ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Экономический кризис практически заморозил подготовку к Евро-2012» − под таким заголовком на минувшей неделе вышел материал в «Крымской газете». Автор (Сергей Ветренников) приводит слова заместителя главы Нацагентства по вопросам подготовки к чемпионату Европы 2012 года Евгения Вилинского о том, что «в основных и резервных городах Украины, отобранных для проведения в них матчей Евро-2012, приостановлены работы на 80 процентах объектов, которые уже должны развиваться и строиться». Основная причина − влияние экономического кризиса. Кроме того, есть проблемы в получении разрешительных документов на строительство. «Уже сейчас Украина не вписывается в сроки по строительству новых объектов Евро-2012 из-за длительных процедур получения необходимой разрешительной документации».

«Крымские известия» со ссылкой Reuters сообщили о намерении Польши сменить Украины на Германию в качестве партнера по проведению Евро-2012. «С таким заявлением выступил новоизбранный президент Федерации футбола Польши Гжегош Лято». «Германия на это заявление пока никак не отреагировала, но можно не сомневаться, что в случае проблем с подготовкой к чемпионату в Украине она с удовольствием откликнется на это предложение».

«Полуостров» приводит результаты голосования на сайте польского телеканала TVN24 по вопросу «С кем Польша проведет Евро-2012?» Украине свой голос отдали 40 процентов респондентов, Германии − 12, а 47 полагают, что УЕФА вообще отберет право организации чемпионата у Польши и Украины. «Последнее китайское предупреждение, которое наши страны не так давно получили от европейских футбольных чиновников в связи с недобросовестной подготовкой к чемпионату, уже весной может привести к тому, что Евро-2012 будет отдано либо Германии, либо Италии».

Футбол

По-прежнему в центре внимания большинства крымских СМИ провальное выступление флагмана футбола полуострова − «Таврии».

«Главный проспект» раскритиковал последнюю встречу руководства клуба и самой команды с болельщиками. «Так и не было ничего сказано о провальной селекционной работе, об авантюрно построенной зимне-весенней подготовке, рассчитанной только на выступление на международной арене в ущерб национальному чемпионату». «Однако слова сейчас делу не помогут, необходимы решительные действия в оставшееся до зимнего перерыва время. Трудно рассчитывать на то, что нашим землякам повезет добыть необходимые им как воздух очки в поединках в Симферополе с «Шахтером» и харьковским «Металлистом» и в Днепропетровске с «Днепром». Реальнее добыть их в сражениях с соседями по турнирной таблице − ФК «Львов» и мариупольским «Ильичевцем», хотя поединки пройдут в гостях. Отрицательные результаты в предстоящих играх ведут «Таврию» (нечего скрывать это) прямой дорогой в первую лигу, к которой еще никогда за последние годы команда так близко не подходила. Разумеется, уже сейчас необходимо вести поиск игроков для команды взамен тех, кто в пожарном порядке был зачислен в ее ряды и, как показала действительность, не способен помочь ей в критический момент».

В среду «Таврия» в рамках 1/4 финала Кубка Украины сыграла на выезде с земляками из села Калинино Красногвардейского района. Симферопольцы прогнозировано победили − 2:0. Хотя критических стрел в адрес наставника команды Сергея Пучкова руководство клуба выпустило при этом немало. Сразу после игры Пучков улетел домой в Луганск − у него серьезно заболел отец. А на следующий день «Таврии» представили… Валерия Петрова (тренера молодежной команды), который на время отсутствия Пучкова будет руководить тренировочным процессом. Пучков, узнав об этом, в течение суток вернулся в Симферополь и закатил почетному президенту «Таврии» Сергею Куницыну истерику. Петров на базе после этого больше не появлялся.

Возвращаясь к кубковому матчу в Калинино, необходимо отменить, что он стал настоящим праздником для местных любителей футбола. Кроме того, впервые в новейшей истории «Таврии» был организован массовый выезд на игру болельщиков (около 300 человек). Без эксцессов не обошлось: на обратном пути в одном из автобусов «ультрас» начали хулиганить (дело чуть не дошло до драки с водителем автобуса), в результате все закончилось тем, что водитель высадил «пассажиров» и уехал в Симферополь пустым. Хулиганам пришлось добираться домой на электричке. Нескольких болельщиков, хулиганивших непосредственно во время матча (в частности, была зажжена дымовая шашка), задержала местная милиция.

Традиционно не обошлась на минувшей неделе без критики в адрес руководителей украинского футбола (на сей раз − ПФЛ) «Крымская правда». Гарринальд Немировский в материале «Для чего тянут резину?» «проанализировал» календарь чемпионата в первой лиге.

«Вот уже несколько лет стараюсь выяснить, почему наше «доблестное» ПФЛ не заканчивает осеннюю часть чемпионата страны, когда клубы первой лиги проходят промежуточный финиш, и тянет резину до тех пор, пока не грянут холода и большинство полей станут не пригодными для игры. Что это − слепое подражание премьер-лиге? Но там хоть есть ссылка, что это − в интересах сборной, забота о клубах, выступающих в Лиге чемпионов, в Кубке УЕФА. Простите, а кто из футболистов первой лиги входит в сборную Украины или какие клубы этой лиги соревнуются на международной арене? Зачем же заставлять команды играть до 27 ноября? Увы, вразумительного ответа не получил. Ответственные работники Профессиональной футбольной лиги отделываются четкой фразой: «Так треба!». И точка. Кстати, заканчивая осеннюю часть чемпионата в конце ноября, клубы первой лиги продолжат первенство с 10 марта 2009 года. И опять футболистов и болельщиков ждут игры в дождь и снегопад на плохих полях. Что поделаешь, кому-то «так треба!»

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

На місцевому телеканалі ВДТ-6 в програмі «Панорама тижня» 02.11.08 р. була висвітлена зустріч президента України з президентом Польщі на якій обговорювалися плани по підготовці до Євро-2012.

В газеті «20 Хвилин» від 29.10.08р. була опублікована стаття − «Возле стадиона будет поле» в якій йдеться проте, що  в зв’язку з наближенням ЄВРО-2012  можлива реконструкція Центрального міського стадіону (ЦМС) «Локомотив». На даний проект по скромним підрахункам потрібно 35 млн.грн.. Планується що 5 млн.грн. виділять з обласного бюджету, а решту з держбюджету. В цьому році з міського бюджету було виділено 630 тис.грн. Які використали на заміну місць для сидіння глядачів з дерев’яних лавок на пластикові сидіння. Також поруч з ЦМС планується побудувати поле з штучним покриттям.

На минулому тижні за ініціативи Вінницького міського голови було організовано безкоштовні тренування для працівників міськвиконкому по різним видам спорту (футбол, важка атлетика, настільний теніс…), ця подія була висвітлена в усіх ЗМІ міста з позитивною оцінкою.

Місцевий футбол

ФК «Нива»

ФК «Нива» 25 жовтня Зіграла в нічию з «Єдність» м. Плиски 1:1, в результаті чого ФК «Нива» опустилася з другої на четверту позицію Другої ліги чемпіонату України. З даного приводу вийшли статті в місцевих газетах з доволі різною оцінкою результату матчу. Наприклад газета «RIA» опублікувала статтю під назвою ««Нива» сократила отставание от лидера», а газета «Місто» − «Дошкульні ляпи, втрачені можливості», відразу стає зрозуміло яку оцінку подій дають автори на нічию Вінницької команди.

Чемпіонат області

В чемпіонаті області по футболу серед жінок визначився переможець. Чемпіонство здобула команда «Колос» з м. Комсомольського Козятинського району. Це вже не перше чемпіонство в активі даної команди в чемпіонаті області. В минулому році дівчата з даної команди також були чемпіонками.

В чемпіонаті області по футболу серед чоловіків впевнено лідирує команда Авангард з смт. Сутиски Тиврівського району яка випереджає найближчого переслідувача ФК «Тульчин» на вісім очок.

 

3.       Волинь

 

Євро-2012

Події

Губернатор Волині у Донецьку обговорював Євро-2012

Голова облдержадміністрації Микола Романюк побував у Донецьку, де взяв участь у роботі IX Форуму «Україна-Польща». Під час Форуму сторони обговорили ряд важливих питань співробітництва України та Республіки Польща. Серед них − інвестиційна політика, проблеми та перспективи розвитку агропромислового комплексу, торгівлі, розвиток транспортних сполучень та прикордонної інфраструктури в контексті Євро-2012.

Тематика Євро 2012 у місцевій пресі

Замість Львова − польський Хожув?

„Євромонітор” − цикл конференцій у містах Польщі, які прийматимуть матчі чемпіонату Європи 2012 року, дістався до польського міста Хожува. Тут Міхал Кобоско, організатор зустрічі сказав, що легендарний сілезький стадіон, який є резервною ареною для проведення матчів польсько-українського „Євро-2012”, має все більше шансів потрапити до групи основних об’єктів, оскільки з українськими містами-господарями чемпіонату з’явилися великі проблеми, пише місцева преса, посилаючись на польську.

Євро-2012 врятує нас від кризи?

... І все ж є оптимістична заява Віталія Михайлова, директора по країнах СНД компанії World staff: „Україна знаходиться в більш вигідному становищі, ніж інші країни. У нас є паличка-виручалочка − Євро-2012, що гарантує інвестиції в масштабне будівництво, розвиток інфраструктури і, відповідно, десятки тисяч робочих місць”, − цитує газета „Волинь-нова”.

Арену у Львові збудують донеччани

Корпорація „Індустріальний союз Донбасу” готова збудувати у Львові стадіон до футбольного чемпіонату Європи 2012 року, причому за 85 мільйонів євро та згідно із затвердженим УЄФА часовим графіком. Міський голова Львова Андрій Садовий пішов на контакт зі східноукраїнським бізнесом в умовах цейтноту після провалу перемовин із німецькими будівельниками.

Реклама

Зовнішньої реклами, пов’язаної з Євро-2012, у місті не виявлено.

Український футбол

„Динамо” шукає підсилювачів

Президент київського „Динамо” Ігор Суркіс має намір підсилити команду в зимове трансферне вікно, яке відкриється з 1 січня. Пріоритетною для скаутів лідера чемпіонату України стануть дві позиції − опорного півзахисника і нападника. „У нас, слава богу, Олег Гусєв увійде до ладу, на підході Карлос Корреа, Артем Мілевський набере форму. А взимку ще трішки зміцнимося, і, я думаю, все буде добре. Якби Айїла Юсуфф був здоровий, то, можливо, нам треба було б знайти ще одного класного нападника. А так потрібно шукати опорного півзахисника. Юсуфф дуже травмонебезпечний гравець”, − цитує Ігоря Суркіса волинська преса.

За „Десну” грали гроші

Президент ФК „Десна” Олексій Савченко повідомив у пресі, що в минулому чемпіонаті серед команд першої ліги його клуб посів 4-те місце завдяки підкупу суддів. Причина невдач цього сезону в тому, що з початку чемпіонату 2008/2009 пан Савченко принципово відмовився платити за потрібний результат. Тому сьогодні „Десна” з 10-ма очками на 16-му місці першої ліги. „Грала не „Десна”, а грали мої „бабки” та амбіції. Кожна гра мені коштувала від 5 до 15 тисяч доларів. Я можу пофамільно назвати суддів, які брали гроші, і людей, які їх їм давали. Коли я перестав платити, то і результат став таким, на який заслуговують наші футболісти”, − заявив Савченко. Президент ПФЛ України Равіль Сафіулін звернувся до Савченка з листом, в якому попросив пояснити озвучену ситуацію.

Разом з тим, зауважують оглядачі, треба мати на увазі, що обвинувачення на адресу суддів пролунали напередодні звітно-виборчої конференції ПФЛ, на якій обиратиметься новий очільник ліги. Відтак цілком можливо, що все це тільки маневри в підкилимних іграх на футбольному Олімпі...− зазначає місцева преса.

Місцевий футбол

Перший матч − перший гол

У четвер, 23 жовтня, перед матчем проти алчевської «Сталі» луцька «Волинь» внесла до своєї заявки ще одного нападника. Ним став екс-форвард луганського «Комунальника» Юрій Кудінов. Як відомо, луганський клуб нещодавно знявся з розиграшу у зв'язку з фінансовими труднощами, а усім його гравцям було надано статус «вільних агентів». Тридцятитрирічний нападник має значний досвід виступів у вищій лізі, де пограв за кіровоградську «Зірку», криворізький «Кривбас» та ужгородське «Закарпаття». Останні півтора роки Кудінов виступав у складі луганського «Комунальника». Минулого сезону Юрій став кращим бомбардиром групи «Б» другої ліги, записавши до свого активу 20 голів. Не збився приціл у форварда й у поточній першості. На момент зняття луганців із змагань у його активі було 8 голів з 12 загальнокомандних. Однак, оскільки комунальники не провели у першості й 50% матчів, то усі їх результати було анульовано і наразі бомбардиру доведеться починати свій гольовий доробок «з нуля». Він і зробив початок, уже в першому своєму матчі за нову команду забивши гол.

Юні волиняни в ДЮФЛ

Черговий, 8-й тур першості ДЮФЛ виявився доволі цікавим для волинських шанувальників юнацького футболу, адже зустрічалися суперники, що представляють нашу область у вищому дивізіоні ліги − „Волинь” та володимир-волинський „BRW-ВІК”. Усі поєдинки волинського дербі пройшли в запеклій боротьбі, кожна з команд билася до останньої хвилини, намагаючись продемонструвати свої найкращі якості. В результаті виявилось, що очки розподілилися порівну між обома школами − і лучани, і володимирці здобули по 5 очок: по одній перемозі і по дві нічиїх. У лучан вже традиційно найвдаліше виступили вихованці Олега Федюкова: забивши по голу в кожному таймі, вони здобули важливу перемогу. Матч завершився з рахунком 2:0 на користь лучан, хоча варто зазначити, що вся гра була дуже цікава і багата на гострі моменти. Таким чином, перед останнім матчем першого кола „Волинь” U-14 лідирує у своїй групі і має хороші шанси поборотися за вихід у фінал першості країни.

Юнаки вікової категорії U-15 грали у Володимирі-Волинському. Незважаючи на гідний опір господарям з боку лучан, на цілий матч хлопців не вистачило − пропустивши два голи, вони втратили наступальний порив і вже не змогли відігратися. У пасиві команди це вже шоста поразка і єдиним шляхом для реабілітації може бути лише перемога у наступному турі.

Один з найкращих своїх матчів в поточному чемпіонаті видали вихованці Віктора Попка („Волинь” U-16). Хлопці нічим не поступалися супернику, який в цьому році успішно виступив у фінальній частині чемпіонату, здобувши там бронзу. Лучани мали декілька гарних нагод для взяття воріт, але реалізувати їх не змогли. Варто відзначити також впевнену гру в обороні Віталія Приндети, який хоча й грає у першолігових матчах за „Волинь”, проте у першості ДЮФЛ за домовленістю клубів, захищає кольори „BRW-ВІК”. Саме завдяки його зусиллям більшість атак лучан завершилися безрезультатно, а загальний підсумок гри виявився „сухою” бойовою нічиєю.

Найстарші команди (вікова категорія U-17) також грали у Володимирі-Волинському. Через різні причини у стартовий склад „Волині” не потрапили її найсильніші гравці (Марковець, Подригуля, Власко), але це не стало на заваді для успішного результату − лучани, незважаючи на пропущений гол, продемонстрували чудову гру і незадовго до фінального свистка зрівняли рахунок (гол забив Андрій Ясинський). Нічийний результат виявився закономірним підсумком матчу, який цілком задовольнив команду гостей.

Останній тур першого кола відбудеться у суботу 1 листопада. Волинські хлопці будуть зустрічатися з дуже грізним суперником − львівськими «Карпатами». Команди U-14 та U-16 зіграють у Львові, а U-15 і U-17 − у Луцьку.

Ще один волинянин у молодіжній збірній

ФК «Волинь» вчергове отримав повідомлення про виклик гравця луцької команди до складу збірної нашої держави. На цей раз до юнацької збірної U-16 (гравці 1993 року народження) викликано півоборонця волинян Віталія Приндету, котрий останнім часом регулярно виходить на поле у матчах першої ліги.

З 2 по 11 листопада наймолодша українська збірна, яка нині перебуває у стадії формування, проведе навчально-тренувальний збір у Маріуполі, де також поміряється силами з однолітками із Молдови. Віталій вже не вперше викликаний під синьо-жовті прапори і, ймовірніше всього, має непогані шанси взяти участь у відбірковому турнірі Євро-2010 (U-17), у котрому українці зіграють наступного року.

 

4.       Дніпропетровськ

 

ЕВРО − 2012

СКАНДАЛЫ

В этом году денег от государства на подготовку к Евро-2012 Днепропетровская область так и не дождалась

Все проекты, приуроченные к футбольному чемпионату, финансируются за счет местных бюджетов. Если ситуация не изменится, то в следующем году бюджет для региона будет убыточным. Эти проблемные вопросы местные власти высказали председателю Национального агентства по вопросам Евро-2012 Евгению Червоненко.

«На сегодня все мероприятия по Евро-2012 финансируются только за счет денег области и города. Средств практически нет, так как на 95% деньги централизовано уходят в Киев и не возвращаются, − утверждает губернатор области Виктор Бондарь. − Строительство стадиона состоялось на средства группы «Приват». Все работы на прилегающих территориях город делал за свой счет, а также за деньги инвесторов. Подготовка больниц к футбольному чемпионату также на плечах у местных бюджетов. Что касается средств на дороги, то финансирование было уменьшено в восемь раз − с 800 до 100 млн. грн. Да и с этих остатков мы толком ничего не получили, к тому же львиная доля денег пошла на погашение долгов прошлых лет».

По словам городского головы Днепропетровска Ивана Куличенко, город не только не получает обещанные деньги, а и несет потери. «Что касается наших обязательств, то мы пока не отстаем ни на один шаг. Мы объявили о сроке сдачи стадиона и открыли «Арену Днепр» вовремя. Что же нам пообещали? Было объявлено, что городам, которые принимают футбольный чемпионат, выделят по 250 млн. грн. на дороги. В связи с этим, не обошлось без проектной документации, которую мы разработали за свои деньги, а также защитили в Министерстве экономики улицы, которые нужно отремонтировать в городе под Евро-2012. Тем не менее, в этом году из обещанного мы не получили ни копейки», − подытожил Иван Куличенко.

К тому же, в законы не внесены обещанные изменения с поблажками для принимающих городов − бюджет следующего года формируется на основе законодательства, которое действует на сегодня.

«Следующий год − переломный по подготовке к Евро-2012. Все должно финансироваться очень серьезно. Тем не менее, бюджет Днепропетровской области на следующий год сверстан таким образом, что 15 районов, считавшиеся самодостаточными, перешли в разряд дотационных. То есть у них уже не хватает денег даже на покрытие социальных статей − это зарплаты, больницы, школы и т.д. Что же касается Днепропетровска, то если в этом году он имел хоть 4,5% денег на развитие инфраструктуры, то в следующем при бюджете, созданном правительством, только на выполнение социально-защищенных статей он будет в минусе на 179 млн. грн. Мы говорим о том, что местное самоуправление, региональная власть поставлены на колени и переведены в разряд просящих с протянутой рукой, ведь никаких денег на развитие у региона не осталось. Все эти цифры переданы в Министерство финансов. Но, к сожалению, я не вижу их желания даже пересмотреть эти вопросы», − говорит Виктор Бондарь.

По словам губернатора, еще одну европроблему − модернизацию днепропетровского аэропорта − нужно решить уже до конца этого года. Если не стартовать в первом квартале 2009-го, то на эти работы просто не останется времени: «Единственный способ изменить ситуацию с аэропортом − позволить сюда зайти инвестору. Если появится хозяин, то он будет заботиться о своем бизнесе, и все станет современным, красивым и прибыльным. Один потенциальный инвестор уже есть − это группа Приват, которая готова вложить в строительство нового терминала и развитие инфраструктуры 1,25 млрд. грн. На сегодняшний день у государства таких денег нет, и в ближайшее время не предвидится. Вторым инвестором может стать кто угодно: уже есть ряд бизнесменов, в том числе из России и Израиля, которые готовы поучаствовать в аукционе. Есть только непонимание со стороны правительства того, что с этим делом нельзя затягивать».

Как сообщил во время своего визита в Днепропетровск председатель Национального агентства по вопросам Евро-2012 Евгений Червоненко, Нацагентство настаивает на скорейшей приватизации аэропорта, и Министерство транспорта уже понимает, что иного выхода нет. «Проблема в том, что чиновники в Киеве не могут найти свое место, так как в проект входят частные деньги, − сказал о затягивании дела председатель Нацагентства, добавив, что настаивает на строительстве второй взлетно-посадочной полосы аэропорта «Днепропетровск». − Мы будем убеждать УЕФА в том, что нужно построить вторую полосу, а старую использовать как запасную и как стоянку для самолетов».

Строительство взлетно-посадочной полосы, на которое уйдет 36 млн. грн., готов оплатить город, а вот терминалом должен заняться частный инвестор. Реконструкция терминала еще год назад оценивалась приблизительно в 80 млн. грн., а сегодня стоимость проекта увеличилась почти в два раза…

АЭРОПОРТ

Нацагенство готово реконструировать аэропорт в Днепропетровске

Национальное агентство по подготовке и проведению финальной части Чемпионата Европы по футболу в 2012 году может выступить заказчиком проекта реконструкции аэропорта в Днепропетровске. Об этом сообщил руководитель Нацагентства Евгений Червоненко. По его словам, в Днепропетровске необходимо строить новую взлетно-посадочную полосу, а старую, по требованию УЕФА, использовать в качестве запасной и для стоянки самолетов. Глава Нацагентства высказывается за то, чтобы правительство как можно быстрее приняло решение и объявило открытый конкурс по приватизации Днепропетровского аэропорта. Вопрос должен быть решен в первом квартале 2009 года.

Между тем, по информации В.Бондаря, в настоящее время в конкурсе наряду с основным инвестором — группой «Приват» готовы участвовать иностранные инвесторы из России и Израиля.

В свою очередь, группа «Приват» готова инвестировать 250 млн. долларов в реконструкцию днепропетровского аэропорта. Это произойдет в случае, если «Приват» выиграет конкурс по приватизации авиакомпании «Днеправиа», владеющей аэропортом Днепропетровска в настоящее время. Премьер-министр Юлия Тимошенко, в свою очередь, заявила, что в таком случае «Приват» должен инвестировать в аэропорт почти в два раза больше заявленной суммы.

15 мая 2009 года европейский футбольный союз (UEFA) назовет окончательный список городов, которые будут принимать Чемпионат Европы по футболу 2012 года. В числе городов «под вопросом» значатся Днепропетровск и Львов по причине отсутствия соответствующего аэропорта. Несмотря на то, что Днепропетровск практически первым подготовился к проведению чемпионата, открыв 14 сентября новый стадион, он может потерять право на проведение Евро-2012.

ЗОНЫ ОТДЫХА

Площадь Единства на жилмассиве Коммунар станет фан-зоной

Площадь Единства на жилмассиве Коммунар открыли 24 октября в рамках празднования 88-летия Ленинского района. По словам местных жителей, раньше возле станции метро «Коммунаровская» был пустырь. Теперь уложили плитку, cделали газон и поставили декоративные фонари. Также установили сцену, где будут проходить все торжества района. Строили площадь несколько месяцев за счет спонсоров и меценатов, рассказывает председатель Ленинского райсовета Анатолий Коваленко. Всего на работы потратили около пяти миллионов гривен. Кроме того, на площади Единства уже сейчас установили пятиметровую искусственную ель.

«Этот год мы объявили годом экологического оздоровления района, − поясняет глава Ленинского райсовета. − И это дерево должно напоминать жителям района о бессмысленности уничтожения природы».

По словам Анатолия Коваленко, площадь будет одной из фан-зон к «Евро-2012». Там даже планируют установить экран для трансляции матчей. Жители района рады этому, но сомневаются, что площадь продержится до чемпионата в первозданном виде.

ОТЕЛИ

Управлять отелями будут иностранцы

Ряд инвесторов, которые будут заниматься реконструкцией или строительством новых отелей в Днепропетровске к Евро-2012, рассчитывают привлечь к управлению своими объектами международных операторов гостиничного бизнеса. Об этом сообщил заместитель городского головы Днепропетровска Александр Афанасьев. Содействовать в привлечении международных компаний намерены и городские власти, а также ряд посольств зарубежных государств в Украине, с которыми уже проведены соответствующие переговоры. В частности, предварительные переговоры уже проведены с американской компанией Cappella, а представители посольства Франции высказали готовность содействовать городу в проведении переговоров с компанией Accor.

Напомню, что согласно плану подготовки к Чемпионату Европы по футболу 2012 года в Днепропетровске на момент проведения матчей должно функционировать 34 отеля, из которых 10 будет реконструировано и 24 отеля будет построено.

На улице Щорса построят 5-звездочный отель

На очередном заседании Градсовета, которое состоялось на прошлой неделе в ГлавАПУ, архитекторы рассмотрели 3 проектных предложения по застройке Днепропетровска. Два из них были посвящены актуальной для города теме − строительству «звездных» отелей к Евро-2012.

5 звезд обязывают

К Евро-2012 согласно требованиям УЕФА в Днепропетровске планируется построить 11 5-звездочных отелей. Количество, скажем прямо, достойное крупного мегаполиса. Как оказалось, проблем с инвесторами нет (есть с гостиничными операторами), по крайней мере, одиннадцать «смелых» уже заявили о своем намерении строить отели такого уровня. Часть проектов находится в стадии разработки, а один из них − «пятизвездочник» по улице Мечникова, 14, уже благополучно миновал нулевой цикл строительства. В перечне планируемых 5-звездочных отелей − масштабный проект близ стадиона, по улице Щорса, 6А, заказчиком которого выступила украинско-израильская компания с иностранными инвестициями «Эйс-Украина».

Как сообщил на Градсовете разработчик проекта Александр Сафонов, «Эйс-Украина», владеющая известным теннисным комплексом «Мегарон» по улице Щорса, 6А, намерена в границах землепользования построить целый комплекс, включающий спортивно-оздоровительный центр с большим 5-звездочным отелем и плавательным бассейном. Комплекс предназначен для принятия гостей Евро-2012 и проведения различных спортивных мероприятий, отдыха на его территории. Также комплекс будет обслуживать посетителей «Мегарона» и нового стадиона «Днепр».

Согласно проекту, в сооружении, площадью 26 тыс. кв. м, разместятся гостиница на 135 номеров, с атриумом, конференц-залами и прочими объектами инфраструктуры, спортивные площадки для всевозможных видов спорта, открытые и закрытые теннисные корты, множество помещений для отдыха. Возможна вертолетная площадка.

Спортивно-оздоровительный комплекс будет оборудован эксплуатируемой кровлей, где разместятся кафе и предполагается очень много зелени.

Несмотря на то, что недалеко от комплекса − на территории воинской части, предусмотрен подземный паркинг на 1,5 тысячи автомобилей, заказчик планирует построить свой паркинг на 73 машиноместа, а также открытую парковку на 19 машин.

По словам автора проекта, высота комплекса составит 67 метров, предполагаемая этажность -17-18 этажей. И хотя проектировщик уверен, что ограничений по высоте в этом квартале нет, при увязке проекта с новым стадионом его автор архитектор Юрий Серегин предложил ограничить высотность комплекса до 5 этажей.

Члены Градсовета вместе с главным архитектором города не согласились с предложением Юрия Серегина, отметив, что здание отеля может быть и выше, а Юлия Саенко пообещала выяснить, чем продиктовано такое ограничение. Вместе с тем Юлия Саенко подчеркнула, что в этом районе проектируется много новых объектов, разрабатывается транспортная схема, а стадион является главным градообразующим сооружением, поэтому параметры будущего комплекса должны быть обязательно увязаны с другими проектами.

Во время обсуждения проекта члены Градсовета высказали ряд замечаний, при этом отметив, что проектирование гостиниц премиум-класса − дело тонкое и сложное. Суть главного из них в том, что автор работы не учел все нормы и требования, предъявляемые к проектированию 5-звездочных отелей, в том числе требования конкретного оператора, который уже есть и планирует управлять будущей гостиницей. В частности, члены Градсовета не согласились с тем, что центральный вход в гостиницу предлагается с внутреннего двора. «В 5-звездочный отель так не входят», − заметила Юлия Саенко и предложила пересмотреть решение. Она отметила, что проектную документацию не нужно приспосабливать под оператора − необходимо заведомо узнать нормативы и следовать им.

Подводя итог обсуждения, главный архитектор подчеркнула, что размещение гостиницы в этом квартале уместно, возможно и необходимо. Но какой именно ей быть, станет ясно после того, как будут точно определены параметры объекта. Пока же градобоснование считается несогласованным.

Отельный комплекс в районе Полтавского шоссе.

Еще один проект отеля предположительно уровня 5-4 звезд представил на суд Градсовета архитектор Яков Алексенцев по заказу ООО «Тринакрия 2007». Это вторая очередь отельного комплекса, который заказчик планирует разместить на территории Кировского лесничества, в районе Полтавского шоссе. Площадка находится в живописном месте, в 12 километрах от центра города.

Напомним, проект первой очереди строительства был в январе этого года согласован на Градсовете и включал в себя 9-этажный отель на 16 номеров, с рестораном и банкетным залом.

Как оказалось, за это время аппетиты заказчика возросли, и он хотел бы на этом же, не очень просторном и «вытянутом» по форме участке, построить еще 2 высококлассных гостиничных корпуса на 48 мест. Один из них представляет собой 5-этажное сооружение, рассчитанное на 20 комфортабельных номеров (40 мест). Другой − это 2-этажное бунгало на 4 номера (8 мест). Итого, получается композиция из 3 сооружений, решенных в современном стиле, с учетом особенностей территории.

Как сообщил автор проекта, в комплексе предусмотрены паркинг, автостоянки, в каждом корпусе − солярий, бассейн и другие составляющие «звездного» проживания.

Проект вызвал у архитекторов серьезные замечания. В частности, сложность ситуации в том, что на территории, где заказчик предполагает разместить автостоянку, будет проходить дорога, предусмотренная Генпланом города. Как уточнила Юлия Саенко, техническое задание было выдано до того, как изменилась планировочная структура согласно утвержденному новому Генплану. Теперь заказчику необходимо утрясти проблему с транспортной развязкой с «Гипроградом» и только после этого судьба гостиничного комплекса будет решена окончательно.

СЕРВИС

Днепропетровских рестораторов обучат международным стандартам к «Евро-2012»

31 октября в помещение Днепропетровского городского совета состоялся форум «ЕВРО-2012 − международные стандарты гостеприимства». В форуме приняли участие более 100 представителей ресторанного и гостиничного бизнеса Украины, которые будут задействованы в подготовке и проведении ЕВРО-2012. Цель форума − определить стратегию управления гостиничным и ресторанным бизнесом, учитывая «ЕВРО-2012». Специалисты из Испании, России и Украины провели для рестораторов мастер-классы на темы: «Как украинскому ресторану соответствовать международным стандартам» и «Ошибки в оперативном управлении рестораном, которые влияют на лояльность клиентов». В гостиничном секторе провели мастер-класс о том, как без значительных вложений снизить расходы на электроэнергию и воду на 20 %.

ФУТБОЛ

«Молодежка» «Днепра» обыграла сверстников из «Черноморца»

24 октября состоялся матч молодежного первенства чемпионата Украины между командами «Днепра» и «Черноморца», в котором победу со счетом 4:2 одержали днепряне.

«В очередной раз не без удовольствия констатируем, что молодежный состав «Днепра» одержал уверенную и заслуженную победу в очередном матче. Уже шестую подряд! Но, несмотря на ощутимый игровой перевес, наши молодые футболисты достаточно долго не могли укрепить свое преимущество в счете. Более того, на перерыв команды ушли при равенстве на табло», − сказал Юрий Макодзеба.

Счет был открыт уже на 3-й минуте. Артур Карноза из района угла штрафной красивым ударом поразил дальний угол ворот «Черноморца».  На 42-й минуте одессит Якименко упал в борьбе, и арбитр принял решение назначить пенальти. 11-метровый реализовал сам Якименко. Но уже вскоре после возобновления игры «Днепр» вновь вышел вперед. Карноза откатил мяч под удар Грамму, и Максим метров с 20-ти поразил «девятку». На 55-й минуте Артур Карноза точно пробил с 25-ти метров, оформив дубль в матче. Хозяева сделали попытку уйти от поражения на 76-й минуте, когда провели результативную контратаку. С правого фланга обороны последовал прострел в штрафную, и Пицык вторым касанием переправил мяч в ближний угол.

И все-таки днепряне восстановили разницу в два мяча. И снова в голе принял участие Артур Карниза. Хавбек подал со штрафного, и Максим Зайнчковский с 11-метровой отметки точно пробил головой.

«Днепр» сыграл вничью с «Черноморцем»

25 октября в матче 12 тура чемпионата Украины по футболу «Днепр» в выездном матче не смог удержать победу над одесским «Черноморцем», в результате чего игра закончилась вничью 1:1.

«Как и в предыдущем матче, «Днепр» не сумел довести до победы матч, в котором вел в счете. На гол Андрей Воробья точным ударом ответил Косырин, и встреча «Черноморец» − «Днепр» завершилась вничью 1:1», − сказал Юрий Макодзеба.

С первых минут матча «Днепр» установил полный контроль над мячом. Результатом этого стало быстрое взятие ворот «Черноморца» на 7-й минуте. После удара из-за пределов штрафной Дмитрия Лепы мяч рикошетом от кого-то из защитников «Металлурга» оказался у Максима Калиниченко, который своевременным пасом вывел на удар Андрея Воробья. Андрей пробил четко низом, и у Ширяева не было никаких шансов спасти свою команду. Мог Андрей отличиться вторично и на исходе первой 10-минутки, но с боковой линии вратарской пробил в касание мимо ворот после вброса аута Денисовым.

А затем совершенно неожиданно у «Днепра» пошла череда немотивированных ошибок. Сначала вблизи своей штрафной «обрезался» Назаренко, и Лисицкому с трудом удалось в подкате отобрать мяч у Косырина. А буквально через минуту на своей половине поля наступил на мяч Калиниченко, и хозяева в один ход разогнали контратаку, в концовке которой все тот же Косырин, находясь на линии штрафной, увидел, что Старцев вышел из ворот и великолепным ударом перебросил мяч через него.

На поле завязалась обоюдоострая игра, в которой преуспеть могли обе команды. Самый опасный момент был создан «Днепром» на 56-й минуте, когда Руслан Ротань на замахе убрал защитника и мощно пробил метров с 25-ти под острым углом, но мяч угодил в перекладину.

Хозяева же, основное внимание уделявшие обороне своих ворот, произвели острый выпад в середине тайма. В концовке стремительной контратаки мяч после прострела с правого фланга оказался у Косырина. Толком ударить у него не получилось, зато это удалось Корневу, которому сумел помешать Максим Пашаев. А на 72-й минуте лишь спортивное счастье было на стороне «Днепра». Максим Старцев с огромным трудом парировал в стойку удар с линии штрафной Косырина, после чего Мельо с нескольких метров добивал мяч в пустые ворота, но Виталий Денисов каким-то чудом успел выбить сферу с линии ворот.

 «Днепр» вылетел из Кубка Украины

29 октября в матче 1/8 финала Кубка Украины «Днепр» проиграл команде первой лиги «Александрия». После 2-х таймов счет был 1:1, потому командам пришлось определять победителя через серию послематчевых пенальти, в результате чего днепряне уступили 5:6.

«Вряд ли имело смысл говорить о приемлемости жребия для днепрян, особенно если проводить параллели с прошлым годом, когда им пришлось играть с киевскими динамовцами еще на более ранней стадии. Вот только еще со времен предыдущего кубкового свидания «Днепра» и «Александрии» наша команда утратила навык прохождения низшелиговых соперников на пресловутом классе. Это проявлялось и 2 года назад в игре с одноклубниками из Черкасс, и на предыдущем этапе Кубка», − сказал Юрий Макодзеба.

Уже на 4-й минуте после хорошей фланговой атаки проводивший свой первый официальный матч в основном составе Артур Карноза в касание низом отправил мяч в сетку ворот. Но в середине тайма в игре наступил перелом и это вылилось во взятие ворот «Днепра». После очередного углового удара форвард хозяев Постолатьев головой с отскоком от земли направил мяч в нижний угол ворот Старцева.

После перерыва «Днепр» завладел безраздельным преимуществом. Но все созданные моменты у ворот Мусина не имели завершения. Ничего не изменилось и в дополнительное время. В итоге, все свелось к серии пенальти.

«Днепр» довольно быстро получил преимущество, но так и не сумел воплотить его в итоговый, положительный для себя результат. Первая пара бьющих была точна: Лепа мощно отправил мяч под перекладину, а Шупик развел мяч и Старцева по разным углам. Затем «девятку» поразил Карноза, а вот Гитченко проиграл дуэль голкиперу: Максим Старцев перевел мяч в перекладину. Давидсон нанес четкий удар, а Погорелов едва не повторил ошибку партнера, но мяч был пущен очень сильно и буквально «пробил» руки Старцева. Точны были Назаренко и Постолатьев. А вот затем, когда оставалось нанести лишь один точный удар, сплоховал Андрей Воробей, пославший мяч выше ворот. Старцев, хоть и был близок к тому, чтобы принести победу своей команде, все-таки не сумел отразить удар Тарасенко, сравнявшего счет − 4:4. Потом были точные удары Пашаева, Булычева и Чередниченко. Вот только перед последним неудачную попытку совершил Денисов, чей удар взял Мусин.

Так завершился путь «Днепра» в Кубке Украины сезона 2008/09.

«Днепр» − «Кривбасс» (молодежные составы) − 3:3 

1 ноября. Новомосковск. Стадион “Металлург”. +16 градусов. 1500 зрителей.

Арбитр: Олег Деревинский (Киев), ассистенты: Денис Романов, Сергей Несмачный (оба − Днепропетровск).

Голы: 0:1 Пшелуцкий (6), 1:1 Климавичюс (21), 1:2 Мисько (28), 2:2 Шершун (41), 2:3 Грицук (46, с пенальти), 3:3 Шелаев (56).

Предупреждены: Шелаев (38), Грицук (38), Климавичюс (53), Павлов (71), Костюков (78), Гаранян (84).

В случае победы над криворжским клубом победная серия “Днепра” достигала бы рекордной для него отметки в чемпионатах Украины − 7 матчей. По большому счету этот показатель не выглядел недостижимым − до визита в Днепропетровск футболисты “Кривбасса” проиграли все пять выездных матчей чемпионата с общей разностью мячей − 1:16.

И кто же мог предполагать, что показатель забитых мячей в гостях, в Новомосковске криворожане превысят ровно втрое. Уже на 6-й минуте им удалось открыть счет, после того как Пшелуцкий оказался расторопнее всех в штрафной площади “Днепра” после подачи штрафного с правого фланга. На это “Днепр” ответил целой серией массированных атак, зачастую завершавшихся подачей углового удара (до перерыва днепряне 8 раз подавали мяч от угловой отметки). И уже на 11-й минуте днепропетровцы обязаны были сравнивать счет после того как Олег Шелаев вывел один на один с Антоненко Каверина. Виталий не сумел переиграть голкипера гостей, а оказавшийся первым на мяче другой форвард “Днепра” Евгений Коноплянка не сумел поразить ворота с нескольких метров.

Заставить криворожан начать с центра поля хозяевам поля понадобилось всего девять минут. После подачи углового вновь в центре внимания оказался Каверин, выигравший верховую борьбу, после чего гостей спасла лишь перекладина ворот. Олнако всего лишь через какие-то доли секунд пришедший на стандарт Линас Климавичюс дослал мяч в сетку ворот.

И вновь в действиях днепрян наступила какая-то расслабленность. На 28-й минуте “Кривбасс” провел острую контратаку правым флангом, которую четким ударом завершил невысокий форвард криворожского клуба Мисько. Днепропетровцы могли отыграться практически сразу, но удар с угла штрафной площади Александра Кобахидзе отразила перекладина ворот. Однако, еще до перерыва хозяевам все же удалось восстановить статус-кво. После подачи от бровки штрафного удара Дениса Гришина Богдану Шершуну удался результативный удар головой − Антоненко мяч отразил, но уже за линией ворот.

Против ожидания, сразу же после перерыва события на поле развернулись по сценарию первого тайма − вновь в счете повели гости. После нарушения правил в штрафной площади “Днепра” Василий Грицук в третий раз в матче вывел “Кривбасс” вперед.

В который раз в этой игре днепопетровцы насели на ворота соперника. Александр Антоненко с громадным трудом из нижнего угла парировал удар головой Линаса Климавичюса, который литовец наносил после подачи штрафного Гришина. Но уже через несколько минут кипер гостей был бессилен после другого удара головой, на этот раз Олега Шелаева, замкнувшего подачу с правого фланга Максима Грамма.

До окончания матча оставалось еще более получаса и исходя из того, как складывались события на поле, больших сомнений в победе “Днепра” не было. Поначалу подтверждали это и моменты у ворот Антоненко. Дважды стража ворот “Кривбасса” спасала стойка ворот после ударов Коноплянки и Грамма. Однако, чем меньше оставалось времени до финального свистка, тем меньше проблем воротам невысокого кипера криворожан доставляли днепропетровцы. По большому счету, в последние двадцать минут они могли рассчитывать на победу лишь после удара с разворота под острым углом Кобахидзе, но голкипер сумел отбить посланный с нескольких метров мяч на угловой.

Сразу после финального свистка Олега Деревинского наставник резервистов “Днепра” Владимир Горилый не скрывал своего разочарования: “Объективно, эту команду мы должны были обыгрывать. Однако, к большому сожалению, некоторые ребята обыграли “Кривбасс” еще в автобусе по пути на матч. Очень не хотелось бы, чтобы у них вообще закружилась голова от последних побед команды”.

ПФК «Александрия» − «Днепр». Послематчевая пресс-конференция

Владимир Бессонов, и.о. главного тренера «Днепра»:

− Получился настоящий кубковый матч, с 11-метровыми ударами. Первый тайм мы полностью провалили. На то есть и объективные причины: несколько игроков вышли на поле после травм − но мы не проявили необходимые бойцовские качества. Вторую половину матча и дополнительное время мы контролировали; соперник, понятно, работал от обороны. Мы обязаны были забить с игры, чтобы не доводить дело до пенальти. Поздравляю соперника с победой.

Юрий Коваль, главный тренер «Александрии»:

− Психологически мы провалили первые 15 минут, хотя анализировали, что «Днепр» очень сильно проводит первые полчаса, забивает. Потом нам удалось выровнять игру, и во втором тайме мы действовали от обороны. Было сложно тягаться с соперником и физически, и по мастерству. Но задача и стояла довести уже матч до пенальти, потому что в открытый футбол состязаться с «Днепром» нереально. Кубок − это всегда случай, и сегодня он был на нашей стороне. Единственное наше преимущество было, быть может, в том, что мы могли целенаправленно 8 дней готовиться к этой игре.     

 

5.       Донецьк

 

Евро-2012

IX форум «Украина-Польша»

Для проведения финальной части Евро-2012 Украине необходимо минимум $7 млрд. Об этом Президент Украины Виктор Ющенко заявил 29 октября на IX форуме «Украина-Польша» в Донецке. Президент считает, что Евро — «это большой тест как для власти, так и для городов, которые принимают финальную часть». Но глава государства считает, что Украина сможет обеспечить достойное проведение Евро-2012. При этом В.Ющенко отметил, что «проведение этого чемпионата является уникальным шансом Украины в плане евроинтеграции». Вместе с тем он подчеркнул, что его не удовлетворяет состояние визового режима с Польшей.

− Порядок малого приграничного движения, эта процедура нуждается в серьезной ревизии ... Я чувствую, сколько власти нужно сделать в этом направлении, мы работаем над этим, понимаем, какая ответственность на двух сторонах, — сказал Президент Украины

Также заместитель министра регионального развития и строительства Вячеслав Негода сообщил, что до 2012 года планируется обеспечить достаточное количество паркингов в тех городах Украины, которые будут принимать Евро-2012. По его словам, на сегодняшний день в Украине есть бизнес-структуры, которые готовы вкладывать средства в строительство новых паркингов.

Выступивший на церемонии открытия форума нардеп и президент ФК «Шахтер» Ринат Ахметов, в частности, сказал:

− У нас впереди Евро-2012, и мы должны Украину «одеть с иголочки». Нам нужен строительный бум и от этого выиграют не только металлурги, от этого выиграют все, − считает один из наиболее богатых людей Европы. Для этого, по его мнению, увеличить объемы инвестиций.

− Очень важно, чтобы государство увеличило инвестиции в масштабные инфраструктурные проекты − а это строительство аэропортов, дорог, мостов, важно для всей нашей экономики, и что еще важнее − так это создать благоприятный инвестиционный климат, − отметил он, уточнив, что при этом очень важно создать понятные для инвесторов правила.

Основное мероприятие предваряли переговоры правительственных делегаций, направленные на интенсификацию сотрудничества между государствами − хозяевами Евро-2012.

Следует отметить, что в основных мероприятиях участвовали президенты В.Ющенко и Л.Качиньский, приехавшие накануне (28.10) и имевшие неофициальную встрече с Р.Ахметовым.

Чистота и безопасность для туристов

Насколько наш регион в состоянии не ударить в грязь лицом перед зарубежными гостями и предоставить им чистые и безопасные условия для проживания, проверила областная санитарно-эпидемиологическая служба. По этому поводу в Донецке состоялась пресс-конференция под эгидой «Укринформа».

Самой строгой оценке подверглись все 53 автостанции области. Как выяснилось, ни одна из них не соответствует санитарным требованиям.

− Мы дали руководству объединения «Допас» предписания создать даже на маленьких автостанциях удобные общественные туалеты, медицинские комнаты, а самое главное − убрать арендаторов, которые на многих вокзалах занимают большую часть площади, и пассажирам в зале просто негде присесть, − рассказывает заместитель главного санитарного врача Донецкой области Лариса Гусева. − В самом критическом состоянии находятся две автостанции − в городе Новоазовске и поселке Седово. Их нам просто пришлось закрыть, потому что они полностью не соответствуют санитарным нормам.

Также санстанция проверила места предполагаемого проживания гостей чемпионатов − всего 150 объектов − общежития, гостиницы, мотели. Естественно, обнаружилось множество недочетов. Где-то нужна полная реконструкция пищеблока, а где-то надо сделать пандусы для лиц с ограниченными физическими возможностями. Если руководители этих объектов не выполнят все предписания до марта 2009 года, то на период чемпионата их просто закроют.

Кстати, донецкие власти все-таки рассчитывают успеть отремонтировать студенческие общежития, чтобы в них тоже смогли останавливаться болельщики.

Футбол

Макеевка будет болеть за «Металлург»

Как сообщает пресс-служба Макеевского горсовета, ФК «Металлург» будет строить в Макеевке стадион для своей команды. Более того, предполагается, что в Центральном парке ФК возведет целый культурно-спортивный комплекс. Названы сроки сдачи объекта в эксплуатацию: май − июль 2010 года.

Массовый футбол

В минувший понедельник в крытом спорткомплексе «Ильичевец» впервые стартовал юношеский футбольный турнир − «Ильичевская осень». В нем принимают участие «Звезда» (Киев), «Шахтер» (Донецк), «Металлург» (Запорожье), «Олимпик» (Донецк), «Металлург» (Донецк) и «Ильичевец». Все команды представлены двумя возрастами − 1998 и 1999 г.р.

На торжественном открытии с приветственными словами к участникам обратились исполнительный директор ФК «Ильичевец» Леонард Губарьков и и.о. главного тренера ФК «Ильичевец» Илья Близнюк. Они пожелали ребятам успеха на футбольном поле и вырасти в будущем в хороших футболистов. Турнир продлится до 31 октября.

Всеукраинский турнир «Укрморречфлота»

Футболисты мариупольского «Портовика» (морской торговый порт) в очередной раз стали победителями Всеукраинского турнира «Укрморречфлота». В г. Скадовске они в групповом турнире обыграли портовиков г. Ильичевска (3:0) и хозяев поля (4:1). В финале мариупольцы встретились с футболистами Белгород-Днестровска. Победа (5:0) − и кубок снова в Мариуполе. Третье место − за портовиками г. Керчь.

Турнир на призы городского головы Мариуполя Юрия Хотлубея

Как сообщил председатель федерации футбола Мариуполя А.Тохтарь, турнир на призы городского головы Мариуполя Юрия Хотлубея среди школьников подходит к финишу. 6 ноября в крытом спорткомплексе «Ильичевец» состоятся два финальных матча у школьников 5-6-х классов и 7-8-х классов. Все остальное уже известно.

В старшей возрастной группе (10-11-е классы) в турнире участвовали 64 команды. Они по олимпийской системе сыграли 63 матча. Радует успех далеко «не футбольных» школ, т.е. школ, не имеющих спецклассов, далеко расположенных от стадионов. Так, юные футболисты ОШ № 50 (учит. В.Лотвинов) на своем пути обыграли ОШ № 34 (1:0), ОШ № 20 (1:0) и ОШ № 29 (по пенальти). Команда дошла до четвертьфинала, где в равной борьбе уступила ОШ № 41. Большого успеха добилась команда ОШ № 28 (учит. И.Рябоконь). Оставив позади команды технологического и морского лицеев, а также ОШ № 10 и № 68, они вышли в финал на добротный коллектив ОШ № 41 (учит. М.Стрельникова), с которым в первые 15 минут «расклеились» и крупно проиграли − 1:5. Третье место − у ОШ № 68.

 

6.       Житомир

 

Євро 2012.

Заходи.

Ніяких заходів в рамках підготовки до фіналу ЧЄ з футболу 2008 року влада не проводила.

Реклама.

Зовнішня реклама ЄВРО-2012 відсутня.

ЗМІ.

У районній газеті „Малинські новини” вийшло інтерв’ю журналістки Тетяни Ткаченко з головою правління Малинського КДЗ Григорієм Коронем під назвою „Дороги Києва, Москви і „Євро − 2012” ведуть до... Малинського каменедробильного”. Публікація присвячена цьому заводові, якому виповнилось 55 років. Керівник розповідає, що продукція підприємства відповідає всім вимогам Держстандарту і використовується в усіх видах будівельних робіт. Цитую:

− 60% її (продукції) іде на розбудову столиці України − на будівництво доріг, будинків. Чимало московських доріг збудовано з наших щебеневих фракцій. Чекаємо, коли розпочнеться підготовка до „Євро − 2012”, адже новітні автомагістралі європейської якості потребують нашої доброякісної продукції.

Зважаючи на цей факт, а саме, що потужне підприємство області, яке застосовує сучасні технології, має новітнє обладнання ( про все це йдеться в публікації) і не задіяне у плані підготовки до ЧЄ, можна зробити висновок, що підготовка доріг до „Євро − 2012” не ведеться, а лише декларується.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол.

Заходи.

Підбито підсумки 64 − го футбольного чемпіонату серед команд вищої ліги Житомирщини.

У Житомирі розпочався відкритий чемпіонат міста з фут-залу сезону 2008-2009 років. Змагатимуться впродовж 6 місяців на майданчику спортивного комплексу “Динамо” і лікарі, і педагоги, і представники промислових підприємств та державних установ.

З 28 по 30 жовтня у місті Бердичеві на стадіонах “Прогрес” та “Шкіряник” проходила Спартакіада області з футболу серед школярів. Переконливу перемогу з рахунком 4-0 здобули господарі змагань − футболісти ДЮСШ-92 міста Бердичева. Переможці та призери були нагороджені Кубками та грамотами. Також були визначені кращі гравці по амплуа та кращий гравець турніру, які отримали футболки. Кращий гравцем турніру було визнано бердичівлянина Олександра Майданюка.

ЗМІ.

− Завершився обласний футбольний марафон довжиною в 5 місяців( квітень − жовтень), − пише газета „Інтерес”. У матеріалі наведено висновки про підсумки футбольного чемпіонату, які робить голова обласної футбольної федерації О.Чернявський. Загалом він стверджує, що чемпіонат пройшов на належному рівні та висловлює жаль, що в обласному центрі так і немає футбольної команди майстрів, а , відтак, гравці, яких готують спортивні школи, не бачать перспективи.

-… ще рік − два і футбол в області взагалі занепаде, і це буде сумна новина для житомирських вболівальників, − констатує Чернявський.

Про відкритий чемпіонат міста з фут-залу сезону 2008-2009 років йшлося в новинах обласного телебачення та радіо.

Публікація на футбольну тему вийшла в тижневику „20 хвилин”. У ній ідеться про фут-зал, адже розпочалися ігри вищої ліги 16 Чемпіонату України з фут-залу, в яких бере участь і команда з Житомира − „Контингент”.

− В суботу, 25 жовтня вдома наші хлопці в п’ятому турі змагань розійшлися миром з Луганським „ЛТК” − 2-2, − констатує журналіст Сергій Роздум.

Це перша гра „Контингенту” після майже півторамісячної перерви у вищій лізі. І за словами головного тренера житомирян, Юрія Воловня, суперник їм трапився достойний, але команда показала доволі непогану гру.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ.

Тема Євро 2012, стосовно Закарпатської області, звучала лише на місцевій радіостанції «Версія» один раз. У друкованих ЗМІ не висвітлювала.

Інформація стосувалася зустрічі голови облдержадміністрації Олега Гаваші з Надзвичайним і Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Яаном Хейном, який відвідав Закарпаття з робочою поїздкою, на якій останній висловив готовність Естонії вкладати інвестиції у туристичну галузь Закарпаття. Яан Хейн зазначив, що на сьогодні естонські компанії вже мають успішний досвід з будівництва туристичних об’єктів у Західній Україні. А у зв’язку із проведенням Євро-2012 в Україні з’явиться потреба у розбудові туристичної інфраструктури. Тому Естонія готова запропонувати власні проекти, які зацікавлять наш край. 

У загальному різного роду інформації подавала лише радіостанція «Версія» та «Тиса».

Зокрема, на останній можна було почути про міжнародний семінар «Євро-2012. Організація безпеки», який спільно проводили Федерація футболу України та Бюро делегата німецької економіки в Україні, у роботі якого взяли участь президент ФФУ Григорій Суркіс, Надзвичайний та Повноважний посол ФРН в Україні Ганс Юрген Гаймзьот, делегат німецької економіки в Україні Карін Pay, представники силових відомств Німеччини, українських регіональних оргкомітетів Євро-2012, Національного агентства, фахівці MBC та ін. Семінар був присвячений питанням безпеки та правопорядку під час проведення Євро-2012.
Інша новина стосувалася Львова, точніше того, що там планують створити до Євро-2012 «Європейський дім зустрічей». Представники влади Львова і Вроцлава обговорили цю ініціативу. «Європейський дім зустрічей» має стати місцем співпраці та обміну досвідом між громадськими організаціями та владою міст -партнерів.
«Версія» подавала інформацію наступного плану:
Три компанії висловили готовність побудувати у Львовi стадiон до матчiв чемпiонату Європи з футболу у 2012 роцi. Серед цих компанiй − і нiмецька фiрма, що здiйснювала реконструкцiю стадiону у Днiпропетровську. Також проводилися переговори з українською фiрмою. 
В іншій інформації стосовно візиту Президента України В.Ющенка в Туреччину говорилося, що під час спільної прес-конференції зі своїм турецьким колегою Абдуллою Гюлем в Анкарі він звернув увагу на збільшення товарообігу між двома країнами і відзначив активну роль турецьких компанiй у проектах у рамках пiдготовки до Євро-2012. 
Також можна було почути, що у головних i резервних мiстах України, вiдiбраних для проведення матчiв Чемпiонату Європи з футболу 2012 року, зупинені роботи на майже 80% об'єктах, якi вже повиннi розвиватися i будуватися. Головними причинами цього є вплив економiчної кризи, повiльне i не завжди правильне прийняття управлiнських рiшень. 
Упродовж цієї теми говорилося і про Харків. Зокрема, про те, що будівництво міжнародного залізничного терміналу призупинили через економічну кризу. Зазначалося, що Харків має побудувати пасажирський залізничний термінал вартістю 150 мільйонів гривень і депо у Полтаві вартістю 300-400 мільйонів гривень у рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. 
Щодо проекту будівництва НСК «Олімпійський», то його вже ухвалено. І вже 1-го грудня розпочнеться його реконструкція. Проект, розроблений німецькою компанією GMP, обійшовся Україні майже у 22 мільйони євро, а саму реконструкцію стадіону зараз оцінюють у 303 мільйони доларів. Загальна кількість місць на новому стадіоні − близько 72-ох тисяч. 
Останнє повідомлення було не досить оптимістичне: Чемпіонат Європи з футболу 2012 року Польща можливо проводитиме із Німеччиною − у разі, якщо Україна не впорається з підготовкою до проведення футбольної першості. Таке заявив новообраний президент федерації футболу Польщі Гжегож Лято.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи

За звітний період не було зафіксовано жодних офіційних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Новини Закарпаття” за 25.10.08 у матеріалі «Наступного тижня все побачимо» автор Ростислав Буняк робить прогнози щодо матчу між ФК «Закарпаттям» і чинним Чемпіоном Кубка ФК «Шахтар», навіть подає надію про наступний матч. Як аргумент закарпатців, він наводить стабільність стартового складу, на відміну від гірняків.

Єдиною проблемою для уболівальників, далі зазначає він, може стати час гри − 14.00. Це пов’язано, як не сумно, із проблемами інфраструктури, тобто із освітленням стадіону.

У газеті “РІО” за 25.10.08 матеріал “Україна Португалія − 1:1” розказує про Лігу чемпіонів. Зокрема, зазначається, що кияни виграли у «Порту» і принесли своїм уболівальникам щастя. А от «Шахтар» програв, причому найважливіший двобій, поставивши цим величезний знак питання з приводу довгоочікуваного виходу до наступного раунду Ліги.

У наступному матеріалі „«Динамо» громить всіх” мова йде також про дві найсильніші команди: «Динамо» здобуло сьому поспіль перемогу, а «Шахтар» − другу у матчі з «Кривбасом». Таким чином чинний володар Кубка України опинився на восьмому місці турнірної таблиці, а «Динамо» її очолює.

В іншому матеріалі цього видання можна прочитати про Першу лігу, зокрема, зазначається, що «Закарпаття» виграло у «Геліоса» у рамках 14 туру, а «Оболонь» і «Енергетика». Отож обидві команди продовжують лідирувати у турнірній таблиці.

Слід зазначити, що в ужгородців це п’ята поспіль перемога і це вселяє оптимізм у вболівальників. Хоча тренер М. Іваниця не дуже задоволений грою. За його словами, в останніх двох іграх очки даються важко, тому слід ретельно з’ясувати всі помилки і прорахунки.

Крім іншого, подається інформація, що ПФЛ задовольнило клопотання луганського «Комунальника» про зняття команди зі змагань команд Першої ліги. А це означає, що із «Закарпаття» буде знято, на жаль, чесно зароблені три очки і матчі з цією командою.

Огляд матчів.

29 жовтня на ужгородському стадіоні «Авангард» у рамках 1/8 фіналу Кубка України відбувся матч між «Закарпаттям»  та «Шахтарем» − 1:4.

На цей поєдинок зібралася велика кількість уболівальників. Всі очікували бою, адже в «Шахтаря»поки  в чемпіонаті гра не клеїться. Тож цілком ймовірно, що й «Закарпаття» розраховувало, якщо принаймні не виграти, то хоча б показати пристойну гру. Перед матчем на футбольне поле вибіг пес, який трохи разом з футболістами, котрі розминалися перед грою, погасав по полю. Слід нагадати, що прецедент уже був: «Закарпаття» вже штрафували за те, що під час поєдинку «Закарпаття» − «Динамо-2» у Мукачеві на поле вибіг собака.

Перший тайм видався особливо бойовим. Незважаючи на те, що гірники вже на 13 хвилині повели в рахунку, ужгородці непогано комбінували і частенько вдавалися до ударів з середньої та далекої дистанції. Особливо відзначилися у їх виконанні Руслан Ярош та Владислав Микуляк. Саме удар останнього на 40-й хвилині прийшовся у стійку донецьких воріт.

У першій половині гри порадували уболівальників закарпатського клубу і фанати «Закарпаття», які у своєму секторі розгорнули величезний банер, з зображенням карпатського ведмедя, який душить крота.

У другому таймі гірникам, мабуть, перепало на горіхи від Луческу і вони заграли більш активніше. Як результат − три голи у ворота господарів.

На післяматчевій прес-конференції Луческу не таїв свого задоволення від виходу у наступний етап розіграшу Кубка України. Він був вражений хорошою грою «Закарпаття». Похвалив поле і відмітив, що у порівнянні з минулим роком воно змінилося у кращий бік, а також позитивно відгукнувся про новий прес-центр ФК «Закарпаття».

В.о. головного тренера Михайло Іваниця зауважив, що достойно програли вищому за класом супернику. Головною причиною поразки назвав втрату концентрації.

Кулуарні розмови.

За словами Івана Шіца, директора ФК «Закарпаття», ймовірніше за все Михайла Іваницю на посту тренера «Закарпаття» змінять у зимове міжсезоння. Остаточно, хто буде новим наставником ужгородців, поки не відомо.

Цікаво, що нещодавно в одному з інтерв’ю одного ужгородського журналіста заслужений тренер України Анатолій Заяєв на питання , чи став би він тренером «Закарпаття», дав негативну відповідь. Причиною назвав недбалість про клуб.

конфіденційно

Уболівальники клубу підозрюють, що матч з «Шахтарем» був договірним. Таких висновків вони дійшли тому, що в основі клубу не грали кілька основних гравців. Зокрема Края та Домбрайе. Краю на позиції стоппера замінив Жерш. Саме через помилки останнього у ворота закарпатців влетіло як мінімум два м’ячі.

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

На тижні, що минає, у Запоріжжі не було заходів, прямо пов’язаних з Євро-2012. Втім, була «пряма лінія» начальника обласної міліції Віктора Ольховського з читачами тижневика «МИГ»: там Євро згадували, про це − нижче. 

ЗМІ.

Начальник ГУ МВС України у Запорізькій області В.Ольховський раніше очолював у міністерстві Департамент громадської безпеки. І встиг плідно попрацювати над питаннями організації безпеки майбутнього Євро-2012: їздив за кордон переймати досвід і.т.д. У «прямій лінії» з читачами тижневика «МИГ» (30.10.2008) генерал-майор розповів наступне: «Что толкового за это время сделали − так это по подготовке к Евро-2012 «пробили» постановление Кабмина, которым охрана общественного порядка при проведении спортивных мероприятий возлагается на организаторов, а не на милицию. То есть за порядок на стадионе клуб должен отвечать. Мы отвечаем за порядок вокруг стадиона, в городе, на пути к вокзалам. Такое было сопротивление со стороны Федерации футбола! Это ж деньги. Они должны содержать армию стюардов, которые должны работать с болельщиками».

Далі Ольховський розповідає про інцидент − бійню з вболівальниками в Охтирці, і заявляє: «По нашей информации организаторами всего этого были фаны динамовцев Киева, которые приехали на джипах, раздавали водку, давали указания пойти сделать то-то и то-то. Понятно, почему это было сделано: на стадии подписания было постановление Кабмина, и они хотели показать, что если в присутствии милиции такой бардак, то что будет, когда она уйдет».

Ольховський також говорить: «Самые дисциплинированные − болельщики «Шахтера». Там за каждой группой закреплен работник службы безопасности клуба. А вот самые беспредельные − фаны Киева, такое ощущение, что работы с ними не проводится, только милиция с ними «работает».   

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася. Канал «Запоріжжя» Запорізької обласної державної ТРК не припиняє показ іміджевих роликів про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізький клуб продовжив виїзну нічийну серію − привіз нульову нічию зі Львова, де грав з «Карпатами». Результат розцінюється як позитивний: на виїзді не програли, тепер очки здобуватимемо вдома.

ЗМІ.

ЗМІ Запоріжжя на цьому тижні розповідали головно про гру «Металурга» з «Карпатами», а також про перипетії футбольних єврокубків. Іншої цікавої футбольної інформації не було. 

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

До «Євро-2012» на Прикарпатті побудують готель вартістю понад 75 млн. євро. У туристичному комплексі «Буковель» планують звести чотиризірковий готель на 250 номерів до «Євро-2012», повідомив ZAXID.NET з посиланням на неназваного представника облдержадміністрації. За його словами, міжнародний тендер на будівництво готелю виграла група компаній «Слав-Інвест».

Вартість такого готелю становить близько 75 млн. євро. Готель вартістю будівництва в 75 млн. євро планують здати до 2011 року, й він стане одним із об’єктів, включених до державної програми з підготовки до «Євро-2012».

28-29 жовтня голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук та заступник голови обласної ради Остап Дзеса взяли участь у роботі IX Форуму «Україна-Польща», що проходить у місті Донецьку за участю Президента України Віктора Ющенка та Президента Республіки Польща Лєха Качинського, — проінформувала прес-служба обласної ради.

Під час донецького форуму передбачається робота секцій за напрямками: співробітництво в галузі палива та енергетики; інвестиційне співробітництво, банківський сектор; проблеми та перспективи розвитку агропромислового комплексу та торгівлі; співробітництво в туристичній галузі; розвиток транспортних сполучень та прикордонної інфраструктури в контексті Євро-2012; досвід адміністративно-територіальної реформи в Україні та Польщі.

До кінця року в Івано-Франківську з’явиться 10 нових тролейбусів і 5 автобусів. Депутати Івано-Франківської міської ради на позачерговій сесії прийняли Програму лізингу тролейбусів та автобусів для ДКП «Електроавтотранс». Програма лізингу розрахована на 5 років. Погашення платежів здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів ДКП «Електроавтотранс». Частка грошей із місцевого бюджету становитиме 90%. Придбання нового рухомого складу покращить якість перевезення пасажирів та скоротить експлуатаційні витрати на старі автобуси та тролейбуси. Водночас у місті збільшиться кількість маршрутів. Наразі, транспортний парк ДКП «Електроавтотранс» налічує 48 тролейбусів, з них 21 тролейбус перебуває в експлуатації більше 20 років, тоді як норма його використання становить 10 років. ДКП «Електроавтотранс» залишається єдиним перевізником усіх пільгових категорій населення. За розрахунками фахівців, із 5 пасажирів «Електроавтотрансу», 3 є пільговиками. До 2015 року підприємство передбачає придбати 45 нових тролейбусів. Нині вартість 1 тролейбуса становить 1 мільйон гривень.

Покращення транспортної інфраструктури у місті Івано-Франківську може стати ще одним кроком по благоустрою міста, який стане корисним у світлі підготовки до Євро-2012.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, що стосується підготовки до проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Галичина» опублікована стаття під назвою «На сільських вулицях посвітлішає». У матеріалі йдеться про те, що На ХХV сесії обласної ради затверджено програму зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів краю на 2008 — 2012 роки. Поки що вуличне освітлення наявне лише у 90 селах та десяти селищах Галицького, Городенківського, Долинського, Калуського, Рогатинського, Рожнятівського, Тлумацького районів, Івано-Франківської, Болехівської та Яремчанської міських рад, що становить 12,7 відсотка їх загальної кількості (789).

Реалізація програми має підвищити ефективність і надійність функціонування мереж зовнішнього освітлення центральних доріг та вулиць, у тому числі доріг державного значення, поліпшити благоустрій населених пунктів, сприяти зменшенню криміногенної ситуації в нічний час і травматизму серед населення в умовах незадовільного стану доріг, поганої видимості у зв’язку з погодними умовами тощо.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до перебігу матчів у Вищій фут зальній лізі України, де виступає футбольний клуб «Ураган».

У газеті «Західний кур’єр» вийшов черговий випуск додатку «Кур’єр футболу». У випуску повідомляється, що у області побачила світ нова книга на футбольну тематику під назвою «Хроніка старолисецького футболу». Ця 340-сторінкова книга, упорядкована гравцем місцевої «Бистриці» Романом Дмитрівим. Присвячена вона 50-річчю створення старолисецької команди. Це найбільш об’ємна зі всіх праць, що були присвячені історії прикарпатського футболу.

Також у випуску опубліковані спогади про футболіста-ветерана івано-франківського «Спартака» Василя Чіха, який помер від невиліковної хвороби на 55-му році життя. Футболіст провів 5 сезонів у складі «Спартака», а також грав у «Вілії» з Бричан, хмельницькому «Поділлі», коломийському «Покутті», надвірнянському «Бескиді». Визнавався кращим гравцем фіналу кубка «Золотий колос» в Молдавії у 1977 р. і фіналу кубка «Робітничої газети» у 1986-му у складі надвірнянської «Бистриці».

Події.

Звітній період завершився резонансною подією, яка сколихнула весь обласний футбол. У п’ятницю, 31-го жовтня, на прес-конференції футбольного клубу «Прикарпаття» його президент Анатолій Ревуцький заявив, що команда може припинити своє існування через фінансові проблеми. Ревуцький повідомив, що клуб не отримав необхідної фінансової допомоги від влади, тому івано-франківську команду буде розформовано. За словами президента, футболісти «Прикарпаття» після розгляду заяви про ліквідацію клубу у ПФЛ отримають статус вільних агентів. Ревуцький висловив жаль з приводу ліквідації клубу, який він створив 19 років тому. За його словами, щоб відновити професійний футбол на Прикарпатті потрібно буде починати весь шлях спочатку.

Напередодні, очевидно, назовсім залишив Івано-Франківськ Степан Матвіїв та група гравців, закликаних ним у літнє міжсезоння. Їм, як і решті футболістів, клуб заборгував зарплатню за останні півтора місяця.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Теми підготовки до Євро-2012 торкнулася лише «Кіровоградська правда» (28.10.08), анонсуючи зустріч президентів України і Польщі: «… 29 жовтня в Донецьку президенти України та Польщі Віктор Ющенко та Лех Качинський візьмуть участь у роботі дев’ятого форуму «Україна-Польща». У зв’язку з організацією Євро-2012 президенти ознайомляться з ходом будівництва найсучаснішого футбольного стадіону «Донбас-Арена», який буде здано в експлуатацію наступного року…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

Враховуючи те, що луганський «Комунальник», з яким ПФК «Олександрія» мав зустрітися у черговому поєдинку, припинив виступи у першій лізі чемпіонату, олександрійці матч 15-го туру пропустили. 

У Дніпродзержинську відбувся центральний матч 16-го туру групи «Б» другої ліги між місцевою «Сталлю» та кіровоградською «Зіркою». Враховуючи, що «Сталь» очолює турнірну таблицю, а «Зірка» до останнього матчу посідала друге місце, гра була для наших футболістів дуже важливою. Проте цього разу фортуна відвернулася від нашої команди. З мінімальним рахунком «Зірка» поступилася сильнішому супернику і перемістилася на четверте місце, а дніпродзержинська «Сталь» збільшила відрив від кіровоградської команди до семи очок.  

ЗМІ.

Протягом звітного тижня обласні ЗМІ відслідковували події національного та європейського футбольних чемпіонатів, проаналізували матчі першого туру групового раунду Кубка УЄФА. Яскравих подій, вартих особливої уваги, журналістами обласних видань не помічено.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

Рекламы «Евро-2012» на улицах и в СМИ нет. Материалов о Евро 2012 в местной прессе не зафиксировано.

Футбол

ФК «Заря»

Газеты «Ракурс» и «Вечерний Луганск» пишут о матче «Зари»  с ФК «Львов», который хозяева поля луганчане с трудом свели вничью − 1:1.

А последняя игра с «Шахтером» закончилась в пользу горняков со счетом 1:3. И это при том, что «Заря « открыла счет уже на второй минуте. После матча старший тренер луганчан Анатолий Волобуев сетовал уже не только на травмы, одолевшие игроков, но и на високосный год. И, если после игры с львовянами он заявил, что в случае проигрыша команды покинул бы свой пост, то теперь об этом ни слова. Правда, многие болельщики, присутствовавшие на матче, сделали вывод о том, что игра была откровенно сдана. О «режиссировании» матчей за кулисами говорят и некоторые специалисты. Тем не менее, «Заря» находится на запланированном месте в турнирной таблице − седьмом. Перед началом сезона цель была попасть в десятку.

Мини-футбол

Минифутбольная команда «Енакиевец» неожиданно жестоко отмстила «ЛТК» за несколько последних поражений, выиграв 7:2. «ЛТК» после этого занимает десятое место.

Чемпионат области

Закончился самый скандальный чемпионат области, но не закончились претензии «обиженных» КДК команд. Продолжает аппелировать к украинской федерации «Химик» по поводу превышения лимита заявки одного из игроков команды «Золотое-Алмаз»  (ставшей чемпионом) в нескольких командах за сезон. По словам же председателя федерации Виктора Безрук в регламенте чемпионата пункта, ограничивающего количество игр футболиста за разные клубы при проведении областных соревнований, нет. По его же заявлению, победители двух групп второй лиги должны были сыграть переходной матч за право выхода в первую лигу. Одна из команд-победительниц (северный регион) из города Сватово «Сватовское масло» сразу отказалась от перехода в первую лигу. Такой же победитель-претендент из Брянки (центральный регион) пока молчит, т.е не понятно, будет ли вообще эта команда играть весной. Разразившийся кризис уже начинает бить по командам, поэтому, никто не знает, сколько заявок будет в следующем сезоне. Но команд будет явно меньше, чем сейчас. Даже если, к примеру, захочет вернуться снявшаяся в прошлом году «Экина», ее сразу примут в первую лигу. «Ну и вообще, − сказал Виктор Безрук, − сегодня ситуация совершенно не понятная и заглядывать в следующий год мы пока не можем».

Областное первенство среди юношей

В Первомайске завершились традиционные игры открытого первенства областного спортуправления «Золотая осень» среди юношей 1994-1995 г.р. в них приняло участие восемь команд, победила команда СДЮШОР управления образования города Стаханов.

100-летию Луганского футбола

На центрально стадионе области «Авангард» состоялась презентация книги, посвященной 100-летию Луганского футбола и 85-летию клуба «Заря» (по крайней мере, так это мероприятие афишировалось). Книга называется «Век Луганского футбола и, если по поводу «века» спорить не берусь, пусть эта цифра останется на совести автора, то 85 лет «Зари» это полная чушь, рассчитанная на дилетантов. Клуб образовался лет 45 назад, причем реорганизовался из команды «Трудовые резервы» − именно эта команда и стояла у истоков Луганского футбола.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Весь минулий тиждень у Львові продовжилася робота по рятуванні проекту стадіону, а з ним − і загальному проведенні у місті чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Отож, цього тижня, як і за весь останній період після того, як фірмі «Альпіна» відмовили у генпідряді на новий стадіон, продовжували з’являтися нові претенденти на забудову арени. Так, зокрема, цього тижня заявку на будівництво стадіону подала компанія «Росан-Інвест». Коротка довідка про компанію: Росан-Інвест» у складі Фінансово-промислової групи «Росан» є офіційним представником компанії «SNC-Lavalin» в Україні. «SNC-Lavalin» входить до трійки світових лідерів у сфері проектування, будівництва та девелопменту. Досвід «SNC-Lavalin» у проектуванні та зведенні об’єктів соціальної, спортивної, муніципальної та дорожньої інфраструктур сягає майже 100 років.

Натомість минулого тижня, а саме у середу, 29 жовтня, міський голова Львова Андрій Садовий та заступник губернатора Львівщини Сергій Таратута літали до Відня, де вели переговори про купівлю розробленого проекту на новий стадіон. Зазначимо, що цей проект уже є затверджений у всіх необхідних інстанціях, тому це значно зекономить час новому генпідряднику, якому не лише не потрібно буде розробляти проект арени, але й отримувати на нього необхідні дозволи у санстанції, пожежній конторі, і, звичайно, в Кабінеті Міністрів України. Отож, результати поїздки Садового і Таратути до Відня стало те, що Львів таки купуватиме проект за 4 млн. євро. Багато це чи мало − сказати важко, оскільки для цього потрібен коментар експерта. Як зазначено у повідомленні прес-служби Львівської міськради, це дуже хороший результат, оскільки проект традиційно коштує 7-10 % від вартості зведення стадіон. А якщо зважити, що стадіон мали б збудувати за 85 млн. євро, то це близько 4 млн. − це 4,8%. Хоча є й інші твердження, за яким начебто проект мав би коштувати не більше 1% від вартості нового стадіону. Як би там не було, а за проект «Альпіни» доведеться заплатити 4 млн. євро, в той час як спочатку австрійці хотіли 5 млн. 2 млн. ще до нового року повинен заплатити новий генпідрядник, а ще за 2 млн. проведуть додаткові переговори.

Губернатор Львівщини Микола Кміть минулого тижня пообіцяв, що нового генпідрядника назвуть до 1 листопада − день, коли до Львова з візитом приїде Президент України Віктор Ющенко. Начебто, з визначенням генпідрядника не повинно бути конкурсної комісії − її має визначити фактично троє людей-співголів Оргкомітету з підготовки Львівщини до Євро-2012 − Микола Кміть, Андрій Садовий та голова Львівської облради Мирослав Сеник. Проте ряд депутатів Львівської міськради вимагає, аби нового генпідрядника визначила нова конкурсна комісія. Таку думку у своєму прес-релізі поширив депутат Львівської міськради від «Нашої України» Сергій Бащук, котрий, до речі, і є одним з членів цієї конкурсної комісії. Отож залишилося фактично два варіанти визначити нового генпідрядника. Перший, це той, який пропонує губернатор: не проводити засідання конкурсної комісії, а терміново визначити фактично у форматі трьох (губернатор, мер, голова облради) генпідрядника, який будуватиме стадіон. Другий варіант, це той, при якому конкурсна комісія за кілька тижнів обере нового генпідрядника. Це варіант, якого притримується частина депутатів міськради, який до того ж є законнішим, але який є значно довшим. А часу, як відомо, у Львова майже немає. Важко спрогнозувати, за яким варіантом розвиватимуться події.

Минулого тижня завершився перший етап конкурсу «Львів-2012» на визначення емблеми міста під час проведення Євро-2012. Великі банери з 12 найкращими емблемами було вивішено у центрі міста. Кожен львів’янин (і не тільки) зможе проголосувати за емблему на сайті lviv.ua.

В коментарі кільком місцевим ЗМІ губернатор Львівщини Микола Кміть заявив, що на ремонт та будівництво доріг до Євро-2012 на Львівщині потрібно 11 млрд. грн.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львівщини до Євро-2012 помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Минулих вихідних обидва львівських клуби зіграли свої матчі у розіграші української прем’єр-ліги. ФК «Львів» на виїзді зіграв внічию 1:1 з луганською «Зорею». За львів’ян відзначився Борис Баранець. Причому пропустив ФК «Львів» на 6-й доданій хвилині, при цьому майже весь другий тайм відігравши у меншості (червону картку отримав голкіпер Мар’ян Марущак). У цьому ж матчі важко травмувався екс-голкіпер львівських «Карпат» Андрій Тлумак, який зараз виступає за «Зорю»: з переломом грудного хребця він відіграв фактично цілий тайм. Тепер невідомо, чи він взагалі повернеться у футбол, адже лише 2 місяці йому доведеться пролежати у повністю нерухомому стані. А серед тижня ФК «Львів» в 1/8 фіналу Кубку України поступився алчевській «Сталі» 0:2. і вилетів з розіграшу змагань. У цій грі травмувався другий голкіпер львів’ян Андрій Радь.

Львівські «Карпати» вдома зіграли внічию 0:0 із запорізьким «Металургом».

Інші футбольні новини

Минулого тижня на 76-му році життя помер екс-гравець збірної Радянського Союзу Валентин Бубукін, котрий в далекому минулому певний час очолював львівські «Карпати». Жодної офіційної інформації з цього приводу на сайті ФК «Карпати» не з’явилося

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого підготовці до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

У регіональних ЗМІ тема майбутнього чемпіонату Європи була присутня, але лише однією публікацією.

Це − матеріал про роботу державного підприємства «Миколаївський облавтодор», де, зокрема, зазначається, що «этот год для дорожников выдался трудным. Но есть надежда, что будущий год станет куда более благоприятным для всей отрасли. В частности, дорожники рассчитывают, что к Евро-2012 будет привязан проект строительства мостового перехода через реку Южный Буг севернее Николаева. Если его удастся реализовать, Николаевский облавтодор, другие коллективы дорожников на Николаевщине и за ее пределами, будут обеспечены стабильной работой на несколько лет. Но пока это планы» («Родной причал», 28.10.08).

Радіо. Телебачення.

Матеріалів, у яких би розповідалося про підготовку до європейської футбольної першості 2012 року, на обласному радіо і телебаченні не було.

Футбольна тема звучала лише у програмі «Спорткур’єр» обласного радіо.

Розповідалося про підсумки обласної першості. В інтерв’ю головний тренер команди «Торпедо» (Миколаїв) Володимир Козенко зазначив, що «Николаевская областная ФФУ уделяет много внимания развитию детского футбола. Празднования 100-летия николаевского футбола прошло на высоком уровне. Видно было, что люди вложили много сил, что б провести этот праздник. Приятно, что футбол в области популярный. Это благодаря нашей федерации» (програма «Спорткур’єр», обласне радіо, 31.10.08).

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Прем’єр − ліга України

На думку місцевих оглядачів, інтрига у верхній частині турнірної таблиці вищого українського дивізіону поступово згасає.

Донецький «Металург», який довгий час очолював елітний дивізіон вітчизняного футболу, як свідчать останні ігри, не витримує конкуренції з київським «Динамо».

«Видимо, окончательно отказался от борьбы за чемпионский титул донецкий «Шахтер», не сумевший переиграть команду, находящуюся на дне турнирной таблицы − ФК «Харьков». …Теперь разрыв между лидером и чемпионом составил целых 15 очков, что, согласитесь, более чем серьезно. Подопечным Мирча Луческу, как, впрочем, и самому наставнику, самое время подумать о том, что нужно изменить в игре «Шахтера», дабы вообще взойти на пьедестал почета» («Николаевский бизнес», 29.10.08).

Звіт про матч «Чорноморець» − «Дніпро», зокрема, про дії фанатів дніпрян.

«Воочию наблюдал матч в Одессе. Еще до стартового свистка арбитра одесские болельщики потерпели сокрушительное, если не сказать − позорное, поражение от днепропетровских ультрас. Две сотни днепрян прорвались в сектор фанатов «Черноморца», а те (около полусотни одесситов) в панике спасались бегством, кинув свои стяги, растяжки и банера. С трофейным барабаном гости вернулись в свой сектор. Вскоре захваченные флаги и баннеры неприятеля были изорваны в клочья. Ругань и оскорбления между фанатами продолжались весь матч, по его окончании гости в сопровождении эскорта милиции без проблем покинули Одессу» («Николаевские новости», 28.10.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

Місцеві ЗМІ відзначили, що вдало склалися 15 і 16 тур для команди МФК «Миколаїв».

«Дома, на Центральном городском стадионе, специально к столетию николаевского футбола, «Николаевом» была повержена команда «Буковина» − уверено, счетом 3:1, а затем корабелы победили «Оболонь-2» на выезде в Киеве с минимальным счетом 1:0» («Новая Николаевская газета», 29.10.08).

Щодо київського матчу і єдиного голу, який забили, то «произошло это приятное событие вскоре после начала матча, так что остальное время ушло на удержание счета» («Рідне Прибужжя», 28.10.08).

«И ни одного результативного удара за оставшиеся 80 минут матча киевлянам нанести не позволили» («Южная правда», 28.10.08).

«Главный тренер МФК «Николаев» Вячеслав Мазарати: Игра от обороны принесла нам победу» («Николаевские новости», 28.10.08).

31 жовтня відбувся 17 тур чемпіонату України серед команд Другої ліги.

Одне із видань напередодні написало: «Николаевские футболисты в Хеллоуин будут сражаться с командой «Единство»« («20 минут», 29.10.08).

І цей домашній матч миколаївці програли футбольному клубу із села Плиски з рахунком 0:1. На думку журналістів, поразка заслужена.

Після гри головний тренер МФК «Миколаїв» В’ячеслав Мазараті сказав, що це був найгірший матч в сезоні. І наставники команди шукатимуть причини такої невдалої гри.

Відсутність основних гравців у складі, на думку тренера, не може виправдати цю поразку, але, як з'ясувалося, резерв миколаївської команди не готовий навіть до матчів в другій лізі.

Про чемпіонати ветеранів футболу

Ветерани миколаївської команди «Бастіон» зайняли третє місце в чемпіонаті України, розгромивши полтавську «Ворсклу» 3:0.

А чемпіонами країни стали ветерани «Ришельє» (Одеса), які переграли у вирішальному матчі команду «Шахтар» (Донецьк), − 3:1.

Чемпіоном Миколаївської області серед ветеранів стала команда «Ніант».

«Как отметил президент ФК «Нианат» Сергей Кибзун, благодарности заслуживают все игроки команды, максимально ответственно относившиеся в играм чемпионата.  

Главный тренер команды Леонид Малый никого из футболистов первоначально выделять не стал, все внесли посильный вклад в общий успех» («Николаевские новости», 28.10.08).

Чемпіонат міста Миколаєва

«Кто лупит судей? Коммунаровцы» − під таким заголовком з’явилася публікація про баталії на футбольних полях обласного центру.

«ФК «Коммунаровец» проиграл из-за хулиганства своих игроков, отлупцевавших арбитра в матче с «Юпитером». Поражение 0:3 засчитано коммунаровцам, а излишне ретивых футболистов ожидают дисциплинарные санкции» («Николаевские новости», 28.10.08).

Інші турніри

На футбольному майданчику Центрального міського стадіону відбувся турнір серед дівчат, присвячений 100-річчю миколаївського футболу.

«Первое место заняли воспитанницы тренера Владимира Ефимако из ДЮСШ № 3. В тройке призеров также − команды из Березнеговатого и Врадиевки. А лучшим игроком турнира признана Настя Голтуренко из команды-победительницы.

Все участники турнира поощрены денежными премиями и призами» («Рідне Прибужжя». 28.10.08).

«Все меньше девушек говорят о том, что футбол − не женское занятие. Это спорт, который развивает физически, тем более что во время игры приходиться и думать − кому отдать мяч, как обвести своего соперника…

− Девочки за год прибавили в мастерстве, об этом говорят наши результаты на областных соревнованиях − заслуженное первое место в турнире, − рассказывает Владимир Ефимако» («20 минут», 29.10.08).

Щодо мрій переможців турніру, то футболістки команди «Ніка», ставши чемпіонами області, готуються до всеукраїнських змагань, мріють про чемпіонат світу.

Мріють про великі перемоги і юні футболісти 2000 року народження з команди миколаївської ДЮСШ «Торпедо», яка двома складами брала участь у відкритій першості Одеси. Тренер команди Ігор Артеменко.

«Матчи проходили в отличных условиях − на базе «Черноморца» в Совиньоне. Наши ребята соревновались с одесситами, командами Ильичевска и Белгород − Днестровского. И выступили достойно: заняли третье место из восьми участников» («Николаевские новости», 28.10.08).

Читачі також дізналися, що на шкільному стадіоні села Мішково − Погорєлово відбувся цікавий футбольний матч.

«На спортивной арене азартно схлестнулись две команды любителей футбола: местная сборная мешково-погореловских игроков со сборной спортсменов николаевского Клуба бокса… В состав «гостевой» команды вошли известные мастера кожаной перчатки − заслуженный мастер спорта Олег Машкин, мастера спорта международного класса Артем Цариков, Сергей Захарчук, Олег Шевченко, Александр Козаченко, Леонид Волков, заслуженный тренер Украины Сергей Корчинский…» («Николаевский бизнес», 29.10.08).

Матч завершився з рахунком 4:2 на користь сільських футболістів.

Вони отримали в подарунок футбольні м'ячі і спортивну форму від миколаївського Клубу боксу.

Відтепер турнір матиме назву «Кубок виклику», на загальну думку спортсменів, приз буде перехідним, а футбольні змагання стануть традиційними. В найближчому майбутньому боксери хочуть узяти реванш.

Інші теми

Серед інших тем, газети повідомили, що пішов з життя заслужений майстер спорту, прославлений захисник київського «Динамо» і збірної СРСР Володимир Щегольков. Він був одним із зоряного складу «Динамо», якому вдалося порушити гегемонію московських клубів, і в 1961-му, 1966-му і 1967 роках здобути звання чемпіона СРСР.

Читачі дізналися, що вперше батьком став голкіпер МФК «Миколаїв» Олександр Лавренцов і кращий нападаючий миколаївського аматорського футболу 2008 року Ігор Бринза, у них народилися доньки, а також про те, що журналісти «Вечірньої Одеси» видали книгу, до якої увійшла частина творчої спадщини колишнього головного редактора Бориса Дерев’янко. Книга має назву «Мяч круглый, поле зеленое».

 

14.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета, чомусь, не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

«Арсенал» Київ − «Ворскла» Полтава0:0

У цілому звітний матч видався не дуже видовищним і справа не у відсутності забитих голів. «Арсенал» зараз не може стрибнути вище голови, а гості, що знаходяться на ходу, ризикувати не стали і також зробили ставку на прагматичний футбол. У результаті команди заробили по очку, а в програші виявилися уболівальники, що так і не діждалися видовища.

На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Ворскли» Микола Павлов сказав: «У мене склалося таке враження наче ми грали на зборах. Уболівальники були дуже близько й усе чули. Загалом по-домашньому так грали».

В наступному турі полтавці приймають донецький «Металург», а значить Павлов та його підопічні знову можуть вдатися до улюбленого стилю гри.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Першість України. Друга ліга група «Б»

«Кремінь» Кременчук − ФК «Полтава» − 0:2

Відбулися матчі шістнадцятого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. У Кременчуці відбулося дербі між командами «Кремінь» та ФК «Полтава». Гості в кожному таймі забили по м’ячу відзначилися Євген Гончаренко на 36-й та Сергій Бербат на 55-й хвилинах. Після цієї перемоги ФК «Полтава» набрав 32 очки і перемістився на другу сходинку турнірної таблиці. У центральному матч туру «Сталь» з рахунком 1:0 здолала кіровоградську «Зірку». Тепер команда з Дніпродзержинська з 36 очками закріпила своє лідерство.

Наступний матч ФК «Полтава» проведе вдома 31-го жовтня. Наш суперник команда, яка посідає шосте місце в турнірній таблиці − «Олком» з Мелітополя.

Чемпіонат Полтавщини з футболу.

Відбувся черговий тур чемпіонату Полтавської області з футболу серед команд першої ліги. Змагання поступово виходять на фінішну пряму і за два тури до їх завершення ФК «Велика Багачка» оформив своє чемпіонство, а ФК «Лубни» − срібло. За бронзові ж нагороди розгорілася справжня боротьба між «Гірником» з Кременчука та «Зорею» з Гоголево. Саме ці команди зустрілися у звітному турі і перемогу з рахунком 2:0 святкували кременчужани. «Гірник», який минулого року посів у чемпіонаті друге місце, має кращі шанси потрапити до призерів. Його головний переслідувач «Зоря» зустрічатиметься із сильними командами ФК «Лубни» та полтавським «Зенітом».

Ветеранський футбол

Ветерани полтавської «Ворскли» у кубку України вийшли до 14 фіналу і на цьому припинили боротьбу. Сумно з того, що в команди не знайшлося коштів, щоб дістатися Чернівців, де на них чекали ветерани «Буковини». Невже у клуба, в складі якого грав проти донецького «Шахтаря» президент ФК «Ворскла» Олег Бабаєв не знайшлося грошей, аби відрядити власних ветеранів на гру? Що це − прикрість чи кінець полтавської мрії?

 

15.      Рівне

 

Євро 2012

На минулому тижні «Рівненська газета» вмістила матеріал під заголовком:

До Євро-2012 відремонтують трасу на Луцьк

Проект будівництва доріг в обхід населених пунктів, які лежать на шляху туристів до міст, що прийматимуть матчі Євро-2012, затвердив нещодавно Кабінет Міністрів.

На ці цілі уряд планує виділити 2,7 мільярда гривень. На жаль, проект Рівного не стосується.

У рамках програми за найближчі три роки планується побудувати 236 кілометрів нових доріг, реконструювати 225 км і капітально відремонтувати понад чотири тисячі кілометрів. До речі, не всі з них лежать на шляху до міст, які готуються приймати вболівальників. На жаль, Рівному в цьому плані не пощастило — об’їзну дорогу в рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу не будуватимуть.

— До Євро-2012 маємо відремонтувати трасу на Луцьк, ведуться реконструкції відрізків Київ—Чоп від Грушвиці до Бродів (компанія “Тодіні”) та від Рівного до Корця (турецька фірма “ОНУР”), — розповів виконувач обов’язків начальника Служби автомобільних доріг у Рівненській області Юрій Богданович. — Також передбачається ремонт траси на Ковель. Сподіваюся, що реконструкцією відрізків від Рівного до Луцька та Ковеля займатимуться рівненські, а не іноземні шляховики.

Юрій Богданович зазначає, що Рівне все ж не залишиться без об’їзної. За його словами, наступного року має розпочатися будівництво проекту “північного обходу міста”.

− Об’їзна дорога матиме протяжність шість кілометрів, — додав керівник рівненських шляховиків. — Вона розпочнеться від Олександрії та спрямовуватиме рух на трасу до Луцька. Зокрема, має вийти на дорогу перед кільцем, яке знаходиться поруч шляху до ВАТ “Рівнеазот”. Попередньо підрахували, що будівництво одного кілометра може обійтися в чотири мільйони гривень.

Футбол

Натомість газета «Рівне вечірнє» та «Літопис Заходу» акцентували свою увагу на зміні керівництва ФК «Верес».

У «Вереса» новий президент!

Минулого тижня сталося те, що вже давно мало статися, але кілька місяців чомусь відкладалося, − пише «Рівне вечірнє». −  Людина, яка більш як півроку витрачала власні кошти на «Верес», стала його президентом.

Мова йде про Ігоря Климишина, який заробив ім’я у футболі, створивши і довівши до певних дитячо-аматорських висот клуб «Штурм». Колишня рада клубу «Верес» нині розпущена, і відбувається формування нового керівного органу. Вже відомо, що у новому «Вересі» віце-президентом буде Володимир Ханенко, спортивним директором Орест Баль, а головним тренером Микола Філін. Щодо інших посад, як керівних, так і адміністративних, то питання відкрите. За словами Ігоря Климишина, наступного тижня відбудеться засідання Торгово-промислової палати, на якому й будуть розставлені усі крапки над «і».

За попередньою інформацією, за участю місцевих бізнесменів має бути створений спеціальний фонд розвитку футболу, який опікуватиметься ДЮСШ №4, Костопільським спортивним ліцеєм, міні-футбольним клубом «Рівне» та безпосередньо «Вересом». Тому цілком можливо, що у «Вереса» незабаром з’являться ще віце-президенти.

Як розповів п. Климишин, клуб як і раніше розраховує на підтримку обласної та міської влади. Хоча якщо нині це є головним джерелом існування команди, то у перспективі бюджетна підтримка буде лише одним із джерел. До того ж новий президент «Вереса» переконаний, що клуб і сам має заробляти кошти. Щодо планів, то одним з головних нині питань є облаштування штучного покриття на запасному полі стадіону «Авангард».

Неочікуваний провал

Зміна президента ФК «Верес» не позначилася на виступі команди в останньому турі. Після вдалої гри рівненського „Вереса” зі столичними армійцями зовсім неочікуваним став результат у Тернополі. Там підопічні Миколи Філіна зазнали відчутної поразки від місцевої „Ниви” − 1:3. Рівняни вже у першому таймі пропустили два м’яча у власні ворота. Проте Олександр Гергелюк ще до перерви скоротив відставання (1:2). Та все ж у другому таймі „вересівці” не лише не змогли розвинути успіх − вони ще й пропустили гол від тернополян. Отож у підсумку − 3:1 на користь „Ниви”.

Перше коло „Верес” завершить 31 жовтня поєдинком із хмельницьким ”Поділлям”.

Розпочали з поразок

Після тривалої перерви, пов’язаної з виступом збірної України у чемпіонаті світу, відновилася національна першість з міні-футболу.

МФК „Рівне” провів свою першу зустріч у гостях. У Харкові суперником наших футболістів став місцевий „Локомотив”. На жаль, харківський Палац спорту не побачив гідного опору наших земляків − рівняни зазнали відчутної поразки від „залізничників” − 2:6. Вчора, 29 жовтня, коли наша газета вже друкувалася, рівняни приймали столичну „Планету-Міст”, якій поступився з рахунком 0:5.

I знову «ОДЕК» — чемпіон

Чемпіонат області з футболу-2008 фінішував. Інтрига трималася до останнього туру. Відкритим залишалося питання щодо усіх трьох комплектів нагород. Оржівський «ОДЕК» не став випробувати долю і у себе на полі впевнено переграв радивилівський «Сокіл» — 3:0, здобувши «золото». Гравці сарненського «Маяка», судячи з усього, знали про перебіг подій в Оржеві, а тому докладати великих зусиль у грі з «Ізотопом» не стали, програвши 1:2. Найбільш гострим і цікавим було питання щодо «бронзи». Претенденти на третє місце «Случ» та «Славія» мали порівну очок і в заключному турі зустрічалися між собою у Березному. Цей матч пройшов за повної переваги господарів, вже на 30-й хвилині «Случ» вигравав — 2:0. Лише на останніх хвилинах «Славія» спромоглася на кілька гострих атак, але голів глядачі так і не побачили. Отож бронзові медалі їдуть до Березного.

— Коли я прийшов у команду, то відставання від лідерів становило 15 очок, — розповів кореспондентові газети «Рівне вечірнє» головний тренер «Случа» Богдан Самардак, — тому на успіх розраховувати було складно. Головна наша мета була створити дружну команду, яка б радувала вболівальників. Але коли почали вигравати, стало нецікаво бути десятим чи п’ятнадцятим. Найголовніша запорука нашого успіху — це фінансова підтримка президента Сергія Джигалюка, якби не він, то навряд чи ми досягли б такого результату. Третім місцем я задоволений. «ОДЕК» став по праву чемпіоном, а «Маяк» другим. Відіграти відставання від них було дуже складно. Хоча загалом чемпіонат у цьому році вийшов дуже цікавим, такої інтриги давно не було. П’ять команд претендували на медалі, і матчі між ними були непередбачуваними.

Щодо невдах, то ними стали «Водник» та «Полісся». На їхнє місце прийде гощанське «Амако», яке достроково виграло першість у другій лізі. За тур до завершення претендентів на другу путівку четверо — ФК «Смига», «РОКО», «Варіант» та «Енергія».

Прокурори дійшли до фіналу

Змагалися прокурори Рівненщини і Донеччини. Щоправда, у футбольному турнірі, який відбувся минулої суботи. Його організувала Генеральна прокуратура України в пам’ять про колишнього прокурора Луганської області В.Солодкого. До фіналу дійшли дві команди прокурорів — з Рівненської та Донецької областей.

На шляху до фіналу працівники прокуратури Рівненщини перемогли у грі з командами прокуратур Волинської (рахунок 6:1), Тернопільської (4:0), Львівської (3:0) та Одеської областей (5:4). У фіналі, який відбувся минулої суботи у Луганську, рівненські прокурори змагалися з командою прокурорів Донеччини. На гру із Рівного відбули автобуси з вболівальниками, які палко підтримували свою команду.

− На жаль, перемогу здобули колеги з Донеччини з рахунком 2:1, проте ми пишаємося нашими гравцями, — повідомила прес-секретар прокурора Рівненської області Людмила Суржук.

 

16.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

27 жовтня в.о. голови Сумської ОДА Микола Лаврик під час прес-конференції знову порушив питання фінансування робіт з реконструкції та ремонту доріг в області. За його словами, через ігнорування Кабінетом Міністрів пропозицій Сумщини щодо виділення з Державного бюджету 24,9 млн. грн., регіон повністю позбавлено можливості проведення у 2008 році капітальних видатків на реконструкцію та ремонт близько 220 км доріг комунальної власності.  При цьому Микола Лаврик згадав Євро-2012, зазначивши, що відсутність коштів ставить під загрозу зрив графіку облаштування автошляхів області, що є одним з пунктів регіональної програми підготовки Сумщини до проведення в Україні європейської першості. Вину за це він повністю поклав на Уряд Тимошенко.

З достовірних джерел стало відомо, що впровадженням у Сумській області цифрового телебачення буде займатися Українська академія банківської справи. Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі 31 жовтня керівника вузу, який має власну телекомпанію, з представником Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Ректор академії Анатолій Єпіфанов заявив, що готовий вкласти кошти у будівництво на території області телевеж, через які буде поширюватися цифровий сигнал. В свою чергу, він отримає можливість транслювати програми телекомпанії «АкадемТБ» на всю територію Сумщини.

Як повідомлялося у попередніх звітах, Сумщина разом із Закарпатською та Одеською областями ввійшли до числа прикордонних регіонів, де Нацрада проводить експеримент із впровадженням цифрового мовлення, зумовленого проведенням в Україні Євро-2012. Планувалося, що в Сумській області воно з’явиться вже навесні цього року, але через відсутність коштів на будівництво телевеж ця програма досі залишається нереалізованою.

ЗМІ

Публікацій на тему Євро-2012 за звітній період у місцевих ЗМІ не виявлено.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

Місцевий футбол

2 листопада в Охтирці відбулося  вшанування переможця чемпіонату області серед команд першої групи місцевого «Нафтовика-2». Планувалося, що вручення гравцям команди нагород першості відбудеться у перерві матчу між командами «Нафтовик-Укрнафта» − «Прикарпаття», однак у зв’язку з неявкою на гру гостей відзначення переможців пройшло фактично при порожніх трибунах. Серед тих, хто привітав команду з перемогою, був голова ФФС Сумщини Микола Желєзний.

На минулому тижні у Липовій Долині за сприяння районної федерації футболу пройшов традиційний розиграш Кубку «Нащадки козацької слави» серед футбольних ДЮСШ України. Його переможцем стали вихованці місцевої школи «Ротаксьонок», друге місце виборола команда «Диканька» з Полтавської області, третіми стали юні футболісти з ДЮСШ Лебединського району.

Поява у ФК «Суми» нових джерел фінансування та можливості грати на стадіоні «Ювілейний» не збільшила числа вболівальників, які ходять на його домашні матчі. Так, за  поєдинком сумчан 31 жовтня із «Шахтарем-3» спостерігало всього… 20 глядачів.

ЗМІ

Газета «В двух словах» за 29 жовтня в матеріалі «Столица аплродирует сумчанам» розповіла про урочисту церемонію вшанування у Києві найкращих біатлоністів України, присвячену 45-й річниці розвитку цього виду спорту в нашій державі. Як повідомляє видання, серед тих, хто прийшов привітати українських біатлоністів зі святом був і президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Його подарунком виявився автомобіль «Міцубіші», яким керівник  ФФУ преміював срібну медалістку Олімпійських ігор у Нагано, сумчанку Олену Петрову.

Місцеві ЗМІ повідомили про результати чергових ігор у першості України охтирського «Нафтовика» та ФК «Суми».

 

17.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по темі Євро 2012 протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Проект НСК “Олімпійський” прийняли” − проект коштував 21,85 млн. євро, а саму реконструкцію оцінюють у 303 млн. доларів. 

“Хожув замінить Львів” − нестабільна ситуація в Україні збільшує шанси Польщі та міста Хожув для організації матчів Євро-2012. Зокрема, згадане польське місто може замінити Львів. Головними мінусами Львова є проблема аеропорту та зволікання з будівництвом стадіону.

“Президенти оглянули Донбас Арену” − у рамках ІХ щорічного форуму “Україна-Польща”, який цього разу проходив у Донецьку, його учасники − президенти України і Польщі − ознайомилися з ходом будівництва стадіону до Євро-2012. Було зазначено, що ця арена відповідає стандартам “еліт”.

“Місто”: “Польський Хожув має шанси зайняти місце Львова на Євро-2012”.  

“Свобода”: “Не лише стадіонами...” − для Євро-2012 визначать 7 туристичних маршрутів України. Оргкомітет всеукраїнської акції “7 чудес України” вже почав відповідну акцію. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

P.S. У пресі з’явилося повідомлення про проект реконструкції Тернопільського міського стадіону. Інформація викликала резонанс, оскільки проект заслуговує на увагу своїм зовнішним виглядом, імпозантністю та модерном. Пропоную інформацію.

Встановити пластикові крісла на всьому стадіоні, накрити трибуни та побудувати поруч криті спортмайданчики з підземними парковками планують у Тернополі у найближчі два-три роки. На це піде більше 30 мільйонів гривень.

“Наше завдання − зробити комплекс, який би сам на себе заробляв, − сказав директор Тернопільського стадіону Ярослав Колісник. − Тож, окрім суто соціальних приміщень, плануємо залучити сюди заклади, які б зацікавили інвесторів, − готель, ресторан, торгові приміщення, можливо − офіси”.

Згідно задуманого проекту, який розробили на замовлення стадіону, площа споруди збільшиться на 6 тисяч квадратних метрів. До стадіону, зі сторони вже існуючих офісів, доставлять виносне приміщення на колонах. Ще одне приміщення планують додати зі сторони парку − це міг би бути готель.

З протилежної від існуючих офісів сторони розглядають можливість влаштування стоянок. Також стоянки планують влаштувати у підземному приміщенні, під існуючими спортмайданчиками, їх планують оновити й накрити, переобладнавши в круглорічні.

До Євро-2012 у Тернополі хочуть підготувати стадіон таким чином, щоб він міг бути резервним Львову − там планують проводити офіційні матчі турніру.

“Якби проект реконструкції вдалося реалізувати, то це був би не крок, а десять кроків до цієї мети, − зазначив Ярослав Колісник. − Однак тут маємо ще одну проблему − зараз йдуть розмови про те, що і в Львові матчі Євро не відбуватимуться. Його можуть замінити польським Хожувом”. На сам проект реконструкції стадіону міськрада вже виділила 200 тисяч гривень. Окремо підрахують, скільки коштує влаштування критих спортмайданчиків з підземним паркінгом − цього у попередніх планах міста не було.

Реконструкцію стадіону з добудовою планують розпо­чати у 2009 році і завершити за два-три роки. Частину коштів на це виділять з міського бюджету. На решту планують знайти інвесторів. Підприємцям, які готові будуть “скинутись” на реконструкцію, пропонуватимуть певну частину стадіону у довгострокову безоплатну оренду. Приватизовувати жоден з елементів споруди не будуть − цього не дозволяє законодавство.

Щодо новацій, то на реконструйованому стадіоні планують також розмістити кафе, магазинчики.

Табло під час матчів транслюватиме рахунок і необхідну інформацію. В інший час табло розвертатимуть до центральної вулиці і транслюватимуть рекламу.

Стадіон, згідно з новим проектом, вміщатиме 12 тисяч глядачів.

Підтрибунні приміщення з боку центральної вулиці зашиють куленепробивним склом. За ним влаштують торгові та офісні приміщення.  

Щодо Євро-2012. Тернопільські електронні ЗМІ подають поточну інформацію щодо справ майбутнього єврочемпіонату. Особливу цікавість викликають перипетії навколо Львова і польського Хожува, зважаючи на сусідство зі Львовом і певну зацікавленість Тернопільської області.   

Місцевий футбол.

Делегація міської ради Тернополя під час зустрічі у канцелярії Президента Польщі Леха Качинського з помічником останнього, попередньо домовилася провести у 2010 році традиційний тернопільський дитячо-юнацький футбольний турнір паралельно і на польській землі.

“Якщо ми виведемо турнір на високий рівень, − сказав мер Тернополя Роман Заставний, − то поляки беруть на себе ініціативу проведення цього турніру у 2010 році паралельно у Польщі і в Україні, а саме − у Хожуві та Тернополі”. Захід має відбутися під патронатом президентів двох держав. А це вже буде вагома подія, зважаючи, що в рік під патронатами Президентів України і Польщі відбуваються один-два заходи.

Польська сторона взяла на себе зобов’язання узгодити всі питання з українською стороною. Для якісного проведення футбольного турніру Тернопіль робить відповідні кроки. Першою у цьому напрямку буде реконструкція стадіону, яка розпочинається з 2009 року.

Завершилися футбольні змагання серед школярів Зборівського району тернопільської області. У фіналі районних змагань серед середніх шкіл переконливо перемогла команда школи №1 м. Зборова (вчитель Павло Газда). У боротьбі за друге місце команди із сіл Озерної і Залізців зіграли внічию 3:3, але краща різниця забитих і пропущених м’ячів вивела озернянців на срібну сходинку районного футбольного олімпу.

Команда-переможець у результаті гідно представила Зборівський район на обласних зональних змаганнях у м. Теребовлі, де, крім господарів, фаворитами були футболісти з м. Тернополя. Вигравши у першому поєдинку 2:0 від команди м. Теребовлі, юні футболісти зі Зборівщини поступилися 0:3 тернополянам. Кращими у команді Зборівщини були: Віталій Дяків (м.Зборів) та Назар Боднар з села Озерної. За команду Зборівщини, яку до змагань готували Павло Газда, Володимир Васильчишин і Роман Коковський, виступали учні школи  №1 м. Зборова, Озернянської школи та вихованці Зборівської ДЮСШ, які зараз навчаються у Тернопільському педліцеї й футбольних спецкласах шкіл м. Тернополя.

У фіналі змагань з футболу серед ЗОШ І-ІІ ступенів Зборівського району перемогла команда школярів з села Ренева, яка у вирішальному поєдинку була сильнішою від ровесників із села Жабиня. До перемоги команду привів учитель фізкультури Андрій Кучмай. У боротьбі за третє місце школярі Беримівської школи перемогли команду з села Богданівки.

У місті Кременці на Тернопільщини традиційним стає проведення весняного Кубка пам’яті Олександра Романюка та осіннього трофею “Газ-Пласту” з футболу, й одними з ініціаторів цих турнірів є Великомлинівецький сільський голова Василь Савельєв та директор відомої торгівельної фірми “Газ-Пласт» Олександр Романчук.

Цього року в Кубку взяли участь вісім команд, а саме: згідно із жеребом: “Газ-Пласт” (м. Кременець), “Арсенал” (с. Білокриниця), “Три Валети” (с. Бонівка), ЮПА (м. Почаїв), “Старт” (с. Лосятин), “Горинь” (с. Горинка), “Волинь” (с.Іква) та чемпіон Кременецького району, володар двох кубків 2008 року − команда “Кремінь” (с. В. Млинівці).

У чвертьфіналах футбольна дружина із Горинки переграла футболістів з села Лосятина, а команда з Великих Млинівців у запеклому протистоянні − футболістів з Ікви.

Матчі відбувалися на футбольному полі с. В. Млинівці.

“Газ-Пласт” здолав “Арсенал” із рахунком − 6:1, а “Три-Валети” перемогли команду з Почаєва − 4:0. Футбольні поєдинки цих чотирьох команд відбувалися на стадіоні села Білокриниця.

А напівфінальні ігри відбулися на стадіоні Кременецького лісоколеджу, де у складному двобої “народна команда” з Бонівки “вирвала” звитягу у “газовиків”.

Натомість футболісти Горинки гідно поступилися великомлинівчанам.

Фінал відбувся на Кременецькому міському стадіоні. На думку суддів, це був матч рівних суперників, у котрому, знову ж таки, незначну перевагу у володінні м’ячем мала команда братів Єфремових із Бонівки.

Спортивне щастя було на боці футболістів з села Великих Млинівець. У післяматчевих пенальті (а це, у першу чергу, завдячуючи воротареві Роману Мулику та авторові весняного й осіннього влучного “пострілу» Юрію Грушицькому), команда “Кремінь” із с. В. Млинівці вкотре підтвердила, що вона в районі наразі є найпотужнішою.

2 листопада у Кременці відбудеться захоплююча футбольна зустріч − дербі − між згаданими суперниками у розіграші Суперкубку району з футболу. У двобої зійдуться чемпіон району, володар трьох кубків “Кремінь” та цілком гідна команда-супротивниця “Три Валети”.

Два кубкових поєдинки провели ветерани міста Збаража на Тернопільщині. Їх суперниками були футболісти Буковини. І в Чернівцях, і в Збаражі збаразькі ветерани поступилися з однаковим рахунком 0:2. Варто зазначити, що у складі буковинців виступало кілька футболістів, які раніше грали у командах першої і вищої ліг. У команді Збаража таких гравців немає.

У футбольному турнірі Кременецького району на Тернопільщині на призи клубу “Шкіряний м’яч” серед юнаків 1996 року народження футболісти з Кременецької школи №2 посіли 1-ше місце. Збірну юних футболістів у цьому турнірі представляли Олексій Клак (капітан команди), Віктор Чайка, Володимир Борщик, Валерій Григориченко, Ігор Гринюк, Володимир Лахманюк, Денис Мельничук, Андрій Москатов, Роман Моронжук, Олександр Стефанський, Назар Стефанський, Роман Пурдик, Юрій Деревінський, Степан Рабешко. Юних футболістів привітали та вручили грамоти й медалі начальник відділу у справах сім’ї, молоді і спорту Кременецької РДА Віталій Кравчук, наставник молодіжної футбольної команди Михайло Скиба.

Здобуткам вихованців школи варто завдячити учителям фізвиховання Віктору Борщику та Миколі Довгому, котрі постійно турбуються про фізичні досягнення, участь у різних змаганнях тощо. Велика підтримка у спортивно-масовій роботі є зі сторони директора навчального закладу Віктора Валігури.

Відбулися матчі 6-го туру 8-го чемпіонату України футболу серед вищих на вчальних закладів. Цей тур приніс доволі прогнозовані перемоги лідерів.

У групі А, де виступає ФК “Тернопіль-ТНПУ”, івано-франківський “Факел” переміг на виїзді київську команду “Легкпром” з рахунком 4: 2. А ще в одному матчі інша київська команда НУХТ перемогла кременецький “Буревісник” (Тернопільська область), при чому з таким же рахунком 4:2.

Після цього туру ФК “Тернопіль” продовжує лідирувати у своїй групі, випереджаючи “Факел” на 2 очки, правда, у франківчан ще гра у запасі.

Відбулися завершальні ігри чемпіонату Тернопільської області серед команд другої групи. В останньому турі лідер турніру “Агро-Збруч” з міста Підволочиська додав до свого активу чергові три очки і переможно фінішував, здобувши чемпіонський титул.

Фінішний поєдинок підволочиські футболісти проводили на виїзді. Суперником був ФК “Козова-Агро”, який претендував на бронзові нагороди.

Гру супроводжувала гостра боротьба. Долю зустрічі вирішив єдиний гол, забитий гостями. З таким же результатом марилівський “Марспирт” удома взяв гору над ФК “Зборів” і став срібним призером цьогорічного чемпіонату.

Третій результат зберіг за собою ФК “Козова-Агро”.

Ще у двох завершальних матчах були зафіксовані такі результати: “Опілля” (Коропець) − ФК “Тернопіь-Педліцей” − 3:1, МФСК “Скала” (Скала-Подільська) − “Гірник-Скалатський замок” (Новосілка) -2:2.

А в елітному дивізіоні наразі ще усі крапки над “і” не розставлені, фактично залишилося провести лише кілька двобоїв.

Наразі зафіксовані такі результати: “Нива-Гаї” − “Товтри” − 0:2, ФК “Ланівці” − ФК “Борщів” − 3:0, “Галич” − “Колос” − 3:0, “Бровар” − КЛФ “Біла” − 3:0, ФК “Тернопіль-Педуніверситет” − “Галич” − 0:3.

ФК «Нива».

Перемогою 3:1 над “Вересом” з Рівного завершився для тернопільської “Ниви” поєдинок 16-го туру першості України з футболу серед команд Другої ліги.

Забитими м’ячами відзначилися Суспіцин, Малий − у першому таймі та Ніканович − у другому.

Під час стартового відрізка матчу тернополяни більше контролювали м’яч, але особливих загроз воротам Андрія Мозерова не створили. На 24-й хвилині матчу Дмитро Суспіцин, виконуючи штрафний, влучив у руку оборонця “Вереса” і арбітр без вагань вказав на одинадцятиметрову позначку. Штатний пенальтист “Ниви”, той же Суспіцин, чітко переграв кіпера гостей. Вже за хвилину жовто-зелені святкували другий забитий м’яч. Через п’ять хвилин “Нива” ледь не забила втретє після свого традиційного розіграшу кутового, проте Суспіцин пробив над поперечкою.

Хтозна, як розвивалися б події у другому таймі, якби не сольний номер у виконанні оборонця гостей Андрія Жука, який за 12 хвилин примудрився отримати два попередження і достроково покинути межі поля. Відчувши чисельну перевагу, футболісти “Ниви” заграли значно активніше і могли відзначитись не один раз.

Наставник тернополян Віктор Ряшко вирішив поберегти своїх ключових виконавців, а заодно і випробувати найближчий резерв. Серія замін не змінила розстановку сил на полі, і “Нива” продовжувала регулярно створювати напружені моменти, які відразу ж марнувала: молодим гравцям не вдавалося прийняти вірні рішення.

Утретє тернополяни відзначилися на 61-й хвилині.

Особливою активністю уже традиційно відзначився Анатолій Ворона, який потроху стає “двигуном” команди. Дві слушні нагоди відзначитися мав півзахисник Суспіцин.

Тернополянам після цього матчу вдалося ще більше скоротити відставання від лідера першості − черкаського  “Дніпра”. “Нива” посіла третє місце у турнірній таблиці з 33 очками у своєму активі.

Як уже повідомлялося, між ФК “Нива” та КП “Тернопільський міський стадіон” виникли проблеми та непорозуміння. Начальник управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради Юрій Юрик прокоментував ситуацію газетіНомер один(пропоную текст без скорочень).

ФК “Нива” та КП “Тернопільський міський стадіон” протягом існування клубу та стадіону пов’язують тісні відносини, які відображені у договорі про співпрацю. Цей договір регулює зобов’язання ФК та комунального підприємства під час проведення матчів у професійній лізі, за яким КП “Тернопільський міський стадіон” безкоштовно надає у користування поле, роздягальні та душові кабіни, окрім того, касовий збір також повністю надано ФК “Нива”.  

Але останнім часом керівники “Ниви” звинувачують міську раду й КП “Тернопільський міський стадіон” у створенні проблем для команди і часто мотивують цим свої поразки у грі. Але скажіть, про які проблеми можна говорити, коли під час матчів практично весь стадіон надано безкоштовно у користування футбольного клубу?

Звичайно, існують проблеми з якістю роздягалень і душових, але стадіон ще у травні заключив договори з підрядниками для ремонту цих об’єктів за кошти, які надходять від оренди. Потрібно тільки ще раз засвідчити, що основним орендарем на стадіоні є віце-президент ФК “Нива” Олег Садовський, який під приводом утримання команди відмовляється платити орендну плату. Станом на жовтень заборгованість по стадіону О.Садовського складає близько 400 тис. грн., саме за ці кошти повинні бути усунуті недоліки, на яких так часто він наголошує.

Друге питання: яка ситуація з будинком на проспекті С. Бандери, 5, переданого на баланс стадіону та зданого в оренду за досить високою ціною? У лютому 2008 року відбувся конкурс на оренду приміщення, яке перебуває на балансі КП “Тернопільський міський стадіон” за адресою проспект С. Бандери, 5, у ході якого перемогла кредитна спілка “Оберіг-2008” (співзасновник той же Олег Садовський). Згідно із конкурсними умовами, кошти від оренди приміщення, а це 37569 грн. на місяць, повинні бути спрямовані на розвиток та підтримку дитячо-юнацького футболу.

І знову повторюється та сама історія з “любов’ю” до футболу а-ля Садовський: заборгованість щодо цього приміщення на жовтень цього року складає вже 216463 грн. Я думаю, кожен, хто цікавиться футболом, а тим більше − переживає за гру мільйонів, скаже, що це суттєва сума для дитячо-юнацького футболу. Отже, ми бачимо “підтримку” футболу на словах і на ділі.

Так і хочеться сказати: “Пане Садовський, не займайтеся дурницями, а заплатіть гроші за оренду, які ви винні не міській раді чи стадіону, а дітям та юнакам нашого міста, які займаються футболом, адже це та зміна, яка має стати основою тернопільської “Ниви” вже через кілька років!”

Взагалі хочеться сказати, що підтримка футболу без підтримки його дитячо-юнацької складової не має перспективи. Тому коли ми говоримо “а” − підтримка ФК “Нива”, то мусимо говорити і “б” − підтримка тернопільського дитячо-юнацького футболу, і власне це є пріоритетом щодо футболу Тернопільської міської ради.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”, “20 хвилин”, “Свобода”, “Тернопіль вечірній”, “Місто”, “Нова ера”, RIA-плюс”, “Вільне життя” та “Номер один” подали інформацію про матч тернопільської “Ниви” з ФК “Верес” (Рівне) − 3:1. Друковані ЗМІ дружно зазначили: лише три очки відділяють тепер тернопільську “Ниву” від першого місця в групі “А” другої ліги.

Навчені гірким досвідом попереднього домашнього поєдинку з білоцерківською “Россю”, футболісти “Ниви” з перших же хвилин зустрічі постаралися увімкнути максимальні швидкості. І результат не забарився: у першому таймі тернополяни забили два м’ячі.

Без слів було зрозуміло: кінцевого успіху досягне той, хто у перерві краще проведе “роботу над помилками”. З побаченого у другому таймі висновок напрошується однозначний − краще це вдалося наставникові тернопільської команди.

Загалом відгуки преси про цей матч позитивний. Майже усі ЗМІ відзначили хорошу гру тернополян. І позитивно відгукнулися про наставника “Ниви” Віктора Ряшка.

Збірна України  

“20 хвилин”: “Нехай Воронін набере форму і трішки подумає” − тренер збірної України Олнесій Михайличенко прокоментував уперше ситуацію з Андрієм Вороніним під час прес-клубу у ФФУ. 

Український футбол

“20 хвилин”: “На місце Лучску − Рамос” − керівництво донецького “Шахтаря” проявляє інтерес до екс-головного тренера “Тоттенхема” і “Севільї” Хуанде Рамоса. 

“Шахтар” забирає у “Металіста” кращих” − донецький “Шахтар”, корий перебуває у глибокій кризі, зробив хід конем. Донеччани досягли принципової домовленості про переїзд до Донецька кращого бомбардира “Металіста” Джексона Коельо. На черзі − топ-менеджер клубу Євгеній Красников.

“Шахтар” знову буксує, а “Динамо” − перемагає” − про 12 тур Епіцентр-чемпіонату України з футболу. Кричні коментарі щодо гри гірників.  

“Нова ера”: “Це була одна з найскладніших виїзних ігор” − коментара головного тренера київського “Динамо” Юрія Сьоміна щодо матчу сімферопольською “Таврією”. Динамівці виграли, однак через хвороби футболістів та попередній складний матч з “Порту” перемога давалася важко. 

“Свобода”: “Ліга чемпіонів: Перемоги чекали... чотири роки” − позитивна стаття на адресу київського “Динамо”. Йдеться про матч з портульським “Порту”.

“Домашній “порожняк” “Шахтаря” − гірники двічі поспіль програли домашні матчі Ліги чемпіонів. Тому “Шахтареві” пробитися у наступний етап Ліги чемпіонів буде непросто.

“Прем’єр-ліга: “Динамо” виходить у відрив” − про матч київського “Динамо” з сімферопольською “Таврією” та результати інших шести матчів.

“Місто”: “Шахтар” чемпіоном вже не стане?” − 12-й тур української Прем’єр-ліги приніс нову порцію розчарувань шанувальникам донецького “Шахтаря”. Гірники знову не виграли, подарувавши одне очко ФК “Харків”.  

“Вільне життя”: “Прем’єр-ліга: Після бою кулаками не махають” − про поєдинки 12-ого туру. Критика на адресу донецького “Шахтаря”. Щодо київського “Динамо”, видання зазначає: “динамівці також не безгрішні. Але виправляти власні огріхи встигають на ходу...”.

“Нова Тернопільська газета”: “Динамо” приємно вражає” − київське “Динамо” на виїзді розібралося з “Порту” і вперто продовжує свою мандрівку єврокубковим сезоном.

“Шахтар” знову “сів у калюжу” − подано результати матчів 12 туру Прем’єр-ліги. “Шахтар” розчарував, зазначило видання. І вже мало сподівань, що гірники зможуть показати справжній клас.     

Тернопільський футбол

“Номер один”: “Голова Тернопільської РДА відкрив спортмайданчик” − про відкриття сучасного спортмайданчика на території школи села Великі Гаї.

“Польща і Україна проведуть спільний футбольний турнір” − дві країни попередньо домовилися провести дитячо-юнацький турнір у 2010 році. 

“Свобода”: “Чемпіонат області: Переможний фініш “Агро-Збруча” − про завершення чемпіонату області серед команд другої групи. 

“Вільне життя”: “Агро-Збруч” − у фаворі” − про чемпіонат області з футболу.      

“20 хвилин”: “Студентська ліга” − про результати матчів 6-го туру 8 чемпіонату України футболу серед вищих навчальних закладів. У групі “А” лідирує ФК “Тернопіль”.  

RIA-плюс”: “На стадіон витратили 300 тисяч” − про відкриття міні-стадіону у Великих Гаях Тернопільського району. Це − 21 подібний стадіон в області. Незабаром відкриватимуть наступний у смт. Великих Бірках Тернопільського району.  

“Тернопіль” переміг лідера чемпіонату” − діючий чемпіон області з футболу ФК “Тернопіль-ТНПУ” у рамках першості краю з футболу з рахунком 3:0 на своєму полі розгромиа ФК “Галич” зі Збаража.    

“Тернопіль вечірній”: “Збруч” − чемпіон, а “Галич”? − про чемпіонат області з футболу. У другій групі чемпіоном став “Агро-Збруч” з м.Підволочиська. А в першій групі змагання ще тривають.    

“Місто”: “У Великих Гаях − новий спортмайданчик” − про відкриття сучасного спортмайданчика на території школи села Великі Гаї Тернопільського району.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Усі ЗМІ коментували матч “Нива” − “Верес” (Рівне) − 3:1.

Цей матч дістав похвалу у спортивних оглядачів та уболівальників.

До середини першого тайму гості нічим не поступалися тернополянам і навіть володіли територіальною перевагою.

Спроби футболістів “Ниви” зіграти гостро і нестандартно були приречені через елементарні помилки при передачах. Вирішальними у першому таймі та в матчі загалом стали три хвилини, починаючи з 23-ї, коли арбітр призначив у ворота “Вереса” пенальті за гру рукою. Дмитро Суспіцин пробив точно − 1:0.

Уже наступна атака “Ниви” знову стала результативною. Павло Малий красивим ударом подвоїв рахунок. Гості одразу провели дві заміни і невдовзі відквитали один м’яч.

Після перерви “Верес” великим силами пішов відіграватися. Атаки гостей були хаотичними, тому “Нива” легко відбивала їх, а коли “Верес” залишився удесятьох (з поля був вилучений Андрій Жук), тернополяни, отримавши чисельну перевагу, все частіше почали турбувати воротаря рівненців. На 62-й хвилині красива комбінація тернополяни з участю Анатолія Ворони, Павла Малого та Андрія Нікановича завершилася точним ударом останнього − 3:1.

“Нива” посалі після цього матчу 3 місце у турнірній таблиці. Спортивні оглядачі зазначали: якби тернополяни так грали упродовж сезону, “Нива” була б на висоті. Однак є сподівання, що команда виправдає надії уболівальників, оскільки цей матч довів, що тернополяни, якщо хочуть, можуть показувати чудову гру і гарні результати.

ЗМІ подали інформацію про чемпіонат області з футболу, зокрема, про завершальні ігри чемпіонату серед команд другої групи. Гарні відгуки дісталися лідеру турніру ФК “Агро-Збруч” з райцентру Підволочиська. Зазначалося, що в наступному сезоні команда може скласти гідну конкуренцію. ФК “Агро-Збруч” має непогану підтримку у районі, що також посприяло чудовому результату.

Увагу ЗМІ привертають матчі чемпіонату України футболу серед вищих навчальних закладів, оскільки тернопільські студенти − у лідерах.

Також спортивнві оглядачі віддали належне гравцям київського “Динамо”. І наголошували на розчаруванні з боку донецького “Шахтаря”.

Кулуарні новини. 

(не для сайту!).

Найбільше, що привертало увагу навколо матчу “Нива” − “Верес” те, чи дозволять “жовто-зеленим” грати на Тернопільському центральному міському стадіоні. Адже останнім часом почала поширюватися інформація одного з керівників “Ниви” про те, що команду виганяють з Тернополя. Проте, як стало очевидно, ніхто нікого не вигнав. У кулуарах ходять чутки, що справа не в самій команді, а в керівниках центрального стадіону та “Ниви”. Роль відіграє, начебто, фінансовий інтерес та сфера впливу.

“Нива” залишиться у Тернополі. Бо всі, причетні до скандалу, не хочуть накликати на себе гнів громадськості. Адже стадіон − не приватна власність, а комунальне підприємство. Припускають, що “Нива” може на деякий час перейти грати на інший стадіон − у містечко Хоростків. Але це може бути пов’язано з ремонтом Тернопільського центрального стадіону. Уболівальники до такої ситуації віднесуться з розумінням. 

 

18.      Харків

 

Евро 2012.

В выходные дни прошедшей недели в Харькове побывала группа киевских журналистов, которых интересовало, как город готовится к Евро-2012. Они побывали на строящихся объектах − аэропорт, «Металлист», пл.Свободы, тренировочная база ФК «Металлист» в пос.Высокий, гостиница «Меркурий» и развлекательный комплекс «Місто», при котором тоже строится гостиница. Как сообщила куратор группы — помощник советника премьер-министра Украины Ирина Константинова — гости остались довольны увиденным в Харькове. Она сказала, что с аналогичными визитами киевляне уже посетили Одессу и Днепропетровск.

Продолжалось обсуждение основной проблемы города − гостиниц. Отели не спешат сдавать экзамены и получать сертификаты безопасности. В Харьковской области более полусотни гостиниц. Сертифицировано только 28. По словам начальника сектора отдела сертификации ГП «Харьковстандартметрология» Владимира Комарова, требований к отелям множество, особенно по персоналу. Не вызывают беспокойства у Комарова только рестораны при 3-4-звездочных харьковских отелях: европейская и азиатская кухни,  высокий уровень персонала.

Сергей Стороженко: « Сейчас у нас дефицит — более 1800 мест — для персон VIP− класса, то есть пятизвездочных отелей. Трехзвездочных тоже не хватает. Но, я думаю, что если гарантии, которые взяла на себя городская власть, будут выполнены, никто не сможет нас упрекнуть в невыполнении своих обязательств. Размещение гостей — проблема серьезная, но мы задействуем для этих целей и санатории, и дома отдыха, и пионерские лагеря. У нас три основных направления подготовки (все остальное не требует таких емких капиталовложений) — стадион, аэропорт и гостиничное хозяйство. Все остальное мы может быстро и качественно сделать после 2010 года. У нас серьезная команда — и проектная, и менеджеров, и руководителей, и организаторов, поэтому я уверен, что все будет готово».

Но есть и тревожные сигналы: Александр Давтян, владелец г-цы «Харьков» (одной из лучших), уже отказался от гарантий, и в этом он не одинок: «Чтобы гостиница «Харьков» стала пятизвездочной, нужно около 40 миллионов долларов. К нам приезжали представители Sheraton, Hilton, Кempinski. Но их что-то не устраивало. Сейчас я отказался от гарантий, что успею реставрировать отель к Евро-2012. Условия, которые выдвигают чиновники, не позволят подготовить гостиницу к чемпионату.»

По информации директора Департамента по вопросам подготовки и проведения финального турнира ЧЕ-2012 по футболу и спорту Виктора Христоева, строительство отелей «Солта», ФКМ-1, «Европа», «Фазис», «Маяк» компанией «Гаско групп» практически не начаты или находятся в начальной стадии и требуют вмешательства горсовета. Отдельные земельные участки, используются не по назначению, а начатое на них строительство не отвечает функциональному назначению.

В конце октября 2008 г. был завершен очередной этап работ по реконструкции учебно-тренировочной базы ФК «Металлист» в пос. Высокий: на сегодняшний день уже осуществлены все необходимые проектировочные работы, укладка дренажной системы и строительство третьего этажа жилого корпуса.

Несмотря на все ужасы финансового кризиса, Александр Ярославский заявляет, что что все будет сделано «вовремя и в срок».   Комлексы стадион «Металлист» и «Металлист-сити» будут решены в едином архитектурном стиле: «Здесь появится новый район нашего города, единственный по своей уникальности в Украине».

Окружную дорогу руководство области хочет отремонтировать так, чтобы она соответствовала I технической категории. Этот пункт  уже включили в программу Евро-2012. По поводу ремонта  трассы (северной части) руководство области  уже заручилось поддержкой «Укравтодора».

В области собираются создать карту объектов дорожной инфраструктуры, чтобы  понять, что нужно строить вдоль трасс в области. Как отметил зам. начальника областного управления промышленности, транспорта и связи Александр Шептура, после создания такой карты в области планируется объявить тендеры на строительство этих объектов.

Прозвучала критика по поводу «размножения» бюрократических структур при нынешней городской власти, которые обошлись харьковчанам в прошлом году в 90 млн.грн. В контексте этого были упомянуты и структуры, созданные под Евро-2012: в муниципалитете появился специальный Департамент для подготовки к футбольному турниру.

Ухудшилась ситуация с метростроем − строители в результате непогашенной многомесячной задолженности по зарплате начали массово увольняться.

Южная железная дорога приостановила реализацию проекта строительства международного терминала в Харькове из-за сложностей кредитного финансирования (в Харькове в рамках подготовки ЮЖД к Евро-2012 планировалось построить пассажирский железнодорожный терминал. Строительство терминала должно было начаться в 2008 г. До конца года планировалось освоить 21 млн.грн.).

СМИ.

30.10.08 «Новости-АТН» (7-й канал») (со ссылкой на Немецкое издание Kicker), 31.10.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet)(со ссылкой на «Немецкая волну»), сообщили о том, что новый президент Федерации футбола Польши Гжегош Лято назвал Германию возможным потенциальным соорганизатором в проведении европейского футбольного первенства Евро-2012.

30.10.08 газета «Вечерний Харьков» (со ссылкой на Немецкое издание Kicker), опубликовала информацию о том, что УЕФА снова хочет забрать у Украины Евро: речь ведется об уже разработанном экстренном плане переноса украинской части Евро-2012 на территорию Восточной Германии. Сообщается о том, что в таком случае некоторые игры точно пройдут в Берлине и Лейпциге.

30.10.08 газета «Главное» сообщила о том, что У УЕФА пока нет замечаний к Харькову-2012, что и было заявлено  в Киеве на презентации городов, принимающих ЧЕ, с участием инспекторов из УЕФА:»Харьков замечаний не получил», − заявил первый заместитель харьковского губернатора Владимир Бабаев, − «Я думаю, что мы (Харьков) все-таки получим право проведения финальной части Еврочемпионата», − подчеркнул В.Бабаев. Он также добавил, что эта его уверенность основана на информации о степени готовности к ЕВРО-2012 других украинских городов»

Что касается готовности к ближайшему международному матчу  в Харькове  «Металлист» − «Герта», то, по словам, вице-губернатора, «здесь никаких проблем не будет».

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

Футбольные события

Город живет предстоящим матчем 6 ноября «Металлист»-»Герта» и просто массовое возмущение болельщиков вызывает то, что в ТВ-программе на будущую неделю не указано, где он будет транслироваться.

 

19.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ

Щотижнева програма «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» оповістила населення Херсонщини стосовно останніх подій навколо «Євро-2012». Зокрема:

− У четвер у Варшаві на з‘їзді Польського Футбольного Союзу відбулися вибори нового президента цієї організації, яким став колишній відомий польський футболіст Ґжеґож Лято. За новопризначеного боса польського футболу проголосували 57 делегатів. За інших претендентів − Здзіслава Кренціну та Збіґнєва Бонєка − проголосували відповідно 36 і 19 осіб. Член Виконавчого Комітету УЄФА і керівник Української Федереції Футболу Григорій Суркіс підтримував кандидатуру Бонєка.

− Нарешті прийнято рішення щодо проекту будівництва НСК «Олімпійський». Проект розробила проектна організація німецької компанії GMP . Загальна кількість місць на новому стадіоні складе близько 72 тисяч. При цьому чиста кількість місця, з яких глядачі матимуть найкращий вид на спортивну арену без будь-яких перешкод, складе всього 52 тисячі.

Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на «Авторадіо»:

− заява керівника  МІДу В.Огризка про можливий безвізовий рух до євро-2012

 − заява губернатора Львівської області В.Кмітя про кризові терміни: «3 листопада треба починати будівництво стадіону, інакше відберуть право проведення»

 − заява нового президента Федерації футболу Польщі Гжегожа Лято: «Якщо в України заберуть права на організацію Євро-2012, це не буде для Польщі дуже поганою новиною», − сказав Лято на телеканалі TVN24.

Глава ФФП додав, що до Чемпіонату Європи в 2012 році «будуть готові (польські міста) Краків і Хожув (замість українських міст), а заходи ми можемо організувати з Німеччиною». Повідомлялося, що німецьке видання Kicker знову підняло тему втрати Україною права на проведення Євро-2012.

 − У відповідь заява Ю.Павленка з проханням роз'яснити позицію нового керівництва. Спростування польської сторони.

Футбол

Жіночий футбол

Вперше в історії як херсонського, так і українського футболу наша жіноча національна збірна пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи. Вдвічі приємніше, що володарками путівок до Фінляндії, як господаря турніру, стали вихованки херсонської школи футболу Тетяна Романенко та Ольга Бойченко. Ця історична подія сталася одразу після матчу-відповіді стикового матчу зі Словенією, що пройшов у Чернігові. Наші дівчата приєдналися до когорти команд-учасниць європейської першості: Англії, Швеції, Франції, Німеччини, Данії, Норвегії, Фінляндії, Росії, Італії та інших. Прокоментував цю подію тренер херсонок Володимир Борщенко: «Це визначне явище для херсонського футболу, тим більш, що останні 5-6 років ні у жіночому, ні у чоловічому футболі через ряд негативних факторів, нам, херсонцям, за великим рахунком, і нічим було похвалитися. Можливо участь двох наших дівчат сколихне владу міста, і вона допоможе нам зберегти дівочий футбол в області». Жеребкування вирішального раунду, матчі якого пройдуть з 23 серпня по 10 вересня наступного року, відбудеться 18 листопада в Гельсінкі.

Місцевий футбол

Розпочався футбольний турнір на призи херсонської газети «Новий день», яка з року в рік організовує змагання спільно з обласною федерацією футболу. Церемонія відкриття за участю головного редактора газети Анатолія Жупини та заступника ОФФ Віктора Бербенцева відбулася у прес-клубі газети «Новий день», де організатори привітали представників 16 команд-учасниць. Варто відзначити, що даний турнір зібрав навіть колективи із сільських глибинок, яких у футбольних колах ніхто й не чув. Перший тур пройшов на вісьмох футбольних полях області: у Новій Каховці (два стадіони), Нижніх Сірогозах, Цюрупинську, Хлібодарівці, Любимівці, Збур’ївці. У першому турі особливої боротьби не вийшло, адже, в основному, команди, які грають у першій та другій обласних лігах зустрічалися із «нефутбольними» районами. Приклад − хлібодарівський «Колос» приймав збірну селища Велика Лепетиха. Рахунок зустрічі 23:0. Лише у двох матчах точилася рівна боротьба «Лідер-Агросвіт» (Любимівка) − ФК «Росія» (Бехтери) − 3:2 та «Динамо» (Цюрупинськ) − «Колос» (Чернянка) − 4:3. До наступної стадії змагань виходять по дві кращі команди з групи. Фінальний матч пройде 22 листопада.

За традицією турнір на призи газети «Новий день» завершує сезон великого футболу на Херсонщині.

 

20.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Подій, пов’язаних із підготовкою до фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року у звітному періоді не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Помітних подій в обласній федерації футболу за звітний період не сталося.

Команда майстрів.

В команді майстрів із Хмельницького «Поділлі» сталися кадрові зміни серед футболістів. У заявці в складі команди вже немає Михайла Іванця, В’ячеслава Шаєнка, Олексія Муравського, Ярослава Солонинка. Натомість до нещодавно дозаявлених Лева Сергеєва та Ігоря Порубльова додався Віталій Балицький. Отож, у заявці «Поділля» нині значаться 26 футболістів. Тим часом у зв’язку з тим, що чернігівська «Десна-2» знялася зі змагань, результати цього клубу анульовані. Отож, у «Поділля», яке перемогло цю команду, вже не 21 очко, а 18.

У двох останніх матчах здобула чотири очки.

З рахунком 1:1 завершився для хмельницького ФК «Поділля» виїзний матч 17 туру з рівненським «Вересом» (традиція для подолян − повертатися з Рівного з одним очком). В минулому чемпіонаті, коли хмельничани вважалися фаворитами, при нульовій нічиїй у Рівному «Поділля» втратило очко, а цього разу − здобуло.

Десь на 30 хвилині хмельницька команда пропустила гол від півзахисника «Вересу». «Поділля» пішло відіграватися, і гол у відповідь забило до кінця першого тайму − добивши після відбиття м’яча голкіпером під час штрафного.

Попередній матч хмельничани провели на своєму полі, перемігши з рахунком 3:0 «Нафком» із Броварів. Перемогу своєї команди побачило лише 700 уболівальників. Команди цього сезону вже вдруге зустрічалися в Хмельницькому. Попередній матч проходив у рамках Кубка України і викликав значно більший інтерес. Тоді Хмельничани перемогли з рахунком 4:0.

Олег Федорчук, головний тренер «Нафкому»: «Поділля» виглядало краще, контролювало гру, швидко забило. Вважаю, що результат по грі. З нашого боку гри не було. У нас доволі молода команда. Середній вік гравців, які сьогодні грали, всього дев’ятнадцять років. Шість футболістів ще молодші дев’ятнадцяти. Тому було багато помилок. Бажаю «Поділлю» виправити турнірне становище. Чув, що є труднощі, тому не пригнічуйтеся, не кидайте, зараз важко всім, потрібно перетерпіти і все буде добре».

Турніри.

Наближується до кінця чемпіонат області серед команд вищої групи. Черговий тур відбувся 23 − 24 жовтня.

У групі лідерів «Полонь» (Полонне) виграла у Дунаєвецького ФК «ІНАПІК» на його полі − 1:0, «Енергетик» (Нетішин) переміг у себе вдома ізяславську «Горинь», у Старокостянтинові без враження воріт один одного розійшлися місцева «Случ» та лідер чемпіонату «Збруч» із Волочиська, а в обласному центрі місцеве «Поділля» обмінялися лише одним голом із кам’янецьким «Олімп-Університетом» − 1:1.

Наразі турнірну таблицю очолює волочиський «Збруч» із 38 очками при двох перенесених іграх. На шість очок відстає ФК «ІНАПІК» із Дунаєвець, далі щільною групою ідуть ФК «Полонь» (26), «Поділля» (25) і ФК «Славута» (24очки).

 

21.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

24 жовтня ФК «Дніпро» (Черкаси) зазнав другу в цьому сезоні поразку, програвши на власному полі іллічівському «Бастіону» з рахунком 0:1.

Преса.

«Спорт та здоров’я», «Антенна», «Новини тижня», «Вечірні Черкаси», «Молодь Черкащини», «Прес-центр» написали про черговий програш черкаського ФК «Дніпро». Другу за поточну першість поразку лідер ІІ ліги зазнав на своєму полі від іллічівського «Бастіона».

Вдруге цього року дитячо-юнацький ФК «Ретро» з Ватутіного проводить однойменний футбольний турнір на Київщині. «Молодь Черкащини» пише, що президент ФК «Ретро» і організатор турнірів Петро Ніколенко мріє повернути змагання додому, але розуміє, що змагання набувають дедалі більшої масштабності, і у Ватутіному провести їх буде дуже складно.

Ця ж газета повідомляє, що в Чигирині відбувся фінальний турнір чотирьох найкращих футбольних команд першості області в другій лізі за підсумками І етапу. Золоту медаль здобула команда ЗАТ «Боровицьке» (Чигирин).

Ця ж газета розмістила на своїх шпальтах турнірні таблиці Першості України серед команд ІІ ліги групи «А» та другого етапу друголігової першості області.

 

22.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

В контексті підготовки до “Євро-2012» обласна влада розглядає прикордонний Глибоцький район, на території якого знаходиться Вадул-Сіретська митниця, як один з головних регіонів, де потрібно створити належну інфраструктуру. Адже район безпосередньо межує з Євросоюзом і має відповідати належним стандартам, передусім, в системі комунікацій і послуг. Втім, події нинішнього тижня засвідчили, що район може втратити щонайменше 4 мільйони щорічних надходжень в бюджет у зв’язку з рішенням уряду про ліквідацію митниці.

Депутати Глибоцької районної ради V скликання на своїй позачерговій 26-й сесії, яка відбулася 29 жовтня 2008 року, звернулися до Президента України Віктора Ющенка, прем'єр-міністра України Юлії Тимшенко та голови Державної митної служби України Валерія Хорошковського з вимогою скасувати наказ Державної митної служби України № 1176 від 22 жовтня 2008 року та № 1176 від 22 жовтня 2008 року щодо ліквідації Вадул-Сіретської митниці. За дане звернення проголосували усі 50 народних обранців, які станом на 10 годину ранку зареєструвалися у сесійній залі райради. У документі, окрім всього, йдеться також про те, що «реалізація цих наказів може призвести до соціальної напруги та поглиблення фінансової кризи у Глибоцькому районі, який є одним з найбільш постраждалих внаслідок стихійного лиха, що сталося 23 − 27 липня 2008 року». Під час обговорення документу, депутати наголошували на тій обставині, що Вадул-Сіретська митниця, яка існує вже понад 64 роки, є однією з найбільших у державі і завжди приносила скарбниці чималі прибутки. Відтак її ліквідація, на думку депутатів, є лише наслідком намагання звільнити з посади її керівника М. Салагора. Справжня ж причина такого рішення − незадоволення політикою керівника митниці, який усіляко протистояв реалізації усіляких контрабандних схем. На руки депутатам також видали копію листа першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова від 24 жовтня 2008 року на ім'я голови Державної митної служби України Валерія Хорошковського. Високопосадовець переконаний, що некваліфіковані висновки Департаменту внутрішньої безпеки Держмитслужби, на основі яких було ухвалено рішення про ліквідацію митниці, спрямовані на усунення незручного керівника. Перший віце-прем'єр-міністр України висловлює свою підтримку особисто Миколі Салагору та пропонує голові Держмитслужби переглянути рішення про ліквідацію митниці.

Рішення сесії підтримала також колегія Чернівецької обласної ради, особисто голова обласної ради Іван Шилепницький.

Місцевий футбол.

Преса повідомляє про першу перемогу ФК «Буковина» після чотирьох поразок поспіль над командою білоцерківської «Росі»

Інформується також про хід чемпіонату області , де лідирує ФК «Лужани». Зазначається, зокрема, що у 28-му турі зафіксовано дві неявки команд — «Підгір’я»-»Черемош» та «Колос»—МСК «Кіцмань».

Газета «Свобода слова» від 30.10 інформує про справжню «футбольну фієсту», яка відбулась в селі Ошихліби Кіцманського району.

Тут за підтримки райдержадміністрації було організовано «Закриття футбольного сезону Кіцманського району».

В змаганнях взяли участь 9 команд з місцевих населених пунктів. Турнір пройшов на високому організаційному рівні, при підтримці численних вболівальників.

Звертається також увага на активну підтримку турніру Івановецькою селищною радою. Зокрема, на стадіоні були встановлені сучасні пластикові сидіння, відкрито кафе з гарними дерев’яними прибудовами.

 

23.      Чернігів

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 в місті не зафіксовано.

Події

Євро 2012 будуть супроводжувати і чернігівські екскурсоводи

У Чернігові відбулась одна знакова подія. Нарешті, після двох років спроб, Чернігівський обласний центр зайнятості разом з Центром підвищення кваліфікації відкрили курси екскурсоводів.

Почалось навчання першої експериментальної групи. Це дійсно подія, адже в Чернігівській області дипломованих екскурсоводів не вистачає, їх всього лише... два. А якщо нема найнеобхіднішої ланки туризму − знавців екскурсій, гідів, то про який туризм може йти мова?

Чернігівський центр підвищення кваліфікації працівників державної служби розпочав у вересні лекції на курсах екскурсоводів, які тривали до кінця жовтня.

Бажаючих підвищити свою кваліфікацію виявилось небагато − 13 чоловік, але це є достатнім для відкриття цих курсів. Навчання є безкоштовним.

Екскурсоводами не народжуються, ними стають

− Перша група  − дуже мотивовані прекрасні люди, які прагнуть відкрити свою власну справу і займатись проведенням екскурсій по Чернігівській області, − розповів начальник відділу організації професійного навчання безробітних Чернігівського обласного центру зайнятості населення Сергій Роговець.

− Навчання майбутніх екскурсоводів складалося з теоретичної та практичної частин.

  Програма навчання була розрахована на те, щоб люди отримали свідоцтво про закінчення курсів за напрямом «основи екскурсознавства» і могли самі працювати. Вони підготували «портфель» екскурсовода, який вони розробили у нас на курсах, технологічну карту екскурсії, схему маршруту, текст екскурсії. Потім вони надали інформацію в Чернігівську ОДА, щоб отримати ліцензію на зайняття цією діяльністю. Отримавши свідоцтво про закінчення цих курсів, вища освіта та ліцензія − і вони зможуть оформитись як підприємці, − пояснила методист Центру підвищення кваліфікації державних службовців Чернігівської ОДА Олена Котляр.

− Розкажіть про практичну частину програми навчання.

− Вони на практиці познайомилися з історичними та екскурсійними об’єктами Чернігова, їм показали, як поводити себе і розробляти маршрути. Під час практичних лекції вдосконалювалася техніка ведення екскурсій: як потрібно себе поводити, як правильно розташувати екскурсійну групу, як викласти матеріал.

− Що дає посвідчення екскурсоводу випускникам курсів?

− Згідно з законодавством, одним з пунктів отримання посвідчення екскурсовода необхідно, щоб людина здобула знання з основ екскурсознавства. Тому наша навчальна програма так і називається «основи екскурсознавства».

На основі посвідчення про підвищення кваліфікації за напрямом основи екскурсознавства, людині потрібно звернутись до ОДА та отримати ліцензію. Нині лише 2 людини в області мають ліцензію екскурсовода, що дає право на проведення цих екскурсій.

Надії на майбутнє, або конкуренція зростає

Можна вже сказати, що навчання на курсах набуло розголосу в місцевій громадськості. Адже, за словами Олени Котляр, люди дзвонять, питають про курси.

− Чи бажаєте Ви поставити підготовку екскурсоводів на потік?

− Ми маємо таку можливість. І якщо будуть бажаючі люди (безробітні), то за допомогою Центру підвищення кваліфікації (оскільки вони підбирають курси і викладацький склад) я вважаю, що ми готові до цього. Запрошуємо всіх бажаючих звертатися до Центру зайнятості і ставати екскурсоводами. Перспективою цього ми бачимо у проведенні Євро-2012. Київ у нас недалеко, буде потік туристів збільшуватись. А наше місто та область дуже гарні та історичні.

Якщо підготовка екскурсоводів буде поставлена на потік, то збільшиться кількість ліцензованих екскурсоводів у місті, буде збільшуватись конкуренція серед них, адже туристів поки що у місті не на стільки багато. Якщо збільшиться конкуренція, то це автоматично призведе, по логіці, до покращення якості екскурсійного та туристичного обслуговування.

А покращення якості, маємо надію, збільшить кількість туристів та згрупує, об’єднає зусилля різних державних та недержавних структур по розвитку туризму, розбудові інфраструктури туризму і таке інше. Отже, можливо, саме з цих курсів і почнеться новий етап у розвитку туризму на Чернігівщині, присвячений проведенню ЄВРО-2012.

Футбол

30 жовтня національна жіноча збірної України використала чудовий шанс і вперше в своїй історії потрапила до фінальної частини чемпіонату Європи-2009. У Чернігові на стадіоні імені Юрія Гагаріна наші дівчата у заключному матчі серії плей-офф зустрілися зі збірною Словенії і отримали довгоочікувану перемогу.

Нагадаю, що у першому матчі, який відбувся 26 жовтня на стадіоні «Спортні-центр» у місті Дравограді переконливу перемогу здобули українки з рахунком 3:0. На 27 і 41 хвилинах першого тайму голи словенкам забила найкращий бомбардир збірної Дарина АПАНАЩЕНКО (№17), а на початку другого тайму Алла Лишафай (№16) потужним ударом із-за меж карного майданчика зробила рахунок розгромним.

Після матчу в Словенії збірна України прибула до Чернігова і відразу розпочала підготовку до вирішального поєдинку. Сьогодні перед тренуванням збірної я зустрівся з головним тренером «синьо-жовтих» Анатолієм Куцевим і поцікавився, з яким настроєм готуються футболістки до матчу.

− Настрій бойовий, наголосив Анатолій Куцев, адже дівчата добре розуміють, що потрібно перед багатотисячною аудиторією уболівальників показати все краще, на що вони здібні і порадувати глядачів. Психологічно, зазначив Анатолій Куцев, дівчата після матчу в Словенії внутрішньо налаштовані на максимальний результат і сповнені бажання здобути путівку на Євро-2009, який відбудеться наступної осені у Фінляндії.

Нагадаю, що переможці групових турнірів, а це Англія, Швеція, Франція, Німечинна, Данія та Норвегія вже у фіналі. Ще п’ять путівок здобудуть кращі збірні у серії плей-офф. Зокрема, у перших матчах Росія перемогла Шотландію з рахунком 3:2, Італія − Чехію − 1:0, Нідерланди − Іспанію -2:0, Ісландія − Ірландія − 1:1.

Отже, завтра, 30 жовтня телеканал «Мегаспорт» транслюватиме  матч Україна − Словенія у прямому ефірі. Початок − о 18.00.

ПІДСУМКИ ЧЕМПІОНАТУ ОБЛАСТІ

Завершився 61 чемпіонат Чернігівської області з футболу серед команд вищої ліги. У підсумку дві команди набрали однакову кількість очок і долю першого місця визначили очні поєдинки претендентів − «Єдність-2» Плиски та «Полісся» Добрянка. Зустрічі між ними завершилися перемогами на полях суперників − «Єдність» у Добрянці перемогла 4:2, а «Полісся» у Плисках − 3:2. Отже, долю звання чемпіонів вирішив усього один гол. Як вважають окремі чернігівські фахівці, це недосконалий принцип визначення чемпіонського звання, проте обласна федерація футболу з цього питання відмовчується.

 

P.S.

З Одеської області інформація не надійшла з технічних причин.

Підписатися на новини