ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня тема Євро-2012 нарешті знайшла своє місце на сторінках обласних ЗМІ. «Спортревю» (14.05.09): «… 13 мая на заседании Исполкома УЕФА в Бухаресте было принято предварительное решение относительно украинских городов − хозяев Евро-2012. Вердикт для Польши и Украины по принципу 4х4 огласил Мишель Платини. Интересно, что УЕФА отсеял из числа претендентов Днепропетровск, который, кстати, первым сдал стадион под Евро, и Одессу. Своеобразный карт-бланш получили Киев, Донецк, Львов и Харьков, однако 30 ноября они должны окончательно предоставить гарантии относительно своей способности провести европейский форум. Если два из указанных городов не сумеют убедить комиссию УЕФА, то их заменят на польские.» 

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

9 травня стало справжнім Днем Перемоги для кіровоградського футболу. У 27-му турі ПФК «Олександрія» на своєму полі переграв «Оболонь». Лідера чемпіонату олександрійці подолали скоріше за рахунок характеру й волі, адже напередодні поєдинку перед головним тренером господарів Юрієм Ковалем стояла дуже непроста задача. Потрібно було з найменшими втратами вийти із складної ситуації, коли майже половина команди з тих чи інших причин не могла взяти участь у принциповому матчі. Олександрійці змогли забити у ворота гостей лише один м’яч, але цього було достатньо для такої жаданої перемоги.

У матчі 28-го туру групи «Б» першості України серед команд другої ліги кіровоградська «Зірка» з рахунком 6:1 святкувала перемогу над криворізьким «Гірником». Останній раз такий подарунок своїм уболівальникам команда робила три роки тому у матчі з ФК «Пальміра». Не зважаючи на те, що результат звітного матчу не змінив позицію «Зірки» стосовно лідерів чемпіонату, він став справжнім святом для кіровоградських шанувальників футболу.

Окрім споглядання за яскравим футбольним поєдинком вболівальники у перерві матчу стали свідками нагородження переможця обласних фінальних змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед юнаків 1997 р.н. − команду «Ікар-юніор» НВК №26. Нагороди вручили начальник Кіровоградського міськспортвідділу Олександр Куценко і голова обласної федерації футболу Віктор Безсмертний.

Турніри. Першості. Кубки

Відбувся фінальний матч кубку Кіровоградської області з футболу на приз газети «Кіровоградська правда»: «УкрАгроКом» (Головківка) − «Аметист» (Олександрія) − 2:1. Це був справжній кубковий фінал з морем пристрастей і емоцій. Суперники боролися за перемогу відчайдушно. Про це свідчить той факт, що арбітр зустрічі Ярослав Кириченко показав конкурентам 9 жовтих карток. В результаті перемогу святкували досвідченіші головківці, яких підтримувала численна армія вболівальників. Проте, олександрійці теж заслужили на похвалу завдяки своїй самовіддачі і наполегливості.

А у фінальному протистоянні на полі стадіону «Зірка» зійшлися найтитулованіші команди відродженого Кубка Кіровограда. Обидва суперники двічі ставали володарями почесного трофею, і це додавало матчу додаткової інтриги. «Буревісник» − «Гідросила» − 2:1. Футболісти «Буревісника» втретє стали переможцями турніру і отримали з рук голови обласної федерації футболу Віктора Безсмертного красень-кубок. Тепер він назавжди залишиться в галереї досягнень факультету фізичного виховання педуніверситету імені Винниченка.

ЗМІ

Минулого тижня обласні ЗМІ познайомили читачів з подіями футбольного життя в області, Україні і за її межами. Найбільша увага приділена півфінальним матчам Кубка УЄФА і підготовці до вирішальних поєдинків. «Спортревю» (14.05.09): «… Итак, в финале Кубка УЕФА сыграет донецкий «Шахтер». Это должно было когда-нибудь случиться, ведь в Донецке была проделана не меньшая работа по созданию суперклуба, чем в московском ЦСКА и питерском «Зените», которые, как известно, уже выигрывали Кубок УЕФА. Терпение и труд все перетерли − остался один немецкий орешек…»

 

2.    Луганська обл.

 

Евро 2012

Упоминания о «Евро-2012» в СМИ и на улицах города нет. Мероприятия по реконструкции аэропорта и взлетно-посадочной полосы еще не начались.

Футбол

ФК «Заря»

Несмотря на то, что футболисты «Шахтера» устали, поскольку играют в напряженном ритме и в первенстве и кубковые матчи, они разгромили «Зарю» на ее поле со счетом 3:0. У луганчан это четвертый подряд проигранный матч, им в затылок уже дышат аутсайдеры. Для того, чтобы команда могла чувствовать себя спокойно, из оставшихся игр надо хотя бы одну выиграть. Тренер «Зари» Анатолий Волобуев заявляет, что несмотря на сложное финансовое положение ребята будут биться до конца. Игра с «Шахтером» доказала справедливость этих слов − «Заря» оказала весьма достойное сопротивление. Достаточно сказать, что первый удар по воротам горняки сумели нанести только на одиннадцатой минуте. Вторую половину первого тайма, особенно после пропущенного гола, «Заря» вообще провела на половине «Шахтера». Неплохо играла защита и вратарь Комарицкий, последний, правда, в своем стиле − отбил несколько опасных ударов, зато пропустил совершенно необязательный мяч, который и разладил игру команды. Надежда свести хотя бы на ничью пропала. Естественно, что класс горняков значительно выше, даже у футболистов резерва. Досадно, что Багга, дважды выходивший на вратаря дончан, так и не сумел его обыграть. После этой игры «Заря» откатилась на 13 место.

Мини-футбол

По инициативе Луганского областного молодежного совета и молодежного парламента Ростовской области был организован турнир по мини-футболу «Кубок Дружбы». Соревнование, в котором приняли участие сборные команды молодежных общественных организаций, провели в Краснодоне. Вне конкуренции оказалась россияне, победила, по сути, сборная ростовской области, составленная из игроков футбольного клуба «Максимум» и депутатов Ростовского Законодательного собрания.

Минифутбольная команда ЛТК уже четвертую игру идет без поражений. Принимая на своем поле МФК «Ровно», обыграли ровенчан со счетом 3:1.

Турниры, кубки, чемпионаты

В Брянке в финале Кубка города, посвященного Дню Победы, встретились «Горняк» и «Флагман» (неожиданно пробившийся из новичков в лидеры), победили все же более опытные горняки. В Славяносербске завершился первый розыгрыш Кубка района, в финале которого играли ФК «Обогатитель» и «Переможець-Укрхим». Победил «Обогатитель» из поселка Лозовское, забив единственный мяч. Этот поселок относится к депрессивным, тем не менее, в 2006 году была создана команда «Переможець-Укрхим», а в прошлом году выставлялась еще команда «Коммунальник». Это говорит о том, что хотя бы на местном уровне многое зависит от отношения к футболу руководства.

В Луганске в один день были разыграны финалы Кубка области и Кубка региональной лиги. Впервые был проведен эксперимент − разыграны два Кубка − среди сильнейших и остальных команд. Это дало возможность более слабым не чувствовать себя статистами, а бороться за Кубок лиги с равными по мастерству. В первом встретились давние соперники «Металлург-НПВК» из Лутугино и «Краснодонуголь», во втором − «Шахтер» из поселка Зимогорье и команда ГП «Донбассантрацит» из Красного Луча. Финал среди сильнейших оказался непредсказуемым − дело втом, что соперники не так давно встречались и «Краснодонуголь» разгромил «Металлург-НПВК» 4:0. Как сказал председатель федерации Виктор Безрук, видимо, краснодонцы вышли на поле с расчетом на то, что мяч сам залетит в ворота соперника, за что и поплатились. «Металлург» с первых минут буквально смел защиту «Краснодонугля», игра закочилась со счетом 4:1 в его пользу. Несмотря на большую разницу в счете, игра до самого конца была боевой. В Кубке региональной лиги «Шахтер» победил «Донбассантрацит» 2:1. Руководитель федерации отметил квалифицированное судейство в обоих матчах, а также тот факт, что никто из приглашенных от областной власти на стадионе так и не появился.

Сроки начала областных соревнований должны стать известны на этой неделе, это связано с тем, что некоторые команды в связи с тяжелым финансовым положением с выходом на старт еще не определились.

 

3.    Львівська обл.

 

Євро-2012

Ключовою подією минулого тижня стало засідання виконавчого комітету УЄФА та оголошення нового переліку міст-господарів Євро-2012. Природно, що ця подія викликала шалений інтерес не лише серед громадськості Львівщини, але й в усіх ЗМІ Львова. Отож, Львів разом з Києвом, Харковом та Донецьком потрапив у перелік міст-господарів Євро-2012. Проте до 30 листопада ці міста повинні виконати ряд умов УЄФА, аби залишитися в кагорті тих, у кого відбудуться матчі чемпіонату Європи. Ця подія, звичайно ж, викликала масу коментарів, котрі місцеві мас-медіа або взяли самі, або передрукували з центральних загальноукраїнських ЗМІ.

Отож, одним з перших на перемогу Львова (а її можна вважати такою, зважаючи на конкуренцію) відреагував губернатор Львівщини Микола Кміть, котрий у коментарях ЗМІ заявив, що не сумнівався у тому, що Львів залишиться у переліку міст-господарів до Євро-2012. Він наголосив, що тепер для Львівщини головне працювати над розбудовою об’єктів: «У нас все розплановано щодо об’єктів. Стосовно аеропорту − 19 травня буде оголошено тендер на інвестора з будівництва нового терміналу. Цей же ж інвестор з Іспанії сьогодні бере участь у нараді в Києві щодо інвестування 2 млрд. доларів в дорожню інфраструктуру України, зокрема Львівщини. На днях має відбутися підписання постанови Міністерства фінансів щодо випуску облігацій Львовом на 350 млн. грн., це гарантує фінансування на будівництво стадіону у 2009 році. Щодо готельних номерів, то Львів має їх вже у два рази більше, ніж було у Австрії і Швейцарії у 2008 році», − зазначив Микола Кміть у коментарях.

Свою впевненість також і мер Львова Андрій Садовий, на якому чи не найбільше лежала відповідальність за результат. Він зазначив, що Львів виконує усі зобов’язання, взяті перед УЄФА. Єдине, на що міська влада не має впливу − це аеропорт, який все ж опинився у державній власності. Проте й з аеропортом на сподівання мера усе буде гаразд. Велику надію у цьому плані Андрій Садовий покладає на візит до Львова у кінці травня прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У разі, якщо ж держава не зможе вирішити питання з аеропортом, то Садовий висловив прохання, аби його передали у власність громади міста, і тоді це питання буде вирішене.

Прес-служба Львівської міськради одразу після оголошення рішення УЄФА взяла коментарі у багатьох осіб, які не тільки мають відношення до організації та підготовки до Євро-2012, але й взагалі до футболу. Одним з таких був голова Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо. Він, зокрема, зазначив, що Львів − це серце Європи, і залишити його без чемпіонату було б негативним фактором. «Впевненість у перемозі Львова була завжди. Був переконаний, що керівники УЄФА − незаангажовані професіонали, які одразу зрозуміли, що Львів − серце Євро-2012. Окрім того, враховуючи історію нашого міста, його пам’ятки і футбольну традицію, неможливо було уявити чемпіонат без Львова», − зазначив Ярослав Грисьо.

Підтримали Львів й з футбольного клубу «Львів». Свої коментарі дали головний тренер команди Сергій Ковалець та президент клубу Юрій Кіндзерський. «Львів заслуговував, щоби бути приймаючим містом − це найбільший культурно-історичний центр України, місто, яке найближче розташоване до Польщі та місто, у якому, власне і розпочалась історія футболу. Тепер нам потрібно закотити рукави і працювати у поті чола, щоб підтвердити, що УЄФА зробила правильний вибір. Треба будувати стадіон, аеропорт, дороги, щоб ми достойно прийняли гостей через три роки», − наголосив Сергій Ковалець. «Єдине, що нам потрібно сьогодні, − консолідація та розуміння у будь-яких починаннях. Проведення «Євро-2012» у Львові має стати своєрідною національною ідеєю для львів’ян. Сьогодні немає питань до роботи влади, проте досі існують непорозуміння із приватними установами. Потрібно забути особисті образи та розпочати спільну роботу, не вставляючи один одному палиці в колеса, як це траплялось дотепер», − заявив Юрій Кіндзерський.

Також свій коментар дала депутат від Партії регіонів Ганна Герман, котра є вихідцем з Львівщини. Вона повідомила, що подивитися на підготовку до Євро-2012 на Донеччину поїде лідер партії Віктор Янукович. Також вона не виключила, що він з цього приводу завітає і на Львівщину.

Усі без винятку львівські ЗМІ передрукували з центральних мас-медіа коментарі щодо Львова президента Федерації футболу України Григорія Суркіса. Він пояснив, чому у перелік міст-господарів згідно рішення УЄФА потрапив Львів: «Львів не втратив право на проведення чемпіонату Європи з футболу через близькість до Західної Європи, готову інфраструктуру розташування туристів, державні гарантії будівництва аеропорту. Мешканцям Західної Європи до Польщі на автомобілях добиратися 4-5 годин, то до Львова у кращому випадку − дванадцять. До інших українських міст, зокрема до Києва, діставатися вдвічі довше», − зазначив Григорій Суркіс. Кілька місцевих ЗМІ передрукували коментар віце-прем’єр-міністра Івана Васюника, у якому йдеться про те, що невдовзі низку законів під Євро-2012 повинна прийняти Верховна Рада України.

Отож, після того, як на одному із загальноукраїнських сайтів була опублікована таблиця з кольорами ризику для міст, у Львові не лише зрозуміли, що місто за підготовкою до Євро-2012 знаходиться на другому місці після Києва, випереджаючи при цьому Харків та Донецьк, але й побачили найголовнішу свою проблему при підготовці, котру до 30 листопада потрібно якнайшвидше вирішувати. Цією проблемою є аеропорт. Як уже зазначалося, він знаходиться у державній власності. І близько місяця тому міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський урочисто відкрив роботи з реконструкції (а фактично будівництва нового аеродрому), проте не все однозначно ясно з коштами. Тому у своєму коментарі Львівській міськраді начальник департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний нагадав Юлії Тимошенко про аеропорт, висловивши при цьому сподівання, що уряд, у чиїй юрисдикції знаходиться аеропорт, зуміє до 30 листопада завершити усі необхідні до того часу роботи, аби в УЄФА не залишилося сумнівів у спроможності завершення цього проекту.

Інша справа − це новий термінал. Як заявив у коментарі кільком ЗМІ начальник головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик, щоб оголосити інвестиційний конкурс треба як мінімум знати дві позиції: майданчик, де буде розташований об’єкт, і ціну, яку він мав би складати для інвестора. Перша позиція вирішена, друга в понеділок, 18 травня, повинна бути схвалена. Ціна складе близько 1 млрд. грн., що є дорожчим проектом за стадіон. До 18 травня повинен бути напрацьований пакет економічних пропозицій для потенційних інвесторів.

Той же Степан Лукашик заявив, що після того, як Львів потрапив до переліку міст-господарів Євро-2012, тепер можна з повною впевненістю вимагати у Кабінету міністрів України кошти на нові дроги. Свою заяву Степан Лукашик підкріпив тим, що в уряді обіцяли виділяти кошти після остаточного рішення УЄФА щодо міст-господарів.

У будь-якому разі ситуація з фінансуванням більшості об’єктів до Євро-2012 проясниться після візиту до Львова Юлії Тимошенко. Саме на цю подію у Львові відтепер чекають не менше, ніж на рішення УЄФА 13 травня.

Місцевий футбол

Клуби

Обидві львівські команди провели свої матчі у межах 26-го туру прем’єр-ліги з футболу. Найбільше уваги львів'ян сьогодні прикуто до виступів ФК «Львів», котрий продовжує відчайдушну боротьбу за виживання. У своєму домашньому поєдинку «городяни» перемогли луганську «Зорю» з рахунком 3:1 (за ФК «Львів» забили Мандзюк − двічі та Борис Баранець з пенальті). Проте оскільки головний конкурент «городян» за збереження прописки у вищій лізі маріупольський «Іллічівець» переміг «Кривбас», то між цими командами зберігся п’ятиочковий відрив. Натомість львів'яни у турнірній таблиці наздогнали київський «Арсенал». До речі, для ФК «Львів» ця перемога стала третьою поспіль, що є рекордом клубу у вищій лізі.

Львівські «Карпати» на виїзді зіграла внічию 0:0 із запорізьким «Металургом». Зазначимо, що команда уже не може перемогти 7 матчів поспіль. Зараз маркетингові служби «Карпат» займаються розкруткою наступного поєдинку «зелено-білих», який вони проведуть вдома проти київського «Динамо». Цей матч завжди викликав інтерес у вболівальників Львова, тому можна не сумніватися, що трибуни будуть, якщо не вщерть, то майже заповненими.

Інші футбольні новини

Невеликий скандал трапився минулого тижня у владно-футбольних колах Львівщини. Річ у тім, що на 9 травня, на яке окрім Дня перемоги співпало також День міста Львова, на стадіоні «Україна», що перебуває в оренді у ФК «Карпати», повинен був відбутися матч між зірками естради «Маестро» та ветеранами ФК «Карпат». Проте поєдинок цей так і не відбувся, оскільки почесний президент львівських «Карпат» Петро Димінський наказав не впускати на поле організаторів цього матчу.

Пізніше цей матч таки відбувся, але з «Маестро» на іншому стадіоні «Юність» зіграли не ветерани «Карпат», а команда Львівської міськради. У коментарях ЗМІ заступник мера Львова Василь Косів повідомив, що це ганебно не дати поля для благодійного матчу, тим паче для Львівської міськради, у якої фактично і орендують стадіон Україна. У своєму прес-релізі ФК «Карпати» відповів, що орендують споруди стадіону, а не газон, який є окремою інженерною спорудою, і в який вклав кошти виключно клуб. Натомість клуб також повідомив, що представники «Маестро» не мають претензій до керівництва «Карпат» і проти ветеранів клубу вони зіграють пізніше.

 

4.    Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Про рішення УЄФА

Керівники краю публічно не коментували рішення, яке прийняв у Бухаресті  Виконком Європейського футбольного союзу, визначивши приймаючі міста Євро-2012.

До цього часу у Миколаєві, якщо і говорили про підготовку до Чемпіонату Європи, то лише у контексті розв'язання транспортних проблем регіону. Пов’язували все це з сусідньою Одесою, де планувалося проведення футбольних матчів.

Зараз, коли Одесу не затвердили приймаючим містом Євро-2012 і навіть не залишили за ним статусу резервного, на що тоді сподіватися Миколаєву?

На думку журналістів і місцевих спостерігачів об'їзний міст через річку Південний Буг, який прив’язували до Євро-2012, принаймні до виборів, іще неодноразово «побудують» представники різних партій, використовуючи цю ситуацію на свою користь. Після виборів − про цей проект забудуть.

Що стосується автомобільних доріг, то «13 травня за участю першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Наталії .Бракован, керівництва виконкомів міських рад міст обласного значення, окремих структурних підрозділів облдержадміністрації проведено комісійний розгляд та погодження переліку об’єктів капітального ремонту автомобільних доріг комунальної власності, фінансування яких передбачається за рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету» (сайт Миколаївської облдержадміністрації, 13.05.09).

Отже, сподіваємося, що автошляхи, які належать до комунальної власності, на Миколаївщини хоча б трохи стануть кращими, ніж були до цього.

Зовнішня реклама.

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області  не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

І лише у відділеннях АКБ «Імексбанк» можна помітити невеличкі плакати, на яких йдеться про депозитну акцію − «Євро 2012», з нагадуванням, що «Квитки до чемпіонату Європи, стабільний прибуток та комфортний відпочинок дарує АКБ «Імексбанк».

Повідомляють про цю акцію і місцеві газети (газета «Наш город», 13.05.09, «Новая Николаевская газета», 13.05.09).

В ЗМІ області. Преса

Євро 2012

Регіональні ЗМІ згадували ухвалене бухарестське рішення УЄФА, зокрема повідомлялося про те, що «Окончательное решение в отношении украинских городов будет принято до 30 ноября 2009 года.

Ранее министр семьи, молодежи и спорта Украины Юрий Павленко заявил журналистам в Киеве, что «на пресс-конференции в Бухаресте Мишель Платини сообщил, что в Украине Евро-2012 будут принимать Киев, Львов, Донецк и Харьков».

Министр добавил, что Днепропетровск и Одесса окончательно потеряли шанс на проведение игр финального турнира Чемпионата Европы 2012 года» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 13.05.09).

Повідомлялося, що «депутаты Одесского областного совета от Блока Наталии Витренко «Народная оппозиция» назвали основной причиной отказа УЕФА Одессе в проведении Чемпионата Европы по футболу 2012 года − трагические одесские события апреля текущего года, когда погиб футбольный фанат в Одессе.

Депутаты заявили, что «если Евро-2012 будет проходить во Львове, это явится позором и новой угрозой для всего человечества, поэтому исполком УЕФА должен немедленно пересмотреть свое решение». Блок Натальи Витренко намерен предложить главам государств провести в Одессе альтернативный футбольный форум» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 14.05.09).

А ось влада Дніпропетровська, за повідомленням миколаївських ЗМІ, має намір домагатися в суді права на проведення матчів Євро-2012. На думку міської влади, Дніпропетровськ втратив шанс приймати матчі через зволікання з боку держави.

«В частности Государственная целевая программа по подготовке к Евро-2012 предусматривает 360 миллионов гривен государственных средств. В 2008 году работы так и не начались. На неоднократные официальные и неофициальные обращения городского совета, областной государственной администрации, Федерации футбола Украины не было никакой реакции» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 15.05.09).

Читачі Миколаївщини дізналися також, що у Кременчуці зробили найбільшу їстівна карту нашої країни й внесли її у Книгу рекордів України.

«Карту своими руками изготовила футбольная команда лицея №4, дочь почетного гражданина Кременчуга Ольга Матыцина и три повара. Они двое суток готовили и пекли продукты для карты. И все — чтобы внести свою лепту в подготовку Евро-2012. На рекордсменке отмечены шесть городов Украины, которые предположительно примут у себя матчи чемпионата.

Организаторы акции уверены: если каждый украинец внесет свой вклад в подготовку к Евро, наши шансы выиграть чемпионат значительно возрастут» (газета «Центральный рынок», 13.05.09) .

Радіо. Телебачення

Місцеве радіо після того, як у Бухаресті було прийнято рішення, повідомило, що «право провести матчі фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року від України одержали Київ, Донецьк, Харків і Львів.

Інші претенденти Одеса й Дніпропетровськ залишилися поза чемпіонатом.

30 листопада до України прибудуть інспектори УЄФА з черговою перевіркою. Стосуватися вона буде Донецька, Львова й Харкова. Якщо пророблена робота не задовольнить представників Європейського футбольного союзу то Євро − 2012 в Україні пройде тільки в Києві» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 13.05.09).

Цей радіоканал також повідомляв і про спільну прес-конференцію президента Федерації футболу України Григорія Суркіса та віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника, наголошуючи на тому, що наша держава не має права втрачати свій шанс, щоб провести Євро-2012.

Наводилася цитата Григорія Суркіса про те, що «Спасіння потопаючих − справа рук самих потопаючих. Зверніть увагу, саме − рук, а не язиків» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 15.05.09).

І як завжди в ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії про останні події, пов’язанні з підготовкою до Чемпіонату Європи − 2012, розповідалося у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 17.05.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Прем’єр − ліга, Кубок УЄФА

На тижні, що оглядається, регіональні ЗМІ повідомляли про те, що після 27-го туру достроково визначився чемпіон України − київське «Динамо». І якщо «Динамо» вже оформило чемпіонство, то ФК «Харків» вилетів у першу лігу.

Не обійшли місцеві газети повторного матчу 12 фіналу Кубка УЄФА між «Шахтарем» і «Динамо» і очікуваного півфіналу між цим командами за Кубок України, де «Юрий Семин в очередной раз у руля «Динамо» не сумел переиграть Мирчу Луческу» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 13.05.09).

Представили регіональні видання і суперника донецького «Шахтаря» у фіналі кубка УЄФА − бременський «Вердер» («Николаевские новости», 12.05.09, «Український південь», 13.05.09, «Южная правда». 14.05.09).

Повідомили газети читачам і про те, що з перемогою тренерів і футболістів «Шахтаря» поздоровив Президент України Віктор Ющенко: «Ваша победа − это гордость нации, международный престиж Украины, достойный пример для молодого поколения», − отметил глава государства. И пожелал команде «Шахтер» победы в финале Кубка УЕФА» («Николаевские новости», 12.05.09).

Журналісти переймалися тим, що переможець фінального матчу кубка УЄФА одержить 2,5 мільйони євро, а той, хто програє − 1,5 мільйона євро, а також раділи з того, що «после первого полуфинала кубка УЕФА против «Шахтера» нападающий киевского «Динамо» Артем Милевский купил себе Maserati (стартовая цена в Киеве − от 150 тыс. евро).

Празднество покупки вместе с друзьями обошлось Милевскому примерно в 10 тысяч гривен» («Николаевские новости», 12.05.09).

МФК «Миколаїв» Друга ліга

Чимало матеріалів було присвячено матчу МФК «Миколаїв» − «Дніпро» (Черкаси), у яких журналісти знову нагадали, що «відбувається перебудова на ходу миколаївської команди, тренери якої шукають оптимальний склад» («Южная правда», 14.05.09).

Інше видання, матч між МФК «Миколаїв» і черкаським «Дніпром», назвала бойовою нічиєю, « которая все-таки была на руку лидеру турнирной таблицы тернопольской «Ниве», сумевший еще больше оторваться от своих ближайших последователей, в числе которых находится и «Днепр»« («Николаевский бизнес», 13.05.09).

На думку оглядача іншого видання: «за игру «МФК «Николаев» не стыдно, ждем голов» («Николаевские новости», 12.05.09).

16 травня вболівальники дочекалися голів, МФК «Миколаїв» на своєму полі з рахунком 2:0 переміг ЦСКА (Київ).

Треба відзначити, що на цій грі були присутні близько чотирьох тисяч глядачів, що не часто можна побачити на домашніх матчах МФК «Миколаїв».

Інші турніри

Набирає обертів чемпіонат області, де продовжується травневий розбіг фаворитів − ФК «Казанка», «Торпедо» (Миколаїв).

На чемпіонаті міста Миколаєва заявили про себе лідери першості − «Воронівка» і «Варварівка», у другій групі цього турніру попереду ФК «Миколаїв − ветерани».

 

5.    Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

Решение исполкома УЕФА

Решение исполкома УЕФА, озвученное во вторник, 13 мая вызвало в Одессе, мягко говоря, недоумение. Ведь по итогам последнего визита Мишеля Платини Одесса находилась в числе фаворитов среди украинских городов, о чем неоднократно заявляли городские чиновники. Таблицу с такими данными, подготовленную специалистами международной футбольной ассоциации, отвечающий за подготовку к чемпионату вице-мэр Одессы Михаил Кучук получил 11 мая на совещании в Кабмине. По его данным, в Польше городом с наименьшим риском был определен Краков, а в Украине − Киев и Одесса.

«Я не могу представить себе мотивацию определения городов, принимающих игры чемпионата, и не представляю, как эксперты УЕФА будут объяснять свое решение», − подчеркнул он. Однако Михаил Кучук признал, что вряд ли УЕФА обязано что-то объяснять. Также он выразил сомнение в том, что какой-то эффект даст обращение в международные судебные органы, как это намеревается сделать мэр Днепропетровска.

Вторит ему и заместитель директора Департамента городского совета по подготовке и проведению ЕВРО-2012 в Одессе Марат Якупов:

− Решение исполкома УЕФА идет в разрез с тем докладом, который предоставлялся после визита Мишеля Платини в Украину. Этот доклад касался как Польши, так и Украины. Что касается Украины, то рассматривалось только два потенциальных города это Киев и Одесса, у которых были равные позиции как городов для приема Евро-2012. И естественно мы ожидали положительного решения для Одессы.

Сейчас мы не можем понять, какими мотивами руководствовались чиновники УЕФА, потому что они противоречат сами себе и тому докладу инспекторов многочисленных. В СМИ Польши уже циркулирует мнение, что это было политическое решение. Там схожая ситуация. Являвшийся лидером город Краков, лишился права принятия Евро-2012. Зато был включен аутсайдер город Гданськ, и наблюдатели говорят, что это было политическое решение. Я, конечно, буду воздерживаться от таких оценок. Но могу сказать, что Одесса как занималась развитием инфраструктуры для Евро-2012, так и будет этим заниматься, но только уже для себя. Мы делали это все за счет собственных средств, без опоры на правительство и будем продолжать это делать, поэтому одесситы могут быть уверены, что те объекты, которые уже начаты, они будут доведены до конца.

Не может понять, чем вызвано изменение мнения экспертов УЕФА и городской голова Одессы Эдуард Гурвиц.

Фактически в Одессе был недоработан только один проект − аэропорт. Хоть и говорилось неоднократно, что есть несколько вариантов его реконструкции, которые могут удовлетворить требования УЕФА, именно неготовность города и инвесторов дать гарантии о том, что аэропорт будет реконструирован в срок, стали решающим фактором при вынесении «приговора».

Можно сетовать на непоследовательность чиновников еврофутбола, а лучше бы, спросить у себя − серьезно ли подошли городские власти ко всем, предъявленным УЕФА требованиям. Не верю, что нельзя было найти общий язык между городскими властями и бизнес-элитой Одессы. Второго такого шанса стать центром всемирного внимания у Одессы в ближайшие …надцать лет не предвидется. Очень жаль, что мы не смогли им воспользоваться.

Однако, вселяют оптимизм завления городских и областных властей о том, что все объекты, которые планировались под ЕВРО-2012 будут достроены. Город все-таки получит новый стадион европейского уровня, новые гостиницы, дороги и аэропорт. Правда инвестор − компания «Гепард-Плюс» уменьшила сумму своих инвестиций более чем в два с половиной раза, предоставив городским властям гарантии на 100 млн.долларов.

Гурвиц пошел выше

Высказываясь ранее о подаче апеляции по поводу решения УЕФА, а также о практической ее бессмысленности, мэр Одессы Эдуард Гурвиц сделал «ход конем», написав официальное обращение в вышестоящую инстанцию, а именно в ФИФА. В обращении к Президенту ФИФА Джозефу С. Блаттеру городской голова обрисовал ситуацию в свете подготовки тогда еще города-претендента. Указывая на фактически одну из лучших на данный момент среди украинских городов готовность Одессы к приему у себя ЕВРО-2012, Гурвиц отмечает возникающий кризис доверия к УЕФА, как к структуре. По его мнению, данная ситуация «требует немедленного реагирования и радикальных решений системного характера».

Для придания наибольшей огласки, это послание за подписью Эдуарда Гурвица билы направлены в муниципалитеты 24-х городов-побратимов и городов-партнеров, международные организации «ЕВРОГОРОДА», «Лига исторических городов», «Европейская Федерация Местной Солидарности», консульства стран − членов УЕФА, представителям Одесской диаспоры во всем мире.

Честно говоря, мало верится, что это послание сможет повлиять на уже принятое УЕФА решение. Но, надежда у одесситов еще остается. Возможно, поддержка общественности и указания «сверху» заставят Европейских футбольных функционеров вернуться назад и, будучи последовательными в своих высказываниях и действиях, пересмотреть решения Бухарестского исполкома УЕФА.

ФУТБОЛ

Первая лига

Выездная ничья «Днестра»

В четверг, 14 мая овидиопольский «Днестр» встречался на выезде с ахтырским «Нефтяником-Укрнефть» в рамках 28-го тура чемпионата первой лиги. Команда Андрея Пархоменко сыграла вничью, 1:1, и продолжает удерживаться на 10-м месте в турнирной таблице. Оба гола были забиты во втором тайме. Сначала отличились хозяева, когда на 69-й минуте Василий Грицук в центре поля завладел мячом и отдал передачу на Александра Саванчука, который прошел в штрафную площадь гостей и нанес удар в дальний от Григория Красовского угол ворот. А затем пришла очередь «Днестра». На 76-й минуте вышедший на замену Александр Батальский, находясь на правом фланге атаки овидиопольцев, выиграл борьбу с защитником, сделал точный навес на Руслана Качура, который, находясь в чужой штрафной в окружении нескольких соперников, в падении головой вогнал мяч в сетку ворот.

«Днестра» выступал в следующем составе: Красовский, Б.Смишко, Хромых, И.Буряк, Полтавец (капитан) (Старовик, 83), Лещук, Каблаш (Гаврилюк, 88), Д.Пархоменко, Залевский, Пицык (Батальский, 53), Штурко (Качур, 46).

 

Вторая лига

«Бастион» одерживает победу на выезде!

«Верес» (Ровно) − «Бастион» − 0:1

16 мая. Ровно.

Гол: 0:1 Волчков, 87.

«Бастион» добился первой гостевой победы в 2009 году, одолев в гостях ровенский «Верес». Ильичевцы вырвали победу в самом конце игры. Автором единственного гола стал Волчков. Последний раз «Бастион» приезжал с выездного матча с тремя очками еще в ноябре. После этого матча, ильичевцы обошли пропускавший тур броварской «Нафком» и вплотную приблизились к занимающей шестую строчку «Буковине». Следующий поединок «Бастиона» запланирован на среду. Соперником ильичевцев будут львовские «Карпаты-2».

 

МИНИ-ФУТБОЛ.

 

Высшая лига

Играли впятером, но проиграли

Одесский «Маррион», имея игровое преимущество, уступил обладателю Кубка Украины.

«Маррион» − «Локомотив» (Харьков) − 2:6 (0:0)

16.05.2009, 13.00, Одесса, СК СКА

Главный арбитр: В.Бельков.

Второй арбитр: Р.Хоботов.

Третий арбитр: А.Димитров.

Судья-хронометрист: Ю.Миколенко.

Инспектор: В.Завальный.

«Маррион»: Цыбенко, Степанов, Шамотий, Гавриленко, Вершинин,  Димов, Баблуани, Лужанский, Захаренко, Корецкий, Шерстнев, Безуглый.

Главный тренер: Игорь Калинин.

«Локомотив»: Литвиненко, Минаев, Эдерсон, Сорокин, Клочко Д.,  Клочко Е., Федорченко, Одегов, Колесник, Киселев, Зинченко, Дегтяренко.

Главный тренер: Евгений Рывкин.

Голы: 0:1 Федорченко, 21, 1:1 Лужанский, 25, 1:2 Сорокин А., 26, 1:3 Одегов, 30, 2:3 Степанов, 33, 2:4 Киселев, 35, 2:5 Федорченко, 40, 2:6 Литвиненко.

 

С первых секунд матча «Маррион» избрал атакующую тактику, которая не давала права на ошибку − на своем мяче пятым у одесситов выходил Лужанский. Такой подход хозяев оказался действенным. Харьковчане практически не прикасались к мячу всю первую половину матча. А стоило им завладеть мячом, как игроки «Марриона» в зародыше пресекали любые попытки «Локомотива» организовать атакующую комбинацию.

Все игровое время хозяева провели на половине площадки харьковчан и смогли создать несколько опасных моментов. Наиболее близкими к голу были Шамотий и Степанов. Первый, получив пас от лицевой от Гавриленко, самую малость не попал в левую от себя девятку, а Степанов чуть-чуть не успел замкнуть опаснейший прострел на пятачок.

Пару моментов в конце тайма создал и «Локомотив», но сначала, лишь ценой «желтой» опасность ликвидировал Цыбенко, отбив мяч после выхода Минаева, а во втором случае удар Клочко на себя приняла стойка ворот.

Вторую половину хозяева начали так же, впятером. И уже на первой минуте… пропустили. Вершинин завозился с мячом и позволил Федорченко забить в пустые ворота с трех метров. Гости стали активнее идти в отбор, освобождая зоны для атак соперника. Чем «Маррион» сразу же и воспользовался − Захаренко прострелили справа на пятачок и, освободившийся от опеки Лужанский, занес «круглого» в ворота. Но тут же одесситы вновь допустили ошибку и Сорокин, находясь в зоне в одиночестве, снова вывел свою команду вперед − 1:2.

Одесситы с еще большим усердием пошли вперед, но им никак не удавалось извлечь пользу из тотального контроля мяча. А гости в быстрой контратаке забили снова. На 30-ой минуте Одегов сделал счет 1:3. И снова «Маррион» в большинстве и постоянно с мячом. На 33-ей минуте одесситам удалось завершить точным ударом длительный розыгрыш. Степанов преобразовал прострел Захаренко справа в штрафную в неотразимый удар − 2:3.

«Маррион» продолжил наседать на ворота гостей. Как и прежде, любая попытка харьковчан начать атаку завершалась быстрым перехватом от одесситов. Но на 35-ой минуте «Локомотив» сумел отобрать мяч, и Киселев направил его в пустые ворота со своей половины поля − 2:4.

Оставшееся время хозяева провели в атаках, но снова дважды пропустили. На последней минуте матча отличились Федорченко и кипер гостей Литвиненко, поразившие пустые ворота «Марриона».

 

6.    Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

У програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» у рубриці «Готуємось до Євро 2012» розповідалося про такі події: Готель «Палаццо» став першою ластівкою в реалізації програми підготовки Полтави до «Євро-2012»; Нардеп Раїса Вороненко представила журналістам, можливо, нову «емблему» України − Добрика, яку почали випускати на АТЗТ «Сумський фарфоровий завод»; На реконструкції Національного спорткомплексу «Олімпійський» у межах підготовки до ЄВРО-2012 вже вдалося заощадити близько 150 мільйонів гривень.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

ФК «Ворскла»− «Арсенал» − 1:0

Три очки не пахнуть, як жартують футболісти. Перемога «Ворскли» на столичною командою далася нелегко, свій фактор внесла дощова погода. На 83-й хвилині у ворота гостей був призначений спірний пенальті, який чітко реалізував Главіна. Кінцівка гри запам’яталася сутичкою, спровокував її колишній гравець «Ворскли» Джакобія та вилученням наставника полтавської команди Миколи Павлова, за надмірно емоціональні висловлювання.

Півфінальний матч Кубка України з футболу між ФК «Ворскла» та «Металістом» відбувся в середу 13 травня. Полтавські тижневики вже зверстані, а тому написали про перемогу полтавців одним рядком.

Першість України. Друга ліга. Група «Б»

Відбулися матчі 28-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги в групі «Б». ФК «Полтава» після чергової перемоги в Армянську над місцевим «Титаном» з рахунком 1:0 продовжує утримувати лідерство. В останніх турах на плечі підопічних Олександра Омельчука випали нелегкі випробування. Цього разу суперник полтавців команда, яка минулого року посіла друге місце і цілком заслуговувала на підвищення в класі. На початку цього сезону «Титан» виступав не надто вдало, але в останніх чотирьох турах переміг своїх суперників. Полтавці долю зустрічі в Армянську вирішили на 23 хвилині, м’яч на рахунку Максима Кунделя.

Кременчуцький «Кремінь», який теж виступає в другій лізі, у Донецьку поступився «Олімпіку» з рахунком 0:2.

Перемогли своїх суперників і головні переслідувачі ФК «Полтава», це «Сталь» з Дніпродзержинська та кіровоградська «Зірка». В наступному турі, що відбудеться 16 травня, ФК «Полтава» вдома прийматиме харківський «Арсенал». Вболівальники вважають цей матч дербі, адже левова частка гравців ФК «Полтава» колишні «каноніри». Тому не виключено, що матч може стати договірним, на користь господарів звичайно ж…

Становище лідерів

1»ФК Полтава» Полтава 61

2»Сталь» Дніпродзержинськ 59

3»Зірка» Кіровоград 57

Чемпіонат Полтавщини з футболу. Перша ліга

Відбулися матчі п’ятого туру чемпіонату Полтавщини з футболу серед команд першої ліги. Діючий чемпіон області ФК «Велика Багачка» зазнав поразки на своєму полі від гребінківського «Локомотива» з рахунком 1:2. Втратою очок лідера скористався ФК «Жоржівка», який на виїзді переграв ФК «Лубни» − 4:1. В інших поєдинках кременчуцький «Гірник» мінімально здолав «Колос» (Дмитрівка) − 1:0, а ФК «Миргород» поступився з рахунком 2:3 кобеляцькому «Колосу». 

У турнірній таблиці відбулася зміна лідера. ФК «Жоржівка» за однакової кількість очок з ФК «Велика Багачка», а саме по 12, має кращу різницю забитих і пропущених м’ячів. На третю сходинку вийшов «Локомотив» (Гребінка).

Фут-зал

Полтавська «Ніка-Педуніверситет» посіла друге місце за підсумками чемпіонату України серед жіночих команд вищої ліги. В останньому турі вдома підопічні Сергія Ягодкіна поступились чемпіонкам − «Біличанці» − 4:5, причому по ходу гри наші дівчата вели у рахунку 4:0 (Голота-2, Єрмоленко, Є. Шаповал).

 

7.    Рівненська обл.

 

Євро 2012

Нажаль, тема ЄВРО-2012 залишилася в тіні − жодних матеріалів у місцевих ЗМІ, офіційних заходів та обговорення у кулуарах.

Футбол

Одного бажання виявилося недостатньо

Незважаючи на фінансові труднощі, ФК «Верес» вийшов на поле в суботньому матчі з твердим бажанням взяти реванш в „Бастіона” за поразку 0:2 у  першому колі. З різних причин зробити їм цього не вдалося.

Вже на старті матчу рівняни провели швидку атаку. На жаль, на простріл Юрія Козлюка з флангу ніхто з партнерів не відгукнувся. Гості прийняли виклик „Вереса”, й відповіли своїм штурмом. Деякий час саме „Бастіон” володів невеличкою ігровою перевагою. Проте відзначитися могли саме господарі. В середині першого тайму рівняни мали стовідсотковий шанс відкрити рахунок. Богдан Новак з Юрієм Козлюком  відібрали м’яч у суперника на половині „Бастіону”. Капітан „Вереса” вийшов один на один з воротарем гостей. На жаль, переграти голкіпера нападнику не вдалося. Наприкінці тайму „Верес” залишився в меншості. Дмитро Кінах в запалі боротьби зіграв в центрі поля рукою і отримав жовту курточку. Вона була другою і миттєво перетворилася у червону. Залишившись вдесятьох, підопічні Миколи Філіна заграли активніше. І не просто переважали суперника, а й змогли відзначитися. Марк Майдан головою завершував навіс з флангу. М’яч влетів у ворота. Проте радість вболівальників була передчасною — боковий арбітр зафіксував гру рукою. 

Після перерви „Бастіон”, маючи перевагу, посилив натиск на ворота „Вереса”. Господарі впевнено захищалися й проводили небезпечні контратаки. На 54 хвилині головний арбітр вгледів  порушення у штрафному  майданчику „Вереса” й призначив пенальті. Проте Микола Татаров не зміг переграти Павла Печинського. Він же, добиваючи м’яч метрів з трьох, примудрився не влучити у ворота. Піймавши кураж, Павло ще в кількох моментах продемонстрував свою майстерність. Проте і він був безсилий врятувати команду на 87 хвилині. Олександр Волчков зумів нанести прицільний удар головою й подарувати своїй команді три очки.

ТЕПЕР СЛОВО ЗА «ХІМІКОМ»

По суті без сенсацій пройшов етап чвертьфіналу Кубку області. Якщо після перших зустрічей можна було очікувати несподіванки, наприклад у протистоянні «Гощі-АМАКО» з варненським «Маяком», який поступився вдома гощанцям 0:1, то матчі-відповіді розставили все на свої місця.

Зокрема, «Гоща-Амако» у повторному поєдинку на своєму полі поступилася сарненцям з рахунком 1:2, тим самим вибувши з подальшої боротьби за трофей. Після першої зустрічі деякі шанси залишалися в ФК «Підлужжя» (Дубенський район), котре домашній матч з рівненською «Славією» звело в нічию (2:2). Проте на виїзді підлужжани зазнали від рівнян, які вийшли в наступний тур, сухої поразки 0:3. Нічия 1:1 з «Волинню-Цемент» у Здолбунові в матчі-відповіді надавала перевагу «Ізотопу-РАЕС». До того ж, кузнецовці вдома взяли гору над здолбунівчанами з розгромним рахунком 3:0. Доволі напруженою виявилася зустріч в Оржеві, де «ОДЕК» приймав «Хімік». Після перемоги рівнян над оржівцями в матчі чемпіонату області (4:3), слід було сподіватися, що «хіміки» дадуть іменитому супернику достойний бій і в кубковому поєдинку. Проте, залишившись на полі після вилучення футболіста вдесятьох, рівняни програли 0:3. Матч-відповідь між «Хіміком» і «ОДЕКом» відбудеться 31 травня ц.р..

ФАВОРИТИ НЕ ВИЗНАЧИЛИ СИЛЬНІШОГО

Чемпіонат області лише набирає обертів, отож завчасно робити якісь однозначні висновки. Єдине, що помітно далося взнаки − незадовільний стан багатьох полів і нарікання на некваліфіковане суддівство, що вирівнює потенціали команд. Щоправда, навіть за таких умов вималювалися лідери перегонів.

Так, у першій лізі з максимальною кількістю набраних очок  вирвався вперед кузнецовський «Ізотоп-РАЕС», який у 4-му турі розгромив на своєму полі здолбунівську «Волинь-Цемент» − 5:1. Жодних шансів не залишила у Радивилові місцевому «Соколу» «Гоща-АМАКО», котра перемогла господарів з непристойним рахунком − 4:1. Без проблем здолав у гостях «Вельбівно» рівненський «Хімік» (3:1), а березнівський «Случ» задовольнився мінімальною (1:0) домашньою перемогою над сарненським «Маяком». Натомість у центральний матч туру, в якому зустрічалися визнані фаворити «Славія» і «ОДЕК», не зумів визначити сильнішого. Запекле протистояння суперників закінчилося мировою нічиєю (0:0).

Зі слів голови обласної федерації футболу Володимира Поліщука, якісь прогнози щодо боротьби за чемпіонське звання, можна буде робити після 5-го туру. До того ж, на сьогодні минулорічний чемпіон оржівський «ОДЕК» зіграв на два матчі менше, ніж суперники. А нинішній лідер «Ізотоп-РАЕС» ще не зустрічався з фаворитами змагань. Отож, уся найцікавіша боротьба попереду.

Турнірна таблиця чемпіонату області

І-а ліга

 

І    В    Н    П    М      О

1. ІЗОТОП-РАЕС (Кузнецовськ)    4    4    0    0    14-2     12

2. СЛУЧ (Березне)         4    3    1    0    4-1      10

3. СЛАВІЯ (Рівне)         4    2    2    0    5-3      8

4. ХІМІК (Рівне)             4    2    1    1    7-5      7

5. ГОЩА-АМАКО (Гоща)       4    2    0    2    8-6      6

6. МАЯК (Сарни)            4    1    3    0    4-4      5

7.ОДЕК (Оржів)             3    1    1    1    5-5      4

8. ВОЛИНЬ-ЦЕМЕНТ (Здолбунів)   4    1    0    3    5-11       3

9. ВЕЛЬБІВНО (Вельбівне)     4    1    0    3    1-8      3

10. ВЕРЕС-2-ШТУРМ (Рівне)  2    0    1    1    3-4      1

11. ВАРІАНТ (Кузнецовськ)     3    0    1    2    1-6      1

12. СОКІЛ (Радивилів)       4    0    1    3    3-10       1   

 

Зустріч «Верес-2-Штурм» − «Варіант» відбулася в середу(13.05.09), а матч «ОДЕК» − «Верес-2-Штурм» перенесено на пізніше.

 

На відміну від першої ліги, де чотири тури поспіль лідирує кузнецовський «Ізотоп-РАЕС», в другому дивізіоні відбулася зміна лідера. Турнірну таблицю, після нічиєї в матчі «Енергія»− «Фортуна», одноосібно очолив рівненський «Водник».

Слід зауважити, що в 4-му турі гощанці та млинівчани здобули свої перші перемоги в цьогорічному чемпіонаті. А саме, ФК «Гоща» обіграла вдома «Сатурн» (3:0), а «МлинКов» узяв гору в «Зорі» над місцевою «Фіалкою» (3:2). Решта поєдинків завершилися з такими рахунками: ФК „Смига” − Водник” (Рівне) − 0:3; „Горизонт” (Костопіль) − „Горинь” (Дубровиця) − 1:0; „Фортуна” (Омеляна) − „Енергія” (Володимирець) − 1:1; „РОКО-Городок” (Городок) − „Полісся” (Рокитне) − 2:0.

ІІ ліга

 

І    В    Н    П    М      О

1. ВОДНИК (Рівне)         4    3    1    0    10-2     10

2. ЕНЕРГІЯ (Володимирець)      4    2    2    0    13-5     8

3. ФОРТУНА (В.Омеляна)      4    2    2    0    9-4      8

4. ГОРИЗОНТ (Костопіль)      4    2    1    1    7-4      7

5. МлинКОВ (Млинів)        4    1    3    0    8-7      6

6. РОКО-ГОРОДОК (Городок) 4    1    2    1    6-6      5

7. ГОРИНЬ (Дубровиця)       4    1    1    2    6-6      4

8. ПОЛІССЯ (Рокитне)       4    1    1    2    5-5      4

9. ФК ГОЩА (Гоща)        4    1    1    2    6-10     4

10. ФІАЛКА (Зоря)         4    1    0    3    5-9      3

11. САТУРН (Дядьковичі)      4    1    0    3    1-12     3

12. ФК СМИГА (Смига)    4    0    2    2    4-10     2

 

КУБОК РОЗІГРАЛИ СУСІДИ

Володарем Перехідного кубка “Бізнес-ліги “ОГО” з міні-футболу 2009 року стала команда “Рівне-112”, яка у фінальному матчі розгромила “Westmetallgroup” із рахунком 6:1.

Першими у півфіналі зустрічались “Westmetallgroup” і “Славутич”. Стартовий натиск “пивників” приніс їм успіх на другій хвилині — гол забив Вадим Дем’янчук. Однак уже на третій “металісти” встановлюють паритет після влучання Олега Прита. Далі гра проходила за тотальної переваги “червоних”, які ще в першому таймі зробили хороший запас голів (5:1) — відзначились Юрій Кумейко, Олександр Герман, Сергій Цвик та Сергій Кухарчук. Слід віддати належне гравцям “синіх”, які не падали духом після чергового пропущеного м’яча, а постійно кидались в атаки.

У другому таймі активнішими були вже “пивники”, проте м’ячі не досягали цілі — удари по ньому були або неточні, або ж несильні. Лише на 36-й хвилині Олександру Радьку вдалося змусити голкіпера “Westmetallgroup” витягнути круглого із сітки воріт. “Металісти” ж натомість вичікували, поки суперник не видохнеться, забивши останні два голи за шість хвилин до свистка арбітра — більш ніж упевнена перемога з рахунком 8:2.

У другому півфіналі зійшлись “Вікна-експрес” та “Рівне-112”. Тут бал правили “рятівники”, які в першому таймі забили три “сухих” м’ячі — відзначились Валерій Шипуков, і двічі Федір Мельничук. “Віконники” активніше заграли у другому таймі в надії якомога швидше “розмочити” рахунок, але спочатку пропустили ще одного гола від Сергія Вознюка. Але всередині тайму Романові Бондарчуку вдається розпечатати ворота “чорних” — 1:4. Проте той же Мельничук двічі збільшує розрив у рахунку — 6:1. За порушення правил гри, допущене гравцями “Рівне-112” наприкінці матчу, арбітр призначив штрафний удар, який чітко реалізував Роман Ніколайчук. Це був останній гол “Вікна-експресу” — поразка 2:6.

Отож, у фіналі знову зустрілись... сусіди по групі “Б” команди “Рівне-112” та “Westmetallgroup”. “Металісти” горіли бажанням першими забити гол, проте сталося якраз навпаки — на другій хвилині “рятівник” Федір Мельничук проштовхує м’яч між ногами голкіпера суперників. Він же та Сергій Вознюк повторили рахунок першого тайму, як із попереднім суперником — 3:0. У “Рівне-112” була справжня командна виручка: польові гравці у критичні моменти, коли голкіпер Руслан Ястремський не встигав піднятись, дружно загороджували собою шлях м’ячеві до своїх воріт.

“Червоні” ж у другому таймі надломились, мабуть, через те, що витратили багато сил у півфінальній грі. Спочатку вони пропустили гол від Сергія Москалика у порожні ворота, потім Олександр Герман забиває “чорним” єдиного м’яча — 1:4. Заміна воротаря на польового гравця виявилась для “металістів” фатальною: він не встигав із майданчика повернутись до воріт — двічі відзначився Володимир Повар. 6:1 — і переможець “Бізнес-ліги” 2008 року команда “Рівне-112” здобуває ще й Перехідний кубок-2009.

Традиційно визначили найкращих у своєму амплуа — воротаря “Рівне-112” Руслана Ястремського, бомбардира “Імпульсу” Валерія Ткачука (21 гол), захисника “Westmetallgroup” Юрія Кумейка, гравця “Вікна-експрес” Євгена Дудося. А команда “Славутич” стала переможцем інтернет-голосування за звання “Чемпіон OGO.ua”.

ЛІДЕР НЕ ПО ЗУБАХ

МФК “Рівне” більшу частину домашнього матчу чемпіонату України з футзалу у вищій лізі зустрічі із найкращою командою країни донецьким “Шахтарем” провів на рівних. Однак втома наших гравців далася взнаки — поразка з рахунком 2:5.

Суперником МФК “Рівне” став неодноразовий чемпіон України донецький “Шахтар”, який нині відчайдушно бореться з львівським “Таймом” за перше місце. Власне, щоб переграти “Шахтар”, рівнянам потрібно було скочити вище голови. Адже донецька команда має найсильніший склад в Україні, починаючи від 38-річного Ігоря Москвічова і 36-річного Раміса Мансурова та закінчуючи тріо бразильських чудесників м’яча.

Проте рівняни змогли дати бій фаворитам, причому у першому таймі господарі виглядали навіть переконливіше. Тому й гол Едуарда Петрика на 15-й хвилині зустрічі став закономірним — гравець вчасно відгукнувся на простріл Володимира Сондака. Одразу ж господарі провели ще дві гострі атаки, однак до завершального удару справа не дійшла. Натомість наставник гостей Олег Солодовник за хвилину до перерви взяв таймаут, після чого досвідчений Олег Мірошник зумів “пробити” рівненський захист — 1:1.

Дебют другого тайму знову був за рівнянами, і гості, відбиваючи атаки господарів, за три хвилини набрали одразу три фоли. Від чого й отримали справжній “нагоняй” від наставника. “Гірники” уважніше заграли у захисті і поступово ситуація на майданчику вирівнялася. А як тільки рівняни втомилися і почали помилятися, гості тут же цим скористалися. З інтервалом у хвилину Раміс Мансуров і Дмитро Камєко забили два голи. Рівняни й далі атакували, й одна зі спроб вдалася. Петрик виявився настирливішим у боротьбі за м’яч, аніж захисники “Шахтаря” і скоротив відставання — 2:3.

Розв’язка зустрічі наступила за дві хвилини до фінального свистка і стала логічним наслідком втоми рівнян — м’яч після ударів Олега Мірошника й Ігоря Москвічова двічі влетів у сітку рівненських воріт. Отож, “Шахтар” взяв своїх три очки (5:2) і продовжує погоню за “Таймом”.

 

 

8.    Сумська обл.

 

Євро-2012

Заходи

Під час святкування 16 травня Дня Європи у Сумах в облаштованому у сквері Шевченка «Європейському кварталі» відбулася презентація проектів шкільних, студентських євроклубів на конкурс локальних проектів для євроклубів Сумщини. Декілька робіт були присвячені темі проведення в Україні Євро-2012. Вони, зокрема, стосувалися співпраці молодіжних клубів із своїми ровесниками з Польщі в напрямку популяризації Євро-2012 у суспільстві завдяки проведенню різноманітних акцій.

ЗМІ

Місцеві засоби масової інформації повідомили про результати виконкому УЕФА у Бухаресті, де були визначені міста-учасники Євро-2012. Називаючи їх, ЗМІ констатують, що Сумщина опинилися поруч із Євро, хоча вигоди їй це не принесе. Зокрема обласна телерадіокомпанія у випуску новин за 14 травня пустила в ефір щодо цього інформацію такого змісту:

«Поруч із Євро-2012 − наш сусід Харків лишається серед претендентів на проведення футбольної першості, однак вигоди Сумщині це не принесе» Згідно рішення УЄФА, серед українських міст право приймати матчі Євро здобув лише Київ, Одесу і Дніпропетровськ виключено, а Донецьк, Львів і Харків до 30 листопада перебувають на випробувальному терміні. Суми вибули з числа кандидатів ще 4 роки тому, оскільки не відповідали вимогам щодо стадіону, аеропорту і готелів. Тож за словами голови Федерації футболу області Миколи Желєзного, через 3 роки Сумщина може сподіватися хіба що на транзитних уболівальників. Через регіон пролягає дорога Кіпті-Бачівськ, яка є частиною траси Київ-Москва, включеної до плану підготовки України як господаря чемпіонату.»

ТРК «Відікон» нагадала глядачам, що Суми могли дотично брати участь у Євро шляхом використання свого аеропорту як резервного для летовища у Харкові. Але після його відвідин експертами УЕФА у 2008 році цей проект через неготовність аеропорту приймати літаки класу «Боїнг» залишився нереалізованим, і право бути резервним аеропортом було передано Полтаві.

Місцевий футбол

Заходи

16 травня розпочалися ігри на Кубок області.

17 травня в рамках проведення у Сумах акції «Зупинимо відлік»,  приуроченої до Всесвітнього Дня пам’яті людей, що померли від ВІЛ/СНІДу, на стадіоні «Авангард» відбувся футбольний турнір за участю команд, складених з представників громадських організацій, ЗМІ та депутатів обласної та міської ради.

Голова ВАТ «Спартак» Сергій Нелін повідомив про початок процедури санації акціонерного товариства, однак він не вірить у те, що вона дасть результати і перебуваючий у власності акціонерного товариства стадіон «Ювілейний» вдасться вберегти від перепрофілювання. «Стадіон відійде приватній структурі, яка може не лише змінити призначення арени, але й взагалі розібрати його на металобрухт. І обласна рада, яка володіє контрольним пакетом акціонерного  товариства, у цій ситуації вже нічого не може вдіяти», − зазначив Сергій Нелін.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ розповіли про чергові поєдинки у першості України охтирського «Нафтовика-Укрнафти» та  ФК «Суми».

Газета «Ваш шанс» за 13 травня вмістила матеріал

„Хорошая перспектива”

В воскресенье, 10 мая, в Сумах проходили очередные матчи чемпионата Детско-юношеской футбольной лиги Украины 2008/2009 гг. Команда «Смена», выступающая в первой лиге, принимала черниговскую «Десну». Ребята 1992 г.р. (U-17), которых тренирует Валерий Бойченко, в принципиальном матче одолели соперника со счетом 2:1 (голами отличились Николай Доценко и Андрей Борченко). Теперь наша команда переместилась на лидирующую позицию, опережая «Десну» на одно очко. В 15 играх она одержала 10 побед, три встречи свела вничью и в двух уступила. За три тура до окончания турнира, где играют 10 команд, сумчане имеют все шансы завоевать путевку на всеукраинский финальный турнир, где будут соревноваться победители восьми зон. Младшая команда «Смена» (U-15), которую тренирует Сергей Страшненко, также отличилась. Если в первом круге в гостях она уступила со счетом 0:6, то сейчас почти весь матч вела со счетом 1:0. И лишь в конце игры соперники спасли одно очко, забив ответный мяч. Эти ребята три года занимались у мэтра сумского футбола Константина Зиновьева, а потом он, уйдя на пенсию, передал детский коллектив своему воспитаннику, известному сумскому вратарю Сергею Страшненко. В нашей группе играет и сумской «Фрунзенец». К сожалению, старшая команда (тренер Александр Карпенко) не смогла выехать на соревнования из-за финансовых проблем, и ей засчитано техническое поражение. А младшие футболисты, воспитанники Юрия Иванова, сыграли в Броварах вничью − 0:0. После этого тура «младшая» «Смена» находится на седьмом месте, «Фрунзенец» − на четвертом; «Фрунзенец» U-17 − на шестом. В этом турнире выступают еще две команды Сумщины. В группе U-17 команды ДЮСШ (Конотоп) и «Явор» (Краснополье) занимают пятое и восьмое места соответственно; в группе U-15 − пятое и десятое.

 

9.    Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Про те, яким чином Тернопільщина готується до Євро-2012, йшлося на другому пленарному засіданні 21 сесії Тернопільської обласної ради. Зокрема, питання стосувалося діяльності Тернопільського аеропорту. Отож, враховуючи стратегічне значення діяльності аеропорту для регіону, депутати проголосували за збільшення фінансування підприємству у цьому році на 1 мільйон 300 тисяч гривень. 

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

“Вільне життя”: “Дозволити не можна відмовити” − на виконкомі УЄФА у Бухаресті мали остаточно визначитися, які міста в Україні і Польщі прийматимуть фінал Євро-2012. Однак, темпи, з якими просувається підготовка до одного з найважливіших футбольних турнірів сучасності у нашій країні, функціонерів зовсім не задовольнили. Господарями змагань стали польські Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. До них приєднався і Київ. Щоправда, у столиці нашої держави фінальний матч, швидше за все, не відбудеться. Немає впевненості, що зможуть забезпечити належне його проведення. Ще менш втішна ситуація з Донецьком, Львовом і Харковом. Особливо з двома останніми містами. Якщо до 30 листопада Львів і Харків не доведуть, що відповідають вимогам щодо стадіонів, транспорту й готелів, Євро прийматимуть чотири польські міста, Київ і Донецьк.

“Свобода”: “УЄФА визначилося” − виконком УЄФА визначив господарів Євро-2012 − це Київ, Донецьк, Львів та Харків.

“20 хвилин”: “Євро-2012 у Львові − пропаганда фашизму” − прелюдією до другого пришестя фашистів у Європу назвали рішення УЄФА про проведення матчів Євро-2012 у Львові депутати Одеської облради від фракції Блоку Наталії Вітренко. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Федерація футболу бере участь у проведенні практично усіх футбольних заходах регіону.

Напередодні матчів другого туру чемпіонату області остаточно визначився склад учасників турніру аматорських колективів Тернопільщини. Отож, за нагороди цьогорічної першості змагатимуться не тринадцять, а дванадцять колективів. До числа відмовників останньої миті додався тернопільський “Педліцей”.

Таким чином на старт вийшли: “Галич” (Збараж), “Товтри” (Козлів), “Ланівці”, “Тернопіль-Педуніверситет”, “Колос” (Бучач), “Бережани”, “Агро-Збруч” (Підволочиськ), “Марспирт” (Марилівка), “Вікторія-Агро” (Козова), “Зборів”, “Дністер” (Заліщики), “Нива” (Теребовля).

10 травня відбулися чотири з шістьох поєдинків другого туру. У Заліщиках на церемонію урочистого відкриття змагань зібралося не менше трьохсот уболівальників. На стадіоні райцентру і далі продовжують все робити для зручності як футболістів, так і глядачів. Порівняно недавно реконструювали футбольне поле. А тепер у розпалі роботи зі встановлення індивідуальних сидінь. Одна трибуна вже оновлена, підготовчі роботи виконали вже й на іншій.

З футбольним святом всіх присутніх привітав міський голова Заліщиків Володимир Бенев’ят.

Відроджений “Дністер”, щоправда, поки своїх прихильників не порадував. Молоді вихованці Петра Дідика, який нині біля керма команди, на рівних не змогли протистояти таким досвідченим футболістам, як Автанділ Гвіанідзе, Віталій Гуцалюк, Юрій Зянько, Олег Перець, Руслан Хома. Тому перемога підволочиського “Агро-Збруча”, за який нині виступають згадані гравці, уявляється цілком закономірною. Переможець минулорічної першості серед команд другої групи провів у ворота господарів п’ять “сухих” м’ячів. У першому таймі двічі відзначився Роман Мельник та одного разу Ігор Тригуба. А довершили справу після перерви Руслан Хома і Тарас Гронський. З огляду на максимальний результат, показаний підопічними Ярослава Карнауха у перших двох матчах, можна спрогнозувати, що підволочиській команді цілком під силу замахнутися на один з комплектів нагород чемпіонату.

У трьох інших поєдинках перемогу відсвяткували господарі. Збаразький “Галич” потішив своїх прихильників вікторією над бучацьким “Колосом” завдяки влучним пострілам головою Назара Боднара та Олександра Сікори − 2:0. У Теребовлі “Нива” Володимира Сороцького з аналогічним рахунком обіграла марилівський “Марспирт”. Нарешті, домогтися необхідного результату у зустрічі з ФК “Зборів” “Бережанам” допомогли сини наставників команди. Невдовзі після початку другого тайму другий гол у ворота гостей провів Віталій Буняк. А остаточний підсумок зустрічі − 4:0 на користь “Бережан” − встановив Олег Матвіїшин. Крім них відзначився також Олександр Паламар, який забивав у середині кожного з таймів. Однак шансом відзначитися першим у цьому сезоні хет-триком цей футболіст не скористався, не реалізувавши вже на п’ятій хвилині одинадцятиметровий.

“Тернопіль-Педуніверситет” ще не стартував, оскільки боровся за нагороди Студентської футбольної ліги. Дві перенесені зустрічі і в “Ланівців”.

На стадіоні у Великих Гаях Тернопільського району обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, викладачі фізичної культури Тернопільського ВПУ №10 та обласне освітянське управління з фізичного виховання та спорту провели фестиваль здоров’я.

Під час нього близько шістсот учнів трьох тернопільських профтехучилищ та факультету професійної підготовки технічного коледжу ТДТУ помірялися силами в змаганнях з міні-футболу, вуличного баскетболу, волейболу та інших видах спорту.

Після відчайдушної суперечки командну першість суддівська колегія віддала збірній Тернопільського ВПУ №1. Друге місце розділили фізкультурники ВПУ №10 і технічного коледжу, а третє дісталося ВПУ №3. Лауреатам дісталися в нагороду кубки від “Спорту для всіх”. Організатори змагань висловили щиру вдячність за допомогу у їх проведенні голові Великогаївської сільської ради Олегові Кохману.

У Тернополі відбувся турнірі з міні-футболу “Кубок Дружби-2009”, присвячений визволенню Тернополя від лихоліть Другої світової війни та Дням Європи в обласному центрі.

Пермогу здобула команда загальноосвітньої школи №24 і має статус “Школи майбутнього”. Друге місце посіли учні ЗОШ №2, третє − у команди ЗОШ №7. Грамотою “За волю до перемоги” нагороджена команда ЗОШ №8, яка посіла 4-те місце.

У номінаціях “Кращий воротар” приз отримав Дмитро Андріїшин з 24-ої школи, “Кращий захисник” − Віталій Тульба із школи №8, “Кращий нападник” − Роман Гаврилюк з 7-ої школи. Кращим гравцем турніру названо Василя Бучка із ЗОШ №2. 

Загалом у турнірі взяло участь 10 команд загальноосвітніх шкіл Тернополя (школи №№2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 12, 16 та 24) із запрошених 16-ти.

“Кубок Дружби” є перехідним і уже сім років передається від школи до школи-переможця.

Організували змагання Асоціація Захисту Прав і Свобод Молоді “Дружба”, Тернопільське товариство Українського реєстрового козацтва, СК “ГалТерS” імені Богдана Сцібайла спільно з  Спортивним Товариством “Спартак”, Тернопільським міським управлінням сім’ї, молоді та спорту та управлінням освіти міської ради. 

Перше місце у п’ятій літній універсіаді з фут-залу серед вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації виборола команда Бережанського агротехнічного інституту “Сокіл”. Всього у матчах взяли участь 12 команд, а у фіналі зустрілися найсильніші. Суперником Бережанського “Сокола” була команда Тернопільського національного економічного університету. 

Обидва колективи продемонстрували високий клас гри, але переконливу перемогу здобув “Сокіл” − 3:0. Відтак до здобутих раніше спортивних відзнак соколят додалася нова − грамота Міністерства освіти і науки України, обласного управління з фізичного виховання та спорту, управління сім'ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради.

За “Сокола” гаряче вболівали студенти і викладачі інституту на чолі з директором, доктором техн­ічних наук, професором Василем Павліським − великим прихильником спорту, особливо футболу. Задоволений грою своїх вихо­ванців і тренер Василь Матвіїшин. 

ФК “Нива” 

28 тур першості України серед команд групи “А” другої ліги відбувся без участі тернопільської “Ниви”. Команді присуджено технічну перемогу над ФК “Коростень”, який після зимової перерви з розіграшу знявся. Таким чином, “Нива” має 58 очок і посідає перше місце у турнірній таблиці.

У 29-му турі тернопільська “Нива” зустрінеться з вінницькими одноклубниками на полі суперника. Зустріч відбудеться 16 травня.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Нива” не грає, а лідерство − зміцнює” − чергові три очки записано до активу тернопільської “Ниви” − команда заробила перемогу над ФК “Коростень”, який знявся з розіграшу. А основні конкуренти “Ниви” дружно втратили очки. 

“20 хвилин”: “Дві “Ниви” за вершину боротимуться у Вінниці” календарний 29 тур першості України з футболу серед команд другої ліги стане для тернопільських гравців одним із доленосних у боротьбі за підвищення у класі. Тернополянам протистоятиме вінницька “Нива”. Принципове суперництво клубів, які носять одну назву, тягнеться ще з часів виступів у вищій лізі. Пр цьому варто відзначити, що статистика цілком і повністю говорить про перевагу “Ниви” саме тернопільської.

“Вільне життя”: “Привіт з Коростеня” − у 28 турі першості України серед команд групи “А” другої ліги тернопільська “Нива” участі не брала − команді присуджено технічну перемогу над ФК “Коростень”, який знявся з розіграшу. 

“Нова Тернопільська газета” − “Нива” зміцнює перевагу” − тернопільська футбольна команда має шанс підвищитися у класі. І завадити їй у цьому може лише диво. Нинішній сезон для тернополян виявився доволі удачним.  

“Свобода”: “Нива” іде у відрив” − підопічні Віктора Ряшка відірвалися від своїх найближчих переслідувачів. Вони випереджають їх на 6-8 очок.

Український футбол

“20 хвилин”: “Динамо” повторює власний рекорд” − про тринадцяту чемпіонську перемогу київського “Динамо”.

“Дніпро” може зникнути” − президент черкаського “Дніпра” знімає команду з першості України. Гравцям футбольного клубу заборгували зарплату за 5 місяців. Команді немає за що харчуватися, тренуватися і грати. 

“Нова ера”: “ФК “Динамо” взявся за старе” − київське “Динамо” втринадцяте стало чемпіоном України, повторивши власний рекорд часів СРСР, який так і залишився неподоланим. 

“Вільне життя”: “Хто більше прагнув, той і переміг” про повторний півфінальний поєдинок розіграшу Кубка УЄФА між донецьким “Шахтарем” і київським “Динамо”.

“Прем’єр-ліга: Динамівська чортова дюжина” − перемігши на своєму полі з рахунком 3:2 сімферопольську “Таврію”, футболісти київського “Динамо” достроково, за два тури до фінішу, стали чемпіонами України сезону 2008-09 років. Тринадцята вершина найавторитетнішого вітчизняного клубу за часів незалежності України запам’ятається його впевненою перемогою над конкурентами. 

“Нова Тернопільська газета”: “Шахтар” − “Вердер”: за тиждень до розв’язки” − видання аналізує склад двох команд (воротарі, захист, півзахист, напад) і прогнозує гірникам мізерну, та все ж перевагу. 

“Свобода”: “Кубок України: Полтавський прорив” − поєдинок у Полтаві закінчився тріумфом місцевої команди. Ще у першому таймі нападаючий “Ворскли” Василь Сачко двічі вразив ворота підопічних Мирона Маркевича. У підсумку 2:0 і “Ворскла” вперше у своїй історії входить до фіналу Кубка України та здобуває право розпочати наступний сезон у Лізі Європи. А Юрію Сьоміну на чолі київського “Динамо” фатально не щастить у протистоянні з донецьким “Шахтарем”. Динамівці програли за півтора року майже всі протистояння румунському тренеру, крім Кубка першого каналу. 

“Кубок УЄФА: Хто тріумфуватиме у Стамбулі?” − у повторному півфінальному матчі Кубка УЄФА “Шахтар” вийшов переможцем у протистоянні з київським “Динамо”. Алеи не можна однозначно стверджувати, що саме гірники більше заслуговують на те, аби представляти Україну у фіналі престижного євро турніру. У київському двобої, наприклад, якраз столичні футболісти мали усі підстави розраховувати на перемогу, але не втримали її. Донеччани є мали чи не єдиний реальний шанс забити і використали його. А повторний двобій у Донецьку проходив загалом у рівній боротьбі. 

“Прем’єр-ліга: “Динамо” − чемпіон” − за три тури до завершення змагань у Прем’єр-лізі футболісти київського “Динамо” стали недосяжними для своїх переслідувачів у боротьбі за чемпіонський титул. 

“Номер один”: “Стамбульський фінал Кубка УЄФА розіграють донецькі “гірники” та “бременські” музиканти” − грати до останньої хвилини у вирішальних матчах “Динамо” вже не може років з десять. У матчі-відповіді півфіналу Кубка УЄФА з “Шахтарем” підопічні Юрія Сьоміна по ходу гри програвали, потім переломили хід поєдинку, а для завершального акорду та переведення гри в додатковий час не вистачило двох хвилин. Поразка біло-синіх у Донецьку з рахунком 1:2 дала шлях до фіналу Кубка УЄФА “Шахтарю”, який виявився більш мобілізованим і дисциплінованим. 

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “Нових часів нові лідери” − про другий тур чемпіонату області з футболу. Подано результати поєдинків та календар ігор першого кола чемпіонату.

“Дай Боже, не останній” − про наймолодших вихованців (1998-99 років народження) Скалатської ДЮСШ Гусятинського району, котрі у Волочиську на Хмельниччині, де відбувся фінальний турнір всеукраїнської першості сільського товариства “Колос” з міні-футболу, посіли друге місце. Тренер − Володимир Лесів.  

“Місто”: “Кубок Дружби-2009 здобула “Школа майбутнього” −  на турнірі з міні-футболу “Кубок Дружби-2009”, присвяченому визволенню Тернополя від лихоліть Другої світової війни та Дням Європи в обласному центрі, перемогла команда ЗОШ №24, що має статус “Школи майбутнього”. Друге місце у ЗОШ №2, третє − у ЗОШ №7. 

“Свобода”: “Скромний старт футбольного Тернопілля” − на жаль, криза, про яку так багато говорять, не обминула і футбольне господарство Тернопільщини. Цьогорічні змагання стартували із доволі скромним кількісним показником. Видання подає результати двох стартових турів чемпіонату області з футболу. Інспектори федерації футболу Тернопільщини грою команд задоволені.

“Футзал: А “Сокіл” − найкращий” − команда Бережанського агротехнічного інституту “Сокіл” виборола перше місце у 5 літній універсіаді з футзалу серед вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації. 

“Нова Тернопільська газета”: “На вершині − двовладдя” − про результати матчів другого туру чемпіонату області з футболу.

“Номер один”: “Галич” та “Агрозбруч” виходять у лідери” − про результати 2 туру чемпіонату області з футболу.

“Кубок Дружби-2009 здобула “Школа майбутнього” − про змагання з міні-футболу між школами Тернополя.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про 2 тур чемпіонату області з футболу. І подали результати: “Галич” (Збараж) − “Колос” (Бучач) − 2:0; ФК “Бережани” − ФК “Зборів” − 5:0; “Нива” (Теребовля) − “Марспирт” (Марилівка) − 2:0; “Дністер” (Заліщики) − “Агрозбруч” (Підволочиськ) − 0:5. Матч “Товтри” (Козлів) − ФК “Тернопіль” перенесли через участь студентської команди області, основу якої формують гравці муніципального клубу, у всеукраїнській уні­версіаді. Натомість матч ФК “Ланівці” − “Вікгорія-Агро” (Козова) перенесли на прохання команди через неявку гостей.

Турнірне становище лідерів: 1. “Агрозбруч” − 6 очок (2 матчі); 2. “Галич” − 6 (2); 3. ФК “Бережани” − 3 (2); 4. “Тов­три” − 3 (1); 5. “Нива” − 3 (2); 6. “Марспирт” − 3 (2).

ЗМІ подали інформацію про турнірне становище тернопільської “Ниви” − 1 місце у таблиці та про місцеві футбольні матчі. 

Спортивні оглядачі приділили значну увагу матчам української Прем’єр-ліги, зокрема тому факту, що київське “Динамо” утринадцяте стало чемпіоном України − команда повторила власний рекорд часів Радянського Союзу. 

 

10.    Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе Харьков ликовал по поводу решения УЕФА. Несмотря на то, что окончательное решение по Харькову отложено до ноября, у харьковских властей, согласно заявлениям первых лиц региона, похоже, уже нет сомнений в том, что Евро-2012 пройдет в Харькове. Мэр Михаил Добкин заявил, что главное сделано, а подтвердить это решение УЕФА Харьков сумеет − «..мы, самое главное, точно знаем, что нужно дальше делать, когда и с кем», − заверил мэр.

Губернатор Арсен Аваков  выразил уверенность не только в том, что Евро-2012 теперь точно пройдет в Харькове, но также в том, что здесь оно будет одним из самых ярких и запоминающихся.

Губернатор также выразил благодарность своим заместителям, первому вице-президенту ФФУ Сергею Стороженко и председателю федерации футбола  области Владимиру Бабаеву за проведенную работу по подготовке Харьковщины к ЕВРО-2012. Также Арсен Аваков отметил значимый вклад в реализацию проекта мера Харькова Михаила Добкина.

14 мая состоялось заседание областного оргкомитета по подготовке к Евро-2012. Михаил Добкин не исключает, что во время Евро-2012 Харьков будет использовать инфраструктуру Полтавы и Днепропетровска − об этом он заявил на заседании: «В нынешней ситуации (когда определены принимающие города) город Харьков может рассчитывать частично на инфраструктуру Днепропетровска. В том числе гостиницы и аэропорт. Улягутся эмоции, и я в обязательном порядке буду с мэром Днепропетровска разговаривать на эту тему», − сказал мэр. Он также сообщил, накануне общался на эту же тему с мэром Полтавы: «Вчера общался с мэром Полтавы. Мы с ним договорились, что Полтава, предоставляя отели Харькову, частично является организатором проведения матчей Чемпионата Европы».

Также мэр заявил, что необходимо продумать систему, каким образом стимулировать перевод существующих 4-звездочных гостиниц в категорию «5 звезд».

К управлению стадионом «Металлист», возможно, будут привлечены специалисты из Нюрнберга или Зальцбурга.  Как отметил мэр, эти города выбраны потому, что в них уже проходили подобные форумы. Кроме того, у Харькова сложились с этими городами хорошие отношения, а с Нюрнбергом − побратимские. «Бывая в этих городах в этом и прошлом году, я вел переговоры с теми людьми, которые готовили стадионы, и они изъявили желание приехать в Харьков и помочь сформировать профессиональную команду по управлению таким сложным объектом как стадион», − заявил Михаил Добкин.

На этом же заседании вице-губернатор Сергей Стороженко заявил, что реконструкция стадиона «Металлист» будет закончена до 30 ноября 2009 года

Одна из задач, стоящих перед регионом − существенное расширение количества туристически-привлекательных мест Харьковщины к Евро-2012. В ближайшие год-два в области планируют создать Национальный парк «Слобожанский» государственного значения  на территории Краснокутского района (но большинство местных жителей против: камень преткновения − земля, законом для парка выделена территория в 10 000 га, любое их использование будет запрещено, а существующие на этой территории хозяйства прекратят свою деятельность − на улице окажутся 400 работников).

Реклама

Новой рекламы по Евро-2012 пока не прибавилось.

СМИ

В течение недели на 7-м канале продолжал выходить сюжет, в котором харьковчанам был предоставлен отчет − как город готовится к Евро-2012.

12.05.09 «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») репортаж о том, как поддержали родной город в ответственные минуты  решения по участию в Евро-2012 студенты ХАИ. На площади Свободы и в саду Шевченко ребята раздавали прохожим 2 тыс.флажков и 2 тыс.ленточек. Харьковчане охотно брали флажки не только для себя, но и для знакомых. Идею проведения матчей Евро в городе поддерживают практически все.

Руслан Ибрагимов (студент): «… Этим своим мероприятием мы сможем как-то поспособствовать, хоть и несильно».

Вице-губернатор и вице-президент ФФУ Сергей Стороженко прогнозирует: завтра исполком УЕФА вообще не определится с городами-участниками − в УЕФА существует традиция, переросшая в правило − любые решения принимаются за два года до начала и вступают в силу через два года после принятия решения. И только в июне следующего года, уверен  Стороженко, Харьков узнает − быть ли евроматчам в Харькове.

13.05.09 Интернет-издание «Городской дозор» опубликовал материал: « Письмо Платини с жалобой на Суркиса организовал сам Суркис», автор  Яша Томский. «Наезд» на ФФУ на официальном сайте «Шахтера» с обвинением в двойных стандартах 13 мая приобретает, по мнению автора, новую «контекстуальность». По мнению автора, официальная жалоба «Шахтера» в Контрольно-дисциплинарный комитет на отказ ФФУ назначить иностранную бригаду арбитров от 22 апреля уже должна была быть рассмотрена.

Как пишет автор, «насчет двойных стандартов − это они не далеки от истины. Как выяснилось, письмо девятнадцати судей, которые пожаловались на Суркиса в присутствии Мишеля Платини, когда тот последний раз перед судьбоносным днем 13 мая вояжировал Украиной, было заказано самим Суркисом. Впрочем, может быть и не самим. Может быть и не заказывал. Но вот то, что использовал ситуацию в свою пользу − очевидно! Мудрый президент ФФУ этой акцией мастерски убил сразу даже не двух − нескольких зайцев! Прежде всего, дав понять Премьер-лиге, кто хозяин и кто имеет влияние на судей и те, к примеру, устроят саботаж − откажутся обслуживать матчи Премьер-лиги. Во-вторых, показал патрону, что в украинском футболе − полная демократия и судьи могут позволить себе такие вещи без последующих преследований за критику. В-третьих, продемонстрировал судьям, что он не манипулирует ими и не имеет никакого к ним отношения, раз они пишут ему ультимативные письма. А заодно лишний раз попытался убедить Платини, что в Украине жестко борются с коррупцией в судействе».

Что ж до судей, считает автор, то вовсе не удивительно, что украинские команды, приглашающие зарубежных судей, как правило, не имеют после матча к ним претензий. Зато недовольство исходит от украинских арбитров, которые теряют не только в зарплате, но и в гонораре… «хотя в данном «контексте» точнее будет взять слово «гонорар» в кавычки…».

13.05.09 «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), «Новости-АТН» (7-й канал) дали информацию о включении Харькова в основной состав городов, принимающих Евро-2012 с комментариями губернатора Арсена Авакова, мэра Михаила Добкина.

14.04.09 «Харьковские известия» (7 канал), «Харьковские новости» (ТРК АТВК), «Новости-АТН»(7-й канал) дали расширенный комментарий мэра Михаила Добкина по теме подготовки к ЧЕ: «…Это абсолютно текущая работа. Это не какие-нибудь грандиозные стройки века. Это те обязательства, которые мы знаем как решать, знаем с кем решать, и знаем, что мы уложимся точно в отведенное время. Для нас самое сложное было − перейти из разряда запасных городов в главные города. Почему сложно? Потому что отношение к резервным городам всегда было такое, знаете, по остаточному принципу. И деньги распределяли по остаточному принципу, и рассчитывали на нас как на что-то лишнее такое, знаете. И слава Богу, что мы своим шансом воспользовались сполна….  Я не верю пока что в Харькове построят пятизвездочные гостиницы с нуля. Поэтому мы будем делать все, чтобы существующие четырехзвездочные перевести в статус пятизвездочных путем ремонтов, путем перечня обязательных услуг, которые должны быть в этих отелях. Плюс будем освобождать от чего угодно, я имею в виду в финансовом плане, чтобы собственники могли сконцентрироваться исключительно на строительстве там, где такое строительство уже начато». 

Футбольные события

Продолжается чемпионат области по футболу − 2009. Подведены итоги IV тура.

В околофутбольных кругах считают, что решение УЕФА может усложнить и так непростые отношения Харькова с Днепропетровском: харьковские футбольные болельщики исторически конфликтуют с днепрянами.

 

11.    Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ про Євро

У програмі «Спортлайф» та у щотижневій передачі «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» прозвучала інформація стосовно рішення Виконкому УЄФА щодо визначення міст України та Польщі, котрі прийматимуть Євро-2012. Господарями чемпіонату Європи з футболу 2012 року з українського боку міста Київ, Донецьк, Львів та Харків. Одеса та Дніпропетровськ вибули зі змагань. Окрім того, Донецьк, Львів та Харків можуть втратити право на проведення чемпіонату, якщо до 30 листопада не продемонструють високих темпів підготовки інфраструктури. Прийняття фіналу Євро у Києві також ще залишається під питанням

Радіо «Софія» (місцеве включення)

− «УЕФА дало Львову очередной кредит доверия. Теперь все будет зависеть от львовской власти, сможет ли она за этих полгода продемонстрировать серьезные сдвиги в строительстве стадиона, реконструкции аэропорта, строительстве инфраструктуры, которые хочет видеть УЕФА», − так ЗИКу прокомментировал решение УЕФА о перечне украинских городов, которые будут принимать «Евро-2012» народный депутат Петр Писарчук. При этом Писарчук не очень оптимистично оценил нынешний уровень готовности Львова к «Евро» сравнительно с другими городами. Нардеп рассказал, что больших бонусов от проведения во Львове «Евро-2012» ожидать не стоит.

− Президент Украины Виктор Ющенко, Председатель Верховной Рады Владимир Литвин и премьер-министр Украины Юлия Тимошенко подписали совместное письмо на имя президента УЕФА Мишеля Платини, в котором предоставили гарантии о выделении дополнительных ресурсов для своевременной подготовки к проведению чемпионата Европы по футболу 2012 года.

Місцевий футбол

9 травня відбувся фінальний матч розіграшу кубка області з футболу між двома херсонськими командами «Кристал» та «Сигма».Трибуни стадіону зібрали понад три тисячі глядачів. Як завжди палко підтримати свою улюблену команду прийшли фанати «Кристала», які повісили біля свого сектору банер з написом «Нам нужна вторая лига». Подивитися вирішальний матч кубка забажав і херсонський міський голова Володимир Сальдо. Поруч із ним розмістилися начальник управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Віктор Трамбовецький та заступник голови обласної федерації футболу Віктор Бербенцев. «Кристал» програв − 2:5. Відразу після п’ятого забитого м’яча у ворота «Кристала» фанати цього клубу, або як вони ще себе називають «ультрас», вирішили висловити своє невдоволення оригінальним способом. Спокійно без зайвої метушні вони гурбою перетнули футбольне поле, підійшли до центральної трибуни, де сиділи почесні гості та організатори турніру, і почали вигукувати «Где наш «Кристалл»?». На той момент мера Херсона серед тих, кого фанати «запитували», вже не було... Мирно покричавши хвилин з 5-6, група вболівальників повернулась на свої місця так само ігноруючи події на футбольному полі, яке спокійненько перейшли і вдруге. Арбітру матчу В. Володіну довелося зупинити гру знову. Втім зустріч було дограно, а переможців нагороджено. Чи можна засудити поведінку фанів? На це питання відповів президент футбольного клубу «Кристал» Володимир Недайборщ: «Я їм дякую за підтримку. Але так відноситись до команд, котрі грали на полі, − не можна. По-друге, не тільки вони, а й всі ми хочемо бачити команду у професіоналах. Та існують знайомі всім причини чому ми не можемо заявитися до другої ліги. Поки вони не будуть ліквідовані марно сподіватися на нашу участь в чемпіонаті України серед професіоналів. У минулому сезоні «Сигма» хотіла стати професіональною командою, «Мир» теж щось говорив на цю тему. Чому їх там немає? Мабуть тому, що борються з проблемами тими, що і в нас». «Херсон давно вже повинен грати в професіоналах», − так лаконічно резюмував старший тренер ФК «Сигма» Олександр Бурковський.

Юнацькі спортивні ігри Херсонщини 2009 року з футболу серед збірних команд юнаків 

12-14 травня 2009 року  в місті Генічеську на стадіоні  «Будівельник» відбувся ІІ етап (фінальні змагання) V літніх юнацьких спортивних ігор Херсонщини 2009 року з футболу серед збірних команд юнаків  1993-1994 років народження міст і районів області.

На І етапі у зональних змаганнях в 6 відбіркових територіальних зонах узяли участь 20 збірних команд міст обласного підпорядкування та районів області. Єдиним районом, не представленим у головному спортивному заході області, був Верхньорогачицький.

Змагання відбулися завдяки організаційному та фінансовому забезпеченню управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації (начальник управління Трамбовецький В.Д.), організаційній та матеріально-технічній підтримці відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Генічеської райдержадміністрації (начальник відділу Олена Грищенко), Генічеської районної ДЮСШ (директор Леонід Ропан), Генічеського міського стадіону «Будівельник» (директор Олександр Карпов).

У цих змаганнях  взяли участь 5 збірних команд, 90 юних футболістів, а саме міст Нова Каховка та Каховка, Генічеського, Нововоронцовського та Каланчацького районів. На змагання не прибула через фінансові проблеми збірна команда міста Херсона, переможець І етапу у І відбірковій зоні.

Матчі за призові місця до фінальних свистків арбітрів тримали у напрузі. З рахунком 1:0 у матчі ІІІ місце каховчани переграли каланчакців, а у фінальному матчі господарі змагань з рахунком 2:0 перемогли новокаховчан.

Таким чином у результаті проведених фінальних змагань з футболу переможницею V літніх юнацьких спортивних ігор Херсонщини 2009 року серед команд юнаків 1993-1994 років народження стала збірна Генічеського району (тренери Руслан та Леонід Ропани, головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Едуард Годес).

Срібним призером стала збірна міста Нова Каховка (тренер Сергій Корольський, начальник міськспорткомітету Петро Суптеля), бронзовим призером − збірна міста Каховка (тренери Юрій Окул та Віталій Камінєв, начальник міськспорткомітету Сергій Кашулін), ІV місце посіла збірна Каланчацького району (тренер Віталій Возний, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Едуард Блищик).

Команда-переможниця та команди-призерки були нагороджені пам'ятними призами (кубками) та дипломами, а гравці цих команд − медалями та дипломами управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

Суддівська колегія визначила і нагородила найкращих гравців турніру:

Проблеми херсонського футболу

Як негативний момент слід відзначити неучасть у змаганні збірної Херсона у вищезазначений змаганнях (Юнацьих спортивних іграх Херсонщини 2009 року з футболу серед збірних команд юнаків).  Цим було поломано систему проведення змагань. Якщо місто обласного підпорядкування з мільйонним фізкультурно-спортивним бюджетом не в змозі через відсутність коштів виставити команду на головний спортивний захід року, то які можуть бути вимоги  до Верхньорогачицького району?

Про ставлення херсонської міської влади до футболу красномовно говорить і той факт, що у цьому році перестав фінансуватися з міського бюджету жіночий футбольний клуб «Южанка-Майстер-С», багаторічний учасник чемпіонатів України, в складі якого грало біля десятка збірниць України різних вікових груп від національної збірної до дівочої.

У цьому навчальному році припинило існування відділення жіночого футболу в ДЮКФП №5 міста Херсона.

Також не знайшлося в міському бюджеті міста Херсона навіть мізерних коштів на участь дівочої збірної у V літніх юнацьких спортивних іграх Херсонщини, на відміну від інших 7 команд-учасниць.

А от на фінансування міфічної міської федерації фут-залу, правда невідомо якої − бо їх зареєстровано аж дві, більше 100 тисяч гривень депутати міськради виділили. Та й інші напівспортивні та біляспортивні витребеньки та забавки гроші у міському бюджеті знаходяться.

Суддівська колегія змагань з футболу V ЛЮСІХ пропонує Оргкомітету та Головній суддівській колегії V ЛЮСІХ не нараховувати місту Херсону очки за юнацький футбол в загальнокомандну комплексну першість V ЛЮСІХ серед міст і районів.

 

12.    Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період у регіоні не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано. Чи не вперше з-поміж місцевих ЗМІ логотип опублікувала Хмельницька обласна газета „Подільські вісті” − на першій полосі, поряд зі своїм логотипом − розповідаючи про результати засідання в УЄФА щодо міст, які готові приймати матчі чемпіонату Європи.

ЗМІ

Хмельницька обласна газета „Подільські вісті” на першій полосі опублікувала замітку про результати засідання в УЄФА щодо міст, які готові приймати матчі чемпіонату Європи.

„Чотири міста в Україні − Київ, .Донецьк, Львів і Харків − 13 травня Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) вибрав для проведення Євро-2012. проте три міста, а саме: Донецьк, Львів і Харків − до 30 листопада повинні довести, що необхідна для турніру інфраструктура повністю відповідає вимогам УЄФА. Це ж стосується і Києва, як міста, де повинен відбутися фінальний матч. Керівництво Одеси і Дніпропетровська уже висловило своє незадоволення тим, що ці міста не прийматимуть матчів чемпіонату Європи.”

Місцевий футбол

Федерація футболу

Обласна федерація футболу провела регіональний фінал „Шкіряного мі’яча” серед підлітків 1994 року народження. Він відбувся на стадіоні у Теофіполі. Переможець − команда ДЮСШ-1 − візьме участь у зональних змаганнях загальноукраїнської першості. У найближчі вихідні в Полонному відбудеться фінал „Шкіряного мі’яча” серед народжених у 1996 році.

У чемпіонаті області серед команд вищої групи бере участь десять команд. Із перемог розпочали новачки − сільська „Берегиня” із Сутковець Ярмолинецького району сенсаційно перемогла на своєму полі одного з лідерів торішнього чемпіонату − нетішинський „Енергетик”, а красилівчани розгромили старокостянтинівську команду.

Розпочавшись 25 квітня, ігри на кубок області з футболу сягнули 1/8. На рівних із аматорськими колективами виступають футболісти з команди „Динамо”, яка виступає у групі А другої ліги чемпіонату України серед професіоналів. Зокрема, вони перемогли команду Ярмолинецького району з рахунком 4:2.

Обласна федерація футболу дотримується вимоги начальника обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Володимира Яков’юка щодо вето на участь у матчах внутріобласних першостей футболістів легіонерів з інших регіонів. Як повідомив голова федерації Вадим Федоренко, федерація дотримується вимог і є партнером. Але партнерства з боку органів влади їй не вистачає.

Турніри

У рамках обласної спартакіади працівників державних установ відбувся і турнір із фут-залу. Участь у ньому взяло 23 команди, між яким попередньо не було проведено зональних відбіркових змагань. Тому частина команд змушена була змагатися на дерев’яному покритті у залі, а частина − на відкритому майданчику зі штучним покриттям. У підсумку перше місце, як і торік, виборола команда Деражнянського району, на другому − державної податкової адміністрації, на третьому − теофіпольська команда, яка здолала кам’янець-подільську.

На стадіоні спорткомплексу УМВС України в обласному центрі відбувся товариський чемпіонат між молодіжними організаціями. У ньому взяли участь: Хмельницька обласна громадська організація «Твій дім», Хмельницька обласна громадська організація «Діти кризи», жіноча молодіжна організація «Нова етика» та Хмельницька міська молодіжна громадська організація «Центр молодіжних перспектив». Організатором виступила обласна громадська організація «Комітет моніторингу органів влади», яку очолює нещодавній начальник обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту.

З самого початку міні-чемпіонату гра виявилась дуже насиченою та незвичною. Справжній бойовий розпис на обличчях гравців свідчив, що команди заздалегідь підготувалися до зустрічі із суперниками. Не дивлячись на те, що «чоловіча частина чемпіонату» зверхньо ставилася до жіночої команди, «Нова етика» виборола третє місце у чемпіонаті, вигравши другий матч з рахунком 4:0. Друге місце виборола команда ХММГО «Центр молодіжних перспектив», а найвищу сходинку чемпіонату посіла команда ХОГО «Діти кризи», вигравши у фіналі з рахунком 3:0. Не зовсім підготовлений склад команди ХОГО «Твій дім» так і не зміг забити жодного голу за усі ігри.

Усі команди були нагороджені почесними грамотами, а переможець отримав від організаторів символічний приз — футбольний м’яч. Усі учасники спортивних змагань виявляють неабияке бажання продовжувати практику альтернативного проведення вільного часу, а тому надалі будуть продовжуватися змагання з різних видів спорту між організаціями міста.

У Хмельницький на аматорський турнір „збірних лазні” зібралися команди з Києва, Житомира, а також із Білорусі. На полі зі штучним покриттям у спорткомплексі УМВС України у Хмельницькій області проведено матчі між чотирма командами (четверта − хмельничани). Ігри

 

13.    Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Реклама

Місцеві засоби масової інформації цитують висловлювання віце-прем’єра Григорія Немирі щодо перспектив Євро-2012 в Україні під час візиту до Великої Британії. Зокрема, наголошується на тому, що Україна зацікавлена у фінансовій підтримці Європейським банком реконструкції та розвитку інвестиційних проектів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Події

Буковину відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор. Під час зустрічі в облдержадміністрації з губернатором Володимиром Кулішем та головою обласної ради Іваном Шилепницьким йшлося про економічну та політичну ситуацію на Буковині, перспективи співпраці.

Зокрема, Вільям Тейлор цікавився аспектами взаєминами національних меншин, що проживають на Буковині, діяльністю керівництва краю в умовах світової економічної кризи. «Успіхи та здобутки Буковини приємно вражають», − відзначив пан Тейлор.

У бесіді з Послом губернатор назвав «три кити розвитку Чернівецької області» − переорієнтація території на агропромислове виробництво, розбудова туристичної галузі та транзиту. В.Куліш наголосив, що за останні три роки місцевий бюджет потроєно, і сьогодні він становить 2 млрд. 100 млн. грн. Проте, розмір іноземних інвестицій є недостатнім. Якщо за ресурсом коштів власного інвестора цей показник найвищий в державі, то відсоток капіталовкладень з-за кордону потребує збільшення. Наразі в економіку Буковини залучено 60 млн. дол. іноземних інвестицій. Традиції толерантності та взаєморозуміння гілок крайової влади, співпраця влади та громади, відзначив Вільям Тейлор, дуже позитивно характеризують Буковину. Пан Тейлор вважає, що це зумовлює сприятливий економічний та політичний клімат для подальшого розвитку. Володимир Куліш запропонував Вільяму Тейлору запровадити побратимські стосунки між найменшою областю України − Чернівецькою, та найменшим штатом США − Род-Айлендом, і заручився згодою високого гостя щодо сприяння у цьому.

Місцевий футбол

Преса коментує програш чернівецької «Буковини»  на виїзді  команді «Арсенал» (Біла Церква).  При цьому звертається увага на те, що  у першому колі представники Київської області переграли «Буковину» 2:1 і виникла підозра у тому, що деякі гравці «Буковини» «здали» матч. Наразі ж цих футболістів у чернівецькій команді не було. «Буковина» програла 3:1. «На жаль, чернівецькій «Буковині» буде важко піднятися вище шостої сходинки»,— констатують місцеві експерти, беручи до уваги й те, що в матчі з «Арсеналом»  зазнали травм Сергій Жижиян, Вадим Петришин і Максим Клочко.

Газетні видання інформують про успіх буковинського студентського футболу. Чернівці, вкотре приймаючи зональні змагання з футболу за програмою всеукраїнської Універсіади, стали лідерами. Команда, за яку виступали студенти Чернівецького національного університету та ЧТЕІ − КНТЕУ, посіла першу сходинку і здобула право виступати у фінальній частині Універсіади, що відбудеться 26 − 31 травня в Київській області.

 

14.    Чернігівська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за звітний період не проводилось.

ЗМІ

Матеріалів по темі Євро 2012 у місцевій пресі не було.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

Футбол

ФК „Десна”

У «ДЕСНИ» − НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ

Перед матчем чернігівської «Десни» з ПФК «Олександрія», гравцям команди, тренерам, вболівальникам, представникам ЗМІ було представлено нового президента ФК «Десна» Олександра Григоровича Поворознюка. Під час прес-конференції він підкреслив, що всі заборгованості по зарплаті та преміальним гравцям будуть погашені до 1 червня. Далі президент підкреслив, що він докладатиме усіх зусиль аби футбол у Чернігові в подальшому розвивався, а перед «Десною» поставив завдання: здобути бронзові медалі. «Я, зазначив О. Поворознюк, приїхав не піарити чи займатися політикою, а робити діло». 

Жіночий футбол

Переможний заспів «Легенди»

Нинішній рік для жіночого футболу України по-особливому знаковий, адже національна збірна вперше в історії гратиме  у фіналі європейського чемпіонату, який розпочнеться наприкінці серпня у Фінляндії. Тому зрозуміло, чемпіонат України розглядається, як своєрідний підготовчий етап  до головного турніру сезону − Євро-2009. А у складі чернігівської «Легенди» грає п’ятеро футболісток, гравців національної збірної − воротар Катерина Самсон, півзахисник Олена Ходирєва, нападаючі Ольга Бойченко і Юлія Корнієвець, захисниця Ольга Маслянко.

Тож невипадково  черговий матч «Легенди» на чернігівському стадіоні «Текстильник» з Маріупольською «Іллічівкою» зібрав близько двох тисяч глядачів, які стали свідками змістовної, бойової гри. «Легенда» після перемоги в Харкові над чинними чемпіонками України, мабуть, сподівалася на легку перемогу над суперницями. Проте, хоча матч і проходив з певною ініціативою «Легенди», однак все завершилося мінімальною перемогою чернігівок − 1:0, які очолили турнірну таблицю чемпіонату, набравши максимальну кількість очок у трьох матчах − 9.

Мер Чернігова Олександр Соколов поставив перед «Легендою» завдання у нинішньому сезоні здобути золоті медалі. Це дасть можливість Чернігову претендувати на місце проведення групового турніру УЕФА.

У короткому інтерв’ю президент ФК «Легенда» В.Магеррамов  зазначив, що вже нині ФФУ формує групи офіційної делегації України та команду вболівальників на поїздку до Фінляндії. На жаль, часу залишилося обмаль, але конкретики у цьому питанні немає. Тож, треба ситуацію зробити прозорою, аби на регіональному рівні мали інформацію про те, хто має їхати на Євро-2009 і скільки це коштуватиме для однієї особи.

Інші новини

Пермська «Зірка», яка здобула путівку до фіналу кубка УЕФА зіграла перший матч з командою Німеччини і програла з розгромним рахунком − 0:6. Це викликає серйозне занепокоєння, адже у складі російських чемпіонок виступає 5 гравців основного складу збірної України − Баранова, Лишафай, Апанащенко, Дятел, Зінченко. Зрозуміло, що товариський матч між збірними України та Росії, який буде зіграно у Києві 29 травня викликає значний інтерес у вболівальників.

СТАРТУВАЛА ВИЩА ЛІГА

Як і торік, 11 футбольних клубів Чернігівщини розпочали суперечку за звання чемпіона області 2009 року. Матчі  Першого туру принесли такі результати: ФК «ЮСБ» Чернігів − ФК «Полісся» Добрянка − 0:1, ФК «Агротрейд» Припутні − ФК «Ніжин» Ніжин − 3:0, ФК «Єдність-2» Плиски − ФК «Славутич» Славутич − 1:0, ФК «Авангард» Корюківка − ФК «Ревна» Семенівна − 1:0. Матчі другого туру відбудуться 23 травня.

Підписатися на новини