Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

 

НСК «Олімпійський»: динаміка змін − позитивна

Богдан Буга

Ffu.org.ua

21.01.09

У середу, 21 січня, у Будинку футболу відбулася розширена нарада представників УЄФА, Федерації футболу України, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, дирекції НСК «Олімпійський» та проектної команди реконструкції столичного стадіону. Інспектори проаналізували динаміку змін на головній арені Євро-2012, визнавши її позитивною.

Представницьке зібрання

У засіданні, зокрема, взяли участь президент ФФУ Григорій Суркіс, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, фахівці ФФУ, Мінсім’їмолспорту, Координаційного бюро з підготовки до Євро-2012, дирекції НСК «Олімпійський», німецької компанії-генпідрядника реконструкції GMP та представники авторитетних консалтингових компаній Strategic Leisure (Великобританія) і Poyry Architects (Фінляндія). УЄФА на  нараді представляли: керівник Департаменту з питань стадіонів та безпеки Марк Тіммер, директори домашніх арен англійських клубів «Арсенал» та «Ліверпуль» Джон Бітті та Джед Пойнтон, а також експерти УЄФА Давид Петріашвілі й Бен Веєнбрінк.

Схвальні відгуки

Інспектори Європейського футбольного союзу висловили своє задоволення ходом робіт з реконструкції НСК «Олімпійський», що в 2012 році прийматиме фінальний матч чемпіонату Європи. Зокрема, відзначено, що з кінця листопада 2008 року − у відповідності з графіком − тривають будівельні роботи на нижньому ярусі стадіону. На цей момент повністю завершене обстеження стану існуючих споруд, а також розроблений оновлений генплан функціонування головної спортивної арени країни під час проведення Євро-2012.

Остаточна місткість арени

Генеральний проектувальник проаналізував вісім варіантів для досягнення максимальної місткості «Олімпійського». І врешті-решт був обраний проект, відповідно до якого так звана чиста місткість арени до Євро-2012 складатиме 63 467 глядачів (повна місткість − 69 423). Крім того, за результатами державного тендеру були визначені дві консалтингові компанії для супроводу реконструкції − Strategic Leisure (Великобританія) і Poyry Architects (Фінляндія).

Активне вирішення проблем

«Виконання українською стороною своїх зобов’язань з реконструкції НСК «Олімпійський» на цей момент ми оцінюємо виключно позитивно, − зазначив керівник Департаменту з питань стадіонів та безпеки УЄФА Марк Тіммер. − Ми задоволені тим, як вирішуються проблемні питання, на котрих ми акцентували увагу під час попереднього візиту в листопаді 2008 року. Вважаємо, що вельми позитивним моментом є і залучення до реалізації проекту консультантів Strategic Leisure та Poyry».

Реконструкція − за графіком

«Звісно, основна маса робіт ще попереду, і нам усім доведеться докласти великих зусиль. Однак зараз ми можемо констатувати, що реконструкція стадіону іде за графіком. Якщо позитивна динаміка зберігатиметься і надалі, то в травні ми зможемо рапортувати перед Виконавчим комітетом УЄФА: стадіон у Києві зводиться належним чином і в разі подальшого дотримання графіку робіт буде введений в експлуатацію у необхідні терміни, а саме − до червня 2011 року», − підсумував Марк Тіммер.

Нарощування темпів

«Чи не вперше ми чуємо від експертів УЄФА з питань стадіонів такі схвальні відгуки, − у свою чергу зауважив президент ФФУ Григорій Суркіс. − Це свідчить, що нині українська сторона працює як єдина команда, а наша країна впевнено просувається до своєї мети. Хочу запевнити, що ми й надалі нарощуватимемо темпи підготовки. Переконаний, спільними зусиллями нам вдасться на гідному рівні провести в Україні та Польщі чемпіонат Європи-2012».

+++

 

Рік туризму і курортів в України: здобутки, проблеми, перспективи      

Mincult.kmu.gov.ua

20.01.09

23 грудня 2008 року в приміщенні Державної служби туризму і курортів Міністерства культури і туризму України було проведено «круглий стіл» на тему «2008 − Рік туризму і курортів в України: здобутки, проблеми, перспективи»

В роботі круглого столу взяли участь Перший заступник Міністра культури і туризму України Владислав Вікторович Корнієнко, Голова Державної служби туризму і курортів Анатолій Іванович Пахля, Перший заступник Голови Державної служби туризму і курортів Ольга Володимирівна Соколова, Голова громадської ради при Державній службі туризму і курортів Євген Вікторович Самарцев, Президент Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха, посадові і службові особи органів державної влади, представники бізнесу та громадськості.

Як відомо, 2008-й рік був проголошений Президентом України Роком туризму і курортів в Україні. Це рішення було ухвалене з метою організації державної підтримки розвитку галузі через подальше удосконалення державної політики в сфері туризму і курортів, формування в Україні цивілізованого туристичного ринку, активізацію створення та модернізації туристичної інфраструктури, забезпечення захисту прав споживачів туристичних послуг.

За підсумками 9 місяців 2008 року зафіксоване збільшення кількісних та якісних показників розвитку туристичної сфери. Чинними були 5711 ліцензій на туристичну діяльність (1745 − туроператори та 3966 − турагенти). Впродовж 9 місяців 2008 року туристичними підприємствами обслуговано 2,4 млн. туристів (на 17% більше, ніж в аналогічному періоді 2007 р.) та 1,9 млн. екскурсантів (на 17% більше), в т.ч. за видами туризму:

·   в’їзний − 313,5 тис.,

·   виїзний − 1 млн. осіб,

·   внутрішній − 1,1 млн. осіб.

Обсяг наданих туристичних послуг ліцензіатами за 9 місяців 2008 року збільшився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 62% і становить майже 6,3 млрд. грн.

Платежі до бюджету ліцензіатів збільшилися на 25% і становлять 158 млн. грн. В середньому на одного ліцензіата припадає 35,8 тис. грн. платежів до бюджету.

На обговорення учасників “круглого столу” було винесено такі питання:

·   стан і перспективи розвитку сфери туризму і курортів України,

·   стратегічні орієнтири розвитку сфери туризму і курортів України в умовах загострення економічної кризи,

·   перспективи розвитку туристичної інфраструктури на основі активізації інвестиційної діяльності,

·   забезпечення участі організацій роботодавців в сфері туризму у формуванні та реалізації державної політики в сфері туризму і курортів,

·   актуальні проблеми підготовки туристичної інфраструктури до проведення у 2012 році фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу.

Перший заступник Міністра культури і туризму Владислав Вікторович Корнієнко під час обговорення порядку денного круглого столу надав інформацію учасникам щодо результатів роботи у 2008 році з питань підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Зокрема В.В. Корнієнко зазначив, що до участі у підготовці до проведення Чемпіонату залучено близько 240 інвесторів, які інвестують кошти у розбудову готельної інфраструктури, проводяться ремонтно-реставраційні роботи на об’єктах соціально-культурного призначення та історичної спадщини, які активно будуть задіяні під час підготовки туристичних маршрутів для учасників та вболівальників Чемпіонату. Разом з тим, за словами Першого заступника Міністра культури і туризму України, вже на сьогодні розробляються спеціальні туристичні маршрути із врахуванням вимог УЄФА та ведеться активна робота щодо виконання Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Голова Державної служби туризму і курортів Анатолій Іванович Пахля у своєму виступі наголосив, що мета круглого столу − обговорення актуальних проблем та перспектив розвитку сфери туризму і курортів України, а також вироблення концептуальних пропозицій з широкого кола питань подальшого удосконалення державної політики в сфері туризму і курортів була досягнута. А це особливо актуально в умовах загострення економічної кризи в державі, а також в контексті необхідності активізації підготовки туристичної інфраструктури до проведення у 2012 році фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. Він також зазначив, що проведення круглого столу дозволило уточнити перспективи та нереалізовані можливості розвитку сфери туризму і курортів України. Це також приверне увагу органів державної влади, депутатського корпусу та громадськості до актуальних проблем розвитку туристичної індустрії.

+++

Евро-2012: города прикидываются бедными родственниками?

Анна Казачек,  Татьяна Урбанская

Vvnews.info

21.01.09

До проведения финальной части чемпионата Европы по футболу в Украине остается все меньше времени. Как писали «ВВ», в Донецке уже официально признали, что со строительством метрополитена к спортивному форуму не успеют. Еще одна проблема — нехватка пятизвездочных гостиниц. Но перед городом встали новые трудности.

«Финансировать некоторые объекты должны местные бюджеты, в частности  приобретение электротранспорта. Предусматривалась покупка по 20 единиц транспорта, начиная с 2009 года, и были даны гарантии: половину средств дает госбюджет,  половину — местные власти», — объясняет ситуацию мэр Донецка Александр Лукьянченко.

На город ляжет и финансирование ремонта автодорог. «Дороги также будут восстанавливать за счет городского бюджета. В программе было записано, что городам, принимающим Евро-2012, будет выделено дополнительно 500 млн грн., но денег так и не дали», — сетует градоначальник.

Однако А. Лукьянченко, как и другие мэры городов, которые массово заявляют о том, что подготовка к футбольному чемпионату в регионах должна финансироваться исключительно из госбюджета, несколько лукавит. Как объяснил корреспонденту «ВВ» глава Комитета ВР по вопросам семьи, молодежной политики, спорта и туризма, народный депутат  от БЮТ Павел Костенко, Евро-2012 — это инвестиционный проект. «Что же касается финансирования из госбюджета, то на этот год в стабилизационном фонде заложено 800 млн грн. на реконструкцию НСК «Олимпийский», — отметил Павел Иванович.

По его словам, жалобы мэров на отсутствие средств на строительство дорог, обеспечение электротранспортом и прочее — не самая удачная попытка получить деньги от государства, поскольку все это должно дотироваться именно из городских и областных бюджетов. «Из госбюджета финансируется только строительство дорог республиканского значения, таких как, к примеру, Киев − Чоп. На эти нужды в этом году выделено более 14 млрд грн.», — резюмировал глава профильного комитета.

Замминистра по делам семьи, молодежи и спорта Ростислав Карандеев заверил корреспондента «ВВ»: «Конечно, сегодня, в начале года, есть некоторые проблемы с наполнением и государственного, и местных бюджетов. К тому же далеко не все инвесторы могут подтвердить свои финансовые обязательства. Однако это лишь временные проблемы, поскольку все средства, которые предусмотрены в Государственной целевой программе по подготовке к Евро-2012 и заложены в этих бюджетах, будут направлены на выполнение этой программы».

+++

У Кременчуці збудують два стадіони

Regionnews.poltava.ua

21.01.09

Народний депутат Олег Бабаєв узявся за будівництво стадіонів у Кременчуці. Нове штучне поле випробовуватимуть діти вже у квітні, а самі трибуни з'являться пізніше. До кінця цього року, поруч з парком “Міський сад” у місті постане новий стадіон виконаний у європейському стилі, розповів головний піклувальник над майбутнім будівництвом, нардеп Олег Бабаєв. За його словами, перший етап з облаштування майбутнього стадіону вже зроблено − з місця його розташування перенесено всі електричні магістралі. “Нині подальшій роботі трохи заважають морози, але по плану далі − відсипка поля гравієм й укладання нового штучного покриття стандартного розміру для футбольного поля”, − сказав Бабаєв.

“Ми зробимо стадіон у два етапи і в квітні покладемо на новому футбольному полі штучне покриття. Тобто − вже у квітні на стадіоні можна буде організувати тренування дітей. Паралельно з цим буде проводитися вся інша робота − зокрема облаштування нового стадіону і встановлення сидінь. Щодо продовження будівництва стадіону, то можу сказати, що має надійти відповідна субвенція обсягом 2 мільйона гривень і за цей рахунок нова спортивна споруда буде зведена”, − зазначив народний депутат. Щодо другого стадіону, йдеться вже про спортивний комплекс Кременчуцького державного політехнічного університету імені Остроградського, то за нього візьмемося одразу після завершення будівництва і цим ми займаємося паралельно. Загалом ці міські проекти слід підв’язувати до майбутнього чемпіонату Євро-2012 і використовувати їх в саме таких напрямках”, − додав нардеп.

+++

Червоненко вважає, що Васюник нехтує інтересами Євро-2012

Unian.net

21.01.09

Перший заступник Київського міського голови Євген ЧЕРВОНЕНКО вважає, що віце-прем’єр-міністр Іван ВАСЮНИК відмовився проводити нараду Міжвідомчої робочої групи щодо реконструкції НСК «Олімпійського» 16 грудня в його присутності, бо навколо землі стадіону склалася непрозора ситуація, і ВАСЮНИКУ «є що приховувати від киян». Про це він заявив у інтерв’ю кореспонденту УНІАН.

«Впевнений, що така істерична реакція високопосадовця свідчить лише про те, що пану ВАСЮНИКУ є що приховувати від киян. Це і питання непрозорих оборудок щодо землі навколо стадіону, і незрозумілі, укладені поспіхом, договори субпідряду, і «державний рекет» щодо добросовісних інвесторів, як забудови бізнес-центру, так і земельних ділянок», − заявив Є.ЧЕРВОНЕНКО.

Він підкреслив, що часу на підготовку до чемпіонату 2012 року залишилось «критично мало», і будь-яке відкладання важливих для Євро-2012 питань гальмують і без того складний підготовчий процес.

«Відмовившись проводити засідання по одному з ключових питань підготовки − реконструкції НСК «Олімпійський» за участю представника київської громади, Іван ВАСЮНИК поставив питання своєї особистої неприязні до мене вище за загальнодержавні інтереси», − наголосив Є.ЧЕРВОНЕНКО.

На його думку, належну правову оцінку «цим діям» повинні надати правоохоронні органи, а політичні висновки − зробити уряд і весь український народ, «який не повинен бути заручником недобросовісних, гонорових бюрократів».

«Як посадова особа, відповідальна за підготовку столиці України до Євро-2012, я зобов’язаний публічно засудити такі дії профільного урядовця, щоб не допустити їх повторення у майбутньому. Ситуація була доведена до відома Секретаріату Президента та Першого віце-прем’єр-міністра О.ТУРЧИНОВА», − додав перший заступник Київського міського голови.

Як стало відомо УНІАН, 16 грудня, на нараді Міжвідомчої робочої групи щодо реконструкції НСК «Олімпійського», київську міську владу повинен був представляти перший заступник Київського міського голови Є.ЧЕРВОНЕНКО, який відповідає за підготовку Києва до Євро-2012, та має відповідне доручення Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

Однак ВАСЮНИК відмовився проводити нараду в присутності ЧЕРВОНЕНКА, посилаючись на те, що він особисто бажає бачити у якості представника Києва іншу особу. ЧЕРВОНЕНКО, не зважаючи на наявність мандату київської громади, був вимушений залишити нараду. Таким чином, засідання міжвідомчої групи опинилось під загрозою зриву.

Своєчасна реалізація проекту НСК «Олімпійський» є важливою для проведення ЄВРО-2012 в Україні.

+++

У центрі Донецька з`являться нові вулиці

Ngo.donetsk.ua

21.01.09

Цього року за планом соціально-економічного розвитку Донецька має відбутися завершення автодорожніх робіт і введення в експлуатацію ділянки дороги по бул. Шевченко від вул. Марії Ульянової до вул. Артема. Про це 20 січня, під час прес-конференції повідомив мер Донецька Олександр Лук`янченко.

За словами мера, також в поточному році почнуться ремонтні роботи по пр. Ілліча на ділянці від вул. Постишева до вул. Набережна, повідомляє «Ура-Информ. Донбасс».

При належному фінансуванні програм по Євро−2012, додав міський голова, буде введена в експлуатацію ділянка об'їзної дороги від Ясинуватськой розвилки до Червоноармійської траси, довжиною у 13 км.

+++

 

З допомогою ЄБРР львів'яни планують сформувати мережу нових доріг для обслуговування гостей Євро-2012

  

Ігор Бачун

Укрінформ

21.01.09

Угоду про підготовку кредитного фінансування підписала сьогодні Львівська міськрада з Європейським банком реконструкції та розвитку. Кредит у розмірі 50 мільйонів євро планується двома рівними траншами. Їх місто використає для будівництва доріг, які мають бути завершені протягом 3 років, до Євро-2012. Проте детальні умови та положення щодо отримання коштів будуть визначені в наступних договорах.

  

Як прокоментував подію начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій міськради Сергій Кіраль, тепер львів'яни повинні зробити внесок у розмірі 40 тисяч євро як оплату за оцінку проектів. Натомість банк зі свого боку бере на себе послуги консультантів. Зокрема, від ЄБРР в місті вже працює експерт, котрий допомагає у визначенні фінансових пріоритетів.

  

Це вже другий проект співпраці з банком. Перший розпочався у минулому році і стосується виведення комунального підприємства «Львівелектротранс» на рівень прибутковості. Для цього ЄБРР погодився надати 30 млн євро. Загалом же банк виступає найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на початок 2009-го він зобов'язався надати Україні 4,1 млрд євро на реалізацію 170 проектів.

+++

23 січня Кабмін перевірятиме готовність Львівщини до Євро-2012

Zaxid.net

21.01.09

23 січня відбудеться в’їздне засідання Кабміну щодо підготовки Львівщини до Євро-2012 на чолі із віце-прем’єр-міністром України Іваном Васюником та за участі директора Координаційного бюро з питань підготовки та проведення Євро-2012 Іллі Шевляка Про це 21 січня повідомив директор департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний.

«Обговорюватимуться питання підготовки всіх об’єктів до Євро-2012 на Львівщині», − додав він.

+++

Швидка допомога хворим «он-лайн» у польській столиці 

Polskieradio.pl

21.01.09

Машина швидкої допомоги з хворими вже не буде «кружляти» містом у пошуках вільного місця в лікарні. Місце або вільний операційний стіл знайде комп'ютерна система − читаємо в газеті «Życie Warszawy». 

Фахівці кваплять: з таким нововведенням потрібно встигнути до Євро-2012. Газета додає, що над створенням системи служби медичного порятунку польської столиці працює Військовий Медичний Інститут разом з Військовою Технічною Академією. Ідею підтримують воєвода і влада міста. 

Передбачається, що координатор буде безперервно «он-лайн» збирати з осередків, включених до системи, інформацію про кількість вільних місць в лікарнях, а також про доступні операційні зали. 

+++

Генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор відвідає Львів з контрольним візитом

Zaxid.net

21.01.09

5 лютого до Львова приїде генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор. Про це 21 січня повідомив директор департаменту Євро-2012 Львівської міської ради Олег Засадний.

«Генеральний секретар має відвідати всі міста Польщі та України, які готуються до прийняття Євро-2012. Це контрольний візит генерального секретаря напередодні травня, коли визначатимуть міста, які прийматимуть Євро-2012. Він перевірить підготовку нашого аеропорту, стадіону, тренувальних полів», − додав О.Засадний.

+++

Комісія екології ЛМР не згідна пожертвувати 89 дерев Личаківського парку заради Євро-2012 у Львові

Galinfo.com.ua

21.01.09

Реконструкція спортивного комплексу «Скіф», який належить Львівському університету фізичної культури, тимчасово призупинилася. Причиною стало положення екологічної комісії Львівської міської ради про заборону вирубки 89 дерев у рекреаційній зоні Личаківського парку.

Дерева мають вирубати на території, де планують розташувати тренувальний футбольний комплекс до Євро-2012.

Перший проект, який передбачав, вирубку лише 18 дерев, не пройшов погодження історико-архітектурної комісії. Проект передбачав зведення споруди 18 метрів висотою. Це дозволило б зберегти дерева та кошти. Однак комісія не затвердила проект, адже, на її думку, ця будівля повинна мати не більше, ніж 10 метрів у висоту, аби не псувати вигляд території з приватною забудовою. Водночас, відповідно до вимог УЄФА, споруда повинна мати певний перелік приміщень. Відтак проект замінили іншим, більшим за площею, який, однак, вимагав вирубки більшої кількості дерев.

Як зазначила член екологічної комісії Львівської міської ради Тетяна Крушельницька, Личаківський парк є унікальної рекреаційною зоною, і вирубка стількох дерев цінних порід може призвести до втрати ним своїх особливостей. Крім того, за словами головного архітектора міста Юрія Криворучка, другий проект було зроблено поспішно та недостатньо якісно.

Нагадаємо, що на стадіоні «Скіф» планувалося розташувати одне з чотирьох тренувальних полів для команд-учасниць чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. З чотирьох полів саме цей стадіон перебуває у найгіршому стані. «Є певний графік виконання робіт, і відставання збільшує ризик того, що Євро-2012 у Львові не відбудеться. Рішення комісії має бути логічним та оперативним» -− каже директор Департаменту Євро-2012 Олег Засадний.

+++

Запорожскому аэропорту урезали финансирование

Константин Кулаков

Reporter.zp.ua

21.01.09

Ни одной гривны на реконструкцию к Евро-2012 запорожского, и других отечественных аэропортов, в государственном бюджете Украины на 2009 год пока не предусмотрено, сообщил «Репортеру Запорожью» генеральный директор ГП «Международный аэропорт Запорожье» Виктор Бискупский. В тоже время еще в ноябре минувшего года в проекте госбюджета на реконструкцию запорожского аэропорта и его инфраструктуры планировали выделить 114 миллионов гривен.

− Пока ни по одному аэропорту Украины в государственном бюджете нет прямой строчки. Вполне возможно, что деньги на реконструкцию выделят из стабилизационного фонда Кабмина, ведь Евро-2012 никто не отменял. Я думаю, что до мая этого года, когда в Украину должна прибыть очередная комиссия УЕФА, произойдут реальные подвижки с финансированием, − отметил Виктор Бискупский.

По его словам в январе-феврале этого года будет готов проект реконструкции аэропорта, на разработку которого уже потрачено 2,5 миллионов гривен.

Напомним, что вся реконструкция Запорожского аэропорта и его инфраструктуры, который планируют использовать во время Евро-2012, оценивается в 256 миллионов гривен.

+++

Тимошенко разработала комбинацию победы над Ющенко 

Rupor.info

21.01.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Независимый политолог Владимир Цыбулько, специально для RUpor`а.

Нынешний эпизод «Звездных войн» Юлии Тимошенко против «газовых» посредников по сравнению с аналогичной кампанией прошлого года выглядит как-то блекло и неуверенно. Аппарат премьер-министра не спешит сообщать обо всех условиях предоставления Украине «уникальной цены» с барского плеча «Газпрома». Таинственным контрактам Совбез угрожает отменой, а российские политологи − новым кризисом неплатежей и продолжением энергетической блокады. С просьбой рассказать о подоплеках договоренностей руководителя БЮТ с Российской Федерацией RUpor обратился к политологу и специалист по странам СНГ Владимиру Цыбулько

Тимошенко на сей раз по большому счету не нужно убирать никаких посредников. Благодаря ее решению присутствие «Газпрома» на украинском рынке увеличилась с 7% до 25%. Отпадает вся необходимость и в собственных (то есть приближенных к премьеру и ее людям) коммерческих структурах.(…)

(…)Наивно было бы полагать, что руководство Российской Федерации удовлетворяют исключительно экономические выгоды от пребывания Тимошенко на посту №1 в Украине и ее показная деидеологизация. Существует целый ряд гарантий, предоставленных премьером Украины Владимиру Путину и Владимиру Медведеву.

Первейшее ее обещание касается замедления вплоть до полной остановки движения Украины в сторону Европейского Союза и НАТО. По НАТО ей уже многое удалось: cитуация сейчас находится в подвешенном состоянии. Отказываться же от Евросоюза она все-таки не решилась, поскольку этот вектор внешней политики очень популярен в народе. Эту тему она не педалирована. Вместо этого ее команда сделала акцент на другом − на срыве Евро-2012. Все без исключение программы по Чемпионату правительство на протяжении 2008 года профинансировало только на 1%. Она сделала акцент на отказе от официального выдворения баз Черноморского Флота из Крыма.(…)

+++

Київщина готується до Євро-2012

Володимир Кулеба

Euro2012.ukrinform.ua

21.01.09

Не лише столиця, а й Київська область наполегливо готується до проведення чемпіонату Європи-2012. Про це журналістам, які зібралися минулого вівторка в Інформаційному центрі «Євро-2012 − Україна» Укрінформу, повідомив заступник голови Київської обласної державної адміністрації Ростислав Єрема. Відповідно до завдань і заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи, наголосив він, на Київщині буде реконструйовано два аеропорти, збудовано п’ять тренувальних баз, автомобільні шляхи довжиною 600 кілометрів, 26 готелів,  дев’ять фан-зон, модернізовано діючі й розроблено нові туристичні маршрути.

Р. Єрема докладно охарактеризував об’єкти, які будуються, реконструюються та дооснащуються. Зокрема, на спорудження олімпійського центру підготовки з ігрових видів спорту, включаючи центр спортивної медицини та антидопінговий центр в с. Гореничі Святошинського району, передбачено виділити з державного бюджету 448, 2 млн. грн.

Що стосується решти об’єктів, то своє вагоме слово мають сказати інвестори. Зокрема, на реконструкцію навчально-тренувальної бази школи спортивної майстерності футбольного клубу «Княжа» в с. Щасливому Бориспільського району передбачено інвестиції на суму 225 млн. грн. Реконструкція спеціалізованого футбольного комплексу «Борекс» в смт. Бородянка − потребуватиме 20 млн. грн.; стадіону школи вищої спортивної майстерності «Спартак» в м. Бровари − 30 млн. грн.; стадіону національного університету державної податкової служби України в Ірпіні − 50 млн. грн. коштів інвесторів та  80 млн. грн. − з держбюджету;  стадіону спеціалізованого футбольного комплексу «Зеніт» у Боярці − 33,5 млн. грн. коштів інвесторів.

Заступник керівника робочої групи з підготовки та проведення фінальної частини Євро-2012 у Київській області Валерій Золотухін розповів, що вже майже на сто відстотків підготовлено тренувальну базу, котра розташована у с. Щасливе. Інші бази − у смт Бородянка, містах Бровари, Ірпінь і Боярка добудовуватимуться.

Значна увага, зазначив Р. Єрема, приділяється будівництву, реконструкції й ремонту аеропортів: міжнародного − «Бориспіль» та «Гостомеля». Як відомо, головним розпорядником бюджетних коштів, залучення інвесторів є Міністерство транспорту і зв’язку, державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Усього на цей об’єкт передбачено витратити 2 млрд. 856 млн. 76 тис грн. Причому, з державного бюджету − 120 млн. 041 тис., і з коштів інвесторів − 2 млрд. 736 млн. 46 тисяч грн. По аеропорту «Гостомель» відповідно: 21 млн.грн. − з держбюджету  і 1 млн. 034 тисячі − коштів інвесторів.

До столиці всі шляхи ведуть через Київщину. Їхнє будівництво, реконструкція й ремонт − одне з головних завдань підготовки до Євро-2012. Першорядна увага, наголосив Р.Єрема, приділяється будівництву великої кільцевої дороги довкола Києва на умовах концесії. Загальна довжина цієї магістралі − 213 кілометрів. Уже підготовлено проектно-кошторисну документацію, а також пакет законопроектів, які передано до Верховної Ради. Головний розпорядник державних коштів (596 млн.грн) − Укравтодор, концесіонер − 10 млрд. 442 млн. грн.  Начальник управління містобудування й архітектури та розвитку інфраструктури у Київській області Іван Шпилевський зазначив, що будівництво великої кільцевої дороги триває за графіком. У 2008 році на це було витрачено 80,2 млн. грн, у 2009-му − сума зросте до 228 млн грн.

Серед об’єктів готельної інфраструктури вирізняються готельний комплекс «Київ − Аеропорт-Сіті», що буде споруджений у Бориспільському районі ТОВ «Deol Partners» − 120 млн. доларів США. ТОВ «Сіті Груп» споруджує офісно-бізнесове містечко в с. Щасливому, затрати на яке становитимуть 350 млн. дол. США. ТОВ «Єврохолдинг інвест» − торгово-розважальне містечко «Литвинівка» у Вишгородському районі − 250 млн. дол.. США. Благодійна організація Слов’янський фонд ТОВ «Град Кия» збудує центр культури і відпочинку «Парк Київська Русь» в с. Копачі Обухівського району (450 млн. дол. США). А в с. Копилів Макарівського району − центр культури «Садиба фон Мекка» − вартість 200 млн. дол. США. У цьому ж селі передбачено спорудити п’ятизірковий готель з конгрес-холом та полем для гольфу, а в Києво-Святошинському районі − розважальний комплекс «Два бобри».

Споруджується  великий готельний комплекс в Борисполі, де вже введено в дію і отримано  сертифікат на тризірковий готель на 40 номерів. Розпочато будівництво п’ятизіркового готелю на 274 номери, тривають роботи на спорудженні чотиризіркового готелю в м. Боярці. Передбачається, що загальний обсяг інвестицій, які потрібно залучити для проведення та завершення будівельних робіт із розбудови інфраструктури, становить 5 млрд. 833 млн. 200 тис. грн. Це − 3 тисячі 200 номерів, в яких зможуть зупинитися до 6,5 тисячі чоловік.

Р. Єрема значну увагу приділив будівництву, реконструкції та створенню належної інфраструктури, розробленню спеціальних туристичних маршрутів,  туристично-інформаційних центрів та пунктів. Він повідомив, зокрема, що готується відкриття веб-порталу «Київщина − Євро2012», також  буде виготовлено візитні картки міст і районів області, інша друкована продукція.

Київщина завжди була привабливим туристичним краєм. Тому з повним правом можна сподіватися, що під час проведення Євро-2012 чимало туристів відвідає музеї, парки, численні культурні об’єкти, пам’ятки архітектури, що містяться в області. У цьому контексті буде проведено ремонтно-реставраційні роботи у Національному історико-етнографічному  заповіднику «Переяслав», павільйонів «Олександрія» в Білій Церкві, Вознесенського собору в Переяслав-Хмельницькому. На виконання цих робіт заплановано 19,5 млн. грн. із державного бюджету.

Усього ж, як повідомив заступник голови Київської обласної держадміністрації, на виконання всіх завдань і заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки й проведення в Україні ЄВРО-2012, на Київщині слід залучити коштів на суму 28 млрд. 087 млн. 47 тис. грн.. З них − бюджетних − 4 млрд.260 млн. 078 тисяч; місцеві бюджети − 15 млн. 400 тисяч; інвесторів − 23 млрд. 811 млн. 300 тис. грн.

Про результати цієї роботи Р.Єрема пообіцяв регулярно інформувати журналістів, громадськість.

Підписатися на новини