ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

СМИ

«Наблюдательный совет УЕФА выразил свое удовлетворение подготовкой инфраструктуры к проведению Евро-2012 во всех шести городах Украины, где должны состояться футбольные матчи», − сообщает «Крым.ru» со ссылкой на пресс-службу Федерации футбола Украины. Об этом было заявлено в швейцарском Ньоне на заседании Наблюдательного совета УЕФА. «Участники заседания проанализировали составляющие прогресса, который наметился во всех шести украинских городах в подготовке инфраструктуры к проведению чемпионата 2012 года. Особое внимание было уделено стадионам, аэропортам, национальной транспортной системе и оптимальному решению вопросов инфраструктуры размещения гостей турнира».

«Крымские известия» пишут о необычном флеш-мобе, который организовали львовские старшеклассники в поддержку проведения в своем городе Евро-2012. На площади около горсовета с помощью футбольных мячей они написали слово EURO. Мячи были приобретены на средства молодежной организации Европейской партии Украины, позже все они были переданы местным школам.

Реклама

Внешней рекламы и использования логотипа Евро 2012 пока не наблюдается.

Футбол

СМИ

Комментируя выход донецкого «Шахтера» в финал Кубка УЕФА, крымская пресса выражает сожаление, что две украинские команды встретились в полуфинале турнира. «Полуфинальный матч «Шахтер» − «Динамо» в Донецке был достоин финала», − считает «Крымское время».

Матч 27-го тура чемпионата премьер-лиги «Динамо» − «Таврия», в котором киевляне оформили свое 13-е чемпионство, комментируется пока только в электронных СМИ (печатные издания в связи с праздниками выйдут позже). В целом очень благоприятные отзывы об игре крымчан, «достойно смотревшихся на фоне «без пяти минут чемпионов» (программа «Футбол TV», телеканал «Неаполь»).

В ряде электронных СМИ (крымские сайты) на минувшей неделе было опубликовано интервью наставника второлигового «Титана» (Армянск) Николая Федоренко. Под руководством этого специалиста команда весьма успешно проводит весенние матчи чемпионата (поднялась с 8-го на 4-е место). По словам Федоренко, боссы клуба пока не ставят перед «Титаном» серьезных турнирных задач. Главное в нынешнем сезоне − сбалансировать состав, создать конкуренцию за место в «основе». Особое внимание в клубе уделяется воспитанию местных талантов.

Накануне Дня Победы

«Крымтеплица» накануне Дня Победы в торжественной обстановке поздравила ветеранов Крымского агроуниверситета и своего предприятия. Солдатам войны были вручены подарки, также состоялся праздничный концерт. К слову, практически все ветераны пришли 9 мая на домашнюю игру молодежненцев с «Нефтяником-Укрнефтью». «Тепличники» выиграли − 3:1, хотя матч ознаменовался целым рядом неоднозначных решений киевского арбитра Сергея Даньковского: назначение пенальти в ворота гостей и удаление в их составе в начале второго тайма защитника Сергея Лобойко. Тренеский штаб ахтырской команды во время игры выражал бурный протест, после финального свистка футболисты перед входом в подтрибунное помещение крыли арбитра чистым матом, а вот наставник «Нефтяника» на послематчевой пресс-конференции от комментариев воздержался − лишь поздравил всех с праздником.

Кубок Крыма

В воскресенье, 10 мая, на Республиканском стадионе «Локомотив» в Симферополе прошел финал Кубка Крыма. Обладателем почетного трофея стал ФК «Форос» из одноименного южнобережного поселка, со счетом 5:3 обыгравший красноперекопский «Химик». Зрителей на матче было не много − по сотне болельщиков с каждой стороны, специально доставленных автобусами. Симферопольцы финал турнира проигнорировали − мало было рекламы, к тому же подвела и погода − в перерыве на крымскую столицу обрушился настоящий ливень. Благо, к награждению выглянуло солнышко. Почетный трофей и памятные медали победителям вручил президент Республиканской Федерации футбола Крыма Сергей Куницын.

По словам президента ФК «Форос» Сергея Семина, не исключено, что с нового сезона команда заявится во вторую украинскую лигу − сейчас ведется поиск подходящего стадиона для домашних матчей «Фороса», а также решается вопрос создания соответствующей инфраструктуры.

 

2.    Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

«У Донецка самые высокие шансы принять «Евро-2012»«. Стаття з даною назвою опублікована в газеті «Новини Вінниччини» від 06.05.09 року. В якій йдеться про те що в Донецька одні з найбільших шансів з міст претендентів прийняти чемпіонат Європи 2012 року. Єдиними недоліками є недостатнього рівня аеропорт і мала кількість 5-ти та 4-рьох зіркових готелів. А питанням по готелях можливо вирішиться за рахунок сусідніх міст: Макіївки, Горлівки.. То питання з аеропортом до цього часу не вирішується адже ще й досі немає інвестора для будівництва сучасного аеровокзалу.

Національний центр спорту Польщі і польсько-німецько-австрійський консорціум підписали контракт на проведення основних робіт по будівництву Національного стадіону Польщі, на якому відбудеться перший матч фінальної частини ЧЄ по футболу 2012 року. Стадіон на 55 тис. глядачів вартість будівництва якого буде складати близько 380 млн. дол., він має бути збудований до травня 2011 року. Дана інформація опублікована в газеті «Новини Вінниччини» від 06.05.09 року в статті під назвою «В Польше подписали контракт на строительство стадиона».

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста:. Привокзальна, Кірова, Коцюбинського, Першотравнева, Чорновола, Тарногородського, Соборна на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто Супермаркет «Сільпо» що знаходиться по вул. Привокзальній в ньому сувенірної продукції не помічено.

По вул. Соборній розміщений біг-борд − «Депозитна акція Євро-2012 від Імексбанку».

Дороги

Цього року на ремонт доріг у вінницькому міському бюджеті передбачено 10 млн. грн. У зв’язку з обмеженим фінансуванням у цьому році проводиться ремонт найбільш проблемних ділянок полотна. До цього часу вінницькі дороги не ремонтувалися майже 30 років, та й будувалися вони з порушенням норм, адже багато з них не мають основи. Окрім того під дорожнім полотном прокладені комунікації, що серйозно ускладнює комунікацію доріг і їх капітальний ремонт. За європейськими нормами забороняється класти мережі під дорожнім полотном, вони йдуть під тротуарами або під зеленими зонами. Дана стаття була опублікована в газеті «RIA» від 06.05.09 року під назвою «Ремонт уперше за тридцять років», також в газеті «Новини Вінниччини» від 06.05.09 року під назвою «Не менше 10 млн. грн. піде цього року на ремонт вінницьких доріг.»

Євроінтеграція

На Вінниччині розширюється мережа євроінфопунктів, метою яких є підвищення рівня обізнаності громадськості з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Відкриття таких пунктів ініційоване Центром європейської інформації у Вінниці та Вінницькою обласною науковою бібліотекою ім.. Тімірязєва зі підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Дана стаття була опублікована в газеті «RIA» від 06.05.09 року під назвою «Європункти з інформації.»

У місті Бар 2 травня відбулося яскраве свято єднання українського ти польського народів, дні Польської культури приуроченого до дня полонії поляків за кордоном, та державного свята дня конституції Польщі. На урочистостях були присутні генеральний консул республіки Польща у Києві, та посол Європарламенту. Дана інформація прозвучала на місцевому телебаченні. Про Євро 2012 під час репортажу не йшлося.

Екологія

Кабмін виділив близько 5 млн. грн. на утилізацію пестицидів які є у Вінницькій області. За підрахунками спеціалістів цих коштів повинно вистачити на знешкодження майже 590 тонн небезпечних речовин. За півтора року екологи Вінниччини планують повністю вирішити проблему зберігання та утилізації в області пестицидів. Утилізацією буде займатися польська фірма на території Польщі, яка виграла тендер. З обласного бюджету на утилізацію небезпечних відходів планують виділити 1,5 млн. грн. Також з обласного бюджету виділяються кошти на будівництво в м. Бар сміттєсортувальної станції на сьогодні вона вже придбана обійшлася станція в 2,5 млн. грн., планується на протязі трьох тижнів запустити станцію в роботу. Це важливий крок під час підготовки до Євро 2012.

Місцевий футбол

ФК «Нива»

Команда «Нива» Вінниця провела матч з ФК «Дніпро» м. Черкаси на своєму полі, який завершився в нульову нічию. Хоча обом командам конче необхідна була перемога, адже вони знаходяться в турнірній таблиці поруч і не дуже вдало розпочали весняну частину чемпіонату. Однак під час матчу відзначились фанати «Дніпра» в середині першого тайму фанат гостей зірвав банер  вболівальників «Ниви» і намагався з ним втекти через поле до свого сектору. Через кілька секунд йому навздогін кинулися чоловік двадцять з фан-сектору «Ниви». Зупинила нахабу міліція проте врятувати його від тумаків збоку розлючених вінницьких фанатів не вдалося. Хлопця після цього забрала «швидка», а банер повернувся на місце. Дана інформація опублікована в газеті «Місто» від 08.05.09 року в статті під назвою ««Нива» знову зіграла в нічию. Фанати «Дніпра» спровокували бійку на вінницькому стадіоні». Також в газеті «Вболівальник» від 07.05.09 року в статті під назвою «Фанатські провокації приносять результат.», в газеті «Вінницький спорт» від 07.05.09 року в статті під назвою «Достойная ничья...».

ФК «Авангард»

Команда ФК «Авангард» з смт. Сутиски перемогла в всеукраїнських змаганнях за Суперкубок ФСТ «Колос», які проходили в смт. Сутиски, Вінницької області. Даній події присвячена стаття в газеті «Вболівальник» від 07.05.09 року ««Авангард» − найкращий в Україні», в газеті «Вінницький спорт» від 07.05.09 року в статті під назвою «Під егідою ВСГО «ОФФ»«.

Обласна федерація футболу

ВСГО «ОФФ» максимум уваги приділяє підготовці перспективних арбітрів з глибинки. Аби наш суддівський корпус складали не лише вінничани. Наразі швидко прогресує М. Лук’яненко з Чернівецького району. Він вже провів низку важливих матчів на гідному рівні. Росте суддівський клас і В. Захараша з Немирова. Дана інформація опублікована в газеті «Вінницький спорт» від 07.05.09 року в статті під назвою «Під егідою ВСГО «ОФФ»«.

 

3.    Волинська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012, які набули б широкого розголосу в пресі та серед вболівальників не проводилось.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ тему Євро 2012 не висвітлювали.

Реклама

Зовнішньої реклами Євро 2012 та використання логотипу Євро 2012 у Луцьку не спостерігається.

Футбол

Обласний чемпіонат з футболу таки стартував

Хоч з запізненням майже на тиждень, одначе на Волині обласний чемпіонат з футболу все-таки розпочався. Затримку зумовило те, що керівники групи команд не погоджувалися на участь у змаганнях під керівництвом президента федерації футболу Волині Ігоря Безуглого. Вони навіть оголосили про те, що організують альтернативний чемпіонат. Щоправда, дійсність охолодила гарячі голови. Незгодні зіткнулися насамперед із юридичною проблемою: чемпіонат області повинен мати офіційний статус. Отже, під чиєю егідою його проводити, якщо не під верховенством федерації області? Друга проблема − гроші. Їх, виходить, потрібно було цілком і повністю шукати поза офіційним фінансуванням. А в приватних спонсорів постало питання: задля чого тратити власний капітал? Відтак ідею альтернативного чемпіонату почали спускати на гальмах. Хоча вона ще й на сьогодні остаточно не відпала.

Декілька раундів переговорів врешті-решт дали необхідний результат. В чемпіонаті області виявили бажання взяти участь 8 команд (в минулому році розпочинали чемпіонат 11 команд, закінчували 9). На 8 травня під знаком запитання залишалася лише одна команда з міста Володимира-Волинського. Дві команди з минулорічних учасників („Горохів” та „Західний Буг”, Іваничі) не заявилися начебто через брак фінансів.

Отже, чемпіонат області з футболу стартував 9 травня. Складений календар ігор. Навіть можна вважати, є два календарі: з участю футболістів із Володимира-Волинського і без їхньої участі.

Загалом же спортивні оглядачі Волині вважають, що ідея альтернативного чемпіонату області була непродуктивна з самого початку, хоча в основі своїй зумовлена рядом конкретних причин, найголовніша з яких − це не завжди правильні дії і не завжди принципова позиція керівника обласної федерації футболу Ігоря Безуглого в організації ігор та загалом у проблемних питаннях волинського футболу.

„Волинь” бере приціл на прем’єр-лігу

Під таким заголовком популярна волинська газета „Вісник і К” опублікувала інтерв’ю з президентом ФК „Волинь” Василем Столяром. Він сказав, зокрема, про таке.

Керівництво клубу вирішило провести експеримент і зіграти чемпіонат лише  власними вихованцями. Все ж довелося по ходу сезону зміцнювати команду досвідченими гравцями і зараз вона знаходиться у верхній частині турнірної таблиці. А в наступному сезоні перед командою стоятиме завдання вийти в прем’єр-лігу. Президент вважає, що В.Кварцяному це завдання під силу, він чудовий тренер. Проблема в тому, що йому зараз доводиться працювати зі складним матеріалом. Ще є плани запросити 5-6 нових хороших футболістів. Українці розібрані по клубах і надто дорогі, тому підсилюватиметься команда за рахунок легіонерів. Іноземці мають більший стимул до гри, оскільки їм потрібно засвітитися для подальшого працевлаштування в Європі.

Дещо може завадити цим планам. Зокрема, залишається невирішеним питання зі стадіоном. Через позицію міського голови Луцька Богдана Шиби. Триває судова тяганина. На думку Столяра, в ній немає сенсу, тому що місто просто не потягне обслуговування такої дорогої споруди. Йому не вистачає грошей на елементарне − ремонт доріг. Свідченням неефективності роботи міської влади є реконструкція бігових доріжок на стадіоні, яка перетворилася на довгобуд.

Хочеться сподіватися, що переможе здоровий глузд, говорить президент ФК „Волинь”. Як це не прикро для громади міста, вона не має до стадіону безпосереднього відношення. Ця споруда колись належала Луцькому автомобільному заводу, який і збудував її. Потім „Авангард” передали на баланс міської ради. Але протягом багатьох років з міського бюджету на нього ніхто не давав ні копійки. Свого часу 300 тисяч грн. виділив Анатолій Француз (голова Волинської ОДА в 2002-2004 роках) і ще 500 тисяч профінансував його наступник Володимир Бондар.

Як запасний варіант зараз розглядається стадіон на Луцькому підшипниковому заводі. „Волинь” ще раніше викупила приміщення колишнього волейбольного клубу „Підшипник” і, як не дивно, без будь-яких заперечень міська рада надала ФК „Волинь” в оренду футбольне поле. Якщо футбольний клуб таки витіснять з центрального стадіону „Авангард”, він буде базуватися тут.

Якщо питання зі стадіоном вирішиться, то ФК „Волинь” за своєю інфраструктурою відповідатиме умовам прем’єр-ліги. Незабаром на шести гектарах біля Прилуцького (село біля Луцька в напрямку Маневич) розпочнеться будівництво шести тренувальних полів. Крім того, відбулася деяка реорганізація дитячо-юнацької школи. Вона об’єдналася з школою „ВІК” з Володимира-Волинського. Тобто проблем з формуванням дублюючого складу не буде. Можливо, навіть постане питання про заявку ще однієї команди у другу лігу. Є ще у планах будівництво футбольного комплексу у Теремному (село біля Луцька в напрямку Рівного) з двома штучними полями. Але цей проект поки що застряг через паперову тяганину.

ФК „Волинь” користується застарілим транспортом. Автобус класу „люкс” уже мали виготовити для команди на Луцькому автомобільному заводі, однак у зв’язку з фінансовою кризою виробництво пригальмувалося, хоча домовленість залишається в силі. ЛуАЗ мало що не єдиний, хто допомагає футболу в області. Підприємство вже подарувало клубові два автобуси „Богдан” для дитячих команд.

В наступному році ФК „Волинь” святкуватиме своє 50-річчя. Кращого подарунка, ніж вихід до прем’єр-ліги, годі й придумати, вважає президент ФК „Волинь” В.Столяр.

Юні волиняни виграли кубок в Італії

В італійських містах Річчіоне та Ріміні проходив ювілейний, десятий міжнародний юнацький турнір з футболу «Копа Адріатика».

Ці змагання входять до двадцятки найпрестижніших турнірів у світі серед дітей шкільного віку. Нашу країну на Апеннінському півострові представляли хлопчики з луцької «Волині», які тренуються при команді майстрів першої ліги чемпіонату України, і їх однолітки з Львівської СДЮШОР-4.

Волею жеребу юним вихованцям нашого тренера Миколи Кльоца на першому етапі випало зустрічатись лише з командами із Німеччини. У стартовому матчі лучани взяли верх над суперниками з міста Фірнхайм − 9:0. Перемоги здобули наші земляки у другому та третьому поєдинках з командами з міст Ессен − 2:0 і Гонзенхайм − 2:1. А ось зустріч волинян з юними футболістами з Майндорфа закінчилась внічию − 0:0.

В одному з півфінальних матчів зустрілись колективи з України − лучани і львів'яни. З рахунком 2:1 перемогли волиняни, які, як і клуб «Фойхт» з Нюрнберга, вийшли у фінал. У вирішальному поєдинку в основний час рахунок так і не було відкрито. Доля першого місця визначалась у серії післяматчевих пенальті. Їх влучніше виконали вихованці «Волині» − 4:3. Кубок і пам'ятні медалі турніру «Копа Адріатика» отримали лучани Євген Кречковський, Артур Волошин, Дмитро Кревський, Володимир Василюк, Євген Старушик, Ілля Лящук, Дмитро Льозін, Євген Котюн, Олександр Чепелюк, Дмитро Потапчук, Юрій Бабеляс, Володимир Новосад, Артем Дудік, Богдан Венський, Сергій Редько і Михайло Байбула, якому вручено ще й приз кращого бомбардира змагань (шість голів)(за інформацією видання „Волинь” від 06.05.09).

 

4.    Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО-2012

ОТЕЛИ

К Евро-2012 в Днепропетровске появятся шесть новых отелей

Сейчас они находятся в разной фазе строительства, но все шесть уже подписали договора с официальным агентством УЕФА по размещению Евро-2012 «TUI Travel». а стройплощадках двух «четырехзвездочных» отелей -− по ул. Челюскина, 10 на 76 номеров и по ул.Красной, 12 на 95 номеров закончены фундаментные работы и ведется выкладка стен. Три будущие «пятизвездочные» гостиницы закончили проектирование и начали земельные работы: это крупные отели на Набережной Победы − «СОК» на 280 номеров, «Голден бей» на 450, а также небольшой комплекс «Старый парк» на 32 номера, который находится в районе тренировочной базы Евро-2012 с футбольным полем − спорткомплекса «Метеор».  Еще один отель уровня «4 звезды»крупного международного гостиничного оператора The Rezidor Hotel Group «Park Inn Днепропетровск» определился с местом возведения и проектом. Гостиница на 220 номеров появится западнее центра города − на ул. Островского, 1-б в районе железнодорожного и автовокзалов. На днях список новых отелей Днепропетровска, которые построят в городе специально к будущему футбольному ЧЕ, может пополнится еще тремя гостиницами -− двумя «пятизвездочными» и одной «четырехзвездочной», которые находятся в стадии доработки и подписания договоров с «TUI Travel». Из них в наибольшей стадии готовности − «пятизвездочный» отель на ул. Мечникова,14, запуск которого состоится, по предварительным данным, уже в конце 2009-начале 2010 гг.

ФУТБОЛ

«Металлург» Д − «Днепр» − 1:1

2 мая. Донецк. «Металлург». +18 градусов. 3 000 зрителей.

Арбитр: Виктор ШВЕЦОВ (Одесса)

Делегат ФФУ: Николай ЖЕЛЕЗНЫЙ (Сумы)

Инспектор матча: Ярослав ГРИСЬО (Львов)

Голы: Калиниченко (37), Рикардо Фернандеш (82, пен.)

Предупреждены: Назаренко (22), Холек (69), Марио Сержио (90+3)

Встреча в Донецке с «Металлургом» являлась определяющей в дальнейшей судьбе «Днепра» в этом сезоне. Победа позволяла нашей команды чувствовать себя уверенно перед заключительными поединками чемпионата в борьбе за попадание в еврокубки; поражение, по большому счету, ставило крест на надеждах занять 4 место; ничья же оставляла соперников, как говорится, при своих, оставляя открытыми все турнирные вопросы. Как показала игра, «Днепр» был очень близок к максимальному результату, и может лишь сожалеть о потерянных двух очках. На эту встречу Владимир Бессонов выставил сочетание игроков, которое принесли победу в предыдущем туре. Правда, при этом позициями поменялись Холек и Ротань: Марио оттянулся на место правого защитника, а Руслан играл опорного полузащитника. Сюрприз попытался преподнести и наставник «Металлурга» Николай Костов, поручив высокому Даниловскому выдвинуться на острие атаки. Дебют матча остался за днепрянами, которые быстро завладели территориальным преимуществом и хорошо держали мяч. Правда, до опасных моментов у ворот Дишленковича дело не доходило, но в то ж время наша команда редко когда позволяла сопернику сделать несколько точных передач подряд. «Металлург» впервые довел свои атакующие потуги до удара лишь на 30-й минуте: Даниловский пробил головой выше ворот после подачи с фланга. К тому времени «Днепр» уже несколько раз успел отметиться у владений Дишленковича. Это были преимущественно удары с дальней и со средней дистанции. Надо заметить, что игра к середине тайма выровнялась, но действия нашей команды носили при этом более цельный характер. И если брать весь первый тайм в целом, то гол днепропетровцы заслужили. На 37-й минуте Феррейра короткой передачей с левого фланга нашел в штрафной Калиниченко. Максим неожиданно оказался без присмотра и, успев неторопливо осмотреться, точно пробил в ближний угол.

С самого начала второго тайма «Металлург» предпринимал попытки изменить ход матча. Активизировались полузащитники хозяев, тренер провел две замены, но днепряне успешно гасили все попытки соперника атаковать. В то же время «Днепр» создал два просто великолепных момента. На 61−й минуте Феррейра навесил на дальнюю штангу, где Назаренко из района угла вратарской пробил головой рядом со штангой. А на 69−й минуте Гоменюк был выведен один на один с Дишленковичем, но не сумел переиграть голкипера. Был также и опасный удар Феррейры метров с 20-ти, после которого мяч лишь на несколько сантиметров разминулся с дальней штангой. И надо же было такому случиться, что, по сути, первая удавшаяся атака «Металлурга» стала результативной. Ошибка днепрян в обороне позволила после быстрой перепасовки войти в штрафную Димитрову, где он был сбит. Пенальти четко реализовал Рикардо Фернандеш: Боровик хоть и среагировал на удар, достать пущенный под штангу мяч был не в состоянии.

Концовка матча прошла на встречных курсах, и нужно признать, что «Металлург» был острее на последних минутах. Боровик отразил дальний выстрел Корытько ,а на последних минутах мяч едва не влетел в сетку ворот «Днепра» после углового. У «Днепра» же был выход к воротам Воробья, но Андрей, пуская в касание летящий мяч мимо выскакивающего навстречу Дишленковича, промахнулся. Ничейный результат остался без изменений, но наша команда, учитывая ход матча, вполне справедливо могла рассчитывать на большее.

Алсидес остался без бутс

Несмотря на дождь, люди начали собираться возле магазина «12-й игрок» задолго до начала автограф-сессии бразильского легионера «Днепра» Эдуардо Алсидеса. Алсидес прибыл на место заранее, и, вдохновленный приветственной овацией, сразу приступил к делу. Футболист и болельщики удивили друг друга. Алсидес явно не ожидал такого количества фанов, некоторым из которых пришлось ждать своей очереди получить автограф и сфотографироваться полноценных два часа. А поклонники «Днепра, думается, не рассчитывали на крайне положительную ауру, исходившую от бразильского футболиста. Улыбка, в искренности которой сомневаться не приходилось, не сходила с лица Эдуардо, и едва ли не с каждым пришедшим он находил, о чем поговорить. Причем в большинстве случаев обмен фразами происходил на русском языке, что наверняка стало приятным сюрпризом для болельщиков.

Здесь очень хорошо, мне очень нравится, − признался Эдуардо Алсидес пришедшим журналистам. − Очень приятно, что фаны и работники магазина очень хорошо меня встретили. Прекрасно, что своим автографом я могу подарить людям радость, что могу поговорить с ними. Думаю, для фанов это тоже важно и приятно.

Как скоро можно ожидать твоего возвращения на поле?

− Я попал в непростую ситуацию, потому что у меня 2-сантиметровый надрыв мышцы. Это произошло в игре с Полтавой. Врачи называют разные сроки восстановления: просто нужно время. Сейчас нужно ежедневно проходить физиотерапевтические процедуры, и затем смотреть, как они помогают. Надеюсь, что через две недели я смогу играть.

− Насколько ты уже освоился в Днепропетровске, и нет ли желания покинуть «Днепр»?

− Признаюсь, первые несколько месяцев здесь были очень тяжелыми. После Лондона, Португалии, Германии, Голландии здесь для меня было все новым и непривычным. Я не понимал ничего, не знал ни языка, ни порядков в стране. Оказался в небольшом шоке. Хотелось вернуться домой, в «Челси», в Португалию, в Голландию − все равно куда. Но сейчас я понимаю по-русски, знаю больше о стране, нашел здесь друзей − и мне нравится Украина. Хочу остаться здесь подольше.

Ну а самым запоминающимся гостем для Алсидеса стал начинающий фристайлер из Днепродзержинска Максим Дутко. Парень пришел не просто так, а показать свое умение перед представителем страны «кудесников мяча». И ему удалось произвести неизгладимое впечатление на бразильца! Увидев несколько трюков, глаза Эдуардо загорелись. Он был настолько поражен увиденным, что тут же послал к себе домой одного из сопровождающих его друзей, и тот привез новенькие бутсы, которые были подарены юному технарю. Конечно, с автографом футболиста.  Алсидес и сам, не удержавшись, показал, несмотря на травму, пару трюков, а юный фристайлер затем еще довольно долго показывал свое искусство на улице, перед стоящими в очереди болельщиками. Кстати, среди них нашлась пара мальчишек, которые тоже эффектно жонглировали мячом.  Быть может, с этого маленького, но незабываемого эпизода начнется их большая карьера.

ИНТЕРВЬЮ

Геннадий Попович закончил карьеру в 28 лет из-за инфаркта

36-летний Геннадий Попович — воспитанник днепропетровского футбола. Самые весомые свои победы получил в России — выступая за ”Зенит”, выиграл национальный кубок и бронзовые награды чемпионата страны.

-Вы родились на родине Брежнева, в городе Днепродзержинск. Музей, посвященный руководителю СССР, посещали?

— Нет. Хорошо помню только памятник Леониду Ильичу в центре города. К нему всегда молодые приезжали. Это был своего рода ритуал, к счастью. Знаю, что и до сих пор памятник стоит. Никто не додумался его снести.

-За кого болели в детстве?

— За ”Днепр”. Увлекался игрой Олега Протасова, сам же был центрфорвардом|. Мечтал играть в Днепропетровске, но закрепиться в команде удалось со второй попытки. В местном спортитнтернате| меня признали бесперспективным. Вступил в днепропетровский физкультурный техникум, оттуда меня взяли в спецкласс ”Днепр-1975”. Мотался электричками между Днепродзержинском и Днепропетровском. В 17 лет окозался в дубле ”Днепра”. Первые бутсы достались от теперь покойного Ивана Вишневского. Первый гол забил ереванскому ”Арарату”. Тогда дублеры ”Днепра” стали чемпионами СССР.

-Почему не стали стабильным игроком основного состава?

— Трехлетний контракт в криворожском ”Кривбассе” предложили. Одно время был под руководством Мирона Маркевича. У него все тренировки носили игровой характер, с мячом много работали. Центральным нападающим был Рома Григорчук. Маркевич сказал: ”Попробуем тебя поставить в центр защиты”. В матче против киевского ”Динамо” поставили лично опекать Андрея Шевченко. На 15-й минуте пошел в подкат против будущей звезды ”Милана”, и полетел мениск.

− 1995 году вы оказались в ”Шахтере”. Но и там не закрепились.

— В Донецк меня пригласил Владимир Сальков, но он поработал немного, уступив место Валерию Рудакову. Тогда из Кременчуга вернули многих игроков, потратили миллионы на приобретение грузинов. Играл мало, но один матч запомнился. 15 октября 1995-го, ”Шахтер” — ”Таврия”. Через несколько минут после стартового свистка возвращаюсь на трибуну стадиона ”Шахтер” — она вся в огне! Страшно стало по-настоящему. Судья дал знак командам пойти в раздевалку. Там мы и узнали, что погиб президент ”Шахтера” Ахать Брагин. Команда ездила на похороны, хоронили Брагина в закрытом гробу.

− ”Зените” вы играли с другими соотечественниками — Вернидубом, Бабием, Максимьюком, Свистуновим, Поповым, Лебидем, Димарчуком. Тренировал команду уроженец Киева Анатолий Бишовець. Украинская группировка создалась?

— В команде — нет. Но в Питере на нас смотрели исподлобья. В одном матче Бишовець меня сменил. Спускаюсь к раздевалке и слышу матюки и слова: ”Бишовець сюда только голодных хохлов| привез!”. Хотел на эмоциях вернуться в Украину, но Юра Вернидуб отговорил. И не жалею.

-Какие впечатления остались от работы с Валерием Лобановским в сборной Украины?

— В 2001-м в начале года приехали вместе с Сашей Спиваком на сбор. Провели четыре контрольные матча в манеже, ноги ”сели” быстро. Лобановский провел со мной индивидуальную беседу. Сказал, что следит за российским чемпионатом. ”Играешь иногда ярко, иногда выпадаешь с игры. Почему?” — спрашивает. Ответил, что не хватает уверенности в себе.

-Почему в 28 лет закончили карьеру?

— В конце 2001-го почувствовал себя плохо, но тренировался и играл. Оказалось, инфаркт на ногах перенес. Обследование в Германии показало, что необходимо заканчивать с футболом. Сердце возобновил. Работал в ”Зените” администратором, тренером дублирующего состава, селекционером. Но контракт истек — в настоящее время безработный. Пытаюсь найти работу в Украине, но сложно через кризис.

-Часто в родном Днепродзержинске бываете?

— Стараюсь каждое лето с дочкой выбираться. Клубника, малина, фрукты, Днепр, рядом. Что еще нужно для отдыха ребенка?

Геннадий Попович в настоящее время безработный. Живет в Санкт-Петербурге. Пытается найти работу в Украине

ВиталийДенисов: «От радости чуть не упал в обморок» 

  Начало крупной победе «Днепра» положил быстрый гол Виталия Денисова. Этот мяч стал для него первым в футболке нашей команды.

-Эмоций было столько, что от радости чуть в обморок не упал, − признался с улыбкой после матча Виталий Денисов. − Просто не понимал, что произошло до последнего момента, когда лежа увидел мяч в воротах.

− Вообще, гол помните?

− Да, подключился вперед, и в подкате в касание перевел мяч в дальний угол.

− Голу предшествовал пас…

− От Калиниченко. Шикарный пас! Этот человек − мастер передачи. Это все знают. Максим не один год уже выступает на отличном уровне и прогрессирует дальше.

− Вы уже не первый год выступаете в футболке «Днепра», очень полюбились болельщикам. Что для вас «Днепр»?

− Я в «Днепре» обрел свое имя, свое я. «Днепр» для меня − первая команда в карьере, где я сумел заявить о себе. Надеюсь, что это − самая малость из того, что мне предстоит достичь.

− Что скажете об игре?

− Думаю, счет говорит сам за себя. И моменты имели, и забивали. Показали отличный футбол и порадовали болельщиков, тем более в такой праздник. Сегодня у всех было отличное настроение, и мы должны были выиграть в такой день.

− Крупный счет порождает вопрос: столь силен «Днепр» или слаб «Черноморец»?

− Что я могу сказать? Будем надеяться, что нам удастся так же выступать и дальше, забивать, показывать добротный футбол.

− Готова ли команда в таком тонусе провести оставшиеся матчи?

− Все возможно. Будем стараться.

 

5.    Донецька обл.

 

Евро 2012

Мероприятия

На состоявшейся 29.04 пресс-конференции председатель облгосадминистрации Владимир Логвиненко заявил, что «финансирование строительства и реконструкции объездных дорог начнется после определения городов, которые будут принимать чемпионат по футболу в 2012 году. Хотя сейчас возникает более серьезная проблема. Государство планирует вернуть на баланс органов местного самоуправления дороги местного значения. Сегодня подготовлен проект соответствующего документа, который возвращает на баланс органов местного самоуправления дороги местного значения, которые находились в государственной собственности, а это изменяет порядок финансирования. Трудность состоит в том, что объект с одного баланса передается на другой без финансового сопровождения, а в местных бюджетах не определены источники финансирования. И выделить средства можно только за счет перевыполнения бюджета, а с перевыполнением имеются сложности».

Еще один фрагмент о Евро:

«Определены ли инвесторы, которые будут реконструировать аэропорт и железнодорожный вокзал?

− Инвестор будет также определен после оглашения окончательного списка городов Украины, в которых будут проходить матчи Ев-ро-2012. Скорее всего, это будет в мае. По железнодорожному вокзалу вопрос рассматривается в Министерстве транспорта и связи. Шансы Донецка на то, что здесь будут проходить матчи Евро-2012, высоки. В регионе сегодня есть две проблемы, по которым существует отставание, − это гостиничное направление и аэропорт. Но и они решаемы».

Евро-2009

Фан-поддержка в Донецке

К подготовке приветственных комитетов в городе подходят со всей ответственностью. В конце апреля состоялось показательное выступление участников приветственных комитетов − учеников старших классов донецкой специализированной школы № 35 и донецкой общеобразовательной школы № 49 Калининского района. В последней из них и прошло представление команд поддержки.

Все ребята, которые вошли в приветственные комитеты, имеют немалый опыт поддержки футбольных команд. Ранее принимали участие в качестве волонтеров на футбольном турнире имени Банникова, некоторые являются участниками фан-клуба команды «Шахтер».

В работе приветственных комитетов будут задействованы 200 школьников. Небольшие группы (12-14 человек) из числа членов приветственных комитетов примут участие во встречах и проводах команд. Также комитеты осуществляют рекламу матчей при участии опекаемой страны в учебных заведениях района и микрорайонах, подготовку приветствий, лозунгов на украинском языке и на родном языке опекаемой страны, приглашение команд в учебное учреждение для организации встреч со школьниками, проведение культурной программы.

Специалист отдела образования Калининского района Инна Шведа рассказала, что в 2008 году прошел конкурс среди групп поддержки. Победители данного соревнования и будут встречать футбольные команды в аэропорту.

Программа работы приветственных комитетов окончательно утверждена еще в марте. В июне они будут закреплены за командами-участницами чемпионата. На данный момент школы Киевского района уже закреплены за сборной Украины.

Скандал вокруг строительства гостиницы в Донецке

Городские власти наложили мораторий на строительство гостиницы к Евро-2012 возле городского Дворца детского и юношеского творчества − пока специальная комиссия не рассмотрит этот вопрос. Такое решение было принято 24 апреля на очередной сессии Донецкого горсовета. А поводом к рассмотрению вопроса стали неоднократные обращения к городским властям со стороны родителей тех детей, которые обучаются в городском Дворце. Они требовали остановить снос деревьев в сквере около Дворца и прекратить стройку.

На сессии депутаты приняли решение о запрете отчуждения, перепрофилирования, переподчинения, закрытия либо других действий, которые могут привести к прекращению работы городского Дворца детского и юношеского творчества. А также постановили создать комиссию, которая к 15 мая должна рассмотреть варианты разрешения конфликта. Это решение депутаты объяснили тем, что проект, который они рассматривали и реальное строительство отличаются по масштабам и последствиям. В комиссию вошли представители родителей, юрист, председатель комиссии по вопросам образования, секретарь горсовета и еще несколько специалистов.

Еще одна сторона, чьи интересы оказались ущемленными, − это сам застройщик, турецкий бизнесмен Казим Серендаг. Он также присутствовал на сессии в зале и прокомментировал сложившуюся ситуацию так:

− Мне вообще эта встреча (показывает рукой в сторону зала заседаний) интересна... Приезжаешь сюда, как преступник. Два года назад мне городские власти предлагали построить здесь гостиницу к Евро-2012. У меня даже в голове такого не было, они предложили. Город я не знаю. Я увидел это место, оно мне понравилось, я говорю: «Могу здесь построить». Два года мы занимались документации, оформляли, они соглашались со всем. Мне не понятно, которые вот здесь сидят: как они отвечают за свои слова? Они мне разрешили, а сейчас думают, что возьмут свои слова обратно. Я думал Украина − нормальная страна, а не банановая республика!

В январе Серендаг взял землю под гостиницу в аренду на 49 лет. Теперь он недоумевает, каким образом он не может вести на ней строительство, если земля уже его.

− Я взял ее в аренду, а теперь они тут что-то решают про землю. Так уже решено! − возмущается бизнесмен.

Представителям родителей он показывает документы на землю, они относятся с пониманием: «Вы тут ни при чем на самом деле. Тут власть виновата...»

Выступая перед собравшимися, секретарь горсовета заявил, что застройщику предоставят другой вариант для строительства и его интересы не пострадают. Бизнесмен пожал на это плечами, и сказал, что поскольку оформление документов на новый участок земли опять займет у него два года, построить гостиницу к Евро-2012 он попросту не успеет.

Как стало известно, на днях комиссия провела первое заседание и все идет к тому, что сквер будет восстановлен и место для строительства гостиницы будет другим.

Новости с «Донбасс Арены»

При строительстве «Донбасс Арены» и окружающей парковой зоны возникла необходимость переноса памятника дончанам-афганцам. Перенос монумента − мера вынужденная и необходимая. Учитывая, что работы в самом разгаре, пресс-служба «Донбасс Арены» решила обратиться к непосредственным участникам процесса, а именно: ветеранам-афганцам, автору скульптурной композиции, властям города.

Так, председатель Союза ветеранов Афганистана Донецка Владимир Дрига сказал, что «дали свое согласие на перенос с одним единственным пожеланием: чтобы на новом месте памятник стал выглядеть еще лучше, чем на старом. Нас заверили, что такое пожелание обязательно будет выполнено».

В свою очередь, автор памятника скульптор Александр Порожнюк уверяет, что «ни в коем случае изменение местонахождения памятника никак не повлияет на смысловую и художественную нагрузку композиции». Он также рассказал, что кроме непосредственно переноса памятника предусматривается и его ремонт. В то же время четко обозначили свою позицию и одобрили перенос донецкие городские власти.

Мы приняли это решение совместно со всеми заинтересованными сторонами, − подчеркнул мэр города Александр Лукъянченко.

Отметим, что скульптурное сооружение переедет всего-то на 200 метров ниже − прямо к расположенному неподалеку монументу «Освободителям Донбасса», создав, таким образом, единый мемориальный комплекс.

СМИ

«Жизнь» (6.05) под рубрикой «Футбольные слухи»  печатает статью «УЕФА «прокатит» четыре украинских города с Евро-2012?», в которой подчеркивается: «В футбольных кругах прошла информация, что глава УЕФА Мишель Платини готовит Украине неприятный сюрприз. По слухам, 4 украинских города напрасно тратят деньги на подготовку к чемпионату Евро-2012».

Газета отмечает, что такая ситуация возможна со ссылкой на данные польской прессы, мол, «УЕФА приняло решение отказать Днепропетровску, Харькову и Донецку. В перечне оставили Киев и Одессу, а перед Львовом поставили вопросительный знак».

Здесь же «Жизнь» размещает комментарий председателя облгосадминстрации Владимира Логвиненко: «Риск в любом деле есть, в том числе и в этом проекте наши риски присутствуют. Но то, что мы сделали за эти годы, и тот опыт, который есть, по моей оценке, − это меньшие риски среди городов-участников. У нас спортивно− тренировочная база уже готова на сегодня. Главная спортивная арена тоже практически готова. В регионе есть две проблемы, по которым существует отставание − это гостиничное направление и аэропорт. Остается открытым вопрос пятизвездочных мест. Это было, есть и будет. Несколько изменили свои требования инспекторы УЕФА к этому вопросу, потому что надо понимать, что если построена гостиница и инвестор зашел со своими средствами, то это не только на период проведения чемпионата, и непонятно, что делать с этим объектом в последующем − будет ли он востребован. То количество пятизвездочных мест, с которым мы уже определились, и инвесторы понимают, что они будут востребованы, то и будет сдано в срок».

 

6.    Житомирська обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою Житомирської області до «Євро-2012», за звітний період не відбулося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період традиційно не зафіксовано.

ЗМІ

Дорогі дороги…

За звітний період у місцевих виданнях публікацій, пов’язаних із наближенням «Євро-2012» не виявлено. Заслуговує на увагу інформація щодо ремонту дорожньої інфраструктури. Як відомо, це та галузь, яка поглинає кошти як Бермудський трикутник, одначе, в умовах кризи, здавалося б, апетити мають бути скромнішими, та де там. За інформацією, яку було надано розголосу на засіданні колегії КРУ в Житомирській області, проведеною ревізією встановлено, що всі без виключення підрозділи ДП «Житомирський облавтодор» у 2006 − 2008 роках значно завищували вартість виконаних робіт. У місцевій пресі вийшли матеріали з гострими заголовками «Житомирський облавтодор завищував вартість ремонтних робіт» і т. п.. Портал «Житомир. інфо», посилаючись на прес − службу КРУ пише наступне:

− …структурными подразделениями ГП «Житомирский облавтодор» в течение 2006 − 2008 годов выполнялись дорожные работы на автомобильных дорогах, которые были оплачены за счет бюджетных средств и средств предприятий и организаций, государственной и коммунальной собственности, на общую сумму 12,0 млн. грн.

Ревизией установлено, что все без исключения структурные подразделения ГП «Житомирский облавтодор» в период, который проверялся, неверно определяли размер общепроизводственных расходов, что привело к завышению стоимости работ на общую сумму 2,3 млн. грн.

Спортивні споруди − коментар посадової особи

За словами начальника управління сім’ї, молоді та спорту ОДА М. Власенко, у подальшому спортивні досягнення області під великим питанням. Передбачається нездатність Житомирщини належним чином забезпечувати підготовку спортсменів з огляду на те, що в останні місяці держава практично перестала фінансувати спортивну галузь. Марія Власенко наголошує на тому, що в Житомирі катастрофічна ситуація з фінансуванням, через що може постати питання про перехід провідних спортсменів до інших регіонів держави, які зможуть забезпечити їм прийнятні умови для тренувань.

На разі більшість спортивних споруд області потребують капітальних чи поточних ремонтів. Щодо центрального стадіону, то ми вже 5 років тільки й говоримо про те, що стадіон потребує ремонту. Однак тими мізерними коштами, що виділяє держава, ми можемо лише підтримати функціональний стан манежу, що знаходиться над головною трибуною − там відремонтовано роздягальні і побілено, підведено опалення. Очільниця управління, за її словами, звернулась до НОКу з проханням посприяти обстеженню західної трибуни, яка перебуває в аварійному стані, а там займаються діти.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Дороги

Будівельні майданчики щодо спорудження транспортних розв’язок в рамках підготовки до ЄВРО-2012 на трасі Київ-Чоп біля Житомира стоять без техніки, роботи не ведуться. Зроблені деякі земляні роботи, вивезений грунт.

Фан-зони

У Житомирі та Бердичеві планують утворити фан-зони для перегляду фіналу Кубку УЄФА. В Житомирі організатором цього заходу є Молодіжний парламент Житомирської області. Планується поставити великий екран на майдані Корольова біля будівлі ОДА та колишнього кінотеатру «Жовтень». У четвер 14 травня на виконкомі міської ради має розглядатись це питання. Інтерес до цих заходів проявила Партія Регіонів, яка планує оплатити частину витрат по організації заходу, в т.ч. і за рахунок Фонду Р. Ахметова.

Футбол

Події:

Продовжується боротьба за Кубок області − приз газети «Житомирщина. За словами керівника обласної футбольної федерації О.Чернявського, право грати в ½ фіналу здобули «Прес» (Радомишль), «Металург» (Малин), СК «Легіон» (Житомир), «Барабаші» (Ємільчинський район).

У розіграші кубку Новоград-Волинського району з футболу в сезоні 2009 року стартувало 18 команд. Фінальний матч вирішено було провести на стадіоні «Авангард». Уболівальників на трибунах зібралося чимало, незважаючи на відсутність анонсів матчу. Перемогу та кубок, встановлений Новоград-Волинською районною організацією ВФСТ «Колос», отримала команда «Моноліт» з наливної станції.

 

7.    Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавали дві місцеві радіостанції «Тиса» та «Версія».

«Тиса» озвучувала новину про те, що Міністерство з надзвичайних ситуацій планує залучити до підготовки проведення Євро-2012 Ізраїль. Планується налагодити співпрацю в економічній, культурній  та ін. сферах. Крім того, планується залучати також ізраїльські інвестиції.

Ще одне повідомлення стосувалося НСК «Олімпійський»: на його реконструкції в рамках підготовки до Євро-2012 вже вдалося зекономили близько 150 млн. грн. Про це повідомив міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко. Крім того, міністр підкреслив, що витрати коштів на реконструкцію стадіону і якість проведених робіт постійно контролюються трьома різними органами, що перевіряють відповідність вартості закуплених будівельних матеріалів.

«Версія» теж подавала за тиждень всього дві новини.

Перша була теж про «Олімпійський» зекономлених близько 150 млн. грн. на його реконструкції. Про це повідомив міністр у справах сім`ї, молоді і спорту Юрій Павленко. Водночас він зауважив, що це не остаточна цифра, оскільки частину видів робіт ще не подано на експертизу. Тому міністр вважає, що остаточна вартість всіх робіт на НСК може бути меншою за визначену попередньо. Остаточну цифру орієнтовно буде названо 20 травня.

Друга стосувалася Мiнiстерства закордонних справ, зокрема, воно планує розширити мережу пунктів пропуску на українсько-польському кордонi напередоднi проведення в Українi фiналу футбольного чемпiонату Євро-2012. Якщо нинi приблизно один пункт пропуску на 90 км, то мета МЗС − щонайменше один пункт пропуску на 20-30 км. Водночас в Українi розраховують, що основне навантаження припаде на аеропорти.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол

ЗМІ

У газеті “Ріо” за 02.05.09 коротенька замітка «Із думкою про Кубок УЄФА» констатує той факт, що донецький «Шахтар» встановив рекорд сезону, залишаючись «сухими» на своєму полі 717 хвилин. У загальному «Динамо» та «Шахтар» зусиль на ігри із «Чорноморцем» та «Харковом» не витрачали, адже на часі − очна зустріч у Кубку УЄФА.

Інший матеріал цього видання «Закарпаття» вперше виводить із Алчевська очко» говорить про гру обласного клубу і «Сталі» з Алчевська. Матч закінчився нічийним результатом 1:1. таким чином, «Закарпаття» вперше за час проведення українського чемпіонату не програє в Алчевську. Усього два клуби зустрічалися 10 разів − 9 разів у першій лізі і один раз − і Вищій лізі.

“Новини Закарпаття” за 02.05.09 у матеріалі «Закарпаття» знову опустилося на сходинку» продовжують цю тему − після матчу зі «Сталлю» закарпатці знову посідають звичну другу сходинку.

Подається коментар генерального директора ФК І.Шіца, де він впевнений, що футболісти мають нарешті усвідомити, що треба припиняти дарувати очки. Перед ними ставиться завдання не тільки вийти до еліти, але й вище − до Прем’єр-ліги.

Інший матеріал «Хто кого?» анонсує матч Динамо» та «Шахтаря».

У виданні «Ужгород» за 02.05.09 можна теж почитати про гру обласного «Закарпаття» та алчевської «Сталі». Матеріал «Брати очки і вдома, і на виїзді» коротенький, подається просто результат матчу, за яким ФК «Закарпаття» опускається на другу сходинку турнірної таблиці. 

Огляд матчів

У суботу, 2 травня, у рамках 26 туру на мукачівському стадіоні «Приладист» відбувся матч між  ФК «Закарпаття» (Ужгород) − ПФК «Олександрія» (Олександрія) 2:1.

Для господарів поля цей матч був ключовим, тому що давав можливість посісти першу сходинку у турнірній таблиці, адже суперник, який переважає ужгородців лише у різниці забитих та пропущених м’ячів столична «Оболонь», поступився в попередньому поєдинку «Динамо-2».

Матч видався дійсно бойовим, було багато моментів. Першими забили гості. Потім на початку  другого тайм господарі зрівняли рахунок у грі, а вже у додані арбітром хвилини з пенальті стараннями Платонова господарі вийшли уперед. Правда, перед цим закарпатці забили ще один м’яч, який рефері не зарахував, пославшись на дії свого помічника, котрий зафіксував положення поза грою у Давидова, якого й близько там не було.

Слід відмітити, що ще до матчу керівництво «Закарпаття» хотіло зняти оператора з віп-ложі і не дати йому можливість знімати з вигідної позиції, мотивуючі свої дії тим, що не було оформлено відповідної заявки з боку клубу. Може це свого роду якась помста, адже в Олександрії через те, що не було внесено офіційно заявку кількох представників, керівників клубу не впустили у віп-ложу і вони змушені були сидіти разом з вболівальниками Олександрії.

Цікавими були події після завершення поєдинку, коли гравці однієї команди накинулися на іншу. Спочатку олександрійці дружньо накинулися на арбітра, але бійці «Беркута» вчасно заблокували їм доступ до київського рефері Володимира Топіки, а потім, знервовані небажаною кінцівкою поєдинку, накинулися на господарів поля.

Особливо проявив себе воротар Козаченко. Кіпер олександрійців, йдучи з поля, навмисно штовхнув у спину віце-президента ФК «Закарпаття» Олега Мукомела. Після цього почала справжня бійка. Спочатку начальник команди ужгородців зчепився з воротарем, далі в справу втрутився і постраждалий віце-президент, на виручку воротарю кинувся головний тренер гостей Ю.Коваль, а далі у справу втрутилися і гравці. Добре, що вчасно зреагував «Беркут». 

На післяматчевій прес-конференції тренер олександрійців Юрій Коваль заявив, що гра була бойовою. Він також зауважив непристойну поведінку тренерської лави господарів поля, які нецензурно висловлювалися на його адресу. Щодо стану поля, то, він переконаний, що Мукачево не готове до таких поєдинків.

Його слова заперечив тренер закарпатців М. Іваниця заперечив. Він відмітив, що ніхто його не ображав і не слід йому судити, де грати «Закарпаттю», а емоції у грі, за словами Іваниці, − це закономірно навіть для великих тренерів.

Одним словом, відбувся такий собі обмін люб’язностями.

Кулуарні розмови

Ужгородський  ФК «Закарпаття» після перемоги над «Олександрією» практично на 80% вирішив своє завдання − попадання у Прем’єр-лігу. Та є одне «але» − їм потрібно потрапити туди не з другого місця, а з першого. Саме таку ціль поставив власник клубу Нестор Шуфрич перед командою. Поки що підопічні Іваниці займають другу сходинку, перед «Закарпаттям» столична «Оболонь», гравці якої лише завдяки кращій різниці пропущених та забитих м’ячів переважають ужгородців.

Наразі на закарпатську команду чекає відповідальний матч на виїзді проти луцької «Волині». За чутками, луцька команда −  ще один з конкурентів «Закарпаття», яка теж змагається за вихід у Прем’єр-лігу. Результат цього двобою може багато чого значити на завершальній стадії першості. Матч пройде 8 травня, у п’ятницю. Закарпатці ще днем раніше, 7 травня клубним автобусом відправилися на цей двобій.

Минулого тижня ужгородський стадіон перевіряв спеціальний інспектор з Федерації футболу України. Видно, що керівництво клубу в разі виходу «Закарпаття» у Прем’єр-лігу розраховує повернутися на «Авангард». Відомо, що до цього часу діє рішення депутатів Ужгородської міськради, які заборонили через борг грати і тренуватися клубу на стадіоні. Мабуть, вже є певні домовленості між керівництвом «Закарпаття» та мерією. А нещодавно відбувалися судові засідання по стадіону за поданням клубу.

Один з керівників клубу розповідає вболівальникам, що в ФК «Закарпаття» все нормально. Гравцям після вильоту з вищої ліги не зменшили зарплатню, а на далекі виїзні матчі літають літаками.

Але чомусь не каже, що клуб не має де тренуватися, у команди нема відновлювального центру, спортивної бази.  Нині спортивною базою є готель «Янтар» у селі Сторожниця, а тренуватися футболісти їздять у Чоп або в Мукачево. Раніше ходили чутки, що Шуфрич пропонував міському голові віддати поля «Авангарду» у довгострокову оренду, однак той не погодився, мабуть, сума, яку пропонував Нестор Іванович, видалася меру Ратушняку замалою.

Обласна ФФУ

9 травня на стадіоні в Мукачеві пройде фінал кубкового двобою між ФК «Поляна» та ФК «Берегвідейк». 

Цікава історія зі створення клубу «Поляна», президентом якого є сільський голова с. Поляна Іван Драгобецький. За чутками, ще до створення «Поляни» він доволі серйозно у фінансовому плані допомагав свалявському «Авангарду». Зокрема, у минулому році він витратив на «Авангард» 35 тисяч євро, але реального впливу на політику в клубі він не мав, саме це й послужило поштовхом на створення власного клубу. До «Поляни» майже у повному складі перейшов і свалявський «Авангард», який перестав існувати.  Саме команда зі Свалявщини є фаворитом у кубковому протистоянні з берегівцями. Але, як казав відомий футбольний метр Лобановський, «Футбол тим і цікавий, що непередбачуваний», то все можливо і цілком ймовірно, що кубок додому повезуть берегівці. Берегівська команда теж цікава, її президентом є колишній нардеп двох скликань від СДПУ(О) Іштван Гайдош, котрий нині очолює міську раду м. Берегова. 

 

8.    Запорізька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Заходів, що пов’язані із Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не зафіксовано.

ЗМІ

Згадок про Євро-2012 у запорізьких ЗМІ минулого тижня не було. 

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК щодня показує іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Запорізький «Металург» здобув домашню перемогу над «Ворсклою» 1:0, і піднявся на 5-й щабель турнірної таблиці. Потрапляння до зони УЄФА − таку мету оголошувало керівництво клубу перед чемпіонатом − залишається реальним. Все залежить від чотирьох ігор, що залишилися до кінця чемпіонату. Гру з «Ворсклою» зіпсував неприємний епізод: на поле після фінального свистку вибіг вболівальник, аби показати непристойні жести вболівальникам полтавчан. Його впіймали і вилучили з ігрового майданчика. 

Кулуари

Один з власників ФК «Металург», Артур Абдінов 8 травня відсвяткував 50-річний ювілей. З цієї нагоди іменинник запросив виступити не тільки естрадних співаків, але послухав і серйозну музику. Він влаштував в обласній філармонії концерт артистів Большого театру з Москви. Запросив на цей захід кращих представників запорізького бомонду. Окрім ВІП-персон, московську оперу слухали і соціально незахищені, але професійно зацікавлені люди: Абдінов потурбувався, аби запрошення дісталися вчителям місцевих музичних шкіл. 

ЗМІ

«Металург» входить до зони УЄФА» − цей заголовок тижневика «Индустриальное Запорожье − Панорама» від 07.05.09р. характеризує основний зміст футбольної тематики у запорізьких ЗМІ минулого тижня. Журналісти тішилися підйомом команди по щаблях турнірної таблиці.  Іншої футбольної тематики практично не було. Хіба що тижневик «Субота+» від 07.05.09р. продовжив інформувати читачів про місцевий футбол районного рівня. Там також вирує життя. Зокрема, у Приморському районі пройшли змагання з міні-футболу серед команд сільрад: турнір відбувався на штучному газоні села Інзовка. У райцентрі Веселе зіграли турнір серед школярів пам’яті земляка − героя війни. А у райцентрі Гуляйполе провели півфінали Кубка району.

 

9.    Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

За даними Державного комітету статистики, за підсумками 1-го кварталу 2009 року Івано-Франківська область зайняла у загальнодержавній комплексній оцінці соціально-економічного розвитку регіонів України 1 місце серед 27 областей і міст України. Так високо регіон піднявся вперше в історії. Такий результат подає надії на зменшення впливу фінансово-економічної кризи в регіоні.

9 травня відбулась прес-конференція перед футбольним матчем між футбольним клубом зірок української естради «Маестро» та місцевим ФК «Ратуша». Зокрема говорилося і про популяризацію такими заходами футболу та спорту, згадувалося і про Євро-2012. Учасники прес-конференції зазначали, що футбол в Україні люблять і чемпіонат Європи 2012 року обов’язково відбудеться в Україні.

В рамках підготовки до відзначення Дня міста Івано-Франківська та Дня Перемоги у звітній період повним ходом йшли роботи з поточного ремонту вулиць. Закінчено ямковий ремонт на наступних вулицях: Республіканській, Кармелюка, Чорновола, Береговій, Пулюя, Трускавецькій, Українських Декабристів, Хриплинській, Курінного Чорноти, Деповській, Миру, Івана Павла II, Мазепи, Гординського, Тичини, Бельведерській, а також дороги до Дем’янового Лазу, в селах Микитині та Угорники. Підприємством «Міськсвітло» усунено пошкодження освітлення по вул. Юності, Франка, Незалежності, Мельника, с. Микитинці та с. Угорники; виготовлено 9 опор в парку В. Інтернаціоналістів; проведено монтаж повітряних ліній в сквері Молодіжний.

ЗМІ

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на rbc.ua повідомила про те, що наглядова рада УЄФА висловила своє задоволення підготовкою інфраструктури до проведення Євро-2012 у всіх шести містах України, де повинні відбутися футбольні матчі. Така думка була висловлена 8 травня на засіданні Наглядової ради УЄФА в Швейцарії за участю віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника, президента Федерації футболу України Григорія Суркіса, директора Євро-2012 в Україні Маркіяна Лубківського і директора Координаційного бюро з підготовки України до Чемпіонату Європи з футболу 2012 р. Іллі Шевляка. Назвати міста в Україні і Польщі, які прийматимуть матчі Євро-2012, виконком УЄФА планує 12-13 травня на своєму засіданні в Бухаресті.

Зовнішня реклама

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області у звітній період найрезонанснішою подією стало очікування матчу між бурштинським «Енергетиком» та івано-франківським «Прикарпаттям». Передмову до матчу надрукували газети «Репортер», «Галицький кореспондент» та «Західний кур’єр».

7 травня 2009 року на центральному міському стадіоні «Рух» відбувся фінальний матч кубку міста з футболу серед аматорських команд присвячений 347-й річниці з дня заснування м. Івано-Франківська. У фіналі зустрічатися команди сіл Угорники та Микитинці Івано-Франківської міськради. Перемогу з рахунком 1:0 здобула команда Угорників та стала володарем кубку міста з футболу 2009 року.

 

10.    Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня Євро-2012 ніде в обласних ЗМІ не згадувалось.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

26-й тур першолігівська «Олександрія» провела на виїзді у Мукачевому, де зазнала поразки від ужгородського «Закарпаття». Незважаючи на цю прикрість, головний тренер олександрійців Юрій Коваль назвав гру бойовою і досить вдалою для його команди. Нині ПФК «Олександрія» посідає сьому сходинку турнірної таблиці, відстаючи від лідера − київської «Оболоні» на 12 очок. Саме з киянами і проведуть олександрійці матч наступного туру.

2 травня кіровоградська «Зірка» на виїзді зазнала поразки від ФК «Суми». Напевне після цього поєдинку футболісти і тренери «Зірки» знаходилися у стані справжнього шоку. Важко назвати логічною поразку від суперника, який не володів ініціативою і був змушений відбиватися 80 хвилин матчу. Тепер нашу команду від лідера групи «Б» другої ліги футбольного клубу «Полтава» віддаляє 5 очок. 

Турніри. Першості. Кубки

Завершився обласний фінал футбольних змагань, що проходять в рамках всеукраїнського турніру на призи клубу «Шкіряний м’яч». 1-3 травня в Олександрії п’ять команд футболістів 1996 року народження визначали кращу, яка буде представляти нашу область на загальноукраїнській арені. Це право завоювала команда олександрійського колегіуму «Аметист».

ЗМІ

Вже стає недоброю традицією, що поряд з традиційним оглядом футбольних подій минулого тижня кіровоградські ЗМІ змушені звертати увагу на якість суддівства у матчах з участю наших земляків. «Спортревю» (07.05.09) у звіті про матч ФК «Суми»-»Зірка»: «… И тут в бой вступил арбитр встречи Александр Москаленко, который стал «придумывать» штрафные удары у ворот подопечных Игоря Жабченко. Вначале он поставил достаточно спорный пенальти, реализованный Евгением Сайко на 83-й минуте. Но вершина творчества судьи была достигнута на второй компенсированной минуте, когда он поставил очередную «точку» в наши ворота. Возмущению футболистов «Звезды» не было предела. Таким образом, мы проиграли второй подряд выездной матч, когда представитель футбольной Фемиды явно отдавал предпочтение конкурентам…».

А наступна цитата вже з розповіді про виїзну зустріч ПФК «Олександрія» з «Закарпаттям». «Спортревю» (07.05.09): «… Складывается такое впечатление, что на профессиональные футбольные клубы Кировоградщины  обрушился какой-то судейский рок. Дважды подряд в выездных поединках арбитры в компенсированное время придумывали пенальти в ворота «Звезды», и вот теперь пострадали игроки ПФК «Александрия». Понятно, что «Закарпатье» рвется в премьер-лигу, но добывать победы таким способом, по меньшей мере, не по-спортивному…».

 

11.    Луганська обл.

 

Євро 2012

Упоминаний о «Евро-2012» на улицах города и в СМИ нет. Мероприятия к «Евро» (работы по реконструкции аэропорта) пока еще не начались.

Футбол

Чемпионаты, турниры, кубки

В течение года в Попасной на стадионе «Локомотив» велись ремонтные работы. Спортивная арена открылась 9-го мая, на ней в розыгрыше Кубка Луганской области встретились ФК «Попасная» и северодонецкий «Химик». До сих пор соперники шли с равным количеством очков и от результата зависело, кто в группе «А» выйдет на второе место (после «Лисичанска-Пролетария») и попадет в полуфинал. В этой встрече с минимальным счетом победили хозяева стадиона. В группе «Б» лидирующую позицию занимают «Краснодонуголь» и «Металлург-НПВК»). В Кубке Луганска стартовало восемнадцать команд, которые были разбиты на шесть групп. В финал вышли «Телеком» и «Диадора».

В Красном Луче к постоянному участнику областных соревнований «Шахтеру» добавилась команда под названием «Донбассантрацит», образованная одноименным государственным предприятием «Донбассантрацит». Интересно, что новая команда играла в полуфинале Кубка региональной лиги с земляками − «Шахтером». Неизвестно, удалось бы новичкам так далеко пробиться в борьбе за этот трофей, если бы не прекращение финансирования футболистов ОАО «Краснодонуголь», выбывших по этой причине из розыгрыша. Таким образом, новоиспеченная команда смогла без игры попасть в полуфинал и там выиграть у опытного «Шахтера», правда только по пенальти. Председатель краснолучской городской федерации футбола Леонид Глуховский говорит, что в чемпионате области от их города могли бы играть не две каманды, а 3-4 коллектива, причем вполне конкурентноспособных. Но этому, естественно, мешает недостаток финансирования.

В Славяносербске завершился розыгрыш Кубка памяти братьев Гришковых, в котором победил «Синтез» из поселка Фрунзе.

В Станично-Луганском закончился розыгрыш Кубка района, в финале «Станичник» победил традиционного соперника «Садвинсервис», причем с разгромным счетом 5:0. В Красном Луче стал известен победитель Кубка города, посвященного Дню победы. По пенальти команда «Химик» из города Петровское победила футболистов «ЦОФ Нагольчанской».

Юные футболисты из Луганска попали в число финалистов Всеукраинских игр «Кожаного мяча», в эту же компанию попала и команда из Свердловского района. Но свердловчанам просто повезло − они попали на замену футболистам Лутугинского района, снявшимся с соревнований. А в Луганске завершился первый этап чемпионата города на призы клуба «Кожаный мяч» среди общеобразовательных школ и лицеев.

Луганский областной центр «Спорт для всех» совместно с ассоциацией молодежи холдинговой компании «Лугансктепловоз» провели футбольный турнир среди общественных организаций и производственных коллективов. Победителем стала команда ассоциации молодежи.

Кулуары

По слухам, продажа основной команды Луганска «Зари» все-таки состоялась. Новый ее хозяин − крупная телекоммуникационная компания, зарегистрированная почему-то в столице Кипра Никозии. Кажется, наконец, появился  шанс, что команда с такими давними футбольными традициями не исчезнет.

Спортивная инфраструктура

Прекрасный пример отношения к спортивной инфраструктуре показан в городе Рубежное. Год назад коммунальный стадион передали Рубежанскому профессиональному химико-технологическому лицею. На первый взгляд, на его реконструкцию нужны были годы, но энтузиазм, проявленный на многочисленных субботниках, позволил привести в порядок спортивное сооружение и уже он принял первых спортсменов. На нем не только проводятся занятия физкультурой учащихся лицея, но и  соревнования «Кожаный мяч», заводские спартакиады, областные соревнования по футболу афганцев.

СМИ

Газеты «Ракурс» и «Вечерний Луганск» посвятили материала достойному проигрышу «Зари» киевскому «Динамо». А вот следующий матч «Заря» проиграла команде ФК «Львов», причем при совершенно вялой игре. Трудно объяснить такое поведение (или состояние) футболистов, чем-то другим, кроме неопределенного финансового положения. А вот алчевская «Сталь» выиграла у «Десны» 2:0.

 

12.    Львівська обл.

 

Євро-2012

Протягом минулого тижня у Львові фактично не відбувалося подій, присвячених Євро-2012, тому й інформації було обмаль. Всі у Львові в очікуванні 13 травня, коли УЄФА оголосить міста, що прийматимуть матчі Євро-2012. З цього приводу чуток практично ні в кулуарах, ні в ЗМІ не було, якщо не брати до уваги інформації, що практично усі місцеві ЗМІ передрукували з польської «Газети Виборчої», і яка для Львова в принципі є позитивною. Так ось, згідно цієї інформації польської преси, Євро-2012 прийматимуть по 5 міст від України та Польщі. Львів потрапив до цього гіпотетичного переліку, оскільки знаходиться у безпосередній близькості до кордону з Євросоюзом. Від України до цього переліку не потрапив Харків. До речі, майже всі львівські мас-медіа також передрукували інформацію про те, що до Швейцарії представляти підготовку України до Євро-2012 поїхали віце-прем’єр-міністр Іван Васюник та президент Федерації футболу України Григорій Суркіс.

Тим часом львівські школярі за підтримки Львівської міськради, а саме Департаменту Євро-2012, провели чергову акцію на підтримку чемпіонату Європи саме у Львові. Близько 300 школярів своїми фігурами утворили слово «Євро». Як зазначив у коментарі ЗМІ начальник управління сім’ї, молоді та спорту Львівської міської ради Юрій Наконечний, така акція проводиться вдруге і вона є фартовою: два роки тому подібний флеш-моб провели напередодні визначення України, як господаря разом з Польщею Євро-2012. Кожній школі, яка брала участь у цій акції, спонсори роздали по три м’ячі. Зазначимо, що спонсорами даного флеш-мобу були Європейська партія та ПОРА.

Жодних новин з будівництва нового стадіону у Львові не поступило − вочевидь там все йде за графіком. Натомість надійшли новини про реконструкцію іншого стадіону до Євро-2012 − арени «Скіф», що знаходиться на балансі Львівського державного університету фізичної культури. Проект реконструкції стадіону «Скіф» пройшов заключну експертизу стадії «Робочий проект». І вже 14 травня розпочнуться реконструкційні роботи. Ця арена розглядається у Львові як тренувальна база для команд-учасниць фінальної частини Євро-2012. На стадіоні уже проведені земельні роботи, а також знесено трибуни. Усі роботи на стадіоні «Скіф» фінансуються з державного бюджету. Скільки на це буде потрачено коштів, і коли завершиться реконструкція наразі не повідомляється.

А тим часом, як повідомила прес-служба міністерства транспорту і зв’язку, міністерство  звернулося до провідних будівельних компаній, а також до посольств країн Європи, Азії та Близького Сходу в Україні з проханням поінформувати та запросити зацікавлені компанії з цих країн взяти участь у презентації проектів з розбудови ДП «Міжнародний аеропорт Львів», яка відбудеться 18 травня 2009 року у Львові. Відповідні листи підписав міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський. Нагадаємо, що Вінський близько місяця тому під час відкриття робіт з реконструкції аеродрому заявив, що хотів би, аби львівським терміналом зайнялася якась велика іноземна компанія. 

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львова до Євро-2012 минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Значно покращилися шанси ФК «Львів» на збереження прописки в елітному дивізіоні. Це сталося після того, як у минулу суботу команда перемогла на виїзді свого прямого конкурента за виживання ФК «Харків». За львів’ян забивали Мандзюк, Худзік та Борис Баранець. Варто зазначити, що тепер «городяни» знаходяться на 14-му місці, і випереджають свого найближчого переслідувача маріупольський «Іллічівець» на 5 очок.

Натомість «Карпати» знову засмутили своїх вболівальників. При непоганій грі команда поступилися сімферопольській «Таврії» з рахунком 0:1. Та ще й до того ж вилучили капітана «зелено-білих» Василя Кобіна.

Інші футбольні новини

Минулого тижня відбулося урочисте відкриття дитячо-юнацької академії футболу. Варто зазначити, що сама академія функціонувала ще з кінця минулого року, проте відкриття вирішили зробити саме зараз. Це спільний проект ФК «Карпати» та Львівського державного училища фізичної культури. Ці дві організації підписали угоду про співпрацю ще минулого року. Таким чином «Карпати» фактично вкладають кошти у державну структуру. За це час львівський клуб побудував поле зі штучним покриттям останнього покоління, а також відремонтував та привів до ладу роздягальні. Училище віддало весь 4-й поверх свого гуртожитку для відділення футболу, і «Карпати» за свій кошт зробили там ремонт. Тепер у гуртожитку можуть одночасно і в хороших умовах проживати 85 юних футболіста. Зазначимо, що участь у відкритті серед інших взяв голова Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо.

Тим часом на прес-конференції голова Львівської облради Мирослав Сеник повідомив, що на початку червня він винесе на сесію питання про створення ТзОВ «Народна команда «Карпати». Це відбудеться в межах виконання умов меморандуму, підписаного між Сеником, губернатором Львівщини Миколою Кмітем, мером Львова Андрієм Садовим та почесним президентом ФК «Карпати» Петром Димінським. Коли ж це питання винесуть на сесію Львівської міськради − наразі невідомо.

 

13.    Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

І лише місцеві газети розміщували рекламну акцію «Імексбанку» − «Євро − 2012», де зазначено про ставки строкових вкладів і про те, що «квитки до чемпіонату Європи, стабільний прибуток та комфортний відпочинок дарує АКБ «Імексбанк»« (газета «Наш город», 06.05.09, «Новая Николаевская газета», 06.05.09).

В ЗМІ області. Преса

Євро 2012

На тижні, що оглядається, регіональні ЗМІ продовжували коментувати робочу поїздку до Миколаєва керівника Мінтрансу України Йосипа Вінського, який у своїх заявах торкався і теми підготовки до Європейського чемпіонату 2012.

Одні видання продовжували активно висвітлювати доручення міністра щодо реалізації інвестиційного проекту «Будівництво мостового переходу через річку Південний Буг» («Скиф», 06.05.09, «Вестник Прибужья», 07.05.09), інші винесли у заголовок слова пана Вінського «…Я готов стать толкачом строительства моста…», подавали коментарі й про те, що «Визит Винского — это неудачная пиар-акция» («Новая Николаевская газета», 06.05.09, «Причерноморье», 06.05.09).

Радіо. Телебачення.

Традиційно в ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії про останні події, пов’язанні з підготовкою до Євро-2012, розповідалося у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 10.05.09).

Не забували місцеві телевізійники протягом тижня двічі на день транслювати відеоролики про Євро − 2012, у яких йдеться про те, що «Крок у Європу зроблено футбольним бутсом», «Шлях до Євро − 2012 − крок у Європу».

Футбол

ЗМІ про футбол

МФК «Миколаїв». Друга ліга

9 травня МФК «Миколаїв» у виїзному матчі зіграв у нічию 0:0 з черкаським «Дніпром».

Розповідаючи про перипетії цієї гри, місцеві журналісти також повідомили, що «накануне матча в Черкассах состоялась акция футбольных болельщиков в поддержку «Днепра», так как команда в связи с тяжелым финансовым положением собирается сниматься с чемпионата. Власти города и области содержать клуб за счет своих бюджетов не могут, так как он является частной структурой.

Участники акции направили письма губернатору Черкасской области, президенту федерации футбола Украины Григорию Суркису и президенту УЕФА Мишелю Платини, в которых просят оказать помощь любимой команде» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 10.05.09).

Розповсюдили регіональні видання повідомлення прес-служби МФК «Миколаїв» про рішення керівництва клубу й тренерського складу команди, у якому наголошується, що після п’яти матчів, зіграних у другому колі чемпіонату України, зроблено висновки: відраховано семеро гравців.

«Тренерский состав и руководители клуба пришли к единодушному мнению, что некоторые игроки не соответствуют уровню и требованиям. Таким образом, из двадцати шести заявленных футболистов в обойме команды остались девятнадцать, что является достаточным для выступления в оставшихся матчах нынешнего чемпионата. Селекционная работа продолжается, будем внимательно наблюдать за способными исполнителями» («Николаевские новости», 05.05.09, «Діалогінформ, 06.05.09»).

Особливу увагу тренери звертають на вихованців миколаївського футболу.

Так, наприклад, до тренувань команди вже приступив Володимир Мальований, який виступав за МФК «Миколаїв-2».

«Вице-президент МФК «Николаев» по спортивной работе Леонид Николаенко сообщил, что в команду мастеров переходит Артем Жоров, игрок «Торпедо» (Николаев). Планируется, что с ним будет подписан контракт» («Николаевские новости», 05.05.09).

Чемпіонат області

Після двотижневої перерви відновили ігри чемпіонату Миколаївської області серед команд першої групи.

Не довелося нудьгувати вболівальникам ФК «Казанка», який приймав на своєму полі «Автолокомотив» з Південноукраїнська.

«Местная команда порадовала яркой победой, забив в ворота южноукраинцев по два гола в каждом тайме. Дебютант первой группы «Казанка» уже после второго тура возглавила турнирную таблицу» («Николаевские новости», 05.05.09).

Турніри

10 травня Федерація футболу міста Миколаєва на відзначення Дня Перемоги організувала й провела дитячий турнір.

У ньому взяло участь шість команд. Це хлопці 1996-1997 років народження.

Переможцем турніру стала команда СДЮШОР «Миколаїв» (тренер − Євген Деревяга). Призерами стали також дві команди «Торпедо» (Миколаїв), їх тренує Ара Абрамян.

Дню Перемоги присвячено і старт чемпіонату міста серед ветеранів з міні-футболу.

За повідомленнями місцевих ЗМІ наприкінці квітня на Центральному міському стадіоні відбувся незвичайний футбольний матч, серед ініціаторів якого виступив і заслужений тренер України Іван Балан.

На майданчику зі штучним покриттям зіграли дві команди, до яких увійшли авторитетні миколаївські гравці і тренери. Матч проводився на згадку про земляка − прекрасного гравця й тренера, чудову людину Олександра Патрашка, якого немає з нами ось уже п'ять років.

Учасники турніру висловилися за те, що «хорошо бы возродить традицию проведения мемориалов выдающихся личностей нашего футбола − на уровне детско-юношеского футбола. Кумиров придумывать ведь не нужно − они есть, и мы ими гордимся. А еще хочется, чтобы не забывали о живых. О тех, кому так нужна наша поддержка и внимание» («Николаевские новости», 05.05.09).

Інші теми

У ці травневі дні не забували у Миколаєві про учасників війни.

У Миколаївській області нині проживає понад 40 колишніх спортсменів-ветеранів Великої Вітчизняної, серед яких є і футболісти.

Миколаївська обласна державна адміністрація провела зустріч з ветеранами, на якій заступник голови облдержадміністрації Володимир Луста поздоровив зі святом тих, хто після перемог на фронтах кував спортивні перемоги.

«Владимир Луста также сообщил, что на недавнем заседании исполкома НОК Украины было принято решение о введении в практику новой награды «Почетного знака за преданность олимпийскому спорту».

Первым у нас ее получил легендарный николаевский спортивный журналист Борис Аров, который на днях отпраздновал свое 90-летие» («Вечерний Николаев». 09.05.09).

За сім десятків років у журналістиці перу майстра належать тисячі нарисів, репортажів, інтерв'ю й, звичайно ж, значна кількість яких на спортивну тематику.

Борис Аров працював на Олімпійських іграх у Москві, чемпіонатах світу з хокею у Фінляндії й Чехословаччині, інших великих міжнародних змаганнях.

«Но с особой теплотой журналист вспоминает еще одну свою «спортивную» командировку − в 1969 году в Москву на полуфинал кубка СССР по футболу между грозным «Торпедо» и николаевским «Судостроителем». Тогда корабелы сенсационно победили Стрельцова и компанию со счетом  2:1» («Николаевские новости», 05.05.09, «Южная правда», 06.05.09).

 

14.    Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

В пятницу, 8 мая украинская делегация под руководством вице-премьера Ивана Васюника сдавала последний «экзамен» УЕФА в швейцарсокм Ньоне. Васюник, как правительственный куратор, а также  Президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис отчитались перед УЕФА о последних результатах подготовки городов-претендентов после визита в Украину Мишеля Платини. По словам заместителя директора Департамента городского совета по подготовке и проведению ЕВРО-2012 в Одессе Марата Якупова от нашего города был подан окончательный пакет документов, подтверждающих техническую возможность одесского порта принять океанские круизные лайнеры, которые должны будут выполнять роль фешенебельных гостиниц на время проведения матчей чемпионата Европы.

А в целом прошедшая неделя была ознаменована последним выплеском PR-а. Причем, практически все материалы, размещенные как в печатных, так и в электронных СМИ были наполнены просто таки чудовищным негативом, направленным против Одессы, как города претендента. Многие из этих статей меня, как живущего в Одессе человека просто возмущают. Уже дошло до того, что пишут об отсутствии в Одессе гостиниц, дорог, а о стадионе говорят, что его нет (старого стадиона действительно уже нет) и, скорее всего, не будет вообще…Хочется спросить у таких горе-писак: «Вы сами хоть бывали в Одессе? И если да, то когда в последний раз?». Такой черный PR по отношению к нашему городу напоминает предсмертные судороги конкурентов, которые стараются в последний раз укусить…Эксперты УЕФА, конечно же, проводят мониторинг СМИ, однако не публикации в прессе будут играть решающую роль при определении городов, которые примут у себя ЕВРО-2012. Главным будет, все-таки, фактическая готовность претендентов на данный момент, а также программа конструктивных действий на оставшееся до старта чемпионата Европы время.

ФУТБОЛ

Премьер лига

Арбитры Одесщины в 27 туре Премьер лиги

В прошедшем 27-м туре Премьер лиги было задействовано трое рефери из Одесщины. Причем, все они выполняли разные роли − главного арбитра, ассистента и резервного судьи. Александр Дердо из Ильичевска получил назначение главным арбитром на матч «Металлист» (Харьков) − «Металлург» (Донецк). Еще двое представителей футбольной Фемиды − Игорь Быцкало и Евгений Абросимов работали в Мариуполе, где встретились местный «Ильичевец» и криворожский «Кривбасс». Первый из них выполнял функции ассистента, а второй, Абросимов − резервного арбитра.

Двухматчевая дисквалификация Виктора Мельника

Шла 30-я минута матча 26-го тура чемпионата Премьер лиги нынешнего сезона «Черноморец» − «Ильичевец» (Мариуполь), когда в ничего не предвещавшем игровом эпизоде на газон упал защитник гостей Игорь Коротецкий. За мгновенье до этого в борьбе за мяч полузащитник «моряков» Виктор Мельник ударил его локтем в область головы, нанеся травму. Игрок одесской команды тут же увидел перед собой красную карточку, а мариуполец оказался в руках клубных врачей, после чего продолжил игру с перебинтованной головой.

Естественно, поступок футбольного хулигана Виктора Мельника не остался без внимания Дисциплинарного комитета украинской Премьер лиги. На состоявшемся заседании было принято решение отстранить грубияна от участия в соревнованиях на два матча, что соответствует нормам Дисциплинарных правил Федерации футбола Украины.

Таким образом, Виктор Мельник не сможет помочь своей команде в матчах с «Днепром» в Днепропетровске (9 мая) и дома с харьковским «Металлистом» (16 мая).

Крупное гостевое поражение «Черноморца»

Одесский «Черноморец» продолжает чередовать домашние победы с поражениями на выезде. В субботу, 9 мая «моряки» в рамках 27-го тура встречались с «Днепром» в Днепропетровске и уступили с крупным счетом 1:4. Исход поединка не вызывал сомнения уже в начале второго тайма, когда табло «Днепр-Арены» показывало 3:0 в пользу хозяев.

Счет в матче был открыт довольно быстро. На 8-й минуте узбекский легионер Виталий Денисов после передачи с левого фланга отправил мяч в ворота гостей. На 22-й счет удвоился: Сергей Назаренко реализовал одиннадцатиметровый, назначенный за нарушение правил против Максима Калиниченко. А на 50-й точный удар Алексея Белика довел счет до крупного.

Одесситы сумели забить гол престижа, автором которого стал Анатолий Диденко на 73-й минуте. Однако на большее они оказались не способны. А точку в матче поставил Андрей Воробей. В итоге 4:1 в пользу «Днепра».

Состав одесской команды в этом матче был таким: Ширяев, Шандрук, Левига (Политыло, 70), Нудный, Белецкий (капитан), Луценко (Балашов, 46), Яценко, Диденко, Ващук (Владов, 89), Ребенок, Д. Гришко.

Первая лига

«Днестр» готовится к матчу с ахтырским «Нефтянником-Укрнефть»

Возобновивший работу в четверг после трех выходных овидиопольский «Днестр» проводит тренировки в одноразовом режиме. Команда Андрея Пархоменко занимается на домашней арене − стадионе в Овидиополе, где из-за пропуска тура ввиду снятия соперника − «Княжи» из Счастливого ближайший матч пройдет лишь 19 мая (с одним из лидеров − ужгородским «Закарпатьем»). А пока днестровцы ведут подготовку к выездному поединку с ахтырским «Нефтяником-Укрнефтью», который состоится в четверг, 14-го числа.

А тем временем клубный лазарет покинул защитник Игорь Буряк, находившийся вне игры две с половиной недели после травмы задней поверхности бедра, полученной в дебюте матча 24-го тура с ПФК «Севастополь».

Вторая лига

«Бастион» не смог переиграть «Нафком»

В субботу, 9 мая ильичевский «Бастион» провел очередной матч чемпионата страны среди команд второй лиги (группа «А»). В поединке 28-го тура соперником команды Александра Краснянского был «Нафком» из Броваров. Матч завершился результативной ничьей 1:1.. Голы были забиты в каждом из таймов. Сначала на 33-й минуте отличился броварчанин Андрей Пилявский, а на 65-й ильичевец Саид Белмохтар восстановил равновесие.

МИНИ-ФУТБОЛ.

Высшая лига

«Маррион» выдал рекордный матч

«Енакиевец» (Енакиево) − «Маррион» (Одесса) − 11:5

«Енакиевец»: Рябцев (Власенко, 30) − Чуднов, Нестерук, Краевский, Замятин − Хурсов, Ткачук, Рудаков, Крупин.

«Маррион»: Цыбенко − Степанов, Корецкий, Шамотий, Шерстнев − Лужанский, Вершинин, Гавриленко.

Арбитры: Дребужан (Мукачево), Якимишин (Львов).

Голы: Хурсов (3,39), Крупин (12), Краевский (17), Чуднов (18,21,24), Нестерук (26,35), Ткачук (32), Рудаков (37) − Шамотий (3,24,30), Вершинин (31,40).

Матчем с «Маррионом» «Енакиевец» начинал последний этап в борьбе за бронзовые медали. Как прогнозировали и предупреждали специалисты, одесситы могли преподнести неприятный сюрприз команде Юрия Кобзаря. И надо сказать, что игроки «Марриона» заставили поволноваться поклонников енакиевского клуба. Правда, длилось волнение недолго.

Пропустив на 3-й минуте гол после удара Шамотия, «Енакиевец» спустя несколько секунд восстановил равновесие. После быстрого обмена голами игра на несколько минут приобрела сумбурный характер. Мячом владели и та, и другая команды, но острые моменты у ворот соперника создавать удавалось редко. На 9-й минуте отличный шанс вывести команду вперед был у Краевского, но Игорь, перекидывая мяч через Цыбенко, пробил неточно. Через две минуты Рудаков, находясь один перед пустыми воротами, с двух метров ударил выше.

На 12-й минуте енакиевцы вышли вперед − Цыбенко не смог справиться с мощным ударом Крупина с пяти метров. Следующие пять минут снова оказались безголевыми. Но скучать зрителям не приходилось. Чего только стоит момент в исполнении Ткачука, после удара которого мяч угодил в перекладину. Старался также одессит Вершинин: за две минуты Александр нанес три удара по воротам. С двумя выстрелами Рябцев справился, а третий удар был неточным.

На 17-й минуте Чуднов пробил по воротам. С его ударом Цыбенко справился, но мяч отскочил прямо на ногу Краевскому, которому уже никто не мешал. Через минуту уже Чуднов забил свой гол. После прострела Замятина Вячеслав в борьбе с защитником протолкнул мяч в сетку.

После перерыва Чуднов забил аналогичный мяч, так же в борьбе с защитником точно пробив в дальний угол. Сразу же после пропущенного мяча тренер «Марриона» берет тайм-аут и после минутного перерыва одесситы стали играть впятером. Этот шаг Игоря Калинина придал особый почерк игре, и голы посыпались как из рога изобилия. Правда, в ворота «Марриона» забивали чаще.

На 24-й минуте Чуднов перехватил мяч и метров с тринадцати точно пробил по пустым воротам. Очередной пропущенный гол не смутил одесситов, и они продолжали играть впятером. И игра без вратаря на 24-й минуте принесла им результат. Шамотий с трех метров замкнул прострел. Но после забитого мяча «Маррион» снова пропустил. На этот раз Нестерук в центре поля получил передачу, обыграл защитника и пробил по воротам, которые снова были пустыми.

На 31-й минуте одесситы Шамотий и Вершинин отличились по одному точному удару. Счет стал 7:4 и, казалось, сейчас «Маррион» на кураже сможет навязать свою игру, и будет пытаться сравнять счет. Но ошибки одесситов в атаке дали енакиевцам возможности организовывать свои контратаки и бить по пустым воротам. Хозяева еще четыре раза смогли огорчить «Маррион». Отличались Ткачук, Нестерук, Рудаков и Хурсов. Интересно то, что на 38-й минуте вместо голкипера пятым полевым вышел Замятин и три минуты команды играли без голкиперов. На 40-й минуте одесситам удалось забить 5-й мяч и тем самым поставить точку в матче, который стал рекордным в сезоне по результативности.

Бизнес лига

Кубок Бизнес-лиги у «Глобуса»!

В финальном матче «Глобус» уверенно переиграл «Нику».

«Глобус» − «Ника» − 5:2 (2:0)

Судьи: Рудик, Димитров.

Судья-Хронометрист: Карнаушенко.

«Глобус»: Малиновский, Лоскутов, Копко, Колейчук, Пюро, Заверюхин, Марталога, Можеренков, Кушнир, Дивидченко.

«Ника»: Дюбо, Васильев, Третьяк, Кикадзе, Тарасенко, Азерлян, Микая, Максименюк, Уваров, Богатенко, Тихонов, Волчанов, Отченаш.

Голы: 1:0 Пюро, 7, 2:0 Пюро, 8, 3:0 Марталога, 33, 3:1 Отченаш, 37, 4:1 Лоскутов, 42, 4:2 Третьяк, 48, 5:2 Кушнир, 50.

Попадание в финал «Глобуса» можно было прогнозировать. Команда на хорошем уровне провела сезон Бизнес-лиги, финишировав на четвертом месте. А вот «Ника» в розыгрыше кубка преподнесла сюрприз всем болельщикам. Еще на групповой стадии подопечные Азерляна обыграли чемпиона лиги «Промрынок 7-й км», а в полуфинале оставила не у дел еще одного фаворита − «Элефант».

Начало игры было неспешным. Команды подолгу разыгрывали мяч в центре площадки, стараясь играть наверняка. До гола некоторым преимуществом владела «Ника». Однако, более мощный по составу «Глобус», знал что делать. На 7-ой минуте Копко совершил индивидуальный проход через центр и отдал на находящегося в зоне Пюро. Тот принял мяч и неотразимо пробил − 1:0. Не успела «Ника» опомниться, как Пюро оформил дубль. На этот раз он замкнул прострел Лоскутова с левого фланга атаки − 2:0. Сделав дело, игроки «Глобуса» снова отдали инициативу сопернику,  сосредоточившись на обороне своих ворот. «Ника» неплохо комбинировала, но пробиться к владениям Малиновского никак не получалось. На 14-ой минуте очередная атака подопечных Азерляна могла завершиться голом, но Богатенко с 4 метров ударил выше ворот после прострела Тарасенко. Мог наказать соперника за расточительность Пюро, но и сам сплоховал, получив передачу от Лоскутова и пробив мимо ворот метров с трех.

До перерыва обе команды создали еще несколько острых моментов, однако счет на табло так и не изменился.

Во втором тайме игра оживилась, причем преимуществом теперь уже владел «Глобус». Дважды опасно пробивал Копко, но вратарь «Ники» справился с его ударами. Следом Марталога должен был замыкать прострел своего партнера, но кипер «Ники» опередил его и завладел мячом. А на 33-ей минуте Богдан таки отличился. Отобрав мяч у соперника, он обыгрался пасом с партнером и, получив от того обратную передачу, точно пробил в левую «девятку» − 3:0. Казалось бы, что дело сделано, но «Ника» не хотела сдаваться. На 37-ой минуте их упорство было вознаграждено. Отченаш четко реализовал свой шанс, послав круглого за спину Малиновскому, после передачи Третьяка справа − 3:1. У «Ники» появилась надежда спасти игру, однако удаление Отченаша на 42-ой минуте привело еще к одному голу в ворота Дюбо. Это Лоскутов «снял паутину» с правой «девятки» ударом с шести метров − 4:1. Однако и такой ход событий не заставил «Нику» сдаться. С двойным упорством они шли вперед, но четкая игра «Глобуса» сзади сводила на нет все усилия атакующей стороны. И все же Третьяку удалось еще раз огорчить Малиновского за две минуты до финальной сирены. Он сумел замкнуть передачу справа Богатенко − 4:2. А дальше пошел финальный штурм «Ники», все еще верившей в возможность сравнять счет. Но Кушнир развеял все сомнения о победителе этого матча. На последней минуте он принял мяч метрах в девяти от ворот и неотразимо пробил в ближний угол − 5:2. Мог еще отличиться и Копко, но его удар в пустые ворота со своей половины оказался неточным.

В итоге уверенная победа «Глобуса», капитан которого и получил Кубок Бизнес-лиги памяти Полухина из рук его сына.

 

15.    Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

У Полтаві зроблено вагомий крок до участі в обслуговуванні «Євро -2012»

Вагомий крок до участі міста в програмі «Євро − 2012» зроблений у нашому місті. На травневі свята керівництву мерії та депутатському корпусу було презентовано другу чергу готельного комплексу «Палаццо». Гості оглянули десять 4-х зіркових номерів, а до вересня буде повністю облаштовано і решту, після чого їх чисельність досягне 79. У готельному комплексі надається широкий спектр сучасних послуг. Він досить відомий і популярний. Достатньо сказати, що до відзначення 300-річчя Полтавської битви замовлені вже всі номери, зокрема − й для Надзвичайного і Повноважного посла Швеції в Україні. К. Оландера.

Новобудову освятив архієпископ Полтавський і Миргородський Пилип.

Виступаючи перед журналістами, Андрій Матковський підкреслив, що економічна криза не зупинила реалізацію відповідної програми в місті. В рамках її до кінця року у Полтаві буде введено ще два сучасні готелі. Міський голова переконаний, що введення нових закладів обслуговування дасть місту змогу гідно провести заходи з нагоди 300-річчя Полтавської битви та «Євро-2012» і увійти в число провідних туристичних центрів України.

Щодо спротиву будівництву, який чинився окремими обласними чиновниками та організаціями, роз'яснення дав голова постійної депутатської комісії Олексій Горик. Він, зокрема, сказав, що тепер навряд чи хто візьметься негативно оцінювати розміщення і призначення цієї будівлі, яка так гарно вписалася в навколишнє архітектурне середовище і стала окрасою історичної частини міста. Адже зведена вона на місті будинку, що давно вичерпав свій термін експлуатації.

Готель «Палаццо» став першою ластівкою в реалізації програми підготовки Полтави до «Євро-2012». Як відомо, послідовна підготовка в місті до «Євро-2012» розпочалася після підписання угоди про співпрацю між міським головами Полтави − А. Матковським та Харкова − М. Добкіним. Полтава −  партнер Харкова, якого вона зацікавила і як значний історичний та культурний центр України для організації культурної програми, і як місто з розвиненою інфраструктурою.

Місто вже відвідало кілька експертних груп УЄФА, Національного підготовчого оргкомітету та Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту. Всі вони дали високу оцінку ходу робіт, зокрема − й спортивній базі. Тепер ідеться про розміщення в Полтаві не лише туристів, а й національних збірних та офіційних осіб(за інформацією міськради).

ЗМІ

У програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» вийшла рубрика «Готуємось до Євро 2012». В ній розповідалося про такі події: Біля столичної арки «Дружби народів», у рамках підготовки Києва до Євро-2012, відкрили першу в Україні фан-зону − «Територія уболівальників»; У Кременчуці в ресторані готелю «Європейський» відбулася презентація виготовленої у стилі фуд-арт карти України з тематикою Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012»; У Познані представники спілок «Євро2012-Польща» та шести міст-кандидатів підсумували чергові два місяці підготовки Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року; Дніпропетровськ повністю готовий до засідання виконкому УЄФА у Бухаресті.

Провідні ЗМІ області та друковані видання висвітлили подію про відкриття 2 травня у Полтаві нового чотиризіркового готельного комплексу «Палаццо». Це одна з перших ластівок у реалізації програми підготовки міста до Євро 2012.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

«Металург» Запоріжжя − ФК «Ворскла» -1:0

Гра між сусідами по турнірній таблиці видалася одним із найскучніших матчів останніх турів. Пригадати гострі моменти, за виключенням голу в ворота полтавців, практично не можливо. На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Ворскли» Микола Павлов знову зробив закид в сторону суддів, мовляв призначили кутовий, якого там не було. А ще Микола Петрович дещо погарячкував, заявивши, що знову збирається у «творчу відпустку». Вболівальники полтавської команди вже відійшли від переможної ейфорії в першому колі. Тепер, зважено подумавши, розуміють, що цій команді вище голови не стрибнути. Тобто 6-7 місце для «Ворскли» цілком можна вважати успіхом.

Як тільки у «Ворскли» починаються неприємності, відразу на шпальтах газети «Полтавщина спорт» лунає критика на адресу команди. Автор статті «Все − або нічого» (№17 5-11.05.2009) Станіслав Майзус окрім критики на адресу головного тренера Миколи Павлова, знову підіймає питання неправильної селекції в команді, відсутність власної ДЮСШ, відсутність стратегії у керівництва, уваги до вболівальників та журналістів. Одна з цитат: «Про який серйозний футбол в Полтаві можна говорити, якщо в обласному центрі ігрову футболку ворсклян купити ніде».

Першість України. Друга ліга. Група «Б»

Відбулися матчі 27-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги в групі «Б». Черговий домашній поєдинок за участю ФК «Полтава» знову став центральним матчем туру. Цього разу на стадіоні «Локомотив» наші земляки зустрічалися з лідером «Сталлю». Команда з Дніпродзержинська минулого року вилетіла з першої ліги і в цьому сезоні сповнена бажання туди знову повернутися. Не менш амбітні плани і в ФК «Полтава» на чолі з президентом клубу Леонідом Соболєвим. Саме це полтавські футболісти й довели в очному протистоянні, перемігши суперника з розгромним рахунком 4:1. Причому гості забили гол престижу на останніх хвилинах зустрічі. Знову у складі ФК «Полтава» відзначилися Полтавець і Данаєв, а ще свій перший гол у складі нашої команди забив Мустафаєв.

Також домашньою перемогою своїх уболівальників порадував кременчуцький «Кремінь», який переграв «Шахтар» із Свердловська з рахунком 2:1. Три очки до свого активу записав «Гірник-Спорт» з Комсомольська, який за календарем мав зустрічатися з ФК «Севастополь-2». Цей колектив з фінансових причин знявся з чемпіонату.

Не менш складний матч чекає на ФК «Полтава» у суботу 9 травня в Армянську. Місцевий «Титан» здолав своїх суперників в останніх чотирьох турах і сповнений бажання дати бій лідеру першості.

Становище лідерів

1»ФК Полтава» Полтава 58

2»Сталь» Дніпродзержинськ 56

3»Зірка» Кіровоград 54

Чемпіонат Полтавщини з футболу. Перша ліга

Відбулися матчі четвертого туру чемпіонату Полтавщини з футболу серед команд першої ліги. Єдина команда, яка ще не відчула гіркоти поразки, це ФК «Велика Багачка». Цього разу чотириразовому чемпіону області вистачило одного м’яча, щоб у Дмитрівці переграти місцевий «Колос». З таким же рахунком 1:0 кременчуцький «Гірник» здолав ФК «Лубни», а зіньківський «Колос» − ФК «Миргород». Найбільший рахунок зафіксований у поєдинку ФК «Жоржівка» − «Колос» (Кобеляки) − 5:1 на користь господарів.

Турнірне становище:

1. Велика Багачка 12

2. Жоржівка 9

3. Пирятин 7

4. Локомотив 7

 

16.    Рівненська обл.

 

Євро 2012

У Рівному рекламуватимуть ЄВРО-2012

Рівне робить перші реальні кроки в підготовці до ЄВРО-2012. Зокрема, із спеціального фонду міського бюджету заплановано виділити 200 тисяч гривень на виготовлення зовнішньої реклами. Так до ЄВРО-2012 виготовлять і встановлять на центральних вулицях міста рекламні щити та рекламні конструкції з безпеки дорожнього руху і вказівниками пунктів медичної допомоги.

Футбол

«Верес» йтиме до фінішу чемпіонату

Скрутне фінансове становище ФК «Верес» винесло на порядок денний питання, чи продовжувати команді виступ у чемпіонаті другої ліги. В ході консультацій і перемовин з керівниками Рівного досягнуто певних домовленостей. Клуб власними потугами дотягне до завершення чемпіонату. Подальша доля «Вереса» вирішуватиметься по завершенні півріччя. Якщо міський бюджет матиме перевиконання, міська влада обіцяє надати команді посильну фінансову допомогу.

Перший крок до півфіналу

Минулої середи відбулося три поєдинки чвертьфіналу кубку області, а матч між рівненським «хіміком» і оржівським «ОДЕКом» перенесено на 13 травня. У зустрічах, що відбулися, місце в півфіналі забезпечив собі лише кузнецовський «Ізотоп-РАЕС», який з розгромним рахунком 3:0 переміг у Здолбунові місцеву «Волинь-Цемент». Решта два матчі завершилися з такими результатами: сарненський «Маяк» поступився дебютанту першої обласної ліги «Гощі-АМАКО», а один з лідерів нинішнього чемпіонату області рівненська «Славія» не  зуміла переграти в гостях «Підлужжя», котре виступає на першість Дубенського району. Поєдинок завершився з рахунком 2:2. Матчі-відповіді відбудуться 13 травня.

Дитячий турнір отримав емблему

Черговий крок зроблено для проведення у Рівному міжшкільного турніру з футболу серед п’ятикласників. Серед 32 міських шкіл було проведено жеребкування, колективи розподілили на чотири підгрупи.

Крім того, змагання отримали свою емблему. Серед 125 пропозицій спеціальна комісія обрала дві найкращі. Втім, обрати переможця виявилося справою не з простих, а тому для остаточного вердикту довелося залучати журналістів та представників шкіл. У підсумку зупинилися на емблемі, запропонованій дизайнером Олексієм Огнем. За це він отримає від спонсорів 500 гривень. А ось з назвою турніру організатори ще остаточно не визначились. Стартують змагання 5 червня, і відбуватимуться вони на стадіоні «Олімп», що на вулиці Набережній. А ось півфінали та фінал заплановані на стадіоні «Авангард». За словами організаторів, переможці отримають призи з рук гравців збірної України з футболу.

Судний день настане в суботу

Після напруженого розіграшу чвертьфіналу Перехідного кубка “Бізнес-ліги “ОГО”-2009” з міні-футболу визначились пари півфіналістів, які цієї суботи, 9 травня, змагатимуться за право зійтись у вирішальному матчі.

Саме тоді зійдуться гідні суперники — “Славутич” і “Westmetallgroup” та “Вікна експрес” і “Рівне-112” — які виграли чвертьфінальні матчі. Схема 1/4 фіналу Перехідного кубка передбачала зустрічі між лідером однієї групи та команди з другої, яка посіла четверте місце. А також між володарями другого-третього місць — перехресно.

Безумовний лідер групи “Б” команда “Рівне-112” переграла “Спорт лайф” із рахунком 5:3. Новоявлений лідер групи “А” команда “Славутич” в основний час із “Фемідою” зіграла внічию 2:2, зате влучніше пробила післяматчеві пенальті — 8:7. Драматичним виявився матч між “Вікна експресом” та “Роял-клубом”. Незважаючи на більший турнірний досвід, “роялівці” поступились “віконникам” — 4:5. Здається, не було проблем лише у “Westmetallgroup”, який буквально розтрощив “Лукас” із рахунком 6:2.

Цій стадії Перехідного кубка передували цікаві та дещо несподівані за результатами матчі шостого-сьомого турів, що пройшли 1-2 травня. Ось, наприклад, “Рівне-112” у шостому турі вирвав перемогу у “Феміди” з рахунком 4:3, а вона в наступному турі несподівано програла новачкові “Тодіні” — 0:4. “Лукас” у шостому турі довів свою перевагу над “Імпульсом” — 5:4, а в сьомому — над... “Приват Банком” — 7:3(!). “Банкіри” ж перед цим поступились “Вікна експресові” — 1:5.

У сьомому турі зійшлись “віконники” — “Вікна експрес” та “Вікнодар”. І знову ж “експресівці” були сильнішими — 9:5. “Карат” дав справжній бій “Рівне-112” — бойова нічия 3:3. “Westmetallgroup” не дозволив “Роял клубу” забити собі жодного м’яча — 9:0.

Так що можна казати про певні сенсації турніру. “Приват Банк” став несподівано програвати, злетівши з першого місця у своїй групі. Натомість додали у результативності “Славутич”, “Лукас” та “Вікна експрес”. Команда “Рівне-112”, майже бездоганно пройшовши основну сітку турніру, потім буквально “вигризала” перемоги...

Отож, у суботу, 9 травня, на шанувальників міні-футболу серед аматорських команд міста Рівного, а також серед бізнес-структур і партнерів Видавничого дому “ОГО”, чекатимуть два півфінальні та фінальний матч за Перехідний кубок “Бізнес-ліги “ОГО” 2009 року. Не пропустіть видовищ та підтримайте свої команди!

 

17.    Сумська обл.

 

Євро-2012

Заходи

6 травня у Глухові за участю керівників Сумської та Курської областей відбулося засідання Ради Єврорегіону «Ярославна», який було створено у 2007 році.

Як відзначив під час цього заходу Микола Лаврик, за 2 роки існування створеного на території Сумської та Курської областей Єврорегіону  у його роботі  досягнуто певних позитивних результатів.

Серед таких він назвав відкриття на сумсько-курській ділянці державного кордону 4 пунктів пропуску, завдяки появі яких мешканці прикордонних територій можуть швидко потрапити на сусідню територію

Спрощення умов перетину кордону для них триватиме й надалі. Згідно з підписаним головою Сумської ОДА Миколою Лавриком та губернатором Курщини Олександром Михайловим  Рішенням Ради Єврорегіону «Ярославна», у зв’язку з проведенням в Україні Євро-2012 впродовж найближчих 2 років на сумсько-курській ділянці кордону має бути відкрито  ще 8 таких пунктів пропуску, що дасть можливість мешканцям Курської області у спрощеному режимі потрапляти на українську територію.

Також Микола Лаврик поінформував свого колегу про роботу, яка ведеться по приведення до європейських стандартів автомобільного пункту пропуску «Юнаківка», який під час проведення Євро-2012 стане для  багатьох російських вболівальників транзитним на шляху до Києва.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ приділили увагу висвітленню зустрічі керівників Сумської та Курської областей, зробивши в тому числі акцент і на тих моментах. які під час проведення цього заходу стосувалися Євро-2012. Зокрема, такі матеріали з’явилися в ефірі обласної телерадіокомпанії (7 травня) та місцевій щоденній інтренет-газеті «Сотня».

Реклама

В рамках реалізації на Сумщині програми «Добрик-Всесвіт», символом якого є відомий далеко за межами України кумедний чоловічок у вигляді серця з колоском, пальмовою віткою та антеною, АТЗТ «Сумський фарфоровий завод», який бере активну участь у цьому проекті, розпочав виготовлення продукції із зображенням Добрика-футболіста, який має стати символом Євро-2012. Як зазначила під час зустрічі з журналістами координатор міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради України по впровадженню програми «Добрик Всесвіту» Раїса Вороненко, чашки, тарілки та миски з символікою Добрика (загалом шість видів продукції), будуть надходити до всіх шкіл держави. З одного боку, − зазначає Раїса Вороненко, − це підтримка заводу, з іншого − кожен школяр матиме якісний й красивий посуд від вітчизняного товаровиробника. Також Раїса Вороненко повідомила, що одним із сумських видавництв вже розроблено зошит, щоденник, блокнот, альбом для малювання з символікою Добрика. Ці шкільні атрибути вже пройшли затвердження і незабаром зазначена продукція реалізовуватиметься по усій державі.

Місцевий футбол

Заходи

Запланований на 9 травня початок розіграшу Кубка області не відбувся.

За інформацією голови Федерації футболу Сумщини Миколи Желєзного, причина цього − невизначеність із кількістю команд, які будуть брати участь у цих змаганнях. Їх організатори до останнього моменту сподівалися, що учасниками розіграшу стануть як мінімум 16 колективів, але станом на 8 травня заявки на участь у турнірі подали лише 10 команд. ФФС прийняла рішення проводити розіграш кубку відразу з 1/4 фіналу. Визначення пар цієї стадії змагань шляхом жеребкування відбудеться 12 травня, а перші матчі відбудуться 16 травня.

Микола Желєзний не виключає, що з причини відсутності заявок багатьох учасників минулорічного чемпіонату області на участь у нинішньому, доведеться переносити і початок цьогорічної першості. Він констатує, що від участі у чемпіонаті відмовляються навіть ті команди, власники яких і у нинішніх умовах є доволі успішними підприємствами. Серед таких, зокрема, він назвав будівельну організацію «Побутсервіс», керівник якої Віктор Федорченко свого часу балотувався на мера Сум і обіцяв підтримку футболу, а сьогодні відсторонив однойменну команду від участі у першості.

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» за 6 травня розповіла про благодійний турнір, який в рамках Всеукраїнської благодійної акції «Почуйте всі!» відбувся у Сумах. Його учасниками стали команди журналістів, депутатів міської ради, працівників облдержадміністрації та представників громадської організації «Студентська республіка». Турнір виграла команда депутатів, а залучені на його проведення кошти були віддані волонтерам для придбання медичного обладнання для лікування дітей з вадами зору.

Місцеві ЗМІ (газети «Ваш шанс», «Панорама», «Данкор», В двух словах», «Сумщина», ОДТРК, ТРК «Відікон») розповіли про матч ФК «Суми» з кіровоградською «Зіркою» та про футзальний поєдинок команди «СумДУ з львівським «ТВД»

Обласна федерація

Голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний повідомив, що 5 травня розпочалася стадія санації ВАТ «Спартак», який є власником стадіону «Ювілейний» у Сумах. В разі якщо впродовж року цей процес не дасть позитивного результату, буде розпочата процедура ліквідації акціонерного товариства, після чого «Ювілейному» загрожує перепрофілювання.

 

18.    Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 протягом звітного періоду не було.

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

“Нова ера”: “Євро-2012 за правилами паритету?” − Україна і Польща розробляють єдину позицію у підготовці проведення Євро-2012. Обидві країни прагнуть залучити якнайбільше міст до участі у єврочемпіонаті. Планується, що учасниками будуть по 4 міста у кожній країні. Проте наразі міста-учасники Євро-2012 остаточно ще не затверджені. Видання подає коротку характеристику інфраструктури Києва, донецька, Львова, Варшави. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Чемпіонати, турніри, кубки

На Тернопільщині 3 травня стартував чемпіонат області з футболу. Лише тринадцять команд виявили бажання взяти участь у цьогорічних поєдинках.

Не побачать, як у минулому сезоні, баталій за участю аматорських колективів прихильники багаторазового володаря кубка, екс-чемпіона області, микулинецького “Броваря”, команд Тернопільського району “Нива-Гаї” і “Біла”, “Борщова”, коропецького “Опілля”, новосілківського “Гірника-Скалатського замку”, “Скали” зі Скали-Подільської Борщівського району. А в Кременеці, Підгайцях, Шумську, Гусятині, схоже, подібного вже й не сподіваються.

Звісно, про ніякий поділ на групи за такої ситуації не могло бути і мови. Лауреати змагань визначаться за підсумками двоколового турніру.

За сумною ж традицією останніх років не всі учасники встигли заявитися до старту турніру. В обласній федерації футболу все ще очікують документів від бучацького “Колоса” і заліщицького “Дністра”. Тому 3 травня відбулися лише чотири поєдинки. У Козлові віце-чемпіони попередньої першості, місцеві “Товтри”, помірялися силами з теребовлянською “Нивою”. Долю зустрічі було вирішено ще у першому таймі. Спочатку молодший брат гравця луганської “Зорі” Андрія Гринченка Анатолій влучно пробив зі штрафного. А потім досвідчений Олександр Ждаха скористався з помилки оборонців суперника − 2:0 на користь “Товтрів”. Перемогою господарів завершилися ще дві зустрічі. З мінімальним рахунком 1:0 підволочиський “Агро-Збруч” здолав козівську “Вікторію-Агро” (причому, гості записали до свого пасиву перший у чемпіонаті автогол), а “Марспирт” з Марилівки Чортківського району − “Бережани” (у завершальній частині гри відзначився Володимир Заверуха).

І лише уболівальники “Зборова” не змогли порадіти за своїх улюбленців, які з тим же мінімальним рахунком 0:1 поступилися супернику. Утім, сенсаційним цей результат не можна назвати, оскільки у гості до Зборова завітав чинний чемпіон, збаразький “Галич”.

Через відсутність заявки від вже згаданих двох колективів в обласній федерації поки не готові надати у розпорядження ЗМІ календар ігор.

Наразі ж за нагороди чемпіонату спробують також посперечатися ФК “Тернопіль-Буревісник”, “Педліцей” (зустріч між ними перенесено на пізніше через участь ліцеїстів у змаганнях у Польщі) і ФК “Ланівці”, який у першому турі був вільним від гри.

Матчі другого туру заплановані на неділю, 10 травня. Відпочиватиме цього разу козівська команда. А між собою, за умови заявки всіх учасників, мають зустрітися “Дністер” − “Агро-Збруч”, “Галич” − “Колос”, “Бережани” − “Зборів”, “Нива” − “Марспирт”, “Педліцей” − “Товтри”, “Ланівці” − “Тернопіль-Буревісник”.

Уже вдванадцяте у Тернополі відбувся Всеукраїнський юнацький турнір з футболу пам’яті тренера Віталія Полянського. Змагання, у яких взяли участь хлопці 1996 року народження, протягом чотирьох днів тривали на стадіоні Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву у гідропарку.

У гості до двох команд цього навчального закладу приїхали суперники з Вінниці, Львова, Хмельницького, Івано-Франківська і Чернівців.

Спочатку учасники визначили найсильніших у двох підгрупах, а потім у стикових поєдинках розіграли підсумкові місця. Перша команда тернополян, звівши внічию зустрічі з ровесниками з вінницької СДЮШОР “Нива” − 2:2 − і Хмельницької ДЮСШ − 0:0 − та перемігши ФК “Львів”  − 2:1 − здобула право посперечатися за третє місце. Вирішальний матч і став для тернополян найвдалішим на турнірі. У ворота “Спартака” з Івано-Франківська вони забили чотири “сухі” м’ячі. Натомість для другої команди змагання виявилися менш вдалими. У своїй групі хлопці поступилися всім суперникам. І лише в зустрічі за сьоме місце змогли обіграти “Львів” − 1:0.

А головний приз цього разу поповнив колекцію школи підготовки резерву львівських “Карпат”. Вигравши всі поєдинки у групі, львів’яни лише у вирішальному матчі наштовхнулися на серйозний опір з боку вінницької команди. Та все ж схилили шальки терезів на свій бік − 3:2.

У Тернополі відбудеться VII-ий традиційний турнір з міні-футболу “Кубок Дружби-2009”. Змагання проводяться до річниці визволення Тернополя під час Другої світової війни. А також у цьому році захід присвячений дням Європи у Тернополі і символізує дружбу та мир між сучасними європейськими країнами. Турнір проходитиме у парку “Топільче”  на футбольному майданчику з штучним покриттям СДЮШОР з футболу між загальноосвітніми закладами міста,зокрема мікрорайону “Дружба”  (школи №№7, 9, 12, 16, 25, 30) та сусідніх мікрорайонів (школи №№1(Українська гімназія), 2, 3, 4, 5, 6, 8, 13, 18 та 24).

“Кубок Дружби” є перехідним і уже сім років передається від школи до школи-переможця. Так, минулоріч на цих змаганнях спортивний трофей здобула команда школи №6 імені Назарія Яремчука, яка була також чемпіоном у 2006-му.

Щодо усієї історії змагань, то володарем першого “Кубка Дружби-2003”  була школа №12, у 2004-ому та 2007-ому роках кубок здобувала школа №7, а у 2005 перемогу святкувала школа №16.

Організовують змагання Асоціація Захисту Прав і Свобод Молоді “Дружба”, Тернопільське товариство Українського реєстрового козацтва, СК “ГалТер’S” імені Богдана Сцібайла спільно з Спортивним Товариством “Спартак”, Тернопільське міським управлінням сім’ї, молоді та спорту та управлінням освіти міської ради.

На спортивному майданчику з синтетичним покриттям Тернопільського національного педагогічного університету відбулися змагання за програмою 5 універсіади Тернопільської області серед вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації з фут-залу.

Боротьбу за призові місця вели 12 команд.

Чемпіоном універсіади стала команда Бережанського агротехнічного університету (тренер Василь Матвіїшин). Друге місце посів колектив Тернопільського національного економічного університету (тренер Володимир Левчук), третіми були студенти Тернопільського національного педагогічного університету (тренер Василь Івегеш).

Завершився груповий етап 8-го чемпіонату України серед вищих навчальних закладів. І в останньому турі студентська команда Тернопільського педагогічного університету здобула перемогу. Цього разу на виїзді в Обухові було переможено київський університет харчових технологій − 3:2.

Як повідомив головний тренер тернопільської команди Василь Івегеш, хоча і матч відбувався на полі зі штучним газоном у м. Обухові, надскладних завдань опонент його підопічним не створив. Вже у першому таймі тернополяни вигравали з рахунком 3:0. Першим відзначився Ігор Козелко, який вправно прийняв м'яча після вкидання з аута Андрієм Дубчаком, обіграв опікуна і потужно пробив у дальній кут воріт − 1:0.

Другий гол також записав на свій рахунок Козелко. І насамкінець Степан Клекот потроїв перевагу тернопільських студентів, вдало зігравши на добиванні. Після перерви у складі тернопільської команди було проведено шість замін, тренери отримали змогу перевірити в ділі молодих гравців, і, як підсумок, ФК “Тернопіль” пропустив два м'ячі, які загалом не вплинули на загальний переможний результат та перше місце в турнірній таблиці.

Що цікаво, нападник тернополян Василь Чорний став другим бомбардиром за підсумками попереднього етапу змагань. Він з 6-ма забитими голами посів другу сходинку серед бомбардирів.

За підсумками попередньої частини студентського чемпіонату визначились переможці груп, які пробилися до фінальної частини змагань: група “А” − ФК “Тернопіль-ТНПУ” та Факел-ІФНТУНГ (Івано-Франківськ); група “Б” − МАУП та “Меркурій” (обидві з Ки­єва).

Фінал “чотирьох”, на проведення якого претендує Тер­нопіль, відбудеться з 16 по 18 травня у Київській області. 16 травня у Києві, на стадіоні Аграрного університету, зустрінуться ФК “Тернопіль” та “Меркурій”.

Тернопільські футболісти 1992-94 років народження на традиційному турнірі у польському місті Хожуві стали четвертими у суперечці з шістьма колективами.

За словами тренера тернопільської команди Анатолія Назаренка, організатори змагань спершу планували зробити турнір для футболістів 1992-93 р. н., однак згодом все перегралося і, як підсумок, більшість команд виставили футболістів 1991 року народження. У результаті на один-три роки молодшим тернополянам важко було на рівних змагатися з суперниками, однак це не завадило їм сподобатися польській публіці.

Загалом тернополяни провели 5 матчів, які відбувалися на штучному газоні (два тайми по 20 хвилин). Спершу перемогли ЛКС Лодзь − 2:0 (Мединський, Сороцький), а потім двічі поступилися місцевим командам -1:3 (Жидонік) та 0:2. А на наступний день двічі зіграли по 0:0 з варшавською “Полонією” та командою з міста Стара Любовна (Словаччина).

У підсумку “Рух” з Хожува святкував перемогу на турнірі (12 очок), “Полонія” була другою (11), друга Хожувська команда − третьою (7), а тернополяни з п'ятьма очками залишилися за межами призової трійки.

Як повідомили у Лановецькій районній федерації футболу, у зв'язку з підготовкою до нового футбольного сезону, відбувся ряд товариських матчів між командами згаданого регіону: Вишгородок − Печірна − 5:6, Юськівці − Якимівці − 4:1, Нападівка − Грибова − 1:1, Юськівці − “Автодор” − 2:5.

Третього травня стартував Кубок Лановецького району-2009 з футболу. 10 та 17 травня будуть зіграні основні поєдинки 1/8 фіналу кубка: переможці пар Передмірка − Грибова та Печірна − Москалівка, “Автодор” − Снігурівка, Вишгородок − Ванжулів, Краснолука − Білозірка, Буглів − Влащинці, В.Куськівці − Нападівка, Шили − Юськівці, “Обрій” − Молотків.

Перший тур чемпіонату району перенесли на 31 травня у зв'язку з тим, що 24 травня передбачені сільські спортивні ігри у селі Москалівка.

Як повідомили у Бучацькій районній федерації футболу, 3 травня у районі стартував офіційний футбольний сезон. Розпочвся він іграми на Кубок району, який виборюють 10 колективів. Першими зустрілися команди “Лісники” з футболістами Котова. Матч відзначився динамічністю, внутрвшньою напругою, непоступливістю суперників, численними єдиноборствами. Однак перемога дісталася “Лісникам” 4:2.

У двох інших зустрічах зафіксовано такі результати: “Божиків” − “Вербів” − 3:0, “Шибалин” − “Саранчуки” − 0:0. 

Третього травня відбувся другий кубок Підволочиського району з футболу. Також, за повідомленням обласної федерації футболу, кубкові матчі відбулися в і інших районах області. 

ФК “Нива” 

У 27 турі другої ліги (група “А”) футболісти “Ниви” зустрілися з білоцерківським “Арсеналом” − 0:1.

У складі “Арсеналу” грали такі досвідчені виконавці, як Роман Литовчак, Роман Піцур, Костянтин Деревльов, Сергій Сергєєв. А також − Василь Товкацький, який до зимової перерви захищав честь тернопільської “Ниви”. Ще після відновлення турніру форвард значився у заявці тернополян. Однак повернення не відбулося. Власники “Арселану” змогли з футболістом домовитися, на домашній матч 27-го туру з лідером групи “А” він вийшов вже у формі канонірів.

І саме Василеві Товкацькому судилося вирішити долю зустрічі “Арсенал” − “Нива” − 1:0 на користь білоцерківців.

Друга поразка у сезоні зовні ніби не похитнула лідерських позицій тернопільської “Ниви”. Найближчі переслідувачі, вінницька “Нива” і черкаський “Дніпро” у матчі між собою так і не змогли виявити переможця − 0:0.

Утім, здолавши тернопільську “Ниву”, білоцерківський “Арсенал” фактично наблизився до неї на відстань… одного очка. Адже дев’ять пунктів за технічні перемоги у виїзних матчах з “Оболонню-2”, “Княжею-2” і “Коростенем” йому гарантовані. Потрібно тільки дочекатися черги. У той час, як “Ниві” додадуть до її активів ще лише три бали за не приїзд у суботу, 9 травня, до Тернополя на матч 28-го туру ФК “Коростень”. Тобто, 58 очок в тернополян проти 57 у білоцерківців.

Отож, все вирішуватиметься на завершальному відрізку турніру. Хто зазнає менше втрат, той і фінішує першим. При цьому не можна не зауважити, що завдання в “Арсеналу” уявляється набагато легшим. Поєдинок 28-го туру з хмельницьким “Динамо”, який відбудеться 9 травня, стане для нього останнім виїзним. З Києва, Щасливого і Коростеня очки надішлють поштою. А вдома потрібно буде обіграти “Буковину”, “Єдність” і вінницьку “Ниву”. Завдання не з розряду фантастичних. Натомість у тернопільської “Ниви» серйозні випробування тільки починаються. Коли здолати на своєму полі “Миколаїв”, “Нафком” і “Карпати-2” підопічним Віктора Ряшка цілком під силу, то на виїзні зустрічі з вінничанами, “Россю” і “Вересом” потрібно налаштовуватися, як на останній бій.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Перша поразка навесні” − про матч “Нива” − “Арсенал”, у якому тернополяни програли з мінімальним рахунком.

“Місто”: “Арсенал” перервав безпрограшну серію “Ниви” у матчі 27-го туру, практично не створивши жодного голевого моменту, “зелено-жовті” поступились із мінімальним рахунком. Цікаво, що цей єдиний м'яч записав на свій рахунок нападник “канонірів” Василь Товкацький. Ще восени він захищав кольори “Ниви”. А тепер, за іронією долі, свій перший забитий гол у футболці нового клубу провів у ворота колишньої команди. Попри цю невдачу, тернополяни продовжують очолювати турнірну таблицю групи “А” Другої ліги із 55-ма очками.

“Вільне життя”: “Забивав за “Ниву”, тепер забив “Ниві” − про матч тернопільської “Ниви” з білоцерківським “Арсеналом”. Єдиний гол тернополянам забив Василь Товкацький, котрий нещодавно захищав честь тернопільської команди. 

“Нова Тернопільська газета” − “Арсенал” виходить з тіні” − про матч “Нива” − “Арсенал”. За словами головного тренера “Ниви” Ігоря Біскупа, на полі точилася рівна гра, проте господарям-білоцерківцям, на відміну від тернополян, вдалося реалізувати одну з нагод. Та ця поразка у жодному випадку не ставить шлагбаум на шляху “Ниви” до першої ліги.  

“Свобода”: “Ниву” зупиняє “Арсенал” − у 27 турі тернопільська “Нива” після серії переможних матчів зазнала першої у цьому році поразки. Тернополяни грали у Білій Церкві. Усі старання гостей відвоювати хоча б очко виявилися марні. Але після програшу “Нива” залишилася на першому місці у турнірній таблиці. 

Збірна України 

“20 хвилин”: “Рейтинг ФІФА” − національна збірна України з футболу зберегла 22-у позицію в оновленому рейтингу ФІФА.

Український футбол

“20 хвилин”: “Поляки у фіналі бачать “Шахтар” − польські газети дружно передбачають вихід у фінал Кубка УЄФА донецький “Шахтар”.

“Шахтар” − у двадцятці кращих клубів Європи” − нічия з київським “Динамо” дозволила донецькому “Шахтарю” увійти до двадцятки кращих клубів у рейтингу УЄФА і вклинитися між двома російськими клубами − ЦСКА і “Зенітом” − володарями Кубка УЄФА.

“RIA-плюс”: “Десна” бойкотуватиме наступний матч” − футболісти чернігівської “Десни”, яка виступає у Першій лізі, збираються бойкотувати наступний матч чемпіонату України, що має відбутися 9 травня в Алчевську проти місцевої “Сталі”. Робитимуть це спортсмени у випадку, якщо їм не виплатять заборгованість із зарплати. 

“Вільне життя”: “У Києві два дні салютуватимуть?” про підсумки 26 туру Прем’єр-ліги. Тут київське “Динамо” лідирує. Але чи отримає команда другий салют − 7 травня під час другого півфінального розиграшу Кубка УЄФА? 

“Нова Тернопільська газета”: “26 тур: Підсумки” − видання подає підсумки матчів 26 туру Прем’єр-ліги.

“Двобій епохи: частина друга” − про перший український поєдинок півфінального раунду Кубка УЄФА між київським “Динамо” та донецьким “Шахтарем”. 

“Свобода”: “Кубок УЄФА: Нічия на користь “Шахтаря”? − про перший півфінальний матч Кубка УЄФА між київським “Динамо” і донецьким “Шахтарем”. Чимало уболівальників і футбольних фахівців прогнозували, що перемога буде за підопічними Юрія Сьоміна. Але цього не трапилося. Попереду − вирішальна гра. І ціна надто велика, оскільки переможець виходить у фінал. 

“Вища ліга: Рятівні очки для ФК “Львів” − у 26 турі чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги дуже важливу перемогу здобули футболісти ФК “Львів”. На виїзді вони обіграли своїх одноклубників з Харкова. Для обох клубів − це був один з вирішальних двобоїв у боротьбі за збереження прописки в елітному дивізіоні. Подано коротку характеристику та результати й інших поєдинків туру. 

“Номер один”: “Нічия на користь “Шахтаря” − нічия 1:1 у першому півфінальному матчі Кубка УЄФА “Динамо” -“Шахтар” може задовільнити лише донецьку команду. Програвши перший тайм, як і за грою, так і за рахунком, у заключній 45-хвилинці гірники не тільки забили, але й виглядали впевненішими за господарів і навіть могли вирвати перемогу. І в цьому − велика заслуга “динамівців”. 

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “Такого ще не було” − уперше за часів незалежної України виявили бажання взяти участь у цьогорічному чемпіонаті області з футболу лише 13 команд. Подано підсумки перших чотирьох поєдинків.

“Пам’яті Віталія Полянського” − про всеукраїнський юнацький турнір з футболу, присвячений пам’яті тренера Віталія Полянського, який традиційно відбувається 12 років поспіль у Тернополі.

“Свобода”: “Освітянський спорт: Чемпіони з фут-залу” − про змагання за програмою п’ятої літньої універсіади області серед вузів ІІІ-ІУ рівнів акредитації з футзалу. 

“Номер один”: “На ФК “Тернопіль” очікує фінал “чотирьох” − про завершення групового етапу 8-го чемпіонату України серед вищих навчальних закладів. В останньому турі студентська команда Тернопільського педуніверситету здобула перемогу і вийшла у фінал “чотирьох”.   

“У Польщі − четверті” − тернопільські футболісти 1992-94 р. н. на традиційному турнірі місті Хожуві (Польща) стали четвертими у змаганнях з шістьма колективами.

“Тільки результат” − третього травня взяв старт чемпіонат області з футболу. Ось його результати: “Агрозбруч” Підволочиськ − “Вікторія-Агро” Козова − 1:0 (А.Сокович), “Товтри” Козлів − “Нива” Теребовля − 2:0 (А.Грінченко, О.Ждаха), ФК “Зборів” − “Галич” Збараж − 0:1 (А.Білик), “Марспирт” Марилівка − ФК “Бережани” -1:0 (В.Заверуха). Ще два матчі ФК “Тернопіль” − “Педліцей” Тернопіль та “Колос” Бучач − “Дністер” Заліщики перенесено.

“Нова Тернопільська газета”: “Чемпіон області стартував з перемоги” − про початок цьогорічного чемпіонату області з футболу.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про матч “Нива” − “Арсенал”.

Тернопільська футбольна команда вперше навесні і вдруге загалом у чемпіонаті поступилася. Відбулося це в матчі проти білоцерківського “Арсеналу” − 0:1. Хоча ця поразка і не вплинула на загальне перше місце команди − “Нива” з 55 очками продовжує утримувати лідерство, − однак стала першим тривожним дзвіночком, який після ейфорії кількох поспіль переможних поєдинків має повернути футболістів у русло важких буднів, адже на черзі в “Ниви” ще ряд доволі важких матчів. Якщо не брати до уваги наступний поєдинок з ФК “Коростень”, у якому тернополянам гарантовано три очки, бо суперник знявся зі змагань, то два наступні поєдинки не гарантують легкого життя. Насамперед, це виїзний матч проти прямого конкурента за перше місце − вінницької “Ниви” та домашня зустріч проти міцного у фінансовому відношенні МФК “Миколаїв”.

У спортивних оглядах подали інформацію про старт чемпіонату області з футболу-2009. Центральний матч дебютного туру відбувся у Козлові, де місцеві “Товтри” приймали теребовлянську “Ниву”. Уже на 16-ій вилині футболіст господарів поля Анатолій Грінченко відкрив рахунок, а на 24-ій хвилині Олександр Ждаха подвоїв результат, три інші поєдинки стартового туру завершилися мінімальними перемогами. Одну з них здобув і торішній чемпіон “Галич” із Збаража, який на виїзді обіграв ФК “Зборів” − 0:1.

Ще не встигнувши стартувати, обласний чемпіонат зазнав першої втрати: ФК “Тернопіль” вирішив виступати в першості однією командою (без “Педліцею”), тож наразі свою участь у змаганнях підтвердили 12 команд, але й ця цифра ще не остаточна.

ЗМІ подали інформацію і про інші місцеві футбольні матчі.

Також спортивні оглядачі коментували результати матчів 26 туру української Прем’єр-ліги. І, звичайно, другий матч півфіналу Кубка УЄФА між “Динамо” та “Шахтарем”, у якому з рахунком 2:1, перемогу дістав “Шахтар”. Зазначали: шкода, що “Динамо” не вийшло у лідери. Однак, приємно, що у фіналі Кубка УЄФА − Україна. І це вже велика перемога. Отож, будемо тримати кулаки за свою державу. 

 

19.    Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе резонансными стали заявления польской прессы о том, что Евро-2012 примут 10 польских и украинских городов, но без Харькова.

Однако в Харькове надеются на лучшее и не верят в пессимистичные прогнозы поляков. Вице-президент ФФУ Сергей Стороженко сообщения польской прессы называет сплетнями: « Какие города примут матчи Евро-2012, станет известно на исполкоме в Бухаресте. Решение будут принимать там, не кулуарно и не в пользу какой-либо из стран. А слухи я комментировать не собираюсь. Странно, почему польская пресса в перечне принимающих городов оставила Одессу − там ведь даже стадиона нет».

 «Не надо создавать истерию накануне решения исполкома УЕФА. Это агония. Не надо нагнетать ситуацию» − заявил директор Департамента по подготовке к Евро-2012 Харьковского горсовета Виктор Христоев.

В. Христоев напомнил, что с украинской стороны ни одна газета, ни одно СМИ не позволило себе делать какие-либо преждевременные выводы: «Мы еще раз говорим: мы за честную конкуренцию, за объективность. Пусть Евро-2012 получат лучшие из лучших, как с украинской, так и с польской стороны. А делать такие выводы за несколько дней до решения исполкома УЕФА − не с руки … Украина и Польша находятся в партнерских отношения по ЧЕ-2012, который является «одним проектом двух стран…Я думаю, что отдельные руководители польской федерации футбола и ответственные чиновники должны сделать соответствующие заявления, чтобы СМИ не бежали впереди решения такого высшего компетентного органа, как исполком Европейского футбольного союза».

Реклама

Над главной площадью города − пл. Свободы,  перед парадом к Дню Победы на гостинице «Харьков» вывешен баннер из трех частей, длиной во все здание, высотой в 2 этажа. На нем стадион «Металлист», эмблема Харькова, утвержденная к Евро-2012, а по центру − эмблема УЕФА − Евро-2012. Баннер виден из любого места площади, очень красиво!

СМИ

В течение недели на 7-м канале продолжал выходить сюжет, в котором харьковчанам был предоставлен отчет − как город готовится к Евро-2012.

06.05.09 Интернет-издание «Харьковские известия» (со ссылкой на «Комсомольскую правду в Украине /Харьковский выпуск.») сообщило, что  президент УЕФА Мишель Платини уже принял тайное решение отказать в ЧЕ Днепропетровску, Харькову и Донецку. Не понравились главному футбольному чиновнику, в первую очередь, плохие железнодорожные и автомобильные трассы между нашими городами, а также дороги, соединяющие их с Киевом. Львов из-за позднего старта строительства стадиона тоже под вопросом, зато в перечне якобы оставили Киев и Одессу. В этих городах нет проблем с отелями и соединяет их хороший скоростной автобан. Плюсом столицы и Южной Пальмиры остаются и самый большой в стране аэропорт «Борисполь» и крупнейший порт».

Комментарий бывшего мэра Владимира Шумилкина: «Конечно, информация эта у меня вызывает очень большое сожаление, потому что Евро-2012 − одна из возможностей дать импульс развитию нашего города, − прокомментировал бывший городской голова. − Такое не часто происходят, и, конечно, за эту возможность нужно бороться. Но насколько я понимаю, есть сложность с обеспеченностью отелями. Я думаю, что в данном случае действительно много объективных предпосылок к тому, чтобы Харьков не оказался в этом списке. Эта информация очень похожа на истину. Следовало бороться серьезнее», − получил крайне негативную оценку общественного мнения.

7-8 мая газета «Время», ряд Интернет-изданий (со ссылкой на  «Gazeta Wyborcza») сообщили, что футбольный Евро-2012 может пройти в пяти польских и пяти украинских городах.  По мнению издания, в среду будут осчастливлены польские Варшава, Гданьск, Вроцлав, Познань и Краков (а вот Хожуву сия участь не грозит). В Украине же избранными станут Киев, Донецк, Львов, Одесса и Днепропетровск. А вот Харькову Евро-2012 не светит.

Еще недавно руководитель УЕФА Мишель Платини объявил в Варшаве, что чемпионат будет разыгрываться минимум в шести и максимум в восьми городах, поэтому информация польской газеты звучит сенсационно. Заслугу в увеличении количества городов поляки приписывают президенту ФФУ Григорию Суркису

Футбольные события

Продолжается чемпионат области по футболу − 2009. Подведены итоги III тура.

Металлист» открыл горячую линию для болельщиков − теперь болельщики харьковской команды смогут получить любую информацию в телефонном режиме. Два номера горячей линии работают с 9 утра до 6 вечера с часовым перерывом с 13 до 14.

 

20.    Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ про Євро 2012

Новини радіо

Як відомо, 12-13 травня у Бухаресті відбудеться засідання Виконавчого комітету УЄФА, на якому будуть названі приймаючі міста Євро-2012. У щотижневій програмі «Єврофутбол» на обласному радіо прозвучало невеличке інтерв’ю заступника голови обласної федерації футболу Віктора Бербенцева, в якому ведучий передачі поцікавився думкою Віктора Івановича які міста України на його погляд мають найбільше шансів прийняти Євро-2012. «Все залежатиме від того, яку роботу проробили відповідні владні структури міст. Переможуть найкращі. Гадаю основними претендентами є Дніпропетровськ, де побудовано вже стадіон, Донецьк, Львів і, звісно, Київ оскільки Платіні поставив нас перед фактом, якщо не буде все готово у столиці до Євро, в першу чергу НСК «Олімпійський», то цього чемпіонату в Україні не буде. Одначе мені так здається, що рішення ухвалене у Бухаресті не обов’язково буде остаточним».

Радіо «Таврія»

− Віце-прем‘єр-міністр України Іван Васюник відбув до швейцарського міста Ньон. Там він, як урядовий куратор підготовки України до футбольного турніру 2012 року, та президент Федерації футболу України Григорій Суркіс виступлять на засіданні Наглядової ради Союзу європейських футбольних асоціацій, яке відбудеться 8 травня. Зокрема Васюник прозвітує про виконану роботу, а саме − зміни, що сталися в підготовці міст із часу останнього візиту в країну президента УЄФА Мішеля Платіні.

− 12-13 мая в Бухаресте на заседании Исполнительного комитета УЕФА будут объявлены принимающие города Евро-2012. Об этом говорится в сообщении УЕФА.

− Последний раз представители УЕФА посещали Днепропетровск 3 апреля 2009 года. Инспектор по аэропортам Питер Хемпстон побывал в аэропортах в Днепропетровске и Кривом Роге. Делегат УЕФА остался доволен этими объектами. Но, по словам мэра Днепропетровска Ивана Куличенко, днепропетровский аэропорт не готов принимать гостей Евро-2012

− К «Днепр-Арене» от УЕФА нет замечаний, которые могли бы повлиять на решение футбольных европейских функционеров 13 мая относительно участия Днепропетровска в проведении Евро-2012 в качестве принимающего города. Об этом сообщил президент Федерации Футбола Днепропетровской области Андрей Павелко.

− На строящемся стадионе ФК «Шахтер» − «Донбасс Арена» созданы все необходимые условия для людей с ограниченными физическими возможностями (Disabled persons). Об этом сообщает пресс-служба арены.

Радіо «Софія»

− В Министерстве иностранных дел Украины заверяют, что у иностранцев, которые будут пребывать в страну в ходе проведения финальной части чемпионата Евро-2012, не будет проблем при пересечении украинской границы.

− Гостиницы западной Украины готовы принять гостей и участников Евро-2012

46 гостиниц Львовской, Ивано-Франковской и Волынской областей подписали соглашения с официальным представителем УЕФА по вопросам размещения в Украине компанией TUI Travel на 2012 год для проживания делегации УЕФА, команд и болельщиков. Об этом шла речь на совещании о готовности гостиничной инфраструктуры Львовской области к Евро-2012.

Футбол

Дитячий футбол

Херсонські команди зіграли матчі XIV туру Всеукраїнської дитячо-юнацької ліги. Команда СДЮШОР «Кристал» грала в Сімферополі проти місцевого «Ігросервіса». Херсонці перемогли з рахунком 3:1 і, набравши 35 очок, займають друге місце у турнірній таблиці, поступаючись 2 очками лідеру − сімферопольській «Таврії». Команда «Кристал» старшої вікової групи переграла «Ігросервіс» ще переконливіше − 6:0 і упевнено займає третє місце в таблиці. 10 травня «Кристал» на своєму стадіоні прийматиме «Титан» з Армянська.

Місцевий футбол

9 травня окрім запланованого фіналу розіграшу кубка області з футболу відбувся також дитячо-юнацький футбольний турнір серед команд юнаків 1996-1998 років народження, присвячений Дню Перемоги. У Генічеську пройшли фінальні змагання в рамках п’ятих літніх юнацьких ігор Херсонщини з футболу за участю 6 збірних команд: міст Херсона, Каховки і Нової Каховки, Генічеського, Каланчацького та Нововоронцовського районів.

Пройшов Кубок області з футболу пам’яті Героя Радянського Союзу Олександра Ладичука − найстаріший футбольний трофей області. Крім звичайного сектору «хуліганз» у «Кристалла» працює острівок дівчат-фанаток.

 

21.    Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

За звітний період у місцевих виданнях публікацій, пов’язаних із наближенням „Євро-2012” не виявлено.

Місцевий футбол.

Команда майстрів

У матчі команд другої ліги групи «А» між хмельницьким «Динамо» та білоцерківським «Арсеналом» зафіксована «суха» нічия. Моменти для взяття воріт були, але жодна з команд не награла на перемогу. Близько 2500 глядачів стали свідками важкого та не досить яскравого матчу на спорткомплексі «Поділля» в Хмельницькому. Натомість, побачили, здебільшого, позиційну боротьбу футболістів, декілька змарнованих моментів.

«Арсенал», безумовно, приїхав вигравати в «Динамо». А ось хмельничани, в яких немає жодних серйозних турнірних завдань, грали заради того, щоб здобути чергові очки та продовжити свою безпрограшну серію, яка налічувала вже чотири матчі..

У перерві стався дещо не зрозумілий епізод, коли один із працівників гостей намагався увійти до суддівської. Але білоцерківця не пустили правоохоронці, пригрозивши, що зараз відвезуть того у відділок міліції. А в другій половині гри гості травмували захисника Максима Горбієвського, розбивши отриману в попередньому матчі і взяту на шви брову. А на 89 хвилині дісталося й голкіперу хмельничан Василю Козіброді, коли один з білоцерківців у боротьбі за м’яч «розмахував» руками, але рефері не вгледів порушення правил.

Володимир Рева, головний тренер «Динамо»: «У нас було завдання просто набрати очки. Для становлення команди, щоб вона відчувала свій потенціал − нам потрібні очки. Перший тайм видався консервативним, а в другому − фізичні кондиції наших гравців були не тими, якими б хотілося бачити, суперник більше контролював м’яча».

Турніри

На старті першості України серед аматорів у першій групі волочиська команда «Збруч-Агро» приймала дунаєвецький «Верест-ІНАПІК» − лідери торішнього чемпіонату області у вищій групі. На стадіоні «Юність» при 500 глядачах виграли господарі − 4:2 (1:1).

Старт чемпіонату України серед аматорських колективів став для Волочиська історичним, адже до цього місцева футбольна команда не брала участі в турнірах подібного рівня. Перший крок став успішним, хоча не таким яскравим, як того можливо хотілося господарям.

По-перше, початок сезону, і команда ще не набрала того ходу, на який розраховують тренерський штаб і вболівальники команди. По-друге, було помітно банальну недооцінку суперника, очевидно господарі хотіли виграти «малою кров’ю».

Перший тайм зустрічі проходив під диктовку волочисьців. Хоча справжні гольових моментів було не багато: комусь не вдалося влучити в рамку воріт, інші удари нейтралізували воротарі. Пенальті гостям на 26-й хвилині, гол у відповідь − на 41-й. В другому таймі помилки в обороні припустилися господарі, штучно створюючи положення „поза грою”. Дубчак затримався з виходом і тому штучне «поза грою». Не бажаючи отримати нічийний результат, господарі провели ряд замін і за дві хвилини забили одразу два м’ячі.

 

22.    Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Реклама

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події

У Чернівцях в рамках акції „Вікно в Європу”, яку ініціювала політична партія „Єдиний центр”, відбулось пікетування Генерального консульства Румунії.

Перед пікетувальниками виступив керівник Чернівецького окружного секретаріату Микола Бузинський, який зазначив, що цей захід спрямований проти дискримінаційної візової політики країн Європейського Союзу.

Нагадаємо, 2005 року Україна з власної ініціативи запровадила безвізовий режим із країнами Європейського Союзу. Громадяни країн ЄС звільнені від оформлення дозволів на в'їзд до України терміном до 90 днів або під час транзитного проїзду. „Альтернативи європейському шляху розвитку немає», − наголосив виступаючий, зазначивши, що для українських громадян процедура отримання віз щороку стає все складнішою, вони змушені годинами стояти в чергах біля посольств або візових центрів, проходити принизливі процедури для отримання віз.

Пікетувальники вимагали скасувати візові збори для всіх категорій громадян України, запровадити безвізовий в‘їзд на територію країн Євросоюзу на термін до 90 днів для окремих категорій громадян — журналістів, студентів, науковців, бізнесменів, а також для туристичних груп, спортивних команд, творчих колективів, спростити процедури отримання віз: зменшити кількість документів, встановити чіткі терміни видачі віз, усунути посередницькі структури та звільнити корумпованих службовців, які їм сприяють при оформленні віз.

З пікетувальниками зустрівся виконуючий обов’язки Генерального консула Генерального консульства Румунії в Чернівцях пан Доріну Попеску та віце-консул пані Елеонора Молдаван. Серед іншого, пан Доріан Попеску зазначив, що Румунія є союзником України в процесі євроінтеграції, підтримує демократичні прагнення як державних, так і недержавних органів. Пан Попеску підкреслив важливість громадянських ініціатив у євроінтеграційних намірах України.

Місцевий футбол

Місцева преса повідомляє про першу домашню перемогу ФК «Буковина» в нинішньому році. Команда Віктора Мглинця у черговому турі першості України переграла колектив Чернігівської області «Єдність» (Плиски) − 1:0. Завдяки цій перемозі, підопічні Віктора Мглинця закріпилися на шостій сходинці.

Два місцевих телеканали — „ТВА” та ТРК „Чернівці” показали обидва тайми матчу футбольним вболівальникам.

Чернівці приймали зональні змагання з футболу за програмою всеукраїнської Універсіади.  Область представляли студенти Чернівецького національного університету та Чернівецького торгово-економічного інституту. Буковинці посіли першу сходинку. Підопічні Миколи Осадця та Ігоря Каліти перемогли команду Хмельницької області − 4:0 та представників Тернопільщини − 5:0, із колективом Львівської області зіграли унічию − 1:1. Таким чином, буковинські студенти здобули право виступати у фінальній частині Універсіади, яка відбудеться 26 − 31 травня в Ірпені Київської області.

 

23.    Чернігівська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами Євро 2012 у Чернігові не зафіксовано.

ЗМІ

У місцевій пресі за звітний період тема Євро 2012 не підіймалась.

Заходи

Публічних заходів по підготовці області до Євро 2012, які б набули розголосу серед вболівальників та в пресі, за звітний період не проводилось.

Футбол

ВОЛОДАР КУБКА  ЧЕРНІГІВЩИНИ −

«ЄДНІСТЬ-2»

Футбольний сезон на Чернігівщини вже традиційно розпочинається розіграшем кубка області. 16 команд у квітні розпочали суперечку за почесний трофей. Як і очікувалося у фінальному поєдинку 9 травня зустрілися два найсильніших клуби останніх років − чемпіони області «Єдність-2» з Плисок Борзнянського району та віце-чемпіони ФК «Полісся» з селища Добрянка Ріпкинського району.

У 2007-2008 роках саме ці команди сперечалися у фіналі, який проходив з двох матчів − вдома і в гостях. Що цікаво, усі чотири зустрічі завершилися внічию − 1:1 та 2:2. Але за рахунок голів забитих на полі суперника, двічі кубкову вершину підкорювали футболісти «Єдності-2».

Цього року Чернігівська регіональна федерація футболу прислухалася до думки тренерів та гравців, і вирішила фінал проводити на нейтральному полі і з одного матчу. Заздалегідь було визначено дату і місце фіналу: 9 травня − головна футбольна арена області − стадіон ім. Ю. Гагаріна. На телебаченні, радіо та друкованих виданнях були розміщені анонси про фінальний матч, тож на трибунах зібралося близько двох тисяч глядачів. Керівництво ФК «Полісся» та «Єдності-2» подбало про те, щоб до Чернігова приїхали вболівальники і з Добрянки, і з Плисок. Приємно, що на стадіон приїхало керівництво Чернігова на чолі з мером Олександром Соколовим.

Організатор фіналу −  Чернігівська регіональна федерація футболу, в свою чергу подбала аби фінал пройшов, як свято футболу. Перед початком матчу прозвучали розповіді про спортивні досягнення обох фіналістів, кращих гравців і тренерів команд. У перерві матчу для вболівальників були організовані конкурси з футбольної майстерності.

Святкову атмосферу підтримали і футболісти, які своєю енергійною, динамічною грою порадували глядачів. Протягом двох таймів точилася безкомпромісна боротьба з практично рівними шансами. І коли, здавалося, що знову основний час не виявить переможця, гравці «Єдності-2» на 88 хвилині провели стрімку атаку, яку влучним ударом завершив Олександр Поліщук − 1:0. І кубок втретє поспіль здобувають футболісти Плисок, які цього дня грали таким складом:

О. Крупниченко, С.Якименко (капітан), С.Комар, Д. Мало фей, В.Мацута, С.Тимошенко, О.Поліщук, Ю.Ващенок, Т. Мчедлішвілі, М.Легеда, А.Сабадаш, Б.Старченко, В.Тарикін, О.Чернишов, А.Миронов, М.Костюченко, О.Воробєй, К.Тарасенко. Тренер − Сергій Бакун. Почесний президент ФК «Єдність» − Михайло Голиця.

Після фінального свистка почесний голова Чернігівської регіональної федерації футболу Валерій Полєвой та 1-й заступник голови Анатолій Свистун вручили переможцям Кубок, медалі, дипломи та вимпели ЧРФФ, а фіналістам − медалі і дипломи. Пам’ятними призами були відзначені арбітри матчу, кращий гравець фіналу − Олександр Поліщук та кращий воротар кубка − Артем Падун.

Міні-футбол

Розіграно перший кубок пам’яті Євгена Улановича.

Цікаво і напружено відбувся розіграш Кубка пам’яті одного з перших фанатів «Десни» Євгена Улановича. І хоча це був далеко не професійний футбол, але глядачі стали свідками напруженої, цікавої, захоплюючої боротьби на міні-футбольному полі Чернігівського вищого професійного ліцею № 15. Достатньо сказати, що для визначення команди-переможця ігрового часу виявилося мало, тому довелося пробивати післяматчеві пенальті. Перемогу ж здобула команда, сформована з перших фанів „Десни” і з тих, хто прийшов у фанатський рух зовсім нещодавно (тобто, своєрідний симбіоз досвіду і молодості). Ось імена перших володарів Кубка пам’яті Євгена Улановича: Анатолій Омельченко, Ігор Саєнко, Олександр Волощук, В’ячеслав Саєнко, Дмитро Дорошко і Юрій Бєлінський. Хоча, звичайно, в подібних турнірах переможених немає − це радість спілкування, задоволення від гри у футбол і данина пам’яті друга. Після завершення турніру його учасники поклали квіти до могили Євгена Улановича. Кубок його пам’яті вирішено зробити щорічним (за інформацією газети „Високий вал” від 05.05.09).

ФК „Десна”

«Десна» перемагає фаворитів.

Чернігівська «Десна» продовжує успішний виступ у першій лізі чемпіонату України з футболу. Після гучної перемоги на своєму полі над лідером турніру «Оболонню» деснянці зіграли ще з одним клубом зі столиці, на цей раз в гостях. В матчі з другою командою київського «Динамо» була бойова нічия − 2:2. А 2-го травня заповнений стадіон ім.. Гагаріна в Чернігові знову вітав своїх улюбленців. Вони приймали «ІгроСервіс» з Сімферополя, що, як і деснянці, перебуває в групі лідерів турніру. Напружений матч завершився перемогою «Десни» з рахунком 1:0. М`яч забив Руслан Зейналов, новачок команди, який має досвід виступів за збірну Азербайджану, а зараз стає одним з лідерів клубу. Вперше в офіційному поєдинку цього сезону зіграв, притому, вийшовши у стартовому складі, улюбленець чернігівської публіки Олександр Кожемяченко. Півтора року тому попереднє керівництво команди відсторонило його, як і ще ряд талановитих футболістів, від гри. Форвард мусив провести сезон у «Поліссі» (Добрянка), що виступає в чемпіонаті області. Набрати форму на рівень першої ліги, звичайно, непросто, але приємно, що Олександр знову на полі. Команда, яку після зміни власників було сформовано буквально за якісь тижні, радує вболівальників(газета „Сіверщина” від 05.05.09).

Підписатися на новини