ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012
На минувшей неделе большинство материалов футбольной тематики в крымской прессе было посвящено стартующему Евро-2008 и подготовке к Евро-2012.
«Сборная Украины на главный для Старого континента футбольный форум четырехлетия, к сожалению, не попала. Хотя в этом, как бы сие грустно не звучало, для отечественных болельщиков есть и позитивный момент: можно отставить в сторону все переживания и почти целый месяц наслаждаться игрой в исполнении 16 лучших команд Европы». («Крымское время»).
«Праздник пришел в Швейцарию и Австрию. Украина не прочь через четыре года собрать футбольные сливки на своей территории. Только вот вопрос: по силам ли? Пока оптимизм излучает только президент нашей страны Виктор Ющенко, считающий, что на Украине «происходит нормальный процесс подготовки к Евро-2012». Мол, и стадионы открываются, и соответствующая инфраструктура на месте не стоит… Шотландцы посмотрели на этот «нормальный процесс», ужаснулись, и тут же предложили УЕФА свои услуги − на всякий случай». («Крым.ru»).
«С реконструкцией НСК «Олимпийский», судя по всему, так ничего и не решено. Снос торгово-развлекательного комплекса «Троицкий» вновь обещают начать «чуточку позже» (по последней информации − 25 июня), на самом же стадионе намерен до конца этого года играть киевский «Арсенал». Напомним, что на НСК «Олимпийский» запланирован финальный матч Евро-2012. Если «Троцкий» не демонтируют, а стадион кардинально не реконструируют, чемпионата Европы нам, как ни прискорбно, ни видать!» («События»).

Футбол
Сборная Украины
Много положительных отзывов опубликовано в Крыму об игре обновленной Алексеем Михайличенко сборной Украины в Швеции. «Наша сборная играла против шведов экспериментальным составом − без своих звезд Андрея Шевченко, Андрея Воронина, Анатолия Тимощука и других − и, на удивление, смотрелась просто здорово. Алексею Михайличенко теперь стоит задуматься: опираться ли в отборочном цикле к чемпионату мира 2010 года на потерявшую мотивацию «старую гвардию» или же строить новую команду из молодых, малоопытных, но голодных до игры ребят?» («Крымское время»).
С «Вечерним городом» своим мнением об игре обновленной сборной поделились главный тренер шотландского «Хартса» Анатолий Коробочка (проводит отпуск в родном Крыму), ветераны «Таврии» Анатолий Сыроватский, Валерий Петров, Юрий Аджем. Им игра команды понравилась: у новичков много недостатков, но все они перекрываются одним положительным моментом − ребята молоды, талантливы и они дорожат флагом своей родины.
Конечно же, много комментарием о дебюте в составе сборной капитана «Таврии» Владимира Гоменюка − исключительно положительных. Кстати, по словам генерального директора «Таврии» Николая Гостева (в частной беседе), за Гоменюком сейчас ведут настоящую охоту российские и немецкие клубы, однако крымчане не собираются продавать своего лидера, и от всех переговоров наотрез отказываются.
ФК «Таврия»
«Таврия» в понедельник выходит из отпуска. Из конфиденциальных источников стало известно, что, скорее всего, симферопольцы откажутся от услуг попавшегося на допинге защитника Дениса Стояна (у него в июле заканчивается контракт с «Таврией»). О потенциальных новичках (помимо Васила Гигиадзе − но не факт, что с ним захочет работать Фоменко), пока ничего не известно. Возможно, наставник крымчан просмотрит в летнее межсезонье ряд ребят из дубля.
В субботу, 7 июня, состоялся очередной выпуск в ДЮФК «Таврия»: путевку во взрослую жизнь получили ребята 1991 года рождения. Выпускников тепло поприветствовали Николай Гостев, тренеры школы, многочисленные гости, в числе которых, конечно же, были и родители юных футболистов. Много приятных слов было сказано как в адрес выпускников и их преподавателей, так и самой футбольной школы, в которой на сегодняшний день занимается почти четыре сотни ребят. Передал выпускникам свои поздравления и почетный президент СК «Таврия» Сергей Куницын. Юным футболистам были вручены дипломы и подарки от клуба. Отметим, что несколько ребят из нового выпуска уже играют за дубль «Таврии» (Андрей Крадинов, Борис Андренко, Сергей Куницын, Вячеслав Липяк, Андрей Александров и Михаил Баринов). Остальные продолжат карьеру в крымских клубах второй и первой лиг, а также в любительских коллективах.

Вінниця

Євро-2012
Вокзали
Нинішнього тижня публічно про Євро-2012 згадували мало, більше про Євро-2008. Однак, під час поїздки до Козятина про підготовку до чемпіонату Європи 2012  досить вимогливо говорив губернатор Вінниччини Олександр Домбровський із «залізничним керівництвом.» Справа в тім, що область має дві важливі вузлові станції − Козятин і Жмеринку. На обох цих станціях  залізничні вокзали перебувають в жалюгідному стані, хоча і є пам’ятками архітектури.
Отож аргументи Домбровського: «Болільники на Євро-2012 добиратимуться не лише власним автотранспортом, а й залізницею. В тому числі і через Козятин та Жмеринку. Те, що вони побачать за вікном, ганьба…»
Губернатор розповів журналістам, як було приємно працювати з Кирпою під час ремонту вокзалу у Вінниці. Всі фінансові зобов’язання перед Вінницею міністерство тоді виконало. Нині, як сказав Домбровський, міністерство транспорту ініціативи  в справі ремонту вокзалів не проявляє.
Заяви
Прес-секретар вінницької «Ниви»- Світанок» ,а заодно і головний редактор газети «Вболівальник» після чергової домашньої поразки команди не витримав і «зірвався»  гнівом  на мера і губернатора, що вони не ходять на футбол. Як він заявляє,якби ходили , то справи в «Ниві» були б інші, а то, мовляв, згадали  про команду перед Євро-2012, бо великі гроші виділили з держбюджету. Пропоную уривок з коментаря після невдалої гри  вінничан з ФК «Коростень», опублікованого на сайті «20 хвилин»:
«…Что касается ФК «Коростень», то эта команда во втором круге фантастически прибавила. Бюджет у нее очень солидный − четыре миллиона гривен. Поэтому она усилилась игроками, имеющими опыт выступлений в высшей и первой лигах. На матчи ФК "Коростень" ходит сам мэр Житомира. Поэтому не исключено, что команда переедет в областной центр. Если бы на матчи ходили бы наши мэр и губернатор, ситуация в "Ниве-Свитанке" была бы иной. А так про нас вспомнили лишь перед Евро-2012, потому что на область в связи с этим выделяют солидные средства из госбюджета…»
Місцевий футбол
Свята
Святом із «сльозами на очах» стало  відзначення 50-річчя першого виступу вінницької команди в професійній лізі.
Саме свято, що пройшло  на центральному міському стадіоні, було організовано непогано.  Хвилиною мовчання  вшанували  пам'ять  про засновників команди. Відбувся концерт, виступи гімнастів, а головне матч з ветеранами київського «Динамо».
А от  «про продовжувачів традицій» болільники, а їх в цей день прийшло тисяч 5, згадували «злим і не тихим словом». Команда, по суті, провалила другий тур.  Відродження вінницького футболу, про яке напередодні сезону урочисто заявляли  спортивні функціонери, на сталось. Спонсори команди  не задоволені грою все частіше заявляють, що прикоротять фінансування.
В такій непростій ситуації на тижні і появився  жалібний матеріал на сайті «20 хвилин» під заголовком « Болільники ніколи не покинуть команду…», в якому один із фанів закликає  любити команду «до смерті». Коли б хоч не наврочив.

Волинь

Євро-2012
Перехід «Адамчуки-Збереже»
У Луцьку на брифінгу, присвяченому результатам наради голів обласних рад із головою ВРУ Арсенієм Яценюком, голова Волиньради Анатолій Грицюк заявив: «Я привернув увагу Арсенія Яценюка до проблеми, що сьогодні на рівні центральних органів влади, тобто Києва, слабо вирішується сприяння будівництву пункту пропуску «Адамчуки − Збереже».
На думку голови облради, напрямок Київ − Ковель − Ягодин − Дорогуськ − Варшава − один із найцікавіших для бізнесу. Тому близько 70 відсотків транспортних перевезень, які працюють на бізнес, практично сконцентровано на пункті пропуску «Ягодин».
Анатолій Грицюк також додав: «Якщо обласна рада і Волинська ОДА в цьому плані працюють (зарезервована земля, чітко визначена модель і уже є схема та макет цього пункту, ми ведемо переговори з Люблінським воєводством, щоб вони на рівні ЄС сприяли нам), то центральні органи влади практично бездіють».
Голова облради також зауважив: «Найбільш цікаве на рівні держави те, що більш чітко і краще розглядають львівські напрямки. Хтось лобіює інтереси сусідньої області. Хоча, безумовно, в нас є певні складності, бо ми з польською стороною межуємо через Буг і треба побудувати міст. А це в питомій вазі витрат складає 50 відсотків вартості всіх робіт. Хоча ми впевнені, що до «Євро-2012» мети буде досягнуто».
Водночас Анатолій Грицюк висловив занепокоєння повільністю будівництва переходу «Адамчуки − Збереже». «Якщо наш уряд втратить момент, то цю ініціативу перехоплять білоруси. Вони десь поруч побудують такий же пропускний напрямок і від цього втратить вся Україна», − наголосив він.
Місцевий футбол
Кубок УЕФА від Анатолія Тимощука
Подією №1 минулого тижня став візит до Луцька Анатолія Тимощука. Ажіотаж розпочався ще в середу, 3 червня, починаючи з прес-конференції луцького міського голови Богдана Шиби. План було оголошено такий: Тимощук прибуде до Луцька об 11-й годині; відбудеться зустріч із громадськістю, а о 13-й − із вболівальниками.  На центральному стадіоні Луцька відбудуться масові заходи. Раптом вранці 4 червня з’являється сенсаційна інформація: Тимощука до Луцька не пускає Президент! Незабаром з’ясувалося: нашого футболіста прийняв В.Ющенко і присвоїв звання заслуженого працівника фізичної культури і спорту України. Перший наставник Тимощука тренер ДЮФС Володимир Байсарович отримав звання заслуженого тренера України. Далі повідомлялося так:
Візит переносився в часі. Та все ж по обіді вертоліт із Анатолієм Тимощуком приземлився неподалік військового аеродрому, поблизу  Луцька. Звідти  володар єврокубка зі своїм трофеєм прибув до Луцького замку. У фортеці його зустріли залпами з старовинних гармат. Привітати уславленого волинянина зі здобутком прибули губернатор Волині Микола Романюк, луцький міський голова Богдан Шиба та заступник голови Волиньради Борис Загрева.
Опісля урочистого прийому в замку кортеж, проїхавши вулицями Луцька, прибув до стадіону «Авангард», де на Анатолія Тимощука чекали уболівальники. Футболіст майже дві години поспіль давав усім охочим автографи. Також лучани мали змогу сфотографуватися з Кубком УЄФА. На стадіоні мер Луцька Богдан Шиба оголосив, що підписав розпорядження про присвоєння Анатолію Тимощуку звання Почесний громадянин міста Луцька і заручився підтримкою вщерть переповненого стадіону. Голова облдержадміністрації подякував спортсмену від імені волинян за візит до Луцька із завойованим футбольним трофеєм і за патріотизм. Він наголосив, що всі, хто бачив Анатолія у день тріумфу «Зеніту» із прапором України на плечах, відчували величезну гордість за свого земляка. «Я задоволений, що ми перемогли і мені вдалося привезти цей трофей у рідне місто до своїх вболівальників. Я відчував вашу підтримку на тих полях, де мені доводилося грати», − скромно сказав на це Анатолій Тимощук.
Взагалі треба відзначити, що поводився Тимощук напрочуд скромно, але з гідністю. Зокрема, він категорично відмовився від помпезної поїздки в кабріолеті з Кубком вулицями міста, хоча на цьому дуже настоювало волинське обласне начальство. Він, звичайно, розумів, що це буде перебор, адже Кубок завоював російський футбольний клуб, а не волинський чи київський... Того ж дня він дав прес-конференцію, на якій з уст одної журналістки прозвучало зауваження, що Тимощук з допомогою українського прапора після гри з шотландцями „щось рекламував”. Анатолій з гідністю відповів:
− Я нічого не рекламував. Моя Батьківщина в моєму серці, в моїй душі, а тому це була природна радість за Україну. Адже, я думаю, кожен уболівальник в Україні розділив зі мною ці хвилини успіху.
Зрештою, з цього приводу своєрідне резюме зробила провідна газета області „Волинь-нова”: „На жаль, таких сильних духом патріотів, як наш земляк, мабуть, небагато в українському спорті, бо немає єдності в державі. Адже ми досі пам’ятаємо, що великий футбольний тренер (натяк на Лобановського − О.П.) колись говорив зневажливо про „курдупельність” української мови, знаменитий форвард (А.Шевченко − О.П.), слухаючи дружину-іноземку, називає сина Джорданом, не додаючи хоча б для пристойності ім’я свого роду. Анатолій не агітував демонстративно донеччан за українську мову. Він просто на телебаченні завжди давав інтерв’ю рідною мовою, викликаючи повагу  до себе і свого народу, натхненно співав Гімн України, а не ворушив губами, як інші. А ось шотландським журналістам після гри давав інтерв’ю англійською мовою. І тому на Волині зустрів таку повагу до себе як патріота Вітчизни і класного професіонала”.
Треба підкреслити, ці слова цілком відповідають дійсності. Досі Анатолія Тимощука Волинь просто любила, а відтепер сприймає його як національного героя.
Луцька „Волинь” перемогла „Динамо-2”
Вболівальники „Волині” сподівалися побачити у складі „Динамо-2” таких відомих футболістів, як Алієв, Рибка, Ярмоленко, Допілка, Морозюк, Герасим’юк, Хачеріді, однак до Луцька приїхала необстріляна молодь. Лучани забили п’ять голів, пропустивши один. Курйоз у тому, що волиняни вже вдруге перемогли за відсутності головного тренера команди Віталія Кварцяного (оштрафований на дві гри за лихослів’я), перед тим із ним зазнавши цілої серії невдач. Якщо з наступної гри команда знову почне програвати, Кварцяному буде хоч звільняйся з посади...
У Луцьку буде ще один футбольний клуб
Минулого вівторка, 3 червня, луцький міський голова Богдан Шиба зробив сенсаційну заяву. У відповідь на запитання, за який футбольний клуб Львівщини у вищій лізі вболіватиме він як уродженець Галичини − „Карпати” чи ФК „Львів”, мер Луцька сказав: „Вболіватиму за „Волинь” і футбольний клуб „Луцьк”, який ми незабаром створимо”.
Міськрада знову займається стадіоном
Продовжується протистояння між Луцькою міськрадою і ПП „Феміда-Інтер” − фірмою президента ФК „Волинь” Василя Столяра. Бюджетна комісія міськради вважає, що потрібно укласти новий договір оренди стадіону (міськрада − ПП „Феміда-Інтер”) та при цьому переглянути умови. Водночас було порушено питання скорочення штату стадіону. Відповідно до чинного договору про спільне використання стадіону, ФК „Волинь” мав перевести працівників зі штату комунального підприємства безпосередньо в клуб, чого зроблено не було. Тому виконком доручив директору КП „Луцький стадіон „Авангард” Володимиру Костеницькому розробити новий штатний розклад і попередити частину працівників про можливе звільнення.
Члени виконкому міськради також висловили обурення встановленням паркану між стадіоном і сусіднім Меморіалом Слави. Департамент містобудування міськради перевірить законність встановлення огорожі та в разі підтвердження факту самовільного встановлення паркану підготує проект про демонтаж.
Волинські ЗМІ про український футбол
„Динамо” втратило 50 тисяч уболівальників
У минулому сезоні київське „Динамо” не зуміло виграти ні Кубка України, ні національного чемпіонату, погано виступило в Лізі чемпіонів. Все це призвело до зменшення відвідуваності матчів за участю киян. У минулому сезоні матчі чемпіонату України, у яких грали кияни, відвідали в середньому на 11838 уболівальників менше на кожну гру. Це загалом майже на 50 тис. менше, ніж було роком раніше. („Вісник і К”).
Збірна Швеції не здала екзамен Україні
Зараз на слуху у всіх чемпіонат Європи. А перед тим українська збірна виграла у збірної Швеції. З цієї перемоги керівники українського футболу можуть зробити повчальні висновки. Найперший з них − не треба ігнорувати талановиту молодь (старші футболісти вже „ситі” і в них мало мотивації викладатися). Отже, в кожній команді, як клубній, так і загальнонаціональній, повинен бути розумний баланс молодих і „стариків”, чітко розрахований на конкретного суперника, на конкретну гру. До речі, це, здається, зрозумів Мірча Луческу, який останнім часом скуповує кращих українських воротарів і захисників. І має результат, і має добру перспективу. („Відомості ua”).
Суркіс розповів, як не купив Роналду
Ігор Суркіс розповів, що у свій час клуб міг підписати контракти з Олександром Глєбом і Криштіану Роналду: „Глєб був у нас, і один із тренерів сказав, що в нього підвищений тиск. Лобановський сказав, що з підвищеним тиском нам люди не потрібні... Було таке, що нам пропонували за мільйон доларів купити шістнадцятирічного Роналду. Але хто може знати все наперед?” („Луцький замок”).

Донецьк

Евро 2012
Самые резонансные события минувшей недели - визит экспертов УЕФА в Донецк и Мариуполь для определения готовности к проведению соревнований, а также начало турнира имени Банникова в двух названных городах.
Итак, в соответствии с регламентом УЕФА, в рамках подготовки к проведению финальной части чемпионата Европы 2009 года по футболу среди юношей до 19 лет со 2 по 4 июня 2008 года состоялся визит экспертов УЕФА в Украину для определения уровня готовности к проведению соревнования. 
Во время пребывания на Донетчине представитель УЕФА Клаудио Негрони провел инспекцию спортивных сооружений, отелей, игровых и тренировочных полей Донецка и Мариуполя. По результатам поездки 4.06 состоялась итоговая встреча экспертов УЕФА и представителей Федерации футбола Украины с руководством Донецкой области и организационным комитетом.
Во встрече приняли участие председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк, первый заместитель председателя ОГА Сергей Дергунов, заместитель губернатора Елена Петряева, начальник управления по вопросам физкультуры и спорта Виктор Кирбаба, а также вице-президент ФФУ Владимир Лашкул, заместитель исполнительного директора ФФУ Василий Заброда и первый вице-президент федерации футбола Донецкой области Иван Гайворонский.
Как выяснилось в ходе заседания, Клаудио Негрони высоко оценивает готовность инфраструктуры Донецка и Мариуполя к приему участников юношеского чемпионата Европы.
- Я могу с уверенностью заявить, что все хорошо подготовлено. Футбольная федерация Украины и местные власти организуют хороший турнир, потому что здесь живут очень доброжелательные люди, посвящающие свою жизнь футболу, - отметил Негрони. - Я уверен, что юношеский турнир пройдет на фантастическом уровне… B Европе увидят, что это действительно футбольный регион, который может организовывать международные мероприятия, международные события. После Евро-2009, я просто уверен, имидж региона, который вы представите, поменяет их мышление, и они будут с нетерпением ждать возможности вернуться сюда в 2012 году, - отметил эксперт.
При этом Негрони сказал, что впереди еще масса работы,
"тысячи мелочей", заниматься которыми нужно "до последнего удара по мячу в финале Евро-2009".
Официальный и учтивый тон заседания был нарушен Анатолием Близнюком − у председателя областного совета имеется свое видение ситуации. Попросив эксперта УЕФА дать конкретную оценку подготовке региона к турниру, Анатолий Близнюк получил ответ: "4+". "А мы оцениваем на "троечку", - сказал председатель областного совета, подчеркнув, что это оценка работы в регионе. Основанием недовольства является отсутствие общегосударственной стратегии сотрудничества всех заинтересованных и ответственных структур.
- За схему взаимодействия УЕФА, Федерации футбола и региона я бы поставил единицу. С минусом! У нас нет опыта объединения усилий. Наши взаимоотношения будут стопроцентно благотворными, если мы будем понимать, что вы к нам едете не в гости, а мы − не бедные родственники. Что мы − единая команда, - заявил Близнюк, обращаясь к футбольным чиновникам. По его мнению, государство не демонстрирует заинтересованности в качественной подготовке к европейским турнирам. Более того, председатель областного совета заявил о готовности принять все матчи Евро исключительно в Донецкой области.
- Нам никто не нужен, давайте договоримся о принципах − и мы сделаем все сами. Если надо, мы сможем провести все турниры в Донецкой области - и 2009, и 2012 года, - сказал Анатолий Близнюк.
Вице-президент ФФУ Владимир Лашкул был несколько озадачен словами председателя Донецкого областного совета. По его мнению, недоразумения между ФФУ и руководством вызваны недостаточным пониманием ситуации всеми сторонами. Так как у УЕФА есть определенные строгие правила, рамки и сроки взаимоотношений местных оргкомитетов с региональными властями, государственным руководством и Европейским футбольным союзом, то сотрудничество выстраивается только согласно этому регламенту. Так, например, наиболее тесный контакт между ФФУ и донецким оргкомитетом по вопросам Евро-2009, по словам Лашкула, возможен только после завершения чемпионата Европы среди юношей до 19 лет в Чехии. Пока же есть и претензии со стороны ФФУ: Владимир Лашкул попросил донецкие власти проконтролировать отношение местного оргкомитета к получаемым от федерации информации и документам и более внимательно их изучать.
Как видим, несмотря на высокую оценку экспертом УЕФА уровня подготовки региона к Евро-2009, остается целый ряд проблем, прямо касающихся и чемпионата Европы 2012 года. И, несомненно, их решение зависит только от стопроцентной консолидации всех сил и нормального продуктивного взаимодействия.
Солидная делегация посетила также Мариуполь, где по итогам поездки состоялась пресс-конференция, которую вел заместитель городского головы Любомир Палий. Вот что сказали ее участники:
Клаудио Негрони:
- Я второй раз в Мариуполе и могу утверждать, что по сравнению с 2005 годом произошло много положительных сдвигов, особенно по стадиону "Западный". У меня остались только позитивные впечатления от посещения вашего города. Конечно, есть проблемы с дорогами, но это непосредственно к футбольным матчам не относится. Осенью я еще раз приеду к вам вместе с представителями канала "Евроспорт". Будем согласовывать технические моменты прямых трансляций. В июле 2009 года начнется турнир, и я уверен, что профессиональные качества представителей ФФУ и местной власти позволят провести "Евро" на высоком уровне. Вообще, у меня сложилось впечатление, что в Мариуполе и Донецке все живут футболом.
Иван Гайворонский:
- Ремонт стадиона "Западный" - заслуга Юрия Хотлубея и Любомира Палия. Вдвойне приятно, что довольны жители, так как подготовка стадиона дала новый импульс в жизни микрорайона.
Василий Заброда:
- Я хочу поблагодарить прессу за поддержку турнира. Хорошо, что по главным направлениям - стадионам и гостиничному комплексу - мы смогли хорошо подготовиться.
В заключение Любомир Палий сказал, что в дни игр будет изменен график движения общественного транспорта, поэтому проблем с доставкой болельщиков на стадион не возникнет.
Відкриття VII Міжнародного меморіалу ім. Віктора Баннікова
А 4 червня у конференц-залі прес-служби РСК "Олімпійський" відбулася прес-конференція, приурочена до відкриття VII Міжнародного меморіалу ім. Віктора Баннікова, що стартував 5 червня на Донеччині. У конференції взяли участь координатор турніру від Федерації футболу України В.Шевченко, координатор у Донецьку С.Карпеньов, відповідальний за зв’язки з пресою В.Шарафутдінов та директор РСК "Олімпійський" Г.Каліщук.
На початку заходу було презентовано інформаційну програму турніру, що включала розклад матчів, інформацію про Віктора Баннікова, історію меморіалу протягом 2002-2007 рр., відомості про склади команд-учасниць 2008 року. 
У вступному слові В.Шевченко підкреслив легендарність постаті самого Віктора Баннікова, значення його досягнень для розвитку українського футболу в цілому. Також було відмічено, що перенесення матчів з Києва до Донецька та Маріуполя було зроблено з метою перевірки готовності області приймати змагання високого міжнародного рівня, особливо в контексті підготовки до Євро-2009. Слід зазначити, що турнір Баннікова вперше пройде за межами Києва та області і, за словами представника ФФУ, дану практику планується продовжувати і надалі, в залежності від рівня інфраструктури того чи іншого регіону. На думку Вадима Вікторовича, це сприятиме розвитку футболу в різних областях України. На подальші роки в планах федерації проведення змагань у Дніпропетровській, Львівській та Полтавській областях.
Заступник голови Федерації футболу Донецької області С.Карпеньов розповів про роботу Організаційного комітету з підготовки до турніру під керівництвом голови Донецької облдержадміністрації В.Логвиненка і голови обласної ради А.Близнюка щодо модернізації окремих спортивних арен. Зокрема, було проведено реконструкцію маріупольського стадіону "Західний" де, згідно з регламентом, відбудуться матчі групи Б та матч за 7-ме місце, збільшено до відповідних стандартів UEFA розмір футбольного поля та підтрибунних приміщень, обладнано медичну лабораторію.
Стосовно уточнень регламенту турніру Сергій Олександрович повідомив, що кожен матч складатиметься з 2-х таймів по 40 хвилин, у іграх play-off переможець визначатиметься у серії післяматчевих пенальті без проведення овертайму. У свою чергу, В.Шарафутдінов додав, що арбітраж змагань комплектуватиметься з представників різних країн, щоправда усі лайнсмени будуть від ФФУ.
Власні перспективи відносно турніру мають і представники команд-учасниць. Як відомо, у вересні 2008 року стартує кваліфікація до чемпіонату Європи серед юнаків віком до 17 років і тренерські штаби збірних розцінюють меморіал Баннікова як позитивний підготовчий етап до відбіркових ігор, що відбудуться у Ісландії.  
За традицією, VII Міжнародний меморіал Баннікова не обійдеться без візиту високопоставлених гостей. Зокрема, на фінальний матч, що відбудеться на РСК "Олімпійський" заплановане прибуття легендарної постаті київського "Динамо" та українського футболу Володимира Мунтяна.
На завершення, усі учасники оцінили як відмінний стан готовності Донецької області до проведення турніру.
Следует особо отметить, что в результате переговоров с коммерческим агентом ФФУ - ЗАО "Украина футбол Интернешнл" Донецкая областная гостелерадиокомпания ("27 канал") получила разрешение на трансляцию матчей с участием юношеской сборной Украины, а также финального матча этого турнира. С 28.05 в эфире "27 канала", на областном радио и радио "Центр" транслируются ролики турнира, изготовленные ЗАО "Украина футбол Интернешнл" и собственного производства.
СМИ о Евро
"Жизнь"(3.06) в статье "Новая цена чемпионата по футболу" подчеркивает, что "самая главная задача на сегодня - привлечь инвесторов, чтобы успеть выполнить требования УЕФА. Общая сумма, необходимая для реализации всей программы, составляет 7555,24 млн. грн.".
Здесь же в заметке об украинско-польском бизнес-форуме, который завершился на днях во Львове, газета отмечает, что "польских инвесторов сдерживают взятки и налоги в Украине".
На визит инспектора УЕФА откликнулись также "Донбасс" (5.06) в статье "УЕФА ставит "четверку", облсовет - "тройку";
"Жизнь" (5.06) - "Четыре с плюсом" - не много ли?..", где подчеркивается заявление А.Близнюка: "За схему взаимодействия УЕФА, Федерации футбола и региона я бы поставил единицу. С минусом!". Эта фраза, кстати, размещена под снимком, где Близнюк негодует, а В.Лашкул с недоумением пытается понять председателя облсовета;
"Вести Донбасса" (6.06) - "Евро-2009 - первые оценки" с подзаголовками: "УЕФА - претензий нет", "Устами ФФУ мед пить", "Донецк хочет быть услышанным".

Житомир
Євро 2012.
Заходи.
Упродовж минулого тижня місцева влада не переймалась темою Євро - 2012. Жодних офіційних заходів у рамках підготовки до ЧЄ не проводилось. Однак, прес − служба ОДА оприлюднила інформацію про те, що губернатор Ю.Забела у рамках підготовки до Євро − 2012 року розпорядився сприяти у проведенні капітального ремонту автодороги Київ − Чоп у межах Житомирської області. Районним адміністраціям та сільрадам, через територію яких проходить автобан доручено максимально сприяти вирішенню питань щодо дозволів, отримання реєстрації, отримання земельних ділянок для громадських потреб у постійне користування та в аренду.
За неофіційними даними прокуратура області перевіряє організації, що виграли тендер на підряд по реконструкції траси Київ − Чоп у межах Житомирської області.
Реклама.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
ЗМІ.
У регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 відсутнє. Офіційну інформацію про ремонт ділянки автодороги Київ − Чоп надрукувало видання ОДА «Житомирщина», але у ній немає посилання на Євро - 2012. На сайті «журнал міста Житомира» вийшла стаття під назвою «Юрий Забела поручил районным администрациям помогать в строительстве трассы Киев-Чоп». У ній проведено паралель з нещодавньою нарадою при ОДА під головуванням першого заступника голови Житомирської облдержадміністрації Володимира Загривого, де було розглянуто питання капітального ремонту автодороги Київ-Чоп в межах Житомирської області у рамках підготовки до Євро − 2012. У матеріалі зазначено:
 - Новоград-Волынская, Житомирская, Красноармейская, Коростышевская районные администрации должны предоставить в постоянное пользование вдоль автодороги земельных участков Службе автомобильных дорог для постройки мест предусмотренных для кратковременной остановки и отдыха водителей, предоставления в аренду территории под размещение придорожных карьеров для сбора грунта. Также райгосадминистрации должны способствовать в решении вопросов проживания и питания работников, задействованных к проведению работ капитального ремонта автодороги Киев-Чоп в рамках підготовки к ЧЄ.
У електронних місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − звернення Шотландії стосовно проведення чемпіонату Європи на її полях в разі провалу підготовки в Україні..
Суспільна думка.
Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне, однак бездіяльність влади як місцевої, так і центральної щодо підготовки до ЧЄ переважаюча частина громадян сприймають негативно. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
Місцевий футбол.
Заходи.
1.Відбулись чергові матчі чемпіонату області з футболу.
2.Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради спільно з міською федерацією футболу організовано проведення Чемпіонату міста 2008 року серед аматорських команд. У Чемпіонаті будуть брати участь 10 команд.Змагання почалися 3 червня 2008 року. Проходитимуть вони на стадіонах загальноосвітньої школи № 1 та Центру професійно-технічної освіти..
3.Блискуче завершує чемпіонат України у другій лізі "Футбольний клуб Коростень", в активі футболістів з Коростеня 11 перемог та 10 нічиїх.
4. Цього тижня на стадіоні "Спартак" розпочнеться традиційний турнір з міні-футболу серед дворових команд.
ФК «Коростень»
Народний депутат, голова комітету ВР з питань агропромислового комплексу та землекористування, почесний президент ФК «Коростень» М. Присяжнюк пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб ФК «Коростень» пробився до І ліги чемпіонату України. Зокрема, М. Присяжнюк буде лобіювати статтю в бюджеті області для клубу, а також на розвиток спортивної школи для підготовки молодих футболістів у Коростені.
ЗМІ.
Щодо футбольної теми в пресі:
Упродовж тижня обласне телебачення та радіостанція  «Житомирська хвиля» регулярно транслювались репортажі щодо футбольних подій області. Інформаційний сайт житомирської міської ради та офіційне видання ради газета «Місто» проанонсували чемпіонат міста 2008 року серед аматорських команд та опублікували календар змагань.

Закарпаття

Євро-2012.
ЗМІ.
Про підготовка Закарпатської області до Євро 2012 не висвітлювали ні на телебаченні, ні на радіо, ні в друкованих ЗМІ.
На обласній радіостанції «Версія» за минулий тиждень про Євро-2012 у новинах звучала інформація наступного плану: створення системи екстреного виклику "112" обійдеться державі у більше ніж півмільярда гривень. Повністю її запустять за кілька років. Створення єдиної екстреної служби є однією з необхідних умов при підготовці України до Євро-2012. У МНС сподіваються, що до Європейського футбольного форуму вдасться запровадити систему не лише у тих містах, де проходитимуть матчі, а й по всій Україні.
Крім того, було повідомлення, що українці та поляки обговорили проблеми підготовки до чемпіонату з футболу Євро-2012. Дискусії відбулися у рамках другого українсько-польського бізнес-форуму у Львові. Поляки вважають, що будівництво, готельний бізнес та харчова промисловість є найбільш перспективними галузями щодо інвестування в українську економіку. До Євро-2012 у Польщі побудують 2 тисячі 12 футбольних стадіонів.
Щодо повідомлення про те, що УЄФА хоче забрати право на проведення Чемпіонату Європи 2012 року в України та Польщі, то комітет цю інформацію спростував.
Звучала на радіостанції новина про те, що футбольну арену до Євро-2012 готова будувати в Україні Швейцарія. Водночас швейцарські інвестори планують вкладати гроші і у розвиток готельного бізнесу, страховий ринок та аграрний сектор. Одна з компаній вже цього року побудує на Волині завод з виробництва соусів і кетчупів вартістю 40 мільйонів доларів.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
У ході підготовки до Євро 2012 ведеться будівництво об’їзної дороги до українсько-словацького пункту пропуску Ужгород − Вишнє Нємецке. Згідно планів дорога, ще мала бути відкрита на початку травня, але через певні обставини її відкриття затяглося. Коли вона буде відкрита - поки невідомо.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 07.06.08 у матеріалі «В Альпах починається битва» мова йде про 13 Чемпіонат світу з футболу, зокрема, подаються варіанти, хто може стати володарем Кубка. Але, за словами автора матеріалу, це річ невдячна, адже «хто міг чотири роки тому передбачити, що переможцям стануть греки? Тому навіть господарів турніру австрійців і швейцарців, які в останньому рейтингу ФІФА мають найнижчий рейтинг серед учасників Євро, недооцінювати не варто — у всіх фінальних турнірах ЧЄ господарі доходили принаймні до півфіналу...».
На жаль, українська команда після свого тріумфу два роки тому в Німеччині цього разу не потрапила до шістнадцятки кращих.
Наймолодшою командою турніру є збірна Росії. Середній вік її гравців — 26,26 року. Найстарші італійці — 29,57 року.
Тренер збірної Швейцарії Кобі Кун став єдиним, хто взяв на турнір гравця, молодшого за 20 років. Ним став форвард швейцарського «Базеля» Ерен Дер дійок.
В іншому матеріалі цього ж видання «Чемпіони окупують першу сходинку»  йдеться вже про обласну першість.
У дев'ятому турі обласної першості з футболу змінився лідер. ФК «Мукачево» вийшов на першу сходинку і має до того ж гру в запасі. А ясінянська «Говерла», яка стала найбільшою несподіванкою перших турів, мусила потіснитися, зігравши на виїзді внічию.
Центральний матч туру відбувся у Великому Бичкові, де місцева «Ялинка» приймала лідера «Говерлу».
Огляд матчів.
У понеділок. 2 червня, на базі ЗОШ з поглибленим вивченням окремих предметів, серед яких провідне місце займає напрямок «фізичне виховання та спорт», відбулися зональні Всеукраїнські змагання на призи „Шкіряний м’яч”. У турнірі взяли участь 3 команд з Львівської, Чернівецької областей та м. Ужгород серед школярів 1995 р.н.  Переможець зони візьме участь у фінальній стадії турніру.
У молодшій віковій групі вже завершилися ці звитяги, переможцями турніру стали школярі з Волинської області, які переграли у фіналі команду з м. Мукачева. Волинські школярі отримали можливість відвідати Париж.

Запоріжжя

Євро-2012
Заходи. 
У Запоріжжі на тижні не відбувалося нічого, пов’язаного із
Євро-2012.
ЗМІ.
Коментуючи перемогу української збірної над шведами, тижневик "Запорозька Січ - Перекур" від 05.06.08р. дав емоційний заголовок: "Будет кому играть на Евро-2012!" Але у тексті замітки Євро не згадується.
А тижневик "МИГ" від 05.06.08р. згадував Євро-2012 в контексті замітки "Прорваться к Червоненко". Вона розповідає, як запорізький художник В.Пика намалював портрет глави Нацагенції з проведення Євро, потрапив до нього на прийом і подарував намальоване. 
Реклама.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася.  
Місцевий футбол.
ФК "Металург"
На полях ДЮСШ ФК "Металург" пройшов 4-й міжнародний футбольний турнір на призи Героя України Віталія Сацького (керівника і співвласника "Запоріжсталі"). У ньому брали участь дитячі команди Росії, Білорусі, Молдови України. У змаганнях команд U-10 донецький "Шахтар" у фіналі переміг запоріжців. У турнірі команд U-12 фіналісти були ті ж самі, тільки "Металург" переміг донеччан.
Також на стадіоні "Титан" пройшли матчі 17-го туру дитячо-юнацької футбольної ліги у вікових групах U-15 і U-17. Запорізькі юнаки двічі перемогли команду миколаївської ДЮСШ.
ЗМІ.
ЗМІ на тижні жили очікуванням футбольного Євро-2008 і розповідали головно про різні подробиці, пов’язані із наближенням європейського футбольного форуму. 

Івано-Франківськ

Євро 2012.
Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.
За звітній період відбулось декілька подій, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.
У Івано-Франківську відкрився перший приватний чотиризірковий «Парк Готель», в будівництво якого було інвестовано 5,5 млн. доларів. Побудований він біля з міського озера. Директор готелю Роман Соловей зазначив, що місто Івано-Франківськ визнано містом-партнером Львова у проведенні Євро-2012, тому місто має подбати про високий рівень комфорту і обслуговування майбутніх відвідувачів. Двомісний номер коштує 370 грн., люкс (однокімнатний) 450 грн.; люкс (двокімнатний) — 500 грн., апартаменти (двокімнатні) — 650 грн., апартаменти (чотирикімнатні) — 850 грн. Це перший заклад в Івано-Франківську такого рівня. Цей готель потрібен не тільки для перебування гостей під час Євро-2012, а й є корисним внеском в розвиток зеленого туризму на Прикарпатті.
Для перевезення інвалідів, які пересуваються на візках, в місті Івано-Франківську придбано 4 спеціалізовані тролейбуси, які задіяні на різних маршрутах у місті. Відділ транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради спільно з Івано-Франківським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та ДКП «Електроавтотранс» 4 червня провели навчально-практичний семінар користування тролейбусами, пристосованими до потреб інвалідів-візочників. В семінарі взяли участь студенти дистанційної форми навчання з фізичними обмеженнями, громадські організації міста, навчальні заклади. Організатори семінару ознайомили учасників з правилами користування даним транспортом, схемою руху тролейбусів та графіком виїздів по м. Івано-Франківську. Такий захід є дуже корисним, адже при появі нової техніки у місті часто-густо прості люди не вміють нею користуватися.
В Івано-Франківську планують замінити старі світлофори (контролери) на світлодіодні світлофори. Вони економніші в 10 разів та більш ефективніші, оскільки вдень їх не засвічує сонце. Такі світлофори виготовляють в Чернівцях та Тернополі. Цього року планують замінити на нові близько 12 контролерів. Вартість одного — від 6-ти до 12- ти тисяч гривень. Окрім цього на 5-ти контролерах буде встановлено звукові датчики. Наразі в обласному центрі лише 2 таких світлофори.
Івано-Франківський міськвиконком дозволив центральній міській клінічній лікарні спільно з Івано-Франківським медичним університетом реконструювати і добудувати корпус №4. Сума проекту складає 15,2 млн грн. Фінансування здійснюватиметься на паритетних засадах бюджетом охорони здоров'я міста і медуніверситетом. Про це повідомило інтернет-видання «Малакава» з посиланням на «РБК-Україна». Подія є важливою, оскільки якість та швидкість надання медичної допомоги в місті може покращитись. Площа добудови складає 3,5 тис. кв. м. При цьому 2,3 тис. кв. м відійдуть лікарні, 1,2 тис. кв. м. — медуніверситету. Медуніверситет розмістить на вказаній території учбові приміщення, лікарня — стерилізацію, пральню, отолорингічне відділення, адміністративні приміщення. Центральна міська клінічна лікарня займає площу 15,455 тис. кв. м., що в 2 рази менше санітарно-гігієнічних норм.
ЗМІ.
За звітній період не виходило публікацій, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.
Місцевий футбол.
ЗМІ. За звітній період у виданнях області обговорювалось перебіг матчів Першої ліги за участю місцевих команд. Шанси прикарпатських команд на виживання у Першій лізі оцінюються по різному.
Також у декількох газетах опублікований розклад матчів Євро-2008, що розпочався у суботу, 7 червня.
У газеті «Репортер» опублікована замітка під назвою «Українська футбольна Прем’єр-ліга отримала свого президента». У замітці йдеться про зібрання президентів футбольних клубів Вищої ліги, на якому було обрано президента новоствореної Прем’єр-ліги Віталія Данилова. Також у газеті опублікована замітка «Кубок УЄФА в Україні!» Йдеться про відвідини України Анатолієм Тимощуком. Футболіст привіз на Батьківщину завойований у складі санки-петербурзького «Зеніта» Кубок УЄФА.
Заходи.
3 червня, у м. Тисмениця відбувся товариський матч між прикарпатськими журналістами і представниками обласної влади. У підсумку майстри пера програли 4:7. За команду ОДА виступали: губернатор області Микола Палійчук, заступники голови облдержадміністрації Володимир Шкварилюк, Тарас Парфан, Олег Коржак, та інші працівники облдержадміністрації.
Турніри.
3 червня у селі Щасливе Бориспільського району відбувся фінал студентського чемпіонату України з футболу. У фінальному матчі грали івано-франківський «Факел-ІФНТУНГ» та «Зооветеринарна академія» з Харкова. Франківці, які були минулорічними чемпіонами, не змогли захистити свого звання і програли по пенальті 3:4.
Місцеві юні футболісти, котрі їздили до Польщі святкувати День народження міста-побратима Хшанова повернулися минулого тижня з трофеєм. Там відбувся турнір імені бургомістра, в якому взяли участь 6 команд. В підсумку прикарпатці здобули 4 перемоги та одну нічию, завоювавши у змаганнях перше місце. До речі Україну представляли футболісти ДЮСШ №3, крім них змагалися 4 польські команди та однолітки з Угорщини. У минулорічних змаганнях іванофранківці фінішували третіми, таке ж місце вони здобули три роки тому.

Кіровоград

ЄВРО-2012.
Заходи.

Переможців у номінації "Кращий матеріал на тему Євро-2012" - колектив редакції газети "Випускник" Маловисківської ЗОШ № 3 Маловисківського району Кіровоградської області - привітав голова Національного агентства України з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату-Європи - 2012 з футболу Євген Червоненко. "Я дуже вдячний вам, - говориться у привітанні, - що ви любите Україну не словами, не гаслом, а своїм життям. Будьте щасливі всі!"
Всього участь у цьогорічному національному конкурсі шкільних газет взяли майже 2000 видань з 24 областей України та понад 400 загальноосвітніх шкіл, і лише 15 з них посіли призові місця в 13 номінаціях.
ЗМІ.
«Кіровоградська правда» (3.06.08) надрукувала звіт про нараду підприємців міста, проведену Кіровоградським міськвиконкомом, на якій йшлося про недопущення порушення прав інтелектуальної власності УЄФА, до якої, зокрема, відноситься товарний знак "Євро-2012" (у попередньому звіті ми детально інформували про цю нараду).
Відповідаючи на запитання журналістів, голова обласної федерації футболу, голова ревізійної комісії асоціації футбольних арбітрів України Віктор Безсмертний детально зупинився на досягненнях, проблемах і перспективах місцевого футболу. Зокрема, «Спортревю» (6.06.08) виділяє такі його слова:
«…Наша основная проблема заключается в том, что на Кировоградщине практически нет развитой промышленности и, соответственно, в футбол не вкладываются средства, как в других областях. У нас самая низкая оплата судей в Украине, у команд же в большинстве своем нет спонсоров, и они где только могут вырывают средства из бюджета. Правда, с учетом предстоящего в Украине Евро-2012 руководители на местах постепенно поворачиваются лицом к футболу. В том, что чемпионат Европы пройдет в нашей стране, я не сомневаюсь. В случае фиаско это будет вселенский позор для всех. Мы должны развиваться, воспитывать талантливых игроков и тренеров, про-должая славные традиции...»
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ПФК «Олександрія». ФК «Олімпік».
Юрій Коваль − новий головний тренер ПФК «Олександрія». Про це було офіційно повідомлено під час урочистостей з нагоди десятиріччя домашньої арени професійного футбольного клубу "Олександрія". Представлення олександрійським уболівальникам нового наставника відбулося після товариського матчу між ветеранами київського "Динамо" й олек­сандрійської "Поліграфтехніки".
Нагадаємо, що Юрій Коваль розпочинав свою тренерську кар'єру в олександрійській ДЮСШ, згодом став головним тренером "Поліграфтехніки", двічі виводив свої клуби (кіровоградську "Зірку" і луганську "Зорю") у вищу лігу, працював головним тренером у вінницькій "Ниві", "Кривбасі", сіверськодонському "Хіміку", тернопільській "Ниві". Кіровоградські фани сподівалися на те, що Юрій Григорович тренуватиме майбутню "Зірку".
3 червня ПФК "Олександрія" на виїзді зіграла з нульовою нічиєю з МФК "Миколаїв" і перемістилася з десятого на одинадцяте місце у турнірній таблиці. Наступний тур відбудеться 8 червня, в якому олександрійці зустрінуться з чернігівською "Десною".
В останньому турі кіровоградський „Олімпік" зустрічався на своєму полі з кременчуцьким „Кремінем" і програв 2:4.
Турніри. Першості. Кубки.
Футбольний сезон на Кіровоградщині перейшов за екватор. Проведено багато різноманітних і цікавих аматорських змагань, які були організовані  обласною федерацією. Своїми враженнями, роздумами і висновками з цього приводу з громадськістю і журналістами поділився голова КОФФ, голова ревізійної комісії асоціації футбольних арбітрів України Віктор Безсмертний. Зокрема, він сказав: «…Радует, что в Кировограде начинает возрождаться детский футбол. Созданы специализированные футбольные классы в 4-й школе, 26-й школе,  16-й школе. Это правильный путь, который даст свои результаты, и у нас появятся новые Канчельскисы, Назаренко, Русолы и Пятовы. Пока все зиждется на энтузиазме наставников, которые договариваются с директорами и ищут спонсоров. Но должны же понять спортивные чиновники, что это нужное дело, и выделить хоть немного денег.
Во взрослом футболе также намечаются позитивные процессы. Решается вопрос о возрождении кировоградской «Звезды». У стадиона «Звезда» появился настоящий хозяин, который серьезно намерен укреплять и развивать материальную базу. У нас выстраивается футбольная пирамида от аматоров и детей до команд мастеров…»
ЗМІ.
«Украина-Центр» (6.06.08) пише: «Завтра на полях Австрии и Швейцарии стартует очередной чемпионат Европы по футболу. Накануне учасники грандиозного футбольного праздника проводили последние контрольные поединки, в которых тренеры определялись с теми исполнителями, на кого в первую очередъ будет сделана ставка. Украинскую сборную экзаменовали два участника грядущего Евро - команды Голландии и Швеции. На поединке в Стране Тюльпанов побывал председатель Кировоградской областной федерации футбола, председатель ревизионной комиссии ассоциации футбольных арбитров Украины Виктор Безсмертный. Мы попросили Виктора Анатольевича поделиться своими впечатлениями от этой поездки, оценить игру украинцев и их соперников в последних встречах, а также рассказатъ о том, кого он считает фаворитами предстоящего первенства Европы...»

Луганськ

Евро 2012
По-прежнему на улицах и в СМИ нет упоминаний о предстоящем «Евро 2012». Идет согласование программы по реконструкции аэропорта и ремонту дорог к чемпионату, которая скоро будет представлена на рассмотрение областному Совету. Работы предполагается вестись, несмотря на то, что финансирование их из фонда «Евро 2012» уже под сомнением − скорее всего, они будут идти за счет местного бюджета (хотя бы для начала).  И вообще ходят разговоры о том, что Луганскую область могут вычеркнуть из списка областей, имеющих отношение к этому чемпионату.
Футбол
СМИ
Только одна газета «Ракурс» посвятила небольшой материал играм в первой лиге, отмечая проигрыш алчевской «Стали» «ИгроСервису». Правда, после выхода номера команда выиграла у одного из аутсайдеров - киевского «ЦСКА» 3:0 и оказалась на седьмой строчке в турнирной таблице.
ФК «Заря»
«Заря» первой из команд высшей лиги вышла на тренировки, проводимые в Ялте, тренируются дважды в день чтобы выполнить установку − занять в предстоящем сезоне достойное место в первенстве. Параллельно идет просмотр перспективной молодежи, есть уже и первые новички - левый защитник Олег Ермак и нападающий Сергей Пивненко. Полноценный контракт подписан с Игорем Скобой, который в прошлом сезоне играл на правах аренды, договорились также об аренде с правом выкупа аргентинского полузащитника  Рубена Гомеса. Пока футболисты тренируются, в Краснодоне им готовят новую базу. Еще год назад началась реконструкция местного стадиона, на котором уже несколько дней лежит новый газон. Остается прождать пару недель для того, чтобы прижилась трава и команда, вернувшись с юга, сможет тренироваться на собственной базе. Не забыт и дублирующий состав, для которого готовят стадион в поселке Новосветловка.
Тренерским штабом «Зари» принято решение выставить на трансфер пятерых игроков основного состава и шестерых дублеров. Это Петкович,  Буевчевич, Дунич,  Луценко и Бабай, а так же Милютин, Страхов, Ушаков, Голембиевский, Новицкий и Янченко.

Во второй лиге, как и предполагалось, между тремя лидерами борьба разгорелась ни на шутку. «Арсенал» и «Коммунальник», делившие 1-2 место, в очередном туре сыграли вничью. Это позволило выигравшему свой матч «Титану» прорваться на первую строчку, но «Коммунальник» и «Арсенал» отстают всего на одно очко.
СДЮШОР «Заря»
Подходит к концу первенство Украины по футболу среди юношей. Для футболистов СДЮШОР «Заря» 1993 года рождения первенство уже завершилось - команда в своей зоне заняла третье место. А вот для ребят 1991 года рождения наступает самый ответственный момент. Заняв первое место в своей зоне, футболистам СДЮШОР выиграли стыковую игру за право попасть в финал первенства у команды УОР в Донецке. Матч завершился минимальной победой СДЮШОР «Заря» 0:1 благодаря голу Симоняна на последних минутах встречи. Теперь надо ответный матч выиграть у себя дома.
Мини-футбол
Стартовал чемпионат Луганска и розыгрыш мини-футбольного Кубка «Dream cup». В спортивном комплексе «Старт» прошел открытый областной турнир по мини-футболу среди девушек 1995-1998 г.р., который выиграла команда из поселка Половинкино Старобельского района. Северные районы области (Новопсковский, Белокуракинский, Старобельский и Беловодский) провели юношеские соревнования на кубок облсовета ФСО «Колос». Кубок разыгрывался в трех возрастных категориях, в старшей и средней победили команды Новопскова, в младшей − футболисты из Старобельска. Третий год подряд Кубок города выигрывает команда «Укртелекома».

Львів

Євро-2012
Події
Цього тижня не було жодної події приуроченої Євро-2012, тому інформація практично відсутня. У відпустці перебуває т.в.о. губернатора Львівщини Микола Кміть, під керівництвом якого кожного вівторка відбувалися засідання Оргкомітету з підготовки Львівщини до Євро-2012. Як повідомив мені один з депутатів Львівської облради, за відсутності Кмітя ці засідання чомусь не проводять. Причину він мені пояснив так: немає шефа − нікому то не потрібно. Що стосується Кмітя, то є інформація, що він проводить свою відпустку на матчах Євро-2008 в Австрії та Швейцарії: переймає досвід. Там же, за неофіційною інформацією, знаходиться і міський голова Львова Андрій Садовий.
ЗМІ
Головною новиною, яка обійшла практично усі електронні ЗМІ та частину друкованих (у тому числі газету «Спортивка»), про те, що Шотландія може замінити Україну та Польщу, якщо ті не впораються з підготовкою до чемпіонату Європи. Проте ця інформація не набула особливого розголосу, оскільки усі вже звикли до перебування під загрозою втрати чемпіонату Європи.
Також минулого тижня до Львова приїжджала делегація з Києва під керівництвом першого заступника міністра культури і туризму України Анатолій Корнієнка, яка ознайомилася з програмою підготовки готелів Львова до Євро-2012. Про цей візит львівські журналісти дізналися виключно з прес-релізів Львівської міськради. За словами Анатолія Корнієнка, відповідно до вимог УЄФА, Львівщина на 75% готова по 5* готелях та на 98% - по 4*. А саме цей напрямок є найбільш проблемним для України.
Реклама
Жодних елементів зовнішньої реклами щодо Євро-2012 у Львові помічено не було. 
Місцевий футбол
ФК «Львів»
Минулого тижня ФК «Львів» зіграв два поєдинки: спочатку переміг вдома харківський «Геліос» 1:0 (єдиний гол на доданій хвилині з пенальті забив Григорій Баранець), а 8-го червня, львівський клуб поступився на виїзді бурштинському «Енергетику» з рахунком 0:1. Проте завдяки тому, що «Оболонь» зіграла внічию, львів’яни за два тури до завершення чемпіонату на два очки випереджають «пивоварів». До речі, у центральних електронних ЗМІ прес-служба «Оболоні» звинуватила певні сили в українському футболі у тому, що київський клуб «не пускають» у вищу лігу, у той час, як це допомагають зробити ФК «Львів». Тут це сприйняли абсолютно спокійно, і ніяких заяв у відповідь не пролунало. ФК «Львів», аби гарантувати собі вихід до вищої ліги, незалежно від результатів «Оболоні», необхідно у двох домашніх матчах, що залишилися провести проти дніпродзержинської «Сталі» та «Фенікс-Іллічовець», здобути перемогу та нічию.
ФК «Карпати»
Львівські «Карпати» оприлюднили свої плани на це літнє міжсезоння. Уже 12-го червня футболісти повернуться з відпустці, проведуть медогляд і плавно розпочнуть перший тренувальний збір у себе у Брюховичах. Десь 20-го червня відбудеться перший товариський матч. Суперник наразі невідомий, але найімовірніше це буде як і минулого року харківський «Металіст», що традиційно свій перший збір влітку проводить у Трускавці. Основну ж частину своїх зборів «Карпати» проведуть в Угорщині. Там зіграють з місцевим «Уейпештом», румунським «Пандурієм» та словацьким «Слованом». Про нові кадрові придбання − наразі ні слова. Більше того, за «Карпати» відмовився грати Богдан Шуст, якого начебто клуб мав орендувати в обмін на захисника Миколу Іщенка. Як вдалося мені дізнатися, цього літа «зелено-білі» не придбають нічого цінного (як, в принципі, в останні кілька років). А втрати вже є. Статус вільних агентів надали захиснику Сергію Лащенкову (причина − зниження до себе вимог у другому колі минулої першості) та бразильському форварду Еду, котрий, до слова, не зіграв жодного матчу за основу «Карпат».
ФК «Карпати» - ФК «Харків»
Як відомо, у зимове міжсезоння ФК «Харків» придбав у «Карпат» їхнього кращого гравця бразильця Рошу Батісту та досвідченого півзахисника Аляксєя Сучкова. У кінці минулого тижня на офіційному сайті ФК «Карпати» (а також у тижневику «Карпати») з’явився коментар генерального директора ФК «Карпати» Олександра Єфремова, котрий заявив, що харків’яни досі не розрахувалися за Батісту та Сучкова − а це сума в межах 7,6 млн. грн. Більше того, гендиректор «Карпат» погрожує, що якщо у разі несплати найближчим часом харківським клубом грошей за гравців, на них чекатиме позов до суду. Зі сторони простого львівського вболівальника ця ситуація звучить досить дивно, адже ні для кого не секрет, що президенти «Карпат» та ФК «Харків» Димінський та Данилов у хороших відносин (були, до речі, ініціаторами створення Прем’єр-ліги). Чому так сталося, що харківський клуб досі не заплатив, і тим паче чому «Карпати» це роздули до розміру публічного міні-скандалу − мені невідомо.
Інші футбольні новини
Уся увага футбольних вболівальників та ЗМІ Львова (та, мабуть, усієї Європи) прикута до Євро-2008. Але минулого тижня відбулося кілька інших подій, вартих уваги. По-перше, урочисто нагородили гравців, тренерів та керівництво львівської «Енергії», котра за підсумками сезону здобула срібні нагороди. Президент львівського клубу Василь Стефанків на нагородженні зазначив, що у наступному сезоні львів’яни обов’язково боротимуться за золото (яке, до речі, вигравали у позаминулому сезоні), а також спробують нарешті виграти Кубок України. У нагородженні взяв участь голова Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо.
Минулого тижня з нагоди Дня журналіста відбувся турнір з міні-футболу, участь у якому взяли кілька команд журналістів, а також представники ФСТ «Динамо» Львівщини. Капітаном ФСТ «Динамо» був начальник УМВСУ у Львівській області Василь Пісний, який в результаті став кращим бомбардиром турніру.

Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
На Миколаївщині на тижні, що оглядається, про Євро - 2012 говорили дуже багато.
Як і передбачалося, 6 червня відбулася сесія Миколаївської обласної ради, яка затвердила обласну Цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
3 червня відбулося спільне засідання усіх громадських рад, які створені при голові облдержадміністрації.
Серед важливих питань для обговорення громадськості були запропоновані і Цільова програма підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу і «Програма розвитку футболу в Миколаївській області на 2008-2012 роки».
Говорячи про Євро − 2012, голова Миколаївської ОДА Олексій Гаркуша
сказав, що «до важливих суспільних питань треба підходити фахово».
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Регіональні ЗМІ темі Євро − 2012 присвятили чимало матеріалів.
Перш за все, це матеріали про рішення сесії Миколаївської обласної ради, яка затвердила обласну Цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
«На развитие КП «Международный аэропорт «Николаев» Программой предусмотрено выделение 45 млн. гривень. Эти средства должны пойти на разработку проектной документации и осуществление ремонта и реконструкции пассажирского терминала и привокзальной территории аэропорта, замену инструментальной системы посадки и навигации. Также планируется провести ремонт и реконструкцию транспортной развязки от взлетно-посадочной полосы и заменить действующие светотехнические системы посадки. Все эти мероприятия должны увеличить пропускные возможности Николаевского аэропорта до 3500 пассажиров.
Что касается дорог Николаевщины, то Программа предусматривает увеличение протяженности автомобильных дорог с улучшением транспортно-эксплуатационного состояния на 213 км. В частности, планируется провести капитальный ремонт и мероприятия по обеспечению безопасности дорожного движения на областных участках трассы М-14 Одесса-Мелитополь-Новоазовск (всего 75,6 км) и трассы Н-11 Днепропетровск-Николаев (всего 139,5 км)» (інформаційно-аналітична інтернет - газета міста Миколаєва, 06,06,08, миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 06,06,08, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 06,06,08, миколаївська обласна Інтернет - газета «Новости N», 06,06,08, газета «Николаевские новости», 06,06,08, «Рідне Прибужжя», 07.06.08).
Конкретизуючи рішення сесії, майже всі видання області відзначили, що джерела фінансування даних пунктів Програми ще не визначені, а якщо навіть визначені, де в основному джерелом фінансування є держбюджет. В більшості своїй обсяги фінансування уточнюються.
Миколаївські видання повідомляли також про те, що «4 июня в Одессе состоится второе выездное заседание Координационного совета по подготовке к Евро-2012 с участием Президента Украины Виктора Ющенко. Также губернатор подчеркнул, что, возможно, на заседание комиссии приедет президент Румынии Траян Бэсеску. Главной темой совещания должны стать вопрос о состоянии подготовки мест для размещения гостей чемпионата. Первое заседание Координационного совета проходило в апреле во Львове» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 02.06.08).
Читачі області також дізналися, що «Бывший президент Российского футбольного союза, а ныне член исполкома UEFA Вячеслав Колосков заявил, что Евро-2012 состоится в Польше и Украине, несмотря на различного рода проблемы в обеих странах.
«Ситуация в обеих странах сложная - по всем планам и срокам обе страны опаздывают. Дороги, гостиницы, стадионы и многое другое строится и реконструируется очень медленно. Сегодня мы решили создать специальную комиссию, которая еженедельно будет получать отчет о проделанной работе», - сказал В.Колосков» («Южная правда», 03,06,08).
Привернув увагу читачів матеріал ««Пас от Шерлока Холмса». Тут йдеться про те, що група регіональних газетярів, серед яких був і журналіст газети «Николаевские новости», при сприянні Українського журналістського фонду, перебували в Лондоні. Їм вдалося побувати на фінальному матчі кубка Англії, де у фіналі зустрілися «Портсмут» - «Кардіфф Сіті». На думку автора матеріалу «…Кардифф мил сердцу любого украинца - ведь именно в этом городе состоялось историческое заседание исполкома УЕФА, которое подарило Украине и Польше право провести финальную стадию Евро-2012» («Николаевские новости», 03,06,08).
Радіо. Телебачення.
Місцеві телеканали також цього тижня не обійшли увагою тему Євро − 2012.
4 червня губернатор Миколаївщини Олексій Гаркуша провів прес-конференцію. Її широко висвітлювали електроні ЗМІ області. «В рамках Євро-2012 «Міжнародний аеропорт «Миколаїв» має отримати нове обличчя. На рівні Президента Олексій Гаркуша порушив проблему ремонту Миколаївського залізничного вокзалу. До кінця року планується виділити 8 мільйонів гривень на реконструкцію залізничної візитівки міста й області» (програма «Телевізійні новини Миколаївщини», 03,06,08, програма «Крапки над «і»», 07,06,08).
Про рішення сесії Миколаївської обласної ради щодо затвердження обласної Цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу повідомляли  також всі електроні ЗМІ Миколаївщини.
Футбол.
ЗМІ про футбол.
Чемпіонат України. Перша ліга.
Як завжди, широко висвітлювався чергові матчі МФК «Миколаїв». Цього разу з «Кримтеплицею», де миколаївці відіграли два несхожих тайми, здобувши нічию 1:1. Були звіти про матч МФК «Миколаїв» − ПФК «Олександрія». А також про останній матч миколаївців з «Динамо-2», у якому МФК «Миколаїв» зазнав поразки 2:0. «Несмотря на отсутствие большого числа голевых эпизодов игру в разряд скучных отнести нельзя, поэтому немногочисленные зрители, среди которых присутствовали братья Григорий и Игорь Суркисы, видимо не скучали» («Николаевские новости», 09,06,08).

Одеса

ЕВРО-2012
Аеропорт
Одесса может лишиться права на прием матчей Чемпионата Европы по футболу 2012 года. Об этом на сессии облсовета заявил губернатор Николай Сердюк. По его словам, камнем преткновения стал аэропорт. Будучи в Одессе, глава Минтранссвязи Иосиф Винский заявил, что взлетно-посадочная полоса не будет передана из коммунальной собственности в государственную, будет либо изменено законодательство, либо в Николаеве будут развивать аэропорт как альтернативу одесскому.
Теперь главный транспортник страны угрожает, что правительство лишит Одессу участия в Евро-2012 − если горсовет не пересмотрит своего решения о закреплении аэропорта в собственности городской громады.
Вместе с тем, и губернатор, и глава облсовета Николай Сердюк выразили мнение, что позиция Минтранса «не совсем правильная». Они считают, что все имущество аэропорта должно оставаться в собственности города, а его реконструкция будет проводиться за счет инвесторов, без привлечения средств из бюджета. Губернатор заявил, что в целом поддерживает позицию городской громады и Одесского горсовета, которые настаивают на том, чтобы все имущество КП «Одесский международный аэропорт» осталось в собственности города и финансировалось за счет инвесторов без привлечения бюджетных государственных средств.
В настоящее время государственное финансирование на подготовку Одесского региона к Евро-2012 урезано с 2,4 до 1,2 млрд грн, аналогичная ситуация и в других районах.
Дело в том, что внесенные Кабмином изменения не согласованы с инвесторами.
В частности, при подготовке к Евро-2012 местные власти предлагали направить средства госбюджета на строительство дорог и реконструкцию Одесской ТЭЦ. Эти планы в Кабмине отвергли, взамен предложив инвесторам в течение четырех лет вложить несколько миллиардов гривен в реконструкцию гостиничного хозяйства, которое, по мнению местных властей, в таких крупных вложениях не нуждается.
Кроме того, Одесский аэропорт предлагают передать в государственную собственность, хотя инвесторы у него есть.
Поскольку отказ выполнять постановление Кабмина означал бы исключение Одессы из списка городов, принимающих Евро-2012, депутаты на 17-й сессии проголосовали за новую областную программу. Но в то же время просили облгосадминистрацию обратиться в Кабинет министров и, по возможности, добиться изменений в существующий сегодня вариант постановления.
Напомним, положение о передаче в госсобственность взлетно-посадочной полосы и системы безопасности КП «Международный аэропорт «Одесса»» содержится в правительственной Концепции развития аэропортов. Кабмин настаивает на том, что городская власть не сможет самостоятельно изыскать инвестора реконструкции аэропорта, а также обеспечить требующийся уровень безопасности полетов к европейскому первенству по футболу.
Мэрия реагирует на действия Минтранса крайне резко, называя инициативу Винского «посягательством на интересы территориальной громады». В феврале Одесский горсовет высказался за сохранение целостного имущественного комплекса аэропорта в коммунальной собственности.
В апреле, побывав с визитом в Одессе, министр транспорта нашел предприятие в «ужасающем состоянии», намекнув, что всему виной − неспособность городской власти эффективно управлять аэропортом.
Во время второго своего приезда Винский заявил: «если не удастся договориться с Одесским муниципалитетом или изменить действующее законодательство, минтранс построит новый международный аэропорт в Николаеве, который будет действовать параллельно с одесскими «воздушными воротами».
Что же касается Одесского аэропорта, по словам министра, транспортное ведомство предусмотрело средства на его реконструкцию, «но если город не хочет их брать, предлагая перенаправить их на строительство магистрали «Север-Юг», которая соединить Киевский и Суворовский районы Одессы, то пусть решает эти вопросы самостоятельно».
10 компаний из разных стран изъявили желание участвовать в конкурсе по определению инвестора реконструкции Одесского аэропорта. Об этом сообщила начальник городского управления экономики Ольга Садовская, передает «Одесинформ».
Специалист отметила, что в первую очередь будут рассматриваться «крупные международные игроки». Руководитель сказала: «Конечно, они должны иметь опыт строительства, опыт управления аэропортами и, естественно, опыт финансирования».
Между тем о своем интересе к реконструкции одесского предприятия информировал турецкий консорциум «АТМ Airport Construction and Management Inc.». В апреле о том же заявила израильская корпорация «Arison Business Group». Также заинтересованность выражали компании из Греции, России, Германии и других государств. Ранее мэр Одессы Эдуард Гурвиц сообщал, что заявки на участие в конкурсе подали 7 фирм. Тендер состоится до конца июня 2008 года.
Мониторинг подготовки к Евро-2012
В Одессе завершился очередной этап мониторинга реализации инвестиционных проектов по строительству и реконструкции гостиниц в рамках подготовки к Евро-2012. Об этом сообщает управление информации горсовета.
Со 2 по 4 июня межведомственная группа ознакомилась с текущим состоянием подготовки объектов гостиннично-туристической и спортивной инфраструктуры в Одессе и регионе. В частности, был осмотрен морской вокзал, гостиницы «Одесса», «Октябрьская», «Большая Московская», «Спартак». Также гости посетили участок под застройку гостиничного комплекса «Миханики Украина», стадион «Черноморец», тренировочные базы «Совиньон», «Черноморец» и «Отрада».
В Овидиопольском районе Одесской области мониторингу подверглись курорты Грибовка (гостиница «Ирина», гостиница «Овен»), Залив (гостиница «Лиман», база отдыха «Солнечная», база отдыха «Рута»), Сергеевка (кемпинг «Южный», санаторий им. Сергея Лазо, санаторий «Золотая Нива», пансионат «Лиман»).
На итоговом совещании динамика подготовки гостиничной инфраструктуры города и области была признана удовлетворительной. Власти Одессы и области обязались рассмотреть вопрос фрахта круизных лайнеров в качестве 4- и 5-звездочных гостиниц, а также изыскать другие варианты решения проблемы размещения гостей Евро-2012. Приоритетом программы подготовки к Евро-2012 было признано обеспечение участников и гостей чемпионата местами в 5-звездных гостиницах. Результаты поиска должны быть отправлены в Киев в недельный срок.
09.06.08 в ходе сессии Одесского облсовета была рассмотрена новая редакция областной целевой программы подготовки и проведения финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу в Одесской области.
По словам начальника Главного управления экономики облгосадминистрации Александра Гордиенко изменения в программе подготовки к Евро-2012 вызваны тем, что государство решило не выделять средства на строительство одесской трассы «Север-Юг» и реконструкцию Одесской ТЭЦ.
Помимо этого, Одесской области было поручено провести реконструкцию не менее 25 гостиниц.
Депутаты большинством голосов поддержали изменения к областной программе, обратившись к облгосадминистрации с просьбой довести до сведения правительства информацию о необходимости хотя бы частичного финансирования упомянутых пунктов.
Гостиницы
Межведомственная группа, занимающаяся мониторингом реконструкции и строительства гостиничной сети Украины к финальной части Чемпионата Европы 2012 года по футболу, признала удовлетворительной динамику подготовки Одессы и Одесской области к первенству. Об этом шла речь в ходе выездного заседания группы в Одессе, передает городской департамент по подготовке и проведению Евро-2012.
Как отметили представители группы, у Одессы есть нестандартная возможность решения типичной для украинских городов проблемы дефицита номеров в 5-звездочных гостиницах, которые необходимы по требованиям УЕФА. Она заключается в использовании круизных лайнеров в качестве 4- и 5-звездных гостиниц во время проведения игр чемпионата ЕВРО-2012. Одесский порт имеет возможность размещения нескольких судов подобного класса, количество номеров в которых может достигать 5000.
Органы исполнительной власти города и области обязались рассмотреть вопрос фрахта круизных лайнеров соответствующего класса на время проведения матчей Евро-2012, а также осуществить поиск дополнительных вариантов решения существующей проблемы, о результатах которого центральные органы исполнительной власти будут проинформированы в недельный срок.
Приоритетом программы подготовки к ЕВРО-2012 было признано обеспечение участников и гостей чемпионата местами в 5-звездных гостиницах.
Представители мэрии и облгосадминистрации также обязались предоставить Министерству культуры и туризма пакет документов относительно инвестиционных предложений в отрасли гостиничной инфраструктуры.
Наблюдатели осмотрели морской вокзал Одесского морского торгового порта, яхт-комплекс морского вокзала, гостиницы «Одесса», «Октябрьская», «Большая Московская», «Спартак», а также строительную площадку отеля «Пассажирская канатная дорога», площадку под строительство гостиничного комплекса «Миханики Украина», стадион «Черноморец», тренировочные базы «Совиньон» и «Отрада». В Овидиопольском районе Одесской области они осмотрели курорты Грибовка, Затока и Сергеевка. Группа признала динамику подготовки этих объектов удовлетворительной.
Как сообщал «Репортер», городская программа подготовки к Евро-2012 предусматривает строительство и реконструкцию 9 гостиниц в Одессе. Реконструкцию трех гостиниц - «Турист», «Спартак» и «Великий Московский» - планируется завершить в 2011 году. Строительство гостиницы «Пассажирская канатная дорога» планируется окончить в текущем году. Шесть гостиничных комплексов: отель «Жемчужина», гостиничный комплекс «Миханики-Украина», отель международного аэропорта «Одесса», гостиница «Гранд тек» и строительство-реконструкция гостиницы «Гурман» - находятся на стадии проектирования. Общее количество мест в гостиницах, которые планируется построить в Одессе до 2011 года, - 2379. В настоящее время требованиям УЕФА отвечают 18 одесских гостиниц.
Стадион
В перерыве между чемпионатами страны кипит работа на Центральном стадионе «Черноморец». О ходе реконструкции и планах на будущее официальному сайту моряков рассказал директор главной спортивной арены Одессы Александр Семенюк, которого цитирует пресс-служба "Черноморца". По его словам, болельщики в первых турах следующего чемпионата увидят примерно половину того стадиона, который был. Не будет секторов, начиная с 4-го и заканчивая 19-м, так же, как и старого табло. Вместо всего этого болельщики смогут увидеть огороженное место, на котором расположится стройплощадка. Сейчас идет демонтаж указанных секторов. Примерно через неделю все будет срыто и вывезено. Старые общественные туалеты тоже будут демонтированы, а вместо них в районе 27-й трибуны, ближе к забору, установят новые уборные.
По словам Александра Семенюка к чемпионату новых стен не будет, но уже будет вырыт котлован под нижний ярус будущего стадиона. Строительство пройдет в две очереди. К следующему лету или осени половина стадиона будет уже в готовом виде. Все, что сейчас расположено в административном здании - раздевалки и прочее, перейдет в новую часть стадиона. "После этого мы разрушим оставшуюся половину и возведем там вторую часть новой арены, - говорит директор стадиона "Черноморец" - в связи с ликвидацией беговых дорожек, трибуны будут приближены к футбольному газону, больших дуг за воротами не предусмотрено. Зрительские трибуны будут расположены буквально в 8-10 метрах от поля. КЦ. Пока одесскому клубу не дали запасного стадиона, реконструкция арены будет происходить таким образом. Но когда-то стадион все равно будет закрыт, для того чтобы «перестелить» газон.
Электро и водоснабжение
Как сообщил 04.06.08 начальник Главного управления развития инфраструктуры и энергосбережения Олег Кураков, к Евро 2012 нужно привести в порядок системы электро- и водоснабжения. «Деньги на осуществления подобного проекта должны выделятся из государственного бюджета», сообщил Олег Кураков. Но, по слова чиновника, на сегодняшний день все проекты подготовки к Евро 2012 находятся на стадии разработки, и в ближайшее время выделение денег на проведение данных мероприятий не предвидится.
Футбол
Детско-юношеская футбольная лига
Юношеская команда Одесского футбольного клуба «Черноморец» заняла первое место по результатам международного турнира в Тирасполе (Молдавия). Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец». В турнире участвовали юношеские команды Украины, России и Молдавии. За СДЮШОР «Черноморец» играли ребята 1999 года рождения. Команда СДЮШОР «Черноморец» обыграла в финале хозяев - команду «Шериф» из Тирасполя со счетом 9:3. Подопечные Олега Семенова опередили, помимо тираспольцев, донецкий «Шахтер» и земляков-одесситов из ДЮСШ №11.
Как сообщает пресс-центр одесского футбольного клуба «Черноморец», в рамках предпоследнего, 17-го тура Чемпионата Украины детско-юношеской футбольной лиги команды СДЮСШОР «Черноморец» одержали 3 победы над ровесниками из «Кривбасса».
В частности, команды «U-16» и «U-14» победили на выезде с одинаковым счетом 1:0, а футболисты «U-15», уже обеспечившие себе место в финале соревнований, в Отраде сыграли с криворожцами вничью, завершив встречу со счетом 1:1. При этом другой будущий финалист, команда «U-17», устроила «Кривбассу» разгром со счетом 7:0.
Детско-юношеские команды «Черноморец» забили 13 голов ровесникам из запорожского «Динамо». Об этом сообщила пресс-служба ФК «Черноморец». Последний тур Чемпионата Украины в детско-юношеской футбольной лиге прошел 6 июня текущего года. Команды СДЮШОР «Черноморец» соперничали в этом туре с ровесниками из запорожского «Динамо». Одесситы одержали три победы в четырех матчах с общим счетом 13:1.
Самые младшие «моряки» - команда 1994 года рождения - крупнее всех обыграла запорожцев - 9:0. Они все еще имеют шансы на попадание в финальную часть турнира.
Старшие команды «Черноморца» U-16 и U-17 на выезде обыграли запорожцев - 2:0 и 1:0 соответственно.
Команда 1993 года рождения, также игравшая на выезде, завершила поединок вничью - 1:1.
«Черноморец» U-15, уже обеспечивший себе место в финале соревнований, сыграл с криворожцами вничью - 1:1 на площадке в Отраде.
ФК „Черноморец”
Главный тренер одесского "Черноморца" Виталий Шевченко вернулся из Москвы, где провел десять дней отпуска. Со вчерашнего дня наставник "моряков" целиком включился в работу, связанную с компектацией команды. В список потенциальных новичков "моряков" войдет шесть-семь игроков, четверо из которых украинцы. Известно также, что на вакантное место так и не сумевшего ничем проявить себя в "Черноморце" перуанца Хосе Карлоса Фернандеса приедет другой представитель Южной Америки. Он, как и большинство новобранцев одесского клуба, пройдет смотрины во время серии контрольных матчей межсезонья.
Издание «Спорт-Экспресс» определил лучшим вратарем чемпионата Украины по футболу 2007-2008 года 27-летнего голкипера ФК «Черноморец» Виталия Руденко.
Как сообщают корреспонденты газеты «Спорт − Экспресс», такую позицию вратарю они определили на основании оценок, которые футболист получал от издания во время чемпионата.
ФК «Днестр»
03.06.08 овидиопольский "Днестр" одержал победу в рамках 35-го тура первой лиги украинского футбола. Подопечные Игоря Негары взяли верх над ивано-франковским "Прикарпатьем" со счетом 2:0.
Первый гол хозяева забили после розыгрыша углового. Александр Згура отпасовал в район линии штрафной площадки, где Валентин Полтавец хитроумно пропустил мяч дальше на Руслана Ермоленко. Через мгновенье полузащитник нанес хлесткий удар метров с семнадцати, после которого мяч точно влетел в дальний нижний угол.
Второе взятие ворот стало плодом индивидуального мастерства Полтавца. Оказавшись в районе одиннадцатиметровой отметки, он сместился влево и мастерски обыграв вратаря, издевательски направил мяч над ним в сетку. Таким образом, "Днестр" продлил свою беспроигрышную серию до четырех матчей. Победа над "Прикарпатьем" позволила овидиопольской команде переместиться на 10-ю строчку в турнирной таблице.
В послематчевом комментарии главный тренер овидиопольской команды Игорь Негара заметил, что игра с ивано-франковцами проходила по тому же сценарию, что и в предыдущей домашней встрече с киевским ЦСКА. "Вы сами все видели − в первом тайме мы просто измотали соперника, а во втором добавили оборотов и решили исход игры в свою пользу, - сказал наставник "Днестра". - Плюс еще мастерство Полтавца, который по-настоящему порадовал болельщиков. Результат достигнут, и это не может не радовать. Но дальнейший календарь у нас тяжелый − в оставшихся матчах придется играть с двумя лидерами - «Ильичевцем», «Оболонью» и сильной алчевской «Сталью».
08.06.08 овидиопольский "Днестр" провел очередной матч чемпионата страны в первой лиге. Подопечные Игоря Негары встречались с лидером турнира - мариупольским "Ильичевцем". Игра, проходившая в рамках 36-го тура в Мариуполе, завершилась победой хозяев с минимальным счетом 1:0. Уже на 20-й минуте овидиопольцы остались в меньшинстве - после двух желтых карточек был удален с поля полузащитник Александр Забара. Численное преимущество сыграло на руку "Ильичевцу", который во втором тайме забил единственный гол в матче. Его автором на 63-й минуте стал Иван Кривошеенко. После этой победы мариупольская команда вновь вернула себе право играть в элите. За два тура до финиша чемпионата "Ильичевец" стал недосягаемым. "Днестр" же переместился на 11-ю строчку в турнирной таблице. В активе овидиопольцев 48 очков.
фК "Черноморец-2"
"Черноморец-2" победил в очередном матче чемпионата города команду ФК «Диджитал» со счетом 1:0. Как сообщает пресс-центр ФК «Черноморец», единственный мяч забил Балашов на 19-й минуте. Заканчивал игру "Черноморец-2" в численном меньшинстве. Под завесу матча с поля был удален Пицык, получивший второе предупреждение.

Полтава

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.
ЗМІ.
Друковані видання області, як і очікувалося, написали про те, що органи місцевого самоврядування міст Полтави та Харкова підписали угоду, щодо співпраці у підготовці та проведенні фінальної частини в Україні чемпіонату Європи з футболу. В усіх без виключення газетах: «Коло», «Полтавський вісник», «Вечірня Полтава», матеріали на цю тему вийшли на другій сторінці, де традиційно друкуються міські новини. 
Місцевий футбол.
ФК «Ворскла».
У стартовому складі української збірної у товариського матчу проти збірної Швеції на поле вийшли гравці «Ворскли» - захисник Григорій Ярмаш і хавбек Сергій Кравченко. Наші хлопці були помітні на полі, діяли активно і зробили свій вклад у перемогу − 1:0. Після фінального свистка уболівальники закидали дзвінками головного тренера ФК «Ворскла» Миколу Павлова зі словами вдячності. Тренер полтавців вважає, що зміна складу пішла на користь. «Не було на полі тих гравців, на яких всі старалися грати: Вороніна, Шевченка. Кожен дебютант відпрацював за себе і за того парня» - вважає Микола Петрович.
ФК «Полтава»
«Іллічівець-2» Маріуполь - ФК «Полтава» - 2:3
Відбулися матчі 30-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» на виїзді зустрічався з сусідом по турнірній таблиці маріупольським «Іллічівцем-2». Нагадаємо, що цього року команди на тренувальних зборах в Криму проводили товариський матч і тоді наші футболісти отримали перемогу. Цього разу маріупольці підсилилися чотирма гравцями основної команди. Матч викликав неабиякий інтерес багатьох футбольних фахівців. На ньому були присутні головний тренер ФК «Ворскла» Микола Павлов та головний тренер «Іллічівця» Олександр Іщенко.
Полтавці повели в рахунку вже на шостій хвилині, відзначився Володимир Мельниченко, але господарі за чотири хвилини відновили рівновагу. На 30-й хвилині Анатолій Подробаха, який повернувся після травми, виводить на гольову позицію Антона Ткачука і сімнадцятирічний гравець нашої команди не схибив.
По перерві маріупольці заволоділи ініціативою і на 60-й хвилині їм вдалося забити гол-красень. На 70-й хвилині ФК «Полтава» проводить блискучу контратаку. Роман Фатій віч-на-віч з воротарем виводить Сергія Гордуна і той збиває нашого нападаючого в штрафному майданчику. Пенальті чітко реалізував Олег Кравчук. Решту ігрового часу наші футболісти надійно відіграли в обороні. Рахунок зустрічі 3:2 на користь ФК «Полтава».
Чемпіонат Полтавщини
Відбулися матчі дев’ятого туру чемпіонату Полтавської області з футболу у першій лізі. ФК «Велика Багачка» вдома з рахунком 9:0 розгромив ФК «Миргород» і не тільки встановив рекорд сезону по результативності, а й закріпив свої лідируючі позиції. У господарів усі четверо гравців, які минулого тижня потрапили в аварію, виходили на поле, а в гостей навпаки. Деякі футболісти, які є обличчям ФК «Миргород», мають певні непорозуміння з тренерським штабом і це відобразилося на останній грі. ФК «Лубни» намагається далеко не відставати від лідера. Підопічні Сергія Гришановича вдома, хоча й не без складнощів, здолали «Колос» Кобеляки − 3:2. Відкриття сезону «Колос» Дмитрівка розписує мирову 1:1 в Кременчуці проти місцевого «Гірника».
Після дев’яти турів лідер - ФК «Велика Багачка» - 22 очка, ФК «Лубни» - 20, «Колос» Дмитрівка − 18 очок.
Найцікавішим матчем десятого туру буде протистояння у Дмитрівці між «Колосом» та «Локомотивом» з Гребінки.

Рівне

Євро 2012
Реконструкція автотраси Київ-Чоп
Реальну вигоду від підготовки до Євро-2012 мешканці області (не всі, звичайно) вже встигли відчути з початком реконструкції італійською фірмою автотраси Київ-Чоп. Завдяки реконструкції відрізку траси Рівне − Радивилів іноземний інвестор створив майже 600 робочих місць. Проїхавши нині по Рівненському районі, де вже повним ходом розгорнуті ремонтні роботи, поспілкувався з авто дорожниками. Люди надзвичайно задоволені як роботою, так і трудовими контрактами. Особливо їх втішає те, що італійці працевлаштовують як правило місцевих жителів. Якщо зважити, що нині в селах не густо з роботою, мешканці населених пунктів вздовж автотраси одержали слушну нагоду поправити свої фінансові справи. Приклад з ремонтом автомагістралі додає оптимізму щодо реконструкції Рівненського аеропорту. А ще перспектива проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу спричинили активізацію розвитку зеленого туризму. Єдине, що непокоїть людей, аби столичні політики не вгробили Євро-2012.
Реклама
Ні реклами, ні символіки Євро-2012 в Рівному не спостерігається.
Футбол
Об’
єднання ФК “Верес” і ФК „Штурм”
Топ-темою у футбольному житті Рівного стало об’єднання ФК “Верес” і ФК „Штурм”. Безумовно, є чимало прихильників такої організації, проте значно більше противників. Невдоволення реорганізацією клубу у вболівальників зумовлене тим, що новопризначений тренер ФК „Верес” Микола Філін, „сплавляючи” „вересівців”, „за вуха тягне” в основу своїх ще „зелених” „штурмівців”. Зрештою, нинішню ситуацію змалював в публікації в тижневиу „Літопис Заходу”.
ФІЛІН НЕ ПОБОЯВСЯ РИЗИКНУТИ
Перший поєдинок реорганізованого „Вереса” викликав неоднозначні відгуки як у вболівальників, так і у футбольних фахівців. Мабуть, тому, що всі очікували миттєвого позитивного результату. Наявний же кожен розцінив по-своєму.
Здобута в домашньому поєдинку нічия (1:1) з аутсайдером групи, білоцерківською „Россю”, котру з піднесенням сприйняли в кулуарах клубу, на трибунах стадіону поширила, м’яко кажучи, збентеження. Прикро вразив не стільки рахунок, як сама гра підопічних новопризначеного головного тренера „Вереса”. Виставлені Миколою Філіним на матч із „Россю” „штурмівці” явно поступалися супернику класом.
На перший погляд, віддана наставником клубу перевага „необстріляним” молодим футболістам перед досвідченими „вересівцями”, які напередодні без шансів обіграли „Штурм” з рахунком 3:0, виглядала щонайменше дивним рішенням. Однак Микола Філін поставив перед собою далекоглядні плани, пожертвувавши стратегічним завданням здобути три очки. Зважаючи на те, що результати останніх чотирьох матчів, що залишилися до закінчення футбольного сезону, суттєво не вплинуть на турнірне становище „Вереса”, головний тренер вирішив використати їх для награвання складу, на якому ґрунтуватиметься основа команди на наступний чемпіонат. Наскільки виправданим виявився експеримент? З цього приводу існують різні оцінки…
Якщо політика головного тренера і віце-президента цілком зрозуміла − вони прийшли у „Верес” зі своїми базою, грошима і командою, котру формували впродовж кількох років, - то позиція президента клубу Святослава Власюка виглядає доволі дивною. З одного боку, він у приватних розмовах обурюється, що на поле випускають не сильніших, а своїх, а з іншого, зайняв позицію стороннього спостерігача. Про це свідчить бодай той факт, що після призначення нового тренера він не знайшов часу не те, щоб з футболістами, навіть із наставником і віце-президентом клубу зустрітися. Зрозуміло, що така ситуація породжує всілякі чутки.
ЗМІ
Місцеві засоби масової інформації широко висвітлили питання реорганізації „Вереса”, щоправда в один голос відзначили, що „штурміське” поповнення ще надто „сире”, щоб на рівних боротися з командами другої ліги. Проте, з усього видно, головного тренера мало цікавить громадська думка, оскільки він і надалі продовжує дотримуватися своїх стратегічних планів − награвати молодих футболістів.

Суми

Євро-2012
Аеропорт
8 червня рейсом на Анталію поновив свою роботу сумський аеропорт.
Поновленню польотів передувала велика підготовча робота. Зокрема, на летовищі за короткий час збудовано сучасний термінал, який здатний обслуговувати одночасно 120 пасажирів, а також відремонтовано залу для прийому прибуваючих.
За інформацією заступника начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Сумської ОДА Володимира Дудченка, на облаштування аеропорту рішенням обласної ради у цьому році було виділено 500 тисяч гривень, з яких 400 тисяч вже освоєно.
Однак для того, аби місцеве летовище запрацювало на повну потужність, у його подальше облаштування ще треба вкласти багато коштів.
 - Щоб аеропорт повноцінно функціонував, на його модернізацію потрібно витратити ще близько 100 мільйонів гривень, - повідомив Володимир Дудченко.
З цієї суми, говорить він, 70 мільйонів піде на реконструкцію злітно-посадкової смуги, яку планують зробити адаптованою для приймання літаків класу «Боїнг». Здатність аеропорту працювати з такого типу повітряними суднами, говорить Володимир Дудченко, є дуже важливою у світлі підготовки України до Євро-2012,  на час проведення якого летовище у Сумах може стати одними з повітряних воріт майбутньої європейської першості. Принаймні, про це мова йшла під час оглядин аеропорту у квітні експертами УЕФА та представниками Міністерства транспорту України, які однією з умов можливого залучення летовища у Сумах до приймання учасників та гостей Євро-2012 назвали саме реконструкцію злітно-посадкової смуги.
Зрозуміло, що таких грошей у місцевому бюджеті зараз немає, тому керівництво області у своєму прагненні вдихнути в аеропорт друге життя розраховує на допомогу держави та інвестиційні кошти.
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.
ЗМІ
Газета «Ваш шанс» за 4 червня з посиланням на в.о. голови Сумської ОДА Миколу Лаврика вмістила інформацію про те, що керівництво облдержадміністрації вирішило використати проведення в Україні Євро-2012 як привід для реконструкції дороги Суми-Юнаківка, яка з’єднує обласний центр з Курською областю РФ. Хоча Микола Лаврик сумнівається у тому, що ця дорога буде використовуватися під час проведення чемпіонату, ОДА, за його словами, вирішила скористатися можливістю і звернулася до Укравтодору з проханням включити реконструкцію цієї дороги до загальнонаціональної програми підготовки до Євро-2012. У цьому проханні керівництву області не відмовили, тому, пише видання, є надія, що даний проект буде втілено в життя.
Місцевий футбол
7 червня за дві години до початку континентальної першості у Сумах завершився турнір «Чемпіонат Європи по-сумськи». Його учасниками стали 16 місцевих команд, які, шляхом жеребкування отримавши назву однієї із збірних − учасників Євро-2008, впродовж 2 тижнів з’ясовували, яка ж національна європейська команда за сумською версією є найсильнішою.
У фіналі турніру зустрілися футболісти «Будукрінвесту» (збірна Польщі) та «Динамо» (збірна Швеції). З рахунком 2:1 у цій зустрічі перемогли «поляки», які й стали чемпіоном Європи по-сумськи. У матчі за 3 місце команда «Вікар» (збірна Нідерландів) в упертій боротьбі з рахунком 5:4 переграла команду «Вікторію» (збірна Німеччини).
Варто зазначити, що учасниками цього турніру стали відомі в Україні футболісти. Зокрема, за ті чи інші команди грали один з лідерів донецького «Шахтаря» - цьогорічного  чемпіона України з футзалу - Сергій Ткаченко, колишній гравець московського «Спартака» Артем Безродний, ветерани футболу Борис Шуршин, Віктор Гальченко, Василь Бершов та багато інших.
За інформацією президента асоціації міні-футболу в Сумській області Олександра Єлшанського, турніром зацікавилися у федерації міні-футболу України, і не виключено, що він стане всеукраїнським.
З нагоди Дня журналіста у Сумах відбувся товариський матч між командою працівників місцевих ЗМІ та депутатів міської ради. З рахунком 6:3 у цьому поєдинку гору взяли журналісти.

ЗМІ
Газети «Панорама» та «Данкор» за 4 червня вмістили розклад ігор Євро-2008 із зазначенням часу трансляції матчів по ТБ.
 Газета «Панорама» розповіла про проведення у Сумах першого закритого міського турніру серед квестерських команд, учасниками якого стали 9 колективів. Як повідомляє видання, організатори цього заходу планують зробити такий турнір традиційним.
 Газети «Ваш шанс» та «Данкор» повідомили про те, що КДК ФФУ поставив крапку у розслідуванні обставин масових безчинств під час матчу «Нафтовик» - «Динамо» (Київ), наклавши максимальний штраф на київський та охтирський клуби у сумі 25 тисяч у.о.
Газета «Ваш шанс» вмістила звіт про проведення у Сумах на стадіоні «Ювілейний» зонального турніру на призи «Шкіряний м’яч», участь в якому взяли юні футболісти 4 областей: Сумської, Чернігівської, Полтавської та Харківської. Його переможцями стала команда господарів, яка тепер поїде на фінальні змагання турніру до Івано-Франківська. Видання відзначає, що для належної організації турніру  багато зробили заступник начальника управління у справах молоді та спорту ОДА Олександр Салатенко та голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний.
Також «Ваш шанс» розповів про проведення у Сумах дитячого турніру - Кубка Кройфа, який був організований колишнім сумським журналістом Борисом Хоптинцем, котрий тричі зустрічався з видатним голландським футболістом і написав про ці зустрічі книгу.
Часопис повідомляє, що за почесний приз змагалися 5 команд, найсильнішою з яких стала ДЮСШ міста Охтирки.

Кулуари
У Сумах з посиланням на голову ФФС Миколу Желєзного з’явилися чутки про те, ніби в наступному сезоні ФК «Харків» свої домашні матчі проводитиме на стадіоні «Ювілейний». Джерела говорять, що дане питання вирішене на 90 відсотків і остаточно має з’ясуватися найближчими днями

Тернопіль

Євро 2012.
Заходи
Протягом звітного періоду заходів, пов’язаних із Євро-2012, на Тернопільщині не відбувалося.
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
“Свобода”:
“Інвесторів відлякують хабарі і податки ” − українці та поляки обговорили проблеми підготовки до Євро-2012 під час другого українсько-польського бізнес-форуму, який відбувся у Львові. Йшлося про інвестування в економіки обох країн. Польські підприємці дали зрозуміти, що наразі не готові вкладати гроші в українську економіку. Їх стримують великі інфляційні ризики, недосконала система оподаткування, зокрема − неповернення ПДВ, та хабарі, які іноді сягають 30% від усієї інвестиції.    
RIA-плюс”: “Інвесторів стримують хабарі й податки ” − про другий українсько-польський бізнес-форум, який відбувся у Львові, основним питанням якого було обговорення проблем підготовки до Євро-2012. Польська сторона заявила, що бізнесменів країни стримують інфляційні ризики, недосконала система оподаткування та великі хабарі. 

Електронні ЗМІ
Були коментарі стосовно другого українсько-польського бізнес-форуму, який відбувся у Львові і на якому йшлося про проблеми підготовки двох країн до Євро-2012. Оскільки представники Польщі нарікали на значні інфляційні ризики, недосконалу систему оподаткування (неповернення ПДВ), та хабарі, які можуть складати 30% від усієї інвестиції, то спортивні оглядачі зазначали: Україна і, зокрема, Львівщина (та й інші області), можуть не дочекатися польських інвесторів для Євро-2012. Інші країни також можуть зробити відповідні висновки. Адже українська влада практично нічого не робить, щоб отримати потужні іноземні інвестиції. А власними силами підготуватися до Євро-2012 Україна не зможе. Незважаючи на розмови про боротьбу з хабарництвом, корупцією тощо, у державі насправді нічого не робиться. Це − лише декларації, у які світ перестав вірити. 
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.
Турніри.
Напередодні Дня журналіста, 5 червня, відбувся матч з міні-футболу між ветеранами тернопільської “Ниви” та збірною командою журналістів Тернополя. Одним із співорганізаторів заходу виступило управління у справах преси та інформації ОДА.
За команду ветеранів тернопільської “Ниви” виступали такі відомі майстри, як Ігор Яворський, Володимир Венгринович, Ігор Біскуп, Роман Мацюпа, Віктор Ряшко, Андрій Капуста та інші. Вони забили у ворота журналістів 14 м’ячів, представники ЗМІ відповіли десятьма голами.
Потрібно відзначити, що з літами ветерани тернопільської “Ниви” не втрачають своєї майстерності. Це відчули на собі журналісти, команда яких складалася з представників управління у справах преси та інформації Тернопільської облдержадміністрації, газет “Номер один”, “Свобода”, “Нова Тернопільська газета”, “Тернопільський оглядач”.
Організатор турніру газета “Номер один” нагородила команди кубками, а управління у справах преси та інформації ОДА − грамотами від обласної державної адміністрації та подарунками.
Успішним видався для колективів Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву передостанній тур групового етапу у вищій лізі чемпіонату України серед команд дитячо-юнацької футбольної ліги. У Рівному, де з ровесниками із спорідненого навчального закладу зустрічалися команди Петра Старовського (U-17) та Едуарда Ябпонського і Валерія Дорошенка (U-15), господарям пощастило розжитися лише на очко. За результативну нічию (2:2) у зустрічі старших. Молодші ж здолали суперника  з рахунком 2:1.
А ось на стадіоні у тернопільському гідропарку юним тернополянам довелося розділити очки з “Вересом”. Команда Валерія Татаринова і Михайла Чернятинського (U-14) поплатилася за нереалізацію великої кількості голевих моментів по­разкою з мінімальним рахунком 0:1. Натомість підлеглі Романа Курдупеля і Володимира Джуглея (U-16) забили два “сухі” м’ячі у ворота конкурентів. Два перші колективи посідають у турнірній таблиці четверті місця. Вихо­ванці Курдупеля і Джуглея - шосте, Татаринова і Чернятинського - вось­ме. В об’єднаній турнірній таблиці тернополяни, очолювані Володимиром Філіпом, також на четвертій позиції.
Більшість футбольних колективів Тернопільщини, котрі беруть участь у чемпіонаті області серед команд першої та другої груп, стартували у розіграші кубка Тернопільщини.
На першому етапі 16 команд почали боротьбу за почесний трофей. Були визначені вісім пар. Ігри проходитимуть у два тури - вдома і на виїзді. Стартові двобої засвідчили, що інтерес уболівальників до кубкових баталій залишається високим: скрізь, де проходили поєдинки, збиралися сотні шанувальників популярної гри.
Чималий інтерес викликав, зокрема, матч, який проходив на центральному стадіоні Тернополя. Тут ФК “Тернопіль-ТНПУ” (педагогічний університет) приймав іншу тернопільську команду “Нива-Гаї”, яка фактично є фарм-клубом майстрівського колективу. У її складі продовжують виступи такі досвідчені майстри шкіряного м’яча, як Ігор Біскуп, Любомир Вовчук. Власне, вони намагаються таким чином передавати свій багатий досвід молодим футболістам.
А тепер про те, як проходила гра. За словами інспектора федерації футболу Тернопільщини Ярослава Боднара, з дебюту зустрічі ініціативою заволоділи господарі поля, які провели кілька небезпечних атак. Одна з них на 12 хвилині завершилася точним ударом головою Андрія Мартинюка - 1:0. Та секундомірна стрілка навіть не встигла зробити оберт навколо своєї осі, як м’яч побував уже у воротах ФК “Тернопіль”. Досвідчений Ігор Біскуп навісив смугастого у карний май­данчик і Віталій Скакун відновив рівновагу -1:1.
На 43 хвилині футболісти ФК “Тернопіль” провели багатоходову комбінацію, на вістрі якої опинився Василь Чорний - у падінні головою він і забив гол-красень. У другому таймі лише у доданий арбітром час гравець команди господарів Сергій Полянчук забив третій гол у ворота “Ниви-Гаї” - 3:1.
А ось як закінчилися інші перші матчі 1/8 фіналу кубка Тернопільщини: “Товтри” (Козлів) - ФК “Зборів” - 4:0, КЛФ “Біла” - ФК “Козова-Агро” - 1:1, ФК “Борщів” - “Марспирт” (Марилівка) - 2:0, “Галич” (Збараж) - “Гірник” (Новосілка) - 6:1, ФК “Ланівці” - “Агро-Збруч” (Підволочиськ) - 0:3 (ланівчани не виставили команду - технічна поразка), “Колос” (Бучач) - “Скляр” (Бережани) - 0:2, “Бровар” (Теребовля) - “Товтри-2” (Козлів) - 4:0.
Повторні матчі 1/8 фіналу відбудуться 8 червня. 
Відбулися матчі 4-5 турів чемпіонату Тернопільського району з футболу. Гра між командами першої ліги ФК “Біла”, який до цієї гри не знав гіркоти поразок, і середняком ліги “Колос” з Домаморича, була рівною лише у першому таймі. Обидві команди більше уваги приділяли захисту, а тому вболівальники побачили лише один забитий гол. Він на рахунку форварда команди “Колос” Руслана Бурбели. Після відпочинку повною перевагою володіли гості, яким вдалося тричі вразити ворота білецької команди.
Напруженим був поєдинок у Великій Березовиці, де місцевий футбольний клуб мірявся силами з ФК “Надія” (Великі Гаї). Матч завершився
результативною нічиєю 2:2. Прикро, але у цьому поєдинку троє гравців “Надії” недисципліновано поставилися до арбітра зустрічі Юрія Бачинського, і рішенням виконкому Тернопільської районної федерації футболу усі дискваліфіковані до закінчення першого кола.
Не мав проблем з дебютантом ліги ФК “Плотича” “Сокіл” з Білоскірки. Результат - 6:1.
Наднапруженим видався і матч у селі Мишковичах. Там місцеві переграли лідера чемпіонату “Вікторію” з смт. Великі Бірки - 3:2. 

ФК «Нива».
Футболісти тернопільської “Ниви” у місті Броварах на Київщині почувалися справжніми господарями становища. Вже у першій п’ятнадцятихвилинці стало зрозуміло, що тернополяни рішуче налаштовані на перемогу. Вони переважали “Нафком” у всіх компонентах гри, а головне - у прагненні добитися максимального результату.
“Нива” домінувала протягом усього першого тайму, але забила тільки одного разу.
Після відпочинку господарі намагалися налагодити командну гру, однак середня лінія “Ниви” повністю контролювала хід подій і ці спроби не увінчались успіхом. Зусиль досвідченого форварда “Нафкому” Романа Негерея самотужки пробитись до воріт гостей було замало.
“Нива”, у свою чергу, продовжувала гостро контратакувати. На 75-й хвилині тернополяни забили другий гол - 2:0.
Таким чином, “Нива” здобула впевнену перемогу і про­довжує посідати друге місце у турнірній таблиці.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”
“Свобода”: Перемога “Ниви” в гостях” − футболісти “Ниви” на виїзді під час матчу з ФК “Нафком” (Бровари) здобули перемогу − 0:2.  
“20 хвилин”: “Нивівські ракети впали над Броварами” − про результати 27 туру чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги та про перемогу “Ниви” над “Нафкомом”. У статті зазначається, що “Нива” під керівництвом Віктора Ряшка після провальної серії в кілька матчів, поступово починає грати краще.   
“Місто”: “Нива” отримала перемогу над “Нафкомом”.
“Вільне життя”: “Тернополяни перемогли у Броварах” − розповідь про хід матчу між командами “Нива”-“Нафком” та подано результати матчів 27 туру команд групи “А” другої ліги. 

ФК “Динамо”
“20 хвилин”: “Ващуку немає місця” − захисник київського “Динамо” Владислав Ващук змушений шукати нову команду. Контракт футболіста з киянами завершується влітку, а керівництво клубу не має наміру продовжувати угоду.  

Збірна України 
“Свобода”: “Без “зірок” перемагаємо…” − про матч між збірними Швеції та України, де українська збірна отримала перемону − 0:1. Після розгромної поразки у товариському матчі із збірною Голландії наставник головної української команди Олексій Михайличенко вирішив дати можливість відпочити провідним нашим гравцям. На гру із шведами не вийшли на поле “зіркові” Шевченко, Воронін, Тимощук… І, як не дивно, без них українці не лише продемонстрували доволі зрілий футбол, а й добилися перемоги.
“20 хвилин”: “Віктор Ющенко привітав Тимощука” − про присвоєння капітану збірної України з футболу Анатолію Тимощуку звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України”. Президент привітав спортсмена із здобуттям кубка УЄФА ФК “Зеніт” (Росія), капітаном якої є Анатолій Тимощук. 
“Шведи знову пролетіли” − збірна України зробила те, чого від неї ніхто не очікував: перемогла з мінімальним рахунком збірну Швеції. Кадрові експерименти (у збірній не грали “зірки”) дали чудові результати.
“Тернопіль вечірній”: “Молодь не підвела” − національна збірна України з футболу повністю реабілітувалася за поразку від голландців (0:3), перемігши у Стокгольмі збірну Швеції (1:0). Склад збірної України був молодіжно-експериментальним. І молодь не підвела. 
“Нова Тернопільська газета”: “Шведи у шоці!” − після виступу української збірної у Швеції оптимізму в уболівальників значно побільшало. Без “заслужених ветеранів” українська молодь зіграла чудово. Керівництву збірної, мабуть, потрібно зробити певні висновки.
“Номер один”: “Наша людина у збірній України” − вихованець тернопільського футболу (починав грати за команду села Заложці Зборівського району) Григорій Ярмаш 24 травня дебютував у складі національної збірної України. Футболіст − срібний призер молодіжного чемпіонату Європи в Португалії. 
“Місто”: “Без лідерів грається краще?” − дивовижним чином за відсутності лідерів (Шевченка, Тимощука, Калиниченка, Вороніна) практично резервний склад української збірної дав рішучий бій у матчі зі збірною Швеції. Отже ті, хто вже поквапився відправити Михайличенка у відставку, тепер притихнуть − є ще порох у нашому футбольному гетьманстві. 

Український футбол
“20 хвилин”: “На арбітрів чекає перезавантаження свідомості” − за словами президента ФІУ Григорія Суркіса, у новому сезоні на арбітрів чекає неминуче перезавантаження свідомості. Вони повинні розуміти, що не мають права роботи замах на саму гру і на принцип, котрий свідчить, що головні дійові особи на полі − не судді, а гравці.
“Футзалісти заслужили право на сенсацію” − збірна України вийшла до півфіналу представницького футзального турніру “Гран-прі-ІУ”, який триває у бразильському місті Форталеза. 
“Сьомий похід за трофеєм Баннікова” − про меморіал Віктора Баннікова, який вперше прийматимуть Донецьк та Маріуполь. Окрім юнацької збірної України (футболісти 1992 р.н.), яку очолює Олександр Головко, у цих престижних змаганнях братимуть участь представники 7 країн.
“Княжа” відкрила власну арену у Щасливому” − у селищі Щасливому на Київщині “княжичі” створили фантастичні умови для фізичного й морального загартування підростаючого покоління − там відкрили вкритий куполом сучасний стадіон зі штучним газоном. Серед почесних гостей цієї події був президент ФФУ Григорій Суркіс.  
“Тернопіль вечірній”: “З днем народження, Прем’єр-ліго!” − вища ліга чемпіонату України з футболу стала історією. 27 травня власники клубів у столичному готелі “Київ” погодили всі питання щодо створення Прем’єр-ліги.  

Тернопільський футбол
“20 хвилин”: “Губернатор грає в захисті” − державні службовці, як і решта громадян України, люблять спорт і можуть демонструвати добрі результати, упевнений керівник Тернопільщини Юрій Чижмарь. Команда з міні-футболу, в якій грав голова ОДА, обіграла “в суху” команди міст Бережан і Ланівці й стала переможницею змагань в обласній спартакіаді серед державних службовців Тернопільщини.     
“Тернопіль вечірній”: “Почали боротьбу за кубок” − про матчі 1/8 фіналу Тернопільської області з футболу 2008 року. Стаття критична на адресу Гусятинського, Заліщицького, Кременецького, Монастириського, Підгаєцького і Шумського районів, які проігнорували і чемпіонат, і кубок області. Ці регіони не дбають про розвиток найпопулярнішої гри. І на це слід звернути увагу обласній федерації з футболу. 
“Нова ера”: “Як чиновники змагалися ”про обласну спартакіаду серед державних службовців Тернопільщини. Варто зазначити, що голова ОДА Юрій Чижмарь зіграв у футбольному мат­чі, захищаючи кольори команди обласної державної адміністрації. У футбольному матчі з командою Бережанського району Тернопільська ОДА перемогла з рахунком - 3:0, а з командою з міста Ланівці - 2:0. Загалом у спартакіаді брало участь близько 250 держслужбовців, які представляли усі райони Тернопілля, виконком Тернопільської місь­кради та ОДА.   
“Місто”: “Юрій Чижмарь знається і на футболі” − про УІІ обласну спартакіаду держслужбовців Тернопільщини. Особливий інтерес викликав турнір з міні-футболу, що й не дивно: за команду ОДА “засвітився” її голова Юрій Чижмарь, і навіть відзначився забитим голом.      
“Свобода”: “Зона аутсайдерів уже позаду ” − стаття про фінал ХУІІІ сільських спортивних ігор, які відбулися на Тернопільщині. Серед інших видів спорту, учасники сільського спорту вправлялися у змаганнях з міні-футболу. Переможцем з міні-футболу стала команда з села Добриводів Збаразького району.
“Футбол: кубок Тернопільщини. Кращих визначать повторні матчі” − більшість футбольних колективів, які беруть участь у чемпіонаті області серед команд першої та другої груп, стартували у розіграші кубка Тернопільщини. 
“Змагалися держслужбовці” − серед інших видів спорту особлива цікавість у держслужбовців Тернопільщини простежувалася за футбольних змагань, що учерговий раз засвідчило: цей вид спорту користується в області популярністю.
“Футболісти ВПУ-4 − найсильніші” − у Тернопільському ВПУ-4 імені Михайла Паращука успішно діють спортивні секції, у тому числі й футбольна. Команда юнаків училища в обласних змаганнях з футболу серед команд профтехосвіти Тернопільщини здобула перше місце.   
“Вільне життя”: “Спартакіада держслужбовців: голова ОДА − чемпіон!” 
“Грають юні: на дві перемоги − поразка і нічия” − про  передостанній тур групового етапу у вищій лізі чемпіонату України серед команд дитячо-юнацької футбольної ліги, який видався успішним для колективів Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву.    
“Кубок області: фаворити визначилися” − про результати перших матчів 1/8 фіналу розіграша кубка Тернопільщини з футболу.  
Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Багато уваги електронні ЗМІ приділяли чемпіонату з футболу Євро-2008, який стартував 7 червня. Розповідали про команди-учасниці євротурніру. Також розповідали про попередні євротурніри, зокрема, проводили екскурс у Євро-2004, 2000, у 1960 та 70-ті роки. Спортивні оглядачі з сумом зауважували про те, що Україна залишилася осторонь цьогорічного єврочемпіонату.
Багато похвальних коментарів протягом звітного періоду звучало на адресу капітана збірної України з футболу АнатоліяТимощука, котрому Президент Віктор Ющенко присвоїв звання заслуженого працівника культури і спорту.  
Спортивні оглядачі широко висвітлили перші матчі 1/8 фіналу розіграша кубка області з футболу, спартакіаду державних службовців Тернопільщини (коментував результати спартакіади голова ОДА Юрій Чижмарь, котрий виступав за команду облдержадміністрації у матчі з міні-футболу).
Електронні ЗМІ подали інформацію про матч “Нива”-“Нафком”.
Симпатії спортивних оглядачів знову здобула збірна України з футболу − після перемоги над збірною Швеції. Результати цієї гри активно коментували електронні ЗМІ. Особливо − склад збірної, у якій були відсутні “зіркові” футболісти. Оглядачі констатували: можливо, справді, потрібно експериментувати і давати можливість проявляти себе у серйозних матчах молодим футболістам. Бо вони мають бажання перемогти і довести свою значимість у вітчизняному футболі.              

Харків

Евро 2012.
На прошедшей неделе представители группы DCH (ООО «Девелопмент Констракшн Холдинг», А.Ярославский) акцентировали внимание общественности на том факте, что приоритетными для их деятельности являются проекты, ориентированные на подготовку к Евро-2012, а сама компания инвестирует на подготовку Харькова к ЧЕ 384 млн.долл (об этом прессе 5 июня сообщила советник президента компании Елена Деревянко). По ее словам, это, в первую очередь, реконструкция стадиона «Металлист», капремонт дорог вокруг стадиона (хотя это проблемы городских властей), аэропорт, инфраструктура ФК «Металлист» (Детско-юношеская футбольная академия, база клуба в пос.Высокий). В контексте развития темы аэропортов, представитель DCH отметила, что планы правительства, согласно которым взлетно-посадочные полосы остаются в собственности государства, совпадают с планами DCH по развитию харьковского аэропорта: в задачи компании входит создание инфраструктуры: аэровокзала, паркингов, гостиниц − компания намерена вложить 119 млн.долл, а государство − 54-55 млн.долл.
Народный депутат Украины (БЮТ) Александр Фельдман выступил с инициативой, обращенной к харьковским политикам, прекратить противостояние и совместно выработать нужные для Харькова изменения в госбюджет (А.Фельдман регулярно выступает с подобными инициативами, которые  в реальности поддержаны быть не могут, хотя сам вопрос, учитывая региональную ситуацию, безусловно, весьма актуален). Нардеп обратился к депутатам-харьковчанам в ВР, секретарю горсовета Г.Кернесу, председателю облсовета В.Салыгину, губернатору А.Авакову. В числе первоочередных финансовых нужд города и области А.Фельдман выделяет проведение в Украине финала ЧЕ-2012.
05.06.08 директор Департамента подготовки к Евро-2012, зам.мэра Виктор Христоев накануне Дня журналиста провел прием работников СМИ, на котором отметили журналистов, которые освещают именно спортивную жизнь Харькова и подготовку Харькова к ЧЕ-2012. Журналисты и видеооператоры были отмечены от имени Департамента знаками отличия и книгами.
Начальник управления подготовки к ЧЕ-2012 обладминистрации Алексей Токарь сообщил об итогах пребывания в области рабочей группы во главе с первым зам.министра культуры и туризма В.Корниенко 30 и 31 мая, которая рассматривала ситуацию с гостиничной сетью. Отмечен дефицит 4-х и 5-ти звездочных гостиниц (в наличии 15-20% от требований УЕФА). Преодоление дефицита предполагается за счет  строительства новых, реконструкция существующих, использование баз отдыха в области, использование общежитий вузов. С рабочей группой провели встречи зам.губернатора С.Стороженко, замы глав райадминистраций, болельщики. Токарь сообщил, что на итоговом совещании была отмечена как удовлетворительная (?) динамика подготовки гостиничного хозяйства города и области, а также подготовка соответствующих информационных материалов для Национального агентства.
Что касается реальной подготовки, то многие жители прилегающей к стадиону «Металлист» территории «комментируют» соответствующим образом  рубрику в «Газете по-харьковски», в которой харьковчане  в числе самых позитивных событий в жизни города называют строительство «Металлист-сити», которое, в действительности, еще не начиналось.
Реклама.
Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

Футбольные события
На прошлой неделе губернатор со своими замами, среди которых особой активностью выделился Сергей Стороженко, личным примером решили популяризировать футбол − команда ОГА сыграла дружественный матч с командой Изюмской РГА, победила дружба (единственное, что немного испортило впечатление − не совсем спортивная форма г-на Стороженко и некоторых других чиновников).
СМИ.
03.06.08 газета «Время» в статье «Футбольный май в загадках и догадках», Вадим Зубов  дала комментарий назначения президента ФК «Харьков» Виталия Данилова и.о. президента премьер-лиги. Газета отмечает, что Данилов − «один из тех, кто наиболее горячо, последовательно и настойчиво ратовал за создание премьер-лиги и принимал в этом процессе самое деятельное участие». Сам Данилов комментирует этот факт реалистичнее: «Человек, избранный на этот период, заслуживает не столько поздравлений, сколько сочувствия: за предстоящие два месяца мне предстоит проделать огромный объем работы. Будет много бумажной работы, связанной с переводом под нашу юрисдикцию чемпионата страны в ведущем дивизионе. Именно ею займутся сотрудники лиги, которых мы примем на работу в ближайшие дни. Мы приняли дополнение: возглавить лигу отныне имеют право не только граждане Украины. В круг моих обязанностей входит теперь подбор кандидатов на эту должность».              
09.06.08 - «Объектив-новости» (ТРК «Симон)
дали информацию о намерении DCH инвестировать в подготовку к ЧЕ в Харькове 384 млн.долл − на реконструкцию учебно-тренировочной базы ФК «Металлист» - 39 млн.долл, на детско-юношескую спортивную академию − 10 млн.долл, 334 млн.долл − на строительство торгово-развлекательного и офисного центра «Металлист-сити» (160,04 га).

Херсон

Євро 2012
Заходи
Всесвітньовідомий французький футболіст, чемпіон Світу і Європи Зінеддін Зідан у жовтні може відвідати Херсон. Про це заявив голова Херсонської ОДА Борис Сіленков під час прямого ефіру на нашому телеканалі «Скіфія». Зокрема, за інформацією Сіленкова, під час обговорення з керівництвом ТОВ "Данон" про хід реконструкції та модернізації у Херсоні підприємства ТОВ "Данон Дніпро" , він офіційно звернувся до керівництва французького концерну "Данон" запросити на відкриття у Херсоні модернізованого заводу фірми Зінеддіна Зідана, який є одним з найбільших акціонерів компанії. За словами Сіленкова, така пропозиція сподобалася керівництву концерну, і вони сказали, що докладуть максимум зусиль для реалізації такого візиту. Планується, що Зінеддін Зідан візьме участь у футбольному матчі між збірною Херсонщини та збірною фірми "Данон"."Президенту "Данон" сподобалася ця ідея і я думаю, що восени ми побачимо Зідана на Херсонщині" - підсумував Сіленков. Зараз на херсонському заводі фірми "Данон" працює Державна комісія з прийому в експлуатацію його нових виробничих потужностей. Введення їх в експлуатацію заплановано, зокрема, на жовтень поточного року.
Реклама
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро-2012 помічено не було.
ЗМІ
У щотижневій програмі «Єврофутбол» на радіо «Таврія» прозвучала наступна інформація щодо Євро-2012 :
- В Одесі завершився черговий етап моніторингу реалізації інвестиційних проектів з будівництва і реконструкції готелів у рамках підготовки до Євро-2012. На підсумковій нараді динаміка підготовки готельної інфраструктури міста й області була визнана задовільною. Влада Одеси й області зобов'язалися розглянути питання круїзних лайнерів в якості 4- і 5-зіркових готелів, а також вишукати інші варіанти рішення проблеми розміщення гостей Євро-2012. Пріоритетом програми підготовки до Євро-2012 було визнане забезпечення учасників і гостей чемпіонату місцями в 5-зіркових готелях.

Місцевий футбол
Горностаївський «Мир» знову не зумів обіграти «Торпедо» з Миколаєва в рамках чемпіонату України з футболу серед аматорських команд. Як і в першому турі підопічні Олександра Сапельняка розписали мирову − 1:1. Миколаївці понад усе хотіли взяти три очки у домашньому матчі проти футболістів з Херсонщини. Про це свідчив їх стартовий натиск на ворота «Миру», який на 15 хвилині приніс результат. Гравець «Торпедо» вкинув м’яч із-за бокової в штрафний майданчик, де найспритнішим виявився його партнер по команді − 1:0. Після перерви горностаївські футболісти зуміли переломити хід гри і на 28-ій хвилині другого тайму зрівняти рахунок − 1:1. Зі штрафного відзначився Олександр Шипа. Надалі обидві команди грали обережно, боячись пропустити гол на контратаці. В результаті нічия 1:1, і «Мир» набрав 8 очок та залишився на 3 місці у турнірній таблиці. В іншому матчі «Бастіон» (Одеська область) розтрощив аутсайдера групи «Ілліч-Осипенко» (Запорізька область) − 7:1. До завершення групового турніру «Миру» залишається зіграти 2 матчі. Найближчий пройде 11 червня у Горностаївці (Новотроїцького району). Там місцева команда буде приймати лідера − сімферопольський «Чорномор-Нафтогаз». Щоб мати шанси на вихід до ігор «плей-офф» нашим футболістам необхідно перегравати цей аматорський клуб з АР Крим. Як розповів головний тренер «Миру» Олександр Сапельняк кореспонденту Херсонського обласного радіо «Таврія», ще до матчу в Очакові у нього стався невеличкий конфлікт із власником миколаївського «Торпедо». Мовляв, останній ще у поєдинку в Горностаївці скептично поставився до футбольного поля і покритикував за відсутність на трибунах плакатів на тему «Євро-2012». «Ми приїхали на повторний матч до миколаївського Очакова і нічого подібного тут теж не побачили»,- підсумував Олександр Якович».

ЗМІ
У щотижневій програмі «Єврофутбол» на радіо «Таврія» прозвучала наступна інформація:
- Київський "Арсенал" провів чергову піар-акцію, щоб привернути увагу до свого клубу. Цього разу власник клубу Вадим Рабінович, через архітектора Олександр Жукова заявив, що вони готові побудувати найкращий у світі стадіон, якщо їм виділять в Києві землю під будівництво. Жуков розробив проект футбольного стадіону на 60-75 тисяч глядачів. Загальна площа - 320 тисяч квадратних метрів.

Хмельницький

Євро 2012.
Події.
У Хмельницькому моно-театрі «КУТ» його директор Володимир Смотритель влаштував безкоштовні перегляди матчів фіналу футбольного «Євро-2008». Одночасно зал театру вміщує до п’ятдесяти чоловік. І хоч це любителі футболу та вболівальники можуть робити вдома або в барах, на думку Смотрителя, саме доручення мистецтва до спорту і зокрема до футболу допоможе цим галузям взаємно збагатитися, підвищивши авторитет одне одного.
Хоч про це прямо не сказано, але запрошення на матчі в «КУТ» лунає у блоках оголошень місцевих FM-радіостанцій. І крок закладу однозначно розцінюється в контексті наближення «Євро-2012».
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.
ЗМІ.
Матеріалів, присвячених «Євро-2012» за звітний період не було зафіксовано.

Місцевий футбол.
Федерація футболу.
Діяльністю обласної федерації футболу не задоволенні у керівництві спортом в області. Не зміг зібрати дванадцять команд для обласного чемпіонату. Та й тих десять, що грають, інколи зводять зустрічі до технічних результатів.
Так сталося, наприклад, коли непогано підтримувана одним київським бізнесменом команда із Дунаєвець відмовилася грати матч із волочиською командою. Футбольний клуб із Волочиська, цілком у відповідності з положенням, затвердженим федерацією, заявив на ігри трьох футболістів із професійних клубів − місцевих вихованців, які зголосилися пограти, користуючись перервою в іграх вищої ліги.
Не завжди на висоті федерація, коли виникають суперечки за футбольні поля, які виникають між громадами, власниками майнових комплексів і спортивними комітетами чи клубами. Днями на захист інтересів футболістів у тих же Дунаївцях мусило ставати обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту в особі начальника Олександра Яков’юка та спеціаліста Ігоря Яворського.
У Хмельницькому НВО № 10 літні канікули вирішили використати на посилену футбольну підготовку школярів. На базі пришкільного табору тут знову ж без підтримки федерації футболу утворили секцію, маючи на меті відібрати у спеціальну школу хлопчиків із найбільш вираженим футбольним хистом.
Турніри.
Триває чемпіонат області. Яскравих подій немає.
Команда другої ліги «Поділля» на виїзді у Коростені зазнало нищівної поразки 4:1. Результат був прогнозованим, оскільки клуб має великі проблеми з голкіперами. Перед початком весняної частини чемпіонату був заявлений за команду воротар Владислав Сямін - голкіпер, який підписав контракт з "Поділлям". Але його заявку відкликали з ПФЛ, а контракт - розірвали.
Колишній же голкіпер №1 в хмельницькому «Поділлі» Олександр Гуменюк своє місце в воротах «Поділля» змінив на тренерський місток в «Кримтеплиці» з Молодіжного. «Особисто мені боротися за третє місце в другій лізі не цікаво. А на щось більше команда «Поділля» поки що не здатна. Я залишив «Поділля» не через гроші! Я вирішив поїхати до Молодіжного, бо мені подобалася ідея нової роботи − тренувати голкіперів. У «Поділлі» я теж трохи цим займався, але ще й грав…»

Черкаси

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішня реклама «Євро-2012» - відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.
Місцевий футбол.
Нічиєю для ФК «Дніпро» (Черкаси) завершилися ігри 35-го і 36-го туру. 3 червня у грі з алчевською «Сталлю» результат матчу 2:2, 8 червня у змаганнях з київською «Оболонню» - 1:1.

Преса.
«Прес-центр», «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я» продовжують інформувати читачів про хід першості області з футболу серед команд І ліги. Зокрема, повідомляється,  що лідерами залишаються ті ж самі команди, незважаючи на те, що колектив зі Шполи втратив перші два очки в Умані.
А ось «Дніпро» продовжує скочуватися вниз, - пишуть ці ж видання. Матч ХХХIV туру першості України серед команд І ліги не давав оптимістичних надій черкаським уболівальникам. На виїзді з одноосібним лідером − маріупольським "Іллічівцем", "Дніпро" програв усуху 0:3, скотившись на ХVІІ місце турнірної таблиці.
«Футболісти на голодному пайку», - статтю під такою назвою опубліковано в «Спорт та здоров’я». Газета повідомляє, що вже третій місяць керівництво клубу не виплачує футболістам зарплату. Мало того, не фінансується їхнє харчування та під знаком питання залишається проживання у готелі.
Ця ж газета розмістила інформацію під рубрикою «У довідник футбольного вболівальника» про заслуженого тренера України, черкащанина Віктора Жиліна.
У цьому ж виданні розміщено короткі замітки про фініш обласного чемпіонату «Шкіряний м’яч» у віковій групі 1997 та 1995 р.н. та про змагання на кубок Сміли, перемогу в яких здобула команда «Скіф». Також газета подає розклад фінанльних змагань Євро-2008.

Кулуари.
Громадськість обговорює ситуацію, що склалася навколо ФК «Дніпро». Зокрема, стосовно невиконання керівництвом клубу трансферних зобов’язань перед донецьким «Металургом» у зв’язку з переходом футболиста Мостового. Генеральний менеджер "Дніпра" Вячеслав Заховайло обіцяє розрахуватися найближчим часом, але обіцянки піддаються сумнівам, оскільки й досі залишаються невирішеними питання щодо заборгованості із зарплатою тощо.

Чернівці

Євро 2012.
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
В області набирає темпів масштабна, і власне, безпрецедентна, якщо говорити про принцип «співфінансування”, закладений у неї, програма «Рік доріг».
Стартувало також  будівництво об’їзної дороги.
Що до останнього, то звернемо увагу на скаргу, надіслану до Кабміну на дії Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області.  Йдеться про  визначення переможця тендеру на будівництво другої черги об’їзної, на яке з виділено 65 мільйонів гривень. Претендент — відоме в області  ШБУ-60, яке  вже 50 років працює у сфері дорожнього будівництва і за чотири останні роки освоїло на будівництві та ремонті доріг Буковини понад 100 мільйонів гривень, звертає увагу на те, що тендер виграла приватна фірма «Карпати » з Луцька, статутний фонд якої 23 600 гривень, а основна діяльність —  торгівля зерном...
Схоже, довкола бюджетних мільйонів боротьба не закінчена.

Місцевий футбол.
Місцева преса  широко коме
нтує виграш ФК „Буковина” у 27-му турі чемпіонату у  "Енергії" з Південноукраїнська, зазначаючи, що гра пройшла за переваги господарів.  І що „Буковина” знову на четвертому місці.
Преса інформує також про перебіг подій у 8-му турі футбольної першості області, у якому лідирує ФК „Кіцмань”.
Газета „Свобода слова” (06.06) повідомляє про юнацька фінальну частину з футболу серед ДЮСШ "Колос" (юнаки 1995-1996 рр.н.) у с.Волока (Глибоцький р-н) За призові місця вели боротьбу чотири команди. Переможцем змагань стала герцаївська команда, яка набрала 6 очок. Друге і третє місця відповідно посіли команди з Путили і Волоки. Кіцманський колектив завершив змагання на 4-му місці.
У футбольній першості Чернівців відбулися матчі 2-го туру. Після того, як "Версаль" обіграв 2:1 "Дрім-Тім Еталон", він вийшов в одноосібні лідери, набравши 4 очки.
Стартував розіграш кубка Кіцманського району з футболу. На попередньому етапі одним із найцікавіших і драматичніших матчів була гра у Шишківцях, де місцева команда приймала ФК "Іванківці".
Засоби масової інформації повідомляють також про футбольний матч між збірною облдержадміністрації та журналістів, приурочений Дню журналіста, який відбувся 05.06 в районному центрі Сторожинець. В гострій боротьбі перемогли чиновники.

Чернігів

Євро 2012
Реклама
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області  зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 відсутня. 
ЗМІ
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних питання Євро-2012 не висвітлювалися.
Події
Подій, що стосувалися б підготовки області до Євро 2012, які б мали широкий розголос серед громадськості та обговорювалися у ЗМІ, не було.

Футбол
ФК «Десна»
Достатньо насиченим на футбольні події став минулий тиждень. Головна команда − чернігівська «Десна» знову розчарувала, після трьох поразок вона не змогла здолати опір команди «Кримтеплиці» - 1:1. Сім тисяч вболівальників знову не побачили такого звичного фейєрверка, який керівництво ФК «Десна-Партнер» запровадило після кожного переможного матчу команди. У кулуарах жваво обговорюється протистояння між мером Чернігова О.Соколовим і президентом ФК «Десна-Партнер» О.Савченком. Подейкують, що Савченко просто «послав» мера і наголосив, що при бажанні його зіпхнуть з посади.
Якщо раніше О.Соколов практично був на кожному матчі «Десни» і навіть виїздив разом із О.Савченком в інші міста України, то тепер мера на трибуні немає.
О.Савченко аби набрати популярності в місті організував громадську організацію «За Чернігів». У «пику» міській раді ці новоявлені добродії почали роздавати продпакети ветеранам, проводити всілякі популістські заходи на роздування іміджу О.Савченко. В свою чергу, при підтримці міської влади надрукована незалежна газета «Народний контроль», в якій розвінчується ореол благодійника і мецената О.Савченка. У газеті він вимальований, як людина Ахметова, лихвар, який хоче загарбати стадіон і створити футбольну команду Ахметова, своєрідний дубль донецького «Шахтаря».

Жіночий футбол
У Чернігові все більшає і більшає прихильників жіночого футболу. І не випадково, адже чернігівська «Легенда» є одним із лідерів вітчизняного футболу і переможно грає на своєму полі. А ще 22 червня в Чернігові відбірковий матч Євро-2009 серед жіночих команд України та Данії. Ретельна підготовка до цього матчу триває повним ходом. На жаль сайт ФФУ мало розповідає про жіночий чемпіонат України. Оперативної інформації практично немає.

P.S.
З Дніпропетровської області інформація не надійшла з технічних причин(проблеми з Інтернетом).

Підписатися на новини