ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

На минувшей неделе ряд крымских изданий со ссылкой на различные информагентства сообщил о том, что жеребьевка отборочного турнира Евро-2012 состоится 7 февраля 2010 года в Польше. Также в СМИ прошла информация, что в мае текущего года УЕФА определится, какие конкретно города в Польше и Украине примут чемпионат Европы. Пока в каждой из стран на право принять у себя европейский футбольный форум претендуют по шесть городов, останется максимум по четыре.

«Крымские известия» сообщили позитивную новость: во Львове наконец-то началось строительство нового стадиона к Евро-2012. Издание отмечает, что под сооружение фундамента будущей арены строителям отведены четыре месяца.

«Несмотря на финансовый кризис, Украина продолжает подготовку к Евро-2012, − пишет «Крымское время». − Строятся и реконструируются стадионы, возводятся новые гостиницы… Самая проблемная ситуация − с аэропортами: практически во всех городах, собирающихся принять матчи чемпионата, дальше деклараций о поисках инвесторов под реконструкцию аэропортов дело не пошло…»

Футбол

Клубы

«Таврия» на минувшей неделе отправилась на почти месячный учебно-тренировочный сбор в Турцию. Команда Сергея Пучкова уже провела два спарринга: условным вторым составом обыграла казахстанский «Локомотив» (Астана) − 3:0 − и условным первым − уступила российскому «Тереку» (Грозный) − 1:3. Главная трансферная проблема крымчан − поиск квалифицированного защитника на левый фланг − по-прежнему актуальна. По нашей информации, руководство клуба прозондировало почву на предмет приглашения из «Черноморца» Геннадия Нижегородова, но бывший игрок сборной России потребовал такие финансовые условия, что этот вариант сразу отпал.

На 2 февраля у «Таврии» запланирован спарринг двумя составами с польским «Заглембе», а на 5 февраля − с тбилисским «Динамо» и белорусским ФК «Витебск». Спарринг-партнеры на вторую часть сбора (не исключено, что из Антальи команда перебазируется в Белек) − подыскиваются.

1 февраля вышел из отпуска один из лидеров первого дивизиона − ПФК «Севастополь». Официальной информации об изменениях в командах пока нет, поэтому приходится пользоваться собственными источниками. Вратарь Игорь Литовка в настоящее время находится на просмотре в «Таврии».

С ФК «ИгроСервис» тренируются (пока контрактов не подписывали) защитник Дмитрий Волков и атакующий полузащитник Алексей Мазуренко. По всей видимости, покинет коллектив и полузащитник Антон Извеков: «Таврии» футболист не подошел, но, возможно, окажется ко двору ФК «Харьков». Первый сбор «моряки» проведут в Севастополе. На 13 февраля запланирован спарринг с молодежным составом «Металлиста».

А вот сборы ФК «ИгроСервис» и «Крымтеплицы» в самом разгаре. Игросервисовцы провели уже три спарринга: разошлись миром (0:0) и обыграли (3:1) команду свободных агентов «Гермес», а также уступили ПФК «Александрия» (1:3). Своих потенциальных новичков команда Сергея Шевченко старается не светить, поэтому, помимо уже упомянутых выше севастопольцев, «вычислить» их довольно сложно.

«Крымтеплица» в очередном спарринге взяла верх над ФК «Харьков» (1:0). Любопытно, что произошло это накануне 50-летнего юбилея наставника молодежненской команды Михаила Сачко. К слову, «Крымская правда» разродилась достаточно обширным очерком о юбиляре.

Ну а о «Фениксе-Ильичевце», в штате которого осталось лишь два человека, писать, собственно, нечего. Разве можно напомнить, что официально с чемпионата калининцы не снялись. Появились слухи, что весной под маркой «Феникса» в турнире будет выступать команда свободных агентов «Гермес», которая сейчас активно тренируется и проводит спарринги в Крыму.

Кстати, кризис, коснувшийся в первую очередь коллективы низших отечественных дивизионов, не остался незамеченным крымскими СМИ. В частности, уже упомянутая «Крымская правда» отправила в небытие не только «Коммунальщик», но и «Феникс-Ильичевец», «Княжу», «Десну», предсказывает такую же судьбу «Прикарпатью», «Энергетику» (Бурштын) и даже «Оболони» с «Закарпатьем»…

События

Праздник любительского футбола устроила компания «Билайн», второй год подряд организовывающая мини-футбольный турнир для команд СМИ и друзей своей компании. На этот раз в нем приняли участие шесть коллективов. Победителем стали телевизионщики из ГТРК «Крым». Для победителей и специальный приз − отдых в боулинг-центре «Пионер».

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

В газеті «Новини Вінниччини» від 28.01.09р. опублікований відгук під назвою: «УЕФА не разрабатывает запасной план проведения «Евро-2012.»« В якому йдеться про заяву М. Платіні про те що УЕФА на має альтернативного плану крім проведення Євро-2012 в Україні і Польщі.

В тому ж випуску газети «Новини Вінниччини» опублікована стаття під назвою: «Васюник: «Во Львове идет реальная работа по строительству стадиона.»« В якій йдеться про коментар І. Васюника на засіданні Кабміну щодо стану робіт по будівництву стадіону. За його словами в Львові йде реальна робота по будівництву. І це відповідь всім песимістам які сумнівалися у правильному виборі генпідрядника. До кінця 2009 року буде завершене будівництво фундаменту і каркасу. А завершення будівництва планується на кінець 2010 руку.

В газеті «33 Канал» від 28.01.09 року опублікована стаття: «87 мільйонів на дороги… заасфальтували. І це втричі більше потреби! Де ви їх бачите?»  В якій йдеться про незадовільний стан доріг у Україні і Вінницькій області зокрема. Тим більше, що наближується Євро-2012. «Чим ближче до «Євро-2012», тим більше починають турбуватись іноземці − чи не загрузнуть бува вони на наших автомагістралях, які вже давно зажили у світі сумної слави непрохідних.» − слова автора. Також в статті йдеться про незабезпечення внутрішнього контролю за використанням виділених коштів на ремонт бюджету що призводить до неефективного їх використання.

Реклама

Мною були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Ватутіна, Чехова, Немирівське шосе, Островського, Соборна, Хмельницьке шосе на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянув супермаркет «Грош», що знаходиться на вулиці Чехова, в ньому сувенірної продукції з логотипом Євро 2012 не помічено.

Місцевий футбол

Жіночий футбол

«Підведемо підсумки чемпіонату області серед жіночих команд. ВСГО «ОФФ», яку очолює Заслужений працівник фізичної культури і спорту України — Ігор Гатауллін, велику увагу приділяє цьому напрямку в розвитку олімпійської гри №1. Адже це нині — один з пріоритетів діяльності національної федерації футболу і ПФЛ нашої держави. Отже про подільський чемпіонат дівчат, яким шкіряний м'яч не менше, аніж чоловікам до вподоби, І яким ігрова форма вельми пасує.

У марафоні виступало протягом року вісім клубів. Турнір красунь проходив за формулою «весна — осінь» Золоті медалі завоювала тульчинська «Плеяда», у неї шість переконливих перемог і лише одна поразка. Себто, 18 очок. І різниця м'ячів чудова — 26:7. Чемпіон по всіх статтях. Створено команду на базі школи — інтернату, де взагалі є всі умови для розвитку молодіжного спорту. Про це всіляко дбає директор закладу — Володимир Миколайович Друм. Він непересічний педагог від Бога. Тренує «Плеяду» щирий ентузіаст жіночого футболу — Володимир Юрківський. Тульчинські дівчата вже мають і низку успіхів у Всеукраїнських змаганнях.

«Срібло» у «Надана» з Хмільника. Цей район також вже не один рік розвиває жіночий футбол, Козятинський «Колос» став бронзовим призером чемпіонату. Добрих слів заслуговує команда з Сугаків (Могилів — Подільського району). Зазначимо, що більшого слід чекати від Вінницьких команд «Інтеграл» та «Подолянка», які у другій половині турнірної таблиці.

Клуби а обласного центру мають Бути серед лідерів. Це завдання на сезон 2009-го для таких грамотних фахівців як Максим Городецький, Юрій Наровицький та інших. А комітет жіночого футболу ВСГО «ОФФ» (голова — Олег Шаповалов) відтепер має працювати над розширенням географії чемпіонату. Треба створювати команди дівчат у Гайсині, Бершаді, Тростянці та інших райцентрах. Бо там є гарні стадіони, потужні спортивні школи.» − «Зірковий час Тульчинської «Плеяди».» стаття опублікована в газеті «Вінницький спорт» від 29.01.09р.

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Тематика Євро 2012 у місцевих ЗМІ

Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту має намір забезпечити підготовку 32 тренувальних баз до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це повідомив міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. „Що стосується тренувальних баз, то замість 16 необхідних ми готуємо 32, щоб команди мали вибір (28 переобладнаних і 4 нових бази)», − сказав Павленко. За його словами, перші шість баз будуть здані вже 2009 року, а до 2011 року всі бази будуть акредитовані фахівцями УЄФА. Крім цього, міністр вважає, що немає причин, за якими Україна може втратити право на проведення чемпіонату. Міністр зазначив, що експертна група УЄФА, яка минулого тижня побувала в Україні, дала високу оцінку активності країни з підготовки до ЧЄ-2012. Як повідомлялось раніше, Міністерство культури і туризму має намір забезпечити будівництво 306 готелів у рамках підготовки до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Заходи

Впродовж декількох останніх місяців керівництво Волині всіх рівнів ні словом не обмовилося про майбутній чемпіонат Європи з футболу, котрий Україна прийматиме в 2012 році. Схоже − пропав до теми інтерес. Днями луцький міський голова Богдан Шиба звітував перед громадськістю про зроблене минулого року. Принагідно таки згадав чемпіонат. І згадка його вмістилася в одне-єдине речення: „Є деякий оптимізм щодо будівництва аеропорту в Луцьку, але це в тому випадку, якщо Львів буде одним з міст проведення Євро-2012».

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у Луцьку не зафіксовано.

Місцевий футбол

ФК «Волинь»

Віталій Кварцяний: „Перевірили всіх і задоволені...»

Після повернення «Волині» з навчально-тренувального збору у Ялті, головний тренер команди Віталій Кварцяний підбив підсумки першого підготовчого етапу луцьких футболістів і поділився планами клубу на майбутнє.

Віталію Володимировичу, наскільки виправдала себе ставка на молодь за результатами першого збору «Волині»?

− З тієї команди що грала у нас восени, пішло 18 чоловік. Ми нині  проводимо реконструкцію складу, тому відпустили у якості вільних агентів старших футболістів, а тих, хто не виправдав наші надії та грав не з повною віддачею, але має певні перспективи, виставили на трансфер. Залишили ж на перспективний розвиток молодь, з якої 70% є вихованцями ДЮФШ «Волинь».

На зборах команда провела тільки два матчі. Основну увагу акцентували на «фізиці»?

− Ми взагалі планували не проводити контрольні зустрічі, а зробити базову фізичну підготовку, перевірити, наскільки хлопці витримають в плані закладення фундаменту на цілий сезон. Ми вперше вибрали такі нестандартні умови. Команда щодня бігала в горах і в загальному набігала 96 кілометрів. Перший спаринг нам запропонувала «Таврія» і ми не могли відмовити клубу прем’єр-ліги. Грали дуже добре, хоч у підсумку й поступилися. Другий матч проводили за пропозицією донецького «Шахтаря» на центральному стадіоні в Ялті. Його ми зіграли внічию. Наші молоді хлопці ще не показують такої спортивної агресії, якій навчені футболісти «Шахтаря». Дуже хороші в Донецьку гравці, грали вони в швидкісний футбол і проти них ми зіграли нормально. Перевірили усіх і задоволені грою та самовіддачею.

Як плани «Волині» надалі?

− У суботу команда мала відправитися до Туреччини. Були заброньовані готель, квитки на літак, однак нам доводиться змінити плани. Ми розглядаємо варіанти подальшої роботи по проведенню навчально-тренувальних зборів, бо цей процес зміщується на 19 днів через зміну дати старту чемпіонату. Тому зараз футболісти відпочивають, потім тиждень працюємо в Луцьку і знову їдемо до Криму. Нам вдалося домовитися за збори в Куйбишево з 6 по 20 лютого. Зранку з тренером по фізичній підготовці будемо працювати над швидкісною підготовкою, вдень − на футбольному полі і ввечері − у тренажерному залі. Під час зборів плануємо провести чотири контрольних матчі. А вже подальший етап підготовки залежатиме від остаточно затвердженого початку першості.

Як ви сприйняли факт перенесення дати відновлення чемпіонату?

− Ми ще в кінці першого кола просили ПФЛ перенести дві гри на весну. Як відчували, що може таке трапитися. Прохання тоді було проігнороване. Провести два тури чемпіонату, а не готуватися аж до квітня, напевно, було б краще насамперед для болільника. Ми досі не знаємо скільки домашніх матчів у другому колі зіграємо − чотири чи п’ять. Ми хочемо грати не для ПФЛ, а для волинських уболівальників. Сьогодні ми відстоюємо початок Першості 10 березня, як було закладено у календарі на весь чемпіонат. Однак все йде до того, що почнемо грати 29 березня.

Такі дії ПФЛ вас не влаштовують?

− Щодо роботи ПФЛ ми вже висловили свою думку. Працівники ПФЛ не знають проблем клубів, не знають місцевого менталітету. Ми просимо домашні матчі проводити по понеділках, а в них виникає думка, що «Волинь» щось задумала, щось негативне є в тому, щоб грати по понеділках. А все дуже просто. У вихідні грають клуби прем’єр-ліги, транслюються матчі європейських чемпіонатів і уболівальники хочуть їх дивитися. До того ж, у людей на вихідні дні заплановані поїздки на дачі, присадибні ділянки, робота по господарству − це традиція нашого краю. Ось у що повинні вникати працівники ПФЛ, а не робити висновок про негативні задуми «Волині».
У будні дні завжди приходить більше людей на стадіон. Ми сподіваємось, що ПФЛ візьме до уваги хоч цю нашу пропозицію, нарешті не проігнорує її.

Віталію Володимировичу, розкажіть про зміни, що відбулися у команді за підсумком зборів.

− Я вже говорив, що команду залишили вісімнадцять футболістів. Ми на перших зборах передивлялися багато потенційних новачків, але з них на другий збір поїдуть лише Віталій Полянський і Рамон Лопес. Останній − це дев’ятнадцятирічний бразилець, якого ми ще будемо дивитися. Чотири його співвітчизники разом з литовським гравцем залишили нашу команду після гри проти «Таврії». У ці дні до Луцька приїде велика група футболістів, з яких, можливо, ми відберемо тих, хто поїде з командою на другий збір. Зараз на футбольному ринку України, у зв’язку з відмовою ряду команд від участі у змаганнях, дуже багато гравців зі статусом вільних агентів. Щодня до нас звертаються самі футболісти, їх агенти і я думаю, що ми на деякі позиції візьмемо досвідчених гравців, котрі мають перспективу.

Чи стежили ви, як грали наші хлопці за юнацькі збірні України? Що можете сказати про їх перспективу?

− Я спілкувався зі всіма тренерами збірних. Це Анатолій Бузник, який тренує збірну 1991 року народження. Чотири клуби прем’єр-ліги мають по два, по чотири футболісти у збірній, першолігова «Волинь» представлена трьома футболістами. Це Роман Карасюк, Василь Жук та Євген Павлов. Проте у Євгена нещодавно була операція після перелому ноги і ми домовилися з тренерами збірної, що на турнір Гранаткіна, де матчі проходять на штучному полі, він не поїде. Олександр Головко до своєї команди запросив Андрія Власка. Він пройшов збори і після тестування був відібраний у число 18 футболістів, які перемогли у міжнародному турнірі в Республіці Білорусь. Головко залишився задоволений роботою Власка. Віталій Приндета прямо з наших зборів відбув у складі збірної 1993 року народження на турнір у Туреччину. Ще перед Новим роком Олександр Лисенко сказав мені, що бере його у збірну на три турніри і просив не залучати до зборів команди. Віталій грав весь матч і українці перемогли. Приємно й те, що в усіх вікових групах 91, 92, 93 рр. серед футболістів з клубів прем’єр-ліги є п’ять представників «Волині». Хлопці своєю працею, своєю грою довели, що можуть бути членами збірних України, хоча «Волинь» поки є клубом першої ліги.

 

4.       Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

Куличенко отправится в Швейцарию

Председатель Федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко сообщил, что 10 февраля делегация днепропетровцев во главе с городским головой Иваном Куличенко отправится в Швейцарию. Цель визита − изучить итоги проведения Евро-2008 в Цюрихе и Берне.

Об этом Андрей Павелко сообщил на пресс-конференции «Развитие детского футбола в Днепропетровской области и подготовка Днепропетровска к Евро-2012», которая состоялась 28 января.

«10 февраля делегация днепропетровцев во главе с городским головой Иваном Куличенко отправится в Швейцарию. Цель визита − изучить итоги проведения Евро-2008 в Цюрихе и Берне. В течение этой поездки будет получено немало полезной информации о подготовке и проведении чемпионата Европы по футболу, которую невозможно получить из официальных документов УЕФА. Днепропетровская делегация посетит также штаб-квартиру УЕФА в Швейцарии. Думаю, это позволит закрепить в сознании функционеров УЕФА образ Днепропетровска как надежного партнера в проведении чемпионата. Финансирование поездки берет на себя швейцарская сторона», − сказал Андрей Павелко.

3 февраля Днепропетровск посетит делегация УЕФА

Председатель Федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко сообщил, что 3 февраля Днепропетровск посетит делегация УЕФА. Генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тэйлор ознакомится с подготовкой Днепропетровска к Евро-2012.

«3 февраля в Днепропетровск приедет делегация во главе с генеральным секретарем УЕФА Дэвидом Тэйлором. Цель визита − ознакомление с городом и оценка его подготовки к Евро-2012. Одним из членов этой делегации будет президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис. Гости увидят новый стадион, фан-зону, аэропорт, совершат экскурсию по центральной части города. Я уверен, что Дэвид Тэйлор будет приятно удивлен уровнем подготовки Днепропетровска к проведению чемпионата. Дело в том, что из всех городов, в которых планируется проводить матчи, только в Днепропетровске стадион готов к приему футболистов и болельщиков. Этот визит очень важен, ведь в мае 2009 года будут объявлены города, принимающие Евро-2012», − сказал Андрей Павелко.

Визит генерального секретаря УЕФА Дэвида Тэйлора в Украину продлится с 1 по 6 февраля. Он посетит все города, в которых планируется проведение матчей Евро-2012. Из Днепропетровска Дэвид Тэйлор отправится в Одессу.

МЕТРО

Днепропетровску «забыли» выделить деньги на метро

В госбюджете Украины на 2009 год средства на строительство Днепропетровского метро не заложены.

Об этом сообщил глава Днепропетровской облгосадминистрации Виктор Бондарь. По его словам, это произошло якобы из-за технической ошибки работников Министерства финансов Украины.

«Полмиллиарда гривен выделили Донецку, а про Днепропетровск и Харьков забыли. Когда я поставил этот вопрос перед премьером Юлией Владимировной (Тимошенко), то она сказала, что это техническая ошибка, которая будет исправлена в парламенте. Но эти 500 миллионов привязаны к стабилизационному фонду, который будет наполняться за счет виртуальных кредитных поступлений и поступлений от приватизации и так далее. Так что, откровенно говоря, этих денег нет. Чтобы реально их получить, необходимо прописать их в основном бюджете Украины», − заявил Бондарь.

По его словам, изначально, в бюджет Днепропетровской области также средства на метро не были заложены. Вместе с тем, после внесения предложения депутатов было принято решение определить цифру в 236 миллионов гривен, которая должна быть выделена днепропетровскому метрополитену из государственного бюджета по определенным статьям.

В Днепропетровске одна линия метрополитена, на которой пока 6 станций.

В Украине три действующих метрополитена − в Киеве, Харькове и Днепропетровске. Донецкое метро в стадии строительства.

ГОСТИНИЦЫ

Строить днепропетровский отель «Астана» начнут в марте

Строительство пятизвездочного отеля «Астана», который находится прямо в центре Днепропетровска и входит в список объектов, которые появятся на карте города к Евро-2012, продолжится в марте этого года.

Возведение здания на ул. Челюскина, на первых этажах которого должен разместиться огромный бизнес центр, а на остальных − отель, был прекращен в октябре прошлого года. По совместной договоренности городских властей и собственников стройки началось перепроектирование нижней части здания, где появится подземная парковка. Пятизвездочный отель «Астана» построит фирма «МиКомп», которой принадлежат в Днепродзержинске трехзвездочный отель «Олимпия» и современный бассейн «МиКомп» − олимпийская база сборной Украины по плаванию. Элитная гостиница в Днепропетровске будет находится всего в десяти минутах ходу от нового стадиона «Днепр», где и будут проходить матчи Евро-2012.

Инвестиции в «Астану» составят по предварительным прогнозам 70 млн. гривен, отель рассчитан на 76 номеров и будет сдан в эксплуатацию в 2011 году.

Команды-участницы ЧЕ-12 будут жить за пределами Днепропетровска

Единственный пятизвездочный отель «Украина», который до недавнего времени принимал команды-участницы всех футбольных международных матчей в Днепропетровске, не сможет разместить у себя одну из сборных Евро-2012. По требованию УЕФА, отели, где команды будут жить практически месяц во время финального турнира, должны быть за пределами города.

Пока у Днепропетровска есть две такие базы − это действующая учебно-тренировочная база футбольной команды «Днепр» и комплекс с четырехзвездочным отелем «Гудзон». Место дислокации «Днепра» полностью устраивает еврофутбольных чиновников, ведь это − ныне функционирующая и суперсовременная база профессионального футбольного клуба. А вот «Гудзон» увеличит отельный номерной фонд и достроит футбольное поле для тренировок. После одного из последних визитов экспертов УЕФА в Днепропетровск загородный комплекс «Гудзон» был переведен из объектов размещения в базовый лагерь для команды-участницы Евро-2012.

Оба комплекса, в которых будут жить футбольные сборные Евро-2012, находятся в лесной загородной зоне, примерно в 30 км. от черты города. Уже на данный момент члены оргкомитета считают, что наличие подобных баз для Днепропетровска станет огромным плюсом в борьбе за статус города, принимающего будущий украинско-польский футбольный чемпионат.

ФУТБОЛ

«Кривбасс» уступил грузинам

«Кривбасс» − «Зестафони» − 2:3

Голы: Каракевич-2.

«Кривбасс»: Хиди, Андриенко, Ковальчук, Карпенко, Опря, Костышин, Шелаев, Булку, Бюлюкбаши, Мотуз, Каракевич. Во втором тайме на поле выходили: Колинько, Шагойко, Грицай, Граноский, Мелащенко.

Накануне криворожский «Кривбасс» провел очередной контрольный поединок с обладателем Кубка Грузии прошлого года − клубом «Зестафони».

Игра получилась очень интересной, хотя и не без претензий к бригаде судей, которая в полном составе представляла... Грузию. «Кривбасс» первым открыл счет: случилось это в середине первого тайма (отличился Роман Каракевич). Однако грузинские футболисты вскоре восстановили равновесие, а затем и вышли вперед, забив мяч из явного офсайда (положение «вне игры» было метров на пять!).

Во втором тайме украинский клуб выровнял игру и перевел ее к воротам соперника, однако извлечь из этого выгоду не смогли. А вот грузины, наоборот, забили еще один мяч. Окончательный счет в матче установил все тот же Роман Каракевич, оформивший дубль.

 

5.       Донецьк

 

Евро 2012

Заметки о совещании 27.01 в Донецкой облгосадминистрации

К европейским футбольным чемпионатам, которые пройдут в нашей области в 2009 и 2012 году, принимающие города тщательно готовятся. После отъезда гостей жителям останутся отремонтированные дороги, общежития и новенький транспорт.

Размещение

Финальная часть чемпионата Европы по футболу среди юношей, который область примет этим летом, является своего рода генеральной репетицией Евро-2012. Один из главнейших вопросов «малого Евро» − размещения гостей − в Донецке уже решен. Как уверяют специалисты, существующий гостиничный комплекс полностью соответствует требованиям по проведению чемпионата Европы 2009 г.

Однако для расселения гостей Евро-2012 потребуется гораздо больше мест. Согласно требованиям УЕФА, городу необходимо 2330 номеров в пятизвездочных гостиницах и 1330 − в четырехзвездочных. Начальник Главного экономического управления городского совета Сергей Никитенко сообщил, что к Евро-2012 гостиничный комплекс шахтерской столицы будет полностью подготовлен в соответствии с требованиями УЕФА. Гости смогут воспользоваться 28 гостиницами городами. Это 2 тыс. 218 мест.

Гостям и участникам чемпионата предлагаются лучшие отели. В гостинице «Донбасс Палас « будут размещены vip-гости, в гостинице «Виктория» − штаб-квартира чемпионата, в «Атласе» − представители команд, в «Еве» − арбитры, − рассказал Сергей Никитенко, уточнив, что на этом перечень высококлассных гостиниц не исчерпывается.

Чтобы обеспечить крышей над головой всех желающих, существующих площадей недостаточно. И поэтому к Евро-2012 подписаны гарантии между Донецком, министерством культуры и туризма и инвесторами на постройку и реконструкцию гостиниц. Тем более, что УЕФА, учтя нежелание местных застройщиков тратиться на постройку высоко комфортных и дорогих номеров, снимать которые после чемпионата наверняка будет некому, пошло навстречу Донецку и согласилось перекрыть дефицит пятизвездочных номеров четырехзвездочными.

− В настоящее время начато строительство пяти гостиниц. Кроме того, необходимо провести реконструкцию и переоснащение 11 действующих отелей города. Например, строительство гостиничного комплекса «Пушкинский» уже началось, ведется достройка этажей гостиницы «Виктория», а также − достройка гостиниц «Централь», проведены подготовительные рты для строительства пятизвездочной гостинцы «Гранд», − сообщил Сергей Никитенко, добавив, что в течение нынешнего года начнется строительство еще 2-х гостиничных комплексов.  

По прогнозам чиновников, к Евро-2012 в Донецке будут готовы 1 тыс. 894 «пятизвездочных» номера  (дефицит номеров 436), «четырехзвездочных» − 1тыс. 918 (профицит − 588), «трехзвездочных» − 254.

Общежития

Гости с ограниченными финансовыми возможностями тоже смогут рассчитывать на удобный ночлег. Одной из альтернатив расселения болельщиков могут стать студенческие общежития города. На их реконструкцию уже выделено 7,3 млн. грн.

По словам заместителя председателя Донецкой облгосадминистрации Елены Петряевой, уже в этом году будет закончена реконструкция общежития Донецкой государственной академии строительства и архитектуры. Три других общежития − Донецкого национального университета, Донецкого государственного университета управления и Донецкого государственного университета экономики и торговли им. М. И. Туган-Барановского − будут готовы к 2012 году. Кроме того, ведется ремонт в общежитии Донецкого музыкального училища, которое находится в областной коммунальной собственности.

Туризм

Для организации досуга гостей, участников и болельщиков чемпионата управлением культуры и туризма облгосадминистрации разработано 10 туристических маршрутов по области и городу, пересматриваются планы музейных экспозиций и передвижных выставок.

Чтобы гостям было проще ориентироваться, будет разработана электронная карта области.

− Еще с прошлого года управлением культуры и туризма совместно с институтом туристического бизнеса Донецка разрабатывается проект электронной туристической карты. Это очень серьезная разработка, − подчеркнула заместитель начальника управления мониторинга реализации инвестпроектов и бюджетных программ Донецкого облсовета Наталья Шинкаренко. − В идеале это электронная карта должна лечь в основу GPRS-навигации, чтобы люди, которые приезжают сюда, могли, не спрашивая ни у кого, без знаков получить информацию.

Говорят, что эта карта будет готова к 2011 году и  даже станет доступной в сети интернет.

К 2009 году будут распечатаны бумажные карты с маршрутами Донетчины. Также будут установлены дорожные указатели на английском и украинском языках.

Для молодого поколения будут организованы ФАН-зоны, где будет представлена молодежная и этическая культура. Кроме того, к приезду гостей будут отремонтированы дороги и закуплен новый коммунальный транспорт большой вместимости. Часть необходимых автобусов, трамваев и троллейбусов Донецк уже закупил. Говорят, что в этом году на улицах города появится еще 50 единиц коммунального транспорта.

События

На состоявшейся 27.01 пресс-конференции Донецкий городской голова Александр Лукьянченко подтвердил, что за три года в Донецке должны построить гостиницы.

− 372 миллиона гривен будет выделено на реконструкцию дорог, благоустройство, замену коммуникаций. Правда, здесь есть вопросы по финансированию. В начале февраля в Киеве пройдет совещание, на котором, хочется верить, удастся решить ряд вопросов. Ведь на эту встречу будут приглашены представители министерства финансов и министерства экономики, − резюмировал Александр Лукьянченко.

Кроме того, в Донецке планируется подготовить и доукомплектовать тренировочные базы. По словам мэра, всего в футбольном чемпионате будут задействованы три спортивно-тренировочные базы: футбольного клуба «Шахтер» («Кирша»), ФК «Металлург» и учебно-тренировочный комплекс «Олимпик».

Отметим, что о каких-то проблемах с застройкой гостиниц в Донецке речи не было вообще. Но, как показали публикации в «Донбассе» (27.01) и «Жизни» (27.01), проблемы все-таки есть (см. ниже).

Первый раз за два года 100% средств от экологического налога и налога с владельцев транспортных средств останется в столице Донбасса. Об этом 22.01 на 20-й сессии областного совета депутатов сообщил начальник Главного финансового управления Донецкой ОГА Михаил Скарга.

− Донецк будет получать 100% экологического налога и 100% налога с владельцев транспортных средств, так как этот город будет принимать «Евро-2012, − отметил он.

Глава областного финуправления подчеркнул, что данное право теперь имеют шесть городов, принимающих матчи «Евро-2012».

В связи с такими намерениями в газете «Жизнь» (29.01) появилось уточнение под заглавием «Налоги раздали не всем».

Как сообщили газете «Жизнь «в Главном финансовом управлении Донецкой областной государственной администрации, 100% налоговые сборы с владельцев транспортных средств и отчислений за загрязнение окружающей среды в нынешнем году в Донецкой области будут оставаться только в бюджете Донецка.

Данная норма закона распространяется лишь на город, принимающий Евро-2012, В то время как Мариуполь, вместе с Донецком принимающий в текущем году финал юношеского Евро-2009, подобными преференциями со стороны госбюджета не наделен.

СМИ о Евро

«Жизнь» (27.01) в статье «Событие все близится» подчеркивает: «В минувшую неделю в Донецком городском совете состоялось заседание рабочей группы по подготовке и проведению в Донецке чемпионата Европы 2009 года по футболу среди юношей в возрасте до 19 лет и финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу».

Далее газета пишет, что «не за горами время, когда в нашем городе состоится международный футбольный турнир очень высокого уровня. Мы будем принимать молодежные команды со всего континента. Подготовка идет на надлежащем уровне и с полной ответственностью и, как было обещано организаторами, заседания, касающиеся Евро-2009, проходят регулярно, на каждом из них вносятся новые уточнения в план. На предыдущих мероприятиях руководство города желало видеть побольше конкретики в словах и действиях отдельных структур, а на последнем совещании был сделан решительный шаг вперед: определены все объекты, которые будут задействованы в ходе футбольного форума 2009 года.

Как сообщает официальный сайт Донецкого городского головы, на прошедшем заседании присутствовали специалист Федерации футбола Украины по вопросам подготовки и проведения Евро-2009 Сергей Карпенев, начальники отделов Донецкого городского совета.

На состоявшемся заседании все поднятые ранее вопросы подготовки были рассмотрены конкретно и была принята концепция подготовки и проведения финальной части чемпионата Европы 2009 г. по футболу».

В этом же номере напечатана информация «Каналы, купите права», где подчеркивается, что «Первый национальный телеканал стал первым, кто направил официальную заявку в офис УЕФА. По словам его руководителя Василия Илащука, канал является членом Европейского вещательного союза и имеет преимущественное право на покупку телевизионных прав в Украине».

«Жизнь» (28.01) в статье «Мариуполь строит планы на будущее» пишет, что «2009 год − особенный для Мариуполя не только потому, что на него приходится прогнозируемый пик экономического кризиса. В этом году город вместе с Донецком принимает финальную часть юношеского чемпионата Европы по футболу. Как отмечают в городском совете, подготовка ведется в соответствии с планом, и никаких проблем не предвидится.

− В прошлом году мы участвовали в проведении международного турнира имени Банникова и получили от Федерации футбола Украины высшую оценку. Спортивные базы готовы к принятию команд. Проведен анализ гостиничного фонда, отобраны отели, соответствующие предъявляемым требованиям, с ними заключены договора. Сейчас ведется активная работа по набору волонтеров среди студентов наших вузов, владеющих иностранными языками, которые будут сопровождать участников и гостей соревнований. В целом можно сказать, что город уже практически готов к чемпионату», − резюмировал секретарь городского совета Александр Коленков.

«Донбасс» (27.01) публикует статью «Еврогостиницу встретили в штыки», где идет речь о том, как общественные слушания, на которых шла речь о судьбе сквера в районе городского Дворца детского и юношеского творчества, превратились в открытое противостояние между чиновниками и горожанами.

«Напомним, что зеленые насаждения на площади более двух гектаров планируется снести для того, чтобы на их месте отстроить 30-этажную гостиницу с видом на Кальмиус. По словам председателя совещательного комитета Сергея Денисенко, предыдущий протокол общественных слушаний был липовым. Поэтому очередное слушание общественникам пришлось провести чуть ли не перед стартом застройки».

Главный архитектор города Станислав Ващинский заявил, что гостей Евро-2012 не могут «разместить где-нибудь в Петровском районе или Макеевке», поскольку согласно требованиям УЕФА гостиницы должны быть в километровом радиусе от стадиона, к тому же часть деревьев собираются не рубить, а пересаживать. Однако горожане потребовали объяснить, почему сносят именно сквер у Дворца пионеров, а не незаконно построенные коттеджи рядом, что будут делать с роскошным отелем после Евро-2012 и не рухнет ли наспех построенная громадина, стоящая на шахтных подработках (у рядом стоящих зданий уже активно разрушается фундамент).

−  Нет времени, чтобы оттягивать строительство дальше! − вторил коллеге заместитель городского головы Владимир Тарабановский, и добавил, что решение о появлении гостиницы должны принимать специалисты.

− Для гостиницы необходимо найти другое место, − подытожил Сергей Денисенко. − Никто из официальных лиц так и не пояснил, почему не рассматривались альтернативные варианты. Мы отправляем протокол в горсовет с целью отозвать решение о передаче территории сквера в аренду застройщику.

На эту же тему выступила «Жизнь» (27.01) с публикацией «Жертва чемпионата», где приводятся позиции сторон. Так, по мнению Евгения Даниловича, директора фирмы, которая будет заниматься строительством, 30-этажная гостиница не только будет украшать Донецк, но и создаст дополнительно минимум 1000 рабочих мест.

− Кроме того, построим целый комплекс для детей, − отметил Е.Данилович.

В итоге газета приходит к выводу, что «красивые картинки и заверения местных властей в жизненной необходимости строительства гостиничного комплекса не убедили жителей района в целесообразности сноса прекрасного сквера, На большинство интересующих их вопросов они не услышали ответа. О результатах слушаний жители решили проинформировать городские власти и направили свое обращение в горисполком. А вот прислушаются ли власти к мнению дончан, вопрос пока открытый».

 

6.       Житомир

 

Євро 2012.

Реклама.

У Житомирі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 немає. Завуальованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 у регіональному центрі та на місцях не зафіксовано. Є багато біг-бордів та сіті − лайтів з рекламою, в тому числі й самопіар представників влади − мера міста Віри Шелудченко, народного депутата України Павла Жебрівського, але на футбольну тематику − жодного.

Заходи

30 січня відбулося перше в цьому році засідання громадської колегії при обласній державній адміністрації, на якому розглянуто питання розвитку туризму на Житомирщині в рамках підготовки до Євро-2012.

Для розвитку туризму на Житомирщині громадська колегія рекомендувала:

створити у найбільших містах області мережу туристично-інформаційних центрів; забезпечити встановлення покажчиків туристичних маршрутів, пам’яток історії, архітектури, об’єктів туристичної атракції; збільшити мережу туристичних гуртків в позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Станом на 1 січня 2009 туристичну інфраструктуру області складають:

67 туристичних підприємств; 35 готелів та місць для тимчасового проживання; 6 санаторно-курортних закладів; 10 дитячих стаціонарних оздоровчих таборів; 254 підприємства громадського харчування.

За 9 місяців 2008 року обсяг наданих туристичних послуг в області склав 23 млн.грн., сплачено 540 тис.грн. податків до обласного бюджету.

ЗМІ

За інформацією радіостанції „Житомирська хвиля» активно ведеться впорядкування автодоріг західного напрямку на Житомирщині.  За повідомленням начальника управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Василя Сухораби:

 − «В нашій області за 30 місяців фактично буде зроблено нову дорогу, із новими розв’язками. На все це передбачено понад два мільярда гривень державних коштів, і держава все зробить, аби відбувся нормальний Єврофутбол 2012»«.

Було також зазначено, що в цьому році має бути завершена реконструкція ділянки дороги Київ-Ковель, що проходить територією області. І вже розпочаті роботи на трасі Київ − Чоп.

Також радіо «Житомирська хвиля»повідомило, що на міжнародному пункті «Виступовичі» в Овруцькому районі, відкрито новий сучасний ваговий комплекс. Його технічні можливості дозволяють без зупинки вантажного автомобілю проводити його зважування. Щоправда, швидкість автівки при цьому не повинна перевищувати 5 кілометрів на годину, за цією умовою припустима похибка становить лише 10 кілограм на одну тону. Використання даних вимірів ваги автомобілю та осьового навантаження дозволить точно та ґрунтовно визначати суму Єдиного збору, не допускаючи недоборів у держбюджет, а також, запобігти руйнуванню автодоріг в Україні, і передусім тих, що плануються для використання під час проведення «Євро 2012».

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

Події загального плану подавала лише радіостанція «Версія». Їх було озвучено три.

Повідомлялося, що представники Європейського iнвестицiйного банку та Європейського банку реконструкцiї та розвитку висловили готовнiсть надати кредити для реалiзацiї проектів з підготовки до Євро-2012 в Українi. президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що головною передумовою проведення Євро-2012 в Україна та Польщі є успішна підготовка стадіонів.

У продовження теми в іншій новині говорилося, що 4-5 лютого Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор та президент Федерації футболу України Григорій Суркіс відвідають Львівщину, аби оглянути будівництво нового стадіону для проведення матчів чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а також − аеропорт, де ознайомляться із проектом реконструкції злітної смуги і пасажирського терміналу аеропорту. Днями перед УЄФА про прогрес у підготовці до Євро-2012 відзвітують президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс та віце-прем'єр-міністр Іван Васюник. На засіданні Наглядової ради УЄФА, яка відбудеться у Ньоні, вони й представлять звіт про виконану роботу за останні півтора місяці.

Крім того, можна було почути, що сьогодні у чаші стадіону НСК «Олімпійський» відбудеться закладання в останню, 448 палю фундаменту першого ярусу трибун символічної капсули з посланням до майбутніх поколінь. Реконструкція головної арени країни для проведення Євро-2012, за інформацією чиновників, відбувається згідно з графіком і контролюється УЄФА.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті «Спорт-тайм» за 27.01.09 у матеріалі «Українська Прем’єр-ліга. Нова назва, результати однакові» ведеться детальний аналіз команд (ігор, складу, місця футболістів на полі), які представляють вищий футбольний дивізіон. Зокрема, мова йде про «Чорноморець», «Зорю», «Шахтар», «Ворсклу», «металург», «Металіст».

Інший матеріал цього видання «Закарпаття»: більше запитань, ніж відповідей» автор розказує про обласну команду, зважаючи на економічну кризу, яка відбилася і у футбольному середовищі.

Так, він зазначає, що перенеслися збори з 22 січня на 2 лютого. Крім того, наводить ряд прізвищ, які покинули клуб і які можуть з’явитися у ньому. Що ж до наставника, то автор, посилаючись на слова віце-президента клубу О.Мукомела, спростовує інформацію, ніби ФК «Закарпаття» може очолити відомий в минулому форвард Олександр Гайдаш.

ФК «Закарпаття»

Схоже, криза не оминула ужгородський клуб «Закарпаття». На минулотижневій сесії депутати ужгородської міськради заборонили команді тренуватися і проводити матчі на стадіоні «Авангард». Міські обранці керувалися тим, що клуб заборгував КП «Авангард» орендну плату у сумі 250 тисяч гривень. Тож до того часу, поки клуб не виплатить заборгованість, його гравцям заборонено з’являтися на території стадіону.

Як відомо, вже наступного тижня мають розпочатися перші навчально-тренувальні збори ужгородської команди. Де ж проходитимуть тренувальні заняття − поки що лишається загадкою.

У черговий раз перенесені збори, мабуть, все ж розпочнуться 2 лютого. Про це свідчить й те, що в Ужгород приїхав нігерійський легіонер Чарлес Невуче. Крім себе, за компанію він привіз ще одного темношкірого футболіста. Наразі він проходить оглядини в ужгородському клубі − тренується у спорткомплексі «Юність». Але навряд чи він підійде клубу, адже поки що в «Закарпаття» ціла купа боргів як перед гравцями команди, так і за оренду стадіону «Авангард». Відомо, що в першій лізі за легіонера потрібно сплатити чималі кошти, щоб той мав право виступати за клуб, а ужгородському клубу зараз не до того.

Слід відмітити, що 28 січня не відбувся запланований перший спаринг-матч «Закарпаття» з словацьким ФК «Міхайловце» через те, що словацький клуб відмінив поїздку до Ужгорода. За іншими даними, ужгородці самі відмовилися від контрольного матчу по одній причині − не було кому грати. Приїжджих футболістів в Ужгороді не було, а місцевих задля такого матчу виявилося, мабуть, недостатньо.

32-річний форвард Мирослав Бундаш навіть не думає про повернення до рідного «Закарпаття» Як повідомив гравець, керівництво клубу не розрахувалося з ним ще за минулий сезон: причому Бундаш надав відстрочку клубу для погашення заборгованості на півроку і відмовився від зарплати за два місяці.

«Вони весь час лише те й робили, що відписувалися гарантійними листами», − стверджує гравець в своєму коментарі одному із ЗМІ. Бундаш з письмовою заявою звернувся до ПФЛ, яка ще позаминулої середи повинна була бути розглянута. Про заборгованість клубу перед Бундашем підтвердив і гендиректор «Закарпаття» Іван Шіц, хоча в той же час відмітив, що знову запрошували його до клубу, незважаючи на те, що боргують йому.

Відомо, що у Мирослава Бундаша завершився контракт з казахським «Нарау».  Наразі він шукає собі місце для роботи.

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Заходів, що стосуються Євро-2012, на Запоріжжі не було.

ЗМІ.

Газета «Улица Спортивная» від 27.01.09р. надрукувала велике інтерв’ю з тренером збірної України О.Михайличенком. Його питають щодо планів на Євро-2012, Олексій відповідає, що не можна готувати команду до Євро, оминувши чемпіонат світу 2010. І що його завдання − створити боєздатну команду, що готова грати сьогодні.

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилася.має. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК продовжує показувати іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запоріжці невтомно працюють на іспанському зборі. Вони зіграли внічию контрольний матч зі швейцарськими «Янг Бойз» − 1:1. І перемогли у спарингу чемпіона Росії − казанський «Рубін» 1:0. Гол росіянам зі штрафного забив майстер стандартів Олексій Годін. З польською «Легією» запоріжці зіграли внічию 1:1. Стандарт вдало розіграли Годін і Степаненко. Серед потенційних новачків команди продовжують фігурувати камерунський захисник Адольф та форвард луцької «Волині» Олександр Піщур. До них додався атакуючий півзахисник збірної Латвії Міндаугас Калонас. Тренер Олег Лутков говорить, що на перегляді є ще один прибалтієць − форвард, однак його імені не називають.   

Кулуари.

Враховуючи проблеми «Металурга» з атакою, контракт з молодим харківським півзахисником Р.Нагинайловим міг бути корисним для клубу. Футболіст встиг показати себе у справі, забивши гол у спарингу. Однак не склалося. Як стало відомо, керівники «Металурга» вирішили, що гравець дубля ФК «Харків» надто дорого коштує. Це було головним аргументом для відмови від його послуг.   

ЗМІ.

ЗМІ минулого тижня розповідали про іспанські спаринги «Металурга», продовжували коментувати хід футзального турніру серед журналістів і чемпіонату Запоріжжя з міні-футболу.

Газета «Искра» від 29.01.09р. надрукувала замітку «Суркис опроверг слухи». Мова йде про спростування І.Суркісом звісток про те, що «Динамо» цікавиться англійським захисником Драйвером і хоче повернути до клубу з «Мілана» Андрія Шевченка. Подібні чутки фігурували відповідно у англійській та італійській пресі.

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на «УНІАН» повідомила, що Міністерство закордонних справ Польщі через економічну кризу не зможе відкрити в цьому році консульство в українському Івано-Франківську. Така заява прозвучала з вуст глави польського МЗС Радослава Сікорського. За його словами, таке рішення було прийняте після того, як прем’єр-міністр Дональд Туск доручив усім міністрам представити плани скорочення видатків через світову економічну кризу.

У місцевих журналістських колах з цього приводу вже проводять паралелі з Євро-2012. А саме, якщо польські державні установи настільки серйозно скорочують свої витрати, то що вже говорити про підготовку до Євро-2012 та витрати на це.

Цікавий крок зробило керівництво Івано-Франківської ОДА. З метою забезпечення належного рівня управління в усіх адміністративних одиницях області, вивчення стану справ на місцях та надання практичної допомоги райдержадміністраціям і виконавчим комітетам міських рад (міст обласного значення) голова ОДА Микола Палійчук визначив їх кураторів. Цей захід мав би також краще позначитися на контролі за виконанням заходів, які пов’язані з підготовкою до Євро-2012.

2009 рік в Івано-Франківську оголошено роком інвестицій. Про це низці місцевих ЗМІ повідомив заступник міського голови з комунальних питань Олександр Дерев’янко. За його словами, цьогорічний бюджет розвитку не покриє всі потреби комунальників, на які нині необхідно понад 80 мільйонів гривень. У 2009 році комунальні служби можуть розраховувати лише на 13 мільйонів. Цих коштів, каже Олександр Дерев’янко, не вистачить, аби провести реконструкцію доріг та реформувати житлово-комунальне господарство. Однак залучення іноземних капіталів, зокрема Світового Банку реконструкції і розвитку дозволить місцевій владі вдосконалити мережі водо − та теплопостачання.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Галицький кореспондент» з’явилася стаття під назвою «Приречені гопкатися». У матеріалі ґрунтовно аналізується стан дорожнього господарства міста Івано-Франківська. «На сьогодні капремонту потребує 100 км міських вулиць. Цьогоріч коштів вистачить у кращому разі на 3 км дороги. За такого фінансування повноцінно відремонтувати франківські шляхи неможливо й за 30 років», — мовиться у статті.

Проблем додала зима. Зійшов сніг, і разом із ним «злізло» покриття з вулиці Бельведерської. Оголилися вибоїни, зароблені минулої осені методом «ямкового ремонту». Цей спосіб латання доріг фактично показав свою недовговічність. Проте «ямковим ремонтом» у 2009-му залатають 100 міських вулиць. Для цього в міському бюджеті залишили 3 млн. грн. На капремонт доріг мало би піти близько 2 млн. з бюджету розвитку.

Минулого року на утримання та ремонти доріг загалом передбачали 41 млн., а дали 15. Цього року зупинилися на 18 млн. грн., 5 із яких — борги за роботи 2008 року.

«Взагалі, щоби дороги у місті були більш-менш нормальними, треба не менше 100 млн. грн. А для європейського рівня — 150 млн. доларів. У міському бюджеті таких коштів немає», — ще торік прорік Віктор Анушкевичус. Відтоді гаманець нашого міста потоншав.

В міської влади є два варіанти виходу з такої ситуації. Перший: можна скористатися довготерміновим єврокредитом, щоби відремонтувати одразу максимум кілометрів. Повертати гроші — із сум, які щороку виділяють для підтримання охлялої дорожньої господарки. Другий: розділити роботу на кілька етапів і зробити запозичення у городян — випустити облігації внутрішнього міського займу. Віддавати — за тією ж схемою. Щоправда все це поки що на рівні слів.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Футбольна тематика у ЗМІ області майже не висвітлювалась. У газеті «Репортер» вийшла стаття «Великі зміни», присвячена кадровим змінам у команді «Ураган». Газета «Західний кур’єр» висвітлила нагородження спортивних лауреатів 2008 року на церемонії «Ніка-2008», яка відбулась у звітній період.

Події.

У вівторок, 27 січня, в Івано-Франківську відбулося спортивно-мистецьке свято «Ніка». Визначалися кращі спортсмени та спортивні діячі області за минулий рік. Серед інших «Ветераном спорту» названо колишнього футбольного арбітра та вчителя фізвиховання Тадея Наконечного. Кращою командою року названо футбольний клуб «Карпати» (Яремче).

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

«21-й канал» (29.01.09) у статті про діяльність нинішнього міністра транспорту та зв’язку Йосипа Вінського відзначає його заслуги у справі підготовки до Євро-2012: «… А ще вперше (знову вперше!) за всю історію незалежної України минулого року було відкрито бюджетне фінансування аеродромів, що повністю або з високою ступінню реконструйовані. Вже практично зникли сумніви скептиків щодо того, що аеродроми України будуть підготовлені до моменту проведення Євро-2012.

До речі, на першій же апаратній нараді 2009 року міністр оголосив підготовку до Євро-2012 пріоритетом міністерства. Адже йдеться про престиж держави…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ФК «Зірка».

За словами головного тренера кіровоградців Ігоря Жабченка, на перший навчально-тренувальний збір, що проходить у Кіровограді і де буде закладено фундамент загальної фізичної підготовки, прибуло 19 чоловік. Залишили колектив лише ті сім виконавців, які не виправдали надій тренерського штабу. Решта залишилися в строю і горять бажанням вирішити поставлену керівництвом клубу задачу: завоювати путівку в першу лігу. Президент ФК «Зірка» Микола Онул запевняє, що особливих проблем з фінансуванням і забезпеченням життєдіяльності команди не передбачається. Більше того, матеріальна база клубу і надалі буде вдосконалюватись.

До речі, за кількістю шанувальників футболу, які відвідали матчі «Зірки» на домашньому стадіоні, кіровоградці обійшли усіх суперників у групі «Б» другої ліги. 

Турніри. Першості. Кубки.

В Кіровоградській СДЮШОР №2 ім. Верхоланцева пройшла відкрита першість школи з міні-футболу серед юнаків 1993-94 років народження. В турнірі взяли участь вісім команд, в тому числі з Олександрії, а місця розподілилися таким чином: 1. «СДЮШОР-2-1», 2. «Зірка», 3. «Олімпік», 4. «Аметист-1», 5. «Аметист-2», 6. «СДЮШОР-2-2», 7. «ДЮСШ-2», 8. «Колос».

Зіграно матчі 2-го кола першого чемпіонату Кіровограда з футзалу серед аматорських команд. З кожної з трьох груп до фінальної частини змагань вийде лише краща команда. На сьогодні ще не можна з повною впевненістю сказати, хто з претендентів отримає щасливий квиток у фінал, але коло претендентів і аутсайдерів вже вимальовується.

ЗМІ.

Минулого тижня обласні ЗМІ досить мляво висвітлювали футбольну тематику: обмежилися таблицею трансферів українських прем’єрлігівських команд і поцікавилися станом справ в європейському футболі.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. Областная программа по развитию инфраструктуры к чемпионату заморожена.

Футбол

Пресса

В газетах освещаются две футбольные темы − высказывают соболезнования по поводу смерти почетного президента клуба «Заря» Валерия Букаева и пишут о подготовке «Зари» и «Стали» к новому сезону.

Клубы

Основная команда луганчан играет со спарринг-партнерами с переменным успехом. «Заря» скромно выиграла у азербайджанского «Карабаха» 1:0, сыграли вничью с боснийским «Борцом» 1:1 и проиграли «Сатурну» из подмосковного Раменского.

В зимнем первенстве области уже после второго тура появились два лидера, это алчевская «Сталь-2» и «Краснодонуголь», они же являются и самыми результативными командами. Их традиционные преследователи ФК «Металлист» из Попасной и северодонецкий «Химик» сыграли между собой вничью − 2:2. А в третьем туре пришла очередь встретиться лидерам и они тоже разошлись мирно 1:1. Тем не менее, благодаря запасу очков, остались в отрыве.

В чемпионата Украины по мини-футболу в первой лиге «ЛТК-2» выиграл у кременчугского «Белого орла» 5:2 и занимает третью строчку в турнирной таблице. А их старшие товарищи вышли в четверть финал Кубка Украины, причем, даже не выходя на поле. Их очередной соперник «Водник» из Алушты не явился на игру, причем объявив об этом за два часа до начала матча. В результате такой безответственности луганчане понесли убытки, поскольку был приготовлен зал, приглашены болельщики и запланирована телетрансляция. Слабым утешением для болельщиков стал матч между одноклубниками − «ЛТК» и «ЛТК-2», который провели вместо игры с «Водником».

Первенства, чемпионаты, кубки

31-го января в Красном Луче открылось открытое зимнее первенство города которое проходит на гаревом поле стадиона «Шахтер» 1:3. Из состава прошлогодних участников выбыл по финансовым причинам только «Химик» из Петровского. А вот команда ЦОФ «Нагольчанская» умудряется выступать сразу в двух соревнованиях: кроме зимнего первенства Красного Луча еще и в открытом чемпионате Луганска по мини-футболу.

Продолжаются чемпионаты по мини-футболу в Брянке, Первомайске, Стаханове и Станично-Луганском районе. Причем только в станице количество команд позволяет уложиться в одну группу, в Брянке и Стаханове их по две, а в Первомайске вынуждены были даже создать две лиги, причем вторую тоже разделили на группы.

В открытом чемпионате Луганска в высшей лиге закончился первый круг. По условиям соревнований после второго − команды, занявшие первые три места в группах «А» и «Б» образуют Премьер-лигу, где проведут еще один круг. Пока лидируют «ЛТК-3» и «Телеком-1».

Детский футбол

Преподаватель отделения футбола Луганского высшего училища физкультуры Юрий Елисеев рассказал о положении в детском футболе области. Созданные в Украине региональные центры детско-юношеского футбола позволяют готовить ребят только тех городов, в которых они существуют. А это, в основном, только Киев и Донецк, где созданы хорошие условия и работают квалифицированные тренеры. В остальных городах работа идет на энтузиазме и ребятам оттуда попасть в сборную Украины практически невозможно. Если в других городах есть искусственные поля, на которых тренируются как взрослые, так и детские команды, то в Луганске качественных полей нет. В таких условиях вырастить хорошего футболиста очень трудно, а ведь детский футбол должен развиваться рядом с профессиональным. В качестве примера он привел «Аякс», в котором ребята с самого младшего возраста тренируются при клубе и растут на глазах его тренеров. Такая система позволяет команде, не обладающей большим бюджетом, готовить смену высокого качества, когда футболист поднимается от детской команды до юношеской, затем переходит во взрослую. При этом ребята, выросшие при клубе, естественно становятся его патриотами, поскольку с детства пропитываются клубным духом. В Украине, к сожалению, детские школы и клубы существуют каждый сам по себе, в таких условиях вести качественную селекционную работу достаточно сложно. 

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Топ-новиною тижня, що Кабінет міністрів затвердив проект реконструкції Львівського аеропорту. Це сталося у середу, 28 січня. За підсумками постанови Кабміну, на реконструкцію Львівського аеропорту виділять близько 1 млрд. грн. Варто зазначити, що ці кошти підуть на реконструкцію та продовження злітної смуги. Що стосується будівництва нового терміналу, то Львову доведеться шукати для цього інвестора. Злітно-посадкову смугу львівського аеропорту, згідно повідомлення у місцевих ЗМІ заступника голови Львівської ОДА Сергія Таратути, продовжать на 700 метрів за рахунок земель села Сокільники, яке безпосередньо прилягає до аеропорту. А як повідомив начальник головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик, на компенсацію коштів за ці землі місцевим мешканцям виділять близько 50 млн. грн.

З’явилися нові подробиці візиту до Львова генерального секретаря УЄФА Дейвіда Тейлора. Як повідомила прес-служба львівської міськради, він з робочим візитом перебуватиме у Львові 4-5 лютого. Разом з ним планується приїзд до Львова президента Федерації футболу України Григорія Суркіса. В ході візиту почесні гості оглянуть будівельний майданчик нового стадіону, ознайомляться з планом та ходом реконструкції львівського аеропорту, а також заслухають презентаційний проект підготовки Львова до Євро-2012. Наразі невідомо, на які з цих заходів запросять пресу.

Минулого тижня одна з соцдослідницьких організацій Львова (велика вірогідність − що на замовлення) провела опитування серед львів’ян на предмет того, яке у них ставлення до будівництва стадіону у Львові за кошти міського бюджету. Згідно цього опитування, більшість львів’ян виявилися проти того, аби нова арена будувалася за міські кошти. Це, в принципі, є логічним, оскільки це занадто великий тягар, і доведеться відмовитися від багатьох соціальних програм. Одразу по цьому прес-служба міської ради розіслала коментар начальника управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міськради Остапа Процика, котрий це опитування назвав повною профанацією. За його словами ті, хто замовив це опитування є учасником інформаційної війни за право проводити у себе матчі чемпіонату Європи. Остап Процик зазначив, що Львів у цій війні участі не бере, натомість свою відповідь дасть у вигляді будівництва стадіону та інших об’єктів інфраструктури до Євро-2012.

Минулого тижня Західноукраїнський медіа-центр «Нова журналістика» презентував у Львові документальний фільм про підготовку до Євро-2012 в Україні та Польщі під назвою «Футбольні ворота в Європу». Цей фільм містить відеофрагменти зі всіх міст України та Польщі, які готуються до проведення у себе чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тривалість фільму − 25-30 хвилин.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львівщини до Євро-2012 протягом минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Львівські «Карпати» зіграли свій останній поєдинок на перших тренувальних зборах у турецькій Анталії проти «Войводіни»: матч завершився внічию 2:2. За «Карпати» забивали Ігор Худоб’як та Олег Голодюк. Тепер «Карпати» 31 січня повернуться в Україну. Наразі не повідомлено, де й коли команда проведе свої наступні тренувальні збори.

ФК «Львів» також провів свій останній поєдинок в межах першого тренувального збору (його «горожани» проводять в смт. Щасливе на Київщині у новому спорткомплексі «Княжа Арена»). Суперником ФК «Львів» було «Динамо-2» (Київ), і матч завершився внічию 0:0. Кількома днями раніше львів’яни провели спаринг-поєдинок проти клубу української другої ліги «Арсенал» (Біла Церква). Завдяки голам Павла Худзіка та Григорія Баранця перемогу здобули горожами з рахунком 2:0. Зазначимо, що у складі ФК «Львів» у першому спаринг-матчі зіграв Владислав Ващук, котрий досі не визначився зі своїм подальшим працевлаштуванням.

Інші футбольні новини

Як повідомив Інформаційний центр ФК «Карпати», знайшов нове місце праці колишній півзахисник «зелено-білих» нігерієць Самсон Ґодвін. Цього тижня він повинен підписати контракт з ізраїльським «Маккабі» (Тель-Авів).

Натомість не підійшов клубу африканець Ісієму, що перебував на оглядинах протягом перших тренувальних зборів.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період на Миколаївщині не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Події

Згадали європейську першість 2012 року на 32-й сесії міської ради, що відбулася 29 січня.

У черговий раз сесія міськради вирішила привернути увагу держави до стану миколаївських мостів, які є частиною автодорожніх транспортних коридорів − Євроазіатського і Чорноморського. У Миколаєва немає грошей на утримання діючих мостів, нехай держава про їх подбає, − вирішили депутати.

Миколаївський міський голова Володимир Чайка торкнувся питання будівництва об'їзного моста через річку Південний Буг.

У Миколаєві розраховують, що проект будівництва мостового переходу буде прив'язаний до Євро-2012. Зі спорудженням мосту буде дуже легко потрапити в північні райони Миколаєва і області, а головне − відразу можна виїхати на трасу «Ростов-на-Дону − Одеса», без проїзду через центр Миколаєва. Тому спорудження такого об’єкта для Одеси, де проходитимуть матчі Євро − 2012, також вигідне.

За словами мера Миколаєва Володимира Чайки, проект будівництва об'їзного моста через Південний Буг розглядався на окремому засіданні Кабінету Міністрів.

Володимир Чайка також повідомив, що для розгляду цього питання має відбутися нарада у голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Гаркуші.

Сесія прийняла звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, обласної ради й облдержадміністрації з нагадуванням про необхідність реалізації інвестиційного проекту щодо будівництва об'їзного мостового переходу, через відсутність якого, місто Миколаїв задихається від транзитного транспорту. 

На сесії було представлено звіт Миколаївського міського голови про роботу виконавчих органів міської ради за минулий рік.

У звіті, зокрема, зазначено, що «У 2008 році спортивна громадськість міста відзначила 60-річчя стадіону «Юність», де було проведено велике спортивне свято, турнір з футболу. Тут постійно проводяться заняття з футболу, міні-футболу, ігри першості міста з футболу згідно з календарем ігор федерацій футболу міста. На високому організаційному рівні проходять міські та районні змагання з футболу на призи клубу «Шкіряний м'яч», ігри чемпіонату міста та області дитячої ліги з футболу. На свято 100-річчя миколаївського футболу городянам, зокрема, подарували 2 сучасних спортивних майданчики. Того ж дня відкрили пам'ятний знак на честь найвидатніших футболістів Миколаївщини».

Зовнішня реклама.

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

У регіональних ЗМІ жодного матеріалу, присвяченого підготовки до Євро − 2012, не було.

Радіо. Телебачення.

Тема Євро − 2012 звучала у випусках новин регіонального радіо, яке повідомило: «Інспектори Європейського футбольного союзу висловили своє задоволення ходом робіт з реконструкції НСК «Олімпійський», що в 2012 році прийматиме фінальний матч чемпіонату Європи. Зокрема, відзначено, що з кінця листопада 2008 року − у відповідності з графіком − тривають будівельні роботи на нижньому ярусі стадіону. На цей момент повністю завершене обстеження стану існуючих споруд, а також розроблений оновлений генплан функціонування головної спортивної арени країни під час проведення Євро-2012» (передача «Новини звідусіль», радіо «Миколаїв», 26.01.09)

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Період зимового міжсезоння

Регіональні ЗМІ повідомляли про Кубок Співдружності, який виграли футболісти молдавського «Шерифа», а дублери донецького «Шахтаря», навіть, не вийшли із групи.

Розповідалося на сторінках газети про підготовку до офіційних матчів земляків − футболістів, які грають у складах команд української Прем’єр-ліги.

Подавалися матеріали щодо трансферів гравців, які є вихованцями, або колись грали у миколаївській команді: «Один из лидеров чемпионата Голландии «Твенте» в преддверии плей-офф кубка УЕФА решил усилить атакующую мощь команды с помощью форварда австралийского «Перт Глории» Никиты Рукавицы − воспитанника николаевского футбола», «Экс − полузащитник МФК «Николаев» и игрок национальной сборной Азербайджана Александр Чертоганов был не прочь вернуться на родину, в один из украинских клубов Премьер − лиги. Но преградой на пути этому стала сумма компенсации, которую требует владеющий правами на игрока бакинский «Нефтчи» − восемьдесят тысяч долларов», читачі також дізналися, що «николаевский вратарь Николай Цыган по итогам 2008 года назван лучшим игроком владикавказского клуба «Алания» («Николаевские новости», 27.01.09).

На сторінках щотижневого спортивного видання «Николаевские новости» повідомлялося про те, що «Игорь Суркис опроверг информацию в СМИ о том, что он ведет переговоры о возвращении Андрея Шевченко в «Динамо». «Я такого не говорил», − сказал президент клуба и отказался комментировать возможность переезда в Киев форварда «Милана» («Николаевские новости», 27.01.09).

Про УЄФА

«Европейский футбольный союз (УЕФА) выступил с предложением ввести потолок трансферных выплат и зарплат, составляющий 51 процент от доходов клуба. По мнению футбольных чиновников, средства, получаемые некоторыми клубами от богатых спонсоров, должны вкладываться, прежде всего, в развитие инфраструктуры и воспитание молодежи, а не в рекордные трансферы и контракты звезд» («Николаевские новости», 27.01.09).

Зимовий чемпіонат Миколаївської області

Після чотирьох ігор на чолі турнірної таблиці два колективи − «Телец − ВАК» і «Торпедо» (Миколаїв). Швидше за все, між ними й розгорнеться головне суперництво за перемогу в зимовій першості.

Чемпіонат міста Миколаєва з фут − залу

Без поразок тут продовжують грати дві команди − «Воронівка» і «Маркони». Футболісти «Маркони» на тижні не грали, і дві перемоги, які здобули «воронівці» повернули їх на перший рядок у турнірній таблиці.

В 11-й по рахунку зустрічі нарешті здобула перемогу команда «Інваспорт». У цьому матчі відзначився гравець національній збірної з фут-залу серед гравців з вадами слуху Олександр Чаленко, який забив п'ять м'ячів.

 

14.      Одеса

 

ЕВРО-2012

УЕФА в феврале приедет проверять одесский стадион Черноморец

Представители Федерации футбола Украины (ФФУ) и Союза европейских футбольных ассоциаций (УЕФА) посетят Центральный стадион «Черноморец» в начале февраля текущего года.

Об этом  сообщил директор Центрального стадиона «Черноморец» Александр Семенюк.

По его словам, президент ФФУ Григорий Суркис, чиновники ФФУ и УЕФА побывают с инспекцией на футбольной арене 2-3 февраля.

Александр Семенюк отметил, что работы по капитальной реконструкции стадиона затянулись, однако возведение новой арены к Евро-2012 будет завершено вовремя.

«Мы в любом случае успеем», − подчеркнул он.

Одесский ФК «Черноморец» получил льготы на землю ради ЧЕ-12

Депутаты Одесского областного совета предоставили футбольному клубу «Черноморец» льготы по оплате земельного участка, на котором к европейскому футбольному первенству 2012 года будет возведен новый гостиничный комплекс. С докладом по проекту решения на сессии совета выступил председатель постоянной комиссии областного совета по вопросам бюджета и банковской деятельности Алексей Зотов. Сумма льгот на оплату участка земли в районе села Дальник Овидиопольского района Одесской области в нынешнем году составит 1,6 млн грн.

Отметим, что против предоставления льгот футбольному клубу «моряков» выступило лишь 9 депутатов при 83-ех, проголосовавших «за».

Одесса: программа подготовки к ЧЕ-12 наконец-то «подчищена»

Депутаты облсовета наконец утвердили программу подготовки к чемпионату Евро-2012 в новой редакции. Программой предусмотрено привлечение инвестиций в размере 7 млрд. 480 млн. 640 тыс. гривень. Эти средства будут израсходованы на реконструкцию и строительство спортивных сооружений, гостиниц, аэропорта, линий электропередач и т.д.

900 млн. грн. планируется затратить на реконструкцию стадиона «Черноморец» − на это пойдут как деньги инвесторов, так и средства областного и городского бюджетов. До европейского уровня обещают довести дороги междугороднего сообщения: Одесса − Мелитополь, Одесса − Рени, Одесса − Кучурганы.

В программу по подготовке в Евро внесены и планы по реконструкции систем водоснабжения Одессы. К чемпионату запланирована реконструкция и строительство гостиниц: «Аркадия Плаза», «Одесса», «Большая Московская», «Империал», строительство пятизведочного отеля «Пассажирская канатная дорога». В аэропорту будет построен четырехзвездочный отель, еще один гостиничный комплекс построят на ул. Пионерской. До уровня пяти звезд будет доведен отель «Черное море», и наконец-то, закончат реконструкцию гостиницы «Красная». Так же гостям чемпионата, видимо, попросят разместиться и в районах области − в программу вошли два отеля в Овидиопольском районе.

В программу подготовки к Евро почему-то вошли и работы по реконструкции студенческих общежитий. К чемпионату отремонтируют ряд исторических зданий − филармонию, музей Западного и восточного искусства, художественный, краеведческий, русский театр и ТЮЗ.

Одесская область сделала первый шаг к «Євро-2012»

28 января в ходе заседания сессии Одесского областного совета наконец-то была принята областная целевая программа подготовки, и проведения финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу в Одесской области.

По этому вопросу с докладом выступил начальник Главного управления экономики облгосадминистрации Олег Муратов: «Выполнение данной программы обеспечивает своевременную и качественную подготовку к проведению матчей чемпионата в Одессе. Программа предусматривает реконструкцию стадиона «Черноморец» на 35890 мест, и строительство новых и реконструкцию действующих стадионов в городе».

Кроме того, согласно программе будет модернизирована существующая транспортная структура региона: отремонтированы дороги; реконструирован Международный аэропорт «Одесса»; появятся туристические информационные центры.

По словам Муратова, данная программа рассчитана на сумму 7 миллиардов 480,64 миллионов гривен, в том числе на: строительство и реконструкцию сферы физкультуры и спорта 1 млрд. 70 млн. грн.; строительство и реконструкцию отелей 4 млрд. 457,410 млн. грн.; модернизацию аэропорта «Одесса» 1 млрд. 285,930 млн. грн.

Отметим, что финансирование программы осуществляется в рамках выделенных субвенций государственного бюджета, средств областного и Одесского городского бюджета. По прогнозам областной бюджет намерен выделить 95 млн. 69 тыс. грн.

Судьба проведения Евро-12 в Одессе решится в начале февраля

Инспекторы УЕФА решат в ходе визита 3 февраля, будет ли в Одессе проводиться финальная часть Чемпионата Евро-2012.

Об этом в ходе сессии Одесского областного совета сообщил исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег Марус.

«Сейчас для Одессы наступает «время Ч», скоро будет решено, примет ли Одесса Евро», − заявил Олег Марус.

Он отметил, что в Одессу прибыли представители Кабинета министров для обсуждения визита в город инспекторов УЕФА.

Олег Марус подчеркнул, что выделение 20 млн грн из областного бюджета имеет большое значение, так как это не только поможет развитию физкультуры и спорта, но и даст дополнительные рабочие места.

«Одесские строители строят одесский стадион из одесских материалов», − отметил депутат и добавил, что эти деньги будут идти только на строительство стадиона и руководство клуба готово допустить депутатов облсовета к контролю над их расходованием. Председатель бюджетной комиссии облсовета (член Партии регионов) Алексей Зотов в свою очередь отметил, что выделение из облбюджета 20 млн грн предусматривает передачу части акций ФК «Черноморец» в распоряжение облсовета.

Таким образом, облсовет в обмен на выделение данных средств, по словам Алексея Зотова, сможет частично контролировать деятельность клуба. По словам председателя бюджетной комиссии, депутаты сами смогут решать: предоставлять ли себе льготы при посещении матчей.

Депутат Антон Киссе отметил, что депутатам никто не дал вразумительного ответа на вопросы о размере уставного фонда клуба, о том, каким количеством акций будет владеть облсовет, как он сможет влиять на деятельность клуба и чем обусловлена заявка именно на такую сумму − 20 млн. грн.

Обращаясь к депутату Антону Киссе, Олег Марус заявил: «Готов вас экипировать и предложить пожизненное место на обновленном стадионе». И.о. президента «Черноморца» не ответил на вопросы депутата Антона Киссе.

Справка:

Как стало известно в ходе сессии, в бюджете Одесской области предусмотрены расходы на защиту социально незащищенных слоев населения в таком же размере − 20 млн. грн.

Безработицу в Одесской области могут укротить с помощью Евро

В Главном управлении труда и социально политики Одесской областной государственной администрации считают, что привлечение жителей области к подготовке к Евро-2012 способно снизить уровень безработицы в регионе. Соответствующее заявление в ходе общения с журналистами сделала начальник отдела политики занятости и демографии облуправления Наталья Ильина. По ее словам, подготовка областного центра к проведению финала европейского футбольного первенства 2012 года «поможет трудоустроить существенное количество безработных людей региона в виде осуществления ими общественных работ». Чиновник пояснила, что эти работы могут касаться строительства отелей и других объектов в рамках подготовки к чемпионату. При этом Наталья Ильина отметила, что в настоящее время, при помощи Кабинета Министров, в Одесской области реально создать несколько тысяч рабочих мест.

ФУТБОЛ.

Премьер лига

Александар Тришович оформил отношения с «Черноморцем»    

В воскресенье, 1 февраля вступило в силу соглашение о взятии в аренду футбольным клубом «Черноморец» полузащитника харьковского «Металлиста» Александара ТРИШОВИЧА.

До конца 18-го чемпионата Украины сербский футболист будет защищать цвета команды «моряков».

Александар Тришович родился 25 ноября 1983 года в Кральево (Сербия). Рост − 180 см, вес -74 кг. Начинал играть в футбол в ФК «Слога» (Кральево), затем перешел в ФК «Мачва» (Шабац). Выступал за команды: в 2001−2004 гг. ОФК (Белград, Сербия) − 39 матчей, в 2004−2005 гг. «Волынь» (Луцк) − 31 (7 мячей), в 2005−2006 гг. «Кривбасс» (Кривой Рог) − 24 (1), в 2006−2008 гг. «Црвена звезда» (Белград, Сербия) — 25, в 2008 г. «Металлист» (Харьков) − 31 (3).

В текущем сезоне провел за «Металлист» 14 матчей (забил 3 мяча) в чемпионате Украины, 3 игры (2 гола) − в Кубке страны и 6 поединков в Кубке УЕФА.

На счету Александара пять матчей и один забитый мяч в составе национальной сборной Сербии.

«Моряки» − резервисты не смогли одолеть «Бастион»

Кроме главной команды одесского «Черноморца», завершился тренировочный сбор и у ее молодежного состава. Под занавес первого этапа подготовки 29 января «моряки» − резервисты сыграли очередной контрольный матч, который стал для них уже третьим по счету в этом году. Соперником подопечных тренерского дуэта Игорь Соколовский − Константин Фролов стал выступающий во второй лиге ильичевский «Бастион». Одесситы уступили с минимальным счетом 1:2.

Первыми успеха добились гости: перед самым перерывом играющий тренер «Бастиона» Игорь Павлов мастерским ударом головой направил мяч в сетку после подачи с фланга со штрафного. На 58-й минуте одесситам удалось восстановить равновесие, когда Александр Якименко поразил цель ударом низом. Однако всего через десять минут ильичевцы вновь вышли вперед: автором гола стал Гогичаишвили, который сумел реализовать пенальти, назначенный за игру рукой в своей штрафной площадке игроком одесской команды.

Тренерский штаб молодежного состава «Черноморца» в поединке с «Бастионом» задействовал таких футболистов: Монин (Ганев, 46), Сердюченко (Саливон, 46), С. Мельник (капитан), Бедный, Слинкин, Гавриленко, Колода (Ильев, 46), Лысый (Леонов, 71), Зубейко, Бобко, Якименко.

Первая лига

«Витязь» не смог сдержать Качура в «Днестре»

В понедельник, 26 января овидиопольский «Днестр» сыграл первый контрольный матч на учебно-тренировочном сборе в Турции. Соперником команды Андрея Пархоменко стал российский клуб первой лиги «Витязь» (Подольск), по итогам сезона-2008 занявший в чемпионате одиннадцатое место. В игре, проходившей на поле гостиничного комплекса «Ролл Хотел» в Кемере, успех был на стороне украинской команды − 1:0. Как сообщил находящийся вместе с командой в Турции вице-президент «Днестра» Олег Самсонов, автором единственного гола на 25-й минуте стал Руслан Качур.

Тренерский штаб овидиопольцев задействовал в игре следующий состав: Пучка (Жеребкин, 58), Лещук (Гаврилюк, 56), Б.Смишко (Коншин, 46), И.Буряк (Б.Смишко, 58), Д. Пархоменко, Хромых (Леонов, 46), Качур (Пицык, 46), Полтавец (В.Продан, 46), Батальский (Старовик, 46), Штурко (Заричнюк, 56), Каблаш (Осадчук, 56).

Юрий Штурко: ступеньками «Титаника»

Количество футболистов, находящихся в одесском «Черноморце» с целью просмотра, уменьшается. Вслед за грузинским защитником Шотой Кашия из тбилисского «Динамо» расположение команды Виктора Гришко покинул нападающий овидиопольского «Днестра» Юрий Штурко. Тренерский штаб «моряков» пока не готов работать с 24-летним днестровцев, заметно прибавившим в игре за младшую по рангу команду региона в минувшем календарном году.

Возвращение Штурко из «Черноморца» в «Днестр» произошло весьма интересно. Для этого футболисту не пришлось преодолевать свыше тысячи километров, а всего лишь подняться на два этажа гостиницы. Дело в том, что находящиеся на учебно-тренировочном сборе в Ларе одесская и овидиопольская команда расположились в одном и том же отеле «Титаник» − «Черноморец» на 2-м, а «Днестр» − на 4-м этажах.

Днестр» уступил клубу из Чехии

В пятницу, 30 января «Днестр» провел свой второй контрольный матч. Соперником подопечных Андрея Пархоменко выступил представитель элитного дивизиона Чехии ФК «Млада Болеслав», обосновавшийся после первого круга на второй позиции в турнирной таблице. В игре, которая проходила на поле «Аркадия Футбол Центра», овидиопольцы уступили со счетом 1:3.

Как сообщил вице-президент овидиопольского клуба Олег Самсонов, оба коллектива продемонстрировали зрелищный, и в то же время, жесткий футбол. Сразу шесть футболистов по ходу встречи оказались травмированы. В стане «Днестра» из-за травмы досрочно покинул поле Руслан Качур, микроповреждения получили Дмитрий Пархоменко и Валентин Полтавец. Что же до итогового счета, то овидиопольские футболисты мало в чем уступали своему сопернику, а в плане созданных голевых моментов, даже превзошли чешских футболистов. Но с их реализацией у футболистов «Днестра» обозначились серьезные проблемы.

Счет в матче открыл нападающий чешской команды Ян Кусела, отметившийся точным ударом на 10-й минуте. Первый тайм так и завершился перевесом «Млады Болеслав» в один мяч. А во втором один из лидеров чемпионата Чехии вновь добился успеха. На 63-й минуте темнокожий французский легионер Александр-Ноэль Менди не сплоховал в штрафной площадке «Днестра» и результат удвоился.

Ближе к концу матча овидиопольской команде удалось сократить разрыв в счете. Голом в ворота чехов на 83-й минуте отметился Дмитрий Леонов. Однако на этом развитие событий в столь насыщенном матче не закончилось: на 88-й привлеченный к работе с главной команде игрок дубля «Млады Болеслав» Иржи Шуберт поставил точку в матче.

Состав «Днестра» в этом матче был таким: Пучка (Жеребкин, 30; Лысенко, 63), Д. Пархоменко (Леонов, 50), Лещук (Гаврилюк, 63), Хромых (Осадчук, 78), Полтавец (Заричнюк, 58), Штурко (Коншин, 72), Старовик (В.Продан, 50), Качур (Батальский, 35), Каблаш (Пицык, 52).

Ближайший спарринг «Днестра» − с казахами

На учебно-тренировочном сборе в Турции овидиопольский «Днестр» намерен провести еще две контрольные игры. 4 февраля соперником подопечных Андрея Пархоменко станет бронзовый призер Премьер-лиги Казахстана павлодарский «Иртыш». А в предпоследний день своего пребывания на турецкой земле, 6 февраля, овидиопольские футболисты сыграют против представителя первой российской лиги − команды «Сибирь» из Новосибирска, завершившей минувший чемпионат на четырнадцатом месте. По возвращении делегации «Днестра» домой футболистам будет предоставлено несколько дней выходных, по истечении которых, 11 февраля, овидиопольцы проведут еще одну контрольную игру. В этот день их соперником станет молодежный состав одесского «Черноморца», встреча против которого пройдет на «старой» базе «моряков», расположенной на 11-й станции Люстдорфской дороги.

Мини-футбол

Высшая лига

«Маррион» в четвертьфинале Кубка Украины

Несмотря на гостевое поражение, наша команда завоевала право на продолжение борьбы в Кубке Украины

«Кардинал» − «Маррион» − 2:1

На 8-й минуте матча хозяева усилиями Назара Яцишина открыли счет, но спустя 12 минут Александр Вершинин сравнял счет. Уже в самом конце матча львовяне сумели повторно огорчить Павла Цыбенко, но и этот результат вполне устроил нашу команду, ведь в первом матче «Маррион» победил со счетом 4:2. Так что команда под руководством Игоря Калинина продолжит борьбу в 1/8 финала Кубка.

Бизнес лига

Премьер лига, 15-й тур

«Глобус» − «Элефант» − 1:2

«Победа» − «Мирс-Либхерр» − 1:4

«Промрынок.7 км» − «Союз» − 4:2

«Невада» − ТГО − 2:4

«Ника» − «Капитал» − 1:4

Малая лига, 20-й тур

«Кодекс» − «Кристалл» − 6:8

«Одесса» − «Ника-2» − 3:1

«Черное море» − «Укртелеком» − 3:4

«Эллада» − «Uni-Orient S.A.» − 2:4

«Новолог» − «СП-16» − 7:1

«ПРГ Юнайтед» − «Еднiсть» − 3:5

«Фонтан» − «Альфа Пак» − 5:11

 

15.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

У газеті «Полтавський вісник» від 30 січня 2009 надрукована замітка «Жеребкування відбудеться в театрі?». Зміст: досі не визначене місце, де відбудеться жеребкування відбіркового циклу єврочемпіонату. Наразі існує два варіанти Великий Театр у Варшаві та Краківський королівський замок Вавел. Влада Кракова вже готує спеціальний проект, для того щоб церемонія дісталася саме Вавелу, вважаючи його ідеальним місцем. (Джерело УНІАН)

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

Завершився перший закордонний тренувальний збір полтавської «Ворскли», який вона проводила в турецькому Сіді. 24 січня зранку наші футболісти з рахунком 3:1 переграли молодіжний склад ФК «Москва». Асистентом усіх трьох голів став Роман Локтіонов. Ввечері того ж дня полтавці помірялися силами з пермським «Амкаром». Суперники, не зважаючи на відсутність забитих м’ячів, видали цікаву гру з великою кількістю гольових моментів. 27 січня відбувся заключний контрольний поєдинок других учбово-тренувальних зборів. Суперником «ворсклян» став київський «Арсенал». Як і в попередній зустрічі команди не відзначилися голами, нічия 0:0.

Міні-поле

XIX відкрита першість Полтави з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник».

Після трьох зіграних турів одноосібним лідером першої ліги залишається «Зоря-Ворскла» − 9 очок. По 7 очок в активі «Жоржівки» та «Автотрансу».

IV відкрита першість Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС).

Ценральним матчем 12-го туру став двобій між лідерами «Зефір-Пластиком» та ФК «Розсошенці», який завершився унічию 3:3. У першому таймі, хоча й вилучили з поля воротаря команди «Зефір-Пластиком», рахунок не був відкритий. Напруга у грі тривала до останньої хвилини, саме за під її завісу ФК «Розсошенці» втекли від поразки. За сорок хвилин до початку зустрічі в залі спорткомплексу ПЗМС не було вільних місць. Припаркувати авто в безпосередній близькості до споруди було неможливо, такий ажіотаж викликав поєдинок. Після цього матчу «Зефір-Пластиком» зберіг відрив в одне очко. До завершення групового турніру залишилося чотири тури, а потім плей-офф, де колишні заслуги та набрані очки не беруться до рахунку. Ім’я нового чемпіона буде відомо наприкінці лютого.

Список бомбардирів турніру очолює Віталій Таран (ФК «Розсошенці» − 29 м’ячів.

Полтавському футболу 100 років

Газета «Полтавщина спорт» з початку року почала друкувати серію публікацій по історії полтавського футболу, якому відзначатимемо 100 річчя. Вони вже вийшли в трьох номерах тижневика.

Як стало відомо, в бюджеті, що прийняла облдержадміністрація на 2009-й рік заплановано виділити 20 тисяч гривень на видання книги «Полтавському футболу − 100 років». Займатиметься цим управління у справах ЗМІ.

 

16.      Рівне

 

ЄВРО-2012

Тема Євро-2012 на минулому тижні обминула Рівненщину. Нині людям настільки забили голови фінансово кризою та стрімким зростанням цін, що їм просто не до футболу. Обійшли тему підготовки до чемпіонату Європи з футболу й місцеві засоби масової інформації, відвівши свої площі песимістичній інформації, котра лише нагнітає ситуацію. Ніде досі в Рівному не з’явилося жодної чи то реклами, чи то символіки Євро-2012.

Футбол

ФК «Верес»

Здається, найпалкіші прихильники футболу втратили інтерес навіть до подальшої долі ФК «Верес». А тим часом над клубом помітніше згущуються хмари. З одного боку, керівництво «Вереса» досі не розрахувалося з футболістами за минулий сезон, а з іншого, наразі тривають слідчі дії щодо використання клубом виділених йому бюджетних коштів. На жаль, не простежується жодних перспектив у плані підтримки «Вереса» ні обласною, ні міською владами. 

Разом з тим, команда вже розпочала фізичну підготовку, щоправда, не на Закарпатті, як планувалося, а в Рівному, де, по суті, немає жодних придатних умов. Водночас футболісти «Вереса» заявилася за різні аматорські колективи, котрі беруть участь у зимовій першості Рівного. Однак, подейкують, що на весну клуб не дорахується низки своїх футболістів, які активно підшуковують собі команди.

Зокрема, рівненський „Верес» може втратити одного зі своїх ключових гравців − основного голкіпера команди Василя Козіброду. Наразі футболіст перебуває у Криму на тренувальному зборі разом з луцькою „Волинюю», і близький до підписання контракту з цим клубом. Про це повідомляє сайт уболівальників ФК»Волинь» (Луцьк).

Василь Козіброда дебютував у складі „Вереса» 20 серпня 2006 року, вийшовши на заміну у виїзному матчі проти долинського „Нафтовика». З сезону-2007/08 став основним голкіпером команди, одразу ж ставши улюбленцем рівненських уболівальників. Надійну гру Козіброди неодноразово відзначали і суперники „Вереса».

Головному тренеру „Волині» Віталію Кварцяному сподобалися дії нашого голкіпера у товариському матчі „Волинь» − „Верес», який відбувся у жовтні минулого року, і, нагадаємо, завершився перемогою луччан − 4:2.

Перехід Козіброди до „Волині» буде серйозною втратою для „Вереса». Керівництву рівнян тоді доведеться займатися пошуками нового голкіпера, адже Андрій Мозеров та Павло Печинський стабільністю не відзначаються, і наряд чи зможуть одразу ж гідно замінити Василя у воротах „Вереса».

Рівняни вдалися до компромісу

На старті другого кола чемпіонату України з фут-залу у вищій лізі міні-футбольний клуб «Рівне», приймаючи сумський «СумДУ», зіграв унічию — 2:2.

Рівняни за стартовим свистком суддів кинулися на штурм воріт гостей. Щоправда, їхній голкіпер Олег Хавренко не відчував якогось остраху і спокійно ліквідовував небезпеку у своїй «брамі». Проте до перерви йому все ж таки довелося двічі дістати м’яча з сітки, посланого Вадимом Жаком. Особливо красивим виявився другий гол: наш нападник після передачі Павла Дармовіса вийшов віч-на-віч з голкіпером гостей й елегантно його обіграв.

Гра добігала до перерви, господарі постійно атакували і, здається, ніщо не віщувало їм неприємностей. Проте секундна розслабленість рівнян дозволила найактивнішому з гостей Миколі Білоцерковному сквитати один м’яч за лічені секунди до сигналу на перерву.

А ось після відпочинку на майданчику запанували вже гості. Вони міцно «замкнули» наших футболістів на їхній половині майданчика і методично обстрілювали ворота Павла Чемериса. Господарям тривалий час вдавалося відбивати атаки сумчан і навіть контратакувати. Щоправда, безуспішно. Натомість гості змогли ще раз «пробити» господарів: Володимир Саєнко покарав рівнян за недбалість у захисті. Після цього господарі спробували влаштувати штурм воріт суперників. Одначе діяли надто прямолінійно, тому гості без особливих труднощів ліквідовували всі гострі моменти. Апогеєм зустрічі стали останні секунди, коли господарі буквально «нависли» над воротами гостей. Але гола так і не забили....

Футболісти змагались у багнюці

Минулих вихідних поверхні всіх трьох футбольних арен Рівного, де проходить зимова першість міста пам’яті Володимира Шморгуна, через не по-зимовому теплу погоду стали додатковими суперниками для гравців. Тим не менше, вони на важких полях намагалися показати всю свою майстерність.

Наводимо результати матчів третього-четвертого турів меморіального турніру.

Група А (запасне поле стадіону «Авангард»): «Онікс» — «Фортуна» — 0:1, «Олександрія» — «Високовольтник»— 0:9, «Вінер» — «Славія» — 1:9, «Корнин» — «Штурм» — 0:3, «СДЮШОР-93» — «Квасилів» — 1:3, «СДЮШОР-92» — «Водник» — 0:2, «Вінер» — «Корнин» — 1:0, «Високовольтник» — «Фортуна» — 2:3, «Олександрія» — «Штурм» — 0:1, «Водник» — «Квасилів» — 3:1, «Онікс» — «СДЮШОР-93» — 1:0, «СДЮШОР-92» — «Славія» — 0:4.

Група Б (футбольне поле міського парку культури і відпочинку ім. Т.Г.Шевченка): «ОДЮСШ» — «Старт» — 0:5, «Молодь» — «Случ» — 0:1, ФК «Забороль» — «ДЛА-Сатурн» — 0:8, «Продторгобладнання» — «Рівес» — 3:1, ФК «Дубки» — «Любомирка» — 2:6, «Зеніт» — «Новий Корець» — 0:2, «ОДЮСШ» — «Случ» — 2:7, ФК «Забороль» — ФК «Любомирка» — 0:6, «Продторгобладнання» — «Новий Корець» — 4:2, «Молодь» — «Рівес» — 2:0, «Старт» — «Сатурн» — 2:2, ФК «Дубки» — «Зеніт» — 1:3.

Група В (стадіон «Хімік»): «Седан» — «Хімік» (юн.) — 3:2, «Калина» — «Хімік» — 0:3, «ОДЕК» — «Зірка» — 2:0, «Городок» — «КОЛІСП» — 0:2, «Укртехнобуд» — «Альянс» — 1:0, «Олімпік» — «Каламбур» — 1:5, «Альянс» — «Олімпік» — 4:0, «КОЛІСП» — «Седан» — 2:2, «Городок» — «ОДЕК» — 2:2, «Укртехнобуд» — «Хімік» (юн.) — 0:0, «Каламбур» — «Хімік» — 5:2, «Калина» — «Зірка» — 1:1.

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

На Сумщині, яка ще позаторік разом із Закарпатською та Одеською областями обрана пілотним регіоном у впровадженні цифрового телебачення, що є однією з необхідних умов підготовки до Євро-2012, справа із переходом на «цифру» нарешті зрушила з мертвої точки. Завдячувати цьому облдержадміністрація, яка у грудні 2007 року підписала відповідну угоду з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення, має українській академії банківської справи та особисто її ректору Анатолію Єпіфанову. Завдяки його старанням Нацрада дала дозвіл академії будувати на території області телевізійні вишки для трансляції супутникового сигналу. З цією метою, за інформацією представника Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Миколи Таранюка, при академії створене спеціальне підприємство, яке займеться даною роботою. Створити мережу вишок планується вже у поточному році.

ЗМІ

Газета «В двух словах» за 28 січня надрукувала матеріал «Неужто дело идет на поправку?, у якому розповідається про проведення в українському Будинку футболу розширеного засідання представників УЕФА, ФФУ, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, дирекції НСК «Олімпійський» і проектної команди з реконструкції головної спортивної арени столиці.

Видання відзначає, що інспектори УЕФА позитивно оцінили динаміку змін в реконструкції арени, а також висловили задоволення ходом будівельних робіт на НСК «Олімпійський».

«Виконання українською стороною своїх зобов’язань з реконструкції «Олімпійського» ми оцінюємо виключно позитивно, і ми задоволені тим, як вирішуються проблемні питання, на яких ми акцентували увагу під час попереднього візиту у жовтні 2008 року. Вважаємо, що цілком позитивним моментом є і залучення до реалізації проекту консультантів «Strategic Leisure» і «Poyry Architects», − цитує газета керівника Департаменту з питань стадіонів і безпеки УЕФА Марка Тіммера.

Також видання наводить слова президента ФФУ Григорія Суркіса, який зазначив, що ледь не вперше експерти УЕФА похвалили українську сторону за виконану нею роботу, що, говорить він, є свідченням правильності обраного курсу.

Реклама

За звітний період зовнішньої реклами Євро-2012 у Сумах не з’явилося.

Місцевий футбол

Заходи

На минулому тижні відбулося чергове засідання виконкому Федерації футболу Сумщини. На ньому були підбиті підсумки роботи ФФС у минулому році, визначена дата проведення 9-ї звітної конференції, яка відбудеться 7 квітня, а також підбито підсумки на кращу постановку роботи з розвитку футболу в містах і районах області. Серед міст кращими визнано роботу федерацій футболу Конотопа і Ромен, серед районів − Недригайлівської, Конотопської і Сумської.

В області триває зимовий чемпіонат області з футболу, а також першість обласного центру з фут-залу

ЗМІ

Газета «Данкор» за 28 січня вмістила статтю «Зимові «Суми», присвячену підготовці ФК «Суми» до другого кола чемпіонату України серед команд другої ліги. Видання розповідає, що одним з її етапів стало проведення товариської зустрічі між ФК «Суми» та збірної Сумського педуніверситету. Ця гра проходила на засніженому полі стадіону «Авангард» і завершилася нульовою нічиєю. За її ходом, повідомляє «Данкор»,  спостерігали екс-тренери сімферопольської «Таврії» Михайло Форменко та Валерій Бермудес.

Як розповів кореспонденту газети президент ФК «Суми» Вадим Гордієнко, зазначені фахівці на добровільних засадах консультує тренерський штаб команди, допомагаючи готуватися до сезону.  Він повідомив, що свої домашні матчі ФК «Суми» планує проводити на стадіоні «Ювілейний», оскільки, за його інформації ФК «Харків» більше не збирається проводити свої домашні поєдинки у Сумах. Якщо ж таки харків’яни і далі гратимуть на «Ювілейному» і дати проведення його матчів збігатимуться з поєдинками ФК «Суми», тоді команда проводитиме свої домашні зустрічі або на стадіоні «Авангард», або у Краснопіллі.

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

«20 хвилин»: «УЄФА побачила позитив» − експерти УЄФА з питань будівництва стадіонів прийняли звіт Львова щодо будівництва стадіону на Стрийській. Львівська делегація на чолі з директором Департаменту Євро-2012 Олегом Засадним представила кількісну розбивку кошторису будівництва, а також план-графік. 

«Нова ера»: «Євро-2012 врятує від безробіття?»за інформацією начальника управління з питань туризму Тернопільської ОДА Михайла Лисевича, проведення в україні Євро-2012 вимагає значних зрушень у туристичній сфері регіону. У зв’язку з цим розроблено в області програму розвитку туризму до 2012 року. Крім іншого, це дасть змогу значно збільшити у регіоні кількість робочих місць.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Події

У Монастириському районі на Тернопільщині визначили лауреатів першості сільських спортивних ігор і кубка району з футболу. У 2008 році успіх прийшов до стабільної та мобільної футбольної команди «Опілля» з села Горожанки. Команда здобула перемогу завдяки місцевому ентузіасту Григорію Грабарю та братам Михайлові та Іванові Сурмачевським і Михайлові Рахмілю, котрі матеріально підтримали футболістів.

Також відзначили команду «Будівельник» з села Григорова, яка нікому не поступилася другим місцем.  

«Червону руту» − колишній кінотеатр у Тернополі − планують переобладнати у Палац спорту з п’ятьма залами і футбольним майданчиком. Таку сенсаційну заяву зробив депутат Тернопільської міської ради Іван Білик. Тернопіль − єдиний обласний центр в Україні, де немає Палацу спорту.

Почалися матчі другого кола чемпіонату України з футзалу серед команд другої ліги. Тернопільський «Банкір приймав команду «Альпійські вікна» з Новодністровська, що на Буковині.

Напружений поєдинок завершився бойовою нічиєю з рахунком 6:6. На жаль, доводиться констатувати, що зі старту нового сезону тернопільська команда не радує успішними виступами і, як наслідок, перебуває в нижній частині турнірної таблиці.

У наступному турі «Банкір» зіграє в Івано-Франківську з доугою командою вищолігового «Урагана». 

У Кременецькому районі на Тернопільщині започатковано міні-футбольний турніо «Олімпійська надія». Організаторами цього турніру стали Кременецька ДЮСШ та спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №2. Для проведення футбольних баталій юнаків було використано спортивний комплекс Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту імені Т.Шевченка.

Започаткування цього турніру привернуло велику увагу уболівальників футболу. На сьогодні у футбольних секціях займається 150 хлопців. А також діють групи, які відвідують дівчата.

У змаганнях «Олімпійська надія» взяли участь 6 команд. Зокрема, вихованці Кременецької ЗОШ №2 (вихованці ДЮСШ), Шепетинської та Почаївської ЗОШ, а також спортивних шкіл із райцентру Тернопільщини Бучача та Радивилова (Рівненська область).

Змагання проходили у двох групах, за підсумками яких проводили стикові матчі, згідно із вибореними місцями.

У грі за третє місце зустрілися команди з Радивилова та Почаєва. У напруженій грі перемогли гості з Рівненщини.

У фінальному ж поєдинку виборювали першість юні футболісти із Шепетина та Кременця. Впевнену перемогу із рахунком 16:1 здобули футболісти Кременецької ЗОШ №2 − вихованці ДЮСШ.

У ході турніру в номінаціях визначено: найкращий воротар − Микола Крисюк (Бучач-1), найкращий гравець − Віталій Кузів (Бучач-2), найкращий бомбардир − Олексій Клак (Кременець), котрий забив у ворота суперників 20 м’ячів. Приз глядацьких симпатій вручили нападникові команди з Почаєва Василю Турчинському. Усі домінанти отримали грамоти та цінні подарунки.

У турніру були й меценати. Це − ТзОВ «Газ-Пласт», Кременецький автосалон, місцеві підприємці.

Переможці та призери змагань отримали кубки, медалі та грамоти.     

ФК «Нива».

Проанонсований на початок цього тижня перший у нинішньому році навчально-тренувальний збір тернопільської «Ниви» перенесено на понеділок, 2 лютого. Причина, як пояснили у штабі команди, пов’язана зі змінами, що очікують турнір групи «А» другої ліги. Схоже, фінансова скрута внесе певні корективи. Наразі ще нічого конкретного не відомо. За винятком лише того, що у першому після початку цьогорічної частини першості турі «Нива» точно буде вільною від гри. Отож цілком логічне рішення керівництва надати футболістам ще один тиждень відпуски.

Тим часом, прізвища тих гравців, у яких завершилися контракти чи з’явилися пропозиції з вищих за статусом дивізіонів, час від часу з’являються у повідомленнях ЗМІ. На зборах в Туреччині, наприклад, у контрольному матчі з бронзовим призером чемпіонату Грузії «Зестафоні» зміцнювати захисні редути луганської «Зорі» Андрію Грінченку у першому таймі допомагав «нивівець» Тарас Дурай. І небезуспішно. Оскільки представник Української прем’єр-ліги переконливо переміг − 5:0.  

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК «Нива»

«Вільне життя»: «Перерва затягується» − про продовження відпусток для гравців тернопільської «Ниви». Однією з імовірних причин є фінансова.    

Український футбол

«20 хвилин»: «Воротар «Динамо» не проти пограти в оренді»воротар динамівців Олександр Рибка розповів про плани на майбутнє: він не проти пограти в оренді в іншому клубі. Головна мотивація переходу в інший клуб для воротаря − постіна ігрова тактика.       

«Нова Тернопільська газета»: «Хто чого вартий в українському футболі?» − розповідь про найдорожчі трансфери у вітчизняному футболі. Найдорожчий футболіст України − Анатолій Тимощук а вітчизняної Прем’єр-ліги − Даріо Срна. Подана трансферна вартість футболістів провідних українських клубів.

«Мирон Маркевич: «Завдання − не пропустити «Шахтаря» − минулий рік був успішним для харківського «Металіста» − команда виборола бронзові нагроди чемпіонату. Самого ж Мирона Маркевича було визнано тренером року в Україні. І хоча «Металіст» не має таких яскравих зірок і такого бюджету, як донецький «Шахтар», тренер каже, що «зате є кваліфіковані футболісти» і має намір позмагатися за високі результати у цьому році. 

«Місто»: «Жеребкування фіналу молодіжного Євро-2009 пройде у Донецьку» − 12 червня 2009 року в Донецьку відбудеться жеребкування фінального туру Чемпіонату Європи 2009 року з футболу серед юнаків віком до 19 років. Ігровими стадіонами для офіційних ігор Чемпіонату визначено «Олімпійський» у Донецьку та «Металург» у Маріуполі.   

Тернопільський футбол

«Вільне життя»: «Позицій не здали» − підсумкова стаття про сільські спортивні ігри на Тернопільщині. Йдеться і про футбол, міні-футбол. У 2009 році планують в області залучити до участі представників інших сіл та розширити програму змагань.      

«Свобода»: «Після перерви «Банкір» стартував з нічиєї» − про змагання з футзалу. Тернопільський «Банкір» приймав удома «Альпійські вікна» (Буковина). Рахунок − 6:6.    

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ пождали інформацію про змагання з футзалу між тернопільським «Банкіром» та буковинськими «Альпійськими вікнами». Рахунок − нічия. Проте оглядачі зазначили, що бажали б бачити кращу гру тернополян.

ЗМІ повідомляли про перенесення навчально-тренувального збору тернопільської «Ниви» на 2 лютого. 

Спортивні журналісти розповідали про найцікавіші і найдорожчі трансфери Ураїни та зарубіжжя. Акцентували ж увагу на вітчизняних трансферах.

 

19.      Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе в Харькове с рабочим визитом находился первый зам. министра строительства, архитектуры и ЖКХ Анатолий Беркута, который также является национальным координатором по вопросам методологии проектирования и строительства объектов Евро-2012. Вместе с зам. губернатора Сергеем Стороженко они осмотрели объекты подготовки к ЧЕ и провели совещание на стадионе «Металлист». Комментируя увиденное, Беркута дал увиденному положительную оценку, региональная власть знает как решать проблемные вопросы. По его словам: «Харків рухається до «ЄВРО-2012» впевненими кроками».

Также на прошедшей неделе Харьковский и Чугуевский городские советы (Чугуев − город областного подчинения) подписали Соглашение о подготовке к Евро-2012. Мэр Харькова Михаил Добкин отметил, что это еще один шаг в рамках подготовки к проведению Евро-2012 в городе Харькове. «… Это шаг по решению сложной задачи по расселению всех желающих гостей в 2012 году. У нас есть четкое понимание того, что стадион и новый терминал аэропорта будут сданы в положенные сроки. Но по системе отелей у нас есть некоторые проблемы, которых благодаря сегодняшнему соглашению становится немного меньше».

Мэр Чугуева Галина Минаева заверила, что все, зависящее от чугуевцев, будет выполнено наилучшим образом.

Согласно отчету, предоставленному управлением облгосадминистрации по координации подготовки и проведения финальной части Евро-2012, подготовка Харьковской области к Евро-2012 в прошлом году обошлась в 1,2 млрд. грн.Сумма на 7% больше, чем планировали потратить в начале года.

Первым в списке − стадион «Металлист». Расходы на него в прошлом году составили − 78,2 миллиона гривень: 43,2 из областного бюджета, 20 − из госказны, 15 − из городской. Отельной строкой в отчете прописали почти 20 миллионов, которые потратил ФК «Металлист» на реконструкцию тренировочной базы в «Высоком».

Второй по значимости объект к Евро − аэропорт. Арендатор − частная компания «Нью Системс АМ» потратила на его реконструкцию 14,3 млн. грн. в прошлом году, государство свои обязательства выполнило, отмечают в управлении, и перечислило 1,6 млн. грн. на реконструкцию аэродрома (взлетно-посадочной полосы).

Потратилась и ЮЖД. Железная дорога − тоже в списке объектов, которые готовят к Еврокубку. Всего железнодорожники потратили 327,72 млн. грн. − и перевыполнили план в три раза.

Еще 200 тысяч гривень − расходы на дороги, 13,6 − ремонт медучреждений, 25,2 − реконструкцию электроподстанций «Харьковоблэнерго», 26 миллионов − на реконструкцию филармонию, которую тоже готовят к футбольному чемпионату (строительство курируется лично губернатором Аваковым).

Расходы на гостиницы в программе на прошлый год прописаны не были, а вот новые станции метро в Харькове − в обязательном порядке, правда, это не повлияло на традиционное недофинансирование. Депутаты облсовета выразили на прошедшей неделе свое крайнее негодование относительно того, что деньги на метро, предназначенные Харькову, были отданы на строительство метро в Донецке (600 млн., это то, что недополучил Харьков, строительство заморожено). И губернатор Аваков, и председатель облсовета Сергей Чернов отправились в Киев решать этот вопрос.

Харьковский областной совет намерен освободить от уплаты налога на землю в 2009-м году Харьковское государственное авиационное предприятие, Дворец пионеров и «Металлист холдинг».

 27 января в офисе Харьковской областной организации Партии регионов  состоялась пресс-конференция нардепа Виктора Коржа, в ходе которой он уделил особое внимание  уровню подготовки Украины к Евро-2012 (взгляд оппозиционного правительства. По мнению Коржа, Украина может лишиться Евро-2012: « Ни одного из серьезных и существенных законопроектов, которые обеспечили бы приток инвестиций, взаимодействие частного бизнеса с государством, не приняты Верховным советом. Один-единственный закон принят, закон, который будет работать три недели непосредственно в период проведения Евро-2012. Закон второстепенный, который касается льгот для фирмы, уполномоченной УЕФА, которая будет проводить финансовые операции в УкраинеВидимо, нас может ожидать эрзац, на сегодняшнем этапе, эрзац-участие Украины в Евро. Возможно, это не будут четыре города, возможно, это будут два или три города… Еще не поздно мобилизовать силы, напрячься, консолидировать все, так сказать, финансовые, организационные, политические ресурсы, законодательные, и все-таки вырваться из отставания и обеспечить участие в этом проекте. У этого процесса подготовки уже есть свои «герои», которые доказали несостоятельность и неспособность к реализации подобного рода государственных проектов».

В КП «Вода» обещают: чистая вода из автоматов для харьковчан и гостей нашего города может появиться к Евро-2012. Киоски-автоматы с водопроводной, но дополнительно очищенной водой обещают установить во многих дворах домов Харькова − 20 копеек за литр.

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

27.01.09 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») сообщили о том, что облсовет хочет создать КП «ДЮСШ «Металлист».

27.01.09 «Насправді» (ТРК «Симон») − зам. губернатора Сергей Стороженко выступил в программе и высказал свое мнение о невозможности сокращения числа городов Евро-2012 : « Я хочу сказать, что сокращение городов до двух, − это национальный позор и унижение Украины. Поскольку никогда финальная часть Евро не проходила в двух странах, при которых бы одна страна имела бы преимущество по количеству городов над другой. Это будет европейский показатель нашей несостоятельности. Этого не будет никогда, никогда. И если вы говорите о том, что сокращаются социальные программы, то это не совсем так. Ни в государственном бюджете, ни в областном бюджете, который сегодня, кстати, состоялся президиум областного совета, где рассматривались эти вопросы, социальные программы не будут сокращаться и люди будут социально защищены. Это неверная точка зрения. Но будут сокращены все другие программы, все другие программы финансирования, которые не являются приоритетными. А Евро-2012 это национальная приоритетная программа. Это тест − на что способно украинское государство».

28.01.09 «Харьковские известия» (7-й канал) дали репортаж по пресс-конференции  Виктора Коржа, на которой он заявил: «Нас может ожидать эрзац, на сегодняшнем этапе, эрзац-участие Украины в Евро» (см. выше).

29.01.09 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») дали репортаж: «Харьков и Чугуев сблизил футбол» − информация о том, что Харьковский и Чугуевский городские советы подписали Соглашение о подготовке к Евро-2012.

Футбольные события

Облсовет хочет создать КП «ДЮСШ «Металлист». Спортшколу обсуждали 27 января депутаты постоянной комиссии областного совета по вопросам молодежной политики, физической культуры, спорта и туризма.  ДЮСШ  возникнет в результате реорганизации КП «Областной спортивный комплекс «Металлист» и выведения школы из его структуры в самостоятельное учреждение.

Во время первого учебно-тренировочного сбора команды «Металлист» в ОАЭ рядом с ней находились юноши футбольной школы, которые в те же сроки проводили свой сбор. Ездила  команда 1994 года рождения, которая участвует в детско-юношеском первенстве Украины. Проживали в той же гостинице, где и первая команда, и, соответственно, режим − питание, проживание, тренировочный процесс − был такой же.

Уникальную коллекцию футбольных раритетов собрал харьковский футболофил Сергей Пустогар − он собирает футбольные программки, справочники, книги (количество экспонатов подсчитать очень трудно). В этой коллекции настоящая история харьковского футбола.

Продолжается зимнее первенство по Харьковской области по футболу 2008 года.

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ про Євро-2012

Новини в рамках рубрик «Інформаційний компас», «Овертайм» на Авторадіо:

 − Одинадцять пожежних депо буде побудовано в українських містах до 2012 року, коли Україна проводитиме фінальний етап чемпіонату Європи з футболу, − повідомив заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій Валерій Третьяков на брифінгу в Києві. За його словами, МНС визначило основні завдання, що стосуються підготовки до Євро-2012, серед яких, − будівництво нових пожежних депо. Третьяков зазначив, що в Києві побудують п'ять нових пожежних депо, в Харкові − три, в Одесі − два і один у Дніпропетровську, − повідомив «Інтерфакс-Україна».

Заступник міністра повідомив, що держава виділила на ці цілі по лінії стабілізаційного фонду 670 млн. грн.

− Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор має намір 3-4 лютого відвідати Одесу для ознайомлення з ходом підготовки міста до Євро-2012. Про це повідомив на зустрічі з журналістами начальник Одеського обласного управління економіки Олег Муратов. За його словами, Генсек УЄФА зустрінеться з мером Одеси Едуардом Гурвіцем і губернатором Одеської області Миколою Сердюком, перевірить ступінь підготовки об`єктів Євро-2012. Зокрема, Тейлор огляне міжнародний аеропорт «Одеса» й стадіон «Чорноморець», де триває реконструкція.

Реклама

Зовнішньо реклами та використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за участі преси не проводилось.

Місцевий футбол

Зимовий чемпіонат Херсона.

Команди першої ліги завершили 1-й тур, не дивлячись на погоду і морози. Черговий раз не з'явилася на гру команда «Мехзавод», що дозволило її суперникам з економіко-правового інституту одержати три очки. «Корабел» переграв «Восход» − 7:2. Отримали перемоги з однаковим рахунком і головні претенденти на перемогу в першості: «Гілея-Інвест» переграла «Таксі-062», а «Сигма» була сильніша «Текстильника»− 3:0.

За підсумками першого круга команди займають такі місця: 1. «Гілея-Інвест» − 24 очка. 2. «Сигма» − 21 очко. 3. «Корабел» − 15 очок. 4. «Восток» − 12 очок. 5. «Таксі-062» − 12 очок. 6. «ХЕПІ» − 9 очок. 7. СДЮШОР «Кристал» − 4 очки. 8. «Текстильник» − 2 очки. 9. «Мехзавод» − 1 очко.

Міні-футбол.

3 тури залишається зіграти командам до закінчення першого етапу чемпіонату. Несподіванок не трапилося. Всього в чемпіонаті грає 18 команд, за підсумками першого етапу команди будуть розділені на три групи − по 6 колективів, які продовжать боротьбу за перші місця, зігравши між собою в групах по кругу.

1 лютого будуть зіграні матчі 16-го туру

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012» за звітний період не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

29 січня у телепередачі Хмельницької ОДТРК «Поділля-Центр» «Вільний мікрофон», записаній у режимі прямого ефіру, голова облради Фван Гладуняк, відповідаючи на запитання журналістів про субвенції з державного бюджету в обласний, сказав, що з держказни область очікує 200 мільйонів гривень на ремонт і реконструкцію шляхів загальнодержавного значення у зв’язку з футбольним «Євро-2012».

Він прийшов на телебачення сам, відтіснивши від участі у передачі запрошуваних голів постійних депутатських комісій. А з-поміж них ставлення до обласного бюджету, прийнятого сесією напередодні, гостро критичне − насамперед через незбалансованість обласного кошторису від скорочення державних субвенцій. У зв’язку з цим цільові обласні програми, які передбачають співфінансування обласного та державного бюджетів, тепер фінансуватимуться на 30 відсотків менше від торішнього. І це при тому, що й торішній рівень фінансування на чверть «з’їла» інфляція.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Керівники обласної федерації футболу перебувають у відпустках без утримання. Голова федерації Вадим Федоренко помічений при відкритті дитячого турніру із фут-залу на кубок міського голови у Хмельницькому та нагородженні його учасників.

Турніри.

Шість дитячих команд із обласного центру та по одній футбольній дружині з Ізяслава та Віньковець взяли участь у турнірі з фут-залу на кубок хмельницького міського голови. У змаганнях взяли участь юні футболісти 1998 − 1999 років народження. Поєдинки відбувалися в залах ДЮСШ № 1 та ЗОШ № 14.

Міський голова Сергій Мельник подарував капітанам команд по декілька футбольних м'ячів «для поліпшення та інтенсифікації тренувального процессу».

 

22.      Черкаси

 

Євро 2012.

Реклама.

За звітний період було оглянуто об’єкти зовнішньої реклами в різних частинах міста − по вул. Леніна, Хрещатик, Сумгаїтська, проспекту Хіміків. Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного офіційного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У місцевій пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

ФК «Дніпро»

2 лютого ФК «Дніпро» (Черкаси) планує розпочати тренування й не виключено, що зі змінами в кадровому складі. Можливо, клуб покинуть Євген Дейнека (ймовірно гратиме в «Кривбасі»), напівзахисником Вадимом Гонщиком і захисником Євгеном Єлісєєвим зацікавилася луганська «Зоря». Тренер черкаських футболістів Анатолій Безсмертний вважає, що для їхнього професійного росту краще, щоб вони зачепилися у вищій лізі. Стосовно ж нових придбань, то про них поки що не йдеться, оскільки немає повної ясності, що буде з командою далі. Завдання керівництва − зберегти те, що є.

Преса.

Визначилися фіналісти чемпіонату області з міні-футболу, − пише «Прес-центр». Розіграш сьомого чемпіонату області з міні-футболу відбувся 25 січня у спортивному комплексі Чорнобая. У змаганнях взяли участь чотири команди: «Колос» (Чорнобай), «Світ ласощів» (Черкаси), «Спартак» (Золотоноша), «Кристал» (Золотоніський район). Після напруженої боротьби до фіналу вийшли два лідери − «Світ ласощів» (Черкаси) і «Колос» (Чорнобай). Поєдинки першості області тривають.

Три турнірні очки знято з ФК «Дніпро» рішенням Професійної футбольної ліги, − таку інформація оприлюднив «Прес-центр». Причина − невиконання черкаським клубом трансферних зобов’язань перед ФК «Металург» (Донецьк) за перехід футболіста Артема Мостового. В результаті, втративши очки, «Дніпро» опустився на другу сходинку турнірки. Тепер лідером у другій лізі є вінницька «Нива» (44 очки). За 25-річного нападника Артема Мостового, який відіграв за черкаський клуб 18 ігор в минулому сезоні і відзначився 6 голами, «Дніпро» позбавляють очок вже втретє. Та розрахуватися грошима в команди все не виходить. «Так, ми винні за Мостового 140 тисяч гривень. Але, в свою чергу, нам також заборгували гроші. За підготовку Євгена Одинцова охтирський «Нафтовик» нам має повернути 273 тис. грн. Чому до нас застосовують санкції, а до інших команд − ні?», − в розмові з «Прес-Центром» обурюється директор команди Юрій Колесник. Із проханням роз’яснити ситуацію Юрій Колесник звернувся до керівництва ПФЛ і до контрольно-дисциплінарної комісії ліги.

Це ж видання повідомило про те, що «Ходак» пробився до півфіналу турніру пам’яті Макарова, який стартував на Київщині. За головний приз змагатимуться 16 команд, розбиті на три групи. В їх числі і чемпіон Черкаської області − «Ходак».

 

23.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Пристрасті довкола реконструкції Чернівецького міжнародного аеропорту, якому ще донедавна пророкували участь у прийомі гостей «Євро-2012», не згасають…

Сесія Чернівецької обласної ради, яка відбулася 15 січня, утворила тимчасову контрольну комісію з перевірки виконання інвестиційних зобов’язань та інших умов договору про передачу єдиного майнового комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці» у комунальну власність міста.

Нагадаємо, що віднедавна Чернівецький аеропорт перестав виконувати пасажирські рейси. Саме ця обставина стала підставою для депутатського запиту в обласній раді. Його зробив депутат Ігор Кіреєв. У запиті зазначалось, що «від роботи усіх підрозділів аеропорту здебільшого залежить соціально-економічний, матеріально-технічний, культурний та туристичний розвиток нашого регіону. Також інтеграція аеропорту з іншими підприємствами, наявність робочих місць для наших громадян та добробут їхніх сімей у період всесвітньої економічної кризи…»

Депутати Чернівецької обласної ради не задоволені косметичною реконструкцією аеропорту і відсутністю капітальних зрушень в розбудові його інфраструктури, як це свого часу обіцялось муніципальним керівництвом Чернівців.

Окрім цього, з’явились чутки про те, що частину території аеропорту, де проходить злітна смуга, приватизовано між людьми, наближеними до керівництва Ратуші. У зв’язку з цим протяжність злітної смуги для літаків класу вищого за АН-24 яка має становити понад 2,4 кілометра зменшилась до 1,8 км. Про це, зокрема, повідомляє інформаційний сайт «Букінфо», висловлюючи сподівання на те, що подібні та інші деталі довкола буковинського літовища має з’ясувати комісія.

Наразі ситуація довкола Аеропорту не зрозуміла. Обласна рада звільнила цей об’єкт від сплати податку за землю. У 2008 році відбулась реконструкція аеровокзалу та адмінкорпусу. Сьогодні комплекс споряджений відповідними комунікаціями, може виконувати транспортні, торгові, інші  функції,  забезпечувати безпеку і комфорт пасажирів.

Водночас, минулого року Кабмін затвердив, Концепцію Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2020 року, якою передбачено повернення в державну власність багатьох обласних аеропортів, в тому числі і Чернівецького з метою збереження аеропортів як цілісних майнових комплексів; резервування земель для розвитку об’єктів інфраструктури аеропортів, забезпечення їх цільового використання. Ця обставина докорінно міняє стратегію регіональних інвестицій в об’єкт. Адже недоцільно витрачати кошти чернівчан на реконструкцію злітної смуги, якщо на це обіцяє дати кошти Уряд. Тому й припинено наразі  реконструкцію злітної смуги, а кошти спрямовано на реконструкцію аеровокзалу, придбання спецтехніки. Такі коментарі сьогодні висловлюють деякі експерти. Втім, свої висновки має зробити комісія…

Футбол

Місцева преса інформує про початок зимової першості Чернівців з футболу серед аматорів.

Чернівецька міська федерація вирішила провести змагання на майданчику із штучним покриттям стадіону «Буковина» і в міні-футбольному форматі гри, щоб не залежати від примх погоди.

В боротьбу  вступили 20 команд. На думку місцевих експертів, рекордна кількість учасників турніру є свідченням популярності цього виду спорту на Буковині. Для визначення чемпіона протягом майже двомісячного марафону буде зіграно 48 поєдинків.

Місцеві ЗМІ повідомляють також про результати чергового туру футзальної першості України серед команд першої ліги, у якому чернівецький  «Меркурій» на виїзді зіграв 2:2 з аутсайдером змагань АК «Лемберг» (Львів).

Телеканал ТВА в спортивному сюжеті розповідає про Всеукраїнський методико-атестаційний семінар підвищення кваліфікації тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та вчителів фізвиховання загально-навчальних закладів області, який відбувся в Чернівцях.

Проводив семінар начальник методично-наукового відділу Федерації футболу України, до речі, колишній гравець чернівецької «Буковини»,Олександр Бобарико.

Зазначається, що подібні семінари-навчання з підвищення кваліфікації та атестації тренерів, що працюють з дитячо-юнацькими командами краю, є спільним проектом Федерації Футболу України з регіональними федераціями з цього виду спорту.

«Якщо раніше для навчання та отримання ліцензії тренери повинні були їхати до столиці, то віднині ця процедура відбувається на місцях, що звичайно дає більш ефективний результат», — констатується в матеріалі.

В семінарі взяли участь біля 80 дитячих футбольних тренерів та шкільних вчителів .

ФК «Буковина» розпочне підготовку до сезону без спонсорів...

«АМГ АГРО» припинила фінансування команди, яка сподівається на підтримку обласної та міської влад, маючи намір залишитись в лізі, де нині виступає.

У футбольному огляді на сайті «Букінфо» зазначається, що власні борги клубу вдалось погасити завдяки продажу «Шахтарю» кращого бомбардира Максима Ілюка. Лави «Буковини» можуть поповнити перспективні місцеві футболісти, — зазначається у матеріалі.

Преса повідомляє також про те, що незабаром на штучному майданчику студмістечка в Чернівцях розпочнеться міні − футбольний ветеранський турнір, присвячений пам’яті колишнього гравця чернівецької «Буковини» Віктора Максимчука.

У цьому турнірі братиме участь ветеранська команда «Буковина», яку тренує Іван Гакман.

 

24.      Чернігів

 

Євро 2012

Реклама

Як і раніше в Чернігові відсутня наочність − біг-борди чи стенди на футбольну тематику та про Євро-2012.

ЗМІ

На цьому тижні у ЗМІ Чернігівщини про стан підготовки шляхів області до ЄВРО-2012 із статтею «Доїдемо до Євро-2012?» виступив Олександр Харчук, голова правління ЗАТ «Шляхово-будівельного управління №14»:

Здається, тільки вчора Україна зраділа повідомленню про свою участь у фінальній частині європейського футбольного чемпіонату, а сьогодні вже стартує 2009 рік. Серед багатьох умов проведення престижного турніру головним, безумовно, залишається зведення споруд спортивного і побутового призначення, насамперед будівництво доріг. Автомобільна дорога М-01 Київ − Чернігів − Нові Яриловичі (на Гомель, що в Білорусі) у межах Чернігівської області має загальну протяжність майже 188 км. До неї складу входить основний проїзд завдовжки 163 км, чотири транспортні розв'язки у двох рівнях протяжністю 11 км, південний та північний під'їзди до обласного центру по 13 та 9 км відповідно. Автодорога, будучи історичним шляхом за напрямком Санкт-Петербург − Київ − Одеса, сьогодні є частиною міжнародного транспортного коридору N 9 і європейською автомагістраллю Е-95, безпосереднім виходом з м. Києва на міжнародний КПП «Нові Яриловичі». Саме тому цей шлях визначений як один з основних маршрутів забезпечення автопроїзду на турнір. Чи готова Україна до цієї події? Чи не доведеться нам черговий раз позичати у сірка очі від сорому за свою недолугість? Як фахівець у галузі шляхобудування з майже 40-річним досвідом, авторитетно заявляю, що з такими темпами реалізації Програми підготовки до Євро-2012 взагалі, а в частині побудови і реконструкції доріг зокрема, ми можемо вскочити в таку історичну халепу, з якої потішатиметься весь світ.

Спитаєте, коли слід було почати реконструкцію дороги? Вчора! Адже остання масштабна її реконструкція проводилася з 1977 року по 1992 рік. З того часу проводилися відновлювальні ремонти на окремих обмежених відрізках шляху. Зважаючи на постійний брак коштів, можна робити відповідні висновки щодо якості робіт. На автодорозі розміщені 34 мости та шляхопроводи, з них чотири − через залізничні колії, два великі мости через річку Десну. Сім мостів не відповідають нормативним вимогам щодо габаритів і вантажопідйомності, на низці інженерних споруд ремонти не проводилися понад 30 років. Відповідно до фактичного стану автодороги та для приведення її в належний стан потрібно освоїти 3058,4 млн. грн.., а з будівництвом мосту ще 624 млн. грн. Обсяги робіт справді вражають. Тому дивно, що ніяких організаційних заходів щодо оголошення тендера на будівництво, його проведення навіть не розпочинали. Хоча на виконання робіт за сприятливих умов потрібно не менше чотирьох років. За весь багаторічний стаж роботи в шляхобудуванні не довелося бути свідком участі приватного капіталу у будівництві державних доріг. Впевнений, що бажаючих вкласти власні гроші у відбудову цієї дороги не знайдеться і цього разу. Чому мене турбує проблема дороги Київ − Нові Яриловичі? Очолюване мною останні 20 років підприємство, нині Чернігівське ЗАТ «ШБУ-14», з 1949 року і по цей день побудувало всю опорну сітку доріг Чернігівщини. У минулому та й нині це найбільш потужна шляхобудівельна організація в Чернігівській області. Тож доведеться виконувати ці роботи й нині. Прикро, що пріснопам'ятні комуністичні аврали і досі залишаються невіддільною частиною нашого буття.

Футбол

Найбільш актуальною темою цього тижня була проблема подальшого існування ФК «Десна». Було надруковано цілу низку матеріалів, у яких висвітлювалося це питання. Оприлюднені думки усіх, які причетні до розв’язання цієї проблеми. Головне, що міський голова підписав розпорядження про створення на базі ФК «Десна» нової футбольної організації, із збереження місця команди у І лізі першості України з футболу.

Чернігівська регіональна федерація футболу ніякої участі в розв’язанні цієї проблеми не бере. Ніяких підсумків минулого року не робилося. Про перспективи подальшої роботи футбольні керівники також не повідомляють. Всі відповідні документи готує міський відділ фізичної культури і спорту, який до речі став організатором чемпіонату Чернігова з міні-футболу.

Підписатися на новини