ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012
На минувшей неделе большинство крымских изданий короткой строкой сообщили об окончании эпопеи демонтажа недостроенного здания торгово-развлекательного центра «Троицкий» возле НСК «Олимпийский» в Киеве.
«Киевметрострой» демонтировал всю наземную часть здания, оставив только пандусную часть и вентиляционную шахту метро. Сейчас на стройплощадке работает лишь техника по вывозу оставшегося от демонтажа строительного мусора» («Полуостров»).
«Крымское время» напоминает, что на демонтаж наземной части ТРЦ «Троицкий» из бюджета Киева было выделено 28 миллионов гривен.
«Демонтаж ТРЦ «Троицкий» начался по настоянию УЕФА, которая заявила о невозможности проведения на НСК «Олимпийский» матчей Евро-2012, если не будет обеспечена безопасность болельщиков и их свободное перемещение на площади перед стадионом. Требование УЕФА полностью выполнено. Таким образом, одна из главных проблем, препятствовавших проведению в нашей стране чемпионата Европы 2012 года, снята» («Вечерний город»).
«Крымские известия» со ссылкой на министра по вопросам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко сообщили о том, что в декабре этого года начнется реконструкция НСК «Олимпийский». «На сегодняшний день в вопросе реконструкции НСК «Олимпийский» выдерживаются все сроки УЕФА, а по некоторым позициям мы даже их опережаем». Газета выразила надежду, что политическая ситуация в нашей стране никоим образом не повлияет на подготовку к Евро-2012.
Футбол
Много внимания крымские СМИ уделили матчу украинской сборной с хорватами. Разумеется, комплиментов был удостоен полузащитник «Таврии» Денис Голайдо, который на своем левом фланге «съел» лидера соперников − Дарио Срну. В целом, конечно, игру сборной безбожно ругали, особенно за второй тайм, когда наши отбивались и об атаке даже не помышляли. «Синицу из рук не выпустили, но пора уже подумать и о журавле» − под таким названием опубликован материал в «Крымском времени»: «С такой беззубой игрой занять одно из двух первых мест в группе (то есть опередить кого-то из фаворитов − англичан или хорватов), давайте себе признаемся, будет просто невозможно. Поэтому уже сейчас, не дожидаясь 1 апреля, Алексею Михайличенко нужно думать о том, как наладить атакующие действия сборной».
«Крымская газета» приводит слова президента ФФУ Григория Суркиса: «Мне неловко комментировать игру сборной во втором тайме». «Во втором тайме наша сборная не играла, а отбивалась, не удивительно, что даже обычно словоохотливый президент ФФУ не нашел слов, чтобы прокомментировать это «действо».
В футбольном хозяйстве автономии пока все спокойно. «Таврия» сменила тренера и ждет улучшения игры команды. Ожидаемых изменений на тренерском мостике «Крымтеплицы» не произошло − Михаил Сачко продолжает руководить молодежненцами, попавшими в глубочайшую психологическую яму.
«Крымская правда» раскритиковала решение ПФЛ за перенос матча «Феникс-Ильичевец» − «Прикарпатье» на 27 ноября. «Матч в Калинино между «Фениксом-Ильичевцем» и ивано-франковским «Прикарпатьем» не состоялся и был перенесен услужливыми членами бюро ПФЛ на 27 ноября из-за того, что гости якобы по вине авиаторов не смогли вовремя добраться из Львова до Симферополя. Удивительно, как в конце дня, 10 октября (пятница), удалось собрать членов бюро ПФЛ, чтобы этот случай (явное разгильдяйство со стороны «Прикарпатья») квалифицировать как форс-мажорное обстоятельство? Даже когда в Прикарпатье бушевало наводнение, эти же деятели из ПФЛ «благословили» «Крымтеплицу» и «ИгроСервис» на кубковые поединки в Ивано-Франковске и Бурштыне. Не правда ли, странная «демократия» существует в ведомстве господина Сафиуллина в отношении к южанам и «западенцам» («Разве это форс-мажор?», Гарринальд Немировский).
Отметим также и очередные неприятности почетного президента «Таврии» Сергея Куницына, правда, к футболу не имеющие никакого отношения. Депутаты городского совета Севастополя обратились к Президенту Виктору Ющенко и премьер-министру Юлии Тимошенко с предложением освободить Сергея Владимировича от должности председателя Севастопольской городской государственной администрации. Соответствующее обращение было принято на сессии горсовета 14 октября. В обращении утверждается, что при прямом содействии должностных лиц Севастопольской государственной госадминистрации (СГГА) с применением различных судебных процедур в пользование различным субъектам хозяйственной деятельности незаконно было передано более 400 га земли, расположенной на территории Севастопольского региона. Также в документе утверждается о нецелевом использовании городской администрацией и хищении из бюджета города средств на общую сумму около 20 миллионов гривен. Кроме того, в обращении отмечается, что проведенная Счетной палатой Украины проверка установила, что городская администрация на этапах планирования и использования средств государственного бюджета при выполнении программы социально-экономического развития города на 2007-2008 годы не обеспечила законность их использования, что привело к выполнению программы на 49 процентов. За принятие обращения проголосовали 54 депутата из 65, не голосовали − 11 депутатов.

Вінниця

Євро-2012
Цього тижня на Вінниччині про Євро-2012 забули. Все крутилося навколо відставки губернатора. Однак, на місцевому сайті Dom.ria.ua постійно почали з’являтися матеріали під спеціальною рубрикою «Євро-2012» з різних регіонів України. Матеріали наступної тематики:
Евро-2012: стадион во Львове остался без застройщика
Выигравшая конкурс на строительство стадиона во Львове австрийская компания Alpine Bau Gmbh уведомила власти об отказе возводить стадион на ранее оговоренных условиях. Австрийцы не будут подписывать договор, если им не заплатят больше…
Евро-2012: Кабмин дополнительно выделил 17 млрд грн.
Кабинет министров увеличил расходы на подготовку к проведению чемпионата Европы по футболу 2012 года с 33 млрд. грн. до 50 млрд. грн. Увеличение средств объясняется возможными последствиями финансового кризиса…
Сроки по демонтажу НСК «Олимпийский» остаются прежними: власти заявляют, что демонтаж наземной части торгово-развлекательного центра «Троицкий» перед НСК завершится через несколько дней, сообщает пресс-служба Киевской горгосадминистрации...
Евро-2012: в Днепропетровске подготовят 36 гостиниц
В Днепропетровске в рамках подготовки к чемпионату Европы по футболу 2012 года построят 24 гостиницы. Кроме того, будет реконструировано 12 уже существующих гостиниц…
Евро-2012: Донецк активно подготавливает стадионы
Строительство донецкого стадиона «Донбасс Арены» выходит на финишную прямую. Главная арена футбольного клуба «Шахтер» будет сдана в феврале 2009 года…

Волинь

Євро-2012
Заступник міністра про підготовку до чемпіонату
Як ми вже повідомляли, 9 жовтня в Луцьку перебував заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв. Волинська преса продовжує інформувати про цей візит, зокрема розповідає, що заступник міністра виступив з лекцією перед студентами Волинського національного університету, в якій значну увагу приділив проблемі входження нашої країни до Євросоюзу, розширення зони вільної торгівлі, скасування тарифних обмежень, укладання угод про місцевий прикордонний рух із сусідніми державами. Все це він розглядав у контексті підготовки України до «Євро-2012».
Центри зайнятості також готуються до Євро-2012
В Луцьку відбувся семінар для заступників керівників місцевих  центрів зайнятості на тему «Визначення пріоритетів діяльності обласної служби зайнятості на 2009 та наступні роки». Було констатовано проблему налагодження єдиної стандартизаційної політики центрів з реєстрації безробітних осіб з чітким обліком професійно-кваліфікаційних характеристик, перекваліфікації та надання належної освіти претендентам на працевлаштування.
Зазначалося: пріоритети діяльності центрів зайнятості у найближчі роки мають стосуватися першочергового працевлаштування молоді та неповносправних осіб, розробки місцевих програм розвитку центрів зайнятості.
Особливу увагу працівників центрів було сконцентровано на таких стратегічних сферах розвитку територій, як транскордонна співпраця у рамках підготовки до фіналу чемпіонату футболу європейської першості «Євро-2012». Нові програми передбачатимуть підготовку безробітних для роботи у сферах будівництва, ресторанного обслуговування та готельного бізнесу.
Реклама
Зовнішньої реклами, пов’язаної з «Євро-2012», не помічено.
Український футбол
Схоже, збірна чемпіонат світу вже відіграла...
Останнім часом преса винятково негативно пише про українську збірну. Зокрема: «У матчі кваліфікаційного раунду до чемпіонату світу 2010 року між збірними України і Хорватії підопічні Олексія Михайличенка, продемонструвавши величезну кількість браку, завдяки фортуні і воротареві П’ятову зуміли відстояти нульову нічию. Гра проходила за беззаперечної територіальної переваги хорватських футболістів.»
Так само негативно розцінюється й рішення Михайличенка не випустити на поле Андрія Вороніна, в якого − якраз навпаки до тверджень головного тренера − була сильна мотивація на гру: народження доньки. Спортивні оглядачі в один голос передбачають, що з таким керівництвом і такою грою в нашої збірної в чемпіонаті світу немає жодних перспектив.
Віталій Кварцяний про український футбол
Після завершення офіційних поєдинків збірної України у 2008 році газета «Спорт-Експрес в Україні» попросила проаналізувати виступ нашої збірної відомих футбольних фахівців. Одним з респондентів був і головний тренер «Волині» Віталій Кварцяний...
Віталію Володимировичу, яке враження залишила гра збірної України у трьох осінніх матчах відбіркового циклу Чемпіонату Світу 2010 і в поєдинку з Хорватією зокрема?
− Скажу чесно: мені, як уболівальнику і тренеру, футбол у виконанні української команди в останньому матчі з Хорватією не сподобався. Хотілося побачити щось нове. Пам'ятається, Олексій Михайличенко в інтерв'ю якось казав, що для нього краще виграти 1:0, ніж 5:4. Мені ж більше подобається 5:4. В іншому випадку можна говорити про обмеженість і замкнутість тренерських ідей. Якщо за методикою Михайличенка у грі з білорусами нам повезло і вдалося виграти 1:0, то надалі такі випадкові перемоги даватися Україні не будуть. В усякому разі, з серйозними суперниками − це вже точно. Пора будувати конструктивну гру. Кому потрібна стратегія і тактика без ударів по воротах? Логіка гри в голах. Така моя думка.
Яку тактику ви порадили б узяти за основу тренерам збірної?
− Можливо, на цій посаді я довго і не пропрацював би. Проте будував би гру, спираючись на нестандартних виконавців, здатних дати прихований пас, які прагнуть настирливо і агресивно йти вперед з бажанням обіграти захисників. А також підбирати м'ячі і пресингувати. Наскільки ефективно це було б ними реалізовано − інше питання. Але я як тренер це їм неодмінно нав'язував би. Маститому Капелло, на відміну від мене, куди легше − його виконавці можуть зробити все те, що він хоче. У крайньому випадку, намагаються. А чого можна чекати від збірної України, якщо відразу дев'ять футболістів грають позаду? Де ж наші амбіції? Українці завжди відрізнялися бійцівським характером і неабиякою майстерністю. Завжди було цікаво спостерігати за нестандартними діями Мунтяна, Сабо, Бишовця, Хмельницького, Буряка, Трошкіна, Блохіна, Бєланова, Яковенка, Раца, Яремчука і багатьох інших. Але сьогодні, схоже, важко чекати якихось імпровізаційних ідей.
Наскільки, з вашої точки зору, оптимальним є кадровий склад збірної України в поточному відбірковому циклі?
− Думаю, що в обоймі нинішньої збірної зібрані майже всі кращі гравці. Михайличенко і його помічники що могли, те зібрали. Не знаю, кого ще можна було б запросити в головну команду.
Які плюси й мінуси української збірної нинішнього зразка ви б назвали?
− До плюсів я б відніс відповідальність за результат, прагнення його добитися. Але треба думати про перспективу. Коли потрапляєш у фінальну частину Чемпіонату Світу,  результат, досягнутий на відбірковому етапі, відразу ж забудеться. Стратегія в прагненні стати чемпіонами світу − ось це, я розумію, стратегія. Але щоб чогось на такому високому рівні добитися, потрібно розвивати швидкісну техніку і будувати гру з акцентом на атаку. В матчі з хорватами українці хотіли не пропустити і чекали зручного моменту: а раптом вийде забити і завдяки перемозі стати лідерами! Але не вийшло. Інша справа англійці. Програвши балканцям вдома у минулому відбірковому циклі, вони приїхали в гості в Хорватію не оборонятися, а атакувати, і їм це вдалося. Як підсумок − 4:1. Отже, Англія зуміла перебудуватися. Родоначальники футболу прагнуть стати чемпіонами світу, ми ж, схоже, межею мрій на даному етапі вважаємо груповий турнір світової першості. Пора б вже подумати про футбольний Еверест.
У трьох матчах збірна України набрала 7 очок. Як оцінюєте цей результат?
− Показник непоганий, адже ми жодного разу не програли. Але все-таки в домашній зустрічі з командою Славена Біліча потрібно було вичавити максимум − це ж наш конкурент! Інакше що ж тоді робитимемо в Хорватії? Крім того, нашій збірній належить грати у Мінську з Білоруссю, а також два поєдинки з англійцями.
Яка ваша думка про ситуацію з Андрієм Вороніним?
− Бажання грати у збірній в Андрія завжди є, і на даному етапі він начебто набрав добру форму. Думаю, що Воронін приніс би більше користі в грі з хорватами, ніж, наприклад, Алієв. А те, що Михайличенко не випустив його в харківському матчі, вважаю помилкою. Хоча тренеру видніше − ми ж не знаємо, в якій готовності знаходився Воронін. Але я упевнений, що у будь-якому випадку Михайличенку потрібно було ризикувати і підсилювати атаку Вороніним або Селезньовим. А може, й зовсім зіграти в три нападаючих! Що стосується заяв Вороніна, то він має право висловлювати свою думку − ми ж живемо в демократичній країні. Було б гірше, якби він думав одне, а робив зовсім інше. А так людина відверто і чесно сказала те, що вважає за потрібне. За його словами, він хотів грати і був до цього готовий. До збірної України форвард же ж приїхав не з дитячого садка, а з бундесліги, де не тільки добре грає, але й забиває. І виступає в основі «Герти» регулярно. Значить, заслуговує уваги.
У такого «Динамо» мало перспектив
11 жовтня «Волинь» приймала «Динамо-2». Зустріч закінчилася нічиєю 1:1. ЇЇ одразу ж прокоментували обидва тренери.
Віталій Кварцяний:
− Я думаю гра сьогодні була «нічийна». Шкода що наші хлопці стушувалися, ніби грали проти першої команди динамівців. Треба сказати, що «Динамо-2» показало хороший футбол. Видно, що гравці адаптувалися, проявили більше агресії, ніж ми. Ми сьогодні грали ніби на виїзді, так що, напевно, виграти не могли. Результат по грі.
Юрій Калитвинцев:
− Ви знаєте, я крім одного слова більше нічого не можу підібрати − невезіння. Я не кажу, що ми були ближче до перемоги, у Луцьку для нас і нічия свято, бо в нас грає молодь. Під словом «невезіння» я маю на увазі дві поперечини, стійку, в порожні не забили... Ну чим відрізняється доросла команда від юнаків − це невикористані моменти, індивідуальна майстерність. По самій грі, що стосується нашої команди, то ніяких претензій не можу пред’явити. Жаль, але тим не менше, напевно, це непоганий результат. Ми на сьогоднішній день граємо вже дев’яту гру, з них лише дві примудрилися виграти, а ці нічиї… Та те що було з цими юнаками на початку чемпіонату і те що зараз... Вони ростуть на очах і я їм можу сказати тільки спасибі, бо за рахунок таких матчів вони ростуть. Ростуть і дай бог щоб виросли до першої команди.
Чому у складі вашої команди присутні легіонери, адже більш логічно аби вони були в молодіжному складі, «під основою»?
− Напевно, про це потрібно спитати у Сьоміна. Якби вони були конкурентноздатними у першій команді, то не грали б в першій лізі. Вони ж поки цього не заслуговують і грають у нас. А те що досвідчені? Ну і Імедашвілі досвідчений − 1984 року народження, а де він грав? Суарес 16 років, куди йому в першу команду? Що маємо те й маємо.
Вболівальники на стадіоні відзначали слабку гру «Динамо-2». «Волинь» сьогодні не особливо сильна, столичні футболісти мали її неодмінно перемагати. І навіть не в тому справа, що не змогли. На футбольному полі не було особливої напруги. Що б це мало означати?
Місцевий футбол
Вдома, як і в гостях, тільки навпаки
У черговому турі першості ДЮФЛ юнацькі команди «Волині» зустрічалися з вихованцями спортивних шкіл олімпійського резерву з міст Ужгорода і Тернополя. Футболісти U-17 і U-15 грали в гостях, а тому, як не прикро відзначати таку закономірність, змагатися довелося не лише проти господарів, але й проти необ'єктивного суддівства. В результаті, зігравши з тернопільськими однолітками на рівних, волиняни привезли додому дві поразки: найстарші − завдяки вигаданому арбітром пенальті за п'ятнадцять хвилин до закінчення матчу, а молодші − через брак везіння та надмірну симпатію суддівської бригади до господарів.
Вдома, за іронією долі, матчі проти ужгородців завершилися з такими самими рахунками, тільки навпаки: команда U-16 перемогла 2:1, а U-14 − 3:0, причому старші гравці, поступаючись по ходу поєдинку, зуміли відігратися і вирвати перемогу. Варто відзначити гарний переможний гол після потужного удару у виконанні капітана лучан Юрія Кримнюка, який відновився після травми і почав красиво забивати. В цілому в домашніх поєдинках обидві волинські команди володіли ініціативою і цілковито заслужили перемоги.
У наступному турі, котрий відбудеться у суботу, 18 жовтня, волиняни змагатимуться з івано-франківським «Спартаком». У Луцьку зустрінуться команди вікових категорій U-17 та U-15, а «Волинь» U-16 і U-14 гратиме на виїзді.

Дніпропетровськ

ЕВРО-2012
Сотрудничество с поляками пойдет на пользу городу
В рамках программы польской экономической миссии, которая побывала в Днепропетровске, заключено соглашение о сотрудничестве. С польской стороны ее подписал председатель Нижне-Силезского агентства экономического сотрудничества Томаш Тикерко, с украинской − президент Днепропетровской торгово-промышленной палаты Виталий Жмуренко. Цель визита польской делегации, которую возглавляет Пиотр Борис, − проведение польско-украинской кооперационной биржи, обсуждения возможностей сотрудничества в реализации общих проектов во время подготовки к Евро-2012, ознакомление руководства области с экономико-общественной ситуацией в Нижней Силезии. На деловой встрече в облгосадминистрации состоялась презентация программы социально-экономического развития Днепропетровской области, в частности, проектов Евро-2012 из строительства стадиона, гостиниц и обеспечения транспортной инфраструктуры. Гости также устроили презентацию Нижне-Селезского воеводства, которое имеет выгодное географическое расположение, − на пересечении нескольких транспортных путей с Украиной. На протяжении двух дней члены польской миссии проводили в Днепропетровске деловые переговоры с потенциальными партнерами.
АЭРОПОРТ
Александр Афанасьев: «Я знаю только одного инвестора, который намерен реконструировать днепропетровский аэропорт − это группа «Приват»

Реконструкция терминала днепропетровского аэропорта по предварительной оценке выросла в 2 раза и составляет 160 млн. грн. Городской бюджет Днепропетровска не может профинансировать это строительство, поэтому среди инвесторов будет проведен конкурс на право реконструировать терминал аэропорта.
17 октября заместитель мэра Днепропетровска Александр Афанасьев пролил немного света на скандальную историю со строительством и реконструкцией Днепропетровского аэропорта:
«Я знаю только одного инвестора, который намерен реконструировать днепропетровский аэропорт − это группа «Приват». Из реальных инвесторов я никого больше назвать не могу.
Сейчас стоимость строительства взлето-посадочной полосы − 36 млн. грн., а предварительная стоимость реконструкции терминала выросла почти в два раза и составляет 160 млн. грн. Поэтому специальной комиссией будет проведен конкурс среди инвесторов на реконструкцию терминала, и только после того, как будет опеделен инвестор, Нацагентство возьмет на себя строительство взлетно-посадочной полосы.
PS
27 июня Президент Украины Виктор Ющенко поручил вывести днепропетровский аэропорт из имущественного комплекса «Днеправиа» и преобразовать его в государственное предприятие «Международный аэропорт «Днепропетровск».
5 июня 2008 года губернатор Днепропетровской области Виктор Бондарь на пресс-конференции «Развитие области в 2008 году» сообщил о намерении «ПриватБанка» приватизировать «Днеправиа» за 1,29 млрд. грн.
Крутые отели превратятся в офисы и магазины
Под недорогие гостиницы к Евро-2012 в Днепропетровске переоборудуют даже некоторые студенческие общежития.
Потом они, естественно, снова станут «общагами». А вот что делать со множеством многозвездочных отелей, которых настроят в нашем городе за четыре года?
− Это не проблема, − заявил Евгений Червоненко. − На этот счет есть мировой опыт, и мы решим все таким же образом. То есть часть многозвездочных отелей затем будут переоборудованы в бизнес-центры или торговые комплексы.
С таким преобразованием после Евро-2012 согласны и все инвесторы, добавил глава Национального агентства по вопросам подготовки и проведения Евро-2012.
Днепропетровская облгосадминистрация планирует построить 3 автовокзала на въездах в город
Днепропетровская облгосадминистрация рассматривает вопрос строительства 3 дополнительных автовокзалов, которые должны разместиться на въездах в Днепропетровск.
«Сейчас рассматривается вопрос о размещении автовокзала на въезде в город со стороны Новомосковска, в районе Метизного завода. Также уже решено, что такой автовокзал должен быть построен в районе речпорта и на ул.Титова», − сообщил  начальник управления транспорта, связи и дорожного строительства Сергей Подлубный.
Известно, что строительство автовокзалов планируется проводить за счет частных инвесторов. На сегодняшний день решается вопрос землеотвода под строительство. Сейчас в Днепропетровске работает только 1 автовокзал.
В Днепропетровской области к Евро-2012 готовят придорожные забегаловки  
Днепропетровских предпринимателей ждут новые ревизии − отныне под пристальное внимание чиновников попали бизнесмены, отхватившие лакомые кусочки вдоль трасс. Областные власти совместно с районными и поселковыми советами тестируют все придорожные места общепита на качество услуг и соблюдение лицензии. Нарушителей могут даже убрать с рынка. Проверки чиновников делаются в рамках подготовки к Евро-2012.
Перед визитом иностранных гостей под пристальное внимание попали торговые комплексы, рестораны, отели, АЗС и СТО, расположенные вдоль четырех направлений автотрасс. Это пути Знаменка—Луганск—Изварино в селе Юбилейное и Подгороднее, Днепропетровск—Николаев через Кривой рог и Борисполь—Днепропетровск—Запорожье. Как заявила замглавы облгосадминистрации Маргарита Робертс, в рамках подготовки к проведению финальной части Чемпионата Европы 2012 по футболу в Днепропетровской области вопрос приведения объектов сферы торговли к надлежащему состоянию становится боле актуальным.
На сегодняшний день официально на территории автотрасс Днепропетровского района работают около 140 магазинов, более 90 павильонов и около 40 объектов ресторанного хозяйства.
Днепропетровск меняет «уличную мебель»
13 октября на сессии горсовета был принят проект Программы обустройства и содержания остановок общественного транспорта. С этого момента разрабатывается детальный план реконструкции остановочных комплексов. Определяются их дизайн, технические условия и перечень обязательных универсальных услуг − примыкающих киосков, крыш для защиты от осадков, площадок для ожидания, рекламных носителей.
591 остановка существует сегодня в Днепропетровске. Из них 107 автобусных, 297 троллейбусных и 187 трамвайных
Не секрет, что большинство существующих в городе остановок общественного транспорта сегодня скорее напоминают уголки для пивных оргий, или же места для отправления естественных надобностей. Кстати, устройство вблизи остановок малогабаритных туалетов − также предусматривается программой замены и обустройства уличной мебели, как это называется в соответствии с международными нормами.
Четыре новых остановочных комплекса известной французской фирмы по производству уличной мебели JCDecaux, в виде эксперимента уже красуются на трамвайных остановках «Улица Ленина», «Улица Серова» (на проспекте Карла Маркса) и два − на проспекте Пушкина возле нового стадиона. Их особенность − легкость конструкций, применение антивандальных материалов (небьющееся стекло с подсветкой, «неподдающиеся» скамейки, урны). Кстати, в герметично закрывающийся корпус урны вмонтировано прозрачное, как его еще называют, антитеррористическое окошко, чтобы снаружи легко было разглядеть ее содержимое. Интересная деталь. Как сообщил нашему корреспонденту руководитель коммунального предприятия «Административно-хозяйственное управление» Анатолий Лебедев, в случае заключения контракта, фирма-производитель обязуется установить все остановочные комплексы бесплатно, взамен размещения на них рекламных стендов. Официальное название новых туалетов − самоочищающиеся, автоматические. Они имеют овально-цилиндрическую форму. Такой одноместный туалет снабжен убирающимся внутрь для мытья и дезинфекции унитазом, мини-рукомойником, а также автоматическим замком, запирающим входную дверь в любое запрограммированное время. Например, в 22 часа, как в Париже. Поставка, установка и обслуживание − за счет фирмы на тех же условиях, что и остановки.  По утверждению Лебедева, французские уличные клозеты имеют один недостаток, существенно усложняющий их эксплуатацию. Это не био-туалеты, им нужна вода, а следовательно, водопровод и канализация. Поэтому первые два будут воздвигнуты в сквере Ленина и возле трамвайной остановки «Улица Серова» по первому маршруту. Это сделают уже в этом месяце, накануне визита представителей фирмы-производителя.
КИЕВСКАЯ ИНСПЕКЦИЯ
Евгений Червоненко: «Мы будем настаивать на скорейшей приватизации аэропорта»
Мэр Днепропетровска Иван Куличенко, председатель облсовета Юрий Вилкул, гость из Киева Евгений Червоненко и губернатор Виктор Бондарь проявили завидное единство взглядов.
Днепропетровск проинспектировал глава Национального агентства Украины по вопросам подготовки и проведения Евро-2012.
Хотя новый стадион в Днепропетровске и открыли к обещанному сроку, оказывается, это еще не значит, что городу наконец уже можно расслабиться. Подготовить к Евро-2012 предстоит еще гостиницы, дороги и в первую очередь − аэропорт.
На днях руководитель Исполнительной дирекции Евро-2012 Федерации футбола Иван Федоренко предупредил, что Днепропетровск может потерять право на проведение чемпионата Европы по футболу-2012.
− Новый стадион − это еще не гарантия проведения матчей континентального первенства в Днепропетровске, − заявил Иван Федоренко. − Если не решить вопрос о строительстве нового аэропорта в самое ближайшее время, город может стать вторым после Львова, которому грозит реальная потеря Евро-2012!
Иван Федоренко пояснил также, что так усугубляет ситуацию: «Два года назад землю вокруг взлетно-посадочных полос распаивали. А теперь ее нужно покупать обратно, так как часть аэропорта находится на балансе коммерческой авиационной компании Министерства обороны».
Что касается обновления нашего аэропорта, еще не только не начата сама реконструкция терминала, но даже не определены инвесторы. Тревогу горожан поспешил развеять глава Национального агентства Украины по вопросам подготовки и проведения Евро-2012 Евгений Червоненко, побывавший в Днепропетровске 16-го октября.
− Евро у нас никто не отберет! − успокаивал он местных журналистов. − По крайней мере, аэропорт уж точно не будет причиной его срыва! Правда, не понимаю, почему власти тянут с этим вопросом? Уже давно пора выйти на открытый конкурс инвесторов: желающих поучаствовать на любых условиях − предостаточно. Мы будем убеждать УЕФА в том, что нужно построить вторую взлетно-посадочную полосу, а старую использовать как запасную и как дополнительную стоянку для самолетов. Также мы будем настаивать на скорейшей приватизации аэропорта, и Минтранс уже понимает, что иного выхода нет.
− Если до первой декады следующего года этот вопрос не решится, мы попросту не успеем реконструировать терминал, − добавил губернатор Днепропетровской области Виктор Бондарь.
− Еще один актуальный транспортный вопрос, требующий решения уже в ближайшее время, − это достройка еще четырех станций метро, − сказал Виктор Бондарь. С этим мнением согласился и мэр Днепропетровска Иван Куличенко (хотя еще несколько месяцев назад у него было совершенно противоположное мнение).

− Необходимо разгрузить центральную улицу от потока транспорта, − считает теперь Иван Иванович. − Притом  незаконченные работы возле кинотеатра «Родина» мешают проводить дальнейшее благоустройство этого района.
Как отметили чиновники, финансирование на подготовку Евро-2012 от государства не поступало вообще. Например, строительство того же метро ведется или за городские, или за областные средства. Из-за этого бюджет региона на следующий год уже существенно пострадал.
− 95 процентов средств уходит в Киев и не возвращается, то есть чиновники в столице думают о чем угодно, только не об остальных регионах! − посетовал Евгений Червоненко.
− Строить дороги мы были бы готовы уже давно: разработали соответствующие проекты, составили документацию, но в Киеве это никому не нужно! − вторил ему Иван Куличенко. − А ведь цены на материалы растут такими темпами, что через какое-то время документация становится совершенно негодной.
− Городская власть попросту перешла в разряд просящего с протянутой рукой! − фигурально добавил губернатор. − Следующий год будет для области переломным: уже сейчас на развитие инфраструктуры не то что абсолютно нет средств, а даже на 179 миллионов гривен мы в минусе! Но хорошо, что есть очень много тех людей, которые готовы даже безвозмездно профинансировать подготовку и проведение Евро в Днепропетровске, поэтому можем вас уверить, что у нас его не заберут.
− Деньги найдутся даже в условиях кризиса! − сказал Евгений Червоненко. − Кстати, проведение ряда матчей такого масштаба может показать всем нашу нормальную страну. А это, соответственно, привлечет к ней инвесторов.
ФУТБОЛ
Кубок турнира Кучеревского остался в Днепропетровске
12 октября «Днепр» подтвердил свое право на обладание кубком турнира Кучеревского. По итогам финала, «Днепр» вышел со счетом 1:1 и послематчевой серией пенальти − 3:4.
«Я очень доволен тем, как прошел турнир, и, думаю, болельщики со мной согласятся. Это хорошая возможность и для команд проверить свои возможности во время перерыва в чемпионате. Уверен, что Мефодьичу такой формат турнира очень бы понравился, ведь он хорош для дела. Будем делать соревнования традиционными − ежегодно, в дни матчей сборных. Это удобно и для клубов, и для болельщиков», − заявил председатель Федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко.
Финальная встреча турнира прошла на стадионе «Метеор». В турнире участвовали команды высшей лиги: «Днепр», «Металлург», ФК «Харьков» и «Кривбасс»
Андрей Стеценко: «Днепр» пока не ищет нового тренера»
Генеральный директор ФК «Днепр» Андрей Стеценко заявил, что клуб пока не ищет никого на должность главного тренера и до зимы на тренерском мостике будет оставаться Владимир Бессонов.
«Владимиру Бессонову отпущен достаточно большой кредит доверия. Как он им воспользуется − его личное дело. Но до зимы клуб не ищет никого на замену Бессонову», − сказал Андрей Стеценко.
Также гендиректор «Днепра» опроверг информацию о том, что клуб видит в роли наставника команды Валерия Гаазаева или Авраама Гранта.
Кроме того, Стеценко сообщил, что в зимнее межсезонье клуб планирует ввести в основной состав молодых футболистов из дубля «Днепра» вместо приобретения новых на трансферном рынке. Хотя гендиректор и не исключает покупку новых игроков. Некоторые перемены уже произошли в основном составе «Днепра» с приходом Владимира Бессонова на пост тренера. В частности, он «сослал» в дубль некоторых футболистов, среди которых Олег Шелаев, Богдан Шершун, Андрей Ещенко, Ионуц Мазилу. Стеценко не исключает, что в ближайшее время этот список может пополниться.
1 ноября в Днепропетровске стартует чемпионат города по мини-футболу
1 ноября в Днепропетровске стартует традиционный открытый чемпионат города по мини-футболу (фут-залу) сезона 2008-2009 г.г.
«В турнире принимают участие любительские команды, коллективы спортивных клубов и других организаций, которые разделены по спортивному принципу на 3 дивизиона − «А», «Б», «В». Всего в 3-х дивизионах выступают около 50 команд, еще несколько лет назад их было не больше 10», − сказали в Футбольной федерации области.
Игры городской лиги будут проходить с 1 ноября 2008 года по 31 марта 2009 года в спортивном комплексе Украинского государственного химико-технологического университета и КСК «Шинник». Также с середины ноября стартует Чемпионат Днепропетровской области по мини-футболу.

Донецьк

Євро 2012
Аэропорт
В следующем месяце закончатся бетонные работы по строительству искусственной взлетно-посадочной полосы в Донецке. Из всей инфраструктуры, которую готовят к Евро-2009/2012 в шахтерской столице, больше всех повезло, пожалуй, взлетно-посадочной полосе. Ее строительство финансируется государством, причем это самый капиталоемкий проект, на который пока расщедрилось наше правительство в процессе подготовки к Евро. В этом году, согласно бюджетному паспорту и титулу строительства, из госбюджета предусматривается выделить 733,3 млн. грн., еще 28,9 млн. грн. − из «закромов» областного бюджета.
Как сообщила гендиректор КП «Дирекции по капитальному строительству и реконструкции международного аэропорта Донецк» Оксана Сальникова, на данный момент из предусмотренных сумм выделено и освоено 310 млн. грн.
− Претензий к министерству транспорта нет, мы получаем деньги копейка в копейку согласно плану ассигнований, − уточнила О.Сальникова.
Стадион
На стадионе ФК «Шахтер» вплотную занялись подготовкой к укладке газона. Как сообщает пресс-служба футбольного клуба, уже проведены подготовительные работы: основание поля расчистили, обработали и покрыли специальной пленкой. В ближайшие дни на стадион прибудут материалы для дренажа. После этого пленочное покрытие пошагово будут снимать, и на открывшейся поверхности начнут прокладывать траншеи для труб.
Под футбольным полем проложат не только дренаж, но и системы орошения и обогрева травы.
Футбол
СМИ
«Приазовский рабочий» (10.10) разместил информацию «Мариуполь снова проверили»:
«Официальный представитель УЕФА Клаудио Негрони стал для мариупольцев практически родным. Он уже неоднократно приезжал в наш город с инспекционными проверками. Цель его визитов всегда сводились к одному − посмотреть, как готовится Мариуполь к проведению чемпионата Европы-2009 по футболу среди 19-летних футболистов, который стартует в Донецке и Мариуполе 22 июля 2009 года.
Как ранее сообщалось, Негрони обещал приехать к нам в октябре со съемочной группой телеканала «Евроспорт», который будет транслировать матчи турнира. Слово свое он сдержал. Кроме решения технических вопросов трансляции делегация УЕФА проверила стадионы «Ильичевец», «Западный», «Азовец» и гостиницу «Спартак».
«Салон Дона и Баса» (14.10) на стр. 4 напечатал информацию Егора Калугина под заглавием: «ГПУ занялась «родичем» Суркиса». Приводим текст полностью:
«Генеральный прокурор Украины Александр Медведько назначил комплексную проверку инцидента с участием помощника прокурора Подольского района Киева Ярослава Стручка,
В ночь с четверга на пятницу киевские правоохранители задержали мужчину в состоянии сильного алкогольного опьянения, который отказался подчинится сотрудникам милиции. Он предъявил удостоверение помощника прокурора Шевченковского района Киева. После того, как задержанного доставили в отделение милиции, он угрожал правоохранителям своими родственными связями с президентом киевского футбольного клуба «Динамо» Игорем Суркисом. Эти фрагменты были показаны в эфире телекомпании « 1 +1».
− Да вы не понимаете, Суркис мой дядя, − объяснял перед камерами помощник прокурора. − А вот теперь вам… (дальше телевизионный «пи») всем. Суркис мой дядя. Игорь Михайлович, сюда, б...ь. Ты пойми, дорогой, Суркис. Игорь Михайлович.
Сам Суркис опроверг информацию о наличие такого «племянника». Как позднее удалось выяснить журналистам, задержанный − Ярослав Стручок, помощник прокурора Подольского района столичной прокуратуры, а не Шевченковского района, удостоверение которого он предъявил милиции. Результаты комплексной проверки по данному факту, по словам пресс-службы Генеральной прокуратуры, будут оглашены публично через СМИ».

«Салон Дона и Баса» (17.10) подробно рассказывает, как тренер донецкого «Шахтера» Мирча Луческу и семеро игроков команды в среду в очередной раз навестили детское отделение онкогематологического центра Донецкого института неотложной и восстановительной хирургии им. В.К. Гусака.
На этот раз визитеры от имени клуба вручили центру дорогостоящий аппарат − сепаратор клеток крови. Как обмолвился директор учреждения Владислав Гринь, такой аппарат стоит как минимум 100 тысяч евро.
Абонемент на матч
В Донецке, начиная с 14.10, владельцы абонементов на домашние выступления донецкого «Шахтера» могут купить билеты на матч «горняков» с португальским «Спортингом». Как известно, они имеют приоритетное право покупки билетов − то есть раньше, чем «безабонементные» болельщики. Напомним, поединок третьего тура группового этапа Лиги чемпионов «Шахтер» − «Спортинг» состоится 22 октября на РСК «Олимпийский».
17 октября билеты на этот матч стали доступны всем желающим болельщикам. Но с небольшой оговоркой. ФК «Шахтер» на своем официальном сайте объявил о любопытной акции. Как известно, 18 октября «горняки» проводят домашний матч чемпионата страны с «Кривбассом». Так вот, 17 и 18 октября билеты на матч «Шахтер» − «Спортинг» будут продаваться исключительно для тех болельщиков, которые придут в кассы покупать билеты на игру «Шахтер» с «Кривбассом». И лишь с 19 октября билеты на встречу Лиги чемпионов смогут приобрести все остальные.
Отметим также, что цена билетов на поединок со «Спортингом» «средняя» как для матчей Лиги чемпионов «горняков» в этом сезоне. Минимальная стоимость пропуска на матч − 20 гривень, максимальная − 300. При этом просмотр матча с «Барселоной» вживую обошелся болельщикам в сумму от 30 до 500 гривень (так называемые «спекулянты» при это продавали билеты по цене, в пять-шесть раз превышающей номинальную стоимость), а предстоящий поединок со швейцарским «Базелем» будет самым дешевым: минимум 15 гривень, максимум − 200.
Массовый футбол
В Мариуполе состоялся турнир по мини-футболу на призы студенческого сената Приазовского государственного технического университета. В нем принимали участив восемь команд высших и средних специальных учебных заведений города. В финале хозяева турнира встретились с футболистами профтехучилища № 99 (директор О.П. Дегтяренко, учитель ф/к В.В. Брискина). Основное время − ничья (0:0), а по пенальти выиграли пэтэушники, у них − первый приз.

Житомир

Євро 2012
Заходи.
Ніяких заходів в рамках підготовки до фіналу ЧЄ з футболу 2012 року влада не проводила.
Реклама.

Зовнішня реклама ЄВРО-2012 в місті відсутня.
ЗМІ.
У новостійних випусках житомирські FM − станції поінформували про те, що після прецеденту у Львові очевидно буде переглянуто список міст, які прийматимуть ЧЄ з футболу 2012 року. Журналісти висловлювали сподівання, що у зв’язку з близькістю до столиці та пожвавлення роботи з реконструкції стадіонів в області, можливо, в цей список потрапить і наше місто.
Також прозвучало нагадування, що 2 − чі відвідавши Україну та Польщу президент УЕФА Мішель Платіні попереджав організаторів турніру, що вони можуть бути позбавлені права на проведення Євро-2012, якщо підготовка до ЧЄ не здійснюватиметься інтенсивніше. «Крига скресла − споруда біля НСК «Олімпійський» у столиці, яка була головною перешкодою щодо проведення ЧЄ 2012 року в Україні, нарешті вщент зруйнована», − зауважила FM − станція «Радіо − клуб». 
У свою чергу нагадаємо, що щойно Україна отримала право приймати ЧЄ, тодішня голова Житомирської облради Ірина Синявська на одній із сесій облради констатувала:
− Оскільки обласний центр знаходиться поблизу столиці, то чемпіонат буде поштовхом для розвитку футбольної інфраструктури Житомира.
Суспільна думка.
Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
Місцевий футбол
Заходи.
Завершився чемпіонат області 2008 року у вищій лізі. Малинський “Металург», коростенський “Хіммаш» та житомирський “Легіон» − такий склад призерів чемпіонату області з футболу.
Другу поспіль перемогу у рамках чергового туру чемпіонату України здобув у столиці “Футбольний клуб Коростень» (після 4-ох поразок). Після 14-ти зіграних поєдинків в активі наших коростенців 5 перемог, 2 нічиїх. У пасиві − 7 поразок . «Коростень» посідає 11-ту сходину у турнірній таблиці.
ЗМІ.
Місцеві мас − медіа , а це РС «Житомирська хвиля» та Інтернет − сайти  «Житомир ньюз» та «Журнал Житомира» поінформували про участь регіональної команди “Футбольного клубу Коростень» у чемпіонаті України з футболу серед команд другої ліги. Приємно відзначити, що у матчах чергового туру вже двічі коростенська команда вийшла переможницею. 23-го жовтня футболісти Коростеня протистоятимуть одному з лідерів тернопільській “Ниві» на власному полі. Про обласний футбол радіостанція  «Житомирська хвиля» повідомила наступне:
− У заключному турі новоспечений чемпіон малинський “Металург» переграв новоград-волинський “Звягель» − 5:1. Срібний призер “Хіммаш» з рахунком 2:1 здолав земляків з “Футбольного клубу Коростень». А минулорічний переможець, житомирський “Легіон», розгромив “Арсенал» з Бердичівського району − 3:0 та за додатковими показниками випередив новоград-волинців.


Закарпаття

Євро-2012
ЗМІ.
Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на місцевих радіостанціях, не висвітлювала в друкованих ЗМІ.
У загальному різного роду інформації подавала лише радіостанція «Версія».
Було всього два згадування про Чемпіонат. Так, зокрема, повідомлялося, що Львiв i Днiпропетровськ можуть позбавити права приймати Євро-2012. Досі не вирішена проблема із будівництвом стадіону у Львові. Австрійська компанія відмовилась бути генеральним підрядником, зараз тривають пошуки нової кандидатури. До того ж, існує проблема з реконструкцією аеровокзалу і добудови злітної смуги у львівському аеропорту.
Проблема з «повітряними воротами» існує у Дніпропетровську. Керiвництво УЄФА повідомило, що 15 травня 2009 року остаточно визначить перелік мiст Польщi та України, якi отримають право на проведення Євро-2012.
Друга новинка стосувалася завершення знесення торговельного центру «Троїцький» поблизу «Олімпійського» у Києві − одного із головних майданчиків майбутнього Євро-2012. На знесення витратили 28 мільйонів гривень. Що побудують на місці знесеного торговельно-розважального комплексу − вирішуватиме компанія-інвестор, яка проводитиме реконструкцію «Олімпійського».
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодних офіційних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті “Новини Закарпаття» за 11.10.08 у матеріалі “Шанс побачити Африку» автор подає свого роду анонс гри збірних України і Хорватії, який відбувався у день виходу видання.
Він зазначає, що обидві команди налаштовані лише на перемогу. Адже у балканців це останній шанс потрапити у когорту найсильніших і поїхати до Південно-Африканської Республіки.
Щодо українців, то вони теж не збираються здаватися. Ось як прокоментував гру О.Михайличенко, тренер нашої збірної: «Ми знаємо як слабкі, так і сильні сторони балкарців… Їхній великий мінус, що вони грають в одному ключі, за однією тактикою…». 
У газеті “РІО» за 11.10.08 у матеріалі “Матч за шість очок» подається інформація про третій, важливий матч відбірного турніру ЧС-2010 збірної України проти збірної Хорватії.
Зазначається, що вперше в ролі голкіпера буде виступати динамівець Богуш, не гратимуть Несмачний, Мілевський, Гай.
Далі йде перелік гравців обох команд.
В іншому матеріалі аналізується Прем’єр-ліга. Так, пишеться, що в останньому турі здобули по три очки «Шахтар» і «Динамо», зате програв «Металіст».
Таким чином «Динамо» не програє на виїзді в Чемпіонаті України вже 50-й матч. А «Шахтар» в Чемпіонатах України бере 100-ту перемогу.
У газеті “Спорт-тайм» за 14.010.08 у матеріалі “Важка нічия» автор пише про гру між збірною України і Хорватії.
Окрім детального опису самого матчу, він зупиняється на декількох важливих моментах. Так, називає Шевченка і П’ятова найкращими у цій грі. Також відзначає нідерландського арбітра матчу, котрий не зреагував на удар в обличчя Шевчука Модрічом.
Після цієї гри у багатьох ЗМІ критикували тренера Михайличенка і саму збірну. Автор у своїй статті стає на захист тренера: «Вважаю, Михайличенко не зробив нічого такого, щоб його мали звільнити… Ми ще не програли жодної офіційної гри… Збірна на етапі формування. І основне завдання Михайличенка − сформувати колектив на Євро-2012…».
Потім подається коротеньке інтерв’ю тренера національної збірної, в якому він дякує команді за гру, окреслює деякі помилки гравців, а також пояснює свої настанови на матч, зокрема, заміни.
Про стан першої ліги інший матеріал цього видання − «Енергетики не витримали напруги». Мова йде про матч обласного клубу «Закарпаття» із «Енергетиком», у якому ужгородці перемогли з рахунком 2:1.
Зазначається, що господарі поля (Бурштин) нічим здивувати ужгородців не змогли. Виїзна перемога дозволила закарпатцям разом з київською  «Оболонню» очолити турнірну таблицю. Скоріш за все вони поведуть боротьбу між собою за вихід до Прем’єр-ліги.
Огляд матчів.
За попередньою інформацією, ужгородське «Закарпаття» після 13-го туру вийшло на перше місце у турнірній таблиці, тим не менш, на сайті ПФЛ закарпатці лише другі. Та, як стверджують у розмовах керівники клубу, «Закарпаття» стало лідером через те, що знявся з розіграшу луганський «Комунальник».
У такому разі всі забиті м’ячі у ворота «Комунальника» скасовуються, а командам, які переграли луганчан, просто дописуються очки +3. Отож, «Закарпаття» виходить у турнірній таблиці вперед. Як в «Оболоні», так і в «Закарпаття» різниця забитих та пропущених м’ячів складає +13, але за очними зустрічами ужгородці переграють киян (вони вдома обіграли «Оболонь з рахунком 3:2»), тому й вийшли на першу сходинку.
Кулуарні розмови.
(конфіденційно)
Ужгородське «Закарпаття» досі не має, де тренуватися − керівництво клубу так і не дійшло консенсусу з міською владою. Відомо, що наразі тренуватися закарпатці їздять за Ужгород на сільські поля, зокрема тренуються у с. Соломоново, що за 20 кілометрів від Ужгорода. Гравці навіть жартують, що вже б краще видали їм візи, то ходили би на тренування до угорського Захоню.
За попередньою інформацією, клуб «Закарпаття» вирішив відмовитися від послуг молодого гравця Максима Зінакова − вихованця закарпатських тренерів. 19-річний гравець так і не зумів закріпитися в основі клубу, він жодного разу не вийшов на поле в офіційних матчах. Та й у заявочний лист потрапляв не вельми часто. Тепер він буде вільним агентом і підшуковуватиме собі інший клуб.
Ходять чутки, що напередодні 14-го туру гравцям «Закарпаття» затримують зарплатню. Нагадаємо, що у 14-му турі «Закарпаття» має зіграти удома проти харківського «Геліоса», матч відбудеться 18 жовтня на стадіоні «Авангард». Тому виникає логічне стурбування, чи викладатимуться футболісти як слід, якщо їм до цього часу не видадуть зароблені гроші.
Та, з іншого боку, якщо вони поступляться такому супернику як «Геліос», від котрого, до речі, підопічні Іваниці вже вигравали у Харкові у кубковому двобої з рахунком 2:1,  то їх точно не зрозуміють уболівальники і взагалі перестануть відвідувати матчі за участю «Закарпаття». Принагідно зауважимо, що зараз кількість уболівальників складає 1000-максимум 1200 глядачів. І це притому, що клуб демонструє непогану гру і постійно виграє.
Тим не менш, керівництво клубу очікує ажіотажу серед глядачів на кубковий двобій проти «Шахатаря», який має відбутися 29 жовтня, більше того, розраховує, що 10-тисячний «Авангард» буде переповнений. Відповідно це дасть можливість клубу дещо й заробити.

Запоріжжя

Євро-2012
Заходи.
Захід, що мав відношення до Євро-2012, у Запоріжжі на тижні був. Хоча дуже відносний. У свиті президента Ющенка 15.10.08 до міста прибув глава Нацагентства Євген Червоненко. Втім, Євген Альфредович традиційно поводився як тусовщик, вітаючись з своїми численними знайомими у відвідуваному регіоні. І ніяк не відзначився у ролі організатора майбутнього Євро. Хоча, можливо, були якісь неочевидні дії. У разі їх виявлення, про них − у наступному звіті. Подекуди у газетах написали про приїзд Червоненка. Але без згадок про його нинішню посаду.
ЗМІ.
Тижневик «Запорозька Січ − Перекур» від 16.10.08 вмістив статтю «Футбольное первенство сохранили за Киевом». Вже з підзаголовку зрозуміло, що публікація є піаром БЮТ: «Остаться Евро-2012 в стране позволила слаженная работа правительства». У статті згадується Г.Суркіс, який свідчить: експерти УЄФА не чекали такого (прогресу). Публікація має посилання на «Комсомольскую правду в Украине».
Реклама.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилася. Канал «Запоріжжя» Запорізької обласної державної ТРК транслює іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 
Місцевий футбол.
ФК «Металург»
Користуючись перервою у чемпіонаті, «Металург» взяв участь у дніпропетровському турнірі пам’яті Є.Кучеревського. Виступив невдало: мінімально поступився «Дніпру» і «Кривбасу» і посів останнє, четверте місце. На разі запоріжці відбули до Полтави, де зіграють з «Ворсклою» черговий матч чемпіонату України.
Кулуари.
Під час візиту до Запоріжжя Віктор Ющенко несподівано ощасливив одного з співвласників ФК «Металург» та його спонсорів «Запоріжсталі» та «Індустріалбанка» Артура Абдінова. Під час відвідин історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» на острові Хортиця президент взяв Абдінова під руку і пройшовся з ним таким чином «в проходочку». Цей кадр потрапив до ЗМІ. Кажуть, Артур Тазаханович дуже щасливий від того і розповідає усім, як тісно ходив з президентом. «Запоріжсталь» фінансує добудову цього комплексу, допомагаючи державі, вклала вже понад 10 мільйонів гривень.   
ЗМІ.
Запорізькі ЗМІ на тижні розповідали про виступ «Металурга» у турнірі пам’яті Є.Кучеревського та про місцеві міні-футбольні зустрічі. Тижневик «Остров Свободи» від 15.10.08 надрукував оригінальну замітку про те, що Прем’єр-ліга оштрафувала «Металург» на 1,5 тисячі доларів за бешкети вболівальників у грі з «Дніпром». Начебто фанати дозволили собі образливий банер та образливі скандування на адресу «Дніпра». А в унітазі роздягальні команди гостей знайшли спалену футболку. Газета критикує п.3.8. правил поведінки глядачів на футбольних матчах, зазначаючи, що вимога «сприяти отриманню насолоди від перегляду футбольних матчів всіма відвідувачами стадіону» є, певною мірою, гомосексуальним мотивом, враховуючи, що на стадіоні переважна більшість глядачів − чоловіки. 


Івано-Франківськ

Євро 2012
Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.
За звітній період не з’являлося інформації, що має відношення до підготовки міста до Євро-2012.
ЗМІ.
За звітній період вийшла одна публікація, що стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.
У газеті «Галичина» опублікована стаття під назвою «Івано-Франківську загрожує сміттєва повінь». У матеріалі йдеться про те, що хоч ВАТ «АТП-0928», яке є основним суб’єктом на ринку вивезення сміття в Івано-Франківську, вже півроку чекає від міської влади порятунку від банкрутства, МВК, як з’ясувалося на пленарному засіданні XXXIII сесії міської ради (16 жовтня), так і не спромоглося виробити запобіжних заходів, які б унеможливили ліквідацію цього підприємства.
За результатами сесії була створена робоча комісія. Вона і доповідатиме про конкретні шляхи розв’язання проблеми на позачерговій сесії, яка орієнтовно відбудеться через тиждень. А міському голові В. Анушкевичусу протокольно доручено перемовитися з керівництвом ДПІ про відтермінування сплати штрафних санкцій боржником АТП-0928.
Питання вивозу твердих побутових відходів є одним з найважливіших у світлі підготовки до Євро-2012. Питання не тільки у санітарних вимогах та комунальних умовах життя, а й у іміджі України як європейської держави.
Зовнішня реклама.
Інформація на рекламних носіях міста відсутня.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до результатів матчів другого етапу жіночого Кубка УЄФА у Івано-Франківську та Калуші. Основна думка, що висловлюється − «Нафтохімік», хоч і не здобув жодної перемоги у матчах з іменитими суперниками, зате досягнув найкращого результату серед українських команд, які брали участь у цьому єврокубку. Клуб з Калуша у підсумку зайняв 14-те місце у загальноєвропейському рейтингу жіночих футбольних клубів.
Події.
Чималий резонанс набула казусна подія, що сталась з івано-франківським «Прикарпаттям». Футболісти клубу не змогли дістатися місця проведення чергового матчу першості України. Підвела авіакомпанія, послугами якої планували скористатися франківці. Професійна ліга визнала ситуацію форс-мажорною і призначила нову дату проведення запланованого на 11 жовтня матчу «Фенікс-Іллічівець» − «Прикарпаття». Матч перенесено на резервний день − 27 листопада.
У неділю, 12 жовтня, івано-франківський футзальний клуб «Ураган» вдруге в своїй історії стали переможцями традиційного «Кубка Галичини». Турнір веде відлік з 2002 року. «Ураган» виграв у своїх постійно незручних опонентів зі Львова − «Енергії» та «ТВД». 17 жовтня підопічні Сергія Гупаленка зіграли перший товариський поєдинок із двох в Росії. Їх суперниками стали клуби тамтешньої суперліги − «ТТГ-Юрга» Югорськ (Тюменська обл.) і московський «Спартак». Команді «ТТГ-Юрга» «Ураган» програв з рахунком 2:1. 18 жовтня франківці зіграють зі «Спартаком».

Кіровоград

ЄВРО-2012

Заходи.
За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.
ЗМІ.
Тема Євро-2012 минулого тижня звучала у зв’язку з відкриттям у селі Головківка Олександрійського району нового стадіону, збудованого на кошти сільгосппідприємства «УкрАгроКом», під керівництвом Анатолія Кузьменка. «Народне слово» (14.10.08): «… Поява в селі стадіону − подія вельми позитивна. Вона є прикладом для всіх підприємців, урядовців і політиків, як потрібно любити Україну й робити щасливим її народ. Всі, хто зібрались цього дня, почули не балачки й демагогію навколо теми Євро-2012, а побачили реальний результат на благо спортивного майбутнього країни. «Якби кожному українському місту й селу такого господаря, як Анатолій Кузьменко, проблеми з проведенням світової першості не було б», − стверджують люди…»
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».
12 жовтня в 13-му турі першої ліги чемпіонату України з футболу ПФК «Олександрія» на своїй домашній арені «Ніка» приймав сусіда по турнірній таблиці − сімферопольський «ІгроСервіс». З перших хвилин господарі здійснили стартовий штурм воріт сімферопольців − і це дало свій результат: зі штрафного удару Євген Шупик забив чудовий гол у ворота гостей. Надалі олександрійці і не думали збавляти темп своєї гри, раз за разом створюючи небезпечні моменти біля воріт гостей. У другому таймі Олександр Казанюк подвоїв перевагу своєї команди. У заключні хвилини другої половини матчу «ІгроСервісу» вдалося лише скоротити різницю в рахунку. Отже, після серії невдалих матчів ПФК «Олександрія» перемогла з рахунком 2:1 і займає 5 місце в турнірній таблиці, набравши 21 очко. 
В 14-му турі групи «Б» другої ліги кіровоградська «Зірка» свій матч грала на виїзді проти дубля команди «Севастополь», яка посідає місце в нижній частині турнірної таблиці. Впевнена гра протягом усього матчу мала цілком закономірний результат: кіровоградці забили три м’ячі, утримавши свої ворота недоторканими. Нині «Зірка» з 26 очками посідає 5 місце, відстаючи від лідера групи, дніпродзержинської «Сталі», на чотири очки. 
ЗМІ.
Серед футбольних подій минулого тижня обласні ЗМІ особливу увагу звернули на матчі відбіркового турніру ЧС-2010. «Спортревю» (17.10.08): «… Первый, осенний, этап отборочного марафона пройден. Для нашей команды его вполне можно считать успешным. Конечно, оставляет желать лучшего сама игра, но, как мы увидели, Михайличенко и компания находятся в творческом поиске. Главное, чтобы он привел к правильному результату. Остальным участникам европейской группы, особенно признанным грандам, также есть над чем работать, поскольку выступили они в осенней части далеко не в силу своих возможностей…»

Луганськ

Евро 2012
Никаких упоминаний о «Евро-2012» в СМИ и на улицах города нет.
Футбол
ФК «Заря»
«Заря» прогнозировано проиграла «Динамо», правда, непрогнозируемым оказался разгромный счет − 0 : 5. Причем четыре гола команда умудрилась пропустить за 15 минут. Главные тренер Анатолий Волобуев обещает, что к кубковому матчу с «Динамо» футболисты подготовятся лучше.
В паузе в чемпионате, образовавшейся благодаря участию сборной в отборочных играх, «Заря» сыграла товарищеский матч с «Шахтером» на его учебно-тренировочной базе. Луганчане проиграли 0:2, Райчевич умудрился не забить пенальти. Болельщики, присутствовавшие на матче, отмечают, что судья дважды мог дать одиннадцатиметровый в ворота «Шахтера», но не посчитал нужным.
В чемпионате Украины среди ветеранов Луганская «Заря» выбыла из борьбы в ¼ финала, что для дебютанта соревнований совсем не плохо. Хуже другое, что у команды не было постоянного финансирования и перед каждой игрой приходилось ходить с протянутой рукой по спонсорам. Хорошо хоть с помощью областного спортуправления удавалось выбить базу для домашних встреч.
ФК «Сталь»
Алчевская «Сталь» выиграла на своем поле у ПФК «Александрия» − 2:1 и находится сейчас на восьмом месте. Радует то, что от команд, занимающих 6-7 места, алчевцев отделяет всего одно очко, поэтому любая осечка соперников может вывести команду на более высокую строчку в таблице.
ФК «Коммунальник»
«В таких условиях играть нельзя» − сказал главный тренер «Коммунальника» после того, как его команда снялась с чемпионата. Ни футболисты, ни тренер за этот сезон не получали зарплату, такое отношение к игрокам со стороны президента клуба Валерия Шпички вынудили их пойти на этот шаг. И официальные комментаторы, и болельщики проводят параллель между положением «Коммунальника» и «Зарей», которая под руководством Шпички несколько лет назад была в таком же положении. Главный тренер Михаил Дунец рассказывает, что во время его приглашения на работу было много обещаний, ни одно из которых не выполнено, а теперь Шпичка всячески уклоняется от встречи. Последней игрой была встреча с алчевской «Сталью», на которую футболисты уже не хотели выходить, и подействовали только уговоры Дунца, хотя матч все равно был проигран.
Вторая лига
Во второй лиге свердловский «Шахтер», имея полное преимущество над «Титаном», так и не смог добиться победы. Футболисты этой команды прославились тем, что в 14 играх «сумели» сделать 8 ничьих.
Во второй лиге лидирует «Горняк» из Брянки, в чемпионате ветеранов на первом месте по-прежнему сборная Алчевска.
Фут-зал
Команда «ЛТК» в перерыве, связанном с игрой на чемпионате мира, провела товарищеский матч с «Шахтером» и сыграла с нехарактерным для фут-зала счетом − 1:1.
Женский футбол
В Луганске прошел Кубок области среди женщин. Плачевное состояние женского футбола отразилось и на количестве участвующих команд, которых было «целых» четыре. Уверенно победили луганские футболистки из СЭДЮСШОР № 1.
Комментарии к 23-24 туру
В десятке лучших произошли изменения −  на первое место вышел «Химик». А результаты здесь такие: «Металлург-НПВК» выиграл у ФК «Кременная» с минимальным счетом 1:0, «Химик» разгромил «Попасную» 4:0. СК «Заря» победила 1:0 «Краснодонуголь».
В семерке из трех календарных игр была сыграна всего одна − «Шахтер» из Красного Луча победил старобельский «Олимп» 3:1. Матч ФК «Рубежное» − «Шахтер-2» перенесен, ну а поскольку Ровеньки снялись с соревнований, ФК «Стаханов» остался без соперника.
Комментирует председатель федерации Виктор Безрук
«Металлургу» в игре с «Кременной» просто повезло. Кременчане владели преимуществом на всем протяжении игры, но получили нелогичный гол в свои ворота. Это позволило «Металлургу-НПВК» выйти на третье место. Сегодня на первом месте «Химик», но его соперник «Золотое-Алмаз» имеет игру в запасе, поэтому за один тур до окончания чемпионата невозможно предсказать его окончательный итог.
В области уже снялись «Ровенькиантрацит» и «Коммунальник». В преддверии обещанного нам кризиса, могу сказать, что если он действительно разразится, то снимется еще не одна команда. Нам повезло в том, что сезон заканчивается, а до весны, может быть, все еще образуется.  Хотя, если кризис коснется футбола, он затронет, прежде всего, команды с большим бюджетом. Мелочевка еще, может быть и выживет, а вот солидные команды пострадают больше.

Львів

Євро-2012
Преса
Темою №1 більшості місцевих видань протягом минулого тижня була вірогідність втрати Львовом Євро-2012, а також ймовірні шляхи виходу із ситуації, яка склалася внаслідок того, що фірма «Альпіна» розірвала з Львівською міською радою договір про будівництво стадіону. Отож, з того часу пройшов уже тиждень. І почали з’являтися інформації про нового ймовірного будівника стадіону у Львові. Так, зокрема, спочатку з’явилася інформація про те, що стадіон будуватиме німецька компанія «Хохтіф» − та, яка звела «Дніпро-Арену» у Дніпропетровську. Потім, за кілька днів, з’явилася інформація про те, що також звернулися з пропозицією побудувати новий стадіон компанії з Італії та Іспанії.
Одним словом, претенденти є, проте необхідно якомога швидше це питання вирішити. Але вирішення цього питання має певну необхідну процедуру. Для початку Львівська міська рада на сесії повинна ухвалити рішення про оголошення тендеру − без цього вибрати фірму-будівника неможливо. По-друге, необхідно паралельно шукати інвестора, оскільки 80 млн. грн. − це сума, яку Львів може виділити на початки роботи, а сам проект має вартість близько 85 млн. євро.
Події
Дуже гарячою виявилася сесія Львівської міськради, що відбулася у четвер, 16 жовтня. Вона викликала інтерес не лише у місцевих, а й у загальноукраїнських ЗМІ: сюжети з цієї події висвітлено на усіх центральних телеканалах. Насамперед ця сесія була цікава тим, що на ній за проведення роботи з підготовки до Євро-2012 звітував міський голова Львова Андрій Садовий. У своєму звіті він пояснив, що від послуг «Альпіни» довелося відмовитися через те, що вона зажадала збільшити вартість проекту з 85 млн. євро до 138 млн. євро. Загалом же депутати оцінили звіт Андрія Садового незадовільно, і це вони публічно висловили не лише на сесії, але й у коментарях ЗМІ. Більше того, кулуарами навіть почали ширитися чутки про відставку мера Львова. Проте ця відставка, схоже, не вигідна навіть самим депутатам, оскільки згідно оприлюднених соцдосліджень Садовий знову переміг би на виборах мера Львова, незважаючи на негативні моменти з підготовки до Євро-2012. Пов’язано це насамперед з тим, що у Львові зараз немає розкрученої та розпіареної АЛЬТЕРНАТИВИ Садовому.
Окрім того, що депутати визнали незадовільною підготовку до Євро-2012, вони ще й зажадали ліквідувати посаду заступника міського голови з питань Євро-2012, яку зараз посідає пан Жаріков, котрий працює виключно у Києві. За словами більшості депутатів, на рік на посаду заступника мера з міського бюджету витрачається 300 тисяч гривень (це разом з відрядженнями, зарплатою, та оплатою праці помічників), а результатів роботи не видно.
Отож, важко сказати, якою буде подальший перебіг подій. Усі б пристрасті зняв початок будівництва стадіону, а для цього потрібно заключити угоду з генпідрядником. До речі, з’явилася інформація, що цим генпідрядником може бути і львівська фірма «Комфортбуд», власником якої є один з депутатів Львівської міськради від «Нашої України» Тарас Сосновський.
Звичайно, що львівська виконавча влада не «їла» критику весь цей час, а намагалася відбиватися. Керівництво міста продовжує запевняти, що генпідрядника невдовзі знайдуть, а керівник департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний навіть заявив, що проти Львова триває справжня інформаційна війна.
Згадувався цього тижня й інший стратегічно важливий до Євро-2012 об’єкт − аеропорт. У коментарі одному з інформаційних агентств гендиректор Львівського аеропорту Олександр Загрева повідомив, що підготовка аеропорту до Євро-2012 випереджає усі графіки. Зокрема, уже практично завершено проект реконструкції та розширення злітної смуги.

Реклама
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки до Євро-2012 у Львові помічено не було. 
Місцевий футбол
Клуби
Паузу, пов’язану з виступом національної збірної України львівські «Карпати» заповнили тим, що зіграли проти свого молодіжного складу: з рахунком 3:0 перемогла «основа».
Важлива подія сталася у таборі іншої львівської команди − ФК «Львів». Новим головним тренером став Сергій Ковалець, який до цього працював у структурі харківського «Металіста» помічником Мирона Маркевича. Зазначимо, що Ковалець підписав контракт з ФК «Львів» терміном на три роки. До речі, його помічником стане Юрій Беньо, який ще кілька тижнів тому був капітаном київського «Арсеналу». Беньо розірвав контракт з київським клубом і вже приєднався до ФК «Львів» у Львові.
На оглядинах в ФК «Львів» перебував екс-захисник київського «Динамо» та збірної України Сергій Федоров. Уже ось-ось мали б укласти угоду, проте на одному з тренувань Федоров отримав травму руки, і це питання зависло у повітрі. Натомість інший досвідчений захисник ФК «Львів» Владислав Ващук залікував травму і вже готовий вийти в основі команди на матч проти ФК «Харків».
Новостворена Академія футболу львівських «Карпат» оголосила набір учнів 1996-97 років народження. Це має бути перший набір учнів під егідою уже не ДЮСШ, а власне Академії футболу.

Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
У суботу, 18 жовтня, в Миколаєві відбулися урочистості з нагоди знаменної дати − 100-річчя місцевого футболу.
Про Євро-2012 двічі згадав міський голова Миколаєва Володимир Чайка.
Зранку, на презентації книги «Футбольный Николаев» мер відмітив, що президент ФФУ Григорій Суркіс на святкування не приїде через невідкладні справи, пов’язані з підготовкою до Євро-2012.
Під час відкриття пам’ятного знаку на честь 100 − річчя миколаївського футболу міський голова у своєму виступі наголосив, звертаючись до депутатів міськради, що всім їм треба піклуватися про місцевий футбол і пам’ятати, що в Україні пройде в 2012 році чемпіонат Європи,  а без Євро-2012 євроінтеграція неможлива, і, якщо ми цей шанс не використаємо, то й не варто сподіватися на розвиток України і на розвиток українського футболу.
Серед заходів свята варто відзначити відкриття двох футбольних майданчиків − на СДЮШОР «Торпедо» і на Центральному міському стадіоні.
Тут стержнем програми став навіть не торт, розрізування якого чекали юні футболісти, а 11-метрові удари  у виконанні голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Гаркуші і мера міста Володимира Чайки по воротах, на яких стояв керівник Федерації футболу Миколаївської області Микола Єропунов. І губернатор, і мер пробивали  тричі, і кожний з них під оплески присутніх забив по голу.
А потім перші особи міста й області зайнялися розрізуванням торта, у якого зібралася велика юрба юних футболістів.
Неабияку увагу городян привернуло до себе і урочисте відкриття меморіального знаку, навпроти головного входу до стадіону.
Це − пам’ятник у вигляді футбольного кубка, на якому викарбовано слова «На місці Адміральської площі в жовтні 1908 року миколаївська «Зебра» перемігши англійських моряків започаткувала літопис миколаївського футболу».
На гранітній стелі, автором якої є Віктор Іваницький, вирізьблені імена футболістів, тренерів, організаторів спорту, котрі протягом століття внесли найбільший вклад у розвиток миколаївського футболу.
Звичайно, є на стелі імена й спонсорів проекту, і напис, який засвідчує, що пам’ятний знак збудований при підтримці президента ФФУ Григорія Суркіса.
Вітання миколаївцям від президента Федерації футболу України передав заступник виконавчого директора ФФУ Василь Заброда, який зазначив, що футбол на Миколаївщині має славні традиції, багато робиться для його розвитку, тому всі зусилля футбольної громадськості краю мають бути спрямовані і на відродження МФК «Миколаїв», команди, яка буде гідно представляти місто й область в українській Прем'єр-лізі.
Після відкриття пам'ятного знака на Центральному міському стадіоні пройшла урочиста церемонія ушановування футбольної громадськості міста й області − тренерів, футболістів, меценатів, ветеранів футболу, журналістів. Їх нагородили грамотами ФФУ, Федерації футболу Миколаївської області, облдержадміністрації, обласної ради.
Визнаючи внесок у розвиток і популяризацію футболу, Василь Заброда вручив найвищу нагороду ФФУ − медаль «За заслуги» голові Миколаївської ОДА Олексію Гаркуші, голові Миколаївської обласної ради Тетяні Демченко, меру Миколаєва Володимирові Чайці, і керівникові Федерації футболу Миколаївської області Миколі Єропунову.
Від Верховної Ради присутніх з 100-літнім ювілеєм миколаївського футболу привітав Президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат України, земляк Анатолій Кінах.
На святі був присутній архієпископ Миколаївський і Вознесенський Пітірим, який нагадав присутнім, що футбол є грою безкомпромісною і красивою, а гармонія тіла − це, насамперед, гармонія духу.
Розважали усіх присутніх на стадіоні артисти з Будинку культури Державного підприємства «Зоря» − «Машпроект».
Цього святкового дня не обійшлося без самого футболу.
Кубок сторіччя миколаївського футболу розіграли між собою чемпіон и володар Кубка Миколаївської області, відповідно, «Торпедо» (Миколаїв) і ФК «Воронівка» з Вознесенського району.
Переможець визначився у серії післяматчевих пенальті. З рахунком 3:0 перемогу здобуло «Торпедо».
У кулуарах
Ті, хто зміг 18 жовтня відвідати Центральний міський стадіон Миколаєва, а це не тільки мешканці обласного центру, були приємно здивовані проявом уваги, і були дуже вдячні організаторам за свято.
Зовнішня реклама.
Центральний міський стадіон, під час урочистостей, присвячених 100-літтю миколаївського футболу, був прикрашений символікою ФФУ, УЄФА, плакатом, на якому Президент УЄФА Мішель Платіні оголошує про перемогу України та Польщі в тендері на право проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року.
На банері, розміщеному на одній із трибун, було написано «Миколаїв вітає проведення Євро-2012 з футболу в Україні».
В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012
В регіональних ЗМІ тема майбутнього чемпіонату Європи була присутня.
«Футбольный чемпионат сохранили за Киевом. Остаться Евро-2012 в Украине позволила слаженная работа правительства» − під таким заголовком читачі побачили матеріал у якому відзначено, що іще дев'ять місяців тому європейські футбольні чиновники з УЄФА погрожували відібрати проведення європейської футбольної першості в України і Польщі. Причина − вкрай низький рівень підготовки до чемпіонату з боку країн-організаторів:
І ось, на спеціальному засіданні наглядової ради УЄФА у французькому місті Бордо футбольні функціонери кардинально змінили свою думку, визнавши роботу української сторони задовільної.
«Эксперты отмечают, что первые перемены произошли сразу после прихода  правительства Тимошенко. Оно обнаружило, что в подготовке к событию десятилетия, как говорится, конь не валялся, а угроза переноса чемпионата из Украины была более чем реальна. Юля и ее кабминовская команда взяли быка за рога.
Финальным же аккордом, изменившим мнение футбольных чиновников, стало открытие ультрасовременного стадиона в Днепропетровске. Инспектора из штаб-квартиры европейского футбольного союза были просто поражены.
− Эксперты УЕФА не ждали такого, − рассказывает президент ФФУ Григорий Суркис. − Таким образом, мы отвечаем на их вопрос − сможет ли Украина организовать на высоком уровне чемпионат-2012» («Николаевские новости», 15.10.08).
«Нет угрозы для Евро-2012» − це заголовок наступного матеріалу, але вже в іншій газеті.
Голова Національного агентства з підготовки до ЧЄ-2012 з футболу Євген Червоненко зробив заяву для ЗМІ відносно можливих наслідків розпуску Верховної Ради.
«По словам Е. Червоненко, Нацагенство разработало и подало на рассмотрение Кабмина законопроекты для упрощения разрешительных процедур при строительстве объектов Евро-2012 и внедрения в Украине принципов «единого окна». Правительство до сих пор не подало эти законопроекты в Верховную Раду. Кроме того, некоторыми законопроектами правительства предусмотрено фактически внедрение «ручного режима» решения вопросов. Поэтому, как считает чиновник, роспуск Верховной Рады не является главной угрозой Евро-2012» («Южная правда», 11.10.08).
11-12 жовтня до селища Казанка завітало велике футбольне свято. У «фіналі чотирьох» кращі команди другої групи обласної першості з’ясовували імена щасливчиків, які наступного сезону виступатимуть у першій групі, а також розподілили місця на п’єдесталі пошани.
«Господарі добре підготувалися до заходу, який, до речі, присвятили 100-літтю миколаївського футболу. …Причепурили й сам районний стадіон. Над центральними трибунами гордо майорять прапори України, Федерації футболу, вітання учасникам змагань та приємне нагадування про те, що Євро-2012 має пройти в нашій країні» («Рідне Прибужжя», 14.10.08).
Радіо. Телебачення.
Тема Євро-2012 не висвітлювалася у передачах обласного радіо і телебачення, якщо не брати до уваги відеоролики, де лейтмотивом звучать слова «Крок у Європу зроблено футбольним бутсом», «Шлях до Євро − 2012 − крок у Європу» і т.д. Відеоролики двічі на день транслюють на телеканалі «Миколаїв» обласної державної телерадіокомпанії.
Футбол.
ЗМІ про футбол.
Друга ліга. МФК «Миколаїв»
«За ошибкой − ошибка» («Южная правда», 14.10.08), «И снова − два прокола» («Рідне Прибужжя», 14.10.08), «МФК «Николаев»: очередное разочарование» («Флагман-Н», 15.10.08), «Нападать некому? Николаевцы остались без своего главного бомбардира Булаха» («Николаевские новости», 14.10.08), «В меньшинстве забивают не часто» («Николаевский бизнес», 15.10.08), «Поражение может плохо для нас закончиться» («20 минут»,16.10.08) − це коментарі місцевих газет про поразку МФК «Миколаїв» у 14 турі від команди «Поділля-Хмельницький» 1:2.
У п’ятницю, 17 жовтня, миколаївці вдома приймали чернівецьку «Буковину». Сподівання вболівальників справдилися. Грала завершилася на користь МФК «Миколаїв» 3:1.
Після гри головний тренер миколаївського клубу В'ячеслав Мазараті сказав журналістам: «Добре, що виграли, адже команда вже місяць не знала радості перемог, і нам потрібно було перервати цю невдалу серію. Але, незважаючи на гарний результат у двобої з «Буковиною», проблем у грі нашої команди як і раніше дуже багато, і вони поки не вирішені».
Завершився Чемпіонат області
«Після річної перерви миколаївське «Торпедо» повернуло собі звання кращої аматорської команди області. У вирішальному двобої торпедівці мінімально − з рахунком 1:0 − здолали опір ФК «Воронівка», а після цього оформлення їх чемпіонства стало справою техніки» («Рідне Прибужжя», 14.10.08).
«За последние четыре года это их третье «золото»« («Николаевские новости», 14.10.08).
«Ох и интересным получился чемпионат области-2008. Кто бы мог весной предположить, что на медали практически до последнего будут претендовать сразу шесть команд, а чемпион и обладатели серебряных и бронзовых медалей определятся лишь на последней игровой неделе» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 13.10.08, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 13.10.08).
Так, чекали цього тижня журналісти і вболівальники хто здобуде друге і третє місце. Це вирішилося у вівторок, коли перенесений поєдинок провели «Колос» і «Воронівка».
«В обоюдострой борьбе соперники имели по несколько шансов, но… «Вороновка» выиграла, заняв второе место и завоевав серебряные медали. Дебютанты первой группы новопетровцы заняли в итоге третье место» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 15.10.08).
Підбили підсумки і команди другої групи, де чемпіонське звання вибороли футболісти Казанки.
У районі піклуються про команду, «крім того, завдяки постійному піклуванню з боку президента футбольного клубу «Казанка», керівника однойменного фермерського господарства Юрія Серби на кожному домашньому матчі команди уболівальників розважає професійний оркестр. Музики добираються до райцентру аж із Кривого Рогу, і завдяки їм кожен матч перетворюється на справжній бенефіс, де присутні отримують неабияку естетичну насолоду від справжнього мистецтва.
Завзято підтримують футболістів і юні вболівальники, кожен з яких приходить на стадіон у фірмовій, «клубній» кепі та з прапорцем улюбленого клубу.
«Родзинкою» казанківської команди є й той факт, що за неї виступають два темношкірі студенти, які приїхали в Україну з далекого Камеруну» («Рідне Прибужжя», 14.10.08, «Южная правда», 16.10.08).
Інші турніри
У Миколаєві відбувся груповий етап турніру пам'яті футбольного судді М.М.Балакіна.
Переможцями турніру стали одесити.
Місцеві ЗМІ нагадали: турнір по міні-футболу серед арбітрів регіональних федерацій пам'яті арбітра ФІФА проводиться в 14-й раз. Першим його переможцем була команда миколаївських арбітрів.
«Турниру арбитров предшествовали сборы, в ходе которых представители футбольной Фемиды сдавали нормативы. Глава комитета арбитров Николаевской области Сергей Возняк отметил, что все участники сборов успешно прошли тестирование 6х40 метров и показали отличные результаты в комбинированной эстафете. …Отрадно, что уже в третий раз подряд сборы арбитров южных областей и групповой этап турнира проходят в Николаеве: они хорошо организованы, все гости довольны радушием и гостеприимством» («Николаевские новости», 14.10.08).
Переможцями футбольного турніру IX спартакіади працівників засобів масової інформації Миколаївської області стали журналісти газети «Маклер».
«У чемпиона самая надежная оборона: в семи матчах пропущено всего два мяча! Три матча газетчики завершили с довольно редким как для мини-футбола счетом 1:0…» («Николаевские новости», 14.10.08).
Чимало на шпальтах місцевих газет з’явилося цього тижня матеріалів присвячених 100-річчю миколаївського футболу, яке відзначалося 18 жовтня.

Одеса

ЕВРО-2012
Круглый стол по вопросам подготовки к ЕВРО-2012.
В среду, 15 октября в рамках Европейской недели местной демократии в большом зале Одесского городского совета  состоялось совместное обсуждение темы «Сотрудничество местной общественности с органами власти в процессе подготовки к ЕВРО 2012 в г. Одессе».
После оглашения ФИФА информации о том, что не будет основных и резервных городов-участников ЕВРО-2012, а будут выбираться наиболее соответствующие всем критериям, шансы Одессы стать одним из городов, принимающих футбольный форум, а вместе с ними и интерес общественности к этому событию стали значительно большими.
В обсуждении приняли участие представители профильных управлений Одесского городского совета, должностные лица Одесской областной государственной администрации и представители инвесторов. Цель мероприятия − представить общественности Государственную целевую программу подготовки к ЕВРО 2012 и проекты, предусмотренные к реализации в г. Одессе.
Программа проведения включала в себя доклады по всем заданиям, стоящим перед городом в ходе подготовки, и презентации соответствующих объектов.
Наибольший интерес всех собравшихся, как и ожидалось, привлекла презентация реконструкции стадиона «Черноморец» и подготовка тренировочных баз. Заместитель директора Департамента по подготовке и проведению ЕВРО-2012 В.С. Терещук подробно рассказал о проекте реконструкции главной арены города, а вице-президент ЗАО ФК «Черноморец» О.Г. Марус поведал о состоянии дел на текущий момент.
По словам Маруса реконструкция стадиона идет согласно графика. Сейчас после завершения демонтажа половины трибун идет подготовка фундамента под новую конструкцию. Однако строители уже предупреждают, о том, что для начала полноценных строительных работ необходимо полное закрытие арены. Здесь и встает первая проблема. У «Черноморца» не решен вопрос с резервным полем. Тяжба по поводу стадиона СКА пока ни к чему не привела. 
13 сентября текущего года Одесский облсовет направил обращение к Президенту Украины и Кабинету министров Украины с просьбой обеспечить передачу стадиона «СКА» в коммунальную собственность территориальной громаде Одессы. В обращении говорится, что Президент Украины своим указом от 24 октября 2007 года распорядился осуществить передачу стадиона. Кроме того, аналогичное поручение было дано министру обороны Украины Юрию Еханурову во время рабочей поездки Президента Украины в Одесскую область 18 апреля текущего года. Однако стадион СКА до сих пор так и не был передан в коммунальную собственность территориальной громаде Одессы из-за невыполнения властями условий договора передачи.
Министерство согласилось передать весь комплекс, а не только стадион, как планировалось раньше, только при адекватном финансовом согласовании. И стороны сошлись на том, что взамен за весь комплекс выделяется 60 квартир в Одессе. Но на сегодняшний день в наличии имеется только 8. По договору квартиры должны были быть получены уже в 2008 году.
Что до строительства стадиона в Лузановке, то после проведения всех геодезических исследований этот проект был остановлен.
На данный момент руководство «Черноморца» думает о возможности проведения домашних матчей команды в Премьер-лиге в другом городе.
Оптимистическая ситуация с тренировочными базами. Уже сейчас базы «Черноморца» «Отрада» и «Архитекторская» практически готовы к приему команд. В «Отраде» остается лишь достроить здание гостиницы. В дополнение к этому еще планируется постройка тренировочной базы «Люстдорф», которая так же будет отвечать всем европейским требованиям.
Реконструкция Международного аэропорта «Одесса» находится еще в стадии проекта.
3 ноября будет определен стратегический партнер города по реконструкции Международного аэропорта «Одесса». В конкурсе участвуют 8 компаний. Без такого партнера осилить реконструкцию этого объекта город не сможет, а без реконструкции Одесса не сможет принять участников чемпионата «Евро-2012» и болельщиков. Участники общественного обсуждения интересовались возможностью строительства нового аэропорта за чертой города, на что Вадим Терещук ответил, что этот вопрос весьма сложен, так как земли вокруг Одессы распаеваны и находятся в частной собственности. На их выкуп до чемпионата нет ни времени, ни денег.
Важным вопросом подготовки города является реорганизация транспортной и дорожной инфраструктуры Одессы.
В этом направлении перед дорожниками и транспортниками стоит несколько задач − постройка трассы Север − Юг, путепровода Таможенная Площадь − парк Шевченко, а также организация создание концентрационных зон на въезде в Одессу со стороны поселка Мотовского и поселка Таирова; обновление парка электротранспорта и перевод общественного транспорта с маршрутных такси на более вместительные городские автобусы.
По словам начальника управления дорожного хозяйства С.Г. Подгайного строительство трассы Север-Юг идет по запланированному графику. На данный момент ведутся работы на участке по ул. Банковская от ул. Мельницкая до ул. Разумовской. Этот участок будет сдан в эксплуатацию к концу текущего года. К слову, параллельно трассе планируется постройка линии скоростного трамвая, что позволит еще более увеличить пассажиропоток по этому направлению. Что до строительства путепровода, то он находится в стадии проектирования, что соответствует графику городской программы.
По транспортным вопросам ответ держал заместитель начальника управления транспортного комплекса города Одесского городского совета Петр Федосеев.
«Мэр очень настойчиво требует, чтобы в городе ходил только транспорт большой вместимости», − отметил Петр Федосеев.
По его словам, у управления транспортного комплекса «тенденция может быть только одна» − замена так называемых «маршруток» на большие автобусы с кассовыми аппаратами, где водитель не будет участвовать в процессе оплаты за проезд.
«Это транспорт Одессы 2012-го года», − подчеркнул зам начальника.
Создание буферных зон, в которых все приезжающие на личных автомобилях смогут пересесть на городской транспорт, сможет значительно разгрузить и без того насыщенный транспортом центр города.
К сожалению, из-за ограниченности во времени, остальные задания не были рассмотрены, но участники круглого стола пришли к общему мнению, что в дальнейшем необходимо будет на каждый из вопросов подготовки города к ЕВРО-2012 выделять отдельный день и рассматривать их в полном объеме.
Футбол
Премьер-лига.
Кто еще не обыгрывал «Черноморец»? Становитесь в очередь…
В субботу, 18 октября «моряки» в гостях уступили одному из аутсайдеров Премьер-лиги − мариупольскому «Ильичевцу».
«Ильичевец» − «Черноморец» − 1:0 (1:0)
18 октября. Мариуполь. Стадион «Ильичевец».
Арбитры: С. Шебек (Киев), С. Букреев, О. Плужник (Харьков).
Резервный арбитр: М. Родионенко (Луганск).
Делегат ФФУ: А. Челышев (Севастополь).
Инспектор ФФУ: М. Сидор (Львов).
«Ильичевец»: Глущенко, Вадим Мельник, Соляник, Воробей (Кашевский, 75), Ярошенко, Кривошеенко (Камдем, 90+1), Савин, Чучман, Лима (Иващенко, 79), Кирильчик, Оберемко.
Запасные: Шуховцев, Скоблов, Беганский, Нефедов.
И.о. главного тренера: Илья Близнюк.
«Черноморец»: Ширяев, Виктор Мельник (Мжаванадзе, 71), Шандрук, Хименес (Ребенок, 62), Белецкий, Корытько, Гилазев, КОСЫРИН, Луценко (Витти, 53), Гришко, Корнев.
Запасные: Приходько, Левига, Яценко, Мельо.
Тренер: Виталий Шевченко.
Гол: 1:0 Лима, 19.
Предупреждены: Воробей, 28, Савин, 43 − Корытько, 29.
«Черноморец» потерпел очередное поражение. После крупной неудачи в домашнем матче с «Шахтером» подопечные Виталия Шевченко в Мариуполе уступили местному «Ильичевцу» − команде, которая до игры с «Черноморцем» проиграла восемь из десяти матчей чемпионата! Между прочим, впереди у одесситов − домашний поединок с «Днепром» и выезд в Харьков, на «Металлист». Затем «Ворскла» и донецкий «Металлург»… Вопрос на засыпку: сколько очков по силам набрать «морякам» в противостояниях с этими соперниками?..
Игру с «Ильичевцем» начали вроде бы неплохо. На нормального качества газоне быстро установили контроль над мячом, не было сумбура в действиях. Потери Нижегородова и Васкеса, которые были дисквалифицированы, отнюдь не выглядели чем-то непоправимым. Шандрук с Гришко справлялись в центре, в полузащите дела были не особенно, но это дело обычное. На правом фланге защиты появился Корнев, и отыграл Андрей вполне прилично… А вот его коллега, защитник, Хименес, отвечавший за левый фланг, на 19-й минуте допустил роковую ошибку. Дамиан позволил Кривошеенко выполнить хороший навес в штрафную, Шандрук не успел за Лимой, и тот провел единственный и решающий мяч.
За весь первый тайм «Черноморец» не создал ничего. Луценко с Косыриным принимали мяч преимущественно спиной к воротам, в не лучших ситуациях. Был, правда, хороший штрафной, да Корытько пробил в стенку…
Во втором тайме «моряки» заиграли получше, особенно после выхода Витти. Уже первая атака с участием Пабло закончилась прицельным его ударом − здорово сыграл Глущенко. Какое-то время напряжение сохранялось. Однако со временем уже «Ильичевец» вновь заиграл острее, и мы должны быть благодарны судьбе и Ширяеву, что счет не стал больше…
1:0 − «Ильичевец» побеждает. Игра «Черноморца» в который раз произвела угнетающее впечатление.
Первая лига.
Зато «Днестр» порадовал!
В субботу, 18.10.08, овидиопольцы в гостях уверенно обыграли черниговскую «Десну» со счетом 3:1.
Уже на 7-й минуте Игорь Буряк воспользовался прострелом и переправил мяч в ворота хозяев. Правда, до перерыва «Десна» отыгралась: Мазуренко реализовал пенальти, назначенный незадолго до 15-минутной паузы.
Во втором тайме подопечные Игоря Негары все же склонили чаши весов в свою сторону. Полтавец и Политыло вывели Штурко на отменную позицию, и после удара Юрия счет стал 2:1. А спустя десять минут форвард «Днестра» оформил дубль и установил окончательный счет матча − 3:1 в пользу овидиопольцев.
Полет яблока над головой арбитра оценили в 500 у.е.
16 октября состоялось заседание Дисциплинарного комитета ПФЛ Украины, на котором штрафным санкциям подвергся овидиопольский «Днестр».
С формулировкой за нарушения «Правил поведения болельщиков» овидиопольского клуба во время матча 11 тура чемпионата Украины между командами «Днестр» − «Нефтяник-Укрнефть» (на 90+4 минуте группа болельщиков команды «Днестр» скандировали нецензурные выражения в адрес арбитра матча, а на 90+5 минуте болельщики кинули с трибуны яблоко, которое пролетело над головой арбитра) ДК ПФЛ обязал ФК «Днестр» (Овидиополь) перечислить на р/с ПФЛ Украины обязательный денежный взнос в размере 500 у.е. в гривневом эквиваленте.
Вторая лига. Группа «А».
«Бастион» крупно уступил
15 октября в рамках 15-го тура ильичевский «Бастион» на выезде уступил броварскому «Нафкому» с крупным счетом 0:3.
Первый тайм команды завершили миром. Однако уже на первой минуте второго тайма игрок «Нафкома» Александр Поздеев открыл счет в матче. На 75-й минуте Роман Негерей удвоил преимущество хозяев поля, а на 76-й минуте, оформив дубль, довел счет до разгромного. После четырнадцати игр «Бастион» с пятью победами при трех ничьих и шести поражениях, занимает девятую строчку турнирной таблицы с разностью мячей 18-21
«Бастион» порадовал болельщиков.
После неудачи на выезде, спустя два дня, 17 октября, «Бастион» реабилитировался перед своими поклонниками. В домашнем поединке ильичевцы одержали убедительную победу над черниговской «Десной» со счетом 5:2. В составе хозяев голами отличились: Сергей Тищенко (4-я и 7-я минуты), Игорь Павлов (28-я), Денис Коваленко (70-я). Пятым стал гол забитый черниговцем Сергеем Булахом в свои ворота на 80-й минуте. У гостей на свой счет мячи записали: Алексей Воробей (18-я), Александр Янович (83-я). В пятнадцати матчах «Бастион» одержал шесть побед, трижды сыграл вничью и шесть раз потерпел поражение. После этой победы ильичевцы занимают 9-ое место турнирной таблицы с разницей мячей 23:23.
Мини-футбол
«Марриону» снова не удалось обыграть «Планету-Мост»
В пятницу, 17 октября в Броварах состоялся тренировочный матч между «Маррионом» и «Планетой-Мост».
Игра получилась интересной и полезной для обеих команд. В первом тайме одесситы открыли счет (в сутолоке у ворот «Планеты» одному из игроков «Марриона» удалось протолкнуть мяч в сетку), однако уже к перерыву со счетом 2:1 вели хозяева площадки…
Во втором тайме Вершинин выровнял положение. Но чуть позже в составе нашей команды произошло удаление, и, играя в меньшинстве, «Маррион» пропустил. Пытаясь добиться успеха, действуя в пять полевых, одесситы пропустили четвертый мяч. В итоге − 4:2 в пользу «Планеты-Мост». «Маррион» провел матч в таком составе: Цыбенко (второй тайм − Баблуани); Костюченко, Костыгин, Воронин, Коваленко (во втором тайме вместо Костюченко и Коваленко играли Мунтян и Степанов); Лужанский, Вершинин, Шамотий, Гавриленко (во втором тайме на площадку выходил Шерстнев).
Премьер-лига.
В воскресенье, 19 октября состоялись игры 5-го тура одесской футзальной Премьер-лиги. В центральном матче тура «Промрынок. 7 км» обыграл «Неваду».
«Мирс-Либхерр» − «Элефант» − 3:5 (0:1 Калмацуй, 19, 1:1 Снигур, 21, 1:2 Гирка, 36, 1:3 Пачев, 39, 2:3 Снигур, 44, 3:3 Станкевич, 49, 3:4 Бортняк, автогол, 49, 3:5 Пачев, 50)
«Пивденный» − «Глобус» − 4:3 (1:0 Церковный, 8, 1:1 Кондрашов, 10, 2:1 Сапунов, 12, 3:1 Головацкий, 13, 3:2 Колейчук, 14, 4:2 Шкута, 44, 4:3 Гостев, 45, с пенальти)
«Ника» − «Победа» − 4:4 (0:1 Марталога, 18, 1:1 Микая, 18, 2:1 Микая, 34, 3:1 Микая, 36, 3:2 Орлов, 46, 3:3 Грозов, 48, 3:4 Грозов, 50, 4:4 Микая, 50)
«Промрынок. 7 км» − «Невада» − 2:1 (0:1 В. Пюро, 45, 1:1 Беляев, 47, 2:1 Беляев, 48)
«Капитал» − «Союз» − 5:1 (1:0 Загорулькин, 20, 2:0 Родин, 22, 3:0 Родин, 25, 3:1 Трибой, 31, 4:1 Ляхов, 48, 5:1 Загорулькин, 50)
ТГО − «Элефант-Константа» − 3:2 (1:0 Войников, 17, 2:0 Тонков, 40, 2:1 Данько, 43, 2:2 Мусолитин, 44, 3:2 Войников, 48)
«Мирс» заставил всерьез поволноваться своего соперника. «Элефант» едва не упустил победу: Станкевич на 49-й минуте точно пробил в дальний угол. «Элефант» перешел на игру в пять полевых и быстро добился результата. Сильный прострел ударом по собственным воротам замкнул Бортняк. Обидно получилось… Чтобы игрок «Мирса» не слишком убивался, Пачев на последней минуте забил нормальный «элефантовский» гол и сделал счет 5:3.
«Пивденный» и «Глобус» показали «откровенный» футзал и в первой половине первого же тайма довели счет до 3:2. У «Глобуса» неудачно сыграли голкиперы − Савицкий и Малиновский. Затем соперники обменялись забитыми мячами уже в концовке. «Пивденный» довел матч до победы − четвертой в пяти матчах текущей Премьер-лиги.
«Победа» добыла свое первое очко. Проигрывая 1:3, подопечные Кирилла Красия вышли вперед благодаря голам Орлова и Грозова, но Микая на последней минуте четко сыграл на добивании − 4:4. Отмечаем покер футзалиста «Ники»!
В центральном матче туре встречались «Промрынок. 7 км» и «Невада». Долгое время счет оставался «сухим», но на 45-й минуте индивидуальные действия Пюро привели к красивому мячу − 1:0 в пользу «Невады». Для победы «Неваде» не хватило крепости нервов. Два фола (а к тому времени у команды Сергея Болотникова их было уже пять) − два пропущенных с 10-метровых гола. Ко всему, красную карточку получил Андреев… 2:1 − важнейшая победа «Промрынка. 7 км».
«Капитал» не оставил шансов «Союзу» − 5:1. По дублю записали в свой актив Родин и Загорулькин. ТГО благодаря дублю Войникова и голу Тонкова одолел-таки «Элефант-Константу».
Малая лига.
Результаты матчей 6-го тура Малой лиги, который был сыгран в субботу, 18 октября.
«Черное море» − «Кодекс» − 11:0, «Кристалл» − «Альфа-Пак» − 8:4, СП-16 − «Эллада» − 3:3, «Ника-2» − «Еднисть» − 5:1, «Укртелеком» − «Одесса» − 4:3, «Uni-Orient S.A.» − «Фонтан» − 4:2, «Новолог» − «ПРГ-Юнайтед» − 4:3.

Полтава

Євро 2012
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.
ЗМІ.
Аеропорт «Полтава» відіграватиме першорядну роль у підготовці до Євро 2012. У зв’язку з цим влада проводить переговори з можливими інвесторами, які виявляють бажання вкласти кошти в реконструкцію занепалого підприємства, аби він міг вигідно приймати численних гостей. За повідомленням агентства «Інтерфакс-Україна», тендер на проведення ремонтних робіт виграло ТОВ «Промбудтехкомплекс». Сума інвестицій майже 500 тисяч гривень. Заплановано відремонтувати приміщення, шви злітно-посадкової смуги, засоби контролю посадки, а також придбати пожежне устаткування. (За матеріалами «Полтавського вісника» 17.10.2008).
У газеті «Вечірня Полтава» (15 жовтня 2008) опублікований матеріал «Євро 2012: Кабмін виділив гроші на інформпідтримку». Його зміст: Кабмін прийняв рішення про виділення 19 млн. 851 тис. грн. Держкомтелерадіо для оплати послуг трансляції теле− і радіопрограм присвячених підготовці та проведенню Євро-2012 і 2,5 млн. грн. для роботи інформаційного центру «Євро-2012-Україна». Ці кошти виділені з резервного фонду Держбюджету.
Місцевий футбол.
ФК «Полтава» та друга ліга.
«Олімпік» Донецьк − ФК «Полтава» − 0:0
Відбулися матчі чотирнадцятого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. Футбольний клуб «Полтава» у Донецьку зіграв 0:0 з місцевим «Олімпіком». Друга нічия поспіль вивела нашу команду на третє місце в турнірній таблиці. Цією позицією нам поступився донецький «Шахтар-3», який несподівано вдома програв з рахунком 1:2 «Іллічівцю-2»з Маріуполя. Доречі саме з донеччанами зустрінуться підопічні Олександра Омельчука 17-го жовтня у Полтаві, це буде центральний матч 15-го туру. Окрім того відбулася й зміна лідера, не довго перебував на першій позиції «Гірник» з Кривого Рогу, на найвищий щабель повертається «Сталь». Команда з Дніпродзержинська мінімально переграла (1:0) наших земляків − «Гірник-Спорт» з Комсомольська. Ще один представник Полтавщини кременчуцький «Кремінь» зіграв 1:1 з командою «Олком» (Мелітополь). 
Чемпіонат Полтавщини з футболу.
Відбувся черговий тур чемпіонату Полтавської області з футболу серед команд першої ліги.
Центральний матч туру відбувся у Кременчуці, де зустрічалися команди, що претендують на призові місця − «Імпульс» та ФК «Лубни». Поєдинок видався напруженим і не дуже цікавим, у підсумку нульова нічия. До свого четвертого поспіль чемпіонського титулу впевнено крокує ФК «Велика Багачка». Цього разу «багачани» здобули перемогу у Гребінці з рахунком 3:1 над місцевим «Локомотивом», хоча по ходу зустрічі змушені були відіграватися. Відрив ФК «Велика Багачка» від найближчого переслідувача ФК «Лубни» за чотири тури до завершення чемпіонату вже складає одинадцять очок. Тим часом вперше в цьому сезоні на третю сходинку турнірної таблиці вийшла «Зоря» з Гоголево, яка переграла на виїзді «Колос» Дмитрівка − 1:0. 
Міні-футбол
Уже вшосте в Лубнах пройшов кубковий турнір з міні-футболу «Юність Посулля». Приурочений він був 80-річчю місцевого футболу, до цього такі святкові турніри в районі не проводилися. Основну боротьбу вели чотири команди, що представляють лісові господарства та навчальні заклади. Переможцем стала команда «Дніпро» з Кременчука. Також відбувся матч між командами двох Лубенських шкіл − повідомляє газета «Коло» (16.10.2008).

Рівне

Євро 2012
Іноземці ігнорують закон
Футбольне життя області впродовж минулого тижня спливло в спокійному руслі. Це, якщо не зважати на інформацію, опрелюднену головним державним інспектором праці області територіальної державної інспекції праці у Рівненській області Михайлом Бузинарським про дотримання трудового законодавства на підприємствах з іноземною власністю.
Зокрема, нещодавно інспекція праці перевірила компанії: італійську «Тодіні» та турецьку «Онур», що проводять ремонт доріг на території Рівненщини в плані підготовки до Євро-2012.
− Серед порушень на «Тодіні» зафіксовано недотримання права на відпустку, точніше керівництво не виплачувало відпускних за три дні, як це передбачено законом, − сказав Бузинарський. − Також видавали зарплатню рідше двох разів на місяць. Керівника компанії, громадянина Італії, притягнено до адміністративної відповідальності й оштрафовано на 800 гривень. Також можу сказати, що дана перевірка у них не остання.
Як з’ясувалося, на фірмі «Онур» також платили зарплату раз на місяць, не підвищували оплату праці за роботу у шкідливих умовах та недоплачували за понаднормову працю − і це лише серйозні порушення, зазначив Михайло Юрійович. За дрібні порушення, які Бузинарський вирішив не називати, керівника компанії оштрафували, а за грубі він відповість за усією строгістю закону. Матеріали направлено до прокуратури на порушення кримінальної справи.
Більше жодних резонансних подій не сталося
Реклама
Символіки Євро-2012 у Рівному наразі немає.
Футбол
“Верес» поступився «Дніпру»
Гра рівненського “Вереса» зараз нагадує своєрідні гойдалки: вдома перемога, на виїзді − у кращому випадку нічия.
Мабуть, у цьому немає нічого дивного, адже за таким “рецептом» грає більшість українських команд практично у всіх лігах. Ось і минулої п’ятниці рівняни втратили три очки − у Черкасах вони поступилися “Дніпру» з рахунком 0:1. Господарі поля є беззаперечними лідерами першості, тому мінімальна поразка може свідчити про пристойний рівень гри молодих рівненських футболістів.
Лідери далі набирають очки
У черговому турі чемпіонату області з футболу центральною стала зустріч в Оржеві між командами лідируючої групи − оржівським ОДЕКом і березнівським «Случем-Класік». Домашнє поле допомагало оржівцям, які на початку другого тайму доводять рахунок до 3:0. Проте березнівчани скорочують відставання − 2:3. Утім, на більше вони не спромоглися. В інших матчах за участю лідерів несподіванок не сталося: рівненська «Славія» у гостях переграла ФК «Вельбівне» − 1:0, а сарненський «Маяк» удома переміг здолбунівський «Волинь-Цемент» − 3:2. Певною несподіванкою туру став нічийний результат, з яким закінчився матч аутсайдера, рокитнівського «Полісся», з рівненським «Штурмом» − 1:1. Рівненський «Водник» поступився вдома кузнецовському «Ізотопу-РАЕС» − 1:2, а «Хімік» «усуху» розправився з радивилівським «Соколом» − 2:0. Минулої середи відбувся пропущений матч «Маяк» − «Славія», який завершився з рахунком 1:1. Продовжує лідирувати ОДЕК − 47 очок, «Маяк» − 45, «Славія» − 42, «Случ-Класік» − 39.
МФК «Рівне» − лише п’ятий
Міні-футбольний клуб «Рівне» використав паузу у чемпіонаті країни участю у турнірі в Івано-Франківську − «Кубок Галичини». У груповій стадії змагань рівняни поступилися провідним командам України − місцевому «Уранату» (2:4) і львівській «Енергії» (1:6), а у поєдинку за п’яте місце − дніпропетровському «Будівелу». Щоправда, для визначення переможця командам довелося пробивати пенальті (основний час − 4:4) і тут влучнішими стали дніпряни − 4:2.

Суми
Євро-2012
Заходи
Офіційних заходів з даної теми за звітний період в регіоні не проводилося.
Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Микола Таранюк повідомив, що заплановане в якості експерименту переведення регіону на цифрове мовлення, як один з етапів підготовки України до Євро-2012, в цьому році не відбудеться. За його словами, на заваді цьому стоїть невизначеність з фінансуванням даної роботи, а також відсутність з боку Нацради програми дій у даному напрямку.
Також він розповів, що до нього від мешканців області надходять численні скарги з приводу того, що під час перегляду спортивних програм, в тому числі і футбольних матчів на каналі «Мегаспорт» посеред трансляції «вклинюється» канал К1, на якому веде мовлення місцева телекомпанія «АкадемТБ». Фактично, прихильники спорту, особливо в сільській місцевості, позбавлені можливості на звичайну антену дивитися «Мегаспорт». З цього приводу Микола Таранюк, за його словами, надіслав відповідне звернення до Нацради.
ЗМІ
Матеріалів  з висвітлення теми Євро-2012 за звітний період у місцевих ЗМІ не виявлено
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано
Місцевий футбол
11-12 жовтня відбулися матчі передостаннього туру першості області серед команд першої групи. В одному з них у Ромнах місцева команда «СБК-Кондитер» грала з сумським «Автолюксом». По ходу матчу гості впевнено вигравали 3:0, але потім пропустили 2 м’ячі. За кілька хвилин до закінчення поєдинку суддя призначив пенальті у ворота сумчан. Не погодившись із рішенням арбітра, гравці «Автолюкса» накинулися на нього з кулаками. Цей інцидент буде розглядати КДК Федерації футболу Сумщини.
За підсумками зіграних матчів в чемпіонат з 38 очками лідирує конотопський «Шахтар». На 1 очко від нього відстає охтирський «Нафтовик-2». 15-16 жовтня у Конотопі під егідою міської федерації футболу проходив 4-й міжнародний турнір серед юнаків 1993 років народження. Його учасниками стали команди ЦСКА (Москва), «Шахтар» (Донецьк), «Динамо» (Київ) та місцева команда. Перемогу в турнірі святкували москвичі. Друге місце посів «Шахтар», третє − «Динамо». Учасники турніру відзначили його високу організацію і висловили подяку федерації футболу за створені гарні умови для змагань.
ЗМІ
Місцеві ЗМІ на цьому тижні вийшли з повідомленнями про результати матчів, зіграних у першості України охтирським «Нафтовиком» та ФК «Суми». Якщо гра охтирчан в останніх двох поєдинках серед журналістів дістала схвальні відгуки, то виступи сумської команди вони піддають критиці.
 В кулуарах говорять про те, що створення на основі краснопільського «Явора» ФК «Суми» з боку місцевої влади є авантюрою, і клуб спіткає доля його попередника − команди «Спартак», який у сезоні 2006-2007 років через відсутність фінансування змушений був знятися з чемпіонату.
Газета «Сумщина» за 15 жовтня оголосила конкурс для любителів футболу. Тих з них, хто дасть правильні відповіді на 3 запитання, видання обіцяє нагородити квитком на матч Прем’єр-ліги між ФК «Харків» та «Дніпром».

Тернопіль

Євро 2012
Офіційних заходів протягом звітного періоду не було.
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
“Свобода»: “Бюджет-2009 − під загрозою» − розпуск Ради поставив під загрозу ухвалення бюджету-2209. Гроші лежатимуть мертвим вантажем, поки приблизно у березні наступного року зможе зібратися новий парламент. Це зумовить значну проблему для підготовки до Євро-2012. Неприйняття бюджету заморозить усі роботи.
“Нова ера»: “Швидка допомога» в Україні буде змінена під вимоги УЄФА» − зміна системи надання швидкої допомоги в Україні здійснюватиметься на основі вимог УЄФА у рамках підготовки до Євро-2012. А загалом Євро стимулюватиме розвиток кожної сфери суспільного життя в Україні. Також держава запровадить до Євро-2012 цілий ряд економічних програм, змінить всю туристичну структуру − про це повідомив віце-прем’єр-міністр Іван Васюник. 
“20 хвилин»: “Міста оголосять 15 травня» − 15 травня 2009 року остаточно визначать перелік міст, які прийматимуть матчі Євро-2012.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Місцевий футбол.
Міні-футбол
У Тернополі, на базі обласної організації ФСТ “Динамо» відбувся турнір із міні-футболу, присвячений пам’яті колишнього начальника Тернопільського міськвідділу, полковника міліції Богдана Воробця (45-річний керівник тернопільської міліції помер рік тому).
У турнірі взяли участь 5 команд: друзі та колишні співробітники Московського карного розшуку РФ, де служив Богдан Воробець, команда Тернопільської міськради, а також команди Тернопільського міського та районного відділів міліції та управління СБУ в області.
Кубок пам’яті дістався команді управління Служби безпеки, решта гравців отримали кубки учасників та грамоти.
За словами начальника Тернопільського міськвідділу міліції Володимира Сидяги, турнір швидше можна було б назвати не боротьбою, а товариською зустріччю добрих знайомих, які зібралися вшанувати пам’ять свого колеги.
Кубок України серед аматорів
ФК “Галич» зі Збаража з рахунком 0:3 поступився у Кам’янці-Буській львівській “Галичині» у першому півфінальному матчі кубка України серед аматорських команд. За свідченням очевидців, уже на початку гри арбітр призначив у ворота футболістів зі Збаража пенальті, а згодом було зафіксовано взяття воріт з очевидного офсайду.
Чемпіонат Тернопільської області з футболу.
Команди першої та другої груп зіграли як чергові календарні матчі, так і перенесені.
Деяким клубам доводилося упродовж семи днів проводити і по два двобої. А ще у більшості поєдинків уболівальники мали змогу спостерігати за доволі результативним футболом. Досить сказати, що у матчах обох груп було зафіксовано сорок влучних пострілів.
В елітному дивізіоні команди провели матчі 18 і 19 турів. Найщедрішим на голи виявився двобій між “Броварем» (Теребовля) і ФК “Борщів». Тут господарі відзначилися сім разів, а гості зуміли відквитати лише один м’яч.
Бучацький “Колос» удома впевнено здолав КЛФ “Біла» Тернопільського району з рахунком 3:0. А “Товтри» з Козлова у Борщові не залишили жодних шансів на успіх місцевому футбольному клубові − 5:0.
Ще в одному матчі бучацькі футболісти “насухо» розгромили на своєму полі ФК “Тернопіль-Педуніверситет» − 3:0.
Унічию 1:1 завершилася зустріч у Ланівцях, де місцевий футбольний клуб приймав “Бровар» з Теребовлі.
Принциповий двобій проходив і у Козлові між “Товтрами» та ФК “Ланівці». Тут долю матчу вирішив єдиний гол, забитий господарями. Ця перемога дозволила “Товтрам» вийти на перше місце в турнірі. Друге місце наразі посідають футболісти “Галича», але вони зіграли на три матчі менше. Третю позицію у турнірі займають “Ланівці», четверту − ФК “Тернопіль».
У другій групі лідируючу позицію зберіг підволочиський “Агро-Збруч». І це при тому, напередодні цей колектив на своєму полі поступився команді “Марспирт» з Марилівки − 0:1. З таким же результатом ФК “Козова-Агро» на виїзді здолав опір другої команди “Товтрів». Футбольний клуб “Зборів» приймали “Опілля» − 2:0.
Останнім часом суттєво додали у грі футболісти МФСК “Скала». У звітному турі команда записала у свій актив чергову перемогу з рахунком 3:1, завдавши поразки в обласному центрі ФК “Тернопіль-Педліцей».
Рекордну кількість голів (десять!) було забито у перенесеному матчі “Гірник-Скалатський замок» (Новосілка) − ФК “Тернопіль-Педліцей». Тут господарі відзначилися шість, а гості чотири рази.
Після чотирнадцяти турів лідирує “Агро-Збруч» − 29 очок.  
6-та річниця “Крапки»
Дев’ять команд розігрували тисячу гривень у турнірі з міні-футболу, організованому у Тернополі Інтернет-кафе “Крапка».
На трибунах гравців підтримували близько 100 вболівальників. Змагання проходили досить серйозно, були під час турніру і травми, і злість, і розчарування. Приурочені до 6-ої річниці “Крапки» змагання між працівниками та клієнтами закладу, а також учасниками форуму “Крапки» відбулися на стадіоні зі штучним покриттям.
Перші 3 місця посіли команди від різних гілок форуму. Перше місце “Авто/мото/вело-1», друге − “Флейм», третє − “Спорт». Четверте, не призове місце, вибороли учасники, сформовані з працівників та керівників “Крапки».
Команди, які посіли перші місця, поділили між собою тисячу гривень. Але не гроші головне для всіх учасників, як вони самі ж розповідають, а азарт гри та можливість зустрітися “вживу» на полі зі свої­ми друзями, з якими спілкуються віртуально на форумі. “Звичайно, оригінально все пройшло, адже учасники турніру не спортсмени, а люди, які просто сидять на форумі, − сказав учасник команди-переможниці Віталій Маляр. − Перемога далася нашій команді важко, але від того задоволення від неї ще більше». Виграні гроші команда “пустила» на розваги.
Не лише позитивні емоції панували на стадіоні та трибунах. Під час гри було близько десяти травм. Покриття на стадіоні штучне й дуже жорстке, тому кожне сильне падіння супроводжувалося розбитими колінами та подряпинами на тілі.
Учасники турніру, як і організатори, у результаті залишилися, як розповідають, задоволенні змаганнями та участю у них.
“Приємно здивувала кількість бажаючих грати та рівень їх гри. Змагання були і видовищними, і багатими на сюрпризи, словом − усе пройшло навіть краще, аніж очікувалося», − розповів куратор проекту та його учасник Іван Трофімук.
Турнір з міні-футболу “Крапка» провела не лише для того, аби відсвяткувати іменини, а й, як запевняють організатори, для популяризації корисної та цікавої гри.
Студентська ліга
Перемогою 2:1 завершився поєдинок чергового, 4 туру першості студентської ліги України з футболу між ФК “Тернопіль-ТНПУ» та Національним університетом харчових технологій (НУХТ) із Києва.
Поступаючись 0:1 після першого тайму, у другому тернополяни зуміли переломити хід гри і здобути вольову перемогу. Обидва голи у ворота гостей провів Василь Чорний.
Зі стартовим свистком підопічні Василя Івегеша “притисли» киян до своїх воріт і відразу втратили кілька зручних нагод для взяття воріт. Вже на 6 хвилині Ростислав Ціх виконав подачу зі штрафного у карний майданчик гостей, і хтось із тернополян, вигравши дуель, пробивав у дальній від голкіпера кут, проте фортуна відвернулась від “жовто-блакитних» − м’яч влучив у стійку. Тернополяни продовжували атакувати, а гості відчайдушно оборонялися. У період до 15 хвилини кияни навіть не пересікали центральну лінію поля. А коли вперше це зробили, відразу повели у рахунку − зразкова контратака гостей закінчилася виходом віч-на-віч з Русланом Мазуром когось із форвардів киян, і той не схибив, грамотно перекинувши тернопільського кіпера, який необачно залишив ворота.
Пропущений гол мав ефект холодного душу для тернопільських студентів і суттєво убавив їх атакуючий запал. До завершення першого тайму господарі створили лише два напівмоменти − на 20 хвилині Чорний пробив повз ворота із зручної позиції, а на 33 захисники НУХТу буквально в останній момент зняли м’яч з голови Сергієві Полянчуку, який мав завершувати влучним ударом атаку “Тернополя».
У другому таймі картина гри значно не змінилася, тернополянам мало що вдавалося в атаці, а кияни, грамотно побудувавши захисні редути, розбивали всі спроби створити щось небезпечне біля своїх воріт. Проте вистояти до кінця киянам не вдалося. На 62 хвилині “жовто-блакитні» заробили право на виконання штрафного за 20 м від воріт суперника. Традиційно до м’яча підійшов Ціх і відправив його у той кут, який “закривав» голкіпер гостей. Останній з цим ударом справився, проте відвести загрозу від своїх воріт не вдалось − після деякої метушні у штрафному майданчику м’яч отримав Василь Чорний, який пробив уже у порожні ворота, відновивши статус-кво. Уже через 4 хвилини “Тернополю» вдалося схилити шальки терезів на свою користь, і знову відзначився Чорний − 2:1.
Після другого голу кияни пішли вперед фактично оголивши свої оборонні редути, чим не один раз могли скористатися студенти педуніверситету.
Особливо запам’ятався удар Сліворського на 89 хвилині. Коли м’яч після удару влучив у праву стійку, прокотився по лінії воріт, влучив у протилежну і таки викотився у поле, де загрозу ліквідували захисники НУХТу. Проте у підсумку − 2:1. Четверта поспіль перемога тернополян у студентській лізі дозволила закріпити своє лідерство у групі.
В інших матчах групи київський “Легкпром» здолав представника Тернопільщини − кременецького “Буревісника» − 1:0. А основний конкурент Тернополя у боротьбі за перше місце − івано-франківський “Факел» − втратив очки у Чернівцях, зігравши унічию 1:1 з місцевим “Університетом».
ФК «Нива».
Після доволі успішних останніх ігор у чемпіонаті України серед команд другої ліги групи “А» тернопільська “Нива» знову розчарувала. На власному полі тернополяни не впоралися з 13-ою на той момент командою першості − білоцерківською “Россю» − 1:1.
Чи то суперник заслабкий був для гравців тернопільської команди і вони не налаштувалися, як належить, на гру, чи то матч минулого туру у Миколаєві забрав багато сил у тернополян, однак вони вийшли на звітний матч, немов на гру, у якій у них три очки вже в кишені. А їх потрібно було вибороти у двобої з непростим, як здавалося на перший погляд, суперником.
Білоцерківці, напевно, добре вмотивовані, зі стартового свистка показали, що для них тернопільське поле чужим не є, і методично почали активно діяти у середині поля, надійно прикрили тили та раз-у-раз проводили гострі контратаки. Не минуло й 15-ти хвилин від початку матчу, як гостям вдалося довести до логічного завершення одну з контратак. Провал правого оборонця “Ниви» Володимира Лукашука та центрального оборонця Василя Плехтяка − і гостям не склало великих зусиль переграти ветерана Віталія Первака, який на той час проводив не з найкращих своїх поєдинків у футболі тернопільського клубу.
До м’яча після удару гравця “Росі» Михайла Ніколаєва дотягнувся кіпер господарів Юрій Паньків, але траєкторії польоту не змінив, тим самим м’яч опинився у сітці тернопільських воріт − 0:1.
Гравці “Ниви» не мали наміру змиритися з таким становищем на полі і взялися відіграватися. Це їм вдалося. Дві схожі, як краплини води, атаки тернополян призвели до одного взяття воріт. У результаті рахунок став нічийним -1:1.
Здавалося, у перерві гри тернопільські тренери зроб­лять правильні висновки з першої сорокап’ятихвилинки, і “Нива» дотисне суперника. Однак цього не трапилося. Крім того, гравці “Росі» більше і гостріше атакували.
А гравці “Ниви» запам’яталися двома фланговими комбінаціями за участю Ворони. У першому випадку ударом головою замикав флангову передачу Василь Товкацький, у другому − ювелірний пас Ворони мав використовувати Теплий. В обох випадках оборонців “Росі» підстрахував їх кіпер. І коли вже йшов компенсований час, тернополяни спромоглися щось на зразок штурму. Найближчими до взяття воріт були Теплий, який з близької відстані пробив з розвороту, але в рамку не влучив, та Тарас Дурай, котрий з лінії карного майданчика завдавав удару на точність. М’яч, на думку гравців “Ниви», потрапив у руку оборонцю гостей.
Іншу думку мав арбітр матчу Юрій Синишин з Івано-Франківська, що вказав на кутовий, після якого і пролунав фінальний свисток, який зафіксував невтішний для тернополян нічийний рахунок -1:1.
Тепер в активі “Ниви» 27 очок, четверте місце у турнірній таблиці (мінус дев’ять від лідера − черкаського “Дніпра»).
“Нива» у матчі з “Россю» виступала у такому складі: Паньків, Первак, Плехтяк, Лукашук, Путраш, Дурай, Ворона, Суспіцин (Малий, 46), Теплий, Саркіс (Ніканович, 68), Товкацький (Розман, 76).
Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.
ФК “Нива»
“Нова Тернопільська газета», “20 хвилин», “Свобода», “Тернопіль вечірній», “Місто», “Нова ера», “RIA-плюс», “Вільне життя» та “Номер один» подали інформацію про матч тернопільської “Ниви» з білоцерківською “Россю» − 1:1. Публікації переважно критичні. Зокрема, зазначається: “завжди важко грати з аутсайдерами, але тернопільська “Нива» не робить з цього висновки і наступає на ті ж граблі».   
Мова − про таке собі зверхнє ставлення до представників з нижньої частини турнірної таблиці. Мовляв, кого, кого, а аутсайдерів й “однією лівою» переграємо. І вже у цьому сезоні подібні настрої дозволили резервістам “Княжої» після чотирьох програних на старті поєдинків розжитися на виїзді першим очком саме у Тернополі.
У матчі з “Россю» “Нива» втратила чергові очки у боротьбі за підвищення у класі. Натомість футболісти і тренери “Росі» так раділи нічиїй, ніби команда здобула путівку до Першої ліги.
Збірна України 
“20 хвилин»: “Тернополяни уміють вболівати» − матч 3-го туру до відбору до ЧС-2010 викликав неабиякий ажіотаж не тільки у Харкові, де проходив поєдинок. У Тернополі з’являється все більше людей, які мають намір переглядати матчі такого масштабу у колі друзів. Уболівальники матчу зібралися у пивному пабі “Хмільне щастя». І хоча, за їхніми словами, рахунок нічийний, зате свято футболу у Тернополі вдалося. 
“Воронін не бачить сенсу виступати за збірну» − нападник берлінської “Герти» та збірної України Андрій Воронін прокоментував свою відсутність на полі у матчі відбору до ЧС-2010. Він зазначив, що очевидно не входить до планів Олексія Михайличенка і тренерського штабу. При такому ставленні футболіст не бачить сенсу, аби його викликали у збірну. 
“Григорій Ярмаш: Зіграли на “трієчку» − передрук інтерв’ю півзахисника полтавської “Ворскли» та збірної України, вихідця з Тернопільської області Григорія Ярмаша, яке він дав офіційному сайту київського “Динамо». Футболіст оцінив виступ збірної України у перших трьох матчах відбору на “трієчку». 
“Номер один»: “Україна і Хорватія зіграли внічию» − у результаті матчу українці набрали сім очок і посіли другу лінійку в турнірній таблиці, поступаючись англійцям двома очками.  
“Тернопіль вечірній»: “Невиправдані сподівання» − про матч збірних України та Хорватії. Стаття критична. “На жаль, тільки у першому таймі українська збірна нагадувала команду, яка бажає перемоги. Склад команди у багатьох викликав подив та й заміни були проведені несвоєчасно. Нічия − також позитивний результат, але всі чекали від української команди цікавої гри, жадоби до перемоги, однак не дочекалися...». 
“Нова Тернопільська газета»: “Ні команди, ні тренера! Але поки що є результат...» − про матч збірних України та Хорватії. Стаття критична. “Незважаючи на ганебну гру, Україна все ще зберігає шанси на вихід з групи, хоча не має ні кваліфікованого тренера, ні боєздатного складу...».
“Вільне життя»: “ЧС-2010: Журавлі у вирії. Пригодуємо синичку» − про матч збірних України та Хорватії. Стаття критична. “Навіть президент ФФУ Григорій Суркіс після матчу зауважив, що коментувати гру нашої команди у другому таймі йому ніяково».
“Нова ера»: “Україна-Хорватія. Нічия у Харкові» − підопічні Олексія Михайличенка, продемонструвавши величезну кількість браку і мінімум небезпечних моментів, завдяки фортуні і Пятовузуміли відстояти нульову нічию. Стаття критчна на адресу української збірної та її головного тренера.
“Свобода»: “ЧС-2010. Нічия з гірким присмаком» − про матч збірної України зі збірною Хорватії. Стаття критична на адресу української команди та її тренера Олексія Михайличенка.
“RIA-плюс»: “Хорвати наших просто “взули» − стаття критична.
Український футбол
“20 хвилин»: “Україна їде додому « − випробування Бразилією українці витримали гідно. Українські футзалівці зробили все, щоб залишити про себе приємне враження. Таким чином, збірна України з нулем у графі очок завершила свою участь у другому груповому етапі і посіла останнє місце у групі.
“Комунальник» знімається з розіграшу» − За повідомленням ПФЛ, ФК “Комунальник» (Луганськ) знімається з розіграшу змагань у першій лізі через фінансові проблеми. Таким чином, команда, очолювана відомим тернопільським уболівальникам фахівцем Михайлом Дунцем, проіснувала менше двох років. 
“Свобода»: “Кубок УЄФА: перший бар’єр − “Герта» − єдиний представник Кубку України в УЄФА − харківський “Металіст» продовжить боротьбу за почесний трофей у групі В.
“Щедрий на голи тиждень» − про перебіг та підсумки чемпіонату області з футболу. 
“Нова ера»: “В Україні з’явився сільський стадіон європейського рівня» − це − у Горлівці Олександрійського району на Кіровоградщині. Стадіон розрахований на 500 місць.  
Тернопільський футбол
“Номер один»: “Галич» програє “Галичині» − збаразький “Галич» з великим рахунком 0:3 поступився у Кам’янці-Буській львівській “Галичині» у першому півфінальному матчі кубка України серед аматорських команд.    
“На футбольний турнір пам’яті полковника Воробця завітали московські оперативники» − про турнір з міні-футболу, присвячеий пам’яті колишнього начальника Тернопільського міськвідділу, полковника міліції Богдана Воробця. 
“Свобода»: “Чемпіонат області: Щедрий на голи тиждень».
“Вільне життя»: “ФК “Тернопіль»: лідерство закріпили» − про поєдинок чергового, 4 туру першості студентської ліги України з футболу між ФК “Тернопіль-ТНПУ» та Національним університетом харчових технологій
з м.Києва, який завершився перемогою тернополян − 2:1.   
“20 хвилин»: “Галич» у Львові програє» − збаразький “Галич» поступився з рахунком 3:0 львівській “Галичині». 
“ФК “Тернопіль-ТНПУ» перемагає у Бучачі» − про чемпіонат області. Тернопільські футболісти знову порадували своїх глядачів легкою перемогою над бучацьким “Колосом». Подані підсумки 18-го і 19-го турів чемпіонату області з футболу у першій групі.
“RIA-плюс»: “У футбол найкраще грають “велосипедисти» − про змагання з міні-футболу, проведеного до іменин Іетернет-кафе “Крапка».  
“Нова Тернопільська газета»: “Турнір пам’яті полковника Воробця». 
“Тернопіль вечірній»: “Чемпіонат області триває. Результати −радують...».  
“Місто»:
“Чемпіонат області. Підсумки».   
Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4», “Smile TV», ФМ-станції “Українська хвиля», “Радіо Тернопіль», “Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі ЗМІ коментували матч “Нива» − “Рось» (Біла Церква) − 1:1.
Успішна вереснева серія підлеглих Віктора Ряшка настрій тернопільських прихильників футболу істотно поліпшила. Вдома переконливо були покладені “на лопатки» “Арсенал» та одноклубники з Вінниці, які на момент особистих зустрічей були вище. У гостях не дали ані найменшого шансу ще одному статистові з Коростеня. А в Миколаєві, чия команда також не проти повернутися до першої ліги, саме “Нива» мала шкодувати за втраченою перемогою. І ось домашній поєдинок 14-го туру з “Россю» знову засвідчив про повернення “зіркової хвороби». Причому, не одним-двома виконавцями, а всім бойовим стартовим складом.
Нічия з командою, яка має у своєму активі вдвічі менше очок, однозначно може сприйматися як невдалий підсумок.
ЗМІ традиційно повідомляють поро результати чемпіонату області з футболу та про інші місцеві матчі. Цікавим, на думку, спортивних оглядачів, були матчі, організовані Інтернет-кафе “Крапка» та турнір з міні-футболу, присвячений пам’яті колишнього начальника Тернопільського міськвідділу, полковника міліції Богдана Воробця. Щодо першого, то це був “розважальний матч, який продемонстрував, що у Тернополі є багато бажаючих грати у футбол. Популярність цієї гри безперечна. Потрібно лише, аби хтось узявся за організацію».
Інший матч був, як зазначили спортивні оглядачі “більш серйозний». На нього завітали московські оперативники, оскільки Богдан Воробець колись працював у Росії. “Не політика здружує людей, навіть з інших держав, а звичайна гра у футбол. Можливо, потрібно організовувати більше таких “непрофесійних « футбольних поєдинків. Бо вони, на відміну від політики, приносять більше задоволення», − зазначили журналісти.
Матч збірних України і Хорватії спортивні оглядачі назвали “повним розчаруванням», “нульовим», “ганебним» тощо. Зазначивши, що керівництву ФФУ є над чим задуматися. Особливо над тим, чи виправдовує довіру Олексій Михайличенко? І чи виправдовує сподівання усієї України склад національної збірної?

Харків

Евро 2012
На прошлой неделе исполком горсовета утвердил Генплан объектов к Евро-2012. По словам директора Департамента по вопросам подготовки и проведения Евро-2012 года Виктора Христоева, этот Генплан утвердил наблюдательный совет УЕФА.
В него вносили изменения несколько раз. Если в июне было 36 объектов, то сейчас − уже 74. 11 из этих объектов − в Полтаве: резервный аэропорт и около 10 гостиниц. На все эти объекты необходимо в целом 7 млрд. гривен. Все эти средства распредели по отраслям: гостиницы и общежития, больницы, дороги, развязки, аэропорты. Самые главные − реконструкция ОСК «Металлист» − на него необходимо 362 млн. грн., баз ФК «Металлист» и ФК «Харьков», а также стадиона «Динамо» − на эти три объекта предназначены 48 млн. грн.
Член исполкома и владелец гостиницы «Харьков» Александр Давтян нашел ошибку в бумагах проекта решения: в нем указан ЗАО «Отель «Харьков», который планируется построить на улице Батумской. Давтян уверяет, что к этому строительству не имеет отношения. Исполком принял решение в целом, однако, секретарь горсовета Геннадий Кернес поручил Виктору Христоеву на следующем заседании исполкома снова зачитать доклад уже без ошибок.
Давтян также выразил сомнения в реальности планов застройки Харькова гостиницами (самый больной вопрос подготовки города). По его мнению, финансовый кризис делает сложным любое строительство. Теперь кое-кто из заявленных инвесторов на грани банкротства, утверждает бизнесмен. Александр Давтян говорит: и сам столкнулся с проблемой кредитования. Банки прекратили давать деньги даже на реконструкцию гостиницы, не говоря уже о большом строительстве. Вкладывать в это средства осмеливается редкий инвестор. Ведь по минимальным подсчетам строительство 5-звездочной гостиницы на двести номеров обойдется, по меньшей мере, в семьдесят миллионов долларов. Плюс выплаты по кредиту и содержание персонала.
14 октября состоялось заседание постоянной комиссии  горсовета по вопросам международного сотрудничества, инвестиций и содействия подготовке и проведению в Харькове матчей Евро-2012. На заседании директор Департамента Евро-2012 Виктор Христоев сообщил, что сейчас ведутся переговоры с УЕФА о том, чтобы во время проведения матчей финального турнира ЧЕ для размещения команд вместо 5-звездочных гостиниц разрешили использовать улучшенные 4-звездочные гостиницы. По его словам, это связано с тем, что инвесторы не хотят вкладывать деньги в строительство 5-звездочных гостиниц, так как после чемпионата Европы есть большая вероятность того, что они не будут востребованы. Также он сообщил, что планируется создать четыре фан-зоны во время проведения Евро-2012. Самая большая фан-зона, рассчитанная на 100 тыс.чел., будет оборудована на пл.Свободы − на площади планируется установить сцену, рядом с которой будут размещены несколько больших мониторов, а также установить мониторы по периметру площади. Еще три фан-зоны планируется обустроить возле кинотеатра «Парк», Харьковского городского дворца детско-юношеского творчества и Харьковского Дворца спорта.
В Харьковском аэропорту продолжается активное строительство нового терминала. Реконструкция полетам не мешает, уверяют рабочие, и расписание рейсов никто менять не собирается − по крайней мере, пока. Уже вырыли котлован, фундамент начнут заливать поздней осенью.
Главной проблемой, по мнению архитектора Игоря Лаврентьева, станет то, что к новому аэропорту будет не слишком удобный подъезд.
Начальник управления обладминистрации по подготовке к Евро-2012 Алексей Токарь проинформировал на прошлой неделе о том, что с начала реконструкции стадиона «Металлист» (1995 г.) более половины денег освоено за 9 мес. текущего года, а госсубвенция в размере 20 млн.грн., выделенная в этом году, также будет направлена на реконструкцию. Уже почти закончена (на 90%) Восточная трибуна, благоустраиваются подтрибунные помещения (действительно на вид Южная трибуна закрыта снаружи стеклом и металлом более чем наполовину). Сергей Стороженко еженедельно проводит заседания штабов по вопросам строительства и реконструкции стадиона, параллельно реконструируется и тренировочная база ФК «Металлист».
Реклама.
Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.
СМИ.
13.10.08 «Объектив-новости» (ТРК «Симон», со ссылкой на  ЛигаБизнесИнформ) сообщили, что Кабинет Министров увеличил расходы на подготовку турнира с 33 миллиардов гривен до 50 миллиардов гривен. Такое решение приняли с целью «ограждения от последствий финансового кризиса подготовки к чемпионату Европы по футболу 2012 года».
14.10.08 «Новости-АТН»(7-й канал), «Объектив-новости» (ТРК «Симон», со ссылкой на ЛигаБизнесИнформ)
сообщили, на пресс-конференции руководитель Исполнительной дирекции Евро-2012 ФФУ Иван Федоренко заявил, что 15 мая 2009 УЕФА окончательно назовет список городов, которые примут Чемпионат Европы по футболу 2012 года на территории Украины и Польши.
16.10.08 «Объектив-новости» (ТРК «Симон») в контексте информации об окончательном утверждении Генплана по подготовке к Евро-2012 дали комментарии членов горисполкома − Александра Давтяна, который высказал сомнения по поводу того, что получится построить гостиницы в ситуации финансового кризиса: «Номер должен быть не меньше 30-35 кв.м. Плюс лестницы, плюс коридоры, холл, паркинг, гараж. И получается, что в среднем, для того, чтобы построить гостиницу, грубо говоря, один номер 60 м, сто номеров − 6000 кв.м., если считать примерно на один квадратный метр хотя бы 5000 долларов. Сегодня стройки прекратились, даже те, которые уже строятся»; и Геннадия Кернеса, секретарь горсовета: «Если на сегодняшний день какой-либо инвестор не будет выполнять соответствующие обязательства, взятые на себя, мы никакие обязательства на себя брать не можем, кроме одного − осуществление должного контроля. И соответственно, у нас есть данные, когда мы можем понять, что данный инвестор выбыл».
Футбольные события
Болельщики сборных Украины и Хорватии по футболу устроили беспорядки в центре Харькова, на площади Свободы в день матча.
По словам очевидцев накануне матча в 15.00 несколько украинских болельщиков подошли к ресторану «Шато» (вблизи ул.Сумской), в котором отдыхали хорватские болельщики. «Они стали выкрикивать свои речевки, стараясь зацепить хорватов, стоящих возле входа в ресторан. Те позвали остальных, отдыхающих в ресторане − около 180 человек, которые вели себя абсолютно спокойно, пили пиво. Когда пришли украинцы, все сорвались со своих мест и бросились на улицу. Мы слышали крики и шум на улице. К счастью, наш ресторан не тронули»,− рассказала администратор ресторана Анна Моторная. «После этого украинцы вынуждены были ретироваться».
По свидетельствам очевидцев, к месту событий прибыло еще несколько десятков украинских фанатов, которые стали забрасывать хорватов дымовыми шашками. «Хорваты в ответ забросали наших бутылками и кусками асфальта», − рассказал очевидец событий.
По данным ЦОС облуправления МВД, на месте происшествия были задержаны трое болельщиков сборной Украины. По данным, полученным из неофициального источника, большинство участвовавших в беспорядках украинцев приехали из Киева.
В целом же, как заявили хорватские и украинские болельщики и тренеры, организация матча между сборными Украины и Хорватии состоялась на наивысшем уровне. Мэр Михаил Добкин похвалил за организацию матчей Сергея Стороженко.

Херсон

Євро 2012
Заходи
Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 не було.
Реклама
На херсонському обласному телебаченні «Скіфія» виходять в ефір щоденно чотири соціальних ролики на тему «Євро-2012: Крок у Європу». У них розповідається про досвід країн, які приймали у свій час європейський чемпіонат і які тепер користуються популярністю серед туристів та мають піднесену економіку. Рекламні ролики ( два по 50 секунд і два по 30) звучатимуть до 30 грудня 2008 року включно − двічі в ранковій програмі «Починайте день з нами» та ще двічі у вечірньому ефірі (17:10, 19:10).
ЗМІ
На обласному радіо «Таврія»
традиційно виходить в ефір програма «Єврофутбол». У ній, зокрема, йшла мова про звіт керівника Виконавчої дирекції Євро-2012 ФФУ Івана Федоренка. Він звітував перед засобами масової інформації про виконану роботу у напрямку підготовки до ЄВРО-2012.
У двадцятих числах жовтня відбудеться кілька зустрічей української та польської сторін як на рівні футбольних керівників, так і на державному рівні − за присутності президентів обох країн. Крім того, планується провести семінар мерів міст, які прийматимуть Євро-2012. ФФУ вже отримала лист від УЄФА, в якому викладено всі побажання та умови, обов’язкові для виконання.
Реконструкція НСК «Олімпійський» йде повним ходом. Уже зняли прожекторні опори, розбирають ложу преси, фізкультурна площа − майже на нульовому рівні. Роботи першої фази практично завершено. Проте, найгірші справи нині зі Львовом. Компанія «Алпіне», яка мала проектувати стадіон у цьому місті, відмовилася від співпраці. Відтак, усе починається спочатку. Серед інших проблем, які відзначив пан Федоренко, стадіон в Одесі та аеропорт у Дніпропетровську. Обидва об’єкти з мертвої точки так і не зрушили. Натомість, з готелями та дорогами, схоже, ситуація поліпшується, і до 2011 все буде так, як треба. Загалом, Іван Федоренко в черговий раз запевнив, що Євро-2012 в Україні та Польщі буде!
Місцевий футбол
Херсонська «Сигма» завдяки виїзній перемозі в передостанньому турі першості області з футболу над СК «Каховка» з рахунком 2:1 достроково забронювала собі золоті нагороди. Маючи у своєму активі 41 очко, клуб із обласного центру випереджає каховчан на 4 пункти, а горностаївський «Мир» на 5. Таким чином «Сигма» стає недосяжною для своїх суперників. Натомість загострилася боротьба за друге та третє місця, на які претендують одразу три команди. Оскільки «Мир» зіграв з «Таврією» в нічию 2:2, а «Кристал» виграв в «Енергії» 5:3, то доля срібних та бронзових комплектів нагород вирішиться в двох центральних матчах останнього туру: «Мир» − СК «Каховка», «Кристал» − «Колос». Якщо херсонський «Кристал» здолає хлібодарівців, то забезпечить собі третє місце. Команда з обласного центру має шанси й на другу позицію турнірки, але для цього треба перегравати свого суперника з різницею у 6 м’ячів та й до того ж необхідно, щоб «Мир» зіграв з каховчанами в нічию.
ЗМІ
Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на «Авторадіо»:
 − матчі чемпіонату країни
 − виступ футзалістов на чемпіонаті світу
 − товариські ігри молодіжної збірної України з Голландією і Португалією

Хмельницький

Євро 2012
Події.
Подій, пов’язаних із підготовкою до фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року у звітному періоді не сталося.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.
ЗМІ.
На Інтернет-порталі «Проскурів.Інфо» розміщено статтю про перспективи, які чекають на Хмельницький у зв’язку з реконструкцією залізниці до проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу.
Запровадження швидкісного залізничного руху у напрямку Львів-Київ, яке є основним компонентом програми транспортних перевезень до Євро-2012, призведе до закриття усіх наземних переїздів через залізницю. Адже швидкісний режим руху також вимагає особливого режиму навколо залізничного полотна. Перетнути швидкісну залізницю можна буде лише по надземних мостах або підземних переїздах, яких у Хмельницькому не багато. Так, автомобілісти та пішоходи обласного центру, перетнутого Південно-Західною залізницею точно навпіл, долають її через чотири мости і чотири переїзди, закриття яких паралізує транспортну систему міста. Розрахунки показали, що будівництво двох нових надземних шляхопроводів обійдеться місту десь у 240 мільйонів гривень − сума, не підйомна для міського бюджету.
“Через обмежені фінансові можливості залізниць та відсутність бюджетної підтримки « прес-служба Укрзалізниці реальним шляхом виконання транспортних проектів назвала залучення кредитів міжнародних фінансових організації. Чи планують залізничники брати у борг, щоб побудувати мости і тунелі розрізаним містам і районам, не повідомляється.
Місцевий футбол.
Федерація футболу.
Помітних подій не сталося.
Команда майстрів.
Зігравши у нічию з вінницькою «Нивою» та перемігши ФК «Миколаїв», футболісти хмельницького «Поділля» сподівалися отримати преміальні, але керівництво клубу їх виплачувати не поспішало. І в день виїзду на матч із «Россю» в Білу Церкву, 15 жовтня, вони не поспішали до клубного автобуса. Так що поразку команди можна було спрогнозувати, хоча не з таким принизливим рахунком, який висвітився на табло з фінальним свистком − 5:1.
За словами головного тренера «Поділля» Ярослава Бобиляка, гравців умовляли їхати цілу. Вмовили, сіли і поїхали. «
− Я не можу сказати, що хлопці не билися на полі, − сказав після гри Ярослав Іванович. − Боролися! Ось тільки не всі… Та напруга з невиплатою преміальних далася взнаки.
Два голи «Рось» забила за перші 17 хвилин матчу − використала помилки. Після перерви на 54 хвилині «подолянин» Олексій Сендель сквитав один м’яч, але через 14 хвилин після червоної картки гравцеві «Поділля» команда посипалася і пропустила ще два голи. Таким чином «Поділля» повторило свої анти рекорди − поразки з різницею в чотири голи: 30.09.2000: «Кривбас-2» − «Поділля» 4-0; 22.07.2007: «Княжа» − «Поділля» 4-0.
Одним уболівальникам не зрозуміло, які преміальні можуть бути за вісім поразок «Поділля» у поточному чемпіонаті. Інші кивають на контракт: зарплату можуть затримувати, а преміальні за перемогу − це святе. Хоча це положення у контрактах не впливає на стійку гру команди. І, зважаючи на підкилимні ігри в команді «Поділля», уболівальники та футбольні функціонери говорять, що воду мутять деякі футболісти. До речі, багатьох із них відшукали у в чемпіонаті області та запросили до клубу, і вдавати з себе великих профі − зарано. Адже якщо муніципальна команда «Поділля» припинить функціонування, для більшості із них професіональна футбольна кар’єра закінчиться.

Черкаси

Євро 2012
Реклама.
Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодного офіційного заходу, присвяченого Євро 2012.
Преса.
У пресі згадок про «Євро-2012» не було.
Місцевий футбол.
10 жовтня ФК «Дніпро» (Черкаси) отримав чергову перемогу, обігравши «Верес» (Рівне) з рахунком − 1:0.
Преса.
«Спорт та здоров’я» повідомляє про черговий розіграш першості області з футболу серед дитячо-юнацьких команд під егідою Федерації футболу Черкаської області, що розпочався у Золотоноші. 
Черкаський “Ходак», уже втретє примірявши золоті медалі в передостанньому ХХІ турі чемпіонату області, розгромив ущент у домашній грі ФК «Іллічівець−Умань» − 6:0, − йдеться у виданнях «Спорт та здоров’я», «Антенна».
«Антенна» також написала про 15-й чемпіонат Черкаської області з футболу серед ветеранів.
Про нічию в матчі між Україною та Хорватією написала газета «Спорт та здоров’я».
Неабияк розігрався наш земляк із Сміли, нападник прем’єр-лігівської «Таврії» Олександр Ковпак. Цього разу його влучний удар на 80-ій хвилині знову забезпечив кримчанам нічию (1:1) у виїзному матчі в Луганську супроти місцевої «Зорі», − пише «Спорт та здоров’я».
«Спорт та здоров’я», «Прес-центр», «Антенна», «Черкаський край» повідомляють про перемогу черкаської команди «Дніпро» над рівненським «Вересом» − 1:0.

Чернівці

Євро 2012
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
Події.
Після перерви, пов’язаної з липневою повінню на Буковині, активізувались роботи на спорудженні об’їзної дороги довкола Чернівців.
У місцевій пресі з’явились коментарі начальника Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Івана Мунтяна щодо перспектив введення в експлуатацію об’єкта, який місцева влада пов’язує не лише з потребою розвантажити від транспорту місто, але й створити сучасний транзитний коридор для проїзду гостей «Євро-2012».
« Зважаючи на близькість Євросоюзу, доріг такої якості в області має бути якомога більше,− зазначає І.Мунтян.− Прикладом може слугувати сусідня Румунія, де за короткий час з’явилося дуже багато нових якісних доріг. Для нас це також і перспектива долучитися до європейських транспортних коридорів.»
Зводить дорогу Волинська фірма «Карпати». Наприкінці минулого тижня ПП “Карпати» взялося до завершальної фази будівництва об’їзної: на дорозі почали класти десятисантиметровий шар чорного щебеню.
Укладає його на об’їзній найсучасніший асфальтоукладник німецького виробництва, аналогів якому в Україні немає. Сировину для неї постачають місцеві асфальтові заводи, позаяк чотириступеневий контроль гарантує її відповідність євростандарту.
Об’їзна дорога довкола Чернівців, яку офіційно відкриють 2009 року, має стратегічне значення, бо є складовою магістралі Румуно-Балканського напрямку. Вона складатиметься з чотирьох шарів дорожнього «одягу»: півтораметрового земляного полотна, піщано-гравійної суміші, завтовшки 41 см, 18-сантиметрового цементобетону, 10 см чорного щебеню та такої ж товщини асфальту. Дорога матиме дві смуги, по 3,75 м кожна та перетинатиме п’ять мостів, один з яких − залізничний. В її будівництві беруть участь п’ять підрядних організацій з Чернівецької, Волинської та Вінницької областей. Довжина об’їзної, яка стане складовою шляху Євро-2012, понад 7 км, ширина − 7,5 м, а гарантійний термін експлуатації − 6 років.
Місцевий футбол.
Місцева преса коментує чергову поразку у першості України чернівецької «Буковини». Підопічні Віктора Мглинця поступилися на виїзді МФК «Миколаїв» − 1:3.
Зазначається що після четвертої поразки поспіль стало зрозуміло, що команда потребує кадрових змін.
Фінішували змагання розіграшу Кубка міста Чернівців з футболу. На стадіоні «Буковина» − відбувся фінальний матч, у якому визначився володар Кубка Чернівців 2008 року.
Успішно подолавши всі попередні етапи кубкових змагань у вирішальному поєдинку за почесний трофей зустрілися команди «Університет» та «Райффайзен-Банк-Аваль».

Чернігів

Євро 2012
ЗМІ
За звітний період у ЗМІ Чернігівщини не було інформацій про стан підготовки України в цілому та Чернігівської області зокрема до ЄВРО-2012.
Заходи
Не проводилось і офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012, які б набули широкого розголосу у пресі та серед громадськості.
Реклама
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у місті не зафіксовано.
Футбол
ФК «Десна»
Найбільш  прикрим фактом Для чернігівських вболівальників минула субота стала ще одним «чорним» днем. 18 жовтня Чернігівська «Десна» ганебно програла на своєму полі «Дністру» з рахунком 1:3. А перед цим домашнім поєдинком поступилася «Волині». Тож глядачі, які дочекалися фінального свистка, вигуками «Ганьба!» і принизливим свистом проводжали у роздягальну гравців «Десни», яка у турнірній таблиці скотилася до передостаннього місця. Дісталося і головному тренеру О.Рябоконю, якого звинувачують у беззубій тактиці. Багато критики звучить і на адресу президента ФК «Десна» О.Савченка. Якщо раніше він ходив на всі матчі і частенько влаштовував переможні феєрверки, то тепер його зрідка зустрінеш на стадіоні. 
Грала і «Десна-2», яку буквально розгромили в Іллічівську з рахунком 5:2.
Чемпіонат області наближається до завершення, але у вболівальників мало зацікавленості ходити на його матчі. Аудиторія збирається вкрай нечисленною.

Підписатися на новини