Гольова прем’єра Кравченка

У середу, 20 серпня, національна збірна України провела товариську зустріч проти команди Польщі, яка стала для підопічних Олексія Михайличенка останньою репетицією перед стартом кваліфікаційного циклу ЧС-2010. З мінімальним рахунком − 1:0 − перемогу святкували «синьо-жовті». У складі господарів відзначився Сергій Кравченко, скориставшись передачею Андрія Вороніна з правого флангу.

 

Україна − Польща − 1:0.

Гол: Кравченко (45+2).

Україна: П’ятов, Ярмаш, Михалик, Чигринський, Шевчук, Назаренко (Гай, 73), Тимощук (Левченко, 63), Кравченко (Калиниченко, 66), Голайдо (Мандзюк, 90+3), Воронін (Шевченко, 46), Мілевський (Гоменюк, 58).
Польща: Фабіанскі, Кокошка (Загорський, 46), Голанскі (Ковальчик, 19), Дудка, Смолярек (Геррейро, 46), Кжиновек, Єлень (Павловський, 79), Жевляков, Блащиковський (Маєвський, 60), Левандовський, Муравський (Польчак, 46).

Попередження: Блащиковський (45+1).

 

Капітанське питання

Напередодні поєдинку багатьох цікавило питання − хто виведе нашу збірну на поле львівського стадіону «Україна» з капітанською пов’язкою, яка до цього часу була постійно закріплена за Андрієм Шевченком. Проте остаточної відповіді вболівальники так і не отримали. Адже Олексій Михайличенко з перших хвилин вирішив задіяти в атаці разом з Андрієм Вороніним іншого форварда − Артема Мілевського. Таким чином пов’язка дісталася Анатолію Тимощуку, для якого ця роль вже далеко не нова.

 

Травми вносять корективи

Не знайшлося місця в «основі» й ще для одного із старожилів збірної − Олександра Шовковського. А за відсутності травмованого В’ячеслава Кернозенка, котрий займав пост номер один у попередніх матчах, проти поляків вийшов Андрій П’ятов. Також не було альтернатив й у В’ячеслава Шевчука на лівій бровці захисту. Викликаний до лав національної команди динамівець Андрій Несмачний також зазнав пошкодження.

 

Повернення Михалика

В цілому ж Михайличенко виставив доволі прогнозований склад. У центрі захисту пару Дмитру Чигринському склав Тарас Михалик, котрий відновився після травми. На правому фланзі облаштувався ще недавній дебютант збірної Григорій Ярмаш. В середині поля зі старту з’явився Сергій Кравченко, котрий разом з Сергієм Назаренком та Денисом Голайдо намагався вести комбінаційну гру команди.

 

Початок за поляками

Вже на другій хвилині збірна Польщі ледь не відкрила рахунок у матчі. Після подачі від кутового прапорця по воротах П’ятова пробивав Еусебіуш Смолярек, але Голайдо виніс м’яча буквально з самісінької лінії. У повторній спробі вже Йренеуш Єлень намагався головою влучити у дев’ятку, проте і його спроба виявилася невдалою − м’яч пройшов над поперечиною. Українці відповіли двома «пострілами» у виконанні Тимощука та Шевчука, але вони реальної загрози для Лукаша Фабіанскі не склали.

 

Спроба Вороніна

Надалі ініціатива перейшла до господарів, які намагалися знайти шпарини у захисних порядках суперника. Однією з них ледве не скористався Андрій Воронін на 13-й хвилині. Нападник англійського «Ліверпуля» обікрав Адама Кокошку на правому фланзі та, змістившись ближче до центру карного майданчика, завдав потужного удару. Нажаль для нашого форварда, м’яч влучив у поперечину та залишив межі поля.

 

Вдалі дії Фабіанскі

Наступного небезпечного моменту довелося чекати майже двадцять хвилин. Після навісу зі штрафного, захисники поляків намагалися винести м’яч подалі від воріт, але на підбиранні першим виявився Тимощук, який завдав удару метрів з 20-ти. Потужний «залп» Анатолія Лукаш Фабіанскі із труднощами парирував прямо перед собою. На добивання помчав Воронін, втім, шансів в нього було небагато − голкіпер гостів скоротив відстань й не дозволив нашому форварду пробити належним чином.

 

Кравченко відкриває рахунок

Довести свою територіальну перевагу підопічним Олексія Михайличенка вдалося лише у компенсований вірменським арбітром Кареном Налбандяном до першого тайму час. Все той же Воронін з правого флангу виконав навісну передачу в район 11-метрової відмітки, на яку відгукнувся Сергій Кравченко, головою пробивши по воротах Фабіанскі. Й хоча воротар зреагував на удар півзахисника «Ворскли», проти повторної спроби українця він виявився вже безсилим. Цей гол став прем’єрним для Кравченка у складі збірної України.

 

Серія замін

Після перерви ситуація на полі не змінилася. «Синьо-жовті» продовжували контролювати гру, не підпускаючи поляків до володінь Андрія П’ятова. Натомість, самі господарі створили декілька моментів, що могли змінити рахунок на табло. Найбільш небезпечним з них виявився удар Назаренка із-за меж карного майданчика, але голкіпер Кадри знову продемонстрував свою майстерність. Сказали своє слово й чисельні заміни, які заспокоїли гру та примусили команди звикати до нових тактичних побудов.

 

Гра на контратаках

Наприкінці зустрічі наші суперники дещо активізувалися, намагаючись відновити паритет у матчі, але так і не спромоглися підібрати ключі до оборони українців. Навпаки, відрядивши основні сили в атаку, гості почали розкриватися та пропускати контрвипади. Непогані нагоди відзначитися мали Володимир Гоменюк та Максим Калиниченко, але їм забракло влучності. В останні хвилини поляки все ж таки полоскотали нерви українським вболівальникам, але захисники на чолі з П’ятовим зуміли вистояти.

 

Пошук основного складу

На післяматчевій прес-конференції наставник національної збірної України зазначив, що він загалом задоволений діями своїх підлеглих. «На відміну від нашої команди, поляки брали участь у чемпіонаті Європи, в них добре налагодженні ігрові зв’язки. Ми ж поки що перебуваємо у пошуку основного складу, який кожного разу зазнає змін. Відчувається, що хлопцям не вистачає взаємного розуміння. Попри все, гравці виконали ті завдання, про які ми домовлялися.

 

Жорсткий графік

Суперник якщо і загрожував нашим воротам, то тільки після стандартних положень. У другому таймі нам вдавалися досить непогані відрізки, вдавалося проводити гострі контратаки. Шкода, що жодна з них не завершилася голом. Також зазначу, що наші хлопці грають у досить жорсткому графіку за непростих кліматичних умов. Тому нам не вистачало свіжості у другій половині гри.

 

Підтримка вболівальників
Селекційний процес продовжується. До матчу з Білорусією кандидати у збірну проведуть ще по два-три матчі у чемпіонаті та єврокубках, і я не виключаю появи у національній команді нових імен. Можу сказати, що футболісти залишилися задоволеними станом газону та підтримкою вболівальників, але я все ж таки сподіваюся, що на наступному матчі у Львові на стадіоні «Україна» вільних місць не залишиться».

Підписатися на новини