ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Крымские известия» сообщили о том, что на минувшей неделе с четырехдневным визитом на Украине побывала официальная делегация Европейского футбольного союза под руководством генерального секретаря УЕФА Дэвида Тэйлора. Цель − ознакомление с ходом подготовки нашей страны к Евро-2012. «В целом инспекторская комиссия осталась довольная тем, как Украина готовится к Евро, − пишет издание. − И это, несмотря на финансовый кризис. Господин Тэйлор даже подчеркнул, что темпы подготовки нашей страны к континентальному чемпионату добавили ему оптимизма».

О том, что комиссия УЕФА в ходе инспекторской проверки посетила пять городов (Киев, Харьков, Днепропетровск, Одессу и Львов), претендующих принять у себя Евро-2012, сообщила и «Крымская газета». При этом издание подчеркивает, что чиновников УЕФА в турне сопровождали вице-премьер-министр Украины Иван Васюник и президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис. «Члены комиссии выразили особое восхищение Львовом, однако выразили обеспокоенность, что новый стадион в этом городе будет возведен в утвержденные сроки». Впрочем, как заявил журналистам Васюник, финансовых проблем с возведением новой арены в Львове нет. «Крымское время» напоминает: «В августе 2008 года городской совет Львова на срочном внеочередном заседании своим решением согласовал выделение 80 миллионов гривен на начало строительства стадиона. Общая стоимость работ оценивается в пределах 609 миллионов гривен. Согласно графикам, утвержденным УЕФА, новая спортивная арена к Евро-2012 должна появиться в Львове до конца 2010 года».

Футбол

Продолжается учебно-тренировочный сбор «Таврии» в Турции. На минувшей неделе команда провела очередные спарринги: дважды обыграла польский «Заглембе» − 4:0 и 3:0, разошлась миром с румынским «Пандурием» − 0:0 и крупно уступила грузинскому «Динамо» (Тбилиси) − 0:3. В матче с динамовцами играли в основном резервисты и молодежь, но эта осечка настолько разгневала наставника команды Сергея Пучкова, что он тут же «выставил на трансфер» сразу восьмерых футболистов, о чем им, кстати сказать, и объявил. Но телефонный разговор с почетным президентом клуба Сергеем Куницыным привел коуча «в чувства». В результате все обошлось лишь отчислением находившихся на просмотре полузащитников Романа Жерша («Закарпатье») и Сергея Патулы («Феникс-Ильичевец»). Также на минувшей неделе симферопольцы подписали двухлетний контракт с полузащитником/защитником «Крымтеплицы» Евгением Пичкуром. Его Пучков активно наигрывает на проблемном для «Таврии» левом фланге обороны. Впрочем, поиск опытного защитника на этот фланг все равно продолжается. Как стало нам известно из конфиденциальных источников, в одном из спаррингов тренерский штаб просмотрел в деле украинца Виталия Шумейко из российского «Спартака» (Нальчик). Устроило крымчан все, кроме финансовых аппетитов футболиста, в прошлом году по тем же причинам не подписавшего соглашений сначала с одесским «Черноморцем», а затем и с мариупольским «Ильичевцем».

6 и 7 февраля у «Таврии» были выходные, на 12 февраля запланирован спарринг с российским «Лучом-Энергией».

Последней из крымских команд, выступающих в чемпионате первой отечественной лиги, вышел из отпуска ПФК «Севастополь». На первый (втягивающий) сбор подопечные теперь уже Сергея Диева собрались 2 февраля. Тренироваться «моряки» будут дома. В минувшие выходные была проведена двусторонняя игра. Покинули коллектив защитник Дмитрий Волков, полузащитники Алексей Мазуренко и Олег Сивуха (все трое находятся на просмотре в ФК «ИгроСервис»), нападающий Геннадий Егоров («Единство», Плиски). Кроме того, не исключено, что в «Таврию» перейдет вратарь Игорь Литовка. Просматривают севастопольцы защитника Александра Маклакова («Десна», Чернигов), опорного полузащитника Сергея Шакуна («Шахтер», Свердловск) и нападающего Артема Азицкого из молодежного состава одесского «Черноморца». Тренируются с командой и местные воспитанники − немало поигравшие как в украинской элите, так и за рубежом хавбеки Анатолий Скворцов и Андрей Степанов.

Очередные спарринги провели на минувшей неделе ФК «ИгроСервис» и «Крымтеплица»: «игросервисовцы» в упорной борьбе уступили ФК «Харьков» − 0:1, а «тепличники» взяли верх над ПФК «Александрия» − 3:1. Отметим, что вернулся в «Крымтеплицу» ивуарийский нападающий Сулейман Диаби, находившийся на просмотре в «Карпатах». Львовянам форвард приглянулся (забивал чуть ли не в каждом контрольном матче), но вот беда − взять его они хотят бесплатно, на что молодежненцы, естественно, не согласны.

«Крымтеплица», кстати, на минувшей неделе презентовала свою новую эмблему. Даже беглого взгляда достаточно, чтобы понять: эмблема сделана по образу и подобию таврийской − тот же щит, те же линии (но, разумеется, других цветов), год образования − на том же месте, разве что вместо Грифона − картографическое изображение Крыма…

Вышел на минувшей неделе из отпуска и теперь уже единственный представитель автономии во второй лиге − армянский «Титан» (ПФК «Севастополь-2» с турнира снялся). Вице-президент «Титана» Анатолий Петухов раскритиковал в прессе (в частности, в газете «Украинский футбол») решение ФФУ закрыть трансферное окно (в том числе для клубов второй лиги) 28 февраля. Ведь коллективы этого дивизиона только начинают подготовку к весенним баталиям, поэтому вряд ли смогут провести полноценную селекционную работу. Пока команда из Армянска тренируется дома, но во второй половине февраля запланирован двухнедельный сбор в Алуште. Команду покинула целая группа исполнителей. Тренерский штаб определился пока что с двумя новичками − контракты подписаны с Коваленком из «ОЛКОМа» и Мартышевым, в последнее время выступавшим в России.

В выходные в Новопавловке Бахчисарайского района на базе СК «Скиф» стартовал традиционный зимний футбольный турнир «Крымский подснежник». В этом году для участия в нем заявились пять команд: молодежный состав «Таврии», сборная ветеранов Крыма, «Черноморнефтегаз» (Симферополь), «Форос» (Ялта) и УОР (Краснолесье). Участники соревнований сыграют между собой в один круг.

В стартовых матчах молодежь «Таврии» обыграла УОР − 1:0, а сборная ветеранов и «Черноморнефтегаз» разошлись миром − 1:1.

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

30 січня в готелі «Поділля» відбулася 2-га звітна конференція ВСГО «ОФФ». На якій були оголошені звіти Ревізійної комісії в фінансовій діяльності ВСГО «ОФФ», також відбулося затвердження бюджету на 2009 рік, і календаря спортивно-масових заходів на 2009рік. Також було оголошено кращих у футболі Вінниччини. Кращим футболістом серед аматорів було визнано О. Рябцева з сутиського «Авангарду», кращим тренером чоловічих команд − І. Ф. Коваля з сутиського «Авангарду», кращим тренером жіночих команд − Юрківський В.М., кращими тренерами серед ДЮФЛ стали: U-17 − Дусанюк О. В, U-16 − Подзігун І. А., U-15 − Якименко М. В., U-14 − Шумовицький О. С., U-13 − Базалицький В. А. Кращим арбітром став − Володимир Капрвчук; кращим інспектором − Анатолій Веретинський.

Голова Вінницької ОФФ Ігор Гатаулін підкреслив необхідність приділяти головну увагу розвитку дитячо-юнацького футболу у області. Для цього створена спеціальна програма розвитку дитячо-юнацького футболу у Вінницькій області на 2006-2011 роках «Погляд у майбутнє». Головне завдання ВСГО «ОФФ» вирощувати збірників України з метою підготовки до Євро-2012, й надалі розвивати аматорський футбол, щоб захопити заняттям спорту №1 так званих «вуличних дітей та підлітків». Даній конференції були присвячені дві статті в місцевих газетах «Вболівальник» від 05.02.09 року під назвою: «Обласна федерація визначила подальші шляхи розвитку спорту №1 на Вінниччині». І в газеті «Вінницький спорт» від 04.02.09 року.

Після конференції І. Гатаулін дав інтерв’ю репортеру газети «Вінницький спорт» по результату якого було опубліковано статтю «Все мы в душе− футбольные болельщики и за этот вид спорта должны искренне переживать». Під час інтерв’ю І. Гатаулін розповідав про досягнення його команди в роботі по поляризації обласного футболу серед населення, про збільшення бюджету ОФФ з 50 тис. грн. коли він очолив ОФФ, до майже 800 тис. грн.. на 2009 рік. Також висвітлював проблеми команд області. Основною проблемою є не достатнє фінансування і мала підтримка керівників деяких районів − футбольних команд. Окрім того він розповів, що обласна федерація взяла в оренду футбольне поле (у військової частини) по вулиці Чехова, де на даний момент зосереджений весь жіночий футбол. На цьому полі безкоштовно жіночі команди тренуються і грають в чемпіонаті області. Окрім того федерація бере на себе витрати по оренді футбольних полів на центральному стадіоні (5000 грн. − за гру), і на полі лампового заводу (500 грн.). Також по словам І. Гатауліна одним з основних завдань є підтримка дитячо-юнацького футболу, оскільки хлопці 1993-1994 року народження можуть стати потенціальними кандидатами в збірну України і виступити за неї на Євро-2012.

Реклама

За звітний період були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Келецька, Лебединського, 600-річчя, проспект Юності, Воїнів-Інтернаціоналістів, на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянув супермаркет «Дастор» що знаходиться по проспекту Юності, в ньому сувенірної продукції не помічено.

ЗМІ

Інформації по темі Євро 2012 за звітний період у місцевих ЗМІ не зафіксовано.

Місцевий футбол

Вінницька дитячо-юнацька команда «Нива-Світанок» хлопців 2000-го року народження перемогла у міжнародному турнірі UMBRO 4 SPORT CUP 2009 в групі U9, який проходив у Словенії з 29 січня по 01 лютого.. В якому приймали участь 59-ть команд з 6− ти країн. До речі, кращим бомбардиром турніру став також вінницький футболіст. Владислав Скомаровський який забив у ворота суперників 12 м`ячів і очолив список голеадорів за всі роки існування турніру. Маленькі чемпіони 2-го лютого повернулися з турніру з золотими медалями і кубком. Тренує команду Павло Касанов. Цікаво те, що за 8 років жодна команда з України не перемагали на подібних турнірах. Даній події присвячено ряд статей в місцевій пресі. В газеті «Вінницький спорт» від 04.02.09 року під назвою: «Победили поляков, румын и словаков…»; в газеті «Місто» від 05.02.09 року  під назвою ««Нива-Світанок» краща у Європі». В газеті «20 хвилин» − «Вінничани забили гол у ворота Європи» від 05.02.09 року.

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Тема Євро 2012 за звітний період не висвітлювалася місцевими ЗМІ, не обговорювалася в кулуарах. Також не проводилось і офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012. Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у Луцьку не зафіксовано.

Футбол

Всім цікаво побачити свіжого бразильця

Усі газети дружно пишуть про гучний трансфер київського „Динамо” − придбання молодого бразильського бомбардира Гільєрме. Скільки хотіло отримати „Крузейро”, скільки реально заплатило „Динамо” − все це в деталях подається вболівальникові, максимально інтригуючи його. Схоже, перший матч сезону за участю киян буде дивитися вся країна.

Тимощук іде в „Баварію”

Друга гаряча тема волинської преси − перехід А.Тимощука до „Баварії”. Тут уже тривалий час перелопачуються найменші подробиці: домовилися? Не домовилися? Коли? За скільки? Як пишуть німецькі ЗМІ, під час останніх переговорів керівництво „Баварії” та Анатолій Тимощук домовилися про умови переходу українця у німецький клуб. За версією „Більд”, Тимощук уклав контракт з мюнхенським клубом строком до 2012 року. Капітан „Зеніта” зможе виступати за „Баварію” з наступного сезону. За трансфер „Баварія” заплатить „Зеніту” 14 мільйонів доларів. Але... Офіційний представник „Баварії” підтвердив, що з Тимощуком клуб дійсно домовився, а от із „Зенітом” переговори ще попереду. Тим часом у „Зеніті” стверджують, що з приводу Тимощука до них офіційно ніхто поки що не звертався. Хоча не заперечують, що у червні Тимощук може залишити команду.

ФК «Волинь” готується до сезону

«Волинь» розпочала другий етап підготовки до весняної частини сезону. У суботу 31 січня гравці команди зібралися в Луцьку і протягом тижня вели тренувальні заняття безпосередньо вдома. На перший же день занять тренерський штаб запланував для команди «двосторонку», аби відразу перевірити кількох гравців, що перебувають у «Волині» на перегляді. Гра відбулася на навчально-тренувальній базі клубу в селі Дачному. Команда була розподілена на «жовтих» та «зелених». За перших грали Семченко, Лопес, Карковський, Циркуненко, Ковальчук, Кінаш, Карасюк, Лісовий, Павлов та двоє потенційних новачків. Кольори «зелених» захищали Гаврилов, Рубцов, Рурич, Дручик, Марковець, Жук, Петрук, Власко, Подригуля, а також ще троє нових футболістів. Матч пройшов за відчутної переваги «жовтих», за котрих виступала умовна «основа». Ще у першому таймі хет-триком відзначився Євген Павлов, а ще один гол забив Максим Лісовий. Після відпочинку результативність не зменшилася і «жовті» забили ще чотири голи − відзначилися Кінаш, Карковський, а один з новачків, високорослий футболіст, котрий виступав на позиції центрального півзахисника, записав до свого активу «дубль». У відповідь «зеленим» вдалося лише розмочити рахунок − 8:1.

У п'ятницю, 6 лютого, луцька «Волинь» вирушила на другий тренувальний збір нинішнього міжсезоння. Як і перший, він пройде у Криму, місцем розташування команди буде селище Куйбишево. Як і на першому підготовчому етапі, у складі клубної делегації присутні тренер по фізичній підготовці та тренер з аеробіки. Згідно з планом, футболісти основну увагу приділять роботі над швидкісною витривалістю, тренажерам, аеробіці, гімнастиці та роботі з м'ячем.

У складі «Волині» на збір вирушили:

Воротарі: Віталій Неділько, Дмитро Семченко, Роман Гаврилов Захисники: Юрій Дручик, Олександр Рубцов, Максим Ковальчук, Павло Циркуненко, Віталій Полянський, Богдан Карковський, Рамон Лопес Півзахисники: Роман Рурич, Ярослав Кінаш, Павло Чорномаз, Олександр Марковець, Василь Жук, Сергій Подригуля, Андрій Власко Нападники: Максим Лісовий, Артур Гущин, Євген Павлов

Також у складі волинян троє новачків − кіпер, оборонець та центральний півзахисник. Усі перебувають на перегляді і тренерський штаб визначатиметься щодо їх перспектив у «Волині» безпосередньо на зборах. Ще четверо потенційних новобранців приєднаються до команди уже в Криму.

Керівництво клубу запланувало провести на даному етапі підготовки чотири спаринги. Перший з них відбудеться у вівторок 10 лютого. Суперником лучан виступить команда «вільних агентів» «Гермес», котра нинішнього міжсезоння наробила немало галасу, здолавши низку колективів прем'єр-ліги.

 

4.       Дніпропетровськ

 

Евро 2012

Генсек УЕФА высоко оценил подготовку Днепропетровска к Евро-2012

Генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тейлор доволен подготовкой Днепропетровска к Евро-2012. Об этом Дэвид Тейлор заявил вчера журналистам по завершении визита в этот город во главе делегации УЕФА.

Генсек УЕФА отметил согласованную работу властей Днепропетровска и региона по подготовке проведения финальных игр футбольного чемпионата.

По словам Тейлора, он не сомневается в том, что Днепропетровск будет среди четырех украинских городов, которые будут принимать Евро-2012.

Тейлор во главе делегации УЕФА и с участием вице-премьер-министра Ивана Васюника и президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса вчера в Днепропетровске посетили аэропорт, гостиницы города, в частности, развлекательный комплекс на набережной Днепра, на месте которого планируется построить пятизвездочную гостиницу на 540 номеров.

Делегация осмотрела Фестивальный причал на Днепре, где будет находиться фан-зона для болельщиков, и посетила Центральный железнодорожный вокзал города, где был презентован план его реконструкции.

Реконструировать ж/д вокзал к Евро-2012 будут инвесторы

По словам генерального директора «Укрзалізниці» Михаила Костюка, в реконструкции днепропетровского железнодорожного вокзала к Евро-2012 будут задействованы инвесторы.

Об этом Михаил Костюк сообщил на расширенном заседании Консорциума, посвященного началу работы общего европейского проекта «Магистр: Интероперабельнисть/Безопасность/Сертификация в отрасли международного железнодорожного транспорта в Украине и Центральной Азии» 3 февраля.

«Мы задействованы в проекте Евро-2012, поэтому работаем над стратегическими объектами − это Киевский железнодорожный мост, Дарницкий вокзал, вокзал в Донецке, вокзал в Днепропетровске, в Львове, то есть все вокзалы городов-участниц Чемпионата находятся в работе. Мы планируем улучшить как условия, так и сервис. Задействованы разные формы работы, но ставку будем делать на инвестиционные программы, так как вокзал − это место концентрации пассажиров, а пассажир − это потенциальный клиент того или иного заведения. Инвесторы будут строить на территории вокзала торговые и развлекательные комплексы и, соответственно, приводить в порядок эту площадь, вокзал также получит необходимое реформирование», − сказал Михаил Костюк.

По словам Михаила Костюка, для того, чтобы привести вокзалы в надлежащий вид, необходимо около 1,5 млрд. грн.

Генеральный секретарь УЕФА Девид Тейлор доволен подготовкой железнодорожного вокзала Днепропетровск к Евро-2012

3 февраля текущего года официальная делегация Европейского футбольного союза во главе с генеральным секретарем УЕФА Девидом Тейлором в ходе инспекционной поездки в Украину для ознакомления с состоянием подготовки объектов к Евро-2012 посетила вокзал Днепропетровск. Делегацию сопровождали вице-премьер-министр Украины Иван Васюник, президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис, мэр города Днепропетровска Иван Куличенко и другие должностные лица.

Высоких гостей на вокзале встречали генеральный директор Укржелдортранса Михаил Костюк, начальник Приднепровской железной дороги Петр Лоза, руководители пассажирской службы железной дороги и вокзала. После обзора вокзала членам делегации УЕФА были презентованы возможности и перспективы развития вокзала.

Официальных выводов комиссия во время инспекционного визита не делала. Однако по завершении визита к Днепропетровску генеральный секретарь УЕФА Девид Тейлор во время короткого интервью журналистам отметил: «У нас были прекрасные презентации в аэропорту, на железнодорожном вокзале. Для нас было очень важно увидеть взаимную и тесную работу города, области и железнодорожников, нас встречали везде».

Гостиница «Украина» под угрозой банкротства

4 февраля состоялась пресс-конференция  «Акционерное общество без акционеров. Банкротство гостиницы «Украина» − угроза или реальность?»

На вопросы журналистов ответила представитель корпорации UIS (акционера ЗАО «Международная гостиница «Украина») Юлия Сегеда:

 «Начиная с декабря 2007 года, когда было сфальсифицировано собрание акционеров, ситуация на предприятии значительно ухудшилась. Директор гостиницы Сергей Романович сознательно ведет гостиницу к банкротству, осуществляя сделки на заведомо невыгодных условиях. К нам в руки попала копия одного из договоров на предоставление услуг чистки ковров в гостинице «Украина». Договор подписан на сумму 380 тыс. грн., оказывает услуги киевская фирма, хотя в Днепропетровске можно было бы выбрать предприятие, предоставляющие данные услуги. Помимо этого, размер штрафных санкций в случае непроплаты равен 200%. Поэтому мы совсем не удивились, когда услуги не были проплачены вовремя, и киевская компания предъявила претензии. В течение 2 дней Сергей Романович их удовлетворил. Штраф был выплачен в размере 500 тыс. грн. Заключение подобных договоров идет во вред гостинице «Украина». Создается впечатление, что руководство гостиницы сознательно хочет ее обанкротить. Если это произойдет, имущественный комплекс гостиницы будет выставлен на продажу», − сказала она.

По словам Юлии Сегеды, правление ЗАО «Международная гостиница «Украина» фактически не подотчетно своим акционерам. «У предприятия 3 акционера — компании UIS (47,15%), IHF (41%) и управление коммунальной собственности Днепропетровского горсовета (11,85%). Правление гостиницы не считает нужным перед ними отчитываться, произошла фактическая узурпация власти. На протяжение 2008 года уже назначались 6 собраний акционеров. Ни одно из них не состоялось из-за отсутствия кворума. На эти собрания приходили представители компании UIS и управления коммунальной собственности Днепропетровского городского совета. Совокупно они представляют 59% голосов. Но для того, чтобы собрание могло состояться, необходимо присутствие владельцев 60% голосов. Представители компании IHF игнорируют собрания и вообще не выходя на связь. Не состоялось собрание акционеров, запланированное на 30 января 2009 года, под большим вопросом то, которое назначено на 6 февраля. А ведь только собрание акционеров может ознакомиться с годовыми финансовыми отчетами. 2 года финансовые результаты работы предприятия остаются для акционеров тайной за семью замками. Мы ничего не знаем о рентабельности гостиницы и не получаем девидентов от ее работы», − сказала она.

Юлия Сегеда сообщила, что компания UIS и управление коммунальной собственности горсовета в январе текущего года обратились в налоговые органы с просьбой проверить работу предприятия. «В декабре 2007 года акционеры гостиницы «Украина» обращались в правоохранительные органы в связи с фактом незаконных решений, принятых на фиктивном собрании акционеров. Также был подан иску в Хозяйственный суд Днепропетровской области, который в июле 2008 года признал все-таки собрание акционеров от 20 декабря 2007 года недействительным. Сегодня мы намерены обращаться в прокуратуру и уже подали совместно с городскими властями заявление в ГНА Днепропетровской области с просьбой проверить финансовую работу предприятия. Мы подозреваем, что у предприятия может быть задолженность по ценным бумагам и другие трудности», − сказала она.

Юлия Сегеда надеется, что к проведению Евро-2012 ситуация с гостиницей «Украина» разрешится. «Отель «Украина» − единственный пятизвездочный в Днепропетровске. Планируется, что он будет принимать высоких гостей во время проведения матчей Евро-2012 в нашем городе. Но для того, чтобы это осуществилось, у гостиницы должен быть соответствующий имидж, а сегодня, из-за сложившейся скандальной ситуации, она его теряет», − сказала она.

ФУТБОЛ

«Днепр» сыграет в Турции 6 матчей

Стал известен календарь контрольных матчей «Днепра» на заключительном сборе, который подопечные Бессонова проведут в Турции.

«Днепр» отправился в Турцию утром 8 февраля. Игровую программу откроет встреча 10 февраля с черногорским «Рударом», 12 февраля днепряне сыграют с румынским клубом «Пандурии», 15-го − со старым знакомым болгарским «Литексом» (действующим обладателем Кубка Болгарии), 18-го − с лидером румынского чемпионата «Динамо» (Бухарест), 22-го − с российскими «Химками», 23-го − с белорусским «Торпедо» (Жодино).

Возвращение в Днепропетровск запланировано на 24 февраля.

«Днепр» − «Металлург» Д (молодежные составы) − 0:2 

6 февраля. Саки. Контрольный матч.

Резервисты «Днепра» провели первый контрольный матч на сборе в Евпатории. Соперником подопечных Владимира Горилого и Владимира Багмута стал молодежный состав донецкого «Металлурга». Можно сказать, что игра состоялась на поле «Металлургов» − в Саках, где проходит сбор донецкая команда. Результат матча следует признать закономерным, но в то же время огорчаться ему вряд ли стоит. Сейчас идет период подготовки, и днепряне проводят ежедневно по две тренировки, так что не удивительно, что к концу матча они «подсели» физически. И именно под занавес встречи в ворота Артема Куслия (он вместе с Иваном Котенко готовится к сезону с дублем) влетели два мяча. На 75-й минуте игрок «Металлурга» точно пробил головой после подачи углового, а на 87-й минуте соперники воспользовались ошибкой наших футболистов, и после фланговой передачи был забит второй гол. Кроме того, нельзя не учитывать тот факт, что дубль «Днепра» значительно обновился в это межсезонье − юные воспитанники клубной школы, в большом количестве присутствующие на сборе, только-только привыкают к более высоким требованиям. Следующий матч на сборе молодежный состав «Днепра» проведет 11 февраля.

Такая разная «Сталь»

Очередной контрольный матч провела днепродзержинская «Сталь». Оппонентом «Стали» выступил чемпион Днепропетровской области сезона 2008 г. − команда «Авио».

Первый тайм прошел с преимуществом днепродзержинцев, которые уже на 15 минуте открыли счет. Это сделал Андрей Скарлош, реализовавший  очевидный пенальти, назначенный за снос Олега Шутова. В дальнейшем тайм проходил с заметным превосходством «Стали», но забить еще «сталеварам» не удалось. Вторая половина игры, в которой на поле появились футболисты, находящиеся в «Стали» на просмотре, в корне отличалась от первого тайма. Из игры «Стали» исчезла сыгранность, попытки компенсировать ее отсутствие самоотдачей к успеху не привели, и «Авио» в середине 2 тайма сравнял счет. У днепродзержинской команды, тем не менее, были возможности вырвать победу, но здорово на последнем рубеже днепропетровчан действовал вратарь Давыдов.

Главный тренер ФК «Кривбасс» недоволен своими футболистами

Главный тренер ФК «Кривбасс» Олег Таран остался доволен объемом работы, выполненным командой на сборах в Израиле, но разочаровался в качестве игры и уровне тактического мышления и технического мастерства футболистов.

«В принципе, объемом выполненной работы мы довольны, а вот, к сожалению, качеством игры и уровнем тактического мышления и технического мастерства наших игроков я очень не доволен и разочарован. Все таки время не стоит на месте, и особенно в спорте это сильно ощущается. Ждут нас тяжелые времена в Премьер-лиге, потому что, по большому счету, усиления команды не происходит. Игроки, которые были у нас на просмотре, по своему уровню игры не подходят даже «Кривбассу», поэтому, если говорить откровенно, перспективы у нас не очень радужные», − сказал Олег Таран.

Тренер добавил, что все возможное в плане подготовки команды уже сделано. Те новички, которые были на просмотре у «Кривбасса», его не устроили, за исключением молодого центрального защитника сборной Латвии. Также нерешенным остался вопрос с вратарями.

«Нам предложили Калинько, он вратарь сборной Латвии, сейчас находится в статусе свободного агента, но его возраст 33 года. С другой стороны, у нас были на просмотре 2 украинских вратаря Мусин и Овсиенко — они не подходят ни по каким параметрам для высшей лиги. По Хиди сейчас тоже решается вопрос: если он получит статус свободного агента, мы наверное его заберем, а так, я ни в коем случае не собираюсь платить за него деньги», − сказал Олег Таран.

В «Кривбасс» перешли на правах аренды футболисты «Днепра» Олег Шелаев, Денис Андриенко и Максим Старцев.

ИНТЕРВЬЮ

Андриенко: «Решил − нужно возвращаться в Кривбасс»

Экс-защитник Днепра рад возвращению в криворожский коллектив.

Полузащитник Денис АНДРИЕНКО пополнил ряды футболистов, покинувших днепропетровский Днепр в нынешнем межсезонье. Сюрпризом это не стало, поскольку в осенней части сезона 28-летний хавбек выходил на поле лишь дважды − один поединок он отыграл за «основу» днепрян и один матч провел за «дубль». В итоге Андриенко воспользовался предложением, поступившим из Кривого Рога...

− Денис, в свое время ты перебрался в Днепр именно из Кривбасса. За эти годы многое изменилось?

− Конечно. Когда меня приглашали в Днепропетровск, я переходил в команду, которая на тот момент была бронзовым призером чемпионата страны. Сейчас в игровом плане между Кривбассом и Днепром нет такой большой разницы.

− Что не сложилось в днепропетровском клубе? Почему тебе пришлось покинуть команду Владимира Бессонова?

− Тяжело ответить так сразу. Многое не сложилось, было много нюансов... Если честно, то я и сам не знаю, почему все так произошло. Случилось это внезапно − играл-играл, а потом оказался на лавке! Ладно бы сказали, что играл плохо. А так − никто ничего не объяснял...

− Ты уже говорил с Олегом Тараном по поводу своих перспектив?

− Да, говорил. Он меня звал в Кривбасс летом, но я тогда еще хотел разобраться в ситуации, сложившейся у меня в Днепре, что-то изменить... Таран сказал, что был бы рад видеть меня в команде, и я решил − нужно возвращаться в Кривбасс. Я знаю город, болельщики меня помнят. У меня от этого клуба только хорошие воспоминания.

− Можно сказать, что в Днепропетровске ты уже не имел желания кому-то что-то доказывать?

− Нет, это желание у меня никто никогда не отобьет. Доказывать свою профпригодность и свою точку зрения надо всегда. Просто в данном случае я не хотел биться головой о стенку.

− Ты хорошо знаешь коллектив Кривбасса...

− Да, тут ребята в основном наши, которые были в Днепре, когда я там выступал − влиться в команду мне не составило большого труда. Здесь хорошая атмосфера, мне все нравится, все подходит.

− Как тебе нагрузки от Олега Тарана?

− Не хочу сравнивать. Но работаю и тренируюсь я в охотку, а это − самое главное.

 

5.       Донецьк

 

Евро 2012

«Жизнь» (30.01) сообщает, что на состоявшемся 29.01 в облгосадминистрации заседании комиссии по вопросам молодежной политики заместитель председателя ОГА Елена Петряева призналась, что поражена отсутствием в плане работы совета по вопросам молодежной политики какого-либо упоминания об участии региона в проведении юношеского чемпионата Евро-2009. Это замечание стало призывом к действию. На заседании была рассмотрена презентация волонтерских информационных центров, основной целью которых является своевременное предоставление гостям города сведений о маршрутах, гостиницах и т.д.

На заседании комиссии было принято решение план доработать, уделив особое внимание наиболее значимым проектам.

«Вечерний Донецк» (3.02) в статье «Донбасс Арена» превратится в «умный дом» со ссылкой на официальный сайт «Арены» подчеркивает: «Новый стадион «Донбасс Арена» в Донецке будет контролироваться автоматикой, точнее будет оборудован системой автоматизированного управления зданием (BMS), которая в обиходе более известна как «умный дом».

«Жизнь» (3.02) публикует информацию «Отелей хватит на всех», где идет речь о фактах, изложенных в отчете на предыдущей неделе, а в номере за 5.02 эта газета публикует статью «Под присмотром УЕФА», где подробно рассказывает о пребывании в Украине делегации ЕУФА под руководством генсека УЕФА Дэвида Тэйлора. Отмечается, что гостей сопровождали И.Васюник и Г.Суркис.

«Приазовский рабочий» (24.01) весь номер отводит для «Тезисов проекта программы экономического и социального развития г. Мариуполя на 2009 год». Среди 6 приоритетов Программы под № 6 обозначена «Реализация мероприятий по подготовке инфраструктуры города к проведению заключительных игр ЧЕ по футболу Евро-09/12».

Есть далее и такой раздел (приводим полностью):

«Подготовка инфраструктуры к проведению заключительных игр чемпионата Европы по футболу Евро-2009/2012

Главная цель − обеспечение готовности инфраструктуры и служб города к проведению ЧЕ среди юношей в возрасте до 19 лет и проведения работ относительно подготовки служб города к Евро-2009/2012.

Основные мероприятия на 2009 год:

− подготовка инфраструктуры и создание надлежащих условий для спортсменов, представителей УЕФА, болельщиков на период проведения чемпионатов Европы по футболу 2009, 2012 годов;

− приобретение дополнительного подвижного состава транспорта города;

− выполнение работ по улучшению санитарного состояния. Освещения и озеленения города;

− обеспечение культурно-туристского обслуживания, организация досуга гостей города;

− реконструкция административно-бытового комплекса стадиона «Западный» ЖМР-22;

− подготовка туристических объектов и развитие туристических услуг для проведения заключительных игр ЧЕ по футболу Евро-2009/2012».

«Газета по-донецки» (5.02) в статье «Вокзал вокзалу рознь» подчеркивает, что конкурс среди инвесторов за право строить новый железнодорожный вокзал провели власти Донецка. Победителем признана одна из строительных компаний Днепропетровска (название пока не афишируется). Конкурс, как рассказал начальник главного экономического управления Донецкого горсовета Сергей Никитенко, проводился в рамках программы подготовки нашего областного центра к Евро-20112.

Далее газета уточняет, что в самый канун конкурса донецким чиновникам стало известно, что правительство решило несколько сократить расходы на строительство вокзала. По словам Никитенко, если первоначально город мог рассчитывать на 670 млн. грн., то теперь только на 200 млн. грн. Посетовав на коварство Кабмина, Сергей Никитенко заметил, что в планах у городских властей была коренная переделка вокзала на манер киевского, «где есть основной вокзал старый и чете пути идет мост ко второму вокзалу». Теперь же денег хватит только на реконструкцию вокзального комплекса и путевого хозяйства станции Донецк.

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньо реклами та використання логотипу Євро 2012 в регіоні не зафіксовано.

Заходи

Ніяких офіційних заходів щодо підготовки області до Євро 2012 за участі преси не проводилось.

ЗМІ:

На Інтернет − сайтах області друкують відголоски нещодавньої колегії ОДА, на якій було розглянуто питання розвитку туризму на Житомирщині в рамках підготовки до Євро-2012. Так на сайті «Житомир.info« вийшла замітка «На Житомирщине всерьез берутся за развитие туризма», в якій ідеться про те, що в регіоні є що показати. Як відзначив начальник управління культури і туризму Василь Врублевський, хоч надходження в казну від галузі за останні роки збільшились у п’ять разів, однак залишаються незначними. У статті йдеться й про те, що слабкими є також і темпи розвитку інфраструктури, а влада не те що не сприяє для цього, а підчас чинить перешкоди. Цитую:

− Заместитель главы облгосадминистрации Игорь Орлов также отметил, что на Житомирщине еще не научились с пафосом преподносить достоинства своих воистину неповторимых природных и других чудес, как это делают за границей и в ряде других регионов Украины. А фермер Виктор Ковба, который занимается сельским туризмом, на примерах доказывал, что государственные и местные контролирующие учреждения и органы власти, скорее мешают работать, чем помогают.

Коментарі до статті заслуговують на увагу :

«За что наши «слуги народа» не возьмутся − сразу все рушится. Взялись за здравоохранение − медицина рухнула, врачей сокращают. Взялись за дороги − проехать невозможно. Теперь за туризм − Житомирщину будут объезжать десятой дорогой».

Земельні питання:

За інформацією прокуратури області в Житомирській області минулого року збільшилася кількість розслідуваних кримінальних справ про злочини з ознаками корупції, про хабарництво, про банки і банківську діяльність. Аналіз справ свідчить, що майже кожен третій злочин у сфері хабарництва і корупції пов'язаний із землею, насамперед, при передачі земельних ділянок у власність, оренду тощо. Це дуже важливо, особливо в контексті майбутнього Євро 2012. За вказаний період у Житомирській області порушено 24 кримінальні справи, опротестовано 550 незаконних рішень щодо використання земель, відшкодовано 4274 тис. грн. коштів, у тому числі 1050 тис. грн. орендної плати. 2983 тис. грн. втрат сільськогосподарського, лісогосподарського виробництва, повернуто земель площею 1662 га, заявлено 366 позовів.

Місцевий футбол.

Заходи.

4 лютого на базі спортивного комплексу «Динамо» відбулися спортивні змагання по міні-футболу серед працівників митниці, приурочені до 16-річниці створення Житомирської митниці.

У змаганнях взяли участь представники підрозділів митниці з усієї області. Чемпіонат Коростеня з міні-футболу переходить у найцікавішу завершальну стадію.

За регламентом змагань по три кращі команди з кожної підгрупи утворили фінальну групу, в якій по круговій системі будуть розподілені місця з 1 по 6, а отже будуть визначені чемпіон міста та призери.

11-12 лютого в ФСК “Динамо” пройде традиційний обласний турнір з міні-футболу ”Шураві” серед аматорських команд. Турнір присвячений пам”яті земляків житомирян, що  загинули у Республиці Афганістан. Команди − учасники: “Контингент-2″, “Легіон”, “Арсенал”, “Авангард”.

ЗМІ про футбол:

Інформаційний портал Житомира опублікував статтю під назвою «Как таможенники Житомирской области в футбол играли» з посиланням на прес − центр Житомирської митниці.

У ній йдеться про спортивні змагання з міні-футболу серед працівників митниці. Змагалися команди за право увійти до збірної митниці для участі в змаганнях з міні-футболу на першість Державної митної служби України. Усі команди показали високий рівень та гарну техніку гри.

Читачі сайту в своїх коментарях рекомендують на базі митниці створити професійну футбольну команду, адже митниця може бути відмінним спонсором, і команда в них уже показує гарний футбол.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

Події загального плану подавали радіостанція «Версія» та «Тиса-FM». На місцевій радіостанції «Тиса-FM» всього один раз звучала новина щодо цієї теми. Так, повідомлялося, що Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор задоволений темпами підготовки харківського стадіону «Металіст» до чемпіонату 2012. Про це він сказав після відвідин Харкова. Також він вражений розмірами майбутньої фан-зони у Харкові, яка буде розміщена на другій за величиною площі в Європі − пл. Свободи.

На «Версії» можна було почути більше новин, зокрема:  тендері на проведення Євро-2012 серед українських міст немає основних і резервних. У травні, коли УЄФА обиратиме арени, на яких відбуватимуться матчі фінальної частини чемпіонату Європи, нарівні розглядатимуться усі 6 українських міст. Як заявив генсек УЄФА Девід Тейлор, в Україні та Польщі турнір будуть приймати максимум по чотири міста. До травня проводитиметься перевірка стадіонів та інфраструктури. Після перемоги у тендері на право приймати Євро-2012 в Україні основними містами називалися Київ, Львів, Донецьк та Дніпропетровськ. Статус резервних мали Харків та Одеса.

Ще одна новина стосувалася офіційної делегацiї Європейського футбольного союзу, яка на чолi із генеральним секретарем УЄФА Девiдом Тейлором прибула до Києва. Вони планують проінспектувати українськi міста-претенденти на проведення матчiв Євро-2012.

У продовження цієї теми говорилося про те, що Київ, Харків і Дніпропетровськ уже проінспектовані. Попереду − Одеса та Львів. Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор особисто оглядає міста, які готуються до фіналу Євро-2012. Побачене інспектори не коментують − у них наразі період активного збору інформації. Висновки УЄФА оголосить у середині травня − тоді остаточно визначать міста, які прийматимуть фінал Євро-2012 в Україні.

У заключній новині за тиждень на цій радіостанції звучали оптимістичні висновки: на підготовку України до Євро-2012 світова фінансова криза не вплинула. Так підсумував свою кількаденну інспекцію генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

«Новини Закарпаття» за 31.01.09 у матеріалі “Без Микуляка, Крайї і Бабича” розповідають про початок першого тренувального збору ФК «Закарпаття», який триватиме майже два місяці перед відновлення боротьби у сезоні 2009/2009.

Автор пише, що перший матч ужгородці зіграють у Києві 28 березня проти місцевої «Оболоні» − лідера першої ліги.

Щодо складу команди, то, за словами автора, клуб відмовиться від послуг нападника Бабича та центрального захисника албанця Крайї. Як каже гендиректор клуб І.Шіц, перший не відповідає рівню, а в другого надто роздуті фінансові апетити. У роздумах, куди податися − В.Микуляк, контракт з яким закінчився в останній день 2008 року і до сих пір не продовжений.

У газеті “Спорт-тайм” за 03.02.09 у матеріалі “Тимощук: в Україні достатньо гравців, які б могли” подається інтерв’ю з одним із найспішніших футболістів України, теперішнього гравця санкт-петербурзького «Зеніту» А.Тимощуком. Питання, на які він відповідає, в основному про особисті уподобання (улюблене свято, як відсвяткував Новий рік). У кінці матеріалу лише одне питання заслуговує на увагу − де продовжить кар’єру Тимощук, на що футболіст відповів, що загадувати наперед не хоче. Поки він залишається у «Зеніті».

Кулуарні розмови.

Ужгородське «Закарпаття» розпочне тренувальні збори 9 лютого. Керівництво клубу перенесло збори майже на місяць від запланованого часу. Згідно з  попереднім планом, гравців планували зібрати ще 12 січня. Але через різні причини початок затягнувся аж до першої декади лютого. Вже через два дні від старту зборів, які будуть проходити у Мукачеві, заплановано контрольний матч проти угорського клуба «Гонвед», який ужгородці зіграють на території Угорщини.

14 лютого заплановано спаринг з ФК «Дебрецен». А 17 лютого підопічні Іваниці мають провести спаринг-матч проти румунського клубу.  Слід нагадати, що, майже всі клуби першої ліги  вже почали навчально-тренувальні збори. 

Як зауважив генеральний директор клубу Іван Шіц у команді є й кілька новачків. Нещодавно гравці, які вже приїхали на перегляд до ужгородської команди, провели спаринг з командою с. Ракошино. У матчі взяв участь потенційний новачок «Закарпаття» темношкірий легіонер з Камеруна, кажуть, себе зарекомендував на позиції стопера. Але чи буде він грати у складі команди, зважаючи на ліміт легіонерів і додаткову сплату на користь ФФУ щодо можливості  участі іноземних гравців у першості України у першій лізі, невідомо. Навряд чи «Закарпаття» дозволить собі таку розкіш у період фінансової кризи. 

Слід відмітити, що в міжсезоння клуб покинули нападник Костянтин Бабич, албанський захисник Ервіс Края. Підшуковує команду для себе і півзахисник «Закарпаття» Владислав Микуляк.

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

У Запоріжжі не було заходів, присвячених Євро-2012.

ЗМІ.

У запорізьких ЗМІ минулого тижня не зафіксовано жодної згадки про Євро-2012.

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК продовжує показувати іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізька команда повернулася зі свого першого іспанського збору.  Результати спарингів надихають вболівальників. Після результативних нічих 1:1 зі швейцарськими «Янг Бойз» та польскою «Легією» і перемоги над казанським «Рубіном» 1:0 «Металург» переміг ще й «Аустрію» − 1:0.

Форвард луцької «Волині» Олександр Піщур та прибалтійський  півзахисник Міндаугас Калонас продовжують претендувати на звання новобранців «Металурга». Головний тренер Олег Лутков заявив у інтерв’ю, що обидва хлопці непогані, але тепер клуб має взаємовигідно вирішити з ними фінансові питання. Про камерунця Адольфа чомусь вже не згадують. У Іспанії команда тренувалася три рази на день, що вимагало від гравців повної самовіддачі − кажуть, втомлювалися фізично і морально. Наступного тижня «Металург» відправиться на другий іспанський збір. Суперниками у останніх спарингах будуть датський «Хорсенс», московські «Динамо» і «Локомотив». Можливо − краківська «Вісла».

Кулуари.

Головний вболівальник, власник і «громадський тренер» «Металурга» Ігор Дворецький вирішив не зменшувати зарплатню своїх футболістів у новому сезоні, попри кризу. Достеменно відомо, що вона істотно підточила доходи спонсорів клубу − ВАТ «Запоріжсталь» та «Індустріалбанку». Але футбол не страждатиме: «Металург» зараз організовує витоки у пресу інформації про те, що клуб тільки дещо оптимізує витрати. Але на платні футболістів це не позначиться.

ЗМІ.

Минулого тижня ЗМІ головно коментували успішні іспанські спаринги «Металурга». Проводилися втішні для вболівальників паралелі: спочатку «Легія» розгромила київське «Динамо» 4:0, а потім не змогла вирвати перемогу у «Металурга». Газета «Улица Спортивная» від 03.02.09р. зробила «Металургу» найбільший комплімент заголовком «Лучше «Рубина» и «Динамо». Отже, лідери російського і українського чемпіонатів вже не витримують порівняння з «Металургом». Хто наступний не встоїть перед безжальною гольовою машиною запорізького суперклубу?

Також ЗМІ розповіли про підсумки футзального турніру серед журналістів міста і про перипетії чемпіонату Запоріжжя з міні-футболу.

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

Продовжується «сага» з консульством Польщі в Івано-Франківську. Місцева ТРК «Вежа» повідомила, що дипломатичне представництво таки відкриється у місті. У цьому запевняє начальник міського управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик. Мотивує це чиновник тим, що офіційної заяви про відмову відкривати консульство у 2009 році від посольства Польщі до Івано-Франківська не надходило.

Івано-франківська міська влада має намір взяти кредит на ремонт доріг міста. На лютий запланована зустріч з представниками німецького банку KFV(КФВ), на якій буде обговорено низку питань щодо оформлення кредиту в рамках Програми розвитку громадського транспорту. Частину кредитних коштів буде спрямовано на ремонт міських автомагістралей.

Комунальні служби міста Івано-Франківська розпочали ремонт доріг, застосовуючи технологію укладання «холодного асфальту». Цю технологію можна застосовувати при середньодобовій температурі +5 градусів. «Холодний асфальт» комунальники закуповують в Чернівецькій області. За рахунок цього компоненту «ямковим» способом насамперед відремонтують радіальні та магістральні вулиці Івано-Франківська. Загалом на укладання «холодного асфальту» з міського бюджету заплановано виділити 3 мільйони гривень

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Західний кур’єр» опублікована стаття під назвою «Починають ремонтувати дороги». У матеріалі мовиться про те, що дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління міськжитлокомунгоспу розпочало так званий ямковий ремонт доріг. Таке рішення комунальники прийняли у зв’язку з неналежним станом дорожнього полотна після відлиги. В місті працюють три бригади дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління, які по визначених секторах міста «забивають» на магістральних вулицях ями. В центральній частині — холодним асфальтом, який возять аж з Чернівців, а у мікрорайонах — так званим методом «просочування» — щебенем, який просочують бітумом.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста Івано-Франківська відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Футбольна тематика у ЗМІ області висвітлюється поки що мало. У газеті «Галичина» вийшла стаття «У трьох лігах — вперта боротьба». Матеріал присвячений міні-футбольним першостям області. У Вищій лізі після дев’яти турів лідерство утримує «Прикарпатський торговий дім». У першій лізі на вершині турнірки перебуває івано-франківський «Танатос». Другу лігу очолює молодіжний «Сокіл-2» з села Угринів.

У газеті «Репортер» вийшла стаття під назвою «Я франківці у Сумах розім’ялися» а в газеті «Західний кур’єр» — «Несподіваний «Ураган». Обидва матеріали присвячені гучній перемозі футбольного клубу «Ураган» у матчі з командою «СумДУ» з рахунком 0:6.

Місцева ТРК «Вежа» повідомила, що до заявки національної збірної України з фут-залу не потрапили гравці місцевого «Урагану» Федір Пилипів та Євген Валенко. Це сталося у зв’язку з їхньою участю у матчах 1/8 фіналу розіграшу Кубка України. Збірна команда 10 та 11 лютого в рамках тренувального збору проведе товариські матчі з командою Словаччини.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Щотижневик «Спортревю» (05.02.09) розповів про чотириденний візит в Україну офіційної делегації Європейського футбольного союзу: «… Генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тейлор выразил удовлетворение прогрессом, которого удалось достичь в ходе реконструкции Национального спортивного комплекса «Олимпийский» в Киеве.

Как сообщили в пресс-службе Министерства по делам семьи, молодежи и спорта, об этом сказал министр Юрий Павленко, который сопровождал официальною делегацию Европейского футбольного союза под руководством Тейлора во время ознакомления с ходом подготовки НСК «Олимпийский» к проведению финала Евро-2012.

Делегаты от УЕФА убедились, что реконструкция спортивной арены проводится мощными темпами, отметил Павленко. Тейлор поздравил команду, которая осуществляет реконструкцию НСК «Олимпийский», с существенным прогрессом и отметил чрезвычайно большие изменения со времени его последнего визита…

Во вторник делегация УЕФА посетила основные достопримечательности Харькова, после чего отдельное внимание уделила главному объекту гордости всех харьковчан − строящемуся стадиону «Металлист». После посещения стадиона, а также ознакомления со строительством детской футбольной академии «Металлист», Дэвид Тейлор подчеркнул, что ему и всей делегации понравился город Харьков, а также, что он впечатлен темпами подготовки, которая сегодня ведется на указанных объектах…

Генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тейлор остался доволен подготовкой и Днепропетровска к Евро-2012. По словам генсека, он не сомневается в том, что этот город будет среди четырех других украинских городов, которые будут принимать европейский чемпионат…» 

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія».

Минулої неділі ПФК «Олександрія» провела свій другий контрольний матч у Криму. Цього разу суперником наших земляків була команда «ІгроСервіс». Гра пройшла у рівній боротьбі, але більшу майстерність продемонстрували олександрійці, здобувши перемогу з рахунком 3:1.

Головний тренер команди Юрій Коваль продовжує перегляд новачків − потенційних гравців.

ЗМІ.

Минулого тижня обласні ЗМІ продовжували слідкувати за трансферами провідних українських та європейських клубів, цікавилися станом справ в європейських чемпіонатах.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. На последних сессиях областного и городского советов проблемы подготовки к европейскому чемпионату даже не ставились − ни о реконструкции аэропорта, который должен подстраховать на случай нелетной погоды донецкий, ни о дорогах, по которым поедут российские болельщики из приграничных районов, никто и не вспоминал. На сессии областного совета забыли даже о «Программе развития футбола на 2008-2012 год», подготовленной областной федерацией. 

Футбол

ФК «Заря»

После смерти Валерия Букаева, который много сделал для возрождения «Зари», у некоторых болельщиков появились сомнения по поводу дальнейшего выживания команды. Нужны средства не только на содержание команды, но и инфраструктуры. Ведь уже закуплена территория под строительство собственной тренировочной базы, что с ней будет? Ходили слухи, что дело продолжит жена Букаева, теперь она заявила об этом официально. Как сказал председатель областной федерации Виктор Безрук, может получиться так же, как и с Ахметовым, который никогда не отличался пристрастием к футболу. Но, после гибели партнера по бизнесу, опекавшего «Шахтер», он в память о друге стал тоже им заниматься и все знают, чем это закончилось.

ФК «ЛТК»

В Луганске ФК «ЛТК» в очередной раз проиграл со счетом 1:4 львовскому «Тайму». Глядя на домашнюю игру, понимаешь, почему футболисты который раз подряд не могут одолеть соперника на выезде. Не смотря на то, что львовяне − один из лидеров чемпионата, ничего выдающегося в игре они не продемонстрировали и их выигрыш откровенная «заслуга» телефонистов. Достаточно сказать, что во втором тайме луганчане впервые переступили на чужую половину поля только на 9-й минуте. Огромное количество ошибок, соответственно и фолов, не реализованные выходы один на один, непопадание в пустые ворота, потери мяча в простейших ситуациях − в итоге результат по игре. Правда, в «ЛТК» отсутствовали пять футболистов основного состава, играла, в основном молодежь. Команда сейчас находится на десятом месте.

Женский футбол

Есть шанс, что женский футбол в Луганске наконец-то оживет. Областная федерация подтвердила предварительную заявку на участие в чемпионате Украины команды «Заря-Спартак» и в первенстве среди девушек, где будут играть юные футболистки из СДЮШОР № 1. Правда, пока это только заявка, поскольку «Заря-Спартак» до сих пор ищет спонсора.

Городская федерация

А на заседании правления городской федерации, исполняющий более года обязанности директора Карен Оганесян, утвержден в этой должности. Ему поручено к марту представить на сессию городского совета «Программу развития футбола в Луганске до 2010 года». С трудом верится, что такая программа будет утверждена в полном объеме.

Первенства, чемпионаты, турниры.

В зимнем первенстве области «Краснодонуголь» выиграл у своего преследователя «Стали-2» со счетом 2:1 и оторвался на три очка. Но алчевцев, идущих на втором месте, теперь преследуют «Металлург-НПВК» из Лутугино и ФК «Попасная», отстающие всего на одно очко. Так что серьезное выяснение отношений еще впереди. Удивительно, но в компании трех команд, ни разу не победивших, находится и северодонецкий «Химик», у которого в активе всего две ничьи.

Продолжается открытое зимнее первенство города Красный Луч, которое проводится на воздухе, на гаревом поле стадиона «Шахтер». В открытом чемпионате Луганска по мини-футболу в высшей лиге произошли некоторые изменения. В группе «А» «ЛТК-3» уступил лидирующую позицию «Алексо-ЗАР», это произошло после выигрыша «Алексо» с разгромным счетом 9:3 у «Эпицентра». Хотя эта ситуация может оказаться временной, поскольку у телефонистов одна игра в запасе. Но положение в группе накаляется, в отличие от группы «Б», где лидер прежний − «Телеком-1», причем оторвался после выигрыша у «Славутича» на четыре очка. Продолжается открытый чемпионат Луганска по минифутболу среди юношей 1992-93, 1994-95 и 1996-97 годов рождения.

Проходят чемпионаты в городах Стаханове, Первомайске, и Брянке. В Стаханове в группе «А» есть безусловный лидер − «Спартак» из поселка Алмазное, забивающий, в среднем, по семь голов за игру. В группе «Б» ситуация менее однозначна, возможно команды «СЭФ» и СДЮШОР-91 будут считать мячи, поскольку у них одинаковое количество очков.

В Первомайске в спортивном зале ДЮСШ провели традиционный областной турнир по мини-футболу среди ветеранов-афганцев. Соревнование посвятили двадцатилетию вывода войск из Афганистана, в нем принимали участие команда из городов Счастье, Попасная, Первомайск, Перевальск, Ровеньки и Брянка. В финале по пенальти победили первомайцы.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Цей тиждень для Львова виявився надзвичайно важливим в плані підготовки до Євро-2012. Річ у тім, що саме у цьому місті завершував свій візит з контрольною інспекцією генеральний секретар УЄФА, або як прийнято його вважати − «права рука Мішеля Платіні» Девід Тейлор. Перед цим за три дні Тейлор відвідав ще 4 українських міста − Харків, Київ, Одесу та Дніпропетровськ.

Отож, Девід Тейлор перебував у Львові 4-5 лютого. Як завжди у таких випадках, пресу не запросили на жоден захід за участі генсека УЄФА, окрім невеликого брифінгу, що відбувся перед самим вильотом Тейлора зі Львова. Проте більшість представників ЗМІ завдяки особистим зв’язкам та «личному обоянию» змогли відвідати ряд заходів, на яких був присутній Девід Тейлор. За час, що він провів у Львові, його «прогуляли» центральною частиною міста (показали Львівський оперний театр, Львівський національний музей, королівський дворик та інші визначні місця), провели екскурсію головним залізничним вокзалом, аеропортом та будівельним майданчиком нового стадіону. У готелі «Леополіс» відбулася урочиста вечеря з генсеком УЄФА. Напам’ять Девіду Тейлору мер Львова Андрій Садовий подарував вишиванку. 

Під час своєї прес-конференції (точніше, під час короткого брифінгу) Девід Тейлор був стриманий щодо оцінок не лише Львова, але й усіх українських міст. Він заявив, що незважаючи на світову економічну кризу, в Україні ведеться широкомасштабна робота з підготовки до Євро-2012. Що стосується Львова, то генсек УЄФА висловив захоплення містом, зазначивши, що тут буде на що подивитися туристам і всім приїжджим на Євро-2012 вболівальникам. Єдине, що в першу чергу необхідне для матчів чемпіонату Європи − це стадіон, якого у Львова немає. Щоправда, Тейлор побував на будівельному майданчику стадіону, де була проведена презентація проекту. Там керівництво міста, області та будівельної компанії «Азовінтекс» запевнили, що будівельні роботи ведуться з виконанням усіх графіків: арену здадуть до кінця наступного року. Серед іншого на брифінгу Девід Тейлор зазначив, що будівництво аеропорту за державний кошт та стадіону за міський − це хороший знак, оскільки в умовах фінансової кризи це значно надійніший варіант, ніж залучення інвесторів. 

До речі, супроводжували Девіда Тейлора у Львові віце-прем’єр-міністр Іван Васюник та виконавчий директор Федерації футболу України Іван Федоренко. Раніше анонсувалося, що з генсеком УЄФА приїде президент ФФУ Григорій Суркіс, проте він до Львова не прибув. У своєму слові до журналістів Іван Васюник зазначив, що своїми діями щодо підготовки до Євро-2012 українські міста дали гідну відповідь усім скептикам, котрі ще півроку тому заявляли, що Євро-2012 в Україні не відбудеться.

Після брифінгу Тейлора, у львівському аеропорту відбувся брифінг мера Львова Андрія Садового, голови Львівської ОДА Миколи Кмітя та голови Львівської облради Мирослава Сеника. Так, зокрема, Микола Кміть повідомив, що незважаючи на те, що на будівництво нового терміналу львівського аеропорту відбудеться інвестиційний конкурс, держава передбачила у своєму бюджеті також кошти на львівський аеропорт. Зроблено це для того, аби убезпечитися у разі, якщо не знайдеться інвестор. Андрій Садовий зазначив, що інспекторам УЄФА сподобався Львів, особливо його компактність − від аеропорту до стадіону, до центру і т.д. − близько півгодини їзди.

Минулого тижня у Львові начальник департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний представив проекти фан-зон до Євро-2012. До розробки фан-зон були залучені студенти кафедри дизайну архітектури НУ «Львівська політехніка», які й представили свої проекти.

Реклама

Цього тижня весь Львів був завішений біг-бордами з рекламою Євро-2012. Вочевидь це було зроблено до візиту генсека УЄФА Девіда Тейлора до Львова. 

Місцевий футбол

Клуби

Львівські «Карпати» 6 лютого вирушають на заключні тренувальні збори до Туреччини. Нових потенційних новачків у складі команди наразі немає, можливо вони з’являться. Очікується, що одним зі спаринг-партнерів буде ФК «Москва».

Також до Туреччини кількома днями раніше вирушили футболісти ФК «Львів» з ким вони там гратимуть − прес-служба клубу наразі не повідомляє. Потенційних новачків, окрім кількох молодих та маловідомих футболістів немає. На збори не поїхав Владислав Ващук, який шукає собі інше місце праці.

Інші футбольні новини

6 лютого Інформаційний центр ФК «Карпати» презентував нову форму, у якій гратиме команда у другій частині чемпіонату України. Форма буде з вертикальними зелено-білими полосками. Її розробив новий технічний партнер клубу − іспанська фірма «Joma». До речі, за такий зразок форми проголосувало 63% усіх опитаних на офіційному сайті ФК «Карпати». Нову форму презентували півзахисник команди Сандро Гурулі, Василь Кобін та нападник Сергій Кузнєцов.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період на Миколаївщині не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама.

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

Обійшли тему підготовки до чемпіонату Європи з футболу й регіональні друковані засоби масової інформації.

Радіо. Телебачення.

Тема Євро − 2012 не звучала у випусках новин місцевого радіо і телебачення.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Про обласну ФФУ, трансфери, суддів

Регіональні ЗМІ повідомляли про засідання президії ФФУ Миколаївщини, на якому було визначено дату проведення звітно-виборчої конференції обласної федерації футболу.  Форум футбольної громадськості краю пройде у суботу, 14 лютого.

Газети друкували також матеріали щодо трансферів гравців, які є вихованцями, або колись грали у Миколаєві.

Отже, читачі дізналися, що «воспитанник николаевского футбола Никита Рукавица получил в «Твенте» футболку под №14», а «николаевец Анатолий Диденко близок к подписанию контракта с «Черноморцем»«, а ось «экс − николаевец Штурко «Черноморцу» не подошел» («Николаевские новости», 03.02.09).

І традиційно у газетах повідомлялося про контрольні матчі земляків − футболістів, які грають за команди, що виступають в українській Прем’єр-лізі.

Готуються до майбутніх футбольних баталій і кращі миколаївські арбітри. «Квартет представителей нашего судейского корпуса недавно в Доме футбола в Киеве прошел тестирование, а затем сдавал нормативы по физподготовке. Сергей Возняк и Игорь Пономаренко успешно закончили испытания в ранге ассистентов арбитра Премьер − лиги, а Андрей Кузьмин и Иван Токаренко − в статусе арбитров первой украинской лиги. Как стало известно, почти двадцать представителей футбольной Фемиды Украины нынешние нормативы не сдали» («Николаевские новости», 03.02.09).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

У газетах з’явилося повідомлення про перше у нинішньому році тренування МФК «Миколаїв». Воно відбулося на полі Центрального міського стадіону. Футболісти бігали кроси, займалися загальнофізичною підготовкою й вправами з м'ячем.

«Действиями футболистов руководили тренеры Михаил Калита, Анатолий Ставка и Леонид Малый, недавно вернувшийся из Киева с тренерских курсов, а также спортивный директор Леонид Николаенко.

Удалось узнать, что из осеннего состава МФК «Николаев» решено дать шанс проявить себя Александру Мариненко, Артему Охрименко, Александру Матюшову, Вадиму Радиоле и Фарамазу Велиеву. При вынесении этого решения были учтены рекомендации прежнего тренерского состава МФК «Николаев». Кумир николаевских болельщиков голкипер Александр Лавренцов, признанный лучшим футболистом области 2008 года, выступать за николаевский клуб не будет» («Николаевские новости», 03.02.09).

Повідомили місцеві ЗМІ, що «на первой тренировке был лучший бомбардир прошлогоднего первенства области Александр Бабейко из «Варваровки». В тренировочный лагерь команды будут вызываться и другие исполнители. Уже вчера на занятия вышли несколько иногородних игроков. В ближайшие дни николаевская команда проведет двусторонние игры и спарринги с местными командами» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 03.02.09).

Є новини щодо тренувальної бази МФК «Миколаїв». «Увидев ее плачевное состояние, новое руководство клуба приняло решение: на протяжении ближайшего месяца иногородние футболисты будут размещены в гостинице «Турист», там же игроки будут питаться. В дальнейшем темой помещения для футболистов займутся вплотную» («Вечерний Николаев», 05.02.09).

Читачі краю також дізналися, що договір між новими власниками МФК «Миколаїв» практично погоджений, залишилися деякі формальності. І у найближчі дні цей документ буде підписано.

Зимовий чемпіонат Миколаївської області

Черговий тур приніс не лише перемоги, поразки і нічиї, але й гладіаторський бій замість футболу.

«В матче «Торпедо-92» − «Николаев-2» еще в первом тайме арбитр Игорь Ставка предъявил красную карточку: с поля был удален молодой торпедовский игрок Барский. Едва прозвучал свисток на перерыв, как обидевшийся футболист отправился выяснять отношения с арбитром. Стычка, в результате которой на арбитре была изодрана судейская форма, завершилась на газоне − подоспевшие игроки локализовали конфликт. Итогом нападения стало решение арбитра досрочно прекратить матч» («Николаевские новости», 03.02.09).

Контроль за цією неприглядною ситуацією взяли в Федерації футболу Миколаївської області. Є сподівання, що вона, як завжди, за подібні вчинки винесе принциповий вердикт − покарає винних.

Чемпіонат міста Миколаєва з фут − залу

Прикрасою першості став матч двох лідерів − команд − «Воронівка» і «Маркони». Футболісти «Воронівки» виграли і посідають першу сходинку турнірної таблиці. Але слушною є думка місцевих газетярів, що попереду нові зустрічі, у яких ніхто не застрахований від втрати очок.

 

14.      Одеса

 

ЕВРО-2012

Одесский аэропорт отдают предприятию с уставным фондом в 45 тысяч гривень?

Как известно, 21 января были подведены итоги конкурса по выбору стратегического инвестора для реконструкции Одесского аэропорта. Несмотря на то, что в конкурсе участвовали несколько претендентов, в том числе, например, аэропорт Вены (один из главных транзитных аэропортов Европы) победило ... ООО с одесской пропиской «Гепард Плюс». Как оказалось, уставный фонд этой компании составляет ...45 тысяч гривень! И это при том, что заявленные инвестиции в аэропорт Одессы — 250 миллионов долларов!

Более того, учредителем «Гепард Плюс» является оффшорная компания с кипрской пропиской, датой создания — 2007 год, а направлением деятельности — недвижимость, отельный и ресторанный бизнес.

По одной из версий, за предприятием стоит российская компания «Новапорт», входящая в бизнес-империю Романа Троценко, и уже управляющая аэропортами Читы, Челябинска, Новосибирска, Астрахани. Однако непонятно — почему же тогда «Новапорт» не участвовал в конкурсе под своим именем? И чем же предложение «Гепарда» стало лучше предложения Венского аэропорта? Неужели тем самым?..

Вы, конечно, будете смеяться, но никаких комментариев от чиновников мэрии получить не удалось! И правда — разве ж это важный вопрос — реконструкция аэропорта, да еще и в преддверии ЕВРО-2012?! Для последнего, кстати, нормальное состояние аэропорта — ключевое условие.

В общем — все хорошо, прекрасная маркиза! Только вот непонятно, у кого...

Одесский нардеп наябедничал Генсеку УЕФА на Тимошенко

Народный депутат Украины Леонид Климов пожаловался на правительство Украины Генсеку УЕФА Дэвиду Тэйлору в ходе его визита в Одессу. Об этом сообщил заместитель городского головы Одессы Михаил Кучук. Он отметил, что Дэвид Тэйлор не высказывал неудовлетворенности ходом реконструкции стадиона «Черноморец».

Единственный, кто выразил свое неудовольствие, был почетный президент ФК «Черноморец» Леонид Климов, − его критика была адресована правительству Украины.

Леонид Климов сообщил Генсеку УЕФА Дэвиду Тэйлору, что задержки со строительными работами на центральном стадионе связаны с отсутствием у «Черноморца» спортивной арены, на которой он мог бы проводить матчи Чемпионата Украины.

По мнению нардепа, правительство Украины задержало процесс передачи «Черноморцу» стадиона СКА, из-за чего невозможно было проводить полномасштабные строительные работы в парке Шевченко.

Михаил Кучук заявил, что городские власти Одессы со своей стороны выделили Министерству обороны квартиры взамен стадиона СКА, однако, по непонятным для него причинам, проблема так и не была решена.

Руководство УЕФА в восторге от одесского вокзала

Генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тэйлор, который приезжал в Одессу впервые, но ознакомившись с докладами своих подчиненных, сказал, что наблюдаются положительные сдвиги в подготовке Одессы к чемпионату. Больше всего в нашем городе его интересовал стадион «Черноморец», в реконструкции которого он так же отметил прогресс. В ходе презентации центрального стадиона вице-мэр Михаил Кучук сообщил членам делегации, что город предоставит команде «Черноморец» стадион «Спартак» на время реконструкции центрального стадиона. На «Спартаке» планируется увеличить количество зрительских мест.

Более всего поразил генсека УЕФА наш железнодорожный вокзал, он сказал, что здание похоже на дворец, и таких красивых и чистых вокзалов нет даже в Англии.

Члены комиссии посетили так же одесский аэропорт, директор которого рассказала о проведенном тендере и ознакомила с планами реконструкции.

Окончательные выводы комиссии будут обнародованы в мае нынешнего года.

В Одессе дороги будут строить за счет кредитов

Мэрия Одессы намерена продолжать дорожное строительство в условиях кризиса за счет привлечения кредитов.

По словам мэра Одессы Эдуарда Гурвица, несмотря на все трудности со строительством трассы «Север − Юг», будет сделано все возможное, чтобы завершить работы на участке улицы Туристской. Кроме того, как подчеркнул мэр, должна быть завершена трасса на улице Щорса и работы с 9-й по 12-ю станцию Большого Фонтана.

Мэр сообщил, что с 9-й по 12-ю станцию Большого Фонтана должно быть возобновлено трамвайное движение по новой, бесшумной технологии.

Также он отметил, что завершаются проектные работы по дорожной развязке на улицах Маршала Жукова и Академика Глушко.

«Проектируется также эстакадно-туннельный вариант прохождения трассы с Таможенной площади мимо парка Шевченко», − отметил городской голова.Он подчеркнул, что строительство этого объекта будет осуществлено в рамках подготовки к Евро-2012.

«Строительство дорог будет продолжено, но в условиях кризиса необходимо думать о том, как найти «длинные» деньги на долгий срок. Необходимо найти кредиты», − подчеркнул городской голова.

Эдуард Гурвиц отметил, что у Одессы есть все шансы привлечь «со стороны» средства для продолжения необходимых проектных и строительных работ.

«Спартак» станет запасным стадионом для ЧЕ-12 в Одессе

В четверг, 5 февраля мэр Одессы Эдуард Гурвиц намерен подписать распоряжение о передаче городского стадиона «Спартак» в собственность футбольного клуба «Черноморец».

Как сообщил начальник муниципального департамента по подготовке к проведению финальных матчей чемпионата мира по футболу Евро-2012 Марат Якупов, решение о передаче «Спартака» одесскому «Черноморцу» было принято в ходе встречи городского головы с генеральным секретарем УЕФА Дэвидом Тэйлором.

«Спартак» станет запасным стадионом для проведения матчей Евро-2012, и ФК «Черноморец» обязуется подготовить эту площадку к чемпионату в соответствии с требованиями УЕФА», − отметил Марат Якупов.

В то же время ФК «Черноморец» испытывает дефицит средств для приведения в порядок стратегически важных объектов, задействованных в приеме финальных матчей Евро-2012. Как ранее сообщал «Новый Регион», 28 февраля депутаты Одесского облсовета поддержали проект решения о выделении и бюджета 20 млн. грн. футбольному клубу «Черноморец» на реконструкцию стадиона ЧМП.

За проект решения проголосовало 60 депутатов, против − 29. При этом члены областной депутатской фракции БЮТ негативно высказались о перспективах изъятия из без того дефицитного регионального бюджета на 2009 год 20 млн. грн. В частности, лидер фракции БЮТ Сергей Веселов заявил, что эта сумма не позволит завершить работы, которые по самым скромным подсчетам стоят около 100 млн. грн.

«Я считаю, что эти деньги лучше потратить на социальные нужды», отметил депутат.

Кроме этого, депутаты Одесского облсовета также приняли решение об освобождении ФК «Черноморец» от уплаты налога на землю сроком на 1 год. В частности, льготы будут распространяться на 5 земельных участков площадью свыше 10 га, которые клуб приобрел в 2008 году. По предварительным подсчетам, сумма налога на землю, который должен быть за них уплачен в 2009 году, составляет свыше 1, 6 млн. грн.

Напомним, ФК «Черноморец» принадлежит народному депутату от Партии Регионов Леониду Климову. В Одесском облсовете, возглавляемом членом ПР Николаем Скориком, «регионалы» составляют подавляющее большинство − 49 человек.

Комиссии УЕФА пообещали освободить Куликовое поле

Самая большая площадь Одессы − Куликовое поле − станет фан-зоной на время проведения в городе игр Евро-2012.

Площадь осмотрел генсек УЕФА Дэвид Тейлор. Его сопровождали вице-мэр Одессы Михаил Кучук и президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис.

 

Фан-зона − это специальное место, где на больших экранах будут показывать матчи чемпионата: ведь далеко не все болельщики смогут приобрести билеты на стадион.

Как заявил Михаил Кучук, Куликовое поле сможет принять не менее 100 тысяч фанов. В подтверждение своих слов он показал фотографии с прошлогодней рекламной акции одного из мобильных операторов.

Кроме своих размеров, площадь хороша тем, что расположена близко к железнодорожному вокзалу − таким образом болельщики в буквальном смысле попадут «с корабля на бал».

Президент ФФУ обратил внимание вице-мэра на аттракционы, которые занимают большую часть Куликового поля.

«Этого на фотографиях нет» − сказал он.

«Это − старые аттракционы, и к первому апреля здесь уже ничего стоять не будет» − пообещал главному футболисту страны Михаил Кучук.

Подготовка к ЧЕ-12 обойдется «Одеессаоблэнерго» в 140 млн. грн.

Об этом журналистам сообщил председатель правления открытого акционерного общества «Одессаоблэнерго» Александр Ниверчук. По его словам, программа подготовки предприятия к обеспечению проведения финальных игр европейского футбольного первенства в 2012 году рассчитана на 4 года. В нынешнем, 2009 году, на ее реализацию будет направлено 30 млн грн. В первую очередь, эти средства пойдут на строительство двух мощных электроподстанций, одна из которых будет располагаться в центральной части Одессы, неподалеку от стадиона «Черноморец». По словам Александра Ниверчука, эти подстанции должны снять существующие проблемы в вопросах электроснабжения центра Одессы. Как особо отметил председатель правления ОАО. Непосредственно на строительство объектов в рамках этой программы, необходимо не более полутора лет, а 2 года займет оформление соответствующих документов.

Департамент по ЧЕ-12 Одессы призывает к объективности

Заявление департамента по подготовке и проведению в Одессе финального турнира чемпионата Европы 2012 по футболу Одесского городского совета

Одессу посетил 3-4 февраля 2009 года генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тейлор с группой экспертов УЕФА. Предметом интереса делегации был ход работ по подготовке Одессы к приему Евро-2012.

Гости посетили стадион «Черноморец», Куликово поле как потенциальную фан-зону, железнодорожный вокзал, осмотрели центр города, посетили Оперный театр, познакомились с планами реконструкции Одесского международного аэропорта.

В ходе визита состоялась встреча Дэвида Тейлора и его коллег с городским головой Эдуардом Гурвицем. На этой встрече эксперты УЕФА отметили хороший темп работ по реконструкции стадиона «Черноморец», выразили удовлетворение выбором Куликова поля как места для фан-зоны.

Городской голова рассказал о том, что другой впечатляющей фан-зоной может стать Потемкинская лестница, где традиционно одесситы и гости города отмечают День города. Эдуард Гурвиц пригласил Дэвида Тейлора на следующий День города.

Генеральный секретарь УЕФА выразил особое восхищение железнодорожным вокзалом, который он сравнил с дворцом. Таких красивых и чистых вокзалов нет даже в Англии, отметили все иностранные гости.

Представителям УЕФА понравился сам город, чья европейская архитектура и планировка сильно отличает Одессу от других украинских городов.

В ходе встречи Эдуард Гурвиц объявил о своем решении предоставить возможность футбольному клубу «Черноморец» проводить матчи высшей лиги Украины на стадионе «Спартак», находящемся в коммунальной собственности. Таким образом, город оказывает помощь клубу «Черноморец» по ускорению реконструкции его родного стадиона.

По признанию Дэвида Тейлора, Эдуард Гурвиц оставил у него впечатление человека, который способен выполнить всю необходимую работу для подготовки города к финальному турниру.

На брифинге, данном им перед самым отлетом, он отметил энтузиазм городских властей и общественности в деле подготовки к Евро-2012.

Учитывая сказанное, глубокое непонимание и удивление вызывает информация, передаваемая некоторыми центральными СМИ Украины. В уста генерального секретаря УЕФА Дэвида Тейлора вкладываются слова, которые он не говорил. Сообщается, например, что якобы Дэвид Тейлор выразил неудовлетворение ходом работ на стадионе «Черноморец».

Недобросовестные журналисты не говорят своим читателям, зрителям и радиослушателям о том, что все успехи в деле подготовки к Евро-2012 достигнуты Одессой только благодаря собственным ресурсам и усилиям частных инвесторов. Государственный бюджет не помогает Одессе ни одной копейкой.

Мы призываем всех журналистов центральных и местных СМИ оставаться патриотами и честно выполнять свой профессиональный долг.

ПЕТР НАЙДА УВЕРЕН: ЕВРО-2012 В ОДЕССЕ БУДЕТ!

После визита в Одессу делегации УЕФА во главе с его генеральным секретарем Дэвидом Тейлором о ходе подготовки города к Евро-2012 рассказал глава Федерации футбола Одесской области Петр Найда.

− В то время, когда страна прилагает все усилия для того, чтобы как можно лучше подготовиться к чемпионату Европы 2012 года, мы не сидим, сложа руки, − сказал он. − Областная Федерация занята работой, связанной с организацией континентального первенства в нашем городе. Мы ведем поиск партнеров, которые смогут оказать содействие в этом деле. Многих уже нашли, хотя сделать это в условиях финансового кризиса, поверьте, весьма непросто. Ведь нашим партнерам сегодня очень тяжело − если кто-то из них будет помогать строить дороги и возводить сооружения к футбольному форуму столь высокого масштаба, то для этого нужно открывать в банках кредитные линии. Из-за экономической нестабильности многие идут на это неохотно. Однако любовь к футболу у наших единомышленников все же превалирует, что вселяет оптимизм. Убежден, совместными усилиями встретить Евро-2012 во всеоружии нам удасться. В этом плане обнадеживает уверенность главы ФФУ Григория Суркиса, который заверил представителей комиссии УЕФА в том, что все необходимое для проведения Украиной финальной части чемпионата Европы они сделают.

ФУТБОЛ

Премьер лига

«ТИТАНИК» ЖДЕТ «МОРЯКОВ» ИЗ ОДЕССЫ

В субботу, 7 февраля утром одесский «Черноморец» отправился на второй учебно-тренировочный сбор в Турцию. В стране, которая в зимний период становится своеобразной Меккой для многих украинских клубов, подопечные Виктора Гришко будут находиться до 20 февраля. Ежедневные тренировки будут чередоваться с контрольными играми, в которых соперниками «моряков» станут представители чемпионатов разных стран. На 11 февраля намечен спарринг с российским клубом первой лиги «Носта» (Новотроицк), что подтвердил ее главный тренер Сергей Подпалый. Впрочем, как свидетельствует практика сборов, вовсе не исключено, что тот либо иной соперник будет заменен.

Что касается спаррингов, то на заключительном этапе подготовки к весенней части чемпионата их будет четыре. Кроме матча 11-го числа «Черноморец» сыграет также 14, 17 и 20 февраля.

Вновь, как и на первом сборе, местом дислокации одесской команды будет гостиничный комплекс «Титаник», расположенный в Ларе.

− Пока он стоит, не утонул, − смеясь, заметил главный тренер «Черноморца» Виктор Гришко.

В «ЧЕРНОМОРЦЕ» ЖДУТ ОЧЕРЕДНОГО ИНОСТРАНЦА

Тренерский штаб одесского «Черноморца» намерен укрепить линию полузащиты. С этой целью в команду приглашен 29-летний сербский легионер Братислан Ристич, известный в Украине по выступлениям за донецкий «Металлург». Он должен присоединиться к команде Виктора Гришко непосредственно в Турции.

Цвета клуба из столицы Донбасса балканец защищал в четырех сезонах (с перерывом) − в 2003/04, 2004/05, 2005/06 и 2007/08. За этот период в рамках чемпионата Украины Ристич сыграл за «Металлург» 65 матчей, в которых забил 1 гол.

До приезда в Донецк серб в течние четырех сезонов выступал в Бельгии за один из самых титулованных клубов страны − «Брюгге». В него Братислав Ристич попал в 19-летнем возрасте, перейдя из сербского «Раднички» (Ниш). В составе «Брюгге» он выиграл Кубок Бельгии сезона-2001/02, а спустя год стал чемпионом страны.

Кроме Бельгии и Украины у потенциального новичка «Черноморца» значатся также выступления в чемпионатах Испании и России, куда он каждый раз уезжал из «Металлурга». В сезоне-2006/07 Ристич защищал цвета испанской «Малаги», откуда ненадолго вернулся в Донецк. Однако проведя в составе донецкой команды всего один матч в осенней части прошлого чемпионата, он уехал в перволиговую краснодарскую «Кубань». Российскому клубу он помог завоевать путевку в Премьер-лигу.

Братислав Ристич станет уже пятым легионером, приглашенным «Черноморцем» в зимний период после молдаванина Сергея Нудного, грузина Шоты Кашия, серба Александра Тришовича и грузина Ираклия Модебадзе.

Первая лига

«ДНЕСТР» УСТУПИЛ КЛУБУ ПЕРВОЙ ЛИГИ РОССИИ

В пятницу, 6 февраля овидиопольский «Днестр» провел заключительный спарринг на учебно-тренировочном сборе в Турции. Соперником подопечных Андрея Пархоменко выступил представитель первого российского эшелона − «Сибирь» из Новосибирска, финишировавший по итогам прошлого сезона на 14-м месте. Поединок, который оба соперника провели экспериментальными составами, завершился уверенной победой российского клуба со счетом 3:0. В дебюте первого тайма ворота овидиопольцев поразил Алексей Медведев (6-я минута), а после перерыва преимущество «Сибири» упрочили Томаш Выходил (50-я) и Сергей Шумилин (76-я).

«ДНЕСТР» ВОЗВРАТИЛСЯ В УКРАИНУ

В субботу, 7 февраля утром овидиопольский «Днестр» авиарейсом из турецкой Антальи вылетел на родину. В 12.40 самолет с командой на борту благополучно приземлился в международном аэропорту «Борисполь». Пройдя пограничный и таможенный контроль, овидиопольцы пересели в поджидавший их клубный автобус и взяли курс на Одессу.

Как сообщил главный тренер «Днестра» Андрей Пархоменко, его подопечные получили три дня отдыха, после которых работа продолжится. 11 февраля команда вновь соберется в Одессе, где продолжит тренировочный процесс.

МИНИ-ФУТБОЛ.

Высшая лига

«Маррион» победил в Ровно

Подопечные Игоря Калинина на последних минутах вырвали победу в гостях у «Ровно».

МФК «Ровно» − МФК «Маррион» − 1:2

7 февраля. Ровно

МФК «Ровно»: Чемерис, Тушич, Басюк, Дармовис, Басич, Жовтун, Сондак, Петрик, Волох, Жак, Дацюк.

МФК «Маррион»: Цыбенко, Лужанский, Воронин, Степанов, Шамотий, Костыгин, Захаренко, Гавриленко, Вершинин, Шерстнев, Безуглый.

Голы: 0:1 Вершинин, 4, 1:1 Волох, 29, 1:2 Шамотий, 37.

Статистика:

Удары — 25/23

Удары в створ — 14/13

Угловые — 0/0

Оффсайды — 0/0

Свои серьезные намерения одесситы показали уже на третьей минуте поединка, когда Александр Воронин метров с пяти попал в штангу, а уже через минуту наша команда отпраздновала и взятие ворот хозяев площадки — Александр Вершинин точно пробил в дальний угол ворот «Ровно». «Маррион» не отошел назад и продолжил создавать моменты, впрочем, тем же занимались и ровенчане, но в первом тайме зрители голов не увидели.

А во втором первым повезло хозяевам — за одиннадцать минут до финального свистка Роман Волох пробил Цыбенко с острого угла. Поймав кураж, ровенчане перехватили инициативу, но еще один Александр — Шамотий — был против и за три минуты до конца матча продемонстрировал это, забив гол не без помощи защитника «Ровно» Жака.

Бизнес лига

Премьер-лига, 17-й тур

«Невада» − «Союз» − 5:2

 «Победа» − «Глобус» − 3:6

«Промрынок.7 км» − ТГО − 4:2

«Ника» − «Мирс-Либхерр» − 3:3

«Элефант-Константа» − «Капитал» − 6:2

«Элефант» − пропускает тур    

Малая лига, 21-й тур

«ПРГ Юнайтед» − «Новолог» − 3:3

«Кодекс» − «Черное море» − 1:9

«Одесса» − «Укртелеком» − 3:2

«Альфа Пак» − «Кристалл» − 14:3

«Эллада» − «СП-16» − 5:2

«Фонтан» − «Uni-Orient S.A.» − 3:4

«Еднiсть» − «Ника-2» − 6:3

 

15.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012. У радіопрограмі «Спортарена», започаткували рубрику «На шляху до Євро 2012». Виходить вона щосуботи в контексті підсумку спортивних подій тижня. Джерело інформації, яке використовується − УНІАН. 

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

Вранці 31 січня полтавська «Ворскла» вилетіла до Туреччини на черговий 12-денний збір. Делегація вражає − 65 чоловік, адже поїхав також і молодіжний склад. 

4 лютого на одному з тренувальних полів спортивного центру «Топ Капа» неподалік Анталії відбувся товариський матч між «Ворсклою» та сьомою командою за підсумками першого кола чемпіонату Румунії бухарестським «Рапідом». Цікаво, що матч у прямій трансляції демонстрував місцевий супутниковий телеканал GSP TV, який має контракт з «Рапідом». Тренерський склад «полтавців» задіяв у кожному таймі різні склади гравців. Коли до фінального свистка залишалися лічені хвилини, наші футболісти пропустили гол. Наступний спаринг підопічні Миколи Павлова проведуть 7 лютого з казахською командою Маш`Ал.

Днем раніше молодіжний склад «Ворскли» поступився команді «Луч Енергия» (Владивосток) з рахунком 0:6.

Міні-поле

IV відкрита першість Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС).

У 14 турі відбулося кілька цікавих поєдинків. «Імпульс», послаблений відсутністю гравців ФК «Полтава», у яких почалися навчально-тренувальні збори, нарівні боровся проти «Газовика» лише в першій половині гри. У підсумку поразка 3:6. «Зеніт» мінімально здолав «Рубін» і вперше вийшов на друге місце, набравши 40 очок.

У 15 турі господарі змагань ПЗМС на останніх хвилинах уникнули поразки від аутсайдера «Інваспорт» − 3:3. Тим самим вони ускладнили собі завдання втриматися у вісімці кращих, адже два останніх тури будуть для ПЗМС дуже складними.

Лідером залишається команда «Зефір-Пластиком» − 43 очки. Список бомбардирів очолює Віталій Таран − 35 м’ячів. 

XIX відкрита першість Полтави з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник».

У першій лізі першості цікавих матчів не відбулося, усі лідери здобули перемоги. Серед них «Зоря-Ворскла» та «Жоржівка»  мають 12 та 10 очок відповідно.

Одноосібний лідер другої ліги полтавське «Динамо».

«Граймо за Україну разом»

З 7 лютого стартують обласні змагання з міні-футболу «Граймо за Україну разом», які проводяться під патронатом федерації футболу Полтавської області. Спочатку проводитимуться вони серед юнаків 1995 року народження та молодших, пізніше серед дорослих та ветеранів.

На участь у юнацькому турнірі цього року подали заявки тридцять дві команди. Вони будуть поділені за територіальною приналежністю на шість зон. Переможцем змагань минулого року серед юнаків стала команда «Молодь» (Полтава), яка у фінальному поєдинку з рахунком 3:1 здолала своїх однолітків з ДЮСШ Лохвиця.

 

16.      Рівне

 

Евро 2012

Інвестор був задоволений перемогою в конкурсі

На фоті суцільного штилю в плані підготовки до Євро-2012, атмосферу загального самозаспокоєння знову порушив Рівненський аеропорт. Після тривалого поневіряння одному з кращих летовищ Західної України, здавалося, нарешті усміхнулася удача. Спершу спеціальна комісія зараховує його до числа резервних, які обслуговуватимуть гостей Євро-2-12, а згодом знайшовся й інвестор, який начебто взявся за реконструкцію аеропорту. Однак, виявилося, не з його то щастям.

Так, газета «Рівне вечірнє» в публікації «Грошей за аеропорт можуть не побачити», що до бюджету області досі не надійшло понад 72 мільйони гривень — сума, за яку чеська компанія «East Aircraft Services s.r.o.» погодилася придбати рівненський аеропорт. «Ще 14 січня депутати облради раділи, − пише газета, — мовляв, нарешті знайшлися інвестори, які погодилися взяти під опіку стратегічне підприємство, однак і досі договір купівлі-продажу між Рівненською товарною біржею та чеською авіаційною компанією не підписано».

Втім, ймовірно й таке, що грошей від продажу Міжнародного аеропорту «Рівне» можуть взагалі не дочекатися. Адже, як розповів директор Рівненської товарної біржі Андрій Бачинський, остаточний договір і досі не підписано, а перспективи тьмяніють з кожним днем.

— Нині продовжується відпрацювання деталей договору купівлі-продажу, — каже пан Андрій. — Однак в середині лютого спливає термін, за який інвестор мав би виконати взяті зобов’язання перед тим як підписати угоду. Перш за все — погасити близько 5 мільйонів гривень боргів, які нажив аеропорт. Цього не зроблено. Останнім часом особливої активності з боку чеської компанії не спостерігається. Тож якщо до середини лютого зрушень не буде, доведеться знову виставляти підприємство на аукціон.

Отож, «птахом щастя» для Рівненського аеропорту, вочевидь, виявився «журавель у небі».

Реклама

Символіка Євро-2012 до Рівного ще не добралася.

Футбол

З назвою відійдуть негаразди?

Упродовж майже місяця на сайті вболівальників «Вереса» йде жвава дискусія щодо можливого перейменування єдиної в області професійної футбольної команди. Серед запропонованих адміністрацією сайту назв — «Верес», «Штурм» та ФК «Рівне». І хоча основне обговорення точиться саме навколо цих назв, втім, можна почути такі варіанти, як «Авангард» чи «Колгоспник». «Щоправда, як зауважує одна з рівненських газет, останню назву наполегливо пропонує не хто інший, як… вболівальники луцької «Волині» (протистояння фанів «Волині» та «Вереса» аналогічне неприязні прихильників «Динамо» і «Шахтаря»), яким дуже хотілося б відновлення, так би мовити, історичної справедливості.

До речі, виявилося, ініціатива перейменування ФК «Верес» вийшла не від будь-кого, а від керівництва клубу.

— За опитуванням на сайті я не стежу, але підтверджую, що питання зміни назви нині розглядається, — сказав президент ФК «Верес» Ігор Климишин. — «Верес» залишив по собі чимало проблем, і нам не хочеться перекладати ці проблеми на себе. Багато бізнесменів, які могли б допомогти команді, не хочуть мати справи з «Вересом». Тому протягом другого кола буде паралельно відбуватися ліквідація громадської організації «Верес» і створення нової комерційної структури. Як вона називатиметься, поки що ми не визначились, хоча особисто мені імпонує назва ФК «Рівне». «Штурм» — гарна назва, але вона асоціюється з певним колом людей, «Верес» — асоціюється з іншими людьми. А тому, як на мене, ФК «Рівне» найбільш нейтральна та оптимальна назва. Хоча з цього приводу хотілося б почути думку і журналістів, і громадськості. У будь-якому разі друге коло команда дограватиме під старою назвою. Сьогодні питання назви не найголовніше, існує чимало організаційних, юридичних та фінансових питань, які необхідно насамперед вирішити.

Проблем у ФК «Верес» й справді, хоч відбавляй. Проте дається взнаки великий сумнів, що зміна назви команди якимось чином вирішить всі її нагальні питання. В будь-якому разі, ще в пам’яті гіркий урок минулого, коли обласна влада і ті ж бізнесмени, на яких посилається Ігор Климишин, гарантували фінансову допомогу «Вересу» за умови об’єднання зі «Штурмом». Після злиття клубів від «Вереса» залишилася одна лише назва, а обіцяних грошей нове керівництво досі не дочекалося.

А тим часом, заява Ігоря Климишина вже викликала певну реакцію серед уболівальників. Так, на їхньому сайті з приводу перейменування ФК «Верес» поділився журналіст газети «Волинь» Павло Дутко:

«Ну що ж, якщо пан Климишин хоче почути думку журналістів та громадськості, то я скажу від себе, а також від імені переважної більшості уболівальників „Вереса”. Ми проти зміни назви. Я глибоко переконаний, що „Верес” − це не багато проблем, це − команда з яскравою та славною історією. Згадаймо хоча б прохід київського „Динамо” у кубку України! А ще були перемоги над „Шахтарем”, „Металістом”, „Дніпром”, та іншими кращими командами України. „Верес” провів три сезони у вищій лізі, а таким може похвалитися далеко не кожна команда в Україні. Кольори „Вереса” захищали такі гравці як Святослав Сирота, Олександр Свистунов, Олександр Червоний, Ігор Яворський, Володимир Новак, Богдан Самардак, Денис Филимонов, Олександр Паляниця. Змінити назву − означає усе це перекреслити. Навіщо?  

Не пройшло ще навіть року, як пан Климишин є президентом „Вереса”, а він уже хоче ліквідувати усе, що було до нього, і писати історію з чистої сторінки. Але хто ж йому заважав заявити у другу лігу власну команду, назвавши її як йому заманеться? Згадайте Європу, де кожен президент, тренер, гравець, який приходить у нову команду, пишається знаннями про її історію, обіцяючи, що завжди це пам’ятатиме, продовжуючи славні традиції клубу. Від жодного з президентів європейських команд не доводилося чути нічого подібного на те, що сказав Ігор Климишин. Та й навіщо брати Європу − пригадується, не так давно президент донецького „Шахтаря” Ринат Ахметов вразив усіх, назвавши на пам’ять не лише роки, а й точні дати, коли його команда здобувала важливі трофеї у своїй історії.

Які цілі переслідує президент „Вереса”, нехтуючи історією команди, у яку він прийшов, − сказати важко. Однак хочеться йому нагадати, який протест чинили уболівальники запорізького „Металурга”, коли у минулому році їхню команду намагалися перейменувати у ФК”Запоріжжя”. І керівництво змушене було прислухатися до думки уболівальників, адже команда грає саме для них.

Переважна більшість уболівальників рівненської команди обирають „Верес”. Чи цікава їхня думка керівництву, якому абсолютно байдуже усе, що було до них? Сумнівно. Дочекаємося літа, продовжуючи підтримувати „Верес”«. Допоки професіонали визначаються, аматори змагаються

Чим відрізняється аматорський футбол від професійного? Насамперед, мабуть, тим, що перші просто люблять цей вид спорту і віддаються йому, незважаючи ні на фінансові кризи, ні несприятливі погодні умови, ні інші перешкоди, котрі трапляються у професіоналів. Свідченням цьому зимова першість Рівного, в якому беруть участь 36 любительських команд.

Зокрема, на турнірі пам’яті Володимира Шморгуна його учасники зіграли уже шість турів. З кожним матчем коло претендентів на перемогу в групі звужується. На «Хіміку» лідирує «Каламбур» — п’ять перемог та нічия. У парку імені Шевченка усі перемоги у «Случа». А ось на «Авангарді» поки що тривладдя: усі матчі виграли «Штурм», «Фортуна» та «Славія».

Результати матчів 5-6 турів:

Стадіон «Авангард»: СДЮШОР-92 — СДЮШОР-93 — 1:0, «Фортуна» — «Водник» — 1:0, «Штурм» — «Вінер» — 0:0, «Славія» — «Високовольтник» — 3:1, ФК «Корнин» — «Онікс» — 2:0, ФК «Квасилів» — ФК «Олександрія» — 2:0; СДЮШОР-93 — ФК «Корнин» — 0:2, «Онікс» — «Штурм» — 0:3, «Водник» — «Славія» — 0:4, ФК «Олександрія» — «Фортуна» — 0:5, «Вінер» — ФК «Квасилів» — 0:3, СДЮШОР-92 — «Високовольтник» — 2:4;

Парк ім. Шевченка: ОДЮСШ — «Молодь» — 3:0, ФК «Забороль» — «Старт» — 1:2, «Продторгобладнання» — «Случ» — 1:2, ФК «Дубки» — «ДПА-Сатурн» — 1:2, «Зеніт» — «Рівес» — 2:0, ФК «Новий Корець» — ФК «Любомирка» — 0:2; «Рівес» — ОДЮСШ — 6:0, ФК «Забороль» — «Продторгобладнання» — 0:5, «Случ» — ФК «Новий Корець» — 3:0, «ДПА-Сатурн» — ФК «Любомирка» — 0:2, «Старт» — «Зеніт» — 0:1, «Молодь» — ФК «Дубки» — 8:0;

Стадіон «Хімік»: — ФК «Городок» — «Каламбур» — 2:3, «Укртехнобуд» — КОЛІСП — 1:3, «ОДЕК» — «Хімік-юнаки» — 7:0, «Хімік» — «Олімпік» — 3:0, «Альянс» — «Зірка» — 1:0, «Седан» — «Калина» — 1:1; «Зірка» — «Укртехнобуд» — 0:4, «Олімпік» — «Седан» — 1:3, «ОДЕК» — «Калина» — 4:0, КОЛІСП — «Каламбур» — 1:3, «Альянс» — «Хімік-юнаки» — 1:2, ФК «Городок» — «Хімік» — 5:0.

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Офіційних заходів на зазначену тему протягом звітного періоду в регіоні не проводилося

ЗМІ

Газета «В двух словах» за 4 лютого надрукувала матеріал «В Польше ситуация под контролем»,  у якому розповідається про підсумки засідання керівництва УЕФА та представників Польщі й України щодо ходу підготовки польської сторони до Євро-2012.

Видання цитує директора департаменту УЕФА Мартіна Каллена, який висловив задоволення зустріччю з організаторами Євро-2012:

«Я задоволений зустріччю, у ході якої ми обговорили чимало важливих моментів, побачили, що справа, незважаючи на діючу кризу, просувається, а це дуже важливо. Однак порівнювати з тим, що було в Австрії і Швейцарії, не можна. Ситуація з готелями і комунікаціями там була набагато кращою.

Ми ставимо за мету, аби кожен, хто захоче відвідати турнір, отримав відповідне розміщення. Більше всього нас цікавлять чотири − і п’ятизіркові готелі, у другу чергу − більш низького класу, але ідеальні для вболівальників.

У Польщі ситуація краща, ніж в Україні, але все ж не дотягує до потрібних стандартів. Найближчими днями у Польщі й Україні буде створена структура, завдання якої − підготовка проведення самого турніру».

Також газета цитує віце-президента Федерації футболу Польщі Адама Олковича:

«Ми усвідомлюємо, що Польща й Україна виглядають зовсім інакше, як у підготовці, так і в частині фінансів: кошторис витрат, пов’язаних з турніром, який і до цього був немаленький, сягає 2 мільярди євро. Чисто спортивні інвестиції − це трохи більше 1 мільярда євро.

 Після гарних років, на жаль, приходять кризові − сподіваємося, що вдасться їх швидко подолати… Під час наради ми обговорили також стан інвестицій у стадіони й інфраструктуру, а також торкнулися теми аеропортів і наземного транспорту. Не забули й про проблему розміщення».

Реклама

Зовнішньої реклами Євро-2012 за звітний період у Сумах не додалося. Було проведено опитування працівників місцевих кіосків «Укрпошти», які повідомили, що з моменту набуття Україною статусу держави − організатора європейської першості − друкованої продукції з логотипом Євро-2012 до них не надходило.

Місцевий футбол

ЗМІ

Газета «В двух словах» у статті «Если к другому уходит невеста…» розповіла про хід підготовки до сезону охтирського «Нафтовика-Укрнафти». Видання повідомляє про зміни, які відбулися в період міжсезоння в команді. Зокрема, увага акцентується на значних втратах «Нафтовика», лави якого залишили або збираються залишити 14 гравців. Натомість на перегляд до «Нафтовика» прибуло 6 новачків.

− Хай нікого не вводить в оману велика кількість наших футболістів,  які поїхали на перегляд до інших команд. Бо ж всі вони ще можуть повернутися до Охтирки Подивимося, хто з наших футболістів отримає пропозицію підписати контракт з клубом прем’єр-ліги, а вже потім будемо шукати їм заміну. У нас, до речі, була, мабуть, найбільш роздута заявка у всьому першому дивізіоні. Думаю, що до початку другого кола ми зупинимося на 22-23 футболістах. У цьому році в умовах фінансової кризи у клубах скорочуються штати і зарплати, пропозиція на трансферному ринку помітно переважає попит, тому ми не переймаємося стосовно того, що не встигнемо доукомплектуватися». − цитує газета директора клубу Андрія Полуніна.

Також видання вмістило звіт про черговий матч у чемпіонаті України з фут-залу команди «СумДУ», який вдома з рахунком 0:6 поступився Івано-Франківському «Урагану».

Про цей матч також розповіла газета «Данкор» за 4 лютого, яка, крім цього, повідомила про те, як команда «СумДУ» молодіжним складом грає у вищій лізі чемпіонату міста Суми. Зокрема, видання зазначає, що «СумДУ» в останньому турі не з’явилося на гру проти одного з лідерів першості − команди «Вікар», якій для здобуття чемпіонського звання не вистачило три очки. «Данкор» припускає, що «студентам», швидше всього, буде зараховано технічну поразку, і чемпіоном міста стане команда «Вікар».

Газета «Ваш шанс» за 4 лютого вмістила матеріал «Неиссякаемая «Доброта», у якому йдеться про проведення у Сумах чергового міського Хрещенського турніру з фут-залу серед інвалідів, який минулого тижня  з ініціативи сумської міської організації інвалідів «Доброта» та за підтримки Сумської міськради пройшов у спортзалі Української академії банківської справи.

Його учасниками стали 4 команди, серед яких найсильнішою виявилася сумська команда «Інваспорт».

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012

Міський голова Тернополя Роман Заставний поінформував, що для обласного центру є необхідним поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг. У 2008 році міська рада виділяла кошти на проведення капітального ремонту доріг комунальної власності і планує видатки в цій сфері у 2009 році. Однак, на ремонт доріг загальнодержавного значення коштів недостатньо, незважаючи на те, що у контексті проведення Євро-2012 розвиток інфраструктури є одним із пріоритетних завдань. Міська та обласна ради намагаються робити все можливе в цьому напрямку, проте, фінансово-економічна криза безумовно позначається на можливостях реалізації необхідних проектів.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Львову допоможуть” один із організаторів FIFA World Cup 2006 у Німеччині та UEFA EURO 2008 у Швейцарії/Австрії зацікавився супроводом, обслуговуванням та залученням інвестування в інфраструктуру львівського стадіону до Євро-2012. 

“Свобода”: “Жеребкування − на Євро-2012” − УЄФА оголосила дату проведення жеребкування відбіркового етапу чемпіонату Європи 2012 року. Воно проходитиме 7 лютого 2010 року в одному з польських міст, назву якого буде повідомлено пізніше. Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор також відзначив, що задоволений ходом підготовки України та Польщі до старту Євро-2012. За його словами, найближчим часом УЄФА розпочне продаж прав на показ ігор чемпіонату.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Міні-футбол

15 аматорських колективів виявили бажання посперечатися за нагороди відкритого чемпіонату Тернополя з міні-футболу. У змаганнях, проведених управлінням сім’ї, молоді і спорту Тернопільської міської ради та федерацією футболу на майданчику зі штучним покриттям міського стадіону, інтриги не бракувало. Однак після завершення фінального поєдинку присутнім нічого не залишалося, як усвідомити: в міні-футбол на Тернопільщині грають усі, але останні два-три роки неодмінно перемагає “Креаторбуд”.

Реальний шанс обіграти багаторазових переможців обласних турнірів цього разу мали у півфінальній зустрічі “Товтри-1” з смт. Козлів Козівського району. Але, ведучи в другому таймі перед з рахунком 2:0, все ж не встояли перед шквалом атак колективу, одним з гравців якого є спонсор Ігор Гуда, − 2:3. Натомість гравці “Західхлібзбуту”, які свого часу поступилися “Креаторбуду” роллю фаворита, схоже, наразі, не готові до реваншу. У результаті фінальний свисток засвідчив упевнену звитягу “Креаторбуду”, честь якої захищали Автанділ Гвіанідзе, Віталій Гоцалюк, Анатолій Пташник, Віталій Коломієць, Юрій Зянько, Ігор Панчук, Богдан Іванців, Руслан Книш, Ігор Бадло − 4:1. А поєдинок за третє місце між “Товтрами” і великобірківським “Хлібодаром” виявився значно напруженішим. Основний час переможця не виявив. І лише в серії пенальті срібні призери чемпіонату області − “Товтри” − зуміли довести свою перевагу.   

Переможці та призери нагороджені кубками, грамотами і преміями. Оргкомітет назвав кращим воротарем Олександра Іллющенкова з “Товтрів”, кращим гравцем − Ігоря Біскупа, який виступав за “Західхлібзбут”. А звання кращого бомбардира виборов Ігор Бадло.

Тернопільська федерація футболу

3 лютого відбулася звітно-виборча конференція, на якій утретє головою Тернопільської футбольної федерації вибрали Володимира Мариновського.

Під час конференції присутні дали позитивну оцінку діяльності голови ТОФФ. Саме тому всі одноголосно підтримали його кандидатуру.

Володимир Мариновський підбив підсумки попередньої каденції. Він, зокрема зазначив: “На жаль, у чемпіонаті області досі не представлено два райони − Підгаєцький та Шумський. Таке становище зумовлене відсутністю придатної матеріально комплексної бази. Гідно представили область параолімпійці, поступово розвивався юнацький і жіночий футбол. Також у всіх районах було встановлено поля зі штучним покриттям…”.

Представники футбольних товариств області часто сходились на схожих проблемах, на “трьох китах”, на яких тримається розвиток футболу не лише на Тернопільщині, а й загалом. Це − матеріально-комплексна база, фінансування та кадри, зазначаючи, що всі вони напряму пов’язані між собою і не забезпечені на належному рівні. Адже футбол у деяких районах області тримається лише на ентузіазмі окремих людей, котрі цікавляться цією грою і допомагають своїм клубам фінансово, без жодної підтримки зі сторони місцевих влад і небажання йти на компроміси.

Саме тому під час конференції лунали радикальні ідеї − створити закритий чемпіонат, де ігрову практику мали би власні вихованці, а не спортсмени з інших областей.

Гостро було поставлено і питання професійних тренерів, яких на Тернопільщині налічується лише п’ятеро.

Не обійшлося й без позитивних моментів, серед яких − нагадування про те, що перші три місця у кубку серед аматорських команд посіли відповідно “Галич” (м.Збараж), “Товтри” (смт.Козлів) та ФК “Ланівці”.

Також “омолодили” склад виконкому федерації − першим заступником обрали Андрія Мотику. Активістам і людям, які багато зробили для розвитку футболу на теренах області, вручили почесні грамоти від Федерації футболу України.

Варто зазначити, що на звітно-виборчій конференції були присутні заступник виконавчого директора ФФУ Василь Заброда та член виконкому ФФУ, голова Львівської обласної федерації футболу Ярослав Грисьо. 

Турніри, чемпіонати, кубки.

Наприкінці січня відбувся турнір Збірної команди футболу СДЮСШОР серед юнаків вікової категорії 16 років.

На завершення першого циклу підготовки тернопільська команда виїхала на міжобласний турнір з футболу, який проходив на базі щойно створеної Львівської футбольної академії “Карпати” і щойно збудованого штучного поля зі штучним покриттям.

Участь брали СДЮСШОР (м.Тернопіль), “Карпати” (1992 р.н.), команда Львівського училища фізичної культури (УФК − 1993 р.н.). На змаганнях тернополяни вибороли перше місце, розповів тренер юних футболістів Едуард Яблонський. Тернополяни зіграли в нічию з “Карпатами” − 3:3, з УФК (1993 р.н.) − 3:1, а у фіналі з УФК (1992 р.н.) − з рахунком 4:2.

У змаганнях варто відзначити Михайла Сліпого, учня Тернопільської ЗОШ №11, котрий забив 5 голів. Також хороший результат показав Сергій Дроздовський, учень класичної гімназії, забивши 4 голи. Відзначилися хорошою грою і капітани команди − Віктор Жилізкевич та Володимир Тригуба. А також молоді гравці, котрі нещодавно грають за СДЮСШОР − Микола Пелих та Тарас Гром’як.

Варто зазначити, що тернопільська збірна команди СДЮСШОР була створена на базі спеціалізованого класу класичної гімназії.  

31 січня та 1 лютого 25 футбольних команд Тернопільського району змагалися за перемогу в традиційному зимовому розіграші кубка району з міні-футболу, приуроченому пам’яті Героїв Крут. За підсумками двох днів змагань переможцем стала команда Тернопільської районної організації Української народної партії, нападником у складі якої був голова райдержадміністрації Володимир Болєщук.

Змагання відбувалися на футбольних майданчиках зі штучним покриттям у смт. Великі Бірки та с. Великі Гаї. На попередньому етапі кубка у кожному з двох сіл було сформовано по чотири підгрупи. Команди-переможці кожної отримували право позмагатися у фінальному раунді, який відбувся у с.Великі Гаї.

За результатами боротьби до вирішальної стадії пробилися “Надія” (В.Гаї), ФК “Острів”, “Лан” (В.Березовиця), ФК “Підгороднє” (сформували першу групу), “Біла”, УНП (друга фінальна група).

За регламентом змагань, командам для виявлення переможця кубка, довелося пробивати пенальті. У футбольній лотереї фортуна знову посміхнулася кіперові УНП Олегові Бзовському. У результаті саме районна організація Української народної партії виборола кубок та комплект медалей.

Кубками та медалями також нагородили команди, які посіли друге і третє місця.

З ініціативи голови Кременецького ФК “Кремінь” Ярослава Радчука, 31 січня на спортивному майданчику Кременецької ЗОШ №1 стартував перший районний турнір з міні-футболу на призи вищезгаданого клубу.

У змаганнях взяли участь місцеві команди − ФК “Кремінь”, “Три Валети”, “Газ-Пласт”, “Поділля”, дві команди з міста Почаєва −“ЮПА-1”, “ЮПА-2”. А також − гості −“Авангард” (м.Збараж), “Горинь” (смт. Вишнівець Збаразького району).

Згідно з положенням, до фінальної частин входили по дві найкращі команди з двох груп. Так, у першій напівфінальній зустрічі 1 лютого зійшлися “Газ-Пласт” (1 місце в групі А) та “Авангард” (друге місце в групі Б). Основний час закінчився внічию − 1:1. У серії ж післяматчевих штрафних ударів точнішими були гравці “Газ-Пласту”, які вийшли до фіналу. Другу путівку завоювали футболісти “Поділля” (1 місце в групі Б), які перемогли у серії післяматчевих 7-метрових пенальті спортсменів “Горині” з смт. Вишнівця (2 місце в групі А).

У матчі за третє місце зустрілися збаражчани та вишнівчани. Основний час закінчився нічиєю − 3:3. І тільки в серії післяматчевих 7-метрових штрафних ударів спортивне щастя було на боці “Горині”.

У фіналі зустрілися кременецькі команди “Газ-Пласт” і “Поділля”. На майданчику точилася справжня чоловіча боротьба. І лише наприкінці зустрічі футболісти “Газ-Пласту” здобули перемогу.

Команда “Газ-Пласт” стала першою переможницею турніру на приз Кременецького ФК “Кремінь”. За команду виступали: Юрій Волощук, В’ячеслав Торський, Іван Сохацький, Олег Новаковський, Петро Хадзагаров, Ігор Бендасюк, Олег Бендасюк, Сергій Плетюк, Олександр Гоцанюк, Василь Довгаль і Микола Трофимлюк.

Команду “Газ-Пласт” нагородили кубком за 1 місце та грамотами від відділу сім’ї, молоді та спорту Кременецької РДА.

За 2 і 3 місця команди “Поділля” та “Горинь” були також нагороджені відповідними кубками та грамотами.

Турнір у Кременці вдався, тому організатори сподіваються що він стане традиційним.  

ФК «Нива». 

Футбольний клуб “Нива” розірвав контракт з лівим півзахисником команди Дмитром Суспіциним. Контракт між футболістом та клубом розірвали за обопільною згодою сторін.

За час виступів за “Ниву” Дмитро Суспіцин зумів відзначитися чотирнадцятьма забитими м’ячами, причому у сезоні 2007/08 років з вісьмома голами став кращим бомбардиром клубу, а в літньо-осінній частині сезону маючи в активі п’ять голів, є другим бомбардиром “Ниви” після Павла Малого, в активі якого − шість точних ударів.

Хоча обидві сторони підписали контракт, термін дії якого ще не закінчився, керівництво “Ниви” вирішило не продовжувати трудових відносин із футболістом, повідомили у прес-службі “Ниви”. Причини розірвання контракту з футболістом не повідомляють, однак серед футбольних уболівальників ходять чутки, що Дмитро Суспіцин сам вирішив залишити тернопільський клуб − бомбардиру запропонували місце в іншій команді.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Тернопіль вечірній”: “Кращі спортсмени і тренери 2008 року” за традицією, газета визначила свою десятку кращих спортсменів і тренерів 2008 року. Зокрема, до числа кращих тренерів області увійшов головний тренер ФК “Нива” Віктор Ряшко.    

“20 хвилин”: “Нива” гратиме без Суспіцина” ФК “Нива” розірвав контракт із з лівим півзахисником тернопільської команди Дмитром Суспіциним. Йому, начебто, запропонували місце в іншій команді.  

Український футбол

“20 хвилин”: “Сергію Кравченку було соромно за команду”клопіткою роботою Сергій Кравченко зумів заслужити довіру тренера, виходячи на поле в умовному стартовому складі київського “Динамо” у всіх товариських матчах. Футболіст аналізує гру команди і робить висновок, що іноді можна грати ліпше.     

“Динамо” визначилося” − визначився контрольний розклад матчів “Динамо” на другому навчально-тренувальному зборі, який триває і іспанській Марбельї. Кияни матимуть спаринги з казанським “Рубіном” (Росія), “Краковією” (Краків, Польща), “Спартою” (Прага, Чехія) та московським “Динамо”.      

“Свобода”: “Гільєрме − у “Динамо” − форвард бразильського клубу “Крузейро” Гільєрме перейшов у київське “Динамо”. У зворотний бік кияни віддали бразильця Клебера та 5 мільйонів євро. 

“Місто”: “Динамо” увійшло до світової двадцятки!” міжнародна федерація футбольної історії і статистики підбила підсумки клубних рейтингів за останній рік − з 1 лютого 2008 року до 31 січня 2009 року. Київське “Динамо” увійшло до чільної двадцятки клубів світу, посівши 18 місце. Донецький “Шахтар” у цьому рейтингу − на 27 позиції, а харківський “Металіст” − на 86.   

“Нова ера”: “Динамо” заявив на другу частину сезону” ФК “Динамо” скористався правом дозаявити гравців для участі у весняній частині української Прем’єр-ліги, кубка України і Кубка УЄФА. У вище перерахованих турнірах Юрій Сьомін зможе розраховувати на допомогу українця Сергія Кравченка, бразильців Гільєрме і Дієго Рінкона.    

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “Претендентів не бракує, а виграє “Креаторбуд” −  про відкритий чемпіонат Тернополя з міні-футболу, у якому взяли участь 15 аматорських команд. Переможцем стала відома в обласному центрі команда “Креаторбуд”.      

“Номер один”: “Володимир Мариновський править футбольним балом” відомого бізнесмена, політика та громадського діяча переобрали на третій термін головою федерації футболу Тернопільщини. Його кандидатуру підтримали під час звітно-виборчої конференції одноголосно усі делегати

“20 хвилин”: “Третій термін Мариновського” звітно-виборчу конференцію голови Тернопільської обласної федерації футболу. Утретє очільником обласного футболу став Володимир Мариновський. У статті йдеться, що Володимир Мариновський розвивав футбол на Тернопільщині протягом попередніх років і активно представляв його на українській арені. У статті − позитивна оцінка діяльності голови ТОФФ. 

“Нова ера”: “Тернопільські футболісти перемогли “Карпати” про турнір Збірної команди футболу СДЮСШОР серед юнаків вікової категорії 16 років, де юні тернополяни продемонстрували чудові результати.

“Нова Тернопільська газета”: “Володимир Мариновський  − керівник обласного футболу ще на 4 роки! ” − про звітно-виборчу конференцію федерації футболу Тернопільської області.    

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ інформували про звітно-виборчу конференцію, на якій утретє головою Тернопільської футбольної федерації було обрано Володимира Мариновського. А роботу обласної федерації за останні чотири роки визнали задовільною. Журналісти зазначили: не в усіх районах регіону відповідним чином підтримують футбол на рівні місцевої влади. Саме тому не всі райони були представлені торік на чемпіонаті області з футболу. Однак футбол був і залишається найулюбленішою грою мешканців краю. І завдяки спонсорам та керівництву обласної федерації футболу місцеві аматори демонструють хорошу гру, хороші результати, а основне − бажання брати участь у різноманітних футбольних баталіях, яких на Тернопільщині проводиться багато.

ЗМІ інформували також про зимовий розіграш кубка Тернопільського району з міні-футболу, приуроченому пам’яті Героїв Крут, про відкритий чемпіонат Тернополя з міні-футболу та перший турнір з міні-футболу на призи Кременецького ФК “Кремінь”. Спортивні оглядачі зазначали, що кожного року на Тернопільщині започатковують нові футбольні змагання, що є доброю традицією. Це дає можливість залучати до спорту більшу частину мешканців краю.

Подавалася інформація щодо рейтингів футбольних клубів за минулий рік. І було відзначено гідне для київського “Динамо” 18 місце.  

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе все внимание общественности региона было приковано 3 февраля к визиту  Генсека УЕФА Дэвида Тэйлора. Результат визита − практически единодушный комментарий всех официальных лиц и СМИ − Евро-2012 пройдет в Харькове. Хотя Генсек УЕФА и не давал никаких гарантий, его общая реакция на то, что он увидел, оценена как сверхпозитивная. Немало на уверенность харьковчан повлияла и очень высокая оценка подготовки города, данная президентом ФФУ Григорием Суркисом.

Арсен Аваков во время встречи с  Генеральным секретарем УЕФА Дэвидом Тейлором выразил уверенность в том, что программа подготовки Харьковщины к проведению финальной части Евро-2012 будет полностью профинансирована со стороны бюджета.

По итогам визита 3 февраля зам.мэра Виктор Христоев провел пресс-конференцию. По его мнению, все те амбициозные задачи, которые поставил перед собой Харьков, решаются. Это происходит благодаря тому, что городские, областные власти и инвесторы в этом вопросе выступают единой командой. По данным Виктора Христоева, на ближайшую сессию выносится городская программа по подготовке и проведению Евро-2012 в Харькове, которая ставит новые более совершенные задачи: «Евро − 2012 − это не только спортивный проект, это в целом очень большой социально-экономический проект, который дает возможность интегрироваться нашему городу в когорту европейских городов. Мы должны сделать праздник спорта, праздник футбола для тех людей, которые приедут в Харьков. Они должны будут знать, что они приехали в цивилизованный, культурный город, в котором будут решены все вопросы безопасности. Город Харьков участвует сегодня в открытом тендере на право быть представленным в Евро -2012. И мы не остановимся на достигнутом и сделаем все возможное, чтобы Евро-2012 пришло в город Харьков»./

3-4 февраля Харьков посетил посол США в Украине Уильям Тейлор. Одной из центральных тем его визита также стало Евро-2012. Президент ФК «Металлист» Александр Ярославский пригласил посла США  на открытие стадиона «Металлист» после реконструкции в  декабре 2009 г. Посол посетил стадион, чтобы ознакомиться с ходом его реконструкции. Экскурсию по стадиону провел А.Ярославский.

По словам посла, он недавно стал футбольным болельщиком и, находясь в Харькове, болеет за «Металлист».

4 февраля во время встречи с мэром Михаилом Добкиным, посол США отметил позитивно то, что политические силы Харькова смогли объединиться для подготовки к Евро-2012: «Совместная работа харьковских политиков в условиях мирового кризиса − пример для политиков в Киеве».

В рамках подготовки Харькова к ЧЕ в этом году в планах городских властей расширение части проспекта Гагарина и ул. Рымарской. По словам Михаила Добкина, в этом году, несмотря на сложную экономическую ситуацию, темпов реконструкции дорог сокращать не будут, как не уменьшат и расходы на эти работы: «Сбавить темпы в этом плане мы не можем. У нас есть четкое понимание, что в 2012 году Харьков должен достойно принять гостей (речь идет о Евро-2012. − Ред.), и того, что харьковчане должны раз и навсегда забыть, что такое разбитые дороги».

Сколько выделить «Металлисту», власти решат на самом стадионе − городские власти проведут выездное совещание на стадионе «Металлист» на следующей неделе. Об этом сообщил городской голова Михаил Добкин на заседании исполкома. По его словам, на стадионе будет решаться, сколько горсовет сможет выделить на реконструкцию стадиона «Металлист». Принимать окончательное решение, депутаты будут на сессии 25 февраля.

Совещание с участием нардепов-харьковчан состоится в Харьковском облсовете 9 февраля. Председатель облсовета Сергей Чернов отметил, что договоренность о проведении этого совещания была достигнута  на его встрече с нардепами-харьковчанами. Он сообщил, что на этом совещании народным депутатам будет предоставлена объективная информация о ситуации в Харьковской области и будут подняты проблемные вопросы, чтобы харьковское лобби отстаивало интересы жителей области, в частности, будут рассмотрены вопросы первоочередного финансирования строительства в Харькове метро, объектов, включенных в план подготовки к проведению Евро-2012, а также финансирование областных социальных программ.

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

02.02.09 «Новости-АТН» (7-й канал), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), «Харьковсике известия» (7-й канал), ХОГ ТРК  вовсю анонсировали предстоящий визит Генсека ЕУФА Дэвида Тейлора в сопровождении вице-премьер-министра Ивана Васюника и президента ФФУ Григория Суркиса. В репортажах описывались подробно все этапы четырехдневного визита по Украине и отдельно − программа визита в Харькове.

03.02.09 «Новости-АТН» (7-й канал), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»),»Харьковские известия» (7-й канал), ХОГ ТРК, «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), газета «Главное», дали репортажи по визиту представителей УЕФА. Харьков − один из немногих городов, где к реализации программы по подготовке к Чемпионату Евро-2012 подошли сообща, взвешенно и прагматично, о чем  заявил Генеральный секретарь УЕФА господин Дэвид Тейлор. Во всех новостях делался акцент на том, что городские и областные власти представляют единую сплоченную команду. Григорий Суркис заверил представителей УЕФА, что стадион «Металлист» будет готов в 2009 году, в своем выступлении особо отметил конструктивное сотрудничество областных и городских властей: «В вопросах подготовки к Евро Харьковская власть демонстрирует динамику и является примером синхронности действий».

03.02.09 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») репортаж по визиту в Харьков  Генерального секретаря УЕФА Дэвида Тейлора и Посла США в Украине Уильяма Тейлора. Дается комментарий губернатора Арсена Авакова: « генсек УЕФА доволен увиденным. А президент ФФУ Григорий Суркис, который был в составе делегации, не только удовлетворен, но даже «восхищен» подготовкой Харькова к Евро-2012».

04.02.09 газета «Время» опубликовала материал «Генсек УЕФА доволен Харьковом», в котором подробно описывается визит Д.Тейлора, говорится о его позитивной оценке увиденного и приводится комментарий Григоря Суркиса: «Не люблю высокопарных слов, но Харьков заслуживает только таких: я восхищен той подготовкой, которую демонстрирует Харьков к играм Евро-2012. Радует, что город и область объединились в реализации планов и программ по подготовке к проведению чемпионата. Финансы выделяются в нужном объеме и городом, и областью».

Футбольные события

Продолжается зимнее первенство по Харьковской области по футболу 2008 года.

Футбольные болельщики высказывают массу негодования по поводу того, что многие всеукраинские издания (такие как «Футбол», «Команда» и др.) делают слишком сильный акцент на Львове, обсуждая перспективу ЧЕ в Украине, а Харьков незаслуженно обходят.

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ

Херсонські засоби масової інформації за звітний тиждень приділили не бачену досі увагу тематиці «Євро-2012». У газеті «Херсон-Маркет плюс» була надрукована інформація про те, що 2 лютого, розпочався чотириденний візит офіційної делегації Європейського футбольного союзу під керівництвом генерального секретаря УЄФА Девіда Тейлора. Інспекційна група відвідала п'ять українських міст − Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одесу та Львів. Програма «Спортлайф» на обласному радіо «Таврія» щодня інформувала з результатами візиту інспекційної групи в кожному з вище згаданих міст. А щотижнева футбольна рубрика «Єврофутбол» підсумувала результати перебування делегації УЄФА в Україні.

Інтерв’ю

Десять років тому, коли в Херсоні ще був футбол пристойного рівня − херсонський «Кристал» займав лідируючі позиції в другій лізі українського футболу. Тоді у складі нашої команди одним з кращих нападаючих був Дмитро Кошаков. Після певних кадрових змін деякі футболісти закінчили свою кар'єру в «Кристалі», серед них був і Дмитро Кошаков. Зараз Дмитро живе і працює в Польщі і до цих пір пов'язаний з футболом. Днями він побував у рідному місті і розповів про свою роботу в країні-партнерові з проведення Євро − 2012. Це інтерв’ю опублікувала газета «Вгору. У ньому, зокрема йшлося про розвиток дитячо-юнацького футболу в Польщі і про плани співпраці у цій сфері з Херсоном, обговорювалися проблеми спортивної інфраструктури Польщі.

Д. А. − Если сравнить уровень развития футбола в двух странах, которые будут проводить финальную часть Евро − 2012, какая страна больше готова к этому турниру?

Д. К. − Думаю, что на этот вопрос лучше ответят представители организаций, имеющих непосредственное отношение к этому событию, в свою очередь скажу о том, что конкретно делает наша компания. Вот уже шесть лет мы проводим турнир для детских команд “Remes Cup”. Я работаю генеральным менеджером этого турнира и занимаюсь организацией: работаю со спонсорами, приглашаю команды и еще огромным кругом вопросов.

Загалом тематика «Євро-2012» за звітний тиждень була помічена в двох херсонських газетах, на сайті Херсонського відділення НОК України, на обласній ФМ станції та проводовому радіомовленню.

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012

Події.

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012» за звітний період не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Виконком обласної федерації футболу готує засідання, на якому будуть з’ясовані питання організації обласних чемпіонатів у вищвй та першій групах, розміри заявних внесків клубів тощо. До речі, внески команд в умовах обмеженого фінансування стали особливо актуальними для федерації.

Зважаючи на тривалу відлигу, керівництво ОФФ вивчило стан футбольних полів, на яких проводитимуться ігри чемпіонатів області з футболу. Наразі у Хмельницькому для таких матчів придатний лише один стадіон − на території військової частини у мікрорайоні Ракове (на міському стадіоні «Поділля» відбуваються, як правило, тільки ігри між професійними командами). Крім того у доброму стані футбольні поля у Славуті, Нетішині, Дунаївцях.

Хоч керівники обласної федерації футболу перебувають у відпустках без утримання, голова федерації Вадим Федоренко виступив арбітром у фінальних матчах обласної першості серед ветеранів із фут-залу в Дунаївцях.

Команда майстрів.

Наприкінці чергової сесії міської ради депутати прийняли до відома інформацію про результати фінансово-господарської діяльності комунального підприємства «Футбольний клуб «Поділля-Хмельницький» за 2007 − 2008 роки.

Протягом 2007 року з бюджету клуб профінансовано на 1 862 тисячі гривень, у 2008 році бюджетне фінансування склало 2 694 тисячі. У фонді оплати праці (2 161 тисяча гривень) доля преміальних − 1 257 тисяч.

Автобус туристичний та гуртожиток (чотири квартири загальною площею 244 кв. м. передано ще у грудні ДЮСШ № 1. решту майна після завершення процедури ліквідації також планується передати спортшколі.

Клуб брав участь у чемпіонаті області серед аматорських команд, а коли у червні 2007 року отримав членство в ПФЛ, у першості України серед команд другої ліги.

Протягом першого року функціонування комунального футбольного клубу з 60 переглянутих спортсменів-хмельничан клубом відбрано до ігор в професійній команді 14, а 18 − як резерв професійної, яка грає у вищій групі обласного чемпіонату серед аматорів. У 2008 році до професійної команди залучено 23 футболісти-хмельничани, а до аматорської − 19.

Щодо виступів команд клубу.

В чемпіонаті України 2007-2008 років команда «Поділля-Хмельницький посіла трет. Місце у групі А другої ліги. Команда «Поділля-2» у вищій групі чемпіонату області серед аматорів опинилася на шостому місці. Перше коло чемпіонату 2008-2009 року команда «Поділля-Хмельницький» закінчила на 15-у місці. Команда «Поділля-2» знову не потрапила до лідерів обласного чемпіонату серед аматорів.

Депутати не дискутували навколо фінансових та спортивних результатів діяльності клубу. Вони змирилися з втратою професійної футбольної команди. Адже з метою «раціонального використання бюджетних коштів» подальшу участь команди в першості України перекладено на СТ «Динамо», якому команда передається з правонаступництвом. Передбачається, що фінансування хмельницької професійної команди на два мільйони забезпечуватиме обласна рада в рамках цільової комплексної програми розвитку футболу в області на 2009 − 2013 роки, на мільйон гривень − міська програма розвитку фізичної культури і спорту на 2007 − 2011 роки, а також спортивне товариство «Динамо».

Турніри.

У залі спорткомплексу ДЮСШ управління освіти і науки у Дунаївцях відбулися фінальні матчі обласної першості з фут-залу серед ветеранів (вікова категорія від 40 років). У них взяли участь дев’ять команд.

Хоч відбіркові ігри відбулися по всій області в шести зонах, а в обласному центрі та Кам’янці-Подільському в них взяло участь по 5 − 6 команд, представництво на фінал виявилося дуже обмеженим. Через невирішені проблеми з фінансуванням на першість не приїхали представники ветеранського футболу з Хмельницького, Славути, Старокостянтинова та ряду районів, де культивується цей вид.

Цього разу чемпіонами стали ветерани з Красилова. На другому місці − місто Кам’янець-Подільський, а третє місце обласна федерація поділила між ветеранами Ярмолинець і Деражні.

Подібні обласні першості мають відбутися серед юніорів і юнаків. Ігри у зонах будуть проведені 13 − 14 та 19 − 20 лютого, а фінали відбудуться 27 − 28 лютого в Славуті та Ізяславі, де буде відкрито новий спортивний зал.

 

22.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Було оглянуто об’єкти зовнішньої реклами в різних частинах міста − по вул. Ільїна, Благовісна, Хрещатик, Одеська. Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Інформація в контексті Євро-2012.

Черкащина визначилася з претендентами на участь у Всеукраїнській акції «7 чудесних туристичних маршрутів України». Виборювати привселюдне визнання будуть маршрути «Чигирин − гетьманська столиця» та «Гайдамацький шлях». Ці туристичні маршрути будуть цікавими для туристів, що відвідуватимуть Україну під час «Євро-2012», переконані керівник туристичних агентств Черкащини.

Місцевий футбол.

Запланований на 2 лютого навчально-тренувальний збір ФК «Дніпро» відтерміновано. Коли команда вийде з відпустки − невідомо ні тренеру, ні директору клубу. За словами головного тренера черкащан Анатолія Безсмертного, усе залежить від рішення президента «Дніпра» пана Залялутдінова. Із Альбертом Рафаелевичем, який проживає у Києві, регіональні менеджери команди не можуть вийти на зв’язок. Щойно це станеться, запевняють у клубі, зустріч, де з’ясують подальшу долю футболістів, буде призначена. Тим часом фінансове становище у «Дніпрі» важко назвати стабільним. Гравці три місяці не отримують зарплати і преміальних. Тому не дивно, що в спортивних колах Черкас все впертіше ширяться чутки про розформування команди. «Все може бути. Якщо команда нікому не потрібна − це можливо», − коментує Анатолій Безсмертний.

Протягом 12 − 15 лютого м. Черкаси стануть центром міні-футбольних змагань серед юнаків 1996 року. Відбуватиметься друге коло всеукраїнської першості з фут-залу в Палаці спорту “Будівельник”. Черкаси вперше стануть містом-господарем національних міні-футбольних змагань у цій віковій групі. Раніше такі змагання проводилися лише в найбільших містах країни: Харкові, Одесі, Києві, Львові. У першості України візьмуть участь 7 команд: з Черкас, Ізмаїлу, Луганська, Львова, Гадяча та Горлівки. Усі учасники змагань, а це понад 100 осіб, розміщуватимуться в черкаських готелях. А посприяли тому, що цьогоріч чемпіонат проходитиме саме в Черкасах перший заступник міського голови Микола Шкарабура та президент футбольного клубу “Явір” (Сміла) Юрій Сегеда.

Преса.

Про друге коло всеукраїнської першості з фут-залу, яке проводитиметься з 12 по 14 лютого в Черкасах, повідомляє газета «Новини тижня». в Палаці спорту “Будівельник”. У статті наголошується, що команда, яка відстоюватиме честь Черкас ДЮФШМ “Явір”-СДЮСШ “Дніпро-80”, нині (після першого кола змагань) посідає першу сходинку турнірної таблиці з 3-очковим відставанням від найближчого переслідувача. Тож у черкаської команди є всі шанси вперше завоювати золото всеукраїнської першості.

Газета «Прес-центр» написала про невизначеність подальшої долі ФК «Дніпро» (Черкаси). Йдеться про нестабільне фінансове становище команди і борги по зарплаті гравцям. Загроза щодо розпуску команди стає все реальнішою, зазначає автор матеріалу.

 

23.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Міська влада Чернівців має намір сповна здійснити реконструкцію місцевого аеропорту, діяльність якого буде пожвавлена під час проведення в Україні «Євро-2012».

Керівництво Чернівецького міжнародного аеропорту, стан якого наразі рішенням сесії обласної ради вивчає спеціальна комісія, представило місцевим засобам масової інформації власні висновки про  роботу підприємства і перспективи його розвитку.

Як заявив на прес-конференції директор комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці» Володимир Калинюк, «аеропорт до серпня 2009 року планує завершити реконструкцію злітної смуги за кошти міського бюджету. Після цього аеропорт зможе приймати літаки типу „Боїнга».

За його словами торік на роботи з реконструкції підприємство витратило 26 мільйонів гривень. Було відремонтовано аеровокзал, придбано нову техніку, заасфальтовано 20 тисяч квадратних метрів біля аеровокзалу. Цього року з міського бюджету на реконструкцію аеропорту вже виділено 2,5 млн. грн. Тож, коли дозволить погода, продовжиться реконструкція злітної смуги.

У 2008 році Чернівецький аеропорт обслужив 1085 літаків (на 295 більше, ніж у 2007-му) і 11389 пасажирів (на 8 тисяч менше, ніж у 2007-му). Торік підприємство заробило 4 млн. грн., що на 850 тис грн. більше, ніж у 2007-му.

Говорячи про економічну складову в діяльності аеропорту, В.Калинюк зазначив, що «Своїм доходом ми тільки могли закрити 50 % податку на землю. На господарські витрати грошей не вистачає. Якщо аеропорт не будуть фінансувати місцеві та державні органи, − такі структури існувати не можуть».

За словами В.Калинюка, щоб у зимовий період підготувати злітну смугу бодай для одно літака потрібні 10 тисяч гривень − це при тому, що дохід від нього не перевищує 5 тисяч. Рейси до Києва, які наприкінці минулого року через економічні причини, відмінила авіакомпанія, аеропорт планує відновити уже влітку. «Для цього, — запевняє  Калинюк, ведуться переговори з різними авіакомпаніями. Окремі з них пропонують 93 тисячі доларів в місяць за оренду літака. Таких коштів в аеропорту поки що немає.» Втім, аеропорт планує відновити міжнародні рейси до Італії, Греції, Болгарії , які складають левову частку доходів КП Міжнародний аеропорт «Чернівці.

Керівництво Буковинського летовища рішуче відкинуло розповсюджені в пресі звинувачення на предмет того, що частину злітної смуги, приватизовано між людьми, наближеними до керівництва Ратуші, у зв’язку з чим її довжина зменшилась з 2,4 до 1,8 км.

Футбол

Місцева преса повідомляє про  перемогу футзального клубу «Меркурій» над шосткінським «Імпульсом», що перебуває поряд з буковинцями у турнірній таблиці.

Зазначається, що  гра була  важливою у сенсі боротьби за місця в першій трійці. В місцевих ЗМІ також інформується про початок тренування ФК «Буковина», підготовку до весняної частини першості. У команді наразі залишилося 14 футболістів. Як консультант, до команди долучається Валерій Богуславський, єдиний місцевий тренер з європейською акредитацією. Матеріальні проблеми у команди колосальні − фірма-спонсор відмовилась від спонсорства і залишила команду в боргах. Втім, експерти називають участь колективу у першості «безсумнівною». При цьому звертається увага на те, що «Буковина» не єдина загрузла у тенетах фінансової неспроможності. Можуть знятися з турніру «Нафком» (Бровари), «Нива» (Вінниця), «Оболонь-2» (Київ), «Поділля-Хмельницький» і навіть лідер − черкаський «Дніпро». Тим часом футболісти сподіваються на місцеву владу, з якою немає наразі жодного контакту. Тренування проходитимуть на спорткомплексі «Олімпія». У турнірній таблиці «Буковина» з 29 очками наразі перебуває на 7 місці. Після зимової перерви 2-го квітня чернівчани мають зіграти на виїзді з лідером − черкаським «Дніпром».

 

24.      Чернігів

 

Євро 2012

Заходи

За звітний період не проводилось офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012.

ЗМІ

Місцева преса не висвітлювала тему Євро 2012.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у місті не зафіксовано.

Футбол

Основною футбольною темою на чернігівщині залишається доля ТОВ ПФК «Десна-Партнер», про це пишуть майже всі місцеві газети, обговорюють в кулуарах та на місцевих Інтернет порталах.

Минулого тижня міський голова Олександр Соколов звернувся з листом на адресу ТОВ ПФК «Десна-Партнер» та професійної футбольної ліги України щодо участі місцевої футбольної команди у всеукраїнських змаганнях сезону 2008-2009, таким чином міська влада підтвердила готовність займатися „Десною”.

Але у зверненні Соколов подає клопотання про заміну ТОВ ПФК «Десна-Партнер» Олексія Савченка на Приватне підприємство ФК „ДЕСНА”. Зауважте, не комунальне підприємство, не громадська організація, як це було раніше, а приватне підприємство.

Яким чином тепер здійснюватиметься фінансування „Десни” не зрозуміло, адже міський бюджет не зможе фінансувати приватне підприємство. Цікаво також хто очолить „Десну”, можливо знову Іван Чаус?

Ці та інші питання залишаються поки без відповіді. На запитання кореспонденту „Високого валу” Олександр Соколов, зокрема, зазначив:

„Я не буду попередньо казати. Мені треба отримати одне на сьогоднішній день − щоб минулі власники „Десни-Патрнер” підтвердили ті листи, які вони направили на ім’я міського голови, ПФЛ, федерації футболу, що вони відмовляються від участі, а потім я поясню”…

03.02.09, заступник міського голови Оксана Тунік-Фриз повідомила, що процес передачі футбольного клубу «Десна» ні на крок не зрушився.

За її словами, за два місяці почнеться Чемпіонат України, однак права на участь у ньому новій команді від ПФК «Десна-Партнер» не передані.

Тому за підписом Чернігівського міського голови Олександра Соколова направлені листи до президентів Федерації футболу України та  Професіональної футбольної ліги щодо сприяння у прискоренні цього процесу.

Оприлюднене у ЗМІ повідомлення ПФК «Десна-Партнер» та черговий лист до міського голови ще раз продемонстрували непослідовність керівництва клубу, намагання відмовитися від своїх попередніх заяв. Вважає заступник Чернігівського міського голови Оксана Тунік-Фриз.

Вона підкреслила, що керівництво клубу дивується фактом передачі права на участь у чемпіонаті України з футболу серед клубів першої ліги, однак від початку саме про передачу прав на участь і йшла мова. «Коли здійснені конкретні кроки, керівництво клубу почало відмовлятися від своїх намірів», − зазначила О.Тунік-Фриз. На її думку, просто відбувається маніпулювання думкою громадськості і є намагання усіх ввести в оману.

«Чого варті попередні заяви, якщо сьогодні(04.02.09) має відбутися судове засідання щодо отримання у довгострокову оренду стадіону імені Гагаріна? Якщо футбольну команду подарували місту, навіщо організації стадіон?», − сказала О.Тунік-Фриз.

Водночас вона уточнила, що критика діяльності робочої групи з передачі клубу є несправедливою. «Представники організації самоусунулися від участі у роботі групи і лише займаються критиканством, не надавши жодних конструктивних пропозицій», − повідомила заступник міського голови.

Підписатися на новини