ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

К Евро-2012 в Симферополе реконструируют Республиканский стадион «Локомотив» − эту новость на минувшей неделе распространили все крымские издания. До 2011 года власти автономии планируют направить на реконструкцию арены, а также на строительство новой гостиницы 10 миллионов гривен. Так записано в Программе социально-экономического развития Крыма на 2008-2012 годы. Согласно документу, 7 миллионов гривен планируется получить из Государственного бюджета Украины, еще 3 миллиона будут выделены из республиканского бюджета. В программе отмечается, что указанные работы будут осуществляться в рамках республиканской целевой программы подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу. Авторы документа рассчитывают увеличить количество посадочных мест РС «Локомотив» с 19 979 до 30 тысяч. Программа уже утверждена Верховной Радой Крыма.

Футбол

ФК «Таврия»

«Таврия» на минувшей неделе завершила учебно-тренировочный сбор в Алуште. Подопечные Сергея Пучкова провели еще три спарринга: добились побед в матчах с ФК «Харьков» (4:0), луцкой «Волынью» (3:1) и «Крымтеплицей» (5:1). По итогам сбора подписаны контракты с четырьмя новичками: на два года − с вратарем Максимом Старцевым («Днепр», Днепропетровск), защитниками хорватом Сашей Джуричичем («Ворскла») и Антоном Монаховым («Нефтяник-Укрнефть»), а также на три года − с нападающим Максимом Фещуком («Карпаты»). По всей видимости, будут заключены полноценные соглашения с оборонцем Евгением Пичкуром («Крымтеплица») и полузащитником Романом Жершем («Закарпатье»). Еще двоих потенциальных новичков − полузащитников Александра Казанюка из ПФК «Александрия» и Сергея Патулу из «Феникса-Ильичевца» тренерский штаб продолжит смотреть на сборе в Турции, на который команда отправляется 26 января. В целом команда укомплектована, разве что проблемной остается позиция на левом фланге обороны, сейчас ведутся поиски достойной кандидатуры. Кроме того, не исключено, что на просмотр приедет фланговый полузащитник (легионер). Уже покинули «Таврию» на правах свободных агентов защитники Дмитрий Назаров и Андрей Бойко. Бойко не сумел восстановить былые физические кондиции после перенесенной минувшим летом операции на позвоночнике (есть информация, что его желает видеть в составе «Ворсклы» Николай Павлов). На трансфер симферопольцы выставили вратаря Мариуса Рапалиса, оборонцев Видаса Алундериса, Лучиана Добре, Милоша Живковича и Тараса Ильницкого. Под вопросом пребывание в команде защитника Евгения Шмакова, который в «основу» не проходит. В текущем сезоне он уже был заявлен за две команды, так что за третью играть не имеет права. Не исключено, что «Таврия» отдаст Шмакова в аренду в Россию, где правило двух команд, как известно, не действует.

На сбор в Турцию, который продлится до 19 февраля, отправятся 30 футболистов. В том числе и полузащитник национальной сборной Украины Денис Голайдо. Как выяснилось, медики ошиблись, первоначально диагностировав у него повторный перелом левой ключицы после нападения неизвестных. Оказалось, что все обошлось сильным ушибом. В настоящее время футболист уже индивидуально тренируется (бегает кроссы), но в Турции будет работать и с мячом. Получившие микротравмы на сборе в Алуште (по словам Пучкова, «из-за чрезмерного желания проявить себя») Андрей Корнев, Саша Джуричич, Александр Ковпак, Павел Хайдучек, Андрей Зборовский, Александр Артеменко и Роман Жерш − также в составе делегации. На первую часть сбора у таврийцев запланированы следующие спарринги: 30 января − с грозненским «Тереком», 2 февраля − двумя составами с польским «Заглембе», 5 февраля − с тбилисским «Динамо» и клубом из Белоруссии.

Молодежный состав «Таврии» готовится к сезону в Симферополе. Подопечные Виктора Смигунова проводят пока что спарринги с ребятами из ДЮФК «Таврия» (1992 и 1993 годов рождения). Планировалось, что 24 января «молодежка» отправится на недельный сбор в Алушту, но в последний момент руководители клуба решили сэкономить, и оставили команду дома. Правда, ожидается, что она примет участие там же, в Алуште, в традиционном зимнем турнире «Крымский подснежник» (пройдет с 5-го по 15-е февраля).

На минувшей неделе почетному президенту «Таврии» Сергею Куницыну Указом Президента Украины Виктора Ющенко было присвоено звание  заслуженного экономиста Украины.

ФК «Крымтеплица»

Из отпуска на минувшей неделе вышла «Крымтеплица». Произошли изменения в руководстве клуба. Так, вице-президентом клуба назначен Владимир Васильев, многолетний капитан любительского «Спартака» (Молодежное), сын президента «тепличников» Александра Модестовича Васильева. Тренером-методистом команды назначен специалист из Италии Эцио Гарнерони. Из алчевской «Стали» вернулся в команду полузащитник Дмитрий Трухин, близок к подписанию контракта с молодежненцами экс-голкипер «Таврии» серб Саша Тодич (пока − до лета, у футболиста в Крыму ходит в школу дочь, поэтому он и решил не возвращаться на родину; кроме того, в случае назначения на должность главного тренера «Таврии» Валерия Петрова, Тодич наверняка станет тренером вратарей симферопольской команды). Полноправным «тепличником» стал и защитник Тимур Новотрясов, выпускник Училища Олимпийского резерва (Краснолесье). Возможные потери − две: на смотринах в «Таврии» находится защитник/полузащитник Евгений Пичкур, а в «Карпатах» − ивуарийский нападающий Сулейман Диаби.

Команды первого дивизиона

Практически никакой информации не поступает из стана других крымских команд первого дивизиона. ФК «ИгроСервис» тренируется в Симферополе и на базе «Черноморнефтегаза» (в 15 км от крымской столицы). ПФК «Севастополь» из отпуска выйдет только в начале февраля. А «Феникс-Ильичевец», как известно, вообще не выйдет: все футболисты и сотрудники клуба в связи с финансовым кризисом уволены еще перед новогодними праздниками.

Тем временем появилась информация о сроках сдачи (после реконструкции) стадиона «Горняк» в Севастополе − 20 июля текущего года. Эту дату в прямом эфире Севастопольской региональной государственной телерадиокомпании озвучил начальник управления капитального строительства Севастопольской городской государственной администрации Андрей Малышев. «Нам поставлена задача стадион «Горняк» сдать 20 июля 2009 года, − сообщил Малышев. − Сейчас идут работы на западной трибуне, которая в феврале будет закончена. Затем приступим к восточной трибуне, и, наконец, − к футбольному полю». Малышев выразил слова благодарности ряду предприятий, которые включились в народную стройку. «Стадион «Горняк» − это народная стройка. Бюджетных денег выделено всего 300 тысяч гривен при сегодняшней приблизительной смете − 35 млн. гривен», − отметил Малышев. Он также сказал, что ведутся переговоры с мобильными операторами, которые «будут помогать в строительстве стадиона». «Коммунальные предприятия «Водоканал», «Севастопольэнерго» будут выполнять работы по своему профилю и за свой счет». Малышев не сомневается, что к намеченному сроку стадион европейского уровня в Севастополе будет построен.

 

2.    Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у місті не зафіксовано.

ЗМІ

Матеріалів по темі Євро 2012 у місцевій пресі немає.

Місцевий футбол

В Газеті «20 Хвилин» від 19.01.09 опублікована стаття під назвою «У другій лізі Нива перша». В якій йдеться про стягнення КДК ФФУ зняття  з черкаського «Дніпра» три очки за порушення у трансфері футболіста. Завдяки чому тепер на перше місце автоматично виходить вінницька команда. Щоправда, зараз основне протистояння для вінницької «Ниви» лежить в площинні фінансових питань, а не футбольних матчів. Як повідомив директор клуба Павло Касанов, місто і область зараз не мають змоги профінансувати частину витрат на утримання команди, як це було раніше. Частково доля команди буде вирішена у четвер, коли у Вінницю приїде тренер «Ниви» Богдан Блавацький. Якщо він погодиться працювати за нових умов, що продиктовані кризою, то шанси на те, що «Нива» таки перейде у першу лігу значно підвищаться.

21 січня відбулася зустріч тренерів «Ниви» Б. Бловацького і Ю. Гія з керівництвом клубу. На якій обговорювався фінансовий бік продовження співпраці тренерського складу з Вінницьким клубом, а також завдання клуба на сезон. Схоже що сторони знайшли спільну мову, оскільки і Блавацький і Гій залишаються в Вінниці.

 

3.    Волинь

 

Євро 2012

За звітний період тема Євро 2012 не висвітлювалася у місцевій пресі, не обговорювалася у кулуарах і не розміщувалась на рекламних носіях міста Луцька.

Футбол

Кварцяний робить ставку на молодь

19 січня головний тренер ФК „Волинь” Віталій Кварцяний дав перше в цьому році інтерв’ю для місцевої преси. І на журналістів, і на уболівальників воно справило неоднозначне враження. Ось найголовніші його моменти.

Уболівальників турбує питання кардинальних змін у „Волині”. Яка мета такого суттєвого омолодження команди?

− На базі молодих футболістів ми хочемо ростити перспективу нашого клубу. Зараз у команді йдуть зміни, середній вік футболістів становить 19 років. Якщо наша молодь виправдає себе за цих півроку, то ми розраховуватимемо на її прогрес, на реалізацію майстерності і втілення у результат. Ми в найближчому майбутньому, можливо, ставитимемо більш серйозні задачі. Якщо молодь не витримає і не підтвердить розвиток свого таланту за цей час, то доведеться з літа повертатися до гравців середнього віку і досвідчених футболістів. Отже, все в руках молодих футболістів.

Які зміни відбулися у складі команди порівняно з першим колом?

− Дев'ять футболістів клубу отримали статус вільного агента. Це Биканов, Бобух, Войтович, Гапон, Гурка, Жадер, Ковалюк, Лапко і Хромцов. Вісім гравців виставлено на трансфер: Деркач, Коваленко, Кудінов, Орлатий, Паламарчук, Рибковський, Степанов і Федорчук. Щодо поповнення. Ще восени до нас прибула група молодих футболістів з Африки. Ми проглядали чотирьох сенегальців, двох нігерійців та двох футболістів з Кот-д’Івуару. З різних причин в команду вони не пройшли. Зараз до нас прибули п'ять молодих бразильців. Окрім них на перегляді є ще декілька українських виконавців. На сьогодні сімдесят відсотків команди складають гравці з нашої дитячо-юнацької футбольної школи «Волинь».

Чи будуть спаринги під час перебування в Криму?

− Поки у нас йде робота по розвитку фізичних якостей. Ми не планували грати спарингів, але 20 січня зіграємо проти «Таврії». Я поважаю працю Пучкова, він робить зміни в команді і ми готові з ними зіграти, не дивлячись на підсумок гри. У нас молода нова команда, але яким би не був рахунок, для нас цей матч буде тільки кроком вперед. Ми на ділі хочемо переконатися в можливостях наших молодих футболістів і бразильських гравців.

Відомо, що ПФЛ змістила час старту весняної частини сезону на три тижні. Це якось вплине на плани „Волині”?

− Плани проведення учбово-тренувальних зборів складаються задовго до перерви в чемпіонаті. Тому команда планомірно готується до відновлення першості саме до 10 березня. Якщо ж початок перенесуть на кінець місяця, клуб нестиме додаткові витрати. Можливо, ПФЛ в цей період почала б проводити Кубок Ліги, де футболісти грали б і прогресували. Тільки формат проведення Кубка Ліги, на наш погляд, необхідно змінити. ФК „Волинь” в матчах на Кубок України з 28 останніх ігор 21 провела на виїзді, витративши при цьому більше мільйона гривень. Причому всі домашні ігри, окрім однієї проти „Красилова”, „Волинь” провела тоді, коли етапи Кубка складалися з двох матчів. Та й у цих матчах ми першу гру завжди проводили вдома. Тому ми зараз хотіли б розуміння ПФЛ проблем клубів і нормального підходу до проведення матчів. Так домашні ігри Чемпіонату країни наш клуб хоче проводити по понеділках. Для Луцька ми вважаємо цей день оптимальним. Уболівальників на стадіон приходить значно більше, ніж у вихідні дні. А футбол існує для уболівальника.

Це інтерв’ю викликало ряд негативних відгуків місцевих любителів футболу. Зокрема, вболівальники зауважують: Ковалюк − кращий захисник 1-ої ліги, а контракт розірвано. Жадер кращий півзахисник 1-ої ліги, а контракт теж розірваний. Пищур кращий гравець не тільки Волині, але й декількох клубів вищого рівня − вже на огляді в запорізькому „Металурзі”. Кварцяний хоче розпродати команду. Хто ближчим часом гратиме за „Волинь”? 14-16-річні хлопчаки?

Молодь гартується на футбольному полі

У вівторок, 20 січня „Волинь” в Алушті провела перший нинішнього року контрольний матч. Суперником лучан виступила прем’єр-лігова „Таврія”. Незважаючи на те, що волиняни грали значно омолодженим складом, із значною кількістю новачків, перший тайм пройшов без переваги жодної із сторін. У „Волині” хороші моменти для взяття воріт мали Лісовий та Кінаш. Суперники зуміли скористатися помилкою оборони волинян на 29-й хвилині. А відразу після перерви забили вдруге. Наприкінці поєдинку лучани пропустили втретє. Незважаючи на такий несприятливий перебіг поєдинку, лучани у час, що залишився, зуміли забити гол престижу. Відзначився новачок Полянський, який, пробиваючи штрафний з 23-х метрів, майстерно перекинув стінку, відправивши м'яч у ближній кут воріт.

У звітному матчі у складі волинян грало відразу п’ять бразильців, гравець молодіжної збірної Литви та троє новачків-українців. Окрім згадуваного Полянського, це нападник Ємельянов та кіпер рівненського „Вереса” Василь Козіброда.

Головний тренер „Волині” Віталій Кварцяний прокоментував матч таким чином: «Хлопці старалися, працюючи під навантаженням. Для першої гри різношерстний колектив зіграв непогано. Для нас зараз результат не важливий, хоча з точки зору настрою хотілося, щоб хлопці більше забили. А так все нормально. Відчувалося, що ми десь в різкості поступалися супернику. В цьому і є різниця між лігами. Чим швидше будемо грати, тим швидше підійдемо до рівня Прем'єр-ліги.»

Нищив, аби придбати собі?

Як певного роду сенсацію місцеві газети подають інформацію про зміну власника київського „Арсеналу”. Неофіційні джерела повідомили про те, що Вадим Рабинович продав цей футбольний клуб, і в деяких ЗМІ негайно з’явилося припущення, що придбав клуб через довірених осіб Ігор Коломойський. Днями таємнича завіса над купівлею „Арсеналу” привідкрилася. Його новим власником став київський голова Леонід Черновецький. Це дивно, адже саме він ледь не знищив цей клуб, коли здобув крісло міського голови Києва.

„Шахтар” в шість разів успішніший за „Динамо”

Сім років „Динамо” не може добре заробити на продажі своїх гравців. За цей час „Шахтар” досяг успіху куди більшого. Останній трансфер − Брандао до „Марселя” − став уже десятою вигідною операцією донеччан.

Після успішних продажів на рубежі століть Шевченка, Лужного, Реброва і Каладзе в трансферній політиці киян намітився величезний оберт у бік витрат. Кожен сезон із бюджету „Динамо” виділялися мільйони на купівлю нових гравців, а вигідних продажів практично не було.

Здавалося б, що в цьому поганого: „Динамо” просто намагається не відпускати своїх кращих гравців. Але насправді всі ці роки попит на динамівців і не зашкалював. Значить, такий рівень гравців. А в окремих випадках − і менеджменту, що не вміє вчасно і за відповідною ціною продати навіть не найкращих футболістів.

З „Динамо” можна було виїхати або після великого скандалу з керівництвом (Ващук, Леко), або в „поношеному” стані після закінчення контракту (Гусин, Гавранчич, Маркович, Нанні). А окремі спроби влаштувати гравця в Європі (наприклад, перегляди Головка і Несмачного в Англії) чомусь завжди закінчувалися невдало на переговорному рівні. Частіше непотрібних динамівців просто віддавали кому-небудь в оренду.

Часто така політика давала негативний ефект. Гавранчич, Рінкон, Клебер та інші, не маючи належної мотивації, різко втрачали форму. Грати в Україні їм було вже нецікаво, а вдало переїхати до Європи − запізно. „Шахтар” же на продажах за кордон зумів виручити майже $80 млн., у шість разів більше за „Динамо”! Так, гірники і купують дорожчих гравців, ніж кияни. Але часто донеччани примудряються навіть не залишатися „в мінусі”, пише волинська газета „Аверс-прес”.

 

4.    Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

Тема Евро за отчетный период не освещалась в местной прессе и не зафиксирована на внешних рекламных городских ресурсах в Днепропетровске.

ФУТБОЛ

«Днепр» громит «Падерборн»

«Днепр» − «Падерборн» − 6:2

Голы у «Днепра»: Гоменюк (10, 20, 26, 87), Ротань (36), Холек (76).

Очередным спарринг-партнером «Днепра» стал лидер третьей немецкой Бундеслиги (аналог украинской второй лиги) клуб «Падерборн», прославившийся тем, что дошел до финала Кубка Германии.

Наставник днепрян Владимир Бессонов решил использовать на эту игру атакующую схему с одним опорным хавбеком Холеком и парой нападающих Воробей − Гоменюк. Уже в первые четверть часа новичок «Днепра» сумел оформить хет-трик. Забегая вперед скажу, что в концовке игры он же установил окончательный счет…Отмечу также возвращение после тяжелой травмы в состав нашей команды вратаря Вячеслава Кернозенко.

Счет в матче был открыт на 10 минуте, когда экс-футболист «Таврии» Владимир Гоменюк сыграл на опережение и замкнул прострел Калиниченко. В дальнейшем эта связка сработала еще дважды: Калиниченко выводил нападающего один на один с голкипером «Падерборна», и тот четко использовал свои шансы.

Весомое преимущество, которого достигли днепряне, сыграло с ними злую шутку: команда на некоторое время потеряла концентрацию, чем немцы не могли не воспользоваться. В течение короткого промежутка игрового времени футболисты «Падерборна» четырежды (!) угрожали воротам Кернозенко. Три из четырех ударов наш вратарь отразил, а однажды выручить не смог. На 36 минуте в ворота немцев влетел очередной мяч. Снова Максим Калиниченко вывел на свидание с вратарем теперь уже Ротаня, и тот увеличил счет. На этом первый тайм себя исчерпал.

После перерыва футболистам немцкого клуба удалось выровнять игру и снова сократить отставание. После прострела с фланга мяч в свои ворота срезал Русол. А вот концовка встречи полностью осталась за украинцами. На 77-й минуте отменно сыгравший Калиниченко сделал пятую результативную передачу − он ассистировал с угловой отметки Холеку. Высокий чех ударом головой замкнул дальнюю штангу. А за несколько минут до финального свистка Гоменюк после фирменного выброса аута Денисова снова вышел один на один с вратарем и забил свой четвертый мяч в этом матче.

«Днепр» − «Иртыш» − 2:1

Голы: Коноплянка, 33; Уразов, 37; Климавичус, 53.

В то время как первый состав «Днепра» издевался над бедным немецким «Падерборном», условно «второй» состав, оплот которого составили молодые футболисты, встречался с казахским «Иртышом».

Игра началась в спокойном ритме. Первого опасного момента пришлось ждать довольно долго. На 22 минуте Евгений Коноплянка вывел один на один с голкипером «Иртыша» Джабу Канкаву, но тот свой шанс не использовал.

«Днепр» продолжал наседать, и сумел открыть счет на 33 минуте. Евгений Шахов подключил на фланге Виталий Каверина, который протащил мяч до линии штрафной, после чего выполнил прострел, который успешно замкнул активный Коноплянка. Но радовались украинцы не долго − 4 минуты. Форвард «Иртыша» Уразов также замкнул фланговый прострел, сравняв счет в матче.

После перерыва преимущество футболистов «Днепра» стало подавляющим. Уже в дебюте тайма мог отличиться Канкава, но переиграть голкипера снова не сумел. На 53 минуте «Днепр» вновь вышел вперед. После поданного Дмитрием Лепой углового Линас Климавичус ударом головой переправил мяч в сетку. Мог Климавичус забить еще раз, но защитник «Иртыша» вынес мяч с линии ворот. Практически все остальное время в поте лица трудился голкипер казахстанской команды. Дважды он становился победителем в дуэлях с Конплянкой. Гоциридзе имел две возможности забить, но их не использовал. Не повезло и Артуру Карнозе.

Оптимистичное поражение «Днепр» − «Клуж» − 0:1

В очередном контрольном матче «Днепр» уступил румынскому «Клужу» 0:1. Но молодые футболисты, игравшие против участников Лиги чемпионов, проявили себя с лучшей стороны, заслужив лестную оценку своих действий. 18 января. Турция. Контрольный матч.

Гол: Дяк (45)

Молодые футболисты «Днепра» получили шанс проявить себя в поединке с недавним участником Лиги чемпионов. При этом на некоторых позициях в классической расстановке 4-4-2 оказались неожиданные лица. Так, в центре обороны рядом с Климавичюсом, наверное, впервые в своей карьере действовал Евгений Шахов. А новичок «Днепра» Бека Гоциридзе оттянулся на левый фланг полузащиты.

Первая половина матча прошла в равной борьбе. Мяч больше контролировала наша команда, но опаснее атаковали румыны. Соперники начали обмен моментами лишь спустя полчаса после стартового свистка. На 32-й минуте Коне, ворвавшись в штрафную по правому флангу, пробил рядом с дальней штангой. Через две минуты Лепе не хватило нескольких сантиметров, чтобы замкнуть прострел Карнозы. В концовке тайма Клужу удалось выйти вперед. Чиприан Дяк пробил со штрафного, и мяч, прошив «стенку», влетел в сетку.

В перерыве румыны полностью сменили состав, но второй тайм активнее начал «Днепр». После комбинации коноплянки и Лепы на ударной позиции оказался Каверин, но попал в защитника. Дважды опасно исполнял штрафные Карноза: в одном случае после его навеса головой неточно пробил Кобахидзе, а в другом Артур бил в ближний угол, и вратарь в большим трудом отразил мяч.

Пришлось, правда, однажды проявить себя и Шелихову. Он отразил удар головой Соузы после подачи углового. Но это был лишь эпизод. Несмотря на то, что у «Клужа» играли свежие футболисты, днепряне лучше двигались, хорошо держали мяч − словом, второй тайм наша команда смело может занести себе в актив.

19 января «Днепр» проведет последний контрольный матч на сборе − в 11:30 против «Шанхая» − и вечером вернется в Днепропетровск.

Бурное окончание сбора. «Днепр» − «Шанхай» − 3:2

В заключительном контрольном матче «Днепра» на сборе против «Шанхая» было создано много голевых моментов. Веселая игра завершилась победой нашей команды 3:2. Сегодня около 20:00 «Днепр» вернется домой.

«Днепр» − «Шанхай» − 3:2

19 января. Турция. Контрольный матч.

Голы: Калиниченко (32), Ротань (33), ? (61), Назаренко (73, пен.), ? (85)

Удален Лисицкий (80)

Один из лидеров китайского футбола «Шанхай» стал последним соперником «Днепра» на сборе в Турции. И встреча эта получилась очень захватывающей и богатой на острые моменты.

Дебют остался за китайскими футболистами, которые за 10 минут создали три острых ситуации у ворот Кернозенко. Но затем инициативой прочно завладели днепропетровцы, и едва ли не каждые 3-4 минуты голкиперу «Шанхая» доводилось вступать в игру. В некоторых эпизодах он не просто выручал свою команду, а творил настоящие чудеса, как, например, на 19-й минуте, когда отразил не только удар Ротаня с линии штрафной, но и два добивания других игроков нашей команды.

Однако, как это часто бывает, счет был открыт не без ошибки китайского стража ворот. Калиниченко сместился с левого фланга, нанес удар, и мяч, ударившись перед голкипером о землю, юркнул в сетку. И тут же наша команда удвоила результат. Голевую атаку начал автор первого забитого мяча, его прострел замыкал Назаренко (его удар парировал вратарь), а завершающий удар нанес Ротань.

Второй тайм стал продолжением первого: «Днепр» создал несколько моментов, которые не смог реализовать. Но к середине тайма игра выровнялась, и «Шанхай» отквитал один гол. После подачи углового последовало несколько отскоков, и после удара с линии штрафной мяч, срикошетив, влетел в сетку.

На 73-й минуте «Днепр» забил снова, и опять к голу непосредственное отношение имел Калиниченко. Максима снесли в штрафной, и Назаренко четко реализовал пенальти.

Завершала встречу наша команда в меньшинстве: получив два предупреждения, был удален Лисицкий. И «Шанхай» на 85-й минуте сумел сократить разрыв до минимального. Массированная атака завершилась точным ударом метров с 12-ти.

Матч завершился победой «Днепра» со счетом 3:2, и наша команда в эти минуты готовится к отлету домой. В Днепропетровск она вернется около 20 часов.

 «Кривбасс» завершил первый предсезонный сбор

Криворожский «Кривбасс» провел сразу два контрольных поединка на предсезонном сборе в Турции. Как и в предыдущем матче, криворожским футболистам противостояли клубы российской премьер-лиги − «Спартак» (Нальчик) и «Терек» (Грозный)

«Кривбасс» − «Спартак» − 0:0

В этом матче обе команды задействовали большое количество футболистов. Кратко о самой игре. По ее ходу небольшое игровое преимущество было на стороне «Кривбасса», но реализовать его в забитые мячи украинцы не сумели. А также не позволили это сделать и своим соперникам. Итоговый счет матча, без забитых голов, стал логическим его завершением.

«Кривбасс» − «Терек» − 1:2

Голы: Опря − Петре (штрафной), Панку.

В первом тайме «Терек», игравший своим основным составом, сумел дважды поразить ворота Артура Лесько. Румын Флорентин Петре забил ударом со штрафного удара, а соотечественник Петре Даниэль Панку реализовал момент, который ему создал Власов. По словам тренера грозненцев всем нам хорошо известного Вячеслава Грозного, у его команды имелись предпосылки, чтобы довести счет до крупного, но здесь мастерством блеснул вратарь «Кривбасса».

Во втором тайме, когда Грозный сменил большую часть основных исполнителей, игра выровнялась. Сократить отставание в счете криворожане сумели уже под занавес игры, на 80 минуте. После розыгрыша углового в составе украинцев отличился Анатолий Опря.

На этом программа первого сбора для криворожской команды завершена, и клуб на несколько дней возвращается на Украину.

«Сталь» и дублеры «Днепра» разошлись миром

18 января в рамках подготовки ко второй половине сезона «Сталь» в Днепродзержинске на провела спарринг с дублерами днепропетровского «Днепра». Эта игра стала первой для нового главного тренера «Стали», экс-футболиста «Днепра» Александра Червоного.

Встреча началась довольно неожиданно − уже на первой минуте после подачи углового полузащитник «Днепра»  Максим Зайнчковский, воспользовавшись неразберихой в защитных порядках «Стали», распечатал ворота.

В дальнейшем преимуществом владели хозяева. Все это вылилось в забитый гол. На 29 минуте Анатолий Подробаха реализовал пенальти. Несмотря на дальнейшие усилия обеих команд до конца матча счет не изменился, хотя во втором тайме игроки «Стали», в основном за счет проведенных замен (на поле появились лидеры команды Скарлош и Шутов), имели немало шансов, чтобы склонить чашу весов на свою сторону.

Следующий контрольный матч «Сталь» проведет против кременчугского «Кременя».

«Днепр»: Варцаба (Игнатенко, 75), Нелин, Кравченко, Аблитаров, Гришин (Угнич, 65), Зайнчковский (Бандура, 63), Турчин (Полулях, 46), Турчанов (Катана, 58), Берошвили (Насонов, 54), Чеботарев (Бортник, 63), Сикорский.

«Сталь» уступила «Кремню»

Днепродзержинская «Сталь» провела второй матч в рамках одного из этапов подготовки ко второй половине сезона. «Сталевары» принимали одного из аутсайдеров второй лиги группы Б, где выступает и днепродзержинская команда, кременчугский «Кремень».

В первом тайме на поле вышли условно основные составы обеих команд. Вязкое поле вновь не позволило командам показать свои лучшие качества, в первую очередь, технические. Зато можно было четко увидеть, как футболисты выдерживают предложенную им физическую нагрузку. Первый тайм игры прошел под диктовку днепродзержинских футболистов, что позволило им повести в счете. Отличился игрок, находящийся в команде на просмотре. Гол был забит ударом головой после розыгрыша углового.

Во втором тайме пришел черед забивать голы гостям, что им дважды удалось сделать. Оба гола были пропущены хозяевами из-за позиционных ошибок игроков линии защиты. Не смотря на то, что результата нашей команде добиться не удалось, качество продемонстрированной «сталеварами» игры позволяет говорить о том, что подготовка к официальным играм второго круга сезона проходит в нужном русле.

Свой следующий контрольный поединок «Сталь» сыграет 20 января, когда отправится в Александрию, в гости к одноименному клубу.

Первый контрольный матч «Кривбасс» проиграл

Первый товарищеский матч в зимнее межсезонье провел находящийся на турецком курорте Сиде криворожский «Кривбасс». Соперником украинцев стало грозное московское «Динамо» − бронзовый призер минувшего чемпионата России. Что и говорить, с таким соперником можно на деле проверить потенциал команды. Надо сказать, что подопечные Олега Тарана сумели дать бой «Динамо», не смотря на то, что в итоге уступили со счетом 2:3.

«Кривбасс» сыграл в этой игре двумя составами. До перерыва он выглядел следующим образом: Старцев, Андриенко, Карпенко, Грицай, Радченко, Костышин, Шелаев, Зайчук, Бюлюкбаши, Каракевич, Мотуз. Во втором тайме состав видоизменился так: Лесько, Шагойко, Павлов, Ковальчук, Грановский, Булку, Максимов, Бехвич, Опря, Булычев, Ветер.

Наставник москвичей Андрей Кобелев выставил всех своих сильнейших исполнителей: Габулов (Шунин, 46), Танасиевич (Ковальчик, 46), Фернандес, Гранат (Терехов, 46), Уилкшир (Карпович, 71), Карпович (Юсупов, 46), К.Комбаров, Чичерин (Кокорин, 46),  Хохлов (Свежов, 63), Смолов, Кержаков.

Первый тайм вселил надежды поклонников «Кривбасса» на позитивный исход встречи. Приятное впечатление оставили и содержание игры криворожан, и счет − 2:1 в пользу украинского клуба. И это не смотря на то, что начало поединка было обескураживающим для них. Уже на 2 минуте москвичи сумели повести в счете. Гол стал следствием дальнего удара Андрея Карповича и рикошета от ноги кого-то из защитников «Кривбасса». Мяч влетел в левый нижний угол ворот. Так же стремительно, как матч стартовал, он и продолжился. На 4 минуте счет сравнялся. Это Сергей Мотуз, вспомнив свое бомбардирское призвание, удачно сыграл на добивании и с 5 метров переправил мяч в сетку.

Тот же Мотуз на 19 минуте вывел свою команду вперед в счете. После острого навеса с фланга нападающий буквально расстрелял голкипера динамовцев Владимира Габулова. До конца первого тайма шансы для того, чтобы изменить счет на табло имели обе команды, но отложили эту миссию на вторую половину встречи.

Уже на первых минутах второго тайма участники Лиги Чемпионов нанесли две существенные пробоины в защитных редутах криворожан. Сперва Александр Кержаков обокрал защитника и расправился с голкипером, а затем Александр Кокорин, технично приняв мяч в штрафной «Кривбасса» после прострела с фланга, обыграл защитника и пушечным ударом не оставил шансов Лесько, чтобы спасти команду. 

В оставшееся время москвичи сыграли «по счету», по сути не предоставив «Кривбассу» моментов, чтобы забить. Хотя несколько опасных атак украинцы все-таки провели, но счет в матче больше не изменился.

Следующий поединок «Кривбасс» проведет 17 января, и соперником станет еще один представитель российской премьер-лиги «Спартак» из Нальчика.

Днепр расстается с Алсидешем, Давидсоном и Ферейрой

Владимир Бессонов об итогах первого сбора

«Днепр» возвратился в родной город после первого сбора, который проходил в Турции. Сразу после прилета главный тренер команды Владимир Бессонов рассказал собравшимся журналистам о его итогах.

По словам наставника «Днепра», принято решение расстаться с Алсидешем, Давидсоном и Ферейрой, который так и не появился в расположении команды. Так же по результатам сбора домой в Беларусь отправится нападающий Ситко.

Между тем, Владимир Бессонов остался доволен, как проявили себя все возвращенные из Кривого Рога арендованные футболисты, которые отправятся в полном составе на второй сбор в Израиль (вылет запланирован на пятницу).

Что касается появившейся в СМИ информации о полузащитнике Сивакове, то Владимир Бессонов сказал, что по поводу его появления в «Днепре» идут интенсивные переговоры.

Андрей Стеценко: «Остаюсь искать Алсидеша»

|На учебно-тренировочный сбор днепрян в Израиль отправились 27 человек.

Вратари: Вячеслав Кернозенко, Евгений Боровик, Антон Каниболоцкий, Денис Шелихов.

Защитники: Андрей Русол, Виталий Лисицкий, Виталий Денисов, Вячеслав Сердюк, Павел Пашаев, Линас Климавичюс.

Полузащитники: Сергей Назаренко, Марио Холек, Дмитрий Лепа, Руслан Ротань, Артур Карноза, Евгений Шахов, Александр Кобахидзе, Джаба Канкава, Максим Калиниченко, Младен Бартулович.

Нападающие: Андрей Воробей, Евгений Коноплянка, Виталий Каверин, Алексей Белик, Владимир Гоменюк, Бека Гоциридзе, Сергей Самодин.

Как видим, к прошедшим первый сбор в Турции добавился форвард Сергей Самодин, который продолжает восстановление после тяжелой травмы колена. В Израиле Сергей будет заниматься по индивидуальной программе, участвуя в некоторых игровых упражнениях с партнерами по команде.

В то же время на борту самолета не оказалось Осмара Феррейры, Давидсона и Эдуардо Алсидеса. О ситуации с каждым из них рассказал генеральный директор «Днепра» Андрей Стеценко:

− Феррейра, как вы знаете, еще не прибыл в расположении команды после зимнего антракта. Мы с ним беседовали, и он выразил желание быть возле жены, которая после Нового года должна была родить. С моей точки зрения, это достаточно уважительная причина, хотя профессиональные обязанности футболиста и его контракт регулируют некоторые другие положения. Но это тема для отдельного разговора с ним. Знаю, что у Феррейры родился сын, но к тому моменту у него закончилась виза в Украину, и сейчас он, находясь в Буэнос-Айресе, занимается открытием новой визы. Мы ожидаем его прибытия со дня на день, и дальше будем обсуждать сложившуюся ситуацию.

Давидсон провел с нами сбор в Турции, в одной из игр получил достаточно тяжелую травму − сотрясение мозга, и после этого не участвовал ни в тренировочном процессе, ни в контрольных матчах. Кроме того, на его позицию у нас есть ряд кандидатов. Он это, наверное, сам почувствовал и вчера в беседе со мной изъявил желание покинуть «Днепр» и вернуться на родину в Бразилию. С учетом того, что до конца его контракта остались считанные месяцы, думаю, мы пойдем ему навстречу, разорвем соглашение и отпустим в качестве свободного агента.

Самый сложный вопрос, конечно, по Алсидесу. Думаю, ни у кого нет сомнений, что это футболист очень высокого уровня, который может принести много пользы «Днепру». Но, судя по всему, он тоже не очень сильно горит желанием выступать в «Днепре», и со стороны тренерского штаба к нему были большие вопросы по отношению к тренировочному процессу. Вчера, достаточно поздним вечером, у нас состоялась беседа, и он меня убеждал, что полетит с командой на сбор в Израиль, обещал войти в тренировочный процесс, работать в полную силу. Но в аэропорт, как видите, он не явился. Что ж, будем его сейчас искать, разговаривать. Но чем завершится эта ситуация, когда футболист говорит одно, а делает другое, предсказать не могу.

Как обстоят дела с возможным переходом Сивакова?

− С Сиваковым мы ведем активные переговоры, и я не исключаю, что он присоединится к нашей команде после израильского сбора, подпишет контракт и полетит на последний сбор в Турцию.

Добавим, что во время сбора днепропетровцы разместятся в Герцлии, в 5-звездочном отеле Dan Accadia. На сборе запланирован ряд контрольные поединков. 25 января «Днепр» сыграет с «Маккаби Ирони Кирьят-Ата», 27 или 28 января − с «Маккаби» (Хайфа), соперник в поединке 31 января еще определится, а 3 февраля состоится заключительный матч сбора с «Ростовом». 4 февраля наша команда вернется в Днепропетровск.

ИНТЕРВЬЮ

Эдуардо Алсидес:  «Буду отдавать «Днепру» всего себя»

Днепропетровский «Днепр» отправился на сбор в Израиль, но в составе делегации не оказалось бразильского защитника Эдуардо Алсидеса. В аэропорту его так и не дождались, и команда улетела без «звезды». Ни для кого не секрет, что на предыдущем сборе у главного тренера днепрян Владимира Бессонова были претензии к Алсидесу, но, казалось, накануне отлета все недоразумения были исчерпаны. Генеральному директору «Днепра» Андрею Стеценко пришлось вновь садиться за стол переговоров с футболистом, и в субботу утром бразилец все-таки должен отправиться в Израиль. После того, как Алсидес получил новый билет на самолет, он ответил на несколько наших вопросов.

− Почему ты не улетел с командой сегодня?

− К сожалению, возникли некоторые трудности. Но сейчас уже все в порядке, и я благодарен руководству клуба, которое вошло в мое положение. Завтра утром я отправляюсь в Израиль, где присоединюсь к команде. Если кто-то думает, что у меня проблемы в команде, то заверяю, что это не так. Да, было небольшое недопонимание с тренером, но сейчас уже все в порядке. Я хочу помочь команде в борьбе за чемпионство, хочу выигрывать каждую игру.

− То есть болельщики могут быть спокойны: Алсидес никуда не уходит?

− Да, они могут расслабиться. Я по-прежнему в клубе, выполняю свою работу и еду в Израиль.

− Ты вернулся из Турции в плохом настроении. Что там произошло?

− Были небольшие проблемы, но я поговорил с генеральным директором, с тренером, и мы все выяснили. Сейчас все начинается с нуля. В Израиле все будет по-другому, все будет хорошо. Мы будем бороться за самые высокие места и стремиться побеждать всех, включая «Динамо» и «Шахтер».

− В последней осенней игре, которую «Днепр» проводил в Киеве против «Динамо», между тобой и капитаном команды Андреем Русолом произошла стычка. Что произошло в том эпизоде?

− Да, это правда, мы немного повздорили. Можно сказать, сошлись два характера: я играл во многих клубах высокого уровня, а Андрей − капитан команды. Но такое случается в футболе, ведь эмоции на поле бьют через край. Могу заверить, сейчас у меня нет никаких проблем с нашим капитаном. Он мне очень помогал и помогает освоиться здесь, за что я ему очень признателен. А в той игре мы все очень нервничали − все-таки это было дерби Днепропетровска и Киева, тяжелый матч.

− После матча вы с Андреем обсуждали произошедшее?

− Да, конечно. Мы поговорили, и не осталось никаких проблем. Повторюсь, у меня не осталось никаких разногласий ни с игроками, ни с тренером.

− В Израиле ты будешь тренироваться с полной отдачей, как того требует тренер?

− Да, я буду прикладывать все свои усилия − так, как это делал в «Шальке», «Челси», «Бенфике», «Сантосе», ПСВ. Знаю, что фаны любят меня, им нравится моя игра, и я очень ценю их отношение. Я уважаю болельщиков, уважаю клуб, тренера, руководство, и поэтому буду отдавать «Днепру» всего себя. Мне очень нравится здесь, меня хорошо приняли игроки. Знаете, когда приезжаешь в чужую страну, далеко не все тебя принимают, а здесь абсолютно все встретили меня очень тепло.

− Не слишком ли высоки для тебя нагрузки на тренировках?

− Нет-нет. Кто-то может так думать, потому что я из Бразилии. Но я с 15 лет жил в Голландии, Германии, других странах. Не в диковинку мне и климат, ведь в Голландии и Германии тоже бывает минус 10-15 градусов. Да, здесь у людей другой менталитет, другая культура, но это новый опыт, и я ему рад.

− А столь продолжительные сборы зимой являются для тебя чем-то необычным?

− Это да. Впервые я играю в стране, где межсезонье длится 3 месяца. Но в этом нет никаких проблем. Если нужно работать 3-4 месяца − я буду работать. Это моя профессия. Конечно, для меня внове так долго ждать возобновления сезона, но это не так уж сложно. Тем более что все мне помогают. Единственная проблема − это язык, но думаю, через 3-4 месяца я буду говорить по-русски.

− И будешь давать интервью на русском?

− (смеется и говорит по-русски) Да. Сейчас я только чуть-чуть говорю и понимаю по-русски

− Ты можешь сказать, что уже адаптировался в стране и в клубе?

− В общем-то, да. Я здесь 4 месяца, и, конечно, не обошлось без некоторых трудностей, связанных с языком, менталитетом. Но уже спустя пару месяцев после приезда я начал понимать украинцев. Я люблю открывать для себя новые страны, новых людей. Я жил в Германии, Англии, Португалии, Голландии − мне это нравится.

− Что тебе в Днепропетровске нравится и не нравится больше всего?

− Нравится организованность людей. Если люди договорились встретиться в определенное время − они не опаздывают. Очень нравится кухня, особенно салат «Оливье». А не в восторге я от особенностей климата − были несколько дней, когда температура опускалась до минус 20 градусов. Я думал, это убьет меня, но такая погода, к счастью, была лишь пару дней. В моей стране целый год +25-30. А еще мне нравится, что здесь люди любят бокс. Мой отец и мой брат − профессиональные боксеры. Брат даже трижды выигрывал чемпионат мира по фри-файту. Нравится, когда люди немного сумасшедшие, когда идут и улыбаются от счастья. Мне это нравится.

Максим СТАРЦЕВ: «Не думал, не гадал, что не пригожусь больше днепропетровской команде»

Большую часть осеннего отрезка сезона «Днепр» провел с вратарем Максимом Старцевым, сменившим выбывшего из строя Вячеслава Кернозенко. Львиная доля матчей, сыгранных 29-летним вратарем, завершалась положительным исходом. В этом списке домашняя победа над «Металлистом», выездные ничьи с «Карпатами» и «Черноморцем», гостевые выигрыши у «Арсенала» и «Харькова». Опытный страж ворот, уверенная игра которого давно обратила на себя внимание тренеров национальной сборной Украины, этой зимой был делегирован в «Кривбасс», с которым даже отправился на тренировочный сбор в Турцию. Однако вскоре в его судьбе наметился новый поворот − испытывающая проблемы на последнем рубеже «Таврия» пожелала видеть Старцева в своих рядах. Более того, крымский клуб намерен выкупить права на этого голкипера у «Днепра».

− Вы еще не оформили отношения с «Таврией»?

− Сделаю это 22 января.

− Кто пригласил вас в Симферополь?

− Мне позвонил почетный президент Сергей Куницын. Его предложение показалось мне интересным, и я ответил, что если он сумеет решить вопрос с руководством «Днепра» − соглашусь без раздумий.

− Контракт с «Днепром» у вас был подписан до какого срока?

− До лета 2010 года. Однако «Таврия», насколько я знаю, намерена полностью выкупить права на меня у днепропетровского клуба.

− При каких обстоятельствах вы могли рассчитывать на продолжение карьеры в «Днепре»?

− Я бы не перешел в «Таврию» лишь в том случае, если бы был твердо уверен, что летом, после потенциальной аренды в «Кривбасс», есть шанс вернуться в Днепропетровск. Но разговор руководством «Днепра» расставил все точки над «i»: мне дали понять, что особых надежд на меня не возлагают. Для футболиста главное − доверие. Важно чувствовать, что ты нужен команде и можешь принести ей пользу.

− Но ведь большинство матчей осеннего отрезка нынешнего сезона в составе «Днепра» вы все же отыграли.

− Вот поэтому я не думал, не гадал, что не пригожусь больше днепропетровской команде. Но ничего не поделаешь, тренерам и руководству виднее. Тем более, что, насколько мне известно, Владимир Бессонов пригласил на мое место другого вратаря.

− До недавнего времени проблемы на вратарской позиции испытывала «Таврия». Теперь с этим же столкнулся «Кривбасс», где вы недавно побывали.

− Так уж получилось, что после моего отъезда из расположения криворожской команды головная боль началась у ее тренерского штаба. «Кривбассу» теперь в срочном порядке придется искать вратаря. Впрочем, до старта весенней части чемпионата времени еще предостаточно.

− Не жаль было расставаться с «Днепром», в котором вы провели не один год?

− Возникшая ситуация не могла не наложить отпечаток на мое внутреннее состояние. Безусловно, мне жаль покидать команду, которая для меня небезразлична. Как и жаль расставаться с городом, с его болельщиками. Хотя понимаю: футбольная жизнь устроена так, что мало кому из футболистов удается долго поиграть в одной команде. Но как бы то ни было, лучшие мои годы прошли в «Днепре» − именно в нем я вырос, здесь прошло мое становление как футболиста. Днепропетровскому клубу я многим обязан, о нем у меня навсегда останутся самые теплые воспоминания.

− Сомнения относительно перехода в «Таврию» с учетом ее незавидной роли в нынешнем сезоне не возникали?

− Я знаю одно: в Симферополе сильная команда. Это она сумела доказать в прошлом чемпионате, заняв пятое место. В нынешнем же сезоне она оказалась в незавидном положении лишь по какому-то нелепому стечению обстоятельств. Однако уверен, что весной все изменится и симферопольская команда заметно прибавит. У нее будут яркие победы, а вопрос о «вылете» перестанет присутствовать на повестке дня.

− В крымской команде у вас много знакомых?

− С тех пор, как четыре года назад я выступал в «Таврии», остались Гигиадзе, Ковпак, Корнев и Монахов. А с Бойко, Любеновичем и Бурдули знаком по «Кривбассу». Со всеми из них у меня до сих пор хорошие отношения, так что чужим в крымской команде я себя ощущать не буду.

− Где отметили день рождения − в родном Херсоне, в Днепропетровске или в Симферополе?

− Прилетев со сборов в понедельник, на следующий день отправился из Днепропетровска в Херсон, где и отпраздновал в кругу родных и близких мне людей…

КАЛИНИЧЕНКО: «Критику заслужил...»

Считать удачным 2008 год Максим КАЛИНИЧЕНКО никак не может − в Днепропетровске от него явно ожидали большего. И если не всегда выразительная игра полузащитника обьяснялась с адаптацией в новом коллективе, то теперь эта причина будет неактуальна. Калиниченко впервые проходит с «Днепром» полноценные сборы и весной намерен показать все свои лучшие качества.

-− Максим, как настроение?

-− Боевое. Мы очень плодотворно потрудились на первом сборе.

-− Бегали много?

-− Много − не много, но нагрузки получали хорошие. Ноги болят. Мы старались обрести выносливость, тренировки были тяжелые, но радовало, что работа шла с мячами. Так интереснее. А изнуряющих забегов не проводили.

-− Футболисты к сборам относятся не очень хорошо. Ты не исключение?

-− Подготовительный период -− составляющая нашей профессии, которую все мы любим. К сборам отношусь как к должному. Этот момент просто нужно пережить и иногда переступить через себя. Поэтому не могу сказать, что так уж и не люблю сборы. За долгие годы в футболе я научился терпеть.

-− Как предпочитаешь коротать время на сборах?

-− Днем я не сплю, потому что потом буду маяться ночью. Подремать могу, но в основном читаю книги, смотрю телевизор, гуляю по Интернету. В карты мы не играем.

-− Говорят, что в украинских клубах бегают больше, чем в российских. Это правда?

-− За годы моих выступлений в «Спартаке» сменилось столько наставников, что сравнивать, пожалуй, не стоит. Сейчас, по-моему, уже нигде не гоняют так, как раньше. А вообще сборы везде одинаковые и нужны для того, чтобы заложить фундамент на целый год. Отличия только в методах работы. Но бегать и прыгать приходится всегда.

-− «Спартак» сейчас здесь, в Белеке. Ездил в гости к бывшим одноклубникам?

-− Да, в команде играет достаточно ребят, которых я знаю. Существенно изменился административный штаб, но повидаться с коллективом было приятно.

-− Не жалеешь, что покинул «Спартак», в котором буквально через месяц сменились и главный тренер, и генеральный директор?

-− Я не привык о чем-то жалеть. Нет смысла. Гипотетически всякое могло быть, и тренерский коллектив мог сохраниться. У меня же оставалось полгода до окончания контракта и нужно было думать о том, как в дальнейшем кормить семью. Я выбрал неплохой клуб, и в «Днепре» меня все устраивает.

-− Кроме игры и места, которое занимает команда...

-− Безусловно. Считаю, что у меня тоже не все получилось, особенно в конце года. Но мы сейчас тренируемся как раз для того, дабы попытаться все это изменить. И если не верить в то, что ситуация поправима, то нужно вообще заканчивать с футболом.

-− Наставник команды Владимир Бессонов не раз критиковал тебя после матчей. Заслуженно?

-− Тренер отвечает за результат, и если он считает нужным кого-то пожурить, это его право. Спорить с наставником нельзя, к тому же я сам понимаю, что не играл так, как могу. И это сильно раздражало. Хотя я старался, выкладывался. Почему не получилось, даже не знаю. Может, пороюсь еще в себе (смеется). Но критику в свой адрес точно заслужил.

-− Ты наверняка обратил внимание, что в «Днепре» сейчас удивительная кадровая текучка. Не мешает ли это создавать сплоченный коллектив?

-− Изменений действительно много, поток игроков большой. Но костяк команды у нас есть. Не могу сказать, что у нас уже сложилась настоящая дружная семья, но коллектив дружный, в этом не сомневайтесь. Вы наверняка заметили, что сейчас на сборе присутствуют те игроки, которые заканчивали в «Днепре» минувший год. Добавился Вова Гоменюк, несколько ребят на просмотре, кое-кто вернулся из аренды. В общем, если будет стабильность, будет и результат.

-− В контрольной встрече с немецким клубом третьей бундеслиги ты выполнил пять результативных передач...

-− Не пять, а четыре. Одну голевую журналисты записали мне ошибочно, отобрав ее у Сергея Назаренко.

-− Четыре -− тоже немало. Раньше такое бывало?

-− Не помню, хотя в любом случае не стоит переоценивать то, что произошло. Во-первых, нужно учитывать силу соперника, а, во-вторых, это сборы. Тут всякое может быть. С немцами мы провели тренировку с повышенной ответственностью.

-− Максим, уже совсем скоро собирается сборная. Ждешь вызова в Кончу-Заспу?

-− Конечно, жду. В сборную всегда еду с огромным удовольствием, и это не пустые слова.

-− В 2008-м в национальной команде у тебя мало что получилось...

-− У меня в сборной вообще почти ничего не получалось, я в ней толком никогда и не играл. Поэтому доказывать есть что. Буду стараться.

 

5.    Донецьк

 

Евро 2012

20 января в Донецке состоялось расширенное заседание, посвященное проблемам реального сектора экономики региона. В обсуждении наиболее проблемных направлений приняли участие губернатор Донецкой области Владимир Логвиненко, председатель областного совета Анатолий Близнюк, их заместители, руководители крупных предприятий и представители местных органов власти.

В выступлении мэра Донецка Александра Лукьянченко прозвучала и футбольная тема. По его словам, все затраты по подготовке к Евро-2012 в текущем году государство возложило на городской бюджет.

− Нам необходимо около 312 млн. грн., в то время как вторая корзина бюджета составляет чуть более 200 млн. грн., и то это средства, необходимые для работы системы ЖКХ. Самое неприятное, .что в правительстве говорят, что не собираются пересматривать бюджет ни в 1-м, ни во 2-м, ни в 3-м кварталах. Такая позиция просто недопустима, − считает Донецкий городской голова.

Евро-2012 в СМИ

«Панорама» (22.01) отдельным блоком подчеркивает: «333 млн. грн. планирует израсходовать до конца 2011 года Министерство внутренних дел на подготовку к Евро-2012».

«Жизнь» (20.01) размещает статью «Телевидение спасет», в которой подчеркивается, что, несмотря на все проблемы в процессе подготовки к Евро-2012, руководства УЕФА настроено весьма оптимистично и надеется на хорошую прибыль от проведения футбольного форума. По мнению президента УЕФА Мишеля Платини, сумма прибыли может составить 1 млрд. евро. Публикация заканчивается заявлением Платини, подтвердившего в третий раз: «Гжегож Лято и Григорий Суркис знают о главном условии проведения турнира…».

«Жизнь» (22.01) в статье «Лед тронулся» комментирует закладку первого камня в фундамент стадиона во Львове с определенной долей скептицизма. В частности, газета отмечает:

«Заложить основу − это, конечно, хорошо, но не поздновато ли? Понятно, что во Львове не будет сооружения, и близко похожего на донецкий пятизвездочный стадион «Донбасс Арена», но его и возводят с 2004 года, а заканчивают в этом. Не сложно посчитать, что стройка заняла практически пять лет, и это при полном взаимопонимании властей города и президента ФК «Шахтер» Рината Ахметова, который не жалеет ничего для создания настоящего чуда. В Днепропетровске, также при наличии денег и большого желания, на строительство «Днепр Арены» ушло четыре года. Да и в том же Харькове, где президент «Металлиста» Ярославский с большим энтузиазмом занимается реконструкцией стадиона, а работы проходят в режиме «без выходных», сдачу объекта планируют на 2010 год. Во Львове же регулярно возникают какие-либо проблемы, связанные не только с футбольной ареной, но и вообще с подготовкой к Евро-2012. Поэтому очень хочется увидеть, как за два года будет возведен стадион «с нуля».

О пожаре на «Донбасс Арене»

Со ссылкой на сообщение пресс-службы «Донбасс Арены», «Жизнь» (20.01) публикует информацию «Ничего страшного», где подчеркивается, что «на прошлой неделе на объекте был пожар, хотя и не очень опасный, и повода для паники нет». Пострадало двое сотрудников компании «ENKA», которые надышались угарным газом. Газета считает, что строительные работы продолжаются по плану.

Футбол

О «Шахтере»

«Панорама» (22.01) под заглавием «История «Шахтера» в школе» печатает информацию о том, что после зимних каникул в некоторых школах Донецка стартовали необычные уроки, во время которых дети занимаются углубленным изучением истории любимого футбольного клуба − донецкого «Шахтера». Развитием так называемого «Школьного клуба» занимаются юные болельщики донецкой команды, которым помогают специалисты отдела по работе с болельщиками ФК «Шахтер».

«Салон Дона и Баса» (20.01) в разделе «Спорт» на выступление «Шахтера» в Кубке чемпионов Содружества и стран Балтии откликнулся статьей «Горняков критикуют». В частности, газета пишет:

«Юные «горняки» свой первый матч проиграли молдавскому «Шерифу» 4:0, чем вызвали бурю эмоций со стороны российских организаторов турнира.

−  Ну, он великий, видимо, этот «Шахтер». Он об имидже своем не заботится совсем. Всегда все клубы выставляют на наш турнир основной состав. Исключение − только команды из Украины и России. Только мы такие накрученные, думаем, что можем себе это позволить, − цитирует Sports.ru президента Российского футбольного союза Виталия Мутко.

− На турнире созданы все условия для подготовки команд к сезону. Заселяем их в шикарный отель, предоставляем шикарные поля. У нас уникальная страна. Команды говорят, что основному составу нужно готовиться к сезону. Четыре месяца готовимся-готовимся, да все никак не подготовимся, −  продолжает негодовать Мутко.

В подобном ключе высказался и вице-президент РФС Никита Симонян:

− Это просто какой-то позор. «Шахтеру» должно быть стыдно присылать пацанов на такой турнир. Все-таки надо уважать организаторов и соревнования, которые проводятся уже в 17-й раз. На этот турнир приехали Зепп Блаттер и Мишель Платини, и вот они видят, как чемпион Украины, участник Лиги чемпионов уступает 0:4. У меня просто нет слов».

Не обошла вниманием провал «Шахтера» в Москве и «Панорама» (22.01) в заметке «Шахтер» стыдят».

О «Динамо»

«Салон Дона и Баса» (23.01) отмечает, что «Динамо» в поисках защитника». В частности, защитник жодинского «Торпедо» и молодежной сборной Беларуси Игорь Шитов приехал на просмотр в киевское «Динамо-2». Он принимает участие в проходящем на клубной базе в Конча-Заспе мемориале Олега Макарова. Газета также пишет, что, по сообщению пресс-службы киевского клуба, продолжает находиться на просмотре в «Динамо» защитник сборной Беларуси Дмитрий Верховцов.

 

6.    Житомир

 

Євро 2012

Заходи

Протягом звітного періоду не проводилось офіційних заходів з підготовки області до Євро 2012. Одначе вийшло чергове розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації Юрія Забели, яким затверджено обласну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу у новій редакції. Розпорядження розтиражувала прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

Три з половиною мільярди гривень потрібно, аби реалізувати Житомирську обласну програму підготовки та проведення в Україні Євро-2012. Відповідно до статей цієї програми, третину коштів очікують з державного бюджету, а понад 2 мільярди 250 мільйонів − інші джерела надходження. В програмі передбачається капітально відремонтувати в межах області за європейськими стандартами певні відрізки доріг Київ-Ковель-Ягодин та Київ-Чоп, біля автотрас додатково ввести в дію 14 готельно-ресторанних та мотельних комплексів. Гості Чемпіонату дорогою до місць проведення фінальних футбольних поєдинків, окрім зручностей мають відчувати й естетичне задоволення. А тому в Програмі передбачено привести до належного вигляду 4 скульптури-пам’ятники вздовж автомобільної дороги Київ-Чоп і облаштувати 23 кілометри парканів та 6 гектарів газонів і зелених насаджень у населених пунктах, через які проходять основні автомобільні дороги.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ тему Євро 2012 підняли у зв’язку з вищеназваним розпорядженням (оприлюднили прес − реліз ОДА) та черговою обіцянкою губернатора Забели щодо реконструкції центрального стадіону міста. На одному з регіональних сайтів»Журнал Житомира«, який посилається на УНІАН, читаємо:

 − В Житомирской области в этом году откроют школу олимпийского резерва, которой здесь до сих пор нет в отличие от других областей Украины.

Заместитель председателя Житомирской ОГА Николай Черненко отметил, что участие представителей Житомирщины в Олимпийских играх в Пекине побудило власть инициировать открытие школы олимпийского резерва.

Руководитель области Юрий Забела пообещал приложить усилия для реконструкции Центрального стадиона в Житомире, сделать все для открытия школы олимпийского резерва и достойной подготовки житомирских спортсменов к следующим играм в Лондоне, сообщили в ОГА.

“Решающую роль в принятии решения облсоветом о передаче спортивно-оздоровительной базы на баланс школы высшего спортивного мастерства сыграл тот факт, что база будет включена в перечень объектов, которые будут финансироваться по проекту Евро-2012 по линии профильного министерства в сумме 20 млн. грн.”, − отмечается в сообщении.

Заслуговує на увагу й інша інформація щодо спортивних справ у регіоні. ЇЇ оприлюднила газета «20 хвилин», назва статті «Спорт приватизувати не можна».

Приводом для написання статті став відкритий лист до постійної депутатської комісії Житомирської обласної ради з гуманітарних питань та засобів масової інформації. Тринадцять тренерів Житомирщини з легкої атлетики, серед яких більше половини − майстри спорту міжнародного класу, СРСР та України занепокоєні ситуацією в царині спорту на теренах нашої області та, цитуємо, «перетворенням об’єктів власності громад на фактично приватні підприємства для окремих керівників».

Цитую далі:

− Один із найголовніших спортивних об’єктів області − цілісний майновий комплекс, що складається з Центрального стадіону, готелю «Спортивний» та заміської спортивно-оздоровчої бази, − йдеться в листі. Останнє намагання приватизувати весь комплекс було здійснене перед 2005 роком з ініціативи управління сім’ї, молоді та спорту. Тоді його хотіли передати на баланс футбольного клубу «Полісся». Щоправда вже у 2005 році управління відмовилося від цієї ідеї, пишуть житомирські спортсмени, створивши комунальне підприємство «Спорт сервіс». Яке, на їхню думку, ще погіршило стан комплексу.

З 2006 року спорткомплекс перебуває на балансі спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з легкої атлетики.

«На теперішній час управлінням вже відпрацьовується питання відділення готелю «Спортивний» та утворення окремого підприємства, бо керівником готелю є двоюрідна сестра начальника управління у справах сім’ї , молоді та спорту Марії Власенко Наталя Кукліч». − «Вже не є таємницею, що перевірка управління обласним КРУ виявила фінансові порушення, які призвели до збитків обласного бюджету на суму більше, ніж 100 тисяч гривень (!)».

Занепокоєні спортсмени і тим, що 70 тисяч бюджетних коштів, які планувалося використати на галузь спорту, були витрачені у 2008 році на… участь команди держслужбовців у спартакіаді в Алушті.

«Ми наполягаємо на тому, − говорять автори листа, − що весь спортивний комплекс (Центральний стадіон, готель «Спортивний») має залишатися на балансі СДЮШОР з легкої атлетики, оскільки ці споруди є основним осередком спортивного життя міста та області».

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 на території Житомирської області досі не спостерігається.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол.

Голова Житомирської обласної федерації футболу Олександр Чернявський висловлює свою думку про те, чи буде в Житомирі професійна команда, та про сьогодення футбольного життя в регіоні.

− У Житомирі немає своїх Суркісів чи Ахметових, які б узяли на себе відповідальність за стан професійного футболу міста та відповідне його фінансування. Можливо, влада й хотіла б зробити щось для людей, та не знає, де для цього кошти знайти…У великому, 300-тисячному місті нині немає не лише професійного футбольного клубу (такий сором ще лише в одного обласного центру − Херсона!), але й жоден з 5-ти існуючих стадіонів не здатен приймати змагання такого рівня. І ніхто нічого не намагається робити аби хоч якось покращити ситуацію. Та навіть елементарних футбольних полів, де могли б грати студентські, дитячі, жіночі команди, в місті практично немає. Ті декілька штучних майданчиків, встановлених останніми роками, не вирішать проблеми навіть частково. Чимало складнощів зараз із проведенням наймасовіших дитячих змагань на приз “Шкіряний м`яч”, бо колишній штаб вже не працює, а спортивні відділи в органах влади відсторонюються від них. Та де ж нашій федерації узяти кошти для проведення цих змагань? Не вдається поки що й організувати жіночий чемпіонат з футболу. Але є й позитивний приклад: це ті футбольні змагання, які проводить сільське спортивне товариство “Колос”. Ми з радістю допомагаємо цим людям, які вправно й своєчасно роблять усе, що їм належить у цій царині. Серед проблем, що чекають вирішення, зазначу дефіцит кваліфікованих тренерів аматорських команд. І ми були б дуже вдячні ФФУ, якби у подальшому вона знайшла можливість провести декілька семінарів з нашими фахівцями, як в обласному центрі, так і в деяких інших містах, де є відповідна база. Адже організовано футболом в області займається близько 30 тисяч гравців, з якими треба працювати, й працювати професійно.

ЗМІ про футбол

У чемпіонаті Житомира з фут-залу відбулися чергові поєдинки у вищій лізі. Так діючий чемпіон «Дорожник» не стримав атаки гравців «Арсеналу» та програв з рахунком 2:6. «Легіон» з мінімальною перевагою − 2:1 здолав опір другого складу учасника Чемпіонату України «Контингенту». Перший склад «Авангарду» не залишив жодного шансу представникам дитоячо-юнацького футбольного клубу − 7:1. Разом з чемпіонатом Житомира з фут-залу у вищій лізі чергові поєдинки відбулися у першій. Так рекордну кількість м’ячів − 18 на двох − забили гравці «Фінансисту» та «Селенії». Ну а перемогу з рахунком 13:5 святкували представники фінансової сфери. «Кристал» з мінімальною перевагою − 6:5 − здолав опір студентів Національного Агроекологічного Університету. 8 сухих м’ячів у ворота «Крігеру» забили спортсмени міського культурно-спортивного центру. Протистояння «Геліосу» та «Бульвару» не виявило переможця − нічия 3:3. Чергові матчі чемпіонату Житомира з фут-залу заплановані на 25 січня у спорткомплексі «Динамо», − передає радіо «Житомирська хвиля».

Інфраструктура

Днями відбулось відкриття 2 сучасних спортзалів у смт. Черняхові. На урочистостях побував перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Загривий.

У 1992 році на території шкільної садиби було розпочато будівництво нового приміщення школи. Кошторисна вартість об’єкта − 11,3 млн.грн.

Сьогодні завершено будівництво першої черги: 2-х спортивних залів (площею 24х12 та 18х9 кв.м.) із сучасним спортінвентарем у комплексі із душовими та роздягальними кімнатами, гардеробом, санвузлами.

На будівництво першої черги школи витрачено майже 4 млн.грн. Примітно, що влада вже не вперше піариться на подібному об’єкті і зачисляє його собі в актив, а втім, завершити першу чергу даної школи вдалось лише тому, що нинішній спікер ВРУ Литвин ( виходець з Житомирщини) ще на початку минулого року виклопотав додатково з державного бюджету на соціальні об’єкти Житомирщини 45 мільйонів гривень додаткової субвенції. На будівництво школи в Черняхові з цих коштів було спрямовано 1, 3 мільйона гривень.

 

7.    Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

Події загального плану подавала лише радіостанція «Версія». Їх було озвучено три.

Перша була свого роду анонсом прибуття до Києва експертів УЄФА, де вони планували приймати звіти міст, які приймають «Євро-2012» щодо готовності головних футбольних арен. На прохання експертів Львів готовий представити їм розроблений генпідрядником детальний план будівництва стадіону, необхідну проектну документацію, план організаційної структури та детальний план-схему використання території навколо стадіону на час «Євро-2012». Зі слів представників УЄФА, цих документів буде достатньо для того, щоб ризики будівництва стадіону у Львові і надалі вважалися помірними. 22 січня делегація експертів мала прибути до Львова з метою огляду будівельного майданчика стадіону до «Євро-2012».

У продовження цієї теми говорилося про саме будівництво фундаменту майбутнього стадіону до Євро-2012, яке почали у Львові. Новий етап у зведенні футбольної арени почали із закладення капсули. Роботи триватимуть чотири місяці. Сучасники зможуть спостерігати за будівництвом в Інтернеті. Для цього десять баштових кранів обладнають відеокамерами. Роботи фінансуватимуть із трьох джерел: міського та державного бюджетів, а також коштом інвесторів. До кінця року у найамбітніший проект Галичини вкладуть 300 мільйонів гривень.

Остання інформація мала позитивний характер. Адже, як повідомлялося, підготовка України до проведення фінальних матчів чемпіонату Європи з футболу 2012 року триває без відхилення від затвердженого раніше графіка. Про це заявив міністр з питань сім`ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Він також повідомив, що монтажні та будівельні роботи на головній футбольній арені України − НСК «Олімпійський», де має відбутися фінальний матч чемпіонату з футболу Євро-2012, проходять також без відхилень.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

 

8.    Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Подія, що має відношення до Євро-2012, на Запоріжжі була. Мер міста Євген Карташов подав заявку на включення будівництва запорізьких мостів через Дніпро до переліку інвестиційних проектів, на які держава планує цього року спрямувати 37 мільярдів гривень і готова виступати гарантом кредитів, необхідних для зведення стратегічних об’єктів до Євро-2012. Невідомо, як поставляться у Києві до цієї заявки. Але мер мусить робити бодай щось, аби будова не зупинилася. На неї у держбюджеті-2009 виділили 100 млн. грн., що дуже мало. Дати ще грошей на мости лише туманно пообіцяли. 

ЗМІ.

Про вищезгадані ініціативи Євгена Карташова написали тижневики «Индустриальное Запорожье − Панорама» і «Запорозька Січ − Перекур» від 22.01.09р.

Газета «Искра» від 22.01.09р. надрукувала інформацію під заголовком «Євро-2012: ніде, крім України». Там згадується про недавнє висловлювання М.Платіні про те, що УЄФА не має жодного запасного плану для проведення Євро-2012, крім України та Польщі.

Реклама.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК демонструє іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

«Металург» відправився на перший з двох запланованих іспанських зборів, залишивши вболівальникам деяку інформацію для роздумів: це було офіційне інтерв’ю для ЗМІ наставника команди Олега Луткова. З цікавого він розповів таке. В Іспанії команда проведе спаринги з швейцарськими «Янг Бойз», чемпіоном Росії «Рубіном» (Казань), польською «Легією» та австрійською «Аустрією». У списку потенційних новобранців клубу залишилися двоє: камерунський захисник Адольф і форвард луцької «Волині» Олександр Піщур. Решта претендентів відсіялися. 

ЗМІ.

ЗМІ розповідали про новини з табору «Металурга» і цитували інтерв’ю з його наставником Олегом Лутковим, також − про хід дитячого футзального обласного турніру «Даруємо радість дітям». Чимало згадок у ЗМІ про футзальний турнір серед журналістів, у якому грають 6 команд.

Також − про чемпіонат Запоріжжя з міні-футболу, у якому змагаються 6 запорізьких і 2 дніпропетровських команди. 

 

9.    Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

19 січня відбулась зустріч міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса із генеральним консулом Республіки Польща у Львові Гжегожем Опаліньскі, на якій вони обговорили питання відкриття в обласному центрі Прикарпаття польського консульства.

За словами міського голови, всі належні процедури щодо цього виконані. Днями до міста прибула ще одна польська експертна група, яка має вивчати технічну документацію приміщень, де планується відкрити консульство, і надасть їм свою оцінку. Сторони досягнули попередньої домовленості, що дипломатичну установу буде відкрито цього року.

На зустрічі тема чемпіонату Євро-2012 не згадувалась.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, яка стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Як повідомила інформслужба місцевої ТРК «Вежа», в Івано-Франківську знову перебої з вивозом сміття. Жителі окремих районів б’ють на сполох — ось уже кілька днів поспіль з їхніх районів не вивозять побутове сміття, яке накопилось за час святкових днів.

Ситуація є показовою. Аналогічне може статися під час напливу туристів та масових народних гулянь під час Євро-2012.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на зовнішніх рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Під час канікул у Вищій лізі «великого» футболу головним футбольним ньюсмейкером області продовжує бути НФК «Ураган». 22 січня клуб офіційно повідомив, що команда поповнилась двома новачками. Це Валентин Цвєлих з луганського «ЛТК» та Сергій Піддубний з львівської «Енергії».

Події.

Багато галасу у футбольних колах області зробила звістка про кризу у львівській футзальній команді «Енергія». Стало відомо, що команді змінила головного тренера та виставила десятьох провідних гравців на трансфер. Перший результат цього — прихід в івано-франківський «Ураган» Сергія Піддубного. Тепер деякі експерти з острахом дивляться у майбутнє деяких прикарпатських футбольних колективів. Найбільше це стосується ФСК «Прикарпаття», який з проблемами завершив перше коло Першої футбольної ліги України, а зараз про підготовку команди до відновлення матчів немає достовірної інформації.

 

10.    Кіровоград

 

ЄВРО-2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

«Криза кризою, а до Євро готуватися потрібно…» − можливо саме ця фраза, що пролунала минулого тижня на одному з центральних телевізійних каналів, спонукала обласні ЗМІ активніше висвітлювати тему підготовки до чемпіонату.

«Кіровоградська правда» (20.01.09) коротко процитувала Мішеля Платіні: «Погодьтеся, не можна ж весь час проводити такі турніри у провідних європейських країнах», − сказав Президент УЄФА Мішель Платіні, торкаючись теми Євро-2012, господарями якого стануть Україна і Польща. Головним питанням він назвав наявність відповідних футбольних арен у країнах».

Цю думку підтримує і «Народне слово» (20.01.09): «Президент УЄФА Мішель Платіні в черговий раз підтримав проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні та Польщі. Неодмінною умовою для цього він назвав наявність стадіонів у Києві та Варшаві. Про це йшлося на прес-конференції з нагоди відкриття Кубка Співдружності. «Ми дали право проведення турніру Польщі і Україні і двічі підтверджували це. І сьогодні я підтверджую це втретє», − сказав Платіні…»

«Украина-Центр» (22.01.09) на ці слова Президента УЄФА реагує стриманіше: «… Как ни странно, в нас по-прежнему верят. Но для того, чтобы планы осуществились, необходимо меньше говорить и спорить, а больше делать…».  Щотижневик з допомогою перших осіб держави детально з конкретними цифрами розповідає, що саме потрібно зробити, скільки і чого побудувати, що вже зроблено і де виникають найбільші проблеми: «… Не далее как в конце декабря Виктор Ющенко взял да и оценил проделанную подготовительную работу позитивно… Конечно, нашлось место и критике. Виктор Ющенко бегло прошелся по тем же аэропортам и выразил некоторую обеспокоенность строительством гостиничной сети. На сегодняшний день, по словам Президента Украины, в стране отсутствует 70 процентов от запланированного количества 5-звездочных отелей и 55 процентов − 4-звездочных, что немало, если задуматься. Про дороги Ющенко ничего не сказал. То ли потому, что предмет обсуждения отсутствует как таковой, то ли по другой причине…». Незважаючи на такий скептичний тон, «Украина-Центр» продовжує вірити у світле майбутнє європейського чемпіонату в Україні: «… Хочется надеяться, что худшие опасения не сбудутся и мы, как всегда, героически преодолеем трудности…» 

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія».

Як повідомила прес-служба спортивного клубу «Таврія», капітан ПФК «Олександрія» Олександр Казанюк нині перебуває в Алушті, де у ці дні проводить тренувальний збір сімферопольська команда. Олександр та ще кілька гравців з клубів першої ліги тренуються в «Таврії» лише як кандидати на поповнення. У складі команд прем’єр-ліги, які вже з усіх сил готуються на берегах Чорного і Середземного морів до майбутніх футбольних баталій, помічено прізвище ще одного олександрійця. Юрій Буличов, у якого закінчився контракт, після перегляду в «Чорноморці» вже у складі «Кривбасу» відбув на тренувальний збір до Туреччини.

ЗМІ.

Минулого тижня обласні ЗМІ зосередили свою увагу на змінах, що відбуваються в українських футбольних клубах у період міжсезоння, а також познайомили читачів з історіями команд, з якими зустрічатимуть три українські представники в 1/16 фіналу Кубка УЄФА.

 

11.    Луганськ

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ информации о «Евро-2012» нет. За отчетный период не проводилось официальных мероприятий по подготовке области к Евро 2012.

Футбол

Находясь на сборах в Турции, «Заря» в спарринг-матче с крупным счетом 5:0 обыграла грузинскую команду «Зестафони» − обладателя Кубка и бронзового призера первенства Грузии. К новичкам команды присоединился игрок «Шахтера» Дмитрий Молдован, который в этой игре сделал дубль. Матч с азербайджанским «Олимпиком» отменен. По-прежнему в составе команды отсутствует Жуниор, который до сих пор не появился из отпуска, поэтому его дальнейшее пребывание в «Заре» под вопросом. К сожалению, кампания по возвращению в «Зарю» луганчан провалилась − ни Шелаева, ни Козюберду, ни Галюзу заполучить не удалось. А молодежный состав луганчан уже тренируется в Саках.

Продолжает готовиться к весенней части сезона «Сталь». Стало известно, что весной не будут играть Андрей Смалько и Евгений Лисицин − они оба пробуют силы в других командах. Вместо них на тренировочную базу прибывают футболисты, пытающиеся закрепиться в составе «Стали». Большинство из потенциальных новичков приняло участие в матче зимнего первенства области, в котором «Сталь-2» встречалась со старшими юношами футбольной школы клуба − командой «Сталь-92». Резерв первой команды обыграл юношей со счетом 3:0.

В первенстве Украины по мини-футболу «ЛТК» опять проиграл, на этот раз харьковскому «Монолиту» со счетом 2:3. Что интересно, луганчане играли в Харькове и уже на третьей минуте вели 2:0, затем преимущество растеряли, а последний гол пропустили за шесть секунд до конца игры. В результате команда скатилась на десятое место.

В областной федерации состоялось совещание представителей команд, играющих в первенстве области. Обсуждался вопрос увеличение количества участников региональных соревнований. Это может произойти за счет Южного региона, где будут играть команды Краснодона, Свердловска, Красного Луча, Антрацита, Ровенек, а также Лутугинского и Славяносербского районов.

Продолжается открытые чемпионаты по мини-футболу в Луганске, Стаханове, Брянке и Станично-Луганском районе. В последнем игра проводятся только в районном центре, поскольку здесь находится единственный пригодный для проведения соревнований зал. А в Лисичанске минифутбольный чемпионат города закончился, победила команда «Завод «Пролетарий», причем с отрывом в семь очков.

Начался юношеский чемпионат Луганска по мини-футболу, в котором принимает участие 21 команда из областного центра и окрестных городов и поселков. Любопытно, что среди команд две женские − из Краснодона и Луганска. Краснодонские футболистки уже обыграли своих же одноклубников 9:6. Игры проводятся в трех возрастных группах.

В Ровеньках прошел детский турнир по мини-футболу на Кубок СК «Юбилейный». В трех возрастных группах из четырех победили юные спортсмены разного возраста из клуба «Горняк» поселка Ясеневское.

Сыгран матч второго тура зимнего первенства области, в котором «Сталь-2» уверенно обыграла команду луганского областного высшего училища физической культуры − 5:1. В игре участвовали футболисты, приехавшие на просмотр в «Сталь» Роман Мироненко и Владимир Малеванный. Это все, что осталось  из группы полевых игроков, которые находились на просмотре.

По инициативе Луганского городского совета на базе спортивного комплекса «Старт» прошли соревнования по минифутболу среди депутатов местных советов, работников органов местного самоуправления и госслужащих. Соревнования проводились в рамках спартакиады имени почетного гражданина Луганска В.В. Шевченко − бывшего первого секретаря обкома КПСС, большого любителя спорта, при котором в областном центре было построено множество спортивных сооружений. В соревнованиях принимали участие команды областной администрации, областного, городского и районных советов. В финале со счетом 3:2 победу над командой городского совета одержали футболисты облгосадминистрации. Лучшим игроком второй год подряд становится главный специалист управления по делам семьи, молодежи и спорта Максим Чанковский.

 

12.    Львів

 

Євро-2012

На відміну від попередніх, цей тиждень був насичений подіями, приуроченими до підготовки до Євро-2012. Так, зокрема, у вівторок, 20 січня, в урочистій обстановці було закладено перший фундамент під новий стадіон у Львові. Мер міста Андрій Садовий та голова Львівської ОДА Микола Кміть заклали у перший залитий фундамент капсулу з привітанням для прийдешніх поколінь. У цю капсулу також вкладено монети, випущені до 750-річчя Львова та до 10-річчя внесення центральної частини міста до спадщини ЮНЕСКО.

Отож, із закладенням фундаменту розпочався другий етап будівництва стадіону у Львові. Як повідомив на урочистостях Андрій Садовий, перший етап (будівництво тимчасової дороги, будівельного майданчика, завезення ґрунту, встановлення двох башневих кранів) тривав лише два місяці і коштував 4 млн. грн. Ці роботи на 100%, за словами Садового, оплачено з міського бюджету. Під час другого етапу буде вирито котлован під стадіон, завершать усі фундаментні та залізобетонні роботи. Для цього планують встановлення 10 баштових кранів (поки що встановлено 2). На цих кранах будуть встановлені веб-камери, і за ходом будівництва можна буде спостерігати в реальному часі цілодобово на сайті Львівської міськради.

Серед іншого Андрій Садовий повідомив, що графік будівництва стадіону дотримується день у день, тому ніякої затримки немає. Поки через фінансову кризу дешеві ціни на метал, для стадіону уже почали виготовляти дах.

Губернатор Львівщини Микола Кміть під час урочистого моменту закладення капсули повідомив, що на рівні держави погоджено, що зі стабілізаційного фонду цього року для будівництва стадіону у Львові передбачено близько 300 млн. грн. Натомість Андрій Садовий зазначив, що фінансування відбуватиметься трьома шляхами: з міського бюджету, з державного бюджету та із залученням інвестиційних коштів. Щодо потенційних інвесторів, то Андрій Садовий повідомив, що у даний момент ведуться переговори з власниками футбольних клубів «Карпати» та «Львів».

Цього ж дня Микола Кміть повідомив, що проект продовження злітної смуги Львівського аеропорту отримав у Києві всі погодження. На черзі − визначення міністерством транспорту генпідрядника для реконструкції аеропорту. Нагадаємо, що львівський аеропорт залишився у власності держави попри усі намагання перевести його у комунальну власність міста, а згодом після оголошення конкурсу − у приватні руки.

Минулого тижня у Львові з робочим візитом перебували інспектори УЄФА, які оглянули будівництво стадіону. Як завжди у таких випадках, місцеві ЗМІ дізналися про це лише з прес-релізу Львівської міськради (чомусь при відвідинах Львова інспекторами УЄФА журналістів не запрошують). Як йдеться у прес-релізі, інспектори залишилися задоволеними темпами будівництва стадіону. Окрім того, прес-служба міськради проанонсувала приїзд до Львова 5-го лютого генерального секретаря УЄФА Девіда Тейлора. Це буде контрольний візит, оскільки генсек УЄФА відвідає усі міста України і Польщі, що прийматимуть матчі Євро-2012.

У п’ятницю, 23-го січня, у Львові за зачиненими дверима відбулося засідання Оргкомітету з питань підготовки Львівщини до Євро-2012 під керівництвом віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника. Окрім засідання Оргкомітету, Іван Васюник відвідав будівництво готелю «Цитадель» та будівництво стадіону. Темпами будівництва нової арени Іван Васюник залишився задоволений. Він також додав, що завдяки належним темпам будівництва стадіону Львів вийшов із зони ризику, і тепер сміло претендує на основне місто для проведення Євро-2012.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львівщини до Євро-2012 минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

ФК «Львів» попри фінансові труднощі все ж вирушив на перші міжсезонні тренувальні збори, що відбудуться у селі Щасливе на Київщині. Новачків немає, а з командою не поїхали лише Владислав Ващук, котрий визначається зі своїм подальшим місцем праці та травмовані Любомир Гальчук і Андрій Радь. Щоправда, з’явилася інформація, що Ващук все ж приєднався до тренувального табору команди у Щасливому. Наразі не повідомляються потенційні спаринг-партнери команди у міжсезоння.

Львівські «Карпати» продовжують проводити тренувальні збори у турецькому місті Анталія. Минулого тижня команда провела один контрольний поєдинок проти російського клубу «Томь». «Карпати» поступилися з рахунком 1:2. За «зелено-білих» відзначився потенційних новачок Діабі. Наступним суперником «Карпат» стане латвійський «Металургс» (Лієпая).

Інші футбольні новини

Минулого тижня на офіційному сайті ФК «Карпати» з’явився прес-реліз, у якому спростовано чутки стосовно того, що фінансова криза суттєво позначилася на життєдіяльності клубу. В прес-релізі підтверджено, що за останній час зі структури клубу скорочено 30 працівників, проте пов’язано це з реорганізацією клубу.

У середу, 21-го січня в місцевих ЗМІ з'явилася інформація про те, що розпущено міні-футбольний клуб «Енергія», яка два роки тому стала чемпіоном України. Команда навіть не мала грошей, аби виїхати на матч у Донецьк. Одразу після того 5 гравців львівської «Енергії» перейшли до іншої львівської команди «Тайм». Це Кардаш, Кондратюк, Якунін, Легчанов та Овсянніков.

 

13.    Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період на Миколаївщині не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Події

Згадали футбол під час роботи 26 позачергової сесії обласної ради, де розглядався обласний бюджет Миколаївської області на 2009 рік.

Бюджет прийнято. У той же час чимало в регіоні проблем, які мають вирішуватися, але залишилися за межами наявного фінансового ресурсу. Тому депутати ухвалили рішення: облдержадміністрації при підготовці внесення змін в бюджет передбачити фінансування ряду обласних програм за рахунок вільних грошових залишків, які були на 1 січня 2009 року.

Серед них програм  «Цільова комплексна програма розвитку футболу в Миколаївській області на 2008 -2012 роки». Кошти виділятимуться для фінансування дитячого і юнацького футболу.

Зовнішня реклама.

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

На сторінках місцевих ЗМІ з’явився матеріал під назвою «Государственный ударник», присвячений діяльності Міністра транспорту та зв’язку України Йосипа Вінського.

У публікації, зокрема зазначається, що «за всю историю независимой Украины в ушедшем году было открыто бюджетное финансирование аэродромов, которые полностью или в большой степени реконструированы. Уже практически исчезли сомнения скептиков в том, что аэродромы Украины будут подготовлены к моменту проведения «Евро-2012».

Кстати, на первом же аппаратном совещании 2009 года министр объявил подготовку к «Евро-2012» приоритетом министерства. Ведь речь о престиже страны» («Вечерний Николаев», 22.01.09, «Южная правда», 22.01.09).

Згадав про Євро − 2012 в інтерв’ю і голова Первомайської райдержадміністрації Володимир Михнюк, розповідаючи про здобутки і проблеми району, який на Миколаївщині завжди вважався одним із успішних як у виробничій, так і в соціальній сфері: «Район має великий потенціал з видобутку граніту, його переробки. Віднедавна додалися ще й родовища піску і коаліну. Це взагалі цінна сировина високої якості. Маючи в перспективі великі обсяги будівництва доріг у зв'язку з Євро-2012, могли б розраховувати на великі замовлення своєї продукції. Та будівництво нині припинено, мусимо й ми призупиняти роботу кар'єрів. Підкреслюю: явище це тимчасове, згодом усе стане на свої місця. Після кризи завжди відбувається підйом економіки. Залучення іноземних інвестицій знову ж таки через нинішню нестабільність у країні поки що неможливе» («Рідне Прибужжя», 17.01.09).

Радіо. Телебачення.

Тема Євро − 2012 не звучала у випусках новин регіонального радіо та телебачення.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Збірна України

У місцевій пресі повідомлялося, що у січні оприлюднено новий рейтинг ФІФА, за яким збірна України, в порівнянні з минулим місяцем, опустилася на одну сходинку і посідає нині 16-е місце.

Друга ліга, МФК «Миколаїв»

Прес-конференція, на якій керівництво міста і нові господарі МФК «Миколаїв» розповіли про подальшу долю і завдання муніципального футбольного клубу, стала топ-новиною тижня для багатьох регіональних мас-медіа, хоча деякі із них чомусь проігнорували цю подію.

Отже, «У МФК «Николаев» − новый хозяин» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 17.01.09), «МФК «Николаев»: под знаком «Тельца»« (Інтернет − газета міста Миколаєва, 19.01.09), ««Телец-ВАК» и «Сигма-спорт» взяли футбольный клуб «Николаев» под свою опеку» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 18.01.09), «Президентом МФК «Николаев» назначен генерал милиции Марченко, а Мазарати остается главным тренером команды» («Николаевские новости», 20.01.09), «У МФК «Николаев» новый президент. А вот Владимир Чайка над предложением стать почетным президентом клуба еще думает…» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 18.01.09), «Владимир Чайка: «Тучи над МФК «Николаев» развеяны» («Вечерний Николаев», 20.01.09).

Розповідали регіональні ЗМІ і про генерального директора ТОВ «Телец − ВАК» Анатолія Валєєва, якому не байдужна доля головної команди майстрів.

«Компания приняла на себя львиную долю расходов на содержание МФК «Николаев» − 80%, чтобы помочь нашему клубу со славной историей выбраться из финансовой «ямы» и заиграть так, как когда-то.

Символично, что руку помощи нашему футболу протянули именно строители. Не зря ведь говорят, что Бог создал Землю и все живое на ней, а остальное − дело их рук, рук созидателей» («Вечерний Николаев», 22.01.09).

З публікацій читачі також дізналися, що ТОВ «Телец − ВАК» постійно опікується проблемами місцевого футболу.

Восени минулого року компанія спорудила поле на Центральному міському стадіоні.

«Новое поле, с голландским искусственным покрытием, отвечающее всем требованиям УЕФА. Его площадь − 8 тысяч кв. метров, есть трибуны, количество мест на которых будет со временем расти − в рамках 2-й очереди строительства. В тех же рамках предусмотрено возведение «Дома футбола» с музеем, раздевалок, душевых, бутиков со спортивным инвентарем. В конце года это поле вошло в строй, и ныне здесь проходят игры зимнего первенства области, в котором принимает участие футбольная команда «Телец − ВАК», созданная «для души» работников компании. А для развития детско-юношеского футбола планируется строительство еще одного поля на том же стадионе, и тоже − с искусственным газоном» («Вечерний Николаев», 22.01.09).

Привернули увагу вболівальників і деякі висловлення, що звучали у виступах нових господарів МФК «Миколаїв» і керівництва міста на прес-конференції, яка відбулася 17 січня.

За словами Миколаївського міського голови Владимира Чайки, проблеми МФК «Миколаїв» не лише проблеми міста і мера, великим футболом мають опікуватися й інші регіони краю.

«Команда представляет всю Николаевскую область и нельзя об этом забывать! После решения текущих организационных вопросов мы обязательно встретимся с губернатором Алексеем Николаевичем Гаркушей, проинформируем его о наших взглядах на будущее клуба. Люди доброй воли, желающие оказать поддержку футболу, войдут непременно в попечительский совет клуба» («Николаевские новости», 20.01.09).

Вадим Меріков, голова правління товариства «Сігма − спорт», яке буде вкладати у бюджет клубу двадцять відсотків своїх коштів, на згаданій прес-конференції зазначив: «Наше предприятие не претендует на какие-либо высокие должности в клубе. Мы всего лишь просим оставить на посту главного тренера Вячеслава Мазарати − на этом этапе, пока не будет сформирована команда, пока действует его контракт» («Николаевские новости», 20.01.09).

Але єдинне прохання керівників «Сігма − спорт» − залишити головним тренером В’ячеслава Мазараті, за повідомленнями місцевих ЗМІ, не виконано.

Тобто офіційно головним тренером клубу поки ще є В'ячеслав Мазараті. Проте, як він особисто повідомив деяким виданням, він більше не тренує команду.

«Главным тренером «МФК «Николаев» назначен Михаил Калита, вторым тренером − Леонид Малый. Состав команды также изменился. Большая часть футболистов − из команды «Телец-ВАК», − говорит Вячеслав Мазарати» (веб − сайт газети «20 минут», 21.01.09).

«Что касается главного тренера Вячеслава Мазарати, то, судя по всему новое руководство МФК «Николаев» не видит его в составе тренерского штаба. Новым главным тренером вновь формируемой команды может стать Михаил Калита, ранее уже занимавший эту должность» (веб − сайт газети «Николаевские новости», 22.01.09).

У кулуарах

Вболівальники, громадськість менше переймається тим, хто буде головним тренером МФК «Миколаїв».

Люди говорять: головне, що новий власник обіцяє поліпшити фінансову ситуацію в клубі. Це дозволить запросити кваліфікованих гравців, реконструювати міський стадіон. Тому всі зусилля міської і обласної влади мають бути спрямовані на допомогу, щоб відродити команду, яка, всі на це сподіваються, буде гідно представляти місто й область в українській Прем'єр-лізі.

Але в розмовах можна почути і про таке: плани надзвичайно серйозні, чи зможуть нові власники команди довести справу до наміченого? Адже «Телец − Вак» − це будівельна фірма. Коли з усіх − усюд чути про економічну кризу, що будівельники найперші і найбільше потерпають від неї, звідки у пана Валєєва стільки коштів, щоб утримувати ще і футбольну команду?

Турніри

Триває чемпіонат міста Миколаєва з фут − залу.

За повідомленнями друкованих ЗМІ, поразок поки що не зазнали три команди, без перемог у турнірі залишаються дві.

На одному подиху проводить матчі команда «Маркони», яка очолила турнірну таблицю. Минулого тижня вона виграла дві зустрічі із загальним рахунком 35:3.

Успішно виступили в зимових футбольних турнірах, які відбулися в Маріуполі й Києві, вихованці миколаївської СДЮСШОР «Торпедо».

«В турнире среди юношей 1997 г.р. юные «торпедовцы», которых тренирует Иван Дзеба, заняли третье место. А в следующем турнире, который проходил в Мариуполе 3-8 января, свое мастерство показала команда юношей «Торпедо» 1996 г.р., тренером которых является Ара Абрамян. Николаевская команда обыграла харьковский «Металлист» (2:1) и мариупольский «Азовец» (3:0), сыграла вничью с киевской «Звездой» и заняла второе место.

И пока в Мариуполе со сверстниками играли 12-летние «торпедовцы», честь города во Всеукраинском турнире в Киеве 3-9 января отстаивали 11-летние. Участие в этом турнире приняли сразу две команды СДЮСШОР по футболу. Воспитанники тренера Олега Смаженко заняли в соревнованиях третье место, а ребята, которых тренирует Иван Хасап, − седьмое» («Вечерний Николаев», 24.01.09).

 

14.    Одеса

 

ЕВРО-2012

Деньги на подготовку Одессы к Евро-2012− в последнюю очередь

Средства на подготовку Одессы к проведению Евро-2012 будут выделены из госбюджета только после финансирования всех социальных программ.

Об 20 января сообщил народный депутат Украины Олег Радковский. По его словам, в связи с финансовым кризисом выделение средств из госбюджета на подготовку к Евро-2012 стало проблематичным.

«Есть ряд других жизненно-важных вопросов − это выплата пенсий, зарплат учителям, врачам, сохранение социальных дотаций», − заявил Олег Радковский. Нардеп подчеркнул, что только когда эти вопросы будут решены «можно будет говорить о выделении средств на Евро-2012». «Выделением средств из областного и городского бюджета мы эту проблему также не решим это однозначно», − подчеркнул Олег Радковский.

По мнению народного депутата, городу необходимо более активно привлекать инвесторов к помощи в подготовке к чемпионату. Депутат отметил, что ситуация, когда инвесторы из-за кризиса отказываются финансировать подготовку объектов к Евро-2012 наблюдается по всей Украине и Польше.

«В то же время я считаю, что Одесса намного более инвестиционно-привлекательна, чем тот же Львов и Днепропетровск», − заявил Олег Радковский. Он также выразил уверенность, что финансовый кризис не затянется на продолжительное время и у Одессы есть возможность привлечь инвесторов к подготовке к чемпионату.

«Если мы сумеем преодолеть рубеж январь-февраль-март, то непосредственно, когда пригреет весеннее солнце, ситуация стабилизируется и станет полегче», − отметил Олег Радковский.

Реконструкция «Черноморца» может не завершиться

Во многом проведение чемпионата в Одессе зависит от главной футбольной арены − стадиона, которую реконструирует ФК «Черноморец».

По словам и.о. президента ФК «Черноморец» Олега Маруса, руководство футбольного клуба «Черноморец» может отказаться от реконструкции стадиона. «Если нам будут выделены средства и будет видна реальная помощь в проведении Евро-2012 в Одессе наш клуб продолжит строить стадион, играть мы будем в Совиньоне. Иначе, играть будем на стадионе, а с реконструкцией повременим»,− отметил Марус.

ЕВРО-2012 может спасти экономику

Проведение такого крупного футбольного мероприятия, как чемпионат Европы, кроме спортивной, имеет и другие более важные составляющие: это, прежде всего, мощный толчок экономики, считает руководитель направления общественных связей департамента подготовки к Евро в Одессе Сергей Киселев.

По предварительным подсчетам общая сумма инвестиция в Одессе составит около 1 млрд. евро, в случае правильного подхода страна может получить немалую прибыль. Так в 1992 году Швеция заработала 39 млн. евро, в 1996-м Англия − 141 млн., в 2000-м Бельгия и Голландия − 221 млн., а Португалия в 2004-м− 839 млн. евро. Кроме того, практически всегда проведение крупного футбольного форума увеличивает приток туристов в принимающую страну. Именно в дни проведения игр возрастают прибыли авиакомпаний и других структур, занимающихся доставкой людей. Основной же статьей доходов является выручка от продажи билетов.

«И если даже в нашем городе Евро-2012 проводиться не будет, мы не особо пострадаем, так как вся инфраструктура выстроенная к чемпионату все равно останется в городе»,− говорит Киселев.

Однако вопреки надеждам одесситов на днях министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко заявил, что Донецк и Днепропетровск являются лидерами по подготовке инфраструктуры городов к проведению финала Чемпионата Европы. В этих городах готовы спортивные арены и базы, начата реконструкция аэропортов и дорог. Министр также назвал достаточно динамической подготовку к Евро в Харькове.

Евро-2012: В мае решится судьба Одессы

Проведение в Украине ЕВРО-2012 сулит миллиарды долларов инвестиций, тотальную реконструкцию городов, а также повышения украинского имиджа на мировой арене. Как известно Одесса − уже не запасной город, но и не основной, Южная пальмира имеет все шансы принять матчи кубка, но станет ли город ближе к Европе, зависит от степени готовности. Появляется новое и единственное − кто лучше готов, тот и примет Евро.

На днях с неофициальным визитом в Одессе побывал член исполкома УЕФА Андрей Евстафьев. Специалист отметил, что уже весной все параметры готовности будут тщательно изучаться комиссией. Свой вердикт УЕФА озвучит 15 мая.

Пока что, исходя из доклада спецкомиссии, главная проблема − инфраструктура. Футбольный комитет не устраивают гостиницы и внутренние дороги. Отдельная тема − одесский аэропорт, инвестор реконструкции которого так и не определен.

В Одессе создан центр правопорядка

В Одессе создан региональный центр по вопросам безопасности и правопорядка на период подготовки и проведения в Украине матчей чемпионата Европы по футболу 2012 года.

Соответствующее распоряжение губернатора Николая Сердюка опубликовано 21 января на сайте областной госадминистрации. В составе центра − представители властей Одессы и региона, управления Службы безопасности Украины, Южной таможни, Федерации футбола, Южного управления Государственной пограничной службы.

ФУТБОЛ

Премьер лига

«Черноморец» провел очередные спарринги

На тренировочном сборе в Турции, который одесский «Черноморец» проводит с 14 января, «моряки» сыграли очередные контрольные матчи. 21 января в курортном городке Лара соперниками подопечных Виктора Гришко стали представители разных чемпионатов − российский «Салют-Энергия» (Белгород) и албанское «Динамо» (Тирана).

С белгородцами одесская команда сыграла в первой половине дня и уступила с минимальным счетом 1:2. Сначала успеха добились российские футболисты, которые поразили ворота «Черноморца» на 22-й минуте. Первый тайм завершился в пользу соперника «моряков», однако в начале второго украинцам удалось восстановить равновесие. Результативным ударом после назначенного арбитром штрафного отметился потенциальный новобранец Владимир Бондаренко. Прошло всего три минуты и «Салют-Энергия» вновь вышел вперед. Как оказалось, этот гол стал победным.

В игре с белгородской командой тренерский штаб «Черноморца» использовал такой состав: Приходько (Паст, 70), Балашов, Белецкий (А.Бабич, 46), Бондаренко, Владов, Де Ла Аса, Коротецкий, Луценко, Политыло, Силантьев, Штурко.

Во втором матче, который состоялся в той же Ларе во второй половине дня, «Черноморец» уверенно переиграл динамовцев Тираны − вновь, как и в первом контрольном поединке «моряков» с казахстанским «Ордабасы», была зафиксирована победа со счетом 3:0. В первой половине встречи голом отметился Олег Шандрук, на 12-й минуте пославший мяч в ворота ударом головой после подачи углового Адрианом Пуканычем. В концовке первого тайма арбитр удалил с поля участвовавшего в потасовке защитника «моряков» Дмитрия Гришко, вместо которого на поле вышел еще один новичок − серб Александр Тришович. Второй тайм стал успешным для него и для вышедшего на замену Анатолия Диденко. Первый из них отметился забитым голом на 53-й минуте, а второй − на 90-й.

В этом матче состав «Черноморца» был таким: Ширяев, Д. Гришко, Шандрук, Яценко, Хименес, Васкес, В. Мельник, Ребенок, Нудный, Пуканыч, Васин (Диденко, 46).

Очередной спарринг «Черноморец» сыграет 24 января. Соперником «моряков» будет московский «Спартак».

«Моряки» и спартаковцы разошлись миром

(24 января 2009 / 21:13)

Ухудшившаяся на средиземноморском побережье Турции погода, не помешала одесскому «Черноморцу» провести очередной контрольный матч. В субботу, 24 января соперником подопечных Виктора Гришко стал московский «Спартак», также находящийся на учебно-тренировочном сборе в этой стране. Поединок с самым титулованным клубом России проходил в Белеке и завершился вничью, 2:2.

Основные события развернулись в первом тайме. После его начала через каждые четверть часа «моряки» исправно поражали ворота команды Микаэля Лаудрупа. Счет открыл Владимир Бондаренко, хорошо изучивший российский футбол до приезда в «Черноморец». Потенциальный новичок одесского клуба замкнул передачу Павла Ребенка ударом головой на 15-й минуте, сделав еще один шаг к положительному решению тренеров о его дальнейшей перспективе в «Черноморце». А на 30-й отличился уже сам Ребенок, ударом слету направивший мяч в цель. Спустя пять минут «Спартак» сумел сократить разрыв в счете − это сделал Никита Баженов.

После первого тайма Микаэль Лаудруп полностью поменял состав и вышедшим на поле «свежим» спартаковцам удалось сравнять счет. На 47-й минуте это сделал Прудников, ставший автором курьезного гола. Россиянин отважился на удар едва ли не с центра поля и мяч оказался за спиной голкипера одесской команды. Однако в конце матча страж ворот «моряков» сумел реабилитироваться, выйдя победителем в микродуэли со спартаковским игроком.

В этом спарринге состав «Черноморца» был таким: Ширяев, Хименес (Белецкий, 46), Яценко (Коротецкий, 46), Шандрук, Д. Гришко, Бондаренко, В. Мельник (капитан) (Де Ла Аса, 80), Васкес (Тришович, 46), Ребенок, Нудный, Васин.

Товарищеские матчи «молодежки» «Черноморца»

В рамках подготовки к стартующему в конце февраля весеннему этапу первенства Украины молодежный состав одесского «Черноморца» провел на этой неделе два контрольных матча. В обоих соперниками «моряков»-резервистов были любительские команды Одессы. Сначала подопечные тренерского дуэта Игорь Соколовский − Константин Фролов померялись силами в среду, 21 анваря с «СКМ-Сигнал», а ы субботу, 24 января сыграли с «Реал-Фармом».

В первом поединке молодежь «Черноморца» уверенно победила «СКМ-Сигнал» с крупным счетом 4:1. Все решилось в первом тайме, когда уже к его середине «моряки» вели 4:0 после голов Евгения Пицыка (2-я минута) и отличившегося хет-триком Александра Якименко (6-я, 9-я, с пенальти, и 23-я минуты). Лишь на 69-й футболисты-любители ответили одним результативным ударом.

Состав «черно-синих» был таким: Ганев (Шлякотин, 41), С. Мельник (капитан), Бедный, Сердюченко, Слинкин (Немчанинов, 41), Колода (Лысый, 41), Гавриленко (Колода, 56), Зубейко (Леонов, 52), Бобко (Березовский, 58), Якименко (Хачидзе, 41), Пицык (Ильев, 41).

Во втором спарринге все произошло с точностью до наоборот − в первом тайме отличился соперник молодежного состава «Черноморца», дважды поразивший ворота. Сначала отметился голом бывший «моряк» Артем Азицкий (9-я минута), а затем поразил цель Андреев (38-я). Лишь на 80-й минуте полузащитник хозяев Максим Гавриленко сократил разрыв в счете. Этот гол стал последним в матче. В итоге «моряки»-резервисты уступили − 1:2.

В этом поединке тренерский штаб резервистов использовал такой состав: Шлякотин (Ганев, 41), С. Мельник (капитан), Бедный, Сердюченко, Слинкин, Колода (Леонов, 65), Лысый (Ильев, 46), Зубейко, Бобко, Гавриленко, Якименко.

Первая лига

«Днестр» берет на сбор в Турцию 23 футболиста

Как сообщил 21 января главный тренер овидиопольского «Днестра» Андрей Пархоменко, на первый учебно-тренировочный сбор в турецкую Анталью, который пройдет в период с 24 января по 7 февраля, «Днестр» намерен взять 23 футболиста. Фамилии по меньшей мере 16 исполнителей, у которых на руках имеется действующий контракт с клубом, уже известны. А семь вакантных позиций заполнят потенциальные новички овидиопольской команды, которые ныне проходят просмотр в стане полпреда Одесщины в первом национальном эшелоне. Окончательная ясность в этом вопросе должна наступить 22 января, когда «Днестр» проведет вторую в новом году двустороннюю игру.

Каблаш приносит победу «основе» «Днестра».

В четверг, 22 января на искусственном газоне старой базы одесского «Черноморца» на 11-й станции Люстдорфской дороги овидиопольский «Днестр» провел свою вторую двустороннюю игру. На этот раз команде номинальной «основы» противостояли футболисты, проходящие в эти дни смотрины. Встреча, состоявшая из двух таймов по 30 минут, завершилась победой старожилов клуба со счетом 2:0. Оба мяча в ворота потенциальных новичков в каждом из сыгранных таймов провел Александр Каблаш. В первом случае он со второй попытки замкнул фланговой навес Антона Хромых, а во втором удачно откликнулся на передачу Валентина Полтавца.

Победители провели эту встречу в следующем составе: Лысенко (Жеребкин, Лысенко), Лещук, Д.Пархоменко, Б.Смишко, Буряк, Старовик, Продан, Полтавец, Мжаванадзе, Хромых, Леонов, Каблаш.

«Днестр» отправляется в Турцию

В пятницу, 23 января вечером делегация овидиопольского «Днестра» на своем клубном автобусе взяла курс на международный аэропорт «Борисполь», откуда ранним утром 24 января авиарейсом Киев − Анталья отправилась в Турцию, где проведет свой первый зарубежный учебно-тренировочный сбор в этом году.

На турецкую землю тренерский штаб «Днестра» взял с собой следующих исполнителей: вратари − Александр Пучка, Виталий Жеребкин, Сергей Лысенко; защитники − Дмитрий Пархоменко, Богдан Смишко, Вадим Лещук, Антон Хромых, Игорь Буряк, Василий Гаврилюк; полузащитники − Василий Продан, Виталий Старовик, Дмитрий Леонов, Евгений Осадчук, Юрий Коншин, Евгений Пицык, Евгений Заричнюк; игроки линии атаки − Валентин Полтавец, Александр Каблаш, Александр Батальский, Руслан Качур.

Просмотр остальных потенциальных новичков «Днестра» возобновятся после возвращения команды из Турции, которое намечено на 7 февраля.

МИНИ-ФУТБОЛ

Высшая лига

«Маррион» уступил ТВД

Во Львове команда Игоря Калинина не смогла устоять против стартового штурма хозяев.

ТВД − «Маррион» − 2:0 (2:0)

24 января. Львов.

ТВД: Мельник, Засенко, Цымбаляк, Киндий, Рогачев, Сильченко, Кордоба, Маржановский, Денис, Вахула, Хавер.

«Маррион»: Цыбенко, Лужанский, Воронин, Степанов, Шамотий, Костыгин, Захаренко, Гавриленко, Вершинин, Шерстнев, Безуглый.

Удары (в створ): 15 (9) — 13 (6).

Голы: 1:0 Сильченко, 2, 2:0 Сильченко, 2.

Неудача постигла «Маррион» в самом дебюте матча — на второй минуте Сильченко удачно подставил ногу под мяч, и хозяева вышли вперед. А еще через 10 секунд тот же Сильченко в одиночку прошел по правому флангу и повторно огорчил Цыбенко. После такого холодного душа нашей команде потребовалось время, чтобы прийти в себя, затем игра выравнялась, но забить «Маррион» так и не смог.

После игры с ТВД подопечные Игоря Калинина остались во Львове, где 26 января сыграют ответный матч 1/8 финала Кубка Украины против местного «Кардинала». Напомним, что первый поединок в Одессе завершился в пользу нашей команды — 4:2.

 

15.    Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

Восени 2008-року газета «Полтавщина спорт» уклала угоду з облдержадміністрацією про створення проекту «Здорова нація − міцна держава», де висвітлюється діяльність команди президента Ющенка на Полтавщині. В останньому номері цієї газети (№2 0-26.01.2009) опубліковане інтерв’ю з міністром сім`ї молоді та спорту Юрієм Павленком. Одне із запитань кореспондента Марини Ткачук звучало так: − Як просувається підготовка до Євро 2012, криза на неї не вплине? Відповідь міністра була такою: «Підготовка триває за планом. На останньому засіданні УЄФА була дана досить висока позитивна оцінка діям України та Польщі у підготовці до Євро 2012. У нас сьогодні з Польщею є сформований план і суперечності подолані. І я впевнений, фінансова криза теж не вплине на динаміку підготовки. Мінімальна потреба на 2009-й рік становить 3,5 мільярда гривень − це включно з реконструкцією НСК «Олімпійський». І це ті гроші, які держава має. Йдеться про будівництво доріг, аеропортів, метро, тренувальних баз і генерального об’єкту − фінальної арени Євро 2012.»

У газеті «Полтавський вісник» (№4 23 січня 2009) вийшло невеличке повідомлення під назвою «Полтава прийматиме гостей Євро 2012». Мова в ній про те, що одинадцять готелів Полтави в рамках спільного проекту з харків’янами, схваленого УЄФА, зможуть прийняти гостей Євро 2012 на належному рівні. Про це 15 січня заявив міський голова Харкова Михайло Добкін. 

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

21 січня команда Миколи Павлова зіграла свій перший контрольний матч на закордонному зборі в турецькому Сіді. Суперником «Ворскли» в цьому спарингу виступив бронзовий призер та володар кубка Грузії клуб «Зестафоні».  Полтавці поступилися з рахунком 1:2, усі м’ячі були забиті в другому таймі коли грали не основні склади команд. У складі «Ворскли» був відсутній лідер команди Григорій Ярмаш, у якого мікротравма.

24 січня зранку «ворскляни» зіграють з молодіжним складом ФК «Москва», а ввечері того ж дня поміряються силами з пермським «Амкаром».

ФК «Полтава» та команди другої ліги

19-го січня з відпустки вийшли гравці ФК «Полтава», які до весни проводитимуть збори в Полтаві. На березень у команди заплановані два кримських збори. Шість футболістів в період міжсезоння залишили стан команди. Керівництво та тренерський штаб ФК «Полтава» переглядатиме таких потенційних новачків: Олександр Нечипорук («Сталь» Дніпродзержинськ), Артем Гришин («Кремінь» Кременчук), Дмитро Саркіс («Нива» Тернопіль) та Олександр Миславський один з лідерів ФК «Велика Багачка».

Кременчуцький «Кремінь» в повному складі зібрався 12-го січня. Відсутні лише гравці Роман Безус та Роман Кунєв, які відправилися до Туреччини разом з «Ворсклою». До квітня, коли відновляться матчі в другій лізі, команда буде готуватися вдома. Не виключається варіант поїздки навесні до Криму. «Кремінь» встиг уже провести спаринги з лідером нашої групи «Б» «Сталлю» з Дніпродзержинська і переміг 2:1, а потім поступився 2:3 молодіжній команді полтавської «Ворскли». Зараз на перегляді в команді перебувають сім потенційних новачків, які добре себе зарекомендували в командах другої ліги України.

Міні-поле

XIX відкрита першість Полтави з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник».

Доки суперники ще розкачуються футболісти «Зорі-Ворскли» впевнено набирають очки. Незважаючи на те, що учасники другого етапу зіграли матчі двох турів, а підопічні Юрія Мармача вже вибилися в одноосібні лідери. 

IV відкрита першість ПЗМС

Дещо сенсаційно завершився 11-й тур першості. Один з лідерів ФК «Розсошенці» нічого не зміг вдіяти проти спортсменів «Бізнес-Гранду», які ведуть відчайдушну боротьбу за вихід до вісімки кращих команд. На рівних проти лідерів «Зефір-Пластиком» грали ще одні претенденти на вихід до головного фіналу «Дальні острови».

У турнірній таблиці «Зеніт» та «Зефір-Пластиком» мають в активі по 33 очки.

 

16.    Рівне

 

ЄВРО-2012

Допоки левова частка бізнесових структур області, посилаючись на фінансову кризу, скорочують обсяги своєї діяльності, найпрагматичніші з оптимізмом дивляться у завтрашній день. Так, група компаній «Реноме», яка упродовж останніх років займається зведенням житлової та комерційної нерухомості в нашій області та за її межами, зіткнулася з проблемою дефіциту якісних вітчизняних будівельних матеріалів. Саме тому керівництво компанії вирішило налагодити їх виробництво власними силами, щоб забезпечити як власні потреби, так і потреби будівельної галузі України в якісних, стабільно доступних будівельних матеріалах з кераміки. В грудні 2008 року компанія інвестувала власний капітал у Могилянський завод будматеріалів, що в с.Могиляни Острозького району.

За радянських часів на сільському заводі трудилося кілька сотень працівників, він випускав дренажні трубки та керамічну цеглу. З 1994 року виробництво стоїть. Попередній власник заводу — запорізька компанія — не налагодив тут ніякого бізнесу, із заводу лише вивезли на металобрухт все виробниче обладнання. «Реноме» збирається налагодити в Могилянах виробництво будівельної цегли, керамічних блоків типу «поротон» та лицювальної цегли вищого ґатунку за вітчизняними та міжнародними стандартами.

— Ми розробили інвестиційну програму реконструкції та придбання нового технологічного обладнання майбутнього заводу. — розповідає генеральний директор ЗАТ «Реноме» Надія Гладкевич. В Україні є подібні підприємства, але їх мало, такі матеріали переважно завозять з Польщі та Австрії.

Нині фахівці компанії працюють над відновленням втраченої документації, необхідної для реконструкції, отриманням необхідних дозволів та ліцензій, а також над з’ясуванням запасів сировини, що були відведені заводу за радянських часів і без яких його існування неможливе. Могилянський завод має гарантований запас сировини на 3-4 роки, але за таких умов будувати завод недоцільно, адже це інвестиція у понад 130 мільйонів гривень з терміном окупності понад 10 років.

Компанія планує вкласти власні кошти, збудувати завод і розпочати виробництво на ньому до кінця 2010 року і розраховує на те, що зможе частково задовольнити попит на будівельні матеріали під час підготовки до фіналу Євро-2012.

ПОЛІТИКА ЗАТУМАНИЛА ОЧІ

На жаль, такої далекоглядності, як наприклад «Реноме», бракує тій же обласній владі. Свідченням цьому вчорашня сесія облради, на якій розглядалися бюджетні питання. Уже початок сесійного засідання, котрий ознаменувався політичними заявами та висловленням оцінки подій з приводу «газової війни» вкотре довів, що обласні обранці віддають перевагу політиканству, а не вирішенню злободенних питань життя Рівненщини. Природно, що за таких обставин нікому з депутатів навіть у голову не прийшло, що підготовка до Євро-2012 за підтримки місцевого бюджету та відповідних рішень облради може вирішити низку нагальних проблем, скажімо, залучення інвестицій, збільшення робочих місць, надходження до бюджету тощо. Проте для обласних обранців більшої ваги набуло з’ясування  винуватця конфліктної ситуації, пов’язаної з постачанням в Україну газу.

Зважаючи на фінансову кризу, на яку посилаються депутати, наразі відкритим залишається питання підтримки обласною владую як футболу в цілому, так і єдиного рівненського професійного клубу − ФК «Верес». Щоправда, оптимісти, хоча й зауважують, що це непросте питання, все ж сподіваються на позитивне вирішення питання.

Футбол

ЗМІ ПРО ФУТБОЛ

У Рівному досі не знайшлося місця ні рекламі, ні символіці ЄВРО-2012. Не торкнулися цієї теми й місцеві засоби масової інформації. Єдина публікація, котру можна «притягти за вуха» до питання підготовки до чемпіонату Європи з футболу, розміщена в газеті «Рівне вечірнє».

На аеропорт знайшовся покупець

Повторний аукціон з продажу Рівненського аеропорту, призначений на 14 січня, не відбувся — адже взяти участь у торгах зголосився лише один претендент. Але обласна рада після листопадового невдалого аукціону з продажу аеропорту вирішила продавати аеропорт, якщо на нього буде хоча б один покупець. Відтак, спеціальна аукціонна комісія й вирішила: продати об’єкт єдиному покупцю, чеській компанії «East Aircraft Services s.r.o.», яка до цього орендувала майно на території того ж аеропорту. Продати вирішили за стартовою ціною — 72,66 млн. гривень — за умови сплати боргів аеропорту.

— Чеська компанія займається аеропортовим обслуговуванням, а також ремонтом та модернізацією літаків, — прокоментував рішення комісії директор Рівненської товарної біржі Андрій Бучинський, — заявка на участь в аукціоні повністю відповідала вимогам облради.

Як повідомив начальник відділу комунальної власності Рівненської облради Степан Жданюк, договір купівлі-продажу між облрадою та покупцем має бути підписаний після внесення 10 відстків вартості об’єкта, а також сплати боргів, але не пізніше 30 банківських днів з дня прийняття рішення про продаж. Покупець також зобов’язаний зареєструвати на території Рівненської області нове підприємство, яке й буде займатися справами новопридбаного аеропорту.

Між тим, директор аеропорту Віктор Якобчук цієї історичної події не дочекався — написав заяву і звільнився «за згодою сторін». Він каже, що це звільнення прямо не пов’язане з продажем аеропорту. Тепер п.Якобчук працює заступником директора аеропорту «Київ» у Жулянах. Обов’язки директора Рівненського аеропорту виконує заступник Володимир Шепель.

Щодо покупця аеропорту, то  Віктор Якобчук підтвердив, що дійсно, з цією чеською компанією і раніше велись переговори про можливу купівлю, але особливого оптимізму щодо подальшого розвитку авіаційної діяльності в Рівному він не відчуває.

Решта місцевих видань обмежилася поданням інформації про старт зимової першості Рівного. А саме про те, що цьогоріч традиційний турнір пам’яті відомого рівненського тренера Володимира Моргуна зібрав рекордну кількість учасників − 36 команд міста та області. В перших двох турах визнані фаворити здобули очікувані перемоги.

 

17.    Суми

 

Євро-2012

Заходи

За звітний період офіційних заходів з даної теми в області не проводилося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ

Обласна держтелерадіокомпанія у випуску новин за 22 січня повідомила про

те, що з 15 січня розпочався черговий техогляд транспортних засобів, який тепер проходитиме за новими розцінками. Зокрема, журналіст ОДТРК звернув увагу глядачів на те, що у новому сезоні значно  зріс податок з власників легкових авто, розмір якого визначатиметься об’ємами двигуна.

 «Як повідомив заступник начальника управління ДАІ в Сумській області Сергій Приходько, якщо досі власник „Волги” сплачував 244 гривні податку, то тепер − 1800 гривень. За УАЗ слід буде викласти 112 гривень замість 80. Натомість за автівки з обсягом понад 3 тисячі сантиметрів кубічних − переважно потужні іномарки („Мерседес”, „Лексус”) − власники платитимуть всього 120 гривень. Столичні автолюбителі вже висловили своє ставлення до нових розцінок. На початку січня у Києві відбулася масова акція протесту. Натомість сумчани живуть звичайним життям: не протестують, жваво порушують правила дорожнього руху, а про транспортний збір навіть не говорять. Утім, за кадром власники „найзатратніших” у податковому сенсі машин кажуть, що будуть вимушені припинити платити транспортний збір взагалі, відмовившись від автомобіля, як засобу пересування. Така ціна „Євро-2012”, адже головною метою нового закону називають фінансування будівництва автомобільних доріг у рамках підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу».

Газета «В двух словах» за 21січня вмістила статтю про пожежу на стадіоні «Донбас-Арена» в Донецьку. Її автор зазначає, що НП на об’єкті, який готується до Євро-2012, може негативно позначитися на іміджі України як одного з організатора європейської першості. Адже УЕФА дуже серйозні вимоги висуває саме до безпеки проведення змагань, і в цьому плані пожежа на стадіоні може спонукати її чиновників посилити нагляд за дотриманням Україною взятих на себе зобов’язань з гарантування безпеки проведення ЄВРО-2012.

Місцевий футбол

Заходи

На Сумщині розпочалася зимова першість області з футболу, у якій беруть участь 8 команд.

У Сумах продовжується першість міста з фут-залу, яка проходить у трьох групах

ЗМІ

Місцеві ЗМІ повідомили про результати чергових матчів чемпіонату України з фут залу, про хід чемпіонату міста з фут-залу. Крім того, газета «Панорама» за 21 січня розповіла про зміни, які в період міжсезоння відбулися в охтирському «Нафтовику-Укрнафті».

 

18.    Тернопіль

 

Євро 2012.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Для України всі інвестори рівні” − про підготовку країни до Євро-2012 і про те, яким повинен бути інвестор євро чемпіонату, розповів Міністр сім’ї молоді і спорту Юрій Павленко в інтерв’ю журналу “Єврофутбол”. Він зазначив, що усім інвесторам треба надати можливість реалізувати свої проекти − будівництво готелів, доріг тощо. Національність інвестора значення не має. 

ЗМІ інформували про початок будівництва стадіону у Львові до Євро-2012, зазначивши, що це дасть Львову реальний шанс на проведення Євро. Бо саме через перипетії довкола зведення стадіону місто і Західна Україна загалом могли втратити можливість приймати футбольний.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Міський голова Тернополя Роман Заставний у звіті про розвиток спорту у 2008 році, зазначив: “У Тернополі протягом 2008 року було організовано більше 180 фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходів з різних видів спорту, у яких взяли участь понад 12 тисяч осіб. Зокрема, відбувся Міжнародний юнацький турнір з футболу серед юнаків 1993 р. н. та молодших, присвячений “Євро-2012”.

У вересні на території Тернопільського міського стадіону встановлений і відкритий спортивний майданчик із штучним покриттям для гри у міні-футбол. Це − вже другий такий майданчик у місті. Сам стадіон готується до капітальної реконструкції у наступних роках.

А на базі Тернопільської ЗОШ №30 створено спортивний центр для навчально-тренувального процесу з метою розвитку видів спорту: футбол, боротьба, бокс, легка атлетика та інші. 

Тернопільська обласна федерація футболу

Третього лютого 2009 року відбудеться звітно-виборна конференція Тернопільської обласної федерації футболу. Тези до програми кандидата на посаду голови ТОФФ Володимира Мариновського (нині діючого).

1. Приведення у відповідність до законодавства та вимог федерації футболу України статутні та регламентні документи Тернопільської обласної федерації футболу.

2. Започаткування виїзних засідань виконавчого комітету федерації як для обміну досвідом, так і для надання практичної і методичної допомоги на місцях. Це сприятиме популяризації і піднесенню розвитку футболу в районах, налагодженню взаємовигідної співпраці з місцевими бізнесовими структурами та органами самоврядування.

3. Ми не повинні залишитися осторонь виховання підростаючого покоління, а займати активну позицію у створенні умов здорового способу життя. Розвиток і подальше становлення дитячо-юнацького футболу пріоритет нашої спільної роботи. Важливим кроком у цьому напрямі вбачаю створення громадського фонду підтримки дитячо-юнацького футболу, залучення широкого, кола громадськості до вирішення проблем дітей та юнацтва. Необхідно активніше співпрацювати з бізнесовими та фінансовими структурами, що мають вагомий авторитету футболі. Приклади співпраці з багатьма з них засвідчили, що при творчому підході до справи можна залучити у футбол додаткові кошти, особливо для цільового інвестування дитячо-юнацького футболу.

4. Продовження практики проведення обласних змагань у дві групи. У першій групі виступатимуть кращі команди області як за організаційним, так і за матеріально-технічним становищем, а в другій групі команди, які починають брати участь в обласних змаганнях.

Змагання проводитимемо за територіальним принципом, що потребуватиме менших фінансових витрат та далеких переїздів. Особлива мета у розв'язанні цього питання щоб футбольна команда з кожного району Тернопільської області брали участь у футбольному чемпіонаті.

5. Значної уваги потребує освітній рівень тренерських кадрів. Доцільно запровадити нові форми навчання  наставників аматорських команд. За активного сприяння федерації необхідно вдосконалювати форми підвищення кваліфікації через втілення в життя програми стажування в кращих аматорських командах Тернопільщини.

6.  Важливим завданням федерації повинно бути створення комерційної структури, зароблені якою кошти повинні спрямовуватись на реалізацію різноманітних програм і проектів, наприклад, на фінансування збірних команд Тернопільщини різних вікових груп і створення фонду надання реальної фінансової допомоги районним федераціям.

7.  Необхідно продовжити роботу з будівництва нових і приведення існуючих спортивних споруд в області у відповідність до регламентних норм, обладнати зручними трибунами, комфортними роздягальнями та якісними футбольними газонами.

8. Особливо важливим у роботі федерації має стати розвиток і підтримка студентського футболу, розширення діяльності комітету міні-футболу. Запровадження проведення чемпіонату області серед студентів, а в зимовий період чемпіонату області з футболу у спортивних залах міста.

9.  Важливим завданням федерації є відновлення авторитету жіночого футболу на Тернопільщині через проведення чемпіонату міста та області серед команд вищих навчальних закладів.

10.  Особливої уваги потребує футбол інвалідів. Федерація повинна запровадити регулярні різноманітні турніри серед інвалідів, запровадити програму забезпечення їх постійною всебічною підтримкою меценатів, допомогою спортивним інвентарем та екіпіруванням.

11. З метою піднесення роботи з розвитку футболу в районах, клубах та інших структурах вагомим кроком буде започаткування конкурсу-огляду з визначення і вшанування трьох кращих колективних членів федерації.

12. Важливим напрямком діяльності федерації і надалі має бути постійна співпраця із засобами масової інформації для забезпечення популяризації футболу та висвітлення діяльності федерації друкованими та електронними ЗМІ.

Конкурси

У 1996 році спортивний відділ Тернопільської обласної газети “Свобода” започаткував післяноворічні опитування читачів газети спортивних шанувальників, яким належить визначати трійки кращих представників різних ігрових видів спорту. Це стосується і футболу. На переможців конкурсу чекають цінні призи від газети та федерації футболу Тернопільщини.

“Свобода” запропонувала номінацію: “Кращий футболіст “Ниви”-2008”. З числа кращих запропоновано назвати тих трьох футболістів, які у 2008 році найліпше зарекомендували себе у складі “Ниви”. Переможець читацького опитування (якщо їх виявиться кілька − буде проведено традиційне жеребкування) стане володарем футбольного м'яча.

Ще один футбольний конкурс пропонує ФФТ. За словами її голови Володимира Мариновського, кращі його учасники будуть відзначені призами (футбольними м'ячами від федерації). Аби стати їх володарями, необхідно взяти участь у читацькому опитуванні для визначення трійки кращих футболістів, які у минулому році були найпомітнішими у складах тих команд, які виступали у чемпіонаті і кубкових баталіях області. Номінація − “Кращий футболіст чемпіонату області-2008”. 

ФК «Нива».

Гравці та тренери тернопільської “Ниви”, яка виступає у другій лізі чемпіонату України (група “А”), 3 лютого з’їдуться до Тернополя, а вже наступного дня розпочнеться перший тренувальний збір.

Для захисту нинішньої позиції у турнірній таблиці (команда посідає третю сходинку), аби поборотися за путівку до першої ліги, про яку ще перед сезоном говорив віце-президент ФК Олег Садовський, треба добре підготуватися. Підготовка, за попереднім планом, розбита на кілька етапів. Проходитиме вона в Тернополі, на Закарпатті, та ймовірно, візьме участь команда і в одному з зимових турнірів, які традиційно проходять на Львівщині та Івано-Франківщині. Дещо пізній старт підготовки до весняної частини першості зумовлений тим, що перший свій календарний матч тернополяни проведуть не в березні, як було заплановано, а на початку квітня. А сталося це через те, що ФК “Княжа-2”, перший суперник “Ниви” весною знявся зі змагань.

До того ж варто зауважити, що в турнірній таблиці змінився лідер. Через невиконання фінансових зобов'язань з лідера ФК “Дніпро” Черкаси, згідно з рішенням КДК ФФУ, знято три очки. Відповідно лідером стала вінницька “Нива” 44 очки, “Дніпро” перемістився на другу сходинку 42 очки. А в нашої “Ниви” 40 очок і на один зіграний матч менше, ніж в основних конкурентів. Фактично за втраченими очками тернополяни перебувають на другому місці і відстають від одноклубників з Вінниці лише на один пункт.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова ера”: “Нива” може залишитися без більшості своїх лідерів” хто з'явився у команді і хто покинув її у зимовій перерві про це тренери нині відкрито не говорять, однак можна з великою ймовірністю говорити, що основний склад команди у весняній частині сезону оновиться більш, як на половину. Така твердження ґрунтується насамперед на тому, що економічна криза торкнулася і “Ниви”. А щоб зменшити бюджет, потрібно продати високооплачуваних гравців, а на їх місце придбати футболістів з меншими апетитами або ж взяти в оренду чи запросити вільних агентів. Наразі про жоден трансфер, як доконаний факт, нині сказати неможливо. Вдалося дізнатися, що перебуває на оглядинах у вищеліговій луганській “Зорі” капітан команди і стовп оборони Тарас Дурай. Немає в команді воротаря Юрія Паньківа (на оглядинах у першоліговому ПФК “Олександрія”) та Володимира Лукашука (поїхав шукати долю до Узбекистану), в яких завершилися з “Нивою” трудові угоди. Швидше за все, не побачать тернопільські вболівальники і більшості приїжджих виконавців. Так, Василем Товкацьким цікавиться ФК “Львів” та один з фінських клубів, Анатолієм Вороною та Василем Плехтяком − “Андижон” (Андижан, Узбекистан), який у вищій узбецькій лізі посів минулого сезону 5 місце), Дмитром Кривим − “Машал” (Узбекистан, 4 місце), Олегом Теплим, Дмитром Суспіциним та Андрієм Нікановичем − клуби з Фінляндії. Що ж до новачків, то ведуться переговори з кількома молодими та перспективними футболістами, які понюхали пороху першої і навіть вищої ліг. Що ж до конкретних прізвищ футболістів, то тренери команди наразі їх не називають.

Збірна України 

“20 хвилин”: “Грати повинні найкращі” − розповідь головного тренера збірної України з футболу Олексія Михайличенка про найближчі плани команди, пошук талантів і особливості формування збірної. Він, зокрема, зазначив: не можна починати готувати команду до чемпіонату Європи 2012 року, пропускаючи ЧС-2010. Бо це не логічно для футболу. Завдання наразі − створити сильну, боєздатну команду, готову грати сьогодні.

Український футбол

“20 хвилин”: “Шахтар дав оцінку першим зборам” − після того, як перший матч “Шахтаря” у 2009 році завершився, безпосередні його учасники висловили свої міркування з приводу зустрічі з “Грассхопперсом” − 1:0. Усі зійшлися на думці, що це був нелегкий матч. Однак за рахунок спарингів “Шахтар” має шанс набрати потрібної кондиції. 

“100% акцій “Арсеналу” мер хоче за 1 гривню” київський міський голова Леонід Черновецький веде переговори про купівлю 100% акцій ФК “Арсенал”. Відповідаючи на питання, навіщо клуб продали 2 роки тому і чому зараз його купує мер, Черновецький зазначив, що тоді місто змушене було продати команду, бо “там відмивалися брудні гроші”.   

“Нова ера”: “Перший матч − в нічию” − київський ФК “Динамо” провів свій перший матч у 2009 році. У рамках тренувального збору в Іспанії підопічні Юрія Сьоміна провели контрольний поєдинок з німецьким “Унтерхахінгом”. Матч видався дуже результативним і завершився з рахунком 3:3.

“Поєдинок-2009: “Шахтар” − чемпіон” − діючий чемпіон України донецький “Шахтар” провів свій перший поєдинок в новому році. У рамках товариського турніру в іспанському Маспаломасі підопічні Мірчі Луческу розгромили клуб німецької Бундесліги “Борусію” з Менхенгладбаха з рахунком 3:0.  

“Нова Тернопільська газета”: “Григорій Ярмаш: “Ворскла” готова до єврокубків!” Новий рік гравець збірної України Григорій Ярмаш відсвяткував у батьків на Тернопільщині. Журналіст зустрівся з футболістом. В інтерв’ю Григорій Ярмаш, зокрема зазначив, що “Ворскла” готова до євро кубків і в психологічному, і в ігровому плані. Інфраструктура Полтави і міського стадіону також дозволяють виходити до Європи.

“Чи купив “Арсенал” Коломойський?” − керівництво української Прем’єр-Ліги може провести розслідування з приводу причетності власника “Дніпра” Ігоря Коломойського до купівлі київського “Арсеналу”. За неофіційною інформацією, Коломойський взяв участь у купівлі столичного клубу, власником якого став Леонід Черновецький. 

Тернопільський футбол

“Нова Тернопільська газета”: “Володимир Мариновський: “Піднімемо тернопільський футбол до Євро-2012!” − третього лютого відбудеться звітно-виборна конференція Тернопільської обласної федерації футболу. Одним з питань порядку денного конференції будуть вибори голови федерації. Кандидатом на цю посаду є нинішній голова обласної федерації Володимир Мариновський. Він, зокрема, зазначив: “Я усвідомлюю і глибоко переконаний, що життєдіяльність системи футболу на Тернопільщині повинна підпорядковуватись і служити інтересам усієї громади області. Саме тому метою своєї діяльності на посаді голови Тернопільської обласної федерації футболу вбачаю створення умов для задоволення потреб з організації дозвілля та оздоровлення широких верств населення засобами футболу. Це передбачає залучення до занять футболом усіх від малюків до ветеранів та створення умов для досягнення вагомих спортивних успіхів як на обласних, так і на всеукраїнських змаганнях. Для досягнення цієї мети, в період, коли наша країна готується до проведення фінальної частини Євро-2012, вважаю за пріоритет підняти на ще вищий рівень роботу федерації…”.   

“Свобода”: “Де про футбол дбають, там і результати мають” підсумкова стаття про чемпіонат Тернопільщини з футболу-2008. Організація чемпіонату області з футболу проходила у досить складних умовах, пов'язаних передусім із непростим фінансовим становищем багатьох команд. Особливо це стосується турніру першої групи, що насамперед позначилося на кількісному показникові учасників змагань. Років вісім назад картина була ще непривабливішою. Був навіть такий період, що для участі в обласних баталіях заледве вдавалося залучати більше десяти колективів. Щоправда, після того, як обласну федерацію футболу очолив нинішній її голова Володимир Мариновський, ситуація суттєво поліпшувалася. Новообраний склад ОФФ поставив перед собою непросте завдання: добитися, аби в чемпіонаті були представлені усі райони Тернопільщини. Останнім часом кількість команд, які виступали в різних дивізіонах обласних змагань, доходила до 26, тобто практично усі райони були задіяні в футбольних баталіях. 25 колективів, розбитих на дві зони, вели боротьбу за призові місця. Але вже з початку минулого року почали виникати проблеми, які й призвели до того, що лише 20 (у першій та другій групах) зуміли розпочати футбольний марафон. Так і не змогли представити свої колективи такі традиційно футбольні райони, як Заліщицький, Чортківський, Гусятинський, Кременецький, Підгаєцький, Шумський. І причина того не лише у фінансах. Просто у керівників цих районів нема розуміння того, наскільки футбол потрібний людям. На думку голови федерації футболу Тернопільщини Володимира Мариновського, на жаль, місцева влада, крім кількох районів, фактично не підтримує аматорський футбол. І це дуже прикрий факт.  

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Електронні ЗМІ подали інформацію про звітно-виборну конференція Тернопільської обласної федерації футболу, яка відбудеться 3 лютого цього року.

Інформували про перший цьогорічний матч київського “Динамо”, який команда провела у рамках тренувального збору в Іспанії з німецьким “Унтерхахінгом” 3:3. Та про

перший поєдинок донецького “Шахтаря” з німецькою “Борусією” у рамках товариського турніру − 3:0. Коментарі щодо обох матчів досить позитивні.  

 

19.    Харків

 

Евро 2012.

В Харьковской облгосадминистрации прошло рабочее совещание, на котором обсуждались принципы формирования областного бюджета на 2009 год и областных программ. Совещание проходило в закрытом для прессы режиме. На сегодняшний день известно, что из 116 программ, принятых в области, «в живых» останется лишь 5: программа социально-экономического развития области, программу гуманитарного развития, социальной защиты населения, программу здравоохранения и специальную программу по подготовке к Евро-2012.

Реконструкция на стадионе «Металлист» не останавливается ни на секунду. Параллельно с заключительными работами по установке металлоконструкций под новую крышу на Восточной трибуне, можно воочию наблюдать демонтаж старой кровли и монтаж металлоконструкций под новую на Западной трибуне. В марте, когда они будут смонтированы, будут подключены прожектора на Востоке и Западе. После этого будет производиться демонтаж старых осветительных мачт. В это время будут монтировать металлоконструкции на Северной трибуне с одновременным демонтажем старых металлоконструкций. Работы на этой трибуне завершатся в середине июля 2009 года, а в ноябре полностью закончится монтаж металлоконструкций с пятиэтажной встроенной пристройкой со стороны Западной трибуны, на которой будут находиться VIP-ложы и раздевалки для игроков в подвальном помещении. В мире нет стадионов, на которых опоры не «пронзали» бы тело трибун, то есть, на всех стадионах опоры проходят сквозь трибуны. В отличие от них, на стадионе «Металлист» стойки вынесены за чашу стадиона. Поэтому эти металлоконструкции являются уникальными и, следовательно, технологически относятся к категории сложных. На данном этапе задействовано порядка 25 единиц техники и более 200 человек.

Как сообщили в пресс-службе ФК «Металлист», в рамках подготовки стадиона к Евро-2012, с целью повышения безопасности, на стадионе проведена перенумерация секторов.

19 января народный депутат-харьковчанин  Александр Фельдман (БЮТ) сообщил, что депутатская группа «За Харьков» будет инициировать, чтобы все законопроекты, которые касаются Харьковской области, выносились на общественные слушания. По его словам, это также касается всех предложений, которые связаны с подготовкой Харькова к проведению Евро-2012. А.Фельдман отметил, что народные депутаты − харьковчане делают все для того, чтобы Харьков состоял в перечне основных городов при проведении футбольного чемпионата. «Мы будем лоббировать любую идею, чтобы мы были самыми лучшими», − подчеркнул А.Фельдман. Он отметил, что намерен обсудить этот вопрос с губернатором Арсеном Аваковым и уже на этой неделе  определенные идеи и предложения озвучит премьер-министру Юлии Тимошенко.

Сергей Стороженко проинформировал общественность, что 2 февраля  в Харьков прибудет исполнительный директор УЕФА Дэвид Тейлор и сопровождающие его лица, а также президент ФФУ Григорий Суркис. Сергей Стороженко призвал украинских журналистов прекратить сомнительные выступления в СМИ о «фатальном» влиянии мирового финансового кризиса на качество подготовки к Евро, которое УЕФА, якобы, может передать другим странам. По его словам, на открытии «Кубка Содружества» Президент УЕФА Мишель Платини четко заявил, что Еавро-2012 будет проводиться в Украине и Польше. «Нужно прекратить эти пессимистические настроения. Мы не ущербные люди и проведем чемпионат не хуже других европейских стран».

В целом необходимо отметить, что и областная и городская власть прилагают достаточно много усилий (особенно в последние месяцы), к формированию у общественности  позитивного отношения к проведению ЧЕ в регионе, практически все комментарии относительно перспектив области и города укладываются в контекст подготовки к ЧЕ, можно сказать, что это одна из основных тем всех текущих интервью и заявлений региональных властей, по актуальности сравнимая только с проблемами ЖКХ. При этом мэр, рассказывая, как много делает Харьков в рамках подготовки, постоянно подчеркивает несправедливость распределения государственных средств между городами-претендентами, говоря о крайне ущемленной позиции Харькова в этом вопросе.

    23 января состоялась пресс-конференция директора Департамента по вопросам подготовки и проведения финального турнира ЧЕ 2012 года и спорта Виктора Христоева. Основная тема − визит в Харьков в первых числах февраля генсекретаря УЕФА Дэвида Тейлора.  Виктор Христоев сделал акцент на ознакомлении журналистов с предварительным графиком визита − в перечень объектов, которые будет посещать г-н Тейлор, входят: стадион «Металлист», жд вокзал,, футбольная академия и основные фан-зоны. Согласно существующих планов, стадион планируется полностью привести в порядок и здать в эксплуатацию в декабре, футбольную академию − в июне-июле текущего года.

Что касается фан-зон, то речь идет, в первую очередь, о пл.Свободы, где одновременно могут находиться около 100 тыс. болельщиков, будут установлены 9 мониторов.

Виктор Христоев отчитался, что в 2008 году на подготовку инфраструктуры города к проведению ЧЕ  из всех источников финансирования было направлено 600 млн. грн.: из городского бюджета было потрачено 110 млн. гривен, что превышает ранее запланированный объем в 2,6 раза; из государственного бюджета − 97 млн. грн.; более 300 млн. грн. поступили от инвесторов. Христоев заверил, что городские власти будут делать все возможное, чтобы сохранить намеченную тенденцию в 2009 году. Речь на пресс-конференции также шла о подготовке к 100-летию гандбола.

Намерения харьковских школьников написать письма в УЕФА начали воплощаться в жизнь ученики авторской школы Бойко: они начали писать письма Платини. Учителя тоже подключились к этому процессу, делаю его организованным: у доски объясняют школьникам, как писать письмо. Главная цель акции, по словам ее авторов, − чтобы матчи Еврокубка проходили и в Харькове. Кстати, дети проявляют высокую осведомленность о том, кто такой Платини: «трижды выигрывал золотой мяч, он всегда хорошо играл, а теперь он президент!». Письма в этой же школе переведут на английский и французский, потом их отправят почтой по адресу штаб-квартиры УЕФА в Швейцарию. По словам директора: «… чиновник, мэр, например, не имеет права написать письмо Платини. Он должен утвердить его в Киеве, еще где-то, в СБУ. А мы что? Мы − дети, нам можно».  

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

18.01.09 на 7-м канале в полном объеме транслировалась пресс-конференция мэра Михаила Добкина и зам.губернатора Сергея Стороженко, посвященная отчету по  подготовке региона к Евро-2012 (см.предыдущий отчет).

19.01.09 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»)(со ссылкой на РИА «Новости») сообщили, что Мишель Платини, выступая на открытии Кубка Содружества, коснулся темы Евро-2012, хозяевами которого станут Польша и Украина: «Очень важно, чтобы в столицах этих стран были соответствующие стадионы. Если таковые будут, то никаких проблем с проведением Евро-2012 я не вижу. Согласитесь, нельзя же все время проводить такие турниры в ведущих европейских державах».

20.01.09 «Новости-АТН» (7-й канал) сообщили, что шансы Харькова попасть в заветный список хозяев ЧЕ становятся все выше и выше. Сейчас реконструкция стадиона «Металлист» идет настолько активно, что из-за строительства даже не будут продаваться билеты на Западную трибуну на февральский матч «Металлист» − «Сампдория».

21.01.09 «Новости-АТН» (7-й канал), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») − реконструкция стадиона «Металлист» и строительство харьковского аэропорта − объектов, которые могут открыть Харькову путь к Евро-2012, будут проинспектированы лично исполнительным директором УЕФА Дэвидом Тейлором.

21.01.09 Интернет-издание «Главное» опубликовало интервью с Сергеем Стороженко: «Не оглядываться на пессимистов» − в нем дается оценка «блистательных» выступлений «Металлиста», комментарий по Евро-2012 и Премьер-лиге и негативная оценка отмены Кубка Первого канала: «Партнеры и друзья так не поступают, и вообще в футболе это не принято».

Премьер-лига: «… я считаю, что она выполнила на первом этапе самую важную задачу − обеспечила настоящую спортивную конкуренцию в высшей лиге. Мы увидели больше интересных матчей, не было проходных игр, несомненно, улучшилось качество игры и судейства … нужно, наконец, определиться с руководством. Скажу честно, я бы не рискнул ее возглавлять… собственники команд должны осознать, что напрямую руководить футбольной лигой они не могут и не должны. Нужно найти взаимовыгодную фигуру. Этот человек обязан быть знатоком футбола, а не специалистом в коммерции и бизнесе. Он должен знать нормативно-правовую и регламентную деятельность. Я против того, чтобы Премьер-лигу возглавил кто-то из числа футболистов, поскольку он не сможет быть объективным. Должен быть нейтральный человек…Второе, нужно срочно решить вопрос с реализацией переданных национальной ассоциацией телевизионных и коммерческих прав. Болельщик должен смотреть футбол на самых смотрибельных каналах. И третье, − деятельность, связанная с чисто футбольной инфраструктурой и соблюдением всех нормативно-правовых норм». Программа подготовки к проведению финальной части ЕВРО-2012 в Харькове сворачиваться не будет (Стороженко подробно описал планы по строительству спортивной базы, гостиниц, стадиона и т.д.).

Футбольные события

Президент ФК «Металлист» Александр Ярославский приобрел для своего клуба новый, 5-звездочный по своему уровню комфортности, автобус «Mersedes-Benz» Travego. Его «начинка»: люксовые сидения, кондиционирование и освещение, кухня с микроволновой печью, кофеваркой и холодильником, плазменные экраны и DVD-плеер.Автобус просто напичкан разной и самой последней электроникой, которая позволит сделать поездку максимально безопасной и комфортной.

 

20.    Херсон

 

Євро 2012

Заходи

15 січня відбулася нарада під головуванням Юлії Тимошенко за участю уряду, губернаторів, та мерів обласних центрів. Обговорювали спільні дії уряду, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування по здійсненню антикризових заходів. Про цю зустріч журналістів інформував 20 січня під час прес-конференції міський голова Херсона Володимир Сальдо. Інформуючи про неї, міський голова, зокрема, розповів про об’єкти, будівництво яких фінансуватимуться в країні першочергово: «Багато передбачається із стабілізаційного фонду на підготовку на Євро − 2012. Це для тих міст, де пройде Євро-2012».

На колегії облдержадміністрації у виступі начальника Головного фінансового управління ОДА Сергія Нікольського прозвучало: «На жаль, на Херсонщині не будуть відбуватися заходи з підготовки чемпіонату Європи-2012, а відтак, обласний бюджет не може розраховувати на додаткові суми субвенцій з держбюджету».

ЗМІ про Євро-2012

Новини в рамках рубрик «Информационный компас» и «Овертайм» на «Авторадіо»:

− Інспектори УЄФА визнали позитивною динаміку реконструкції НСК «Олімпійський». Як повідомили у прес-службі Федерації футболу України, про це вони заявили у Києві на розширеній нараді з представниками ФФУ, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, дирекції НСК

Керівник Департаменту з питань стадіонів та безпеки УЄФА Марк ТІММЕР зазначив, що «ми задоволені тим, як вирішуються проблемні питання, на котрих ми акцентували увагу під час попереднього візиту в листопаді 2008 року. Виконавчим комітетом УЄФА: стадіон у Києві зводиться належним чином і в разі подальшого дотримання графіку робіт буде введений в експлуатацію у необхідні терміни, а саме − до червня 2011 року», − сказав ТІММЕР.

У свою чергу президент ФФУ Григорій СУРКІС зауважив: «Чи не вперше ми чуємо від експертів УЄФА з питань стадіонів такі схвальні відгуки. Це свідчить, що нині українська сторона працює як єдина команда, а наша країна впевнено просувається до своєї мети.

− Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) має намір в 2009 році збільшити обсяг інвестицій для реалізації проектів в Україні в порівнянні з 2008 роком, повідомив керівник бізнес-групи ЄБРР по регіоні Південно-Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Олів'є Декамп  журналістам у Києві.

− Львов решил организовать трансляцию строительства стадиона к чемпионату Европы по футболу 2012 года в режиме он-лайн на сайте Львовского городского совета. Об этом сказано в сообщении пресс-службы Львовского городского совета.

Генеральный секретарь УЕФА Девид Тейлор 5 февраля 2009 г. посетит Львов для контроля подготовки к Евро-2012. Об этом сообщил директор департамента Евро-2012 Львовского горсовета Олег Засадный. По его словам, генсек должен посетить все города Украины и Польши, которые готовятся принять Евро-2012. «Это контрольный визит», − сказал он.

− УЕФА завершила прием заявок от телекомпаний, желающих транслировать Евро-2012.

Первый национальный канал направил официальную заявку в УЕФА на получение прав на трансляцию в Украине матчей следующего чемпионата Европы по футболу.

Наряду с Первым каналом в Украине права на трансляцию австро-швейцарского чемпионата Европы в 2008 году также получила компания “Поверхность” для своего специализированного кабельного и спутникового канала “Спорт-1”.

Тем временем свое желание участвовать в тендере на право трансляции матчей у нашего партнера по Евро-2012 Польши подтвердили каналы TVP и Polsat. Отметим, что в 2008 году у поляков тендер на трансляцию матчей чемпионата Европы в Австрии и Швейцарии выиграл канал Polsat. УЕФА в последние годы реализует телевизионные права через своего официального партнера — компанию Sport Five. Однако кто будет сотрудничать с УЕФА в случае с Евро-2012, пока не объявлено.

Місцевий футбол

Зимовий чемпіонат Херсона. Команди, що беруть участь у зимовому чемпіонаті Херсона по футболу продовжують грати, не дивлячись на холодну погоду і морози. Вони провели вже 4 тури. У першій лізі відбулися 5-7-й тури.  У другій лізі визначилися шестірки, які продовжать боротьбу за 1-6 і 7-12 місця.

На матчах − до 50 глядачів, спеціальних афіш немає, інформація розповсюджується через федерацію футболу міста, якщо туди подзвонити і запитати.

Міні-футбол.

Пройшли матчі 14 туру. Несподіванок не трапилося: виграли ті, хто і повинен був вигравати, за винятком одного матчу. За п'ять турів до закінчення першого етапу на першому місці «Продексим» − 36 очок, на другому місці «Кристал» − 33 очки, замикає трійку лідерів «Колос»  з Хлібодарівки − 31 очко. Всього в чемпіонаті грає 18 команд, за підсумками першого етапу команди будуть розділені на три ліги і продовжать боротьбу за перші місця.

Випущені програмки, є анонси на Авторадіо. На матчах було до 30-50 глядачів.

Інформація розміщується на «Авторадіо», газетах «Вгору», «Городянин і Горожанка», на сайті кафе «Спорт». Є сюжет на ТБ «Скіфія».

Паралельно проходить ще один турнір − під егідою федерації фут-залу Херсона. Там вивішують результати на дошці в холі ХВУФК, на цьому інформація закінчується.

ЗМІ про футболістів Херсонщини на всеукраїнських змаганнях

У програмі «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» прозвучала, зокрема, наступна новина: «В Мінську завершився міжнародний турнір з футболу за участю юнацьких збірних, вік гравців яких не  старше 17 років (U-17). Команда України потрапила до групи разом із Білоруссю, Литвою та Бельгією. Інший квартет склали Росія, Італія, Фінляндія, Латвія. У складі нашої збірної відіграли вихованці херсонського футболу Олександр Нойок та Олександр Караваєв, а очолював «синьо-жовту» молодіжку наш земляк Олександр Головко. У груповому раунді українці спочатку перемогли Бельгію-3:0. Потім нищівної поразки від нашої команди зазнали литовці − у кожному з таймів у прибалтійські ворота влетіло по чотири м’ячі − 8:0. Дублем відзначився і Олександр Караваєв, який нині захищає кольори донецького «Шахтаря». В останньому матчі групового етапу хлопці Головка програли Білорусі-0:1.Проте рахунок, з яким поступилися «синьо-жовті», все одно дозволив їм посісти перше місце у групі «Б». У підсумку на вершині опинилася українська молодіжка, котра за регламентом змагань мала зіграти у фіналі з переможцем іншої групи. Нею стала команда Росії. У вирішальному матчі українці здобули вольову перемогу над нашими сусідами − 2:1.

 

21.    Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Необхідністю фінансування заходів підготовки до «Євро-2012» пояснила зростання видаткової частини спеціального фонду державного бюджету начальник відділу економічного аналізу ДПА України у Хмельницькій області. Про це було сказано на прес-конференції у ДПА 23 січня.

Щоправда, обласний бюджет на цей час іще не прийнятий, і говорити про параметри цих позицій у ньому ще немає сенсу. Обговорюючи обласний бюджет у постіних комісіях, депутати обласної ради критикують незбалансованість запроектованого бюджету, зважаючи в першу чергу на соціальні й економічні програми, а розвиток футболу чи спортивної інфраструктури як одне з першочергових завдань соціально-економічного та культурного розвитку регіону не обговорюється.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

22 січня у телепередачі Хмельницької ОДТРК «Поділля-Центр» «Вільний мікрофон», записаній у режимі прямого ефіру, на запитання журналіста про найбільш перспективні й найменш ризиковані в час кризи галузі, де можна відкривати приватні підприємства, доцент Хмельницького університету економіки та підприємництва Руслан Смоленюк назвав сферу обслуговування у зв’язку з «Євро-2012».

− Відкриття підприємств готельно-туристичного бізнесу, сувенірної продукції, громадського харчування уже невдовзі виявиться затребуваним у зв’язку з наближенням Чемпіонату Європи з футболу, − сказав він. − Це буде так само прибутковим бізнесом, як у даний час торгівля.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Пожвавлення роботи обласної федерації футболу приписує собі призначений на посаду торік начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Олександр Яков’юк. У інформаційній передачі обласного радіо «Від Дністра до Горині» він приписує собі й ініціативу створення нового професійного футбольного клубу, що створюється на базі комунального ФК «Фоділля-Хмельницький», який «наказав довго жити через недалекоглядність деяких чиновників, які піклуються про розвиток футболу лише на словах».

− Хмельниччина любить футбол, і ми повинні про нього дбати, не забуваючи про системну підготовку спортсменів, − сказав пан Яков’юк в інтерв’ю обласному радіо. − Має бути школа, таланти до якої повинні знаходити ще за шкільними партами.

У цьому напрямку Яков’юк відзначив спортивні дитячі клуби у Шепетівці, Славуті, Кам’янці-Подільському, створення двох спортивних класів у загальноосвітній школі № 10 в обласному центрі. Залишається оперативно розробити систему продовження футбольної підготовки дітей, охоплених початковою футбольною освітою. Саме через це, як підкреслює начальник обласного управління, кращих вихованців названих клубів батьки та тренери віддають у підліткові та юнацькі футбольні клуби за межі області.

− Тому, − повторює начальник управління положення затвердженої напередодні нового року обласної цільової програми розвитку футболу на 2009 − 2013 роки, − слід негайно відкрити ще спеціалізовані класи у Хмельницькій школі-інтернаті № 2, звідки б професійна команда черпала гравців, не сподіваючись, що хтось дасть великі гроші на купівлю футболістів.

 

22.    Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Було оглянуто об’єкти зовнішньої реклами в різних частинах міста − по вул. Гоголя, Хрещатик, Ільїна, Благовісна. Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

Преса.

«Прес-центр» повідомив про кадрові зміни, які відбулися в команді прем’єр-ліговика ФК «Кривбас». У групі нових виконавців − голкіпер Євген Дейнеко, який півтора року захищав ворота черкаського ФК «Дніпро». Зазначається, що Дейнеко дебютував у складі «Дніпра» 21 червня 2007 року, рахунок з луцькою «Волинню» склав 0:0. За клуб провів 36 матчів − пропустив 27 м’ячів, забив один гол.

Кращим футболістом 2008 року тренери і футболісти команд признали бразильського нападаючого харківського «Металіста» − Дженсон Коельо − 252 очки, другу сходинку посів Артем Мілевський (188 очок) «Динамо» (Київ), третє місце у Сергія Кравченка з полтавської «Ворскли» − 131 очко. Про це йдеться у газеті «Місто».

У цьому ж виданні міститься інформація про матчі 1/ 16 Кубка УЄФА.

 

23.    Чернівці

 

Євро 2012.

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Буковина не бере прямої участі в підготовці Євро-2012, але докладає зусиль до інтеграції з Європою на регіональному рівні.

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Куліш зустрівся з головою Сучавської повітової ради Румунії Георге Флутуром. Про це інформують місцеві офіційні джерела.

Зустріч покликана сприяти підготовці та ефективному проведенню презентації Єврорегіону «Верхній Прут» у Брюсселі, запланованої на перше півріччя 2009 року. В ході переговорів відбулося відкрите та плідне спілкування з питань, що складатимуть коло спільних українсько-румунських інтересів впродовж 2009 року. Керівники прикордонних регіонів вели мову про подолання спільних наслідків та попередження катастроф природного та антропогенного походження, а також ефективне «віддзеркалення» інфраструктурних мереж прикордонних регіонів, зокрема в транспортній та енергетичній галузях.

Українська сторона готова ініціювати зміни до Закону України «Про транскордонне співробітництво» в частині співробітництва та узгодженого фінансування з ЄС, а також докласти зусиль до виділення з державного бюджету України на 2009 рік та наступні роки цільових субвенцій на співфінансування перспективних інфраструктурних та природоохоронних проектів, актуальних для України та її сусідів з ЄС. «Наша спільна мета − сталий соціально-економічний та просторовий розвиток», − зазначив під час зустрічі Володимир Куліш. Досягнуто домовленості про візову підтримку українських громадян-учасників транскордонного співробітництва та підприємців-членів Чернівецької Торгово-промислової палати. Як повідомляє управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації, незабаром Єврокомісар з питань транспорту п.Тайяні відвідає Сучаву. Йому буде запропонована презентація Буковини з обґрунтуванням транзитних амбіцій краю. Розбудова транспортних сполучень територією Північної та Південної Буковини цікавить Європейський Союз з огляду на те, що зміна маршрутів транспортних коридорів з використанням транспортної інфраструктури Буковини (як української, так і румунської її частин) призведе до скорочення Балтійсько-Середземних транзитних сполучень майже на 200 км, що надасть істотні переваги для інтенсифікації товарообміну між північчю та півднем Європи, а також із східними партнерами на кордоні Євросоюзу. Це питання набуває особливого значення за умови останнього розширення ЄС, що об'єктивно робить Україну регіональним посередником транзитних відносин. Також з п.Тайяні буде розглянутий проект відновлення залізничної колії європейського зразка від польського до румунського кордону через Львів та Чернівці.

Футбол

Місцева преса інформує про перемогу фут-зальної команди «Меркурій» у новому році над «Каменярем» з Дрогобича.

Преса повідомляє також про чергову втрату ФК «Буковина». Йдеться про те, що команду незабаром залишить Сергій Гамаль. Він виступатиме на аматорському рівні. Нагадаємо, що раніше «Буковину» залишили нападники Максим Ілюк («Шахтар», Донецьк) та Юрій Максименко.

Водночас найближчим часом очікується поява у лавах «Буковини» місцевих перспективних футболістів та з інших областей. Але поки що стан справ у «Буковині» нагадує останні «дні Помпеї». Наразі перспективи команди з її штабу ніхто не коментує.

Буковина назвала кращих спортивних тріумфаторів.15 січня кращі з кращих були нагороджені під час шоу-програми «Зірки естради — зіркам спорту» в Чернівецькому палаці «Академічний» Десятку кращих традиційно визначали за більшою кількістю балів у трьох топ-10. У першій проміжній десятці спортсмени розташувалися за рейтингом за підсумками трьох найвдаліших стартів сезону, другу визначали шляхом опитування серед фахівців (керівники обласного, міського, районного спорту, заслужені тренери і працівники фізичної культури та спорту, члени колегії облспортвідділу), а третю своїми голосами називали журналісти та вболівальники (у т.ч. шляхом SMS-голосування).

Серед спеціальних номінацій були названі:

− Кращий футболіст-аматор «Буковини» − Сергій Янчик (футбольний клуб «Лужани» та футзальний клуб «Меркурій»);

− Віктор Олійник (кращий бомбардир в історії «Буковини»);

− Футбольна команда року − футбольний клуб «Лужани»;

− Футбольний тренер року − Юрій Крафт, наставник ФК «Лужани»;

− Юна футбольна команда року − команда із Зеленого Гаю Новоселицького району.

 

24.    Чернігів

 

Євро 2012

В Чернігові є чимало біг-бордів з рекламою, інші всілякі стенди, вуличні телеекрани, але на футбольну тематику − жодного. Немає також і будь-якої інформації про Євро-2012, ні в місцевій пресі, ні серед зовнішньої реклами міста.

Футбол

Кращі футболісти

Вперше чернігівські журналісти редакції газет «Деснянська правда» та «Гарт» провели опитування серед спортивних журналістів з метою визначення кращого футболіста і кращої футболістки Чернігівщини за підсумками змагань минулого року.

У чоловіків кращим визнано футболіста чернігівської «Десни» Сергія Кучеренка. Другим став також футболіст «Десни» − Тамаді Сангаре, а третім − Олександр Кожемяченко, нападник команди «Полісся» з Добрянки, яка в чемпіонаті області стала срібним призером.

Серед жінок приз кращій футболістці вручено воротареві збірної України Надії Барановій.

ФК «Десна»

Головною темою для чернігівських вболівальників залишається проблема: «Чи житиме команда І ліги чернігівська «Десна» у цьому сезоні?»

Гравці клубу пішли на зимову перерву, займаючи сьому позицію у турнірній таблиці, але після відпустки команда практично перестала існувати. Як відомо, президент ФК «Десна» Олексій Савченко зробиви абсурдну заяву: «Дарю «Десну» мэру города Чернигова и городским депутатам».

Зрозуміло в міському та й обласному бюджеті немає такої статті аби утримувати футбольний клуб і гравці ФК після відпустки отримали статус вільних агентів і почали активно підшукувати нові команди. В свою чергу міська влада Чернігова дала доручення міському спортивному відділу терміново готувати документи для реєстрації нової команди. Хто буде її власником, хто спонсором, президентом − невідомо.

«Десна», клуб з 50­річною історією, повинна бути у місті в якому матчі збирають найчисленнішу аудиторію на трибунах у І лізі.

Підписатися на новини