Гримаси та посмішки Фортуни на «Максимірі»

Хорватія − Україна − 2:2

Голи: 1:0 Петріч (2), 1:1 Шевченко (13), 1:2 Гай (54), 2:2 Модрич (68)

Хорватія: Руньє, Чорлука, Шимунич, Р.Ковач, Праньїч, Срна, Модрич, Юрьїч (Леко, 46), Ракітич (Вукоєвич, 46), Петріч, Оліч (Манджукіч, 61).

Україна: П’ятов, Мандзюк, Чигринський, Кучер, Шевчук, Ротань, Гай, Тимощук (Русол, 88), Назаренко (Калиниченко, 71), Шевченко (Селезньов, 23), Мілевський.

У суботу, 6 червня, національна збірна України зіграла унічию в одному з ключових поєдинків кваліфікаційного турніру чемпіонату світу-2010 проти Хорватії.

Стартовий нокдаун

У матчах такої важливості головне завдання будь-якої команди − не пропустити. На жаль, наші футболісти зафіксували його невиконання вже на другій хвилині. Найприкріше, що як і в попередньому кваліфікаційному поєдинку проти англійців, м’яч у ворота «синьо-жовтих» влетів після стандартного положення. Гарний знайомий всіх українських гравців Даріо Срна пробив зі штрафного, а голкіпер Андрій П’ятов відбив м’яча прямо на Младена Петріча, котрому залишалось поцілити в порожні ворота.

Майстер-клас від Шевченка

Пропущений гол на певний період вивів з рівноваги підопічних Олексія Михайличенка. М’яч у їхніх ногах не тримався, гра не клеїлась, а от суперники навпаки − провели кілька більш-менш пристойних атак. Та вже за кілька хвилин українці немов перевтілились − заграли розкуто, вигадливо, а головне − ефективно. Вже за якусь десятихвилинку рахунок зрівнявся. То Руслан Ротань відмінно подав з лівого флангу, а Андрій Шевченко, майстерно обравши позицію, головою переправив м’яча в ворота.

Травма капітана

Попри всю критику, що лунає на його адресу в Італії та на Батьківщині, Шевченко черговий раз продемонстрував свій надвисокий клас. Двох думок бути не може − Андрій все одно залишається справжнім лідером збірної. На жаль, свої найкращі якості в цьому матчі капітан «синьо-жовтих» більше демонструвати не зміг, бо невдовзі залишив поле загребського стадіону «Максимір» через травму. Та ще до заміни він узяв участь у двох надзвичайно гострих атак, що закінчились змарнованими нагодами Артема Мілевського.

Моменти Мілевського

Спочатку нападник київського «Динамо» вискочив один на один із голкіпером, але в непростій ситуації змістився занадто вбік від воріт і втратив шанс вийти на ударну позицію. А за мить Мілевський прекрасно розібрався з опонентом у карному майданчику, але в цій боротьбі не встояв на ногах. У достатньо суперечливому моменті арбітр не вказав на одинадцятиметрову позначку. Після цього вибуху активності українців гра надовго заспокоїлась.

Швидкий обмін голами

Та на початку другого тайму стався черговий вибух. Все почалось з чітко розіграного гостями штрафного. Сергій Назаренко в своєму стилі навісив на ближню штангу, де вчасно нагодився Олексій Гай − бездоганний удар, і збірна України виходить вперед. Звісно, господарі одразу ж кинулись відіграватись, і гравцям оборони «синьо-жовтих» вперше за матч стало дійсно сутужно. Врешті-решт, хорвати досягли свого. Хоча хто знає, чи раділи б підопічні Славена Білича, якби не прикрий рикошет від ноги Дмитра Чигринського після удару Луки Модрича.

Дві штанги

Хорвати, окрилені успіхом, полетіли вперед. Невдовзі біля воріт Андрія П’ятова виникла низка вельми небезпечних ситуацій. Апофеозом став епізод на 85-й хвилині, коли Модріч влучив у штангу воріт українців. Таким чином Фортуна повернула свій борг нашій команді. А наприкінці гри вона вже відверто посміхнулася «синьо-жовтим», коли Петріч і собі перевірив на міцність стійку. Було кілька атак, що несли загрозу, і у виконанні українців. Однак втомлені футболісти не зуміли вдало їх завершити.

Перемоги Англії та Білорусі

Отож, і в другому поєдинку між собою збірні Хорватії та України не виявили переможця, залишаючись на рівних позиціях за втраченими очками: відстань у три пункти між цими командами зберігається, але «синьо-жовті» мають одну зустріч в запасі. Тим часом, перемігши у Казахстані з рахунком 4:0, лідери нашої групи − англійці − вже на сім очок відірвалися від найближчих переслідувачів. У іншому поєдинку білоруси розгромили андорців 5:1.

Подяка від Михайличенка

На післяматчевій прес-конференції головний тренер збірної України Олексій Михайличенко зазначив, що це був поєдинок між двома рівними суперниками, які віддавалися боротьбі з першої до останньої хвилини. Наставник подякував своїм підопічним за гру: «Було приємно спостерігати за командою у синьо-жовтій формі, яка билася за свою країну, своє їм’я. Я вдячний своїм хлопцям − й тим, хто залишився у резерві, й тим хто грав на полі. Всі вони були єдиною командою». Втім, за словами Михайличенка, матч з Хорватією вже історія, а за чотири дні на збірну України чекає не менш важке протистояння з Казахстаном. «Тому ми відразу переходимо до підготовки до цієї гри», − сказав він.

Підписатися на новини