Зелене світло Прем’єр-лізі

У п’ятницю, 20 червня, відбулося засідання Виконавчого комітету ФФУ, на якому було ухвалені всі необхідні рішення щодо повноцінного функціонування УФПЛ. Окрім того, розглядалося чимало надзвичайно важливих питань, зокрема про призначення наставника «молодіжки», нового керівника Комітету арбітрів ФФУ, ліміт на легіонерів, запрошення іноземних арбітрів тощо.

Офіційний старт УФПЛ

Насамперед, Виконком підтвердив свою позицію щодо Прем’єр-ліги, і увімкнув новоствореній структурі зелене світло. Виконкомівці надали дозвіл на створення Об’єднання професіональних футбольних клубів України «Прем’єр-ліга», прийняли його у тимчасове колективне членство в ФФУ (постійне членство ухвалить наступний Конгрес), погодили Статут цієї організації та затвердили календар на найближчий сезон. Також був підписаний Договір між Федерацією футболу України та Об'єднанням професіональних футбольних клубів «Прем'єр-ліга» на 2008/2009 роки.

Легіонери: 7, 6, 5

Після цього Виконавчий комітет приступив до розгляду Регламенту всеукраїнських змагань з футболу серед команд Прем'єр-ліги на сезон-2008/09. Серед ключових моментів цього документу − компромісне рішення про збереження ще на рік існуючого ліміту на легіонерів (не більше семи) та його подальше зменшення. При цьому президент ФФУ Григорій Суркіс зазначив, що згідно стратегії, прийнятої на останньому Конгресі федерації, а також відповідно до рішення Конгресу ФІФА, ліміт на легіонерів у сезоні-2011/2012 має становити не більше п’яти гравців.

Запрошення іноземних арбітрів

Клуби, члени УФПЛ також висловлювали побажання, щоб вони мали можливість двічі впродовж одного кола вдаватися до послуг іноземних арбітрів (хоча попервах взагалі висловлювалась думка про відсутність будь-яких обмежень). Однак Виконком, зважаючи на те, що такий шлях може призвести до різкого падіння кваліфікації вітчизняного суддівського корпусу, цю пропозицію не підтримав. Врешті-решт, зійшлися на компромісному рішенні: клуб може запросити зарубіжну бригаду лише раз впродовж одного кола.

Шевченко замість Дерда

Одне з найбільш резонансних питань стосувалося відставки голови Комітету арбітрів ФФУ Віктора Дерда та призначення його наступника. На цю відповідальну посаду висувалися кандидатури Петра Кобичика (голова Чернівецької ОФФ), Ярослава Грися (голова Львіської ОФФ), Сергія Татуляна (голова АФАУ), які, щоправда, взяли самовідвід, а також Вадима Шевченка та Віктора Петрова. У підсумку виконкомівці, разом з виконуючим обов’язки президента УФПЛ Віталієм Даниловим, висловили підтримку саме Вадиму Шевченку. До слова, новопризначений голова Комітету арбітрів до останнього моменту працював у Відділі підготовки та проведення спортивних заходів ФФУ. Також за його плечима − чималий суддівський досвід (в тому числі і в якості арбітра ФІФА), робота на посаді відповідального секретаря Комітету арбітрів ФФУ.

Новий керманич «молодіжки»

Як відомо, після «підвищення» Олексія Михайличенка до наставника національної збірної України, функції головного тренера молодіжної команди виконував Володимир Мунтян, суміщаючи це з роботою на чолі Комітету по роботі з національними збірними України. Відтепер «молодіжка» отримала нового керманича. Ним став добре відомий в Україні фахівець Павло Яковенко, який, до речі, вже має досвід робот на цій посаді. Нагадаємо, що саме Яковенка у свій час змінив у молодіжній збірній Михайличенко.

Старт ЧС-2010 − у Львові та Харкові

Свою порцію уваги отримала і національна збірна. Зокрема, члени Виконкому визначили міста, в яких «синьо-жовті» проведуть у 2008 році домашні матчі. Отож, товариський поєдинок проти команди Польщі (20 серпня) та стартову гру відбору до чемпіонату світу-2010 з білорусами (6 вересня) прийматиме Львів, а 11 жовтня у Харкові пройде кваліфікаційна зустріч Україна − Хорватія.

Меморіал Лобановського

Виконком затвердив і Регламент VI Меморіалу Валерія Лобановського, який пройде з 19 по 21 серпня за участю молодіжних збірних України, Польщі, Болгарії та Північної Ірландії. Планується провести цей турнір у Дніпропетровську. Однак, у зв’язку з невизначеністю щодо термінів відкриття нової арени «Дніпра» місце проведення турніру може бути перенесене до Києва.

Підписатися на новини