Олексій Михайличенко: «Вистачило бажання і характеру»

Першим на післяматчеву пресс-конференцію прийшов Бернд Штанге. На відміну від тренера Польщі Лео Бенхаккера, котрий відмовився спілкуватися з вітчизняними журналістами тільки через те, що в невелике приміщення набилося журналістів, Штанге примхливим не був, хоча не важко було прочитати на його обличчі велике розчарування.

 

Початок марафону

«Вітаю збірну України, яка здобула три очки. Щодо збірної Білорусі, то нам просто не пощастило, і ми дуже засмучені, що не змогли привезти додому очко. Втім, ми пишаємося тим, що прогрес нашої команди помітний. Кваліфікація − це марафонський біг, є підйоми і падіння. Сподіваюся, сьогодні була наша найнижча точка», − зазначив Бернд Штанге.

 

Фаворити − Хорватія, Англія та Україна

Водночас тренер Білорусі вважає перемогу України такою, що очікувалася, та пророкує, що в шостій групі дуже важливо брати «домашні» очки: «Фаворитами групи є Хорватія, Англія та Україна. Тому немає ніякої сенсації у тому, що Україна виграла 1:0. Ніхто в Європі не здивується. У цій важкій групі дуже важливо перемагати вдома. Якби Україна сьогодні не виграла, у команди були б проблеми. У нас простіша ситуація. Ніхто не розраховує з такими суперниками здобути перше місце. Ми хотіли зробити сюрприз і сьогодні стояли на порозі успіху. Думаю, в Мінську, Україні буде важче виграти».

 

«На перемогу не награли»

Олексій Михайличенко одразу підкреслив, що з 5-ти львівських перемог, отриманих збірною у Львові, нинішня була, мабуть, найважчою, адже гра збірної України була далеко не переможною: «Чесно кажучи, нам сьогодні пощастило. За великим рахунком, на перемогу сьогодні ми не награли. Було помітно у першому таймі, що середину поля ми програєм. У центрі в нас діяли в основному гравці креативного плану. Але сьогоднішній футбол такий, що потрібно вміти все. Те, що Білорусь команда організована, те, що вона по-німецьки дисциплінована, ми побачили. Нехай окрім ударів здалеку, Білорусь нічого небезпечного біля наших воріт не створила, але і в нас гольових моментів практично не було».

 

«Не впоралися з психологічним тиском»

Однією з причин невиразної гри збірної України головний тренер «синьо-жовтих» вважає те, що більшість футболістів не справилися з психологічним тиском: «Дуже багато залежить від старту, тому наші гравці були під тиском. Як молоді, так і досвідчені. Від нас чекали лише перемоги і більше нічого. Команда не показала те, що б ми хотіли побачити. Тут йде боротьба за очки. І найголовніше, що в нас вистачило бажання, характеру, а в кінці ще й трохи вміння, щоб добитися результату. Але сьогодні, повторюсь, не було гри, на яку ми розраховуємо. А нам потрібно робити висновки. Зараз хлопцям треба відійти від цього матчу, бо на нас чекає ще один дуже важкий матч проти Казахстану. Оці місця в рейтингу − 70-і, 120-і… Вони, як на мене, не відображають реального стану речей».

 

Ініціатива від Шевченка

Михайличенко зізнався, що хто пробиватиме пенальті, вирішували самі футболісти, а вихід Шевченко планувався в будь-якому випадку, незважаючи на ушкодження Мілевського: «Перед грою ми не вибирали пенальтиста. Багато залежить від внутрішнього стану гравця, від його впевненості. Хоча, звичайно, це не означає, що Шевченко не міг схибити. По замінам − ви ж бачили, що Шевченко готувався весь матч. Андрію було дуже важко увійти в гру, бо він зараз не готовий на 100%. А Вороніна на Селезньова я замінив тому, що він може багато працювати і нагнітати ситуацію в атаці своїми фізичними даними. Вихід Алієва підсилив команду. Ми стали краще контролювати середину поля, трохи налагодилася гра в атаці. І хоча Саша не продемонстрував все, на що здатен, проте свій внесок у перемогу він зробив».  

Підписатися на новини