виконкомі, зважаючи на брак коштів і з метою їх економії клубами (затрати «Збруча-Агро» на переїзд до Ізяслава становлять не менш як півтори тисячі гривень), члени виконкому ОФФ вирішили вважати матч між ізяславською та волочиською командами таким, що відбувся і завершився внічию з існуючим на той час рахунком.

Цей інцидент довів ще раз, що необхідно у кожному місті і райцентрі області, де відбувають матчі чемпіонату області, мати резервних футбольних суддів, щоб футболісти і вболівальники не залежали від арбітрів із Хмельницького та не ставали заручниками подібних ситуацій. Але підготовка футбольних арбітрів, закладена на рівні з багатьма іншими заходами в обласну програму розвитку футболу, потребує передбаченого тією ж програмою фінансування. Його якраз і немає, що вже «викинуло» з чемпіонату команди з Кам’янця-Подільського та Полонного.

Крім дефіциту коштів в обласному бюджеті, «голодний пайок», на якому сидять футболісти краю, зумовлений також непорозуміннями між футбольним активом та функціонерами з обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту. Виходячи з цього, члени виконкому ОФО взялися за розробку конкретних заходів зі створення обласної прем’єр-ліги, яка діятиме на принципах самоокупності.

За словами голови обласної федерації футболу Вадима Федоренка, принаймні вісім клубів області зможуть утворити таку лігу, робити цікавий футбол і не заглядати в рот обласному та міським управлінням фізичної культури і спорту. Хоча й зараз − перед закінченням першого кола чемпіонату внески перерахував тільки футбольний клуб «Енергетик» із Нетішина.

«Наша федерація п’ять років мала фінансування із обласного бюджету, і це десь розі вчило нас знаходити кошти на себе, − зізнався Вадим Федоренко. − Не готові зараз заробляти на себе ні обласна федерація, ні клуби. Тому в прцесі переговорів сподіваємося домогтися, аби у бюджетах на футбол закладалися кошти окремим рядком, а не загалом на фізичну культуру і спорт.»

Команда майстрів

Коли головному тренерові команди «Динамо» Володимиру Реві вказали на двері, той подякував за підтримку вболівальникам: «Мені й досі телефонують вболівальники та батьки деяких футболістів, цікавляться моїми думками та баченням всього того, що сталося. Це дуже приємно. Після того, як «Динамо» програло ДЮСШ№1, деякі телефонували, і просили повернутися до команди. Але ж прошу, щоб мене зрозуміли правильно, не все від мене залежить. Я пішов, але готовий повернутися, якщо знову запросять. Коли я прийняв «Динамо», то сказав керівництву клубу, що мені потрібен час та їхнє терпіння. Мабуть, вони не витримали. Ми перегорнули лише першу сторінку принципів зонального футболу, а комусь хотілося, щоб ми вже перестрибнули на третю. І я розумію це. Але зла ні на кого не тримаю, і корона з мене не впаде, якщо знову очолю «Динамо». Я ж йшов працювати на багаторічну перспективу.»

Але є інформація, що відставка зумовлена скандалом, бо керівництво клубу запідозрило головного тренера в «здачі» гри у Броварах.

Команда ж, вирушила до Севастополя на збори. Щодо спарингів, то 6 липня у хмельничан гра з харківським «Геліосом». Директор клубу Валерій Крохан не виключив ймовірності того, що «Динамо» зіграє і з «Закарпаттям», ПФК «Севастополь», з «Десною».

Нагороди від міської влади за здобутки у футболі

Міський голова Сергій Мельник зустрівся із тренером-викладачем та гравцями юнацької футбольної команди дитячо-юнацької спортивної школи №1.

Приводом до зустрічі стало чудове досягнення юних футболістів. Адже вихованці хмельницького футболу на першості України зайняли почесне третє місце серед 80-ти юнацьких команд у сезоні 2008-2009 років.

Сергій Іванович подякував гравцям за самовіддану, майстерну гру та вагомий результат.

«Своїм прикладом ви демонструєте майстерність, що в подальшому дасть можливість зробити наступний крок − перейти і поповнити професійні команди, такі як київське «Динамо» та донецький «Шахтар», інші провідні команди нашої країни. Яскравим прикладом є Дмитро Чигринський, який рано розпочав кар’єру футболіста і наразі достойно представляє і ФК «Шахтар» і збірну України з футболу» − наголосив мер і побажав спортсменам успіхів та здоров’я.

Сергій Іванович зазначив, що міська влада зі свого боку буде робити все від неї залежне для успішного функціонування команди зокрема та спортивної школи в цілому. У цьому році для потреб спортсменів за кошти міського бюджету придбано футбольне поле зі штучним покриттям. Також у планах облаштувати й розмістити поблизу міського пляжу ще два поля, на що вже є виготовлена відповідна документація.

За вагомий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в місті, особисті досягнення у першості України з футболу серед юнацьких команд сезону 2008-2009 років Сергій Іванович нагородив юнаків та їх тренера грамотами з врученням цінних подарунків: Басістого Андрія Анатолійовича − тренера-викладача дитячо-юнацької спортивної школи №1 та гравців юнацької футбольної команди дитячо-юнацької спортивної школи №1 Лозінського Олександра Віталійовича, Шушвара Сергія Миколайовича, Руденка В’ячеслава Сергійовича, Маркова Василя Станіславовича, Стадніка Павла Петровича, Мельника Максима Володимировича, Беринду Володимира Васильовича, Ярмоленка Ростислава Олеговича, Кравця Артема Ігоровича, Муляра Артема Сергійовича, Савченка Костянтина Олександровича, Лепетуна Григорія, Підкамінського Миколу Миколайовича, Лещишена Богдана Георгійовича, Герасимчука Олексія Сергійовича, Бондарчука Сергія Олександровича, Мельника Богдана Васильовича, Яюса Євгена Анатолійовича(Хмельницьки й інтернет портал).

 

22.      Чернівецька обл.

Євро 2012

Підготовка Чернівців до Євро 2012

У Чернівцях розробили концепцію розвитку готельного господарства

Затвердити концепцію розвитку готельного господарства міста та вивчити доцільність створення Асоціації працівників готельного господарства рекомендував комітет з управління реалізацією стратегії підвищення конкурентоспроможності Чернівців, у засіданні якого взяв участь міський голова Микола Федорук. Про це ЗІКу повідомили 1 липня у прес-центрі міської ради.

З метою залучення інвестицій у сферу готельного господарства у Чернівцях планують сформувати базу вільних земельних ділянок для будівництва готелів, розробити модель окупності типового «малого» готелю, а також діагностику та оцінку його маркетингових можливостей з врахуванням місцевих факторів впливу, забезпечити активну промоцію інвестиційних проектів щодо створення таких готелів у Чернівцях.

Окрім того, з метою підвищення якості послуг для власників і директорів готелів проведуть серію семінарів з питань стандартів сервісу, навчання, заохочення і оцінки персоналу, а для персоналу готелів − професійні тренінги з основ технології роботи адміністраторів, покоївок, барменів, офіціантів.

Власникам готелів рекомендується запровадити навчання обслуговуючого персоналу іноземним мовам, вдосконалити механізм проходження студентами на базі своїх об’єктів виробничої практики, покращити якість своїх веб-ресурсів, впровадити електронну систему бронювання місць та квитків на засоби транспортного сполучення, вжити запобіжні заходи для забезпечення безперебійної життєдіяльності готелів (автономне водо -, енерго − та теплопостачання, цілодобове чергування ремонтно-технічного персоналу), застосовувати світовий позитивний досвід готельного господарства, посилити контроль за роботою персоналу та активніше реагувати на скарги та пропозиції своїх клієнтів.

Комітет з управління реалізацією стратегії підвищення конкурентоспроможності Чернівців вирішив запропонувати Німецькому бюро технічного співробітництва GTZ долучитися до реалізації концепції розвитку готельного господарства.

Проект концепції розміщено на офіційному сайті міської ради. Після обговорення та доопрацювання з врахуванням висловлених пропозицій він буде винесено для затвердження виконавчим комітетом міської ради.

Довідка ЗІКу.

У Чернівцях на початок цього року функціонувало 19 готелів, номерний фонд яких становив 848 номерів, розрахованих на 1827 місць. З них чотири найбільших готелі − «Черемош», «Буковина», «Турист» та «Київ» мають понад 50 номерів, інші 15 належать до малих готелів. Всі готелі міста перебувають у приватній власності. Середньорічний коефіцієнт завантаження готелів − 40 відсотків. До 600-річчя Чернівців за рахунок відкриття малих приватних готелів та апартаментів, реконструкції наявних приміщень і добудов в існуючих кількість місць у готелях збільшено на 41%, а кількість номерів «люкс» та «напівлюкс» зросла у 2,6 рази(Zik.com.ua, 01.07.09).

На захист конституційних прав жителів Чернівецької області

Hа охорону здоров’я, медичну допомогу та соціальний захист населення крайовий парламент Буковини щороку виділяє значні кошти обласного бюджету, затверджує відповідні регіональні (комплексні) програми та контролює стан їх виконання. Постійно зростають обсяги адресної допомоги обласним комунальним медичним закладам та комунальним установам системи соціального захисту населення області з цільового фонду обласної ради. Так, у червні поточного року розпорядженнями керівника обласної представницької влади Івана ШИЛЕПНИЦЬКОГО майже 252 тисячі гривень виділено на придбання обладнання та зміцнення матеріальної бази низки медичних закладів області. Розпорядженням голови обласної ради від 1 липня 2009 року з цільового фонду крайового парламенту виділено 293 тисячі гривень на придбання блочної котельні для Магальського дитячого будинку-інтернату. Загалом, впродовж першого півріччя поточного року на потреби обласних комунальних установ охорони здоров’я та соціального захисту населення Буковини тільки з цільового фонду обласної ради виділено близько одного мільйона трьохсот тисяч гривень(за матеріалами облради).

Футбол

Шаховим турніром, кубком з футболу та святковим феєрверком відзначили День молоді у Кельменцях

Як інформують у секторі з питань внутрішньої політики апарату Кельменецької райдержадміністрації, до Дня молоді у дитячо-юнацькій спортивній школі відбувся шаховий турнір, зорганізований відділом у справах сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації. Окрім того, на районному стадіоні розіграно суперкубок району з футболу, в якому перемогла команда «Металіст» з Кельменців. Під час урочистостей у районному Будинку народної творчості та дозвілля голова Кельменецької райдержадміністрації Петро Телешман привітав молоде покоління з Днем молоді та Днем Конституції, і побажав юнакам та дівчатам здоров'я, щастя і миру, творчої наснаги у праці та навчанні, добрих друзів і удачі у житті. Кращих молодих працівників підприємств, установ, організацій району нагороджено Почесними грамотами районної державної адміністрації та районної ради і грошовими преміями. Юні виконавці − переможці районних та обласних оглядів-конкурсів подарували присутнім номери художньої самодіяльності. Також організовано демонстрацію сучасних зачісок перукарських салонів смт. Кельменці. Всі бажаючі взяли участь у конкурсі «Кому посміхнеться фортуна». Ввечері перед районним Будинком народної творчості та дозвілля влаштовано святковий феєрверк(за матеріалами облдержадміністрації).

Чернівецький арбітр судитиме матч Ліги Європи 

Сьогодні відбудуться перші матчі першого кваліфікаційного раунду Ліги Європи (нова назва Кубка УЄФА). Один з цих поєдинків обслуговуватимуть українські арбітри: на зустріч між словацьким «Спартаком» і азербайджанським «Інтером» призначена бригада рефері у голові з Віктором Швецовим з Одеси. На лініях йому допоможуть Ігор Бицкало (Одеса) і Микола Левко (Чернівці).

Микола Левко − єдиний представник Буковини, який обслуговує матчі української прем’єр-ліги в якості асистента арбітра.

«Буковина» готується до сезону

Чернівецька «Буковина» (друга ліга, група «А») почала готуватися до нового футбольного сезону.

Частина гравців взяла участь у п’ятому міжнародному турнірі на призи РСК «Олімпійський» у Донецьку. Там змагалося шість команд України та Росії. Наші футболісти перемогли «Авангард» (Курськ, Росія) та поступилися «Конті» (Костянтинівка Донецької області) і «Ходаку» (Черкаси). Як повідомив прес-аташе клубу Олексій МАМЧУК, на турнір з’їздили семеро гравців.

У «Буковини» вже є поповнення. Це троє досвідчених і двоє юних футболістів. До перших належать захисник Павло Іванов (1984 р. н., грав за «Оболонь» і «МТЗ-Ріно» (Мінськ), півзахисник Андрій Драголюк (1982 р. н., виступав за «Карпати», ФК «Львів», «Оболонь», «Дніпро» (Черкаси), «Геліос» і «Арсенал» (Харків), має досвід ігор за молодіжну та юнацьку збірні України) та нападник Владислав Коробкін (1983 р.н., «Металіст-2», «Спартак» (Івано-Франківськ), «Оболонь», ПФК «Севастополь», «Комунальник» (Луганськ), «Арсенал» (Харків).

Юні гравці «Буковини» − захисник Сергій Шевцов

(1993 р. н., «Арсенал» (Харків), футболіст юнацької збірної України шістнадцятирічних) і нападник Володимир Черников (1992 р. н., «Арсенал» (Харків) (Molbuk.com,02.03.09).

Із попереднього складу нашої команди наразі нікого не відраховано. Зараз «Буковина» тренується двічі на день у Чернівцях. А з 8 липня команда вирушить на навчально-тренувальний збір до Вижниці, де зіграє декілька товариських матчів.

Завдання перед «Буковиною» ставлять високе − повернутися до першої ліги. У команди вже з’явився новий автобус. Розробляють і новий герб. Окрім того, днями почне запрацювати офіційний сайт «Буковини». (С. Кукурудз)

 

23.      Чернігівська обл.

Євро 2012

Підготовка чернігова до Євро 2012

«За рахунок коштів Стабілізаційного фонду, передбачених для реалізації інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку регіонів для Чернігівської області передбачено 46017,1 тис. грн. по 89 об‘єктах. Таких грошей в область не надходило вже давно, тому основне завдання, яке стоїть перед нами − ефективно використати бюджетні кошти та своєчасно ввести об’єкти в дію», − наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, відкриваючи нараду з представниками районів.

2 липня в облдержадміністрації зібралися обговорити яким чином організувати роботу, щоб у максимально короткі терміни, дотримуючись чинного законодавства, в якому останнім часом відбулося ряд суттєвих змін, освоїти виділені кошти. Зокрема, наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 16.06.2009 № 239 «Про делегування права здійснення функцій замовника» затверджено перелік установ та організацій, яким делегується право здійснювати функції замовника на виконання робіт з будівництва та реконструкції об‘єктів соціально-економічного розвитку регіонів.

Начальник відділу головного управління економіки облдержадміністрації Микола Силенко зупинився на основних моментах процедури проведення торгів на виконання будівельно-монтажних робіт, тому що більшість об’єктів, на які виділено кошти, підпадає під положення про закупівлю робіт і послуг за державні кошти. Він також зазначив, що існує одна складність: як засвідчив аналіз складу тендерних комітетів, керівному складу більшості з них потрібно пройти навчання та отримати відповідні свідоцтва. Тому в стислі терміни необхідно провести навчання для фахівців тендерних комітетів, щоб можна було розпочинати тендерні процедури.

Які документи потрібно надати до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в області як замовнику, так і виконавцю робіт, щоб отримати дозвіл на ведення робіт розповів начальник інспекції Олександр Рубан. Він заспокоїв присутніх, що нічого складного в процедурі отримання дозволів немає, але без дозволів вести роботи не можна згідно із змінами, внесеними до Закону України «Про планування і забудову територій», які набрали чинності 14 квітня поточного року.

Начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Анатолій Бойко акцентував увагу присутніх на порядку укладання договорів з Міністерством регіонального розвитку та будівництва України на виконання функцій замовника та системі проведення технічного нагляду за будівництвом.

З урахуванням обговорення готується протокольне рішення наради(за матеріалами міського інтернет ресурсу).

На цьому тижні тема підготовки до ЄВРО-2012 висвітлювалася двічі 30 червня та 1 липня на обласному телебаченні «Сівер-центр». До уваги телеглядачів була запропонована програма, яку веде відомий журналіст Валентин Щербачов. Обговорювалися проблеми координації зусиль правоохоронних органів та участь волонтерів під час підготовки та проведення Євро-2012. Розповідалося про досвід Іспанії та Франції у проведенні континентальної першості. На міському телебаченні «Новий Чернігів» 2 липня також торкалися теми Євро-2012. Обговорювалося питання системи харчування під час  проведення європейського чемпіонату.

Футбол

«Легенда» Чернигов − «Дончанка» Донецк 1:0

2 июля на стадионе «Текстильщик» состоялся первый полуфинальный матч Кубка Украины по футболу среди женских команд. В этот день, соперницами наших девушек, были футболистки из Донецка.

Немного зрителей пришло на матч, но пришедшие болельщики эмоционально поддерживали черниговчанок. Следует заметить, что женский футбол по эмоциональности, ничуть не уступает мужской игре. Футболистки Черниговской «Легенды» составляют костяк сборной Украины, им предстоят матчи на чемпионате Европы, который стартует 23 августа в Финляндии.

Сразу же с первых минут, «Легенда» начала массированные атаки на ворота соперниц. Старания не прошли даром, и уже в начале матча это воплотилось в гол.

Надо сказать, хозяйки встретили достойное сопротивление со стороны «Дончанки», хотя и контролировали мяч на протяжении всей игры. Не смотря на все старания молодых донецких девушек, матч так и закончился со счетом 1:0 в пользу «Легенды».

На этой стадии Кубка страны команды играют два матча. И вот теперь свое преимущество в классе нашим землячкам доведется доказывать в ответном поединке — 8 июля в Донецке.

Во втором полуфинальном матче встречались, «Жилстрой-1» Харьков и «Ильичевка» Мариуполь, победили харьковчанки со счетом 2:1.

Пожелаем нашим девушкам побед(Gorod.cn.ua, 03.07.09)!

На Чернігівщині завершились заходи з нагоди Олімпійського дня

Олімпійський день завершився на Чернігівщині. «День» тривав протягом тижня і проходив в усіх районах та містах, а також оздоровчих закладах області під керівництвом районних та міських осередків НОК України.

Старт спортивному святу був даний 20 червня на центральному стадіоні Чернігова.

Захід розпочався з вітання першого заступника голови обласного осередку НОК України, заступника голови облдержадміністрації Володимира Приходька. Прапор Національного олімпійського комітету підняв бронзовий призер Олімпійських ігор в Сеулі зі стрільби Геннадій Авраменко.

За гарматним пострілом більше 1000 чоловік одночасно взяло старт на різні дистанції. В пробігу взяли участь всі бажаючі, кому не байдужий олімпійський рух, від трирічного Артема Лемеша, сина заслуженого майстра спорту України Ніни Лемеш, до призерів Олімпійських ігор.

На фініші учасників пробігу чекали призи від Національного олімпійського комітету України, сувеніри, морозиво та солодощі. По завершенні пробігу відбулись показові виступи з різних видів спорту (футбол, волейбол, бокс, кікбоксинг, вільна боротьба та дзюдо)…− за матеріалами місцевої газети «Вал».

ЮНАКИ «ЄДНОСТІ» − ЧЕМПІОНИ УКРАЇНИ

Коли юні вихованці плисківського клубу, основу якого складали хлопчаки з Борзнянського та Бахмацького районів, стартували в першості України серед юнацьких команд 1994 року народження, мало хто з фахівців «робив ставку» на сільську команду. Суперниками були 80 колективів, що представляли імениті й титуловані клуби. Звісно, всі команди не могли зіграти з собою, тому були розподілені на 8 груп по 10 команд.

Суперниками наших земляків стали ровесники з чернігівської «Десни», броварського «Нафкому», київського «Євробісу», сумських «Зміни» та «Фрунзенця», краснопільського «Явора», прилуцької «Європи», конотопської та славутицької ДЮСШ. Думка спеціалістів одразу ж змінилася на користь плисківчан, котрі напрочуд красиво проводили ігри, міцно закріпивши за собою першу сходинку. Після двох кіл плисківчани його нікому не віддали і пройшли до наступного етапу чемпіонату України.

У плей-офф на підопічних Володимира Марченка, Олега Кордюка та Віталія Сипливого чекав грізний черкаський «Дніпро».  Як суперник не намагався пробити оборону «Єдності», але того дня захист плисківчан був надійним, як ніколи.

Натоміть господарі почали нав’язувати черкащанам своє гру і після удару Максима Герасименка змусили суперника капітулювати. Мінімальна перемога зіграла в подальшому свою вагому роль. У матчі-відповіді «Єдність» не стала хлопчиком для биття, а мужньо витримала всі 90 хвилин шалених атак «Дніпра».

І ось фінал чотирьох команд. Подія, на яку з нетерпінням чекали гравці, тренерський штаб, керівництво клубу, а найбільше − батьки юних футболістів. Адже їхні сини потрапили у квартет найсильніших юнацьких команд України.

Містом, де вирішувалась доля почесного трофею, став Нікополь. Туди, окрім наших земляків, потрапили вихованці ФК «Львів», СК «Миколаїв» та маріупольського «Азовмашу» (фактично філіал футбольної академії донецького ФК «Шахтар»).

 У півфіналі жереб звів плисківчан із миколаївцями. Долю цього поєдинку вирішив єдиний влучний удар зі штрафного на 20 хвилині. Це Євгеній Кордюк майстерно поклав у сітку воріт шкіряну кулю. В іншому півфіналі львів’яни поступилися в серії пенальті маріупольцям 4:3.

Тепер лише крок відділяв «Єдність» від омріяної вершини. Після фінального свистка судді на табло світився рахунок − 5:3. Переможні м’ячі записали на свій рахунок Максим Шекера, Артем Коваленко, Максим Герасименко, Владислав Бурмака та Микита Зайченко.

У альпіністів є вислів: працювати у зв’язці. Ось вона плисківська зв’язка, що підкорила український футбольний Еверест: гравці Ігор Волошин, Денис Садовий, Олександр Литовченко, Артем Данилець, Максим Герасименко, Максим Чаус, Євгеній Кордюк, Олександр Воробей, Артем Коваленко, Микита Зайченко, Максим Шекера, Андрій Пирог, Владислав Маслій, Євген Шутак, Владислав Бурмака, Артем Шиш, Ілля Пустовойт, Олександр Дубілевич, Ігор Арендар, В’ячеслав Бібик, тренери Володимир Марченко, Олег Кордюк, Віталій Сипливий.

І ось у Плисках  4 липня, перед початком матчу першості Чернігівщини з футболу серед команд вищої ліги ФК «Єдність-2» − ФК «Полісся» (Добрянка) відбулося урочисте вшанування нових чемпіонів України. На трибунах затишного, сучасного сільського стадіону зібралося мало не все село. На чудовому футбольному полі вишикувалися усі команди ФК «Єдність» − і дорослі, і юнаки. До Плисок прибуло чимало почесних гостей, адже вперше у футбольній історії Чернігівщини наші юнаки стали чемпіонами. Їх  гаряче привітали заступник голови Чернігівської обласної ради Олег Обушний, голова Чернігівської регіональної федерації футболу Геннадій Прокопович, голова Борзнянської РДА Володимир Бикович, голова Борзнянської районної ради Анатолій Хавило, батьки і вболівальники, які вручили золотим медалістам чимало подарунків. А почесний президент ФК «Єдність» Михайло Голиця вручив юнакам сучасну футбольну форму та туристичні путівки на Чорне море. Свято, яке відбулося під акомпанемент духового оркестру стало пам»ятною подією для всіх учасників.

«СЛОВ»ЯНСЬКЕ БРАТСТВО»  У СЕНЬКІВЦІ

На кордоні трьох держав − України, Росії і Білорусії − біля Монументу Дружби в Сеньківці відбулася традиційна спартакіада «Слов»янське братство». У програмі − численні змагання і турнір з міні-футболу. Цього року його організаторами були білоруси. І вони доклали максимум зусиль аби підготувати для кожного учасника сувеніри, переможцям − кубки, суддівство − об»єктивним. Представники з України − футболісти Чернігівської області  без особливого ентузіазму поставилися до цих змагань, про свідчить рахунок матчів: Чернігів − Брянськ − 4:11, Чернігів − Гомель − 4:13. У вирішальному матчі брянчани перемогли білорусів − 2:0 і стали переможцями спартакіади.

Підписатися на новини