Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

Григорій Суркіс критикує поляків за брак солідарності

2012ua.net

21.04.09

− Ми твердо стоїмо на позиції, що Євро має бути проведене у форматі 4-4. Я би хотів, щоб поляки голосно і рішучо заявляли теж саме. Ми маємо бути солідарними.

Такими словами в ефірі телеканалу TVP президент ФФУ Григорій Суркіс відреагував на чергові розмови та чутки з приводу розподілу міст, які прийматимуть матчі Євро-2012. Як відзначають польські видання, з української сторони на голови поляків, які розповсюджують спекуляції навколо чемпіонату, зараз «сиплються громи і блискавки».

Григорій Михайлович в черговий раз нагадав польським колегами про те, що країни знаходяться в одній команді та спільно організовують чемпіонат Європи. Крім того, президент ФФУ зауважив, що полякам бракує солідарності, а також нагадав, що українці вірили в PZPN навіть у найскладніших моментах, роз'яснювали позицію поляків перед УЄФА у тих неконтрольованих ситуаціях, що мали місце у найважливіший момент боротьби за право організовувати Євро-2012.

− Питання про те скільки польських та скільки українських міст мають приймати матчі Євро, в цілому, не заслуговує на мою увагу, − резюмував Григорій Суркіс.

+++

 

Два роки з «Євро»

Іван Вербицький, Ігор Чемерис

Glavred.info

21.04.09

Минуло рівно два роки з дійсно історичної для України події − перемоги в боротьбі за проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року

Що було

18 квітня 2007 року в Кардіффі (Уельс) президент УЄФА Мішель Платіні оголосив результати голосування членів Європейської футбольної асоціації, що відбулося напередодні: «Польща і Україна!».

Ейфорія від перемоги була дуже схожа на стан сп’яніння. Випив − блаженство. Начебто й проблем немає. Але потім настає протверезіння. Так, «Євро» отримали. А що далі? Це ж не дворовий турнір районного масштабу. Уся інфраструктура країни виявилася таким собі утворенням, призначеним − і то лишень умовно − виключно для «внутрішнього користування». А саме.

На всю Україну жодного стадіону, який би більш-менш відповідав європейським стандартам. Включаючи й головну арену країни − НСК «Олімпійський», − яка більше нагадувала придаток торговельно-розважального центру «Троїцький», що зводився поряд.

Готелі. Навіть якщо зібрати їх разом − місць не вистачає. А пристанищ належного рівня для гостей континентальної першості взагалі одиниці. І то переважно в столиці − «Прем’єр Палац», «Президент Готель», «Hyatt».

І це лише незначна частина тих проблем, з якими нам за п’ять років належало впоратися. І ось позаду − два роки. Тобто та межа, за якою можна підбити певні підсумки.

Що маємо

Тим часом після річного борсання країні вдалося-таки вибратися з «виру». Тобто з’явилися перші результати й упевненість у майбутньому. Отже, що мають сьогодні й планують найближчим часом зробити міста, які прийматимуть «Євро-2012»?

Стадіони

Футбольні арени − найважливіша складова спортивної інфраструктури. Тому, звичайно, їм − особлива увага.

Київ. Безперечне досягнення на сьогодні − знесення ТРЦ «Троїцький» і початок реконструкції головної футбольної арени країни − НСК «Олімпійський». Проект реконструкції представив генеральний проектувальник − німецьке архітектурне бюро GMP. Роботи на арені тривають у дві-три зміни. Задіяно 800 робітників і 147 одиниць будівельної техніки. Ступінь готовності стадіону на сьогодні − 5%. Відкриття заплановано на грудень 2010 року.

Донецьк. «Донбас-Арена», розрахована на 50 тисяч глядачів, уже ось-ось «досягне фінішу». Відповідно до проекту німецької компанії «Фагус», однією із «фішок» цього стадіону буде освітлення − святкове, нічне, аварійне. На стадіоні встановлять 242 ліхтарі різної висоти. Ступінь готовності стадіону наразі − 90%. Відкриється «Донбас-Арена» в серпні нинішнього року.

Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена» − єдиний на сьогодні стадіон України, який цілком відповідає вимогам УЄФА і готовий до проведення матчів континентальної першості. Відкрито його 14 вересня 2008 року.

Львів. Після тривалих роздумів нарешті й столиця Галичини визначилася з вибором забудовника й місцем розташування футбольної арени. Наприкінці минулого року до будівництва стадіону взялася корпорація «Індустріальний союз Донбасу». Ступінь готовності стадіону на сьогодні − 5%. Відкриття заплановано на листопад 2010 року.

Харків. Завершується зведення даху над трибунами стадіону «Металіст». До літа планується повністю замінити покриття. Встановлюються системи автоматизації, відповідно до вимог УЄФА. Загальний обсяг фінансування реконструкції − 400 млн грн. Готовність стадіону «Металіст» на сьогодні − 70%. Відкриття заплановано на червень 2010 року.

Одеса. Від центрального стадіону «Чорноморець» не залишилося нічого, крім зеленого поля. Будівельна техніка працює на об’єкті щодня. Загальна вартість будівельних робіт становитиме 800 млн грн. Готовність стадіону «Чорноморець» на сьогодні − 3%. Відкриття арени передбачено в червні 2010 року.

Готелі

До 2012 року в Україні мають побудувати 306 готелів.

Київ. Було заплановано звести − крім наявних − 55 нових готелів (понад 13 тис. номерів). Зокрема 15 − п’ятизіркових, 24 − чотиризіркових, 14 − тризіркових, 2 − двозіркових. Як ноу-хау можна розглядати пропозицію селити гостей на період «Євро» в «плавучі готелі» − на воді. Перший такий експериментальний будинок уже готовий на 80%. Будуть зведені будиночки різного класу й вартості − з кухнею, душем, ТБ, телефоном, Інтернетом.

Донецьк. Тут планують спорудити 12 готелів (2330 номерів у п’ятизіркових готелях і 1330 номерів у чотиризіркових). Розпочато будівництво готелю «Пушкінський», друга черга «Вікторії» − зведено три поверхи. Підготовчі роботи проведено на будівництві п’ятизіркового готелю «Гранд» − 32-поверхового комплексу з 200 номерами. Крім того, добудовують останні поверхи готелю «Централь», де розміщуватимуться додаткові 100 номерів. Опоряджувальні роботи ведуться в готелі «Скраб». У 2009 році розпочнеться будівництво готельного комплексу на 142 номери й чотиризіркового готелю.

Дніпропетровськ. Визначено місце, де розпочнеться будівництво першого в місті п’ятизіркового готелю. Він складатиметься з двох будівель і буде розрахований на 276 номерів, 36 із яких − номери класу «люкс», 2 − для людей з обмеженими фізичними можливостями. Загалом до «Євро-2012» передбачено будівництво 24 готелів і реконструкція 12-ти.

Львів. Наразі в місті є 36 готелів на 2115 номерів. П’ятизіркових поки що немає. Планують звести кілька чотиризіркових і п’ятизіркових готелів і реконструювати вже існуючі «Дністер», «Леополіс», «Опера», «Гранд-готель». Крім того, під час «Євро» використовуватимуть п’ятизіркові готелі курортних міст області. Зокрема, Трускавця.

Харків. Компанія «XXI Століття» побудує на площі Свободи багатофункціональний комплекс. Роботи розпочнуться нинішнього року, їх завершення − у 2011-му. Перший готель до «Євро-2012» уже зведено − чотиризірковий комплекс європейського рівня «Вікторія».

Одеса. Зараз у місті функціонує 80 готелів. У рамках підготовки до «Євро» заплановано побудувати 11 готелів і реконструювати 14. П’ятизіркові готелі, розраховані відповідно на 250 і 174 місця, зведуть на території Зеленого театру в центральному парку культури й відпочинку ім. Шевченка і на Приморському бульварі. Цього року Одеса прийме в експлуатацію новий п’ятизірковий готель на 96 номерів. W

Мішель ПЛАТІНІ президент УЄФА

Чи існує сьогодні небезпека того, що Україну й Польщу можуть позбавити права проведення «Євро-2012»?

Чи втратить Україна «Євро-2012»? Це неможливо! Так, були певні рекомендації УЄФА щодо конкретних міст. Втратити право на проведення Чемпіонату країна може тільки за однієї умови: якщо в Києві не побудують стадіон. У цьому випадку не буде «Євро» ні в Україні, ні в Польщі. Ваша держава подібного не допустить. Тому питання зараз полягає лише в одному − в яких містах двох країн пройдуть матчі Чемпіонату Європи. Це ми й вирішуватимемо в Бухаресті 13 травня.

Ваше ставлення до того, що в Києві влада серйозно говорить про відстріл бродячих тварин до «Євро-2012»?

Чесно кажучи, я про це вперше чую і взагалі не орієнтуюсь у цій проблемі. Раджу наступного разу запросити сюди Бріджит Бордо. Вона компетентніша в питаннях захисту тварин. (Сміється).

Наскільки вас вразила конкуренція між українськими містами, що прагнуть довести своє право на проведення матчів «Євро-2012»?

Без конкуренції не обійтися. Можна, звичайно, поспівчувати тим містам, які не потраплять до фіналу. Але тут нічого не вдієш. У всіх країн − Німеччини, Австрії та інших − виникали ті ж самі проблеми. Але, врешті-решт, усі залишилися задоволені. Тому що кожне місто в результаті отримало щось корисне для себе. Насамперед − нові стадіони. Так само буде і в Україні. Адже футбольні арени після «Євро» нікуди не зникнуть. Вони служитимуть вічно.

Чи доводиться вам по телефону спілкуватися з Президентом і прем'єром України, аби вирішувати якісь проблеми, пов'язані з «Євро-2012»? Чи вам цілком вистачає спілкування з Григорієм Суркісом?

На щастя, є Григорій Суркіс, з яким ми, зустрічаючись на Виконкомах УЄФА, можемо обговорити будь-яку проблему. Завдяки цьому я економлю на телефонних розмовах. (Сміється).

Ви відвідали стадіон «Олімпійський» у Києві. Як вам темпи його реконструкції?

Почнімо з того, що він зараз більше у процесі деструкції, ніж реконструкції. (Посміхається). Але у мене немає жодних сумнівів, що стадіон буде побудовано вчасно.

Які ваші загальні враження від України і Києва?

Сюди я приїжджаю із величезним задоволенням. Приємно тут бувати. Так уже трапилося, що в часи загальної кризи більшість країн перебувають у доволі скрутній ситуації. І Україна, звичайно, не виняток. Але я побачив тут палке бажання, справжню хоробрість щодо подолання будь-яких труднощів на шляху до «Євро-2012».

Якими критеріями керуватимуться члени Виконкому УЄФА в Бухаресті під час вибору міст, де проходитимуть матчі «Євро»? Як відбуватиметься голосування?

Мені здається, що голосування як такого може й не бути. Виконком ухвалить одноголосне рішення. Що стосується критеріїв... Скажімо, один із найголовніших − належні умови в даному місті. Це передусім − інфраструктура. Як ви розумієте, чемпіонат проводиться не просто так, а заради вболівальників, яких мільйони, сотні мільйонів. І надзвичайно важливо, щоб їхнє перебування в місті, де відбуватиметься матч, було комфортним і зручним. Припустимо, як проводити ігри в місці, поряд з яким немає аеропорту? Усі ці нюанси і враховуватимуться під час винесення рішення Виконкому УЄФА.

Григорій СУРКІС президент Федерації футболу України

Як ви сьогодні сприймаєте перемогу в Кардіффі?

Сьогодні перемогу в Кардіффі сприймаю як точку опори, як новий стимул для кардинальних якісних змін у всіх сферах життєдіяльності суспільства і країни. А ще − як унікальний шанс у реальному житті, а не в обіцянках політиків, наблизитися до стандартів сучасних європейських держав, причому вже в 2012 році.

Чи думали ви тоді, у квітні 2007-го, що підготовка до «Євро-2012» буде пов’язана з такими труднощами й проблемами? Які з них найбільше дошкуляли?

На цю тему є класний анекдот. У вірменського радіо запитують: чи можна побудувати комунізм в Ізраїлі? Відповідь вірменського радіо: «Можна, але навіщо такій маленькій країні таке велике щастя?».

У нашій великій країні теж не всі були готові до такого несподіваного щастя − «Євро-2012». Більше того, навіть найпалкіші патріоти й оптимісти сумнівалися, що ми взагалі зможемо здобути право на проведення цього турніру. Куди, мовляв, з нашим рилом у європейський бубличний ряд. Але цей комплекс неповноцінності − вже історія. Як і більшість проблем, які спочатку дошкуляли найбільше. За минулі два роки ми навчилися долати об’єктивні труднощі, власні лінощі й недбальство, підступи заздрісників і відвертих недругів. А головне − ми повірили у власні сили й почали осмислено рухатися до мети.

Які, на вашу думку, головні успіхи України в процесі підготовки до «Євро-2012»? Про що ми можемо з гордістю рапортувати УЄФА?

Ще раз хочу підкреслити: головне − нам вдалося зламати кригу невіри у власні сили й утвердитися перед Європейським футбольним союзом як надійний партнер. Що ж до бравурних рапортів − це взагалі не стиль роботи керівництва УЄФА. Там більше цінують чітко спланований процес, без штурмівщини, авралів і фанфарної здачі об’єктів до ювілеїв. Тому всі наші успіхи й проблемні зони з першого дня п’ятирічного марафону відображені в регулярних звітах профільних експертів УЄФА. Вони є для нас найавторитетнішим керівництвом до дії. І ми діємо. А час для святкових тостів ще не настав. І найбільші успіхи чекають на нас попереду.

Ілля ШЕВЛЯК  голова Координаційного бюро з підготовки до «Євро-2012»

Зараз, мабуть, настає такий момент, коли будь-які рішення органів влади можуть бути сприйняті неоднозначно саме містами, що претендують на проведення «Євро-2012». Адже наближається час, коли буде обрано чотири міста...

Звинувачень у необ’єктивності ми не боїмося. Базовим документом, що визначає підготовку до «Євро», є державна цільова програма, яку було прийнято минулого року. Тому тут немає симпатій чи антипатій з боку тих чи інших урядових структур. А щодо відбору міст − рішення прийматиме УЄФА, зважаючи на об’єктивну картину готовності інфраструктури. У травні очікується рішення Виконкому УЄФА про визначення основних міст, які прийматимуть матчі чемпіонату. Сьогодні, на мою думку, відбувається здорова конкуренція між містами.

На вашу думку, які міста обере УЄФА?

Складно робити будь-які прогнози. Думаю, на сьогодні навіть в УЄФА немає проекту рішення щодо міст-переможців. Ще не закінчилися інспекційні візити, останній відбудеться наприкінці квітня. УЄФА враховуватиме всі складові: ситуацію з аеропортами, туристичну складову, готельну інфраструктуру, комунальні дороги, транспортну інфраструктуру, систему управління транспортом.

За словами Євгена Червоненка, при будівництві об’єктів будуть фактично виключені державні структури, і тепер Федерація футболу України та УЄФА створять так зване ЛТД. Саме дві футбольні організації разом ділитимуть гроші, а значить $5 млрд, які виділяє держава на підготовку до «Євро-2012», не повернуться у державний бюджет. Крім того, держава не отримає жодних прибутків…

Ну, це не зовсім так. Згідно з угодою про проведення чемпіонату між УЄФА та двома приймаючими асоціаціями, тобто Федерацією футболу України та аналогічною федерацією Польщі, було передбачено створення компанії, яка займатиметься питаннями комерційної складової «Євро-2012». Тут немає жодних проблем. Адже, скажімо, прибутки від маркетингової діяльності, від трансляції суто матчів − компетенція безпосередньо УЄФА, а держава отримує свій прибуток, і це насамперед модернізація інфраструктури. Тому я не говорив би тільки про 2012 рік. Цей прибуток не можна оцінювати виключно від тих коштів, які надійдуть у рік проведення чемпіонату. Це прибутки для всієї країни, один із шляхів, так би мовити вікно в Європу. І це той шанс, яким Україна обов’язково, на мою думку, повинна скористатися.

+++

 

Підписано угоду про співпрацю у рамках підготовки до Євро-2012

       

Zoda.gov.ua

21.04.09

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух та голова Донецької ОДА Володимир Логвиненко підписали угоду про співпрацю між Донецькою та Запорізькою облдержадміністраціями у галузі підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та забезпечення спільної діяльності в реалізації державної політики з питань фізичної культури та спорту.

Угода передбачає використання об'єктів та інфраструктури міста Запоріжжя для створення належних умов перебування учасникам та гостям Євро-2012.

Згідно домовленостей Запорізька облдержадміністрація має сприяти Донецькій ОДА у розміщенні гостей та туристичних груп, що прибудуть до Запоріжжя в період проведення Євро-2012, у готелях 5-ти та 4-х зіркової категорій.

Серед інших зобов'язань − забезпечення безпеки та правопорядку, медичного обслуговування, розвитку готельної та транспортної інфраструктури (прилеглих територій), рекламної та інформаційної підтримки чемпіонату, розробка туристичних, культурних та ярмаркових заходів на маршрутах руху під час транзиту гостей чемпіонату та туристичних груп або відвідування ними Запоріжжя.

Сторони також мають намір спільно ініціювати перед Міністерством транспорту та зв'язку України питання забезпечення на період проведення чемпіонату руху швидкісних комфортабельних потягів за маршрутом Донецьк − Запоріжжя − Донецьк, прийому та обслуговування аеродромним господарством м. Запоріжжя стоянки літаків та їх екіпажів з Донецької області.

+++

Сергей Куницын: «Вернем ПФК «Севастополь» «домой» еще в этом сезоне!»

Sev.gov.ua

21.04.09

Председатель Севастопольской городской государственной администрации Сергей Куницын призывает горсовет и всех, кто дорожит честью Севастопольского спорта, вернуть в город Большой футбол.

Об этом говорится в Открытом письме севастопольцам, депутатам, болельщикам ПФК «Севастополь», тренерам, игрокам и руководству клуба. 

В Открытом письме, в частности, говорится:

«Ситуацию, сложившуюся вокруг спорта №1 в Севастополе, трудно назвать нормальной. «Домашние» игры второго круга Чемпионата Украины по футболу ПФК «Севастополь» проводит… в Бахчисарае. У команды нет своего стадиона. И это проблема не только футбольного клуба, но и всей системы севастопольского футбола: детских команд, юниоров, ветеранов. По большому счету, и игры Чемпионата Украины, и матчи первенства Крыма, города, микрорайонов, дворов, и тренировки проводятся в антиспортивных условиях.

Мы строим новый стадион «Горняк» в Балаклаве. И он будет построен в этом году! Это будет настоящая спортивная база и главной севастопольской команды, и детско-юношеских спортивных школ. Главное, стадион станется в коммунальной собственности. Поэтому «Горняк» − стройка наша, народная. Поэтому люди и собирают средства на покупку самого поля − покрытия. Несмотря ни на что, «Горняк» будет сдан!

Но нашу главную команду надо вернуть в Севастополь еще в этом сезоне. ПФК «Севастополь» − в лидерах Украинской первой лиги. У команды есть реальный шанс пробиться в элитный эшелон. Поддержка болельщиков сейчас очень важна.

В Бахчисарае говорят: «Таких болельщиков, как в Севастополе, мы не видели нигде». С этим соглашаются и все команды первой лиги: «У Вас потрясающая поддержка, самые преданные фанаты». Как вы думаете, легко ли нашим севастопольским любителям футбола постоянно перемещаться за любимой командой, причем в половине случаев − в Бахчисарай? А каково футболистам: преодолевать километры в автобусе, что сыграть… «дома». Давайте не будем издеваться над ними! Давайте вернем смысл понятию «домашние игры», давайте вернем Большой футбол в Севастополь!

Я обращаюсь ко всем поклонникам самого популярного вида спорта, но, в первую очередь, к депутатам горсовета: пришла пора принять волевое решение и вернуть команду в Севастополь. Для этого, не прекращая реконструкцию «Горняка», необходимо провести переговоры с владельцами «Севморзавода» и вернуть стадион СК «Севастополь» в коммунальную собственность! Если понадобится, то, изыскав необходимые средства, и купить его. Нельзя повторять ошибки прежних лет. Вспомните, какая участь постигла стадионы КЧФ, «Чайка», другие спортивные объекты. Давайте дадим шанс севастопольскому футболу! Вернем ПФК «Севастополь» домой еще в этом сезоне!

Председатель Севастопольской городской государственной администрации, Президент Федерации футбола Крыма С.В.Куницын».

+++

«Укравтодор» послідовно виконує план з підготовки України до Євро-2012

      

Kmu.gov.ua

21.04.09

Голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос запевняє, що «Укравтодор» стабільно виконує план з підготовки України до Євро-2012. Про це він заявив у вівторок на брифінгу.

«Плани не зриваються. Ми приділяємо велике значення підготовці до Євро-2012», − заявив Вадим Гуржос.

За його словами, виконавчий комітет УЄФА ознайомлений з ходом будівництва, реконструкції і капітального ремонту автомобільних доріг: «Робота йде повномасштабно і виконавчий комітет УЄФА повністю задоволений роботою «Укравтодору» з будівництва, реконструкції і капітального ремонту автомобільних доріг до Євро-2012».

Крім того, керівник Державної служби автомобільних доріг підкреслив, що в поточному році діє затверджена Урядом бюджетна програма з будівництва об’їзних доріг на загальну суму 500 млн. грн.: «У 2009 році починається будівництво об’їзної дороги навколо Дніпропетровська, Донецька та буде продовжено будівництво Одеської об’їзної дороги».

+++

Львовские таксисты будут контролировать ремонт дорог

News.siteua.org

21.04.09

Городские власти Львова обратились с поручением к таксистам информировать о ситуации на улицах города на прямые номера «горячей линии» городского председателя и диспетчерской службы горсовета.

Как сообщили в Центральной городской диспетчерской службе Львова, «таксистам фактически поручено контролировать проведение ремонтных работ на улицах Львова. Это может быть информация о том, на каком участке рабочие устраивают массовые перекуры вместо работы, а на какой части дороги работы ведутся с нарушением требований техники безопасности во время проведения ремонтно-строительных работ и т.д.».

Как сообщил начальник управления транспорта и связи Львовского городского совета Николай Шкурган, «соответствующие структурные подразделения оперативно реагируют на все сообщения водителей такси».

Руководство Львова надеется, что данная инициатива будет способствовать более качественному и своевременному проведению ремонтных работ на улицах Львова к Евро-2012, а также улучшению ситуации на дорогах города в целом.

+++

Добромильський стадіон вже відповідає вимогам Прем’єр-ліги

Zik.com.ua

21.04.09

На стадіоні «Княжа арена» міста Добромиля Старосамбірського району Львівської області побувала комісія Федерації футболу України. Мета візиту − перевірка готовності футбольного поля та інфраструктури до проведення на ньому матчів Прем’єр-ліги. Про це сьогодні, 21 квітня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Нагадаємо, що ФК «Львів» добромильський стадіон «Княжа арена» обрав основним для проведення на ньому всіх домашніх матчів української Прем’єр-ліги. Однак після першого березневого «болотяного» поєдинку з харківським «Металістом» Федерація футболу дискваліфікувала це поле, оскільки воно не відповідало вимогам футболу такого класу.

Але президент ФК Юрій Кіндзерський та старосамбірська влада хотіли, аби на теренах Прикарпаття проводилися матчі найкращих українських команд. Тому активно взялися за серйозний ремонт стадіону, подбали про забезпечення відповідною технікою, будівельними матеріалами, які спонсорували місцеві підприємці.

Від побаченого на «Княжій арені» комісія ФФУ залишилася задоволена і дозволила ФК «Львів» проводити на стадіоні всі наступні свої домашні матчі.

За словами голови РДА Миколи Цепенди, за короткий термін спільними зусиллями вдалося виконати великий обсяг ремонтних робіт. Дренажна система стадіону дозволить футболістам демонструвати високий клас гри за будь-якої погоди. Справжнім уболівальникам ФК «Львів» подарували свято. Адже 24 квітня на «Княжій арені» відбудеться чергова календарна гра. Львів’яни прийматимуть команду «Кривбас» з м.Кривий Ріг.

+++

Новый ракурс «судейского скандала» в украинском футболе

Sport.glavred.info

21.04.09

19 апреля в телепрограмме «Футбольный уикэнд» ее ведущий, помимо прочего, коснулся проблемных вопросов в сфере арбитража. В частности, говорилось об открытом письме группы судей на имя президента ФФУ, а также об инициативе ФК «Шахтер» относительно приглашения бригады иностранных арбитров на матч полуфинала розыгрыша Кубка Украины с ФК «Динамо».

В своих оценочных суждениях тележурналист сделал ложные выводы относительно роли ФФУ в раздувании пламени нового «судейского скандала». Его безапелляционные суждения не имеют под собой реальной основы и являются, по сути, бездоказательными вымыслами, которые направлены на манипулирование общественным сознанием.

Как сообщили «СПОРТглавреду» из пресс-службы федерации футбола, с целью предупреждения распространения этой недостоверной информацией среди других футбольных СМИ, ФФУ предлагает ознакомиться с содержанием официальных документов по острой теме…

«Александру Бандурко, генеральному секретарю Федерация футбола Украины

07.04.09

Уважаемый г-н Бандурко,

Ссылаемся на Ваше письмо относительно возможного приглашения иностранного международного арбитра на полуфинальную игру Кубка Украины между командами ФК «Шахтер» Донецк и ФК «Динамо» Киев 22 апреля.

Принимая во внимание то, что оба клуба продолжают участвовать в Кубке УЕФА, а имена арбитров становятся известны только за 2 дня до соответствующего матча, приглашение такого рода на национальное соревнование может совпасть с назначением на международные игры. Поэтому мы не рекомендовали бы Вам назначение арбитров УЕФА из Элит (и даже Премьер) категории, каждый из которых остается в резерве тех, кто может быть назначен на игры четверть финала, полуфинала и финала Кубка УЕФА.

Украина к тому же подала заявку на вступление в Судейскую Конвенцию УЕФА, которая нацелена на сохранение полной ответственности по вопросам судейства и их развития за комитетом арбитров, без вмешательства со стороны Лиги или клубов. Кроме этого, назначение национальных арбитров на матчи является важной частью развития судейства.

Мы сожалеем, что не можем дать Вам более положительный ответ, но уверены, что Вы найдете соответствующее решение относительно назначения арбитра на вышеуказанный матч.

С наилучшими пожеланиями, УЕФА Иван Корню Руководитель Отдел по вопросам судейства»

+++

Вища контрольна палата про Євро 2012 

Polskieradio.pl

21.04.09

Відсутність урядової програми організації Євро 2012 − це головна перешкода на шляху реалізації Чемпіонату Європи з футболу, − вважає Вища контрольна палата Польщі.

Усі застереження до праць над підготовкою футбольного чемпіонату можна знайти у спеціальному рапорті. Речник Вищої контрольної палати Павел Бєдзяк наголошує, що необхідно опрацювати програму, яка охопить усі аспекти проведення Євро 2012: «З урядових гарантій наданих УЄФА, випливає, що існують дуже важливі галузі, як приготування летовищ, автотранспорту, готелів, гарантування безпеки, медичної охорони, мобільного зв’язку... Ці аспекти необхідно розглядати цілісно і вписати до однієї урядової програми. Потрібно теж оцінити кошти і визначити джерела фінансування.»

Загальна оцінка приготувань Польщі до Євро 2012 однак позитивна. − сказав речник Вищої контрольної палати.

Павел Бєдзяк: «Загальна оцінка приготувань позитивна. Вирішальний вплив тут мало місцеве самоврядування. Вища контрольна палата позитивно оцінила перші ефекти праці самоурядовців, їхню активність. Неозброєним оком бачимо ефекти праці в окремих містах. Звичайно, є запізнення, недопрацювання, але це все можна виправити.»

Автори рапорту рекомендують переглянути календар праць і зосередитись на розбудові транспортної і готельної інфраструктури.

+++

Євро 2012 − ми ж домовлялися 4 на 4 

Polskieradio.pl

21.04.09

У вівторковій газеті „Dziennik” маємо відразу кілька дописів про польсько-українські стосунки у контексті ЄВРО 2012.

Зокрема у коментарі «Ми граємо нечисто» можна прочитати такі слова:

«Це парадокс, що слово солідарність у вустах українського олігарха звучить краще, ніж це слово вимовляють наші політики. Правда така, що у гру під назвою «ЄВРО 2012» Григорій Суркіс і його українські партнери грають порядно. Ніхто в Україні не тикає на нас пальцями, що ми не маємо збудованого навіть пів стадіону, в той час, коли у наших сусідів незабаром будуть зведені три таких об‘єкти.

За Бугом повторюють, що стартуючи у змаганнях за ЄВРО 2012, ми домовлялися про поділ міст 4 на 4. І дивуються, що поляки не хочуть цього дотримуватися...

Отже, Суркіс закликає в очікуванні на рішення УЄФА в справі міст, до солідарності і терпеливості.

Але, така поведінка чужа нашій натурі. Я б‘юся об заклад, що спекуляції під гаслом «забрати Україні частину Чемпіонату» лише починають посилюватися. До 12-13 травня (тоді УЄФА має прийняти остаточне рішення у справі міст) нас заллють потоки інформації від зорієнтованих політиків і діячів. Для них рахуються лише приватні інтереси і виступи в мас-мадіа. А солідарністю і лояльністю у відношенні до партнерів, нехай морочить собі голову олігарх Суркіс».

Слова коментатора газети „Dziennik” Артура Щепаніка виявилися пророчими безпосередньо у день їхньої публікації.

***

Газета “Fakt” саме у вівторок опублікувала допис «Ми самі можемо зробити ЄВРО 2012».

Автор KAST, посилаючись на анонімного інформатора, описує ситуацію зі стадіонами у Польщі і в Україні і роздумує над можливими  варіантами проведення на цих спортивних полях матчів фінальної частини ЄВРО 2012.

У статті спекулюється, що надання Польщі права до самостійного проведення європейського турніру, маловірогідне, проте не треба забувати, що у Варшаві буде не лише новий Національний стадіон, а й сучасний стадіон команди Legia. Тому, мовляв, на ньому можна також розігрувати футбольні матчі ЄВРО 2012:

«А це означає, що Польща вже незабаром матиме у своєму розпорядженні сім сучасних футбольних об‘єктів. А це абсолютно вистачить, щоб самостійно організувати фінал Чемпіонату Європи».  Пише вівторковий “Fakt”.

***

Газета «Polska.The Times» продовжує публікації про стан готовності польських міст до проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. Цього разу розповідь про Краків, який «добре відпрацював завдання і все ближче знаходиться до ЄВРО 2012».

Ще донедавна колишня столиця Польщі знаходилася у групі резервних міст, проте все частіше говориться, що саме Краків може бути спокійний − матчі ЄВРО 2012 напевно проводитимуться над берегами Вісли.

Але, у цьому королівському місті не звертають увагу на газетні спекуляції, а роблять своє. І тому в рапортах УЄФА про підготовку до європейського футбольного свята у Кракові, − фактично лише позитив.

А секрет успіху в тому, що більшість інвестицій, які реалізуються, були підготовлені раніше, і вони все одно і без ЄВРО втілювалися б у життя. Йдеться і про стадіон і про автошляхи і про готелі і про летовище.

До речі, стадіон у Кракові буде готовий у червні 2010 року. Сьогодні на ньому тривають роботи. Вже готові дві трибуни за ворітьми. Краківський об‘єкт зможе вмістити 33 тисячі глядачів.

+++


Моніторинг телеефіру

 

 

Аналітичні програми

 

Неділя, 19.04.09 (запис)

 

 

1. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Аналітична програма «Спортивний тижневик», 19.04.09, 21:20

 

1) Ведучий: «Цього тижня відбувся приїзд президент УЄФА М. Платіні в Україну. Під час дводенного перебування у столиці Платіні ознайомився з перебігом підготовки до Євро-2012».

 

Автор сюжету: «До прильоту М. Платіні ще півгодини, а українська делегація на чолі з Григорієм Суркісом вже у повному зборі в аеропорту «Бориспіль». Це вже п’ятий візит Платіні до України, і якщо попередні супроводжувались невеликим хвилюванням, то на цей візит президент ФФУ чекав у стані спокою та впевненості».

 

Г. Суркіс: «Я вже вийшов з того віку, коли вважають себе хлопчиком для биття, а переймаючись таким амбітним, гуманітарним об’єктом як Євро-2012, представляючи національну асоціацію, коліна в мене давно вже не тремтять. Якби УЄФА вважала за доцільне назвати міста, то мабуть не потрібно було б проводити ще одну спостережну раду 8 травня в Ньоні».

 

Автор сюжету: «Ще кілька хвилин і українська делегація спостерігає за тим, як літак Платіні рухається смугою аеропорту. Зустрічають президента УЄФА за всіма українськими традиціями з хлібом та сіллю. Першим у обійми Платіні потрапляє Григорій Суркіс, кілька слів один одному і вони прямують до автомобіля. За кермо сідає особисто Григорій Суркіс, який відвіз Платіні у готель. А вже наступного дня о 8 годині ранку керманич УЄФА у компанії Президента України В. Ющенко оглядали хід реконструкції НСК «Олімпійський».

 

М. Платіні: «Процес підготовки проходить не без труднощів: багато зроблено, але ще більше треба зробити. Буде важко, але ми переможемо. Я бачу бажання, я бачу з якою відданістю і навіть хоробрістю працює Україна на Євро-2012. Я переконаний, що всі вимоги УЄФА будуть витримані і змагання пройдуть на найвищому рівні, і вам буде чим пишатись… Не змушуйте мене робити будь-які висновки, адже я їх все одно не зроблю − це виключно прерогатива УЄФА, а не одного М. Платіні».

 

Автор сюжету: «Після відвідин Києва М. Платіні з подібною місією вирушив до Варшави. Отже відповідь на запитання: «Які саме українські міста проводитимуть Євро-2012?» − отримаємо в середині травня, під засідання Виконкому УЄФА у Бухаресті».

 

2) Гість у студії заступник голови КМДА В. Журавський. Обговорення вдалих виступів українських команд у Кубку УЄФА.

 

3) Інтерв’ю з гравцем «Динамо» М. Шацьких.

 

+++

 

2. Телеканал «УТ-1»

 

Аналітична програма «Наш футбол», 19.04.09, 22:20

 

1) Ведучий: «Минулого тижня візит до України здійснив президент УЄФА М. Платіні. За три тижня буде оприлюднена інформація, які саме міста будуть приймати Євро-2012.

 

Автор сюжету: «Ласкаво просимо Мішель! Чартерний рейс з президентом на борту вже сідає в Україні в п’яте. Контролер, ревізор, спаситель, як тільки не називали в Україні легендарну десятку французької збірної та просто привітного чолов’ягу. У нас все за планом − віпи біля трапу, хліб і сіль від красунь. Головне, аби той солі на рани не насипав. Платіні і не збирався: він приїхав в гості до колеги та друга. Наступного дня екскурсія на «Олімпійський», а в ролі екскурсовода − сам Президент Ющенко. Руїни, які згідно планів мають перетворитися на стадіон вже сміху на Платіні не наганяли. Ну ніяк не міг второпати, як він вже за три роки буде вручати тут кубок найсильнішій команді континенту. Уява взяла своє і Платіні почув від Ющенка: «Не підведемо». Похвалив, але водночас уточнив − не буде стадіонів, не буде Євро. А в тимчасовій резиденції Платіні своя гарячка: преса Франції, Німеччини та Польщі, Будинок футболу ледь вмістив всіх бажаючих, така собі платініманія. А той собі, як справжній розвідник, хитрив і не розколювався, лише посміхався».

 

М. Платіні: «До 13 травня ніхто не дізнається, які міста України та Польщі прийматимуть матчі Євро-2012. Рішення щодо цього прийматиметься на Виконкомі УЄФА у Бухаресті. Зараз же можу сказати лише одне − це будуть міста, які найкраще впораються з підготовкою».

 

Автор сюжету: «Подивитись на власні очі, хто і що набудував Платіні бажання не виявив, поклався на відгуки своїх детективів та звіти самих міст-претендентів. Наш чиновник весь в надіях і переповнений оптимізмом».

 

І. Васюник, віце-прем’єр-міністр України: «Пане Платіні, ми готові: як держава, як ФФУ, як спільна команда з приймаючими містами, впевнено взяти ваш пас, який ми отримали з Кардіфу. Думаю, що спільною командою ми заб’ємо переможний гол в рахунок ЧЄ-2012».

 

Автор сюжету: Ну і традиційна ложка дьогтю в бочці меду. Її намагалися підсипати ті, кому Євро, як кістка в горлі. Таких під стінами Будинку футболу зібралося зовсім мало, тож про зіпсовану кашу говорити не доводиться».

 

2) Інформація про результат повторного чвертьфінального матчу Кубка УЄФА, в якому брали участь українські гранди «Динамо» та «Шахтар». «Динамо» на своєму полі розгромило паризьке «ПСЖ» з рахунком 3:0, а «Шахтар» на виїзді переміг «Олімпік» 2:1.

 

3) Огляд матчів 24 туру УПЛ.

 

4) Відеоогляд матчів 23 туру Чемпіонату України в першій лізі.  

 

+++

 

3. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Аналітична програма «Футбольний уїк-енд», 19.04.09, 22:20

 

1) Обзор ответных четвертьфинальных матчей Кубка УЕФА. Киевское «Динамо» на своем поле без проблем обыграло парижский «ПСЖ», со счетом 3:0. Голами у «бело-синих» отличились Бангура, Вукоевич и автогол от голкипера парижан Ландро. Комментарии от ветерана «Динамо» В. Леоненко.

 

В. Леоненко: «Что мы были в те времена слабые, а «ПСЖ» сильные, то сейчас и те, и те слабые. Слава Богу, что прошли. Я искренне доволен, что прошли «Шахтер» и «Динамо»… Потолок, потому что, пока нет лидера − расти, никто не будет, а если не растет футболист, то значит или тренер виноват, или сам футболист, или не на кого смотреть, все, есть только три варианта. Не у кого брать пример, нет явного лидера».

 

Послематчевые комментарии президента ФК «Динамо» И. Суркиса: «Полуфинал − это успех, но хотел бы сказать, что мы не будем рады тому, что дошли до полуфинала и не продолжили борьбу за Кубок. Наша цель − кубок УЕФА». 

 

Донецкий «Шахтер» и на выезде переиграл марсельский «Олимпик», со счетом 2:1. Послематчевые комментарии президента ФК «Шахтер» Р. Ахметова: «Я хотел бы, чтобы Мирча Луческу остался в Донецке и еще поработал с «Шахтером». Я думаю, что завтра у меня с ним состоится разговор».

 

2) Информация о том, что контракт с тренером «Шахтера» М. Луческу продлен на два года.

 

3) Ведущий: «Хорошая получилась неделя, во всех отношениях хорошая. Хорошая  для «Шахтера», потому что Луческу остается, хорошая для Украины, потому что Евро-2012 остается в Украине. В это твердо верится после визита в Украину президента УЕФА М. Платини. Француз много улыбался, но это уже была не блуждающая по лицу улыбка, а больше улыбка человека, который что-то когда-то нам пообещал и от своих слово теперь уж точно не откажется».

 

Автор сюжета: «Искренняя улыбка на лице, дружественные объятия − в Украину М. Платини прибыл в хорошем расположении духа. Наверное, месье очень понравился украинский хлеб или глава УЕФА просто проголодался, но к караваю француз подходил дважды. Не смотря на хорошее настроение, Платини не нарушил свою традицию: общаться с прессой в аэропорту для него табу, отшутился, да и только».

 

М. Платини: «Я приехал сюда встретится с друзьями, а с вами мы встретимся завтра на пресс-конференции».

 

Автор сюжета: «Следующий день Платини начался с посещения НСК «Олимпийский». Ранним утром он зашел посмотреть, как же там идет реконструкция. К приему важных гостей принимающая сторона подготовилась на славу: прямо на газоне разместили информационные стенды с видом будущей арены. Лекцию проводил господин Павленко, министр по делам семьи, молодежи и спорта даже в руки указку взял. Платини кивал головой, иногда улыбался. Месье Мишелю пришлось и второй раз прослушать лекцию на тему «Олимпийского», потому как повидаться с Платини приехал Президент Украины В. Ющенко. Француза еще раз подвели к стендам. Обещаниям чиновников Платини, кажется, поверил».

 

М. Платин: «Сейчас этот стадион больше в деструкции, чем в реконструкции, но я получил гарантию от правительства, что он будет построен в сроки, поэтому поводу я не волнуюсь».

 

Автор сюжета: «Евро-2012 в Украине состоится и точка. Так сказал глава УЕФА, хотя заметил: не будет стадионов − не будет Евро. А вот какие города будут принимать Чемпионат − это вопрос. На него ответят 12-13 мая на Исполкоме УЕФА в Бухаресте. Оценивать отдельные города Платини не стал, несмотря на все попытки журналистов выудить хоть какую-то информацию».

 

М. Платини: «Может, я не так хорошо говорю по-французски, я уже сказал, я не буду называть города. Мы сегодня заслушали доклад, а решение будет принимать Исполком».

 

Автор сюжета: «При чем, о принципе паритетности− 4 украинских и 4 польских города, о чем договорились хозяйки Евро, президент УЕФА ни сном, ни духом. Может вы и договорились, но Исполком УЕФА будет исходить из своих критериев».

 

М. Платини: «Главным критерием будет, где хорошая возможность провести матч. Многое будет зависеть от инфраструктуры, этот выбор городов будет в пользу болельщиков».

 

Автор сюжета: «Тем временем возле Дома футбол собрался с десяток митингующих. Одни выступали против уничтожения маленьких стадионов, другие за защиту животных. Оказывается, собраться вместе никто из них не договаривался. Но увидев Платини, видать, забыли, зачем сюда пришли, вместо своих лозунгов начали просто скандировать − Мишель! Глава УЕФА искренне обрадовался такому приему, в суть вникать не стал, поулыбался, помахал рукой и уехал».

 

4) Александр Денисов в/к: «На этой неделе мы стали свидетелями беспрецедентного случая: украинские арбитры отправили главе ФФУ Григорию Суркису открытое письмо.  В нем угрожают забастовкой и требуют пересмотреть дисциплинарные меры по отношению к ним. Как нам стало известно, последней каплей стала дисквалификация Олега Орехова. После матча «Металлист» -»Шахтер», несмотря на высокие оценки и отсутствие претензий со стороны клубов, Орехов был дисквалифицирован экспертной комиссией. Что происходит за закрытыми дверями судейского комитета − задача скорее для Молдера и Скалли из «Секретных материалов». Посмотрим, справился ли с ней Вадим Караманец,  которому нужно было найти и тех, и других, а главное, заставить их говорить на включенную камеру».

Автор сюжета з/к: «В начале недели увидело свет открытое письмо арбитров, в котором 19 украинских рефери довольно конкретно ставят вопрос: «Доколе?» Дословно это звучит так (текст письма в кадре): «Мы нижеподписавшиеся, арбитры Премьер-лиги просим Вас, в связи с неадекватной ситуацией вокруг арбитража при проведении матчей чемпионата Украины решить основной вопрос: отменить пункт о переводе во 2-ю лигу арбитров после получения 2-х неудовлетворительных оценок». К этому прилагался немалый список и других вопросов, связанных с финансированием, экипировкой и прочим. Адресовалось все это Федерации футбола Украины и Премьер-лиге. Была также приписка, что в случае непринятия решений, арбитры оставляют за собой право не выходить на поле для проведения матчей чемпионата Украины, начиная с 25 тура. Вот так, ни много, ни мало. Что ж, давайте вместе разбираться в ситуации.  Итак, главный вопрос − чрезмерно жесткое наказание за ошибки».

Игорь Подушкин, арбитр, в/к: «Правильно ребята пишут, что дамоклов меч висит над тем, кто получил одну двойку в течении чемпионата − ну можно провести 13-14 игр, ну может случиться такое, что по каким-то причинам опять будет неудовлетворительное судейство. Я считаю, что переводить во вторую лигу − это действительно нонсенс».

Вадим Шевченко, глава Комитета арбитров ФФУ, в/к: «Мое личное мнение, что в середине сезона, вряд ли кто будет изменять дисциплинарные правила, наказания. Это первое. Когда принимается решение, как-то не вникают, и начинается чемпионат, проходят игры, и вдруг кто-то заработал неудовлетворительную, и вот тогда только начинают понимать серьезность этого наказания».

Автор сюжета з/к: «Наказание выносит экспертная комиссия. Стоит обратить внимание, что ее решения закрыты от общественности. О какой прозрачности может идти речь, если  на всеобщее внимание выносятся только решение о том, какой арбитр и сколько пропустит. (Оператор крупным планом показывает татуировку на руке Вадима Шевченка) За что? Почему? − Ответы на подобные вопросы зависают в пустоте. Более  того, провинившемуся арбитру никогда не дают возможности объяснить свою позицию. Одной из последних капель, переполнивших чашу терпения арбитров, стал матч «Металлист» − «Шахтер», который экспертная комиссия рассмотрела полностью. При том, что всей бригаде арбитров были выставлены положительные оценки, и ни один из клубов не подавал протесты».

Игорь Подушкин, арбитр, в/к: «Арбитры ошибались, ошибаются и будут ошибаться. Арбитры − это не роботы, и те доли секунды, которые даются арбитру на принятие решений − это надо принять мгновенное решение. Был такой прецедент, когда я получил неудовлетворительную оценку, был отстранен впервые на полгода, и такого наказания ни в каких дисциплинарных кодексах Комитета арбитров Федерации футбола не было прописано, не было такого наказания. Но, к сожалению, я попал так, что полгода фактически не проводил матчи высшей лиги».

Автор сюжета з/к: «Действительно, Игорь Подушкин запомнит тот матч между «Динамо» и «Шахтером» надолго. В то же время, другие арбитры за подобные решения столь жестко не карались и продолжали спокойно судить и дальше. Вообще с назначением арбитров в Украине возникает множество коллизий. Из-за чего страдает Юрий Мосейчук, Орест Шмигельский и Олег Орехов, не допущенные к проведению матчей? Или Игорь Покидько и Евгений Абросимов, за два месяца получившие по одному-двум назначениям. Каких-либо объяснений от комитета арбитров нет и в помине. О прозрачности речь не идет. Но наши арбитры были бы не нашими арбитрами, если бы сказав «А», тут же забыли, что нужно говорить «Б». Вот пример типичной реакции на вполне резонный вопрос журналистов по поводу письма в ФФУ и Премьер-лигу».

Игорь Покидько, арбитр, в/к: «На рахунок листа не готові, якщо ви якість інші будете задавати питання…На сьогоднішній день не готові. Дещо там зав’язались такі специфічні обставини, що я зараз не готовий вам щось відповісти»

Корреспондент: «Але ж ваш підпис там теж стоїть?»

Игорь Покидько, арбитр, в/к: «Мій підпис стоїть, Але…»

Корреспондент: «Дійсно настільки все погано?»

Игорь Покидько, арбитр, в/к: «Ні, не настільки все погано, але ми би хотіли, щоб було краще, знаєте, хотілося як краще, а вийшло як завжди».

Корреспондент: «А чому ви не хочете коментувати?»

Игорь Покидько, арбитр, в/к: «Поки що не час, скажем так».

Автор сюжета з/к: «Реакция действующих арбитров вполне понятна − им еще получать назначения и критиковать свой вышестоящий орган сейчас будет себе дороже. К тому же, большинство из действующих арбитров по завершении карьеры связывают свое будущее с работой именно в Федерации. И жить дальше не в моготу − и на конфликт идти не с руки: круг замыкается. Реакция со стороны федерации была предсказуемой и привычной для нашей страны».

Вадим Шевченко, глава Комитета арбитров ФФУ, в/к: «Было принято решение о создании группы, в которую будут входить арбитры из числа тех, которые писали открытое письмо, представители профильных комитетов, работники Федерации и Премьер-лиги. Естественно, в связи со скоротечностью событий, вся эта группа будет создана уже после праздников − приступим к работе, изучению вот этих материалов, и там будем решать, будем выяснять причины. Конечно, честно говоря, это событие такое − неординарное, скажем так».

Автор сюжета з/к: «Де жа вю − практически нет сомнений, что деятельность еще одной комиссии, по традиции, превратится в очередную мыльную оперу украинского футбола, и ответов на поставленные вопросы мы так и не получим. Хотелось бы верить, что это не так, но факты упрямо свидетельствуют об обратном».

Александр Денисов в/к: «Ну вот, до этого арбитров мы считали чуть ли не призраками со свистками − им запрещено давать комментарии, в какой-либо форме общаться с прессой, их наказания чаще остаются закрытой информацией, и тут вдруг такой вот бунт на корабле. Вы знаете, было бы больше прозрачности во всем этом механизме − тогда не было бы сейчас такого количества перепуганных лиц. Кстати, вся эта ситуация косвенно, но коснулась полуфинального матча Кубка Украины «Шахтер» − «Динамо». Донецкий клуб заранее настаивал на иностранном рефери, но Комитет арбитров по довольно-таки мнимым причинам так и не сумел подыскать топ-арбитра, а когда в судейском корпусе начался бунт, Комитет предложил кандидатуру 32-летнего Ю. Можаровского, до этого отсудившего всего 6 матчей уровня Премьер-лиги. И это на полуфинал Кубка Украины «Шахтер» − «Динамо», и это накануне матчей Кубка УЕФА. И где потом, в случае чего, искать виновных − мальчика бросили под танки, потом что? Да и был ли мальчик? Поэтому «Шахтер» и «Динамо» пришли к обоюдному согласию перенести полуфинал Кубка Украины на 13 мая».

5) Обзор матчей 24 тура УПЛ.

 

6) Видеообзор матчей очередного тура в европейских чемпионатах.

 

+++

 

Спортивні новини

 

П’ятниця − понеділок, 17-20.04.09 (запис)

 

 

1. Телеканал «1+1»

 

Програма «ТСН», 17.04.09, 22:30

 

1) Інформація про результати чвертьфінальних матчів Кубка УЄФА. «Динамо» на своєму полі розгромило паризький «ПСЖ» − 3:0, а донецький «Шахтар» переграв марсельський «Олімпік» 2:1. Тепер 30 квітня на нас чекає український півфінал Кубка УЄФА − «Динамо» − «Шахтар». Післяматчеві коментарі президента «Динамо» (Київ) І. Суркіса: «С приходом Юрия Павловича, появилась уверенности у игроков. Милевский и Алиев грели скамейку запасных, а Юрий Павлович придал им уверенность».

 

+++

 

2. Телеканал «1+1»

 

Програма «ТСН тиждень», 19.04.09, 20:00

 

1) Ведучий: «Гарним настроєм перед Великоднем українців забезпечували українські спортсмени. Чистий четвер запам’ятається чистою перемогою українського футболу. Спрогнозуєте ви хоча б рік тому, що українська команда буде грати у фіналі Кубка УЄФА, тоді б на вас подивилися, як на божевільного, а от сьогодні це вже факт. За путівку до фіналу боротимуться «Динамо» та «Шахтар». Вітчизняне супердербі − це не лише конфлікт футбольних ідеологій, оспіване в легендах протистояння Києва та Донецька, це ще й боротьба двох дуже амбіційних особистостей: Р. Ахметова та І. Суркіса. Наближається, можливо, головна битва в їхньому житті».

 

Автор сюжету: «Коли і за яких умов потоваришували Ринат Ахметов та Ігор Суркіс зараз байдуже. І хоч як би ворогували вболівальники «Динамо» та «Шахтаря», хоч скільки б виникало конфліктів у гравців на футбольному полі − президенти підтримували і підтримуватимуть теплі стосунки. На 50-річчя Суркіса Ахметов подарував картину на футбольну тематику, а ще раніше презентував футбольний кубок».

 

І. Суркіс: «Он мне пожелал, чтобы в этот кубок я вложил медали обладателей Лиги Чемпионов. Я у него спросил: не желает, чтобы здесь лежали медали Чемпионата Украины, он сказал: нет».

 

Автор сюжету: «Трофейні апетити парочки завжди перевищували реальні можливості команд. Настав сезон, коли Суркіс та Ахметов за кілька кроків до здійснення мрії та за іронією долі хтось через когось змушений переступити. В тім битва буде на футбольному полі, а зараз лише реверанси. Виявляється, коли хлопці не грають між собою, вони вболівають один за одного».

 

І. Суркіс: «Я не могу сегодня не болеть за «Шахтер», потому что одна из этих команд будет в финале, а все живем в одной стране, как же можно болеть против своей команды, я не понимаю».      

 

Превʼю півфінальних матчів Кубка УЄФА «Динамо» − «Шахтар».

 

+++

 

3. Телеканал «СТБ»

 

Програма «Вікна спорт», 18.04.09, 01:05

 

1) Відеоогляд стартового матчу 24 туру УПЛ, в якому на стадіоні НТК ім. Баннікова зустрілися київський «Арсенал» та маріупольський «Іллічівець». Зустріч завершилася перемогою киян з рахунком 4:0.

 

2) Коментарі гравців донецького «Шахтаря» після чвертьфінального матчу КУЄФА проти марсельського «Олімпіка».

 

+++

4. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 18.04.09, 00:15

1) Огляд стартових матчів 24 туру УПЛ. ФК «Харків» − «Таврія» − 3:0, «Арсенал» − «Іллічівець» − 4:0.

 

2) Інформація про те, що керівництво донецького «Шахтаря» підписало новий дворічний контракт з головним тренером команди М. Луческу. 

+++

5. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 18.04.09, 03:55

 

1) Огляд чвертьфінальних матчів Кубка УЄФА. «Динамо» на своєму полі розгромило паризький «ПСЖ» − 3:0, а донецький «Шахтар» переграв марсельський «Олімпік» 2:1. Тепер 30 квітня на нас чекає український півфінал Кубка УЄФА − «Динамо» − «Шахтар».

 

+++

6. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 20.04.09, 19:25

1) Огляд матчів 24 туру Української прем’єр-ліги, що були зіграні в неділю.

2) Відеоогляд матчів звітного туру в європейських чемпіонатах.

+++

7. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 18.04.09, 00:10

1) Відеоогляд стартового матчу 24 туру УПЛ, в якому на стадіоні НТК ім. Баннікова зустрілися київський «Арсенал» та маріупольський «Іллічівець». Зустріч завершилася перемогою киян з рахунком 4:0.

 

2) Українсько-німецький фінал Кубка УЄФА в Стамбулі.

 

Це стало реальністю після виходу представників лише цих країн до півфіналу, де волею жереба вони зустрінуться між собою.

 

Зокрема, донецький “Шахтар” зіграє з київським “Динамо”. Щоправда, після виїзної перемоги 2:1 над “Марселем” гірники уникали питань про матчі з киянами.

 

Президент “Шахтаря” Рінат Ахметов вітав команду прямо в мікст-зоні стадіону “Велодром” і сказав, що після такого успіху спробує залишити головним тренером на наступний сезон Луческу.

 

Марсельці ж, хвалили “Шахтар” за самовідданість у захисті і ефективність в нападі, адже обидва донецькі удари в отвір воріт французів стали результативними. А екс-гірник Брандао привітав колишніх одноклубників, коли вони залишали ексцентричний “Велодром”.

 

+++

 

8. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 20.04.09, 23:50

1) У футбольному Чемпіонаті Іспанії «Барселона» і «Реал» здобули мінімальні перемоги над своїми суперниками.

За 7 турів до завершення Чемпіонату відставання «королівського клубу» від каталонців у турнірній таблиці, як і раніше, складає 6 очок.

Лідер Примери «Барселона» здобула чергові три очки. Багато хто очікував, що Гвардіола у матчі з «Хетафе» дасть багатьом лідерам команди відпочити, оскільки клуб продовжує боротьбу одразу за три трофеї. Проте тренер виставив основний склад, мабуть пам’ятаючи, що у першому колі команда з передмістя Мадрида здобула на «Камп Ноу» нічию.

В гостях підопічні Гвардіоли зіграли краще. І хоча перемогли лише 1:0, могли забити набагато більше. Що ж до напруженого графіку, то він футболістів не лякає.

«Наразі нам доведеться зіграти декілька важливих матчів. Однак те, що ми претендуємо на перемогу у трьох турнірах, говорить про силу нашої команди», − вважає півзахисник «гранатово-синіх» Хаві. «Знаю, що у Мадриді ще сподіваються на перемогу в Примері. Однак поки доля чемпіонства знаходиться у наших руках», − підсумував він.

Проте у стані чинного чемпіона вважають інакше. «У «Барселони» зараз занадто напружений графік. Доведеться зіграти у Лізі Чемпіонів два поєдинки проти «Челсі», плюс у Чемпіонаті важкі протистояння з «Севільєю» та «Валенсією». Мені здається переможець Примери визначиться у нашій очній зустрічі в Мадриді. Таку думку хавбек «королівського клубу» Діара висловив одразу після гостьового успіху з «Рекреативо».

Команда Рамоса, також зіграла дуже потужно в атаці, і також, як і «Барса», реалізувала лише один момент. На початку другого тайму забив Марсело. Однак були і неприємні епізоди. «Реал» втратив через травму Снейдера, який у цьому сезоні на поле вже не вийде. Рамос після матчу описав ушкодження голандця, як «дуже серйозну втрату» для його команди.

А найцікавіше протистояння 31-го туру відбулося у Валенсії. Місцева команда приймала «Севілью», яку ще має можливість наздогнати у боротьбі за третю сходинку. Врешті глядачі побачили і пенальті, і неоднозначні рішення арбітра, і купу жовтих карток та вилучення. А перемогли господарі 3:1. В результаті цього «кажани» зберегли відрив від конкурентів у боротьбі за четверту сходинку і скоротили відставання від «Севільї» до 5-ти очок.

+++

 

9. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 18.04.09, 06:20

 

1) Відеоогляд стартового матчу 24 туру УПЛ, в якому на стадіоні НТК ім. Баннікова зустрілися київський «Арсенал» та маріупольський «Іллічівець». Зустріч завершилася перемогою киян з рахунком 4:0. Післяматчеві коментарі гравця «канонірів» О. Симоненка.

 

+++

 

10. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 20.04.09, 21:25

 

1) Інформація про результати матчів 24 туру УПЛ.

 

+++          

 

11. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 17.04.09, 19:10

1) Інформація про результати чвертьфінальних матчів Кубка УЄФА. «Динамо» на своєму полі розгромило паризький «ПСЖ» − 3:0, а донецький «Шахтар» переграв марсельський «Олімпік» 2:1. Тепер 30 квітня на нас чекає український півфінал Кубка УЄФА − «Динамо» − «Шахтар».

+++

12. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти тижня з Оксаною Соколовою», 19.04.09, 18:45

1) Ведуча: «Тріумф тижня − вся Європа аплодувала українським футболістам. Цього тижня одразу два футбольні клуби − «Динамо» та «Шахтар» вийшли до півфіналу Кубка УЄФА. Такого в історії України ще не було. В тім гучні перемоги не дають жодних поблажок в плані підготовки до Євро-2012. Мішель Платіні цього тижня в Києві, висловлював категорично:  не буде стадіону в Києві − не буде і Чемпіонату. Які українські міста ризикують вилетіти з Євро і хто влаштовує провокації проти Львову?»

Автор сюжету: «Вони повертаються на Єлисейські поля з полів українських на щиті: два українські клуби обіграли два французькі і тепер матимуть гарантоване місце у фіналі Кубка УЄФА».

І. Суркіс: «Вы сами сказали − все прекрасно».

Автор сюжету: «Гаряче протистояння «Динамо» та «Шахтаря» тепер побачить вся Європа.

Його візит теж викликав неймовірний ажіотаж. Спортивними об’єктами президента УЄФА особисто водив Президент України В. Ющенко, але месьє Платіні повернувся до Києва, аби дипломатично промовчати».

М. Платіні: «Щоб Україна втратила Євро − це неможливо. Але якщо не буде стадіону в Києві та Варшаві − скажіть Євро адьйю».

Автор сюжету: «Футбольна громадськість знизує плечима − чекали на відповідь, а отримали нові запитання. І навіщо приїздив?»

М. Платіні: «Моя мета − просто побачити друзів».

А. Франков, редактор журналу «Футбол»: «Платини приехал для того, чтобы полить скипидара на копчик нашим доблестным работникам. Нужно, нужно нам под хвост постоянно − страна такая».

Автор сюжету: «В такій країні на Платіні вирішили спустити собак − безпритульних. Одна з журналісток знайшла причину за що у нас можуть відібрати Євро-2012».

Питання від журналістки на брифінгу: «Пане Платіні, а як ви ставитесь до масових отруєнь безпритульних тварин у місті Києві?».

М. Платіні: «(Сміючись) Наступного разу покличте на прес-конференцію Б. Бордо».

Автор сюжету: «Бріджит знана захисниця братів наших менших. Тоді, як депутат від «Партії регіонів» В. Коновалюк, несподівано став захисником пам’ятників».

В. Коновалюк: «Уровень подготовки Львова к ЧЕ неудовлетворительный и вместо того, чтобы все усилия власть направляла на решение именно этих задач, принимаются провокационные решения связанных с демонтажем памятников освободителям».

Автор сюжету: «Для депутата регіонала, зазіхання на радянські монументи − суттєва причина для того, щоб відібрати у Львова Євро, на користь Харкова».

В. Коновалюк: «Давайте откровенно скажем: в Харькове строится стадион, в Харькове развивается инфраструктура, в Харькове, сегодня, эффективность подготовки к чемпионату значительно выше чем во Львове».

С. Білонога, заступник директора департаменту Євро-2012 Львівської міської влади: «Політичні заяви, приклади чорного піару, протиставлення сходу і заходу країни − це напевно останній аргумент, до якого звертаються політики, щоб привернути до себе увагу».

Автор сюжету: «На заході переконані Коновалюк виконує замовлення зі сходу».

С. Білонога, заступник директора департаменту Євро-2012 Львівської міської влади: «Це поза футболом і поза підготовкою до Євро-2012».

Автор сюжету: «У Львові кажуть провокація і буря в стакані води. Місцева рада навіть рішення про демонтаж ще не приймала. Було тільки депутатське подання за яким пам’ятники зноситимуть, то лише ті, які не мають жодної історичної цінності».

Л. Федорів: «Більша частина цих обдертих пам’ятників, якими ніхто не опікується вони вже списані».

Автор сюжету: «Григорій Суркіс теж вважає, захисник пам’ятників нападає на Львів аби попіритись на Євро».

Г. Суркіс, президент ФФУ: «Ну так давайте, тогда каждая фракция, которой симпатизирует та или иная территория, будет подавать соответствующий проект. Ну не бред ли это? Более того, УЕФА мониторит такие заявления. УЕФА не может сказать, что мы глупые, потому что они, в отличии от некоторых народных депутатов, культурные и образованные люди».

Автор сюжету: «Президент ФФУ чи неєдина людина, яка може прочитати думки Платіні. Львів, на його думку, далеко не єдина наша больова точка».

Г. Суркіс: «На сегодняшний день в стране нет ни одного города, который бы по своим совокупным качествам, в полной мере совпадал  с теми гарантиями качества, которые требует УЕФА».

Автор сюжету: «Кандидатури Києва та Донецьке між тим вважаються непохитними. Одеса й досі лишається аутсайдером. На два місця претендують троє: Дніпропетровськ, який спочивав на лаврах побудувавши стадіон, Львів та Харків, який будує і новий стадіон, і новий аеропорт».

О. Ярославський, президент ФК «Металіст»: «Терминал будет двухэтажным, стеклянным. Все конструкции занимают более 20 тыс. кв. м. − со всей логистикой, со всем необходимым оборудованием, с установленной УЕФА пропускной способностью. Все требования будут учтены».

Автор сюжету: «Українські міста, які приймуть Євро визначать на Виконкомі УЄФА, разом з польськими, ніяк не раніше 13 травня. Паритетний розподіл − 4 польські, 4 українські міста під загрозою, а отже, крім уявного Львова, в нас можуть відібрати на користь Речі Посполитої ще одне місто».

А. Франков: «Что сказал Платини? Вы там можете на уровне парламента и правительств, какие угодно декларации подписывать на счет паритетности, для Исполкома УЕФА − это не документ и не обязательство».

Автор сюжету: «У разі якщо відкинуть Львів, західна Україна опиниться у глибокому офсайді, до того ж є ризик, що стадіони і аеропорти в тих містах, які забракує УЄФА, ніколи не будуть добудовані».

Г. Суркіс: «Отцы города должны быть полными дебилами, я иначе не могу их назвать, чтобы они прекратили в рамках своей территориальной общины строить то, что они начали».

Автор сюжету: «Якщо стадіон у Львові зводять з нуля, то в Києві до нуля реконструюють».

М. Платіні: «На даний момент має місце не реконструкція, а деструкція».

Автор сюжету: «Спортивний міністр Ю. Павленко бере до рук указку і доводить, не все так погано. Деструкція «Олімпійського» йде пришвидшеними темпами і ризикує перейти в реконструкцію вже 10 червня».

Г. Суркіс: «Количество свай, которые забиты − эта работа закончена, с опережением графика, перекладывается коллектор, Прозоровский, который не перекладывался с 1903 года, по-моему».

Автор сюжету: «Платіні полетів, але обіцяв повернутись. На те щоби розібратися із своїми собаками та пам’ятниками в нас є трохи більше трьох тижнів».

+++

13. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 20.04.09, 19:15

1) Інформація про результати матчів 24 туру УПЛ.

2) Огляд матчів звітного туру в європейських чемпіонатах.

+++

14. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 18.04.09, 06:20

 

1) Мірча Луческу залишається біля керма донецького «Шахтаря» ще, як мінімум, на два роки. Таку сенсаційну новину у п’ятницю ввечері оприлюднила прес-служба донеччан. 17 квітня у Донецьку відбулися переговори між президентом клубу Рінатом Ахметовим та головним тренером Мірчею Луческу. Підсумком цих переговорів стало підписання дворічного контракту, який вступив у силу вже сьогодні.

 

Відтак, чутки, що нібито найуспішніший в історії донецького клубу тренер залишить команду по завершенні сезону, не виправдалися.

 

2) Огляд стартових матчів 24 туру УПЛ. ФК «Харків» − «Таврія» − 3:0, «Арсенал» − «Іллічівець» − 4:0.

 

3) Все частіше на шпальтах європейської спортивної преси останнім часом згадують про вітчизняного футболіста − Андрія Вороніна. Гра, яку зараз демонструє форвард «Ліверпуля», котрий на правах оренди виступає за берлінську «Герту», просто вражає: 11 голів у 25 матчах. Але майбутнє Вороніна поки що під питанням. Про це на веб-конференції, що відбулась у вівторок у Києві, повідомив менеджер гравця Андрій Головаш.

 

Чого хоче футболіст, Андрій Головаш не сказав. І де почне наступний сезон Воронін, залежить від самого гравця. «Ліверпуль», у свою чергу, дав чітко зрозуміти, що через брак кваліфікованих форвардів розставатися за власною ініціативою з Вороніним не збирається.

 

Та є ще одна зацікавлена сторона − нинішній клуб українця, берлінська «Герта». Відпускати такого виконавця німці не хочуть, але трансферна ціна, що становить від 4 до 6 мільйонів євро, завелика для берлінців. Все буде залежати від того, чи потрапить «Герта» в Лігу Чемпіонів наступного розіграшу.

+++

15. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 20.04.09, 06:20

1) Донецький «Шахтар» продовжує збирати скальпи суперників. В неділю в рамках 24 туру української Прем’єр-ліги «гірники» здобули перемогу в донецькому дербі з «Металургом». Про принциповість цього матчу каже хоча б той факт, що в першому колі металурги спромоглись вигризти нічию у поєдинку в «лігві гірників». Цього разу «Шахтар» не був настільки щедрим. Номінальні гості, після виходу до 1/2 фіналу Кубку УЄФА, перепон у внутрішній першості схоже вже не помічають. Принаймні Олександр Гладкий. Форвард «гірників» вивів свою команду вперед на 14 хвилині. Після цього гармати замовчали. Артилерія пішла в хід лише після перерви. Рекардо Фернандеш попсував нерви захисту «Шахтаря» і, зрештою, не безрезультатно. 1:1. Раділи господарі аж дві хвилини. При першій же нагоді «Шахтар» вийшов вперед. Гол Томаша Хюбшмана став останнім в цьому поєдинку. 2:1 перемога «помаранчево-чорних».

Сенсація у Кривому розі. Київське «Динамо» в рамках 24 туру української Прем’єр-ліги зазнало третьої поразки в сезоні. Підопічні Юрія Сьоміна поступились «Кривбасу». В ще одному матчі дня «Чорноморець» мінімально 1:0 здолав ФК «Львів».

В тім, для киян ця поразка не проблема. Вони і надалі лідери Прем’єр-ліги. «Шахтар» знову обійшов «Металіст». Харків’яни − треті. Донецький «Металург» − на четвертій позиці.

2) Огляд матчів звітного туру в європейських чемпіонатах.

+++

 

16. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 18.04.09, 04:15 

 

1) Інформаційний сюжет про те, що керівництво донецького «Шахтаря» підписало новий дворічний контракт з головним тренером команди М. Луческу.

 

2) Відеоогляд стартового матчу 24 туру УПЛ, в якому на стадіоні НТК ім. Баннікова зустрілися київський «Арсенал» та маріупольський «Іллічівець». Зустріч завершилася перемогою киян з рахунком 4:0.

Підписатися на новини