Активне міжсезоння українських арбітрів

Напередодні старту весняної частини змагань у Прем’єр-лізі арбітри та асистенти, котрі готуються до обслуговування матчів елітного дивізіону, провели традиційний навчально-тренувальний збір у Туреччині.

Теорія та практика
Як розповів голова Комітету арбітрів ФФУ Вадим Шевченко, судді прослухали курс лекцій з сучасних методик арбітражу та Правил гри у відповідності до останніх циркулярів ФІФА та УЄФА, пройшли тестування з психологічної та функціональної підготовки, а також уперше − тест на знання англійської мови. Велику увагу було приділено й практичному аспектові арбітражу. «В цей час в Туреччині на тренувальних зборах працювало багато команд з Росії, Польщі, Румунії тощо. Частину товариських матчів за їх участі проводили саме наші бригади арбітрів. Зауважу, що всі судді впоралися із запропонованими завданнями» − зазначив він.

Рейтинг арбітрів УЄФА
Вадим Шевченко також повідомив, що Комітет арбітрів УЄФА переглянув списки другої, третьої та четвертої категорії арбітрів-чоловіків та усіх категорій арбітрів-жінок у відповідності до рішень свого останнього пленарного засідання, яке відбулося у лютому. Як відомо, розподіл рефері за категоріями здійснюється згідно різноманітних критеріїв, включаючи заслуги, оцінки арбітражу, рівень фізичної підготовки, досвід, потенціал, знання іноземних мов, відвідування курсів УЄФА, внутрішній рейтинг тощо.

Монзуль − перша і найкраща
Уперше найвищу категорію «Еліт» отримав український рефері − а саме 27-річна харків’янка Катерина Монзуль, другу категорію присвоєно Наталі Алексахіній. Вадим Шевченко докладніше пояснив, що являє собою еліт-група арбітрів УЄФА: «На початку кожного року Європейський футбольний союз обнародує список топ-рефері, яким довіряють проведення найважливіших матчів сезону. Нині до цього реєстру входять 15 жінок з 12 країн й 26 чоловіків, які представляють 16 європейських держав. Наступні за ранжиром категорії − прем’єр-група, друга, третя й четверта групи. З українських арбітрів-чоловіків до другої групи входить Олег Орєхов, до третьої − Ігор Іщенко, у четвертій представлені Андрій Шандор, Віктор Швецов, Юрій Мосейчук, Віталій Годулян та Сергій Даньковський».

Підписатися на новини