Нервова перемога України

Україна − Білорусь − 1:0.

Гол: Шевченко (90+4, з пенальті).

Україна: П’ятов, Ярмаш, Михалик, Русол, Шевчук, Калиниченко (Алієв, 46), Тимощук, Кравченко, Назаренко, Воронін (Селезньов, 58), Мілевський (Шевченко, 75).

Білорусь: Жевнов, Коритько (Чухлей, 68), Філіпенко, Верховцев, Омельянчук, Кульчій, Страханович, Путіло (Павлов, 80), О.Глеб, Кутузов, Булига (В.Глеб, 72).

Попередження: Тимощук (44) − Коритько (7), Кутузов (28).

Валідольна прем’єра

У прем’єрному матчі кваліфікаційного турніру до чемпіонату світу 2010 року збірна України переграла команду Білорусі з мінімальним рахунком 1:0. Єдиний гол у поєдинку вже у компенсований арбітром до основного час забив Андрій Шевченко, котрий реалізував пенальті за гру рукою захисника суперників у власному карному майданчику.

Зміни у складі

На відміну від товариської зустрічі з поляками, котрий «синьо-жовта» дружина також виграла з мінімальним рахунком − 1:0 завдяки голу півзахисника «Ворскли» Сергія Кравченка, Олексій Михайличенко зробив лише дві зміни в стартовому складі. Замість травмованого захисника «Шахтаря» Дмитра Чигринського у центрі оборони разом з киянином Тарасом Михаликом зіграв дніпропетровець Андрій Русол, а на місце у півзахисті Дениса Голайдо з «Таврії», який теж зазнав пошкодження, зі стартовим свистком італійського арбітра Ніколо Ріццолі вийшов ще один представник «Дніпра» Максим Калиниченко.

Ігрова перевага білорусів

Українці відразу почали тиснути на ворота суперника. Вже на другій хвилині небезпечний навіс зі штрафного з правого флангу виконав Сергій Кравченко, на який відгукнувся Тарас Михалик. На жаль, удар нашого захисника виявився неточним. Білоруси відповіли потужним ударом Антона Путіло, з котрим упорався Андрій П’ятов. «Постріл» хавбека німецького «Гамбурга» додав впевненості гостям, які на деякий час заволоділи ігровою ініціативою. Господарі ж форсувати події не поспішали, зосередивши основну увагу на захисті власних воріт та намагаючись проводити контратаки.

Обмін ударами

Одна з них ледь не завершилася взяттям воріт Юрія Жевнова − голкіпера «Москви», яку, нагадаємо, очолює попередній наставник українців Олег Блохін. На вістрі нашої атаки опинився Максим Калиниченко, але він поцілив прямо у воротаря білорусів. Схожа ситуація відбулася й у протилежних воріт, коли з ударом Олександра Кульчія з дальньої відстані упорався П’ятов. За хвилину вже Кравченко завершував комбінацію своїх партнерів, але його удар пройшов значно вище воріт.

Взаємні помилки

Останні хвилини першого тайму промайнули у рівній боротьбі з великою кількістю помилок з боку обох команд. Можливо, на дії суперників наклав відбиток старт у відбірному циклі до чемпіонату світу. Насамперед це стосується «синьо-жовтих», адже саме вони на правах господарів та фаворитів матчу повинні б були діяти першим номером. Проте жодних сюрпризів підопічні Михайличенка до перерви своїм візаві так і не спромоглися піднести.

Підсилення атаки

Розуміючи ситуацію, що склалася на полі, наставник «синьо-жовтих» з початком другої половини зустрічі випустив на поле замість Калиниченка плеймейкера «Динамо» Олександра Алієва. Хавбек столичного клубу відразу ж посилив гру українців в атаці. Й хоча гольових моментів господарям створювати також не вдавалося, напруження біля володінь Жевнова набагато збільшилося. Непоганий шанс для того, аби відкрити рахунок у матчі, створив Сергій Назаренко. Однак обігравши захисника, він в оточенні ще двох оборонців гостей пробив невлучно.

Момент Алієва

А на 74-й хвилині українці створили найнебезпечніший момент у цьому поєдинку. Назаренко по лівому флангу карного майданчика передачею у розріз вивів Алієва майже сам на сам із голкіпером білорусів, але Олександр з гострого кута не зміг переграти воротаря. На жаль, не посилили гру нашої команди ані Євген Селезньов, ані Андрій Шевченко, які змінили попередній дует форвардів Вороніна та Мілевського.

«Точка» Шевченка

І все ж таки форвард «Мілана» здобув вікторію нашій команді. Спочатку в нього була чудова нагода відзначитися зі штрафного, призначеного за фол проти В’ячеслава Шевчука. Втім, удар Шеви прийшовся у лікоть когось із гравців суперника. Арбітр матчу не побачив у цьому епізоді порушення правил. Але на четвертій доданій до основного часу хвилині Ріццолі за гру рукою Чухлея у власному карному майданчику таки вказав на «точку». Шевченко чітко реалізував пенальті, подарувавши українській збірній таку жадану, але й таку нервову перемогу.

Підписатися на новини