ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

События

Официальных мероприятий по подготовке Крыма к Евро 2012 не проводилось.

Реклама

Внешней рекламы и использования логотипа Евро 2012 не зафиксировано.

СМИ

На минувшей неделе «Крымское время» сообщило своим читателям, что к Евро-2012 на Украине будут введены так называемые «футбольные визы» − «F − Football». Сделано это будет для того, чтобы у иностранных болельщиков (не граждан Евросоюза, для которых в нашей стране безвизовый режим) во время чемпионата не возникало никаких проблем при пересечении границы. Единственное требование − наличие на руках билета на один из матчей турнира. Также такие визы будут выдаваться лицам, которые занимаются подготовкой проведения Евро.

«Германия согласна предоставить Украине помощь в подготовке к проведению финальной части чемпионата Европы 2012 по футболу», − пишет «Крым.ru» со ссылкой на заявление вице-премьер-министра Украины Григория Немыри. По словам государственного чиновника, уже в ближайшее время будет разработан и подписан соответствующий документ между нашими странами. Впрочем, уже сейчас Германия, имеющая огромный опыт в проведении крупных спортивных соревнований, участвует в строительстве стадионов в Днепропетровске, Киеве и других городах, разрабатывая проекты спортивных арен. «Мы это ценим, потому что это является залогом качества тех объектов, которые будут строиться немецкими фирмами или с их участием», − подчеркнул вице-премьер.

Футбол

СМИ

Практически все крымские издания, пишущие о спорте, не обошли своим вниманием первый полуфинальный матч Кубка УЕФА между «Динамо» и «Шахтером». При этом многие отметили, что если по качеству игры наши полпреды достойно смотрятся в Европе, то качество отечественной телевизионной картинки отстает от старушки Европы «лет эдак на 20» («Вечерний город»). Что особенно было заметно на фоне трансляции второго полуфинала (немецкого, между «Вердером» и «Гамбургом»).

Хвалит крымская пресса «Таврию», которая по весне приятно удивляет болельщиков прежде всего результатами (шесть побед в девяти поединках второй части чемпионата).

Турниры, чемпионаты кубки

С 10 мая по 14 июня в Севастополе планируется проведение чемпионата города по дворовому футболу на Кубок Валерия Саратова (мэра города). Пресс-служба горисполкома уже сообщила, что участники турнира будут разделены на две возрастные группы − от 14 до 18 лет и от 18 до 28 лет. Победителям мэр лично вручит кубки, грамоты и призы. Идея турнира хорошая, но вот придание ему имени здравствующего мэра, по вине которого из Севастополя по сути вытеснен большой футбол (ПФК «Севастополь» из-за отсутствия в городе нормального стадиона сейчас играет в Бахчисарае) признано верхов цинизма. Об этом и местные газеты пишут, и телевизионщики в своих материалах говорят.

Конфуз произошел в воскресенье перед матчем перволиговых «Феникса-Ильичевца» и «Энергетика». Гости из Бурштына «заблукали» в крымских степях и прибыли на игру совсем в другое Калинино − Первомайского, а не Красногвардейского района. В результате матч в «правильном» Калинино начался почти с сорокаминутным опозданием. Причем на поле бурштынцы вышли непосредственно из автобуса. «Феникс» выиграл − 3:2, любопытно, что победный мяч у хозяев на свой счет записал вратарь Константин Шевченко. Кипер выбил «сферу» из своей штрафной, та, перелетев через все поле, ударилась о газон перед вышедшим далеко из ворот вратарем «Энергетика» и по высокой траектории спланировала в сетку. Курьезнейший гол!

Пропускавшая 26-й тур «Крымтеплица» (должна была играть с «Княжей», которая с чемпионата снялась) паузу заполнила краткосрочным сбором в Коктебеле. Команда базируется в пансионате «Приморье» − одном из лучших в Крыму, а тренируется на базе киевского «Динамо» в Орджоникидзе. Завершится сбор 6 мая. Накануне молодежненцы предположительно сыграют контрольную игру с феодосийской «Кафой».

 

2.       Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

За ініціативою Вінницької обласної організації «Єдиний Центр» було проведено круглий стіл на тему «Спорт − здорова нація України». В якому взяли участь представники місцевої влади, видатні спортсмени Вінниччини та України, провідні вчителі, лікарі, громадськість. Була проаналізована державна політика у сфері спорту та охорони здоров’я різних вікових категорій. Найкращим спортсменам були вручені приємні подарунки. Підсумком круглого столу − створення «Єдиним центром» нового спортивного проекту приуроченого до Євро-2012, та початок благодійної акції «Спорт − здорова нація України».

30 квітня закінчився всеукраїнський місячник присвячений відновленню спортивної інфраструктури «Спорт для всіх, спільна турбота». Про його підсумки розповідав начальник управління з питань фізичної культури та спорту ОДА О. Фінів. Загалом в улаштуванні спортивних майданчиків області взяли участь близько 71 тисячі осіб, майже 500 тис. грн.. знайшлося в бюджеті області та поза його межами для проведення необхідних робіт. Як результат упорядковано майже 1700 спортивних споруд. Дана інформація прозвучала на місцевому телебаченні.

Аеропорт

Вінницька влада сподівається, що в цьому році літаки до Вінницької Гавришівки нарешті полетять. Губернатор області не припиняє проводити переговори з представниками авіалінії України. Конкретних результатів перемовини поки що не дали. Через кризові процеси у світі кількість авіа перельотів зменшилася на 20 відсотків. Якщо аеропорт не працюватиме за прямим призначенням, то тоді Гавришвське летовище віддадуть під паркування вантажних літаків. Дана інформація прозвучала на місцевому телебаченні.

Реклама

Мною були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Ватутіна, Чехова, Немирівське шосе, Островського, Соборна, Хмельницьке шосе на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянув супермаркет «Грош» що знаходиться на вулиці Чехова, в ньому сувенірної продукції не помічено.

ЗМІ

У місцевій пресі, газетах: «RIA», «20 хвилин», «Місто», «33 канал», «Вболівальник» «Новини Вінниччини», «Вінницький спорт» - інформації по темі Євро 2012 не виявлено.

Місцевий футбол

Клуби

«Авангард» за крок від перемоги!» Стаття з такою назвою опублікована в газеті «Вболівальник» від 30.04.09 року. В якій йдеться про дві поспіль перемоги команди «Авангард» з смт. Сутиски в всеукраїнських змагання за Суперкубок ФСТ «Колос», які проходять в смт. Сутиски, Вінницької області. Для перемоги в турнірі команді з Вінниччини необхідно здобути очки в останній грі.

Турніри, чемпіонати, кубки

В газеті «Вболівальник» від 23.04.09 року  опублікована стаття «Під егідою ВСГО «ОФФ»«. Триває чемпіонат обласної дитячо-юнацької футбольної ліги, яку очолюють відомі фахівці: Василь Блінніков і Віктор Коваленко, її ВСГО «ОФФ» створила для ефективної підготовки юних доморощених гравців. Ігор Федорович Гатауллін наказав, щоб матчі дітей проводили на кращих полях, а не десь на, пробачте, городах. І щоб обслуговували не випадкові люди, а кращі наші арбітри. «ДЮФЛ» — це наше майбутнє, — підкреслює голова, — і до цих змагань особлива увага». В регулярному чемпіонаті виступає у чотирьох вікових групах понад 70 команд. Серед 14-річних підлітків лідирують вихованці ДЮФЛ «Нива - Світанок» (директор -  майстер  спорту Паша Касанов). Зазначимо, що в цьому клубі про підлітків дбають значний бізнесмен, майстер спорту - Володимир Продівус та депутат обласної ради — Олег Караванський. Також добре себе проявляють в різних зонах діти з СДЮШОР «Нива», Калинівки, Жмеринки, Козятина, Шаргорода. Є шансі пробитись у фінал у хлопчиків з Чернівців, Сутисок, Хмільника тощо.

Традицією стало проведення фінальних ігор змагань на призи кубку «Шкіряний м’яч» на стадіоні “Інтеграл» м. Вінниці. Так 24 квітня 2009 року пройшов фінал серед школярів 1998 р.н. − наймолодшої вікової групи. У фінальних змагань цього дня приймало участь вісім команд, а це більше ста двадцяти учасників. Цікаво, напружено, змістовно проходили змагання весняного дня. Юні гравці показали глядачам свою майстерність у командній грі та з елементів техніки гри. Кращими технічними гравцями стали: - жонглювання м’ячем − Узлов Андрій Томашпільська ЗОШ № 1, - удари по воротах на точність − Поперечний Олександр Тульчинська ЗОШ №1, - удари м’яча на дальність − Скиба Владислав Гніваньська ЗОШ №1. Із фінальним свистком визначились переможець та призери наймасовіших дитячих змагань, ними стали ЗОШ № 27 м. Вінниці, кращий футболіст команди Дубенков Андрій, ІІ − Гніваньська ЗОШ № 1 та Макаров Дмитро, ІІІ − ЗОШ № 1 м. Тульчина - Зозуля Антон. Інші команди за результатами ігор зайняли місця: 4 − Томашпільська ЗОШ № 1- Узлов Андрій, 5 − Тростянецька ЗОШ № 1 − Сухий Андрій, 6 − Хмільницька ЗОШ № 4 − Белов Євген, 7 − Калинівська ЗОШ № 2 − Пасічник Віталій, 8 − ЗОШ № 4 м.Жмеринка − Федоров Дмитро. Дана інформація опублікована на сайті ВОФФ під назвою «Визначились переможець та призери змагань на призи «Шкіряний м’яч»« від 27.04.09 року.

 

3.       Волинська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за звітний період не проводилось.

ЗМІ

Місцева преса тему Євро 2012 минулого тижня не висвітлювала.

Реклама

Цього тижня на Волинському телебаченні почав демонструватися 10-секундний рекламний ролик такого змісту: „Євро-2012”. Аеропорт для Луцька. Використаймо цей шанс”.

Футбол

Старт обласного чемпіонату на Волині зірвано

Три тижні тому ми розповідали про розширене засідання виконкому Федерації футболу Волині, на якому було обговорено конфліктну ситуацію, що склалася у ФФВ. Заступник виконавчого директора ФФУ Василь Забродін і перший заступник голови асоціації аматорського футболу Олександр Каденков, котрі взяли участь у засіданні, схиляли невдоволених особою президента ФФВ Ігоря Безуглого не нагнітати протистояння, бо це може негативно позначитися на проведенні обласного чемпіонату. Опозиціонери начебто погодилися. Однак, як засвідчили наступні події, в дійсності всі вийшли зі згаданого засідання з незмінними переконаннями.

І ось днями група керівників футбольних команд області провела установчі збори, на яких було розглянуте питання створення футбольної прем’єр-ліги Волині. Вона начебто має функціонувати на базі Луцької міської федерації футболу. Було також оголошено про старт альтернативного чемпіонату області − третього травня. Офіційний чемпіонат під егідою ФФВ мав стартувати 2 травня. Зазначені дні минули, однак не стартував ні альтернативний чемпіонат, ні офіційний. Як нам вдалося з’ясувати, з одної простої причини: обидва табори − офіційний і альтернативний − продовжують „вести роботу” серед керівників футбольних колективів, перетягуючи їх на свій бік. І поки ця „робота” не добігла кінця, ні одна, ні друга команда не мали змоги розпочати свої „чемпіонати”.

Пишемо „чемпіонати” в лапках тому, що вже зрозуміло, що нормального футбольного чемпіонату в області 2009 року не буде. Якщо торік в чемпіонат під егідою федерації починало 11 команд, а закінчувало 9 (по лінії ФСТ „Колос” брала участь 21 команда), то в цьому році і такої кількості учасників обласного чемпіонату не набереться.

Керівники багатьох футбольних колективів вважають за розумне не брати участі ні в чемпіонаті федерації, ні в альтернативному. При цьому їм залишається турнір по лінії ФСТ „Колос”, в якому вони і гратимуть. В чемпіонаті під керівництвом федерації, вважають вони, не може бути чесного змагання, тому що голова федерації області Ігор Безуглий „калічить волинський футбол”, до того ж „п’є без усякої міри”. При цих обставинах він просто не спроможний забезпечити нормальні змагання, бо „керується суто корисливими мотивами”.

Альтернативний чемпіонат також, скоріше всього, не вдасться провести, бо на заваді стає фінансовий чинник: альтернативники не одержать необхідних грошей від спорткомітету, а залученого приватного капіталу їм навряд чи вистачить. Крім того, луцька міська федерація − це складова частина федерації обласної, отож, щоб почати хоч якісь змагання, на них потрібне „добро” керівництва ФФВ. Годі й казати, що такої згоди, звичайно ж, не може бути в принципі.

Таким чином, що вийде з цьогорічного волинського чемпіонату, сказати практично неможливо. Втім, можемо констатувати незаперечний прикрий факт: початок обласного чемпіонату вже успішно зірвано. Проте і керівництво обласної федерації, і опозиційна структура роблять вигляд, ніби нічого серйозного не сталося. Все ще владнається, мовляв.

Покидьки Алієв і Мілевський...

Волинська преса продовжує писати про київське „Динамо” переважно в негативних тонах. „На жаль, сьогоднішні кумири маленьких і юних уболівальників великого „Динамо” − покидьки Алієв і Мілевський. Ці футболісти з моральної точки зору не заслуговують навіть називатися гравцями київського „Динамо”, не те, щоб бути обличчям клубу. Динамівці − це Ребров, Лужний, Калитвинцев, Дмитрулін, Косовський, Леоненко, Безсонов, Заваров та інші гравці з цієї зіркової команди. Леоненку пробачили його пиво, тому що він був мужиком на полі. А як з цих можна брати приклад?” − цитує провідна газета області „Волинь-нова” відгуки вболівальників на сайті „Чемпіон” на чергові походеньки Мілевського та Алієва.

„Динамівці зазналися й програли „Кривбасу” − замітку під такою назвою опублікувала на минулому тижні найтиражованіша газета Волинської області „Вісник і К”. „Кияни після гучних успіхів у Європі не спромоглися належним чином налаштуватися на боротьбу на внутрішній арені” − робить висновок популярне регіональне видання.

 

4.       Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО-2012

ЗОНЫ ОТДЫХА

Парк Богдана Хмельницкого хотят реконструировать в спокойную зону отдыха

Власти Днепропетровска хотят реконструировать парк им. Богдана Хмельницкого с целью создания на его территории спокойной зоны отдыха со спортивными объектами. Об этом на пресс-конференции сообщила заместитель городского головы Ирина Зайцева 30 апреля.

«Планируется, что на территории этого парка будет размещена открытая спортивная площадка для игры в волейбол, баскетбол, а также установлены теннисные корты. Необходимо, чтобы этот парк был спокойным, тихим и благоустроенным для отдыха, без шумных и увеселительных объектов», - сказала Ирина Зайцева. По ее словам, проект реконструкции парка им. Богдана Хмельницкого уже согласован.

«На исполком готовятся все необходимые документы для объявления инвестиционного конкурса среди компаний, которые готовы благоустроить этот парк в тихую зону с размещением там спортивных объектов. Средств в городском бюджете на реализацию проекта нет, поэтому городские власти предлагают его реализовать всем желающим предпринимателям», - сказала Ирина Зайцева. При этом городской совет выделяет 200 тыс. грн. на проект, чтобы стать его владельцем и быть в курсе дальнейших реконструкций с целью недопущения изменений парка сугубо по желанию инвестора.

АЭРОПОРТ

Проект реконструкции днепропетровского аэропорта готов на 1/3

В прошлом году институт «УКРАЭРОПРОЕКТ» начал работу над проектом строительства и реконструкции к Евро-2012 объекта «Международный аэропорт «Днепропетровск» и к сегодняшнему дню выполнил работу на треть -сообщает корреспондент сайта Комитет ЧЕ-12. Общая смета проекта составляет 11 млн.гривен, из которых 3,7 млн. освоили в прошлом году. В этом году планируется освоить около 7 млн. грн. Исходя из цифр и становится ясно, что проект строительства и реконструкции днепропетровского аэропорта готов на треть. В соответствии с графиком институт «УКРАЭРОПРОЕКТ» к концу 2009 года завершит работы. В соответствии с запланированным в Днепропетровске к будущему футбольному ЧЕ построят пассажирский терминал для международных рейсов с пропускной способностью 1 тысяча пассажиров в час, паркинг на 300 машиномест, отель на 165 номеров для одновременного проживания 260 человек. Кроме этого на период проведения Евро-2012 дополнительно предвидится установка временного терминала пропускной способностью 300 пассажиров в час. Вобщем, стоимость реконструкции аэропорта в Днепропетровске по ценам прошлого года составляет 1 млрд. 250 млн. гривен. На реализацию проекта у владельца будет около 30 месяцев, поскольку объект будет приватизирован не раньше июня, а сдан в эксплуатацию к концу 2011 года.

ЖЕЛЕЗНАЯ ДОРОГА

ПЖД начала капитальный ремонт путей

С 27 по 30 апреля на некоторых участках Приднепровской железной дороги проходит капитальный ремонт.

«На текущей неделе ПЖД начала капитальный ремонт на участке Карнауховка — Сухачевка и на участке Севастополь Грузовая — Севастополь. Средний ремонт с 27 по 30 апреля будет проводится на 2-й колее станции «Таврическ», 1-й колее станции «Кушугум», на участке перегона Запорожье Левое — Волнянск, четной колее участка Плавни — Таврическ. Также среднему ремонту подлежит стрелочный перевод на станции «Вольнянск». Будет модернизирована колея на станции «Новомосковск», а на участке Самойловка - Варваровка будет уложена бесстыковая колея, стрелочные переводы заменят на станции «Милорадовка», «Николаевка» и «Запорожье-1 Железнодорожная», - говорится в сообщении. В общей сложности с 27 по 30 апреля на апреля на Приднепровской железной дороге будет модернизировано 1 км, отремонтировано капитально 2 км и средним ремонтом 2,5 км колеи. Также железнодорожники заменят 3 комплекта стрелочных переводов и выполнят средний ремонт 3-х комплектов стрелочных переводов.

ОТЕЛИ

Владельцы днепропетровских гостиниц подписали с УЕФА соглашение на обслуживание

27 владельцев гостиниц Днепропетровска в апреле 2009 года подписали соглашение с УЕФА по размещению «TUI Travel Plc» на гостиничное обслуживание в рамках проведения Евро-2012.  Об этом сообщили в управлении по вопросам подготовки к чемпионату Европы 2012 года по футболу Днепропетровской облгосадминистрации 24 апреля.

«Это же соглашение подписано еще с владельцами 4-х гостиниц в Запорожье, которые готовы предоставить свой гостиничный фонд к Евро-2012. Уже имеется в наличии 9 5-звездочных и 4-звездочных гостиниц, 3 3-звездочные гостиницы, которые готовы разместить представителей УЕФА, футбольные команды, болельщиков. Остальные гостиницы, в том числе несколько гостиниц, которые обеспечат по требованиям УЕФА необходимое количество номеров категории 5-звездочных, активно строятся», - сказали в управлении.  Также для увеличения количества номеров категории 4-звездочных гостиниц, Днепропетровская облгосадминистрация и городской совет Днепропетровска привлекли к подписанию договоров владельцев 3-х кораблей, которые будут пришвартованы на реке Днепр в центральной части областного центра и имеют 144 гостиничных номера.  По информации управления по вопросам подготовки к чемпионату Европы 2012 года по футболу, в настоящее время, заключены соглашения, согласно которыми в наличии есть 868 номеров категории 5 звезд, 1,537 тыс. номеров категории 4 звезды и 654 номера категории 3 звезды.

Днепропетровск готов к принятию иностранных болельщиков

Днепропетровск во всю готовится к принятию иностранцев, которые должны будут приехать в город на чемпионат Евро-2012. Для этой цели принимаются глобальные меры по застройке Днепропетровска - город приводят в порядок. Интересно готовы ли городские гостиницы к принятию иностранных футбольных фанатов?  Визитной карточке города - 5-звездочному отелю «Украина» - иностранные гости давно не в диковинку. Стандартный одноместный номер с Интернетом, спутниковым телевидением и индивидуальным кондиционированием обойдется постояльцу в 180 долларов за сутки. Впрочем, другие отели города не желают отставать - 27 гостиниц уже подписали соглашение на обслуживание туристов с представителями УЕФА. По информации облуправления, по подготовке к Евро-2012, город уже располагает девятью 5-звездочными и 4-звездочными гостиницами, а также тремя 3-звездочными. Остальные гостиницы строятся. Впрочем, за меньшие деньги европейских фанатов могут поселить и рядовые горожане, которые готовы сдавать гостям квартиры, комнаты и предоставлять дополнительные услуги. Готовы к приезду иностранцев и днепропетровские таксисты - они уже хорошо понимают иностранных гостей и даже могут выступить в качестве гидов. По словам водителей, гостям города нравится набережная, они любят пройтись по проспекту Карла Маркса, а вечером в основном едут поужинать в дорогие рестораны в центре города. На вопрос, дерут ли они с незнающих расценки на такси иностранцев «три шкуры», лишь хитро улыбаются и говорят, что иногда накидывают «червончик» или два. «Не подкачают» и продавцы сувениров, которые работают в центре - на «аллее художников». В общем, смело можно утверждать, что, несмотря на то, что Днепропетровск еще не готов полностью для глобального «пришествия иностранных болельщиков» иностранцам все-таки уже сейчас есть куда сходить и на что посмотреть.

ФУТБОЛ

Расписание игр „Чемпионата Европы по футболу среди учеников общеобразовательных учебных заведений города 1999-2000 гг. рождения”

28 апреля в Днепропетровске во Дворце детей и юношества состоялось торжественное открытие „Чемпионата Европы по футболу среди учеников общеобразовательных учебных заведений города 1999-2000 г. рождения”.

Чемпионат проводится в три этапа − предварительный, отборочный и финальный. В „предварительном” этапе Чемпионата Европы примут участие 145 команд − 1500 тысяч юношей 9-10 лет, сообщают в управлении образования и науки Днепропетровского городского совета. Осенью 50 лучших команд будут соревноваться в „отборочном” туре.  А „финальный” этап проведут среди 16 команд-финалистов города.

Цель Чемпионата − популяризация футбола среди школьников города, проведение разъяснительной работы с учениками и их родителям о важности проведения „Євро-2012” по футболу в Украине, повышение уровня общения молодежи и настройки их на честную спортивную борьбу, отмечают в управлении.

 

5.       Донецька обл.

 

Евро 2012

События

На состоявшейся 28 апреля сессии Донецкого облсовета председатель ОГА Владимир Логвиненко заявил, что среди наиболее проблемных, узловых вопросов выполнения Программы экономического и социального развития Донецкой области остается подготовка к Евро-2012.

Рабочее совещание по подготовке к проведению «Евро-2009»

28 апреля под председательством первого заместителя губернатора Сергея Дергунова и заместителя председателя Донецкого областного совета Игоря Коваля прошло очередное рабочее совещание по подготовке к проведению «Евро-2009».

В работе приняли участие начальники управлений и отделов облгосадминистрации, задействованных в подготовке.

Участники рабочей группы рассмотрели актуальнейшие вопросы подготовки к футбольному чемпионату среди юношей до 19 лет.

С докладом по основному вопросу о мерах по подготовке транспортного обслуживания гостей и болельщиков чемпионата выступил начальник управления транспорта и связи Главного управления промышленности и развития инфраструктуры Сергей Долгополов. Он рассказал о степени готовности транспортной инфраструктуры региона к приему спортивных соревнований.

Для справки:

До 1 мая будет проведен ремонт светофоров, до 16 мая осуществим дорожную разметку, до 20 мая заменим дорожные знаки и указатели. Все работы проводятся ускоренными темпами. На пути следования транспорта с командами, участницами турнира и болельщиками будут организованы стоянки. Для транспортного обслуживания команд, гостей и болельщиков в каждом из принимаемых городов разработаны маршруты следования.

Ежедневно на маршруты Донецка выходит 197 троллейбусов, 154 трамвайных вагона, 1705 автобусов, около 800 автомобилей такси. Интервалы движения городского транспорта составляют от 3 до 5 минут.

На маршруты Мариуполя ежедневно выходят 43 троллейбуса, 63 трамвайных вагона, 460 автобусов, интервалы движения городского транспорта составляют от 7 до 8 минут.

Накануне проведения чемпионата в общественном транспорте будет размещена практическая информация с указанием гостиниц, стадионов, фан-зон, аэропорта, железнодорожного вокзала, городских автостанций. Подобная информация с указанием схемы движения городского транспорта, разработана и будет размещена на вокзалах, в аэропорту, на стадионах, гостиницах. Составлены реестры информационных служб такси, которые пользуются таксометрами и выдают чеки. Для транспорта болельщиков и гостей будут использоваться стоянки и автопарковки, количество которых в Донецке и Мариуполе на сегодняшний день достаточно.

Резюмируя итоги рабочего оргкомитета − первый заместитель председателя Донецкой облгосадминистрации Сергей Дергунов подчеркнул, что к началу спортивного праздника осталось совсем немного времени и к нам сейчас будет приковано самое пристальное внимание, поэтому прошу от каждого из вас максимально интенсивно наладить работу по своим направлениям для ее завершения.

«19 мая у нас пройдет выездное заседание правительственного оргкомитета по подготовке к футбольным чемпионатам. Нужно предметно и серьезно к нему подготовится, это касается в первую очередь проектно-сметной документации, это должны быть не просто наши желания, а конкретные проекты», - сделал акцент Сергей Дергунов, завершая совещание.

Медики Донецка готовятся к Евро

В ходе проведения очередной пресс-конференции Донецкого городского головы журналистам презентовали концепцию медицинского обеспечения финального турнира Евро-2012, а также чемпионата Европы по футболу среди юношей до 19 лет 2009 года.

- Концепции медицинского обслуживания Евро-2009/2012 аналогичны. Но на Евро-2009 предусматривается меньший объем финансирования. Предусматривается предоставление неотложной помощи как болельщикам, так и игрокам команд, - сообщил начальник управления здравоохранения Донецкого городского совета Геннадий Нефедов. - В случае, если произойдет чрезвычайная ситуация, будет привлечена Служба медицины катастроф, которая включает в себя 160 бригад скорой медпомощи. В бригадах специалисты из соседних городов, таких как Горловка, Макеевка, Ясиноватая и других районов, - отметил Нефедов.

Возле стадиона, где будут проходить матчи, планируется организовать совместно с силами главного управления МЧС в Донецкой области передвижной медпункт. В случае необходимости в нем будет оказана медицинская помощь болельщикам во время матчей.

- Внутри передвижного медпункта располагается кушетка для пострадавшего, перевязочная, а также реанимационное оборудование для оказания первой медицинской помощи перед эвакуацией пострадавших в медицинские учреждения, - рассказал начальник управления здравоохранения.

Мэр Донецка Александр Лукьянченко выразил надежду, что все вышеуказанное не пригодится и Чемпионаты пройдут без ЧП.

- Это подготовка, мы должны быть готовы к любым ситуациям. Но будем надеяться, что ничего такого не произойдет, - подчеркнул городской голова.

Также для предоставления медицинской помощи во время проведения финального турнира Евро-2012 в качестве волонтеров- медиков планируется привлечения студентов ІІІ-IV курсов Донецкого Национального медицинского университета.

Приблизительное количество волонтеров будет составлять около 500 человек.

На днях в Донецке в самом центре отеля «Донбасс Палас» появился пятизвездочный стадион. Правда, в миниатюре и из пластика. Это точная копия «Донбасс Арены».

В точности по плану воссоздан на макете и парк, который будет обрамлять «Донбасс Арену». Здесь есть и водная гладь, каскад фонтанов и вращающийся гранитный мяч, скамейки, беседки, лужайки. Даже деревья, если и кустарники.

Увидеть этот макет может любой из дончан и гостей областного центра.

А на «Донбасс Арене» протестировали гигантскую вывеску в виде логотипа ФК «Шахтер», которая будет встречать болельщиков с южного входа. Сделать это оказалось не так уж просто, поскольку махина расположена всего в полуметре от стеклянной поверхности здания стадиона. Тем не менее все получилось - причем, смотрелось совершенно роскошно!

В зажженном виде огромный логотип лучше всего просматривается с территории парка. Хотя свидетели «испытаний» уверяют, что и с проспекта Мира он выглядит внушительно - 18 тысяч светодиодов  невольно притягивают к себе внимание.

СМИ

«Жизнь» (24.04) в статье «Евро-2012 не сможет открыть Украину для Евросоюза» подчеркивает: «Как бы ни хотелось Украине стать членом Евросоюза, пока это лишь несбыточные мечты. И футбольные турниры не смогут стать козырем для принятия нас в Европу. Украина неплатежеспособна».

По мнению газеты, дело не только в мировом кризисе. Конечно, он помешал притоку иностранных инвестиций, необходимых для подготовки к главному спортивному событию в Европе. Сегодня вполне очевидно, что первые прогнозы о будущих дивидендах Украины как принимающей стороны делались в состоянии эйфории, мешающей объективному анализу.

«Жизнь» (23.04) в заметке «Совместная подготовка» подчеркивает, что главы Донецкой, Запорожской и Днепропетровской областей планируют подписать соглашение о сотрудничестве по подготовке и проведению Евро-2012.

«Салон Дона и Баса» (28.04) в статье «Тимошенко и альпинисты отстоят равенство» отмечает, что украинская и польская стороны намерены официально обратиться к УЕФА с предложением поровну распределить города, в которых пройдут матчи Евро-2012. А группа наших альпинистов даже установит украинский флаг в Гималаях, «чтобы отстоять принцип паритетности». Об этом заявил вице-премьер-министр Украины Иван Васюник, который курирует в правительстве вопросы подготовки к Евро-2012.

- Действительно, письменного обращения не было. Но на конечном этапе подготовки соответствующие материалы будут переданы в УЕФА, - заявил он.

Вместе с тем, газета размещает фото нового стадиона с текстовкой: «Строящийся в Донецке стадион «Донбасс Арена» рискует остаться невостребованным во время Евро-2012…».

«Панорама» (23.04) размещает материал «И.Суркис: Наша задача - выиграть Кубок УЕФА» (+ фото И.Суркиса) со ссылкой на канал «Мегаспорт». Еженедельник публикует фрагмент беседы в программе «Откровенно о главном» и подчеркивает слова Президента ФК «Динамо»: «Мирча мудрый, Семин тоже не лыком шит».

«Панорама» (30.04) в статье «Наше поле - не для созидания» приводит мнение директора РСК «Олимпийский» Геннадия Калищука, который, в частности, рассказал о подготовке футбольного поля к игре с «Динамо» в полуфинале Кубка УЕФА.

- Все силы брошены на то, чтобы к 7 мая газон был супер. Так что будем бить врага на своей территории новейшими технологиями, - заявил Г.Калищук.

Футбол

Школьный футбол

Как нам сообщили из Мариуполя, в Харькове в спорткомплексе ХАИ прошел региональный этап ІV Всеукраинского школьного чемпионата по футболу «Djuice ГОЛ 2009» и чемпионата групп поддержки «Djuice ФАК 2009». Мариуполь представляла футбольная команда школы № 65 и группа поддержки из 64-й школы, ставшие чемпионами города во время городского этапа.

За право выйти в финал и побороться за главный приз в Киеве (для мальчиков - поездка на футбольный матч в Германию, а для девочек - мастер-класс от Дмитрия Коляденко) боролись команды из Днепропетровска, Кривого Рога, Донецка, Полтавы, Сум и др. - всего 16 городов.

Команды разделили на две группы, и по результатам жеребьевки мариупольцам достались земляки из Донецка. Как и в матчах Лиги чемпионов, командам терять нечего - соревнование продолжает только победитель. Дерби «Мариуполь-Донецк», как окрестили матч ведущие, по общему мнению, оказалось самым захватывающим и интересным матчем 1/4 финала.

Счет 2:3 вывел Донецк в полуфинал, где команда проиграла с разгромным счетом Днепропетровску. А ребятам из Мариуполя осталась только благодарность зрителей за интересную игру.

Победителем регионального финала стала команда из Харькова - дома, как известно, и стены помогают. В мае они сыграют с победителями трех других регионов Украины.

 

6.       Житомирська обл.

 

Євро-2012

Заходи

За звітний період не було зафіксовано жодного офіційного заходу, приуроченого до Євро-2012.

Підготовка області до ЧЕ

За словами голови обласної футбольної федерації О. Чернявського, йому стало відомо, що Березинська спортивна база виключена з плану щодо підготовки області до ЧЕ у зв’язку з фінансовими труднощами, викликаними кризою. Однак, як свідчить статистика, наведена на нещодавній колегії заступником голови ОДА І. Орловим щодо ходу виконання Програми економічного і соціального розвитку та бюджету області за І квартал 2009 року, фінансові справи в області не такі вже й погані. Ігор Орлов зазначив, що у березні діяльність виробничого комплексу області дещо пожвавилася. Приріст промислового виробництва до лютого становив 16,6%. Активізувалася робота підприємств деревообробної галузі − з березня до лютого виробництво продукції збільшилося у 2,9 раза, а порівняно з березнем попереднього року − на 6,8%. За словами чиновника» незважаючи на ускладнення економічної ситуації, фінансовий результат підприємств і організацій області за січень-лютий був позитивний і склав 120,1 млн. грн. прибутку».

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу майбутнього чемпіонату з футболу в регіоні не помічено.

Суспільна думка

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол

Події, заходи, коментарі

Команди ДЮСШ м. Бердичева провели матчі 2-го кола у рамках І ліги дитячо-юнацької футбольної ліги України. На стадіоні «Шкіряник» вихованці школи 92-го та 94-го р.н. приймали однолітків з Кам’янця-Подільського. Свої перші ігри підопічні Ігоря Лисюка та Володимира Керносенка провели у Хмельницькому. Одна з бердичівських команд перемогла з рахунком 3: 0.

Слід зазначити, що Бердичів − одне з не багатьох міст Житомирщини, де популяризують і активно розвивають жіночий футбол. Вихованки Керносенка вже третій рік поспіль перемагають у першості Житомирської області серед школярів.  Нещодавно дівоча футбольна команда здобула третю перемогу, а футболістку Ліану Бочківську було визнано кращим гравцем. Тренер-викладач ДЮСШ м. Бердичева Володимир Керносенко асоціює успіхи бердичівлянок у футболі як прояв патріотизму, любові до рідного міста. Між іншим, в області визнають бердичівське пиво найкращим, бердичівські оселедці − найкращими, бердичівський хліб − найкращим… Схоже, невдовзі заговорять, що в Бердичеві найкращі футболісти. Між іншим, немала заслуга в цьому мера міста Мазура.

За словами голови обласної футбольної федерації Олександра Чернявського 12 міст регіону брали участь у першості, сильні команди в Лугинах, Любарі, Коростені. А от обласний центр, за словами очільника федерації, не виставив команди для участі в змаганнях, очевидно з боязні показати поганий результат.

Традиційний турнір дружби з фут-залу серед аматорів  відбувся в  Житомирському спорткомплексі «Динамо». У змаганнях взяли участь команди управління міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області, управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА, працівників банківських установ міста Житомира та центру ре соціалізації „Твоя перемога”. Як і в минулому році цього річ переможцями турніру стала збірна команда управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області.

Чутки чи правда?

Головний тренер малинського “Металурга” Володимир Волуйко спростовує розповсюджену деякими ЗМІ інформацію про борги команди за минулий рік.

- Як відомо, торік „Металург” виграв Суперкубок області, а регламентом цих змагань передбачено нагородження футболістів пам’ятними медалями. Звісно, ніяких медалей ми не отримали, тож змушені були їх купувати за власні кошти, квитанції про що найближчим часом будуть представлені обласному футбольному керівництву. Отож ніяких боргів, - запевняє Володимир Володимирович, команда за участь у минулорічному чемпіонаті не має, бо змушена була за свої ж гроші купувати собі нагороди, вирішуючи таким чином питання, якими мала б перейматися обласна федерація футболу.

Преса про футбол

Інформаційно − рекламне видання, газета «Інтерес» повідомила, що «з четвертої спроби житомиряни потрапили до заключного раунду IV Всеукраїнського чемпіонату з футболу серед школярів «Djuice гол 2009»«. Матеріал має назву «Житомирські футболісти борються за звання чемпіона».

У Житомирі за право грати у міському етапі змагалися команди 23 шкіл. Житомиряни перемогли всіх своїх суперників і потрапили до фіналу, який відбудеться у Києві 16 травня. Суперниками наших футболістів будуть ровесники Каховської школи № 4 (південь), Рівненського коледжу № 26 (захід) та харківської ЗОШ-163 (схід). Житомирянин Віталій Зайцев став кращим бомбардиром серед команд північного регіону. На його рахунку 12 голів. Юні житомиряни хочуть завоювати звання чемпіонів, а з ним ─ і право поїхати до Німеччини, на футбольний матч бундесліги. Принаймні, на це націлює своїх вихованців тренер, вчитель фізкультури Михайло Єкатеринчев.

Радіостанція «Житомирська хвиля» повідомила, що в протистоянні з чемпіоном Житомирщини малинським «Металургом» «Арсенал» з Бердичівського району відіграв один м’яч, але програв за серією пенальті − 3:4. Схожа картина і у протистоянні між коростенським «Хіммашем» та командою «Прес» з Радомишля. Тут у післяматчевій лотереї пощастило футболістам з Радомишля. А от житомирський «Легіон» впевнено подолав чвертьфінальний бар’єр − перемога над коростишівським «Шахтарем» - 5:2. Схоже, що вибившись із сил і так і не привернувши належної уваги влади до футболу традиційного, в Житомирі взялись за популяризацію американського футболу. Житомирські видання проанонсували, що 20 червня в місті відбудеться турнір з флаг − футболу.  За інформацією оргкомітету, «Кубок Житомира» буде проходити за ініціативи і підтримки громадської організації «Вепри». Цей різновид американського футболу вважається найбезпечнішим у світі. А головним завданням ініціатори ставлять популяризацію цього футболу в Україні та Росії.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області звучала на місцевому радіо «Тиса». Ні жодній іншій радіостанції чи в друкованих ЗМІ вона не висвітлювалася.

Зокрема, на «Тисі» було повідомлення про те, що чопські митники також готуються до чемпіонату. Про це повідомив керівник чопського прикордонного загону Левадний. Він також повідомив, що підлеглі вчаться як себе поводити в тій чи іншій ситуації, студіюють англійську мову, крім того, їм буде надана нова форма. з гостями, не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

Події загального плану подавала лише радіостанція «Версія».

Можна було почути, що у Донецька є найбільші шанси прийняти Євро-2012. Про це сказав губернатор області В.Логвиненко. Хоча ризик, за його словами, завжди є. До сих пір є дві проблеми − це готелі і аеропорт, де досі не вирішено питання з інвестором для будівництва сучасного аеровокзального комплексу.

Інша подія стосувалася НСК «Олімпійський». Зокрема, того, що він отримав проект реконструкції до Євро-2012. Проект розроблений німецькою проектною компанією GMP. Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко охарактеризував підготовку НСК «Олімпійський» до проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року як один з найдорожчих інфраструктурних об’єктів, що реалізуються за державні кошти. Унікальним архітектурним елементом оновленого стадіону буде вантово-мембранна конструкція навісу над трибунами. Для захисту глядачів від опадів та сонця проектом передбачена світлопрозора синтетична мембрана, розтягнута сталевими канатами. Реконструкція «Олімпійського» також передбачає оновлення футбольного поля, бігових доріжок, легкоатлетичних секторів, а також будівництво нових приміщень для футболістів і легкоатлетів. Планується значно збільшити кількість приміщень та місць для представників ЗМІ.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол

ЗМІ

У газеті “Ріо” за 25.04.09 матеріал «Помінялися місцями з «Оболонню» розповідається про те, що в останніх двох турах «Закарпаття» набрало чотири очки і вийшло на переш місце в турнірній таблиці. Йдеться про гри − з «Динамо-2» (1:1) і сімферопольським «Ігросервісом» (1:0 на користь закарпатців).

Подається коротко опис останнього матчу і коментар тренера закарпатців М.Іваниці щодо гри, де він зазначає, що результат був ризикований. Крім того, простежується слабка реалізація голових моментів його підопічних.

“Новини Закарпаття” за 18.04.09 у матеріалі «Закарпаття» виривається в лідери» продовжують цю тему − тему виходу обласного клубу на очільне місце в турнірній таблиці.

Автор описує гру з «Ігросервісом», а також подає коментарі тренера М.Іваниці і деяких футболістів з ФК «Закарпаття». Так, наставник пояснив велику кількість нереалізованих моментів тим, що хлопці тренуються на поганих полях, не можуть викластися на всі 100.

Голкіпер закарпатців О.Надь впевнений, що у захисті команда зіграла досить вдало, а форвард В. Прокопченко не засмучується результатом, а впевнений, що дебютний гол у формі «Закарпаття» не за горами.

У виданні «Спорт-тайм» за 28.04.09 можна почитати великий матеріал на цілу сторінку «Прем’єр-ліга» чекає «Закарпаття».

Автор описує матч обласного клубу ФК «Закарпаття» з дублерами київського «Динамо», який відбувся 17 квітня на тренувальній базі динамівського клубу. 

Цілий матеріал присвячений скрупульозному аналізу ігор команд першої ліги, адже обласний клуб тепер посів першу сходинку у турнірній таблиці, отож має реальні шанси потрапити до вищого дивізіону.

Огляд матчів

26 квітня у рамках 25 туру першої ліги відбувся матч між «Сталь» (Алчевськ) та ФК «Закарпаття» - 1:1.

Ужгородці на поєдинок до Алчевська їхали не поїздом як інколи, а літаком, як це роблять фінансово забезпечені клуби Прем’єр-ліги. Правда, оптимального результату не вдалося досягти (додому повернулися лише з одним очком).

На думку головного тренера Михайла Іваниці, швидше можна сказати, що закарпатці втратили два очки.

Кулуарні розмови

Прикрий інцидент трапився під час поєдинку ДЮФЛ в Ужгороді, коли місцева команда СДЮШОР грала з однолітками з Волині і поступилася гостям 2:1. По завершенню матчу тренер ужгородців з пересердя вдарив асистента арбітра, який, на його думку, неправильно судив. Як виявилося, боковим арбітром був ужгородський молодий суддя, син тренера однієї з обласних команд Роберта Бабича. За цей вчинок тренер СДЮШОР Микола Мошкола отримав від обласної федерації сувору догану. Хоча колеги тренера цілком підтримують вчинок Миколи, вважаючи, що помічник арбітра цілком некомпетентний. 

Обласна ФФУ

26 квітня під егідою обласної Федерації футболу розпочався чемпіонат області, в якому стартувало 18 команд. Нагадаємо, що раніше обласна федерація намагалася створити дві ліги: першу та вищу − однак не вийшло. Тепер же просто зросла кількість команд в чемпіонаті з 12 до 18.

А 9 травня в Мукачеві відбудеться фінал кубка області. Вже завершилися ремонтні роботи в центральному офісі на стадіону «Приладист» і він практично повністю готовий до футбольного свята, на якому і визначиться, хто заволодіє цим престижним трофеєм. За нього боротимуться дві команди ФК «Поляна» (Поляна) та ФК «Берегвідейк» (Берегово).

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Заходів, пов’язаних із Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не було. Але кілька згадок у пресі про майбутній чемпіонат були спровоковані піар-акцією запорізької влади, що стосувалася будівництва мостів через Дніпро. Їхнє фінансування знову зайшло у глухий кут. Мерія запросила  журналістів і влаштувала щось на зразок громадських слухань. Вони мали переконати громадськість і Київ у тому, що старі мости - аварійні, рух по ним може бути скоро припинений. Тому треба негайно добудовувати нові мости. Втім, поспекулювати як слід темою Євро у перекладенні на мости влада забула: було багато інших аргументів. Про майбутній чемпіонат згадав тільки голова правління ВАТ «Мостобуд» Ю.Циганок, який з трибуни розповів, що його фахівців запрошують у Польщу будувати мости через Віслу: вони потрібні для Євро-2012. А в Україні тим часом будівництво мостів зупиняють.

ЗМІ

Про вищезгадані події навколо мостів розлого повідомили тижневики «Индустриальное Запорожье - Панорама», «Запорозька Січ - Перекур», «Искра» та «МИГ» від 30.04.09р., новини телеканалів ТВ-5, «Алекс» і «Запоріжжя» 28.04.09р. Решта ЗМІ обмежились короткими інформаціями.

Газета «Улица Спортивная» від 28.04.09р. надрукувала інформацію «Сьедобная карта Евро-2012»: про те, що у Кременчуці під егідою Книги рекордів України виготовили таку карту з 200 кг. продуктів розміром 2,67 на 3,45 метра.   

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК транслює іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України - це шлях до Європи. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

«Металург» досяг несподіваного виїзного успіху у Харкові: відібрав очко у «Металіста», вирвавши нічию 1:1. Програючи 1:0, запоріжці блиснули філігранною виконавською майстерністю. Забивний запорізький захисник Д.Невмивака цього разу видав красивий і точний пас «на хід» своєму капітану О.Годіну, який втік від захисника і виграв дуель у воротаря харків’ян. Таким чином «Металург» зберігає шанси потрапити до омріяної зони єврокубків - саме це завдання офіційно поставлене перед командою її власниками. 

Вони, до речі, пішли на додаткові витрати для зміцнення команди на фініші чемпіонату: у «Металурзі» - двоє новачків. Це лівий захисник із Сербії Нікола Василевич і український правий півзахисник Антон Голенков, що грав у «Фенікс-Іллічівці». Щоправда, надмірно витрачатися на них не довелося, оскільки обидва футболісти мають статус вільних агентів. І платити комусь за їхній перехід не треба.  

Кулуари

Один з власників ФК «Металург», Артур Абдінов, невдовзі збирається святкувати свій 50-річний ювілей. За попередніми даними, співати на святі запрошені московські артисти Філіпп Кіркоров та Юрій Антонов. Іменинник має вибагливий пісенний смак...

ЗМІ

Минулого тижня запорізькі ЗМІ раділи з приводу бойової нічиєї, здобутої «Металургом» у Харкові, повідомляли про нових гравців команди, обговорювали українські перспективи у Кубку УЄФА.

Тижневик «Субота+» від 30.04.09р. дав підбірку інформації про футбол районного рівня. В Оріхівському, Приазовському, Пологівському та Гуляйпільському районах тривають ігри на Кубок району, пройшли юнацькі змагання пам’яті героїв війни. А у Веселівському районі організували навіть міні-футбольну першість серед дівочих колективів, у якій зіграли 6 команд. 

 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

Приміські автобуси створюють затори на центральних дорогах Івано-Франківська. Міські чиновники пропонують кілька способів впорядкування транспортного руху. Насамперед, перенести автостоянки цих маршрутів на околиці міста. Однак, аби уникнути протестів з боку мешканців приміських сіл, ранкові рейси до середмістя все-таки дозволять. Також пропонується об’єднати кілька маршрутів і зменшити кількість автобусів. Задля вивільнення центральної частини від приміських маршруток влада змінить схему їх руху. Наразі міська влада спільно з облдержадміністрацією до 20-го травня розглядає усі пропозиції щодо впорядкування руху та розташування стоянок приміських автобусів.

Уряд затвердив переліків об’єктів будівництва, реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг у 2009 році та обсягів їх фінансування. Так в Івано-Франківську це будівництва мостових переходів та трьох мостів на дорогах державного та місцевого значення. Окремими пунктами визначені витрати на проектно-вишукувальні роботи наступних років. Усього таким чином передбачено близько 105 мільйонів гривень.

В Івано-Франківську на перехресті вулиць Вовчинецької та Привокзальної побудують дорожнє кільце. Таким чином, міська влада має намір оптимізувати в цьому районі рух транспорту, адже щодня в години пік тут створюються «затори», які блокують рух. Кільце на перехресті вулиць Вовчинецької та Привокзальної має відновити ритмічний рух поблизу залізничного мосту. Світлофори, які там розташовані, бажаного результату не дають. Кільцеву розв’язку поблизу залізничного мосту міська влада планує запровадити до кінця цього року.

У виставковій залі Національної спілки художників України в Івано-Франківську презентували зміни генерального плану розбудови міста до 2034 року. За кілька років з’являться три кільцеві дороги — на вул. Петлюри до села Хриплина, на вул. Тисменицькій у бік села Ямниця та на Калуському шосе до села Загвіздя. Побудують чотири мости у спальних районах. Це розвантажить наплив транспорту в центрі. За 25 років завершать будівництво п’яти мікрорайонів, вивезуть за територію міста військові частини та шкідливі підприємства. Натомість зведуть житлові багатоповерхівки та облаштують 10 скверів. На коригування генплану розбудови міста влада Івано-Франківська виділила 500 тис. грн.

Депутати міської ради обговорили програму соціально-економічного розвитку Івано-Франківська. Інформацію начальника міського управління економічного та інтеграційного розвитку Богдана Білика міська рада сприйняла неоднозначно. Депутати вимагали повного звіту міської влади разом з інформацією про хід виконання міського бюджету-2008. Це вже черговий конфлікт між міським головою Івано-Франківська та депутатами міськради. Показово, що предметом його стали засадничі питання розвитку міста. Такі відносини у владних коридорах міста аж ніяк не сприяють своєчасному розгляду та вирішенню проблемних питань Івано-Франківська.

ЗМІ

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на прес-службу Львівської ОДА повідомила про те, що 46 готелів Львівської, Івано-Франківської та Волинської областей підписали угоди з офіційним представником УЄФА з питань розміщення в Україні компанією TUІ Travel на 2012 рік для проживання делегації УЄФА, команд та уболівальників.

Угоди підписані з існуючими п’яти-, чотири- та тризірковими готелями — 819, 1803 та 769 номерів відповідно. При цьому вимоги УЄФА повністю забезпечено щодо готелів категорії чотири зірки (+488 номерів) та три зірки (+559 номерів).

Зовнішня реклама

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол

Події

У ЗМІ області у звітній період найрезонанснішою подією стала презентація офіційного фан-клубу місцевої футзальної команди «Ураган». Про це писали газети «Репортер», «Західний кур’єр», «Галицький кореспондент», а також повідомляло державне обласне радіо.

Фан-клуб отримає статус юридичної особи і буде громадською організацією. Вже зараз документи перебувають у міністерстві юстиції. Організація вже має назву — «Ура-фан». У планах вболівальників — проведення зустрічей з командою, акцій, конкурсів, різноманітних турнірів. Багато заходів хлопці хочуть провести у школах міста для того, щоб заохотити молодь до спорту, а також зробити «Ураган» ще популярнішим на Прикарпатті. Фан-клуб матиме і свою символіку. Скоріш за все, вона з’явиться вже у новому сезоні.

Клуби

Футбольно-спортивний клуб «Прикарпаття» увійшов до списку найгірших працедавців Прикарпаття. У звітній період такий список оприлюднив Національний форум профспілок України. До чорного списку увійшли власники підприємств, на яких зафіксовано незаконні звільнення, невиплати зарплат, недотримання колективних угод та основних принципів соціального захисту.

В області визначили 89 підприємств-порушників трудового законодавства. Серед лідерів чорного списку — ФСК «Прикарпаття». За даними профспілок, у клубі працює 38 чоловік, а заборгованість по зарплатні складає більше 200 тисяч гривень.

Турніри, чемпіонати, кубки

В Івано-Франківську відбудеться Кубок Івано-Франківської футбольної бізнес-ліги IFFBL CUP 2009. На відкритих майданчиках Коледжу фізичного виховання і спорту 2, 9 та 16 травня змагатимуться 12 команд.

 

10.      Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня Євро-2012 ніде в обласних ЗМІ не згадувалось.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

Нажаль, у матчі 25 туру першої ліги футболісти ПФК «Олександрія», незважаючи на суттєву перевагу, граючи на своєму полі, так і не змогли загнати м’яча у ворота охтирського «Нафтовика-Укрнафта». Можливо, зіграла свою роль відсутність на полі гравців «Олександрії», які непогано зарекомендували себе у попередніх матчах. З тих чи інших причин в стартовому складі вболівальники не побачили Вадима Кирилова, Максима Мигашка, Антона Лисюка та Дениса Пономаря. Натомість склад «Нафтовика» був більш оптимальним.

Після прикрої поразки на виїзді у попередньому турі від безпосереднього конкурента за путівку до першої ліги ФК «Полтава» футболісти «Зірки» були сповнені бажання перед власними вболівальниками здобути яскраву перемогу над донецьким «Титаном». З перших хвилин кіровоградці пішли вперед з надією на «швидкий» гол у матчі, але їх сподівання не справдилися. Суперник грамотно намагався оборонятися, а коли і помилялися, то господарів підводила реалізація створюваних моментів біля воріт суперника. Лише наприкінці першого тайму гравцям «Зірки» вдалася видовищна комбінація, результатом якої став перший і єдиний у цьому матчі гол.

Турніри. Першості. Кубки

Напруженими видалися вихідні дні для футболістів непрофесійних  команд. В Кіровограді пройшли півфінальні матчі розіграшу Кубка міста серед аматорів. Учасниками цих двобоїв стали «Буревісник» і «Техуніверситет», ФК «Новий» і «Гідросила». За результатами двох матчів у фінальному поєдинку зустрічатимуться  «Буревісник» і «Гідросила». Володар кубка визначиться 10 травня.

А в розіграші Кубка області на призи газети «Кіровоградська правда» зіграні матчі ¼ фіналу. На відміну від професійного футболу, де до такої стадії змагань доходять команди приблизно однакового рівня, у аматорів ситуація може виглядати досить строкато, про що свідчать рахунки чвертьфінальних поєдинків:

«Аметист» (Олександрія) − «Захарівка» (Світловодський р-н) − 3:0 (3:0);

«Авангард» (Світловодськ) − «Олімпік» (Кіровоград) − 3:0 (2:1);

«УкрАгроКом» (Головківка) − «ГЕОІД-Граніт» (Суботці) − 2:0 (2:3);

«Новатор» (Бобринець) − «Ікар» (Кіровоград) − 0:2 (0:3).

ЗМІ

Поряд з традиційним оглядом футбольних подій минулого тижня відразу два видання звернули увагу на якість суддівства у матчі кіровоградської «Зірки» з ФК «Полтава». «Спортревю» (30.04.09): «… Когда игра катилась к ничейному исходу, свое веское слово сказал арбитр встречи. На второй компенсированной минуте Сергей Скирда придумал штрафной в наши ворота, после исполнения которого мяч угодил в руку Александру Кочуре. Рефери без колебаний указал на одиннадцатиметровую отметку, хотя перед этим кто-то из соперников схватил руками нашего хавбека, буквально уложив его на газон. Пенальти четко реализовал экс-игрок ПФК «Александрия» Максим Кундель, принеся хозяевам неожиданную победу…».

Ця ж тема прозвучала і в інтерв’ю з тренером кіровоградської команди Ігорем Жабченком, опублікованому в «Украине-Центр» (30.04.09): «… арбитр встречи явно симпатизировал нашим конкурентам, принимая большинство решений в их пользу. Штрафной, розыгрыш которого привел к пенальти в наши ворота, был явно надуманным… Нужно было давать штрафной удар в сторону хозяев поля, а не назначать нам одиннадцатиметровый…».

Така увага журналістів до згаданого матчу цілком зрозуміла − грали одні з головних претендентів на вихід у першу лігу. Ціна помилок у таких матчах занадто висока.

 

11.      Луганська обл.

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. Мероприятия по «Евро» пока не финансируются (реконструкция аэропорта), поэтому и ничего не делается.

Футбол

Клубы

ФК «Заря» на своем поле прогнозировано проиграла «Динамо» 0:1. Тем не менее, несмотря на грозного соперника и непредсказуемую финансовую ситуацию, луганчане не выглядели мальчиками для битья. В первом тайме вообще даже можно говорить о небольшом игровом преимуществе хозяев поля, во втором же киевляне несколько поднажали, но и «Заря» в обороне не отсиживалась. При каждом удобном случае ее игроки переходили в контратаку, и только разница в классе не дала возможности забить ответный гол. Тем не менее, игра получилась содержательной, болельщики были разочарованы счетом, но не действиями «Зари».

Что касается финансового положения, то в этом, в определенной степени, виноваты не только хозяева клуба, но и городские власти. Дело в том, что

одним из источников финансирования клуба является ООО «Луганскинтерресурс» - одно из крупнейших предприятий, оказывающих услуги по перевозке пассажиров в Луганске и области. Но в последнее время это предприятие не получает от городского совета компенсации за перевозку пассажиров-льготников. В результате городские власти задолжали предприятию более пяти миллионов гривен.  Как сказала президент клуба Марина Букаева, из-за этого «Луганскинтерресурс» ежедневно несет убытки и пока не решиться вопрос по выплате Луганским городским советом компенсации, она не может на должном уровне обеспечить финансирование клуба, так как вынуждена перенаправлять средства на дотирование перевозчика, чтобы предприятие вообще не остановилось.

«Оболонь» буквально разгромила алчевскую «Сталь», футболисты которой сумели ответить только двумя мячами на шесть забитых киевлянами.

Центральным событием футбольной жизни стала встреча в очередном туре Кубка области принципиальных соперников − северодонецкого «Химика» и команды из Лисичанска «Лисичанск-Пролетарий». Единственная ошибка вратаря северодончан не позволила команде пройти дальше.

Турниры, кубки, чемпионаты

А в Кубке региональной лиги первым полуфиналистом стала команда «Спартак» из Южной Ломоватки, причем после дополнительного времени победитель определился только по пенальти. Затем, несмотря но оставшиеся игры, в полуфинал попадают «Краснодонуголь» и «Металлург-НПВК» - они уже недосягаемы для соперников.

В чемпионате Украины среди юношей команда 1992 г.р. Луганского областного училища физкультуры стала первой, кому удалось отобрать очки у лидирующего с десятиочковым отрывом «Шахтера». Игра закончилась со счетом 2:2, причем луганчане вели 2:0, но сохранить преимущество не сумели.

В Ровеньках стартовали розыгрыш Кубока, посвящен Дню победы и чемпионат города. В Стаханове определился состав участников открытого чемпионата города, в котором выступят шесть команд из Стаханова, Алмазной, Вергелевки и Кировска. В Славяносербском районе в четвертый раз прошел Кубок братьев Гришковых, в котором по пенальти победила команда поселка Фрунзе. В Брянке определились финалисты Кубка города.

Областная федерация

В областной федерации, по словам ее председателя Виктора Безрук, идет борьба за проведение чемпионата области. Некоторые команды, финансово зависящие от работы угольных предприятий, могут не выйти на старт. Виктор Безрук сказал, что есть надежда на то, что Кабинет Министров выплатит шахтерам обещанные деньги и положение поправится. Дошло до того, что проблемы возникли даже в «Краснодонугле», принадлежащему Ахметову. Но это беда не только Луганской области -  в Донецкой происходит то же самое. Крайний срок начала чемпионата 23 мая,  хотя обычно он начинался в конце апреля. Хотя, если с финансированием все уладится, возможно, соревнования начнутся 16 мая. Параллельно, совместно с ДСО «Колос» идет подготовка к чемпионату сельских районов. Но здесь возникли определенные разногласия, поскольку «Колос» чемпионат проводит больше «для галочки» и требования к командам явно занижены. Федерация же подходит к этому более серьезно и пытается вывести соревнования на должный уровень.

СМИ

В газетах «Ракурс» и «Вечерний Луганск» анализируется игра прошлого тура с «Таврией». Крымчане играли грубо и уже на 19-й минуте Ермака унесли на носилках, затем пострадал и Джихани.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Прес-служба Львівської міськради минулого тижня поінформувала про те, що завершено будівництво фундаменту південної та східної трибун нового стадіону під Євро-2012 у Львові. На це витратили 35 тис. тон щебеню. Для спорудження східної та південної частин фундаменту стадіону було затрачено 3,3 м куб. бетону та 240,7 т арматури. Уже скоро розпочнеться будівництво фундаменту під західну трибуну стадіону. Це найскладніша частина роботи, оскільки саме на західній трибуні буде розміщено офісні та адміністративні приміщення, заклади харчування та конференц-зали. Проте завершити усі без виключення фундаментні роботи планують до кінця травня.

А на одному з електронних ЗМІ Львова розміщено інформацію про те, що «Львівдержбудекспертиза» визнала: стадіон до «Євро» будують з порушеннями закону. Порушення ж закону відбулося у тій частині, що замовник стадіону, тобто, Львівська міська рада у розрахунковому договорі зазначила, що заплатить автору проекту стадіону фірмі «Альпіна» майже 40 млн. грн., а це нібито суперечить чинному законодавству. Бо згідно чинного законодавства вартість цих робіт не може перевищувати 12,73 млн. грн. Подейкують, що замовлення цих висновків та публікація їх у мас-медіа − це черговий етап війни одного з конкурентів проти Львова. Якби там не було, а депутат Львівської міськради Теодор Дяків, на запит якого й була проведена ця експертиза, являється членом Громадського форуму Львова − а ця організація давно знаходиться у жорсткій опозиції до чинного міського голови Львова Андрія Садового.

Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник повідомив у коментарі кільком місцевим електронним ЗМІ про те, що Львів готується до Євро-2012 відповідно до усіх графіків. Але найцікавіше у коментарях він сказав про те, що за його інформацією питання інтелектуальної власності щодо проекту стадіону до Євро-2012, розробником якого є компанія «Альпіна», вирішено під час переговорів між компанією генпідрядником − «Азовінтекс» та містом: «Розрахунок відбуватиметься відповідно до законодавства України». Але в пресі чомусь досі не повідомлялося, що розрахунок повинні проводити з «Альпіною» саме «Азовінтекс», хоча не виключено, що коли Львівська міськрада заключала договір з «Азовінтексом», то одним з пунктів була умова про повний розрахунок за проект. Нагадаємо, що спочатку повідомлялося, що компанія «Альпіна» мала отримати за проект 4-5 млн. євро. Пізніше керівник Дирекції з будівництва стадіону до Євро-2012 Віталій Сулима зазначив, що у договорі не зазначено, що Львів має заплатити за проект саме таку суму. За словами ж директора департаменту Євро-2012 ЛМР Олега Засадного, відповідно до законодавства, за проект компанії мають заплатити близько 12 млн. грн.

Начальник головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик минулого тижня у коментарях ЗМІ повідомив, що 15 травня буде визначено інвестиційні пропозиції щодо терміналу Львівського аеропорту. Нагадаємо, що за державні кошти уже розпочалася реконструкція львівського аеродрому. Для цього на 800 метрів продовжать злітно-посадкову смугу. Натомість на будівництво нового терміналу потрібно 1,1 млрд. грн. Степан Лукашик зазначив, що якщо не знайдеться інвестор, то будуватимуть за державні кошти.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) протягом минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Обидві львівські команди з різним успіхом провели свої поєдинки в межах прем’єр-ліги з футболу. ФК «Львів», що бореться за виживання, на власному полі переміг криворізький «Кривбас» з рахунком 1:0. Гол на «городян» забив Вадим Панас. Що цікаво, ФК «Львів» таким чином перервав 4-матчеву переможну серію «Кривбасу». Причому одна з перемог була над київським «Динамо». Це був перший матч на полі в Добромилі після сумнозвісної гри ФК «Львів» - «Металіст».

А падіння львівських «Карпат» продовжується. Цього разу львів’яни програли на виїзді полтавській «Ворсклі» з рахунком 1:2. Єдиний гол за львів’ян забив Ігор Худобяк.

Призначено нового спортивного директора львівських «Карпат» - ним став легендарний львівський футболіст Степан Юрчишин. Як повідомив у коментарі Інформаційному центру ФК «Карпати» сам Юрчишин, його призначення відбулося після тривалої розмови з почесним президентом львівського клубу Петром Димінським. «Я віддав кращі роки своєї кар’єри саме «Карпатам», і тому завжди мріяв працювати у цьому клубі», - зазначив Юрчишин. Степан Юрчишин ще цього сезону працював головним тренером ФК «Львів» (саме під його керівництвом ця команда й вийшла до вищої ліги), проте після стартових 9 турів, коли команда набрала 5 очок, він подав у відставку.

Заходи

Цікава акція відбулася у Львові 29 квітня з нагоди Дня футболу. Близько 250 дітей зі спортивних та загальноосвітніх шкіл провели парад з нагоди 115-річчя першого матчу з футболу в Україні (він відбувся у Львові), Дня футболу, та промоції Євро-2012 у Львові. Покружлявши навколо львівської ратуші, діти взялися за руки та зробили символічне коло. Потім відбувся невеликий флеш-моб, під час якого з фігур дітей (за допомогою повітряних кульок) було зроблено фігуру футбольного м’яча.

Варто зазначити, що цією акцією також розпочався чемпіонат Львова з футболу серед шкільних команд. Ці змагання відродилися фактично ще з часів Радянського Союзу. Тоді турнір називався «Шкіряний м’яч», тепер він називатиметься «Котим’яч». Завершиться турнір 1 червня − на День захисту дитини.

 

13.      Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг - бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

Але з’явилися цього тижня на вулицях міста стенди, на яких зображено футбольний м’яч з емблемою МФК «Миколаїв», а поруч слова: «Вболівайте за рідну команду». Навіть, вболівальники зі стажем не пам’ятають, коли останній раз у Миколаєві була футбольна реклама. До цього городяни неодноразово обурювалися, що погано проінформовані про майбутні домашні матчі.

Взялися за усунення цих недоліків нові власники клубу − ВАТ «ТЕЛЕЦ - ВАК», для яких головним завданням залишається − повернути глядача на стадіон.

В ЗМІ області. Преса

Євро 2012

Цього тижня читачі дізналися з місцевих ЗМІ, що «українські альпіністи вирішили встановити прапор України в Гімалаях на підтримку Євро-2012».

«Участники экспедиции также намерены сыграть футбольные матчи с командами из других стран после установления флага на вершине горы, сообщает пресс-службы вице-премьер - министра Ивана Васюника.

Премьер-министр заверил альпинистов, что украинские власти в лице Кабмина не только готовы поддерживать существующую активность болельщиков, но и стимулировать новые общественные инициативы.

Со своей стороны руководитель экспедиции сообщил вице-премьеру, что по возвращении из Гималаев делегация передаст флаг украинским болельщикам» («Южная правда». 25.04.09).

Про робочу поїздку керівника Мінтрансу

Як ми вже повідомляли, 24 квітня у Миколаєві побував міністр транспорту і зв'язку України Йосип Вінський.

Він дав прес-конференцію для представників ЗМІ, серед яких, окрім миколаївських були присутні одеські, київські і навіть санкт − петербурзькі журналісти.

«Пресс-конференция закончилась, а «осадок» остался» (mk.mk.ua, 27.04.09) - відзначив один з оглядачів і протягом тижня більшість регіональних видань активно цитували і коментували висловлення міністра транспорту і зв'язку, який безумовно торкнувся і теми підготовки до Європейського чемпіонату.

Отже, які економічні шанси для Миколаївщини у світлі Євро-2012?

«Министр фактически признал, что в ближайшие годы качественного ремонта и уже тем более реконструкции дорог государственного значения на территории области ожидать не стоит, поскольку все средства, выделяемые на эти цели, будут пущены на подготовку к Евро-2012» («Партнер», 29.04.09, «Николаевский бизнес», 29.04.09).

«Что же касается долгожданной реконструкции автодороги Николаев − Одесса, то высокий гость сообщил, что сейчас консолидируются средства для строительства дорог для «Евро − 2012», а после дойдет очередь и до наших нужд» (міська Інтернет − газета mukola.net, 24.04.09, миколаївська інформаційно-аналітична інтернет-газета - Mk.Mk.ua, 27.04.09, «Вечерний Николаев», 28.04.09, «Южная правда». 28.04.09, «Рідне Прибужжя», 28.04.09).

У кулуарах

У зв’язку з висловленнями пана Вінського щодо траси Миколаїв - Одеса, у журналістів виникло логічне запитання: якщо Миколаївську область оминає фінансування ремонту доріг у рамках підготовки до Євро-2012, то міністр транспорту і зв'язку України вже точно знає, що Одеса не буде містом, яке прийматиме футбольний чемпіонат? Міністр це знає задовго до остаточного вибору міст, яке мають зробити на засіданні Виконкому УЄФА 13 травня в Бухаресті.

Адже, якщо матчі відбуватимуться в Одесі, то так або інакше через Миколаївщину проїжджатимуть чимало вболівальників, які прибудуть до України на Євро-2012. Ця траса є найкоротшим шляхом до південного міста. Не відремонтувати її − це значить зовсім не готуватися до футбольної першості. Стан дороги Миколаїв − Одеса такий, що її треба капітально реконструювати. Про це неодноразово заявляло керівництво Миколаївської області, звинувачуючи Міністерство транспорту і зв'язку України у тому, що воно не виділяє кошти для ремонту.

Про довгоочікуваний міст

Щодо цього проекту, то на думку регіональних ЗМІ, керівники Міністерства і «Укравтодору» «осмотрели трассу столь желанного, но кажущегося недостижимым «японского» моста через Южный Буг, ознакомились с его эскизным проектом, и И. Винский еще раз пообещал добиться Постановления Кабинета Министров о его строительстве хотя бы в обозримом будущем. А также профинансировать из фонда Министерства начало проектных работ» («Новая Николаевская газета», 29.04.09)

Деякі регіональні ЗМІ подали коментарі своїх читачів щодо цього проекту: «Я уже не верю в эти разговоры и ничего про мост не слушаю и слышать не хочу. Поверю в этот, как мне кажется нереальный проект лишь тогда, когда увижу начало строительства» («Скиф», 29.04.09).

Але більшість місцевих оглядачів схиляються до того, що будівництво об'їзного автопереходу через річку Південний Буг для міністра Вінського «дает широкие возможности для политического и личного пиара в виде радужных перспектив» (Миколаївська інформаційно-аналітична інтернет-газета - mk.mk.ua, 27.04.09).

Про це заявив і народний депутат України Микола Круглов: «…Мы не видели ни одного документа, хотя визит министра отрасли в регион должен быть подготовлен так, чтобы накануне или во время его рабочей поездки были бы обнародованы определенные конкретные официальные документы. …Говорить о строительстве моста без японского кредита — вообще некорректно: в стране денег нет …Но и при условии внешнего кредитования строительства автотранспортной развязки, нужно решать, за счет чего этот кредит будет погашаться. Таким образом, возникает вопрос «платности» моста. …Действительно, для того, чтобы сделать проезд по мосту платным, или по какому-то участку дороги, нужно принять отдельный закон, касающийся именно этого конкретного объекта. Не приняв даже решения о возобновлении переговоров с японской стороной по этому проекту, правительство заблокировало рассмотрение такого законопроекта.

Во время поездки Премьера в Японию никаких шагов по этому поводу тоже сделано не было, хотя и японская, и турецкие организации, которые рассчитывали на подряд в строительстве, очень заинтересованы в возведении такого объекта — они совсем недавно построили подобный мост в Казахстане.

…Поэтому все, что было сказано Винским о строительстве объездного моста — это просто игра. А если учесть, что мы втягиваемся в выборы, то и в следующем году ничего, кроме подобных пиар-акций, нам ждать не приходится» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 28.04.09).

Радіо. Телебачення.

На місцевих радіо і телеканалах теж йшлося про робочу поїздку міністра транспорту і зв'язку України Йосипа Вінського.

У матеріалах наголошувалася, згадана вже думка, що «ось з реконструкцією автодороги Одеса − Мелітополь - Новоазовськ, на ділянці Одеса - Миколаїв доведеться зачекати. Всі ресурси спрямовано на Євро -2012. До втілення проекту «Чорноморське кільце» Йосип Вінський особисто пообіцяв повернутися відразу після чемпіонату» («Телевізійні новини Миколаївщини», МОДТРК, 27.04.09).

«Щодо вартості проекту об’їзного мосту, то за словами міністра, її ще уточнюють, але вона повинна бути не меншою від 400 мільйонів доларів» (радіоканал «Бузька хвиля», МОДТРК, 01.05.09).

Традиційно в ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії про останні події, пов’язанні з підготовкою до Євро-2012, розповідав і Валентин Щербачов у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 03.05.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Прем’єр − ліга

«Французов обыграли, а «Кривбассу» проиграли» - матеріал про останній тур чемпіонату України, де головною сенсацією стала перемога «Кривбасу» над київським «Динамо».

Але місцеві оглядачі також відзначають, що «этот матч был самым ответственным в карьере николаевских арбитров С. Возняка и И. Пономаренко, они успешно прошли это испытание» («Николаевские новости», 25.04.09).

Це ж видання торкнулося півфінального матчу за Кубок України − «Шахтар» - «Динамо». «Вокруг этого матча уже вовсю разгорелся скандал: ФФУ отказалось пригласить на игру бригаду иностранных арбитров, ссылаясь на рекомендации УЕФА. А «Шахтер» апеллирует к регламенту соревнований, который предусматривает такую возможность. Пока же арбитром встречи назначен 32-летний Можаровский» («Николаевские новости», 25.04.09).

МФК «Миколаїв». Друга ліга

У полі зору місцевих видань були останні ігри МФК «Миколаїв».

Журналісти активно писали, як про домашню перемогу 1: 0 над ФК «Карпати - 2»: «МФК «Николаев»: наша команда идет на поправку» («Николаевские новости», 25.04.09), «МФК «Николаев»: не спешите покидать места» («Вечерний Николаев», 25.04.09), «Победа в овертайме» («Южная правда», 25.04.09, Партнер», 29.04.09), так і про поразку з рахунком 2:0 від команди «Бастіон» (Іллічівськ) - «Неприступный «Бастион»« («Южная правда», 28.04.09), МФК «Николаев» проиграл в Ильичевске» («Николаевские новости», 29.04.09, «Николаевский бизнес», 29.04.09).

З інтерв’ю, яке дав місцевим журналістам головний тренер МФК «Миколаїв» Михайло Калита, читачі дізналися, що проти миколаївської команди всі клуби Другої ліги грають з подвоєною енергією.

Головний тренер також повідомив, що нинішній склад МФК «Миколаїв» може додавати від гри до гри. Але, звичайно, щоб ставити команді завдання, її треба підсилювати. Миколаївці шукають опорного півзахисника, нападаючих. На оглядинах гравці другої і першої ліг українського футболу.

Чемпіонат України серед аматорів

Розпочався чемпіонат України серед аматорів. У ньому знову бере участь чемпіон Миколаївської області «Торпедо» (Миколаїв).

Про готовність колективу до нинішніх змагань розповів головний тренер команди Володимир Козенко: ««Торпедо» провело два тренировочных сбора - в Никополе и в Каховке. Здесь мы участвовали в турнире под эгидой ФФУ памяти Безносенко, заняли в нем второе место. Также  мы участвовали в зимнем чемпионате области, заняли первое место. Считаем, что на 90 процентов план подготовки к сезону выполнен» («Николаевские новости», 25.04.09).

Миколаївські «торпедівці» сподіваються, що зуміють виправдати надії й довіру своїх вболівальників.

Чемпіонат Миколаєва

Відбулися перші футбольні матчі чемпіонату міста Миколаєва.

У першій і другій групі грають по вісім команд.

Читачі області також дізналися, що «впервые в нашем регионе начнутся соревнования бизнес-лиги по мини-футболу среди восьми команд. Матчи состоятся на площадках спорткомплекса «Заря».

Также новым проектом городской федерации является организация ветеранских соревнований, встречи будут проводиться по субботам. Организаторы приглашают для участия команды (возраст игроков - старше 35 лет). Шесть команд уже заявились, еще четыре - среди потенциальных участников» («Николаевские новости», 25.04.09).

Фут - зал. Чемпіонат міста Миколаєва

За повідомленнями місцевих ЗМІ, нарешті головний суддя змагань Павло Винарський надав майже підсумковий варіант турнірної таблиці.

 «К достоинствам николаевского фут - зала следует отнести повышенный интерес к чемпионату и бескомпромиссную борьбу в большинстве игр. К проблемам - имевшиеся переносы матчей, претензии на качество судейства, дефицит залов. Досрочно прекратили участие в турнире (по разным причинам) такие команды, как «Кирова» и «Такси». Несомненно, все важные аспекты будут учтены при организации нового чемпионата города» («Николаевские новости», 25.04.09).

Інші турніри

Чимало на тижні, що оглядається, на сторінках місцевих друкованих видань було повідомлень про різноманітні турніри.

Так футбольну сесію провели миколаївські студенти, які взяли участь у турнірі з міні-футболу, що входить до програми обласних молодіжних спортивних ігор серед вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації. Перше місце здобули студенти Миколаївського навчального центра Одеської національної юридичної академії, яких тренує старший викладач фізкультури Віктор Іжицький.

На другому місці Миколаївський політехнічний інститут, на третьому - Миколаївський учбово-науковий інститут Одеського національного університету ім'я Мечникова.

А турнір, який входив у програму обласних молодіжних спортивних ігор серед сільських районних і міських професійно-технічних навчальних закладів, виграли футболісти Надбузького аграрного ліцею.

 

14.      Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

После некоторого всплеска, в информационном поле Одессы, наступило затишье. Причинами тому стали, прежде всего, майские праздники. Да и, скорее всего, все уже просто дожидаются вердикта исполкома УЕФА, чтобы потом уж на всю излить накопленную энергию. Кто позитивную, а кто и негативную. Все зависит от итога голосования.

Свою окончательную позицию четко обозначил губернатор Одесской области Николай Сердюк. В ходе аппаратного совещания Одесской облгосадминистрации он сказал, что посчитает позором для себя и для мэра Одессы Эдуарда Гурвица, если городу откажут в праве принимать ЕВРО-2012. Учитывая, что практически все объекты, предусмотренные государственной программой подготовки города, финансируются за счет инвесторов, которым местные власти смогли создать условия для нормальной работы, а также из местного, а не государственного бюджета, такое заявление можно понять и приветствовать. Ведь для соблюдения выполнения общего графика работ властям пришлось использовать местные бюджетные резервы, которые могли пойти и на другие цели. Именно на этом заострил внимание мэр г. Теплодар Леонид Печерский, критикуя работу обладминистрации.

- Вы даете 20 миллионов на стадион «Черноморец», который никому в области не нужен, вместо того, чтобы отдать эти деньги в местные бюджеты, откуда они отправятся на помощь инвалидам или сиротам, - сказал мэр. - Я не понимаю такой политики распределения денег. У нас в бюджете средств еле хватает на выплату заработной платы, а все мои просьбы выделить нам средства остаются без ответа.

Можно согласиться и с его мнением. Однако деньги можно проесть, а можно и выгодно вложить в развитие общей инфраструктуры города и области, что в самом ближайшем будущем принесет значительные дивиденды.

Может в этом видеться и совсем другой мотив. Чем дальше деньги от центра − тем легче оставить их «при себе». Чем уже сейчас занимаются пронырливые местные власти разного ранга. Сначала чиновники одного из районов области, получив на реконструкции инфекционного корпуса больницы около 2 млн. грн. на скорую руку «сделали» в ней ремонт, попытавшись отмыть путем подлога документов 732 тыс. грн. А теперь, уже начальник одного из ЖЭКов Малиновского района Одессы решил оставить себе 25 тыс. грн., выделенных на реконструкцию здания. Действиями предприимчивых чиновников уже занимаются правоохранительные органы.

Остается только предполагать, на сколько широкий масштаб примет такая активность в случае, если Одесса получит добро от УЕФА и наконец-то начнет получать государственное финансирование в полном объеме.

ФУТБОЛ

Первая лига

«Майский» гром от «Днестра»!

В воскресенье, 3 мая овидиопольский «Днестр» порадовал своих поклонников уверенной победой, которая была одержана в гостях над ивано-франковским «Прикарпатьем» - 5:0.

С самого начала овидиопольцы контролировали ход встречи и на 31-й минуте открыли счет. За фол Стоцкого на Штурко в ворота хозяев был назначен одиннадцатиметровый. Его исполнил капитан «Днестра» Валентин Полтавец− после небольшого разбега нанеся точный удар в правый угол ворот - 0:1.

Овидиопольские футболисты не остановились на достигнутом и продолжили атаковать. Впереди уверенно действовала атакующая связка Каблаш − Полтавец, и в конце тайма именно эта пара добилась успеха. Сначала точная передача Александра Каблаша на Полтавца привела к сильнейшему удару метров с двенадцати, но вратарь Локатырь продемонстрировал чудеса реакции и отразил удар. Через две минуты, уже в компенсированное время, атакующий тандем провел такую же комбинацию, только поменявшись ролями. И она принесла успех. Полтавец, завершая атаку «Днестра», точно навесил мяч на Александра Каблаша, который нанес неотразимый удар, отразить который вратарь оказался не в силах - 0:2.

После перерыва тренерский штаб «Днестра» провел ряд замен, чтобы не угасла атакующая мощь команды. И эти замены принесли плоды. На 69-й минуте в ворота «Прикарпатья» за игру рукой в штрафной площадке в борьбе с вышедшим на замену Евгением Пицыком был назначен еще один пенальти. Сам «виновник» его и реализовал − обманул вратаря, который прыгнул в левый угол, а Евгений нанес сильнейший удар точно в правую «девятку» - 0:3.

Вскоре через четыре минуты был забит и следующий гол. Один из игроков «Прикарпатья» в центре поля решил обыграть нескольких футболистов «Днестра» и в результате мячом завладел Александр Батальский, который без промедления отпасовал Полтавцу, а Валентин, заметив, что вратарь вышел далеко из ворот, закинул мяч ему точненько «за шиворот» - 0:4.

На 76-й минуте в составе овидиопольцев произошла замена вратаря - вместо Григория Красовского в воротах появился Богдан Пацюк, дебютировавший в форме «Днестра». Футболисты овидиопольской команды не успокоились на достигнутом и продолжили создавать остроту на половине поля «Прикарпатья». На 89-й минуте им удалось поставить жирную точку в итоговом результате. Дмитрий Пархоменко совершил дальний рейд на половину поля «Прикарпатья» и точным пасом вывел Евгения Пицыка один на один. Евгению на составило особого труда переиграть голкипера - 0:5.

«Днестр» выступал в следующем составе: Красовский (Б.Пацюк, 76), Б.Смишко, Хромых, Гаврилюк, Полтавец (капитан) (Леонов, 80), Лещук, Каблаш (Батальский, 50), Д.Пархоменко, Залевский, Штурко (Старовик, 61), Качур (Пицык, 46).

Вторая лига

Досадное поражение «Бастиона»  

В Белой Церкви ильичевцы на последних минутах упустили не только победу, но и ничью.

«Рось» (Белая Церковь) − «Бастион» - 3:2 (0:1)

2 мая. Белая Церковь.

Голы: 0:1 Нечипорук, 34 (пен.), 0:2 Павлов, 54, 1:2 Юрченко, 84, 2:2 Пархоменко, 90, 3:2 Пархоменко 90+3.

В субботу, 2 мая ильичевцы потерпели крайне болезненное поражение в матче 27-го тура чемпионата Украины во второй лиге. Все начиналось как нельзя лучше для гостей. В первом тайме одиннадцатиметровый штрафной удар реализовал Нечипорук, а вскоре после перерыва Павлов удвоил преимущество «Бастиона». Казалось, встреча так и завершится победой гостей, но три гола «Роси» в самом конце поединка стали нокаутом для ильичевцев. Будем надеяться, что это поражение быстро сотрется из памяти футболистов и уже 9 мая в домашнем матче против броварского «Нафкома» «Бастион» сыграет как минимум так же, как против МФК «Николаев».

МИНИ-ФУТБОЛ

Высшая лига

Проиграли всухую

“Маррион” потерпел крупное домашнее поражение.

“Маррион” Одесса - “Тайм” Львов - 0:7 (0:5)

03.05.2009, 13.00, Одесса, СК СКА

Главный арбитр: Сергей Стрелецкий

Второй арбитр: Андрей Ивашина.

Судья-хронометрист: Юрий Миколенко.

Инспектор: Александр Ельшанский.

“Маррион”: Цыбенко, Степанов, Корецкий, Шерстнев, Безуглый, Лужанский, Шамотий, Захаренко, Гавриленко, Вершинин, Димов, Баблуани.

Главный тренер: Игорь Калинин.

“Тайм”: Иваняк, Чепорнюк, Бондарь А., Бондарь Д., Павленко, Якунин, Макаев, Легчанов, Овсянников.

Главный тренер: Станислав Гончаренко.

Голы:  0:1 Овсянников, 5, 0:2 Павленко, 6 , 0:3 Бондарь А., 11 , 0:4 Бондарь А., 13 , 0:5  Бондарь Д., 18, 0:6 Павленко, 21, 0:7 Бондарь Д., 27.

Матч 23-го тура , перенесенный из-за игр сборной страны, одесситы и львовяне проводили аккурат на маевку. Болельщики, пришедшие в зал СКА поддержать “Маррион”, конечно, ожидали увидеть борьбу в матче против лидера чемпионата. Но игра сложилась, к сожалению, иначе.

Первые пять минут игры не запомнились чем-либо опасным - борьба в середине площадки, не более того. А затем слово взял вратарь одесситов. Он и до этого активно помогал полевым разыгрывать мяч на своей половине площадки, но решил помочь и в атаке. Цыбенко получил мяч справа и почему-то решил пробить в направлении ворот соперника. Гости, перехватив мяч, тут же отреагировали - Овсянников со своей половины точно пробил по пустым воротам, открыв счет в матче. А через минуту состоялся еще один не обязательный гол в ворота “Марриона”. Павленко, находясь у правой бровки, прострелил в штрафную хозяев. Кипер одесситов мог бы и перехватить это пас, но, рикошет, и второй гол. Тут же в створ ворот хозяев стал Димов.

Хозяевам, казалось, удалось взять себя в руки после двух болезненных уколов противника. Пробивали по воротам Лужанский и Вершинин, но мимо, а опасный удар Шамотия вратарь “Тайма”, даже после рикошета от защитника, сумел перевести на угловой. Беспокоили Димова и гости, но тоже безрезультатно. А на 11 и 13 минутах две совершенно одинаковые ошибки Степанова, первая с левого края, а вторая справа, практически перечеркнули ожидания болельщиков на борьбу в этой встрече. Обрезка и убежавшие втроем гости спокойно раскатали вратаря - 0:3, а затем Павленко с А.Бондарем вообще раскатали Димова в его же штрафной - 0:4! Да еще тут же “Маррион” заработал и десятиметровый штрафной…Вместо Димова Калинин выпустил в рамку Баблуани. Может это и повлияло на бьющего - Легчаков с дальней точки угодил в штангу.

Ну, а что же “Маррион”? Кроме держания мяча, заканчивавшегося, обычно, потерями, да пары ударов Вершинина - ничего более. А гости еще раз отличились до перерыва. Б.Бондарь из пределов штрафной поймал на противоходе Баблуани, отправив мяч тому между рук…

Казалось, что после перерыва одесситы смогут найти какие-то конструктивные аргументы против четкой обороны и безжалостной атаки “Тайма”. Однако, чтобы уж точно никто не сомневался, уже на первой минуте второго тайма львовяне забили еще раз. Первый удар Д.Бондаря Баблуани сумел отразить, но мяч попал к Павленко, и тому уже никто не мешал отправить круглого под перекладину.

Далее “Тайм”, сполна выполнивший свою задачу, дал “Марриону” пару возможностей организовать что-то подобное на острые атаки, но удары Вершинина оказывались вполне берущимися для львовского голкипера. Немного передохнув, “Тайм” забил снова. Павленко передачей от лицевой нашел на дуге свободного Д.Бондаря. Тот спокойно принял мяч и без сомнений пробил под дальнюю штангу - 0:7...

В оставшееся время “Маррион” все-таки пытался хотя бы размочить счет, но все позиционные розыгрыши так и не приводили к остроте. Что говорить, когда игроки одесской команды позволяли себе по полминуты перекатывать мяч от одного другому без продвижения вперед, как будто, они, а не гости ведут в счете. Да и взять на себя ответственность за удар никто никак не решался. Мог забить Вершинин, но его удар с 10-ти метрового отразила штанга ворот. В итоге - неутешительные для всех поклонников “Марриона” 0:7. Можно посыпать голову пеплом, а можно, учитывая уровень игры своего соперника, сделать “работу над ошибками”, которых “Тайм” одесситам не простил…

После матча своим мнением об игре поделился главный тренер “Тайма” Станислав ГОНЧАРЕНКО.

- Вы наблюдали за матчем с балкона (тренер отбывал дисквалификацию и не мог находиться в технической зоне во время игры). Скажите, как по вашему, почему в начале “Маррион” показал такую невыразительную игру?

- Возможно, команда соперников просто перегорела до матча. Мы сейчас лидеры, и все хотят с нами сыграть как можно лучше. А мастерства многим одесским игрокам еще не хватает. Ведь мастерство - это не только точность передач, ударов, а еще и умение обладать собой. Я хочу вам сказать, что все эти необязательные ошибки, которые привели к пропущенным “Маррионом” голам, успокоили наших игроков, и мы играли, не нервничая,  в свою игру. Мы забили первый гол в пустые ворота, два после обрезок, а для такой команды, как “Тайм”, преимущество в два, или три мяча дает возможность вести игру так, как нам удобно.

- Довольны ли вы игрой своей команды в целом, или игроки все-таки расслабились, имея такое преимущество после первого тайма?

- В перерыве я сказал своим игрокам, что мне интересно, как они отыграют второй. Смогут ли обеспечить такую же плотность игры и борьбы. Нам повезло, что мы в самом начале тайма использовали момент и еще более увеличили разрыв в счете. После этого мы уже играли в таком ключе - вы атакуйте, а у нас класса хватит не допустить ошибок в обороне, а у вас - как получится.

- Ваша команда в этом сезоне имеет хорошие шансы на золотые медали. За счет чего вам удается добиваться такого результата?

- Я назову пять составляющих, без которых невозможно добиться успеха. Первое - это цель и задача на сезон, которую нам поставил Президент клуба. Второе - финансовая база. Третье - материально-техническая база клуба. Четвертое - это наличие в команде достойных игроков, и пятое - это тренировочный процесс. Все эти пять составляющих у нас переплетаются в одно целое, потому и есть такой прогресс в результате выступления команды.

 

15.      Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

У програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» у рубриці «Готуємось до Євро 2012», розповідалося про такі події: Реконструкція головної спортивної арени країни коштуватиме бюджету майже 3 млрд. гривень; Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник влаштував урочисті проводи української експедиції в Гімалаї; Світовий банк виділив Державній службі автомобільних доріг «Укравтодор» кредит на суму 400 мільйонів доларів; Керівники харківських та полтавських готелів підписали договори з офіційним туроператором «УЄФА. Євро-2012» компанією «TUI Travel PLC».

Центральні друковані видання області серед яких «Вечірня Полтава», «Полтавський Вісник» та «Коло» надрукували матеріал про те, як у Кременчуці зробили найбільшу та найсмачнішу карту України. Цей шедевр присвятили Євро 2012.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

ФК «Ворскла» - «Карпати» Львів − 2:1

Матч з «Карпатами» міг остаточно поставити хрест на сподіваннях «Ворскли» зіграти в наступному сезоні у Європі (звісно йдеться про таке право через чемпіонат). І такий розклад, в принципі, був вірогідний, враховуючи те, що наша команда не могла виграти ось уже шість матчів поспіль. Але кожній серії рано чи пізно приходить кінець. Нам би хотілося, щоб це відбулося раніше. Але добре, що хоч у матчі з “Карпатами” команді вдалося взяти три очки.

Тепер на полтавців чекає битва за шість очок у Запоріжжі. Головний тренер команди Микола Павлов після матчу сказав, що перемога над «Карпатами» додасть впевненості команді.

Першість України. Друга ліга. Група «Б»

Відбулися матчі 26-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги в групі «Б». ФК «Полтава» на правах лідера приїхав до Дніпропетровська на побачення з місцевим «Дніпром 75». Враховуючи це господарі проти наших земляків грали з подвійним азартом. Вже на десятій хвилині дніпропетровці повели в рахунку, пенальті реалізував Куліш. Від поразки ФК «Полтава» на 69-й хвилині врятував Данаєв.

Кременчуцькому «Кременю» теж довелося відіграватися в поєдинку проти «Арсеналу». Матч у Харкові видався більш гольовим, його результат нічия 3:3. Своїх вболівальників нарешті порадував перемогою комсомольський «Гірник-Спорт», який в домашньому поєдинку переміг з рахунком 1:0 «Гірник» з Кривого Рогу. 

Осічкою полтавців скористалася «Сталь». Команда з Дніпродзержинська взяла гору над маріупольським «Іллічівцем-2»  з рахунком 2:0 і очолила турнірну таблицю. 

У суботу 2 травня у Полтаві на стадіоні «Локомотив» відбудеться центральний матч 27-го туру. Зустрічаються лідери групи «Б» ФК Полтава» та «Сталь» (Дніпродзержинськ). Прийдіть і підтримайте нашу команду.

Становище лідерів

1»Сталь» Дніпродзержинськ 56

2»ФК Полтава» Полтава 55

3»Зірка» Кіровоград 53

Чемпіонат Полтавщини з футболу. Перша ліга

Відбулися матчі третього туру чемпіонату Полтавщини з футболу серед команд першої ліги. Центральний поєдинок відбувся в Лубнах, де місцева команда поступилася діючому чемпіону ФК «Велика Багачка» з рахунком 0:1. Другу перемогу поспіль здобуває дебютант ФК «Жоржівка». Цього разу капітулював кременчуцький «Гірник» - 2:1. Маленьку сенсацію створив зіньківський «Колос» у Кобеляках. Поступаючись по ходу зустрічі 0:2 місцевому «Колосу» гості вирвали перемогу з рахунком 3:2. Ще в одному матчі між ФК «Миргород» та ФК «Пирятин» перемогли гості 2:1.

У турнірній таблиці без очкових втрат йде ФК «Велика Багачка» - 9 очок, на другому місці ФК «Пирятин» - 7 очок, по 6 пунктів у «Локомотива» з Гребінки та ФК «Жоржівка».

 

16.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

ОТРИМАЛИ БІЛЬШЕ, НІЖ СПОДІВАЛИСЯ

На жаль, останнім часом нечасто доводиться спостерігати консолідацію зусиль політичних сил, спрямовану на вирішення наболілих проблем області. А втім, судилося стати свідком спільних потуг голови Рівненської облдержадміністрації Віктора Матчука, голови облради Олександра Данильчука й окремих народних депутатів, які вилилися у виділення на ремонт і будівництво доріг Рівненщини небачену досі суму − 420 мільйонів гривень.

- Узгодивши спільно з Віктором Матчуком і Олександром Данильчуком перспективний план розвитку автомобільних доріг регіону до 2012 року, - розповідає начальник Служби автомобільних доріг в області Юрій Богданович, - попросили в Кабміну на цей рік 550 мільйонів гривень. Щоправда, з огляду на практику попередніх років, коли здебільшого видавали лише половину від потреби з державної казни, та враховуючи нинішню економічну скруту, сподівалися на субвенції в сумі бодай 300 мільйонів гривень. Однак завдяки настирливості перших керівників області та деяких народних обранців одержали 420 мільйонів. Мало це чи багато, можна судити з того факту, що торік на будівництво, ремонт і утримання автошляхів Рівненщини виділили 174 мільйони гривень.

- На які об’єкти насамперед спрямуєте кошти?

− Оскільки на часі підготовка до ЄВРО-2012, безумовно всі зусилля спрямовуємо на будівництво міжнародних автобанів, які пролягають через Рівненщину. Зокрема, в цьому році 147 мільйонів гривень скеруємо на завершення відрізку траси Київ − Ковель, від Сарн до кордону з Житомирською областю. Торік до нас зайшла потужна фірма «Золоті ворота», що авансом виконала обсяг робіт на 83 мільйони. Отож погасимо борг − і до кінця року, сподіваюся, введемо в експлуатацію мости та решту ділянки дороги (9 км, де вже прокладено нижній шар, і 12 км − середній шар). А потім візьмемося за ділянку від Сарн до межі Волинської області, яку плануємо завершити до 2010 року. Щоправда, вже в нинішньому розпочнемо ремонт моста через річку Стир, на Кузнецовськ, на що передбачено 9,7 мільйона гривень.

- Таким чином, вже у нинішньому році помітимо суттєвий крок у підготовці до ЄВРО-2012?

- Без сумніву. І це стосується не тільки автобану Київ-Ковель. Керівництво Укравтодору поставило перед нами чіткі завдання, якими передбачено прискорення темпів будівництва відрізку траси Київ-Чоп. Відповідно, підвищені зобов’язання взяла на себе турецька фірма «Онур», котра до кінця літа має здати 30 км дороги першої категорії від Корця, а до листопада зробити проїжджу частину до Рівного.

Перед азербайджанською фірмою «Азеркорні-Автобан» поставлено завдання в цьогоріч завершити проїжджу частину ділянки дороги від розвилки Київ-Львів-Сарни до Грушвиці. Помітно активізувала свою роботу італійська фірма «Тодоті», котра нині за день укладає 4 тисячі тонн асфальтобетону. Щоправда, в цьому році італійці обіцяють здати в експлуатацію три з чотирьох секцій автотраси. А у 2010 році станемо до будівництва двоярусної розв’язки доріг на київському в’їзді й аналогічної − неподалік кафе «Софія». На жаль, виникли деякі проблеми зі спорудженням об’їзної поблизу села Верба, зумовлені відмовою окремих мешканців переселитися з будинків, що підлягають зносу. Сподіваємося, порозуміємося з людьми і здамо цю ділянку, на яку виділено 13,7 мільйона, вже цьогоріч. Із коштів, наданих ЄБРР, виділено 19 мільйонів доларів на облаштування доріг (встановлення світлофорів, тротуарів, освітлення тощо), де спостерігається підвищена кількість ДТП. Це стосується, зокрема, розвилки на Млинів поблизу Дубна, окремих ділянок доріг Дубенського і Сарненського районів.

- А як буде з «більмом в оці» - дорогою на Луцьк?

- Завдяки Віктору Матчуку й Олександру Данильчуку вдалося і цю проблему зрушити з місця. На будівництво траси, до того ж першої категорії, в напрямку Луцька у нинішньому році передбачено 41,5 мільйона гривень. Думаю, коли оголосимо тендер зі спокусливими умовами, прийдуть потужні фірми, котрі за свої обігові кошти зможуть виконати обсяг робіт на 100 і більше мільйонів гривень. Розпочнемо прокладання траси в двох напрямах: від Карпилівки і з боку кордону з Волинською областю. Якщо прийде потужна фірма, 26 км шляху, певен, здамо в експлуатацію у 2010 році.

Футбол

«Верес» опинився на роздоріжжі

За неофіційною інформацією, у вівторок, 5 травня, мають відбутися загальні збори ФК «Верес», на яких вирішуватиметься подальша доля команди. Зрештою, визначатимуться: або, або. Тобто, чи продовжуватиме «Верес» виступи в другій лізі. Таке гамлетівське питання зумовлене фінансовими труднощами команди. Клуб не тільки заборгував футболістам значну суму, а по суті не має грошей на продовження чемпіонату.

„Ізотоп-РАЕС” і „Славія” вийшли в лідери

Відбулися матчі другого туру чемпіонату області з футболу, який відзначився не лише сенсація ми, а й скандалами. Так, рівненський „Хімік” удома переграв минулорічного чемпіона області оржівський „ОДЕК” з рахунком 4:3. Щоправда, по ходу зустрічі господарі вигравали 4:1, але оржівці до мінімуму скоротили відставання. Доволі несподівано нічиєю (1:1) завершилася зустріч між «Вересом-2», за який виступало відразу 8 футболістів основної команди ФК Верес». А от приводом для скандалу послужило суддівське рішення в поєдинку ФК «Славія» - «Гоща −АМАКО». Протест гощанців викликаний тим, що боковий суддя, який стояв на лінії карного майданчика, зафіксував взяття воріт.

- Відверто кажучи, ситуація доволі спірна, - прокоментував момент голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук. − На жаль, прояснити її не допоміг перегляд відеозапису. Таким чином, подану керівництвом команди «Гоща − АМАКО» скаргу розглядатимемо на засіданні дисциплінарного комітету. Якщо буде доведено помилку судді, то на нього, у кращому разі, чекає штрафна санкція.

Окрім проблем суддівства, перші два тури виявили ще одну − незадовільний стан полів на низці стадіонів. Однак, питання футбольних майданчиків, зі слів Володимира Поліщука, й надалі залишається відкритим, оскільки місцева влада не надто переймається будівництвом нових полів. Отож, чемпіонат області й надалі проходитиме на «танкодромах».
Результатів матчів другого туру: „Ізотоп-РАЕС” (Кузнецовськ) — „Сокіл” (Радивилів) — 3:0; „Случ” (Березне) — „Волинь-Цемент” (Здолбунів) — 2:0; „Славія” (Рівне) — „Гоща-АМАКО” — 1:0; „Верес-2” (Рівне) — „Маяк” (Сарни) — 1:1; ФК „Вельбівне” — „Варіант” (Кузнецовськ) — 2:1. Перенесений матч першого туру між „Гоща-АМАКО” і „Верес-2” — 3:2. Лідирують „Ізотоп-РАЕС” і „Славія”, в них по 6 очок.

НА ПОЛІ − ФУТБОЛІСТ, ЗА КРОМКОЮ - ПРЕЗИДЕНТ

Торік Горислава Литвинчука було визнано кращим президентом футбольного клубу. Зрештою, якби зібрати до купи всі його особисті та командні спортивні трофеї (кубки, медалі, дипломи), можна було б обладнати невеличкий музей. Однак тратити власні кошти на утримання команди Горислава спонукає не потяг до якогось ілюзорного самовдоволення, а щире прагнення зробити свій посильний внесок, аби світ став цікавішим і кращим.

- Друзі часто запитують, - каже президент ФК «Славія», - що з того футболу маю. Я й відповідаю: «А чому всі звикли з усього щось мати? Хіба вам самим неприємно прийти у вихідний день на стадіон і подивитися на видовищну гру?». Якщо відверто, мені не шкода вкладати гроші в юнаків. Нехай краще грають у футбол, ніж мають сидіти по барах і пиячити.

- Цікаво, як Ваша дружина ставиться до «чоловічої розваги»?

- Мабуть, довіку буду вдячний Ірі за її терпіння. Адже робота − в будні, а футбол − у вихідні забирають практично весь час, тому вихованням нашої 3-річної Насті дружина займається самотужки. Не повірите, але торік тижнями доня не бачила мене: виходжу вранці − ще спить, повертаюся ввечері − вже спить. Часом у неділю вранці вийдемо на прогулянку, бо по обіді мені на футбол. Тішить те, що Настя в мене пішла: побачить десь м’яча − не омине нагоди підбігти і копнути.

- До речі, скільки нині коштує утримання футбольної команди?

- Ну, ще років чотири тому, коли ми стали чемпіонами другої ліги, кошторис склав 20 тисяч гривень, а торік на команду пішло майже 140 тисяч гривень. Благо, що маю друзів, які допомагають. Минулої осені на новий сезон виношували грандіозні плани, однак їх реалізації зашкодила фінансова криза. Проте, гадаю, з будь-якої ситуації завжди можна знайти вихід. Наразі, скажімо, ведемо перемовини з потенційний спонсором. Якщо все владнаємо, вирішимо всі свої матеріальні проблеми. В тому числі, завершимо реєстрацію футбольного клубу.

- Торік «Славії», котра тривалий час лідирувала в чемпіонаті області, лише на фініші змагань не вистачило наснаги «зачепитися» за бронзові нагороди. Яке завдання стоїть перед командою, що стала переможцем нинішньої зимової першості області, на цьогорічний сезон?

 - Справді, перше коло команда завершила на першій сходинці турнірної таблиці. А в другій половині чемпіонату десь перегоріли, втративши очки в тих матчах, де змушені були їх здобувати. Так було в Здолбунові та Сарнах, де не дотягли до перемоги, зазнали прикрої поразки і в Кузнецовську. Минулоріч не поталанило і в Кубку області, де, не програвши жодного поєдинку, не потрапили до фіналу. Щодо планів на нинішній сезон, скажу словами приказки: «Поганий той солдат, який не мріє стати генералом». Якщо серйозно, то, зважаючи на наш потенціал, ставимо перед собою планку не нижче третього місця.

- Які зміни у складі «Славії» відбулися в міжсезоння?

- Насамперед, зміни у тренерському штабі. На жаль, залишив команду через зайнятість вихованням молодих футболістів, на моє переконання, один з найкращих тренерів області − Ростислав Шекель. Отож до нинішнього чемпіонату «Славію» готували Сергій Дьомушкін і Роман Байрашевський, який завершив футбольну кар’єру в «Княжій». Команда залишилася практично в тому ж складі, у якому завершувала минулорічний чемпіонат. За винятком молодого захисника, який перейшов в Омеляну, та нападника Валерія Ткачука, який виступає за «Хімік». Щоправда, маємо деякі проблеми через травми чотирьох футболістів. Разом з тим, заявили трьох молодих гравців − вихованців Миколи Волкова. До речі, робили і робитимемо ставку на перспективних випускників місцевих ДЮСШ. Хоча наразі тон у грі команди задають досвідчені Юрій Гаркуша, Сергій Герус, Віталій Сидоров, Сергій Круковець, Ігор Герус, які донедавна виступали за команди майстрів. Сподіваюся, що поєднання молодечого запалу та надбаного досвіду дадуть очікувані результати.

- Гориславе, а хто у Вашій команді визначає малюнок гри − Ви чи головний тренер?

- Перед матчем приймаємо колегіальне рішення, а коли поєдинок розпочався, я перевтілююся на звичайного футболіста, тому віжки правління переходять до рук тренера. До речі, на тренуваннях, які я практично не пропускаю, працюю на рівних з усіма, сумлінно виконую вказівки тренерів. На поле в складі «Славії» виходять не ті, хто має колишні заслуги, а ті, хто повністю віддається задля перемоги команди.

Визначились пари півфіналістів

У суботу, 9 травня, в ЗНЗ №26 відбудуться півфінальні та фінальний матчі „Перехідного Кубку „Бізнес-ліги „ОГО” 2009 року. За право здобути кубок змагатимуться між собою команди „Славутич” і „Westmetallgroup” та „Вікна експрес” і „Рівне-112”. Початок першого матчу о 10.00, другого — 10.50, фінального — о 13.00. Наводимо результати двох останніх турів та чвертьфіналу: VІ тур змагань „Феміда” — „Рівне-112” — 3:4; „Карат” — „Роял-клуб” — 3:6; „Реноме” — „Westmetallgroup” — 0:8; „Лукас” — „Імпульс” — 5:4; „Славутич” — „Спорт-лайф” — 7:4; „ПриватБанк” — „Вікна експрес” — 1:5; „Вікнодар” — „ОГО” — 8:2. VII тур змагань
«Славутич» — «Імпульс» — 9:3; «Спорт-лайф» — «ОГО» — 8:4; «Вікна експрес» — «Вікнодар» — 9:5; «Лукас» — «ПриватБанк» — 7:3; «Карат» — «Рівне-112» — 3:3; «Роял-клуб» — «Westmetallgroup” — 0:9; «Феміда» — «Тодіні» — 0:4. 1/4 кубка «Славутич» — «Феміда» — 2:2 (по пенальті — 8:7); «Westmetallgroup” — „Лукас» — 6:2; «Вікна експрес» — «Роял-клуб» — 5:4; «Рівне-112» — «Спорт-лайф» — 5:3.

Дебют «Прес-тайму»

Минулого тижня в тижневику «Літопис Заходу» започаткована тематична сторінка обласної федерації футболу «Прес-тайм». Її поява зумовлена недостатнім висвітленням життя аматорського футболу Рівненщини. Отож, мета сторінки − ширше розповісти про хід чемпіонату в першій і другій лізі, змагання серед юнаків, дітей і ветеранів. Плануються публікації про злободенні проблеми, розповіді про тренерів, президентів клубів, котрі за свої кошти утримують команди, кращих нинішніх гравців та ветеранів. Отримавши схвальні відгуки на запроваджену сторінку, все ж таки вболівальники засипали редакцію проханням збільшити її обсяг бодай до розвороту. Адже відведеної площі не вистачає для повного висвітлення футбольного життя області. До того ж, окремі президенти клубів попросили розповісти про їх команди, мовляв, публікація послужить хорошим моральним стимулом для футболістів. Однак наразі в газети не має можливостей розширити обсяг площі для футбольної тематики.

 

17.      Сумська обл.

 

Євро-2012

Заходи

На Сумщині розгортається робота по відзначенню 350-річчя Конотопської битви, яке місцевою владою розглядається як один із заходів по підготовці до Євро-2012.

- Ми плануємо провести масштабні і серйозні заходи, щоб достойно відзначити 350-річчя перемоги у Конотопській битві, − зауважив під час зустрічі з представниками ЗМІ заступник голови Сумської ОДА Олександр Лаврик, який очолює робочий штаб з підготовки до святкування ювілею.

За його словами, 21 червня дійство відбуватиметься у селі Соснівка Конотопського району. Тут на місці встановлення пам’ятного хреста громадськість і козацька дружина віддасть шану славним воїнам, які мужньо захищали свою державу. На юних гостей чекає також обряд посвяти в козачата з дотриманням усіх козацьких традицій.

Другого дня буде встановлено і освячено хрести церкви Покрови Святої Богородиці в Конотопі, яка наразі будується за спонсорські кошти українців діаспори, та відбудеться відкриття пам’ятного каменю на честь переможців у битві і захисників фортеці в Конотопі. 

Після цього заходи перейдуть у школу №7, якій планується присвоїти ім'я полковника, наказного гетьмана Григорія Гуляницького, який зі своїм військом та місцевою громадою протягом чотирьох місяців утримував фортецю.

Далі дійство відбуватиметься у селі Шаповалівці, на центральній площі якого відбудеться відкриття ІV Всеукраїнського фестивалю «Козацький родослав».

Олександр Лаврик повідомив, що крім підготовки самих урочистостей та фестивалю, ведеться також робота у напрямку розвитку інфраструктури, зокрема проведення капітального ремонту місцевого клубу, розширення експозиції музею Конотопської битви, приведення в належний вигляд дорожнього сполучення.

Посадовець повідомив, що на урочистості очікується приїзд глави держави Віктора Ющенка. На святкування також запрошені представники з усіх регіонів України, як «світські, так і «козацькі». Наразі разом з Міністерством культури і туризму відпрацьовується участь у Фестивалі національних колективів, зокрема Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Верьовки, ансамблю Вірського, Національної капелли бандуристів.

- Хотілося б бачити і наших відомих земляків, які мешкають за межами Сумщини. Їм вже надіслані запрошення, тож сподіваємося, що вони приєднаються до святкування, − відзначив він.

На думку Олександра Лаврика Конотопщина − унікальний край: і в історичному, і в археологічному, і в мистецькому та туристичному аспектах. Тому територія Конотопської битви по праву включена до всеукраїнського туристичного маршруту, що, за словами посадовця, є актуальним напередодні проведення в Україні Євро-2012.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ розповіли про підготовку області до святкування 350-річчя Конотопської битви, зазначивши у своїх матеріалах, що відзначення цієї дати місцевою владою розглядається як один з етапів підготовки до Євро-2012

Місцевий футбол

Заходи

В рамках проведення всеукраїнського Дня футболу у Сумах 3 травня пройшов благодійний турнір, учасниками якого стали команди облдержадміністрації, обласної ради, ЗМІ.

Також до Дня футболу буде проведено турнір пам’яті колишнього голови Федерації футболу Сумщини Малгамова та обласний фінальний етап змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч».

ФФС висловлює тривогу з приводу ситуації, яка склалася з проведенням чергової першості області. За інформацією голови ФФС Миколи Желєзного, старт першості призначено на 16 травня, але наразі для участі в ній подано заявки лише від 3 команд. Причина − складний фінансовий стан підприємств і організацій, які культивують в області футбол. Та ФФС сподівається, що за 10 днів, які залишилися до початку чемпіонату, необхідна для проведення повноцінних змагань кількість команд набереться, і зриву першості не відбудеться.

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» за 29 квітня опублікувала інформацію «Збережемо «Ювілейний!». У ній розповідається про звернення за дорученням ІХ звітної конференції  Федерації футболу Сумщини її голови Миколи Желєзного до всіх гілок влади з приводу недопущення втрати Сумами одного з найкращих стадіонів України − «Ювілейного».

Наразі власнику цього стадіону − ВАТ «Спартак» - за позовом донецької компанії ТОВ ПФК «Прометей», якому акціонерне товариство ще з часу будівництва арени заборгувало 2,76 млн. грн., загрожує банкрутство. Але усі намагання ВАТ «Спартак» звернути увагу влади, політичних партій і своїх головних акціонерів, яким є обласна рада, до цієї ситуації не увінчалися успіхом.

Передбачені Законом України «Про поновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом» дії з поновлення платоспроможності ВАТ «Спартк» сьогодні майже неможливі, оскільки з моменту порушення справи про банкрутство товариства (26 січня 2008 року) не знайшлося жодного санатора.

Відсутність реального інвестора, говориться  в інформації, швидше за все призведе до того, що в процесі провадження справи про банкрутство ВАТ «Спартак» буде ліквідовано, а сам стадіон «Ювілейний» продано і перепрофільовано.

Федерація футболу Сумщини.

Голова федерації футболу Сумщини Микола Желєзний повідомив, що на своє звернення з приводу ситуації, яка склалася довкола стадіону «Ювілейний» йому зателефонував помічник Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка. Між ними відбувся приблизно такий діалог:

- Ви нормальні, Миколо Івановичу, що ви підписали?

- Але ж там стоять підписи делегатів конференції, футбольна громадськість стурбована долею стадіону, він як постав із металобрухту, так може й знову у нього перетворитися.

- Добре, будемо писати Лаврику (голова Сумської ОДА), хай займається цим питанням.

Також Миколі Желєзному надійшов лист від голови профільного комітету Верховної Ради Павла Костенка. У ньому повідомляється, що комітет дав доручення вивчити дане питання… Кабінету міністрів.

- На всі наші звернення до найвищого керівництва з Києва дають доручення вирішувати це питання місцевій владі. Але, по-перше, для цього у неї не вистачає повноважень, а, по-друге, не надто горить вона бажанням цим займатися. А час, між тим, іде, і побудований 7 років тому «Ювілейний», який відповідає всім вимогам УЕФА, може втратити свій профіль, - говорить Микола Желєзний.

 

18.      Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Про проведення у Тернополі першої Західноукраїнської туристичної виставки-фестивалю йшлося 30 квітня на прес-конференції в облдержадміністрації. З журналістами спілкувалися начальник головному управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту ОДА Володимир Гульовський, заступник начальника головного управління - начальник управління з питань туризму Михайло Лисевич, директор торговельно-розважального центру «Подоляни» Михайло Ібрагімов.

Виставка відбудеться 15-17 травня 2009 року в рамках IV Міжнародного інвестиційного форуму. Місце проведення - територія торговельно-розважального центру “Подоляни”.

Володимир Гульовський наголосив, що особливістю виставки-фестивалю у Тернополі стане масштабна презентація санаторно-курортного, туристично-рекреаційного та готельного потенціалу як Тернопільщини так і областей та регіонів України загалом.

“Метою виставки є показ туристично-рекреаційної привабливості українських Карпат, Галичини, Волині, Поділля, презентація літніх пропозицій відпочинку та оздоровлення в Криму, причорноморських та інших областях України; створення умов для інформаційного обміну щодо можливостей туристичних компаній України у рамках прийому туристів-вболівальників під час Євро - 2012. Налагодження зв'язків із туристичними організаціями інших регіонів та обмін досвідом під час підготовки концепції розміщення гостей чемпіонату, просування конкурентоспроможного туристичного продукту на зовнішні ринки”, - розповів начальник головного управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту Михайло Лисевич.

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

“20 хвилин”: “На Євро-2012 - велосипедами” − близько тисячі любителів спорту зможуть прибути до Львова на заключні ігри Євро-2012 велосипедами. Для цього ініціювали відкриття міжнародного велосипедного маршруту − через місцевості, знамениті мальовничими пейзажами, історичними і духовними пам’ятками.

“Те, що зараз роздувають, просто смішно” − григорій Суркіс різко спростував чутки про так зване таємне рішення УЄФА щодо розподілу міст, які прийматимуть матчі Євро-2012. Навіть, якби колеги з УЄФА запропонували б Україні більше вакансій, аніж Польщі, сказав Григорій Суркіс, то він перший проти цього заперечував би.

“Нова Тернопільська газета”: “Юрій Сьомін: “Усе закономірно!” − тренер киян прокоментував небувалий успіх українського футболу − зустріч у півфіналі Кубка УЄФА київського “Динамо” та донецького “Шахтаря”. Такий злет не не сподіванка, а закономірність, сказав Юрій Сьомін. Його забезпечив не лише рівень українських команд-учасниць євро кубків, а й багатолітня політика розвитку футболу національною федерацією та її президентом Григорієм Суркісом. Плюс сильний поштовх дав мандат УЄФА на проведення Євро-2012.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, чемпіонати, кубки

Традиційний турнір з міні-футболу на призи Монастириської районної газети “Вісті Придністров’я”, який журналістський колектив проводить на вшанування пам’яті колишнього свого редактора Богдана Дзьоби, цього року значно збільшив кількісний склад. І дванадцять колективів, серед яких дев’ять сільських, продемонстрували добротний футбол. Цікавий факт: один з фаворитів - команда з Коропця, яка лідирувала у своїй групі після стартових чотирьох турів, до півфіналу так і не потрапила.

А кубок “Вістей Придністров’я” і цього року дістався монастириській “Любаві”, яка захищає честь однойменного приватного підприємства, очолюваного Іваном Нетреб’яком. Після того, як надійшло повідомлення про завоювання “Любавою” срібних медалей чемпіонату Тернопільщини з міні-футболу, можна з упевненістю сказати, що саме районні старти допомогли футболістам цієї команди добре підготуватися до найпрестижніших обласних змагань.

Друге місце у турнірі виборола ще одна команда з районного центру - “Термон”. Третє місце посів колектив з Горішньої Слобідки, четверте - з Дубенок. Серед тих, хто нагороджував лауреатів, був і син Богдана Дзьоби - Анатолій.

Команда “Вікторія”, яка захищала честь однойменного фермерського господарства, очолюваного Петром Пеляком, стала переможцем цьогорічного чемпіонату Козівського району з міні-футболу. За весь турнір, у якому взяли участь десять колективів, футболісти з Вікторівки так і не пропустили жодного м’яча.

Натомість у вирішальному поєдинку вони чотири рази розписалися у воротах суперників з Таурова.

Бронзовим призером став “Апельсин” з Козлова. У матчі за третє місце він переграв команду з Великого Ходачкова.

З коштами на придбання призів лауреатам та Козівській районній федерації футболу допоміг Козлівський спиртозавод (директор Андрій Боярчук). 

Півтора місяця залишилося до початку основної частини змагань ХІХ сільських спортивних ігор Тернопільщини. Цього року обласне свято сільського спорту відбудеться 13-14 червня у райцентрі Козовій.

Стадіони

Заступник начальника відділу сім’ї, молоді та спорту Козівської райдержадміністрації Мирон Бакалець (один із членів організаційного комітету з підготовки та проведення стартів) розповів, що за тиждень до початку змагань стадіон у Козовій, інші спортивні арени, де триватимуть змагання, будуть повністю готові. На неділю, 7 червня, запланована генеральна репетиція. Саме тоді фізкультурники розіграють нагороди районних сільських спортивних ігор, які присвячені 70-літтю утворення Тернопільської області і 60-літтю фізкультурно-спортивного товариства “Колос”. Так, на стадіоні капітально відремонтують адміністративне приміщення, де потрібно, замінять лавки для сидінь, пофарбують. Чітко, згідно з планом, ведеться підготовка футбольних полів на районному стадіоні і на стадіоні цукрового заводу. Аби позбавити гостей зайвих роз’їздів, турнір з міні-футболу також планують провести на Козівському стадіоні. З коштів, виділених з обласного бюджету на підготовку до змагань, суттєво буде оновлений інвентар. Зокрема, придбають (дещо вже закуплено) газонокосарку, комплекти форми для фізкультурників району, м’ячі тощо.

До підготовки турнірів широко залучатиметься більшість місцевих організацій, підприємців.

Студентська ліга

Студентська команда ФК “Тернопіль-ТНПУ” у вищій студентській лізі представляє Тернопільський педагогічний університет. Команда уже забронювала собі перше місце в одній із двох зон, проте перемоги тернополян продовжуються. 

У західній зоні майбутні педагоги спершу перемогли у домашньому драматичному поєдинкові надпринципового суперника - “Факел” з Івано-Франківська (інститут нафти і газу). Героєм зустрічі став Ростислав Ціх, котрий записав на свій рахунок перший забитий м'яч, реалізувавши штрафний (до цього тернополяни поступалися - 0:1 - та видав дві гольові передачі. Першу реалізував Ігор Сливка - 2:1. А коли здавалося, що матч завершиться результативною нічиєю, на другій компенсованій хвилині навісною передачею Ростислава вміло скористався Степан Клекот - 3:2.

Ця перемога забезпечила ФК “Тернопіль” перше місце за два тури до завершення групової стадії змагань, а тому на матч у Чернівці проти місцевого “Університету” тернополяни їхали розслабленими, над ними не тяжів вантаж відповідальності за результат. Тим самим вони видали хорошу гру на неякісному газоні стадіону “Гарт” і святкували перемогу -1:2.

Чергові три очки до турнірної таблиці стали для тернополян уже 24-ми загалом (у найближчого конкурента “Факела” - 17). Тим самим заключний виїзний матч ФК “Тернопіль” у київському університеті харчових технологій стане простою формальністю.

Подумки тренери команди Василь Івегеш та Анатолій Назаренко вже у фіналі “чотирьох”, де на двох кращих студентських команд Західної України чекає така ж кількість команд зі Сходу.

Міні-футбол

У трьох із чотирьох зональних турнірів з міні-футболу ХІХ сільських спортивних ігор Тернопільщини, які відбулися у Заліщиках, Гусятині, Скалаті і Ланівцях, путівки на фінальні змагання вибороли гості. До Козової, де 13-14 червня відбудеться обласне сільське спортивне свято, поїдуть команди сільських рад Нагірянки Чортківського, Великих Гаїв Тернопільського і Млинівців Зборівського районів.

Четвертий претендент на перемогу - колектив із Самолусківців Гусятинського району - не приховує своїх амбіцій. Адже представники саме цього регіону минулого року стали переможцями попередніх ігор у Великих Гаях.

А 16─17 травня настане пора зональних стартів для футболістів.

Обласної федерації футболу

Голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський розповів в інтерв’ю для “Нової Тернопільської газети” про футбольні справи регіону.

Третього травня стартує новий чемпіонат Тернопільщини з футболу. Проходитиме він за дещо незвичною формулою: 13 команд-учасниць будуть об'єднані в одну групу.

- Чому ж учасників так мало? - з таким запитанням звернулося видання до голови обласної федерації футболу Володимира Мариновського.

- Футбол, причому як аматорський, так і професійний, не має нині жодної підтримки як на рівні області, так і на рівні більшості районів. Так що справа у цілковитій бездіяльності влади, - констатує Володимир Миколайович. - Якщо торік у чемпіонаті області не були представлені п'ять районів, то цього року ця кількість зросла до семи. Як не ганебно це звучить, але вже п'ятий рік не бере участі у чемпіонаті Гусятинський район, хоча на його території є два чудові стадіони - у Хоросткові та в самому Гусятині. Уже “традиційно” не представлені Підгаєцький, Шумський та Кременецький райони. Цього року до них приєдналися Монастириський, Борщівський і, що найбільш прикро, Тернопільський. Торік у Великих Гаях збудували чудовий стадіон, є сильні комади у Білій та Великій Березовиці (торік великоберезовицькіфутболісти брали участь у кубку України серед аматорів), проте в чемпіонаті області наразі не зголосився грати жоден представник цього району. Дуже шкода, що у чемпіонаті не гратиме й один із наших багаторічних лідерів - “Бровар” (Микулинці-Теребовля). На жаль, керівництво цієї команди не знайшло спільної мови з теребовлянською районною владою щодо використання стадіону.

- Ви вже не перший рік скаржитеся на брак уваги з боку влади. Чому ж, на вашу думку, футбол не підтримують?

- Потрібно називати речі своїми іменами і, як би там не було, риба гниє з голови! Нині навіть на матчах тернопільської “Ниви” не буває ніхто з керівництва області. А між тим, команда лідирує і серйозно претендує на вихід до першої ліги. Проте у керівників клубу суттєві проблеми - вони не знають, як дограти до завершення чемпіонату, і уже заявили, що команда буде змушена припинити виступи. Чи хвилює це очільників нашого краю?

Нині питання спорту і футболу зокрема необхідно нагально виносити на сесію облради та колегію ОДА, інакше ми забудемо про спортивні успіхи та здобутки. Нині провідні спортсмени через відсутність підтримки залишають наш край, і цей процес стає катастрофічним.

- Повернімося до чемпіонату області з футболу. Назвіть його учасників та проінформуйте, будь ласка, про зміни у регламенті першості.

- У чемпіонаті, окрім торішніх лідерів “Галича” зі Збаража, “Товтрів” із Козлова та двох колективів ФК “Тернопіль” (“Буревісника” та “Педліцею”), виступлять представники Ланівців, Підволочиська, Заліщиків, Теребовлі, Козлова, Козови, Марилівки та Бучача. Вирішується також питання про участь у чемпіонаті команди зі Зборова. Згідно з регламентом, ми зобов'язали усі команди, щоб у їх складі обов'язково грали двоє юнаків 1990 року народження і молодших, а кількість гравців - представників інших областей не перевищувала трьох. У чемпіонаті області не мають права брати участь професіонали, але команди-учасниці пішли назустріч ФК “Нива” і дозволили чотирьом її місцевим вихованцям 1990 року народження й молодшим виступати за ФК “Тернопіль-Буревісник” - для них ми зробили виняток.

Клуби

У 26 турі другої ліги (група “А”) футболісти “Ниви” приймали на головній спортарені Тернополя команду “Єдність” (Плиски).

На поле у цій зустрічі в стартовому складі господарів вийшли Вірковський, Терновський, Первак, Лівіцький, Путраш, Ворона, Лукащук, Теплий, Винник, Нікитський, Чорний. На заміну тренери випускали Годованого, Пердуту, Сокола, Семенину, Розмана, Атласюка. У данному випадку було чимало тих виконавців, які у першому колі не виступали за команду. А це означає, що в період міжсезоння наставникам “Ниви” довелося фактично заново налаштовувати командну гру колективу. Зробити це, звісно, не так просто за короткий періоду часу, а тому очевидним є той факт, що рівень ігрової майстерності та зіграності футболістів “Ниви” ще далекий від оптимального. Варто додати до цього ще й немаловажний фактор, як фінансові труднощі.

Проте “Нива” від матчу до матчу не лише зміцнює свої ігрові кондиції, а й турнірні позиції. У протистоянні з командою “Єдність” тернополяни уже з перших хвилин відчутно переважали суперників як в індивідуальних, так і колективних діях. Створили багато гострих моментів, які просто зобов'язані були реалізовувати. Двічі захисники “Єдності” зупиняли м'яч буквально на лінії власних воріт. А в одному з епізодів, після удару Семенини “смугастий”, здавалося, навіть побував за граничною межею, але суддя не зафіксував взяття воріт. І все ж тернополяни змусили своїх суперників починати гру з центра поля. На 74 хвилині одна з масованих атак господарів завершилася тим, що захисники “Єдності” порушили правила проти Ворони. Суддя призначив одинадцятиметровий штрафний удар, який успішно реалізував “потерпілий” - 1:0.

Варто зазначити, що у трьох матчах, у яких підопічні Віктора Ряшка добилися максимальних результатів, зафіксовували перемоги із мінімальними рахунками. І це свідчить про те, що в команда проблема з форвардами. А з таким “пробілом” важко буде піднятися у класі, не кажучи вже про виступи у першому дивізіоні.

Останнім часом досить результативно виступає команда “Арсенал”, яка впритул наблизилася до лідерів турніру. Вона - серед претендентів на підвищення у класі. І саме з цим колективом тернополяни зустрінуться в гостях у наступному турі - 3 травня.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Нива” − на шляху до першої ліги! ” − хоча про першу лігу нині говорити ще зарано, дуже багато залишилося провести матчів у другій лізі, але вже сьогодні можна із впевненістю сказати, що тернопільська “Нива” є головним претендентом на підвищення класу, зважаючи на стовідсоткову кількість очок - 9 - які записали тернополяни до свого активу за два останні тижні, та лідерський статус.

“10 тисяч від мера” − на матчі “Нива” − “Єдність” був присутній міський голова Тернополя Роман Заставний. Він, як простий уболівальник, радів перемозі “Ниви” та водночас потішився грою футболістів муніципального клубу “Тернопіль”, четверо з яких захищають кольори провідної команди Тернопільщини. Мер зазначив, що готовий викласти власних 10 тисяч гривень переможцю матчу “Ниви” та ФК “Тернопіль”, якщо такий вдасться організувати у найближчий місяць. 

“Місто”: “Нива” здолала “Єдність” неймовірним за своїм емоційним забарвленням виявився матч 26-го туру Другої ліги з футболу, у якому “Нива” приймала “Єдність” із Чернігівської області. Тотальне невезіння тернополян у завершальній стадії атак змусило вболівальників згадати давні часи і над стадіоном знову можна було почути багатотисячне “Ни-ва!”. Тернополяни на високі − перші у турнірній таблиці.

“Вільне життя”: “Нехай конкуренти тепер наздоганяють” - добрих п'ять тисяч глядачів заповнили трибуни міського стадіону, аби підтримати тернопільську “Ниву” у матчі 26 туру першості України серед команд другої ліги з “Єдністю” із Плисок. Проведене спортивним оглядачем газети напередодні зустрічі експрес-опитування засвідчило одностайність сподівань прихильників команди: тернополяни повинні здолати суперника. Хоча, більшість і не думала прогнозувати легку прогулянку своїх улюбленців. Усе-таки кадрових втрат під час зимової перерви “Нива” зазнала серйозних, сподіватися після них на перемогу навряд чи варто. Навіть над середняком групи “А”. Лише повна самовіддача може допомогти закріпитися в ранзі одноосібного лідера. Здобуті, хоч і з мінімальною перевагою, три перемоги у весняній частині першості, підкріплені до того ж двома віртуальними звитягами над фарм-клубами першої ліги, які знялися з розіграшу, дозволили тернопільській “Ниві” не лише вийти в лідери, а й створити чотириочковий відрив від найближчого конкурента. Нехай тепер вінницькі одноклубники, інші колективи, які мріють підвищитися в класі, думають, як тернопільську “Ниву” наздогнати.

“Нова Тернопільська газета” - “Тишком-нишком до першої ліги…” − про матч “Нива” − “Єдність”. “Нива” знову здобула перемогу. Важку, мінімальну, але перемогу, і три чергові очки записані до турнірної таблиці, а це найголовніше. Тепер відрив від одноклубників із Вінниці складає 4 очки, а тіньовий фаворит першості (а ним, на думку фахівців, є “Арсенал” із Білої Церкви) і далі програє нам 10 очків. До речі, на звітний матч керівництво ФК “Нива” запросило голів обласної адміністрацій та ради, а також міського голову Тернополя. На жаль, на стадіон прийшов лише Роман Заставний.

“Свобода”: “Нива” зміцнює лідируючі позиції” − про матч “Нива” − “Єдність”, у якому перемогли тернополяни. Складається враження, що головна футбольна команда Тернопільщини взяла зобов'язання грати у кожному матчі лише на виграш. Підтвердженням цього є те, що підопічні Віктора Ряшка у п'яти поспіль турах ще не втратили жодного очка. Це дозволило тернополянам не лише піднятися на найвищу сходинку турнірної таблиці, а й суттєво збільшити очковий відрив від своїх найближчих переслідувачів.

Український футбол

“20 хвилин”: “Юрій Сьомін: “Ніхто не хоче зупинятися на півфіналі…” - “Динамо” не налаштоване зупинятися на півфіналі, заявив головний тренер Юрій Сьомін 29 квітня на прес-конференції, що відбулася перед першим півфінальним матчем Кубка УЄФА проти донецького “Шахтаря”.

“Перед матчем футболісти мають бути голодними”  − Ринат Ахметов розповів про своє бачення протистояння “Динамо” і “Шахтаря”. Він зазначив, що обидва тренери як слід налаштують своїх підопічних, і всі стануть свідками футболу дуже хорошої якості. Загалом, на думку Рината Ахметова, обидві команди гідні фіналу Кубка УЄФА. 

“RIA-плюс”: “Динамівці” розім’ялися” − напередодні матчу Кубка УЄФА з “Шахтарем” кияни у 25 турі провели гру з ФК “Харків”. “Динамівці” контролювали хід гри. Підопічним Сьоміна вдалося провести матч у потрібному для них темпі. Долю зустрічі вирішив єдиний гол Нінковича, забитий у дебюті гри.          

“Нова ера”: “Українці в Кубку УЄФА” українсько-французьке протистояння у чвертьфіналі Кубка УЄФА завершилося на нашу користь. Президент України зазначив, що це є черговим свідченням сили України і прагненням українців до великих перемог. 

“Нова Тернопільська газета”: “25 тур: Підсумки” − видання подає підсумки матчів 25 туру Прем’єр-ліги. 

“Олександр Алієв: “Гадьониш”? Ну й нехай!” − передрук інтерв’ю скандального плеймейкера.

“Свобода”: “Прем’єр-ліга: Спекотно на фінішній прямій” − наближається до фінішу чемпіонат України з футболу 2008-09 років серед команд Прем’єр-ліги. За 5 турів до його завершення відчайдушна боротьба точиться не лише за призові місця, а й за збереження прописки в елітному дивізіоні. Видання подає результати та огляд матчів 25-го туру.

“Вільне життя”: “За п’ять хвилин − чемпіони” − про матчі 25 туру Прем’єр-ліги. Видання подає короткі огляди та результати поєдинків. 

Тернопільський футбол

“Номер один”: “ФК “Тернопіль” у статусі лідера перемагає усіх суперників - судентська команда ФК “Тернопіль-ТНПУ”, яка у вищій студентській лізі представляє Тернопільський педагогічний університет, не знає собі рівних. Навіть за два тури, забронювавши собі перше місце в одній із двох зон, тернополяни продовжують перемагати одного суперника за другим.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про матч “Нива” − “Єдність”. “Нива» здобула важку, мінімальну перемогу.

Перший тайм поєдинку пройшов у рівній боротьбі. Якби гості були трішки точнішими, безумовно, вони б відкрили рахунок. Загалом ланка нападу залишається головним болем для “Ниви”, і в умовах нинішнього матеріального становища клубу навряд чи можна вирішити цю проблему найближчим часом.

Наступний свій матч “Нива” зіграє на виїзді з, як ми вже зазначали, тіньовим фаворитом першості “Арсеналом” із Білої Церкви. Від його підсумку багато в чому буде залежати подальша боротьба у групі “А” другої ліги.

ЗМІ подавали інформацію про місцеві футбольні турніри.

Спортивні оглядачі коментували результати матчів 25 туру Прем’єр-ліги України.

Однак, найважливішим поєдинком був перший матч півфіналу Кубка УЄФА між “Динамо” та “Шахтарем”. Рахунок 1:1, зазначали спортивні оглядачі, гідний обох команд.   

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе 29 апреля состоялась сессия облсовета, на которой  депутаты  определились с тратами из бюджета развития. Он пополняется от продажи коммунального имущества. Обладминистрация предлагала увеличить его примерно на 80 мил. грн., областной совет предложил сумму в два раза меньшую. В итоге увеличили бюджет развития только на 23 млн. 515 тыс. Выбрали два приоритетных объекта, один из них - стадион «Металлист» - ему на реконструкцию к Евро-2012 дали 20 миллионов (обладминистрация предлагала 31,7 млн.).

Отличился депутат-»регионал» (бывший председатель облсовета) Василий Салыги, выступивший против позиции всей фракции «бело-голубых» относительно списка объектов коммунальной собственности, выставляемых на приватизацию. Салыгин заявил, что это решение - преступно, а депутаты выполняют «заказ» некого «режиссера» (подразумевался мэр). Таким поведением Василия Салыгина руководство партии недовольно − его поведение  будет рассмотрено на ближайшем заседании фракции «регионалов». Нардеп, руководитель областной организации Партии регионов Дмитрий Шенцев заявил, что «регионалы» могут пойти на крайние меры и исключить Салыгина из партии.

Согласен с позицией руководителя облорганизации ПР и руководитель фракции в облсовете Виктор Христоев: «Ви не чули жодного слова, щоб фракція Партії регіонів, депутати десь висловили позицію проти Василя Вікторовича. Але якщо він пішов ва-банк, вибачте будь ласка, на кожну дію є протидія!».

Владимир Бабаев, выступая на сессии облсовета рассказал, что Кабмин уже выделил из стабилизационного фонда государственного бюджета 22 миллиона на реконструкцию харьковского стадиона «Металлист». Вопрос о выделении еще 78 миллионов, по словам Бабаева, сейчас рассматривается - таким образом, в ближайшее время «Металлист» получит 100 миллионов гривен из госбюджета.

Представители гостиничного хозяйства г. Харькова совместно с представителями городской и областной власти гарантируют обеспечение обитания «семьи» УЕФА  - об этом сообщили в Департаменте по вопросам подготовки и проведение финального турнира чемпионата Европы 2012 года и спорта.

На сегодня 50 владельцев гостиниц подписали соглашения с компанией TUI TRAVEL на 2958 номеров и передали их на согласование (требования УЕФА относительно размещения составляют 2765 номеров). Среди подписанных соглашений из размещения свои услуги предоставляют: гостиницы «Харьков», «Меркурий», «VIVA», «Аврора», «Виктория», «Космополит», «Аркада», «Мельница», «Мир», «Националь», «Турист», «Киевская», «Берлога», «Локомотив», «Росинка», «Экспресс», «Солнечный», объекты размещения г. Полтава и г. Чугуева и др. Работа по выполнению предоставленных УЕФА гарантий относительно размещения будет проходить и во время майских праздников. Для болельщиков свои места в общежитиях также гарантируют руководители высших учебных заведений 3-4 уровня аккредитации.

Продолжаются обновления медицинской сферы Харькова, в частности − обеспечивается работа диспетчерской станции скорой медпомощи в системе GPS, что делает ее способной обслуживать формат Евро-2012 (этого нет ни в одном городе Украины).

Реклама

Кроме баннеров: «Месье Платини! Слово за Вами!» на фоне фото команды «Металлист», которые разместили, когда ожидали, что Платини может заехать и в Харьков, ничего нового пока нет.

СМИ

В течение недели на 7-м канале продолжал выходить сюжет, в котором харьковчанам был предоставлен отчет − как город готовится к Евро-2012: показывается стадион, аэропорт, какие поезда будут закуплены ЮЖД, реконструкция дорог, новое оборудование в больницах, обновление транспортного парка, запуск экскурсионного трамвая, добавился материал по гостиницам − тем, которые уже готовы принимать и принимали футболистов во время матчей Кубка УЕФА («Чичиков», «Аврора», «Виктория» и т.д), и тех, которые строятся − комплекс «Місто»).

29.04.09 «Городская среда» (7-й канал)  с директором департамента охраны здоровья Игорем Шурмой, в которой он рассказал о нововведениях в медицинской сфере города, комментируя их в свете перспективы проведения Евро-2012 в Харькове − система  GPS на диспетчерской скорой помощи, введение нового операционного блока.

 

20.      Херсонська обл.

 

Євро 2012

Заходи

29 квітня в Херсоні громадська організація «Фонд підтримки молодіжного й олімпійського плавання» і херсонська обласна громадська організація «Громадський рух «Відродження Херсона» підписали меморандум про співпрацю щодо розвитку плавання в регіоні. Від імені «Фонду підтримки молодіжного й олімпійського плавання» документ підписав його президент, чемпіон світу з плавання Денис Силантьєв, а від «Громадського руху «Відродження Херсона» - його голова Андрій Путілов. Меморандум підписали після засідання «круглого столу», на якому чиновники, депутати місцевих рад, тренери, спортсмени, журналісти обговорювали питання розвитку плавання. Ведучим засідання «круглого столу» був Андрій Капустін. На початку засідання він представився не лише як представник Фонду підтримки молодіжного й олімпійського плавання, але й як представник комітету громадського контролю з підготовки до Євро 2012. На столі в руках учасників засідання «круглого столу» журналісти помітили брошури з написом «комітет громадського контролю з підготовки до Євро 2012». Проте у матеріалах, що роздавали журналістам цих ,брошур не було.

ЗМІ про Євро 2012

У щотижневій програмі «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» прозвучала інформація, в якій ведучий повідомив наступне: «В інформаційній програмі «Вікна-Новини» телеканалу СТБ Григорій Суркіс різко спростував чутки про так зване «таємне рішення» УЄФА, щодо розподілу міст, що прийматимуть матчі ЄВРО 2012. Інформація про те, що начебто Мішель Платіні уже відмовив Донецьку, Дніпропетровську та Харкову не може мати під собою жодного підґрунтя, адже за словами президента ФФУ, час що залишився до ухвалення остаточного рішення, як раз і відвели представникам міст, аби використати всі свої шанси. 12-13 травня у Бухаресті відбудеться засідання Виконавчого комітету УЄФА, на якому якраз будуть названі приймаючі міста Євро-2012.

Газета «Новий час» (газета голови облдержадміністрації - рекламує Єдиний центр), опублікувала в №18 інформацію «Німеччина розповість Україні, як організувати Євро-2012». У ній йде мова про те, що Німеччина готова надати Україні допомогу в підготовці до проведення фінальної частини Євро 2012. Про це повідомив віце-прем’єр України Григорій Немиря на брифінгу за підсумками засідання українсько-німецької групи з економічного співробітництва в Києві.

Місцевий футбол

Першості, турніри, кубки

Чотирма матчами розпочався черговий сезон першості області з футболу. Запланованої гри між «Кристалом» та цюрупинським «Динамо» не відбулося, оскільки останні ще не визначились чи будуть виступати у цьому сезоні. «Динамо» подало попередню заявку на участь у чемпіонаті, але ще не вирішило своє внутрішнє питання пов’язане з фінансами, - сказав заступник голови обласної федерації футболу Віктор Бербенцев. − Тому ми пішли на поступки цюрупинському клубові і вирішили перенести цю зустріч. Але якщо «Динамо» з якихось причин вчасно не зіграє у другому турі − команда не буде допущена до турніру».

Відбулися матчі відповіді ½ фіналу розіграшу кубка області з футболу. Херсонський «Кристал», маючи гандикап у 2 голи після домашньої зустрічі з «Таврією», вирушив до Новотроїцька відстоювати свою перевагу. Господарі змогли забити два м’ячі, втім не надійно зіграли в захисті, і пропустили від кристалівців чотири результативних атаки. В підсумку 2:4 і за сумою двох матчів − 2:6. До фіналу проходить «Кристал», де зустрінеться з херсонською «Сигмою», котра завдяки єдиному голу без відповіді залишила горностаївський «Мир» за бортом турніру. Херсонський фінал «Кристал»-»Сигма» пройде 9 травня о 15-ій годині на стадіоні «Кристал».

 

21.      Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

За звітний період у місцевих виданнях публікацій, пов’язаних із наближенням „Євро-2012” не виявлено.

Лише Інтернет-портал „Proskuryw.info”, згадуючи про Всеукраїнський День футболу, який відбувся 25 квітня, зазначив, що шанувальники футболу очікували від нього сприяння популяризації гри мільйонів в Україні, яка готується до проведення фінальної частини Євро-2012.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Протягом звітного періоду ОФФ не проявляла великої активності.

Виконавчим комітетом міської ради визначено десять спортсменів-стипендіатів міського голови. Призначення таких стипендій відбувається згідно з міську програмою «Фізичне виховання − здоров'я нації». Розмір стипендії становить 50 % від мінімального розміру заробітної плати. Виплачуватиметься стипендія від травня до грудня 2009 року щомісячно.

Цього разу до числа стипендіатів не включено жодного футболіста.

Команда майстрів

Нарешті команда майстрів із Хмельницького знову порадувала уболівальників перемогами. Після піврічної програшної серії хмельницьке „Динамо” перемогло на виїзді у Чернівцях (виїзних перемог у хмельничан не було взагалі цілий рік) місцеву „Буковину”. А 2 травня хмельничани перемогли у Плисках „Єдність”. І коли брати до уваги технічні перемоги, то це вже четвертий матч підряд, у якому хмельничани здобувають по три очки.

Головний тренер команди Володимир Рева неодноразово озвучував свій принцип роботи − видовищність та результат. „Для цього я й прошу − дайте мені поле! Щоб міг працювати стільки, скільки потрібно. Я наведу приклад ФК «Тирасполь». Там 5 штучних і 4 натуральних полів для тренувань, відмінна база, відзначена нагородами ФІФА та УЄФА, яку вручили Платіні з Блаттером… - сказав він. − Хочеться, щоб видовищність та результат прийшли до хмельницького «Динамо» якнайшвидше. Припущу, що ще 2 − 3 тури доведеться потерпіти, щоб хлопці повірили в свої сили та грали за схемою. Сподіваюся, що вже в травні «Динамо» гратиме набагато краще.

Турніри

Матч збірної з представників Хмельницьквиконкому проти збірної артистів завершився з рахунком 2:5 Господарі відкрили рахунок на 13-й хвилині та подвоїли його на 15-й. Але потім фортуна відвернулася від них.

Футбольному шоу передувала велика та весела прес-конференція. Гості розповіли, що мета новоствореного ФК «Маестро» - своїм туром містами України пропагандувати здоровий спосіб життя. Міський голова Сергій мельник проінформував, що кошти, зібрані за квитки на цей матч, підуть до Хмельницкої ДЮСШ № 1.

Хмельницький став першим містом, куди з футбольним «туром» завітав ФК «Маестро». «Ваш приїзд до нас актуальний, адже лише два тижні тому ми обмежили продаж спиртного в місті», - зауважив до зіркових футболістів мер міста Сергій Мельник під час прес-конференції з журналістами. Зробив примітку Сергій Іванович не дарма, адже головною метою таких футбольних «гастролей» Україною є популяризація здорового способу життя серед молоді.

Окрім заохочення хмельничан до спорту, є ще один позитив − сума, виручена з продажу квитків, поступить до ДЮСШ №3 (по вулиці Щорса). А це, за підрахунками, - 20-25 тисяч гривень. «На м’ячі на два роки вистачить», - з усмішкою сказав Сергій Мельник.

Тренер команди «Маестро», відомий футболіст Василь Кардаш (екс-гравець київського «Динамо» та збірної України) робив ставку на шоу-бізнесових Фоззі (гурт «ТНМК») та Віктора Павліка. Й, як виявилося згодом, не помилився.

Рахунок у матчі відкрив футболіст збірної виконкому Михайло Лапідус. Він же й подвоїв результат. Та на цьому успішна серія гольових моментів для держслужбовців закінчилася. Весь наступний час ініціативу тримав ФК «Маестро». Дубль в зірковій команді зробив Фоззі. Додали у рахунку шоумен Олександр Педан і співак Віктор Павлік.

На хмельничан після матчу чекав концерт та святковий салют.

Такий же матч відбувся і в Кам’янці-Подільському. Там чиновники теж програли, але на відміну від хмельницьких, з рахунком 2:3.

 

22.      Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Реклама

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Буковина зацікавлена у збільшенні кількості міжнародних пунктів пропуску державного статусу, які зможуть приймати гостей „Євро-2012”.

Державна митна служба України підтримала пропозицію Чернівецької ОДА про зміну статусу з місцевих на міжнародні пунктів пропуску

Йдеться про пункти пропуску «Красноїльськ-Вікову де Сус», «Дяківці-Раковець», «Шепіт- Ізвоареле Сучевей», «Руська-Ульма».

З цієї нагоди область відвідала делегація Державної митної служби України на чолі з першим заступником Голови державної митної служби України Ігорем Піковським. Відбулася робоча зустріч з головою обласної державної адміністрації Володимиром Кулішем. На ній були розглянуті деякі аспекти реалізації єдиної політики щодо функціонування та розвитку митних переходів у контексті реалізації транзитного потенціалу України,  мережі пунктів пропуску на українсько-румунській ділянці кордону та її інфраструктури за Спільною операційною програмою «Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013» в рамках Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства (ENPI).

Також розглядалися питання щодо співфінансування, реалізації спільних проектів транскордонного співробітництва, оскільки поки що інфраструктура пропускних пунктів не відповідає європейським стандартам. Вирішено, що Держмитслужба України опікуватиметься розбудовою пунктів пропуску, а обласна влада модернізує під’їзні шляхи до кордону.

Держмитслужба підтримала ініціативу Чернівецької обласної адміністрації стосовно повторного звернення до румунської сторони з приводу зміни статусу згаданих пунктів пропуску. Передбачається, що пропозиції будуть опрацьовані  Міністерством закордонних справ України, Міністерством транспорту України, Державною прикордонною службою України та будуть направлені до Кабінету Міністрів України.

На митному переході «Порубне-Сірет» відбулася робоча зустріч представників Державної митної служби України з представниками відповідних служб Румунії.

Місцевий футбол

У районному центрі Новоселиця 2-го травня відбувся обласний фінал змагань з футболу на приз „Шкіряний м’яч”

В турнірі взяли участь 12 команд —  майже 200 юних футболістів у трьох вікових групах — 1998, 1997, 1996 років народження.

У молодшій віковій групі перемогу здобула команда Кіцманської загальноосвітньої школи, на другому та третьому місцях відповідно футболісти Чернівецької загальноосвітньої школи №22 та Хотинської ЗСШ.

У середній віковій групу „золото” завоювала команда  ЗСШ села Топорівці Новоселицького району, „срібло” — у команди ЗСШ села Зарожани Хотинського району, „бронза” — у футболістів чернівецької загальноосвітньої школи №22.

У старшій віковій групі перше місце завоювала команда з села  „Зелений гай” Новоселицького району, друге — команда з села Турятка Глибоцького району, третє— команда Кельменецької гімназії.

Команди-лідери нагороджені кубками, медалями, грамотами обласної федерації футболу.

Визначено також кращих гравців турніру.

Переможці популярного футбольного турніру візьмуть участь у Всеукраїнських змаганнях.

На Буковині стартував черговий чемпіонат серед любительських команд

У ньому бере участь 15 футбольних колективів.

Результати матчів першого туру: група «А»: ФК «Лужани» - «Дністер» (Новодністровськ) − 5:0, «Дрім − Тім» (Чернівці) − «Лісовик» (Вижницький район) − 3:1, ФК «Молодія» - ФК «Вашківці» - 3:1, «Карпати» (Берегомет) − ФК «Садгора» - 2:0, група «Б»: «Підгір’я» (Сторожинець) − МСК «Кіцмань» - 4:0, «Черемош» (Вижниця) − «Колос − ББМ» (Іспас) − 1:3, СК «Тисовець» - «Дністер» (Дорошівці) − 4:3.

Місцева преса повідомляє про результати 27 туру першості України з футболу (ІІ ліга, група А), у якому  чернівецькій «Буковині» зараховано технічну перемогу над командою «Оболонь-2», яка знялася із змагань у зв’язку з фінансовими проблемами.

Нагадаємо,у попередньому турі «Буковині» зарахована технічна перемога над «Княжою-2», яка теж знялася зі змагань через фінансову кризу.

 

23.      Чернігівська обл.

 

Євро 2012

Заходи

В період з 28 по 30 квітня відбулося ряд заходів пов’язаних з Євро 2012.

«Чернігівщина туристична - 2009» у планах підготовки до Євро-2012

У рамках Міжрегіонального туристичного форуму в «Експоцентрі» Чернігівської торгово-промислової палати відбулося відкриття виставки «Чернігівщина туристична - 2009».

Під час офіційного відкриття виставки з вітальним словом виступила Наталія Білоус − заступник голови облдержадміністрації. У своєму вітальному слові вона зазначила: «Туризм − це сфера життя, яка втягує у свою орбіту мільйони людей, багато галузей економіки, екологію та виробництво, сприяє міжнародним обмінам і суто людським контактам. Це не лише подорожі та відпочинок громадян, а й важливий чинник зміцнення добробуту регіонів, збереження навколишнього середовища та історико-культурних спадщини. Особливої ваги туризм області набуває в зв’язку з підготовкою та проведенням європейської першості ЄВРО-2012...Всі гості та учасники форуму, мешканці міста й області мають можливість ознайомитись з експозиціями провідних туристичних фірм, санаторіїв, готелів, музеїв, заповідників. Всього у заході беруть участь понад 80 учасників. Сподіваюсь, що Міжрегіональний туристичний форум стане вагомим внеском у справу розвитку внутрішнього туризму, допоможе у створенні конкурентоспроможного національного туристичного продукту...»

Всі бажаючі відвідувачі змогли оглянути виставку «Чернігівщина туристична - 2009» та більш детальніше ознайомитися з туристичним та рекреаційним потенціалом Чернігівської області.

В рамках Міжрегіонального туристичного форуму, 30 квітня управлінням культури та туризму Чернігівської ОДА було проведено рекламно-презентаційний тур по визначним місцям Чернігівської області, за маршрутом: Чернігів − Березна − Мена − Сосниця − Батурин - «Ганина Пустинь» - Крути - Чернігів. У рекламно-презентаційному турі взяли участь представники туристичних фірм Чернігова та інших регіонів України, представники ЗМІ та гості з різних областей України і навіть Гомельської області.

Мета туру: ознайомлення, популяризація туристичного потенціалу області не тільки на теренах України, а й далеко за її межами при підготовці та проведенні ЄВРО-2012.

В ході подорожі по перлинам Сіверського краю, гості змогли поспілкуватися між собою, представниками ЗМІ та туристичних фірм з приводу розвитку туризму на Чернігівщині, обмінятися накопиченим досвідом розвитку туристичного потенціалу свого регіону. Висловили своє бачення використання Чернігівщини у плані підготовки до ЄВРО-2012.

Цього дня, у готельно-туристичному комплексі «Придеснянський» відбулося засідання круглого столу на тему: «Стан, проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі в регіонах».

Про перспективи розвитку туристичної інфраструктури в Чернігівській області у ході підготовки до «Євро − 2012 розповів начальник управління культури і туризму Чернігівської облдержадміністрації С.М. Мойсієнко. У своїй промові він зазначив, що сьогодні на Чернігівщині туризм проголошено одним із пріоритетних напрямів розвитку економіки, що набуває особливої актуальності у контексті підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи по футболу «Євро − 2012». Також було зазначено, що на сьогоднішній день в області чинними є 71 ліцензія на здійснення туристичної діяльності. Більшість туроператорів та турагентів знаходяться у м. Чернігові і займаються організацією виїзного туризму. У 2008 році туристична галузь продемонструвала значні темпи зростання у порівнянні з 2007 роком. Так, кількість обслуговуваних іноземних туристів збільшилась на 22% більше ніж у попередньому році. Обсяг реалізації наданих туристичних послуг зріс на 40%, надходження до бюджету збільшилась на 51%. В ході круглого столу виступили: заступник начальника штабу Чернігівського прикордонного загону, начальник відділу прикордонного контролю − Сухий С.С., заступник начальника Чернігівської митниці − Бушуєв Б.С., редактор видавництва «Новини тур-бізнесу» - Дорошенко Л.В.. Підводячи підсумки круглого столу, начальник управління культури і туризму Чернігівської ОДА − Мойсієнко С.М. зазначив: «Наявність великої кількості історико-культурних об’єктів у поєднанні з розмаїттям природно-рекреаційних ресурсів створюють надзвичайно привабливі умови для проведення екскурсій та туристичних маршрутів під час проведення Євро-2012.

ЗМІ

Ці події всебічно висвітлили ЗМІ області: обласна ТРК «Сівер-центр», міська агенція «Новий Чернігів», ТРК «Дитинець», міське та обласне радіо, газета «Деснянська правда» від 5 травня, Інтернет-видання «Чернігівський монітор», «Високий Вал», ці повідомлення розміщено на сайтах Чернігівської ОДА та управління культури та туризму ОДА.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку у Чернігові не зафіксовано.

Футбол

Метаморфози «Десни»

Минулий тиждень у футбольному житті Чернігівщини був достатньо насичений на різноманітні події. І вкотре футбольну громадськість України здивували метаморфози чернігівської «Десни». Зустрічаючись у Києві проти «Динамо-2», деснянці примудрилися заробити дві червоні картки, а фанати команди відзначилися не тільки несамовитою підтримкою своєї команди, а й нецензурним скандуванням на адресу колишнього президента ФК «Десна-Партнер» сумнозвісного Олексія Савченка, який з’явився на стадіоні під час матчу. Він та його оточення вишукують всілякі фактики, негатив для обливання брудом «Десни» та нового керівництва ФК, а також чиновників чернігівської мерії у газеті «За Чернігів» - друкованому рупорі О.Савченка.

Вже стало приємним фактом, що матчі «Десни» збирають найбільшу кількість вболівальників у І лізі. Не став винятком і черговий матч «Десни» проти сімферопольського «ІгроСервіса». Але практично вболівальники «Десни» і не здогадувалися, що проведення цього поєдинку було під великим питанням. Гравці «Десни» обурені тим, що їм не виплатили платні за останні два місяці, відмовилися виходити на поле. Президент та власник клубу В.Коротков, навіть у телефонному режимі нічого не пообіцяв футболістам, а головний тренер М.Дунець, зрозуміло, нічого не зміг сказати гравцям. Віце-президент ФК Іван Чаус на зборах команди довго вмовляв футболістів зіграти хоча б цей домашній матч, адже тисячі вболівальників не посвячені у фінансові негаразди команди і прийдуть на стадіон підтримати «Десну», яка перебуває у лідируючій групі команд. Врешті-решт І. Чаусу вдалося переконати футболістів вийти на поле і не псувати святковий настрій глядачам. Ці переговори тривали до 13 години дня,  а матч мав розпочатися о 17.00. Зрозуміло, з яким полярним настроєм розпочинали поєдинок футболісти. Сімферопольці виглядали достатньо потужнішими, створили декілька гольових моментів, але реалізувати їх не зуміли. У другому таймі «Десна» дещо скинула свій мінорно-моральний настрій і гру вирівняла. Це дозволило господарям забити гол, який приніс їм перемогу. Гості, особливо в заключні хвилини матчу доклали чимало зусиль аби уникнути поразки, але фортуна цього дня посміхнулася «Десні».

Під час проведення матчів у Чернігові вже традиційним стали конкурси серед вболівальників на вгадування результату матчу. Цього разу з 300 прогнозів - десять стали вірними. В результаті жеребкування солодкий приз Чернігівського хлібокомбінату − торт у вигляді футбольного поля вручено ветерану-вболівальнику Василю Сердюку. 

І за інформацією віце-президента ФК «Десна» Івана Чауса, станом на 5 квітня фінансові проблеми в команді ще не вирішені. Тож під питанням виїзд «Десни» до Алчевська 9 травня. 

ПЕРЕМОЖНИЙ ЗАСПІВ «ЛЕГЕНДИ»

Переможно розпочала чернігівська «Легенда» нинішній чемпіонат. На полі стадіону «Текстильник» срібні призери минулого сезону буквально розгромили київський клуб «АТЕКС» з рахунком 5:0. По два голи забили Олена Ходирєва та Оксана Яковишин. Відзначилася також Юлія Корнєвець, яка проводила сотий матч у складі «Легенди». Приємно, що на трибунах стадіону «Текстильник» зібралося чимало вболівальників.

В інших матчах маріупольська «Іллічівка» перемогла «Дончанку» з Донецька − 3:2, а уманська «Ятрань» зіграла внічию 1:1 з командою «Родина» Костопіль. Черговий тур 11 травня.

КУБОК ОБЛАСТІ

Перед початком чемпіонату серед аматорів на Чернігівщині стартує розіграш кубка області. Цього року на старт вийшло усього 16 команд. Для порівняння у чемпіонаті області з міні-футболу змагалося 31 команда. Минулої суботи були зіграні матчі 1/2 фіналу. Несподіванок не сталося, лідери останніх сезонів − «Полісся» з Добрянки та «Єдність-2» з Плисок у двох матчах − в гостях і вдома перемогли своїх суперників ФК «Ніжин» та ФК «Авангард» з райцентра Корюківка.

Варто відзначити проведення матчів у смт. Добрянка. Там зведено зручний стадіон з пластиковими сидіннями. У цей день у селищі відбулося урочисте відкриття сезону. Гравців «Полісся», які у минулому році здобули 2 місце, нагородили срібними медалями, кубком, вимпелами Чернігівської регіональної федерації футболу. А тренеру команди Ігорю Бобовичу вручили Почесну грамоту федерації.

У перерві матчу за традицією відбулися змагання серед вболівальників на краще пробиття штрафних ударів. Переможці були відзначені пам’ятними призами ФК «Полісся». Але головний сюрприз чекав вболівальників команди після фінального свистка. Президент клубу ФК «Полісся» відомий Іван Чаус оголосив, що на фінал кубка до Чернігова (а це 80 км) для найактивніших вболівальників виділено два автобуси. Фінал кубка області відбудеться 9 травня на стадіоні ім. Ю. Гагаріна о 16.00.

Підписатися на новини