ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Автономна Республіка Крим


Евро 2012

«Президент федерации футбола Украины Григорий Суркис убежден, что УЕФА распределит проведение матчей Евро-2012 между Украиной и Польшей пропорционально − по четыре принимающих города в каждой стране», − пишет «Крымское время». Издание также сообщает, что эти города окончательно будут названы только 8 мая нынешнего года на заседании Исполнительного комитета УЕФА.

На минувшей неделе в «Крымской правде» под названием «Ревизоры уехали. Ждем-с…» вышел материал, посвященный итогам визита в нашу страну чиновников УЕФА. «Приезжали они не затем, чтобы выслушивать заверения наших «златоустых» президента и премьер-министра, которые обещали президенту УЕФА французу Мишелю Платини, что к Евро-2012 все будет тип-топ, а своими глазами убедиться, что жизнь по подготовке к чемпионату Европы, как принято говорить, кипит вовсю». В целом, пишет издание, футбольные чиновники остались довольны темпами подготовки Украины к чемпионату Европы. Руководитель делегации господин Тэйлор сообщил, что окончательный список городов, которые примут Евро-2012, будет озвучен 8 мая этого года. «Почему-то верю в то, что президент УЕФА Мишель Платини отодвинет сроки выбора четырех наших городов на 8 мая 2010 года. Не может не найтись людей «за бугром», которые должны подсказать Мишелю, что как только будет названа заветная четверка, в двух не попавших в нее городах моментально прекратится подготовка к ЧЕ. Кто-кто, а наши люди хорошо знакомы с «дальними перспективами» и на себе убедились, к чему это приводит. Поэтому не спешите, господа, а лучше построже спрашивайте с ответственных за инфраструктуру в городах-претендентах, тогда и результат будет положительный, даже, несмотря на экономический и финансовый кризис».

Футбол

Сборная Украины

Победа сборной Украины на скоротечном турнире на Кипре особого ажиотажа в крымской прессе не вызвала. Во-первых, турнир товарищеский. Во-вторых, на сей раз в составе сборной не оказалось игроков «Таврии»: Владимир Гоменюк − уже днепрянин, Денис Голайдо только начал восстанавливаться после травмы и на сбор приглашен не был. Поэтому все обошлось лишь констатацией факта: победили. Хорошо бы так и 1 апреля в Лондоне…

ФК «Таврия»

«Таврия» продолжает подготовку к сезону в Турции. На минувшей неделе крымчане провели три очередных спарринга: в четверг вместо отказавшегося от встречи российского «Луча-Энергии» сыграли с македонским «Металлургом» из Скопье (2:3) и румынским «Спортулом» (6:0), а в воскресенье − с румынским же «Оцелулом» (2:0). Особое беспокойство по-прежнему вызывают действия команды в обороне (тому же «Металлургу» подопечные Сергея Пучкова после первого тайма проигрывали 0:3). Пучков уже «отцепил» находившегося на просмотре Ярослава Вишняка из «Оболони» (наделал кучу ошибок в спарринге с македонцами), а вот защитника Алексея Кривошеева («Металлист») продолжает «смотреть». К сожалению, об усилении защитной линии новыми исполнителями (квалифицированными − как уверяло руководство клуба) говорить не приходится. Играть Пучкову в чемпионате, по всей видимости, предстоит, опираясь на старые кадры.

На 18 февраля у «Таврии» запланирован заключительный спарринг − со «Спартаком» из Нальчика, на следующий день команда вернется в Симферополь, и уже непосредственно на своей базе в Почтовом продолжит подготовку к новому сезону. Ориентировочно на 25 февраля запланирована традиционная встреча руководства, тренерского штаба и команды с болельщиками.

Другие клубы.

Очередные спарринги провели крымские коллективы первого дивизиона: «Крымтеплица» взяла верх над молдавской «Олимпией» (Бельцы) − 1:0, а ФК «ИгроСервис» разошелся миром с молодежным составом донецкого «Шахтера» − 2:2. «Игросервисовцы» с понедельника отправляются на сбор в Евпаторию, а «тепличники» стартуют у себя в Аграрном в Кубке «Крымтеплицы». Кубок «Крымтеплицы» пройдет с 16 по 23 февраля. В состязаниях примут участие восемь команд, разбитые на две группы. В группу А вошли − «Олимпия» (Молдавия), «Шахтер» (Донецк), молодежный состав, «ОЛКОМ» (Мелитополь) и «Форос» (Ялта), в группу В − «Крымтеплица», «Шахтер-3» (Донецк), «Ворскла» (Полтава), молодежный состав и «Сталь» (Днепродзержинск). Победитель и призеры турнира определятся 23 февраля в стыковых матчах. Кстати, крымские газеты уже назвали Кубок «Крымтеплицы» крупнейшим футбольным событием зимы в Крыму. «Тепличники» между тем подписали контракты с экс-голкипером «Таврии» сербом Сашей Тодичем (он будет играющим тренером вратарей) и бывшим полузащитником молодежного состава харьковского «Металлиста» Романом Светличным. Также продлен на год контракт с хавбеком Арсеном Абляметовым.

Продолжает подготовку к сезону и ПФК «Севастополь». Подопечные Сергея Диева в первых спаррингах дважды взяли верх над молодежным составом «Металлиста» − 3:0 и 4:0. Для просмотра к команде присоединились еще трое потенциальных новичков − защитник киевского «Динамо-2» Андрей Башлай, его коллега по амплуа Сергей Ильин, в последнее время игравший за молдавский ФК «Тирасполь», и нападающий Андрей Драголюк, известный по выступлениям за львовские «Карпаты», киевскую «Оболонь» и харьковский «Гелиос». А вот смотрины оборонца Сергея Шакуна из свердловского «Шахтера» и нападающего молодежного состава одесского «Черноморца» Артема Азицкого в составе «моряков» завершены − оба игрока, не солоно хлебавши, покинули город-герой. Также  расстался с командой (по взаимной договоренности) и защитник Василий Чернопиский.

Появилась надежда, что весной продолжит выступления в первенстве Украины «Феникс-Ильичевец» из села Калинина Красногвардейского района. Перед новогодними праздниками всем игрокам команды был предоставлен статус свободных агентов. Но сейчас президент клуба Андрей Рюмшин и его единомышленники − вице-президенты Олег Дрягин и Орест Угринюк − прилагают титанические усилия, чтобы «Феникс» возродился буквально из пепла и продолжил свои выступления в чемпионате первого дивизиона. По информации газеты «Крымская правда», практически решен вопрос о том, что весной команду на паритетных началах будет содержать группа киевских бизнесменов, а Рюмшин с товарищами обеспечат коллективу тренировочный процесс и проведение матчей чемпионата на своем уютном стадионе, помогут с транспортом, спортивной амуницией.

В воскресенье в Новопавловке Бахчисарайского района на базе «Черноморнефтегаза» (СК «Скиф») завершился традиционный зимний турнир «Крымский подснежник». Его победителем стал ялтинский «Форос», выигравший все свои матчи (под флагом «Фороса» практически в полном составе выступает «Феникс-Ильичевец»). На втором месте − «Черноморнефтегаз», на третьем − молодежный состав «Таврии».

 

2.    Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо підготовки області до Євро-2012 не проходило.

Реклама

Мною були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Привокзальна, Кірова, Коцюбинського, Першотравнева, Чорновола на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянув Торговий центр «Петроцентр» що знаходиться по проспекту Коцюбинського, в ньому сувенірної продукції не помічено.

ЗМІ

У місцевій пресі матеріалів по темі Євро 2012 не було.

Місцевий футбол

ФК «Нива»

Вінницькій футбольній команді «Нива» з місцевих бюджетів на 2009 рік виділили 350 тис.грн., з них 250 тис.грн − з обласного бюджету, 100 тис.грн. − з міського бюджету. За словами директора «Ниви» Павла Касанова це краще ніж нічого. Команді буде дуже важко, адже для того щоб весною грати в чемпіонаті потрібно заплатити 31 тисячу доларів, це більше половини тих коштів які виділені. А якщо команда вийде у Першу лігу, то потрібно буде сплатити солідний внесок. Але тим не менш питання про розпуск команди не стоїть. Нагадаю що в минулому році з місцевих бюджетів на команду виділили 850 тис.грн. Цій темі були присвячені такі статті: в газеті «20 хвилин» від 09.02.09 і 11.02.09 під назвами: «Бюджет «Ниву» на залишив» і «З обласного і міського бюджету ФК «Нива»перепало лише 350 тисяч.» відповідно.

Дитячий футбол

Вінницька дитячо-юнацька команда «Нива-Світанок» хлопців 2000-го року народження перемогла у міжнародному турнірі UMBRO 4 SPORT CUP 2009 в групі U9, який проходив у Словенії з 29 січня по 01 лютого.. В якому приймали участь 59-ть команд з 6− ти країн. Даній події присвячено ряд статей в місцевій пресі. В газеті «20 хвилин» від 11.02.09 року під назвою: ««Нива-Світанок» на престижному європейському турнірі здобула кубок»; в газеті «Новини Вінниччини» від 11.02.09 року під назвою «Нива-Світанок» − найкраща у Європі».

ЗМІ

В газеті «Вінницький спорт» від 12.02.09 року опублікована стаття під назвою «Мэрия отказалась от «Десны»«, в якій йдеться про те що 09.02.09 в Чернігові в приміщенні ФК «Десна» був підписаний договір про правонаступництво щодо участі ФК «Десна» в першій лізі чемпіонату України по футболу. Права і обов’язки по забезпеченню команди взяв на себе власник ПП ФК «Десна» Валерій Коротков (м. Рівне). Саме його підприємство забезпечить участь чернігівської команди в чемпіонаті.

 

3.    Волинь

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012, за участі преси, не проводилось.

ЗМІ

Інформації по темі Євро 2012 у місцевій пресі за звітний період не було.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у місті за звітний період не зафіксовано.

Футбол

У першій лізі може залишитися 11 команд

Так вважає ведучий „Футбольного уік-енду” Олександр Денисов. Загалом його прогноз на цей сезон такий. Найважливіше для наших команд на початку сезону − втримати психологічну форму, не розклеїтися в перших виїзних матчах. Хоча в кожного з суперників є свої слабинки. „Сампдорія” плететься на 15-му місці в Серії А і єдина її зірка − це Кассано. У „Валенсії” фінансова криза, йдеться навіть про продаж Вільї. Невідомо також, що для валенсійців буде пріоритетним − КУЕФА чи внутрішній чемпіонат. „Тоттенхем” накупляв гравців, але бореться за виживання в прем’єр-лізі. Та й більшість зіркових новачків не зможуть грати проти донеччан.

Щодо бюджетів ФК усіх ліг думка спеціаліста така:

− Бюджети вже скорочують і це триватиме й надалі. Причому у всіх без винятку командах. Але найслабша ланка − перша та друга ліги. У нас небагато власників, здатних і бізнес зберегти, і футбольний клуб, який годується з цього бізнесу. За нашою інформацією, восени в першій лізі залишиться 11 команд. А у прем’єр-лізі всі повинні бути на місці.

Щодо можливого зменшення футбольного ефіру на телебаченні О.Денисов стверджує:

− Мені прикро, що спорту та футболу зокрема справді меншає на телебаченні. Кепсько, що слабшає конкуренція з „Футбольним уїк-ендом”, адже вона тримає нас у формі, змушує вигадувати цікаві подачі матеріалів. А тенденція ця, вважаю, через хибне уявлення про те, що на комерційних каналах годі правильно організувати прибуткові футбольні ефіри. Повірте, досвід нашої програми і каналу „Футбол” свідчить, що на цьому можна робити бізнес, та й глядачі отримуватимуть якісну інформацію про улюблену гру (Газета „Сім’я і дім”).

Ван Боммель Тимощуку не поступиться?

Волинська преса традиційно пише про все, що стосується найзнаменитішого в футболі земляка Анатолія Тимощука. Цього разу мова йде про те, де саме гратиме Анатолій в „Баварії”. Орієнтовно − на місці нинішнього півзахисника Марко ван Боммеля. Той же заявив: „Буде чудово, якщо в нашій команді з’явиться Тимощук, але про те, щоб посісти моє місце, він може забути”. Проблема в тому, що мюнхенці запропонували ван Боммелю продовжити контракт на один рік, а голландець має намір залишитися в німецькому клубі й надалі.

ФК „Волинь” у перших спарингах

У вівторок 10 лютого «Волинь» провела перший спаринг на другому етапі підготовки до сезону. Суперником лучан виступила досить відома несподіваними успіхами у протистоянні з прем'єр-ліговими колективами команда вільних агентів «Гермес». Гра видалась досить бойовою − гравці суперника, (декількох з них і переглядав Віталій Кварцяний), були більш мотивовані і намагалися нічим не поступатися волинянам. Отож саме «Гермесу» й вдалося відкрити рахунок. На 26-й хвилині після невдалого виносу м'яча з штрафного волинян шкіряний потрапив до опонентів з відскоку і влетів у ворота. «Волинь» зрівняла рахунок досить швидко − вже на 35-й хвилині Кінаш у штрафному обіграв трьох захисників і чітким ударом в дальній кут з лівої встановив рівновагу. Після перерви гра проходила на рівних, але за вісімнадцять хвилин до завершення матчу хтось з гермесівців завдав потужного удару з-за меж штрафного майданчика і м'яч, рикошетом від ноги захисника волинян, влетів у дальній кут воріт Семченка.

У п'ятницю 13 лютого «Волинь» у черговому спарингу поступилася друголіговому «Арсеналу» з Білої Церкви. Матч проходив за знайомим для волинських уболівальників сценарієм: лучани атакують і пропускають. Відчутні проблеми з реалізацією та кадровим потенціалом не дозволили «Волині» реалізувати хоча б одну з чисельних гольових нагод. Натомість суперники відмінно відіграли на контратаках і тричі відзначилися у воротах лучан. У підсумку − поразка 0:3.

Наступний матч на зборах у Криму «Волинь» проведе у понеділок 16 лютого проти алчевської «Сталі».

 

4.    Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

СКАНДАЛ

Город не имеет средств на подготовку к Евро-2012

Губернатор Днепропетровской области Виктор Бондарь сообщил, что в связи с деструктивной политикой Министерства финансов Украины у региона не сегодняшний день нет средств на подготовку к Евро-2012.

«Мы стали главным донором страны практически по всем направлениям. Почти 24,5 млрд. грн. мы направили в Госбюджет Украины, то есть Днепропетровская область обеспечила налоговых поступлений в большей сумме, чем вся вместе взятая страна без Донецкой области. В обратном направлении мы получили всего 0,9% от этой суммы на собственное развитие региона. Наш регион нигде в министерстве финансов не учитывается, как регион, который требует поступлений из Госбюджета. Более того, на этот год Минфин снова оставил Днепропетровск с бюджетными взысканиями, с Днепропетровского бюджета оставили 269 млн. грн. взысканий, для сравнения Харьков — 17 млн. грн., Одесса — 0, более того, в Одессу еще дополнительные дотации предусмотрены на ремонт дорог, строительство инфраструктурных объектов и так далее. Это предвзятая политика к региону со стороны Министерства финансов и эта политика привела к тому, что Днепропетровск на сегодняшний день не способен готовится к Евро-2012», − сказал Виктор Бондарь.

Губернатор добавил, что кроме этого, без финансирования останутся развитие и строительство метрополитена, транспортной сети и большинство проектов, которые были предусмотрены днепропетровскими властями.

«Я говорил обо всех этих проблемах на встрече с Президентом, но к сожалению, на сегодняшний день, наши проблемы остались не услышанными», − сказал Виктор Бондарь.

Куличенко ожидает от Кабмина конкретики по финансированию ЧЕ

Мэр Днепропетровска Иван Куличенко сообщил, что 10 февраля главы городов, принимающих Евро 2012, встретятся с премьер-министром Украины Юлией Тимошенко и обсудят, из каких источников будет финансироваться подготовка к будущему футбольному Чемпионату Европы.

«Изначально решение правительства по этому вопросу было солидарным − оно предполагало равное финансирование из трех источников -государственного бюджета, местных бюджетов и частных источников. Мы подготовили проект изменений к бюджетному кодексу, где записано, что 10 % от прибыли предприятий всех форм собственности остаются городам для решения вопросов подготовки к Евро-2012. Верховный Совет проект не рассмотрел и решение не принял. А программа правительством Украины изменена, в ней все затраты по подготовке к ЧЕ-12 записаны, как затраты местных бюджетов» − говорит Иван Куличенко.

Как себе это представляет правительство глава Днепропетровска не понимает, потому что бюджет, к примеру, его города на 2009 год − это бюджет выживания. Поэтому И.Куличенко предложил собраться главам городов, готовящихся к Евро 2012, у премьер-министра и определиться с источниками финансирования. «Мы не имеем права не выполнять свои обязательства перед УЕФА, и не имеем права не выполнять программу подготовки к Евро 2012 на этот год, но источников финансирования я не вижу ни по ремонту коммунальных дорог, ни по финансированию реконструкции объектов здравоохранения, ни по метрополитену. Кстати, по Донецкому метро миллиард выделен! Нам же сказали подождать. Поэтому 10 февраля рассчитываем услышать от правительства конкретные источники финансирования программы подготовки к Евро 2012» − подчеркнул И.Куличенко.

МЕТРО

Область рассматривает возможность привлечения кредита ЕБРР для достройки метрополитена

10 февраля губернатор Виктор Бондарь в рамках встречи с делегацией Европейского банка Реконструкции и Развития вместе с директором Андре Куусвеком обсудили вопрос достройки 4 станций Днепропетровского метрополитена.

«На достройку метрополитена сегодня необходимо около 1 млрд. грн. Завершение и введение в эксплуатацию станций метро должно увеличить его популярность и разгрузить дороги в городе. В то же время недостроенные станции метро сегодня не позволяют власти города Днепропетровска полноценно готовиться к Евро-2012. В частности, отремонтировать дороги, реконструировать фасады», − сказал Виктор Бондарь. Губернатор также отметил, что предыдущий опыт сотрудничества Днепропетровщины с Европейским банком Реконструкции и Развития был успешным. Кредиты, которые предоставляет ЕБРР, являются низкими по процентным ставкам для области и выгодными по срокам погашения для Банка.

Жители Днепропетровска надеются на строительство метро (опрос)

68,2% горожан считают, что строительство метро должно продолжаться даже в кризисных условиях.

Об этом свидетельствую результаты опроса «Какой транспорт нужен Днепропетровску в условиях кризиса. Руководитель департамента социологии Днепропетровского филиала института Горшенина Светлана Манько рассказала о результатах опроса: «согласно результатам опроса, большинство горожан (68,2%) считает, что строительство метро должно продолжаться даже в кризисных условиях. Большинство жителей Днепропетровска (59,9%) считает, что строительство метрополитена в Днепропетровске должно осуществляться за счет государственного бюджета. Вместе с этим, 23,6% опрошенных отметили, что средства на строительство должны быть выделены из городского бюджета, а 16,5% респондентов не против, чтобы оно осуществлялось за счет частных инвестиций. Практически 80% опрошенных отметили, что как городской электротранспорт, так и маршрутные такси востребованы жителями Днепропетровска, а потому, оба вида транспорта, повторяя друг друга, должны обслуживать популярные городские маршруты. Однако, 11,3% все же считают, что городской электротранспорт может обслужить пассажиропоток и без помощи маршрутных такси, а 9% горожан отметили, что на дублирующихся маршрутах следует отказаться от троллейбусов и трамваев. Несмотря на то, что каждый четвертый опрошенный (25,2%) полностью доволен работой городского транспорта, а 37,2% жителей Днепропетровска оценили ее как удовлетворительную, значительная часть респондентов (37,6%) считает, что городской транспорт Днепропетровская работает плохо», − сказала она.

ФУТБОЛ

«Сталь» уступила «Горняку»

Матч между «Горняком» и «Сталью» 9 февраля начался атаками днепродзержинской команды. К исходу шестой минуты игры «сталевары» создали 3 стопроцентные возможности для взятия ворот криворожан, но во всех эпизодах мяч так и не пересек линию ворот.

Ну а вскоре, на 18 минуте «Горняк» умудрился выйти вперед: Гвоздевичу удалось воспользоваться замешательством игроков задней линии «Стали» и с близкого расстояния переправить мяч в ворота Суслова. До перерыва «Сталь» могла не раз забить, но футбольный Бог в этот день был на стороне футболистов «Горняка».

Во второй половине игры днепродзержинцы почти полностью видоизменили свой состав, но на результате это не отразилось. В поражении игроки «Стали» могут пенять сами на себя.

Следующий товарищеский матч «Сталь» проведет с командой «Горняк-Спорт» из Комсомольска.

Олег Таран: «Для «Кривбасса» сейчас наступили самые серьезные времена»

Перед самым отлетом «Кривбасса» в турецкую Анталью, где команда Олега Тарана проведет третий, заключительный сбор, корреспондент нашего сайта дозвонился к главному тренеру криворожан с целью получить ответы на самые интересующие вопросы.

− Как прошел для вашей команды второй турецкий сбор?

− Все прошло без сбоев. Весь запланированный объем работы полностью выполнили.

− Уровнем спарринг-партнеров на данном этапе вы довольны?

− В этом тоже не было никаких проблем. Соперники, с которыми нам пришлось встретиться на втором сборе − сербский «НК Белград», грузинский «Зестафони», казахстанский «Жетысу» и чешский «Баник», были достойные. В ходе спаррингов проверили в деле группу игроков, находившихся у нас на просмотре. Каждый из них был задействован процентов на 50, однако этого оказалось вполне достаточно, чтобы сформировать мнение о том или другом новичке.

− «Кривбасс» нынешнего образца впору называть командой «тем, кому за тридцать». Вас это не смущает?

− Я уже смирился. В футболе это нормальное явление, и мне, как и любому тренеру, не привыкать. В карьере каждого футболиста наступает предел, и нужно учитывать этот фактор. К сожалению, время в футболе пробегает очень быстро − не успеешь оглянуться, как оказываешься на пороге завершения активных выступлений в профессиональном спорте. Это подразумевает многое − снижение быстроты мышления на поле, физических данных, скорости работы с мячом. Анализируя ситуацию вместе со своими помощниками, могу сказать, что для «Кривбасса» сейчас наступили самые серьезные времена. Своих футболистов я уважаю и по-отцовски люблю, всегда давая им возможность проявить свои лучшие качества. И вместе с тем не забываем о завтрашнем дне − должна быть перспектива.

− На просмотре в «Кривбассе» было полтора десятка потенциальных новичков. Кто из них точно останется в команде?

− Это касается футболистов, пришедших к нам из «Днепра» − Андриенко, Грицая и Шелаева. Кроме них мы уже зачислили в команду Каракевича, Карпенко, а также игрока молодежной сборной Латвии Сиголаискиса. Это хороший футболист, у которого есть перспектива. Хотим оставить также Булычева и голкипера Дейнеко. К вопросам селекции мы подходим весьма скрупулезно, и отнюдь не намерены коллекционировать футболистов. Главное для нас − чтобы новички принесли пользу.

− Останется ли в «Кривбассе» кореец Чер Ким?

− Нет. Ким − неплохой футболист, однако в Кривом Роге он не останется. Уж слишком разнятся менталитет представителя азиатского континента и украинца.

− Каковы планы «Кривбасса» на третьем сборе?

− В Турцию вылетаем из Днепропетровска в воскресенье утром. Планируем сыграть пять матчей. В Украину вернемся 24-го числа, после чего начнем непосредственную подготовку к календарному матчу с донецким «Металлургом».

 

5.    Донецьк

 

Євро 2012

«Жизнь» (30.01) сообщает, что на состоявшемся 29.01 в облгосадминистрации заседании комиссии по вопросам молодежной политики заместитель председателя ОГА Елена Петряева призналась, что поражена отсутствием в плане работы совета по вопросам молодежной политики какого-либо упоминания об участии региона в проведении юношеского чемпионата Евро-2009. Это замечание стало призывом к действию. На заседании была рассмотрена презентация волонтерских информационных центров, основной целью которых является своевременное предоставление гостям города сведений о маршрутах, гостиницах и т.д.

На заседании комиссии было принято решение план доработать, уделив особое внимание наиболее значимым проектам.

«Вечерний Донецк» (3.02) в статье «Донбасс Арена» превратится в «умный дом» со ссылкой на официальный сайт «Арены» подчеркивает: «Новый стадион «Донбасс Арена» в Донецке будет контролироваться автоматикой, точнее будет оборудован системой автоматизированного управления зданием (BMS), которая в обиходе более известна как «умный дом».

«Жизнь» (3.02) публикует информацию «Отелей хватит на всех», где идет речь о фактах, изложенных в отчете на предыдущей неделе, а в номере за 5.02 эта газета публикует статью «Под присмотром УЕФА», где подробно рассказывает о пребывании в Украине делегации ЕУФА под руководством генсека УЕФА Дэвида Тэйлора. Отмечается, что гостей сопровождали И.Васюник и Г.Суркис.

«Приазовский рабочий» (24.01) весь номер отводит для «Тезисов проекта программы экономического и социального развития г. Мариуполя на 2009 год». Среди 6 приоритетов Программы под № 6 обозначена «Реализация мероприятий по подготовке инфраструктуры города к проведению заключительных игр ЧЕ по футболу Евро-09/12».

Есть далее и такой раздел (приводим полностью):

«Подготовка инфраструктуры к проведению заключительных игр чемпионата Европы по футболу Евро-2009/2012

Главная цель − обеспечение готовности инфраструктуры и служб города к проведению ЧЕ среди юношей в возрасте до 19 лет и проведения работ относительно подготовки служб города к Евро-2009/2012.

Основные мероприятия на 2009 год:

− подготовка инфраструктуры и создание надлежащих условий для спортсменов, представителей УЕФА, болельщиков на период проведения чемпионатов Европы по футболу 2009, 2012 годов;

− приобретение дополнительного подвижного состава транспорта города;

− выполнение работ по улучшению санитарного состояния. Освещения и озеленения города;

− обеспечение культурно-туристского обслуживания, организация досуга гостей города;

− реконструкция административно-бытового комплекса стадиона «Западный» ЖМР-22;

− подготовка туристических объектов и развитие туристических услуг для проведения заключительных игр ЧЕ по футболу Евро-2009/2012».

«Газета по-донецки» (5.02) в статье «Вокзал вокзалу рознь» подчеркивает, что конкурс среди инвесторов за право строить новый железнодорожный вокзал провели власти Донецка. Победителем признана одна из строительных компаний Днепропетровска (название пока не афишируется). Конкурс, как рассказал начальник главного экономического управления Донецкого горсовета Сергей Никитенко, проводился в рамках программы подготовки нашего областного центра к Евро-20112.

Далее газета уточняет, что в самый канун конкурса донецким чиновникам стало известно, что правительство решило несколько сократить расходы на строительство вокзала. По словам Никитенко, если первоначально город мог рассчитывать на 670 млн. грн., то теперь только на 200 млн. грн. Посетовав на коварство Кабмина, Сергей Никитенко заметил, что в планах у городских властей была коренная переделка вокзала на манер киевского, «где есть основной вокзал старый и чете пути идет мост ко второму вокзалу». Теперь же денег хватит только на реконструкцию вокзального комплекса и путевого хозяйства станции Донецк.

 

6.    Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Упродовж минулого тижня місцева влада обійшла увагою тему Євро − 2012. Жодних офіційних заходів у рамках підготовки до ЧЄ не проводилось, рішень не приймалось.

Реклама.

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

ЗМІ.

У регіональній пресі згадування про ЄВРО-2012 теж відсутнє.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Інфраструктура

Власники санаторію «Електронік» (належить ВАТ «Електровимірювач»), де проводиться реконструкція під 4-зірковий готель, мають намір продати цей актив.

Футбол

Заходи

У с. Гришківцях проходить турнір до річниці утворення Бердичівського району. Щосуботи і щонеділі на майданчику проводиться по 6 матчів.

Чергові поєдинки відбулися у першій лізі чемпіонату Житомира з футзалу. З рекордним рахунком 9:1 «Фуршет» розгромив футзалістів з Шелушкова. Не менш впевнено − з рахунком 8:3 «Галант» здолав опір представників міського культурно-спортивного центру. Спортсмени «Крігера» не стримали атаки «Атлету» − поразка з рахунком 2:4, протистоянні «Геліосу» та «Селенії» не визначило переможця − нічия 4:4. Ще один нічий рахунок 3:3 − був зафіксований у побаченні студентів Національного Агроекологічного Університету та другого складу «Авангарду».

Бердичівський міський голова на зустрічі з мешканцями міста серед інших проблем наголосив на проблеми підтримки та фінансування ФК «Бердичів». Також він розповів, що готовий присвоїти міському стадіону ім’ям людини, яка вкладе в його реконструкцію кошти (всього на реконструкцію стадіону необхідно близько 10 млн. грн.)

ЗМІ про футбол

На сайті «Житомир. інфо» вийшов матеріал під назвою «В Житомирской области ищут футболистов в команду Ахметова ФК «Шахтер»«

У статті йдеться про те, що за можливість потрапити до дитячої юнацької академії “Шахтаря” боролися чотири команди — із Бердичева, Бердичівського району, Житомира та Козятина. Чи не кожний із цих хлопців мріє продовжити славну історію кращого футбольного клубу країни. Тренер-селекціонер відбирає юнаків від 12 до 16 років. У перспективі вони зможуть грати за молодіжку “Шахтар 3”, а потім і у топ-клубі.

Василь Попов, тренер-селекціонер ФК “Шахтар”: “Мы изучаем историю украинского футбола. Просматриваем все справочники и наткнулись на команду “Прогресс”. Она гремела еще в СРСР. Многие футболисты из Бердичева и области играют в известных командах».

Попов також відзначив азартність гравців із міста Бердичева та району. Але хлопцям не вистачає майстерності, вважає селекціонер. “На олівець” він взяв кількох футболістів житомирського “Олімпійця”. Але це не привід засмучуватися іншим, вважає представник “Шахтаря”. Хлопці повинні вірити у власні сили і підвищувати спортивну майстерність. Тим паче, для цього є необхідні умови. У Гришківцях проходить турнір до річниці утворення Бердичівського району. Щосуботи і щонеділі на майданчику проводиться по 6 матчів.

Туризм

У недалекому майбутньому Бердичів має стати туристичною Меккою. У цьому глибоко переконані члени одного з місцевих неформальних творчих об’єднань — автори та учасники проекту «Бердичів — місто таємниць, легенд та міфів».

Віталій Гончарук, координатор проекту «Бердичів — місто таємниць, легенд та міфів»: «Щоб до нашого міста приїздили туристи, потрібні не лише «сухі» факти та події, але й збагачення їх незвичайними міфами, легендами та загадками.» У Бердичеві, за задумом членів об’єднання, має бути створена міфічно-романтична аура. Для цього місто має усе необхідне: яскраві події сивої давнини і сучасності та видатних постатей. Цілком ймовірно, говорять організатори заходу, що у свій час на відомих бердичівських ярмарках бували двоє єврейських торговців — прадід та дід Володимира Леніна. Можливо, у Бердичеві першими дізналися про майбутню долю ще однієї визначної особи Радянських часів.

На думку столичних фахівців, у туристичного Бердичева є майбутнє. Небайдужі та ініціативні тут існують, ну а далі — справа за місцевою владою, яка має створити у місті відповідну інфраструктуру європейського рівня.

У рамках виконання заходів Загальноміської програми розвитку інвестиційної та туристичної привабливості міста Коростеня на 2009-2011 роки 12 лютого в приміщенні виконавчого комітету Коростенської міської ради відбувся круглий стіл на тему «Місто Коростень − як об’єкт туризму».

Для участі в круглому столі, організованому спільно управлінням економіки, виконавчим комітетом Коростенської міської ради та громадською організацією «Агенція регіонального розвитку», були запрошені керівники провідних турагенцій України. Більшість цих агенцій спеціалізуються на організації так званих турів вихідного дня.

В екскурсійну програму для гостей входило відвідування міського краєзнавчого музею, парку ім. М. Островського, військово-історичного комплексу «Скеля», а також ознайомлення з туристичною інфраструктурою міста.

 

7.    Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

Події загального плану подавали радіостанція «Версія».

Було тільки одне повідомлення про те, що в УЄФА немає претензій до підготовки української медичної бази до прийому європейської футбольної першості 2012 року. Вже майже готовий перехід на єдиний номер служби порятунку 112, як і класифікація машин швидкої допомоги згідно з європейською системою. Проте ще треба навчити персонал працювати в екстреному режимі і говорити англійською, а також переобладнати у містах-учасниках змагань реанімаційні і приймальні відділення за європейськими стандартами. Зокрема, 9 лікарень доведеться перебудувати повністю. УЄФА вимагає, аби доправлення пацієнта до найближчої лікарні займало не більше 15 хвилин. Взірцевим для такої вимоги є відкритий цього літа стадіон у Дніпропетровську − з чотирма рівновіддаленими один від одного медпунктами поміж трибун.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Спорт-тайм” за 10.02.09 у матеріалі «Шахтар» VS «Теттенхем» анонсується початок Кубка УЄФА, де донецькому «Шахтарю» випало провести матч з англійцями.

З огляду на це, автор детально розглядає цю команду, тобто історію «Теттенхема», перемоги, поразки, ігри, всіх гравців.

Клуби

Ужгородське «Закарпаття», яке 9 лютого розпочало збори, вже 11 провело перший контрольний поєдинок проти угорського «Гонведа».  Спаринг закарпатці відбувся в столиці Угорщини Будапешті о 16.00 за місцевим часом.

У першій половині матчу на полі була рівна боротьба. Незважаючи на те, що закарпатці лише два дні тому розпочали тренувальний збір, вони ні в чому не поступалися угорським футболістам, а моментами навіть переважали їх. Саме гості й відкрили рахунок у грі. На 25 хвилині відмінним ударом з штрафного з 25 мерів відзначився закарпатський Прокопченко. З таким результатом гравці й пішли на перерву.

У другому таймі «Гонвед» зумів вирівняти гру і на 74 хвилині угорці зрівняли рахунок у матчі. Поєдинок так і завершився з результатом 1:1. 

Кулуарні розмови

Минулого вівторка на офіційному сайті ФК «Закарпаття» з’явилася інформація про те, що депутати міськради своїм рішенням 23 січня 2009 року заборонили команді тренуватися і проводити офіційні матчі на ужгородському стадіоні «Авангард» через велику заборгованість клубу за користування полями стадіону.

У свою чергу керівництво клубу осудило такі дії ужгородських депутатів, скільки вони у 2007 році звільнили клуб від сплати оренди за користування полями. Тим не менш, адміністрація КП «Стадіон Авангард» продовжувала нараховувати орендну плату за користування полями, і навіть з цього приводу позивалася до суду.

Примітно, що клуб упродовж 2008 витратив на приведення полів у порядок та закупку інвентарю майже 90000 грн.  Тож рішення депутатів Ужгорода може призвести до того, що клуб інші матчі проводитиме не в Ужгороді, а ймовірніше за все у Мукачеві. Таким чином депутати міськради фактично полишили обласний центр без футболу.

Слід нагадати, що в минулому керівництво клубу неодноразово  зверталося до міської ради з вимогою віддати стадіон «Авангард» в довгострокову оренду ФК «Закарпаттю», однак міський голова на це рішення не погодився.

Ходять чутки, що міський голова Ужгорода С.Ратушняк прагне розпродати два запасні поля стадіону «Авангард» під земельні ділянки, що він і полюбляє робити. П’яте поле стадіону вже давно продали якомусь інвестору, але поки що там не робиться якихось робіт, хоча вже туди звезли будматеріали. А біля транспортних воріт стадіону на його ж території повним ходом йде будівництво якогось невідомого закладу і поки що невідомо, хто за цим стоїть.

Щоб захистити свої інтереси, клуб з відкритим листом звернеться у всі інстанції − ФФУ, ПФЛ, обласну держадміністрацію та обласну Федерацію футболу. 

Пізніше стало відомо, що у  зв’язку з рішенням міських депутатів «Закарпаття» буде тренуватися поки у м. Чоп та інших селах Ужгородщини, де є придатні поля.

 

8.    Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

У Запоріжжі минулого тижня не було заходів, що мали б відношення до Євро-2012.

ЗМІ.

Газета «Искра» від 12.02.09р. повідомила про те, що на час реконструкції одеського стадіону «Чорноморець» до Євро-2012 замість нього одеський клуб користуватиметься місцевим стадіоном «Спартак» − до 30 грудня 2011 року. Так вирішив мер Одеси, виконуючи обіцянку, що була дана генеральному секретарю УЄФА. Ця коротка замітка чомусь має заголовок «Одесская мэрия плюнула на жадного Еханурова». Водночас у тексті ані сам Ю.Єхануров, ані очолюване ним відомство жодного разу не згадуються.

Інших публікацій про Євро-2012 не було.

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі традиційно відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК показує щодня іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізький футбольний клуб відбув на другий, останній збір до Іспанії. Там «Металург» вже встиг зіграти один спаринг з московським «Локомотивом» − 0:0. В.о. головного тренера Олег Лутков перед від’їздом встиг дати інтерв’ю журналістам. Окрім того, що наставник задоволений ходом зборів і результатами спарингів, цікавої інформації мало. Нарешті «Металург» вирішив здихатися нефартового нападника Тараса Кабанова, віддавши його у ФК «Харків». Не підійшов команді луцький форвард Олександр Піщур. А ось литовця Калонаса візьмуть, якщо сторгуються. Його амплуа у складі команди визначають вже не як півзахисник, а як форвард. З другої команди до першої перебрався нападник юнацької збірної України Артур Каськов. 

21 лютого «Металург» має повернутися до Запоріжжя.

Кулуари.

Спонсор «Металурга» − «Індустріалбанк» − нинішнього року планує збільшити статутний капітал майже на чверть − на 75 мільйонів гривень, загалом до рівня 410 млн.грн. Звідки гроші − відомо, це реінвестування прибутку банку за 2008 рік. «Індустріалбанк» непогано почувається в період кризи, за рівнем активів він є на 33-му місці в державі. Отже, і на футбол у банкірів гроші є. 

ЗМІ.

На тижні ЗМІ повідомляли про хід підготовки «Металурга» до чемпіонату і давали різні фрагменти інтерв’ю наставника команди Олега Луткова (журналістів для цього запрошували на металургівську базу).

Також була інформація про хід чемпіонату Запоріжжя з міні-футболу і різні новини про український футбол (підготовку до чемпіонату інших команд і.т.д).

 

9.    Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

За звітній період не з’являлося повідомлень, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Репортер» опублікована стаття під назвою «Олімпійський: як справи?». У матеріалі повідомляється про хід реконструкції національного спортивного комплексу «Олімпійський» у Києві. Повідомляється, що роботи йдуть за планом і здача об’єкта в експлуатацію запланована на червень 2011 року.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Топ-новиною місцевого футболу у звітній період стала інформація про те, що колишній тренер друголігового «Факела» та першолігового «Прикарпаття» Сергій Пташник очолив аматорську команду «Княгинин» з села Підгайчики, яка виступає у чемпіонаті Івано-Франківської області. Про це повідомила газета «Репортер» та низка інтернет-ресурсів.

«У газеті «Західний кур’єр» опублікована стаття під назвою «Проба сил перед сезоном». Стаття присвячена контрольному поєдинку, який відбувся у вівторок, 10 лютого, між івано-франківським «Прикарпаттям» та бурштинським «Енергетиком». Гра завершилась перемогою «Прикапаття» 1:0. 22 лютого в області стартує  традиційний товариський турнір «Кубок Підгір’я».

У газеті «Галичина» опубліковане інтерв’ю з президентом бурштинського «Енергетика» Мирославом Лотоцьким під назвою «Щоб не згас «Енергетик». Інтерв’юер повідомив, що команда взяли на перегляд тільки 14 футболістів, декого з них уже відправили назад. А після медогляду в Бурштині «Енергетик» провів перший навчально-тренувальний збір, другий — на турбазі «Легенда» в Яремчі. Далі заплановане двотижневе перебування в Бурштині, потім — Закарпаття, де планується зіграти кілька товариських матчів, а на завершення, якщо дозволять фінанси, буде десятиденний тренувальний збір у Криму.

На друге коло чемпіонату у команди завдання одне — втриматися у першій лізі.

У середу, 11 лютого, Івано-Франківський господарський суд почав розглядати справу про визнання договору про створення ЗАТ «Лукор» (місто Калуш) недійсним. Позов до суду подав перший заступник голови правління ВАТ «Оріана» (теж місто Калуш) Богдан Павликівський.

З огляду на те, що підприємство «Лукор» є засновником та основним спонсором жіночої футбольної команди «Нафтохімік» (Калуш), яка ще недавно була чемпіоном України, можна очікувати, що це негативно позначиться на розвитку команди.

 

10.    Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Цього тижня Євро-2012 в обласних ЗМІ згадувалося двічі але досить опосередковано. «Кіровоградська правда» (10.02.09): «… Голова ради Нацбанку Петро Порошенко може найближчим часом посісти посаду віце-прем’єра з гуманітарних питань замість Івана Васюника, який відповідає за підготовку до проведення Євро-2012… Призначення відбудеться у рамках запланованої ротації членів уряду за квотою «НУ-НС»…».

«21-й канал» (12.02.09) надрукував інтерв’ю з міністром транспорту і зв’язку Йосипом Вінським, який, зокрема, визначив пріоритети роботи його відомства: «… Без сумніву, серед пріоритетів − підготовка аеродромів та будівництво доріг до Євро-2012. Але найголовніший пріоритет − це в умовах кризи зберегти кадровий потенціал, уникнути масових звільнень, забезпечити достойне життя працівникам і пенсіонерам галузей транспорту і зв’язку…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

ПФК «Олександрія» 7 лютого завершив другий навчально-тренувальний збір, що проходив в Алушті. На цьому зборі закладався фундамент фізичної підготовки і вівся перегляд потенційних новобранців. Проте, остаточні висновки щодо придбання нових гравців тренерським складом робитимуться після завершення третього збору, що пройде з 13 по 27 лютого у Туреччині, де заплановано зіграти чотири контрольних поєдинки.

Кіровоградська «Зірка» знаходиться на першому навчально-тренувальному зборі в Нікополі. Підопічні Ігоря Жабченка вже провели один товариський поєдинок проти дубля «Кривбасу». Матч закінчився перемогою нашої команди з рахунком 2:0. 

Турніри. Першості. Кубки.

7-8 лютого в Кіровоградській СДЮШОР №2 ім. Верхоланцева в межах обласних спортивних ігор пройшов турнір з фут-залу серед збірних команд районів області. Вперше протягом тривалого часу ці змагання зібрали стопроцентну кількість учасників − 21 район. Ігри у відбіркових групах пройшли на високому рівні, а їхні учасники продемонстрували доволі якісний футбол. Фінальна частина змагань пройде 14-15 лютого, і, судячи з попередніх матчів, обіцяє бути цікавою.

ЗМІ.

Минулого тижня обласні ЗМІ окрім звичного огляду подій в європейському футболі отримали можливість розповісти про перший матч збірної України в новому році. «Спортревю» (12.02.09): «… С одной стороны, симпатичная игра в атаке, а с другой − досадные оплошности в обороне, которые едва не подарили словакам шансы на неожиданный успех. Хотя с учетом тех экспериментов с составом, которые предпринял наш тренерский штаб, результат можно признать успешным. Что касается игры, то она закончилась в целом логичной победой нашей команды, хотя словаки и оставили достаточно приятное впечатление, да и победный гол был забит с не совсем очевидного пенальти…».

 

11.    Луганськ

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. Из газет только «Ракурс» посвятил два материала: о финансовых перспективах «Зари» после смерти ее почетного президента Валерия Букаева, и о подготовке команды к следующему сезону.

Футбол

Областная федерация

Сообщение о подтверждении областной федерацией заявки на участие женской команды «Заря-Спартак» в чемпионате Украины  оказалось явно преждевременным.  Как сказал председатель федерации Виктор Безрук, такого документа он не подписывал, заявку послали без его ведома. Такой же казус произошел и с заявкой команды ДЮСШОР № 1 на участие в первенстве среди девушек. Женские команды до сих пор не нашли финансовой поддержки, поэтому их участие в соревнованиях является проблематичным.

Клубы

«Заря» сыграла очередные контрольные матчи. С датским «Ольборгом» (участником розыгрыша лиги чемпионов) ничья 1:1, причем более именитые датчане вынуждены были отыгрываться. С «Легией» из Польши также разошлись мирно, но без голов − 0:0. Молодежный состав луганчан тренируется в Крыму и сыграл с ФК «Евпатория», командой откровенно слабой, о чем свидетельствует счет 8:1. должны были играть с футболистами «Крымтеплицы» − соперником более серьезным, но у тех возникли какие-то проблемы и они от матча отказались. Алчевская «Сталь» там же в Крыму сыграла 0:0 с «Гермесом», неожиданно возникшей командой, составленной из свободных агентов.

Минифутбольная команда луганчан «ЛТК» наконец-то прервала серию провальных проигрышей, хотя игра особого утешения не принесла. Матч в Сумах с «СумДУ» закончился нетрадиционным для мини-футбола счетом − нулевой ничьей.

Турниры, чемпионаты, первенства.

В зимнем первенстве Луганской области с отрывом в четыре очка лидирует «Краснодонуголь». В открытом чемпионате Луганска по минифутболу в группе «А» «ЛТК-3», как и ожидалось, доиграв пропущенную игру, опять отвоевал лидерскую позицию, выиграв у «Олимпа» 4:3. В группе «Б» лидер неизменный − «Телеком-1».

В Брянке городской совет ветеранов Афганистана провел турнир по мини-футболу среди школьников. Обладателями кубка стали ребята из школы № 1, выигравшие в серии послематчевых семиметровых со счетом 2:1. В Свердловске также прошел кубок города среди школьников памяти афганца Александра Голубкова, в котором победила команда СШ № 8. В Лутугино  начался открытый чемпионат города среди команд организаций, сельских и поселковых советов, в котором принимают участие 14 команд, разбитых на две группы. В Старобельске «Колос» организовал традиционные зимние игры на Кубок облсовета для юношей. В розыгрыше приняли участие 10 команд юношей 1998-1999 г.р., и 9 коллективов футболистов 1997 г.р. В Красном Луче зимнее первенство города проходит под открытым небом, несмотря на постоянно льющий дождь и, соответственно, лужи у ворот.

Инфраструктура.

На центральном стадионе области «Авангард», возможно, скоро появится новое освещение. Разработанный в прошлом году проект сейчас проходит экспертизу, он включает в себя не только замену осветительных приборов, но и всех электросетей и автоматики. Уже давно эксплуатирующиеся мачты усилили, теперь освещение будет полностью соответствовать нормам УЕФА. Его спроектировали для работы в трех режимах − для тренировок, проведения матчей и телесъемки. Хотя стоимость проекта − 4,5 млн. гривен, дает основание сомневаться в том, что городские власти найдут такие деньги.

Дворовой футбол.

На квартале им. Гаевого областного центра, на спортивной площадке СШ № 37, уже много лет каждое воскресенье собираются любители футбола всех возрастов. Организатором таких встреч является бывший футболист Михаил Манохин, внесший большой вклад в развитие дворового футбола. Здесь же проходят и занятия с детьми, которые проводит тренер-общественник, пенсионер Белоусов. Уже стали традиционными встречи с командами кварталов не только Луганска, но и других городов. В начале февраля Михаилу Манохину испольнилось 50 лет, с чем его и поздравили коллеги-футболисты прямо на поле.8 "и школьников ила команда бок города памяти афганца александра их и поселковых советов.

 

12.    Львів

 

Євро-2012

На відміну від попереднього тижня, коли у Львові з робочим візитом перебував генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор, цього тижня у плані підготовки до Євро-2012 на Львівщині не відбулося нічого. Можна лише згадати, що у суботу, 7 лютого, до Львова завітав міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда (екс-мера Львова), який побував на будівельному майданчику майбутнього стадіону, і залишився в цілому задоволений. Окрім того, Василь Куйбіда висловив сподівання, що місто самостійно побудує стадіон (або знайде інвестора), оскільки державі важко буде знайти на це кошти.

Що стосується будівництва стадіону та інших об’єктів інфраструктури до Євро-2012, то у четвер, 12 лютого, відбулася сесія Львівської міськради, на якій розглядався бюджет розвитку міста. Саме з цим бюджетом виконавчі органи міськради на чолі з мером Андрієм Садовим пов’язують надії на розв'язання усіх питань по Євро-2012. Проте бюджет розвитку міста так і не затвердили. Як і не затвердили наступного дня (у п’ятницю також мала відбутися сесія, але не назбирався кворум). Питання розгляду бюджету розвитку міста перенесли на понеділок, 16 лютого.

Чому ж не прийняли бюджет розвитку? Як пояснив у коментарях місцевим ЗМІ голова бюджетної комісії Львівської міськради Андрій Стецьків (рідний брат народного депутата, відомого політика Тараса Стецьківа), виконавчі органи влади підготували нереальні цифри для цього документу. Річ у тім, що дохідна частина бюджету становитиме 240 млн. грн., а ще 800 млн. грн. місто планує позичити. З цих коштів 470 млн. грн. планується позичити в ЄБРР, а ще близько 300 млн. − ще десь позичити (поки що не відомо де саме). На думку Андрія Стецьківа, як і більшості депутатів міськради, місто з такими боргами просто не впорається. Наступного тижня стане відомо, чи приймуть бюджет розвитку міста, а якщо приймуть − то який саме.

ВАТ «Львівобленерго» розіслав прес-реліз, у якому йдеться про те, що підприємство збільшить потужність ліній електропередачі, аби у повному обсязі забезпечити роботу будівельного майданчика стадіону до Євро-2012.

Невтішні новини надійшли з кордону: через економічну кризу та брак фінансування з держбюджету заморожено будівництво автобану Будомєж − Грушів − Львів, передбаченого у програмі до Євро-2012. Зазначимо, що уже освоєно 3 млн. грн., загалом же залишилося освоїти ще 21 млн. грн. Натомість кошти, передбачені з держбюджету, наразі на будівництво не надійшли. Польське село Будомєж та українське Грушів повинні стати новою точкою перетину кордону до Євро-2012.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки до Євро-2012 у Львові помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Львівські «Карпати» продовжують проводити міжсезонний тренувальний збір у Туреччині. Минулого тижня «зелено-білі» провели один спаринг-матч проти польської «Ягелонії»: львів’яни перемогли з рахунком 3:2. У складі «Карпат» забивали Михайло Кополовець (двічі) та Денис Кожанов. Нових гравців у таборі «Карпат» поки що не з’явилося.

Це саме стосується й ФК «Львів», який також проводить свій тренувальний збір у Туреччині. Окрім молодих гравців з фарм-клубу нових футболістів у складі львів’ян не спостерігається. Минулого тижня ФК «Львів» зіграв з турецьким клубом «Бетмен Петролспор», перемігши його з рахунком 4:0. За «городян» у цьому матчі забивали Мандзюк (двічі), Худзік та Козак. До речі, голкіпера ФК «Львів» Мар’яна Марущака переобрано капітаном команди.

Інші футбольні новини

Кадрові перестановки минулого тижня відбулися у таборі ФК «Карпати». Неочікувано для всіх заяву на звільнення написав спортивний директор та в.о. генерального директора клубу Юрій Дячук-Ставицький. У коментарях у пресі Юрій  Михайлович такий крок пояснив втомою. Він заявив, що уже 20 років (з невеликими перервами) працює у львівському клубі, тому вирішив взяти перерву і приділити час сім’ї. Натомість також повідомив, що сподівається ще повернутися у «Карпати». А новим генеральним директором «Карпат» призначено Юрія Коротиша, який до цього працював на посаді директора відділу зі спортивних споруд клубу.

 

13.    Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період на Миколаївщині не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Події

У суботу, 14 лютого відбувся звітно-виборчий Конгрес Федерації футболу Миколаївської області (ФФМО).

У роботі Конгресу взяли участь 86 делегатів, серед яких керівники організацій, відомств, президенти футбольних клубів, тренери, гравці команд, ветерани футболу, журналісти. Чимало було й почесних гостей.

У роботі Конгресу взяв участь заступник виконавчого директора ФФУ Василь Заброда.

Зі звітною доповіддю на Конгресі виступив голова ФФМО Микола Єропунов.

Він, зокрема, зазначив, що Миколаївська область продовжує утримувати провідні позиції у вітчизняному аматорському футболі. Насамперед, це успіхи миколаївських команд у Всеукраїнських змаганнях. Успішно виступає ветеранська команда «Бастіон», яка посіла третє місце в чемпіонаті України 2008 року, достойно представляє Миколаївську область команда ветеранів «Ніанат», «Торпедо» (Миколаїв) − фіналіст Кубка України-2007 і чемпіонату України-2008 серед аматорів.

Футбольні школи СДЮШОР «Миколаїв» та СДЮШОР «Торпедо» беруть участь у дитячо-юнацькому Чемпіонаті України, а юні футболісти клубу села Зелений Гай грають у Першій лізі дитячого футболу України.

Чимало уваги керівник федерації у своєму виступі приділив питанням розвитку дитячо-юнацького й аматорського футболу в області. Завдяки проведеній за минулі роки роботі вдалося створити передумови для організації змагань серед найсильніших аматорських команд Миколаївщини. У чемпіонаті та першості області бере участь 31 команда, крім них іще 16 стартують у кубковому розіграші.

В області багато зроблено для удосконалення управління розвитком футболу.

Так, делегати нинішнього Конгресу одноголосно проголосували за прийняття до складу колективних членів Федерації футболу Миколаївської області нових осередків місцевих федерацій футболу Казанківського, Доманівського, Братського і Жовтневого районів. Таким чином на Миколаївщині легалізовано всі осередки ФФМО, вони мають юридичне підтвердження. Статутні та регламентні документи федерацій приведені у відповідність із нормами ФФУ.

До здобутків роботи Федерації футболу разом з її Виконкомом та громадськістю краю Микола Єропунов відніс підготовку і святкування 100 − річчя миколаївського футболу. У центрі міста збудовано пам'ятний знак, на якому відображено історію футболу Миколаївщини за 100 років. На Центральному стадіоні проведені урочисті заходи, на яких було нагороджено більше як 600 футболістів, меценатів та ветеранів.

Йшлося на Конгресі про стадіони. Будуються два нових у місті Вознесенську і у селах цього району − Олександрівці і Щербанях. Відремонтовано стадіони у Баштанці, Доманівці, Казанці.

Поступово поширюється в області будівництво майданчиків зі штучним покриттям для занять футболом у загальноосвітніх навчальних закладах та за місцем проживання.

Федерація футболу Миколаївської області виконала колосальну роботу по організації будівництва штучного футбольного майданчика в обласному центрі. Завдяки меценатам − Анатолію Валуєву, Сергію Кібзуну − таке футбольне поле збудовано. Сьогодні на ньому проходить зимова першість області.

Але переважна більшість стадіонів краю не відповідають вимогам, положенню про проведення обласних змагань з футболу.

Потребує подальшого удосконалення робота з підготовки арбітрів, інспекторів, дитячих тренерів.

Щодо недоліків у футбольному господарстві Миколаївщини, то про них згадували лише в контексті нарікань на відсутність фінансових засобів для розвитку аматорського футболу.

Мимохідь згадали про випадки необ'єктивного суддівства, відзначили недостатній зв'язок між федерацією й місцевими ЗМІ. Так, віце-президент Миколаївського обласного відділення НОК України Вадим Прокопович відзначив, що дізнаєшся про роботу ФФМО лише на звітно-виборчому Конгресі. Треба більше виступати на сторінках обласних ЗМІ працівникам Федерації.

Розділилися думки щодо того чи треба, щоб в змаганнях обласної першості грали свої, доморощені вихованці, чи варто запрошувати футболістів з інших областей?

Так, президент ФК «Торпедо» Євген Барвінський ратував лише, щоб у першості області грали свої футболісти, а не взяті в оренду, а голова Казанківської райради Василь Кузін навпаки говорив про те, що не треба дивитися на прописку футболіста, чим більше талановитих гравців у наших командах, тим більш популярним і сильнішим буде чемпіонат області.

Згадували на Конгресі і Євро − 2012. А саме, виступаючі відзначали велику роль президента ФФУ Григорія Суркіса у проведенні Чемпіонату Європи в Україні, підкреслювали, що футбол має стати істотним фактором зміцнення патріотизму та єднання українців. Євро − 2012 дає нам прекрасну можливість зміцнити міжнародний імідж країни. Тому вся подальша робота ФФМО та її Виконкому, всієї футбольної громадськості краю має бути спрямована на виконання комплексної програми розвитку футболу у Миколаївській області на період 2008 − 2012 рік, яка враховує питання Чемпіонату Європи 2012 року та розвиток футболу Миколаївщини згідно цієї події.

Всі, хто хотів з делегатів звітно-виборчого Конгресу ФФМО, висловив свої пропозиції щодо подальшого розвитку футболу в області, а завершив обговорення доповіді заступник виконавчого директора ФФУ Василь Заброда.

Делегати Конгресу своїм голосуванням визнали роботу федерації за звітний період задовільною. За результатами голосування, головою ФФМО обрано Миколу Єропунова.

Перед цим депутати одноголосно проголосували за зміни та доповнення до Статуту Федерації футболу Миколаївської області, заслухали звіт ревізійної комісії Федерації футболу Миколаївської області про фінансово-господарську діяльність ФФМО за період з 3 грудня 2005 року по 14 лютого 2009 року.

Звітно-виборчий Конгрес завершився врученням грамот ФФУ й пам'ятних сувенірів тим, хто зробив значний внесок у розвиток футболу на Миколаївщині.

Зовнішня реклама.

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

З регіональних друкованих засобах масової інформації дізнаєшся, що про Євро − 2012 опікується лише Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський, який на сторінках газет розповідає про пріоритети та плани свого відомства: «Без сомнения, в числе приоритетов − подготовка аэродромов и строительство дорог к Евро − 2012» («Южная правда», 12.02.09)

Радіо. Телебачення.

Тема Євро − 2012 не звучала у випусках новин місцевого радіо і телебачення, якщо не брати до уваги відеоролики, у яких йдеться про те, що «Крок у Європу зроблено футбольним бутсом», «Шлях до Євро − 2012 − крок у Європу» і т.д. Протягом тижня двічі на день відеоролики транслює Миколаївська обласна державна телерадіокомпанія.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

У кулуарах йшлося про очікуване, але, яке й до цього часу так і не відбулося, підписання договору між новими власниками МФК «Миколаїв» і міською владою. Вболівальники сподіваються, що й справді договір практично погоджений і залишилися деякі формальності, щоб у найближчий час його підписати.

Як справи у МФК «Миколаїв» сьогодні? Читачі краю дізналися з інтерв’ю Анатолія Валєєва − директора ТОВ «Телець − ВАК» − нового власника клубу.

Отже, повним ходом йде процес комплектації нової футбольної команди і її тренерського складу. Футболісти готуються до нового сезону. До 28 лютого МФК «Миколаїв» має подати в ПФЛ заявку на право участі в змаганнях у другій футбольній лізі України. 4 квітня перший матч сезону.

Головне завдання клубу − повернути миколаївських вболівальників на стадіон. За словами Анатолія Валєєва «интерес к этому виду спорта вернуть можно красивой, техничной и результативной игрой − другого выходы нет. Вторая задача, тоже, думаю посильная: в 2010 году войти в высшую лигу и надежно там закрепиться.

Футбольную жизнь города можно и нужно разнообразить, придать ей эмоций, красок, зрелищности, популярности. К примеру, практиковать коммерческие или корпоративные футбольные состязания, пробовать себя в матчах с именитыми клубами, внедрять платное клубное членство… Клуб, убежден Анатолий Валеев, должен стремиться зарабатывать деньги» («Николаевский бизнес», 11.02.09).

Місцевий футбол

Триває Зимовий чемпіонат Миколаївської області, де «на первое место вышла «Варваровка», уверенно переигравшая калиновцев 3:1. Дубль на счету Сергея Тымкива. Победой товарищи по команде поздравили своего надежного голкипера Игоря Смелянца, который стал папой. Жена Татьяна родила дочку, которую назвали Валерией» («Николаевские новости», 10.02.09).

Продовжується і футзальний марафон Чемпіонату міста Миколаєва. Першу сходинку турнірної таблиці посідають футболісти «Воронівки».

 

14.    Одеса

 

ЕВРО − 2012

Безработные Одещины будут готовить город к проведению ЧЕ-12

Для стабилизации ситуации в сфере занятости населения Кабинет министров Украины, внёс ряд изменений в законопроекты регулирующие вопросы социальных гарантий граждан.

По словам начальника отдела политики занятости и демографии Главного управления труда и социальной политики Одесской областной государственной администрации Натальи Ильиной, эти законы направлены на сохранение кадрового потенциала предприятий и недопущения роста уровня безработицы.

Н. Ильина: к примеру, это организация общегосударственных оплачиваемых общественных работ, на объектах имеющих общественно-полезную направленность. В нашем регионе, это подготовка города к проведению Евро-2012.

Таким образом, государство будет финансировать работодателя на оплату труда работников, которые с целью предотвращения прерывания трудовых отношений временно переведут их на другую работу при условии сохранения основного места работы.

Мэрия Одессы избавит частично автолюбителей от «пробок»?

Почти 90 млн. грн. из бюджета развития Одессы предусматривается в этом году на то, чтобы привести в порядок городские улицы и, тем самым, сократить количество «пробок» на дорогах на 15-20%.

Как сообщил в ходе заседания Одесского горисполкома начальник муниципального управления экономики, инвестиционной политики и внешней экономической деятельности городского совета Максим Свобода, основная часть из 89 млн. 265 тыс. грн. будет направлена на реконструкцию дорог и тротуаров, а также облагораживание внутриквартальных проездов и придомовых территорий.

Вместе с тем, 15 млн. грн. мэрия планирует потратить на повышение безопасности движения автотранспорта на улицах города за счет установки «говорящих» светофоров, нанесения на дорожное покрытие новой, особо стойкой, разметки, а также установки «лежачих полицейских».

«Еще 10 млн. грн. будет потрачено на реорганизацию дорожного движения», − отметил Максим Свобода.

При этом разработка проектной документации для строительства автобана «Север-Юг», задекларированного как один из ключевых объектов строительства при подготовке города к проведению чемпионата по футболу Евро-2012, а также создание новых транспортных развязок обойдутся Одессе в 3 млн. 866 тыс. грн.

Однако данные планы будут воплощены в жизнь лишь в том случае, если депутаты Одесского горсовета утвердят «Программу социально-экономического развития Одессы» на 2009 год, которая в предварительном слушании чиновниками горисполкома сегодня была забракована и отправлена на доработку.

ФУТБОЛ

Первая лига

«Днестр» укрепляет последний рубеж

Как сообщил в беседе с пресс-службой президент «Днестра» Андрей Продаевич, овидиопольский клуб заключил контракт с экс-голкипером одесского «Черноморца» , казахских клубов «Атырау» и «Жетысу» 26-летним Григорием Красовским. Заметим, что нынешний наставник «днестровцев» Андрей Пархоменко не понаслышке знаком с возможностями этого голкипера. В свое время они пересекались в КФК «Иван», выигравшем в 2005 году титул чемпионов Украины среди аматоров. В овидиопольский «Днестр» Григорий Красовский перешел на правах свободного агента, а контрактное соглашение с этим футболистом рассчитано сроком на один год.

«Днестр» пополнился новым тренером

Штат овидиопольского «Днестра» пополнился новым тренером. Помощником Андрея Пархоменко стал 34-летний Геннадий Щекотилин, в прошлом игрок одесского «Черноморца». Как сообщил президент клуба Андрей Продаевич, в среду, 11 февраля с ним был подписан контракт, после чего он был представлен команде.

Последним клубом в профессиональной карьере воспитанника СДЮСШОР «Черноморец» был казахстанский «Восток» из Усть-Каменогорска, в котором из-за неожиданно возникшего недопонимания с руководством клуба он отыграл лишь 4 матча в сезоне-2008. Вынужденно покинув Казахстан в конце апреля, Щекотилин почти десять месяцев оставался без работы, обращаясь в вышестоящие футбольные инстанции по поводу своей ситуации.

Кроме «Черноморца» и «Востока», в биографии Геннадия Щекотилина значатся выступления в кременчугском «Нефтехимике», киевских «Динамо-2» и ЦСКА-2, криворожском «Кривбассе», ужгородском «Закарпатье», МФК «Николаев», ПФК «Александрия» и литовском ФК «Шяуляй».

Вторая лига

«Бастион» укрепляет ряды

В зимний период в составе ильичевского «Бастиона» не обошлось без кадровых перестановок. Из разряда потенциальных новичков в полноправные может перейти большая группа футболистов. Как сообщили  в тренерском штабе клуба, в числе приглашенных в «Бастион» значатся игроки разных амплуа. Большинство из них хорошо знакомы болельщикам региона по выступлениям в одесских «Черноморце», «Черноморце-2» и «Пальмире» − это Дмитрий Крисанов из ФК «Полтава», Саид Белмохтар из белорусского ФК «Сморгонь» и двое представителей любительских коллективов − Вадим Барба из ФК «Беляевка» и Сергей Абрамченков из одесского «Сигнала».

Контрольные матчи «Бастиона»

В ходе подготовки к весенней части чемпионата ильичевский «Бастион» сыграл шесть матчей. Три из них он провел в рамках традиционного турнира «Кубок «Бастиона», в котором стал победителем среди десяти участников. Подопечные Александра Краснянского взяли верх над любительскими коллективами «Гросслибенталь» (Большая Долина) − 4:2, «Такси» (Ильичевск) − 7:0 и «Реал-Фарм» (Одесса) − 1:0. Столько же матчей ильичевцы сыграли с молодежной командой одесского «Черноморца». В них были зафиксированы разные результаты: сначала «Бастион» сумел одержать победу 2:1, затем была ничья, 1:1, и, наконец, ильичевцы уступили 2:4

МИНИ − ФУТБОЛ

Высшая лига

В Кубке «Марриону» попался харьковский «Монолит»        

В АМФУ прошла жеребьевка 1/4 финала Кубка Украины по футзалу.

Напомним список четвертьфиналистов:

«Шахтер» (Донецк), «Маррион» (Одесса), «Тайм» (Львов), «Локомотив» (Харьков), «ЛТК» (Луганск), «Планета-Мост» (Киев), «Монолит» (Харьков), «Сапар» (Донецк).

1. «Шахтер» (Донецк) − «Сапар» (Донецк)

2. «Маррион» (Одесса) − «Монолит» (Харьков),

3. «ЛТК» (Луганск) − «Тайм» (Львов)

4. «Локомотив» (Харьков) − «Планета-Мост» (Киев)

Хозяева в первых матчах выделены жирным шрифтом. Четвертьфиналы пройдут 21 февраля и 29 марта. 

«Маррион» уступил «Урагану»

Нашей команде не хватило самой малости.

«Маррион» (Одесса) − «Ураган» (Ивано-Франковск) − 0:2 (0:1)

15 февраля. Одесса. СК СКА.

Главный арбитр: Ю.Воложенко. Второй арбитр: В.Бельков. Третий арбитр: А.Димитров. Судья-хронометрист: Ю.Миколенко.

Инспектор: В.Кузьменко.

«Маррион»: Цыбенко, Воронин, Степанов, Костыгин, Безуглый, Захаренко, Гавриленко, Вершинин, Шерстнев, Лужанский, Шамотий, Димов, .

Главный тренер: Игорь Калинин

Тренер: Олег Безуглый.

«Ураган»: Корнеев, Павлюк, Паршиков, Валенко, Поддубный, Киндратив, Симка, Ярый, Цвелых, Кулик, Пилипив, Ижаковский.

Главный тренер: Сергей Гупаленко.

Тренер: Юрий Костышин.

Голы: 0:1 Ярый, 10, 0:2 Кулик, 32.

Первый домашний матч второго круга чемпионата «Маррион» начал с настроением. Уже на первой минуте Степанов не смог точно замкнуть острый прострел Безуглого. В первой пятиминутке наши имели еще пару возможностей открыть счет, но немного не успевали на замыкании голевых прострелов своих партнеров. 

А потом пришла пятиминутка гостей. С ударами Павлюка и Кулика Цыбенко знал как справиться. Дважды опасен был Паршиков, но сначала не попал в створ, а затем не успел на дальнюю во время прострела. На 10-й минуте «Ураган» открыл счет — это Ярый получил диагональную передачу и точно перебросил в ближний угол вышедшего на него кипера хозяев — 0:1.

Еще пару минут по инерции гости атаковали, причем, опасно. В одном из эпизодов только расторопность и чтение ситуации Степанова, подстраховавшего Цыбенко на линии ворот, не позволили Цвелых удвоить преимущество.

Начиная с 13-й минуты и практически до перерыва «Маррион» методично атаковал, создавая остроту, но вот с завершением все никак не получалось…

Шамотию не хватило полшага, чтобы подправить мяч в пустой угол ворот после дальнего удара Гавриленко. Тот же Гавриленко не успел самую малость, чтобы прострел Лужанского слева стал голевым. Были еще опасные штрафной и свободный удары в сторону ворот «Урагана», но оба розыгрыша завершились не самыми убедительными ударами Вершинина.

Гости отметились двумя ударами со штафного Валенко, да еще Степанов подарил мяч Цвелых в 9 метрах перед воротами. Однако с ударом соперника Цыбенко справился.

Второй тайм начался обоюдоострой игрой без ворот − каждый из соперников подолгу пасовался в центральной зоне, а затем отдавал мяч оппоненту. Затем, как и положено хозяевам, одесситы заиграли активнее. Степанов из середины отдал направо свободному Воронину. Тот имел возможность пробить, но предпочел сделать прострел, завершившийся ничем.

В ответ Валенко протащил мяч через всю площадку и дал хорошо в центр на Паршикова. Благо для хозяев, Вершинин в последний момент вынес мяч на угловой. Команды обменялись еще несколькими острыми выпадами, а на 32-й минуте гостям удалось увеличить счет. Четкая трехходовка Поддубный, Паршиков, Кулик завершилась неотразимым ударом последнего − 0:2.

Через минуту Ярый ушел от защиты в отрыв, но не попал в створ ворот. А хозяевам никак не удавалось довести атаки до завершения. С 36-й минуты «Маррион» играл пятью полевыми − давно привычный для таких ситуаций Лужанский вышел «вратарем-моталой». Концовку поединка одесситы провели на половине площадки гостей, однако кроме удара Захаренко, после которого мяч, угодивший в штангу, накрыл на линии ворот Корнеев, ничего более вразумительного создать и не смогли. И желание было, и старались, вот только самую малость всегда и не хватало, в отличие от соперников.

Бизнес лига

Обзор 16го тура Премьер лиги

«Невада» − «Союз» − 5:2

«Победа» − «Глобус» − 3:6

«Промрынок.7 км» − ТГО − 4:2

«Ника» − «Мирс-Либхерр» − 3:3

«Элефант-Константа» − «Капитал» − 6:2

В первом матче шестнадцатого тура «акулы пера», в последнее время наделавшие немало шума, попытались дать бой «Неваде». Однако более опытный соперник практически сразу захватил инициативу, создал целый ряд голевых моментов, и к исходу тайма выигрывал с преимуществом в три мяча. На 24-й минуте журналисты сумели «размочить» ворота соперника, но развить свой успех во втором тайме не смогли − «Невада» провела еще два мяча, пропустив в свои ворота один, и победила − 5:2. Игра «Победа» − «Глобус» подарила два абсолютно разных тайма − в первом чемпионы открыли счет, не реализовали несколько верных моментов, а под занавес тайма дважды пропустили − 1:2. А во втором преимущество «строителей» было просто подавляющим − Лоскутов, безусловно лучший игрок матча, вместе с партнерами по команде, еще четырежды заставлял «победителей» начинать с центра, и лишь под занавес матча «серо-голубым» удалось сократить разрыв в счете − дважды отличился Похлебин. Итог − 6:3 в пользу «Глобуса». В центральном матче тура сошлись лидеры − многократные призеры городских соревнований «Промрынок. 7 км» и ТГО. Захватывающая игра, которая держала в напряжении до последних минут. В первом тайме команды забивали «дуплетом», на гол соперника тут же отвечая своим. На 5-й минуте Беляев открывает счет, но буквально тут же Войников его сравнивает. На 23-й Шикера выводит ТГО вперед, однако не проходит и минуты, как Юкель завершает изящную комбинацию партнеров и сравнивает счет − 2:2. Во втором тайме ни одна из команд долгое время не могла нарушить равновесия, однако на последних минутах «промышленники» дважды в течение минуты (Дерюга и Фадеев) поразили ворота соперника  − 4:2 и добились архиважной победы. Вопрос о чемпионе снят?

Не меньшие страсти кипели и во встрече «Ника» − «Мирс-Либхерр» − незабитый пенальти, два нереализованных десятиметровых, «дубли» в исполнении Снигура и Третьяка, а в итоге ничья − 3:3. А в последнем матче тура «Элефант-Константа» уверенно разобрался с «Капиталом», забив шесть и пропустив в свои ворота два мяча, и не реализовав еще массу голевых моментов.

Обзор 21го тура Малой лиги

«ПРГ Юнайтед» − «Новолог» − 3:3

«Кодекс» − «Черное море» − 1:9

«Одесса» − «Укртелеком» − 2:3

«Альфа-Пак» − «Кристалл» − 14:3

«Эллада» − СП-16  5:2(3:2)

«Фонтан» − «Uni-Orient S.A.» − 3:4

«Еднiсть» − «Ника»-2 − 6:3

В первом матче очередного тура Малой лиги сошлись «Новолог», отчаянно пытающийся достать группу лидеров и «ПРГ Юнайтед», зарекомендовавший в этом сезоне себя как гроза авторитетов. Упорная борьба с первой до последней секунды не принесла успеха ни одной из команд − «ПРГ», первым забив, уже спустя две минуты позволил сопернику сравнять счет, и в дальнейшем постоянно отыгрывался, в чем и преуспел. Итоговый результат 3:3 − явно не удовлетворил никого из соперников. Во втором матче «Черное море» предсказуемо крупно обыграло «Кодекс» 9:1, а потом пришел черед центральной игры тура, в которой «Укртелеком» встречался с «Одессой». И она не разочаровала зрителей. Уже на 2-й минуте Вывиорковский открывает счет − 1:0 в пользу «Одессы». «Связисты», которые в этом чемпионате частенько оказываются в роли отыгрывающих, не смутились, и сначала сравняли счет, а под занавес тайма и вышли вперед − 2:1. Во втором тайме скорости, и без того немаленькие, возросли, пошла обоюдоострая игра с обилием моментов у ворот обеих команд, и на 37-й минуте Вывиорковский второй раз поражает ворота «Укртелекома» − 2:2. В последующие минуты «горожане» обязаны были «хоронить» «связистов», однако не использовали целый ряд выгодных моментов, и за секунды до конца матча сработало известное футбольное правило − Сафонюк (опять он!!!) принес своей команде трудную победу − 3:2 в пользу «Укртелекома». «Альфа-Пак» буквально разметал обескровленный «Кристалл» − 14:3 (по четыре мяча на свой счет записали Кривой и Кошель), а «Эллада» в упорной борьбе дожала на последних минутах СП-16 − 5:2. Главным героем встречи стал голкипер «эллинов» Юрий Савицкий, который не только «тащил» практически все, что летело в его «рамку», но и дважды на последних минутах отправил «круглого» в ворота соперника, тем самым сняв вопрос о победителе. «Фонтан» изрядно потрепал нервы «Uni-Orient S.A.», постоянно сокращая разрыв в счете до минимума (отметим первый гол Гричушенко, забитый дальним ударом). Игра у лидеров «юнитов» в этот вечер не пошла, однако Валентиров, Щерба и Осадчий показали, что «юниты» не являются командой одной-двух звезд. В последнем матче тура сошлись «Еднiсть» и «Ника»-2. Первый тайм прошел в равной борьбе − в счете вели и те и другие, но концовка первой половины осталась за подопечными Латышева − 4:3. А во втором было всего два забитых мяча, четыре незабитых десятиметровых и много разговоров, кому куда свистеть, бежать и бить. В результате «Еднiсть» одержала пятую победу во втором круге, на этот раз со счетом 6:3, а «Ника»-2 потеряла на ближайшие два тура своего вратаря из-за дисквалификации.

 

15.    Полтава

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

Газета «Полтавщина спорт» (№5 10-16.02.2009) і програма «Спортарена» (радіо «Ваша Хвиля») висвітлили тему візиту інспектора УЄФА Девіда Тейлора до України. Він проінспектував хід підготовки до проведення Євро 2012. Детально було розказано про візит і враження Тейлора від побаченого в містах Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Одеса та Львів.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

Триває другий турецький тренувальний збір полтавської «Ворскли». Підопічні Миколи Павлова свої контрольні матчі, хоча з мінімальним рахунком, але програли. Варто зазначити, що наші футболісти, ще не грали оптимальним складом. На виправдання результатів можна пригадати, що минулого року на зборах спостерігалася така ж ситуація, але в чемпіонаті «Ворскла» виглядала пристойно. Можливо головний тренер полтавців хоче оцінити весь потенціал своїх підопічних. Тож сподіваємось все йде за планом.

7 лютого «Ворскла» провела контрольний матч з четвертою командою чемпіонату Узбекистану «Машал». Спостерігати за цією грою команди прилетів президент клубу Олег Бабаєв. В узбеків за всю гру було три-чотири удари по воротах, але на останніх хвилинах зустрічі один влучив у ціль.

Молодіжний склад «Ворскли», який теж знаходиться в Туреччині встиг провести вже три поєдинки. 6-го лютого наші дублери в напруженій боротьбі поступилися «Жетису» з Казахстану з рахунком 1:3, а наступного дня розгромили юніорську команду «Гебезее» з Німеччини − 13:0.

Міжсезоння

Гравці команди ФК «Полтава», що виступає в другій лізі, провели свої перші спаринги в новому році. Суперником підопічних Олександра Омельчука став харківський «Арсенал». 2 лютого команди розійшлися миром − 0:0, а 5 лютого полтавці поступилися 0:2. Обоє поєдинки проводилися в Харкові на полі зі штучним покриттям. В цих матчах футболісти «Арсеналу» виглядали більш підготовленішими. Варто відзначити, що в складі полтавців грали молоді футболісти і ті, які знаходяться на перегляді.

Бронзовий призер чемпіонату області ФК «Лубни» на домашньому полі провів перший товариський поєдинок проти «Металіста» з Хоролу (Полтвська область). Тренери лубенчан Анатолій Сірик та Олександр Сердюк виставили на гру резервний склад команди. Але все ж на полі відчувалася  перевага господарів у технічній та фізичній готовності. Обидва м’ячі у ворота «Металіста» забили гравці юнацького складу ФК «Лубни».

Міні-поле

IV відкрита першість Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС).

Не зважаючи на те, що до завершення відбіркового турніру залишилося провести кілька матчів у п’ятницю, вони не внесуть суттєвого розподілу в турнірну таблицю. В останньому турі гегемонію лідера «Зефір-Пластиком» намагався порушити дворазовий чемпіон цього турніру «Зеніт». Гра була цікавою, тривала з перемінним успіхом і йшла до логічної нічиєї, але на останніх хвилинах прикрий рикошет приніс перемогу «Зефір-Пластикому» − 5:4. Окрім цих двох команд до плей-офф потрапили «Дальні острови», «Роззошенці», «Імпульс», «Рубін», «ПЗМС» та «Бізнес Гранд».

Чвертьфінальні поєдинки будуть зіграні у неділю 15 лютого.

XIX відкрита першість Полтави з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник».

В черговому турі лідери отримали перемоги, причому були зафіксовані розгромні рахунки. Ветерани із команди «Зоря-Ворскла» з рахунком 9:1 переграли ДЮСШ ім. Горпинка, а «Жоржівка» з такою ж різницею але 10:2 здолала «Чайку» (Полтава). Лідирує «Зоря-Ворскла» − 15 очок, на два пункти відстає «Жоржівка».

 

16.    Рівне

 

Євро 2012

У Рівному зявилася реклама Євро-2012

Складається, що Євро-2012 для рівнян − щось далеке та ілюзорне. Єдине, що нагадує про чемпіонат Європи, який планується провести на футбольних полях України, − реклама, що з’явилася на Рівненському державному телебаченні. Щоправда, ролик про Євро-2012 абсолютно не бере за душу. Паскудна копія того, що крутили напередодні чемпіонату світу 2006 року під гаслом «Україно, вперед!». Водночас про підготовку до Євро-2012 згадав у своїй доповіді на звітно-виборчій конференції голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук. Загострюючи увагу на незадовільному стані футбольних полів і стадіонів в окремих райцентрах та в самому Рівному, він зауважив: «Турбує ситуація у Дубно та Дубровиці, особливо у світлі проведення Євро-2012 та футбольних полів на стадіонах Острога та СДЮШОР «Верес». Останніми роками покращилась ситуація зі стадіоном «Авангард» у м. Рівне. Кожного року виділялись певні кошти з міського бюджету на реконструкцію стадіону. Встановлено 4500 пластикових сидінь, проведена часткова реконструкція  центральних трибун, але цього явно не достатньо. Потребують ремонту підтрибунні приміщення, роздягальні, запасне поле, відсутнє теплозабезпечення та зовнішні  туалети для вболівальників».

Футбол

ОФФУ

Поліщука обрали втретє

На портфель голови Рівненської обласної федерації футболу претендували три кандидати, однак у переддень конференції двоє з них зняли свої кандидатури. Таким чином, по суті, одноголосно на повторний термін головування знову обрали діючого очільника обласної федерації. Власне, про досягнення Рівненської обласної федерації футболу Володимир Поліщук розповів у розмові з кореспондентом «Літопису Заходу», вміщеній під заголовком «Аматори «перестрибнули» професіоналів». Йдеться саме про те, що любительський футбол на Рівненщині набагато кращі здобутки, аніж професійний. Однак на самій конференції йшлося не стільки про досягнення, скільки про проблеми та плани на майбутнє. Наприклад, в плані організації а проведення змагань, розширення діяльності федерації, зміцнення дисципліни тощо.

«Час не стоїть на місці, − наголосив Володимир Поліщук, − потрібно впроваджувати нові регламентні норми, в першу чергу:

− обов’язкова відеозйомка ігор чемпіонату командою-господарем (Перша ліга),

− обов’язкова участь в іграх чемпіонату та першості команд першої та другої ліги молодого гравця 1991 року народження та молодше,

− обмеження заявки гравців з інших областей (заявка проводиться тільки у два терміни − перед початком сезону та в перерві між першим та другим колом),

− створення сайту федерації в Інтернеті, де буде розміщуватись інформація про діяльність федерації, проведення змагань, результати матчів (голи, попередження, вилучення, арбітри, інспектори),

− на обласному телебаченні створити передачу під  умовною назвою «Гол». Передача буде виходити під час чемпіонату щонеділі з аналізом ігор туру(голи, небезпечні моменти),

− по завершенні сезону в найближчу  неділю проводити матч Суперкубку між чемпіоном та володарем кубка (або фіналістом), при чому в обов’язковому плані команди повинні брати участь у цих змаганнях,

− створити комісію призначень, долучивши до неї представників команд двох ліг з метою прозорості призначень арбітрів та інспекторів.

АМАТОРИ «ПЕРЕСТРИБНУЛИ» ПРОФЕСІОНАЛІВ

Коли майже 10 років тому Володимира Поліщука обрали головою Рівненської обласної федерації, в чемпіонаті області брало участь лише 8 команд, постійно з’являлися і зникали колективи другої ліги. Не кращою була ситуація й у юнацьких змаганнях, як, зрештою, й у міні-футболі. А жіночого футболу взагалі не було. То що змінилося з того часу?

− Перерахувати всі позитивні зрушення, − каже Володимир Петрович, − не вистачить газетної шпальти. Візьмімо, наприклад, один з найважливіших напрямів діяльності обласної федерації − виконання програми ФФУ «Наше майбутнє», що передбачає розбудову матеріальної бази футболу. Перші 12 майданчиків зі штучним покриттям на Рівненщині (а піонером став стадіон «Колос» у Костополі) встановлено за безпосередньої підтримки обласної федерації. Зараз в області нараховується 30 таких майданчиків, 14 з яких розміром 42 на 22 метри. Не оминули увагою й великі поля. Так, у період від 2005 до 2008 року здійснено реконструкцію стадіонів у Кузнецовську (нині це один з кращих в області), Сарнах, Рокитному, Оржеві. Торік звели стадіон у Березному, який відповідає вимогам професійних клубів. Чудові футбольні поля також у Здолбунові, Радивилові, Млинові, Гощі. Доволі пристойні футбольні арени в Рівному на стадіонах «Хімік» та «Водник».

− Отож можемо говорити, що в області все гаразд з матеріальною футбольною базою?

− На жаль, так оптимістично стверджувати не доводиться. Зокрема, турбує ситуація у Дубному, Дубровиці, Острозі, стан футбольних полів СДЮШОР «Верес», де займаються близько 430-ти дітей, і «Кристал» у Володимирі. Потребує покращання спортивна база КОЛІСПу, де функціонує міжрегіональний центр жіночого футболу. Відсутність поля з трав’яним газоном і майданчика стандартних розмірів зі штучним покриттям гальмує підготовку обдарованих юнаків і дівчат, хоча є вже певні досягнення з підготовки гравців юнацьких та молодіжних збірних України. Словом, проблем вистачає, і в силу можливості намагаємося їх вирішувати.

− А які здобутки заслуговують на особливу відзнаку?

− Звичайно, це як успіхи наших окремих вихованців (наприклад, дубенчанин Дмитро Проневич став чемпіоном Всесвітньої Універсіади, Ігор Косенко здобув „золото” на XII Паралімпійських іграх, вихованки тренера КОЛІСПу В. Мамчура в складі своїх збірних пройшли до фінальних турів чемпіонатів Європи), так і аматорського футболу в цілому.

Так, чемпіонат 2008 року ми закінчили з найбільшою кількістю команд-учасників нашого чемпіонату першості, Кубку та турніру ФСТ «КОЛОС». Зокрема, торік у змаганнях взяло участь: 12 команд − у першій лізі, 15 − у другій, 32 − у Кубку області, по 11 команд − в першості та Кубку ФСТ «КОЛОС». Окрім перерахованих турнірів, проводилися чемпіонат області серед ветеранів, першість області з футзалу серед райдержадміністрацій, чемпіонат і відкритий чемпіонат області з футзалу, вперше − чемпіонат області з пляжного футболу і першість «Ліга Чемпіонів», першість області з футзалу серед банків, серед студентів, меморіал ім. В. Шморгуна, турнір В. Завацького. Спільно з ФСТ «КОЛОС» асоціаціями було проведено 15 змагань, у яких взяло участь 179 команд. Загалом у міських, районних першостях, розіграшах кубків щорічно брали участь понад 300 команд.

− Це, гадаю, без урахування змагань серед дітей та підлітків?

− Розвитку дитячо-юнацького футболу обласна федерація приділяє, якщо можна так сказати, підвищену увагу. Наприклад, торік у 15 різних турнірах брали участь 204 дитячо-юнацьких команди. Загалом, дитячий футбол культивується в 30 ДЮСШ, СДЮШОР «Верес», КОЛІСП, Березнівському ліцеї, де працюють 162 тренерів (з них − 102 штатних, з вищою освітою − 65), із загальною кількістю дітей 6 244 (в тому числі 928 дівчат). У 744 школах області введено 3-ій урок фізкультури з елементами футболу − це, в основному, початкові класи (4 800 школярів), у 200 старших класах теж введений 3-й урок з елементами футболу. Майже 100 тисяч школярів Рівненщини мають можливість освоювати ази футболу в загальноосвітніх школах. Але тут є і проблемні питання, над вирішенням яких працюємо.

За результатами змагань, проведених у 2006 році, наша федерація здобула першість у третій групі областей України, в 2005-2007 роках − за рейтингом Асоціації аматорського футболу України, ми на третьому місці.

Надій на успіх не виправдали

МФК “Рівне” у матчі 18-го туру чемпіонату України з фут-залу у вищій лізі знову поступився вдома — тепер й одеському “Марріону” — з рахунком 1:2.

Одесити першими відкрили рахунок — нападник гостей Олександр Вершинін своїм ударом майже з середини майданчика застав зненацька нашого голкіпера Сергія Щербакова. Це трапилося вже на четвертій хвилині зустрічі, й гол надовго вибив рівнян з колії. Вони хоча й атакували, проте влучного завершального удару до перерви так і не зробили. Та й після відпочинку рівнянам бракувало точності. І лише на 28-й хвилині відзначився капітан рівненської команди Роман Волох. Вболівальники полегшено зітхнули: здається, справа зрушила з місця. Та це виявилося оманою — рівненські нападники, довівши м’яч до штрафного майданчика, далі буквально зупинялися. І захисникам одеської команди було зовсім не важко утримувати свої ворота в недоторканості. Натомість одна з їхніх контратак закінчилася голом. Після прострілу Олександра Шамотіна м’яч влучив у ногу Вадима Жака і безперешкодно влетів у сітку воріт МФК “Рівне”. Після цієї невдачі рівняни кинулися на штурм воріт одеситів, але їхній страж Павло Цибенко творив дива. Нападникам рівнян бракувало точності, не допомогла й заміна воротаря п’ятим польовим гравцем. Отож, МФК “Рівне” зазнали прикрої поразки вдома — 1:2.

Коментарі:

Ігор КАЛІНІН,

головний тренер команди “Марріон”:

— У плані організації гри ми дещо переважали господарів, що й відобразив рахунок на табло. Зауважу, що грали дві рівні команди, проте нам більше пощастило у завершальних стадіях атак. Ваша команда молода, перспективна, мені сподобалася. І має величезну підтримку трибун. У нас в Одесі тамтешню підтримку з вашою не порівняти.

Юрій БАХОВСЬКИЙ,

головний тренер МФК “Рівне”:

— Що стосується гри, то вона, на мою думку, вдалася. Вона була напружена, видовищна. На жаль, нам не вистачило реалізації моментів. Ми не забили стовідсоткові м’ячі, натомість отримали два прикрі, зовсім необов’язкові голи у наші ворота.

 

17.    Суми

 

Євро-2012

Заходи

За звітний період заходів по темі Євро-2012 в регіоні не проводилося.

ЗМІ

Газета « В двух словах» за 11 лютого у матеріалі «Кто же окажется в топ-квартете?» розповідає про інспекторську поїздку містами, які претендують на проведення матчів Євро-2012 делегації експертів УЕФА. Розповідаючи з посиланням на керівника делегації, генерального секретаря УЕФА Девіза Тейлора про те, що Львів, Київ, Харків, Дніпропетровськ і Донецьк не мають істотних проблем з підготовкою до європейського чемпіонату, видання зазначає, що на їх фоні негативну оцінку отримала Одеса.

Реклама

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Сумах не додалося.

Місцевий футбол

У Сумах в обласному театрі імені Щепкіна 7 лютого були підбиті підсумки рейтингу «Людина року-2008». Експертна група у складі представників влади, науковців, журналістів, підприємців одноголосно назвала такою сумчанина Максима Філя, який у складі збірної України став чемпіоном світу з міні футболу серед спортсменів з вадами зору.

У Сумах визначився переможець чемпіонату обласного центру з міні-футболу у групі ветеранів 45 років і старше. Ним стала команда «Ніколь», яка є чотириразовим чемпіоном країни серед ветеранів. Переможці інших ліг стануть відомі у березні.

Підходить до завершення зимовий чемпіонат області з футболу. У першості за участі 8 сумських команд (команди з районів через фінансову скруту відмовилися брати участь у цих змаганнях) залишилося зіграти 2 матчі, але вони вже не вплинуть на підсумки чемпіонату, який виграла команда «Вікторія».

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» за 11 лютого розповіла про перебіг чемпіонату обласного центру з міні-футболу. Видання з посиланням на голову федерації фут-залу Сум відзначає великий внесок у його проведення керівника секції ветеранського футболу Федерації футболу Сумщини Олександра Ткаченка, який водночас є засновником і провідним гравцем команди «Ніколь».

Газета «В двух словах» надрукувала матеріал «Жовто-блакитні» стали трехполосными», у якому йдеться про укладання Федерацією футболу України з компанією «Адідас» спонсорської угоди на екіпіровку всіх збірних команд країни до 2016 року.

«Співробітництво з нашим новим партнером дозволяє не тільки сподіватися, а й втілювати свої мрії в життя. Бо не секрет, що багато хто вважав фантастикою проведення Євро-2012 в Україні і Польщі. А раніше національна збірна України стала автором сенсації, вийшовши з «групи смерті» до фінальної частини чемпіонату світу-2008 і там пробилася до топ-вісімки», цитує видання голову ФФУ Григорія Суркіса.

Газета «Панорама» за 11 лютого вмістила розширений матеріал під назвою «Играющий в темноте» про Максима Філя, який за версією експертів став переможцем у рейтингу «Людина року-2008».

Місцеві ЗМІ вмістили звіти про гру чемпіонату України з фут-залу між командами «СумДУ» та донецьким «Шахтарем», а також повідомили про хід підготовки до сезону ФК «Суми» та охтирського «Нафтовика-Укрнафти».

Обласне радіо у програмі «Спорт-тайм» з посиланням на офіційний сайт ФФУ розповіло про переможця минулорічної першості Сумської області з футболу команду «Нафтовик-2» з Охтирки та привітало його тренера Олександра Сікуна з 45-річчям.

 

18.    Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів протягом звітного періоду не проводили.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Львів інспектували” − делегація УЄФА на чолі з Девідом Тейлором оглянула аеропорт у Львові. Також відбулася презентація проекту реконструкції злітної смуги і пасажирського терміналу. Генсек УЄФА оглянув і будівництво стадіону до Євро-2012 та залізничний вокзал. Загалом враження у делегації УЄФА нормальні.

“Євро − лише з Україною” − інформацію про можливу заміну України як партнера Польщі в організації Євро-2012 спростувала речник спілки PL 2012 Каторжина Меллер. Вона зазначила, що Польща продовжує працювати з Україною над організацією єврочемпіонату.

“Нова ера”: “Євро-2012 контролюватиме новий орган” − країни-господарі Євро-2012 − Україна і Польща − разом з Союзом європейських футбольних асоціацій (УЄФА) створили сумісну структуру для координації і контролю за підготовкою до єврочемпіонату. Роботу новий орган почне з 1 березня. 

“Свобода”: “ Закулісні ігри вирішують все?” − після візиту до України інспекції УЄФА на початку лютого,у в німецьких ЗМІ знову розпочалися розмови про можливе перенесення Євро-2012 з нашої держави до Німеччини. Як альтернатива українським містам пропонують Берлін та Лейпциг, які розташовані не далеко від Польщі. Німецьке видання “Express” наводить слова комерційного директора німецько-польської торгівельної палати Ларса Боссе, який на телеканалі RBB висловився щодо можливої зміни України на Німеччину для проведення матчів Євро-2012. “Поза камерами відбувається набагато більше подій, аніж ми можемо собі уявити”, − сказав Л.Боссе, натякаючи на закулісні ігри в УЄФА. Німецьке видання припускає, що УЄФА може відмовитися від України як країни-організатора Євро-2012 через “дуже великі проблеми з будівництвом стадіонів”.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Першим серед команд Тернопільської області розпочав підготовку до сезону ФК “Тернопіль-ТНПУ”. Команда і тренується, і провела вже два контрольні поєдинки. Майбутні педагоги здобули перемогу над командою першої ліги “Прикарпаття” з Івано-Франківська і зіграли внічию з аматорським колективом “Княгинин” з Підгайчиків (Івано-Франківщина).

Спершу тернополяни поїхали в гості до “Прикарпаття”. Там святкували перемогу з рахунком 2:0. Голами відзначилися Анатолій Сень (замкнув ударом головою навіс зі штрафного) та Дмитро Петрівський (вміло розпорядився м’ячем у великому скупченні футболістів у карному майданчику). Матч запам’ятався ще й потасовкою лідерів команд − прикарпатця Ігоря Худоб'яка та тернополянина Василя Чорного. Щоправда, до вилучень справа не дійшла.

А на футбольному полі педагогічного університету тернополяни приймали команду “Княгинин”. Гостям першим вдалося відзначитися. М'яч після красивого удару з куга штрафного майданчика поцілив у “дев’ятку”. Не залишалася в боргу і муніципальна команда. Степан Клекот зробив навісну передачу, воротар гостей помилився на виході, і Анатолій Сень ударом головою спрямував м'яч у порожні ворота. Незважаючи на те, що в гостей склад був досвідченіший (чого вартий один Василь Тофан, котрий пройшов школу вищої ліги), однак суперник тернополян у другому таймі підсів, і якби не важке футбольне поле, то ФК “Тернопіль” святкував би перемогу. Зокрема, знову мав відзначитися Сень, а вже наприкінці матчу не використав вихід віч-на-віч з воротарем Віктор Івегеш.

Що ж до решти команд Тернопільщини, то срібний призер обласної першості “Товтри” з Козлова зіграли на виїзді товариський матч з володарем суперкубка Львівської області − золочівським “Соколом”. Тернопільська команда поступилася львів'янам з рахунокм 0:2, хоча, як повідомив головний тренер “Товтрів” Сергій Шиманський, не заслуговувала на поразку. Приміром, два голи козлівчани пропустили на останніх хвилинах матчу, у той же час не використали ряд слушних нагод. Так, у поперечину воріт суперника потрапив дебютант команди Богдан Лірський, стовідсоткові нагоди відзначитися втратили Сергій Богородиченко та граючий тренер Сергій Шиманський.    

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

Збірна України 

“Нова ера”: “У Шевченка − серйозна травма” − головний тренер збірної України з футболу Олексій Михайличенко під час прес-конференції повідомив, що капітан збірної Андрій Шевченко не зможе взяти участь в товариському турнірі на Кіпрі: у нього − серйозна травма.

“20 хвилин”: “Збірна України грає без Шевченка” − уривки прес-конференції головного тренера збірної України з футболу Олексія Михайличенка перед матчем зі Словаччиною. На думку тренера, турнір буде дуже цікавим і українці зможуть відновити ігрові зв’язки, подивитися на кандидатів. Олексій Михайличенко повідомив, що викликав у збірну 24 гравців, однак через травми не зможе залучити до гри Шевченка і Гусєва. А також не змогли викликати Ярмаша і Богуша, зате викликали Пашаєва. 

“Збірна України виграла на Кіпрі” − національна збірна України стала переможцем міжнародного турніру на Кіпрі. Цей виграш ще більше підніме українців у рейтингу ФІФА. У фінальному матчі збірна України з рахунком 0:1 перемогла команду Сербії. Цією перемогою команда Олексія Михайличенка продовжила свою безпрограшну серію до восьми матчів. 

Український футбол

“20 хвилин”: “Матчі Кубка перенесли” після перенесення дирекцією української Прем’єр-ліги матчів 18 туру чемпіонату України відбулися зміни у розкладі матчів Кубка України. Видання подає новий розклад поєдинків.    

“У ФК “Закарпаття” відібрали стадіон”ужгородські депутати заборонили ФК “Закарпаття” тренуватися та грати на стадіоні “Авангард”. Це начебто зроблено через заборгованість ФК перед стадіоном.

“Свобода”: “Кубок УЄФА: Ранній євростарт для українців” − цьогорічний футбольний євросезон для трьох українських клубів виявився дуже раннім. Уже 18 і 19 лютого “Шахтареві, “Динамо” і “Металістові” доведеться протистояти дуже сильним клубам у рамках 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Їх суперниками на цій стадії боротьби за почесний трофей Європи будуть відповідно англійський “Тоттенхем”, іспанська “Валенсія” та італійська “Сампдорія”. Жереб виявився до українських команд явно не прихильним. Не випадково чимало фахівців доволі песимістично оцінюють шанси провідних клубів України. 

“Нова ера”: “Динамо” переграло чеську “Спарту” − київський ФК “Динамо” провів черговий контрольний поєдинок у рамках підготовки до другої частини сезону. Підопічні Юрія Сьоміна перемогли празьку “Спарту” з рахунком 2:0.

Тернопільський футбол

“Свобода”: “Федерація омолоджується” − про УІ звітно-виборну конференцію федерації футболу Тернопільщини. Стаття позитивна щодо ТОФФ. “За чотири роки роботи федерації, яку очолював Володимир Мариновський, футбольне господарство Тернопільщини загалом відчутно стабілізувалося. Це стосується як матеріальної бази, так і суттєвого збільшення аматорських команд. Наразі на Тернопільщині налічується більше 6,5 тисячі гравців-аматорів та близько 40 професійних виконавців, які мають можливість тренуватися та виступати на 22 стадіонах та 124 футбольних полях”. Важливо, що заступниками переобраного на посаду на наступний термін Володимира Мариновського стали молоді фахівці Андрій Мотика та Богдан Трач, котрі уже мають чималий досвід роботи як у суддівській справі, так і в організації футбольних змагань.

“Номер один”: “ФК “Тернопіль-ТНПУ” провів спаринги з івано-франківцями” − першим серед обласних команд Тернопільщини розпочав підготовку до сезону ФК “Тернопіль-ТНПУ”. Команда не лише тренується, а й вже встигла провести два контрольні поєдинки. Майбутні педагоги перемогли команду першої ліги “Прикарпаття” з Івано-Франківська та зіграли вні­чию з аматорським колективом “Княгинин” з Підгайчиків (Івано-Франківська область).

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомили про початок підготовки до цьогорічного сезону. Першим серед команд регіону розпочав підготовку ФК “Тернопіль-ТНПУ”. Команда майбутніх педагогів уже провела два контрольні поєдинки і здобули перемогу над командою першої ліги “Прикарпаття” (Івано-Франківськ) та зіграли внічию з аматорським колективом “Княгинин” (Підгайчики,  Івано-Франківська область). Коментарі спортивних оглядачів щодо перших результатів позитивні і вселяють надію на хороші майбутні футбольні здобутки.

Надзвичайно хороші коментарі спортивних оглядачів дісталися збірній України після поєдинку на Кіпрі, де українці стали переможцями міжнародного турніру у боротьбі із збірною Сербії. Журналісти зазначили, що наша збірна має можливість показувати демонструвати чудові результати, хоча й не було на полі через поважні причини грандів вітчизняного футболу, зокрема, Андрія Шевченка, і утримувати рейтинг.

Успішним назвали спортивні оглядачі і поєдинок київського

“Динамо” з чеською “Спартою”. У черговому контрольному поєдинку у рамках підготовки до другої частини сезону кияни  здобули перемогу з рахунком 2:0. І зазначили, що загалом початок цього року для українського футболу виявився вдалим. Однак викликають занепокоєння матчі кубка УЄФА, оскільки трьом українським клубам протистоятимуть досить сильні і авторитетні європейські команди. Тому 18 та 19 лютого стануть неабияким випробуванням і для українських футболістів, і для уболівальників. 

 

19.    Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе 9 февраля в Харькове прошла встреча руководства области с народными депутатами-харьковчанами. Обсуждались проблемные вопросы преодоления кризисных явлений в экономике области. Из 16 народных избранников, представляющих в Верховной Раде Харьковскую область, на встречу пришли 12. По словам главы облсовета Сергея Чернова, встреча была полезной и плодотворной: «По результатам встречи мы получили Обращение, подписанное двенадцатью народными депутатами, в котором сконцентрированы приоритетные вопросы, которые мы вместе должны решить − на уровне Кабинета Министров, Верховной Рады. В первую очередь, это финансирование реконструкции стадиона «Металлист», в рамках государственной программы подготовки к Евро-2012, строительства Харьковского метрополитена, и ряд других вопросов…».

Нардеп Александр Фельдман (фракция БЮТ) сообщил о том, что депутатское объединение «За Харьков!» переименовано в объединение «За Харьковщину!», и каждый нардеп, независимо от партийной принадлежности, может стать его членом. В вопросах, связанных с харьковским аэропортом и стадионом «Металлист», выразили желание помогать народные депутаты от всех фракций, но пока не решено, каким образом они будут это делать. Александр Фельдман  предложил создать постоянно действующую Координационную комиссию. А.Фельдман отметил, что сопредседателями такой комиссии должны стать председатель ХОГА, председатель облсовета, харьковский городской голова, секретарь горсовета, представитель Кабмина и депутатского объединения «За Харьковщину!». По словам А.Фельдмана, положительная оценка со стороны руководства УЕФА подготовки Харькова к Евро-2012, а также слаженность в продвижении интересов города, которую демонстрируют сегодня все харьковские политики и управленцы, является лучшим подтверждением необходимости объединения в условиях кризиса.

Теперь нардепы-харьковчане, по словам  народного депутата Дмитрия Святаша (ПР), ждут пакет предложений от областной власти, чтобы лоббировать их на уровне Верховной Рады (ВР) и Кабинета министров. По его словам, в первую очередь депутаты будут работать по тем объектам, которые требуют первоочередного финансирования: это все, что связано с подготовкой региона к Евро-2012, со строительством ГП «Харьковский метрополитен», капитальными вложениями в развитие районов и городов Харьковской области, энергосбережением.

10 февраля на стадионе «Металлист» состоялось выездное рабочее совещание по вопросам финансирования реконструкции стадиона в 2009 году. В нем приняли участие мэр Михаил Добкин, первый вице-президент ФФУ Сергей Стороженко, главы постоянных депутатских комиссий горсовета. На совещании сделан акцент, что Харьков − единственный город из задействованных в подготовке к матчам Евро-2012, который обходится в реконструкции стадиона собственными силами. Кроме того, практически все материалы закупаются у местных производителей. Отмечено, что в конечном итоге объект будет иметь 42 тыс. мест. Как сообщил  главный архитектор проекта реконструкции стадиона «Металлист» Александр Чуб, строители последовательно выполняют все требования УЕФА, предъявляемые к объектам такого уровня. Это касается как обустройства и месторасположения различных помещений, так и мер по эвакуации граждан. Как и требуется, харьковчане оборудуют большую площадку для размещения мобильных передающих станций (площадью 6 тыс. кв. м.) − для обеспечения телевизионной трансляции. Если говорить о футбольном поле, то здесь уже обустроены регулярный подогрев (уложено 50 км кабеля), полив и дренаж. Харьковский горсовет на ближайшей сессии планирует рассмотреть вопрос о выделении 45 млн. грн. на реконструкцию стадиона «Металлист» − об этом на совещании заявил мэр Михаил Добкин: « Для горбюджета 45 млн. грн. − это непростая сумма, но я не знаю более важной задачи, чем подготовить город к проведению Евро-2012». Он также отметил, что весь годовой бюджет развития города составляет около 300 млн.грн.

Также на совещании была сформирована позиция: власти Харькова против господдержки Львова: «Мы категорически будем возражать, чтобы подготовка Львова к Евро-2012 финансировалась только из государственного бюджета» − с таким заявлением сегодня на выездном заседании о ходе реконструкции стадиона «Металлист» выступили руководители города и области.

По словам вице-губернатора Сергея Стороженко, харьковские чиновники настаивают на «прозрачной конкуренции» в борьбе украинских городов за право принимать Евро-2012.

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

10.02.09 «Новости-АТН» (7-й канал), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»),»Харьковские известия» (7-й канал), ХОГ ТРК  дали репортаж по выездному рабочему совещанию на стадионе «Металлист».

10.02.09 региональное Интернет-издание «Главное» (со ссылкой на «Немецкую волну»)  сообщило, что создан украинско-польский оргкомитет для организации ЕВРО-2012. Новая организационная структура создана как дочерняя компания Федерации футбола Украины (ФФУ) и футбольной ассоциации Польши (PZPN). Заработает она уже весной в этом году, сообщил руководитель управления информационной политики ФФУ Сергей Васильев: «Эта группа будет заниматься организацией самого праздника − финала футбольного чемпионата Евро-2012. Также у нас есть очень много вопросов, связанных со строительством, реконструкцией спортивных объектов. Над этим эта структура тоже будет работать».

10.02.09 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») дали комментарий Сергея Стороженко относительно того, что власти Харькова против господдержки Львова: «Мы категорически будем возражать, чтобы подготовка Львова к Евро-2012 финансировалась только из государственного бюджета……Я искренне желаю, искренне и Михаил Маркович меня поддержит. Мы искренне желаем нашим одесским и львовским друзьям успехов, работы, интенсификации. Но, мы против любого лоббирования и протекционизма. Мы хотим своими силами доказать, что Харьков − это город большой культуры, больших финансовых возможностей, прозрачной конкуренции, которая должна победить в этой очень серьезной гонке».

10.02.09 региональное  Интернет-издание «STATUS QUO»  опубликовало комментарий Сергея Стороженко: «Ожидается, что в Харькове пройдет минимум два матча Евро-2012 из 13, которые планируется провести в Украине».

12.02.09 газета «Харьковские известия» опубликовала материал: «Харьков ждет Евро-12», в котором рассказывается о рабочем совещании на стадионе «Металлист».

Футбольные события

Продолжается зимнее первенство по Харьковской области по футболу 2008 года.

Директор футбольного клуба «Металлист» Сергей Волик заявил, что на спортивном комплексе «Металлист» в течение дня может тренироваться тысяча юных спортсменов. По его информации, для подготовки будущих профессиональных футболистов уже полностью сделаны 9 искусственных полей площадью около 15 тыс.кв. метров по самым лучшим европейским технологиям. Практически заканчивается строительство здания детской футбольной академии, которое буде рассчитано на проживание 100 детей одновременно, а пропускная способность всего комплекса составит порядка 1000 детей на тренировках в течение дня. Сергей Волик отметил, что даже сейчас при незаконченной инфраструктуре и при ведении строительных работ и реконструкции стадиона, число детей, приходящих на тренировки, стремительно увеличивается. Он также подчеркнул, что льготы, которые были получены СК «Металлист» на землю, пойдут на содержание юных спортсменов, их экипировку и прочее.

 

20.    Херсон

 

Євро-2012

ЗМІ

Херсонські засоби масової інформації продовжують висвітлювати на шпальтах газет, радіоефірах тематику «Євро-2012». Так, в газеті «Херсон-Маркет+» було опубліковане інтерв’ю зі спортивним коментатором Сергієм Савелієм, з котрим журналіст газети познайомився на нагородженні НОК України. На питання чи вдасться все-таки Україні, не зважаючи на кризу в державі, вчасно підготуватися до єврочемпіонату Сергій Степанович висловив свою занепокоєну думку: «Я побував на восьми Олімпіадах, бачив які це грандіозні події. Чемпіонат Європи з футболу − це теж визначне явище, яке організувати дуже складно. Не хочу бути песимістом, але мені здається, що у нас дуже мало шансів вчасно підготуватися. Систематично проходячи повз НСК «Олімпійський», все більше переконуюсь у цьому. До того ж тільки спільними зусиллями зможемо досягнути поставленої цілі. На жаль, ми чомусь останнім часом і у політиці, і у багатьох інших сферах тільки розєднуємось. Все ж я хочу помилятися, виявитися брехуном і т.д.. Я, як патріот, прагну, щоб у нас був чемпіонат Європи з футболу, на якому міг би ще попрацювати якщо не коментатором, то журналістом чи редактором − будь-ким, і зі спокійною душею піти на пенсію».

У програмах «Спортлайф», «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» на ряду із інформацією про виступи національної збірної України у товариському турнірі на Кіпрі, прозвучало з уст автора програми, що Польща спростувала усі чутки, що нібито вона хоче співпрацювати з Німеччиною. Про ймовірну співпрацю з Польщею говорило одне із німецьких радіо, вказуючи на можливу участь Берліна в організації «Євро-2012».

Новини в рамках рубрик «Информационный компас» , «Овертайм» на Авторадіо:

− У Міністерстві охорони здоров`я також наполягають на тому, щоб в Україні до 2012 року було запроваджено обов’язкове медичне страхування. Пояснюючи позицію міністерства, заступник міністра охорони здоров’я Володимир Юрченко, зокрема, звернув увагу на можливі ускладнення оплати іноземцями медичних послуг, що надаватимуться їм в Україні в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Юрченко також наголосив на необхідності запровадження в Україні та Польщі єдиного стандарту надання медпослуг під час Євро-2012.

«Ніхто з іноземців не матиме обмежень в отриманні медичних послуг, але як вони будуть оплачуватися − ще не визначено», − сказав Юрченко. Він додав, що перед поляками питання оплати за медичні послуги не стоїть, бо там медичне страхування вже давно введено.

− Первый вице-президент Федерации футбола Украины Сергей Стороженко заявил, что УЕФА может определится с четырьмя городами, которые примут матчи чемпионата Европы по футболу 2012 года только через год. «Думаю, что исполком УЕФА определится с четырьмя городами позже, в мае, но 2010 года. А до этого времени у всех есть шансы себя проявить. Хотя, возможно, я ошибаюсь, и УЕФА, чтобы стимулировать процесс, назовет эти города, действительно в мае 2009 года. Ждать осталось недолго. По состоянию на сегодняшний день лидерами являются Донецк, Днепропетровск, Киев и Харьков», − сказал С.Стороженко.

Місцевий футбол

В Антонівці на стадіоні «Дніпро» відбувся центральний матч чергового туру зимової першості Херсона з футболу серед команд першої ліги. Грали два лідери сезону «Гілея-інвест» і «Сигма».
Велика кількість глядачів зібралася на маленькому стадіончику, а незабаром може трапитися так, що і збиратися буде ніде нашим уболівальникам, оскільки стадіонів в місті майже не залишилося. У першому таймі гравці «Сигми» мали декілька моментів для взяття воріт. У «Гілєї-інвест» також були гольові моменти, але після першого тайму на неіснуючому табло стадіону висвітилися б нулі. Другий тайм був результативним, глядачі побачили два забитих м'ячі. Спочатку відзначився гравець «Гілєї-інвест» Олег Турський, після цього ще кілька разів м'яч міг влетіти у ворота Андрія Кулька (воротаря «Сигми»), але пролітав мимо або ж потрапляв до рук Андрія. На останніх секундах матчу Роман Тормозов зумів пробити оборонний редут «Гілєї-інвест» і зрівняти рахунок. Таким чином, матч між лідерами закінчився внічию 1:1. По 25 очок набрали обидві команди, але у «Гілєї-інвест» один матч в запасі. Виграли свої зустрічі і претенденти на третє місце. «Корабел» з рахунком 5:4 переграв ДЮСШ «Кристал», а «Схід» виграв у «Таксі-062» − 2:1.

Дитячий футбол

11 лютого дитячо-юнацька футбольна ліг області підвела підсумки і назвала кращих на загальній конференції. Повідомили, що готується аудит по частині наповнюваності шкіл і відповідності ставок тренерів наявності тих, що займаються. Намітили плани на новий − весна-осінь − сезон. Нагородили кращих в номінаціях:

 установа − 6 номінантів, серед яких ДЮСШ Херсона, Цюрупинська, Генічеська і Нової Каховки

 район по розвитку дитячого футболу − Цюрупинський, Генічеський, Белозерський (відмічені і райони з незадовільними темпами).

 місто − Херсон

 тренер − Сергій Шевцов (СЛЮШОР «Кристал», Херсон), Валерій Майков (Цюрупинськая ДЮСШ МОН), Юрій Сорочинський (Бериславська ДЮСШ МОН)

 тренер жіночої команди − Володимир Борщенко (ДЮКФП №5, Херсон), Василь Довгаль (Цюрупинська ДЮСШ МОН), Микола Переверзєв (Генічеська РДЮСШ). Відзначили, що частіше треба організовувати сумісну з хлопчиками підготовку дівчаток.

 організатор − Анатолій Жосан (СДЮШОР «Кристал»), Леонід Ропан (Генічеськая РДЮСШ), Іван Горобець (Горностаївська ДЮСШ МОН)

 арбітр − Павло Сальніков (Херсон)

 спонсор − Юрій Сергієнко (Херсон), Юрій Пасічниченко (Каховка), Наталія Вермієнко (пгт.Горностаївка)

 Усіх нагородили пам'ятними грамотами і кубками, медалями відзначили кращих журналістів.

 Був готовий прес-реліз, вийшов сюжет по ТРК «Скіфія», пройшла інформація по радіо «Таврія», «Авторадіо», будуть публікації в «Гривні», «Вгору», «Новому дні».

 

21.    Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Керівництво обласної держадміністрації ставить питання про оновлення туристичних об’єктів до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу. З цією метою губернатор Іван Гавчук провів нараду на території фортеці Державного історико-культурного заповідника «Меджибіж».

− Звісно, що основні витрати на відновлення історичної пам’ятки ляжуть на обласні плечі, − зауважив на нараді голова Хмельницької обласної державної адміністрації Іван Гавчук. − Проте Президент України Віктор Ющенко своїм рішенням підтримав ініціативу облдержадміністрації щодо реконструкції та відновлення у 2009 − 2010 роках історико-культурного заповідника «Меджибіж». І тепер у відновленні комплексу візьмуть участь усі регіони України.

Під час наради голова адміністрації його перший заступник Микола Дерикот та заступник з гуманітарних питань та соціальної політики Микола Вавринчук обговорили з керівниками Летичівського району, селища Меджибіж, навколишніх населених пунктів, подробиці реставрації. Зокрема йшлося й про те, що необхідно скористатися цією підтримкою і використати її з максимальною користю для селища. Адже оновлення та реставрації потребують інші об’єкти Меджибожа, якому пророкують майбутнє великого туристичного центру з новими комплексами для відпочинку та розвиненим зеленим туризмом.

26 лютого очікується приїзд на Хмельниччину очільників областей зі всієї України. В рамках перебування на Хмельниччині голови адміністрації відвідають Меджибізький музей, присвячений Голодомору 1932 − 1933 років, Головчинецький жіночий монастир та Кам’янець-Подільську фортецю і ще декілька історичних та культурних об’єктів. Готовність їх перевіряється обласним керівництвом.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

На засіданні виконком обласної федерації футболу обговорили способи фінансування федерації в нових умовах. За словами голови федерації Вадима Федоренка, необхідно кваліфіковано супроводжувати заходи обласної цільової програми розвитку футболу, прийнятої сесією облради за тиждень до кінця минулого року. Але обласна федерація змушена це робити в умовах самофінансування.

Обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту погоджується фінансувати заходи − ігри «Шкіряний м’яч», обласні чемпіонати серед аматорських команд у вищій та першій групах − у розрізі суддівства та деяких інших витрат. Але федерація мусить забезпечити області залікові очки у всеукраїнських змаганнях з футболу.

Щодо утримання офісу, оплати праці, то кошти слід шукати самим. Тому виконком вирішив підвищити внески командам, які заявляються для участі в обласних чемпіонатах і тепер вони встановлені для команд першої групи в розмірі одна тисяча гривень, а для команд вищої групи − чотири тисячі. При тому виконком передбачив можливість вносити їх частинами.

Команда майстрів.

З наближенням сезону футбольних уболівальників все більше цікавить доля хмельницької професійної команди, що виступає у чемпіонаті країни. Як відомо, хмельницьке «Поділля» має перестати бути комунальним клубом і змінити назву на «Динамо-Хмельницький». Нарешті цю зміну прокоментував начальник УМВС України у Хмельницькій області генерал-майор Володимир Гаврилюк.

− Для мене, не як керівника обласного управління МВС чи голови ФСТ «Динамо», це важливе питання, − каже головний міліціонер Хмельниччини. − Я завжди хвилювався за область, хотів щось зробити… Є молоді люди, які хочуть займатися футболом. І так склалося в області та місті Хмельницькому, що футбол у нас завжди чомусь не на тому рівні. Для того, щоб сьогодні його підняти, безумовно, потрібні великі кошти. Тому що «за так» футбольна команда грати не буде. І ми з керівництвом області визначилися з тим, щоб цей футбольний клуб взяти під егіду ФСТ «Динамо».

Як він буде жити та розвиватися, сьогодні важко сказати. На наш погляд, щоб утримувати команду, потрібне не одне фінансове джерело, не лише гроші з міського бюджету, а з декількох. Це має бути через обласну програму розвитку футболу, програму розвитку фізичної культури міста Хмельницького… Кошти б спрямовувались на громадську організацію «Динамо», був би відповідний контроль за ними. І ми, мабуть, ще й маємо створити благодійний фонд. Тобто, якщо будуть вигравати чи потрібно буде купити якогось футболіста тощо − потрібні додаткові ресурси. І якщо ось так воно і буде, то ми піднімемо футбол на відповідний рівень.

Ми назвали клуб «Динамо-Хмельницький» − історична справедливість, адже колись у Хмельницькому саме так називалася команда. І саме «Динамо-Хмельницький» ми хочемо вивести на вищі щаблі досягнень, ніж маємо насьогодні. Ось такий задум у нас є разом із керівництвом області.

І це не моя забаганка. Адже ФСТ «Динамо» − це не обласне управління МВС. До його складу входять Служба безпеки України, митники, податківці, підрозділи кримінально-виконавчої системи, академія Державної прикордонної служби, МНС. Тобто, силовий блок. І нам потрібно створювати нову команду. Слід переглянути доцільності, тому що футбольний клуб складався з 47 співробітників, з яких 25 футболістів! Сьогодні наша позиція − оптимізувати клуб та взяти досвідченіших фахівців і футболістів. Сподіваємося, ми зможемо підняти наш футбольний клуб − все ж таки обласний центр.

Додам, у нас є непогана база − зробили штучне поле для міні-футболу, є спорткомплекс, де можна проводити тренування, у МНС є відкрите поле, де теж можна тренуватися. Сьогодні вже стоїть питання як провести підготовку команди у «теплих місцях». Тобто робимо все те, щоб Хмельниччина не пасла останніх у футболі.

На наш погляд, щоб утримувати команду, потрібне не одне фінансове джерело, не лише гроші з міського бюджету, а з декількох. Це має бути через програму розвитку футболу, наприклад міста Хмельницького, обласну сесію… Кошти б спрямовувались на громадську організацію «Динамо», був відповідний контроль за ними. І ми, мабуть, ще й маємо створити благодійний фонд...

З табору фанів і вболівальників команди звучать як слова надії, так і скепсису щодо обіцянок нового «почесного президента» футбольного клубу:

«Побачимо як не результати, то хоч дії. А на сьогодні ще нічого не вжито. Ми вже понадіялися на міську владу, яка обіцяла, що вже цього літа «Поділля» вже мало стартувати в першій лізі.»

«Якщо всебуде так, як обіцяють, і команда гратиме в і тренуватиметься у структурі «Динамо», то гірше від цього не буде. У них є футзальна команда «Динамо» і можна бачити, що люди, які її опікають, не тільки цікавляться футболом, а й люблять його. Гроші там крутяться невеликі, то й навряд чи цей проект виникав як якась корупційна схема. Віриться, що в новому клубному керівництві будуть футбольні по духу люди, які будуть любити не себе в футболі, а футбол у собі. А що стосується фінансування, то спонсорів разом знайти буде легше.»

«Та що там те ментівське футзальне «Динамо»? Там дали сто гривень мужикові за гру − він і радий. І чемпіонами Європи вони стали лише серед поліцейських. А так будь-який клуб з чемпіонату Львівської області розіб’є їх. Місто, область, всякі фонди маю кинути гроші «Динамо», щоб воно мало за що утримувати команду? А що самі менти дадуть? Поляну, де б могла команда тренуватися? Шкода − поміняли шило на мило.»

«Просто треба розуміти, для чого команду передали в «Динамо». Її передали силовикам не стільки через фінанси, скільки для того, аби вони порядок навели в клубі. А то ж 47 человік працювало в «Поділлі». Хто вони? Я нарахував аж 35 − кого знаю. А інші за що гроші отримували?»

Турніри.

Відбулися чергові матчі чемпіонату міста з футзалу у вищій групі. Лідерство впевнено захопила перша команда Хмельницького національного університету. В матчах восьмого туру «Олімп» весь перший тайм і початок другого намагався створити сенсацію в матчі з командою «Університет-1». Виграючи 1:0, «Олімп» двічі пропустив, згодом відігрався і лише після цього лідери довели справу до розгрому − 6:2.

В матчі «Хлібник» − «Самара» перші вигравали за три хвилини до закінчення зустрічі 4:1. «Самарці» вивели на поле п’ятого гравця Ігоря Стасюка замість воротаря (Анатолій Лановий) і зуміли зрівняти рахунок за 30 секунд до закінчення матчу.

З дванадцяти команд, які зіграли по вісім ігор, з 21 очком турнірну таблицю очолює «Університет-1». Слідом ідуть «Динамо», «Самара», «Феміда» з університету управління і права. Запекла боротьба розгорнеться за друге та третє призові місця.

 

22.    Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Було оглянуто об’єкти зовнішньої реклами в різних частинах міста − по вул. Сумгаїтська, 30 років Перемоги, Ільїна, Леніна. Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Інформація в контексті Євро-2012.

Туризм на Черкащині зможе отримати новий поштовх у своєму розвитку в зв'язку з Євро-2012. Відтак перед обласною владою і бізнесом стоїть завдання − визначити інфраструктуру, необхідну під час проведення чемпіонату. Це, насамперед кількість готелів, якість послуг у них, туристичні маршрути, які, у свою чергу, ставлять питання про відновлення культурних пам'яток, прокладання доріг, достатню кількість розважальних закладів, точок реалізації сувенірної продукції тощо. Спрямована на це і державна програма «Золота підкова Черкащини». З її реалізацією ознайомився під час візиту на Черкащину Міністр культури і туризму України Василь Вовкун. Урядовець відвідав об’єкти національного історико-культурного заповідника та оглянув будівництво «Резиденції Б. Хмельницького» у Чигирині. Василь Вовкун наголосив − державна субвенція на Золоту підкову обов’язково себе виправдає. А ще пообіцяв, що держава й надалі фінансуватиме відновлення історичної спадщини. На відбудову резиденції Б. Хмельницького потрібно ще 40 млн. грн.

До речі, упродовж 2008 року тривало виконання програми розвитку туризму в області, затвердженої обласною радою 4 грудня 2002 року і розрахованої до 2010 року включно.
До послуг туристів на Черкащині діє 47 музеїв державної та комунальної форм власності та 8 історико-культурних заповідників працює близько 60 баз відпочинку, готелі, 1 молодіжний хостел, 3 гуртожитки для приїжджих, 30 дитячих оздоровчих таборів, 6 станцій юних туристів, 5 дитячих санаторіїв та 10 санаторіїв і санаторіїв-профілакторіїв.

Місцевий футбол.

12 лютого в Черкасах стартувала першість України з міні-футболу серед юнаків 1996 р.н. У змаганнях братимуть участь 6 команд. Фінальне змагання першості, а також нагородження переможців та закриття турніру заплановані на 15 лютого.

Преса.

«Антенна» написала про те, що на фінішну пряму вийшов 7-й чемпіонат області з фут-залу. З 31-ї команди, що стартували в турнірі, до фінальних поєдинків дійшли найсильніші − ФК Дахнівка» (Черкаси), ФК «Шпола-ЛНЗ-Лебедин» та «Авангард» (Монастирище). Вони й розіграють у ПС «Фотоприлад» нагороди чемпіонату.

«Черкаський край» повідомив про старт другого кола всеукраїнської першості з фут-залу в Черкасах. У черкаської команди є всі шанси завоювати золото всеукраїнської першості, − зазначається у статті.

 

23.    Чернівці

 

Євро 2012.

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

До Євро-2012 Черніці мають намір значно розширити туристичну базу та залучити до туристичного сервісу іноземних гостей.

У Всеукраїнській акції «7 чудесних туристичних маршрутів України» візьмуть чотири буковинських маршрути. Заявку управління культури та туризму ОДА вже передало до Києва, повідомив на прес-конференції начальник обласного управління культури і туризму Петро Брижак. Туристам презентуватимуть Вижницький, Хотинський, Глибоцький напрямки та місто Чернівці.

За умовами акції тривалість маршрутів не повинна перевищувати двох днів, тобто це конкурс серед так званих маршрутів вихідного дня. На думку організаторів, акція допоможе визначити найпривабливіші туристичні маршрути і найкращу відпочинкову інфраструктуру України, а також загалом зміцнить туристичний імідж країни.

«В сімку ми точно попадемо», − впевнений Петро Брижак, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації. Крім чотирьох власних маршрутів, Буковина підтримує проект Івано-Франківщини під назвою «Золоте кільце південної Галичини». Щоправда назву маршруту сусідів попросили написати коректніше. Оскільки подорож охоплює Хотин і Чернівці, в ОДА вважають, що назва повинна звучати як «Золоте кільце південної Галичини, північних Бессарабії і Буковини». Нагадаємо, що в першому етапі історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» став одним з семи чудес України.

Буковинські учасники акції «7 чудесних туристичних маршрутів України»: «Мале буковинське кільце» (Чернівці-Берегомет-Вижниця-Вашківці-Чернівці). Цей маршрут чотири року тому випробували понад 50 учасників акції «Схід і Захід разом», «Чернівці-Біла Криниця», «Чернівці-Хотин», «Переплетіння релігій в Чернівцях» —маршрут передбачає шестигодинну екскурсію вулицями і храмами Чернівців.

Футбол

Місцева преса інформує про черговий тур чемпіонату Чернівців з міні-футболу. Усі фаворити одержали прогнозовані перемоги і визначились перші команди-учасниці плей-оф − «Форвард» і «Дрім-Тім». Преса звертає увагу на принципове протистояння між двома командами, що представляють державні структури − «Динамо» (УМВС) і ДПА (податкова адміністрація). Хоча ці колективи втратили всі шанси на вихід до плей-оф, проте влаштували між собою справжнє дербі. Остаточний результат гри 2:2.

Газета «Свобода слова» інформує про перебіг подій на14-тому міні-футбольному турнірі серед ветеранів, присвячений пам'яті видатного буковинського футболіста Віктора Максимчука.

Команди змагалися у двох вікових групах (35-44 та 45 років і старші).

Після двох турів у групі «А» лідирують ФК «Ставчани-Шишківці», «Буковина-73» і «Фокс», які набрали по 6 очок. У групі «Б» лідерство захопили «Гріко», «Турист-Акро-Буд» та «Університет» (матфак), в активі яких також по 6 очок.

Преса звертає увагу на те, що вихованець буковинського футболу Сергій Ільїн  зараз перебуває на оглядинах у клубі першої вітчизняної ліги ПФК «Севастополь». Буковинець вже встиг зіграти у складі ПФК «Севастополь − 2» проти дублерів дніпропетровського «Дніпра». Зустріч, яка відбулася у Євпаторії, завершилася з рахунком 0:0.

 

24.    Чернігів

 

Євро 2012

ЗМІ

У місцевих ЗМІ інформації про підготовку до Євро 2012 немає.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у Чернігові немає.

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012, які набули б широкого розголосу в ЗМІ і кулуарах за звітний період не зафіксовано.

Футбол

Футбол: ФК «ДЕСНА» МАЄ НОВОГО ГОСПОДАРЯ

У Чернігові бажаючих фінансувати футбол не знайшлося. ПФК «Десна-Партнер» передав право на участь у чемпіонаті України по футболу Валерію Короткову з міста Рівне.

У Чернігові в приміщенні футбольного клубу «Десна» днями був підписаний договір про правонаступництво щодо участі ФК «Десна» у першій лізі чемпіонату України з футболу.

З боку ПФК «Десна-Партнер» договір про передачу прав був підписаний директором Володимиром Сулимом.

Права й обов'язки щодо забезпечення участі клубу в чемпіонаті прийняв власник ПП ФК «Десна» Валерій Коротков (Рівне). Саме його підприємство має намір забезпечувати участь чернігівської команди в чемпіонаті України.

Відповідно до договору, до ПП ФК «Десна» переходять права на участь у чемпіонаті, права й обов'язки по контрактах з 10 гравцями (інші футболісти в плині двох місяців після заяви Олексія Савченко про дарування ФК «Десна» мерові Чернігова й депутатам одержали статус вільного агента). Відповідні листи спрямовані в Професійну футбольну лігу України.

Керівництво ПФК «Десна-Партнер» передало представникам Валерія Короткова клубний інвентар, меблі, техніку й інше майно, необхідне для нормального функціонування команди й проведення тренувального процесу.

«Ми готові всіляко допомагати команді й зацікавлені в тім, щоб у Валерія Короткова вийшло реалізувати поставлені завдання» − заявив під час підписання Володимир Сулим. При процедурі підписання були представники ПФЛ та ФФУ.

Нова команда буде створюватися на базі ФК «Полісся» Добрянка − срібного призера чемпіонату області, а його президент Іван Чаус, який у свій час очолював вже ФК «Десна», тепер призначений віце-президентом. Новим головним тренером «Десни» призначено відомого в Україні фахівця Михайла Дунця. До речі, у свій час він вже керував командою.

Події

Центральною подією футбольного життя Чернігівщини став старт першості області з міні-футболу «Граймо за Україну разом».

На зональних турнірах, які проходили в Чернігові, Ніжині, Коропі, Славутичі, Парафіївці (Ічнянський р-н) за путівки до півфіналу змагалися 34 команди. В результаті дводенних змагань у наступне коло чемпіонату вийшло 14 колективів, які 21-22 лютого посперечаються за місця у фінальному турнірі.

А ось чемпіонат Чернігова з міні-футболу вже завершився. Понад 30 команд змагалися за нагороди. Серед колективів вищої ліги переміг «Спиртовик», а у І − перемогли футболісти ФК «Молодь народної самооборони». Варто відзначити достатньо чітку організацію змагань.

Жіночий футбол

Футболістки чернігівської «Легенди», які у минулому сезоні стали срібними медалістками чемпіонату України на цьому тижні розпочали підготовку до нового сезону. Змін у тренерському складі та у складі команди не відбулося.

Підписатися на новини