Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

Відбулася нарада власників та інших представників футбольних клубів Професіональної футбольної ліги

Pfl.com.ua

16.02.09

У порядку денному розглянуто питання:

1. Про стан справ в футбольних клубах першої та другої ліг щодо гарантій участі у змаганнях сезону 2008/2009 років.

2. Про хід атестування футбольних клубів України першої та другої ліг на право участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед команд Професіональної футбольної ліги у сезоні 2009/2010 років.

3. Про узгодження списків арбітрів, асистентів арбітра та делегатів ФФУ для проведення матчів першої та другої ліг у першому півріччі 2009 року.

У ході наради проведено спільне та окремі засідання Центральної Ради, рад першої та другої ліг, Антикризової ради.

Зокрема, постановою Центральної Ради Професіональної футбольної ліги затверджено План-календар Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Професіональної футбольної ліги на 2009 рік сезону 2008/2009 рр. План-календар надано Виконавчому комітетові ФФУ для розгляду та остаточного затвердження.

Центральна Рада, Рада першої ліги, Ради другої ліги та Антикризова рада Професіональної футбольної ліги схвалили генеральну угоду про партнерство і співробітництво між Асоціацією міст України та громад і Об’єднанням футбольних клубів «Професіональна футбольна ліга України.

Рада першої ліги узгодила списки делегатів, арбітрів та асистентів арбітра для проведення матчів серед команд першої ліги в першому півріччі 2009 року, поданих Федерацією футболу України.

Рада другої ліги узгодила списки делегатів, арбітрів та асистентів арбітра для проведення матчів серед команд другої ліги в першому півріччі 2009 року, поданих Федерацією футболу України.

Водночас Адміністрація Професіональної футбольної ліги за дорученням президентів клубів другої ліги направила до Федерації футболу України лист з проханням розглянути можливість не залучати арбітрів Кутакова А. О. Кутакова Д. О., Паращенка О. М., Токаренка І. О., Дяденка В. Г. для проведення матчів першості серед команд другої ліги.

+++

 

Верхний ярус «оброс» креслами

Donbass-arena.com

14.02.09

На верхнем ярусе «Донбасс Арены» полностью завершен монтаж сидений. В общей сложности их здесь установлено 16 830 штук!

Сейчас работы переместились этажом ниже − на средний ярус. Новые кресла появляются прямо на глазах, причем их не распаковывают, чтоб не пылились. Так и прикрепляют к трибунам сиденья, обернутые в целлофановые пакеты. Надписи Shakhtar и Donetsk появятся на нижнем ярусе «Донбасс Арены» и будут выложены креслами белого и черного цветов − на основном оранжевом фоне.

+++

Львів подав нові готелі до Генерального плану з інфраструктури розміщення

City-adm.lviv.ua

16.02.09

Львів подав нові готелі до Генерального плану з інфраструктури розміщення. Управління адміністрування та розвитку інфраструктури департаменту «ЄВРО 2012» спільно з департаментом містобудування львівської міської ради та головним управлінням містобудування, архітектури і просторового розвитку ЛОДА подали пропозиції щодо включення до Генерального плану з інфраструктури розміщення нових об’єктів готельної інфраструктури.

«Не зважаючи на кризу, у Львові активно розвивається готельна галузь. Почали з’являтися нові проекти, які не були враховані, коли у 2007 році формувався перелік готелів, які пізніше увійшли до Генерального плану з інфраструктури розміщення. Сьогодні, враховуючи необхідність надати УЄФА інформацію щодо розміщення під час проведення ЄВРО 2012 так званої «родини УЄФА», куди входять основні віп-гості, з’явилася потреба переглянути генеральний план і включити у нього додаткові якісні об’єкти», − повідомив начальник управління адміністрування будівництва та розвитку інфраструктури департаменту ЄВРО 2012 Олег Вілюра.

З метою формування змін до Державної цільової програми підготовки на розгляд міністерства культури та туризму України подано пропозиції про включення до Генерального плану з інфраструктури розміщення 10 нових об’єктів, серед яких 8 знаходиться у Львові та 2 − у Львівській області.

«Поки зміни до Генерального плану не будуть затверджені на рівні Кабінету міністрів інформація про те, які саме готельні об’єкти запропоновано включити до цього документу, розголошуватися не буде», − пояснює Олег Вілюра.

Львівська міська рада особливу увагу звертає на об’єкти, що розташовуються в межах державного історико − архітектурного заповідника (зона ЮНЕСКО) та історичного ареалу. Управління охорони історичного середовища склало список таких проектів, формує відповідну мапу та інформуватиме про них ЮНЕСКО.

Затвердження нововведень до Державної цільової програми відбудеться наприкінці березня цього року.

+++

Львів крізь призму фотокамери

Civicua.org

16.02.09

Девіз міста Львова «Львів відкритий для світу» знайде своє творче відображення у фотороботах молодих європейців. Тридцять молодих людей із Білорусії, Грузії, Німеччини, Франції, Польщі та України відкривають для себе культуру та стиль життя міста, що є одним з головних претендентів на прийняття Євро 2012.

З результатами їх пошуків, враженнями, цікавими моментами перебування молоді у Львові можна буде ознайомитися на другому поверсі галереї «Дзига» (вул. Вірменська, 35). Виставка відкриється у понеділок 16 лютого 2009 року о 17.00 і триватиме протягом двох тижнів. Далі виставка переїде до Луцька, міста організаторів проекту «Єврогол».

Фотовиставка «Львів відкритий для світу» це − результат спільних зусиль групи молодих фотографів-аматорів із Польщі, Грузії та України (м. Луцьк), які приїхали до Львова на один тиждень в рамках проекту «Єврогол».

Метою проекту було створення промоційних відео та фото матеріалів для міста Львова, як одного з міст претендентів на проведення Євро 2012.

Девіз міста Лева «Львів відкритий для світу» надихнув фотографів на створення фотовиставки з однойменною назвою. Гуляючи по Львову в пошуках цікавих місць для зйомок, учасники проекту змогли відчути потужну культуру та ближче познайомитись зі стилем життя львів’ян. Фотографи намагалися довести, що Львів вартий відвідання не лише задля футбольних матчів, а передусім для того, щоб відкрити для себе його самобутність, унікальність та магічну атмосферу.

Виставка покликана показати Львів, як місто індивідуальне, а не масове, місто багатонаціональне, якому вдалося зберегти культуру, архітектуру та стиль життя його мешканців.

Всього було відібрано 26 найкращих фотографій, які на думку фотографічної групи найкраще відображають концепцію виставки. Фотографії для перегляду будуть доступні протягом двох тижнів з 16 лютого по 2 березня 2009. Після Львова фотографії побачать мешканці міста Луцька.

Оглянувши фотографії глядач побачить Львів очима туриста, який відвідує це багатокультурне місто. Що бачить тут іногородній? Що привертає увагу та вражає тих, хто буває тут вперше? Яким є настрій Львова? На ці питання ви знайдете відповіді, побувавши на виставці.

Молодіжний обмін проводиться Центром «Наша справа» (м. Луцьк) у партнерстві із Всеєвропейською асоціацією Youth4Media e.V. Проект триває з січня по березень 2009 року та має на меті відкрити Львів для європейців. Фінансова підтримка надана програмою «Молодь в дії» Європейського Союзу.

+++

Алексей Михайличенко: «Победу отметили чаем и минералкой»

Dynamo.kiev.ua

16.02.09

Целых четыре года национальная сборная Украины не начинала футбольный сезон с двух побед подряд (в 2005-м наша команда под руководством Олега Блохина поочередно обыграла сразу четырех соперников — албанцев, датчан, казахов и греков). И вот на прошлой неделе перед командой Алексея Михайличенко сложили оружие далеко не слабые соперники. В полуфинале турнира на призы Ассоциации футбола Кипра «желто-синие» одолели команду Словакии (3:2), а в решающей встрече — сборную Сербии (1:0), завладев главным призом соревнований. Любопытно, что словаков наши футболисты обыграли впервые в своей истории. А вот сербы подтвердили статус постоянных «клиентов» сборной Украины: четыре матча — четыре поражения.

После возвращения с Острова Афродиты главный тренер нашей национальной команды Алексей Михайличенко, под руководством которого сборная выиграла восемь из одиннадцати проведенных поединков, ответил на вопросы корреспондента «СОБЫТИЙ».

− Алексей Александрович, с почином вас. Как-никак свой первый трофей на посту главного тренера сборной Украины добыли.

− Конечно, лучше было бы выиграть какой-нибудь официальный приз (улыбается). Но, в любом случае, побеждать всегда приятно. Пусть контрольные матчи, прежде всего по своей психологии, сильно отличаются от официальных, но в то же время каждая игра должна быть шагом вперед. Мы стремимся работать так, чтобы у футболистов постоянно присутствовала мотивация не только в матчах, но даже во время выполнения каждого тренировочного упражнения. Только в таком случае можно рассчитывать на прогресс.

− Как отметили победу в турнире?

− Поскольку шампанским мы не запаслись, то в раздевалке отметили успех… чаем и минеральной водой.

− Правда, что в Киев вы вернулись с добытым трофеем, но без… команды?

− Нашим ведущим клубам уже через несколько дней предстоят игры Кубка УЕФА, поэтому пытались максимально учесть их интересы. Динамовцы покинули Кипр еще до матча с Сербией, поскольку их еврокубковый поединок назначен на 18 февраля, Андрей Воронин и Евгений Левченко улетели в Германию и Голландию. А чтобы остальные сборники не тратили драгоценное время подготовительного периода на изнурительные перелеты, мы доставили их к месту дислокации клубов. Чартер сначала взял курс на Турцию, где тренировались «Шахтер», «Металлист», «Днепр», «Арсенал» и «Зенит», а уже из Антальи самолет, на борту которого остались… только тренерский штаб, пресс-атташе, массажисты и администраторы команды, взял курс на Киев.

− Каковы ваши впечатления от игры дебютантов сборной — Павла Пашаева, Рустама Худжамова, Марко Девича?

− На действиях Пашаева моментами, возможно, сказывалось волнение. Однако все равно было видно, что парень обладает неплохим потенциалом и в целом из общего рисунка он не выпадал. Рустам Худжамов сыграл «на ноль». А для вратаря это главное — сохранить свои ворота «сухими». Что же касается Девича, то Марко в финале проявил себя командным игроком и поучаствовал в комбинации, приведшей к решающему голу в ворота своих бывших соотечественников.

− Один из ваших помощников, Владимир Веремеев, побывал на матче Испания — Англия. Каковы его впечатления от игры подопечных Фабио Капелло, с которыми вам предстоит сыграть на «Уэмбли» 1 апреля? И собираетесь ли вы сами увидеть англичан в деле?

− Слишком уж информативной поездку Владимира Григорьевича назвать вряд ли можно, поскольку в составе англичан отсутствовали лидеры команды — Фердинанд, Джеррард, Руни… Что касается их поединка со словаками, который состоится 28 марта в Великобритании, то, вероятнее всего, я буду на нем присутствовать лично. Тем более что наша сборная в это время, не исключено, будет находиться не так уж и далеко — на конец марта у нас запланирован тренировочный сбор в Голландии.

Юрий САЙ «События»

+++

«Пас» из Украины: «Пеле», «Платини» и «Марадону» − в награду

Sport.glavred.info

16.02.09

Украинский футбол может внести свою лепту в учреждение новых европейских призов. Президент УЕФА, надо полагать, уже «в курсе».

Прописная истина о том, что ничего не стоит на месте, вне всяких сомнений, относится и к «королю спорта». И касается это не только правил игры, но и прочих футбольных атрибутов. В данном случае речь идет о призах и наградах, которыми удостаиваются особо отличившиеся футболисты. Главные из них − всем известно − «Золотой мяч» и «Золотая бутса». Плюс к тому различные награды, учреждаемые популярными спортивными журналами. Как легко заметить, ни в одном из случаев инициатором наград не выступала Украина. А почему бы не сломать эту «традицию», и не внести коррективы в футбольную историю? И прецедент недавно был создан…

Действительно, если подумать, как-то маловато наград, которыми отмечаются «личные заслуги» игроков − и это при таких-то масштабах «футбольной вселенной». К такому выводу пришел Игорь Попков − кандидат в президенты футбольной Премьер-лиги Украины. Свои предложения по учреждению новых призов он отправил главе УЕФА Мишелю Платини.

В беседе с корреспондентом «СПОРТглавреда» Игорь Попков изложил суть своего обращения в главное футбольное ведомство Европы. Итак, по его мнению, новыми наградами должны удостаиваться игроки в таких номинациях: 

− «Приз Марадоны». Для самого  техничного и яркого игрока, принимавшего участие в турнирах УЕФА. (Определять номинанта должны сами футболисты − участники турнира УЕФА данного сезона)

− «Приз Платини». Для лучшего плеймейкера. Победителем номинации станет футболист, сделавший наибольшее количество голевых передач в соревнованиях, под эгидой УЕФА в сезоне. (Определяется УЕФА)

− «Приз Пеле». Для игрока, в активе которого наибольшее количество решающих (победных) голов. 

Что касается «скульптурно-дизайнерских» идей, то, автор предложений считает, что они, естественно, должны быть в соответствующем виде. То есть, в «виде» Пеле, Платини и Марадоны. Так сказать, «футбольные Оскары». И уже совсем замечательно было бы, если бы эти награды вручали  сами «оригиналы» этих футбольных статуэток-наград.

К слову, с подобными предложениями Игорь Попков обратился и в ФИФА. Различие только в том, что призы должны вручаться футболистам, участвовавшим в финальной стадии чемпионата мира.

Но здесь резонно спросить, а почему бы не начать, так сказать, «с малого»? Оказывается, уже начал. На рассмотрение общественности вынесено предложение об учреждении призов для наших отечественных футболистов. Для украинского чемпионата.

Например, призу для самого техничного игрока предлагается дать имя «Виктора Грачева» (любители футбола навсегда запомнили великолепный дриблинг этого форварда). Определять лауреата будут игроки «основы» всех команд − участниц чемпионата. 

Призом имени «Александра Заварова» вполне можно удостоить лучшего плеймейкера. (Вспомним, что этого динамовского полузащитники, когда-то лично Платини рекомендовал на свою позицию в «Ювентус»).

И, наконец, лидера по количеству решающих голов будут ждать призы имени «Андрея Шевченко», или «Виталия Старухина», или «Сергея Реброва».

В продолжение темы мы задали Игорю Попкову вопрос об откликах…

И как, после внесения таких предложений − реакция была?

Хотелось бы, чтобы это обсуждалось наиболее широко. Но отклики уже есть. Разные. Но от игроков и тренеров услышал одобрительные слова. Поддерживают. Кстати, я хотел бы не ограничиться только теми призами, о которых уже говорилось…

Так у вас в «запасе» еще что-то?

Да. Хотелось бы учредить призы в память ушедших из жизни великих футбольных специалистов. Допустим, имени Лобановского, как лучшему тренеру года. Потом, имени Виктора Прокопенко. Это для наставника, чья команда совершила самый значительный прогресс, по сравнению с прошлым сезоном. И, наконец, имени Евгения Кучеревского. Для тренера, чья команда стала грозой авторитетов.

Кстати, Игорь, хотелось бы вам задать, может быть, несколько щекотливый вопрос… Вы, как известно, являетесь кандидатом на пост президента Премьер-лиги. На этот пост будут претендовать и другие люди. По вашему мнению, кто может быть достоянным кандидатом?

Думаю, что тот, у кого есть проект, способный реально поднять уровень и качество футбола в стране. Вообще, так прикидываю в уме, кто бы мог проявить себя здесь… Знаете, был бы жив Прокопенко, то вне всякого сомнения, сделал бы это. Нет, конечно, есть и другие люди…

А из иностранцев?

О, конечно, в идеале − Мишель Платини! (смеется) Он, по крайней мере, обладает необходимыми качествами − и выдающийся футболист, и новатор по природе. Не забудем, что он последовательно поддерживает проект Евро-2012 в Украине. Вот, к примеру, предложил изменения в правила судейства. Вообще, заставляет прогрессировать игру. Ну, а если серьезно − пусть не Платини, но подобный ему человек. С именем и авторитетом.

Но, в конце концов, почему, собственно, обязательно из иностранцев?.. Почему, допустим, не Блохин?

+++

Посол Польщі Яцек Ключковскі високо оцінив рівень підготовки Дніпропетровської області до чемпіонату Європи з футболу Євро-2012

Adm.dp.ua

16.12.08

Надзвичайний та Повноважний посол Польщі в Україні Яцек Ключковскі під час свого візиту до Дніпропетровська високо оцінив рівень підготовки Дніпропетровської області до чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

Під час зустрічі з губернатором Віктором Бондарем Яцек Ключковскі зазначив, що вже встиг відвідати стадіон «Арена-Дніпро» і, ділячись враженнями, привітав область з тим, що вона на сьогодні залишається лідером у підготовчих роботах до Євро-2012.

«Україна, а саме Дніпропетровськ, є на першому місці з підготовки до чемпіонату. Ми прагнемо вас наздогнати, саме тому пропонуємо поглиблення співпраці у цьому напрямі і обміну досвідом», − зазначив Яцек Ключковскі.

Посол Польщі заявив, що він був дуже вражений об’єктами, які вже готові до Євро-2012. Також Яцек Ключковскі зазначив, що буде ініціювати проведення товариського матчу між футбольними збірними України та Польщі вже цього року. Передбачається, що зустріч збірних має пройти на стадіоні «Арена-Дніпро».

+++

Спокійно. Україна зорганізує Євро 2012 

Polskieradio.pl

16.02.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Економічна криза в Україні загрожує організації Євро 2012 − б’є на сполох понеділкове видання газети  «Polska». Щоденник нагадує, що влада Дніпропетровська саме зупинила  роботу з приводу браку фінансових засобів. На погляд щоденника, якщо економічні проблеми України надалі поглиблюватимуться, УЄФА відбере Україні право на організацію чемпіонату.  Газета «Polska» пише про три аварійні сценарії. Згідно з першим − Польща перейме частину зобов’язань України. Українська криза може збільшити шанси Кракова і Хожува − тобто резервних міст. Згідно з другим сценарієм − Євро 2012 буде перенесене з України до Німеччини. А третій аварійний план бере до уваги ще іншу можливість. Якщо б і Польща мала проблеми з реалізацією програми, в такій ситуації Євро 2012 відбувалося б у Великобританії, або в Італії та Іспанії. 11 березня комітет УЄФА  обговорюватиме стан готовності Польщі та України до проведення чемпіонату. Остаточні рішення в цій справі будуть прийняті в травні, під час наради виконавчого комітету УЄФА.

І залишаючись при футбольній темі газета „Super Express” − немов би у відповідь газеті „Polska” друкує розмову з  міністром спорту Юрієм Павленком. Український міністр твердить, що інформації, мовляв Україна не встигне з організацією чемпіонату Євро з футболу, − це плітки і провокації опонентів українсько-польської кандидатури. Юрій Павленко заспокоює читачів газети, що незалежно від політичних сварок на верхах влади в Києві − організація Євро 2012 залишається пріоритетом. Попри фінансову кризу, в державному бюджеті є гроші на реалізацію проектів зв’язаних з організацією чемпіонату − запевняє український міністр. Словом, в розмові з журналістом газети „Super Express”, пан Юрій Павленко дуже оптимістично оцінює ситуацію.(…)

+++

Полтавський футбол − на новому якісному рівні

Rada-poltava.gov.ua

16.02.09

Про хід виконання цільової комплексної Програми розвитку футболу в Полтаві на 2003-2008 роки учасників апаратної наради поінформували начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ігор Кислов та голова федерації футболу Полтави Олександр Дігтяр. Так, згідно з Програмою, впроваджено третій урок фізкультури − урок футболу, створено спецкласи на базі шкіл №№ 14,16,37, у школі-інтернаті №1. Проводяться численні чемпіонати, в тому числі з міні-футболу серед дівчат. Загалом футболом займаються майже 4 тисячі учнів та студентів. За підсумками роботи по розвитку наймасовішого виду спорту Полтава посідає перше місце в області.

2007 року міською владою створено муніципальний ФК „Полтава”, який на чемпіонаті Першості України серед команд ІІ ліги групи „Б” успішно закінчив перше коло та посідає друге місце турнірної таблиці. У квітні з новими силами команда розпочне гру другого кола чемпіонату. ФК „Ворскла” закінчив перше коло чемпіонату України „Прем’єр-ліга” та посідає IV місце і зараз має можливість грати у півфіналі Кубка України з ФК „Металіст” (Харків).

 Покращилась матеріально-технічна база. Реконструйовано стадіон „Ворскла” імені Бутовського, проводиться відновлення футбольних стадіонів „Локомотив” та „Климівка”. У районах міста облаштовано 13 футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Цього року введуть в експлуатацію футбольне поле для дитячо-юнацьких змагань (центр „Будинок футболу”). Всього управління у справах сім’ї, молоді та спорту на розвиток футболу виділило понад 140 тисяч гривень.

Триває підготовка до Євро-2012. Зокрема, в рамках співпраці між Полтавою та Харковом обговорено питання про розміщення вболівальників, введення в дію швидкісних потягів та автобусів, надання спортивних баз міста для тренування футболістів.

 Спрямовані зусилля і на організацію відзначення 100-ліття полтавського футболу. Готується випуск тематичної книги, сувенірів. Вивчається питання щодо проведення турніру за участі України та збірних футбольних команд Швеції та Росії.

+++

Общая стоимость реконструкции НСК «Олимпийский» составляет 2,115 млрд грн, − Ю.Павленко

Rbc.ua

16.02.09

Общая стоимость реконструкции НСК «Олимпийский» составляет 2,115 млрд грн. Об этом заявил сегодня на пресс-конференции министр Украины по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко, передает корреспондент РБК-Украина. По словам министра, стоимость строительно-монтажных работ составляет 1,4 млрд грн. «В реконструкции мы исходим из сумм, утвержденных концептуальным проектом. Безусловно, стоимость на концептуальном уровне и на стадии работ разная. Но я надеюсь, что мы удержимся в заданных рамках. Уточнение стоимости произойдет в конце марта − начале апреля», − сказал он, добавив, что на стоимость реконструкции колебание курса доллара значительного влияния не окажет. «Уже сейчас видно по тендеру, что некоторые материалы стали дешевле. Что-то подорожало, но я не вижу проблем, связанных с курсом», − подчеркнул министр.

Ю.Павленко также отметил, что залог успешного выполнения условий УЕФА по подготовке к Евро-2012 (на 2009 г. это завершение второго этапа реконструкции и строительство 9 тренировочно-спортивных баз) − «бесперебойное финансирование».

Министр сообщил, что на реконструкцию «Олимпийского» в 2009 г. необходимо 800 млн грн. «Сейчас на стадионе работает 120 единиц техники и 800 рабочих, в мае количество рабочих увеличится в несколько раз и будет достигать до 5 тыс. человек», − сообщил Ю.Павленко.

+++

Німеччина чи Україна?      

Автор Богдан Юрчук 

Lvivpost.net

16.02.09

Між Польщею та Німеччиною тривають інтенсивні кулуарні розмови про можливість включення Берліна і Лейпцига в організацію футбольного чемпіонату Євро-2012 − інформують німецькі мас-медіа. Це не правда − черговий раз спростовує і заспокоює польська сторона.

За інформацією берлінського радіо RBB, ці розмови «більш інтенсивні, ніж можна припускати».

«За кулісами відбувається значно більше, ніж можемо собі уявити», − сказав у інтерв'ю RBB директор Польсько-німецької торговельної палати Ларс Боссе.

Радіо акцентує увагу на економічних та політичних проблемах в Україні, яка спільно з Польщею повинна бути господарем Євро-2012.

Цитований RBB віце-міністр внутрішніх справ Польщі Адам Рапацкі оцінив, що найбільшою проблемою є «політична нестабільність в Україні. Виглядає це так, що сьогодні розмовляємо з кимсь про справу, за яку через секунду відповідатиме хтось інший. І все знову зміниться», − сказав Рапацкі.

Міський голова Берліна Клаус Воверейт підтвердив, що веде розмови з мером Варшави Ханною Гронкєвіч-Вальц. «Ми розмовляли. Але лише про те, як можемо допомогти Польщі організувати чемпіонат», − сказав мер Берліна, якого цитує «Berliner Kurier».

Як пише видання, Польща виступає за те, щоб виключити Україну з організації Євро-2012. Тоді матчі відбувалися б у шести, замість чотирьох, польських містах, а також у Берліні та Лейпцигу.

Натомість, Катажина Меллєр, речник PL.2012 − офіційного організатора Євро-2012 з польської сторони − наголошує, що немає жодного офіційного повідомлення, що Польща могла б мати нового партнера в організації УЄФА Євро-2012. «Ми організовуємо чемпіонат спільно з Україною. У 2012 році будемо мати чудовий чемпіонат», − заспокоює пані Меллєр.

Варто зазначити, що тема заміни України на Німеччину в організації Євро-2012 виникає у медіа-спекуляціях доволі часто. Проте жодного разу не отримувала  іншої офі­ційної оцінки, окрім спростувань. 

+++

Рейдеры угрожают участию Запорожья в «Евро-2012»?

Юрий Товкач

Timeszp.com

16.02.09

Из-за острой проблемы с нехваткой гостиничных номеров репутация Запорожья может пострадать на всеукраинском уровне.

Запорожский мэр Евгений Карташов предложил рассматривать Запорожье как базу для проведения тренировок и размещения туристов во время проведения чемпионата по футболу Евро − 2012. Расстояние между Днепропетровском, где будут проходить матчи чемпионата, и Запорожьем не превышает 100 км, что соответствует нормативам УЕФА. Начальник управления по делам семьи, молодежи и спорта облгосадминистрации Владимир Лобанов уверен, что стадион «Славутич-Арена» не обойдет Евро-2012. Эта футбольная арена на сегодняшний день чуть ли не единственная в стране, отвечающая всем требованиям УЕФА.

Подготовкой к Евро-2012 в Украине занимаются Координационный комитет по подготовке и проведению в Украине финальной части Евро-2012 во главе с Президентом Виктором Ющенко и Организационный комитет по подготовке к Евро-2012, возглавляемый Юлией Тимошенко.

Что касается Запорожья, в областной программе, которую утвердил Запорожский областной совет, предусмотрены реставрация памятников архитектуры, театров, музеев по туристическим маршрутам, создание мест отдыха, гостиниц, спортивных сооружений, реконструкцию и ремонт автодорог, железнодорожных и автовокзалов, аэропортов. В чемпионате будут принимать участие команды из 16 стран Европы. Предполагается, что на чемпионат приедут от пятисот тысяч до нескольких миллионов туристов из этих стран.

Возникает вопрос, по каким из этих пунктов уже были предприняты действия? Ведь на подготовку остается все меньше и меньше времени. И хотя в Запорожье не будут проводиться матчи чемпионата, но для пребывания здесь иностранных болельщиков и участников чемпионата должны быть созданы все условия, начиная с мест проживания.

Уровень гостиничной инфраструктуры нашего города существенно недотягивает до стандартов УЕФА. Дефицит гостиничных номеров вызван не только их физическим отсутствием. Особые требования предъявляют национальные футбольные федерации, которые усложняют вопросы расселения. Например, команды-соперники должны размещаться в разных гостиницах.

Вопрос размещения является чрезвычайно важным не только для Запорожья, но и для Украины в целом. Если не будут своевременно возведены все необходимые постройки и не проведена реконструкция, это может поставить под угрозу сам факт проведения чемпионата.

До конца лета в Украине и Польше пройдет тщательная инспекция UEFA. Окончательный ответ о месте проведения чемпионата Европы по футболу 2012 года УЕФА примет в сентябре 2008 года в Бордо. Об этом заявил президент УЕФА Мишель Платини.

На строительство гостиниц по Украине необходимо как минимум 200 млн. долларов. Такое мнение высказал президент Ассоциации малых гостиниц и апартаментов Украины и Всеукраинской молодежной хостел-ассоциации Дмитрий Заруба. Основная масса гостиниц должна быть от одной до трех звезд, так как основное количество болельщиков едут в недорогие гостиницы, в том числе и хостелы уровня 25-30 евро за сутки. По мнению Зарубы, для активизации строительства гостиниц необходимо внести изменения в законодательство относительно условий выделения земли. Зарубежные инвесторы не торопятся вкладывать деньги в Украину из-за недоработанных законов и бюрократизма.

Гостиничную проблему частично позволило бы решить принятие Программы развития малых гостиниц до 2010 года, которая предусматривает появление к этому времени около 70 новых отелей. В программе должны быть закреплены участки, где будут созданы гостиницы.

Самый большой и известный отель города − «Интурист», обладает всего тремя «звездами», хотя и был недавно на реконструкции. Гостиница «Злата Прага» может предложить своим клиентам только ночевку, к тому же сама «Прага» очень маленькая. Гостиницы «Джаз» и «Две луны» предоставляют полный комплекс услуг, но расположены за пределами города, а это создает неудобства при проезде к стадиону. Гостиница «Прага» позиционируется как VIP-отель, состоит всего из семи номеров. Туристическая гостиница «Хортица» находится на острове Хортица, что тоже не очень удобно для гостей чемпионата. Гостиница «Украина» размещается в центре города, имеет три «звезды» и 90 номеров различных категорий.

Но, несмотря на список вышеперечисленных заведений, гостиниц Запорожью критически не хватает.

В Запорожье была попытка создать гостиницу европейского уровня. Это новый гостиничный комплекс «YES!», расположенный на Набережной, предлагающий клиентам широкий спектр услуг. Главным организатором строительства выступила частный предприниматель Ирина Тарыкина, которая добилась выделения земли на Набережной. Деньги для строительства она тоже нашла − вместе со своим мужем, исполнительным директором корпорации «Керамист» она обратилась к известному бизнесмену Дмитрию Зусмановичу, понадеявшись на его порядочность. Для работы в этом проекте было создано ООО «Запорожская инвестиционно-торговая компания».

После того, как были получен кредит в банке, началось возведение отеля. Основную работу по реализации проекта Ирина Тарыкина, которая взяла на себя непосредственное руководство строительством отеля. Но тут вмешался форс-мажор.

Форс-мажор звали Дмитрием Зусмановичем. Ему крайне понадобились деньги. И он решил продать отель «Yes!», при этом забрав большую часть денег себе. Для этого он решил поставить в ООО «Запорожская инвестиционно-торговая компании» своего директора, но это не удалось, и Ирина Тарыкина сохранила за собой руководство фирмой. Сразу же началась война между бывшими партнерами по бизнесу. И при этом Дмитрий Зусманович совсем не чурался рейдерских методов. Ведь главное в мире бизнеса − это деньги.

В январе 2008 года на гостиницу «Yes» накладывается арест одним из третейских судов города Днепропетровска, что вполне соответствует жанру рейдерских захватов. Причина − задолженность корпорации «Керамист» перед одним из бывших сотрудников. Вполне возможно, что в третейских суд Дмитрий Маркович обратился в третейский суд по той причине, что обычный не удовлетворил бы его иск.

Когда этот вариант не прошел, на корпорацию «Керамист» опять подали в суд, опять бывший сотрудник, и потребовал опять же в качестве компенсации за долг отель «Yes!». И суд иск удовлетворил, обязав перерегистрировать отель на нового владельца.

И 15 мая 2008 года в гостиницу ворвались сотрудники одного из охранных агентств, которое, почему-то, расположено в Крыму, как будто у нас своих не хватает. Возглавлял захват один из помощников Дмитрия Зусмановича. Вызванная милиция так же не смогла ничего урегулировать.

После того, как Ирина Тарыкина обратилась в прокуратуру, ответ был получен. Звучал он так: «В ходе проверки установлено, что на основании действующего третейского суда «Южновосточный межрегиональный» должностные лица Торговопромышленной транснациональной корпорации «Керамист» намерены рейдерским путем захватить здание гостиницы».

Однако, на сегодняшний день силовые органы проявляют странную медлительность в отношении конфликта вокруг гостиницы. Рейдерский конфликт длится.

Конечно же, сложно пытаться объяснить Дмитрию Зусмановичу то, что он ставит под угрозу участие Запорожья в Евро-2012 и престиж нашего города на международном уровне. Проблемы города, государства, других людей интересуют рейдеров в последнюю очередь. Главное − это их личные интересы. Интересы окружающих их не интересуют. Эти люди называют себя элитой. Если это элита, то кто все мы?…

+++

У ВР в березні 2009 р. відбудуться три парламентських слухання, − В.Литвин

Rbc.ua

16.02.09

У ВР в березні 2009 р. відбудуться три парламентських слухання. Про це в ході засідання погоджувальної ради заявив спікер ВР Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, вони відбудуться 11,12 і 18 березня, і будуть присвячені питанню по підготовці України до Євро-2012, а також питанню по стану правосуддя в Україні. «На інші місяці в нас є 25 пропозицій по проведенню парламентських слухань… Тому, я просив би комітети прийняти всі необхідні рішення для того, щоб унормувати проведення парламентських слухань, так як згідно регламенту роботи ВР, вони повинні відбуватися не частіше, ніж раз на місяць», − зазначив він.

В свою чергу, нардеп від Блоку Литвина Олег Зарубінський запропонував розробити проект постанови по чіткому розподілу парламентських і комітетських слухань.

+++

Головні спортивні події тижня (9-16 лютого)

Polskieradio.pl

16.02.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

(…)Новини Євро-2012

− Не було жодних розмов про можливість перенесення Євро куди-небудь, − заявляє міністр спорту Мірослав Джевєцький.

Його слова − це відповідь на повідомлення німецької преси про те, що УЄФА розмовляла з Німеччиною про організацію Євро 2012. Медіа цитували діяча Німецького футбольного союзу Франца Бекенбауера.

− УЄФА має договір з Польщею та Україною, а не з Німеччиною. Наші країни виконують свої зобов'язання. Це польсько-український проект, − цитує польського міністра спорту TVN24.

− Ми будемо спростовувати слова Франца Бекенбауера та розмовлятимемо про це в УЄФА, − запевнив Мірослав Джевєцький.

Додамо, що Франц Бекенбауер очолював підготовку Німеччини до Чемпіонату світу 2006 року.

***

Євро-2012 та криза

Міністр спорту Мірослав Джевєцький запевняє, що прийнятий урядом план заощаджень а також економічна криза не сповільнять реалізації інвестицій, пов'язаних з організацією Євро-2012 у Польщі.

Віце-прем'єр і міністр економіки Вальдемар Павляк заспокоює, що 36-мільйонне скорочення бюджету спортивного відомства не вплине на підготовку до Євро-2012: «Немає виходу, потрібно все робити в темпі. Проекти в рамках Євро-2012 не мають ризику. Вони реалізовуються в переважній більшості за гроші органів місцевих самоврядувань або за гроші з державного бюджету. Ці інфраструктурні проекти були б виконані незалежно від Євро. А ЧЄ з футболу − це добра мотивація, аби все зробити швидко і добре».

«Обережно заспокоюють» також економісти. Шеф Державної економічної палати Анджей Арендарський розцінює, що через економію Польща збудує лише необхідну інфраструктуру. Експерт підкреслює, що дуже істотним чинником для організації чемпіонату Європи з футболу буде вміле використання фондів Євросоюзу на транспортні інвестиції.

Голова Business Centre Club Марек Ґолішевський вважає, що  уряд не збудує необхідної для Євро-2012 інфраструктури без допомоги приватного капіталу.

***

Марцін Герра

На думку голови товариства PL.2012 Марціна Герри, організація Євро не є під загрозою. У зв'язку з урядовим планом заощаджень, бюджет товариства було обмежено на декілька мільйонів золотих.

Як поінформував Марцін Герра, через заощадження PL.2012 не прийме на роботу нових працівників, натомість зросте ефективність діяльності товариства: «Економія не відіб’ється на всій підготовці. Ані Міністерство спорту, ані товариство PL.2012 не є інвесторами Євро. Це центральні інвестиції:  автомобільні дороги та залізниця. Або інвестиції органів місцевого самоврядування: стадіони та транспортна комунікація в окремих містах».

До найважливіших завдань товариства в 2009-му році слід зарахувати координацію будівництва стадіонів, модернізацію а також розбудову авіаційних терміналів в Ґданську, Познані та Катовіцах.

***

Євро-2012. Варшава

Бюджетне скорочення не повинно завадити Варшаві в реалізації інвестиційної програми, пов'язаної з ЧЄ-2012.  Так вважає директор столичного секретаріату в справах Євро-2012 Анджей Цудак.

На думку держчиновника, Варшава знаходиться в привілейованому становищі: «Головні заходи, які вже виконуються, будуть реалізовані. Варшава має величезні можливості подальшого фінансування, високий фінансовий рейтинг. Це дозволяє брати кредити. Також готується випуск облігацій, а це дозволить отримати додаткові кошти».

Директор варшавського секретаріату в справах Євро-2012 нагадує, що більшість інвестиції у Варшаві пов’язані з місцем будови Національного Стадіону. Це стосується дорожніх і транспортних інвестицій: «Оголошено тендер на 186 трамваїв, з яких 120 з’являться ще перед Євро-2012. Минулого року було куплено перші 150 автобусів. Відбуваються кардинальні ремонти трамвайних колій».

Анджей Цудак запевнює, що варшавський аеропорт встигне з інвестиціями до чемпіонату Європи і буде готовий прийняти 12-13 мільйонів уболівальників.

Відповідно до даних столичного Секретаріату в справах Євро-2012, інвестиційна програма, пов'язана з чемпіонатом, коштує 7 мільярдів злотих.

***

Шість консорціумів закваліфікувалися до тендеру на реалізацію другого етапу будівництва Національного Стадіону у Варшаві, − повідомляє onet.pl.

Реалізація інвестиції повинна наступити на початку травня, а завершення заплановано на червень 2011 року, − поінформувало прес-бюро Національного Центру Спорту польської столиці.

Закваліфіковані фірми:

− німецько-польський консорціум − MAX BOEGL Polska, MAX BOEGL BUUNTERNEHMUNG GmbH&Co.KG та BUDIMEX DROMEX;

− німецько-польський консорціум − Eiffage Budownictwo MITEX, Strabag та Bauglsellschaft Walter Hellmich GMBH;

− німецько-австрійсько-польський консорціум − ALPINE BAU DEUTSCHLAND AG, ALPINE Construction Polska, Hydrobudowa Polska та PBG;

− польсько-грецький консорціум − Підприємство Інженерних Праць POL-AQUA, J7P AVAX та Mostostal Warszawa;

− ірландсько-польський консорціум − John Sisk&Son, Ltd і Henpol;

− консорціум португальських фірм та їхніх польських товариств − MSF Moniz da Maia, Serra & Fortunato Empreiteiros, MSF-Polska, Sociedade de Construcao Soares da Costa, FDO Construcoes, Alexandre Barbosa Borges, ABB-FDO Polska MARTIFER.

Остаточні пропозиції претендентів будуть прийматися протягом 40 днів.

А в травні УЄФА обере міста, в яких відбудуться матчі Євро-2012.  Тоді ж ми побачимо офіційний логотип польсько-українського Чемпіонату Європи з футболу.

+++

«Шахтер» «продул» 220 миллионов

Ольга Сороколетова

Delo.ua

16.02.09

Футбольный клуб «Шахтер» бизнесмена Рината Ахметова завершил 2008 год с убытками в 220 миллионов гривен. Эта цифра не намного ниже, чем годом ранее — когда  убытки клуба достигли 215 миллионов.

Для украинских бизнесменов футбол — это не бизнес. ФК «Шахтер» был убыточен с 2002 года. Исключением стал только 2006 год, когда клубу за счет поступления инвестиционных вливаний на сумму 354 миллиона гривен удалось выйти в плюс и показать прибыль в 39 миллионов.

Как ранее сообщил «ДЕЛУ» генеральный директор донецкого клуба Сергей Палкин, весь бюджет «Шахтера» в этом сезоне составит около 65 миллионов долларов. Это меньше бюджета предыдущего сезона на 10-15% (бюджет составлял 80 миллионов долларов). В этом сезоне «горняки» будут вынуждены отложить до лучших времен некоторые маркетинговые проекты. Уменьшатся рекламные расходы и бюджет юношеской академии, а также будут отменены выездные поездки болельщиков, которые ранее финансировал клуб.

«Динамо» не урезает зарплаты

Извечный соперник «Шахтера» — ФК «Динамо» — тоже не приносит прибыли своим хозяевам. Однако чистый убыток компании за 2008 год был намного меньше —

18 миллионов гривен. Сегодня, как и ранее, футбольный клуб «Динамо» убыточен», — рассказывает «ДЕЛУ» первый вице-президент ФК «Динамо» Виталий Сивков. В основном убытки клуба колеблются от 35 до 15 миллионов. А прибыльными могут быть только отдельные месяцы, когда команда успешно играла в Лиге чемпионов, рассказал «ДЕЛУ» функционер. Первый вице-президент «Динамо» также отметил, что доход клуба — это только 15-20% бюджета, то, что клуб может зарабатывать самостоятельно (реклама, реализация прав трансляции, продажа атрибутики и продажа билетов на матчи). «В активы клуба «Динамо» входят как недвижимость, так и футболисты. И в разные периоды времени они составляли от 300 до 800 миллионов долларов», — отметил Сивков.

В отличие от ФК «Шахтер», президент «Динамо» Игорь Суркис не собирается урезать бюджет своей команды даже в период кризиса. «В это тяжелое для страны время мы не уменьшаем бюджет клуба и не сокращаем зарплаты. Несмотря на это, мы обязаны рассматривать варианты сокращения некоторого персонала», — резюмировал Игорь Суркис «ДЕЛУ». Бюджет «бело-голубых» на 2009 год составит 51 миллион евро. Но это без учета трансферов. В предыдущем сезоне «Динамо» заявляло бюджет в размере 41 миллиона долларов, и еще 20 миллионов было выделено спонсорами клуба.

«Челси» — аутсайдер

И даже за рубежом футбол является неприбыльным бизнесом. Британский клуб «Челси» считается самым убыточным из всех европейских футбольных клубов. По итогам 2008 финансового года он снизил убытки до

95 миллионов долларов. Владелец команды Роман Абрамович инвестирует в клуб очень большие деньги. По подсчетам ВВС, эта сумма уже достигла более 1 миллиарда американских долларов.

Структуры доходов отечественных футбольных клубов и европейских немного разнятся. В Украине доход приносит продажа клубной атрибутики, билетов на игры, призовые за участие в Лиге чемпионов и Кубке УЕФА, гонорары за проведение матчей и, естественно, спонсорство. В Европе же команды хорошо зарабатывают на продаже телетрансляций. Львиную долю в бюджете занимают спонсорские поступления. Потому что ни доход от продажи билетов, ни даже призовые за участие в турнирах УЕФА не покрывают расходную часть. В строку расходов можно записать покупку игроков и выплату им заработной платы. А также содержание всех спортивных инфраструктур, которые числятся на балансе футбольного клуба, и строительство новых объектов.

+++

Колегія затвердила Пріоритети діяльності Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту на 2009 рік

Kmu.gov.ua

16.02.09   

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Міністр України у справах сім'ї молоді та спорту Юрій Павленко, під час засідання Колегії, презентував проект Пріоритетів діяльності Міністерства на 2009 рік.

Юрій Павленко зазначив, що Пріоритети, які були визначені на 2008 рік виконані в повному обсязі. За словами Міністра, це дає можливість стверджувати, що реалізація ключових завдань Міністерства на 2009 рік також буде здійснена на 100% незважаючи на несприятливу економічно-фінансову ситуацію.

«Наша робота буде  ускладнена з погляду на скорочення бюджетного фінансування всіх програм та заходів Міністерства. Але це той виклик, який дасть нам можливість продемонструвати найкращі результати навіть за складних обставин. Я переконаний, що ми не маємо права розпорошувати зусилля та ресурси за всіма напрямками діяльності. Є народне прислів’я, краще менше, але краще. Тому сконцентрувавши увагу на Пріоритетах маємо дати вагомі конкретні, результати», − наголосив Юрій Павленко.

Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту зазначив, що окрім затверджених членами Колегії Пріоритетів діяльності на 2009 рік, кожна структурна одиниця Міністерства затвердила власні пріоритетні напрямки роботи.

Пріоритети діяльності Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту на 2009 рік(…)

«ЄВРО-2012 − СПРАВА КОЖНОГО!»

9 Забезпечити належну підготовку до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, завершення другого етапу реконструкції НСК «Олімпійський», введення в експлуатацію стадіонів, тренувальних баз та інших спортивних об’єктів відповідно до вимог УЄФА.

Підписатися на новини