ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Полуостров» со ссылкой на министра по делам семьи, молодежи и спорта Юрия Павленко на минувшей неделе сообщил своим читателям, что до конца текущего года в Украине будут готовы к приему финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу 3 стадиона и 9 тренировочных баз. «Стадион в Днепропетровске уже введен в эксплуатацию, к концу года откроются новая арена в Донецке и реконструированная − в Харькове». Также Павленко добавил, что к концу 2010 года должны быть завершены работы на стадионах в Одессе и Львове, закончится модернизация ключевой арены − Олимпийского стадиона в Киеве, на котором состоится финальный матч Евро-2012.

«Президент УЕФА Мишель Платини по-прежнему не сомневается в том, что Польша и Украина смогут достойно подготовиться к проведению финальной части чемпионата Европы-2012, несмотря на проблемы при финансировании проекта в обеих странах, − пишет «Крымское время». − Такое заявление глава европейского футбола сделал в Брюсселе, выступая в Европарламенте. Отвечая на вопрос, есть ли у него резервный вариант на случай, если соорганизаторы не смогут справиться с поставленными задачами, Платини заявил, что «в этом нет никакой необходимости». «Ситуация с задержками и препонами при возведении и реконструкции стадионов, модернизации инфраструктуры усугубилась после мирового финансового кризиса. В связи с этим возросли опасения, что УЕФА может перепоручить Евро-2012 другим странам. Однако Платини продолжает выражать поддержку Украине и Польше».

Футбол

ФК «Таврия»

«Таврия» на минувшей неделе завершила сбор в Турции. В заключительном спарринге подопечные Сергея Пучкова взяли верх над российским «Спартаком» из Нальчика − 1:0 (победный мяч в активе Максима Фещука). В четверг команда вернулась на родину. После двух выходных дней, в воскресенье симферопольцы отправились на свою клубную базу в Почтовое, где уже непосредственно начали подготовку в стартовому поединку весенней части чемпионата страны − против «Ворсклы» (состоится 28 февраля в Полтаве). Таврийцы решили отказаться от услуг защитника «Крымтеплицы» Евгения Пичкура (у него проблемы со здоровьем), с которым, как выяснилось, две недели назад был подписан лишь предварительный контракт. Не будет в «Таврии» из экс-защитника «Металлиста» Алексея Кривошеева (по тем же медицинским показателям он крымчанам не подошел). В ближайшие дни руководство клуба примет решение еще по двум потенциальным новичкам: с хавбеком ПФК «Александрия» Александром Казанюком, по всей видимости, будет заключен контракт сроком на один год, а вот вратарь Игорь Литовка, скорее всего, вернется в свой прежний клуб − ПФК «Севастополь». Возможно, в канун чемпионата появятся в «Таврии» и именитые новички. Так, как стало известно из конфиденциальных источников, свои услуги крымчанам предложили бывшие игроки украинской сборной (все − защитники) экс-динамовцы Владислав Ващук и Сергей Федоров, а также днепропетровец Вячеслав Свидерский. Пока почетный президент «Таврии» Сергей Куницын склоняется к тому, чтобы оформить отношения лишь с Ващуком (двое последних − уже больше года не играли на высоком уровне). Хотя, не исключено, что появится в команде и Федоров.

Из опять же конфиденциальных источников стало известно, что у «Таврии» существуют определенные финансовые проблемы. Так, в частности, на матч с «Ворсклой» в Полтаву команда отправится не чартерным авиарейсом, как прежде, а автобусом. Игрокам, выставленным на трансфер (Ильницкий, Добре, Алундерис) за январь выплатили лишь 50 процентов зарплаты, в связи с невыполнением клубом своих контрактных обязательств они собираются жаловаться в УЕФА (почему-то именно в УЕФА, а не в премьер-лигу или ФФУ).

На ближайшую среду, 25 февраля, у «Таврии» запланирована встреча с болельщиками. К этой дате руководство клуба планирует окончательно определиться с игроками, которые будут защищать ее честь в весенней части чемпионата.

Турниры и игры..

В воскресенье в Аграрном Симферопольского района завершился розыгрыш Кубка «Крымтеплицы». В турнире приняли участие восемь команд. В финале встретились победители групп − молдавская «Олимпия» (Бельцы) и донецкий «Шахтер-3». Игра завершилась вничью − 1:1, в серии послематчевых пенальти удачнее оказались молдаване (5:4), которым и вручен главный приз. В поединке за третье место «Крымтеплица» (Молодежное) − «Форос» (Ялта) все также решилось в футбольной лотерее − 4:3 − победа за тепличниками (основное время − 2:2).

Турнир очень высоко оценили крымские СМИ. Вашему вниманию цитата из «Крымской правды»: «Приходится снимать шляпу перед президентом ФК «Крымтеплица» из Молодежного Александром Васильевым. Нынешней зимой в Крым считанное число клубов первой и второй лиги приехало готовиться к продолжению чемпионата Украины. Для них и, конечно, для своей команды «тепличники» организовали весьма представительный турнир на призы своего широко известного за пределами нашей автономии трудового коллектива».

На минувшей неделе очередные спарринги провели другие крымские команды первой лиги. ПФК «Севастополь» разошелся миром с ФК «Харьков» − 1:1, а ФК «ИгроСервис» с таким же счетом сыграл с молодежным составом донецкого «Металлурга».

Расположение «моряков» покинул находившийся на просмотре нападающий Андрей Драголюк − команде он не подошел. Также ПФК «Севастополь» отказался от услуг выступавших за коллектив в осенней части чемпионата защитника Олега Волкова и нападающего Романа Довжика. Как подчеркнул новый наставник севастопольцев Сергей Диев, «без особого сожаления».

Инфраструктура

В Севастополе тем временем возникли проблемы с реконструкцией стадиона «Горняк». Севастопольский горсовет отказался выделить ранее обещанные 7 миллионов гривен на реконструкцию. Свое нежелание финансировать работы депутаты объяснили тем, что суммы, которые исполнительная власть запрашивает на реконструкцию стадиона, постоянно увеличиваются, а ощутимых сдвигов на стройке нет. Местные болельщики устроили массовое пикетирование перед зданием горсовета, но это не помогло.

Глава Севастопольской городской государственной администрации Сергей Куницын назвал решение депутатов об отказе частичного финансирования реконструкции стадиона «Горняк» «политическим позором», пишет «Новый Севастополь». По словам Куницына, исполнительная власть города при широкой поддержке общественности, директорского корпуса продолжит реконструкцию «Горняка» методом народной стройки. «У нас просто нет другого выбора, как постараться завершить работы летом, то есть к началу очередного чемпионата Украины по футболу, − констатировал Сергей Владимирович. − Если мы этого не сделаем, то команда (ПФК «Севастополь») либо вынуждена будет уехать из Севастополя, либо попросту снимется с соревнований. Такого позора мы допустить не должны».

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

Реклама

Мною були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Київська, Д. Нечая, Келецька, 600-річчя, Космонавтів на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянув Торговий центр «Магіцентр» що знаходиться по вул. Козицького, в ньому сувенірної продукції по темі Євро 2012 не помічено.

ЗМІ

Матеріалів по темі Євро 2012 у місцевій пресі не було.

Місцевий футбол

В газеті «Місто» від 20.02.09 року опублікована стаття Вінницька «Нива» розпочала підготовку до чемпіонату». Нижче приведено текст статті:

«Футболісти вінницької «Ниви» розпочали у Вінниці тренувальний збір. Він став першим у рамках підготовки до весняної частини чемпіонату у Другій лізі, яка стартує у квітні. У період зимової перерви команда практично не зазнала кадрових втрат, запевнив директор ПФК «Нива» Паша Касанов. Поки що команду покинув лише голкіпер Степанюк. Усі інші на чолі з головним тренером Богданом Блавацьким залишаються у команді, − каже Паша Касанов. − На перший збір ми запросили п`ятьох нових футболістів. Але їх прізвища називати зарано, адже не відомо, хто з них гратиме у команді, а хто поїде. Фінансування команди цього року буде дещо урізаним, зазначив директор клубу. Так, міська та обласна влада разом виділили на команду 350 тисяч гривень, що майже наполовину менше ніж торік. Втім, незважаючи на це, завдання перед командою на сезон залишається без змін − вихід у Першу лігу.»

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Заходи

Жодних офіційних заходів по темі Євро 2012 за звітний період не проводилось.

ЗМІ

Матеріали по темі Євро 2012 у місцевій пресі відсутні.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Футбол

ЗМІ

Ліга „вільних агентів”.

Цієї зими трансферний ринок куняв. На купівлю нових гравців наші гранди витратили близько 7 млн. євро. Дріб’язок, якщо порівняти з минулими роками. Тож і справді знакових переходів футболістів до українських клубів небагато. Причина такої активності − президенти почали рахувати гроші. Так, хочеться посилювати склад, але навіщо викидати мільйони, якщо у запасі сидить кілька „перспективних зірок”, з яких тренер може щось витиснути.

Більшість команд прем’єр-ліги взагалі відмовилися від купівлі гравців, навіть українських. Найгічніший трансфер − це все-таки купівля у бразильського „Крузейро” 20-річного нападника Гільєрме. Кияни перехопили хлопця в „Сарагоси” і віддали аргентинцям 5 млн. євро та Клебера. А от у чому не звинуватиш наші клуби − це у бажанні розлучатися з дорогими футболістами. Звісно, у різних лігах різні суми. І якщо поправити здоров’я команда першої ліги може, надавши статус вільного агента 5-8 гравцям, то гранду стане вигідно продати або спровадити в оренду одну свою буцімто зірку. Отож „Шахтар” слідом за Елано „влаштував” Брандау, заробивши на цьому близько 6 млн. євро. „Динамо” нарешті вирішило долю норовливого Клебера, зарплата якого неабияк спустошувала гаманці Суркісів. Таки лишився у Бразилії й недешевий Родриго. Не відстає і „Металіст”, що відпустив Бабича та колишнього кварцянеррі Тришовича − аналізує футбольну ситуацію в Україні газета „Сім’я і дім”.

ФК „Волинь”

У понеділок, 16 лютого, «Волинь» провела черговий спаринг, суперником у якому виступила алчевська «Сталь». В дійсності матчів було два, оскільки тренери команд-суперниць домовилися зіграти окремо поєдинки «основою» та «дублем». Зважаючи на це, волиняни змушені були грати майже без замін.

Гра видалася доволі бойовою та видовищною. Вже на 4-й хвилині лучани відкрили рахунок: забив метрів з одинадцяти Олександр Пищур. Проте алчевці через кілька хвилин заробили право на пенальті − 1:1. А ще за десять хвилин сталевари вийшли вперед. Тепер відіграватися довелося лучанам і знову рятівником став Пищур. Проте на перерву команди пішли все ж таки за переваги «Сталі». На 39-й хвилині опоненти відповіли чудовим ударом зі штрафного у ближню «дев'ятку» − 2:3.

Відразу після відпочинку алчевцям вдалася швидка атака лівим краєм і після подачі нападник «Сталі» з близької відстані головою забив четвертий гол. Та надалі і до кінця гри перевага була виключно на боці «Волині». Команда боролася до останнього і на 90-й хвилині таки вирівняла становище. Нічия 4:4.

Після того відбувся поєдинок дублерів. Якщо не рахувати воротарів, то за середнім віком «дубля» алчевці мали перед лучанами відчутну фору у кілька років. Однак молоді гравці «Волині» не спасували перед суперниками і зуміли нав'язати їм свою гру. Цей поєдинок, на відміну від попереднього, видався доволі жорстким, під кінець матчу в пасиві обох команд були навіть вилучення.

Волиняни увесь матч пресингували і контролювали перебіг подій на полі. Загалом у першому таймі у «Волині» була дуже значна перевага, однак матеріалізувати її у голи так і не вдалося. Єдиний у грі гол було забито на 54-й хвилині. Суперники за весь матч мали всього два гострих моменти для взяття воріт, але в обох випадках надійно зіграв Роман Гаврилов.

У четвер 19 лютого «Волинь» зіграла свій завершальний спаринг другого тренувального збору в Криму. Суперником лучан став молодіжний склад луганської «Зорі». Обом командам заважало в'язке поле − напередодні випав сніг, котрий розтанув і знівелював технічні можливості суперників.

Протягом усього матчу відчутна перевага була на боці волинян, котрі постійно контролювали м'яч. Луганчани ж віддали перевагу грі з глибини, від захисту. Відразу після відпочинку волиняни зуміли добитися успіху − 1:0, а ще через декілька хвилин подвоїли свою перевагу. Однак довго не протрималися. На 68-й хвилині після помилки захисту луганчани вийшли на ворота «Волині». Перший удар воротар Семченко відбив, проте оборонці дозволили суперникам зорієнтуватися у ситуації та проштовхнути м'яч у ворота − 2:1.

Зараз»Волинь» на короткому відпочинку в Луцьку, після якого продовжить тренування, а тоді відбуде на третій тренувальний збір.

Кулуари

Тим часом серед волинських спортивних оглядачів поступово формується думка, що цьогорічний тренувальний процес головний тренер ФК „Волинь” Віталій Кварцяний веде з дещо іншими намірами, аніж з розрахунку на вихід на вищий щабель. Робота, котра проводиться тренерським складом, мало спрямована на формування сильної, монолітної команди. В це, схоже, Кварцяний уже й сам не вірить. Тому в нього та президента клубу орієнтовно план такий: підготувати групу сильних молодих футболістів і в перспективі вигідно продати їх. Тобто йдеться уже не про розвиток футболу як такого, не про формування стабільної команди, а йдеться суто про футбол як бізнес. Розчарувалися в своїх силах та можливостях чи що...

 

4.       Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

ПОДГОТОВКА

Готовиться к Евро-2012 Днепропетровск будет за свои деньги

Губернатор Днепропетровской области Виктор Бондарь сообщил, что Днепропетровская область продолжит подготовку к приему матчей Евро-2012 из собственного бюджета.

«Мы пришли к тому, что подготовку к Евро-2012 нам придется продолжать из собственного бюджета, государство не хочет выделять нам деньги, а отчисления, которые мы перечисляем в бюджет страны, просто грабительские, их другими словами не назовешь. Так что строительство тех инфраструктурные объектов, которые от нас требует УЕФА, мы, в меру своих сил, постараемся закончить сами», − сказал Виктор Бондарь.

До этого, 13 февраля Виктор Бондарь заявил, что предвзятая политика к Днепропетровскому региону со стороны Министерства финансов привела к тому, что Днепропетровск на сегодняшний день не имеет средств на подготовку к Евро-2012.

МЕДИЦИНА

К Евро-2012 в Днепропетровской области на одной из автодорог будет открыта современная больница

К Евро-2012 в Днепропетровской области после капитального ремонта на одной из автодорог будет открыта Томаковская центральная районная больница, которая расположена на трассе Днепропетровск-Киев. Данная трасса будет задействована для транспортного обеспечения проведения финальной части чемпионата, а сама больница определена как одна из базовых по приему участников чемпионата.

Председатель Днепропетровской облгосадминистрации Виктор Бондарь и глава облсовета Юрий Вилкул открыли Томаковскую районную больницу после капитального ремонта, на который из областного бюджета были выделены 10 млн грн. Кроме того, из государственного бюджета для закупки оборудования в больницу была выделена 781 тыс грн. Больница оснащена по последнему слову техники. По словам В.Бондаря, Томаковская центральная районная больница − это одна из четырех больниц, которые определены как базовые в подготовке к Евро-2012 и расположены на центральных магистралях, ведущих к Днепропетровску.

В ближайшее время после капитального ремонта также будут открыты центральные районные больницы в Днепропетровском, Новомосковском, Царичанском районах области, которые также были профинансированы из областного бюджета на 10 млн. грн.

Томаковская центральная районная больница обслуживает около 30 тыс. человек, в том числе 4 тыс. детей. Она расположена на трассе государственного значения «Днепропетровск-Киев», количество работающих врачей в больнице − 67 человек, медперсонала − 208 человек.

Днепропетровская центральная районная больница стала первой области, где будет дежурить вертолетный экипаж.

19 февраля после капитального ремонта открылась Днепропетровская центральная районная больница. Она стала первой и пока единственной в области, где есть вертолетная площадка.

«Ежедневно тут будет дежурить вертолетный экипаж, − сказал губернатор области Виктор Бондарь на торжественном открытии больницы, − мы позаботились, чтобы он был полностью обеспечено топливом. Поэтому в любой момент  больной за считанные минуты может быть доставлен в специализированную областную больницу».

Ремонт и переоборудование больницы обошелся властям области и города в 12 млн. 700 тыс. грн. Была полностью заменена система отопления, электросети, системы водоснабжения и канализации. На первом этаже создано «Отделение спасения», которое соответствует всем требованиям и стандартам и оснащено новой  современной аппаратурой.

ФУТБОЛ

Турнир «Крымтеплица − 2009». «Ворскла» − «Сталь»

«Ворскла» (молодежный состав) − «Сталь» (Днепродзержинск) 0:2

Голы: Прима (37), Скарлош (70)

Поражением закончился для полтавской молодежи первый матч в рамках турнира «Крымтеплица − 2009» 19 февраля. В игре с днепродзержинской «Сталью» им удалось сражаться на равных только в первом тайме. Полтавчане не стушевались перед более опытными соперниками. Сначала они грамотно выстроили оборону, не давая возможности соперникам для результативных выпадов. Но все же на 37-ой минуте в обороне «бело-зеленых» появилась брешь. После прострела с левого фланга, мяч беспрепятственно пересек владения Онопко, и оказался в ногах у Дмитрия Примы. Игрок, некогда выступавший в полтавской команде, с метра расстрелял ворота. Во втором тайме тренеры «Ворсклы» дали шанс проявить себя молодым ребятам, которые находятся на просмотре. Но, к сожалению, футболисты не воспользовались предоставленной возможностью. Скорее наоборот, матч стал полностью подконтрольным соперникам. После ошибки Побуринного, лучший бомбардир «Стали» Андрей Скарлош вышел один на один с вратарем «Ворсклы». Форвард точным ударом в дальний угол удвоил счет. Несколькими минутами ранее Скарлош не реализовал пенальти. Мог счет быть и разгромным, но удару Анатолия Подробахи не хватило точности. Полтавчане же весь второй тайм провели на своей половине поля.

«Кривбасс» обыграл «Носту»

Первым соперником криворожского «Кривбасса» на заключительном турецком сборе стал клуб первой российской лиги «Носта» (Новотроицк), ведомая тренером Сергеем Подпалым.

Победу с минимальным счетом 1:0 праздновала команда Олега Тарана. Справедливости ради отмечу, что в этой игре россияне прибегли к услугам, в основном, футболистов дублирующего состава.

Сама игра прошла при некотором преимуществе украинцев, усиленно готовящихся к старту в чемпионате Украины (27 февраля криворожане сыграют в гостях против донецкого «Металлурга»).

Решающий мяч футболисты «Кривбасса» провели «благодаря» ошибке центрального защитника «Носты» и вратаря команды, которые не разобрались в простой ситуации.

«Кривбасс» обыгрывает поляков

Подопечные Олега Тарана продолжают готовиться к играм весенней части чемпионата Украины в Турции. Очередным спарринг-партнером криворожан стал представитель польского чемпионата − команда «Арка» (Гдыня).

Игра прошла при существенном игровом превосходстве ураинского клуба, и закончилась убедительной победой последних. Итоговый результат − 3:1 в пользу «Кривбасса». В составе криворожской команды мячи на счету самого дорогого футболиста клуба Дориана Бюлюкбаши (оба − с пенальти), еще один гол на свой счет записал ветеран Руслан Костышин.

«Сталь» провела первый матч на сборе в Евпатории

Днепродзержинская «Сталь» провела первый контрольный матч в рамках крымского сбора. В Евпатории «сталевары» сыграли с дублем запорожского «Металлурга». Забегая вперед, сообщу, что с минимальным счетом 1:0 победу праздновали игроки «Стали».

Начало поединка прошло под диктовку более опытных футболистов «Стали». Подопечные Александра Червоного могли забить быстрый гол. На 4 минуте Андрей Кальченко выбежал на рандеву с Кудиковым, но переиграть вратаря не сумел.

«Сталевары» не особо огорчились данной неудаче, и на 36 минуте все-таки размочили счет в игре. Кальченко снабдил точной передачей лучшего бомбардира команды Андрея Скарлоша, и последний плотным ударом с 12 метров послал мяч в ворота.

После перерыва в составе «Стали» на поле появились молодые футболисты, прибывшие на просмотр. И уже игровая инициатива перешла на сторону запорожцев. «Металлурги» имели несколько хороших моментов, чтобы сравнять счет, но оными воспользоваться не сумели.

В ближайших планах «Стали» участие в «Кубке Крымтеплицы-2009». Первый соперник − дубль полтавской «Ворсклы».

«Днепр» − «Металлург» З (молодежные составы) − 1:0 

18 февраля матчем с резервистами запорожского «Металлурга» молодежный состав «Днепра» завершил игровую программу сбора в Евпатории. Днепряне играли в следующем составе: Варцаба (Куслий, 46) − Насонов (Губенко, 46), Розизнаный, Аблитаров, Гришин − Котенко (Полулях, 40), Кравченко (Бабенко, 46), Нелин, Берошвили − Турчанов (Гаврилюк, 46) − Чеботарев (Грамм, 46).

Первый тайм прошел при равной игре, а после перерыва небольшое преимущество было на стороне нашей команды. Не использовав два выгодных момента (в обоих случаях мог забить Гаврилюк), днепряне все же сумели воплотить перевес в гол. На 65-й минуте после подачи углового мяч был выбит за пределы штрафной «Металлурга», и Руслан Бабенко ударом метров с 20-ти поразил угол ворот. В концовке поединка наши футболисты немного «подсели», но сумели отстоять победу. Завтра, после утренней тренировки, подопечные Владимира Горилого и Владимира Багмута отправятся в Днепропетровск, где и завершат подготовку к весенней части сезона.

Весну начнем без Пашаева 

Защитник «Днепра» Павел Пашаев в контрольном матче против болгарского «Литекса» 15 февраля получил травму − перелом пальца. Как ожидается, на восстановление футболисту потребуется месяц.

 Кроме того, на прошлой неделе в киевской клинике профессора Ярослава Линько была сделана операция Дмитрию Лепе. У него была повреждена задняя крестообразная связка. Его восстановление займет около двух месяцев.

Бартулович успешно прооперирован 

20 февраля в Мюнхене полузащитнику «Днепра» Младену Бартуловичу была сделана вторая операция на паховых кольцах (первое хирургическое вмешательство состоялось в среду). Обе операции прошли успешно, и уже завтра футболист приедет в Днепропетровск, где и дождется партнеров по команде. Точные сроки восстановления Бартуловича будут известны несколько позже.

 

5.       Донецьк

 

Евро 2012

События

В Мариуполе 10.02 состоялась встреча городского головы Юрия Хотлубея с представителями трудовых коллективов ряда ведущих предприятий города. Выступая на встрече, генеральный директор ООО ПСП «Азовинтэкс» Александр Тарута, в частности, рассказал, что его коллектив в рамках подготовки к Евро-2012 строит стадион во Львове.

− Мы видим хорошую прессу о нас, пока не видим денег, но когда-то деньги, наверное, придут, − отметил А.Тарута.

В минувший понедельник (16.02) во все ведущие СМИ Донетчины по электронной почте было разослано сообщение о том, что областной Оргкомитет по подготовке и проведению финальной части Чемпионата Европы среди юношей до 19 лет, Донецкий и Мариупольский городские советы объявляют набор молодежи возрастом от 18 до 35 лет для участия в качестве волонтеров турнира Евро-2009 в Донецкой области.

Дирекция «Донбасс Арены» приняла решение об установке в Донецке автоматизированных касс по продаже билетов на стадион. Об этом в ходе интерактивного общения с футбольными болельщиками сообщил директор стадиона Александр Атаманенко. Билетные терминалы установят на РСК «Олимпийский», в кассах по проспекту Мира, на «Донбасс Арене» и в крупных торговых центрах. Работать автокассы будут круглосуточно. Минимальная стоимость билета составит, по предварительным расчетам, 10-15 грн.

Кроме того, у стадиона будет собственный Интернет-магазин, где также можно будет бронировать билеты и абонементы.

Сезонные абонементы можно будет купить уже в апреле текущего года.

− Ценовая политика стадиона будет предельно гибкой, − пообещал А.Атаманенко.

В Мариуполе 15.02 в Приазовском государственном техническом университете состоялся большой праздник с участием городского головы Юрия Хотлубея − гостеприимно распахнул двери студенческий городской клуб-кафе «Меотида».

Выступая по этому поводу перед учащейся молодежью, Юрий Хотлубей сказал:

− За два года на реконструкцию и ремонт «Меотиды» было выделено 404 тысячи гривен. И теперь приятно посмотреть на современное помещение молодежного клуба.

Городской голова акцентировал также внимание на том, что в конце июля − начале августа текущего года Мариуполю предстоит принять молодежный чемпионат Европы по футболу «Евро-2009». Юрий Хотлубей  высказал пожелание, чтобы студенты активно включились в этот процесс.

СМИ

«Приазовский рабочий» (13.02) на коммерческой основе размещает интервью с министром транспорта и связи Украины Иосифом Винским, который, в частности, заявляет:

− Без сомнения, в числе приоритетов − подготовка аэродромов и строительство дорог к «Евро-2012». Но самый главный приоритет − это в условиях кризиса сохранить кадровый потенциал, избежать массовых увольнений, обеспечить достойную жизнь работникам и пенсионерам отраслей транспорта и связи.

«Салон Дона и Баса» (10.02) в статье о возможных ротациях в Кабмине подчеркивает, что председатель совета НБУ Петр Порошенко имеет все шансы в ближайшее время занять пост вице-премьера по гуманитарным вопросам.

− О том, что господин Порошенко будет курировать в правительстве экономические вопросы, речь не идет. Он займет место Васюныка и будет заниматься гуманитарной сферой, а главное, в его ведении будет подготовка к проведению финала «Евро-2012», − говорят в кулуарах ВР, как пишет газета.

«Жизнь» (10.02) в статье «Харьков − хорош, Донецк не навестили» печатает впечатления генсека УЕФА Д.Тейлора и других VIP-персон. Газета, в частности, пишет:

«Кроме Тейлора Харьков похвалил и президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис:

− Радует, что город и область объединились в реализации планов и программ по подготовке к проведению чемпионата. Финансы выделяются в нужном объеме и городом, и властью. Сюрпризом (и видимо, не единственным) для господина Тейлора стал тот факт, что сдача стадиона «Металлист» намечена не в 2010 году, как планировалось в программе, а в 2009 году».

В итоге газета замечает: «Интересным остается вопрос: почему не навестили Донецк? Было бы очень приятно, если это благодаря полной уверенности в нашем городе со стороны УЕФА. А если нет? Пока как минимум министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко считает Донецк и Днепропетровск лидерами в подготовке. Но хотелось бы это услышать от Европейского футбольного союза».

В этом же номере «Жизнь» напечатала статью «Зачем выходить из кризиса, если можно из него выехать?», где идет речь о дорогих автомобилях отечественных чиновников. Отметим, что среди фамилий, упомянутых в статье, нет ни одного видного дончанина, хотя они, как известно, на «Тавриях» не ездят. Вместе с тем, газета сообщает, что «Не обходят вниманием украинские политики  еще одну марку автомобилей − Maybach. Самый дешевый ее вариант стоит 400 тыс. евро. Одним из первых владельцев этого авто в Киеве стал тогда еще председатель «Правэкс-банка», а ныне мэр столицы Леонид Черновецкий, это авто попало в гараж и главы ФФУ Григория Суркиса».

«Панорама» (19.02) в статье «На чем ездит наша элита» также упоминает Maybach президента ФФУ Г.Суркиса.

В «Донбассе» (10.02) проректор Донецкого института психологии и предпринимательства Светлана Щербакова подчеркивает:

− В преддверии Евро-2012 мы открыли специальность «Переводчик-гид». Именно к этой дате выпустим 50 профессионалов.

«Приазовский рабочий» (6.02) в статье «Украина, Россия, ЕС: стратегический треугольник?» печатает фрагмент беседы главного редактора этой газеты Николая Токарского с министром экономики Украины Богданом Данилишиным в Киеве в конце января на новогоднем приеме немецкой экономики. Вот интересующий нас фрагмент:

«Деньги на «ЕВРО 2009» обещают выделить вовремя

− Богдан Михайлович, что вы такого рассказали господину Ламбсдорффу, что он так восторженно отозвался о «Евро-12»?

−  У нас перед этим была встреча с господином Ламбсдорффом, был обговорен целый ряд аспектов совместного сотрудничества по «Евро-12», мы обговорили программу расширения инфраструктуры, в том числе привлечение немецких инвестиций. Несмотря на кризис, разработана специальная программа, я думаю, здесь есть хорошие перспективы для немецких  инвесторов.

−  «Евро-12» еще далеко, а в этом году Украина принимает «Евро-09» среди молодежных команд, игры пройдут в том числе  и в Мариуполе.

−  Я надеюсь, все пройдет на высоком уровне, и все, что будет зависеть от правительства, оно сделает.

−  Пока не делает, а время идет. Пока ни Донецк, ни Мариуполь денег не получили.

−  Ну, в рамках, определенных госбюджетом, все будет сделано.

−  Чтобы не получилось поздно. Дороги после зимы нужно ремонтировать, и прочее...

−  Нет, не будет поздно. Все будет вовремя,  не переживайте».

«Панорама» (12.02) кратко, но на самом видном месте 4-й полосы сообщает: «ГОТОВИМСЯ. В рамках подготовки Донецка к чемпионату Европы по футболу 2012 года планируется закупить медоборудование на сумму около 12 млн. гривен».

«Жизнь» (17.02) в статье, посвященной волонтерству, в частности, пишет, что сейчас на сайтах каждого высшего учебного заведения области, облсовета и ОГА можно увидеть объявления о наборе волонтеров к чемпионатам по футболу 2009 и 2012 годов. Наш город готовится принять не только непосредственных участников состязаний − футбольные команды, но и всю группу поддержки.

Начальник управления по делам семьи и молодежи ОГА Лилия Золкина признается, что чемпионат Евро-2009 станет своеобразной репетиций «взрослого» турнира. Предположительно в нашу область приедет около 5 тысяч человек. И хотя в основном это будут гости из ближнего зарубежья, забывать о тех, кто приехал издалека, тоже не стоит.

− Для обслуживания чемпионата в этом году будет задействовано около 1,5 тысячи волонтеров, которые будут работать в самых различных сферах: медицинское обслуживание, безопасность (здесь волонтеры будут сотрудничать с органами МВД), приветственные комитеты, информационные центры. Именно в такие центры требуется больше всего людей. Мы планируем расположить их в Мариуполе и Донецке, в местах массового скопления людей поставить информационные палатки. Здесь все приезжие смогут получить информацию о гостиницах, маршрутах, местах отдыха и культурных программах. То есть волонтер должен не только владеть всей необходимой информацией, но и свободно передать ее иностранцу. Именно поэтому знание английского разговорного языка − главное требование к желающему стать волонтером, − отметила Л. Золкина.

В прямом эфире на телеканале «Юнион» (Макеевка + Донецк) 12.02 и 13.02 (в повторе) в программе «С глазу на глаз» (после 19.00) председатель облсовета Анатолий Близнюк категорично заявил, что область и без денег Киева успешно проведет Евро-2009 этим летом. А если Киев и дальше не будет финансировать Евро-2012, Донецк все-равно справится с подготовкой самостоятельно и проведет турнир на самом высоком уровне.

«Жизнь» (19.02) печатает следующую информацию:

«Матчи Евро-2012 могут пройти в шести польских городах и только в двух украинских. Об этом сообщает польская «Gazeta wyborsza».

− Свое решение УЕФА должно объявить в мае. Если не будет катастрофы, чемпионат состоится в Варшаве, Гданьске, Познани, Вроцлаве, Кракове и Хожуве, − утверждает источник издания в УЕФА.

В свою очередь польский министр спорта Мирослав Джевецки сказал, что «за Польшу в УЕФА спокойны. Хуже с Украиной. Богатые Киев и Донецк справятся, но Днепропетровск, Харьков, Одесса и Львов сами подготовку не потянут. А правительство остановило инвестиционное финансирование», − сказал он».

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Тему Євро − 2012 упродовж минулого тижня місцевою владою було проігноровано. Ніяких дій з боку чиновників у рамках підготовки до ЧЄ в області не помічено. Однак тему майбутнього чемпіонату порушили представники Соціалістичної Партії України. У неділю вони роздавали в обласному центрі листівки, у яких гостро критикують владу за «нововедення» щодо підвищення транспортного збору. Обласний комітет СПУ, як зазначено в тексті звернення, погоджується з тим, що до Євро − 2012 дороги ремонтувати потрібно, і екологію рятувати потрібно, але ж «не за рахунок пересічних громадян». Соціалісти переконують співвітчизників, що влада лише прикривається Євро − 2012, а насправді «щоб наповнити бюджет, витягує останнє з кишень людей праці».

Реклама.

Будь-яке графічне зображення цієї події або ж її логотипу в області відсутнє, як і реклама ЄВРО-2012.

ЗМІ.

«ЕВРО-2012. Житомирщина покажет туристам туалет и мусоросборник?», − таку назву має стаття на Інтернет − сайті «Журнал Житомира». У публікації йдеться про те, що Житомирщина готується до Євро − 2012 як транзитний регіон на шляху туристів до столиці.

Далі редактори сайту посилаються на статтю журналіста Вадима Кіплінга в газеті «Єхо». Автор пише про один з туристичних об’єктів, які влада внесла в перелік як такий, що може викликати в іноземних туристів посилений інтерес, а саме − Музей − садиба Лесі Українки в Новограді − Волинському. Журналіст з цього глузує:

− …накачанные пивом английские или немецкие фаны заинтересуются Лесей Украинкой? Большинство из них вряд ли знает, кто это такая − разве что увидит ее на двухсотгривневых купюрах. Далі автор ще більше іронізує з влади, яка віднесла до об’єкта туристської зацікавленості «пам’ятки» ІІ Світової війни в Новограді − Волинському. В Новограде-Волынском, практически в центре города расположены два дзота, представляющие из себя часть Новоргад-Волынского укрепрайона. Каждый из дзотов когда-то представлял из себя практически неприступную крепость, однако время и человеческие слабости превратили былую славу в ничто. Ныне один из дзотов превратился в общественный туалет, а второй − в мусоросборник. А ведь чтобы привести эти объекты в приличный вид, отреставрировать до уровня возможности показа туристам, нужно не так уж и много денег. Однако никто этим благородным делом не хочет заниматься, в том числе и чиновники. Хотя, может быть, у последних как раз и зреет мысль преподносить дзоты туристам именно в современном виде. А что: туалет в дзоте − это, знаете ли, экзотично.

Місцевий футбол.

Заходи.

У ФСК «Динамо» тривають ігри зимового турніру з футболу серед юнаків 1994 та 1995 року народження, присвячені Дню захисника Вітчизни.

Поєдинки чергового туру чемпіонату України з фут-залу як у вищій, так і у першій лігах пройшли 22 лютого.

ЗМІ:

Інтернет сайт Житомира поінформував про вже традиційний обласний турнір з міні-футболу (фут-залу), присвячений річниці виводу військ з республіки Афганістан, Кубок має назву «Шураві». Змагання відбувались у ФСК «Динамо». Організатори турніру − Житомирська обласна рада, Житомирське обласне управління в справах сім’ї, молоді та спорту, Житомирська міська рада, Житомирське міське управління в справах сім’ї, молоді та спорту, Житомирська обласна спілка ветеранів Афганської війни. Примітно, що в рамках обласного турніру “Шураві” вперше за останні два роки був проведений футзальний матч між жіночими командами Державного університету ім. І.Франка та Національного агроекологічного університенту. Рахунок матчу − 3:5 на користь студенток ЖНАЕУ.

ОФФЖ

18 лютого 2009 року, у приміщенні обласної федерації футболу було проведено перше у 2009 році засідання виконавчого комітету.

В порядку денному: затвердження результатів Кубку, Чемпіонату та Першості області 2008 року, затвердження календарного та комплексного планів на 2009 рік.

Заявковий внесок для участі у Кубку і Чемпіонаті області сезону 2009 року складає 3000 гривень.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

По одній події загального плану інформацію подавали радіостанція «Версія» і «Тиса». Так, остання висловлювала впевненість міністра молоді, сім’ї та спорту Павленка, що варіант, коли Польща з Німеччиною будуть проводити Євро-2012, у разі не підготовки України, неможливий, а «Версія» говорила про те, що УЄФА немає претензій до підготовки української медичної бази до прийому європейської футбольної першості 2012 року. Вже майже готовий перехід на єдиний номер служби порятунку 112, як і класифікація машин швидкої допомоги згідно з європейською системою. УЄФА вимагає, аби доправлення пацієнта до найближчої лікарні займало не більше 15 хвилин. Взірцевим для такої вимоги є відкритий цього літа стадіон у Дніпропетровську − з чотирма рівновіддаленими один від одного медпунктами поміж трибун.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних офіційних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Спорт-тайм” за 17.02.09 у матеріалі «Закарпаття» розпочало підготовку до сезону» повідомляється, що пройшовши поглиблений медогляд, футболісти ФК «Закарпаття» 10 лютого розпочали підготовку до весняної частини чемпіонату України у 1 лізі. Перші 5 днів команда працювала у режимі одноразових занять, а з 14 лютого перейшла на два заняття в день.

Слід зауважити, що з клубом до завершення чемпіонату продовжив контракт В.Микуляк.

Інший матеріал цього видання «Де гратиме «Закарпаття?» піднімає проблему неможливості надалі закарпатському клубу тренуватися, оскільки депутати міськради проголосували 23 січня не пускати команду на стані дон «Авангард», а на інших стадіонах «Автомобіліст», «Спартак», «Боздош» навіть місця для воріт не залишилося. Там повним ходом йде будівництво якихось об’єктів.

Чим закінчиться ця історія і хто саме з депутатів проголосував за таке рішення, редакція пообіцяла оприлюднити в наступних числах видання.

Ще в одному матеріалі «Іспанія з Італією разом проти України» автор продовжує аналізувати команди-суперники українців на Чемпіонаті. А саме «Валенсію», яка грає проти київського «Динамо», та  «Сампдорію», яка має зіграти з «Металістом».

Обласна федерація футболу

14 лютого в Мукачеві пройшла звітна конференція обласної Федерації футболу. На ній йшлося про підсумки роботи, проблеми і досягнення закарпатського футболу. Торкнулися проблем ФК «Закарпаття», зокрема виконуючий обов’язки начальника управління молоді та спорту закарпатської облдержадміністрації Ярослав Свида відзначив, що допомога як управління, так і обласної федерації футболу єдиній професійній команді краю є недостатньою.

Він акцентував свою увагу на тому, що зараз у клубу реальні проблеми щодо врегулювання питання стосовно повернення боргів за оренду полів і як федерація так і управління повинні стати на захист інтересів клуба.

Головний редактор спортивної газети «Спорт-тайм» Степан Селменський дії міської ради назвав злочинними, розповів, що частину території стадіону вже роздали незрозумілим структурам, які ведуть там будівництво. Такі кроки, коли спортивна споруда віддається під будівництво незрозумілих закладів (ходять чутки, що на стадіоні будується розважальний заклад), за його словами − неприпустимі. 

Представник клубу під час свого виступу попросив допомоги в ситуації, коли клуб просто виганяють з ужгородського стадіону. Голова обласної федерації футболу Михайло Ланьо зазначив, що може допомогти одним − забезпечити клуб полем у Мукачеві.

Так, цілком ймовірно, що домашні матчі весняної частини першості клуб може зіграти на мукачівському стадіоні.

Цікаво, що на звітній конференції прийняли рішення, що наступний чемпіонат області всі команди гратимуть однаковими м’ячами з емблемою ФФЗ. Федерація зобов’язалася надати всім командам такі футбольні м’ячі. Правда, не уточнялося, чи буде це безкоштовно.

Огляд матчів.

17 лютого гравці «Закарпаття» виїхали до селища Вишково, що на Хустщині, де зіграли контрольну гру проти місцевого футбольного клубу «Колос», що грає у чемпіонаті області. Більш вищий за класом клуб довів своє реноме і переграв вишівських футболістів з рахунком 4:0. Голи у складі «Закарпаття» забивали Рибковський, Прокопченко, Шопін, Кушка.

Кулуарні розмови.

Небажання допомагати клубу з боку обласних структур багато хто коментує негативним відношенням обласної влади, яку фактично контролює нинішній керівник президентського секретаріату Віктор Балога до власника клубу Нестора Шуфрича. А мера Сергія Ратушняка нічого не цікавить, окрім грошей. Ходять чутки, що міський голова хоче розпродати два запасні поля стадіону «Авангард».

Міські депутати віддали міському голові майже 2 гектари землі. Спочатку міськрада віддала до приватної структури ПП «Дроботенко», який, за чутками, є тестем Ратушняка, чашу басейну, а згодом віддали в оренду з подальшим правом викупу і цілу паркову зону, на території котрої знаходиться стадіон «Спартак». Слід зауважити, що він є базовим для спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з футболу.  

Як повідомив генеральний директор клубу Іван Шіц, півзахисник «Закарпаття» Владислав Микуляк підписав контакт з клубом, згідно з яким він захищатиме його кольори до кінця цього сезону. Підписали контракт з клубом ще двоє новачків «Закарпаття» − нападник Віталій Прокопчено та оборонець Віталій Калініченко, обидва раніше виступали за «Фенікс-Іллічівець».

Проблеми ФК «Закарпаття», якому наприкінці січня міська рада заборонила через борг користуватися полями, активно обговорювалися в пресі. Про можливі шляхи виходу з цієї ситуації в одному з своїх інтерв’ю президент клубу Євген Дорошенко зауважив, що в принципі клуб не відмовляємося від того, що  заборгував стадіону. Але він проти того, щоб такими кардинальними методами вирішувати питання. Шляхи виходу з цієї ситуації пан Дорошенко вбачає у реструктуризації боргу, підписанні мирової угоди і розбити цей борг на певний період часу. Надалі, за його словами, клуб сплачує компослуги і готує поле до тренувань та матчів.

У той же час він пропонує керівництву стадіону на 50% зменшити сплату коштів за надані послуги за гру. До цих пір свої послуги на одну гру керівництво стадіону оцінювало у 12 тисяч гривень. За його словами наразі борг ФК «Закарпаття» перед стадіоном за рішенням суду складає 215 тисяч грн. 180 тисяч за 2008 рік, 35 тисяч за кінець 2007 року. Він також подякував за розуміння ситуації президентом ПФЛ Святославом Сиротою, який надіслав відповідний лист на адресу ужгородської міської ради з проханням вирішити ситуацію мирно.

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Минулого тижня на Запоріжжі не зафіксовано заходів, що мали б відношення до Євро-2012.

ЗМІ.

Тема Євро-2012 у запорізьких ЗМІ минулого тижня була відсутня.

Реклама.

Немає зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК продовжує демонстрацію іміджевих роликів про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запоріжці повертаються з іспанського збору непереможеними. Останні три спаринги вони завершили так: зустріч з датським «Хорсенсом» виграли 2:0, з краківською «Віслою» та московським «Динамо» зіграли внічию 1:1. У цих трьох іграх надзвичайно корисно для команди зіграв литовець Міндаугас Калонас: він був на вістрі атаки, і через себе бив, і голи забивав, і гольові передачі робив. Залишається чекати, пожалкують чи ні власники команди грошей на купівлю цього гравця. Питання з ним ще не вирішене. А забиває у чемпіонаті «Металург» мало: бракує досвідчених виконавців у атаці. 

Кулуари.

Один з спонсорів ФК «Металург» − ВАТ «Запоріжсталь» − 2008 року на 8-14% скоротив виробництво окремих видів металопродукції і у кілька разів зменшив чистий прибуток за підсумками року у порівнянні з попереднім. На 8 квітня призначені збори акціонерів ВАТ, які вирішуватимуть різні судьбоносні питання життя комбінату. Сусіди по металургійному майданчику у період кризи із заздрістю заглядають через паркан «Запоріжсталі». Кажуть: хоч і впало виробництво відсотків на 20, зате на решту 80% комбінат функціонує стабільно і замовленнями забезпечений. 

Не так добре працює мережа гіпермаркетів «Амстор», що належить співвласнику «Запоріжсталі» Едуарду Шифріну. За підсумками минулого року вона заявляє про збитки у 616 мільйонів гривень у порівнянні з прибутками у 11 мільйонів, що були у 2007 році. Зате його компанія «Мідланд» нещодавно збільшила свій пакет голосуючих акцій «Запоріжсталі» на 2,3%.

ЗМІ.

Запорізькі ЗМІ на тижні розповідали про іспанські спаринги «Металурга», про ігри «Динамо», «Шахтаря» і «Металіста» у єврокубках.

Новини ТРК «Алекс» 17.02.09р. розповіли про успішну розбудову фізкультурно-оздоровчого комплексу «Таврія» у райцентрі Василівка.

Це − головний осередок розвитку футболу у районі. Його реконструкцію ведуть за кошти обласного бюджету. У інформаційному сюжеті виступав екс-президент «Металурга» і член президії ФФУ, голова профільної депутатської комісії Запорізької обласної ради Віктор Межейко. 

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

16 лютого з’явилося повідомлення про те, що у селі Станькова Калуського району липнева вода зруйнувала дві дороги. Для відновлення пошкоджених доріг по вул. Галицькій та вул. Л.Українки держава виділила 1 мільйон 505 тисяч гривень. Гроші використали у повному обсязі, проте нове асфальтове покриття не витримало першого ж дощу. Роботи виконувало приватне підприємство. В порушення законодавства, у договорі не передбачалися відповідальність підрядника за якість проведених робіт та гарантійні зобов’язання щодо експлуатації відновлених доріг.

Подія є знаковою і багато в чому показовою. Після стихії, яка пройшла у липні та у світлі підготовки до Євро-2012, питанню ремонту та будівництва доріг має приділятись першочергова увага та жорсткий контроль.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

ТРК «Вежа» з посиланням на «Укрінформ» опублікувала статтю під назвою «Президент УЄФА Мішель Платіні двічі у нинішньому році відвідає Україну». У матеріалі повідомляється, що Президент УЄФА Мішель Платіні двічі протягом року відвідає Україну, щоб перевірити готовність країни до Євро-2012. Про це і багато чого іншого говорилося на засіданні виконавчого комітету Федерації футболу України.

Перший раз він приїде до нашої країни 14-17 квітня для зустрічі з першими особами держави, щоб пересвідчитися, що вся країна працює над реалізацією проекту Євро-2012. Другий візит глави Європейського союзу футбольних асоціацій припаде на 26 липня — 2 серпня. Тоді Платіні відвідає юнацький чемпіонат Європи і нагородить переможців турніру.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

ЗМІ області у звітній період найбільше уваги приділили старту шістнадцятого розіграшу «Кубка Підгір’я» — товариського турніру, який проходить взимку і є своєрідним підготовчим полігоном для команд області перед другим колом змагань. Вперше серед претендентів на приз не буде жодного колективу з-за меж області. На старт змагань вийдуть 10 команд. На першому етапі вони розділені на дві групи. Група А: «Прикарпаття», «Тепловик» і «Чорногора-Ніка» з обласного центру, ФК «Тужилів» та долинський «Нафтовик». Група Б: «Карпати» Яремче, «Бескид» Надвірна, «Хутровик» Тисмениця і СДЮШОР «Прикарпаття». За підсумками групових турнірів по дві кращих команд зустрінуться у півфіналі. Фінішує турнір 3 березня.

Газета «Західний кур’єр» повідомила про чергові контрольні поєдинки за участю команд Івано-Франківщини. Бурштинський «Енергетик» 12 лютого зустрічався двома складами з львівськими «Карпатами-2» на їхньому полі і двічі переміг 3:0 (голи: Павлик, Паращій, Мігалатюк) та 2:0. Того ж дня «Княгинин» з Підгайчиків відстояв нічию на полі друголігової чернівецької «Буковини» — 1:1 (Романчук). У суботу, 14 лютого, «Тепловик» у Старому Лисці переграв «Чорногору-Ніку» − 2:1. У середу, 18 лютого, івано-франківське «Прикарпаття» на полі стадіону «Наука» поступилося яремчанським «Карпатам» — 0:1 (Максим’юк), «Енергетик» був гостем тернопільської «Ниви».

Місцева ТРК «Вежа» повідомила про засідання виконавчого комітету Федерації футболу України. Серед іншого на ньому йшлося про атестацію футбольних клубів. Серед інших команд, які мають проблеми з цим, було назване івано-франківське «Прикарпаття».

Подальші перспективи цієї команди у футбольних колах області вже довгий час обговорюються. Прогнози не найкращі, зважаючи на фінансово-економічну кризу у державі та скрутну ситуацію з інвестиціями. Попри це, команда продовжує підготовку до сезону та бере участь у Кубку Підгір’я.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Цього тижня теми Євро-2012 торкнувся щотижневик «Спортревю» (19.02.09), який повідомив про підписання контракту між Федерацією футболу України та компанією Adidas: «… Доверие, которое посредством национальной футбольной федерации оказал Украине один из самых раскрученных брендов планеты, имеющий без малого вековую историю, − безусловно, добрый знак… Представьте, что будет твориться у нас через три года, когда в Украину приедут топ-игроки, оккупируют наши тренировочные базы и на наших украинских стадионах будут прокладывать себе дорогу к пьедесталу Евро-2012! Хозяйкой же грандиозного праздника будет украинская сборная, и это, вне всяких сомнений, держали в уме маркетологи Adidas. Учли они и то, что историческая победа в Кардиффе в апреле 2007-го стала возможной лишь благодаря сверхактивной позиции ФФУ, умудрившейся объединить вокруг идеи Евро-2012 все политические силы страны…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ФК «Зірка».

Кіровоградська «Зірка» 16 лютого завершила свій перший навчально-тренувальний збір, що проходив у Нікополі. В останній день перебування на зборі наша команда провела контрольну гру з дублем криворізького «Кривбасу»  і впевнено перемогла з рахунком 4:2. До цього був ще один матч проти однієї з команд дніпропетровської ДЮСШ, «Іста». Цей поєдинок, за словами наставника «Зірки» Ігоря Жабченка, не справив на наш тренерський склад враження, оскільки суперник виявився доволі низького рівня, а кіровоградці за явної переваги виграли з рахунком 4:0.

Турніри. Першості. Кубки.

14-15 лютого в Кіровоградській СДЮШОР №2 ім. Верхоланцева в межах обласних спортивних ігор пройшла фінальна частина турніру з футзалу серед збірних команд районів області. Окрім районних дружин найсильніших визначали і збірні команди міст Кіровоградщини. Серед чотирьох міських команд найсильнішими виявилися гравці з Кіровограда, а нижчі сходинки турнірної таблиці зайняли відповідно збірні Світловодська, Знам’янки, Олександрії. До речі, якби у першому ж очному поєдинку між кіровоградською і світловодською командами тренер світловодців не припустився помилки в оформленні заявки на гру, в результаті команди цілком могли б помінятися місцями. А серед збірних районів перемога долинчан ні в кого сумніву не викликала − суперників долали переконливо. Навіть у фінальному матчі переграли претендентів на перше місце з Кіровоградського району з рахунком 5:3. Третє місце посіли гравці з Маловисківського району.

ЗМІ.

Обласні ЗМІ не встигли відреагувати на кубковий матч київського «Динамо», тому обмежилися аналізом гри національної збірної зі збірною Словенії, зазирнули на поля європейських чемпіонатів.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

Упоминания о «Евро-2012» на улицах города и в СМИ нет.

Пограничные пункты перехода, которые могут быть задействованы при проведении чемпионата, в Луганской области готовятся независимо от футбола. Идет плановое увеличение их количества и оснащение современными техническими средствами. Что касается остальной дорожной инфраструктуры, то ее развитие зависит от финансирования, которое застопорилось еще до признаков кризиса.

Футбол

ФК «Заря»

«Заря» сыграла незапланированный матч с одной из сильнейших команд из Узбекистана «Бунедкором» и пропустила в конце игры единственный мяч, не забив ни одного. Теперь футболисты вернулись домой, где и будут продолжать готовиться к чемпионату. В предыдущей игре с «Легией» после долгого перерыва уже играли травмированные Алексей Антонов, правда, всего пятнадцать минут. По одному тайму играли также после травмы Кармелита и Курилов. Тренер луганчан Анатолий Волобуев сказал, что, хотя первый календарный в Запорожье уже не за горами, ему трудно сегодня определиться с составом. Тем временем, руководство клуба «Заря» организовывает выезд болельщиков команды в Запорожье. Стоимость билета на матч и проезда в оба конца − 50 гривен.

ФК «Сталь»

Алчевская «Сталь» провела контрольный матч с «Волынью», в котором было забито восемь голов, тем не менее, победителя выявить не удалось − игра закончилась со счетом 4:4. Но это играл основной состав, по его окончанию тренеры договорились сыграть резервными составами, здесь единственный мяч забили волынчане.

Мини-футбол

Первый четвертьфинальный матч Кубка Украины по мини-футболу ЛТК проиграл с минимальным счетом 1:2. Игра шла вяло, что видно даже из счета, видимо, обе команды рассчитывали то, что все решится во второй встрече.

В открытом чемпионате Луганска по мини-футболу в группе «А» высшей лиги опять смена лидера. «ЛТК-3», шедший на первом месте, неожиданно проиграл откровенному аутсайдеру «Медуниверситету», до этого вообще не имевшему очков. Турнирную таблицу опять возглавил «Алексо-ЗАР».

В Брянке проходит турнир по минифутболу, в котором также сменился  лидер. Шедший на первом месте «Горняк» уступил «Ломоватке», пропустив решающий гол на последних секундах. В Станице Луганской та же ситуация − лидер «Станичник» проиграл «Садвинсервису». В чемпионате Первомайска «Локомотив», тоже не испытавший ранее ни одного поражения проиграл, правда, его запаса очков оказалось достаточно, чтобы не потерять лидерство. В чемпионате Стаханова определились полуфиналисты первенства города. А в Лутугино уже будет проводиться финал, в котором встретятся городские «металлисты» − «Металл» и «Металлург-2 НПВК».

Женский футбол

Определены сроки проведения областных финальных соревнований по футболу среди девушек, которые приурочены к V всеукраинским юношеским спортивным играм. Их проведение планируется в конце марта в Алчевске, в финале выступят восемь сильнейших команд. По результатам игр будет сформирована сборная области, которая будет готовиться в Кременной к зональному турниру. В списках перспективных кандидатур в сборную около сорока юных футболисток не только из областного центра, но и из Антрацита, Краснодона, Красного Луча, Сватово, Троицка, Свердловска и Старобельска. Областное спортуправление обратилось в ФФУ с просьбой провести первенство в Луганской области, в частности в Кременной.

Чемпионаты, первенства, кубки.

В зимнем первенстве области по прежнему лидирует «Краснодонуголь», правда, сегодня отрыв его от преследователя «Металлурга-НПВК» составляет всего одно очко. Такое положение в турнирной таблице сложилось после личной встречи, в которой «Металлург» победил лидера со счетом 4:3. Находящийся на третьей строчке «Лисичанск-Пролетарий» тоже претендует на ведущее место в таблице, поскольку разница между каждой из этих команд всего по одному очку. А если учесть, что следующие за ним северодонецкий «Химик» и «Сталь-2» из Алчевска отстают всего на два очка, то любой проигранный лидерами матч может существенно изменить ситуацию в турнирной таблице.

В Красном Луче продолжается открытое зимнее первенство, в котором лидируют «ВГСО» и «Вахрушево», которые в последнем туре отправили в ворота соперников шестнадцать мячей. «ВГСО» выиграл у «Завода Фагот» 7:0, а «Вахрушево» разгромило команду шахты Краснокутская 9 : 0. Оба лидера набрали по девять очков.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Минулого тижня відбулася сесія Львівської міськради, на якій затвердили цільову програму підготовки міста до Євро-2012. Згідно цієї програми для підготовки Львова до чемпіонату Європи з футболу потрібно 6,973 млрд. грн.., в тому числі з Державного бюджету − 981,9 млн. грн., з міського бюджету − 2,315 млрд. грн. та з інших джерел − 3,675 млрд. грн. Це не остаточні цифри. Після того, як у травні цього року УЄФА остаточно затвердить міста, що прийматимуть Євро-2012, у цю програму внесуть корективи. Уже відомо, що цього року передбачені наступні кошти: із Держбюджету − 259,93 млн. Грн., із міського бюджету − 840,12 млн. грн., та з інших джерел − 377,61 млн. грн. Як зазначив під час засідання сесії міський голова Львова Андрій Садовий, 500 млн. грн. планується позичити у Європейського банку реконструкції та розвитку.

На цій же сесії депутати затвердили перелік земельних ділянок, необхідних для інфраструктури під Євро-2012. Згідно з ухвалою, департамент містобудування Львівської міської ради повинен письмово поінформувати юридичних та фізичних осіб, які користуються земельними ділянками, що розташовані у межах проектованих об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури для проведення Євро-2012, про викуп чи вилучення цих ділянок. До речі, 2 ділянки на сесії депутати виділили під будівництво транспортних розв’язок під Євро-2012 − на вулицях Ряшівській та перетині вулиць Стрийської-Наукової-Хуторівки.

Інвестор, який будуватиме об’єкти під Євро-2012 (будівництво, ремонт чи реконструкція готелів, доріг, спортивно-тренувальних баз та інших об’єктів), буде звільнятися від сплати земельного податку та орендної плати за землю і орендної плати за користування об’єктами комунальної власності у частині платежів, що надходять до міського бюджету, а також звільнятиметься від пайової участі на розвиток інфраструктури. Як відомо, держава досі не надала пільг інвесторам до Євро-2012, а Львів це нарешті зробив.

Заступник губернатора Львівщини Сергій Таратута, який до того ж є профільним заступником із питань Євро-2012, став керівником центру з питань безпеки та правопорядку Львівщини до Євро-2012. Таким став результат наради новоствореного центру. Зазначимо, що до складу Обласного центру увійшли представники правоохоронних органів, МНС, охорони здоров’я, митної та прикордонної служб, облдержадміністрації та Львівської міськради.

Минулого тижня, а саме 18-го лютого, відбулося представлення ескізного проекту нового терміналу ДП «Міжнародний аеропорт «Львів». Цей проект було представлено у львівському офісі компанії «Тебодін Україна» (переможець тендеру на визначення проектанта нового терміналу Львівського аеропорту). Вартість будівництва нового терміналу становила близько 90 млн. дол. А ось інвестора з будівництва нового терміналу оголосять 10 березня. До речі, минулого тижня на засіданні Асоціації міст України, мер Львова Андрій Садовий особисто попросив прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко посприяти у прискоренні виконання робіт з реконструкції міжнародного аеропорту «Львів».

Цікаву інформацію надала прес-служба Львівської ОДА: головне управління економіки Львівської ОДА ініціювало проведення конкурсів кулінарної майстерності у містах та районах Львівщини з метою підготовки закладів ресторанного господарства до обслуговування гостей та учасників Львова та області під час проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу, підвищення рівня професійної майстерності, відродження давніх традицій української кухні, розвитку кулінарного мистецтва та підвищення культури обслуговування населення області.

У Львові 16 лютого відбулося відкриття фотовиставки митців з Німеччини, Франції, України, Білорусі, Польщі та Грузії під назвою «Єврогол», підготовленої спеціально в межах проекту Євро-2012. Головна ідея виставки − звернути увагу футбольних уболівальників та туристів міста під час Євро-2012 на унікальність, індивідуальність, артистичність та надзвичайну магічність Львова.

Губернатор Львівщини Микола Кміть минулого тижня у Києві провів зустріч з народними депутатами від Львівщини, на якій обговорили ряд проблем, які стосуються Львова та області. На цій зустрічі депутати пообіцяли лобіювати у Верховній Раді проблеми Львівщини. За напрям Євро-2012 відповідатиме бютівець Степан Курпіль.

Місцеві ЗМІ минулого тижня передрукували з центральних мас-медіа в основному дві інформації, що стосуються Євро-2012. По-перше, слова президента Федерації футболу України Григорія Суркіса, сказаних ним на засіданні виконкому ФФУ, про те, що УЄФА відзначила прогрес у будівництві стадіону у Львові. Друге, що масово передрукували місцеві ЗМІ − це інформація з польських газет про те, що Польща прийматиме Євро-2012 шістьма містами, а України лише двома.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки до Євро-2012 протягом минулого тижня у Львові помічено не було.

Місцевий футбол

Минулого тижня ФК «Львів» зіграв на тренувальних зборах в Туреччині з узбецьким клубом «Курувчі» спаринг-матч (за узбецький клуб виступає знаменитий бразилець Рівалдо). Перемогли узбеки з рахунком 2:0. У ще одному спаринг-матчі проти ПФК «Олександрія» львів’яни перемогли з рахунком 1:0 (гол забив Валерій Федорчук). Це був останній поєдинок «городян» у Туреччині, після чого вони вирушили до Криму, де проведуть підготовку до першого матчу після зимової перерви проти дніпропетровського «Дніпра».

Львівські «Карпати» з рахунком 3:2 у тій же Туреччині перемогли ФК «Москва». Зазначимо, що «зелено-білі» по ходу поєдинку поступалися 0:2, проте завдяки голам Ігоря Худоб’яка (двічі) та Сергія Кузнєцова зуміли вирвати перемогу. У ще одному матчі проти російського «КАМАЗу» «Карпати» зіграли 1:1. Гол у складі львів’ян на рахунку Сергія Кузнєцова.

Інші футбольні новини

Стало остаточно відомо, що Владислав Ващук не виступатиме у складі ФК «Львів» з нового сезону. Цей гравець підписав контракт з казахським «Локомотивом», де отримуватиме 500 тисяч доларів на рік. Звичайно, що президент ФК «Львів» Юрій Кіндзерський навіть близько не міг запропонувати таких грошей.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама.

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

Але, у газеті «Наш город Николаев», за 18 лютого, на першій сторінці розміщено блок реклами, де повідомляється про депозитну акцію АКБ «Імексбанку» «Євро 2012», з якої читачі дізнаються про ставки строкових вкладів і про те, що «квитки до чемпіонату Європи, стабільний прибуток та комфортний відпочинок дарує вам АКБ «Імексбанк»«.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

Тему підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року не висвітлювали  регіональні друковані засоби масової інформації.

Радіо. Телебачення.

Тема Євро − 2012 не звучала у випусках новин місцевого радіо і телебачення.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Про звітно-виборчий конгрес ФФМО.

Головною спортивною подією регіональні газети назвали звітно-виборчий конгрес Федерації футболу Миколаївської області (ФФМО), який відбувся 14 лютого.

У матеріалах зазначено, що одноголосно головою ФФМО обрано члена виконкому Федерації футболу України Миколу Єропунова. Він був єдиний кандидат на цю посаду.

Щодо розвитку футболу у регіоні, то «Миколаївщина може сміливо занести собі в актив і сильний, напрочуд цікавий чемпіонат області. Так, минулого сезону за медалі першості відчайдушно боролися аж до половини учасників турнірних перегонів, а деякі команди підібрали такі склади виконавців, яким могли б позаздрити багато колективів другої і навіть першої ліг професійного футболу» («Рідне Прибужжя», 17.02.09).

«Что касается организационных мер, то благодаря тесному сотрудничеству с исполнительными и представительными органами власти была разработана и в июне 2008 года принята Целевая комплексная программа развития футбола в Николаевской области на 2008-2012 годы» («Южная правда», 21.02.09).

На думку журналістів спортивного щотижневика «Николаевские новости» на звітно-виборній конференції ФФМО було мало критики, майже не говорили про недоліки у роботі Федерації футболу Миколаївської області.

«Николай Еропунов, отметивший достижения руководимой им организации, среди которых особое место заняло празднование 100-летия николаевского футбола. С Николаем Леонтьевичем во многом можно согласиться − успехи есть, но неужели недостатков в работе нет вообще?» («Николаевские новости», 17.02.09).

Великою мірою обласний футбол тримається на справжніх подвижниках та організаторах цього наймасовішого виду спорту − про наступний матеріал − «Главный выбор Треножкина».

Володимир Треножкін − керівник сільгосппідприємства «Лан» із села Щербані Вознесенського району. Гордість усього села й керівника господарства − прекрасний спорткомплекс, стадіон з доглянутим газоном і зручними трибунами.

«Это его детище, к которому он относится с такой же ответственностью, как и развитию производства. Кстати, Владимир Кириллович является членом исполкома Футбольной федерации Украины, много сделал для того чтобы футбольная команда села достойно защищала честь Щербаней. В минувшем году на первенстве области в своей подгруппе заняла второе место и выиграла престижный кубок − газеты областного совета «Рідне Прибужжя». («Южная правда», 17.02.09).

Про збори арбітрів

Читачі області дізналися, що миколаївці Сергій Возняк і Ігор Пономаренко, асистенти арбітра прем'єр-ліги, були учасниками тижневого учбово-тренувального збору арбітрів у Туреччині.

«В составе группы лучших украинских рефери из 32 человек они прошли теоретические и практические занятия, сдачу тестов. Возглавлял сборы глава комитета арбитров Украины Вадим Шевченко, свои знания и навыки действующим судьям передавали заслуженные ветераны Дердо, Ступар, Петров, Кобичек, Онуфер» («Николаевские новости», 17.02.09).

Зимовий чемпіонат Миколаївської області

Газети повідомляли про черговий тур і про те, що ніхто не скасовував положення про турнір, який порушили учасники цих змагань. Анульовано результат матчу минулого тура: «Іскра» − «Торпедо-93-2» − 5:1. «Іскрі» зараховане поразка, а торпедівцям − технічна перемога. Суть справи в тому, що за команду «Іскра» грав футболіст, який не мав права грати за команду.

У матчі з МГК (Вознесенськ) тренери команди «Телец-Вак» перевіряли у справі потенційних новобранців МФК «Миколаїв».

«Сейчас в коллективе из 26 исполнителей 16 являются иногородними. Все преисполнены желания зарекомендовать себя с наилучшей стороны. Но больше всех в этой встрече забил николаевец Денис Вакарь − на его счету хет-трик. Дважды отличился уже знакомый николаевским болельщикам Охрименко. Лишь при счете 0:6 команда МГК сумела забить гол престижа в интересном и содержательном матче» («Николаевские новости», 17.02.09).

Чемпіонат міста Миколаєва з фут − залу

Далеко пішли від переслідувачів троє лідерів чемпіонату − «Воронівка», «Марконі», «Білий камінь», але в групі найсильніших триває напружена боротьба за перше місце.

Про європейський футбол і гроші

На тижні, що оглядається, читачі краю прочитали також про те, що за підсумками дослідження компанії Deloitte мадрідський «Реал» визнаний найприбутковим клубом у світовому футболі.

«Примечательно, что «Манчестер Юнайтед» занял бы первое место, если бы фунт стерлингов не обесценился по отношению к евро. Если бы курс фунта остался на уровне июня 2007 года, то доходы МЮ составили бы 382 млн. евро» («Николаевские новости», 17.02.09).

У газетах повідомлялося, що збитки клубу «Челсі» склали 65,7 млн. фунтів ($95,6 млн.). Керівництво клубу розцінює це як продовження позитивної тенденції скорочення фінансових втрат. У попередні три роки збитки «Челсі» склали відповідно 74,8 млн., 80,2 млн. і 140 млн. фунтів.

А ось півзахисник «Мілана» Дженнаро Гаттузо посперечався з  партнерами по команді, що з'їсть равлика.

«Они выложили по пятьсот евро каждый, споря, что я не смогу съесть улитку, − сказал Гаттузо. − Около меня находились 24 одноклубника, которые участвовали в пари. Деньги были переданы нашим тренерам по физподготовке. И, в конце концов, я съел улитку и выжил! А что бы вы сделали, если бы вам предложили 25 тысяч евро»? («Николаевские новости», 17.02.09).

 

14.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012, а у програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» вийшла рубрика «Готуємось до Євро 2012».

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

З 14 лютого футболісти «Ворскли» розпочали останній третій збір в Туреччині. Полтавські футболісти протягом п’яти товариських матчів не забивали і нарешті прорвало. 16 лютого підопічні Миколи Павлова з рахунком 4:1 переграли узбецький «Насаф». 19 лютого полтавські футболісти провели відразу два товариські матчі і в обох перемогли. Нашим суперником був середняк елітного польського дивізіону «Ягеллонія» з Бялистоку, яку наші земляки переграли 1:0. Потім, не зважаючи на відсутність кількох провідних гравців Єсина, Деспотовскі та Красноперова, здолали чемпіона Латвії останніх трьох років команду «Вентспілс» з рахунком 3:0. Свій черговий спаринг «біло-зелені» зіграють 22 лютого. Суперник уточнюється.

Молодіжний склад «Ворскли» під керівництвом старшого тренера Сергія Свистуна свій останній тренувальний збір проводить в Алушті. Там в готелі «Кримські зорі» делегація пробуде до 24 лютого. В рамках зборів молодіжка бере участь в турнірі «Кримтеплиця − 2009». Це щорічні змагання, які проводяться першоліговим клубом «Кримтеплиця» із Сімферополя. На даний момент полтавці поступилися в обох проведених поєдинках.

Міні-поле

IV відкрита першість Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС).

Відбулися чвертьфінальні поєдинки у першості, в яких сенсаційних результатів не зафіксовано. Фаворити продовжили свій шлях до перемоги. Ось результати матчів: «Зефір-Пластиком» − ПЗМС − 6:4, «Дальні острови» − «Рубін» − 4:1, «Зеніт» − «Бізнес Гранд» − 4:1, ФК «Розсошенці» − «Імпульс» − 2:0.

XIX відкрита першість Полтави з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник».

У центральному матчі 6 туру «Жоржівка» з рахунком 5:2 перемогла ветеранів «Зоря Ворскла». «Ювента» розгромила «Автотранс» − 6:1. У турнірній таблиці відбулася зміна лідера, на перше місце, набравши 16 очок, вийшла «Жоржівка», на очко відстає «Зоря Ворскла», 12 пунктів у «Ювенти». Турнір у самому розпалі.

Полтавському футболу 100 років

Про заходи, присвячені відзначенню 100 річчя Полтавського футболу.

Якщо взяти за великим рахунком програма складається з трьох частин. В першу чергу це спортивні змагання: чемпіонат області, дитячий турнір в рамках V літніх спортивних ігор Полтавщини (березень-травень) та турнір серед команд чемпіонів міст та районів (серпень). По друге: урочисте нагородження 30-40 видатних футболістів Полтавщини. Хочуть це зробити перед початком одного з важливих матчів за участю «Ворскли» (в ідеалі єврокубкового). Голова ФФПО Анатолія Дяченко бачив, як це робиться у Києві, Миколаєві та Харкові, де відсвяткували подібні дати. Анатолій Михайлович зазначив, що звернеться за допомогою до ФФУ і Міністерства. І третя важлива річ − це книга сторінок на 500, яку заплановано видати у вересні. Для цього створена робоча група до числа якої увійшли як високопосадовці, так і колишні футболісти.

 

15.      Рівне

 

Євро 2012

Тема Євро 2012 за звітний період не торкнулася ні футбольного , ні господарського життя області. Дана тематика не висвітлювалася місцевими ЗМІ і не обговорювалася в кулуарах. Реклами Євро 2012 у місті Рівному не помічено.

Футбол

Правоохоронці «трусять» «Верес»

У Рівному продовжують обговорювати ситуацію, котра склалася в ФК «Верес». Після перевірки фінансово-економічної діяльності клубу Контрольно-ревізійним управлінням використання бюджетних коштів за розслідування взялися слідчі Служби безпеки. Власне, перевірка працівниками правоохоронного органу триває майже два місяці. Щоправда, офіційних заяв про результати проведеного слідства наразі не оприлюднювали. Лише з кулуарних розмов стало зрозуміло, що йдеться про нецільове використання бюджетних коштів. Водночас, ситуацію з діловодством керівництва клубу, голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук розцінює як буденна халатність. Адже не треба бути великим спеціалістом, аби зрозуміти, що виділених коштів у 600 тисяч гривень з обласного та міського бюджетів, абсолютно недостатньо для забезпечення функціонування футбольного клубу другої ліги. Безумовно, команда якимось чином зводила кінці з кінцями завдяки мізерним спонсорським допомога місцевих підприємців.

Втім, порушення є порушенням. Керівництво клубу всі отримані з бюджетів гроші списували на статтю «Харчування», тоді як кошти використовувалися й на придбання спортивного інвентарю, проїзд і добові на виїзні матчі. Однак керівництво клубу через свою халатність не зберегло всіх документів, які б підтвердили використання коштів. Наразі клуб провів незалежний аудит діяльності ФК «Верес», аби довести, що керівництво команди просто не привласнило державні кошти. Чим закінчиться слідство, поки що сказати складно.

Проблеми спливли на поверхню

Ситуація з перевіркою ФК «Верес» «Відкрила очі» на низку проблем, які нині існують в клубах другої ліги. Це стосується не тільки проблем фінансового забезпечення, а організаційних моментів. Скажімо, того ж статусу професіонала, котрим начебто володіє футболіст другої ліги. Насправді виходить, що гравці другої ліги виявляються звичайними бомжами. Аргумент? Приклад футболістів, яких «пішли» з ФК «Верес» після зміни керівництва клубу. Жоден з них, пішовши з команди, не отримав, як це мало б бути, на руки трудової книжки. Нічого страшного, коли мова йде про студента чи молодого футболіста, а як бути з ветеранами, котрі відіграли за команду по кілька років? Виходить, що професійний футболіст, за плечима якого десяти а той більший стаж, усі роки, що виступав за клуб, був безробітним. А в наслідку − ні нажитих статків через мізерні виплати неофіційної зарплати, ні відрахувань до пенсії у нього немає. При цьому, таке явище спостерігається не тільки рівненській команді майстрів.

Або ж візьмемо ще одну проблему на прикладі того ж ФК «Верес». Під час тренувального матчу захисник команди Андрій Жук отримав перелом ноги. Тепер залишився не тільки без лікувальних, а й без допомоги на лікування. З огляду на таку ситуацію голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук пропонує затвердити у регламенті змагань першої і другої обласних ліг обов’язкове медичне страхування. Щоправда, президенти клубів противляться такому рішенню, оскілки на їх плечі збільшується фінансове навантаження приблизно на 2 тисячі гривень. Не виключено, що керівництво федерації разом з президентами клубів знайдуть компромісний варіант. В усякому разі, виношується ідея − щоб кожен футболіст самостійно оформив медичну страховку, котра коштуватиме для нього 80 гривень. До речі, обов’язкове медичне страхування пропонується запровадити й для футболістів дитячо-юнацьких команд. Щоправда, страховий внесок для неповнолітніх гравців обійдеться в 20 гривень. Втім, всі ці пропозиції перебувають на стадії обговорення.

Поліщук — таки голова!

На минулому тижні єдиним інформаційним приводом для висвітлення футбольної тематики в місцевих засобах масової інформації стала звітно-виборча конференція обласної федерації футболу. Отож, рівненські видання подали матеріали на зразок:

Гарний подарунок у переддень 60-ліття зробила Володимиру Поліщуку звітно-виборна конференція РОФФ. Делегати районних федерацій та клубів обрали його на новий термін керманичем обласного футболу. 80 делегатів проголосували «за», двоє утримались і лише один проголосував «проти». Цікаво, що у федерації так і не змогли назвати імена усіх трьох опозиціонерів. Точно відомо, що утримався голова Рівненської районної федерації Ярослав Коломис. Хто ще проголосував не «за», ні керівники федерації, ні люди, які вели підрахунки, не помітили.

Зазначимо, що кандидатів на посаду голови обласної федерації було троє. Крім Володимира Поліщука, також голова Костопільської райдержадміністрації Михайло Кривко та керівник комітету арбітрів Валерій Криницький, втім, обидва конкуренти в останній момент свої кандидатури зняли. Володимир Поліщук очолюватиме федерацію протягом наступних чотирьох років, до цього він вже десять років головував у рівненському футболі.

 

16.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Заходів на тему Євро-2012 за звітний період в регіоні не проводилося.

ЗМІ

Матеріалів на тему Євро-2012 за звітний період в місцевих ЗМІ не виявлено.

Реклама

Зовнішньої реклами Євро-2012 за звітний період не додалося.

Місцевий футбол

Заходи

17 лютого у Сумах розпочався ІХ чемпіонат України з фут-залу серед вищих навчальних закладів. Участь у ньому беруть 6 студентських команд, як представляють Сумський держуніверситет, Сумський державний педагогічний університет, Черкаську академію пожежної безпеки, Макіївський економічно-гірничий інститут, Київський національний університет харчових технологій та Луганський національний університет.

У відкритті змагань взяв участь голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний.

Переможець першості, матчі якої проходять на спортивних об’ктах СумДУ та СДПУ, визначиться 21 лютого.

Інфраструктура

ВАТ «Сумське НВО імені Фрунзе» звернулося до Сумської міськради з проханням включити до об’єктів комунальної власності міста належний йому стадіон «Авангард», який, за словами керівництва підприємства, воно не вважає за доцільне утримувати в нинішніх умовах.

На думку голови ФФС Миколи Желєзного, в разі, якщо така передача відбудеться, обласний центр залишиться без одного зі своїх головних стадіонів, на якому проводять свої матчі в першості України ФК «Суми» та команди, котрі виступають в чемпіонаті області. На переконання Миколи Желєзного, у бюджеті міста не вистачить грошей для утримання стадіону, і він буде приречений на руйнування. В якості одного з аргументів на користь цієї версії він наводить ситуацію з ФК «Суми», який, ставши муніципальним клубом, фінансової допомоги від міста фактично так і не отримав, в результаті чого зараз є одним з аутсайдерів у чемпіонаті України серед команд другої ліги і має примарні шанси на збереження в ній.

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» за 18 лютого опублікувала матеріал «Футзал в Сумах є і буде», у якому вміщується коментар почесного президента команди «СумДУ», ректора університету Анатолія Васильєва стосовно нинішньої ситуації з футзальним клубом. Він заявив наступне: «Команда утримується в умовах кризи, який охопив весь спорт. Вищий ешелон залишають команди і в інших видах спорту, причому ті, які опираються на потужні компанії. Коли ми втратили спонсорів, утримання команди лягло тільки на СумДУ. Це певний нонсенс для бюджетної структури. Али ми вишукуємо ресурси, є бажання, і до кінця сезону ми будемо грати. В той же час, якщо до кінця сезону фінансовий стан не зміниться, не з’явиться потужний спонсор, в подальшому утримувати команду нереально. Університет культивує 27 видів спорту. Тисячі студентів, сотні школярів займаються в наших секціях. І фут-зал отримав широку популярність. Тому ми із фут-залу не підемо. Як запасний варіант розглядаємо можливість переходу на сезон до першої ліги, якщо не буде інших варіантів».

Газета «Панорама» за 18 лютого розповіла про хід підготовки до другого кола першості України серед команд першої ліги охтирського «Нафтовика-Укрнафти».

 

17.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходів по темі Євро, які б набули широкого розголосу серед громадськості і в ЗМІ, протягом звітного періоду не проводилось.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Євро-2012: гроші закінчилися” − у Дніпропетровську немає коштів до підготовку до Євро-2012 у зв’язку з деструктивною політикою Міністерства фінансів України у регіоні. Про це заявив голова Дніпропетровської ОДА Віктор Бондар.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Міні-футбол

У спортивних залах Тернопільської ЗОШ №26 та фізкультурно-оздоровчому комплексі Тернопільської ДЮСШ №3 визначилися лауреати першості області з фут-залу серед юнаків 1992 року народження. Турнір шістьох колективів, які змагалися з урахуванням набраних на зональному етапі “золотих” очок, завершився перемогою вихованців Романа Курдупеля і Володимира Джуглея зі спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву. “Срібло” виборола команда Кременецької ДЮСШ (тренер Михайло Скиба), “бронзу” − Підволочиської ДЮСШ (Валерій Колотій), яка випередила ровесників з педагогічного ліцею лише за додатковими показниками.

Футбольний турнір серед жіночих команд з міні-футболу відбудеться 21 лютого у Тернополі у спортзалі ЗОШ №3. Цей міський турнір проводитимуть уже вдруге поспіль. Команди-учасниці представлять свої вузи. За інформацією Тернопільського міського управління сім’ї молоді та спорту, участь у турнірі візьмуть 6-8 команд.

Начальник згаданого управління Юрій Юрик сказав, що влада Тернополя має намір популяризувати жіночий міні-футбол. Тому, з часом, планують створити при школах спортивні гуртки з міні-футболу для дівчат. 

У містах Теребовлі, Підволочиську, Ланівцях і Козовій відбулися зональні турніри першості Тернопільської області з фут-залу серед вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл 1993-94 років народження.

За підсумками з трьома “золотими” очками до фіналу потрапили команди СДЮШОР-1, Підволочиської, Лановецької і Козівської шкіл.

Боротьбу за нагороди продовжать також два інші колективи школи олімпійського резерву − футбольного клубу “Соколята” і Теребовлянської ДЮСШ.

Вирішальні старти відбудуться 20-21 лютого.

Вихованці заслуженого тренера України Ярослава Бойка повернулися з Ужгорода, де брали участь у товариському турнірі з міні-футболу.

Молодші − 1994 року народження − стали переможцями змагань, перемігши господарів (2:0) і ровесників зі Львова (6:0).

А старші фінішували другими, поступившись команді з Ужгорода лише у міні-футбольній лотереї − 4:4 в основний час і 0:1 у серії пенальті.

ФК «Нива». 

Тернопільська “Нива” продовжує підготовку до майбутніх випробувань. 18 лютого тернополяни провели контрольні поєдинки з бурштинським “Енергетиком” (Івано-Франківщина). Умовно перший склад розійшовся із суперником миром − 1:1. Гол забив Олександр Розман.

Дублери “Ниви” виграли − 1:0. У поєдинку відзначився Михайло Іванець.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Вільне життя”: “Підготовка триває…” − про контрольні поєдинки “Ниви” з “Енергетиком” (Бурштин, Івано-Франківська область). Тернополяни продемонстрували гарну гру. А ось гол “нивівцям” забив Юрій Беркита, котрий тепер захищає кольори Івано-Франківщини, а в минулому грав за Тернопільщину.

Збірна України 

“Свобода”: “Можемо перемагати і взимку” − здобувши дві поспіль перемоги над словаками − 3:2 та 1:0, національна збірна України стала переможцем ХІІ міжнародного турніру на призи Кіпрської футбольної асоціації. Тренер збірної Олексій Михайличенко зазначив, що цей турнір дав змогу побачити, хто з українських гравців на що здатен. 

Український футбол

“20 хвилин”: “Галатасарай” має згоду Мірчі Луческу” наставник “Шахтаря” Мірча Луческу дав свою принципову згоду на те, щоб очолити турецький “Галатасарай” із наступного сезону, повідомили ряд видань.

“Шахтар” і “Динамо” підрахували збитки − збитки донецького “Шахтаря” за минулий рік сягнули рекордні 220 мільйонів гривень. А київське “Динамо” має 18 мільйонів збитків. Гірники змушені відкласти до кращих часів деякі маркетингові проекти. Натомість Ігор Суркіс не збирається врізати бюджет своєї команди навіть у період кризи. Щоправда, клуб змушений розглядати варіанти скорочення персоналу. 

“Рука рефері у матчі “Динамо” − “Валенсія” − у матчі 1/16 Кубка УЄФА проти іспанської “Валенсії” київському “Динамо” необхідно було зіграти у футбол того рівня, який команда Сьоміна демонструвала в осінніх матчах Ліги чемпіонів. Але на гру киян вплинула дискваліфікація плеймейкера Алієва, травми Нінковіча, Бангура і Діакате. Місцями гра “динамівців” у нападі була незграбною. “Валенсія” виглядала значно вище за класом.  

“Свобода”: “А судді хто?” − названо бригади арбітрів, які будуть обслуговувати матчі за участю українських клубів в 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Видання подає імена суддів та назви команд, які вони обслуговуватимуть.

“Кубок УЄФА: Напередодні нового євросезону” − видання пропонує коментарі головних тренерів провідних українських клубів напередодні 1/16 Кубка УЄФА. Зокрема, подано коментарі головного тренера харківського “Металіста” Мирона Маркевича, головного тренера київського “Динамо” юрія Сьоміна та головного тренера донецького “Шахтаря” Мірчі Луческу. Усі вони відзначають готовність команд до поєдинків та позитивно оцінюють свої шанси.   

“Кубок УЄФА: “Динамо” − задовільно, “Металіст” − відмінно” − про перші матчі українських команд 1/16 Кубка УЄФА. Харківські футболісти діяли на полі упевнено, тому здобули перемогу над італійською “Сампдорією”. Нічия ж київським “динамівцям” над іспанською “Валенсією” видалася важкою. 

“Нова ера”: “Шахтар” і “Динамо” у збитках” − гранди українського футболу − “Шахтар” і “Динамо” підрахували свої збитки. Клуб Рината Ахметова має 220 мільйонів гривень збитків, а клуб Ігоря Суркіса − лише 18 мільйонів. “Гірникам” доведеться урізати бюджет, а кияни думають про скорочення персоналу. 

“Вільне життя”: “Аби єврокубкова весна взимку не завершилася” − не всім провідним українським клубам, які пробилися до 1/16 Кубка УЄФА виявилося легко. Гра “Динамо” з “Валенсією” проходила складно − оборона киян погано витримувала натиск іспанців. Натомість чудово себе зарекомендував “Металіст”. Самозаспокоюватися українським командам не варто: щоб євро кубкова весна не завершилася взимку, потрібно добряче попрацювати.     

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “Фут-зал: Лауреати визначені” − про змагання на першість області з фут-залу серед юнаків 1992 року народження, яке відбулося у спортзалах Тернопільської ЗОШ №26 та фізкультурно-оздоровчому комплексі Тернопільської ДЮСШ №3.  

“Попереду − фінал” − про зональні турніри першості області з фут-залу серед вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл 1993-94 років народження, які відбулися у райцентрах Теребовлі, Підволочиську, Ланівцях і Козовій.  

“Не осоромилися” − про участь у товариському турнірі з міні-футболу юних тернополян − вихованців заслуженого тренера України Ярослава Бойка, який відбувся в Ужгороді. Тернопільські спорстмени посіли перше і друге місця.       

“20 хвилин”: “Жінки ганятимуть м’яча” анонс про турнір з міні-футболу, який відбудеться уже вдруге у Тернополі.   

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ акцентували особливу увагу на перших матчах українських команд 1/16 Кубка УЄФА. Відзначили гру харківського “Металіста”. Натомість певне розчарування принесло уболівальникам київське “Динамо”. Хоча, коли суддя вилучив з поля Мілевського, граючи у меншості, кияни зуміли зберегти нічийний результат.

Позитивні відгуки дісталися донецькому “Шахтарю”, який обіграв на своєму полі лондонський “Тоттенхем” з рахунком 2:0. “Шахтар” домінував протягом матчу і здобув упевнену перемогу.

ЗМІ подали інформацію про тренування тернопільської “Ниви” та контрольні поєдинки з бурштинським “Енергетиком”, зазначивши, що “нивівці” продемонстрували хорошу гру. Щоправда, це − умовний склад команди. Отже, робити попередні висновки щодо майбутніх перспектив наразі ще рано.

Спортивні оглядачі поінформували про зональні турніри першості області з фут-залу серед вихованців ДЮСШ 1993-94 років народження, які відбулися у чотирьох містах регіону − Теребовлі, Підволочиську, Ланівцях і Козовій; про хороші результати юних тернополян − вихованців заслуженого тренера України Ярослава Бойка, які здобули в Ужгороді перше і друге місця у товариському турнірі з міні-футболу.

ЗМІ анонсували футбольний турнір серед жіночих команд з міні-футболу(Тернопіль).  

 

18.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе Арсен Аваков заявил, что в облгосадминистрации не теряют надежд на участие государства в реконструкции «Металлиста» (около 150 млн.) и  достройке харьковского метро (около 160 млн.): «Но боюсь, что наши надежды так и останутся надеждами», − отметил губернатор.

В зону повышенного внимания городских властей на прошедшей неделе попала территория, расположенная в непосредственной близости к стадиону «Металлист» − «Конный рынок». Рынок в перспективе подготовки к ЧЕ должен быть реконструирован, и, хотя, согласие с хозяевами (концерн «АВЭК», нардеп Александр Фельдман) по всем заявлениям достигнуто, этот процесс все равно вряд ли пройдет гладко. Городская власть приняла решение проинспектировать ситуацию с пожарной безопасностью, в чем принял непосредственное участие мэр Михаил Добкин. Были проведены  учения по ликвидации «условного пожара», выявившие такое количество нарушений, что рынок впору закрывать сегодня же. «По полученным результатам мы обязательно проведем совещание с участием руководства рынка, − прокомментировал результаты учений  Михаил Добкин. − Обязательно будет проведен комплекс мероприятий по ликвидации всех выявленных нарушений. При этом ни один торгующий не пострадает − всем им будет предоставлена возможность заниматься своей деятельностью в других местах. Но оставлять эту территорию в таком виде, как сейчас, просто невозможно».

Возле стадиона «Металлист» холдингом DCH Александра Ярославского начато строительство многоуровневого паркинга стоимостью 25 млн. долл. Объект будет построен в рамках подготовки  к матчам ЕВРО-2012. Площадь паркинга, рассчитанного на 2100 машин, составит 50 тыс. кв. м, стоимость строительства − 500 долл./кв. м. Как сообщили в пресс-службе холдинга, DCH также планирует начать строительство паркинга, который будет расположен в 50 м от центральной трибуны «Металлиста». Этот паркинг займет более 6 тыс. кв. м, на которых во время матчей разместятся передвижные телевизионные станции и автомобили VIP-гостей. Завершить строительство указанных объектов DCH намерен в апреле этого года.

Многие региональные Интернет-издания, ссылаясь на польские издания, распространили  на прошедшей неделе информацию о том, что ЕВРО-2012 пройдет в Украине только в Киеве и Донецке, а Харьков отнесен к «бедным» городам, неспособным без государственной помощи подготовиться к ЧЕ.

В то же время областные власти обнародовали письмо Григория Суркиса, адресованное губернатору Арсену Авакову, в котором президент ФФУ не только выражает глубокую признательность за организацию официального визита делегации УЕФА, но и дает определенную надежду Харькову на проведение Евро-2012:»Цей візит дав змогу УЄФА ще раз переконатися у бажанні та готовності Харківського регіону прийняти у себе фінальну частину ЄВРО-2012».

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

17.02.09 региональное Интернет-издание «Главное» опубликовало материал: «За Евро-2012 Польша заплатит в 2 раза больше, чем Украина». Общая стоимость проектов, связанных с подготовкой Польши к проведению Евро-2012, составляет почти 30 млрд. долларов, что практически вдвое больше, чем в Украине, о чем свидетельствуют данные консалтинговой компании PMR. Эксперты компании замечают, что Украина опережает Польшу в строительстве стадионов, но может иметь проблемы со своевременной модернизацией аэропортов, дорог и строительством гостиниц из-за неопределенности источников финансирования в условиях кризиса.

18.02.09 региональное Интернет-издание «Главное» (со ссылкой на «Gazeta Wyborcza») опубликовало материал: «ЕВРО-2012 пройдет в Украине только в Киеве и Донецке». Футбольный чемпионат Европы может быть проведен в шести польских городах и только двух украинских, пишет польская газета. «За Польшу УЕФА спокойна − заверяет министр спорта Мирослав Джевецки. − Хуже с Украиной. Богатые Киев и Донецк смогут самостоятельно подготовится к чемпионату, а Днепропетровск, Харьков, Одесса и Львов − нет ...В Днепропетровске к чемпионату должно быть 1865 мест в 4− и 5-звездных отелях, а есть... 96! В Харькове в такие супер-гостиницы хотят переделать студенческие общежития».

Футбольные события

Продолжается зимнее первенство по Харьковской области по футболу 2008 года.

Болельщики с ограниченными физическими возможностями смогут посетить матч «Металлист-Сампдория». Несмотря на то, что на данный момент служба «Инватакси» фактически не работает, для болельщиков с ограниченными физическими возможностями 26 февраля будет организована специальная поездка на матч «Металлист-Сампдория» − матч смогут посетить 30 человек, передвигающихся в инвалидных колясках.

 

19.      Херсон

 

Євро 2012

Електронні ЗМІ

Новини в рамках рубрик «Информационный компас» , «Овертайм» на Авторадіо:

− Загальна вартість проектів, пов’язаних з підготовкою Польщі до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, становить майже 30 млрд. доларів, що практично удвічі більше, ніж в Україні. Про це свідчать дані консалтингової компанії PMR, повідомляє РАР.

За даними останнього звіту компанії, яка спеціалізується на східноєвропейських ринках, близько 15 млрд. доларів у Польщі буде витрачено на будівництво доріг. Компанія відзначає, що цього року у Польщі стануть відомими переможці більшості тендерів по Євро-2012, а з 2010 року в країні можна очікувати пришвидшення економічного зростання за рахунок реалізації будівельних проектів до чемпіонату. За даними PMR, 71% з 250 найбільших польських будівельних фірм розраховує виконувати роботи по контрактах з Євро-2012. Експерти компанії зауважують, що Україна випереджає Польщу у будівництві стадіонів, але може мати проблеми із вчасною модернізацією аеропортів, доріг та будівництвом готелів через невизначенність джерел фінансування в умовах кризи.

− У Донецьку до Євро-2012 розпочато будівництво двох готелів категорії «еліт» − «Пушкінська» і «Гранд». Про це повідомив сьогодні журналістам мер міста Олександр Лукьянченко, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, готелі будуються в центрі міста і покликані скоротити дефіцит п'ятизіркових готелів до чемпіонату Європи по футболу.

За інформацією мера, до 2012 р. в Донецьку буде побудовано ще 7 готелів 4-5-зіркової категорії. О.Лукьянченко відзначив, що на сьогодні загальний фонд готельних місць в Донецьку складає 2200 місць, чого недостатньо.

− голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Віктор БОНДАР та голова обласної ради Юрій ВІЛКУЛ відкрили після реконструкції Дніпропетровську районну лікарню, обладнану майданчиком для вертольоту. Про це УНІАН повідомили у прес-службі ОДА.

Це перша районна лікарня області, де щодня чергуватиме вертолітний екіпаж, який за лічені хвилини може доставити хворого вертольотом до спеціалізованого обласного лікувального закладу. Водночас у районній лікарні можна отримати весь спектр якісної лікувальної допомоги, зокрема екстреної. Реконструкція лікарні тривала 6 місяців за рахунок 10 млн. грн. з обласного бюджету та 1,7 млн. грн. − з бюджету Дніпропетровського району. На замовлення Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації за кошти державного бюджету придбано обладнання на суму 835 тис. грн. Реконструкцію Дніпропетровської районної лікарні здійснено в межах програми підготовки регіону до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

Друковані ЗМІ

У місцевій пресі інформація по темі Євро 2012 відсутня.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

Місцевий футбол

Херсонська «Cигма», скориставшись паузою в зимовій першості з футболу, зіграла товариський матч з володарем Кубка і Суперкубка України 2008 року серед ветеранів − миколаївським «Бастіоном». Миколаївська команда тісно пов'язана з херсонським футболом, оскільки основа «Бастіону» − це херсонські футболісти. Тому можна сказати, що під різними прапорами грали команди земляків. Перший тайм закінчився нульовою нічиєю, а в середині другого − гравець «Сигми» Василь Камінський влучним ударом зі штрафного відправив м'яч у ворота суперників. За декілька хвилин до фінального свистка Павло Штихар зумів зрівняти рахунок − 1:1. У складі «Бастіону» грали такі херсонські футболісти як Олександр Петров, Володимир Лебідь, Ігор Ніченко, В’ячеслав Запорожченко, Павло Штихар, Ігор Нойок, В’ячеслав Гора, Ігор Шеліст, Олександр Чорнявський, начальник команди Віктор Нойок.

Дивлячись на успіхи миколаївської команди ветеранів, образливо, що у нас ніхто не може зробити те ж саме. Тим паче, що вже є готова команда. Тільки у Миколаєві вона потрібна, а у нас, на жаль, ні.

Дитячий футбол. Підсумки року

Херсонська обласна дитячо-юнацька футбольна ліга підвела підсумки минулого сезону. «У 2008 році проведено 12 турнірів, − говорив виконавчий директор ХОДЮФЛ В’ячеслав Роль. − Ми залучили до футболу понад 4 тисячі дітей. Активними учасниками були Цюрупинський, Чаплинський, Генічеський райони, а також Новокаховська ДЮСШ відділу освіти міської ради, Каховська районна ДЮСШ «Колос». Найвагоміші здобутки у минулому сезоні у Херсонської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Кристал» − 5 перших місць». Основні проблеми з якими стикалася ХОДЮФЛ при проведенні змагань − неналежна кваліфікація суддів, низька якість футбольних полів, використання так званих «підставних футболістів». Все ж президент Херсонської обласної дитячо-юнацької футбольної ліги Сергій Шкарупа  вважає, що у минулому сезоні було значно більше приємних подій: «Серед позитивних моментів варто відзначити збільшення кількості секцій дівочого футболу. Якщо раніше ми знали 3-4 райони: Цюрупинськ, Каховку, Н. Каховку, Херсон, то зараз продуктивна робота ведеться у Скадовську, Нововорнцовці, Горностаївці.  Взагалі, на підведенні підсумків ХОДЮФЛ серед номінантів на нагороди − представники з 13 районів області. Це не може не радувати». На підведенні підсумків нагороджено кращих дитячо-юнацьких футбольних тренерів, позашкільні навчальні заклади з розвитку футболу, дитячо-юнацькі футбольні меценати, журналісти, тощо…

 

20.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012» за звітний період не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

В області побільшало ще на одну районну федерацію футболу. Шістнадцятою такою громадською організацією стала Летичівська. Її головою обрано посадовця з органів місцевого самоврядування − голову районної ради. Проте у районному бюджеті на 2009 рік на спортивно-масову роботу по всіх видах спорту закладено всього 29 тисяч гривень.

Наразі у районі проведено чемпіонат з фут-залу за участю 12 команд, є напрацювання щодо участі команди від Летичівського району в чемпіонаті області серед аматорських колективів. Проте ще вивчається питання стосовно першої чи вищої групи, бо це залежить від спроможності команди зробити вступний внесок. Адже виконкомом обласної федерації на цьогорічний чемпіонат встановлені розміри внесків у чотири тисячі гривень (для вищої групи) та тисячу гривень (для першої).

За інформацією з Полонської районної федерації футболу, до них звернулися шепетівські колеги, котрі не брали участі в минулорічному чемпіонаті області, з проханням «позичити» футболістів для участі у чемпіонаті України серед аматорських команд. Але область у цій першості готова представляти волочиська команда «Збруч-Астарта» − торішній чемпіон області.

Це підтвердив президент футбольного клубу «Збруч» Євген Сіньков, хоча помітної ігрової активності на зборах, участі у спарингах ця команда не демонструє. Власне, до досягнень клубу самі волочиські болільники, любителі футболу, висловлюють іронію. «Наших хлопців тренери випускали на поле на кілька хвилин, − кажуть вони. − Грають же візитери: 80 відсотків складу одного дня виступають у чемпіонаті Хмельницької області, через день − у чемпіонаті Житомирської області, ще через день − на Тернопільщині. У нас вони стали чемпіонами, в іншій області посіли третє місце... Тому й на матчі команди у Волочиську приходять зовсім мало місцевих уболівальників.»

До речі, у першому колі минулорічного чемпіонату на гру зі «Збручем-Астартою» відмовилися вийти футболісти команди «ІНАПіК» (Дунаївці). Самі футболісти та керівництво дунаєвецького клубу мотивувало свою позицію тим, що в команді з Волочиська багато футболістів-легіонерів.

Аби запобігти таким проявам надалі, управління у справах сім’ї, молоді та спорту Хмельницької обласної держадміністрації знову рекомендує обласній федерації футболу підкреслити у положенні про чемпіонат області з футболу, що «грають тільки місцеві футболісти» − спортсмени, які живуть або працюють на Хмельниччині. Втім, це вважається втручанням у фінансово-господарську діяльність клубів.

Команда майстрів.

За тиждень до кінця заявного терміну футболістів для їх участі в матчах національної першості не все зрозуміло в команді «Динамо-Хмельницький», яка створена на базі команди «Поділля-Хмельницький», котре виступало у другій лізі. Поки під керівництвом головного тренера Ярослава Бобиляка тренуються місцеві футболісти, а для приїжджих поки й місця для проживання немає − гуртожиток передао на баланс спортивної школи.

Хоч при перетворення комунального футбольного клубу «Поділля» на ФК ФСТ «Динамо-Хмельницький» відбувається у форматі правонаступництва, очевидно, що до його завершення так і залишатиметься загадками питання про головного тренера, про керівника клубу і навіть про склад команди. Коли ж буде поставлено крапку в реформування клубу − не кажуть ні у спортивному комітеті міськвиконкому, ні у самому фізкультурно-спортивному товаристві «Динамо».

І хоча за таких умов команду легше готувати на зборах поза містом Хмельницьким, до завершення паперової веремії зі створенням нового футбольного клубу, відрядити команду майстрів на збори неможливо. Нікому профінансувати − передбачені на те обласною радою кошти із бюджету нема куди перерахувати. Кошти на це є тільки у міського бюджету, але ФСТ «Динамо» не готове їх прийняти, а благодійний фонд, який мав би брати участь у фінансуванні футбольного клубу, поки що теж перебуває у стадії створення та накопичення коштів.

Невизначеність у клубі і пов’язана з нею неможливість розпочати збори загрожує відтоком кращих футболістів із команди. Так на оглядинах у вінницькій «Ниві» перебуває нападник із хмельницької команди Ігор Козелко. 24-річний форвард у «Поділлі» провів рік (28 ігор, 1517 хвилин на полі, 11 голів, 4 гольові передачі).

Між уболівальниками ширяться розмови, що друге коло чемпіонату хмельницька команда дограватиме лише своїми вихованцями. У керівництва міста − лише обіцянки: «Вирішуємо, все буде.» але невизначеність не зникає.

Турніри.

Закінчився чемпіонат обласного центру з фут-залу. Команда «Університет-1-ХНУ» чемпіоном стала достроково, вигравши передостанній матч із рахунком 3:0 і набравши 30 очок. Найближчий переслідувач − команда «Самара» − відстала на сім очок, а «Динамо», на прикладі якої говорять про здатність ФСТ «Динамо» серйозно готувати футболістів, має аж на десять очок менше, ніж чемпіон.

У відкритій першості Дунаєвець із фут-залу взяло участь 8 команд − шість райцентрівських та дві сільські. Саме одна із сільських команд, із Балинського вищого професійного училища-агрофірми, вийшла у фінал, де поступилася міській команді «Верест».

Переможець виступив у зональному відборі до чемпіонату області, де посіла друге місце. На чемпіонат 27 − 28 лютого у Славуту із цієї зони їде команда з Кам’янець-Подільського національного університету. У ці ж дні в Ізяславі відбудеться фінал обласного чемпіонату з фут-залу серед юнаків.

 

21.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Було оглянуто об’єкти зовнішньої реклами в різних частинах міста − по вул. Благовісній, Ільїна, Котовського, проспекту Хіміків. Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного офіційного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Інформація в контексті Євро-2012.

Черкащину відвідав віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник. У ході робочої поїздки він ознайомився зі станом виконання ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах Шевченківського національного заповідника в м. Каневі. Починаючи із 2003 року, музей був закритий на реконструкцію, що призвело до різкого зниження кількості відвідувачів. Нині вже виконані основні роботи інженерного характеру з реконструкції музею та Успенського собору. Залишилося виконати оздоблювальні роботи. У Канівському заповіднику працюють найкращі реставратори з усієї України.
Для завершення реконструкції необхідно не менше 34 мільйонів гривень. Для додаткового збору коштів віце-прем’єр-міністр пропонує залучити до цієї справи всі регіони України. За умови фінансування роботи будуть завершені упродовж 6-7 місяців. Канівський заповідник входить до числа історичних пам’яток нашої держави, які активно відвідуватимуться туристами під час проведення Євро-2012.

Місцевий футбол.

З 12 по 15 лютого в Черкасах проходила першість України з міні-футболу серед юнаків 1996 р.н. У змаганнях взяли участь 7 команд. Доля чемпіонських нагород вирішувалася в останній ігровий день. В поєдинку зійшлися два претенденти на чемпіонський титул − «Стирол» (Горлівка) та «Явір-Діпро» (Черкаси). Минулоріч перемогу в чемпіонаті України отримали горлівські спортсмени, нинішнього ж року удача посміхнулась черкащанам. Вони здобули перемогу з розгромним рахунком − 9:1.

Інфраструктура

У 2008 році Центральному стадіону м. Черкаси виповнилося 100 років. Помпезних урочистостей з цього приводу не було. Неформально вирішили кошти на святкування долучити до кошторису реконструкції головної спортивної споруди міста. У підсумку реконструкція так і залишилась на папері, а 900 тисяч гривень, які були на неї заплановані, обіцяли виділити цього року. Сьогодні стадіон не може приймати легкоатлетичні змагання, а акредитацію на матчі другої футбольної ліги, де виступає черкаське «Дніпро», проходить умовно. Востаннє реконструкція проводилась у 2005 році. Тоді споруда обзавелась пластиковими сидіннями на 10 тисяч осіб загальною вартістю 400 тисяч гривень. Стадіон нині перебуває у власності міста.

Преса.

«Черкащани − чемпіони України з фут-залу», − про це написали «Прес-центр», «Антенна», «Вечірні Черкаси». Наголошується, що результат матчів турніру України з фут-залу серед юнаків 1996 р. н. виявився цілком передбачуваним. Переможцем стала команда ДЮФШМ «Явір»-СДЮСШ «Дніпро-80». Після першого кола турніру черкащани посідали першу сходинку турнірної таблиці. Наші футболісти виявилися найсильнішими і в другому колі, випередивши «ЛТК» Луганськ (ІІ місце змагань) і команду з Горлівки ДЮСШ №2/ ОШ №47-»Стирол» (ІІІ місце).

 

22.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Науковці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича до Євро-2012 прагнуть підняти  туристичну привабливість прикордонного міста на рівень туристичної спадщини ЮНЕСКО…

Як повідомляє інформаційна служба навчального закладу, згідно з листом директора Центру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Ф.Бандаріна архітектурний комплекс Резиденції митрополитів Буковини та Далмації (де розташовані корпуси університету) включений до попереднього списку об’єктів (так званий Tentative List).

Відповідно до Настанов, що регулюють виконання Конвенції про охоронну всесвітньої природної і культурної спадщини (1972р.) здійснено підготовку досьє Резиденції митрополитів Буковини та Далмації для подання на включення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Створена в ЧНУ робоча група (голова − ректор С.В. Мельничук) впродовж 2008 року підготувала номінаційне досьє, яке складається з 10 книг, менеджмент-плану, додатків. Під час роботи було опраццьовано низку документів Державного архіву Чернівецької області, копії креслень, переданих до університету Фундацією Йозефа, Марії та Зденки Главкових (Прага, Чехія), опублікованих джерел із залученням фахівців Департаменту містобудування та архітектури Чернівецької міської ради, за підтримки секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО 19 січня документи дипломатичною поштою відправлені до Центру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Париж, Франція).

Зазначимо, що у попередньому списку перебуває 12 об’єктів-номінантів культурної спадщини, серед яких Резиденції митрополитів Буковини та Далмації. Впродовж І півріччя 2009 року питання буде розглянуте в Центрі Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Париж, Франція). В разі позитивного рішення ЦВС в Чернівці прибуде експерт ЮНЕСКО, який дасть остаточну відповідь щодо включення до Резиденції Буковини та Далмації митрополитів

Футбол

Місцева преса інформує про  фінальну частину чемпіонату області з міні-футболу. У ньому беруть участь 20 команд, розбиті на 4 групи. Після чвертьфінальних матчів боротьбу продовжать  МК «Майя», «Буковина-81», «Форвард», «БДМУ».

Газета «Свобода слова» в статті «Тренери і вчителі отримати атестацію» розповідає про Всеукраїнський методико-атестаційний семінар з підвищення кваліфікації тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та вчителів фізичного виховання області.

ЗМІ інформують також про поразку чернівецького «Меркурія» в чемпіонаті України з фут-залу від київської команди «Планета-Міст-2» «за повної переваги над суперником».

Преса звертає увагу на трансфери з участю вихованців буковинського футболу. Зокрема, йдеться про  голкіпера Андрія Мельничука, якого  виставив на трансфер клуб «Нафтовик − Укрнафта» (Охтирка). Зазначається, що у цьому сезоні Андрій зіграв у охтирській команді лише один поєдинок. 30 − річний голкіпер встиг пограти у багатьох клубах — «Буковина» (Чернівці), «Сокіл» (Золочів), «Прикарпаття» (Івано − Франківськ), «Спартак − Горобина» (Суми), «Сталь» (Дніпродзержинськ), «Комунальник» (Луганськ). Мельничук також перебував га оглядинах у луцькій «Волині» та румунському клубі «Буковина» (Сучава).

 

23.      Чернігів

 

Євро 2012

На цьому тижні у ЗМІ Чернігівщини тема підготовки до ЄВРО-2012 не висвітлювалася. Також відсутня і наочність до цієї континентальної події.

Футбол

Міні-футбол

Головною подією футбольного життя Чернігівщини стали півфінальні турніри першості області з міні-футболу «Граймо за Україну разом».

16 команд виборювали путівки до фіналу в турнірах, які проходили в Чернігові, Ніжині, Коропі. В результаті дводенних змагань у вирішальному етапі чемпіонату 6 команд − «ЮСБ» ТА «ШИНА» Чернігів, «ЮНІСТЬ» Борзна, «НАДІЯ» Припутні, «РЕВНА» Семенівка, «АВАНГАРД» Корюківка, 7 березня у Чернігові розіграють місця на п’єдесталі пошани.

ФК «Десна»

У Чернігові серед вболівальників жваво обговорюється подальша доля чернігівської «Десни»  з новим власником − Валерієм Коротковим. Виконавчий директор ФК «Десна» Іван Чаус, у короткій інформації повідомив, що ще жодного контракту з футболістами не підписано і команда ще не розпочала підготовку до нового сезону.

 

 

 

P.S.

З Одеської області інформація не надійшла з технічних причин.

Підписатися на новини