ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Евро-2012 пошел под откос...» − под таким названием на минувшей неделе в «Крымской правде» была опубликована небольшая заметка о проблемах финансирования программ подготовки к чемпионату Европы 2012 года. «Управление по туризму Киевской горгосадминистрации приостановило финансирование программ, связанных с подготовкой столицы к проведению Евро-2012 из-за того, что город выделил два миллиона гривен на погашение долгов за потребленный газ для обеспечения тепла в домах киевлян». Издание также напомнило, что на Украине «глобальный финансовый кризис привел к остановке строительства на 80 процентах объектов, связанных с Евро-2012».

Тему грядущего Евро-2012 не обошел вниманием и «Полуостров». Еженедельник сообщил своим читателям, что Львов может быть исключен из числа городов, в которых пройдут матчи чемпионата. Дело, оказывается, в том, что львовские власти не спешат решать целый ряд вопросов, которые позволили бы реально начать в этом городе строительство стадиона и соответствующих объектов инфраструктуры. Впрочем, проблемы Львова − это прежде всего его собственные проблемы, и на статусе Украины, как соорганизатора Евро-2012, они не скажутся. «В Украине достаточно других городов, которые с распростертыми руками примут у себя матчи чемпионата, при этом со всей ответственностью подготовившись к этому мероприятию (Харьков, к примеру, спит и видит у себя Евро-2012)». Издание также приводит слова президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса: «Не будет Львова, будет другой город. Спасение утопающих − дело рук самих утопающих. Если мы все, объединив усилия, хотим помочь Львову, а Львов не хочет сам себе помочь − это проблемы Львова».

Футбол

Не порадовала на минувшей неделе своих поклонников «Таврия». В среду подопечные Сергея Пучкова вылетели из розыгрыша Кубка страны, уступив на родном РС «Локомотив» резервному составу «Металлиста» (1:2), а в субботу в Мариуполе в рамках 15-го тура чемпионата страны чудом ушли от поражения в игре с «Ильичевцем» (проигрывая 0:3, сумели отыграться − 3:3). Недовольство работой Пучкова в клубе уже нельзя не заметить (генеральный директор Николай Гостев и начальник команды Андрей Глухов даже вступили с ним в открытую конфронтацию). Но почетный президент «Таврии» Сергей Куницын выдерживает паузу, хотя, кажется, уже давно созрел для увольнения этого горе-специалиста. После игры в Мариуполе тренерское кресло симферопольской команды вполне могло стать вакантным, но три пенальти, которые одесский рефери Виталий Годулян назначил в ворота гостей еще в первом тайме и «героическое» спасение «обиженных» крымчан оттянули отставку Пучкова. Кстати, после матча Годулян в телефонном режиме общался с Куницыным и признал необоснованность одного из 11-метровых, за что и попросил у него прощения. Раскололась и команда: половина нынешнего состава (у многих, к слову, истекают контракты) уже открыто заявляет, что не хочет работать с Пучковым и готова в декабре покинуть Симферополь.

Не грозит больше отставка главному тренеру перволиговой «Крымтеплицы» Михаилу Сачко. На финише осенней части чемпионата молодежненцы одержали две эффектные домашние победы над серьезными соперниками (ПФК «Александрия» и «Волынь»), поправили свое турнирное положение и уже приступили к формированию по сути новой команды (на просмотр начали съезжаться исполнители не только из Украины).

Президент ПФК «Севастополь» Александр Красильников накануне воскресного домашнего поединка с киевским «Динамо-2» обратился за поддержкой к болельщикам (до этого команда проиграла два матча кряду). Много красивых слов было сказано о единстве команды и ее почитателей. Болельщики на призыв откликнулись, команду поддержали, и та выиграла. В следующее воскресенье севастопольцы проведут дерби в Симферополе с ФК «ИгроСервис». Памятуя, какие беспорядки севастопольские фанаты устроили в минувшем чемпионате в столице автономии, руководство клуба выступило с обращением к болельщикам: «Призываем вас во время выезда в Симферополь не допускать проявлений расизма и нарушений правопорядка, которые могут повлечь за собой серьезные санкции и помешать вашей любимой команде выполнить задачу сезона, ради которой мы вместе потратили столько сил».

Совсем, похоже, плохи дела у калининского «Феникса-Ильичевца». В связи с остановкой Мариупольского металлургического комбината имени Ильича команда уже два месяца не получает зарплату и премиальные. По всей видимости, в межсезонье калининцы или снимутся с чемпионата, или во второй части сезона за нее будут выступать исключительно местные 17-летние ребята.

Кстати, «Крымская правда» (Гарринальд Немировский) на минувшей неделе развила тему невыезда в Крым на игру с «Фениксом-Ильичевцем» испытывающего те же финансовые проблемы «Прикарпатья».

«Слава Богу, что власти Ивано-Франковска изыскали средства, чтобы «Прикарпатье» доиграло первую часть чемпионата. Хотя, не явившись в предыдущем туре в Ахтырку в гости к «Нефтянику-Укрнефти», прикарпатцы получили техническое поражение, которое выражается счетом 0:3, что на финише первенства может дать дополнительные бонусы «победителю». Однако так записано в положении о соревновании и с этим ничего не поделаешь. Хотя опять-таки должен отметить разное отношение чиновников ПФЛ к «большим» и «маленьким» командам. Они встали на защиту интересов ахтырцев, а вот когда «Прикарпатье» под надуманным предлогом не приехало на встречу с калининцами в Крым, перенесли игру на 27 ноября. А ведь ряд игроков «Феникса-Ильичевца» в это время должны были отправиться с семьями в зарубежную поездку. Как теперь им вернуть деньги из туристических контор? Было бы справедливо, если бы расходы компенсировали члены совета ПФЛ, которые в «телефонном режиме» приняли столь странное решение, а не засчитали ивано-франковцам еще одно «крупное поражение».

Отмечу также, что на минувшей неделе Федерация футбола Крыма активно награждала медалями, кубками, дипломами и всевозможными подарками лауреатов чемпионата автономии: в пятницу наградили в Севастополе бронзового призера − команду «КАМО», в субботу в Молодежном чемпиона − местный «Спартак»…

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило. В місцевій пресі матеріалів на дану тема не було. Не обговорювалась тема Євро 2012 і в кулуарах.

Місцевий футбол

ФК «Нива» 08 листопада перемогла ФК «Коростень» м. Коростень 4:2. З даного приводу вийшли статті в місцевих газетах: «20 Хвилин» від 10.11.08. під назвою ««Наши взяли реванш у ФК «Коростень»« і від 12.11.08 в газеті «20 Хвилин» − ««Нива» победой открыла второй круг». В яких йдеться про перебіг подій під час матчу. Також у номері від 10.11.08р. вийшла стаття під назвою: «Состав «Нивы» будут усиливать.». На після матчевій прес-конференції після матчу з ФК «Коростень» другий тренер ФК «Нива» Юрій Гій висловив незадоволення складом команди і грою більшості гравців. Він повідомив, що під час зимової перерви, планують провести збори і селекційну роботу для підсилення складу команди.

В газеті «Місто» від 14.11.08р. опублікована стаття також присвячена грі Вінницької «Ниви» з ФК «Коростень» під назвою: «Результативна гра «Ниви». Перемігши «Коростень», вінничани повернулись на друге місце. В якому також йдеться про перебіг подій на полі під час матчу. Завдяки перемого в якому ФК «Нива» піднялась в турнірній таблиці згідно слів авторів статті на Друге місце. Хоча насправді по результатах додаткових показників, різниці забитих і пропущених м’ячів, ФК»Нива» Вінниця, займає третє місце після Тернопільської «Ниви». За словами автора «Нива» Вінниця, має непогані шанси наздогнати лідера чемпіонату Черкаське «Дніпро».

В газеті «20 хвилин» від 13.11.08р. вийшла стаття «Пенальти решили судьбу финала. Юношеская «Нива» отдала победу в турнире «Буковине», яка висвітлює футбольний турнір пам’яті Олександра Співака серед юнацьких команд 1996 року народження, який завершився в Вінниці 11.11.08р. В якому Вінницька команда в фіналі поступилася Чернівецькій «Буковині» в серії пенальті 4:5 відповідно. Третє місце завоювала луцька «Волинь».

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Ремонту траси Київ-Ковель-Ягодин перешкоджає бюрократія?

Служба автомобільних доріг повинна в 10-денний термін отримати всі дозвільні документи на ведення робіт із видобутку ґрунту для відсипки земляного полотна, щоб здійснити капремонт автомобільних доріг. В першу чергу це стосується траси Київ-Ковель-Ягодин. Таке завдання 10 листопада на нараді з будівництва та реконструкції дороги Київ-Ковель-Ягодин поставив голова Волинської ОДА Микола Романюк. Коментуючи ситуацію із відведенням ґрунтових резервів для видобутку будматеріалів для реконструкції автодоріг, перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Михайло Кінах зазначив, що для траси Київ-Ковель-Ягодин необхідно мати резерв ґрунту загальною площею 10 гектарів. Пан Кінах нарікав на занадто довгу процедуру надання усіх документів. За його словами, цей процес триває до 23-х місяців, «тому що частина органів вимагає надати копії погоджень інших членів комісії по вибору ділянки, тобто хтось має бути першим, а вони потім»

До питання реконструкції військового аеродрому

Словацька фірма, що працює на європейському ринку авіапослуг, у зв’язку з загостренням економічної кризи відклала на найближчі три місяці початок інвестиційного фінансування програми будівництва цивільного міжнародного авіацентру на базі колишнього військового аеродрому поблизу Луцька. У планах іноземного інвестора вкладення коштів у розбудову інфраструктури, терміналу, бізнес-комплексів на 20 гектарах площі території аеродрому. Для погодження всіх домовленостей про вливання фінансових активів передбачається зустріч представників словацької компанії з головою Волинської обласної ради Анатолієм Грицюком. Наразі для розбудови об’єктів майбутнього авіацентру у селі Жидичин Ківерцівського району ВАТ «Луцьке авіапідприємство» дано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду терміном на 49 років і площею 20 гектарів. Робоча група з реалізації відповідного проекту визначили розпорядником майбутнього авіацентру підприємство ВАТ «Луцьке авіапідприємство», 70+1% акцій якого знаходяться у комунальній власності Волинської обласної ради. Другим питанням порядку денного засідання робочої групи було розглянуто питання розробки проектно-кошторисної документації по реконструкції аеродрому. На думку членів робочої групи, проектуванням авіацентру міг би зайнятися Український державний проектно-технологічний науково-дослідний інститут «Украеропроект». Також у ході підготовки протокольного рішення робочої групи голові Волинської облдержадміністрації Миколі Романюку було рекомендовано скерувати лист-звернення до Мінтрансу та Міноборони України щодо внесення деяких змін в положення спільного міністерського наказу. Мова йде про регулювання поняття призначення аеродрому для «спільного базування авіатехніки», викресливши положення «спільного використання». Через два місяці загальні збори акціонерів підприємства  розглянуть питання додаткової емісії акцій. Це має метою залучити фінансові активи у розмірі 20 мільйонів гривень для подальшої розбудови об’єкта. Відповідно до постави Кабміну на реконструкцію військового аеродрому з державного бюджету у 2010 році має бути виділено 22 мільйони бюджетних коштів. На капітальний ремонт автодороги «Луцьк-Радехів-Львів» протягом 2011-2012 року передбачається виділити 290 мільйонів гривень державних коштів.

ЗМІ

Ще одна гаряча тема − інцидент у Львові, коли серед 60-ти уболівальників столичної „Оболоні” виявився 21 громадянин Росії. Львівські правоохоронці, за свідченням преси, відразу рапортували: зірвано широкомасштабну бійню, яка мала відбутися під час гри „Карпати” − „Арсенал”. Дехто відразу зметикував − мовляв, хтось таким чином намагається дискредитувати Львів у підготовці до „Євро 2012”, натякнувши на „руку Москви”. Правоохоронці кажуть, що намагаються з’ясувати, хто замовник акції і яким чином росіяни опинилися в автобусі уболівальників столичного клубу.

Футбол

Чемпіонат фінішував на непідготовленому полі

„В обласній першості сільського фізкультурно-спортивного товариства „Колос” з футболу взяла участь 21 команда (і всі успішно дійшли до завершальної частини). В чемпіонаті, який організовувала федерація футболу Волині, стартувало лише 12, а до фінальної частини дійшло тільки 8. В Кубку облради ФСТ „Колос” стартувало 12. В такому ж чемпіонаті федерації боролося лише 8, троє з них не грали в чемпіонаті області: новачки. Цього року в чемпіонаті облради „Колос” найбільша різниця забитих і пропущених м’ячів в одному матчі сягала шести, а в чемпіонаті області − 14. Уявили рівень класу команд?”

Такого плану коментарі зараз лунають у волинських ЗМІ в порядку аналізу футбольного року, що минув.

Спортивні оглядачі не обминули увагою і ще одну футбольну подію. 9 листопада в місті Любомлі на міському стадіоні пройшов фінальний матч Кубка облради „Колос”. Зустрічалися футбольні команди Турійського і Любомльського районів. Учасники зустрічі докладали більше зусиль, щоб просто приборкати м’яч, аніж щоб організовувати атаки: поле було мало придатне для гри в футбол (його зробили до ювілейного, 20-го фестивалю фізкультури і спорту Волині 2007 року і відтоді не ремонтували). Виграли господарі, які, очевидно, були більш звичні до поверхні, якою пересувалися.

Блохін і Газзаєв мало не побилися

Волинська преса дружно пише про інцидент між відомими тренерами. Головний тренер „Москви” Олег Блохін і тренер ЦСКА Валерій Газзаєв мало не побилися в перерві матчу 28 туру чемпіонату Росії, який завершився з рахунком 4:1 на користь армійців

„Баварія” хоче Тимощука

Про це повідомляє німецьке видання „Більд”, на яке охоче посилаються волинські газети, оскільки „тема Тимощука” для них завжди цікава.

 

4.       Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

К Евро-2012 обещают отремонтировать дороги

Но, как всегда: только в том случае, если найдутся средства

В городе более двух тысяч улиц, многие из которых необходимо не только ремонтировать, но и расширять − чтобы разгрузить дороги. В капитальном ремонте нуждаются как минимум тридцать пять из них. Хотя управление коммунального хозяйства Днепропетровска и составило подробнейший план на ближайшие четыре года, как обычно, выполнить его может помешать отсутствие средств.

− За этот год мы план перевыполнили: ремонт, реконструкцию и переустройство тротуаров сделали на двадцати четырех объектах! − хвалится начальник управления Владимир Лысый. − Еще улицы Щорса и Херсонскую отремонтировали за счет ФК «Днепр».

На следующий, 2009 год дорожниками запланирована реконструкция проспекта Пушкина (на участке от пр. Кирова до ул. Шмидта) и улицы Юрия Савченко (на участке от пр. Пушкина до ул. Ульянова). Здесь же еще и расширят проезжую часть − за счет переноса трамвайной линии. То же самое сделают и на проспекте Карла Маркса − на участке от площади Петровского до театра имени Горького.

− Конечно же, в связи с приближающимся Евро-2012 в первую очередь внимание уделяется въездам в наш город (на донецком, харьковском, киевском, одесском и запорожском направлениях), а также транспортной связи между главными объектами чемпионата, − рассказывает Владимир Васильевич. − Но есть еще очень много других улиц в городе, требующих ремонта, который за короткий период времени и в полном объеме выполнить невозможно. Поэтому ремонт той или другой улицы будет рассматриваться в каждом случае отдельно.

Владимир Лысый признался, что в этом году на текущий ремонт дорог выделили более 22 млн. гривен, а вот будут ли средства на следующий год и в каком объеме, пока не известно.

МЕДИЦИНА

Министр здравоохранения Украины Василий КНЯЗЕВИЧ: За два года днепропетровскую неотложку надо перевести на евро-стандарты.

Главного врача страны включили в символический состав «Днепра». Без ложной скромности можно признать, что в плане подготовки к Евро-2012 по многим параметрам наш город обгоняет даже столицу! Потому неспроста выездное совещание Министерства охраны здоровья Украины «Про ход подготовки медицинского обеспечения мероприятий Евро-2012 в принимающих городах» решили провести именно в Днепропетровске.

Городу нужны минимум два вертолета

В нашем городе собрались на совещание не только медики, но и представители Национального агентства по подготовке к Евро-2012.

− Очень важно, пройдем ли мы тест на «зрелость»! − сказал министр здравоохранения Украины Василий Князевич. − К Евро все должно быть подготовлено на очень высоком уровне и идеально отработано. Мы должны продемонстрировать, что наше медицинское обеспечение готово принять гостей.

Как отметил министр, особенно важно для нашего города исключительно наладить работу службы экстренной медицины и медицины для спортсменов.

− Семьдесят процентов людей погибают на месте аварии. Для такого огромного региона, как ваш, необходимо минимум два вертолета − для доставки потерпевших в больницу или проведения операции на месте происшествия.

Кстати, в планах министерства − не только разработка программ и стандартов по обеспечению медицинской помощи в аэропортах, на железнодорожном вокзале, в общежитиях и фан-зонах, но и комплексное переоборудование двух наших больниц − клинического объединения скорой медицинской помощи (430 коек) и городской клинической больницы № 7 (310 коек). Еще одна первоочередная задача − это подготовка квалифицированных кадров.

− Притом систему эту необходимо создать в течение двух лет, − подчеркнул Василий Князевич.

Горожане пройдут курс по оказанию первой медпомощи

− Сейчас в Днепропетровске идет слаженная и конструктивная работа, направленная на достижение европейских стандартов медицинского обслуживания, − уверял собравшихся на совещание заместитель городского головы Днепропетровска Андрей Шипко. − Для реконструкции и капитального ремонта центральных больниц региона из городского бюджета выделят 40 миллионов гривен, а на их оснащение − еще почти 60 миллионов из городского и государственного бюджетов.

Закончить приводить в порядок медицинские учреждения планируют уже к 2011 году. Притом, как рассказал Андрей Шибко, на сегодняшний день уже многое сделано, в чем и пригласил лично убедиться высокопоставленных чиновников и медиков.

− В областной больнице имени Мечникова уже создано приемно-диагностическое отделение, в городе запущена первая в стране программа социальных аптек, где лекарства вполне доступны (их продают с наценкой всего 5 процентов). Открыты они будут в каждой больнице, − рассказал Андрей Федорович.

− А областная больница уже имеет пять специальных бригад скорой помощи, − добавила начальник главного управления охраны здоровья облгосадминистрации Валентина Гинзбург. − Притом более ста врачей проходят специально открывшиеся два месяца назад курсы по оказанию первой медицинской помощи.

Обещают, что такие курсы пройдут не только врачи, медсестры, спасатели и милиционеры, но и различного ранга служащие. Курсы эти будут также доступны и всем желающим горожанам.

Чиновники работают, как «игроки на поле»

Кстати, по словам заместителя городского головы, уже даже начата отстройка социального жилья, которое в ближайшее время будет сдаваться работникам больниц.

− Кадры решают все, − отметил Шибко и заверил, что весь депутатский корпус работает слаженно, как «игроки на поле», и с полной самоотдачей, не покладая рук.

Такая метафора очень понравилась главе областной федерации футбола Андрею Павелко. И он пополнил символический состав «Днепра», предложив присоединиться к нему министра здравоохранения Украины. Отказов от василия Князевича не поступало, в результате министру тут же, на совещании, вручили мяч и футболку ФК «Днепр»!

В завершение встречи взял слово и мэр Днепропетровска Иван Куличенко.

− Вы только посмотрите, как быстро мы выполнили поставленные перед нами требования − насчет того, что перед новым стадионом обязательно должна быть площадка-накопитель для 15 тысяч болельщиков. Не имея средств, мы все-таки смогли отстроить сквер Ленина! − похвалился наш градоначальник. Иван Иванович заявил, что он очень гордится, что стадион построили в центре города − это позволит значительно сократить расходы на транспорт.

− От вокзала можно пройтись до стадиона пешком, а от Карла Маркса до «Арены Днепр» − тоже всего семь минут ходу! − сказал Иван Куличенко и пригласил гостей прогуляться к стадиону и полюбоваться проделанной городом работой.

АЭРОПОРТ

В Днепропетровске необходимо строить новую взлетно-посадочную полосу. Днепропетровский аэропорт − один из наиболее проблемных объектов в рамках подготовки города к чемпионату по футболу Евро-2012. Так как вопрос с его приватизацией до сих пор не решен, процесс реконструкции значительно затягивается.

Президент Украины Виктор Ющенко поручил вывести днепропетровский аэропорт из имущественного комплекса «Днеправиа» и преобразовать его в государственное предприятие «Международный аэропорт «Днепропетровск». Но с таким распоряжением категорически не согласно ни руководство области, ни национальное агентство Украины по вопросам подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012, которое намерено добиваться приватизации Днепропетровского аэропорта.

Печальнее всего то, что из-за неясной ситуации вокруг аэропорта, Днепропетровск вообще может лишиться права проведения Евро-2012. Комиссия УЕФА, которая посетила город в начале осени, в общем осталась довольна темпами подготовки к чемпионату. Но состояние взлетной полосы их явно не порадовало.

В Днепропетровске необходимо строить новую взлетно-посадочную полосу, так как на сегодня она не отвечает мировым стандартам качества. После возведения новой, старая полоса, по требованию УЕФА, будет использоваться в качестве запасной  для стоянки самолетов.

ВОКЗАЛЫ

Реконструкция днепропетровского вокзала переносится на неопределенный период. В связи с экономической нестабильностью в Украине реконструкция днепропетровского центрального железнодорожного вокзала переносится на неопределенный срок.

Ранее ремонт вокзала планировалось проводить в несколько этапов. Это увеличение пропускной способности уже существующих пешеходного тоннеля и наземного перехода путем обустройства дополнительных переходов, а также реконструкция здания вокзала.

Впрочем, Днепропетровск − не единственный город с подобной проблемой. Перенесена также реконструкция железнодорожных вокзалов в Николаеве, Харькове, Купянске. Кроме того, «Укрзализныця» на 50 км уменьшит объем модернизации главных магистральных путей, количество приобретаемых грузовых вагонов для собственных нужд и пассажирских вагонов с 200 до 170 штук.

ОТЕЛИ И АРХИТЕКТУРА

Иван Куличенко: «Гостиница «Днепропетровск» на сегодняшний день не нравится не только Норвегии − она не нравится мне».

14 ноября мер Днепропетровска Иван Куличенко сообщил, что гостиница «Днепропетровск» на сегодняшний день не готова принимать ни норвежскую делегацию, ни гостей Днепропетровска во время Евро-2012. «Гостиницу «Днепропетровск» Норвегии никто не предлагал. Мы не внесли ее в список, учитывая те факторы, которые мы должны соблюдать по подготовке к Евро-2012. Мы откровенно говорим о том, что гостиница Днепропетровск в том состоянии, в котором она находится сегодня, не нравится не только Норвегии, она не нравится мне и многим, кто там останавливается. Поэтому по гостинице «Днепропетровск», учитывая, что она сдана в аренду до 2011 года, года мы готовим пакет предложений по улучшению условий и уровня гостиницы. На сегодняшний день она не готова принимать Евро-2012», − сообщил Иван Куличенко.

Напомним, что 24 июня на совещании по «Списку губернатора» глава Днепропетровской области Виктор Бондарь отдал распоряжение как можно быстрее закрыть и снести гостиницу «Днепропетровск» для постройки на ее месте нового 5-звездочного гостиничного комплекса.

Появление высоток для Днепропетровска неопасно

В городском плане по подготовке Днепропетровска к Евро-2012 значится строительство нескольких зданий отельного и торгово-развлекательного предназначения нетрадиционной для города высоты. Прямо в центре города, на так называемой «красной линии», появится пятизвездочный отель «Хилтон» в 50 этажей. Такой же высотности планируется построить и несколько торгово-развлекательных центров с апартаментами для гостей города. Заместитель городского головы Днепропетровска Александр Афанасьев считает появление таких высоток неопасным и аргументирует свое мнение мировой практикой. «В развитых странах сейчас стоэтажные дома взрывают, а на их месте строят еще более высокие здания. Это объясняется высокой стоимостью земли в мегаполисах. У нас же 50 этажей − это экспериментальное строительство, а во всем мире 100 этажей − это нормальная практика. Поэтому надо строить и ничего не боятся, если в этом есть целесообразность» − считает А.Афанасьев.

Неопасна и реконструкция устарелого жилого фонда, которая возможно будет проводиться в Днепропетровске под Евро-2012.Фундамент зданий будет обязательно укрепляться, фасадная часть − утепляться, и некоторые здания увеличиваться в этажности. Но есть ли в этом целесообразность, еще будут определять городские архитекторы и другие чиновники, считает заместитель днепропетровского городского головы.

МЕСТА ОТДЫХА

В 2012 году иностранцы будут ездить по 10-ти туристическим маршрутам Днепропетровской области. Заместитель начальника управления культуры и туризма Днепропетровской облгосадминистрации Петр Кармазин сообщил, что к Евро-2012 управлением культуры и туризма разрабатывается 10 туристических маршрутов. «Сейчас мы разрабатываем для приезжих в 2012 году 10 туристических маршрутов. В разработку входит улучшение состояния тех объектов, которые будут посещать туристы, то есть если это обзорная экскурсия по городу, то хотелось бы, чтобы, как в Киеве, на вокзале приезжих всегда ждал экскурсионный автобус с гидом. Экскурсии по городу мы хотим сделать тематическими, к примеру, «Днепропетровск спортивный», куда войдет посещение всех спортивных объектов нашего города и рассказ о них», − сказал Петр Кармазин.

По словам Петра Кармазина, помимо обзорной экскурсии по Днепропетровску, гостям города еще будут предложены туры в Новомосковск, Никополь, Запорожье, Петриковку, Царичанку и Павлоград.

СТАДИОНЫ

В Днепропетровске появится новый стадион. В городе планируют построить стадион специально для легкоатлетов. Здесь они буду тренироваться и проводить соревнования.

− В ближайших планах − создание небольшого уютного стадиончика на базе того, которым пользуются сейчас студенты института физкультуры, − говорит начальник управления по делам семьи, молодежи и спорта областной госадминистрации Николай Романенко. С беговыми дорожками, секторами для прыжков. Пропускная способность его − 800 человек в сутки.

Есть совместные с Минобразованием планы относительно создания беговой дорожки на стадионе «Трудовые резервы». Но главная наша задача − «добить» вопрос с укладкой современного покрытия на подготовленную еще лет пять назад «подушку» беговой дорожки стадиона «Метеор». Надеемся, что будущей весной − в марте-апреле решение этого вопроса перейдет из бумажной стадии (наших докладных записок областной и городской властям) в практическую.

ФУТБОЛ

«Днепр» − «Заря» − 3:1 (молодежное первенство) 

15 ноября. Новомосковск. Стадион «Металлург». Голы: Белик (22), Коноплянка (42), Кобахидзе (48), Коноплянка (61, пен.) Предупреждены: Костюк (44), Берошвили (79)

После двух неудачных матчей, остановивших победную серию «Днепра», резервисты нашей команды снова ощутили вкус выигрыша. В Новомосковске была повержена луганская «Заря», причем сомнений относительно исхода поединка не возникало даже после того, как гостям довольно неожиданно удалось открыть счет. А начался матч с атак днепропетровцев, в рядах которых привычно на первых ролях было атакующее трио Карноза − Каверин − Коноплянка. Именно их стараниями и возникало большинство острых моментов у ворот Марканича. После того, как стартовый порыв хозяев немного угас, игра выровнялась. И именно в этом отрезке матча был открыт счет. «Днепр» достаточно быстро вернул себе инициативу, но по-настоящему острых моментов у ворот «Зари» возникало мало. А на 42-й минуте счет сравнялся. Коноплянка сыграл в резкую стенку с Кавериным и, выскочив слева под углом к воротам, нанес точный удар низом − 1:1. Под занавес первого тайма публику индивидуальным мастерством потешил Карноза. После перерыва Карнозу заменил Евгений Шахов − так состоялось долгожданное возвращение талантливого игрока на поле. В самом начале второго тайма хороший удар нанес Каверин − вратарь оказался на высоте. Ну а вскоре «Днепр» вышел вперед. В сутолоке у ворот Кобахидзе протолкнул мяч в сетку. На 53-й минуте равновесие в счете могло восстановиться, но первый удар луганчан приняла на себя штанга, а после второй попытки Каниболоцкий перевел мяч через перекладину.

И вот после этого на поле был виден только «Днепр». Подопечные Владимира Горилого атаковали разнообразно и создавали моменты на любой вкус. Выход один на один не использовал Коноплянка, пробивший низом рядом со штангой. На 61-й минуте Евгений исправился с «точки», реализовав пенальти, назначенный за снос Каверина − 3:1.

В начале заключительной десятиминутки вновь о себе напомнили гости. Сикорский после ошибки Грамма вышел на оперативный простор, но под его удар успел броситься Климавичюс. И все же последнее слово осталось за хозяевами. Мощный удар нанес издали вышедший на замену Тарас Розизнаный, но Марканич вновь продемонстрировал реакцию. Счет 3:1 в пользу днепрян не изменился, и победа позволила нашей команде завершить первый круг молодежного первенства на чистом третьем месте.

Владимир ГОРИЛЫЙ (главный тренер дублирующего состава «Днепра»):

− Не стану скрывать: у нас был с ребятами серьезный разговор. Думаю, он дал свои результаты. Очень бы не хотелось, чтобы талантливые игроки растратили свои способности. А что касается сегодняшней игры, то я в большей степени остался довольным вторым таймом.

Теленовшество

17 ноября, в прямом эфире 9-го телеканала состоится разбор матча «Днепр» − «Заря». До этого посетителям сайта ФК «Днепр» предлагалось самостоятельно определить тройку представителей клуба, которые будут обсуждать игру, отвечать на вопросы ведущего и зрителей. И вот, по результатам опроса, в котором приняли участие 1492 человека, больше всего голосов набрали исполняющий обязанности главного тренера «Днепра» Владимир Бессонов (18,4% голосов), полузащитник команды Максим Калиниченко (15,5%) и капитан днепрян Андрей Русол (13,1%). Таким образом, именно они придут в студию «9 канала». Начало программы в 21:30.

Второй круг «Сталь» начала с победы

Чемпионат Украины. Вторая лига. Группа Б. 15 тур.

ПФК «Севастополь-2» Севастополь − «Сталь» Днепродзержинск − 1:2 (0:2).

Стартовый матч второго круга первенства во второй лиге днепродзержинская «Сталь» завершили победой над «Севастополем-2» в гостях. Три очка в игре с одним из двух главных аутсайдеров группы Б для лидеров были вполне прогнозируемы − класс команд все же не соизмерим.

Начало матча прошло в атаках гостей и уже на 12 минуте им удалось забить первый гол в ворота Науменко. В центре поля перепасовку устроили Скарлош и Кальченко. В итоге Кальченко бросил Андрея в прорыв к воротам хозяев. Скарлош оставил не у дел сразу нескольких защитников, и метров с 10-ти точно пробил в угол.

Через 20 минут «Сталь» укрепила свое преимущество в счете, забив второй мяч. Острая атака гостей завершилась фолом севастопольцев на том же Скарлоше в пределах штрафной площади. Пенальти очевиден. И его четко реализовал Сергей Дяченко, забив, тем самым, свой пятый мяч в сезоне. Напомню, что у лидера в этом компоненте − Скарлоша − 7 точных ударов.

В первом тайме игроки «Стали» обязаны были забивать еще, но мяч не шел в ворота «Севастополя-2». Расплата пришла во втором тайме, когда хозяева сумели отквитать один гол. Как ни странно, но его соавтором вновь стал…Скарлош. Андрей сыграл рукой в собственной штрафной, и с «точки» Плотицын также был точен.

Следующий матч «Сталь» сыграет 14 ноября на выезде против армянского «Титана».

«Горняк» (Кривой Рог) − «Шахтер-3» (Донецк) − 1:3

«Днепр-75» − «Титан» (Армянск) − 2:1

Объединяющая сила футбола 

Футболисты «Днепра» провели товарищеский матч против теннисистов − участников турнира серии Challenger PeоplenetCup, который на этой неделе проходит в Большом теннисном клубе «Мегарон». В этом комплексе наряду с кортами функционирует и мини-футбольная площадка с искусственным покрытием − на ней и состоялось дружеское состязание. В составе «Днепра» играли Денис Шелихов, Александр Грицай, Богдан Шершун, Ролан Гусев, Артур Карноза, Осмар Феррейра, Евгений Коноплянка, Андрей Ещенко, Виталий Каверин, Александр Кобахидзе и Линас Климавичюс. Честь теннисного мира на футбольном поле отстаивали такие мастера, как Гильермо Каньяс, Кароль Бек, Андрей Южный, Харел Леви, Сергей Бубка и другие.

Понятно, что игра, в основном, проходила на половине поля мастеров ракетки. Но они, благодаря отличному настрою и самоотдаче, достойно противостояли днепрянам. Очень долго держался счет 0:0, и лишь с помощью автогола сумели отличиться днепряне. Первый тайм (игра длилась час) завершился вничью 2:2 (в составе «Днепра» отличился Климавичюс), а вот после перерыва сказалось более высокое футбольное мастество днепрян − 5:2 (Кобахидзе, Карноза, Гусев).

Но результат, конечно же, не главное. Все участники матча: и игроки, и зрители − получили мощный заряд отличного настроения, познакомились с коллегами-спорстменами, да и просто хорошо отдохнули. Изюминкой встречи стало знакомство двух аргентинцев Осмара Феррейры и Гильермо Каньяса.

− Я получил большое удовольствие от этой игры. Не ожидал встретить здесь своего соотечественника, тем более такого известного. Это большой и приятный сюрприз. Жаль, что я не знал раньше о том, что Гильермо находится в Днепропетровске. Но он проведет здесь еще несколько дней, так что у нас будет возможность пообщаться, − сказал после игры Осмар Феррейра.

Двое днепрян сыграют за сборную Украины в матче с Норвегией

Главный тренер сборной Украины Алексей Михайличенко обнародовал список футболистов, которые будут готовиться к товарищескому поединку 19 ноября в Днепропетровске против команды Норвегии. В составе сборной выступят и 2 представителя «Днепра».

«Андрей Русол и Сергей Назаренко выйдут на поле «Арены Днепр» в футболках сборной Украины. Именно этих двоих игроков нашей команды вызвал на матч с командой Норвегии главный тренер национальной сборной нашей страны Алексей Михайличенко», − сказал менеджер ФК «Днепр» Юрий Макодзеба.

Вместе с тем на матч тренер не пригласил Андрея Шевченко, Анатолия Тимощука, Андрея Воронина и Евгения Левченко. Дебютным станет этот матч для динамовца Сатнислава Богуша и еще 3-х футболистов харьковского «Металлиста».

Товарищеский матч сборных Украины и Норвегии состоится в Днепропетровске 19 ноября на стадионе «Арена Днепр». Начало игры в 20.00.

 

5.       Донецьк

 

Євро 2012

Председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк 13 ноября провел выездное совещание в Донецком аэропорту. Участники совещания обсудили вопросы реконструкции старой и строительства новой взлетно-посадочной полосы, ознакомились с ходом строительных работ.

Отвечая на вопрос журналистов о том, что даст региону строительство новой полосы, Анатолий Близнюк отметил:

− Откройте карту Европы, и вы обязательно там увидите обозначенные на ней города, например Мюнхен, от которых тянутся красные линии воздушных маршрутов. Из одной точки могут выходить сотни маршрутов и рейсов. Мы задумали строительство 4-х километровой полосы, которая обеспечит прием любых типов самолетов. Именно длина 4 км позволит тяжелым загруженным самолетам садиться и взлетать здесь. И опять же, если вы посмотрите на карту, на расположение Донецка, то поймете, что наш город, может стать тем же Мюнхеном, который будет обеспечивать транспортные потоки на Запад и в Азию. И поверьте, Донецк будет также востребован как Мюнхен, даже если кому-то этого не хочется. Наша идеология стратегического планирования − это то, что работает не на кризис, а помогает не допускать этих кризисов и выходить из них достойно.

Председатель областного совета также рассказал, что после сдачи взлетно-посадочной полосы аэропорт будет осваивать новые направления полетов.

В ближайшее время будет проведен конкурс на сдачу в аренду аэровокзального комплекса для того, чтобы к 2012 году был и аэровокзальный комплекс завершен. Это будет современный европейский аэропорт. И все здесь будет сделано по последнему слову техники, − сказал Анатолий Близнюк.

Он также обратился к присутствующим представителям средств массовой информации:

− Мы пригласили вас для того, чтобы вы показали людям, что мы делаем. И чтобы люди понимали, что это работает на регион и на всю Украину, на ее авторитет.

В этот же день к пресс-конференции председателя ОГА Владимира Логвиненко его пресс-служба распространила следующий материал:

Подготовка к проведению ЕВРО-2012

«За последние полгода в обеих странах наметился устойчивый прогресс на организационном уровне, а также в плане реализации поставленных инфраструктурных задач, − гласит текст официального письма из Ньона, где расположена штаб-квартира УЕФА. − Но для обеспечения надлежащей подготовки к турниру необходимо решить ряд безотлагательных вопросов. Национальные футбольные ассоциации, а также правительства обеих стран должны принять во внимание и согласиться с тем, что если хоть одно из названных требований не будет выполнено, УЕФА в любой момент может рассмотреть вопрос об аннулировании решения о проведении Евро-2012 в Украине и Польше».

Условия УЕФА, который намерен определиться с принимающими городами и стадионами Евро-2012 на майском заседании исполкома 2009 года, таковы.

Во-первых, количество принимающих арен финального турнира может колебаться в диапазоне от шести до восьми − на усмотрение УЕФА. При этом Европейский футбольный союз не обязан выбирать стадионы на паритетной основе. То есть доля украинского и польского участия в проекте может существенно разниться.

Во-вторых, УЕФА сохраняет за собой право пообъектного распределения матчей разных стадий турнира, «исходя из технических соображений и готовности хозяев к удовлетворению комплексных потребностей Евро-2012». Иными словами, инфраструктура принимающих городов (стадион, аэропорт, городская и междугородняя транспортная сеть, гостиницы разных категорий) должна соответствовать минимальным стандартам УЕФА. При этом Ньон не берет на себя никаких обязательств относительно каких бы то ни было расходов или затрат, которые могут понести владельцы стадионов, аэропортов, любые другие организации и даже органы государственной и муниципальной власти вследствие окончательного выбора УЕФА.

В-третьих, важным элементом всего проекта остается своевременная сдача в эксплуатацию стадионов в Киеве и Варшаве. Крайний срок − 30 июня 2011 года, в противном случае реализация замыслов организаторов может быть признана маловероятной. Существенно также, что на данный момент лишь столицы Украины и Польши обрели официальный статус принимающих центров Евро-2012, остальные же города на основные и резервные, как было прежде, не подразделяются.

В-четвертых, УЕФА настаивает на строгом соблюдении отраслевых «Планов действий»-ІІІ (на период с октября 2008-го по май 2009 года). Любые задержки намеченного графика и ключевых дат, говорится в документе, неприемлемы и могут поставить под сомнение организацию турнира в Украине и Польше.

Вывод первый. Предлагая Украине и Польше в одной руке пряник, УЕФА в другую взял кнут.

Другие претенденты на организацию матчей Евро-2012 пытаются опередить друг друга. К примеру, днепропетровский 30-тысячник уже сдан в эксплуатацию, вызывая восторги болельщиков местного «Днепра». Все явственнее проступают контуры донецкой «Донбасс-Арены», за последний месяц принявшей немало высоких гостей − от президентов Украины и Польши Виктора Ющенко и Леха Качинского до генерального секретаря УЕФА Дэвида Тейлора.

По каждому из этих объектов экспертам УЕФА и исполнительной дирекции ФФУ Евро-2012 предстоит еще немало дискуссий с хозяевами арен. Общий бич отечественного стадионостроительства − отсутствие необходимого опыта, адаптированного под стандарты глобальных футбольных турниров.

Недостающими сведениями охотно делится УЕФА. Он же осуществляет авторский надзор за соблюдением сметы, планированием и качеством работ, выполнением их графика, а также связанными с этим рисками. Каждые две недели эксперты обновляют информацию о состоянии дел на всех аренах Евро-2012, что позволяет  им  не только  визуализировать деятельность хозяев,  но  и  по  мере возможности корректировать ее.

Что касается аэропортов, то уже к 15 декабря принимающие города обязаны представить на суд экспертов программы их развития. Пакет документов должен содержать четкие графики строительства, планы финансирования и введения в эксплуатацию новых терминалов, вспомогательных сооружений, зон парковки самолетов, рулежных дорожек и взлетно-посадочных полос. Отсутствие информации по какому-либо из разделов влечет за собой признание реализации всего объекта неосуществимым и, таким образом, исключение из дальнейшей разработки. И никаких стенаний и поблажек. Украинцам с поляками приходится улавливать этот ритм.

Та же декабрьская дата − крайний срок для обновления данных и по инфраструктуре размещения, куда должна быть добавлена программа развития отелей категории «две звездочки». Разумеется, с авторизованными гарантиями их владельцев, данными относительно начала, завершения строительных манипуляций и даты сдачи под ключ.

В не меньшей степени интересуют УЕФА планы хозяев по размещению участников чемпионата. К счастью, с этим у нас особых проблем не предвидится: базы клубов Премьер-лиги уже функционируют, еще ряд загородных тренировочных центров готовы возводить инвесторы − в кризисную пору такие, патронируемые государством, вложения считаются весьма перспективными. Как и модернизация наземной транспортной системы. Благо, текущий статус подготовки дорожных и железнодорожных объектов также входит в зону нашей ответственности перед УЕФА.

Еще раньше, в конце ноября, принимающие страны будут держать экзамен на предмет их технологической  готовности к Евро-2012, а именно − в области телекоммуникаций. В этом аспекте, как отмечает сентябрьский «План действий», поляки нас пока опережают, однако материализация серьезных намерений Рината Ахметова по созданию мощного вещательного ресурса, включающего большой спортивный куст, уже не за горами, так что в скором времени и эта фора будет отыграна.

Евро 2012 нуждается в опеке. Ему нужен позитив! (Финансирование)

16.11.2008 Кабинетом Министров Украины принято постановление №937 «Про внесение изменений в дополнения 1 − 3 к Государственной целевой программе по подготовке и проведению в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу». Согласно этому постановлению Донецкой области предполагается выделить из государственного бюджета 1500,73 млн. грн., местным бюджетам следует предусмотреть 1939,59 млн. грн., средства инвесторов − 7587,00 млн. грн.

На 2009 год − Донецкой области 231,39 млн. грн. из государственного бюджета, местный бюджет − 600,84 млн. грн., средства инвесторов − 2036,23 млн. грн.

На развитие Мариупольского аэропорта программой предусмотрено финансирование государством 26,00 млн. грн. в 2009 году, на окончание реконструкции аэродрома Донецкого международного аэропорта − 40,85 млн. грн. Кроме того, новым постановлением предусмотрено выделение средств из госбюджета на капремонт и реконструкцию автодорог 330, 00 млн. грн. и 970,00 млн. грн. кредитные средства под гарантии правительства.

На прошлой неделе Донецкая область принимала экспертов по размещению. Представители Министерства культуры, ФФУ отметили высокий уровень работы с инвесторами, а также то, что все инвесторы работают по графику.

Футбол

СМИ

Жесткую оценку игре чемпиона страны публикует независимая газета «Остров» (29.10) в письме своего читателя:

«Шахтер − чемпион?»

Господину Ахметову посвящается.

Вы такой умный мужик, депутат от партии Януковича, олигарх, миллиардер, сколотивший такой капитал (наверное, Маркса читали). Где только можно взять столько богатства в Украине на одного? 23 миллиарда − в голове не укладывается. Но это тема отдельного разговора.

Так вот, как Вы не можете понять, что тренер сборной со всех стран и континентов − команды «Шахтер», румынский цыган Мирча Луческу не умеет играть в футбол, то, как он может научить других. Он не оправдывает тех сумм, которые Вы ему платите. В глаза людям он не смотрит, стыдно, неверное, украинского языка он не знает, лопочет по своему, уже несколько лет живя в Украине. Поэтому словами объяснять не может, а показать также не умеет, так как ногу поднимает не выше ступеньки в вашем Дворце «Донбасс-Палас».

Команда в турнирной таблице спустилась с первого на восьмое место, растеряв те знания и навыки, которые имела раньше. А наши замечательные игроки, умеющие и показать, как надо попадать в ворота, и на словах рассказать, скитаются по городам и весям других стран, стараясь забивать голы в чужих командах. Почему бы не пригласить тех же Тимощука, Шевченко, Воронина или кого-то другого, который знает, как играть в футбол. Я не болельщик, но когда футболисты «Шахтера» стараются, а у них не получается, так как их не научил тренер, мне их жалко.

И пусть этот тренер едет в Румынию и учит там играть в футбол, и нечего обвинять в неумении играть команду, а не себя в первую очередь.

Ринат Леонидович! Вы, может, и не читаете газету «Остров» (глас народа), но, может быть, кто-то Вас надоумит избавиться от румына, то сделайте это как можно скорее.

С уважением к газете «Остров»,

А.ГУЛЕВИЧ, г. Донецк.»

Школьный футбол в Мариуполе

В крытом спорткомплексе «Ильичевец» состоялось торжественное закрытие восьмого традиционного турнира по футболу среди школьных команд на призы городского головы Мариуполя Юрия Хотлубея. Эти соревнования являются самыми массовыми и наиболее престижными для школьников города. В течение двух месяцев 193 команды (более 3 тысяч спортсменов) провели 481 (!) матч. По итогам турнира победители и призеры определились в трех возрастных  группах.

В младшей возрастной группе (5-6-е классы) победителем стала ОШ №34 (директор Л.Родичкина, учитель физкультуры В.Паша). На официальном закрытии команда этой школы обыграла сверстников из ОШ №8 (директор Л.Корона, учитель физкультуры Е.Митутин). Третьими стали учащиеся ОШ № 65 (директор Б. Хому-сяк, учитель физкультуры И.Радионов). В этой возрастной группе лучшими стали Алексей Симонин (вратарь, ОШ № 4), Сергей Павлов (защитник, ОШ № 34), Андрей Шарпан (полузащитник, ОШ № 65), Эдуард Гатикоев (нападающий, ОШ № 8), Александр Зурнаджи (бомбардир, ОШ  № 8).

В средней возрастной группе (7-8-е классы) турнир выиграла ОШ № 64 (директор М. Святная, учитель физкультуры Ю. Танасиенко). Р.Серебряным призером стала команда УВК гимназия-школа № 27 (директор М. Ежаковская, учитель физкультуры Н. Перидирей). Третье место у ОШ  № 4 (директор B.   Полторацкая, учитель физкультуры В. Бейко). Лучшими стали Артем Кизим (вратарь, ОШ № 27), Дмитрий Мотыка (защитник, ОШ № 52).

У самых старших (9-11-е классы) первое место завоевала  ОШ  № 41 (директор C.  Удачин, учитель физкультуры М. Стрельникова). Вторыми стали ребята УВК коллегиум-школы № 28 (директор Т. Зиновьева, учитель физкультуры И. Рябоконь), третьей − ОШ № 68 (директор Г. Комаров, учитель физкультуры Г. Степанова). Сильнейшими игрокам стали Сергей Бардаков (вратарь, ОШ № 56), Владлен Ткаченко (защитник, ОШ № 28), Алексей Прыснухин (полузащитник, ОШ № 68), Вадим Колесник (нападающий, ОШ № 41), Константин Колобов (бомбардир, ОШ № 41).

Также были проведены соревнования среди девочек. Чемпионом стала команда ОШ № 48 (директор Н. Троицкий, учитель физкультуры Н. Малыгина), на втором месте − ОШ № 29 (директор Л. Быкова, учитель физкультуры Т. Медведева), на третьем − интернат № 2 (директор Ф.Бельченко, учитель физкультуры С. Семенченко). Здесь лучшими стали Ирина Щербанева (ОШ № 48), Алена Маценко (ОШ № 20), Алена Бобровская (интернат № 2), Марина Бабенко (ОШ № 29), Ирина Кушнир (ОШ № 48).

На торжественном закрытии турнира присутствовали городской голова Мариуполя Юрий Хотлубей и председатель правления ОАО «ММК им. Ильича» Владимир Бойко. Юрий Юрьевич в своем обращении к участникам отметил, что впервые эти соревнования принимает СК «Ильичевец». За что отдельная благодарность коллективу ильичевцев. В целом, как сказал голова, «главное − здоровый образ жизни». Также Юрий Хотлубей пожелал успехов в спорте и учебе. Всем победителям и призерам были вручены благодарности городского головы, кубки и медали.

От школьников со словами благодарности за проведенный турнир выступил Николай Давидчук (УВК гимназия-школа № 27).

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

ЗМІ

Інформація про ЄВРО-2012 в місцевих ЗМІ відсутня.

Дороги

Перший заступник голови Житомирської ОДА В. Загривий має надію, що відрізок дороги Київ-Чоп в області буде реконструйовано із залученням міжнародного кредиту. Зокрема, очільник зауважив, що роботи, що розраховані на 30 місяців продовжуються, зокрема, проектування, підвіз техніки, розмитнення, створення матеріально-технічної бази. Проводиться і землевідведення ділянок для ґрунтових та пісчаних кар’єрів. Загальна протяжність дороги має складати 108 км (раніше озвучувалася більша цифра − прим.). Виконують роботи за результатами тендерів три компанії − українська, турецька та македонська.

Кулуари(не для сайту)

За неофіційною інформацією з Державного архітектурно-будівельного контролю припинено роботи по реконструкції траси Київ − Яготин (т.зв. «Варшавка»). Це пов’язано з відсутністю фінансування підрядника з боку «Укравтодору». Окрім цього, підрядник під негласні гарантії взяв кредит на виконання поточних робіт і не може погасити свої зобов’язання по ньому із-за повної зупинки фінансування.

Інфраструктура

Один із крупних забудовників − компанія «ТММ» заявила, що незважаючи на кризові явища, усі поточні будівельні проекти, в т.ч. і у Житомирській області, будуть завершені у визначений термін.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Футбол

В Житомирі закінчився турнір «Молодіжна бутса 2008» на кубок міського голови. Переможцем турніру стала команда Житомирського національного агроуніверситету.

Набирає обертів ювілейний 10 чемпіонат Житомира з фут-залу. У чемпіонаті Житомира з фут-залу серед команд першої ліги відбулися чергові поєдинки.

Слід зазначити, що в багатьох діючих клубів області виникла критична фінансова ситуація. Неприглядна ситуація і щодо перспектив щойно створених команд при райдержадміністраціях та радах на місцях. Якщо раніше для них планувалось виділити хоча б стартові суми коштів з тамтешніх бюджетів, то нині, за умов фінансової кризи, коштів однозначно ніхто не виділить. Представники влади розсилають звернення про допомогу на утримання клубів до бізнесменів, народних депутатів.

ЗМІ

Регіональна преса сухо відгукнулась на футбольну подію обласного центру − чемпіонат з футболу. Газета «Місто» повідомила, що новим чемпіоном Житомира з футболу стала команда “Арсенал”. Її гравці за результатами першості у 14-ти зіграних поєдинках набрали 40 очок та на три позиції випередили срібного призера “Легіон”.

Про поєдинки з фут-залу у вищій та першій лігах повідомили Інтернет − сайти Житомира.

Заслуговує на увагу коментар одного з футбольних фанів на сайті «Житомир ньюс». Читаємо наступне:

 − Коли вже в нашому місті, де безліч аматорських футбольних команд, де зростає талановита молодь, яка згодом захищає кольори команд інших областей… Коли в нашому місті нарешті побудують стадіон, коли нарешті всі звернуть увагу, що в нас навіть футбольної команди немає, коли???

Щодо останнього − «все починається з малого», − писав класик. От і в житті житомирського футболу нещодавно відбулась хоч не глобальна, але значима подія у плані інформаційної підтримки − відкрито сайт Федерації футболу обласного центру. Щоправда, поки що це лише так званий кістяк, форма, яка, за інформацією ФФ невдовзі буде наповнена змістом.

Сайт та логотип ФФ м. Житомира було затверджено на засіданні виконкому наприкінці жовтня.

І стосовно сайтів. Сайт малинських вболівальників проводив опитування щодо підсумків боротьби аматорських колективів. Капітан ФК „Звягель-750” (Новоград-Волинський), а за сумісництвом гравець малинського „Металурга” Дмитро Горбаченко у чемпіонаті та кубку України серед аматорських колективів, цілком об’єктивно став кращим гравцем за результатами опитування, яке тривало впродовж місяця. Результати опитування співпадають із офіційною версією Житомирської обласної федерації футболу.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодній місцевій радіостанції, в друкованих ЗМІ не висвітлювалася.

У загальному новини щодо даної теми можна було почути лише на «Версії». Зокрема, мова йшла про те, що Україна і Польща здатні самостійно впоратися з підготовкою до ЄВРО-2012. У цьому впевнений посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. Темпами підготовки до Євро, як у себе на батьківщині, так і в Україні, пан Ключковський задоволений. Зокрема, за його словами, в Україні 2 стадіони майже готові. В інших містах процес іде ефективно.

Щодо ситуації в Донецьку, то у зв'язку із кризою він вимушений скоротити окремі програми підготовки до Євро-2012. Мова у першу чергу йде про закупівлю рухомого складу комунального транспорту, передбаченого програмою підготовки до Євро-2012 у числі більше 100 тролейбусів, більше 60 трамваїв і 150 автобусів великої місткості.

У Львові почали будувати стадіон до футбольних змагань Євро-2012. Місяць тому міська влада розірвала відносини із австрійською фірмою Альпіна, яка теж уже розпочинала будівельні роботи. Тоді не зійшлися у ціні. Тепер Міністерство економіки дозволило Львівській міській раді підписати угоду на будівництво із Проектно-будівельним підприємством з Донеччини “Азовінтекс”.

Цікавою була новина про те, що 2,5 мільйони доларів витратило Міністерство культури і туризму на створення іміджевого відеоролику про Україну та його вихід на телеканалі CNN. У тридцятисекундний відеокліп втиснули кілька українських фортець, гори, ріки, моря, Одеський оперний театр та руїни Херсонеса. Усе це поєднує образ балерини. Це перша медіа-презентація туристичних принад нашої держави за кордоном.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних офіційних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Ужгород” за 08.11.08 у матеріалі «Закарпаття» продовжує залишатися у лідерах» подається, власне, констатація заголовку. Після невдачі в Криму в матчі чемпіонату проти ПФК «Севастополь» та в рідних стінах від ФК «Шахтар» у Кубку України ужгородські футболісти прагнули перемогою реваншуватися перед власними вболівальниками в домашній грі 16 туру проти команди «Фенікс-Іллічівець» із Калініно. І це їм вдалося − 1:0. Отож вони знову піднялися на другу сходинку турнірної таблиці..

“Новини Закарпаття” за 08.11.08 теж написали про цей матч, але вже у більш розгорнутому варіанті. Автор Ростислав Буняк це зробив у дещо критичному дусі. І не дивно, адже гра була дуже нудною, а другий тайм, за його словами, змусив фанатів футболу згадати про пообідній сон. «Фенікс-Іллічівець» за всю другу половину не спромігся на жодну атаку з небезпечним завершальним ударом по воротах.

Тренер закарпатців М.Іваниця сказав, що якість продемонстрованої гри його підопічними − найгірша за весь час його перебування на цій посаді.

В іншому матеріалі цього видання «Кепські справи» йдеться про Кубок УЄФА. Зокрема, про поразки, якими закінчили свої матчі в Лізі чемпіонів «Шахтар» і «Динамо» − гірники програли у Португалії «Спортінгу» 1:0, а кияни вдома «Порту» − 1:2.

“РІО” за 08.11.08 подало три футбольні матеріали.

Перший «Герта» здобуває, «Металіст» втрачає» стосувався Кубка УЄФА. У ньому описується сам матч проти німецької команди. Зазначається, що у ньому, незважаючи на рахунок 0:0, виділилися кандидати у збірну України Харків’янин Марко Дівич і берлінець Андрій Воронін.

Інший матеріал «Знову голи в кінці матчу» розповідає про матч київського «Динамо» з «Портою». Зазначається, що кияни втратили у цій грі два моменти для реалізації голу і пришли до поразки. Ситуація проясниться після наступного туру, причому після гри португальців із «Фенербахче».

Останній матеріал «Оболонь» порвала «Севастополь» подає ситуацію першої ліги.

Так, після 16 туру в чемпіонаті одноосібно лідирує київська «Оболонь», унизу таблиці «Енергетик». «Прикарпаття» не виїхало на гру до Охтирки, тому «Нафтовику» зарахували технічну перемогу. У матчі лідерів − сенсація: «Оболонь» удома переграла «Севастополь з рахунком 6:0.

«Закарпаття» удома переграло «Фенікс». І ці три очки далися нелегко. М.Іваниця, наставник ужгородців після гри у своєму інтерв’ю сказав: «Сьогодні була одна з найгірших ігор, відколи я працюю на посаді тренера. Будемо розбиратися, аналізувати і, впевнений, такого більше не повториться».

Огляд матчів.

8 листопада у рамках 17-ого туру відбувся матч «Прикарпаття» − «Закарпаття» − 1:3.

Слід сказати, що ужгородське «Закарпаття» в останньому матчі першого кола без надсузиль на виїзді у Івано-Франківську розібралося з місцевою командою. Революційні події двох останніх тижнів у «Прикарпатті» не минули для команди безслідно. Нагадаємо, що в минулому турі івано-франківський клуб через брак коштів не зміг виїхати на матч до Охтирки. Тож долю 62-ї за ліком зустрічі команд сусідніх обласних центрів на професійному рівні було визначено вже у дебюті.

Усе ж таки тиждень без тренувань не минув для прикарпатців даремно. У стартові хвилини вони діяли розрізнено і не могли нічого протиставити супернику. Господарі поля у відповідь в кінці зустрічі спромоглися лише на гол престижу.

Слід відмітити, що в місцевої команди вельми палкі уболівальники. Незважаючи на те, що їх команда посідає передостанню сходинку у турнірній таблиці, і у цьому матчі вони вже у першій половині гри поступалися закарпатцям з рахунком 0:3, уболівальники «Прикарпаття» все ж таки до кінця підтримували свою команду.

Ужгородський клуб серйозно готується до передостаннього поєдинку проти новачка першої ліги ФК «Княжа». Наразі клуб зі Щасливого на підйомі. У минулому турі він отримав перемогу, тож тренерський склад «Закарпаття» навіть трохи побоюється «страховиків», адже це команда молода і амбіційна. Тим паче, ужгородці до цього відповідального матчу готуються без в.о. головного тренера Михайла Іваниці, який проходив тренерську атестацію у Києві.

Останній матч «Закарпаття» зіграє 21 листопада удома з «Нафтовиком-Укрнафта» з Охтирки. Слід нагадати, що саме цей клуб у минулому сезоні разом з ужгородцями вилетів з вищої ліги. А в першому колі цього сезону охтирці удома переграли «Закарпаття» 1:0. Тож цей матч теж буде не з легких.

Як запевнило керівництво клубу одразу ж після цього поєдинку гравці «Закарпаття» підуть у відпустку.

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Минулого тижня на Запоріжжі не було заходів, що стосувалися б Євро-2012.

ЗМІ.

Новини телекомпанії ТВ-5, 10.11.08р. повідомили, що запорізький аеропорт таки потрапив до списку резервних летовищ Євро-2012, і на ньому буде проведено реконструкцію злітної смуги та приміщень. Інші деталі не повідомлялися.

У газеті «Остров Свободи» від 12.11.08р. − замітка про плавальний турнір у Запоріжжі, організований земляком, плавцем Денисом Силантьєвим. Він є співголовою Комітету громадського контролю Євро-2012. Силантьєв говорить, що з плавання він іде, але продовжить роботу у вищезгаданому комітеті.

Інших згадок про Євро у ЗМІ не було.

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Канал «Запоріжжя» Запорізької ОДТРК продовжує показувати іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Після серії перемог запорізький «Металург» посипався. На виїзді команда програла донецьким одноклубникам 1:3. А вдома у наступному турі з таким же рахунком поступилася «Чорноморцю». Після гри головний тренер Анатолій Чанцев заявив, що з помічником Ю.Вернидубом вони подають у відставку. Невідомо, чи це рішення самих тренерів, чи − власників команди. Принаймні головний «вболівальник» запорізького колективу Ігор Дворецький був того дня у Австрії і міг підштовхнути тренерів до відставки хіба що телефоном. Якихось подробиць з команди поки немає, чи вібудеться відставка тренерів − невідомо. 

Кулуари.

З табору «Металурга» надходить інформація про те, що, попри кризу, команді не скорочуватимуть фінансування та не різатимуть зарплат футболістам, навіть гравцям другої команди. Інформація іде від фіндиректора клубу.

Чергові здобутки у вигляді нової московської нерухомості має один з співвласників «Запоріжсталі» Єдуард Шифрін. Його компанія придбала торгівельний центр «Мільйон дрібниць» у Бібірєво площею у 2,5 гектари. Експерти оцінюють придбання у 80 мільйонів доларів і вважають його перспективним вкладенням коштів. 

ЗМІ.

ЗМІ Запоріжжя на цьому тижні побивалися стосовно нищівної поразки «Металурга» у Донецьку, розповідали про виступи українських клубів у єврокубках, дали кілька інтерв’ю із футболістами «Металурга».

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

Прес-служба Укравтодору оприлюднила інформацію про те, як іде робота по відновленню в Івано-Франківській області доріг. Інформація стосується будівництва мостового переходу через р. Бистрицю Солотвинську на автомобільній дорозі державного значення Стрий − Мамалиґа, будівництва мостового переходу через р. Рибницю на автомобільній дорозі державного значення Татарів − Кам'янець Подільський, будівництва мостового переходу через р. Рибницю на автомобільній дорозі місцевого значення Снятин − Косів та капітального ремонту автомобільної дороги державного значення Татарів − Кам'янець Подільський.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, що стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» повідомила про те, що Європейська футбольна асоціація може зняти Луцьк як резервний аеропорт на користь Івано-Франківська. У повідомленні йдеться про те, що у Луцьку відбулося засідання робочої групи з реалізації проекту «Розвиток Луцького аеропорту». Зокрема на засіданні заступник голови облдержадміністрації Василь Байцим розповів, що зараз щотижня ОДА звітується перед УЕФА про будівництво аеропорту в Луцьку. І якщо відхилення від затверджених графіків робіт становитиме 2-3 тижні, то європейська футбольна асоціація може зняти Луцьк як резервний аеропорт на користь Івано-Франківська.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до першого матчу футбольного клубу «Прикарпаття» під керівництвом нового головного тренера Миколи Пристая. Франківська команда програла «Закарпаттю» 1:3 і у публікаціях йдеться про те, що невдалий дебют тренера мав об’єктивні причини.

Події.

Найочікуванішою подією, про яку мовилось у футбольних колах області, був так званий «золотий матч» за звання чемпіона області між командами «Карпати» (Яремче) та «Цементник» (Ямниця). Гра відбулася у суботу, 15 листопада та завершилась з рахунком 3:0 на користь «Карпат». Ця команда цього сезону виборола також і Кубок області.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Цього тижня тема Євро-2012 обласними ЗМІ не висвітлювалась.   

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

У 17-му турі першої ліги з футболу ПФК «Олександрія» грала на виїзді проти команди «Кримтеплиця». Напередодні чвертьфінального матчу Кубка України з донецьким «Шахтарем» головний тренер олександрійців Юрій Коваль дав відпочити головним гравцям команди і на цей матч виставив напіврезервний склад. Можливо, це і стало причиною поразки наших земляків з рахунком 2:1.

11 листопада в рамках чвертьфінальних поєдинків за Кубок України з футболу команда першої ліги «Олександрія» у зустрічі з елітним донецьким «Шахтарем» ледь не створила на своєму полі чергову сенсацію − імениті гості забили переможний м’яч лише на останніх секундах доданого часу. Олександрійці програли з рахунком 1:2 але програли достойно. Тренер гірників Мірча Луческу назвав рівень гри наших футболістів таким, який переріс рамки першої ліги. Він відзначив, що за змістом гри олександрійці були вправі розраховувати на інший результат і не лише на матч-відповідь у Донецьку.

У 18-му турі групи «Б» другої ліги чемпіонату України з футболу кіровоградська «Зірка» на своєму стадіоні приймала харківський «Арсенал». Після двох мінімальних поразок з рахунком 0:1 господарі вийшли на поле з рішучими намірами здобути перемогу в цьому матчі. Ситуативна перевага кіровоградців у грі була реалізована на 25-й хвилині. Єдиний забитий у матчі гол дозволив «Зірці» піднятися на четверту сходинку турнірної таблиці.

Турніри. Першості. Кубки.

Фінішував чемпіонат області з футболу серед аматорських команд. Впевнену перемогу в ньому здобув ФК «Олександрія-Аметист», який завершив змагання з відривом від найближчого переслідувача в 10 очок. Олександрійці спробували свої сили і на загальноукраїнському аматорському рівні. Команда, в якій грають в основному юнаки 1991-92 років народження, достойно виглядала на фоні більш досвідчених конкурентів. І хоча в наступний етап змагань олександрійцям пройти не вдалося, набутий досвід посприяє майбутнім перемогам.

ЗМІ.

Подією-лідером за кількістю інформаційних матеріалів цього тижня, бнзумовно, була зустріч ФК «Олександрія» з донецьким «Шахтарем». Окрім того обласні ЗМІ не обминули своєю увагою четвертий тур групового раунду Ліги чемпіонів, другий тур групового етапу Кубка УЄФА, а також результати матчів національних чемпіонатів з футболу європейських країн.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

На улицах и в СМИ упоминаний о «Евро-2012» нет. Не обсуждается данная тема и среди журналистов, и болельщиков.

Футбол

СМИ

Газеты «Вечерний Луганск» и «Ракурс» посвятили материалы выигрышу «Зари» у «Ильичевца». Кроме этого «Ракурс» разбирает игру в чемпионате по мини-футболу «ЛТК» с харьковским «Локомотивом», которая при преимуществе луганчан закончилась со счетом 4:4. Там же рассказывается о том, как дисциплинарная комиссия ПФЛ наказала за избиение судей футболистами криворожского «Горняка» в матче с свердловским «Шахтером». За оскорбление судьи тренеру запрещено находиться во время игр рядом с командой в течение двух матчей, за драку ФК «Горняк» оштрафован на 300 у.е., за самовольный уход с поля − на 1000 у.е.

События

Молодежный состав «Зари» проиграл сверстникам из «Днепра»1:3. «Сталь» в кубковом матче уступила «Динамо» 1:4, разница в классе была слишком большая. Во второй лиге «Металлург-2» из Запорожья выиграл у свердловского «Щахтера»1:0.

В розыгрыше кубка по мини-футболу «ЛТК-2», сыграв в основное время с харьковским «Монолитом», по пенальти проиграл 4:5. а их старшие товарищи выиграли у ПФС «Севастополь» 2:0. причем первый гол забили в меньшинстве и за 2 секунды до свистка на перерыв.

В Ровеньках открылась экспозиция, рассказывающая об истории местного футбола, которая насчитывает уже 85 лет. Выставка состоялась по инициативе местного учителя математики, большого любителя футбола, Николая Васильевича Чередниченко, в основном она состоит из экспонатов, собранных им самим. Как справедливо заметил Николай Васильевич по поводу «исчезновения» команды «Ровенькиантрацит» из областных соревнования, это уже второй случай исчезновения команды с футбольного горизонта. Первый был летом 1941 года.

Не сумел отстоять свой титул прошлогодний чемпион Перевальского района − «Сигма». Эта команда, с отрывом в тринадцать очков от третьего места обеспечила себе серебряные медали, а чемпионское звание завоевала «Планета» из поселка Ящиково. Причем в четырех последних матчах футболисты огорчили соперников целыми 32-мя голами.

На подведении итогов первенства области председатель федерации Виктор Безрут отметил, что разбивка команд после первого круга на 1-10 и 11-17 места, повысила интерес практически к каждому матчу. Также в подготовке стадионов к игре замечен определенный прогресс, отстают здесь только краснодонцы и чемпионы из Первомайска, которые вынуждены играть на поле шахты «Золотое». Что касается обслуживания игр, то арбитров хватает, сказывается дефицит квалифицированных инспекторов матчей.

В поселке Александровск (пригород Луганска) зарегистрирован новый футбольный клуб «Алекс». Состоялся финальный матч в Свердловске, завершивший семимесячный розыгрыш первенства ФОК «Шахтер». Команда шахты им.Свердлова победила футболистов шахты «Должанская-Капитальная». А в Станично-Луганском районе стартовал традиционный чемпионат по мини-футболу, в котором принимают участие восемь команд из районного центра и поселков.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Темою №1 в контексті підготовки Львова та Львівщини до Євро-2012 залишається стадіон. Як уже повідомлялося минулого тижня, у Львова для визначення генпідрядника для будівництва нової арени було два варіанти. Перший − це за допомогою конкурсної комісії, яка складалася в основному з депутатів Львівської міськради. Другий, це рішення фактично одного міського голови Львова Андрія Садового за погодженням губернатора Львівщини Миколи Кмітя та голови Львівської облради Мирослава Сеника. Втілився у життя другий варіант. Минулого тижня у Львові нарешті визначили генпідрядника, який будуватиме стадіон: ним стала українська фірма «Азовінтекс», власником якої є мільярдер та президент ФК «Металург» (Донецьк) Сергій Тарута. Сталося це завдяки тому, що Кабінет Міністрів України (а саме міністерство фінансів) дав дозвіл на те, аби виконавча влада Львова могла одноосібно визначити генпідрядника без конкурсної комісії.

Отож, уже того ж дня після оголошення нового генпідрядника до Львова прибуло близько 60 одиниць техніки, яка розпочне роботи з будівництва стадіону. Це лише четверта частина від усієї техніки, яка візьме участь у будівництві. Решта прибуде по мірі потреби. Також до Львова прибуло уже 100 робітників «Азовінтекс», які й розпочнуть роботи. У коментарях місцевих ЗМІ директор львівської філії «Азовінтекс» Ігор Семенов повідомив, що роботи фірма може розпочати у будь-яку хвилину, лише потрібно отримати останній дозвіл, який поки що не видав Держархбудконтроль. Аби впоратися з графіком (а обіцяють здати до липня 2010 року), будівельники обіцяють працювати цілодобово у три зміни. Залишилося лише отримати дозвіл від Держархбудконтролю.

Як повідомив на прес-конференції міський голова Львова Андрій Садовий, після визначення генпідрядника Львів повністю вкладається у графіки будівництва стадіону. Будуватимуть його наразі за бюджетні кошти Львова. У цьому році виділено буде 80 млн. грн., наступного − 200 млн. грн. У разі, якщо знайдеться інвестор (а його пошуки тривають), то він компенсує місту ці гроші в обмін на певні інвестиційні преференції.

Цього ж тижня ображені на Садового депутати Львівської міськради, члени конкурсної комісії, керівники фракцій дали прес-конференцію, на якій заявили, що визначення генпідрядника за посередництва мінфіну відбулося не прозоро.

Також цього тижня в одному з львівських інтернет-видань з’явився коментар керівника Виконавчої дирекції Євро-2012 Федерації футболу України Івана Федоренка, котрий зазначив, що дав практичні поради керівнику департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олегу Засадному, як краще презентувати стадіон перед інспекторами УЄФА, котрі незабаром приїдуть в Україну. Також пан Федоренко зазначив, що Львову також якнайшвидше потрібно визначатися з проектом аеропорту.

У четвер, 13 листопада, відбулася пряма лінія з Євро-2012 на 12 каналі львівського телебачення Львів − Харків, ведучим якої був відомий телекоментатор Валентин Щербачов, гостем студії у Києві був Євген Червоненко, а гостями студії у Львові стали мер міста Андрій Садовий та заступник губернатора Львівщини Сергій Таратута. Під час цієї телепрограми Євген Червоненко звернув увагу керівництва Львова на те, що місту важко буде «потягнути» самотужки будівництво стадіону, оскільки тоді міський бюджет явно потоншає. На що Андрій Садовий відповів, що в умовах фінансової кризи дуже важливим залишається те, що саме місто виступає гарантом цього проекту, оскільки інвестор може у будь-яку хвилину відмовитися від проекту.

Кулуари (не для сайту!!!)

Як стало мені відомо, підписання необхідного дозволу від Держархбудконтролю невипадково затримується. Річ у тім, що голова львівської філії цієї організації, Михайло Сірків, очолював тіньовий штаб кандидата на посаду мера Львова на останніх виборах Василя Куйбіди. Нагадаємо, що ті вибори виграв Андрій Садовий. Ще рік тому Держархбудконтроль підпорядковувався безпосередньо Львівській міськраді. Але приблизно рік тому його передали у відомство міністерства регіональної політики, головою якого є Василь Куйбіда. Будемо сподіватися, що панове забудуть про свої обопільні образи, і невдовзі це питання вирішиться.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) стосовно підготовки Львова до Євро-2012 помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

На минулих вихідних ФК «Львів» та «Карпати» провели матчі у прем’єр-лізі. «Карпати» вдома перемогли київський «Арсенал» 3:2 (голи за львів'ян забивали Кузнєцов, Гурулі та Кожанов). На післяматчевій пресс-конференції головний тренер ФК «Карпати» Олег Кононов повідомив, що він залишився незадоволений тим, як його підопічні провели другий тайм матчу.

ФК «Львів» за непоганої гри поступився київському «Динамо» 0:1. Притому, що львів'яни не використали кілька гольових моментів у кінці зустрічі. Наставник ФК «Львів» Сергій Ковалець похвалив своїх підопічних за хорошу гру.

Інші футбольні новини

У п’ятницю, 14 листопада президент ФК «Львів» Юрій Кіндзерський та головний тренер команди Сергій Ковалець дали прес-конференцію перед першим в історії львівським дербі у вищій лізі, яке відбудеться наступного дня. Сергій Ковалець повідомив, що команда повністю готова до матчу, і травмованих гравців немає взагалі.

Натомість Юрій Кіндзерський повідомив, що у нього є три варіанти розвитку інфраструктури стадіону «Сокіл», який клубу нещодавно в оренду передала Львівська міськрада. Перший варіант − це будівництво штучного поля з прозорим куполом − таким, як уже збудовано у селі Щасливе Київської області. Другий варіант − це створення сучасного натурального поля для тренувань та матчів дублю, біля якого знаходитиметься готель. І третій варіант − це будівництво стадіону на 10-15 тисяч глядачів.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

Серед подій, що відбулися цього тижня на Миколаївщині, про підготовку до Євро-2012 в організаціях та обласних державних органах не згадували.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

Але, на ринках Миколаєва з’явилися у продажу дитячі куртки, на спині яких зображено футбольний м’яч і напис червоним кольором «EURO 2012», такий же напис і на рукавах куртки. Написи вишиті нитками.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

У регіональних ЗМІ не було жодного матеріалу, де розповідалося би про підготовку до майбутнього чемпіонату Європи 2012.

Радіо. Телебачення.

Не згадували про Євро − 2012 у передачах на обласному телебаченні і радіо.

Футбол.

Події

Держслужбовці краю активно грали у футбол зі своїми колегами з Херсона і Одеси.

Так депутати Миколаївської міської ради і керівництво міста завітали до мерії і депутатів Херсонської міської ради. Це був матч − відповідь. Перша гра відбулася 19 жовтня, у дні святкування 100-річчя миколаївського футболу, і тоді миколаївці програли з рахунком 5:6. Матч-реванш не вдався. Гра завершилася на користь херсонців 9:4. Відзначимо, що два голи забив міський голова Херсона Володимир Сальдо, а його колега і тезка Володимир Чайка лише один.

У дні святкування 100-річчя миколаївського футболу зародилася також ідея провести товариський футбольний матч між працівниками Миколаївською обласною радою і облдержадміністрацією з одеськими колегами. Ідея відразу знайшла підтримку в обох обласних центрах.

І ось довгоочікувана зустріч відбулася на стадіоні села Радсад. І учасники матчу, і глядачі, а серед них була і голова Миколаївської обласної ради Тетяна Демченко, одержали задоволення. А перемогли, незважаючи на рахунок 4:1 на користь гостей, дружба й гарний настрій. Учасники товариського матчу запевнили, що такі зустрічі на футбольному полі будуть проводитися й надалі.

На тижні відбулося й засідання виконкому обласної федерації футболу, на якому було підбито підсумки роботи цьогорічного сезону.

На думку голови обласної федерації Микола Єропунова 2008 рік в аматорському футболі був одночасно важким і успішним для футболістів Миколаївщини.

Футбольні клуби «Торпедо» (Миколаїв) і «Ворінівка» (Вознесенськ) гідно представляли область в Кубку України серед аматорських колективів, а торпедівці до того ж завоювали срібні медалі чемпіонату України серед аматорів. Дуже гострим видалося і суперництво в чемпіонаті області. Відразу декілька колективів до останнього претендували на перемогу і медалі в цих популярних змаганнях. Варто відзначити народження нової самобутньої команди «Телець − ВАК», яка відразу ж завоювала любов вболівальників.

Та все ж головною подією 2008 року стало святкування століття миколаївського футболу, спорудження пам'ятного знаку на честь ювілейної дати. Пам'ятна стела не лише увічнила імена футболістів, тренерів корабельного краю, але й прикрасила архітектурно обласний центр.

В той же час члени виконкому розглянули низку проблемних питань. Зокрема, як зробити так, щоб арбітри судили не лише кваліфіковано, але і неупереджено? Чи варто вводити жорсткі ліміти на іногородніх легіонерів? Доки на футбольних полях області «гримітимуть» непарламентські вирази?

Для вироблення проекту рішень по цих і іншим насущним питанням створена робоча група з президентів футбольних клубів Миколаївщини.

Також на виконкомі обрано трьох делегатів на X Конгрес Федерації футболу України. Ними стали президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс, голова Миколаївської ФФУ Микола Єропунов і його заступник Валерій  Запорожець.

ЗМІ про футбол.

Про президента ФФУ

У матеріалах місцевих ЗМІ розповідалося про засідання виконкому обласної федерації футболу, на якому було підбито підсумки роботи сезону 2008, повідомлялося про обрання делегатом на X Конгрес Федерації футболу України Григорія Суркіса («Миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 10.11.08, «миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 10.11.08, газета «Николаевские новости», 11.11.08, «Николаевский бизнес», 12.11.08, «Южная правда», 13.11.08). У випуску «Обласних вістей» Миколаївського обласного державного радіо також повідомлялося про засідання виконкому обласної федерації футболу, зокрема про те, що «на виконкомі обрано трьох делегатів на X Конгрес Федерації футболу України. Ними стали президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс, голова Миколаївської ФФУ Микола Єропунов і його заступник Валерій  Запорожець» («Обласні вісті», МОДТРК,10.11.08).

Українська Прем’єр − ліга

«Фавориты все-таки побеждают» − це огляд 14 туру чемпіонату України («Николаевский бизнес», 12.11.08).

Регіональні ЗМІ писали також про ігри українських команд у Лізі чемпіонів, де, на думку місцевих оглядачів, «теперь «Динамо» надо надеяться не только на себя, но и уповать на осечку «Порту», а «Шахтер» потерял даже теоретические шансы на выход в плей-офф Лиги чемпионов» («Николаевские новости», 11.11.08).

Повідомлялося у місцевих газетах про участь харківського «Металіста» у Кубку УЄФА, а також про те, що «новый тренер «Черноморца» когда-то пропускал голы за СК «Николаев»«, а «экс − игрок МФК «Николаев» Чертоганов может уехать из Баку и надеть футболку «Днепра»« («Николаевские новости», 11.11.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

І цього тижня доволі критично місцеві ЗМІ висловилися про гру МФК «Миколаїв».

Робити це їм дозволяє гра миколаївських футболістів, які цього разу програли вдома і в гостях, відповідно ФК «Арсенал» (Біла Церква) і ФК «Коростень».

Виїзна гра відбулася 14 листопада і це була третя підряд поразка миколаївців.

За словами головного тренера В’ячеслава Мазараті, про це він заявив журналістам після гри з командою «Коростень», кінцівка першого кола чемпіонату виявилася провальною для його команди, не має здобутих очок і задоволення від гри.

У кулуарах

Після того, як з’явилася інформація, що мер міста Володимир Чайка обіцяє незабаром назвати фірму, яка буде фінансово допомагати головній футбольній команді області, почали говорити, що у МФК «Миколаїв» зміниться і головний тренер. Деякі вбачають, що очікування майбутніх змін, стали головною причиною поразок миколаївського клубу. Але всі сподіваються, що команда краще заграє і з новими господарями і новим головним тренером.

Кубок України серед ветеранів футболу

З радістю регіональні ЗМІ повідомили про те, що миколаївський «Бастіон» − у фіналі кубка України по футболу серед ветеранів.

Це стало відомо після того, як команда ветеранів «Буковини» відмовилася приїхати на матч − відповідь. Їм зарахована технічна поразка з рахунком 0:3. У першій грі миколаївський «Бастіон» виграв у буковинців 3:2 і став фіналістом престижного всеукраїнського турніру ветеранів.

Миколаївці чекають на суперника. Хто ним буде має з’ясувати пара інших півфіналістів:  «Шахтар» (Донецьк) − «Полісся» (Житомир).

Фінал розіграшу кубка відбудеться у Києві 23 листопада.

Інші турніри

У місті Вознесенськ відбувся фінальний поєдинок на призи обласної газети «Рідне Прибужжя» пам'яті репортера Миколи Баранова.

Це був вже 16 розіграш Кубку газети.

На місцевому стадіоні зустрілися ФСК «Колос» (Доманівка) і команда «Лан» (села Щербані). Футболісти із села виявилася сильнішими. здобувши перемогу у фіналі 5:2.

Газети написали, що це було справжнє свято футболу, де переможці і переможені показали гру найвищого ґатунку − красивий і результативний, а «право відсудити цю гру довірили кращому рефері Миколаївщини, судді Прем'єр-ліги України Сергію Возняку (Березанка), а на лінії йому допомагали Юрій Бойко (Южноукраїнськ) та Володимир Євгенов (Нова Одеса).

Люди зі свистком та прапорцями відмінно впоралися зі своїми функціональними обов'язками» − зазначає газета «Рідне Прибужжя», за 11.11.08.

 

14.      Одеса

 

ЕВРО-2012

Сердюк: К Евро-2012 Одесса готовится лучше всех

Одесса успешнее других городов Украины готовится к Евро-2012. Такое мнение во вторник, 11 ноября, во время аппаратного совещания в облгосадминистрации, выразил губернатор Одесской области Николай Сердюк. Глава облгосадминистрации заявил, что требования УЕФА в Одессе выполняются в полном объеме. По мнению Николая Сердюка, показателем можно считать начавшуюся в парке им. Шевченко реконструкцию стадиона «Черноморец».

ФУТБОЛ

«Черноморец» в Запорожье оказался сильнее «Металлурга».

«Металлург» Запорожье − «Черноморец» Одесса − 1:3 (0:0)

«Черноморец»: Ширяев, Нижегородов (капитан), Виктор Мельник, Шандрук, Белецкий, Корытько, Левига (Хименес, 83), Косырин (Гилазев, 89), Васкес (Васин, 58), Гришко, Корнев.

Запасные: Приходько, Луценко, Яценко, Мжаванадзе.

И.о. тренера − Виктор Гришко.

«Металлург»: Жук, Тигорев, Челядинский (капитан), Невмывака, Полевой, Аржанов, Степаненко, Вернидуб (Кривцов, 69), Алозие, Писоцкий (Опанасенко, 72), Рудыка.

Запасные: Постранский, Перишич, Воробей, Силюк, Кривой.

Тренер − Анатолий Чанцев.

Голы: Корытько (55), Косырин (68, 78) − Алозие (90+2).

Предупреждены: Гришко (18), Васкес (40).

Первые минут десять «металлурги» дали возможность «морякам» поатаковать, но потом…, потом хозяева (даже в отсутствии своих лидеров − Година и Силюка) буквально вдавили одесситов в штрафную. Были тут и постоянные опасные удары, и навесы во владения Ширяева, и полностью проигранный «Черноморцем» второй этаж, но не было завершающего удара. Ближе к концу первого тайма запорожцы выдохлись, и на 42-й минуте Мельник едва не попал в девятку, спас голкипер. Тут же «моряки» выполнили 3 угловых подряд, но на перерыв команды ушли без забитых голов.

Во втором тайме «Черноморец» показал тот потенциал, который есть у команды. Показал ту игру, которую ждут одесские болельщики от ЭТОГО состава.

На 55-й минуте Корытько, поигравший в свое время в составе запорожцев, после паса Левиги, с 25-ти метров поразил левую девятку ворот Жука − 0-1. Спустя 13 минут, Корнев тонко отдал направо на Васина, который, прочувствовав момент, избежал вне игры и точно прострелил на свободного Косырина. Попасть в пустые ворота для «Черноморской акулы» не проблема − 0-2. Хозяева поплыли, и вот уже Корытько едва не перебросил вышедшего вратаря. Мяч ушел выше. А на 78-й минуте, после подачи одесской «семерки» с углового, Косырин (вновь находящийся в гордом одиночестве во вражеской вратарской) выпрыгнул и ударом головой оформил дубль − 0-3. Лишь на 91-й минуте Алозие отквитал один гол. 3-1 − в последнем матче первого круга «Черноморец» поставил жирную точку.

Владислав ЗУБКОВ назначен и. о. главного тренера «Днестр»

Во вторник, 11 ноября на стадионе «Днестр» имени Виктора Дукова в Овидиополе состоялось собрание команды «Днестр», на котором вице-президенты клуба Олег Самсонов и Анатолий Чередниченко представили футболистам нового наставника.

В роли исполняющего обязанности главного тренера будет работать Владислав Зубков, сменивший на капитанском мостике ушедшего накануне в отставку Игоря Негару.  37-летнему специалисту, до этого выполнявшему функции одного из ассистентов главного тренера, доверено руководить «Днестром» в двух ближайших матчах − с ПФК «Александрия» и луцкой «Волынью», которые открывают второй круг чемпионата. От руководства клуба в своих полномочиях он получил карт-бланш.

Помощниками Зубкова назначены Тимерлан Гусейнова и Владимир Миллер.

Бывший главный тренер Игорь Негара поблагодарил футболистов за совместную работу, пожелав им успеха в оставшихся играх осенней части сезона и в дальнейшей карьере.

«Днестр» сыграл вничью с «Александрией»

И поднялся на одну строчку в турнирной таблице.

«Днестр» Овидиополь − ПФК «Александрия» − 1:1 (1:0)

16.11.2008 г.Овидиополь.

14:00, стадион «Днестр» им. В.И.Дукова. Солнечно. +12 градусов. 400 зрителей. Арбитр матча: Игорь Подушкин (Харьков).

Ассистенты: Александр Луценко и Сергей Беккер (оба − Харьков).

Резервный арбитр: Андрей Лисаковский (Одесса).

Делегат ФФУ: Геннадий Коваленко (Киев).

«Днестр» Овидиополь: Пучка, Б.Смишко, Хромых, Бочкур, В.Лещук, Полтавец (капитан), Батальский (Старовик, 46), Коншин (Лафазан, 90+2), Качур, Политыло, Штурко (Ермоленко, 86).

Запасные: Жеребкин, Колчин, Продан, Каблаш.

И.о.главного тренера: Владислав Зубков.

ПФК «Александрия»: Шевченко, Куцый, Чередниченко, Сирота (Булычев, 67), Тарасенко (капитан), Лысюк (Маринчук, 87), Воронченко (Пономарь, 46; Никитин, 75), Запорожан, Шупик, Гитченко, Постолатьев.

Запасные: Мусин, Погорелов, Радченко.

Главный тренер: Юрий Коваль.

Голы: Качур (12) − Гитченко (47).

Предупреждения: Полтавец (18) − Постолатьев (19), Запорожан (26), Куцый (28), Шупик (81).

Перестановки на тренерском мостике привели  к изменению тактики игры овидиопольской команды. Вместо привычных 3-5-2 мы увидели не совсем обычные 4-4-2, когда левая бровка была отдана на откуп одинокому Хромых.

Решающее влияние на результат данного поединка оказали почти идентичные ошибки голкиперов обеих команд. В самом начале поединка оплошностью К.Шевченко воспользовался Руслан Качур. Атакующие действия «Днестра» подачей с правого фланга завершал Политыло − вратарь Шевченко ошибается на выходе и выпускает мяч прямо на Качура, который головой, буквально с нескольких метров прямо по центру переправляет мяч в ворота − 1:0. И в целом симпатичный первый тайм завершился с перевесом «Днестра» в один мяч.

С самого начала второй половины встречи ПФК «Александрия» резко взвинтила темп и уже на исходе 47 минуты гости сравняли счёт. Подача углового привела к тому, что голкипер овидиопольцев Пучка проскакивает мимо мяча, и Гитченко ногой посылает мяч в ворота − 1:1.

Примерно до середины тайма на поле доминировали гости. Но в дальнейшем всё же сказались более лучшие физические кондиции овидиопольцев и концовка поединка была уже за ними. Несколько раз на ударной позиции оказывался Полтавец, но реализовать имеющиеся возможности так и не сумел.

Реальную возможность вырвать победу «Днестр» имел на 84-й минуте. Навес Политыло с правого фланга защитники выбивают из штрафной, первым на подборе был Хромых и ювелирной передачей снабдил находящегося на линии вратарской одинокого Штурко, который имел достаточно времени для принятия решения и оценки ситуации. В результате Юрий нанёс зрячий удар в угол, но подоспевший защитник александрийцев буквально на самой ленточке остановил мяч.

В итоге овидиопольцы в очередной раз не сумели добиться домашней победы. Тем не менее ничейный результат позволил им подняться на двенадцатую строчку в турнирной таблице. Овидиопольцы обошли киевское «Динамо-2», которое уступило в Севастополе.

Заключительный матч в осенней части чемпионата «Днестр» проведёт 23 ноября в Луцке против местной «Волыни».

«Бастион» выиграл в Хмельницком.

«Подолье-Хмельнийкий» Хмельницкий − «Бастион» Ильичевск − 2:3 (0:1)

Голы: Колесников (63, 83) − Волчков (39), Тараров (59), Павлов (90)

В субботу, 15 ноября в рамках 19-го тура чемпионата второй лиги группы «А» ильичевский «Бастион» в гостях встретился с «Подольем-Хмельницким». Матч закончился победой гостей со счетом 3:2. Счет открыл игрок «Бастиона» Александр Волчков на 39-й минуте. Через 14 минут после начала второго тайма Николай Тараров удвоил преимущество ильичевцев. На 63-й минуте хозяевам все-таки удалось отыграть один мяч. Алексей Колесников точно пробил с пенальти. Через 20 минут все тот же Колесников, оформив дубль, сравнял счет в матче. Почти перед самым финальным свистком Игорь Павлов принес ильичевцам победу.

МИНИ-ФУТБОЛ

Бизнес-лига

Премьер-лига. 8-й тур. 16 ноября 2008 г.

«Элефант» − «Глобус» − 3:2

(1:0 Гирка, 2, 2:0 Гирка, 17, 2:1 Заверюхин, 22, 2:2 Чистяков, 45, 3:2 Калмацуй, 48)

Тяжелая для «Элефанта» получилась игра. Начали быстро и хорошо − уже на 2-й минуте Гирка послал круглого с линии штрафной в ворота соперника. «Глобус» побежал отыгрываться и пропустил быстрый выпад соперника. Гирка отобрал мяч на своей половине, отдал на Пачева. Роман зряче перекидывал кипера, но угодил в штангу. «Глобус» не стушевался, опасно атакуя ворота Буткевича, но защита справлялась. И снова «Элефант» поймал соперника на контратаке. На 17-й минуте Калмацуй вывел Гирку по центру ворот, и забить оставалось делом техники, что Александр и сделал.

И это не заставило «Глобус» сдаться. На 22-ой минуте их настойчивость была вознаграждена. «Слоны» заработали шестой фол, и Заверюхин неотразимо пробил с 10-ти метровой отметки.

Второй тайм  прошел в обоюдоострой игре. В одной из контратак Шептикин прорвался в штрафную «Элефанта». Уже убирал вратаря, но был им сбит. Судья спокойно показал на угловую отметку. Зрители долго освистывали это решение. Следом Гостев и Яглинскй разыграли стеночку, но последний наступил на мяч. А мог бы быть гол! Еще раз опасно у ворот Буткевича, но Константин броском в ноги нейтрализовал голевой момент. А на 45-ой минуте Чистяков «помог» Гостеву сравнять счет, выбив мяч у него из-под ноги прямо в дальний угол своих ворот. И тут пошла игра нервов. Обе команды исчерпали лимит фолов, и необязательный фол на Гирке преобразовался в 10-ти метровый штрафной. Калмацуй с отметки был точен − 3:2 за две минуты до конца игры. «Глобус» пытался вытянуть игру, выпустив пятого полевого, и получил такую возможность. Колейчук пробивал с 10-ти метров за полминуты до конца игры, но не смог переиграть Буткевича. В итоге, в общем-то в равной игре «Элефант» взял рабочих три очка.

«Мирс-Либхер» − «Победа» − 3:3

(1:0 Бортняк, 4, 2:0 Снигур, 5, 3:0 Станкевич, 33, 3:1 Нестеренко, 35, 3:2 Нестеренко, 41, 3:3 Марталога, 43)

Еще не побеждавшие  «Мирс-Либхер» и «Победа». Команда Красия уж точно рассчитывала в этой игре исправить ноль в графе победы на единицу. Однако начало стало обескураживающим для «Победы». На 4-й минуте «Мирс» организовал быструю контратаку и Бортняк закатил мяч в пустые ворота. Через минуту очередная вылазка «мирсиан» к воротам соперника привела ко второму голу. В суматохе, образовавшейся после розыгрыша углового, Снигур пробил носком под вратарем. 2:0 к 5-й минуте. Кто бы мог такое предвидеть!

Все, что смогли опасного сделать «победители» беспрерывно атакуя  весь первый тайм − это удар в штангу Похлебина.

Во второй половине все та же игра. «Победа» беззубо атакует, а «Мирс-Либхер» быстро и опасно огрызается. Команды поочередно проверили на крепость стойки ворот. А на 33-ей минуте Станкевич сделал счет вообще неприличным для «Победы», закатив его в пустые ворота − 3:0. И только после этого «победителей» прорвало. Сначала Нестеренко отквитал один гол, а затем Зубаркин угодил в штагу. Однако, Снигур имел возможность «похоронить» противников, но убежав в отрыв, не смог переиграть вратаря. За что его команда и поплатилась.

На 41-ой минуте Нестеренко забил второй, а через две минуты Марталога сравнял счет. В оставшееся время обе команды имели неплохие шансы забить победный мяч, но записать в свой актив первую победу так и не смогли.

«Союз» − «Промрынок 7-й км» − 3:6

(0:1 Побережный, 4, 1:1 Шумлянский, 12, 1:2 Беляев, 20, 1:3 Юкель, 30, 1:4 Фадеев, 32, 1:5 А.Карасев, 36, 2:5 Трибой, 38, 2:6 А.Карасев, 46, 3:6 Куценко, 49)

«Союз» наконец сподобился, нет, не на победу, а на голы, причем аж на три. Столько «Промрынку» забивал лишь ТГО. Будь журналисты поудачливее, исход мог бы быть и иным. В первом тайме при счете 1:2 после голов Побережного и Беляева у «Промрынка» и Шумлянского у «Союза», «акулы пера» должны были забивать как минимум два после выходов один на один. Но голкипер показал, что не зря ест свой хлеб. К 38-ой минуте встречи голы Юкеля, Фадеева и А.Карасева убили надежду, которая еще теплилась у игроков «Союза». В оставшееся время «акулы» все же показали свои зубы − Трибой и Куценко расписались в воротах Ищука, пропустив все от того же А. Карасева. Очередное, но не безвольное поражение «Союза» 3:6, и три голевых паса Москула. «Промрынок 7-й км» остается вторым в турнирной гонке.

ТГО − «Невада» − 3:1

Судьи: Димитров, Крыс.

ТГО: Криворучко, Тонков, Попов, Егоров, Еременко, Войников, Шикера, Захаренко, Гапонов, Шахновский, Логинов, Костев В., Костев О.

«Невада»: Киба, Зюбрицкий, Дариенко, Шевченко, Заикин, Андреев, Попов, Шматолоха, Пюро, Коваленко, Станев, Лоскутов, Копко, Кавун, Закора.

Голы: 1:0 Тонков, 25, 2:0 Шикера, 29, 2:1 Шевченко, 49, 3:1 Егоров, 50.

В центральном матче игрового дня играющий не броско, но очень эффективно, ТГО  противостоял набирающей обороты «Невадой». Победа была нужна обеим командам − ТГО, идущему третьим, нельзя отпускать в отрыв лидеров, а «Неваде» три пункта позволили бы вплотную приблизиться к оппоненту.

Первая десятиминутка прошла при игровом преимуществе «Невады». До опасных ситуаций дело не доходило − оборона работала четко. Несколько раз сильно, но неточно «разряжал» свою левую Лоскутов; проход и удар Копко нейтрализовал Криворучко. Первый голевой момент не реализовал Закора. Вдвоем с Пюро он раскатал защиту ТГО и после передачи последнего прицельно пробил − стойка ворот отразила удар. Тут же отреагировали и «тепловики». Розыгрыш углового, Попов зряче прострелил на дальнюю штангу. Юркий Гапонов опередил всех и пробил головой − не повезло, штанга сыграла за соперников. «Невада»  старается раскатать соперника, но команда Попова четко играет в обороне, не допуская пожарных ситуаций в своем тылу. А когда табло отсчитывало последнюю минуту тайма, Попов выдал по центру на Тонкова. Александр не сплоховал, послав круглого метров с десяти прямо под штангу − поднял партнерам настроение перед перерывом.

Второй там начался с невнятных атак «Невады». Большой опасности для соперников они не несли. А вот первый же момент у ТГО стал голом. Егоров справа нашел пасом Шикеру на дуге штрафной. Прием и хлестко мимо Кибы − 2:0 в пользу ТГО.

«Тепловики» грамотно контролируют ход игры, хотя с мячом больше возится «Невада». Атаки есть, но они, как бы, ради атак. Голом пока и не пахнет. Имел шанс размочить счет Закора, но его удар прошел рядом с правой девяткой. За четыре минуты до конца игры «Невада» выпустила пятого полевого. Суета, но все без особого толка. И все-таки и они забили! Появившийся за две минуты до конца встречи на поле Шевченко на 49-ой минуте замкнул на дальней штанге прострел после позиционного розыгрыша лишнего. Еще есть время, и «Невада» помчалась вперед. Егоров же рассудил по своему − отобрал мяч у соперника и спокойно через всю площадку послал его в пустые ворота. 3:1 и меньше минуты чистого времени. Сидевшие всю игру на скамейке Шевченко и Заикин могли забить, но первый из выгодной ситуации не попал в створ, а Стас одновременно с сиреной попал в перекладину. Показательная победа ТГО, что и говорить…

 

15.      Полтава

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета, не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

«Чорноморець» Одеса − «Ворскла» Полтава − 0:1

В Одесі «ворскляни» грали раціонально, не занадто лізли вперед, думали про власні ворота. Можна було б про перемогу полтавців сказати, що зробили вони це невпевнено і не без долі фарту. Але на те, що команда змогла б винести «Чорноморець» на його полі в одні ворота теж ніхто не розраховував. Якщо в одеситів було три стовідсоткових моменти, то в полтавців − один. Один момент − один гол, майстерно забитий Кравченком. Ось така ефективність, ось така суперреалізація. Якщо й надалі справи у «Ворскли» підуть так, то можемо впевнено перезимувати на четвертому рядку в турнірній таблиці.

У середу в матчі ¼ кубку України «Ворскла» з рахунком 1:0 у Донецьку переграла «Металург». На третій хвилині знову відзначився Кравченко. Полтавська команда вперше в своїй історії вийшла до півфіналу.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Футбол. Першість України. Друга ліга група «Б»

ФК «Полтава» − «Іллічівець-2» Маріуполь − 2:2

Розпочалося друге коло першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» вдома приймав «Іллічівець-2» з Маріуполя. В же в дебюті зустрічі гості відкрили рахунок, але під завісу першого тайму Гончаренко влучним ударом головою відновив статус кво. Кінцівка матчу для полтавців видалася досить складною, адже на 87-й хвилині «Іллічівець-2» знову вийшов вперед. На думку тренерів ФК «Полтава» м’яч у наші ворота був забитий з порушенням правил. Та все ж господарі на останній хвилині основного часу змогли відігратися. Знову полтавці продемонстрували вміння добре грати на другому поверсі, блискучий м’яч з подачі Ткаченка забиває Горбаненко. Після цієї нічиї 2:2 ФК «Полтава» перемістився з другого на третє місце, адже наші головні суперники «Сталь» та «Шахтар-3» отримали перемоги.

Серед інших команд Полтавщини, що виступають у другій лізі, кременчуцький «Кремінь» на останній хвилині врятувався від поразки від ФК «Суми» − 1:1, а «Гірник-Спорт» з Комсомольська вдома поступився донецькому «Олімпіку» − 0:1.

Наступну гру ФК «Полтава» зіграє теж вдома 14 листопада проти ФК «Севастополь-2».

Чемпіонат Полтавської області з футболу

Завершився чемпіонат Полтавської області з футболу серед команд першої ліги. За кілька турів до його завершення чемпіонство вчетверте поспіль виборов ФК «Велика Багачка». За срібні та бронзові нагороди боротьба велася до останнього моменту.

Матч у Лубнах між місцевою командою та «Зорею» з Гоголево вирішив долю срібних нагород. Господарів влаштовувала і нічия, але вже після першого тайму ФК «Лубни» поступався 1:2. В решту часу лубенчани так і не змогли створити гольових моментів, в підсумку рахунок гри не змінився. Срібним призером став дебютант − «Зоря» (Гоголево). Команда з Шишацького району цього року створила боєздатний колектив, в якому виступають відомі в професійному футболі гравці. ФК «Лубни», який протягом всього чемпіонату йшов на другому місці, опинився на четвертій сходинці. Бронзові ж нагороди отримала команда «Гірник» із Кременчука, а її юнацький склад став переможцем чемпіонату серед дублерів. 

Скандал: «Кого «тягнуть» в першу лігу?».

Газета «Полтавщина спорт» (11-17.2008) вирішила співставити думки двох футбольних функціонерів області президента ФК «Полтава» Леоніда Соболєва та голови ФФПО Анатолія Дяченка з приводу ситуації з клубом ФК «Полтава». Матеріал вийшов під заголовком «Кого «тягнуть» в першу лігу?».

Соболєв заявляє, що в нього складається думка начебто його клуб не хочуть бачити на верху турнірної таблиці. Якби суддівство було об’єктивним, то команда була б лідером першості. Є такі сили, які б хотіли бачити в першій лізі кіровоградську «Зірку», а інші дніпродзержинську «Сталь». Прикро, що далеко не все вирішується на зелених полях. Делегати, які приїздять до Полтави, в кулуарах зізнаються, що в нас класна команда, але вони люди підневільні і треба їм годувати свої сім`ї. Одним з тих, хто зацікавлений у перемозі «Сталі», це пан Дяченко, син якого і ціла низка полтавських футболістів виступають за цю команду. Він, на думку Соболєва, і ставить їм палиці в колеса. Також президент ФК «Полтава» навів приклади того, що з карти Полтавщини зникла команда «ПЗМС» і на грані розпаду «Зеніт». Причина ця не у фінансуванні, а втому, що вони не хочуть танцювати під дудку Дяченка.

Дяченко прокоментував так: «Соболєв у футболі людина не компетентна і претензії його видумані. Коли я сприяв створенню з «нуля» ФК «Полтава» сподівався, що тут гратимуть наші вихованці, а вони виявилися не потрібні. А полтавці, які грають в «Сталі», заслуговують на вихід в першу лігу. Між іншим організацією матчів другої ліги займається ПФЛ, а двері ФФПО завжди відкриті як для Соболєва, так і для любого футболіста чи вболівальника.

 

16.      Рівне

 

Євро 2012

Аеропорт виставляють на торги

Рівненське летовище − єдиний об’єкт в області, завдяки якому Рівненщина могла б хоч якось бути причетною до проведення Євро-2012. Нагадаємо, що міжнародний аеропорт «Рівне» визначений як запасний для львівського летовища.

Наразі під знаком запитання перебуває і Львів, який може втратити право приймати Євро-2012, і Рівне, котре досі не знайшло інвестора для реконструкції літовища. Хоча, зрештою, справа начебто зрушила з місця. На 25 листопада призначено аукціон з продажу цього об’єкта, початкова вартість якого становить 72 мільйони 660 тисяч гривень.

З початку оголошення аукціону минуло майже два тижні. Відтоді, кажуть у Рівненській товарній біржі, аеропортом цікавляться, переважно, телефонуючи до офісу. Однак прізвища перших потенційних покупців можуть стати відомі найближчими днями. Заявки прийматимуть до 22 листопада.

Допомагає продавати аеропорт агентство «Інвест-ін-Рівне», яке розробило та розмістило на своєму сайті детальну презентацію переваг підприємства, причому англійською мовою.

На майбутнього покупця депутати облради поклали такі обов’язки: зберегти профіль і статус Міжнародного аеропорту «Рівне» та вкласти у розвиток підприємства упродовж трьох років інвестицій на суму 10 мільйонів євро.

Нагадаємо, нинішній директор аеропорту Віктор Якобчук виступав за передачу підприємства у державну власність. Це, на його думку, було б кращим варіантом, ніж його продаж у приватні руки.

Реклама

Символіки Євро-2012 в Рівному не помічено. Не дивно, все завішане передвиборчою агітацією кандидатів на міського голову Рівного, вибори якого мають відбутися 30 листопада.

Футбол

Екскурс в історію

За рівненські “Колгоспник” та “Горинь” виступав бразилець.

Ветеран рівненського футболу Володимир Попельницький поділився спогадами журналістові «Рівненської газети» про свою юність та молодість, проведені в складах двох команд-попередників колишнього “Авангарда”.

Володимир Попельницький народився 1943 року в бразильському штаті Порту-Алегре. У його батьків було величезне, як для наших селян, господарство: ферма та плантація. Разом з братами він змалку працював там. Неподалік знаходився стадіон команди “Атлетіко”, яка грала в лізі, аналогічній тій, де й нинішній рівненський “Верес”. Хлопець долучився до футболу, навчаючись там азам гри. Його батько, уродженець України, мріяв колись показати своїм синам батьківщину. Мрія здійснилась у 1957 році, але шлях до рідної землі був довгим: Уругвай, Африка, подорож через пів-Європи. Спочатку Володимир розмовляв лише португальською, бо вивчити російську йому було важко.

− Я не міг нормально грати лівою ногою, − пригадує пан Володимир. − Тому наставник Леонід Молчановський, як тільки в якомусь ігровому моменті я грав правою, давав свисток і зупиняв тренування. А з місця, де я торкнувся м’яча, пробивали вільний удар. Такий вишкіл тренера приніс свої плоди!

До команди майстрів “бразильця” Попельницького запросили після того, як у 1961-му році в складі юнацької збірної Рівного він здобув бронзову нагороду республіканського чемпіонату. У рівненському “Колгоспнику” під керівництвом Володимира Шморгуна на той час зібралась здібна молодь.

− Мій батько працював із взуттям, − розповідає Володимир Йосипович. − На роботі з нього постійно глузували: “У тебе четверо нормальних синів, а п’ятий − футболіст!”. Та коли я вперше приніс зарплату гравця футбольної команди майстрів, яка разом із преміальними склала 240 карбованців, для домашніх це стало легким шоком. Вони навіть перепитували мене, де я взяв стільки грошей, чи законним шляхом вони мені дістались. Відтоді батько на роботі міг легко заткнути рота “жартівникам”, зарплата яких була всього 60 карбованців. Згодом батько пошив мені чудові бутси, в яких грати було одне задоволення.

У 60-х роках рівненська футбольна команда виступала у класі “Б”, головним суперником рівнян завжди була луцька “Волинь”. Уболівальники з нетерпінням чекали на чергове протистояння − не мало значення, на яких позиціях перебували суперники у турнірному становищі. Найвище рівняни піднімались наприкінці 60-х: сьоме, потім шосте місце серед більш ніж двох десятків колективів (команда на той час вже носила назву “Горинь”).

− Коли ми почали показувати досить пристойний футбол, то суперники почали нас не лише поважати, а й побоюватись, − продовжує ветеран. − В основному складі виступали Георгій Артеменко, Юрій Артем’юк, Віталій Станкевич, Володимир Степасюк, Володимир Дударенко, В’ячеслав Кобилецький, Іван Маркевич та інші. Всі ми були вихованцями видатного тренера Молчановського. Я ж грав і на фланзі, і на позиції центрального захисника, часто підключався до атак. Пригадую, в одному з поєдинків замикав головою навісну передачу одночасно із партнером по команді, з яким жорстко зіткнулися головами. Хоч я серйозно травмував ніс, зате м’яч затріпотів у сітці воріт суперників.

Володимирові Попельницькому пощастило разом з одноклубником Георгієм Артеменком потрапити до символічної збірної від “Спортивної газети” як найкращий центральний захисник. А в матчі з київським “Динамо” на фланзі віч-на-віч змагався з молодим Валерієм Лобановським...

Травми змусили спортсмена піти з футболу у розквіті сил, йому на той момент було всього 27. Після лікування грати на нижчому рівні Володимир не захотів, тому зайнявся тренерською роботою, а на початку 70-х − футбольним суддівством. Спочатку були дитячі та юнацькі змагання, досягнув всесоюзного рівня і здобув республіканську категорію судді. Залишити спорт він не міг, бо футбол був його життям. А судити матчі в ті роки було значно легше ніж тепер, бо майже всі грали чесно. Можливо, в цьому й причина того, що сьогодні на стадіони не приходять масово вболівальники.

ЗМІ про футбол

На минулому тижні місцеві видання висвітлення футбольної тематики обмежили інформаційними повідомленнями. Зокрема розмістили короткі новини про перемогу «Вереса» в домашньому матчі над «Буковиною» та домашньою поразкою МФК «Рівне» від львівського ТДВ.

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

На минулому тижні у Глухові пройшли урочистості з нагоди 300-річчя проголошення міста столицею гетьманської України. Присутній на них в.о. голови Сумської ОДА Микола Лаврик  повідомив, що Глухівський державний історико-культурний заповідник, якому Указом Президента від 10 листопада 2008 року присвоєно статус національного, включено до об’єктів туристичного маршруту, який буде запропоновано для гостей Євро-2012.

ЗМІ

Матеріалів на тему Євро-2012 в місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Зовнішня реклама

Реклама Євро-2012 у сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.

Місцевий футбол

Апеляційний комітет Федерації футболу Сумщини розглянув апеляцію тренера «СБК-Кондитер» (Ромни) на рішення КДК щодо матчу «СБК-Кондитер» − «Автолюкс» (Суми), який суддя припинив за рахунку 2:3 на користь гостей. Сталося це за кілька хвилин до фінального свистка, коли арбітр призначив у ворота сумчан пенальті, після чого гравці «Автолюкса» накинулися на суддю з кулаками. КДК вирішив, що суперники повинні зустріч переграти на нейтральному полі. Однак Апеляційний комітет скасував рішення КДК і зарахував «СБК-Кондитеру» технічну поразку (0:3)

ЗМІ

Газета «Данкор» за 12 листопада повідомила про старт чергового відкритого чемпіонату Сум з фут-залу серед любителів. «У цьому році бажаючих грати в чемпіонаті міста виявилося більше, ніж в попередньому», − цитує видання президента Сумської асоціації міні-футболу Олександра Єлшанського. За його словами, для участі в турнірі заявились команди із сіл і міст Сумської області, тому чемпіонат і набув статусу відкритого. Ще одна особливість цієї першості − збільшення ліг, в яких проходитимуть змагання, до чотирьох ( у минулому чемпіонаті  їх було три). Зокрема, із заявлених команд буде утворена так звана вища ліга (у ній гратиме і цьогорічний чемпіон області охтирський «Нафтовик-2»), перша ліга, друга ліга і ліга ветеранів. Загалом у відкритій першості Сум 2008/09 братиме участь більше 50 команд.

«Данкор» нагадує, що перший турнір з міні-футболу у Сумах відбувся у лютому 1996 року. У тому чемпіонаті брало участь 8 команд. А вже у 1997 році була створена перша сумська професійна команда з фут-залу − ФК «Суми».

Обласне телебачення повідомило про зняття зі змагань Кубку України з фут-залу команди «СумДУ», яка через відмову від неї спонсора − місцевого представника фірми «Тойота» − вирішила відмовитися від боротьби у цьому турнірі, сконцентрувавшись на чемпіонаті.

Газета «Панорама» (12 листопада) пише про те, що попри відмову фірми «Артмотор» фінансувати команду «СумДУ», інший її спонсор − Сумський державний університет − пообіцяв, що всі фінансові зобов’язання, які перед початком сезону брало на себе керівництво вузу, будуть виконані. Хоча цих грошей і не вистачить на повноцінне функціонування клубу. У зв’язку з цим, повідомляє видання, поки що неясно, хто буде грати в команді. І не виключено, що догравати чемпіонат доведеться тільки студентами університету.

Цю ж тему у публікації «Тойота» від’їхала», «Сумду» залишився» за 12 листопада порушує і газета «Ваш шанс». «На зустрічі з ректором ми прийняли рішення грати своїми студентами. Офіційно «Тойота» відмовила нам у продовженні співробітництва, і у нас до них немає ніяких претензій. Більше того, хотілося б висловити подяку команді «Артмотор» за те, що нею було зроблено для нашого клуба. Основна група наших футболістів залишиться у клубі, оскільки вони або навчаються, або працюють в університеті. Для тих, хто вирішив залишити команду, ніяких перепон чинити не будемо, і на першу ж їхню вимогу видамо трансферні листи. А далі − будемо говорити з президентом Асоціації міні-футболу України Геннадієм Лисенчуком, аби нам дали дозвіл дозаявити нових футболістів», − цитує «Ваш шанс» головного тренера команди Сергія Песоцького. У зв’язку з виниклою ситуацією видання опублікувало звернення тренерського штабу «СумДУ» до людей, яким не байдужа доля футзальної команди, хто зацікавлений у виживанні сумського міні-футболу, з пропозиціями про співробітництво.

Також місцеві ЗМІ вмістило звіти про ігри в Прем’єр-лізі та чемпіонаті України ФК «Харків», охтирського «Нафтовика» та ФК «Суми».

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Щоб привабити на Тернопільщину туристів під час проведення Євро-2012, в управлінні туризму, сім’ї, молоді та спорту створюють сайт. Там можна буде дізнатися новини і туристичні маршрути. Інформація буде подана чотирма мовами: українською, російською, польською та англійською.

Таким чином, до проведення Євро-2012 бажаючі зможуть детально ознайомитися з пам’ятками Тернопільщини і обрати для себе відповідний маршрут. 

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Польща випереджає Україну” − за 3,5 роки до старту Євро-2012 польська сторона готує головні арени. Поляки випереджають план на 5%.

“Росіяни на матчі чемпіонату України готували масштабну провокацію” − співробітники ДАІ Львівської області на під’їзді до Львова затримали автобус, в якому їхали 60 фанів ФК “Арсенал” (Київ). В автобусі виявили арсенал спецзасобів, які призначалися для створення масових заворушень, бійок та каліцтва. Серед фанів − 21 громадянин Росії. Існують думки, що планувалася масова провокація, аби проілюструвати, що Львів є потенційно небезпечним і не підготовленим до проведення Євро-2012.  

“Номер один”: “Коломойський “підкуповує” Львів” − група “Приват” хоче вирішити проблеми Львова з будівництвом стадіону до Євро-2012. Ціна − посилення у регіоні впливу “приватівців”.

Спортивні журналісти оперативно відреагували на заяву голови ФФУ Григорія Суркіса, котрий висловив готовність замінити Львів на інше місто, яке буде готове до проведення Євро-2012. І зазначили: через те, що керівники Львова і області не можуть дійти згоди, Західна Україна може втратити шанс на проведення Євро. Це вплине на імідж, інфраструктуру, економічні можливості західного регіону та інше. Найперше журналісти дорікають у ситуації, що склалася міському голові Львова Андрієві Садовому. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Перемогою команди Головного управління МНС України в Тернопільській області завершився турнір з міні-футболу серед пожежно-рятувальних підрозділів регіону. Фінальна частина змагань відбулася у спортзалі ДЮСШ № 3.

Участь у турнірі взяли 20 команд, які представляли всі пожежно-рятувальні підрозділи Тернопільщини. Відбірковий етап подолали п’ять команд, які й розіграли між собою комплект нагород у фінальній частині змагань.

За підсумками зустрічей, поруч із переможцями турніру − вогнеборцями ГУ МНС в області, друге місце на п’єдесталі посіла команда Монастириського районного відділу, а третє − Чортківського райвідділу.

Переможці турніру отримали з рук начальника Головного управління Євгена Лукавого кубки, грамоти та цінні подарунки.

Стадіон зі штучним уніфікованим покриттям відкрили у селищі Великих Бірках Тернопільського району.

На сьогодні на Тернопільщині уже функціонує 22 спортивні майданчики, подібні до великобірківського, що дає можливість значно збільшити загальну чисельність населення, залученого до фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи за місцем проживання та у місцях масового відпочинку багатьох мешканців області. Нещодавно майданчики з уніфікованим покриттям було відкрито у райцентрі Бучачі та Великих Гаях Тернопільського району.

ФК «Нива».

“Нива” − “Бастіон” (Іллічівськ) − 1:0.

У матчі 18-го туру чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги у групі “А” тернопільська “Нива” змогла порадувати уболівальників, здобувши мінімальну виїзну перемогу − 1:0.

Суперник “Ниви” −  іллічівський “Бастіон” − перший свій сезон проводить у професійному футболі і є твердим середняком ліги та справжньою грозою для лідерів групи.

В уболівальників тернопільської команди про середняка ліги спогади тільки позитивні. Адже саме з “Бастіоном” “Нива” розпочала свій черговий похід за путівкою у першу лігу. І почала більш, аніж вдало, супротиву тернополяни з боку цьогорічного дебютанта так і не відчули, перемігши його − 4:1.

У цьому поєдинку склалося враження, що суперник тернополян ще просто не перелаштувався з аматорського футболу на професійний. А ось урок від “Ниви” пішов “бастіонцям” на користь, і далі з кожним туром вони додавали в кожному поєдинку й подекуди серйозно дивували у матчах з лідерами.

У матчі проти “Ниви” “бастіонці” мали подвійну мотивацію. Перша − це те, що “жовто-зелені” одні із лідерів групи, а друга, більш вагома, − “віддячити” тернопільській команді за неприємну поразку у першому турі. Поєдинок в Іллічівську пройшов за переваги “Ниви”. У першому таймі тернополяни володіли перевагою на полі, але практично кожна атака закінчувалася свистком арбітра, який сповіщав про офсайд. Аж 5 футболістів “Ниви” отримали від судді

по жовтій картці.

У другому таймі тернополяни збільшили свій натиск на ворота господарів, особливо він посилився із виходом на поле Дмитра Саркіса. І на 60-й хвилині матчу Павло Малий забив гол, який у підсумку став переможним.

Після цієї перемоги “Нива” піднялася в турнірній таблиці на 3-тю сходинку, маючи у своєму активі 34 очки і відстає від лідера − “Дніпра” − на 5 очок.

Наступний тур “Нива” пропускає через те, що з чемпіонату знялася чернігівська “Десна-2”. А завершить осінню частину чемпіонату у другій лізі двома матчами з лідерами: 21 листопада − у Черкасах з “Дніпром”, 26-го − удома з ЦСКА.  

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”, “20 хвилин”, “Свобода”, “Тернопіль вечірній”, “Місто”, “Нова ера”, RIA-плюс”, “Вільне життя” та “Номер один” подали інформацію про матч тернопільської “Ниви” з ФК “Бастіон” (Іллічівськ) − 1:0.

Друковані ЗМІ зазначили: ситуація угорі турнірної таблиці групи “А” на екваторі змагань така, що лише черкаський “Дніпро” має невеликий запас міцності. Для інших чотирьох клубів, які ведуть з ним суперечку, будь-яка чергова невдача автоматично означає втрату місця у лідируючій трійці. Звісно, за успішного виступу конкурентів.

Тому й не дивно, що надто важливим був для гравців тернопільської “Ниви” перший у цьому сезоні виїзд на матч-відповідь до суперника, котрого на старті приймали на своєму полі. Дебютант майстрівського дивізіону, іллічівський “Бастіон”, у Тернополі зазнав відчутної поразки − 1:4. Але у наступ­них поєдинках зарекомендував себе ціпком боєздатним колективом, який з повним правом посідає місце посередині турнірної таблиці. Тож на своєму полі, цілком природно, футболісти з Одещини ні про що інше, як про реванш, не думали.

Але і для підлеглих Віктора Ряшка втрата очок була вкрай небажаною. У напруженому протистоянні тернопільські футболісти все ж зуміли вирвати перемогу завдяки влучному удару на 61-й хвилині Павла Малого − 1:0.

Збірна України 

“Місто”: “Михайличенко “забанив” Шеву, Вороніна і Тимощука” − головний тренер збірної України Олексій Михайличенко оприлюднив список футболістів, які будуть готуватися до товариського поєлинку проти Норвегії, що відбудеться 19 листопада у Дніпропетровську. Не викликатимуть на гру Андрія Шевченка, Анатолія Тимощука, Андрія Вороніна і Євгена Левченка. Михайличенко робить ставку на футболістів національного чемпіонату. 

“20 хвилин”: “Марко Девіч і Валяєв − у збірній України” − кількість представників харківського “Металіста” у головній команді країни зросла до трьох: Слюсар, Девіч, Валяєв.  

Український футбол

“20 хвилин”: “Шахтар” у півфіналі” − донецький “Шахтар” став першим півфіналістом розіграшу Кубка України.

“У “Динамо” втрати” − травма захисника “Динамо” Тараса Михалика може бути серйозною, повідомив після матчу із ФК Львів” Юрій Сьомін.

“Екс-захисником тернопільської “Ниви” задоволені в “Зорі” − “Зоря буде продовжувати шукати молоді таланти у другій лізі, заявив головний тренер луганського клубу Анатолій Волобуєв після матчу з маріупольським “Іллічівцем”, коментуючи гру Андрія Грінченка. Тернопільські футболісти мають вагу на Східній Україні.  

“Чемпіон виходить із кризи” − про 14-й тур Прем’єр-ліги. Несподіванок він не приніс. Лідер чемпіонату − київське “Динамо” − у доволі важкій боротьбі мінімально − 1:0 − перемогло аутсайдера ФК “Львів”. А донецький “Шахтар” також у нелегкій боротьбі здобув перемогу над сімферопольськю “Таврією”. Подані результати й інших поєдинків туру. 

“Динамо” у півфіналі кубка України” − київські динамівці другим складом здобули в Алчевську впевнену перемогу над “Сталлю” − 4:1. У матчі кубка України діями динамівців керував Олег Лужний.

“Манчіні у Шахтарі?” − існує ймовірність, що екс-тренер міланського “Інтера” Роберто Манчіні може стати головним тренером донецького “Шахтаря”. Він мав зустріч із власником “Шахтаря” Ринатом Ахметовим.

“Хто замінить Луческу в Донецьку?” − не дивлячись на те, що Ринат Ахметов як і раніше заявляє, що цей сезон команда завершить під керівництвом Мірчі Луческу, дні румунського наставника, схоже, підходять до завершення. Натомість на пост головного тренера “Шахтаря” “пророкують”: Фатіх Терім, Хуанде Рамос, Валерій Газзаєв, Олег Блохін, Бернд Шустер, Роберто Манчіні. Але це лише припущення.

“Я не відмовлявся від своїх слів” − президент чернігівської “Десни” Олексій Савченко заявляє, що не відмовлявся від своїх слів щодо корупції у першій футбольній лізі. Раніше він заявив, що завдяки підкупу суддів у минулому чемпіонаті серед команд першої ліги його команда посіла 4 місце. Причина невдач цього сезону полягає в тому, що з початку чемпіонату 2008/09 Савченко принципово відмовився платити за потрібний результат. Голова ФФУ Григорій Суркіс повідомив, що бере під особистий контроль розслідування справи та припустив залучення у справу правоохоронних органів.   

“Тернопіль вечірній”: “Лідери йдуть в ногу” − 14-й тур чемпіонату України у Прем’єр-лізі був багатий на голи і не приніс несподіванок. Лідери − київське “Динамо”, донецький “Шахтар” та харківський “Металіст” − синхронно здобули свої перемоги.

“Почали з нічиї” − у дебютному матчі групового раунду Кубка УЄФА харківський “Металіст” вдома приймав німецьку “Герту”. Харків’яни виходили на поле з неприхованим оптимізмом, однак надмірне хвилювання і брак європейського досвіду завадили їм втілити перевагу у забиті м’ячі.

“Шахтар” відстрілявся, “Динамо” ще має шанси” − у четвертому турі групового турніру Ліги чемпіонів українські клуби зустрілися з португальцями. Донецький “Шахтар” поступився з мінімальним рахунком “Спортінгу” − чергова спроба команди Мірчі Луческу потрапити до плей-офф Ліги чемпіонів зазнала краху. Румунський фахівець може уже зараз підшуковувати собі іншу команду. А київські динамівці поступилися “Порту”. Як стверджують фахівці, наставник киян Юрій Сьомін допустив тактичну помилку, випустивши в другому таймі замість травмованого Тіберіу Іоанне форварда Ісмаеля Бангуру. Однак динамівці ще зберігають шанс потрапити до 1/8 фіналу найпрестижнішого європейського турніру.   

“Свобода”: “Євротурніри: Одне очко − на трьох” − минулий футбольний євротиждень виявився загалом невдалим для українських клубів, які представляють державу у Лізі чемпіонів та Кубку УЄФА. У найпрестижнішому європейському турнірі спершу донецький “Шахтар” втратив усі шанси продовжити боротьбу за трофей, поступившись “Спортингу” − 1:0, а відтак і київське “Динамо” вдома не зуміло завоювати хоча б одне очко, програвши на останніх хвилинах португальській “Порту”. Не особливо радує і нульова нічия, яка була зафіксована в Харкові, де місцевий “Металіст” приймав у рамках групового турніру Кубка УЄФА німецьку “Герту”.

“Прем’єр-ліга: Волобуєв задоволений тернополянином Грінченком” −про підсумки матчів 14 туру Прем’єр-ліги. Тренер луганської “Зорі” Анатолій Волобуєв доволі високо оцінив дебют молодого тернополнянина, екс-“нивівця” Андрія Грінченка.    

“Вільне життя”: “Прем’єр-ліга: Переможці своє становище зміцнили, аутсайдерам і далі непереливки” − стаття про перебіг та результати 14 туру Прем’єр-ліги. 

“Нова Тернопільська газета”: “Єврокубки: Потрібні дві перемоги” − минулий тиждень зіпсував настрій українським прихильникам футболу. Донецький “Шахтар” остаточно втратив шанси на продовження боротьби в Лізі Чемпіонів. А у київського “Динамо” їх суттєво поменшало. Прмилка Андрія Несмачного у доданий арбітром час матчу з “Порту” призвела до поразки нашого гранда. Тепер киянам потрібно перемагати у двох останніх матчах з “Арсеналом” та “Фенербахче”.

“Сергій Силюк ледь не помер під час матчу” − у матчі між донецьким та запорізькими “Металургами” ледь не сталася трагедія на футбольному полі. У боротьбі за м’яч головами зіткнулися два Сергії − нападник запоріжців Силюк та захисник донецької команди Білозор. Удар Білозора прийшовся Силюку у скроню. Знепритомнівши, він упав і проковтнув язика. Потерпілого футболіста госпіталізували зі струсом мозку.

“Прем’єр-ліга: Далі без Михалика, Шовковського, Нінковича, але з Гусєвим та Корреа” − київське “Динамо” переграло ФК “Львів”, але дістав травсу гомілки Тарас Михалик. А напередодні гри зі львівською командою на тренуванні дістали травми Шовковський та Нінкович. Відновилися ж від травм Гусєв та Корреа.

Тернопільський футбол

“Нова Тернопільська газета: “22-й сучасний стадіон − у Великих Бірках” − про відкриття стадіону зі штучним уніфікованим покриттям.    

“Вільне життя”: “Ще один майданчик дітям” − про відкриття 22 стадіону зі штучним уніфікованим покриттям у смт. Великі Бірки Тернопільського району.        

“Номер один”: “Ювілей з гірким присмаком” − 9 листопада минуло 40 років відтоді, як тернопільська футбольна команда “Авангард” завоювала звання чемпіона України. У далекому 1968 році гравців носили на руках, вони були кумирами підростаючого покоління, їхні матчі відвідували десятки тисяч вболівальників, у їх честь організували нагородження у Тернопільському драматичному театрі. А тепер чемпіонів України з футболу сорокарічної давності Тернопільщина навіть не згадала. У статті подано розповідь та спогади про тернопільський “Авангард”.   

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ коментували матч “Бастіон” (Іллічівськ) − “Нива” (Тернопіль) − 0:1.

Зазначалося, що тернопільська “Нива” здобула важку перемогу в Іллічівську. Дебютанти другої ліги під кінець осінньої частини чемпіонату набрали непоганої ходи і в останніх шести матчах здобули 5 перемог при одній нічиїй. Причому у списку переможених лідери − ЦСКА та черкаське “Дніпро”.

“Нива” зіпсувала господарям статистику. Незважаючи на відверту симпатію суддів до “Бастіона” (арбітри зафіксували кілька помилкових офсайдів у гостей, а

штрафні в бік “Ниви” призначали чи не після кожного падіння футболістів з Іллічівська), тернополяни створили значно більше гострих моментів поблизу воріт господарів. Єдиний гол у матчі забив головою Павло Малий.

Ця перемога важлива для “Ниви” тим, що команда посіла третє місце у турнірній таблиці.

ЗМІ подали інформацію про відкриття стадіону зі штучним уніфікованим покриттям у смт. Великі Бірки Тернопільського району. Зазначали: це − 22-й, але не останній подібний майданчик. Не дивлячись на економічну скруту, футбол залишається в області лідером серед інших спортивних змагань. І цей статус потрібно підтримувати.

Спортивні оглядачі подали інформацію (телеканали − відеоінформацію) про турнір з міні-футболу серед пожежно-рятувальних підрозділів Тернопільської області − фінальну частину. І коротко розповіли про переможницю − команду Головного управління МНС України в області.

 

19.      Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе 13 ноября состоялась внеочередная сессия облсовета, которую  председатель  Сергей Чернов созвал из-за двух вопросов: денег для стадиона «Металлист» и кризиса. Итогом  сессии стало внесение депутатами изменений в областной бюджет на 2008 г., которые заключаются в принятии субвенции из бюджета развития г.Харькова в размере 15 млн.грн. на реконструкцию стадиона «Металлист». А 14 ноября и мэр Михаил Добкин сделал соответствующее заявление: «Мы завершим реконструкцию стадиона «Металлист» к декабрю 2009 г. − на полгода раньше запланированного срока». Он отметил, что, невзирая на экономический кризис, Харьковский горсовет будет стабильно выделять средства на реконструкцию стадиона, чтобы выполнить требования УЕФА к подготовке города для проведения матчей Евро-2012. Добкин также подчеркнул, что Харьков по многим показателям подготовки к Евро-2012 опережает Киев и Днепропетровск. Основной проблемой  остаются гостиницы, Харьков в этом вопросе находится в «красной» зоне риска, т.к. многие инвесторы отказались от планов строительства новых отелей. Приезжие болельщики будут размещаться, в том числе, в студенческих общежитиях. Частично решению этой проблемы должно помочь введение «Единого окна» для инвесторов, которые согласны строить гостиницы, проще получать согласования (об этом речь идет уже достаточно  давно, но пока только в виде намерений). На данный момент инвесторы предложили 4 проекта строительства 3-звездочных гостиниц на 150 номеров; 4 проекта строительства 4-звездочных гостиниц на 396 номеров, и 5 проектов 5-звездочных гостиниц на 956 номеров.

В этом вопросе Харьков также продолжает рассчитывать на Полтаву в рамках подписанного ранее договора: на сегодняшний день в Полтаве есть 16 гостиниц на 900 мест. Городская власть выделила землю под строительство новых комплексов 4-звездочного класса.

13 ноября в телемосте Киев − Харьков − Львов,  посвященном подготовке городов Украины к Евро-2012, от Харькова  принял участие зам.мэра − директор Департамента по вопросам подготовки и проведения финального турнира чемпионата Европы 2012 года и спорта Виктор Христоев.

На прошедшей неделе по теме ЧЕ вдруг активизировался  нардеп от БЮТ  Александр Фельдман, который  обратился с письмом к Тимошенко, Суркису, Червоненко, Павленко и Васюнику с просьбой о предоставлении городу Харькову статуса основного города для проведения финальной части чемпионата ЕВРО-2012. По мнению Фельдмана, Харьков, вместе с Киевом и Донецком является наиболее подготовленным городом к приему чемпионата. Фельдман считает, что в пользу Харькова свидетельствует не только его высокий инвестиционный рейтинг и достаточная инфраструктурная готовность к проведению ЕВРО-2012, но и то, что Харьков, по праву, является оной из «футбольных столиц Украины. Это заявление А.Фельдмана прошло  в очень многих региональных СМИ.

И другие региональные чиновники все чаще делают акцент на важности Евро-2012 для Украины. В частности, председатель райгосадминистрации Харьковского р-на Александр Нечипоренко заявил, что «что сейчас настала пора сплотиться вокруг двух вещей: экономический кризис и ЕВРО-2012».

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

11.11.08 газета «Харьковские известия»  в статье «Гостиничный бум или кризис?» обсудила самую острую для города проблему в подготовке к ЧЕ. Рассказывается об одном из проектов  − гостинице в составе многофункционального комплекса на пл. Свободы, представленном компанией «XXI Век Харьков». По  мнению гендиректора Сергея Пирожникова, большой экономический потенциал Харькова, рост международных экономических контактов, подготовка к Евро-2012 и слабая конкуренция делают гостиничный бизнес в городе перспективным как в краткосрочной, так и в долгосрочной перспективе. С такой позицией согласны и городские власти − любые новостройки в нашем городе, тем более такие значимые, как отели к Евро-2012, это прежде всего рабочие места для харьковчан и обеспечение их гарантированными зарплатами, что весьма актуально в период кризиса.

13.11.08, ОТБ (ХОГ ТРК)− трансляция телемоста Киев − Харьков − Львов,  посвященного подготовке городов Украины к Евро-2012;

13.11.08 газета «Комсомольская правда в Украине. Харьковский выпуск»,  опубликовала материал о ситуации на тренировочной базе футбольного клуба «Металлист» в пос. Высокий − несмотря на финансовый кризис в стране, стройка  идет полными темпами: появилось первое в Украине песчаное поле, герб клуба − мозаика на дне бассейна, строители начали работу уже над четвертым этажом нового жилого корпуса.

13.11.08 «Новости-АТН» (7-й канал)(со ссылкой на ICTV)  цитируют Мишеля Платини: «Украина и Польша должны или вместе провести Евро-2012, или они обе теряют чемпионат…Польша и Украина хорошо знают, что однозначным условием (проведения первенства Европы) является своевременное строительство стадионов в их столицах. Если они не будут готовы, тогда Евро-2012 не пройдет ни в Киеве, ни в Варшаве».

14.11.08 «Новости-АТН» (7-й канал)(со ссылкой на  Champion.com) дали информацию по пресс-конференции Григория Суркиса, на которой он сделал заявление о том, что  готов заменить Львов на другой город для проведения Евро-2012: «Если Львов не будет готовым − будет другой город. Это меня абсолютно не волнует…Будет очень плохо, если люди во Львове, которые отвечают за стадионы, аэропорт, дороги и гостиницы, не справятся».

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по темі підготовки області до Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ

В новини на «Авторадіо»:в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм»

− Програма підготовки України до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року не передбачає масштабного будівництва автодоріг. Про це заявив голова Державної служби автомобільних доріг України («Укравтодор») Вадим Гуржос в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня» (№ 42 (721) від 8-14 листопада 2008 року). При цьому Гуржос зазначив, що наявна мережа автодоріг в Україні «цілком адекватна розвитку економіки країни» й «досить раціонально організована». За його інформацією, мережа автодоріг в Україні має протяжність 170 тис. км, з них 20 тис. км − дороги державного значення. «Це відповідає щільності автошляхів 3,7 км на 1000 чоловік населення, або 281 км на 1000 кв. км території. Це десь утричі-уп'ятеро нижче, ніж у Європі, однак дорожня мережа приблизно відповідає існуючим транспортним потокам», − сказав він. За словами голови «Укравтодора», до 2012 року планується лише реконструкція дорожньої мережі та приведення доріг у відповідність із європейськими нормативами. «Більшу частину цих доріг побудовано у 50-60-х роках, а тому їхня пропускна здатність украй низька. Тому більш актуальним є питання про реконструкцію цієї дорожньої мережі, приведення доріг у відповідність із європейськими нормативами», − пояснив він. Гуржос також повідомив, що нових доріг планується побудувати лише дві: Велику кільцеву навколо Києва і ділянку Львів-Краковець

− Проектно-будівельне підприємство Азовінтекс виграло тендер на будівництво стадіону у Львові до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Реклама

Зовнішньої реклами та іншої рекламної продукції по темі Євро 2012 в обласному центрі не зафіксовано.

Футбол

Дитячий футбол

У Бериславі відбулися фінальні змагання з футболу серед хлопців 1997 р.н. на призи клубу «Шкіряний м'яч». Організатор − Херсонське обласне управління фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України. У турнірі взяли участь шість команд-переможниць зональних змагань. У фінальному матчі зустрілися футболісти зі школи № 47 з Херсона (тренери Олександр Березка і Федір Кузьменко) і № 4 з Каховки (тренери Юрій Окул і Вадим Жуков). У впертій боротьбі перемогу святкували каховчани. Нагороджував переможців та призерів начальник управління з фізичного виховання та спорту Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки Юрій Кан.

В Херсоні відбулися два турніри по футболу «Осінні канікули-2008» серед дитячо-юнацьких команд вікової категорії 1995-1997 років народження. Абсолютним переможцем стали гравці команди СДЮШОР «Кристал». Вихованці тренера Олександра Черненко на першому етапі стали переможцями серед 6 команд обласного центру. Упевнено провели ігри юні «кристалів ці» і в другому турнірі. На цьому етапі до сильних приєдналися футболісти ДЮСШ «Колос» з Чорнобаївки і ДЮСШ Музиковки. За підсумками двох турнірів гравці СДЮШОР «Кристал» мають кращі показники по забитих і пропущених м'ячах. Кращими гравцями команди-переможниці названі воротар Костянтин Чакляров, центральний захисник Олександр Бабіч і нападаючі Олександр Главчев і Сергій Щирба.

Турнір на приз газети «Новий день»

Відбулися матчі третього туру групової стадії турніру на призи херсонської газети «Новий день». Найрезультативнішими були зустрічі у четвертій групі: «Колос» (Чернянка) − «Сигма» (Херсон) − 2:7, «Динамо» (Цюрупинськ) − ФК «Сокіл» (Н.Збуріївка) − 9:0.

А в квартеті номер два херсонський «Кристал» програв традиційно незручному для себе супернику хлібодарівському «Колосу» 0:1. Радує той факт, що серед колективів із сільських глибинок ще не було зафіксовано жодного випадку не виїзду на матч. Ігри проводяться на 8 футбольних полях.

Міні-футбол

Відбулася друга зустріч-відповідь депутатів міських рад Херсона і Миколаєва. На відміну від першої − на 100-річчя миколаївського футболу − в складах команд грали мери. Херсонський забив 2 м'ячі. миколаївський − 1. Перемогли господарі 9:4. За підсумками матчу відзвітувала прес-служба виконкому.

ЗМІ

Гостем щотижневої програми «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» був головний тренер херсонського ФК «Сигма» Ігор Ніченко. Ігор Григорович оцінив результати своєї команди у цьогорічній першості області з футболу та розповів про плани на майбутнє: «Зараз тривають футбольні змагання на призи херсонської газети «Новий день». Минулого року ми були переможцями цього турніру, хотілося б повторити цей успіх. Беремо участь у чемпіонаті області з фут-залу, де ставимо тільки максимальні завдання. Плануємо взяти участь і у зимовій першості міста з футболу. Все що проводиться в Херсоні та області ми намагаємось не залишати поза увагою».

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Відбулося засідання колегії управління сім’ї, молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації. З-поміж іншого мова велася про стан дитячо-юнацьких спортивних шкіл. І хоч футбол, за статистикою управління, є найбільш популярним у дітей та юнаків видом спорту (ним займається 5,5 тисячі учнів ДЮСШ, заклади не можуть генерувати достатню кількість футбольних талантів для команд, які змагаються у вищому ешелоні аматорського футболу та виступають у професійному. А тому Хмельниччина робить мінімальний внесок у континентальний чемпіонат з футболу 2012 року.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

З ініціативи обласної федерації футболу у Хмельницькому скликаються громадські слухання про стан та перспективи розвитку футболу в обласному центрі та області загалом. Вони відбудуться опівдні 20 листопада. Як повідомив голова ОФФ Вадим Федоренко, він сподівається, що прихильники футболу отримають інформацію і від керівництва обласного управління сім’ї, молоді та спорту, чому наймасовіший вид спорту не має достатньої підтримки у фінансуванні та створенні матеріально-технічної бази для навчально-тренувального процесу юних футболістів.

Адже серед семи пріоритетів підтримки олімпійських видів спорту на Хмельниччині є і веслування, і фехтування, і вільна боротьба з тхеквандо, передбачається поповнення списку пріоритетів боксом. Футбольна ж політика влади обмежується відкриттям майданчиків зі штучним покриттям для міні-футбольних поєдинків. Повноцінні стадіони − лише добра воля окремих міських голів. У підсумку головна команда області не має живлення достатньою кількістю високотехнічних футболістів і не може пробитися у вищу лігу та закріпитися в ній.

Команда майстрів.

Іде процес зміни статусу футбольного клубу «Поділля», який досі залишається комунальним підприємством. Власником команди має стати не громада міста, а товариство «Динамо».

За словами голови обласної федерації футболу Вадима Федоренка, ідею перепідпорядкування хмельницької команди схвалив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, відповідні організаційні дії демонструє начальник управління МВС в області Володимир Гаврилюк.

Між керівництвом міста й керівництвом управління вже досягнуто згоди про те, що комунальний клуб передає для послуг команди автобус, яким вона користується вже більше року, залишає за футболістами гуртожиток, а також за символічну плату віддає в оренду стадіон.

Залишається поки відкритим питання про назву команди. Під назвою «Динамо» головна хмельницька команда вже виступала в 60 − 70 роках і мала тоді гарну славу. Кращі футбольні традиції міста формувалися саме тоді, коли товариство «Динамо» вже опікувалося футбольною командою майстрів.

Турніри.

У чемпіонаті області серед команд вищої групи зіграно чергові перенесені матчі. Так Нетішинський «Енергетик» на своєму полі поступився Волочиському «Збручу» − 0:3, а ФК «Славута» переграв своїх гостей з Полонного «Полонь» − 3:2.

У чемпіонаті залишається зіграти два матчі − між «Збручем» (Волочиськ) і «Оболонь-Університет» (Кам’янець-Подільський) та між ФК «Славута» й «Енергетиком» (Нетішин). Якщо перший матч нічого не змінить для команд-учасників (у обласній федерації футболу вже виготовляють чемпіонські грамоти для Волочиська), то в разі своєї перемоги над «Славутою» «Енергетик» посяде третє місце.

Між іншим, кам’янецька команда відчуває суттєві труднощі з фінансуванням, тому на матч у Волочиськ може не потрапити. Якщо матч не відбудеться, то на виконкомі ОФФ 20 листопада «Оболоні-Університет» зарахують технічну поразку.

Закінчилося перше коло першості футболу в дитячо-юнацькій футбольній лізі Хмельницької області. Остаточно розташування команд у шести зонах буде оформлено за кілька днів по надісланих протоколах зустрічей. Але в телефонному режимі поки визначається лідерство за «Енергетиком» (Нетішин) та «Случе» (Старокостянтинів) − старша та молодша групи першої зони, «Колосом» (Волочиськ) та красилівськими юнаками у другій зоні, хмельницьким «Поділлям», Хмельницькою та Кам’янець-Подільською ДЮСШ в інших зонах.

 

22.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

7 листопада друге коло поточної першості України ФК»Дніпро» (Черкаси) розпочав у с. Щасливому з перемоги проти другої команди «Княжа-2» (Щасливе) − 3:0. Це шістнадцята виїзна перемога з великим рахунком за всю історію виступів команди майстрів міста Черкас.

Головний тренер черкаської  команди  А.Безсмертний в складі ФК «Ірпінь» (Гореничі) став володарем Кубка України серед аматорів.

Преса.

В останньому матчі першого кола чемпіонату України в ІІ національній лізі черкаське «Дніпро» так і не виїжджало до Чернігова, бо місцева «Десна-2» через фінансові проблеми знялася зі змагань. Тож, черкасцям зараховано технічну перемогу, − повідомляє «Антенна». Нині «Дніпро» після першого кола очолює турнірну таблицю в групі «А». На рахунку команди 36 очок.

Після кількох прикрих поразок ФК «Дніпро» нарешті порадував своїх уболівальників перемогою. − написав «Прес-центр». Три м’ячі записали на свій рахунок підопічні Анатолія Безсмертного в матчі з командою «Княжа-2» зі Щасливого.

 

23.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

На III Робочій зустрічі представників країн центрально-європейської ініціативи, яка нещодавно відбулась у Чернівцях «Трансрегіогнальний торгово-технологічний трансфер − виклики ІІІ тисячоліття» учасники підтримали ідею будівництва відгалуження залізничної євроколії від Вінниці до Чернівців та кордону з Румунією.

Про це 13 листопада в інтерв’ю кореспонденту радіо «Буковина» повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Грушко. При цьому він зазначив, що здійснення такого проекту «додало б області суттєвих можливостей у підготовці до прийому гостей «Євро-2012».

Представники Центральноєвропейської ініціативи вважають, що будівництво відгалуження євроколії з Києва до румунського кордону через Вінницю і Чернівці є важливою ланкою у розбудові транспортних коридорів.

Вони заявили, що ЦЄІ, яка опікується розвитком транскордонного співробітництва на європейському просторі, готова лобіювати реалізацію цього перспективного проекту за умови його підтримки урядом України.

Нагадаємо, що питання будівництва євроколії від західного кордону України до Києва обговорювалося 6 жовтня цього року у Лондоні під час зустрічі Президента України Віктора Ющенка з президентом ЄБРР Томасом Міровим. «Це проект континентального характеру. Я переконаний, він повинен бути очолений ЄБРР. Відповідні ділові і політичні консультації з цього приводу розпочаті. Найближчим часом буде прийнято позитивне рішення щодо початку цього будівництва та його фінансування», − повідомив Віктор Ющенко за результатами цієї зустрічі.

Відгалуження до Чернівців пропонують будувати саме від цієї євроколії. Цей проект забезпечить вихід України та країн Північної Європи через Буковину, Румунію на Балкани.

Окрім всього, спорудження згаданої залізничної вітки вже віддавні обґрунтоване керівництвом області. Зокрема, регіональна влада аргументувала економічну доцільність побудувати залізницю Чернівці-Хотин-Кам’янець-Подільський. Це, скажімо, дозволить скоротити відстань прямування вантажів з Донбасу та Придніпров’я до Вадул-Сірету на 200-250 кілометрів з відповідним зменшенням собівартості перевезень. Вартість будівництва цієї вітки майже 837 мільйонів доларів США. Термін окупності близько 10 років.

Місцевий футбол.

Регіональна преса інформує про фінал Кубка товариства «Колос» на стадіоні «Буковина».

У поєдинку зустрілись команди «Дністер» з Дорошівців заставнівського району та «Раранча» з Рідківців Новоселицького.

Матч на центральній спортивній арені Чернівців став справжнім святом для численних вболівальників, які зібралися на трибунах.

Дорошівецький сільський голова Микола Вигнан з гордістю розповів, що сільська команда у 2006 році була чемпіоном області, а два останні роки − перша в районі. Цікаво, що фінансово забезпечує команду місцевий підприємець Микола Малик. Доречі, і команду «Раранча» підтримує місцевий підприємець Іван Сорочан. Голова Рідківецької сільської ради Василь Корнецький є президентом місцевого клубу.

По пенальті в напруженому протистоянні перемогу здобули дорошівчани.

Безбарвну гру «Буковини» коментують місцеві засоби масової інформації.

В другій лізі першості України з футболу, чернівчани зіграли вдома  0-0 зі львівськими «Карпатами-2».

Преса звертає увагу на те, що перед грою  футболісти «Буковини» відмовлялися виходити на поле, покинули роздягальню і пішли у парк Шевченка. Причина протесту − заборгованість із зарплати. За 20 хвилин до матчу вони все ж таки повернулися, але зібратися як слід на гру, вочевидь, не змогли.

Гра команди і результат цього поєдинку залишили подвійне враження в нечисленні глядачів, які нудьгували і мерзли на трибунах, зрештою, як і виступ головної футбольної команди краю протягом всього сезону.

Кращий бомбардир чернівецької «Буковини» Максим Ілюк отримав виклик у юнацьку збірну України, яку тренує колишній футболіст київського «Динамо» Юрій Мороз.

Про це повідомляє місцева преса. Перспективний футболіст вирушить на навчально − тренувальний збір  збірної, який проходитиме 16 − 21 листопада у Криму.

Максиму Ілюку 10 листопада виповнилося 18 років, виступає у «Буковині» другий сезон. Минулої першості Максим забив у ворота суперників 11 м’ячів. Зараз Ілюк очолює список бомбардирів другої ліги (група «А») − 7 голів. Подейкують, що 18 − річним гравцем вже цікавляться клуби елітних дивізіонів України та Росії, повідомляє, зокрема, інформаційне агентство Букінфо.

 

24.      Чернігів

 

Євро 2012

Підготовка міста до Євро 2012.

Рівно два тижні тривала перерва в роботі 32 сесії Чернігівської міської ради. Стільки часу знадобилося депутатам для узгодження ключового питання порядку денного − повторного голосування за кандидатуру секретаря міської ради. В результаті міжфракційної боротьби(в голосуванні не брала участь фракція БЮТ.), таємним голосування депутати підтримали кандидатуру Олега Шеремета, який став секретарем міської ради завдяки підтримки всієї фракції Партії регіонів. І нарешті, по завершенню чергової боротьби за повноваження, депутати взялися за роботу і проголосували за передачу цілісного майнового комплексу комунального підприємства стадіону ім. Гагаріна у державну власність. Як відомо, конфлікт довкола стадіону триває від часу купівлі ФК „Десна” власником „Партнер-Банку” Олексієм Савченко, що наполягає на необхідності передачі стадіону у власність футбольного клубу. Піч час голосування в залі засідань були присутні нещодавно призначений директор клубу Володимир Сулим, його охоронець, інші представники організації „За Чернігів”. „За” передачу державі стадіону проголосували на поіменному голосуванні всі депутати, крім представників КПУ та ПСПУ. Таким чином, твердження про вплив пана Савченко на міський парламент, принаймні в цьому голосуванні, не підтвердилися. Залишається сподіватися, що влада до 2012 року приведе стадіон в належний стан. Враховуючи близькість обласного центру до столиці, наш стадіон міг би використовуватись для тренувань під час проведення в Україні Євро 2012.

Заходи

12 червня в облдержадміністрації заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько провів брифінг для представників засобів масової інформації на тему: „Здорова нація”. Володимир Валентинович розповів журналістам про спортивну інфраструктуру області, наявність професійних кадрів у сфері спорту, назвав найбільш популярні видами спорту − футбол (26,2%),легка атлетика (16,4 %), волейбол (12,4 %). Говорилося про те, що обласною радою, за ініціативи облдержадміністрації, передбачені кошти на побудову спортивних майданчиків, відповідно до результатів конкурсу серед районів області будуть визначені переможці, які отримають спортивні майданчики зі штучним покриттям, вартістю приблизно 150-170 тис грн. Наступного року у районах планується побудувати 10 подібних майданчиків за рахунок обласного бюджету.

Піднімалося і питання медичного забезпечення, Володимир Приходько зазначив, що з метою підтримки „здорової нації”, створюються кущові пологові (перенатальні) центри з найсучаснішим обладнанням для виходжування недоношених дітей. Вперше в Україні, Чернігівською облдержадміністрацією запропонована програма „Санітарний транспорт”, відповідно до якої приїзд швидкої медичної допомоги має бути не пізніше, ніж за 30 хвл. Насамкінець, Володимир Приходько підкреслив, що за дорученням голови облдержадміністрації буде посилено увагу щодо розвитку медицини, освіти, культури та спорту в області.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у обласному центрі не виявлено.

Футбол

ПФК «Десна-партнер»

В середу(12.11.08) в Чернігові президент ПФК «Десна-партнер» Олексій Савченко представив нового співвласника клубу − Павла Климця. З листопада 50% чернігівського клубу належить народному депутату України, Почесному президенту групи компаній «ОЛІМП». «Ми придбали неринкову структуру. Проведені нами перетворення і зміни в менеджменті зробили її цікавою для інших учасників», − сказав президент ПФК Десна-партнер.

Олексій Савченко відзначив, що радий появі партнера. Це дозволить «Десні» впевнено рухатися до поставленої мети − якою залишається прем'єр ліга: «Протягом року, я пропонував крупному чернігівському бізнесу прийняти участь в розвитку футбольного клубу, але на жаль в Чернігові доки немає традиції підтримувати важливі соціальні проекти. Компанія «Олімп» з літа виступала як генеральний спонсор команди, а зараз увійшла повноправним учасником, що додає чернігівському футболу стійкості».

Сума операції, з придбання 50% ПФК «Десна-партнер» склала 10 мільйонів гривень. Це найдорожчий продаж в історії українського футболу серед клубів Першої Ліги.

На прес-конференції було знову піднято тему підкупу суддів.

Олександр Савченко заявив, що не відмовляється від своїх слів відносно корупції в Першій лізі. «Во-первых, я ничего нового не сказал. И от своих слов не отказывался. Я очень благодарен за поддержку Федерации футбола Украины, Профессиональной футбольной лиге и Игорю Кочетову, председателю комитета честной игры ФФУ. Если я до сегодняшнего дня спокойно на все это реагировал, то дальше все, что происходит вокруг меня будет вызывать у меня усмешку», − подчеркнул президент «Десны».

ЗМІ

У Чернігові зустрілися ФК «Десна» та «Динамо-2». Матч завершилася перемогою «Десни» з рахунком 2:1. Коментуючи гру місцеві ЗМІ з іронією посилаються на заяву Олександр Савченка відносно корупції в Першій лізі − „Схоже, президент ПФК «Десна-Партнер» Олексій Савченко знайшов рецепт по виведенню футбольної команди з кризи. Для цього потрібно лише поставити під сумнів спортивну майстерність гравців, списавши всі перемоги на позафутбольні фактори. Після скандальної заяви свого власника (тепер вже співвласника) «деснянці» провели чотири поєдинки і у всіх набирали по три очки. Оце так «чарівний пєндєль»!,” зазначають місцеві ЗМІ.

Підписатися на новини