«Футбольний прес-клуб»: напередодні старту

У четвер, 7 серпня, відбулося шосте засідання «Футбольного прес-клубу». Цього разу у фокусі журналістів, що спеціалізуються на футбольній тематиці, опинилася національна збірна України, яка вже незабаром розпочне виступи у відбірному циклі чемпіонату світу 2010 року. Зібрання журналістів, до якого долучилися головний тренер «синьо-жовтих» Олексій Михайличенко та його асистент Михайло Михайлов, пройшло в столичному ресторані «У метра», власником якого є дочка Валерія Лобановського − Світлана. Атмосфера в цьому закладі сприяла відвертій і невимушеній розмові.

Уникнути недооцінки

Розмірковуючи про майбутні виступи у відборі, Олексій Михайличенко підкреслив, що добре пам’ятає, як українська команда втрачала дорогоцінні «свої» очки у попередніх циклах, а відтак успіху можна досягти лише за умови максимальної концентрації та демонстрації справжнього чоловічого характеру. І неприпустимо недооцінювати таких суперників, як Казахстан та Андорра, що вже говорити про Білорусь.

Рейтинг ФІФА і реалії  

На думку Михайличенка, класифікація збірних за версією ФІФА не може слугувати реальній оцінці сили суперника. І для прикладу навів ту ж команду Білорусі, з якою ми зустрінемося у стартовому матчі відбору ЧС-2010.  Головний тренер наочно спостерігав за майбутнім конкурентом в його останніх, напередодні Євро-2008, матчах проти фінів та німців. І якщо проти команди Суомі грав експериментальний склад, то гра з бундестімом (2:2), була доволі показовою. Поступаючись по ходу зустрічі з рахунком 0:2, білоруси перехопили ініціативу, нав’язали свою волю Німеччині, і цілком заслужено відновили рівновагу. У складі команди Бернда Штанге Олексій Михайличенко відзначив насамперед Олександра Глєба, котрий у міжсезоння перебрався з Туманного Альбіону до каталонської «Барселони».

Непростий вибір

Гра з білорусами відбудеться 6 вересня, а 20 серпня збірна України проведе своєрідну генеральну репетицію − товариський матч з поляками (обидві зустрічі пройдуть у Львові). За словами наставника, наразі в полі зору тренерського штабу близько 40 виконавців, але до табору збірної виклик отримають 22-23 футболісти. Нині йде кропітка селекційна робота, аналіз дій потенційних кандидатів у матчах Прем’єр-ліги. Початок сезону, вважає Михайличенко, не може не позначитися на грі «збірників», які поки ще не набрали оптимальної форми.

Легіонери пакують чемодани

Водночас головний тренер зазначив, що найближчим часом не слід очікувати появи у національній команді динамівця Олександра Алієва та натуралізованого серба Марко Девича, рівень гри яких поки не дотягує до стандартів збірної. Але практично можна не сумніватися, що всі наші легіонери − Шевченко, Воронін, Левченко і Тимощук − приїдуть до тренувального табору у Конча-Заспі.

Передчасні висновки

Коментуючи тезу про те, що збірна України набагато впевненіше виглядає без Шевченка (підставою для такого твердження журналістам дало порівняння матчів «синьо-жовтих» з Голландією та Швецією), Михайличенко зазначив: «Однієї гри для подібних висновків недостатньо. Тим більше після поєдинку з Нідерландами». У той же час він припустив, що у відбірному циклі капітанська пов’язка може перейти від Шевченка до Тимощука. Хоча при цьому додав: «З капітанською пов’язкою чи без неї, Анатолій в будь-якому випадку буде «вмирати» на полі. З іншого боку, капітанство у збірній зовсім не означатиме автоматичного пропуску до основного складу».

Пятеро кандидатів

Важко спрогнозувати, хто стане воротарем збірної. «Нині є п’ять кандидатів − Шовковський, Кернозенко, Худжамов, П’ятов і Шуст, і кожен з них вправі розраховувати на місце в складі. Лише безпосередньо перед кожним конкретним поєдинком ми вирішуватимемо, хто з них стане першим номером. Прикро лише, що одразу троє з них на даному етапі належать «Шахтарю», і належна ігрова практика буде лише в одного», − сказав Михайло Михайлов.

Прем'єр-лізі − не до збірної?

Не оминули своєю увагою журналісти ігнорування Прем’єр-лігою інтересів  збірної і висловили здивування, як можна було призначати матч 7-го туру «Дніпро» − «Металіст» на понеділок, 1 вересня. Адже саме в цей день в Конча-Заспі розпочнеться підготовка збірної до стартового матчу відбірного турніру ЧС-2010. За часів співпраці національної команди із ПФЛ, пригадується, подібних недоречностей не спостерігалося. Утім, час, аби відкоригувати календар, ще є, і функціонери Прем’єр-ліги доведуть, що національна команда для них − не пустий звук.

Акули пера та мікрофону

У шостому засіданні «Футбольного прес-клубу», створення якого на початку року ініціював президент ФФУ Григорій Суркіс, брали участь представники телеканалів «Мегаспорт», ТРК «Україна» (програма «Футбольний уїк-енд»), ТРК «Футбол», газет «Сегодня», «Факти», «Команда» и «Спорт-Экспресс», тижневика «Футбол», інтернет-сайтів uefa.com, ua-football.com і «ДК от Шурика».

Підписатися на новини