Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

 

Евро-2012 пройдет в Украине и Польше при любой «финансовой погоде» − вице-премьер Васюник

Интерфакс-Украина

24.01.09

Вице-премьер Украины Иван Васюник считает, что чемпионат по футболу Евро-2012 не перенесут в связи с экономическим кризисом в мире, и он обязательно пройдет в Украине и Польше.

      

Об этом он сказал журналистам во Львове в пятницу после заседания оргкомитета по подготовке к Евро-2012.

      

«Еще не было случая, чтобы чемпионат Европы переносили. Я уверен, что при любой финансовой и экономической погоде Евро-2012 пройдет в Украине и Польше. Я также хотел бы продолжать оставаться оптимистом в том, что одним из четырех принимающих городов будет Львов», − отметил он.

      

И.Васюник подчеркнул, что увидел большой прогресс в строительстве стадиона во Львове. По его словам, постоянно идет поиск инвестора для привлечения его в этот проект.

      

Отвечая на вопрос журналистов о возможности финансирования строительства стадиона из средств госбюджета, И.Васюник ответил отрицательно, напомнив, что финансирование этого проекта лежит на городском совете, поскольку государство на 100% финансирует реконструкцию аэропорта, и наполовину с городом будет финансировать ремонт и строительство дорожной инфраструктуры Львова.

      

Кроме того, он заявил, что набирает ход процесс реконструкции львовского аэропорта. По его словам, в будущую среду Кабмин рассмотрит проект строительства взлетно-посадочной полосы львовского аэропорта, и этот проект будет финансироваться из госюбджета.

      

Также, по словам И.Васюника, сейчас «идет активное финансирование проекта нового терминального комплекса аэропорта».

      

«В начале марта будет объявлен международный конкурс на привлечение инвестора для строительства этого терминала. Его проектная стоимость − почти 100 млн гривень», − проинформировал вице-премьер.

      

В то же время он добавил, что болевыми точками остаются вопросы строительства отелей и подготовка тренировочных полей для команд-участниц.

+++

И.Васюник раскритиковал подготовку отельной инфрастуктуры к Евро-2012 во Львове

Rbc.ua

24.01.09

Вице-премьер-министр Украины Иван Васюник раскритиковал подготовку отельной инфрастуктуры и тренировочных центров к Евро-2012 во Львове. Об этом сообщил во время выездного заседания оргкомитета по подготовке проведения к Евро-2012, которое состоялось 23 января во Львове, передает корреспондент РБК-Украина.

«Вы доиграетесь, и Львов снимут со списка городов, где будет проходить Чемпионат Европы по футболу», − заявил он. По его словам, подготовка к Евро-2012 во Львове ведется на том же ненадлежащем уровне, что и ранее.

И.Васюник сообщил, что дает 2 недели для подготовки проектов тренировочных центров и 3 недели для подготовки проектов отельной инфраструктуры, так как ситуация сейчас провальная.

Он добавил, что в ближайшие 2 месяца правительство проведет инспекцию во всех 6 городах, которые сейчас претендуют на проведение матчей Евро-2012, после чего будет сформировано предложение из 4 городов.

+++

 

Одеська мерія готується до укладення договору про реконструкцію міжнародного аеропорту

УНІАН

24.01.09

Одеська мерія готується до укладення договору з компанією «Гепард плюс» про реконструкцію та модернізацію комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Одеса».

Про це сьогодні повідомили УНІАН в муніципальному управлінні інформації.

Міська комісія на чолі з членом міськвиконкому Миколою АНДРІЄНКОМ визнала конкурс з вибору стратегічного партнера для реконструкції та модернізації таким, що відбувся. Проте офіційне повідомлення про переможця другого етапу конкурсу буде оприлюднено сьогодні після підписання підсумкового протоколу всіма членами комісії.

За словами керівника міського управління інформації, «стратегічний партнер з реконструкції аеропорту має інвестувати в реалізацію проекту не менш як 250 млн. дол. США, щоб належним чином підготувати аеропорт до прийому закордонних гостей і учасників фінальних матчів Євро-2012».

У мерії також створено робочу групу для підготовки проекту договору та проведення переговорів про спільну діяльність під час реалізації інвестиційних пропозицій. Найближчим часом переможець має запропонувати проект договору. Надалі, після підготовки робочою групою коментарів і зауважень до проекту, буде проведено переговори про остаточний варіант договору.

У разі неузгодження остаточного тексту договору Одеська міськрада має право продовжити термін проведення переговорів.

Нагадаємо, участь у першому етапі міжнародного тендеру з реконструкції та модернізації аеропорту взяли сім компаній: одеське ТОВ «Гепард плюс», компанія «EQT Infrastructure Limited» (острів Гернсі), харківські фірми «Нью Систем АМ» і «Альпарі+», австрійське акціонерне товариство «Аеропорт Відня», кіпрська компанія «СЕ Power Holdings (CYPRUS) Limited», іспанська корпорація «ELECNOR S.A.».

+++

Облрада звернулася до Тимошенко щодо негайного початку будівництва дороги Львів-Краковець

Galinfo.com.ua

23.01.09

Львівська обласна рада прийняла звернення до прем’єр-міністра України, в якому нагадує про укладену в 1999 році консорціумом Трансмагістраль угоду на будівництво терміном на 5 років. У 2003 році Кабмін затвердив проект будівництва дороги Львів-Краковець як складову частину Третього міжнародного транспортного коридору Берлін-Київ, згідно з яким будівництво мало завершитися через 4 роки і 9 місяців. Ці рішення не були виконані.

Водночас голова ЛОДА Микола Кміть у березні 2008 року провів нараду за участю всіх зацікавлених у будівництві сторін, під час якої було констатовано, що якщо 2008 року не буде розпочато будівництво, обласна адміністрація буде ініціювати питання щодо концесіонера. Натомість депутати облради вважають, що будівництво Львів-Краковець та Львів-Броди не ведеться з причини відсутності фінансування організаціями, які уклали договори з Державною службою автодоріг. Зокрема у 2008 році у ці проекти було вкладено менше 900 тис грн. Крім того, депутати кажуть, що була відсутня належна увага попередніх урядів до цього проекту. Зокрема, українські компанії не залучені до будівництва. Водночас декілька років група зарубіжних компаній в складі австралійського інвестора та польських генпідрядників та концесіонерів звертаються в органи влади про готовність 100%-го фінансування цих доріг. Остання зустріч була у жовтні минулого року, однак жодних реальних кроків до залучення коштів не зроблено.

«Вважаємо за необхідне розірвати договори з компаніями, які протягом багатьох років не виконують своїх зобов’язань − фінансування та будівництво доріг Краківець-Львів та Львів-Броди», − йдеться у зверненні, і укласти такі договори з компаніями, які мають реальні можливості вкласти гроші і збудувати дорогу Львів-Краківець-Львів до початку проведення у Львові Євро-2012. Депутати просять Тимошенко взяти особисту участь у швидкому розгляді цього питання і розпочати негайне будівництво цих доріг.

+++

Мінтранс: Розпочалася підготовка до реконструкції дороги, що входить до переліку об’єктів, пов’язаних з підготовкою до проведення в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012

      

Kmu.gov.ua

24.01.09

Відповідно до Стратегії співробітництва з Міжнародним банком реконструкції та розвитку на 2008-2011 роки в Україні розпочалася підготовка до реалізації проекту щодо приведення до європейського рівня автомобільної дороги Київ-Харків-Довжанський на ділянці від міста Борисполя до міста Лубни.

Обсяг кредитних ресурсів для реалізації проекту становитиме 400 мільйонів доларів США, термін кредитування − 17 років.

Автомобільна дорога Київ-Харків-Довжанський на ділянці від Борисполя до Лубен є однією з найважливіших магістральних доріг України, що збігається з національним транспортним коридором Європа-Азія та входить до переліку об’єктів з підготовки до проведення в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012.

+++

Триває робота МОЗ України з підготовки проведення в Україні фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012

Moz.gov.ua

24.01.09

Управління медичного забезпечення Євро-2012, міжнародної діяльності та євроінтеграції, до складу якого входить відділ медичного забезпечення ЄВРО-2012, повідомило про свою роботу за минулий 2008 рік.

Зокрема, в інформації зазначається, що МОЗ України підготувало розділ медичних заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2008 № 107.

У цій Програмі було враховано пропозиції МОЗ про фінансування з державного бюджету заходів, які спрямовані на забезпечення своєчасності медичної допомоги під час перебування в Україні учасників Чемпіонату та уболівальників:

− придбання автомобілів швидкої медичної допомоги (600 реанімобілів на суму 300 млн.грн.) для 6 приймаючих міст, 27 адміністративних центрів та центральних районних лікарень України;

− придбання навчально-тренувального обладнання для навчання та підвищення кваліфікації медичного персоналу та працівників рятувальних служб з практичних навичок надання екстреної медичної допомоги.

Також в Програмі враховано пропозиції МОЗ щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя на території України під час проведення Чемпіонату. Цими заходами передбачено додаткове оснащення медичним обладнанням установ державної санітарно-епідеміологічної служби на загальну суму 65,4 млн. грн. для посилення державного санепіднагляду за водопостачанням, станом мереж каналізування, санітарної очистки в приймаючих містах, інші питання.

Міністерство відповідно до вимог міжнародних експертів опрацювало, узгодило та направило до Національного агентства в термін, передбачений Федерацією футболу, медичні концепції Приймаючих міст, матриці об’єктів медичної системи та мапи з графічним відображенням розташування цих об’єктів, які заплановано залучити під час проведення заходів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Після погодження з Мінекономіки, Національним Агентством та Федерацією футболу МОЗ України своїм наказом від 30.05.2008 №277 затвердило нову редакцію Галузевої програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу відповідно до завдань Державної цільової програми.

Значну допомогу українським фахівцям надало Міністерство охорони здоров’я ФРН, на запрошення якого у квітні 2008 р. українська делегація відвідали Університетську клініку медичного центру Шаріте (м. Берлін) та Центральний стадіон (м. Берлін). Німецька сторона надала вичерпну інформацію про власний досвід в організації надання медичної допомоги під час проведення чемпіонату Європи 2008 з футболу.

Приймаючим містам МОЗ надіслало методичні рекомендації щодо плану реагування в сфері охорони здоров’я у зв’язку із заходами Чемпіонату Євро-2012, за єдиною формою зібрало відповідну інформацію та передало до Національного агентства для інформування експертів УЕФА.

В Міністерстві охорони здоров’я 20 травня 2008 р. було проведено робочу нараду з міжнародним експертом УЄФА Петсі Третован за участю Міністра охорони здоров’я В.М. Князевича, заступника Міністра В.Д. Юрченка, представників Національного агентства та Федерації футболу, відповідальних осіб МОЗ та Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської міської держадміністрації. За результатами зустрічі без зауважень міжнародних експертів було підписано спільний протокол наради, в якому схвалено роботу, що проведена і проводиться Міністерством для підготовки проведення Чемпіонату Євро-2012. Міжнародним експертом схвалено заплановану зустріч Міністрів охорони здоров’я Республіки Польща та України, відмічено активну взаємодію МОЗ, Національного агентства і Федерації футболу з питань підготовки медичного забезпечення Чемпіонату Євро 2012.

Міністерство підготувало проект Концепції Міністерства охорони здоров’я із забезпечення надання всіх необхідних медичних послуг під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу з проектом відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України. Станом на 27.06.08 проекти розглянуто та завізовано Національним агентством, Федерацією футболу, МВС, МНС, Мінсім’ямолодьспорту, СБУ, Мінфіном.

З урахуванням цих пропозицій МОЗ підготувало і подало до Міністерства фінансів проект паспорту бюджетної програми на 2008 рік за КПКВК 2301870 „Будівництво клінік медичних навчальних закладів ІІІ − ІУ рівнів акредитації” за передбаченими видатками розвитку в сумі 50,5 млн. грн. для створення університетських клінік в м. Києві і Одесі, та пропозиції до проекту Державного бюджету на 2009 рік.

Міністерство за участю місцевих органів охорони здоров’я підготувало та направило до Мінтрансзв’язку перелік закладів охорони здоров’я, закріплених за окремими ділянками автомобільних доріг на адміністративних територіях України.

Також підготовлено проект Концепції Міністерства охорони здоров’я із забезпечення надання всіх необхідних медичних послуг під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу з проектом відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.

Cтаном на 21.01.09 р. згадані проекти розглянуто та завізовано Національним агентством, Федерацією футболу, МВС, МНС, Мінсім’ямолодьспорту, СБУ, Мінфіном та Мінекономіки України.

+++

Вартість заходів з підготовки до Євро-2012 у Львівській області оцінюється майже у 12,5 млрд. грн

Jeynews.com.ua

25.01.09

Як повідомили JeyNews в прес-службі ЛОДА, Львівська обласна державна адміністрація подала на погодження до Міністерства економіки оновлену Регіональну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (Львівська область), яка приведена у відповідність до постанови Кабінету Міністрів України від 16.10.08 № 937 «Про внесення змін у додатки 1-3 до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

Загальна вартість заходів з підготовки до ЄВРО-2012 у Львівській області оцінюється майже у 12,5 млрд. грн. З цієї суми 19% буде профінансовано з державного бюджету, 18% − з місцевих бюджетів області та м. Львова і 63% − за кошти інвесторів.

Основними статтями витрат за рахунок коштів державного бюджету є:

− видатки на транспортну інфраструктуру області та у м. Львові (будівництво та ремонт доріг державного значення, реконструкція «Міжнародного аеропорту «Львів») − 1,9 млрд. грн. (80 % видатків з Держбюджету);

− проведення реставраційних та ремонтних  робіт у будівлях театрів, музеїв, у спорудах на території національних заповідників, парків культури і відпочинку у м. Львові, у містах і селах за маршрутом руху туристів − 152,9 млн. грн. (6,4 %);

− створення систем безпеки, реагування, запобігання надзвичайним ситуаціям та екстреної медичної допомоги територіальними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Міністерства надзвичайних ситуацій України і Міністерства охорони здоров’я України − 141,1 млн. грн. (5,9 %);

− реконструкція гуртожитків вищих навчальних закладів у м. Львові − 92 млн. грн. (3,9 %);

− закупівля апаратно-студійного блоку та пересувної телевізійної станції формату HD для потреб Львівської обласної державної телерадіокомпанії − 45,1 млн. грн. (1,9%).

− реконструкція існуючих та будівництво нових пунктів пропуску на кордоні з Республікою Польща;

Основні видатки з місцевих бюджетів передбачені на:

− будівництво та ремонт автодоріг, трамвайних і тролейбусних ліній у м.Львові, закупівля нового електротранспорту − 1,2 млрд. грн. (56,7% видатків бюджету м. Львова);

− будівництво нового стадіону у м.Львові − 670 млн. грн. (30,6%);

− проведення реставраційних та ремонтних  робіт на пам’ятках архітектури − 133,7 млн. грн. (6,1%);

− ремонт та переоснащення медичних закладів м. Львова − 101 млн. грн. (4,6%).

За рахунок коштів інвесторів буде збудовано та відремонтовано більше 50-ти готелів на території області та у м.Львові, а також з’явиться нова концесійна дорога від кордону з Республікою Польща до м. Львова.

+++

Школьники решили бороться за Евро-2012

Юлия Тесленко

Segodnya.ua

25.01.09

Дети написали президенту УЕФА Мишелю Платини письма.

Харьковские школьники пишут письма президенту «УЕФА» Мишелю Платини. Харьков может провести у себя Евро-2012, заверяют дети.

В авторской школе Бойко решили провести конкурс писем, которые отправят Мишелю Платини. Около двухсот писем адресовали ученики в федерацию — от рукописных до солидных фотопрезентаций. Первоклассники усилили слово рисунком, а к знаменитому футболисту обращались не иначе как «дорогой Мишель Платини». «Мы тебя любим. Мы тебя не подведем. Чемпионат Европы-2012 хорошо проведем», — написали малыши. Провести у нас матчи можно хотя бы потому, что «наша страна очень красивая. А люди здесь отзывчивые и веселые, а главное — любят футбол». А вот пятиклашки искали серьезные основания: «В нашем городе разгаданы тайны атома и поверхности Луны», «Молодое поколение, в том числе и я, старательно изучаем иностранные языки, чтобы в дальнейшем общаться с гостями города». Несколько писем малыши даже запечатали, чтобы содержимое прочитал только Платини. Почти все письма старшеклассников — на английском языке. «Сначала я немного рассказал о себе, — рассказывает девятиклассник Нам Нгуен. — А затем о городе, сильном промышленном и научном центре. О том, что Харьков интернациональный и в нем нет расизма». В то, что его письмо отправят Платини, Нам не верит — слишком большая конкуренция. «Думаю, Платини приходят тысячи писем, их читает пресс-служба, — говорит парень. — Но если кому-то из нас пришлют ответ, буду счастлив». Дети следят за подготовкой в других городах: смотрят новости и заходят на сайт УЕФА. «Во Львове даже стадиона нет», — говорит Нам. Несколько десятиклассников написали коллективное письмо, а к нему сделали фотопрезентацию. «В письме мы описали потенциал Харькова, — говорит Маша Марченко. — Транспорт, пл. Свободы, стадион, аэропорт. Нам есть, что показать».

Свои послания дети подготовили всего за неделю. Идея конкурса писем принадлежит директору школы. «Чтобы мэру написать письмо Платини, нужно пройти кучу инстанций, — говорит директор Александр Макагон. — А просто так послать письмо может каждый ребенок. Представьте, подготовятся города одинаково, какой выбрать? И только от нас будут письма. Дети высказывают свое мнение. И, конечно, они воодушевлены победами «Металлиста». Важная составляющая: формирование позитивного имиджа не только для федерации, но и родителей. «Мы слышим, что многие родители против Евро, — говорит Александр Макагон. — Мол, будет много мусора. Я видел Москву до Олимпиады-80 и после, поэтому понимаю, что Харьков останется с дорогами и освещением».

Результаты конкурса писем объявят на днях. Скоро конкурс писем по примеру школы Бойко пройдет во всех школах Харькова. Сто лучших писем действительно отправят Мишелю Платини. «Мы никогда не обманываем наших детей, — говорит Александр Макагон. — Написав эти письма, они как бы поднялись на баррикады в поддержку Евро».

ДЕТИ ГОВОРЯТ «НЕТ» РАСИЗМУ

Вслед за конкурсом писем в авторской школе Бойко планируют провести конкурс рисунков на тему «Каким я вижу мой город в 2012 году», конкурс плакатов под лозунгом: «Скажем нет расизму!», конкурс тинейджерских видео клипов в формате рекламы города, фотоконкурс «Футбол в жизни Харькова, или команда нашего двора». «Дети своими работами покажут, что у нас самый мирный город», — говорит директор Александр Макагон.

Отправить

+++

27 січня − День відкритих дверей на «Олімпійському»

Kmu.gov.ua

24.01.09     

27 січня 2009 року о 13.30 в чаші стадіону Національного спортивного комплексу «Олімпійський « відбудеться закладання в останню 448-му палю фундаменту І ярусу трибун символічної капсули з посланням до майбутніх поколінь. Після закладання капсули − брифінг на тему «Хід виконання робіт з реконструкції НСК «Олімпійський».

У заході візьмуть  участь: Віце-прем'єр-міністр України І.В. Васюник, Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Ю.О. Павленко, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України А.В.Беркута,  Президент Федерації футболу України Г.М. Суркіс, Голова правління АТ ХК «Київміськбуд» П.С. Шилюк, заступник Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Р.В.Карандєєв, заступник Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту С.В.Драч, в. о. генерального директора ДП «НСК «Олімпійський» Д.Л.Чернявський.

+++

Харківщину накриє епідемія туберкульозу?

Євген Захаров

Human-rights.unian.net

27.01.09

У 2012 році замість проведення чемпіонату Європи з футболу в Харкові буятиме епідемія туберкульозу. Такий варіант є дуже ймовірним, якщо у місті, про що сказано у наказі Міського клінічного протитуберкульозного диспансеру №1 (МПТД) від 3 січня.

Згідно із цим документом, із чотирьох існуючих стаціонарів в цьому диспансері закриваються три, з п‘яти амбулаторних відділень − два. При цьому кількість стаціонарних ліжок зменшується наполовину − з 575 до 230. А заступник міського голови Ігор Шурма попереджає, що в цьому році будуть скорочені і ці 230 ліжок, оскільки фінансування протитуберкульозних закладів міста повинне здійснюватися з обласного бюджету, а ці кошти не передаються. За словами Шурми, міська влада витрачала на утримання диспансеру 15 млн. грн. щороку, а зараз ці кошти необхідні для будівництва об’єктів для Євро-2012. Заступник голови облдержадміністрації Ігор Тєрєхов заперечує: лікування мешканців міста в обласних лікувальних закладах коштувало значно більше − 43 млн. грн., і міська влада ці кошти не повертає.

Обласне управління охорони здоров’я запевняє, що використає обласні протитуберкульозні установи та санаторії, а якщо буде треба − розверне додаткову мережу ліжок. Проте зараз 600 ліжок у трьох протитуберкульозних установах області, які знаходяться в місті, повністю завантажені. Де ж будуть додаткові ліжка і за які кошти? Чи не краще було б не проводити таке радикальне скорочення, а передати у відання області існуючі відділення диспансеру №1 і збільшити бюджет протитуберкульозних установ області на ці 15 млн. грн.? Але обласна влада прийняти на баланс відділення диспансеру разом з землею, будівлями, персоналом не погоджується: коштів не вистачає.

Якщо стаціонар міського диспансеру №1 буде скорочений, то на бюджет обласних протитуберкульозних закладів додатково ляже лікування хворих із міста. У протитуберкульозних закладах області лишиться 1070 стаціонарних ліжок та 380 ліжок в санаторіях, і цього, вочевидь, замало. Про проведення Євро-2012 в Харкові доведеться забути, замість цього тут буде буяти епідемія туберкульозу.

Статистика каже, що у 2008 році на туберкульоз легенів захворіло 719 харків’ян (що складає 50 хворих на 100 тисяч населення, по області ця цифра ще вища). Тут доречно нагадати, що про епідемію туберкульозу кажуть, якщо ця цифра більше 40. Загалом в Харківській на 1 січня цього року − майже п‘ять тисяч хворих на активну форму туберкульозу, з них приблизно 1,5 тис. виділяють мікобактерії і мають лікуватися в стаціонарі. З цих 1,6 тис. − 613 полірезістентних хронічно хворих, які повинні знаходитись у стаціонарі постійно. З них у місті мешкають 298 хворих, в області − 315. Куди подінуться ці найбільш важкохворі? Адже кожна така людина протягом року заражає двадцять інших!

Зараз планують лікувати хворих без бактеріовиділення в трьох амбулаторіях − по вул. Бажанова 11 (дорослі), вул. Потебні 16 (діти), пр. Московський 197 (дорослі та діти), а потім, після закриття стаціонару взагалі, в єдиному місці − на Московському проспекті. Створення єдиного амбулаторного центру не враховує стан хворих, їхню можливість щоденно відвідувати центр, користуючись міським транспортом, що може призвести до зараження здорових людей.  А чи буде забезпечений при цьому контроль за прийняттям ліків? Варто згадати, що у стаціонарі хворих ще й годували, що для частини з них також було елементом лікування.

Що ж стало причиною такої ситуації? У квітні 2008 року були прийняті рішення обласної та міської рад про передачу диспансеру №1 із комунальної власності міста до області. Але обласна рада ухвалила це рішення за умови надходження додаткових коштів з центрального бюджету. Гроші ж не надійшли. І міська влада вирішує питання в односторонньому порядку.

Вражає закритість, з якою це робиться. Розпорядження міського голови Харкова «Про економію бюджетних коштів та організацію бюджетного процесу» та наказ управління охорони здоров’я, на які посилається згаданий вище наказ Міського клінічного протитуберкульозного диспансеру №1 від 3 січня, на сайті міськради відсутні. А обласне управління здоров’я про ці заходи навіть не знає!

Є ще одна проблема, яка не лежить на поверхні. У сьомому відділенні, що розташоване на вул. Пирогова 6, з 2004 року утримуються затримані МВС та взяті під варту особи з міста та області, які хворі на туберкульоз. Для цього було виділено 4 палати на 20 ліжок. МВС вклало чималі суми на реконструкцію і щорічний ремонт будівлі відділення. І ось це відділення закрите, а будівля передається до комунального фонду майна міста. Де тепер обласне управління МВС буде утримувати затриманих, які хворі на туберкульоз?

Такі дії міської влади грубо порушують Конституцію і законодавство України. Зокрема, статтю 49 Конституції, в якій чітко сказане, що «існуюча мережа закладів здоров’я не може бути скорочена». Не кажемо вже про третю статтю Конституції, яка декларує, що життя і здоров’я людини є найвищою соціальною цінністю. На тлі скорочення протитуберкульозних закладів здоров’я в Харкові (зазначимо, що ніде в Україні нічого подібного не відбувається!) вона виглядає суцільним лицемірством.

+++

Футбольный клуб «Заря» с прискорбием сообщает: «Ушел из жизни почетный президент клуба, Валерий Букаев»

Zarya-lugansk.com

25.01.09

Луганский футбол, футбольный клуб «Заря» (Луганск) понес невосполнимую утрату. На тридцать третьем году жизни после тяжелой, продолжительной болезни скончался замечательный человек, народный депутат Украины, почетный президент ФК «Заря», Валерий Александрович Букаев.

В трудное для «Зари» время Валерий Александрович протянул ей руку помощи, а в июне 2006-го года стал президентом ФК «Заря». Во время его руководства клуб почувствовал уверенность в завтрашнем дне. Большое внимание уделял Валерий Александрович проблемам детско-юношеского футбола, восстановлению спортивных объектов.

 

Тяжело осознавать, что мы потеряли этого прекрасного человека. Светлая память о нем навсегда останется в наших сердцах.

 

Коллектив ФК «Заря», тренерский состав, команда глубоко скорбит по поводу смерти Валерия Александровича и выражает искренние соболезнования родным и близким.

+++

Аеродром у Львові почнуть реконструювати в середині березня

Euro-2012.unian.net

25.01.09

Заступник Голови Державіаадміністрації−Національний координатор з підготовки аеропортів до Євро-2012 Кирило ПОЛІЩУК та представники науково-дослідного інституту «Украеропроект» заявляють, що орієнтовно до 10 березня розпочнуться будівельні роботи з реконструкції злітно-посадкової смуги Львівського аеродрому.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Мінтрансзв’язку, про це вони поінформували віце-прем’єр-міністра України Івана ВАСЮНИКА 23 січня під час його перебування з робочим візитом у Львові.

Також з березня цього року, за словами нацкоординатора та представників компанії «Тебодин-Україна», яка є переможцем тендеру на проектування аеровокзалу аеропорту «Львів», почнеться пошук потенційного інвестора з будівництва нового аеровокзалу.

Як повідомляв УНІАН, проект реконструкції злітно-посадкової смуги Львівського аеропорту, розроблений  НДІ «Украеропроект», вже отримав остаточний висновок та схвалення «Держбудекспертизи». Зараз сам проект та висновок до нього направлені на розгляд відповідним Міністерствам з наступною передачею на висновок Мін’юсту.

Після цього проект буде винесений на розгляд уряду для прийняття відповідного розпорядження Кабміну про затвердження проекту та титулу будови і реконструкції аеродрому державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів».

+++

Как пить дать...

Сергей Гордиенко

Sb.by

24.01.09

Давеча столкнулся с парадоксом. Когда спорят между собой разные газеты, то это воспринимается вполне нормально, естественно. Но когда в словесном клинче сходятся журналисты одного издания, это по меньшей мере попахивает «иной ориентацией» или того хуже — палатой № 6 в институте Сербского.

В московском «Спорт−экспрессе» многие могли проследить за дискуссией, которую развернули между собой его штатные работники: россиянин Евгений Дзичковский и украинец Эдуард Липовецкий. Заспорили они в общем−то о футболе, но на самом деле — о жизни.

 «Новогодний газовый шабаш начал потихоньку надоедать. Нет, ясно, что этот сериал, время от времени привлекающий внимание к теленовостям, был тем немногим, что не позволило большинству народонаселения России и Украины окончательно уйти в праздничный сумрак. Спасибо ему за это. Но по мере того как события все развивались, а развязка все не наступала, если не сказать — отдалялась, усугубленные выпитым и съеденным мысли стали охватывать все более широкие ареалы украинской действительности, распространяясь на не совсем, а то и совсем не связанные с газом вещи. И доохватывались, дораспространялись, наконец, до футбола», — написал Дзичковский. И пошел перечислять:

1. До чемпионата Европы — три года и пять месяцев. Нельзя сказать, что футбольный конь в Украине совсем не валялся. Но и обратное утверждать было бы неверно. Конь валился, а не валялся — так, пожалуй, будет в самый раз.

2. При строительстве новой арены во Львове уже успели развестись с австрийцами, передать подряд украинской фирме «Азовинтекс», десять раз пересмотреть бюджет и прийти к выводу, что его не хватит.

3. Что делать с львовским аэропортом, ясно не вполне. Пока это сарай с социалистическим фасадом в розовых колоннах. И никакие фирмы, ни австрийские, ни украинские, для его реконструкции в настоящий момент не наняты. Взлетно−посадочную полосу требуется категорически удлинять, однако пригодная для этого земля уже поделена на паи и роздана частным львовским аграриям. Стало быть, ее понадобится выкупать.

4. Днепропетровский аэропорт, по словам губернатора Днепропетровской области, и вовсе близок к банкротству, хотя нуждается в реконструкции не меньше, если не больше, чем львовский или одесский.

5. Тем временем в Киеве создано Главное городское управление по подготовке и проведению финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года. Зачем это было сделано? Чтобы вывести сам процесс управления из состава Главного управления по физической культуре и спорту администрации Киева. А зачем его было выводить? Или — если хотите — зачем его было прежде туда вводить? Да кто ж его знает. Разным ветвям власти в Украине живется скучновато, поэтому перераспределение чего−либо постепенно превращается там в легкую национальную забаву.

Вывод Дзичковского прост: «Завалят они Евро, как пить дать завалят».

Вы не поверите, но в ответ на эту «простоту» редактор украинской версии московской газеты написал открытое письмо. Читаем Липовецкого.

«Поверьте, — пишет он, — несвойственен нашим «спорт−экспрессам» тот недоброжелательный тон, которым повеяло от заголовка «Придет ли Евро в сектор без газа?» и соответственно подзаголовка, утверждающего «Завалят они Евро, как пить дать завалят». Представьте себе, Евгений, что... украинский корреспондент «СЭ», используя высказывания не совсем лояльных российских сайтов, заявляет, что Олимпиады в Сочи не будет. Как пить дать не будет! И нашел бы для этого тысячи оснований... Не правда ли, это выглядело бы по меньшей мере некорректно! Как и попытка определить, какая организация в вашей стране должна отвечать за подготовку к Олимпийским играм».

В ответ на упреки о Львове и взлетных полосах украинский журналист говорит о том, что Донецк, по большому счету, уже готов к европейскому первенству среди молодежи. К турниру, который в этом году станет контрольным этапом для этого украинского города на пути к Евро−2012. «Может, из Москвы видно лучше, но я — свидетель, что даже в новогодние дни не останавливались работы на главной арене предстоящего чемпионата Европы в Киеве — НСК «Олимпийский». И график работ на стадионе, где пройдет финальный матч чемпионата, выдерживается строго».

Вставим в дискуссию свои наблюдения. На этой неделе произошло сразу два события, мимо которых ни пройдешь, ни проедешь. 20 января председатель Львовской областной администрации Николай Кмить и мэр города Андрей Садовый положили в строящийся фундамент стадиона символическую капсулу, в которой оставили письмо будущим поколениям. Днем ранее министр спорта и президент РФС Виталий Мутко заявил о желании России вступить в борьбу за право проведения чемпионата мира по футболу 2018 года.

Не знаю, как вас, а меня эти сообщения заставили вспомнить многое. Вспомнить, как, например, Россия выдвигала свои претензии на то, чтобы стать хозяйкой Евро−2008, как СССР боролся с Италией за право провести у себя мировое первенство 1990 года. Кстати, помните как? До 1984 года все шло нормально. Отсеялись Англия и Греция. Советским функционерам удалось склонить на свою сторону даже президента ФИФА Жоао Авеланжа, но 5 мая 1984 года после совещания на Старой площади вышло знаменитое постановление Политбюро «О вопросах Олимпийских игр в Лос−Анджелесе (США)», и все усилия оказались напрасными.

Не обошлось без политики и в организации чемпионата мира 1986 года. Подготовку к первенству отдали Колумбии еще в 1974 году. А через четыре года в этой стране к власти пришел кандидат от Либеральной партии Хулио Сесар Турбай Айала. При его администрации началась гиперинфляция. Окончательно «добил» колумбийскую заявку начавшийся в 1981 году мировой экономический спад, от которого пострадали многие страны Латинской Америки. По всей стране активизировали свою террористическую деятельность партизанские группировки, а также созданные для борьбы с ними полувоенные организации правых — «эскадроны смерти», связанные с криминальными структурами. На выборах 1982 года победил кандидат от Консервативной партии Белисарио Бетанкур. Он объявил о заключении перемирия с партизанскими группировками, пообещав их участникам амнистию, а также начал преследование торговцев наркотиками. Однако переговоры с ними были сорваны. Не имея возможности справиться с навалившимися проблемами, Бетанкур произнес свое знаменитое «У нас нет времени на удовлетворение экстравагантных запросов ФИФА. Пусть они выберут иную страну». Выбор пал на Мексику.

Спустя годы в Колумбии похитят и много лет продержат в джунглях кандидата в президенты Ингрид Бетанкур. В умы футбольных болельщиков закрадется мыслишка о ее родственной связи с сеньором Белисарио, но это будет неверно. Отцом Ингрид Бетанкур был дипломат, представитель ЮНЕСКО во Франции, мать — победительница одного из колумбийских конкурсов красоты. Это интересно, но все−таки к нашей истории не имеет никакого отношения.

Куда важнее иное. Месяц назад президент ФИФА подтвердил, что чемпионат мира по футболу в 2010 году пройдет в Южной Африке: «Нет никакого плана В, С или D. Если у кого−то еще есть сомнения, я заявляю, что чемпионат мира 2010 года пройдет в ЮАР! Я этим решением очень горжусь, так как я его вынашивал, как собственного ребенка. На протяжении 34 лет я мечтал провести чемпионат мира по футболу в Африке. Теперь это мое детище». Йозеф Блаттер хотел развеять сомнения в том, что ЮАР испытывает большие проблемы при подготовке, что тамошние власти не могут справиться с разгулом преступности, а потому не могут гарантировать безопасность звездам футбола. Как заботливый отец, Блаттер взял ребенка на руки, но его плачь разнесся по всему миру уже в первые дни нового года.

5 января в своем доме был застрелен Джимми Мохлала, член одного из региональных оргкомитетов по подготовке мирового первенства. «Мохлала был дома вместе со своим 19−летним сыном. Они хотели поставить машину в гараж. Когда Джимми и сын вышли во двор, к ним подошли двое неизвестных и начали спорить с сыном Мохлала. Тогда сын бросил ключи на землю со словами: «Если вам нужна машина, забирайте ее». После этого один из подозреваемых выстрелил юноше в колено. Сам Мохлала бросился бежать. Но подозреваемые стали его преследовать и выстрелили ему в плечо. После этого они скрылись с места преступления, ничего не похитив. Мохлала скончался по дороге в госпиталь», — говорится в полицейском протоколе.

Сейчас местные пинкертоны крайне осторожны в своих высказываниях. Однако общественное мнение однозначно: Мохлала погиб из−за инициированного им коррупционного скандала. Город Нелспрейт был выбран одним из городов ЮАР, в котором будут проходить 4 матча группового этапа. Для этого в столице провинции Мпумаланги начали строить новую арену «Мбомбела Стадиум». С этим стадионом и связывают убийство. Причем само строительство является лишь одним из эпизодов противостояния Мохлалы и еще одного члена оргкомитета, Мболена Якоба Дладлы. В 2007 году Джимми Мохлала заявил, что некоторые члены Африканского национального конгресса (АНК) оказывали на него давление, требуя опровергнуть обвинения в адрес руководителя муниципального образования Якоба Дладлы в подтасовках результатов тендеров на строительство различных объектов в округе в личных целях. В том числе это касалось и контракта на строительство стадиона «Мбомбела Стадиум». Кроме того, Мохлала обвинял Дладлу в сексуальных домогательствах к сотрудницам муниципалитета Нелспрейта. Ответ не заставил себя ждать. Против Мохлалы АНК начал служебное дисциплинарное расследование. Его вызывали на заседание следственной комиссии, но по каким−то причинам Джимми не явился. Но и от своих обвинений отказываться не собирался...

Теперь посмотрим, что в итоге. Отборочный турнир к чемпионату мира в ЮАР в самом разгаре. Мутко заявил о намерениях, но Президент и премьер−министр России пока хранят молчание. Время у них еще есть. Срок подачи предварительных уведомлений истекает 2 февраля, официальную заявку необходимо оформить до 16 марта. В конкурентах у России могут оказаться Великобритания, Австралия, Испания совместно с Португалией и Нидерланды совместно с Бельгией.

А еще Дзичковский ответил Липовецкому. Написал «не завалят они Евро, как пить дать не завалят» и пожелал украинцам быть злыми, потому что злым многое удается.

Мы у себя в минской редакции на это только улыбнулись. У нас сейчас все мысли о 1 апреля. В день смеха наши сыграют с казахами. Поверьте, в этом нет ничего смешного: «Актобе» вынес МТЗ−РИПО из Кубка Содружества с неприличным счетом. Готовиться надо ответственно. Только при таком отношении можно думать о Южной Африке, да и об Украине с Польшей тоже.

+++

Суркис готов строить стадион с Черновецким

News.liga.net

26.01.09

Президент «Динамо» Игорь Суркис, собиравшийся построить стадион вместе с «Арсеналом» Вадима Рабиновича, не исключает, что сделает это и с «Арсеналом» Леонида Черновецкого.

«Если «Арсенал» захочет строить с нами стадион, я не буду против. Если «Арсенал» самостоятельно построит стадион, тоже хорошо. Надеюсь, «Олимпийский» вскоре будет готов. Будем арендовать его для матчей Лиги чемпионов. Там посмотрим. Может, и мы построим свой стадион», − сказал И.Суркис, которого цитирует «Сегодня».

Напомним, И.Суркис опроверг информацию об интересе киевского клуба к Андрею Шевченко.

Ранее стало известно, что Л.Черновецкий стал новым владельцем ФК «Арсенал» (Киев), а президентом, возможно, станет его сын Степан.

Семье киевского мэра будет принадлежать контрольный пакет акций (51%) ФК «Арсенал» (Киев), а 30% достанется совладельцу группы «Приват» Игорю Коломойскому, третья часть (19%) − третьим лицам или структурам.

+++

Днепропетровкий волонтер примет участие в форуме «ПанЕвропа»

Komitet12.org.ua

26.01.09

С 5 по 7 февраля в австрийской столице Вене пройдет традиционный международный форум волонтерских организаций «Пан Европа». В нем возьмет участие днепропетровец Никита Проданец − один из активистов волонтерского движения общественной организации «ДнЄпро-2012» − сообщает корреспондент сайта Комитет ЧЕ-12. Одной из задач Никиты станет налаживание контактов с волонтерскими движениями европейских стран и получение опыта, поскольку основная масса европейцев участвовала в проведении разнообразных футбольных чемпионатов. Еще одна цель − пригласить гостей из стран Старого Света принять участие в летнем лагере волонтеров в Днепропетровске, где будет продолжен обмен опытом. Руководитель общественной организации «ДнЄпро-2012» Наталья Гусаревич считает, что в ходе поездки днепропетровский волонтер Никита Проданец может еще и прорекламировать будущий украинско-польский футбольный чемпионат Европы. «Никита может заинтересовать европейцев поездкой в Днепропетровск на матчи Евро-2012.Чтобы желающие помочь в проведении ЧЕ-12 ехали работать на матчи именно в наш город» − говорит Н.Гусаревич.

+++

Досвід розвитку інфраструктури Львова вивчатимуть інші міста України, які готуються приймати Євро-2012

City-adm.lviv.ua

26.01.09

Досвід співпраці Львова із європейськими банками щодо створення транспортної концепції та концепції розвитку електротранспорту в місті потрібно вивчити іншим українським містам, які готуються приймати ЄВРО 2012 − заявив директор виконавчої дирекції Федерації футболу України Іван Федоренко під час виїзного урядового засідання у Львові.

Окрім того, віце — прем’єр — міністр Іван Васюник позитивно оцінив підписану угоду між Львовом та ЄБРР на надання кредиту в обсязі 50 млн євро для побудови доріг до ЄВРО 2012. Водночас він зазначив, що на сьогодні бюджетом виділено 895 млн. грн., які в травні будуть розподілені між містами, що будуть визначені УЄФА як приймаючі міста.

За словами першого заступника міського голови Львова Олега Синютки, у 2009 році Львів претендує на отримання з державного бюджету близько 250 млн грн., виходячи з розрахунку фінансування будівництва та реконструкції доріг, що входять до програми підготовки до ЄВРО 2012, 50/50 з міського та державного бюджету.

+++

Орієнтовно до середини березня розпочнеться реконструкція Львівського аеродрому − прес-служба Мінтрансзв’язку

УНІАН

24.01.09

Орієнтовно до 10 березня розпочнуться роботи з реконструкції Львівського аеродрому у рамках підготовки до Євро-2012. Про це заявив національний координатор з підготовки аеропортів Кирило ПОЛІЩУК.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства транспорту та зв`язку України, під час робочої поїздки до Львова віце-прем’єр-міністра України Івана ВАСЮНИКА представники науково-дослідного інституту «Украеропроект» зазначили, що також з березня цього року почнеться пошук потенційного інвестора з будівництва нового аеровокзалу у Львові.

За їхніми словами, попередньо проект реконструкції злітно-посадкової смуги Львівського аеропорту отримав остаточний висновок та схвалення «Держбудекспертизи». Зараз сам проект та висновок до нього направлені на розгляд відповідним міністерствам з наступною його передачею на висновок Мін’юсту. Після цього буде підготовлено та направлено до Кабінету міністрів проект урядового розпорядження про затвердження проекту і титулу споруди та реконструкції аеродрому державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів».

Разом із віце-прем’єром у Львові перебували директор Координаційного бюро з підготовки України до Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році Ілля ШЕВЛЯК, Національні координатори та голова Виконавчої дирекції ФФУ з підготовки і проведення фінальної частини чемпіонату Євро-2012 року Іван ФЕДОРЕНКО.

+++

Євро-2012 у фокусі зарубіжних ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

26.01.09

Протягом минулого тижня польські ЗМІ продовжували висвітлювати підготовку України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Як зазначає “Газета Виборча”, віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник позитивно оцінив будівництво футбольного стадіону у Львові. “Графік, представлений владою Львова керівництву УЄФА, дотримується”,− процитувало слова І.Васюника видання, яке також поінформувало, що будівництво спортивної арени триває з грудня 2008 року, а кілька днів тому фірма “Азовінтекс” розпочала чотиримісячні роботи по закладанню фундаменту. Крім інспекції стадіону, українська урядова делегація, яка оцінює підготовку країни до Турніру, познайомилася з ходом модернізації місцевого аеропорту та взяла участь у засіданні організаційного комітету з питань Євро-2012, наголошується у публікації “Газети Виборчої”.

  

Польський телеканал tvn24 повідомив, що у конкурсі на будівництво стадіону у місті Вроцлав (південний захід країни), переміг польсько-грецький консорціум під керівництвом фірми Mostostal Warszawa SA. “Якщо решта фірм, які беруть участь у конкурсі, не складуть протесту, а Рада міста 19 лютого розгляне можливість виділення додаткових 200 млн злотих (близько 66 млн доларів) на будівництво стадіону, то угода буде підписана негайно”, − констатував телеканал слова представника муніципалітету міста Міхала Яніцького. Очікується, що інвестиції в будівництво стадіону, який вміщатиме 42 тис. глядачів, складуть 781 млн злотих (близько 260 млн доларів США).

  

Як наголосила Польська агенція преси (РАР), спецкомісія Сейму на закритому засіданні заслухала та прийняла до відома доповіді спецслужб країни щодо дотримання безпеки у ході підготовки та під час Євро-2012. Вони стосувалися, зокрема, дій у можливих кризових ситуаціях, антитерористичного забезпечення проведення матчів, а також безпеки реалізації інвестиційних проектів та правильності проведення конкурсів. “Служби, які надали нам інформацію, стверджують, що усі нюанси беруться до уваги, і ми це взяли до відома”,− процитувало голову спецкомісії Ярослава Зелінського PAP.

  

Агенція також повідомила, що УЄФА на минулому тижні завершила прийом заявок усіх зацікавлених телеканалів на трансляцію футбольних матчів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. На польському мас-медійному ринку за отримання прав на трансляцію футбольних поєдинків змагатимуться провідні телеканали країни − TVP i Polsat.

  

До Польщі прибули інспектори УЄФА для оцінки та розподілу за призначенням готельної бази півдня країни до Євро-2012 − підкреслює Спілка “PL.2012”. За її повідомленням, вони інспектують близько 30-ти чотири− та п'ятизіркових готелів у Вроцлаві, Кракові та Нижньосілезькому воєводстві, які організатори ЧЄ-2012 передбачають використати під час проведення Турніру. У ході цього візиту європейські фахівці встановлять конкретне призначення кожного з готелів під час футбольного єврофоруму. Зокрема, визначатимуться місця для проживання гостей, спонсорів, організаторів Євро-2012, розташування організаційних штабів тощо.

  

Спілка “PL.2012” провела також дослідження щодо оцінки громадянами країни стану підготовки міст-організаторів чемпіонату до Євро-2012. За результатами дослідження, проведеного Інститутом MB SMG/KRC, 70 відсотків поляків переконані у своєчасній підготовці обох країн до Євро-2012. Найбільшими єврооптимістами є мешканці Познані, де 75 відсотків висловилися позитивно з цього приводу. Більше скептиків − у Вроцлаві, однак і там кількість позитивних відповідей становить 64 відсотки − свідчить опитування.

Підписатися на новини