ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012
Тема Евро-2012 на минувшей неделе в Крыму не упоминалась.
Местный футбол
Минувшая неделя в Крыму прошла под знаком празднования 50-летия «Таврии».
Во вторник впервые в истории независимой Украины «Таврию» чествовали в Верховной Раде АРК.
«Таврия» является визитной карточкой Крыма, поэтому автономия просто обязана заботиться о команде. Могу заверить общественность: с сегодняшнего дня начинается новая эра взаимоотношений властей полуострова и первого чемпиона независимой Украины», − заявил спикер парламента автономии Анатолий Гриценко. «Мы хотим, чтобы «Таврия» успешно выступала как на национальной арене, так и в Европе, поэтому будем оказывать ей всяческую помощь», − подчеркнул Анатолий Павлович.
Много добрых слов в адрес людей, стоявших у истоков создания и становления команды, ветеранов и руководителей клуба прозвучало также из уст премьера правительства Крыма  Виктора Плакиды, постоянного представителя президента Украины в Крыму Леонида Жунько, мэра Симферополя Геннадия Бабенко и председателя Рескомспорта автономии Сергея Доценко.
«Власти Крыма заинтересованы, чтобы «Таврия» была сильной и успешной командой. Совместными усилиями мы сможем поднять наш клуб на новую высоту», − отметил в ответной речи почетный президент «Таврии» Сергей Куницын.
Анатолий Гриценко объявил о присвоении звания заслуженного работника физической культуры и спорта Крыма, а также вручил соответствующие знаки главному тренеру «Таврии» Михаилу Фоменко, мэтру тренерского цеха Украины Анатолию Заяеву, ветеранам команды Сергею Шевченко, Виталию Живице, Андрею Черемисину, Виктору Орлову, Вячеславу Портнову и Александру Головко (последний из-за заграничной командировки, к сожалению, не смог прибыть на торжественный прием). Целой группе ветеранов «Таврии» были вручены почетные грамоты президиума Верховной Рады автономии, Совета министров Крыма, объявлена благодарность постоянного представительства Президента Украины в Крыму.
В среду состоялась основная часть официальных праздничных мероприятий.
В Федерации футбола Крыма собрались ветераны команды, работники клуба, многочисленные гости. По поручению Федерации футбола Украины и лично ее президента Григория Суркиса (как член исполкома УЕФА, в этот день он был задействован в мероприятиях финала Лиги чемпионов, поэтому не сумел прибыть в Симферополь) с праздником собравшихся поздравил вице-президент ФФУ Сергей Татулян. Сергей Аршакович также вручил Знаки отличия и грамоты ФФУ целой группе ветеранов, игроков и работников клуба.
Ряд ветеранов и работников клуба был награжден Знаком отличия и грамотами Профессиональной футбольной лиги Украины. Почетную миссию выполнили ответственный секретарь ПФЛ Святослав Сирота и технический директор лиги Игорь Ярменчук.
Поздравил собравшихся с праздником и генеральный директор БК «Киев» Виталий Хоменко. Три года назад киевляне протянули терпящей бедствие «Таврии» руку помощи и стали одним из соучредителей клуба.
Ну а вечером в этот же день праздничные мероприятия прошли на Республиканском стадионе «Локомотив» − в присутствии почти десяти тысяч болельщиков. Зрителям были представлены красочное спортивно-хореографическое шоу, шоу парашютистов, концерт. Завершилось все грандиозным фейерверком.
Отмечу, что в «Таврии» несколько обижены тем, как отреагировали на юбилей в других клубах. Поздравления по случаю 50-летия прислали только «Заря» и киевский «Арсенал» (даже на Новый год вроде как все друг друга поздравляют, а тут такая дата − и молчок).
«Таврия» тем временем отправилась в отпуск, из которого выйдет 9 июня. До 15 июня крымчане будут готовиться к сезону на своей загородной базе в Почтовом. Основное внимание планируется уделить физической подготовке, также тренерский штаб просмотрит в деле нескольких потенциальных новичков. 16 июня «Таврия» отправится на двухнедельный учебно-тренировочный сбор в Австрию, где симферопольскую команду, помимо тренировочной работы, ожидают несколько спаррингов с зарубежными командами. В Симферополь подопечные Михаила Фоменко вернутся 29 июня. Уже на следующий день «Таврия» заедет на базу в Почтовое, где будет готовиться непосредственно к старту в Кубке Интертото (напомним, что 5 или 6 июля в рамках второго раунда этого турнира крымчане на выезде сыграют с победителем пары «Мика», Армения − ФК «Тирасполь», Молдавия; ответная встреча − 12 или 13 июля в Симферополе).
Кадровые изменения пока небольшие. Покинул команду не попадавший в состав защитник Павел Катков. Продлены истекшие контракты с хавбеком Ильей Галюзой и нападающим Лаки Идахором (с обоими на два года). О новичках пока ничего не слышно. Хотят, правда, разговоры, что вернется в Симферополь нападающий Васил Гигиадзе, но пока это лишь слухи.
Тем временем «Крымтеплица» отправила в отставку своего коуча Михаила Дунца − за неудовлетворительные результаты команды под его руководством в весенней части чемпионата. Исполняющим обязанности главного тренера молодежненцев до конца сезона назначен Михаил Сачко (известный по работе в ФК «ИгроСервис» и ряде любительских коллективов полуострова).

Вінниця

Євро-2012
Аеропорт
Нинішнього тижня в черговий раз було «засвідчено» ремонт і підготовку до відкриття Вінницького аеропорту. Прес-служба облдержадміністрації організувала так званий прес-тур на об’єкт. Я був учасником цього заходу і свідком того, що ремонтні роботи проводять у великих об’ємах . Закуплено чимало нової техніки для  облаштування митного та прикордонного постів. Значить аеропорту готують статус міжнародного. Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський в черговий раз наголосив журналістам, що « аеропорт готується до прийому літаків під час проведення Євро-2012». Однак цього разу він додав «новинку» до теми підготовки аеропорту. Домбровський сказав, що «облдержадміністрація звернулась до Національного агентства по підготовці до Євро-2012, аби аеропорт у Вінниці став резервним для Борисполя під час проведення чемпіонату Європи з футболу…». Про перспективи  вінницького аеропорту написала і популярна вінницька газета «33 канал» 21.05.08 під заголовком « За 1 мільйон доларів Вінниця знову «злетить» на Крим, Туреччину і Єгипет». Пропоную цікаві уривки з цієї публікації:
«…Ще три роки тому відкриття повітряних воріт області − аеропорту «Гавришівка» − було міфом та мрією. Бо з моменту останнього регулярного рейсу пройшло вже більше 15-ти років і тільки VIP-літаки перших осіб України сідали на вінницьку бетонку поряд із завмерлим аеровокзалом… Тому цю безкрилу розруху Вінниччина кілька разів хотіла продати чи знайти для осиротілого летовища інвестора.
Але три місяці тому мрія Вінниці про небо ожила, і в середині літа з «Гавришівки» має вперше за роки незалежності злетіти рейсовий літак.
− Ремонт дірявого даху, лівого крила аеропорту, комунікацій та під’їздів практично завершений, − заявив на злітній смузі «Гавришівки» голова обладміністрації Олександр Домбровський. − Це був перший етап, на який пішло вже 5,5 мільйона позабюджетних коштів із обласного Фонду Бабошина. Паралельно йде навчання 50-70 осіб персоналу та перевірка служб відповідними комісіями. Доставку пасажирів будуть здійснювати маршрутні та легкові таксі. Адже ми хочемо отримати ліцензію на відкриття аеропорту із міжнародними рейсами, і для цього потрібно мати всі сертифікати + 10 підписів міністрів. Тут буде митниця, паспортний контроль та багажне відділення. Думаю, що до 15 червня 100% підготовчих робіт завершимо і тоді можна буде сказати точну дату відкриття аеропорту.
Другий етап − це угоди з українськими авіаперевізниками та туроператорами з Росії і Туреччини, котрі зацікавлені у співпраці з комунальним аеропортом. Попередньо можу сказати, що на сьогодні найбільший попит є на польоти з Вінниці до Сімферополя, у турецьку Анталію та Єгипет. Також стрімко розвивається служба авіатаксі із можливим ранковим маршрутом Львів-Вінниця-Київ та у зворотному напрямку ввечері. Вивчається попит на московський напрямок та по малій авіації… Є декілька пропозицій по авіатранзиту від казахів та «паркувальні тарифи» для відстою літаки з огляду на перевантаження Борисполя під час «Євро-2012». А також наш аеропорт є найбільш географічно комфортним для прильоту паломників-хасидів з Ізраїлю в Умань, Брацлав, Меджибіж…
Тому головне для Вінниці та області − запустити влітку цей проект, і тоді вже працюючий аеропорт стане ще одним козирем регіону в боротьбі за статус столиці Поділля. А вінничан та мешканців сусідніх областей перш за все цікавить можливість літати з «Гавришівки» на популярні курорти, у відрядження та в гості до рідні. І значення цієї реанімації Вінницького аеропорту можна буде оцінити тільки через роки, коли польоти знову стануть звичною, буденною справою… Стосовно розмежувань землі та повноважень із військовими сусідами, то губернатор обіцяв знайти з генералами спільну мову. Бо злітна смуга є власністю області, а 3 з 4 «рульожок» − Міністерства оборони. Також 2,5− кілометрову бетонку потрібно продовжити ще на тисячу метрів, аби у Вінниці могли сідати важкі транспортні літаки під майбутній логістичний центр.
А от з продажем майже запущеного в експлуатацію аеропорту область вирішила не поспішати і дочекатись справді серйозного інвестора. Адже на 1 липня «Гавришівка» буде на 99% готова до зльоту і першим рейсом можна вилетіти або до Сімферополя, або у Туреччину. До старту залишилось якихось 40 днів…»
Зустрічі
З 23 по 25 травня у Вінниці проходили Дні Свєнтокшиського воєводства республіки Польща. До міста прибула досить солідна делегація поляків на чолі з керівниками воєводства. До її складу входили також польські бізнесмени. Так от,є інформація, поки що неофіційна, що одна із польських фірм з міста Кельце  зацікавлена в придбанні землі у Вінниці для будівництва готелю під Євро -2012. (До речі, у Вінниці є лише один достойний готель для прийому іноземців). Відбулася і зустріч  представників цієї фірми з губернатором і мером.
А польські офіційні особи при будь-якій нагоді постійно нагадували,  що « нас поєднав чемпіонат Європи з футболу − 2012 і ми повинні достойно до нього приготуватися…»

Волинь

Євро-2012
На 2012 рік затверджено програму безпеки
22 травня відбулася сесія Волинської обласної ради, яка затвердила з-поміж інших програму забезпечення порядку та гарантування безпеки осіб, які будуть перебувати на території області під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Чемпіонату Європи, скоріш за все, у нас не буде
Люди, яких ви називаєте політичною елітою, не є нею в принципі. Це персони, котрі дерибанять те, що залишилося в державі. І вони мають бути зметені з політичної сцени. Три головні персонажі української політики − Ющенко, Тимошенко, Янукович − показали свою повну неспроможність фахово вирішувати національні завдання. За кілька місяців у нас відберуть право проводити „Євро-2012”. Відповідальність за те, що Україна буде виставлена перед світом як країна-невдаха, мають нести передусім Ющенко і Тимошенко. Так висловився у волинській пресі відомий український журналіст Вахтанґ Кіпіані.
До речі, в футбольних колах Волині також міцніє думка про те, що чемпіонату Європи з футболу в Україні не буде. Причина одна: політична обстановка, що дедалі загострюється, і, відповідно, керівна неспроможність нинішньої української влади.
Реклама
Зовнішньої реклами, пов’язаної з „Євро-2012”, не виявлено.
Футбол
Українська Прем’єр-ліга. Кулуари.
Щодо ідеї створення української Прем’єр-ліги, то місцеві спеціалісти та спортивні оглядачі висловлюються „обома руками за”, однак застерігають, що на практиці футбольна система України поки що до Прем’єр-ліги не готова. Перш за все заважає її „олігархічний характер”. По-друге, керівництво Прем’єр-ліги повинно бути рівновіддалене від усіх футбольних суб’єктів, котрі ввійдуть у неї, тобто у всіх відношеннях нейтральним і незаангажованим. Перевага  повинна віддаватися кандидатам з України, а не закордонним, тому що поміж власниками футбольних клубів неодмінно виникне ряд суперечностей та проблем (наприклад, керівництво харківського ФК „Металіст” уже заявило про своє небажання входити в Прем’єр-лігу), які потрібно буде оперативно вирішувати. В принципі, керівництво Федерації футболу України могло б здійснювати керівництво Прем’єр-лігою, але для цього її ініціатори повинні поступитися частиною своїх амбіцій. Чи поступляться?
Волинські ЗМІ про футбол
Анатолій Тимощук − зразок патріотизму
Волинські ЗМІ, які постійно пишуть про Анатолія Тимощука у піднесених тонах, останнім часом ще вище підняли планку його позитиву. Йдеться про патріотизм у футболі, якого відверто бракує нашим провідним командам та гравцям. Щоб отримати від президента УЄФА найвищу нагороду цієї авторитетної структури, А.Тимощук вийшов на трибуну з українським прапором. Він, гравець російського клубу... Такі речі справді вражають. А батько Анатолія Тимощука розповідає про перспективи сина так:
− Він хоче виграти Лігу Чемпіонів. Звичайно, із „Зенітом” це буде важко. Тому Толик не проти змінити команду. Йому імпонує англійський футбол. Кілька пропозицій з Прем’єр-ліги вже було, але не від тих клубів, з якими можна чогось досягти. Анатолій чекає більш прийнятних варіантів...

ЧЕМПІОН З ФУТБОЛУ... ВІКТОР ЯНУКОВИЧ
Разом із гравцями донецького «Шахтаря», який вчетверте став чемпіоном національної першості, золоту медаль вручили і лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу
Донецький «Металург», схоже, і не збирався грати на повну силу проти своїх земляків у заключному, «золотому» для «Шахтаря» матчі — розгром 1:4 при до того ж нереалізованому пенальті гірника Олександра Гладкого. Тому найцікавіші події відбувалися за межами поля. Спочатку у VIP-ложі, де разом із президентом ФК «Шахтар» Ринатом Ахметовим і лідером Партії регіонів Віктором Януковичем за матчем спостерігали голова секретаріату Президента України Віктор Балога і секретар РНБО Раїса Богатирьова. Не просто спостерігали, а кожен гол шахтарів зустрічали оплесками і навіть обіймами. А потім, уже під час церемонії нагородження, Віктора Януковича назвали «прем'єр-міністром України» і вручили йому... золоту медаль чемпіона. Окрім головного опозиціонера країни, нагороди найвищої проби отримали також голова Донецької обласної державної адміністрації Володимир Логвиненко, мер Донецька Олександр Лук'янченко, автор гімну ФК «Шахтар» російський композитор Ігор Крутой. У цей момент аж шкода стало Віктора Балогу і Раїсу Богатирьову, що їх обділили золотом, адже вони так старались сподобатись донецькій публіці. У цей момент Віктор Янукович і Ринат Ахметов з керівниками області та міста, а також гравцями «Шахтаря» і тренером Мірчею Луческу, робили коло пошани біговою доріжкою стадіону під овації уболівальників...Таким чином навіть перемога «Динамо» у Харкові вже нічого не вирішувала. Хоча, якщо судити по грі, то кияни мають радіти, що зуміли «вирвати» у «Металіста» хоча б нічию, адже по ходу матчу їм двічі довелося відігруватися.
— Ми їх переграли за усіма статтями, особливо у першому таймі, і нічого дивного в цьому нема. Але щоб «Металісту» успішно виступати в єврокубках, потрібно підсилити команду кількома гравцями рівня Девіча чи Коельо. Потрібно, щоб була конкуренція в команді, щоб на місце в основі претендувало людей з двадцять. Якщо керівництво клубу це зробить, тоді можна буде спокійно вигравати у таких клубів, як «Динамо» чи «Шахтар», — констатував після нічийного матчу з динамівцями головний тренер бронзового призера нинішньої першості — харківського «Металіста» — Мирон Маркевич.
А ось у наставника киян Юрія Сьоміна журналісти допитувались, чи отримає ще шанс заграти за «Динамо» Олександр Алієв, який напередодні фінального матчу із «Шахтарем» за Кубок України порушив спортивний режим − пішов на дискотеку, де розпивав спиртне.
— Шанс ми завжди даємо, але багато залежить від нього самого. Алієв повинен задуматися, як жити, куди йти — у прірву чи стати відомим футболістом. На сьогоднішній день ми його відсторонили від команди, — заявив Сьомін і додав: — Але, якщо він буде працювати над собою, зрозуміє, що так тривати не може, тоді він отримає шанс. Головне, щоб Олександр це усвідомив сам для себе, а не через страх чи покарання. Якщо він це не відчує в душі — нема сенсу знову повертатися до розмови, тоді у найкращому разі на нього чекає друга ліга... (газета „Волинь”).
Місцевий футбол
ФК „Волинь” продовжує занепадати
19 травня „Волинь” програла. На цей раз у Києві „Оболоні” − 0:3. Алозі не реалізував пенальті. Догравали вдев’ятьох. 24 травня „Волинь” у себе вдома знову програла „Кримтеплиці” 1:2. Гості були значно активнішими: волиняни за всю гру лише раз поцілили в рамку воріт − проти 8 ударів кримчан. Оглядачі продовжують відзначати дуже низьку мотивацію футболістів грати за волинську команду. Отже, в міжсезоння будуть великі зміни.
Волинському футболу бракує фінансів
З чемпіонату області знялося дві футбольні команди (одні з кращих) − ФК „Горохів” і „Стир” з Берестечка. Причини в обох випадках фінансові. Зокрема, „Горохів” опинився на мілині через ув’язнення за хабар мера міста Горохова, який фінансував команду.
Луцький стадіон «Авангард» можуть пустити з молотка
На оновлення стадіону «Авангард» Луцька міська рада виділила 2 мільйони гривень. В раді обговорено проблеми ремонту стадіону. Керівництво дійшло думки, що цієї суми на реконструкцію буде замало. Крім того, на майно луцького стадіону накладено судовий арешт. Хоча фактично «Феміда-Інтер» (фірма президента ФК „Волинь” Василя Столяра) відвоювала у Луцької міської ради право на стадіон, судова тяганина продовжується. Зараз арешт майна оскаржується в Луцькому міському районному суді.
− Тут перетинаються досить серйозні бізнесові інтереси, але ми надіємося, що все-таки доб’ємося справедливості в інтересах громади, − висловився з цього приводу заступник луцького міського голови Анатолій Пархом’юк.
Оскільки майно «Авангарду» арештоване, то ремонтні роботи на стадіоні розпочатися не можуть.

Донецьк

Евро 2012
События
21 мая на базе управления Донецкой железной дороги заместитель министра транспорта и связи Украины Вадим Гуржос провел выездное заседание рабочей группы по вопросу подготовки к финальной части Евро-2012 в Донецке, а также внесения изменений в Закон о государственной целевой программе по подготовке и проведению чемпионата.
В мероприятии приняли участие первый заместитель генерального директора "Укрзалiзницi" Николай Луханин, начальник Донецкой железной дороги Николай Сергиенко, заместитель председателя Донецкой облгосадминистрации Александр Хохотва, заместитель Донецкого городского главы Николай Волков, заместитель председателя национального агентства по вопросам подготовки и проведению Евро-2012 Сергей Рыбалко, заместитель председателя Госавиаадминистрации Анатолий Колесник, заместитель председателя Укравтодора Николай Березовский и прочие.
Представители каждой транспортной отрасли, а также представители местных органов власти доложили о состоянии дел относительно подготовки к Евро-2012. Вадим Гуржос сообщил, что в Министерстве транспорта и связи Украины формируется отдельное структурное подразделение для отработки вопросов, связанных с проведением чемпионата.

Завершая заседание, В.Гуржос заявил, что необходимо активизировать работу по поиску инвесторов для реализации проектных разработок.
СМИ
Из публикаций выделим эксклюзивное интервью газете "Донеччина" (23.05) заместителя министра иностранных дел Константина Елисеева, озаглавленное его высказыванием: "Успішне проведення Євро-2012 буде моральною заявкою на членство України в Євросоюзі". Предлагаем текст актуального раздела полностью:
"Донецьк показує приклад підготовки до Євро-2012
— Як член урядової групи з підготовки до Євро-2012 я нещодавно брав участь у нараді у Львові, де під головуванням Президента України розглядалися проблемні питання підготовки. Хочу зазначити: вже є державна програма, націлена на цілком конкретний результат. Йдеться про реконструкцію 5-6 аеропортів, зокрема і в Донецьку, а також підготовку стадіонів. Із приємністю можу відзначити, що на всіх нарадах за приклад завжди ставився саме Донецьк, насамперед, згадується стадіон, що будується. Всі інспектори-чиновники УЄФА вражені масштабом цієї споруди, і це буде справжня родзинка Євро-2012.
Роботи багато. Нам треба модернізувати 4 тисячі кілометрів доріг, а також у шести містах готелі різної комфортності — від 3 до 5 "зірок". За моїми підрахунками, треба побудувати майже 200 готелів, а це дуже багато. Серед інших важливих питань — безпека і візовий режим. Я щиро сподіваюся, що до 2012 року наші громадяни зможуть їздити до Польщі без віз. Важливо і те, щоб перетин кордонів між обома країнами здійснювався без черг. Тож ми працюємо з польськими колегами, щоб до чемпіонату відкрити додатково 8 пунктів пропуску.
І тут ще раз хочу відзначити, що саме в Донецьку місцева влада досить серйозно ставиться до підготовки всієї інфраструктури. Я — оптиміст і вважаю, що ми успішно підготуємося до Євро-2012, незважаючи на всі "страшилки", які малюють. Це — провокації наших конкурентів, які хочуть певною мірою вивести нас із рівноваги...
Я спокійно ставлюся до тієї критики, яка лунає. Мені доводиться багато спілкуватися з колегами, які займалися підготовкою до Євро в різні роки. Зокрема, нещодавно в Австрії зустрічався з координатором, який готує чемпіонат, що стартує на початку червня. Він абсолютно спокійно ставиться до критики, тож і нам це радить і найголовніше — зосередитися на практичних речах і не бюрократизувати сам процес — менше нарад, а більше справ. Зокрема, працювати з інвесторами. Сподіваюся, що Верховна Рада зможе вчасно розглянути три законопроекти, спрямовані на поліпшення нашого інвестиційного клімату, адже держава загалом профінансує підготовку в розмірі майже 20%, решта —  власні та іноземні інвестиції. Тому ми проводимо серію презентацій з метою залучення інвесторів, найближча — в Брюсселі. Ми розглядаємо чемпіонат не лише як подію спортивного масштабу. Це вагомий державний інвестиційний проект на середньострокову перспективу. У разі успішного проведення Євро-2012 Україна, по суті, отримає моральну заявку на членство в ЄС.
До речі, зверніть увагу, що вперше такий чемпіонат проводиться у двох країнах, одна з яких не є членом ЄС. Це символічно, це знак довіри Україні, як майбутньої країни ЄС".

Представляет интерес и интервью начальника областной милиции Николая Купянского газете "Жизнь" (20.05), фрагмент из которого предлагаем:
"− Как вы относитесь к спорту и, в частности, к тому, что Донецк на Евро-2012 будет одной из основных спортивных арен страны, а вместе с Мариуполем проведет и молодежный Евро-2009?
− Первым соревнованием в мегапроекте Евро-2009/2012, где нам нужно будет обеспечить правопорядок, станет турнир памяти Виктора Банникова, который пройдет в Донецке и Мариуполе уже 5-11 июня. Мы со всей ответственностью готовимся к данному мероприятию…"

О Евро также писали: "Приазовский рабочий" (20.05) в заметке "Польша возмущена тем, что Украина не готовится к Евро-2012" (мнение дипломата Лешека Шерепки со ссылкой на "Лигу") и "Донеччина" (23.05) − "Донбас − регіон європейського футболу".
Футбол
Турниры
Но главное внимание в Донецке сейчас уделяется подготовке к проведению турнира им. Банникова, стартующего в Донецке и Мариуполе. Как нам сообщили, активно помогать участникам турнира будут представители учебных заведений области. За командами закреплены отделы образования районных в г. Донецке советов. Так, Ворошиловский район будет опекать сборную Украины, Киевский − Италию, Ленинский − Россию и т.д.
В рамках подготовки к турниру с 23 по 25 мая в г. Святогорске состоялся подготовительный сбор волонтеров в процессе работы лагеря "Welcome to Donbass — 2008".
СМИ
Об итогах чемпионата Украины, кроме статей "Славься, родной "Шахтер"!", "Золотой сезон "Шахтера" ("Жизнь", 20.05), "Четырехкратные!", "Карнавал на поле, гуляния в городе" ("Салон Дона и Баса", 20.05) появилась в "Жизни" (20.05) перепечатка из "Спорт-экспресса" интервью Йожефа Сабо: "…А Милевский и Алиев спят, абсолютно пьяные…".
Не преминул пнуть экс-чемпиона и "Салон Дона и Баса" (20.05): "Динамо" проиграло в этом сезоне все, "подкрепив" впечатление от безобразного сезона очередным фиаско в Лиге чемпионов. Слабое утешение − беспроигрышная серия под руководством Семина и разговоры о возрождающемся духе. Кстати, новые выходки Алиева как-то идут вразрез с "генеральной линией"…

Житомир

Євро 2012
Підготовка транспортної інфраструктури
23 травня на нараді під головуванням першого заступника голови Житомирської ОДА В. Загривого було розглянуто питання капітального ремонту автотраси Київ − Чоп в межах області.
В. Загривий повідомив, що з метою забезпечення своєчасної і належної підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року і на виконання «Державної програми розвитку автомобільних доріг загального користування на 2007-2011 рр.» з травня 2008 року розпочнеться реконструкція траси Київ − Чоп в межах Житомирської області. Європейський банк реконструкції та розвитку виділяє для цього близько 160 млн. євро (приблизно 1 млрд. 200 млн. грн.). Роботи будуть проводитися від межі Житомирської та Ровенської областей до с. Глибочиця у Житомирському районі. Проведення цих робіт планується в термін 30 місяців. Під час реконструкції планується побудувати 2 транспортні розв’язки (в селах Іванівка та Глибочиця Житомирського району біля з’їздів з об’їзної Житомира), а також 14 майданчиків для відпочинку і інші об’єкти сервісу.
Реклама
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
ЗМІ
У електронних місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 відсутні.
Суспільна думка
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
Футбол
За словами Голови ЖОФФ, найближчим часом федерація планує заснувати (випустити) свій друкований орган − газету. Конкретної дати видання поки нема.
У Коростені відбувся матч ФК «Коростень» и Динамо − 3 (Київ). Рахунок 3-0 на користь коростенців. На грі були присутні міський голова Коростеня В. Москаленко та голова Житомирської ОДА Ю. Забела. Після матчу В. Москаленко «присвоїв» Ю. Забелі звання «талісман ФК «Коростень». На матчі були присутні близько 3 тисяч чоловік.
У Новоград-Волинському відбулося урочисте відкриття стадіону перед матчем «Звягель-750» − «Хіммаш» (Коростень). До матчу були випущені програмки.
Результати матчів чемпіонату області.
«Арсенал» − «Металург» 0-0 
«Прес» − ФК «Бердичів» 2-0 
«Легіон» − «Дорожник» 1-2
«Звягель» − «Хіммаш» 1-1
В збірну України з фут-залу, яка поїде на чемпіонат у Бразилію ввійшов житомирянин Михайло Романов («Контингент»).

Закарпаття

Євро-2012.
ЗМІ.

Про підготовку Закарпатської області до Євро 2012 не було матеріалів ні на телебаченні, ні на радіо, ні в друкованих ЗМІ.
На обласній радіостанції «Версія» за минулий тиждень про Євро-2012 у новинах звучала інформація наступного плану: у блокуванні діяльності Президента Віктора Ющенка з підготовки до Євро-2012 звинувачує Кабінет Міністрів голова Національного агентства з підготовки і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євген Червоненко. За його словами, координаційна рада при Президентові ухвалює одні рішення, а урядовий оргкомітет слід за цим − прямо протилежні.
Крім того, говорилося, Віктор Ющенко запросив іноземних інвесторів взяти участь у проектах зі створення нових доріг, яких в Україні планується побудувати 420 км, будівництві нових готелів, спортивних майданчиків, туристичної інфраструктури у рамках підготовки до Євро-2012. Європейський банк реконструкції та розвитку − один з найбільших українських інвесторів. Щороку він вкладає в економіку України понад мільярд євро. 
Було також повідомлення, що заступник мiнiстра транспорту та зв'язку України Вадим Гуржос найслабшим мiсцем пiдготовки до проведення в Українi фiнальної частини Чемпiонату з футболу 2012 року назвав аеропорти.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 24.05.08 у матеріалі «Шахтар» стріляє дуплетом» проводиться аналіз 30 туру. у Вищій лізі «Закарпаттю» не вдалося «гримнути дверима». Зате «покращено» клубний антирекорд — 19 матчів без перемог. Разом з ним в болото Першої ліги опускається «Нафтовик». Якщо не зміниться регламент Вищої ліги, то, найімовірніше, після невеликої перерви повернуться «Іллічівець» та «Оболонь». Непогані шанси мають «Львів» та «Десна».
Хоч і офіційно, однак лише в останньому турі чемпіоном України став «Шахтар» — вчетверте у Вищій лізі й втретє за останні чотири роки.
Кулуарні розмови.
(конфіденційно)
Напередодні зустрічі власників клубів з приводу організації Прем’єр-ліги у стані „Закарпаття” певне затишшя, ніхто толком нічого не знає. За останньою інформацією віце-президент, начальник команди, генеральний директор наразі перебувають в Києві. Точна мета їх перебування − невідома.
В Ужгороді в середовищі гравців і тренерського штабу панує атмосфера невідомості. Більшість схиляється до того, що „Закарпаттю” не світить прем’єр-ліга через відсутність інфраструктури. Хоча, як стало відомо з неофіційних джерел, до клуба знову проявляє інтерес російська нафтова компанія „Лукойл”, яка намагається купити ужгородський клуб. Але представники компанії хочуть купити земельну ділянку задля будівництва бази, та міська рада не дуже охоче виділяти її.
Всі гравці основи роз’їхалися по оселям провести коротку відпустку разом з сім’єю. Більшість з них шукає можливості перейти в інший клуб, щоб залишитися у вищій лізі, отримувати вищу зарплатню і мати певне майбутнє. Невідома поки що ситуація з дублюючим складом ФК „Закарпаття”. Майже всі футболісти дубля розбіглися по командах, які грають на першість області. У них там теж є непогана можливість підзаробити.

Запоріжжя

Євро-2012
Заходи. 
Важливий для Запоріжжя захід, пов’язаний із Євро-2012, відбувся у Києві. Це був виступ мера Запоріжжя Євгена Карташова на щорічних зборах ради Європейського банку реконструкції та розвитку. Там Карташов запропонував розглядати Запоріжжя як базу для тренувань і розміщення туристів Євро-2012. Посилався на вивчений ним особисто досвід Австрії стосовно Євро-2008. Начебто за тамтешніми нормативами відстань між містами, де тренуються команди і живуть болільники, має бути не більше 100 км. А між Запоріжжям та Дніпропетровськом, де пройдуть ігри − 80 км, і представники тамтешньої облдержадміністрації вже приїжджали вивчати готельну інфраструктуру та інші можливості Запоріжжя. Мер Запоріжжя не забув про свою улюблену тему побудови нових мостів через Дніпро до Євро-2012. Є. Карташов заявив, що в уряді йому обіцяли цього року додаткові 250 млн.грн. на будівництво, і він їх чекає. 
ЗМІ.
Газети "Запорозька Січ" та "Индустриальное Запорожье" розповіли про вищезгадані ініціативи запорізького мера. Остання з газет також вмістила замітку "Украина обошла Польшу в строительстве стадионов", де розповіла про цю тенденцію з посиланням на заступника польського посла Лешика Шерепку, який відвідав Донецьк.
Газета "Остров Свободы" вмістила велику статтю про потенційні туристичні принади Запорізької області для гостей Євро-2012. Висновки газети − багато таких місць потребують ремонту і наведення порядку. Та і шляхи треба поремонтували.   
Реклама.
Зовнішня реклами Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. 
Місцевий футбол.
ФК "Металург"
Запорізький "Металург" завершив чемпіонат бойовою виїзною нічиєю із "Таврією" − 2:2. Фінішували на 9 місці, роз*їхалися хто куди у відпустку.
Кулуари.
За наявною інформацією, настрої власників ФК "Металург" по завершенні сезону спокійні. Вже відомо, що купувати нових гравців не збираються і до наступного сезону. Обходитимуться власними вихованцями.   
ЗМІ.
ЗМІ дружно прокоментували кінець футбольного чемпіонату для "Металурга". Сильно команду не лаяли. Втім, зазначили, що завдання потрапити до зони УЄФА не виконане. Та й місце нині дев’яте, а минулого року було сьоме.

Івано-Франківськ

Євро 2012.
Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.
За звітній період відбулось декілька подій, що мають відношення до Євро-2012.
Згідно рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, в обласному центрі на проблемних транспортних перехрестях будуть встановлені пости ДАІ. Особливо напружений рух транспорту відчувають мешканці на вулицях Дністровській, Василіянок та Січових Стрільців, де постійно утворюються затори. Розвантажать вулиці міста, на думку членів виконкому, також зміна маршрутів приміських автобусів та реалізація Програми з удосконалення маршрутів громадського транспорту. Вартість Програми — 280 тисяч гривень. Розроблятимуть її до кінця третього кварталу 2008 року.
З’явилась інформація, що має відношення до готельного господарства міста. Підбито підсумки Всеукраїнської туристичної професійної програми «Кришталевий лелека», яку заснувала Туристична асоціація України. Найкращим готелем за цією програмою визнано товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Надія» (м. Івано-Франківськ). Ця програма існує вже десять років і діє під патронатом комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму.
Кулуари.
Минулого тижня після сильних опадів на окремих вулицях Івано-Франківська в результаті незадовільної роботи каналізаційних систем утворилися цілі озера води. У деяких місцях важко пробиратися через них було навіть автомобілям. Місцеві журналісти вважають, що на проблему роботи комунальних служб слід звернути особливу увагу під час підготовки до Євро-2012.
Інші події
Нещодавно у польському місті Люблін пройшов економічний форум «Україна-Польща: партнерство і співпраця з країною Шенген», організований Маршалком Люблінського воєводства та Генеральним Консулом України в Любліні. До участі були запрошені провідні українські та польські економічні гравці, серед яких були і представники підприємств з Івано-Франківська. Чи підіймались питання співпраці у зв’язку з Євро-2012, інформації немає.
Система відеонагляду в Івано-Франківську почала свою роботу. У окремих місцях міста вже з’явились попередження комунальних служб про дотримання правопорядку у зв’язку з тим, що за площами міста ведеться відеонагляд.
ЗМІ.
За звітній період з’явилась одна публікація, що стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.
У газеті «Вечірній Івано-Франківськ» під рубрикою «Чи зможе Україна прийняти футбольний чемпіонат?» вийшла стаття під назвою «Підготовка до Євро-2012»: проблема дурнів, доріг та клозетів». Першою піднімається проблема туалетів, а саме вбиралень на українському кордоні. За словами автора, вони перебувають у вкрай жахливому стані, а інфраструктура на кордоні — це перше, чим буде зустрічати Україна гостей з-за кордону. Автор торкається і пунктів обміну валюти на кордоні. Вони, за його словами, не мають достатньої кількості української валюти, щоб забезпечити величезний потік футбольних фанів. Найімовірніше, що після перших автобусів з фанатами гривні в таких пунктах закінчаться і це призведе до незадоволення гостей.
Окрема проблема в статті — обслуговування фанатів у кафе та барах України. Наводиться приклад, коли в Бельгії англійських фанатів обслуговували повільно і вони з невдоволення почали кидати в бармена  кухлі з пивом. Приїхала поліція і зчинилась страшна бійка, яка переросла у масовий конфлікт на вулицях міста.
Висловлюється версія, що український уряд виявиться не готовим забезпечити величезну кількість футбольних журналістів, оглядачів, фотографів необхідними умовами для їхньої роботи, а це виділені телефонні лінії, з’єднання з Інтернетом, прес-центри. За інформацією автора статті, ніхто з України ще не звертався за необхідною інформацією до EBU (European Broadcasting Union).
Як приклад усієї складності завдання, що стоїть перед Україною автор наводить те, що перед Львів повинен провести реконструкцію п’яти стадіонів для тренувань команд, побудувати біля них по одному тризірковому готелі, поліклініки, сучасні паркінги. Крім того, не відомо, що Львів буде робити зі своєю проблемою води. Адже всю цю інфраструктуру потрібно відповідно забезпечувати. Поліклініки потрібно буде забезпечити найсучаснішим медичним обладнанням. Крім того, автор згадує про на перший погляд незначну деталь — до 2012 року в Україні повинна діяти система медичного страхування ЄС.
Крім того, не повинно бути проблем зі страхуванням наших автомобілів, адже не уникнути ДТП з автомобілями гостей і збитки їм потрібно буде відшкодовувати.
На думку автора, головною причиною кволої підготовки до Євро-2012 є «перетягування канату» між містами у боротьбі за державні чи закордонні інвестиції та субсидії. Це і стає підсумком всієї публікації.
Реклама.
Зовнішньої реклама та використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
За звітній період у виданнях області обговорювалось завершення чемпіонату України з футболу серед команд Вищої ліги та перебіг матчів Першої ліги. Окрема тема — завершення першості з міні-футболу, у якій брав участь івано-франківський «Ураган».
ФК «Прикарпаття»
Після матчу 32-го туру Першої ліги між івано-франківським «Прикарпаттям» та сімферопольським «ІгроСервісом» на післяматчевій прес-конференції з журналістами поспілкувався президент «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький. Він розповів про турнірні завдання та майбутні перспективи команди. Окремо Ревуцький торкнувся питання можливої реорганізації у Першій лізі. За його словами, ніякої реорганізації у першості не буде допоки футбольні чиновники не розберуться з проблемою Прем’єр ліги. Проте він розповів, що виступає за утворення у Першій лізі двох територіальних зон. Це полегшить навіть фінансові витрати на далекі виїзди, а також більше часу з’явиться на власне тренувальний процес у командах.
Розповів Анатолій Ревуцький і про пошуки інвестора для клубу. За його словами, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу має тісні стосунки з  НАК «Нафтобаз України» і клуб розглядає це підприємство як джерело додаткового фінансування. За результатами зустрічей з керівництвом цього підприємства досягнута домовленість про підтримку ним студентської команди «Факел-ІФНТУНГ», яка фактично є засновником ФСК «Прикарпаття». Саме через цю можливість залучення інвестора керівництво «Прикарпаття» не відмовляється від паралельних виступів своїх гравців у студентській першості України.
ФК „Ураган”
Після завершального у сезоні матчу івано-франківського «Урагану» 24 травня відбулась прес-конференція, в якій взяв участь президент клубу Олександр Бубен. Він розповів про підсумки сезону та плани на майбутнє «Урагану». Окремою темою стало обговорення ситуації навколо будівництва сучасного спорткомплексу для футзалу в Івано-Франківську по вулиці Симоненка. За словами Олександра Бубена, воно затримується і причина цього — бездіяльність міської ради, міськвиконкому та міського голови, що зараз постійно конфліктують. У зв’язку  досягнуто домовленості про зміну покриття у манежі Івано-Франківського коледжу фізвиховання, де зараз проводить свої домашні ігри команда. Він зазначив, що на жаль у місті не знайшлося жодного чиновника у галузі спорту, який би поцікавився проблемами та потребами команди «Ураган». Саме тому президент клубу відзначив Миколу Палійчука, який відвідав останню гру і з яким було досягнуто домовленості про співпрацю.

Кіровоград

ЄВРО-2012.
Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро 2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.
ЗМІ.
«Народне слово» (20.05.08) надрукувало інтерв’ю з начальником відділу безпеки дорожнього руху Служби автомобільних доріг в області Миколою Шаршуновичем про стан і перспективи кіровоградських доріг. У ньому згадується і про підготовку України до  проведення фінальної частини Євро-2012: «…Зрозуміло, що питання якості доріг в області, як і у всій Україні, вирішуватиметься ще тривалий час (не за один день стали прекрасними вони й у Європі). Але ми є свідками того, що цьому
питанню надає великого значення не тільки місцева  влада  (облдержадміністрація й обласна рада), а також — і це головне
— виконавча влада України. Очевидно, поліпшенню українських доріг допоможе і програма підготовки до Євро-2012. 1 хоч майбутній чемпіонат на Кіровоградщину не завітає, ми живемо в єдиному державному організмі, тож зміни на краще тор­кнуться й нашої області…»
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ПФК «Олександрія». ФК «Олімпік».
Під час домашнього матчу 28 туру на 10 секторі олександрійського стадіону "Ніка" з'явилось полотно із закликом до гравців не ігнорувати "фан-трибуну" після матчу. Ця акція стала продовженням листа до футболістів та тренерів команди, у якому, зокрема, говориться: "Ми, фанати "Олександрії", робимо атмосферу на стадіоні урочистою і барвистою, долаємо сотні кілометрів, підтримуючи команду на виїздах... Підтримуючи рідний клуб, ми сподіваємося на те, що наша підтримка − необхідна складова успіху команди. Ми віримо в те, що наші скандування і співи, кольори клубу в банерах і прапорах допомагають нам разом здобувати перемоги й переживати поразки".
Лист було надіслано до офісу клубу та міських засобів масової інформації. За день до матчу керівник прес-служби ПФК "Олександрія" Юрій Біланюк по місцевому радіо подякував фанам за підтримку, ініціативність, пообіцяв, що клуб обов'язково відреагує на їхнє звернення. І дійсно, після фінального свистка команда в повному складі підійшла до фан-сектора, аби сказати "спасибі" вболівальникам. "Сподіваємося, що ця практика стане звичною справою на кожному матчі", − говориться на веб-сайті футбольного клубу.
Депутат обласної ради, підприємець, почесний президент футбольного клубу «Олімпік» Микола Онул на зустрічі з журналістами заявив: «…Під свою опіку ми взяли і міський стадіон, і футбольну команду "Олімпік", яка багатьом уболівальникам відома як "Зірка". І вона знову буде "Зіркою"! За сезон 2008-2009 маємо ввійти у першу лігу. А це все немалі фінансові вкладення. Для бізнесу − це мінус, але футбол − це велике притягальне хобі, яке починається ще в дитинстві й інколи не закінчується все життя, тільки по-іншому реалізується. Футбол − це ...
 Це спорт № 1 у світі, і так буде ще дуже довго, тому що він доступний практично усім, надзвичайно захоплюючий. Я відчув у собі таку ж місію, яку, мабуть, відчувають усі, хто прагне допомогти цій грі мільйонів. Я зобов'язаний відродити "Зірку", вивести її на зовсім інший рівень, подарувати кіровоградцям насолоду гордитися своєю командою.
Хоча футбол − це дороге задоволення для того, хто береться за його відродження (а я ще хочу ство­рити і належного рівня стадіон, і найбільший у місті тренажерний зал, і відповідний зал для тренувань, і зроблене за найвищими стандартами футбольне поле). Взагалі ж, потрібно два поля − для тренувань та для змагань.
Хочу, щоб і цей проект успішно реалізувався, щоб місто відчутно змінювалося на краще. А коли починаєш щось робити, впроваджувати нове, ідеї з'являються за ідеями, і мені дуже приємно, коли вони реалізовуються на практиці. Тоді ще потужніше займаєшся бізнесом, тому що він працює на отакі соціальні проекти, якими є парк і стадіон. Це ті місця, де знімається негатив…
А найголовніше, що все це ми повинні робити для того, щоб мешканці Кіровограда не відчували себе провінцією, щоб життя тут ішло майже на рівні зі столичним − цікаве, змістовне, насичене…»
А тим часом "Олімпік" у черговому турі першості на своєму полі приймав донецького "Олімпіка" (шосте місце в турнірній таблиці). Гра закінчилася нічийно − 1:1.
Турніри. Першості. Кубки.
У Новоархангельську в рамках спартакіади районних ДЮСШ «Колос» завершились обласні змагання з футболу серед юнаків 1994-95 років народження під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?». У фінал пробились 6 команд. Переможцем серед них стала команда «Колос-Водник», яка представляла Кіровоградський район. Тепер «Колос-Водник» буде представляти Кіровоградщину у фіналі всеукраїнських змагань, які традиційно відбудуться в липні у Скадовську Херсонської області.
ЗМІ.
Всі місцеві ЗМІ коментують підсумки чемпіонату України, фінал Ліги чемпіонів. Зокрема, «Спортревю» (23.05.08) пише: «Итак, 17-й чемпионат Украины стал историей. Возможно, для кого-то печальной, но только не для новоиспеченного чемпиона страны − донецкого «Шахтера». «Горняки» в этом сезоне на внутренней арене взяли максимум − золотые медали чемпионата и Кубок страны. Причем свое четвертое чемпионство донетчане наконец-то оформили на домашней арене.
В следующем сезоне футбольные чиновники обещают нам премьер-лигу. Пока неясно, сколько команд реально будет играть в ней и каков будет ее статус для единственной легитимной футбольной власти -федерации футбола. В общем, вопросов пока более чем достаточно. Но, судя по всему, скоро мы получим на них ответы. Пока же хочется поздравить «Шахтер» с великолепно проведенным сезоном и особенно нашего земляка Андрея Пятова, который своей уверенной игрой на последнем рубеже внес существенную лепту в двойной триумф донецкой команды…»

Луганськ

Евро 2012
Наружной рекламы «Евро-2012» в городе не наблюдается, СМИ пока тоже молчат. В областной администрации готовится программа по реконструкции аэропорта и дороги в сторону Донецка. На этом направлении планируется строительство эстакады в месте резкого понижения в пойме реки Белой, спрямление и расширение трассы для превращение ее в настоящую автостраду. Правда, трудно сказать, чем закончится это планирование, поскольку в ответ на недавний запрос 84-х миллионов гривен на реконструкцию аэропорта, Кабмин четко указал источники: «другие».  То есть, деньги в столице выделять не собираются, средства надо будет изыскивать из местного бюджета, а найдутся ли они − неизвестно. Складывается впечатление, что ситуация будет такая же, как с «Евровидением», когда чиновники говорили Руслане после ее победы в Турции: «Кто выиграл, тот пусть и проводит…» Видимо и здесь хотят всю ответственность и расходы сбросить на Г.Суркиса, поскольку правительство не проявляет никакой заинтересованности. Инициатива Георгия Михайловича стала для них обузой, что, особенно не скрывая, и демонстрирует Кабинет Министров.
Футбол
СМИ
«Ракурс» и «Вечерний Луганск» посвятили большие материалы закрытию сезона в высшей лиге и последнему, уже необязательному для «Зари» матчу. Выигрыш у «Закарпатья» уже ничего не решал, только слегка придал уверенности игрокам на будущее.
Турниры, матчи, чемпионаты.
В первой лиге алчевская «Сталь» на чужом поле обыграла 2:0 «Десну» идущую на втором месте. Такой результат позволил алчевцам перебраться на восьмую строчку в табдице. Во второй лиге в группе «Б» «Коммунальник» идет на третьем месте, отставая от лидера − «Титана» из Армянска на одно очко и имея равное количество очков с харьковским «Арсеналом».
В чемпионате Украины среди юношей в группе 2 первой лиги уверенно лидирует «Заря», оторвавшаяся от ближайшего преследователя на 11 очков.
В чемпионате по мини-футболу «ЛТК» выиграл у «Урагана» 7:5. Не так давно президент клуба Юрий Шацкий говорил о том, что основная цель команды − попасть в десятку лучших. Сегодня его «ЛТК» уже находится на восьмой строчке и, судя по последним результатам, останавливаться на этом не собирается.
В чемпионате области в первой лиге после четырех туров ни одного поражения не имеет «Краснодонуголь». 23 мая стартовала вторая лига, которая разбита на две зоны. В «Центральном регионе» уже начали сезон десять команд, планируется в ближайшем будущем сформировать «Северный регион». Целью такого новшества является привлечение максимального количества команд для популяризации футбола и развития его массовости.
В Луганске проходит традиционный Кубок города, в нем участвует 21 команда, соревнования подходят к финишу, в финал вышли «Диадора» и «Телеком. Параллельно с Кубком города разыгрывался и Кубок лиги, который представляет собой утешительный турнир, в котором участвуют команды, выбывшие из основного розыгрыша.  Разыгран Кубок Ровеньковского горсовета ФСО «Украина», который завоевала команда «Дзержинец». Там же провели турнир среди юношей на приз Михайловского поссовета, который выиграли ребята из микрорайона Черниговский.  В Брянке стартовал чемпионат города, в нем участвуют 8 команд.
Закончился областной финал «Кожаного мяча», который проводился по трем возрастным группам. Теперь оргкомитет и областная федерация готовятся к организации детских зональных соревнований, которые будет принимать  город Рубежное. А юная команда ДЮСШОР «Заря» в эти дни играет в столице в финале турнира «КМ».

Львів

Євро-2012
Заходи
Минулого тижня, а саме 21 травня, у Львові нарешті представили ескізний проект нового стадіону до Євро-2012. Його представляли на засіданні Містобудівної ради Львова. Участь у раді взяли автор ескізного проекту, директор ТзОВ "Арніка" Володимир Следзь, архітектор інституту "Містопроект" Петро Крупа, професор кафедри містобудування НУ "Львівська політехніка" Богдан Посадський та інші. Загалом участь у містобудівній раді приймали близько трьох десятків архітекторів з української та австрійської сторін ("Конструкторського бюро Альберта Віммера"). Отож, стадіон вміщатиме більше 33 тис. місць, з яких 350 − для почесних гостей. Місць для парковки − 1600, а також зарезервовано 600 кв. м. площі для розміщення телефургонів. На стадіоні буде резервне джерело живлення, освітлення та телебачення, система озвучення, система безпеки доступу, а також відеоекрани на півночі та на півдні. Містобудівна рада того ж дня  затвердила цей ескізний проект.
23 травня відбулося засідання Оргкомітету з питань підготовки Львівщини до Євро-2012, на якому директор департаменту "Євро-2012" Львівської міської ради Олег Засадний повідомив, що у червні уже буде підписана інвестиційна угода з австрійською компанією «Альпіна», а у вересні розпочнеться будівництво стадіону. На цьому ж засіданні Олег Засадний повідомив, що представники українських міст-учасників Євро-2012 зустрінуться з інспекторами УЄФА 26 травня.
Не вщухають у Львові пристрасті відносно аеропорту. Усі чекають, у чиїй він врешті опиниться власності. Минулого тижня прес-служба міністерства транспорту та зв’язку повідомила, що львівський аеропорт (як в принципі і всі по Україні) відреконструюють державним коштом. Таким чином, приватного інвестора не буде. Не виключено, що для реконструкції в межах державної програми підготовки до Євро-2012 у Львові аеропорт з початку 2009 року закриють. 
З цікавою ініціативою виступив т.в.о. губернатора Львівщини Микола Кміть: він запропонував укласти з львівськими готелями угоди про те, що на період Євро-2012 вони не підніматимуть ціни на свої послуги.
Реклама
Жодних елементів зовнішньої реклами Євро 2012 (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові помічено не було.
Місцевий футбол
ФК «Львів»
Минулого тижня ФК «Львів» зіграв домашній поєдинок в межах 33-го туру чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги. Проти «Олександрії» львів’яни зіграли лише 1:1 (за них єдиний гол на 80-й хвилині забив Григорій Баранець). Проте у зв’язку з тим, що «Оболонь» на виїзді поступилася «Миколаїву», львів’яни вийшли на другу сходинку у турнірній таблиці, зрівнявшись за очками саме з киянами. Зараз у Львові з посиленою увагою слідкують за виступами ФК «Львів», оскільки команда реально претендує на вихід до вищої ліги: жодного разу в історії у вищій лізі чемпіонату України не було одразу двох команд львівських команд.
ФК «Карпати»
Топ-новиною у львівському футболі, яка відобразилася у всіх без винятку місцевих ЗМІ, стала поява на тренерському містку ФК «Карпати» білоруського спеціаліста Олега Кононова. У Львові, як і в Україні в цілому про нього нічого не чули. Принаймні логіки зняття Яремченка та призначення Кононова у Львові не бачать. Почесний президент «Карпат» Петро Димінський призначення Кононова пояснив тим, що йому сподобалися погляди цього тренера на розвиток клубу. В принципі, Петро Димінський це говорить під час кожного призначення кожного тренера.
Ще однією топ-новиною тижня став трансфер капітана львівських «Карпат» Миколи Іщенка за 15 млн. грн. у донецький «Шахтар». Причому 40% прав на футболіста й далі залишається у «Карпат». А в оренду до стану «зелено-білих» повертається голкіпер «Шахтаря» та збірної України Богдан Шуст. У коментарі Петро Димінський пояснив, що ніколи не чинив перешкод у переході з «Карпат» до більш сильних клубів своїх гравців.
Минулого тижня з нагоди 45-річчя створення львівських «Карпат» та 10-річчю завоювання бронзових нагород національної першості у Львові на стадіоні «Україна» відбувся «Матч поколінь»: в одній команді зіграв бронзовий склад «Карпат», а в іншій − «Карпати» усіх поколінь. Рахунок зустрічі 3:3. Голи забивали Гецко, Мізін та Маковей у бронзових «Карпат». А за іншу команду − Худоб’як (двічі) та Кобін. За ці команди зіграли такі відомі у минулому майстри, як Стронціцький, Мізін, Гецко, Микитин, Чижевський, Єзерський, Полунін, Різник, Юрчишин, Бандура та ін. 
Преса
У тижневику «Карпати» більшість газетної площі присвячено підсумкам виступу команди у чемпіонатах основних складів та дублюючих. Також надруковано матеріал про опитування на визначення кращого гравця «Карпат» минулого чемпіонату. Поки що в опитуванні, яке триватиме ще протягом деякого часу, лідирує Василь Кобін. Жодного коментаря нового тренера «Карпат» у клубному тижневику (як і в інших ЗМІ) надруковано не було.
У газеті «Спортивка» окрема замітка присвячена темі київського «Арсеналу», який може не виступити у наступній національній першості. Також надруковані звіти з виступів львівських команд в останньому турі чемпіонату України з фут-залу. У підсумковій турнірній таблиці львівські клуби посіли такі місця: «Енергія» − друге, «Тайм» − п’яте, «ТВД» − шосте, а «Кардинал» − тринадцяте.
Велику увагу місцеві ЗМІ також приділили матчу Голландія − Україна, що завершився з рахунком 3:0 на користь господарів.

Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
В обласних державних органах Миколаївщини про підготовку до ЄВРО-2012 згадували у зв’язку з подією, яка відбулася 20 травня. Президент України Віктор Ющенко провів робочу зустріч з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Олексієм Гаркушею. Зустріч відбулася в рамках щотижневих звітів керівників регіонів Главі держави щодо роботи в областях, нагальних питань та проблемних аспектів їх розвитку.
У ході розмови йшлося зокрема про розв'язання ряду транспортних питань у рамках підготовки до ЄВРО-2012. Віктор Ющенко відзначив, що очікує від Міністерства транспорту приведення у нормальний стан автодороги державного значення Одеса − Мелітополь − Новоазовськ, особливо аварійної ділянки Одеса − Миколаїв. Крім того, «Укрзалізниця» має подбати про терміновий ремонт та реконструкцію залізничного пасажирського вокзалу Миколаїв, який нині перебуває фактично в аварійному стані.
21 травня керівник області Олексій Гаркуша зустрівся з представниками миколаївських ЗМІ. Губернатор розповів про зустріч з Президентом, відповів на запитання журналістів. Олексій Гаркуша впевнений, що області вдасться вирішити питання з реконструкцією траси Одеса − Миколаїв, та нарешті здійсниться будівництво об’їзного мосту, у контексті розв'язання транспортних проблем регіону в рамках підготовки до ЄВРО-2012.  На виконання першочергових робіт з бюджету країни буде виділено понад 12 мільйонів гривень. Щодо реконструкції залізничного вокзалу необхідно щонайменше 4 мільйона гривень.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Тему робочої зустрічі Президента України Віктора Ющенко з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Олексієм Гаркушею, де йшлося про розв'язання ряду транспортних питань регіону у рамках підготовки до ЄВРО-2012 широко і позитивно висвітлювали місцеві ЗМІ (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 20.05.08, інформаційно-аналітична інтернет − газета міста Миколаєва, 20.05.08, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 20.05.08, миколаївська обласна Інтернет − газета «Новости N», 20.05.08, газета «Николаевские новости», 21.05.08, «Український південь», 22.05.08, «Рідне Прибужжя», 22.05.08).
«Ездить в Польшу станет проще уже в июне» − про це миколаївцям повідомили на сайті регіональної Інтернет − газети pravda.mk.ua, де зазначається, що «19 мая прошли украинско-польские консультации по вопросам европейской интеграции. Стороны подробно обсудили вопросы обеспечения режима местного пограничного движения между двумя странами. Польская сторона подтвердила свою готовность ускорить внутригосударственные процедуры для того, чтобы соглашение вступило в силу уже в июне. Стороны приветствовали начало экспертных консультаций по этим вопросам и отметили, что результатом их в среднесрочной перспективе должна стать наработка Европейским Союзом новых подходов к сотрудничеству с Украиной в сфере правопорядка и охраны границ, в частности в контексте подготовки к финальной части чемпионата Европы по футболу в 2012 году» ( миколаївської Інтернет − газети pravda.mk.ua, 20.05.08).
«Свой вклад в подготовку Евро-2012 внесли представители Союза кабельного телевидения Украины. Вклад был большей степенью творческий и, конечно же, самый, что ни есть, спортивный» − прочитали цього тижня читачі регіональної газети «ТВ Всесвіт», що видається у місті Первомайську.
Видання повідомило, що з 5 по 8 травня в передмісті Варшави в рамках 32 конференції Польського союзу електронних комунікацій відбувся перший в історії двох дружніх країн товариський матч по футболу між Союзом кабельного телебачення Польщі й Союзом кабельного телебачення України. «В составе украинской команды, кроме директора по региональному развитию телеканала “MTV-Украина” Андрея Мальчевского и юриста Союза кабельного телевидения Украины Александра Швеца, играли четверо первомайцев − представители ЗАО «Телевизионные кабельные сети «Всесвіт»: Леонид Спивак, Всеволод Кухаренко, Дмитрий Батечко и Алексей Доценко. И хотя со счетом 8:7 победу одержали поляки, впечатления от дружеского матча у наших футболистов остались самые приятные. Одним словом, их можно озвучить так: «Это − здорово!!!» (регіональна газета «ТВ Всесвіт», 22.05.08).
Після повернення на Україну, враженнями про поїздку з газетою «ТВ Всесвіт» поділилася генеральний директор Союзу кабельного телебачення України Юлія Молчанова, яка заявила, що подібні акції (як науково-практичні заходи з метою підготовки якісного інформаційного висвітлення фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року, так і товариські футбольні матчі) планується проводити аж до початку Чемпіонату Європи 2012 року.
Радіо. Телебачення.
Миколаївське обласне державне телебачення про Євро − 2012 згадувало у репортажах про зустріч Президента України Віктор Ющенко з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Олексієм Гаркушею. (програма «Телевізійні новини Миколаївщини», 20.05.08, 21.05.08).
Мова йшла про підготовку до майбутнього чемпіонату і в репортажі про прес-конференцію губернатора (програма «Телевізійні новини Миколаївщини», 21.05.08, 22.05.08, програма «Крапки над «і»», 24.05.08, 25.05.08).
11 років тому Миколаївський коледж преси та телебачення започаткував конкурс шкільних газет. Цього року участь у конкурсі, який має статус національного, взяли майже 2000 стінних, друкованих та електронних газет зі всієї України. У репортажі телеканалу «ТАК-ТВ» про нагородження переможців Національного конкурсу шкільних газет зазначалося, що окрім 13 головних номінацій конкурсу, також було присуджено спеціальні призи. «Так найкращий матеріал до 80-річчя ФК «Динамо» (Київ), за підтримки Футбольного клубу «Динамо» (Київ), підготували десятикласники Веселинівської районної гімназії з Миколаївської області. Їм присуджено перше місце. Перше місце за найкращий матеріал на тему чемпіонату з футболу «Євро − 2012» здобула газета «Випускник» ЗОШ № 3 міста Мала Виска Кіровоградської області» (миколаївський телеканал «ТАК-ТВ, 21.05.08).
Футбол.
ЗМІ про футбол.
«Алексей Гаркуша: «Пока я здесь, хочу приносить пользу» − матеріал газети «Южная правда», який привернув увагу багатьох читачів, любителів футболу. Публікація − інтерв’ю з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Олексієм Гаркушею, де, чи не вперше, вболівальники дізналися про футбольні вподобання миколаївського губернатора: «Естественно, когда болеешь − то это либо наши, либо россияне. Мне нравится красивый футбол. Скажем, в 70-80-х годах голландцы − у них был красивый футбол: размашистые передачи, а приемы мяча такие − просто душа пела. А выиграли немцы. У итальянцев, скажем так, тяжелая игра (как у «Милана»), они по ходу чемпионата 2006 года втягивались долго. Да, они «физикой» перекрывают, блокируют, используют моменты − и выигрывают. На французов мне было приятно смотреть − просто отдыхаешь, глядя на игру.
Вспомнить хотя бы чемпионат Европы, когда греки выиграли. Я тогда пару их матчей посмотрел и сказал: «Будут греки и португальцы в финале». Греков тогда всерьез никто не принимал. А у них и игра была, и движение. Даже если не выигрывать, но показать хороший футбол − болельщики игру запомнят. Тогда, кстати, все элитные команды вылетели − и Англия, и Франция, и Испания, и голландцы.
Голландский чемпионат мне интересно смотреть, противостояния «Аякса» и «Эйндховена». Английский чемпионат − там футбол волевой, сильный. Но к такой игре у меня душа не лежит...» («Южная правда», 20.05.08).
Ліга Чемпіонів. Фінал.
До матчу «Манчестер Юнайтед» − «Челсі» миколаївці не залишилися байдужими.
Але у кулуарах говорять не лише про гру і результат, а обговорюють повідомлення, яке з’явилося на веб-сайті газети «Николаев за неделю»: «Встреча с Лужковым привела мэра Николаева Владимира Чайку на финал Лиги чемпионов».
«Как сообщил корреспонденту mk.mk.ua по телефону В. Чайка, он был в столице Российской Федерации по служебным делам: «Я (сейчас − авт.) в Москве. Я был на встрече с Лужковым (Юрием Лужковым, городским головой Москвы), и он пригласил меня на матч. Я не верил своим глазам. Болел я, конечно, за Шевченко («Челси»). Я только расстроился, потому что нужно было на поле выпустить Шевченко, он бы забил гол». Как известно, в финале Лиги чемпионов по пенальти выиграл МЮ.
По словам николаевского мэра, Юрий Лужков сидел в главной ложе, а В. Чайке дали билет в 28 ряд (177 место), поэтому за матчем мэр «наблюдал с высоты».
«Мы подписали соглашение с Ю. Лужковым по поводу дальнейших взаимоотношений между правительствами Москвы и Николаева. В июне наша делегация снова отправится в Москву, чтобы заключить более подробный меморандум», − сообщил подробности поездки мэр» (інформаційно-аналітична інтернет − газета міста Миколаєва, 22.05.08).
Люди говорять про те, чи не боїться міський голова Миколаєва Володимир Чайка зустрічатися з персоною нон-грата? Адже з 12 травня меру Москви заборонений в’їзд в Україну. Це відбулося після того, як Юрій Лужков порушив попередження СБУ й під час святкування в Севастополі 225-річчя Чорноморського Флоту дозволив собі висловлення, які, на думку української влади, шкодять інтересам України і її територіальної цілісності.
Збірна України.
Перед товариськими двобоями, які проводитиме збірна України проти збірних Голландії й Швеції місцеві ЗМІ звернули увагу на те, що наставник української збірної з футболу Олексій Михайличенко викликав п'ятьох новачків. («Николаевские новости», 20.05.08, «Южная правда», 20.05.08, «Флагман − Н» 21.05.08).
Чемпіонат України. Вища ліга.
Місцеві газети писали про «золотий дубль» донецького «Шахтаря» («Николаевские новости», 20.05.08, «Флагман − Н» 21.05.08).
Чемпіонат України. Перша ліга.
«МФК «Миколаїв» виграє у лідера −  команди «Іллічівець» і програє середняку першої ліги ФК «Сталь» (Алчевськ)» − такий лейтмотив матеріалів про останні матчі миколаївської команди, які з’явилися на шпальтах місцевих газет («Николаевские новости», 20.05.08, «Флагман − Н», 21.05.08, «Николаевский бизнес», 21.05.08, «Партнёр», 21.05.08).
24 травня відбувся черговий матч МФК «Миколаїв» з київською «Оболонню». Миколаївці перемогли з мінімальним рахунком 1:0.
Таким чином, МФК «Миколаїв» залишився на сьомому місці, скоротивши відставання від шостого до чотирьох очок. Журналісти відзначають, що миколаївці в рідних стінах перемогли всі команди першої ліги українського чемпіонату, що входять у першу трійку.

Одеса

Евро 2012
Подготовка Одессы к ЕВРО-2012 перешла в новую фазу
Подготовка Одессы к ЕВРО-2012 перешла в новую фазу, − сообщил директор департамента по подготовке и проведению в Одессе финального турнира чемпионата Европы 2012 года по футболу Андрей Терзиев.
В мае муниципалитет Одессы согласовал в профильных министерствах и предоставил на рассмотрение экспертов УЕФА новый пакет документов − так называемый Генеральный план инфраструктуры (спортивные объекты, транспорт, здравоохранение, гостиничная сеть). Предоставленные документы являются гарантией городских властей относительно выполнения нашей программы подготовки в предусмотренные сроки. Всего для экспертов УЕФА департаментом подготовлено более 200 документов.
Кроме того, КП «Международный аэропорт «Одесса» самостоятельно подготовило свыше 100 документов об отдельных составляющих проекта реконструкции аэропорта.
По словам Терзиева, Одесса надеется на включение в состав основных городов, которые будут принимать игры чемпионата. Для этого уже сегодня есть ряд веских оснований, главным из которых является высокий уровень развития гостиничной инфраструктуры и возможность выполнения требований УЕФА по размещению гостей чемпионата на 100% за счет строительства новых отелей, реконструкции существующих и временного использования до 5 круизных лайнеров как 4-х и 5-тизвездочных отелей.
Поскольку в некоторых городах Украины, где предусмотрено проведение игр ЕВРО-2012, инвесторы высказывают опасение относительно экономической нецелесообразности эксплуатации 4-х и 5-тизвездочных отелей после окончания чемпионата (количество которых станет чрезмерным для них), Одесса имеет реальный шанс опередить несколько так называемых «основных» городов по этим показателям.
Впрочем, конкуренция с другими городами за право проведения игр чемпионата Европы не является целью одесской власти, − подчеркнул Андрей Терзиев.
«Подготовка к ЕВРО-2012 − это игра командная, так как решающее значение будет иметь достижение результата не отдельными городами, а страной в целом. Только объединенные усилия всех городов могут вывести инфраструктуру Украины на надлежащий уровень, который после окончания чемпионата сделает страну полноценным членом мировой экономической системы. Вот почему для Одессы не имеет принципиального значения, сколько матчей ЕВРО-2012 будет проведено в городе. Все проекты городской программы подготовки к чемпионату крайне важны для развития города и будут успешно функционировать после окончания чемпионата. Они будут реализованы независимо от того, какое решение будет принято экспертами УЕФА относительно расширения состава городов, принимающих матчи ЕВРО-2012. Новый международный аэропорт мирового уровня, футбольный стадион, который должен занять заметное место среди наилучших спортивных арен Европы, обновленная транспортная, медицинская и гостинично-рекреационная инфраструктура города − все это не только сделает Одессу одним из ведущих мировых центров спорта, бизнеса и туризма.
Одесса готова к сотрудничеству со всеми «игроками национальной сборной» городов, принимающих ЕВРО-2012, и может оказать реальную поддержку тем городам, которые в ней нуждаются», − заявил Андрей Терзиев.
Ющенко намерен провести в Одессе совещание по подготовке к Евро
26 июня в Одессе планируется провести очередное заседание Координационного совета по подготовке и проведению в Украине финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года под председательством Президента Украины Виктора Ющенко. Об этом 21.05.08 сообщил первый заместитель министра культуры и туризма Владислав Корниенко, передает ряд Интернет-ресурсов. По словам Корниенко, это только ориентировочная дата проведения второго заседания Координационного совета. Ключевым вопросом на заседании должен стать вопрос о состоянии подготовки мест размещения гостей чемпионата.
Стадион
После того, как горсовет согласился включить стадион «Черноморец» в уставной фонд одноименного клуба, потребность в подписании инвестдоговора на реконструкцию этого объекта отпала. Такое заявление в интервью корреспонденту РИА «ГЛАС» сделал и.о. президента клуба Олег Марус.
«Есть решение сессии. Юридическая схема − реконструкция стадиона вместе с изменением доли города в уставном фонде «ЗАО ФК «Черноморец»», − сказал футбольный функционер.
Олег Марус отметил, что сейчас проект реконструкции проходит конкурсную оценку, после чего в будут внесены изменения и начаты работы.
Напомним, в апреле 2008 года городские власти Одессы пришли к соглашению с футбольным клубом «Черноморец» в вопросе заключения инвестиционного договора в рамках подготовки города к «Евро-2012». Как рассказал журналистам мэр Эдуард Гурвиц, согласно предварительной договоренности, город передает стадион «Черноморец» в уставной фонд ЗАО «Черноморец», а также предоставляет территорию в парке Шевченко в пользование футбольному клубу.
По словам городского головы, передать эту территорию в собственность клуба городские власти не имеют права, поскольку парк является «общественным местом» (РИА ГЛАС 22.05.08).
Приморский бульвар
Журналисты интересовались и другими вопросами городского хозяйства, в частности ремонтными работами на Приморском бульваре. Михаил Kучук сообщил, что работы по реконструкции и благоустройству Приморского бульвара уже начаты. Проводится замена всех сетей. Будет установлена новая подпорная стена. Старая полностью пришла в негодность и угрожает сползанием склона. Старое дорожное покрытие из огнеупорного кирпича будет заменено, обновлены и подсвечены фасады, выполнено новое освещение и установлены новые светильники. Обновление Приморского бульвара завершится ко Дню города. Ведутся работы и на нижней террасе бульвара в Лунном парке. Там будут реконструированы лестницы, ведущие к парку, восстановлен рыбный ресторан, разбит детский парк. Kроме того, вдоль спусков в Лунный парк планируется установить небольшие стеклянные магазинчики. Сейчас этот проект дорабатывается. Михаил Kучук также сообщил, что никаких планов по реконструкции Французского бульвара пока нет: — То, что Французский бульвар требует реконструкции, ясно всем. Но какие именно работы будут проводиться на бульваре, мы сказать не можем. Никаких планов по этому поводу у нас пока нет. Эдуард Гурвиц во вторник в ходе общения с журналистами подтвердил это: — Я в очередной раз успокаиваю одесситов: Французский бульвар требует реконструкции и реставрации, но как именно это сделать, еще не решено. Пока даже не ставится вопрос о проектировании таких работ. Эти работы потребуют колоссальных финансовых вложений, а эти деньги еще предстоит изыскать. Однако в любом случае мы хотим оставить Французский бульвар таким, какой он есть. Реконструкция бульвара будет предусматривать полное сохранение исторического облика этого уголка Одессы (Газета "Юг").
Футбольные события региона
В ходе подведения итогов прошедшего футбольного сезона исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег Марус отметил, что первую часть соревновательного периода команда провела достаточно успешно, учитывая приход Виталия Шевченко в «Черноморец», однако «вторую часть сезона, мы, откровенно говоря, провалили».
По словам Олега Маруса, несмотря на сложившуюся ситуацию, «Виталий Шевченко остается главным тренером «Черноморца», руководство клуба ему полностью доверяет и принимает предложенный им план действий для выхода из кризисного положения».
Также и.о. президента ФК «Черноморец» сообщил, что в ближайшее время будет оглашен полный список футболистов покидающих «Черноморец». «Пока можно констатировать, что клуб не продлил контракты с Зотовым и Шищенко, уехал на родину перуанец Фернандес», подчеркнул Олег Марус.
Вынуждены будут искать новое место работы и трое футболистов, оказавшихся не востребованными этой весной как в главной команде, так и в дубле − Андрей Кирлик, Руслан Валеев и хорват Игор Лозо. Все они тренировались с резервистами «Черноморца», однако на поле в их составе ни разу так и не вышли.
Отпуск у футболистов одесского ФК «Черноморца» будет длиться три недели. Большая часть игроков после заключительного матча сезона-2007/08 с криворожским «Кривбассом» покинула Одессу, отправившись по родным городам и странам, сообщает местное интернет издание «Одесский футбол».
Отметим, что подопечные Виталия Шевченко соберутся вновь 8 июня. После медицинского освидетельствования, которое входит в планы команды на два последующих дня, «моряков» ждет насыщенная программа подготовки к новому чемпионату. Она пройдет на клубной базе «Черноморца» в Совиньоне, где есть все необходимое для тренировок и восстановления футболистов.
Спустя двенадцать дней после начала предсезонной работы будет сыгран первый из пяти запланированных контрольных матчей. Соперники, с которыми придется помериться силами, еще не определены. Скорее всего, ими станут команды из близлежащих городов или Молдавии.

Полтава

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.
ЗМІ.
З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.
Місцевий футбол.
ФК «Ворскла» − «Нафтовик-Укрнафта» Охтирка − 1:1
Два останні тури 17-го чемпіонату України «Ворскла» вирішує долю інших команд. 17 травня у домашньому поєдинку підопічні Миколи Павлова мали відповісти на важливе питання: бути чи не бути охтирському «Нафтовику-Укрнафта» у вищій лізі. Лише перемога у Полтаві залишала гостям примарні шанси залишитися серед еліти вітчизняного футболу. Та наші земляки не дозволили цього зробити. За підсумками сезону ФК «Ворскла» показав кращий результат за останні сім років. У другому колі на своєму стадіоні біло-зелені поступилися лише чемпіону 2008 − донецькому «Шахтарю». «Ворскла» посіла у підсумку восьме місце. Якщо врахувати, де знаходилася команда після осінньої частини змагань, то це своєрідний рекорд.
Приємною несподіванкою для численних полтавських вболівальників, що прийшли на матч, була поява на ньому президента ФК «Ворскла» Олега Бабаєва. Нашу команду вітали так, начебто вони вдруге стали бронзовими призерами. Олег Мейданович завітав і на післяматчеву прес-конференцію, яка з рядової перетворилася на своєрідне підведення підсумків. Головні тези, які прозвучали від президента клубу: у наступному році буде збільшено бюджет команди, у міжсезонні будуть викуплені гравці з оренди (Главіна, Кулаков та Чичиков), реальних пропозицій гравцям «Ворскли» від інших клубів не надходило. Микола Павлов розповів журналістам про заплановані тренувальні збори в Ялті та роботу команди у міжсезоння.
ФК «Полтава»
«Гірник-Спорт» Комсомольськ − ФК «Полтава» − 0:0
Відбулися матчі 28-го туру першості України з футболу у другій лізі. В Комсомольську місцевий «Гірник-Спорт» приймав ФК «Полтава». Минулорічне дербі в обласному центрі завершилося розгромною поразкою господарів 4:0. Але зараз підопічні Олександра Омельчука зовсім не та команда, на якій можна легко заробляти очки. В першому таймі гра була маловиразною, запам’ятався лише небезпечний удар по воротах у виконанні Анатолія Подробахи. На жаль в одному з ігрових зіткнень полтавський бомбардир травмувався і, як мінімум, наступну гру пропускатиме. В другому таймі гравці ФК «Полтава» забили м’яч, але боковий арбітр вгледів положення поза грою. В одній з атак полтавців Сергій Гордун потужно пробив по воротах, але м’яч потрапив у руку захисника. Арбітр в цьому епізоді пенальті не призначив. Господарі ж біля воріт Василя Скибенка особливо небезпечних моментів не створили. У підсумку зустрічі нульова нічия. Полтавська команда поступово наближається до виконання поставленої задачі тренерським штабом на цей сезон, а саме потрапити до кращої десятки. Зараз ФК «Полтава» на 11-му місці і 36 очок в активі. Наш наступний суперник складний, це луганський «Комунальник», який бореться за право виходу в першу лігу.
«Кремінь» Кременчук − «Шахтар-3» − 1:3
Матч сусідів по турнірній таблиці приніс розчарування численним глядачам на стадіоні «Політехнік», який зараз в напівзруйнованому стані. Армія прихильників «Кременя», серед яких знаходився президент ФК «Ворскла» Олег Бабаєв  та головний тренер цього клубу Микола Павлов, на жаль не побачили того, за чим прийшли. («Полтавщина спорт» 20-26.05.2008)
Чемпіонат Полтавщини
Відбулися матчі сьомого туру чемпіонату Полтавської області з футболу у першій лізі. Центральним матчем став поєдинок між ФК «Лубни» та «Колосом» з Дмитрівки Кременчуцького району, лідером змагань. Вперше цього року у Лубнах матч пройшов на головній спортивній арені міста − стадіоні «Центральний». До останньої хвилини зустрічі була нічия − 2:2. Лише в додатковий час господарі вирвали перемогу, завдяки голу Андрія Герасименка − 3:2.
ФК «Велика Багачка» розгромив вискочку перших п’яти турів ФК Пирятин» − 5:1. Щоправда після матчу тренер пирятинців Сергій Плетінь влучно сказав: «Команда в нас хоч і молода, зате з місцевих. Грати з «Багачкою» на рівних їм ще не по силах». На сьогодні по 16 очок мають великобагачанці та лубенці. Дмитрівський «Колос» втратив одноосібне лідерство і з 14 очками опустився на третє місце. Найбільш цікавий поєдинок наступного туру: ФК «Пирятин» − ФК «Лубни».

Рівне

Євро 2012
Реклама
Ні реклами, ні символіки Євро 2012 в Рівному не помічено.
ЗМІ
Матеріалів стосовно Євро 2012 не зафіксовано.
Кулуари
Топ-темою минулого тижня став товариський матч збірної України з Голландією. Нічого не залишається, як тільки поспівчувати Михайличенкові. Давно нікому вболівальники так „кістки не перемивали”, як йому. Його й раніше не вважали тренером, гідним очолювати збірну, а після ганебної гри в Голландії, „всіх дохлих собак” на нього повісили. Хоча більшість визнає, що бездарність Михайличенка − це лише половина біди. Проблема у відсутності кандидатів до збірної. Доводиться визнати, що немає в Україні футболістів європейського рівня. Невимушено в розмовах про виступ збірної переплилася тема Євро-2012. Мовляв, а для чого Україні чемпіонат Європи? І, практично, в один голос відповідають, що Євро-2012 − ніщо інше, як корито, за місце біля якого борються представники різних бізнесових кланів. Зокрема, мова зайшла про Євгена Червоненька. Який, мовляв, не підготовкою до Євро-2012 займається, а розробкою схем відмивання грошей. Найбільше вболівальники нарікають на ситуацію зі збірною України. Переконані, що команду до чемпіонату необхідно формувати вже зараз, бо через рік-два вже пізно буде. А будучи господарями Євро, ганьба демонструвати футбол рівня Фарер. Насамперед, твердять, слід запросити когось з визнаних зарубіжних фахівців, який не „заглядатиме в рот” тому ж Шевченкові. До речі, вболівальники неабияк розчаровані Шевою, і категорично за те, щоб не запрошувати його до збірної, допоки не усвідомить, що на полі необхідно грати, а не відбувати номер. Тут, звісно, на горіхи перепало Суркісу, на совісті якого підготовка збірної до чемпіонату Європи.
Взагалі у футбольних колах останнім часом дуже напружена атмосфера. Безумовно, вогню в масло підлива беззуба гра нашої збірної. Звідси невдоволення перелилося на стан футболу в Україні в цілому. Йдеться передусім про виховання доморощених зірок. На жаль, наші дитячо-юнацькі футбольні школи не здатні готувати висококласних футболістів. Звичайну, тут існує безліч проблем, вирішенням яких ніхто не переймається. Допоки юні таланти тренуватимуться на непридатних стадіонах, при цьому одним на чотирьох м’ячем, та ще й під опікою наставника, який отримує мізерну зарплатню, нам не варто сподіватися на виховання майбутніх „шевченків”.
Місцевий футбол
ФК „Верес”
Поразка збірної якось згладила невдачу „Верса” в поєдинку з лідером − „Княжою”. Зрештою, ніхто й не сподівався, що рівняни в гостях візьмуть гору над сильнішою за себе командою. Втім не обійшлося без нарікань на адресу керівництва ФК „Верес”. Адже команда в день матчу виїхала на незручному для сидіння мікроавтобусі. Зі слів футболістів, після шестигодинної дороги хлопці вийшли з мікроавтобуса з ватяними ногами. Отож, поразка з мінімальним рахунком − ще непоганий в цьому випадку результат. Зараз очікується влиття в команду футболістів „Штурму”, котрі, незважаючи на перемогу в останньому, матчі однаково залишилися на третьому місці − тому не потрапили до фіналу. На жаль, президент клубу перебуває у відпусті, тому не вдалося детально розпитати про ситуацію в клубі.
Місцеві засоби масової інформації поінформували про результати на першості області та виступ „Вереса”.
27.05.08  представили головного тренера команди „Верес” − Миколу Філіна (наставник „Штурму”). Зі слів президента клубу Святослава Власюка, до поєдинку з „Россю” (30 травня) дозаявлять до складу „Вереса” низку футболістів „Штурму”. Щоправда, наразі не може сказати скільки і кого. Натомість Микола Філін повідомив, що завтра, або в четвер відбудеться матч між „Вересом” і „Штурмом”, після якого визначаться зі складом, який вийде на зустріч з „Россю”. На його переконання, „штурмівці” без проблем освояться у професійному футболі. До того ж, він твердить, що навіть на першість області є чимало колективів, які сильніші за окремі команди другої ліги. Більше того, у складі „Штурму” − два гравці студентської збірної України, і ще три − в резерві. Окрім того, що „Штурм”, який втратив шанси поборотися за чемпіонство в студентській лізі (а це путівка на універсіаду), він продовжуватиме виступати на першість області. Зокрема, у планах керівництва клубу − здобуття кубку області. До кінця сезону наставник „Вереса” визначатиметься зі складом, який готуватиметься до наступного чемпіонату. З усього видно, що ті, хто не закріпиться в команді, шукатимуть нові клуби. Адже, зі слів Миколи Філіна, „Штурм”, який виступатиме на першість області, формуватиметься з молоді, 90-91 років народження. Таким чином команда, будучи фарм-клубом „Вереса”, готуватиме собі поповнення.

Суми

Євро-2012
Заходи
За звітний період офіційних заходів по даній темі у Сумах не проводилося. Після проведення на початку року двох нарад, які провів заступник голови облдержадміністрації Зіновій Гузар, де розглядалися заходи, які мали лягти в основу програми з підготовки регіону до Євро-2012, подальших зрушень у цій роботі не зафіксовано. За даними, отриманими в облдержадміністрації, наразі відповідного проекту розпорядження голови облдержадміністрації, на підставі якого б розроблялася програма, не існує і дата появи цього документу залишається невизначеною.
  Опосередковано до даної теми можна віднести заяву, зроблену під час прес-конференції в.о. голови ОДА Миколою Лавриком щодо реконструкції ділянки дороги Кіпті-Бачівськ міжнародної автомагістралі Київ-Москва. Її ремонт в межах Сумської області, який ведеться за кошти Держбюджету, є чи не найголовнішим заходом в планах підготовки регіону до майбутнього форуму. І те, як він проводиться, керівника області, за його словами, ніяк не задовольняє.
  − Мене вразила хаотичність роботи і великі обсяги розкрадання бюджетних коштів! − зазначив на прес-конференції Микола Лаврик. Він повідомив, що поставив вимогу перед керівництвом «Укравтодору» зняти забудовника, який виявився іноземною фірмою, і ця вимога була задоволена. В даний момент ситуацію з проведенням реконструкції вивчають співробітники СБУ, а щодо нового виконавця робіт, то він має бути визначений за підсумками тендеру між вітчизняними спеціалізованими підприємствами.
Реклама
Використання логотипу Євро-2012 в Сумах не зафіксовано
ЗМІ
Євро-2012 було згадано в інтерв’ю, яке газеті «Панорама» за 21 травня дав голова обласної ради В’ячеслав Шапошнік. Відповідаючи на запитання, якими є  пріоритети роботи обласної ради на найближчий термін, керівник представницького органу повідомив, що в числі найголовніших питань його діяльності є реконструкція місцевого аеропорту. «Будемо вкладати кошти, аби запрацював наш аеропорт. Ми хочемо бути резервним майданчиком для резервного Харкова на Євро-2012», − зазначив В’ячеслав Шапошнік.
  Варто зазначити, що робота в цьому напрямку обласною владою вже розпочалася. Як повідомив під час брифінгу на минулому тижні заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Володимир Дудченко, переоблаштування аерокомплексу розпочалося з будівництва пасажирського залу та пункту контролю для пасажирів, що прилітають, реконструкції та розширення залу відльоту. Наступним етапом цієї роботи стане капітальний ремонт злітної смуги аеропорту, добудова приміщень аеровокзалу та аварійно-рятувальних ланок, забезпечення аеропорту необхідним обладнанням і технікою. Реалізація намічених планів, говорить Володимир Дудченко, дасть можливість приймати у Сумах сучасні повітряні судна типу «Boeing-737», що й вимагалося експертами УЕФА та представниками Мінтрансу, які у квітні оглянули летовище на предмет його залучення до приймання учасників та гостей Євро-2012.
Місцевий футбол
Турніри
26 травня у Сумах розпочинається традиційний турнір з міні-футболу  «Чемпіонат Європи по-сумськи». Він проходить за участі 16 команд і приурочений чемпіонату Європи, який проходитиме на полях Австрії та Швейцарії. Кожна з команд отримає назву одного з учасників континентальної першості і за схемою, аналогічній Євро-2008, поведе боротьбу за перемогу в турнірі. Фінальний матч заплановано на 7 червня − дату відкриття чемпіонату Європи.
ЗМІ
Місцеві ЗМІ дали короткі повідомлення про останній матч чемпіонату України за участю охтирського «Нафтовика». Спортивні журналісти утримуються від критики клубу,  вважаючи, що йому у цьому сезоні просто не пощастило. Зокрема, газета «Панорама» за 21 травня пише: «Спасибі тобі, «Нафтовик». Будемо вважати, що тобі цього разу трішки не пощастило. Так що удачі в першій лізі − і чекаємо повернення у великий український футбол через рік». А газета «Данкор» (21 травня) зазначає: «якщо враховувати, що в наступному сезоні замість вищої ліги команди будуть грати у прем’єр-лізі, то виходить, що охтирчани зіграли у першому і останньому чемпіонаті України серед команд вищої ліги».
 Газета «Ваш шанс» (21 травня) розповіла про фінал Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ 2008»., який пройшов у Києві на площі Незалежності. Присутній на фіналі автор матеріалу Олексій Дорошенко називає зазначений турнір чудовим подарунком школярам України. Він цитує представника компанії «Київстар» Жанну Ревнову, яка зазначила: «Даний турнір є прикладом соціального партнерства бізнесу і влади».
  Газета «Панорама» за 21 травня у згаданому вище інтерв’ю з головою облради В’ячеславом Шапошніком поцікавилася, яка доля чекає стадіон «Ювілейний» у Сумах, акціонером якого є обласна рада. На це запитання В’ячеслав Шапошнік відповів наступним чином: «Не думаю, що хтось буде зносити цей комплекс. Мова йде про його продажу. Ми цього не приховували − прийнято рішення сесії про те, що ми готові продати свій пакет акцій (43 відсотки). Питання навіть не стояло про суму, аби  тільки стадіон купили і довели до ладу. Реально пакет акцій оцінено в 20 млн. грн., ми хотіли віддати навіть за 10 млн. грн. У підсумку «Укрнафта» відмовилась купувати стадіон навіть за ці гроші. Тому поки ВАТ «Спартак», якому належить «Ювілейний», майже визнано банкротом. Йде суд, але мені не зрозуміло, як за борги у 300 тисяч грн. могли ініціювати процедуру банкрутства стадіону, який тільки за номіналом коштує 50 млн. грн.»

Тернопіль

Євро 2012
23 травня Тернопільський міський голова Роман Заставний побував на центральному стадіоні м. Тернополя і обговорив з начальником управління сім’ї, молоді і спорту Юрієм Юриком хід підготовки до реконструкції стадіону у рамках програми “Євро-2012”. На даний час уже замовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію стадіону вартістю 200 тисяч гривень. ”Упевнений, до фінальної частини Євро-2012 Тернопіль буде належно підготовлений. У нас є можливості облаштувати стадіон, який відповідатиме усім необхідним нормам”, − запевнив Роман Заставний.
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
“Нова ера”: “Чим Чижмарь приваблював польських інвесторів”− у Польщі, з метою налагодження партнерських відносин, побувала делегація Тернопільщини на чолі з головою ОДА Юрієм Чижмарем. Керівник області звернувся до представників польської влади і бізнесу з пропозицією вкладати інвестиції у різні галузі регіону, а особливо − у туристичну та будівельну, зважаючи на сусідство з Львівською областю, де відбуватиметься Євро-2012. Тернопільщина очікує, у зв’язку з цим, значного потоку туристів.
“Місто”: “У Євро-2012 − солідний інвестор” − інвестиції на суму близько півмільярда доларів планує здійснити до Євро-2012 в Україні корпорація “Arison Group”, яка належить найбагатшій жінці Ізраїлю Шері Арісон. Особливий інтерес корпорація виявила до модернізації інфраструктури: реконструкції стадіонів, аеропортів, спорудження готелів тощо.  
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
 
Місцевий футбол.
Турніри.
У місті Гусятині на Тернопільщині завершилися обласні фінальні змагання на призи клубу “Шкіряний м’яч” серед учнів загальноосвітніх шкіл області у вікових групах 1995, 1996 та 1997 років народження.
Призові місця у вікових групах посіли: 1995 р.н І місце − Тернопільська ЗОШ  № 26; ІІ − Шумська ЗОШ  № 2; ІІІ − Монастириська ЗОШ  І−ІІІ ст. 1996 р. н.: І місце − Тернопільська ЗОШ  № 7; ІІ − Гусятинська ЗОШ І-ІІ ст.; ІІІ − Бучацька ЗОШ І-ІІІ ст. №2. 1997 р.н.: І місце − Тернопільська ЗОШ  № 10; ІІ − Шумська ЗОШ І-ІІ ст. № 2; ІІІ − Заліщицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 1.
22 травня у Тернополі відбувся чемпіонат Тернопільської області ФСТ “Динамо” з міні-футболу за програмою змагань “Спартакіада-2008”. У цьому турнірі брали участь представники силових структур Тернополя і області.
До речі, турнір з футболу є одним із найпопулярніших змагань серед силовиків і посідає почесне місце в програмі спортивни х змагань на 2008 рік.
У футбольних протистояннях брало участь 11 команд, але до фіналу дійшли лише 5 найкращих. Фінальна стадія турніру відбулася на майданчику ФСТ “Динамо”, де у підсумку переможцями стали фаворит змагань Управління Державного Департаменту України питань виконання покарань.
Футболісти з держдепартаменту перемогли і в турнірі у 2007 році.
Причиною вдалого виступу є зіграність команди в діях футболістів, збалансованість у всіх ланках, а також солідна лавка для запасних.
Друге почесне місце посіла команда УЗБУ, третє − ДСО.
На Тернопільщині відбулася спартакіада працівників газових господарств. Серед багатьох видів спорту популярністю змагань користується традиційно міні-футбол.
Перше місце у змаганнях з міні-футболу виборола збірна “Чортківгазу”, яка перемогла команду “Ланівцігазу” з рахунком 4:1.
Добрі результати показали й збірні “Теребовлізагу” та “Збаражгазу”. 
За підсумками змагань буде сформовано збірну ВАТ “Тернопільгаз”, яка з 26 травня до 1 червня в Алушті візьме участь у Всеукраїнській спартакіаді працівників газових господарств.
На Тернопільщині продовжується чемпіонат області з футболу. У першій групі лідирує торішній чемпіон області ФК “Тернопіль-Буревісник”. У другій групі − лідер “Гірник” з Новосілки.
В урочистій обстановці відбулося відкриття футбольного сезону у Великій Березовиці Тернопільського району. Згідно з календарем змагань, відразу три місцеві команди одного дня зустрілися на футбольному полі на старті сезону.
Під Гімн України капітани трьох команди − ФК “Велика Березовиця”, “Лан” та “Поділля” − підняли Державний прапор. Команди, тренерів та спонсорів клубів привітали виконавчий директор Тернопільської обласної федерації футболу Олег Мамус, голова Тернопільської районної федерації футболу Віталій Попович, ветерани березовицького футболу Зеновій Підгайний (капітан команди 1950-60 років.), Ігор Білий (капітан команди 1970-80 років) та тренер команди “Поділля” у 1970-80 роках Олег Бригадир. Запросили на свято і ветеранів місцевого футболу: Олега Бунта, Ярослава Королішина, Ігоря Керничного тощо.
Головний організатор свята, тренер команди “Лан” Ігор Бронецький подякував президентові ФК “Лан” Ярославу Волошину, заступнику директора ВАТ “Будіндустртія” Олегу Бригадиру, депутату селищної ради Юрію Шаповалу, які фінансово допомогли підготувати футбольне поле до відкриття сезону.
Окремих слів подяки від футболістів, тренерів та Тернопільської районної федерації футболу заслуговує Ярослав Волошин. Він дбає не лише про розвиток власного бізнесу. Завдяки його підтримці створена молода та перспективна команда ФК “Лан” − фіналіст кубка Тернопільського району на призи газети “Подільське слово”. Він допоміг придбати футбольну форму та іншу амуніцію.
На старті головна команда селища − ФК “Велика Березовиця”, яка виступає у перші лізі районного футболу, поступилася ФК “Біла” − 0:2. Двічі дальніми ударами зі штрафного відзначився білецький захисник Віктор Ковалик. Натомість у місцевому “дербі”, в якому зійшлися “Лан” та “Поділля” (друга ліга, група “В”), перемогу святкувала перша команда − 2:0. 
ФК «Нива».
У Рівному відбувся матч тернопільської “Ниви” з місцевим “Вересом”. Перемогу отримали тернополяни з рахунком − 2:1. Про “Верес” напередодні матчу говорили, що це команда непоступлива і перемогти її буде важко.
Ця перемога дозволила “Ниві” повернутися з третього на звичне для себе друге місце у турнірній таблиці (51 очко).
У 26-у турі, матчі якого відбулися 25 травня, “Нива” записала до свого активу три очки без боротьби − за перемогу над долинським “Нафтовиком”, який знявся з розіграшу. 
Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.
ФК “Нива”
“Тернопіль вечірній”: “Нива” знову друга” − після невдалої серії з трьох матчів футболісти тернопільської “Ниви” нарешті порадували своїх уболіваотників під час матчу з рівненським “Вересом”. Рахунок − 1:2 − на користь “Ниви”. Ця перемога дозволила “Ниві” повернутися з третього на друге місце у турнірній таблиці.  
“Номер один”: “Нива ледь відскочила від “Динамо” та переграла “Верес” − про поєдинок “Нива” − “Верес” (Рівне) − 2:1. В активі тернополян 51 очко і вони перемістилися на назад на друге місце у турнірній таблиці.  
“Місто”: “Вигране західно-українське дербі” − про результати матчу “Нива”-“Верес”. 
“Нова Тернопільська газета”: “Нива” тримає удар” − перемога над “Вересом” (Рівне) давалася тернополянам дуже важко. Але команда виявила характер і на 88-й хвилині вирвала перемогу. 
“Свобода”: “На останніх хвилинах” − про виїзний поєдинок 25-го туру, у якому “Нива” перемогла рівненський “Верес”. 
“Вільне життя”: “Нива” знову друга” − про матч “Нива” − “Верес” та підсумки 25 туру чемпіонату України серед команд другої ліги (група “А”).   
Збірна України 
“20 хвилин”:
“Тернополянин − у збірній України” − тренер національної команди України залучає нових гравців для спарингу з голландцями і шведами. У список Олексія Михайличенка потрапив серед п’ятьох новачків і Григорій Ярмаш − уродженець Тернопільщини. В активі гравця є срібні нагороди чемпіонату Європи серед молодіжних команд. До речі, саме цю команду тренував тоді Олексій Михайличенко. 
Український футбол
“20 хвилин”: “Українська молодіжка програла іспанцям − 1:3” − із поразки почала свій виступ у відбірковому еліт-раунді Євро-2008 (U-19) юніорська збірна України. У Вірменії українці поступилися іспанським одноліткам − 1:3. “Синьо-жовті” пішли в атаку великими силами, проте втілити територіальну перевагу у голи їм не вдалося.
“Або стадіон, або...” − київський “Арсенал” може бути недопущений на наступний сезон до участі у чемпіонаті України з футболу у Вищій лізі. На ім’я власника клубу Вадима Рабиновича надійшов лист від Федерації футболу України, в якому значиться, що “виступ команди у Вищій лізі без власного стадіону неможливий”. 
“Тернопіль вечірній”: “Кубок України їде у Донецьк” − про фінал Кубка України з футболу, де у вирішальному матчі зійшлися київське “Динамо” і донецький “Шахтар”. Стаття критична щодо бійки між Бангурою і Єгерським.
“Шахтар” робить дубль” − донеччани довели, що вони у цьому сезоні найсильніші − “Шахтар” учетверте у своїй історії завоював золоті медалі чемпіонів України. 
RIA-плюс”: “Шахтар” − чемпіон-2008!” − у чемпіонаті України з футболу розставили всі крапки: “Шахтар” − переможець, а київське “Динамо” знову довело, що має значні проблеми. 
“Місто”: “Радість місцевого масштабу” − “Шахтар” без труднощів довів свою перевагу над земляками з “Металурга” і отримав статус найсильнішої команди держави. 
“Нова Тернопільська газета”: “Шахтар” − чемпіон! І це справедливо...” − в останньому матчі чемпіонату − донецькому дербі − “Шахтар” прогнозовано очок не втратив і здобув золоті нагороди.  
“Вільне життя”: “Донецьк знову святкує” − “Шахтар” повернув собі титул чемпіона. У такому результаті ніхто й не сумнівався. 
“Свобода”: “Чемпіонство з “підмоченим” фінашем” − про чемпіонство “Шахтаря”. Стаття критична. Цитую: “...була заздалегідь підготовлена програма грандіозного святкування здобуття чемпіонського титулу. Футболісти “Металурга” навіть не намагалися зіпсувати гірникам сплановане торжество... Хіба після такого матчу ще можна щось говорити про принципи чесної гри? Звісно, “Шахтар” більше гідний чемпіонства, аніж “Динамо”, але не такими методами...”. 
Тернопільський футбол
“20 хвилин”: “У фіналі розгромили Вінницю” − про фінал третього Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу “DJUICE ГОЛ-2008”. Чемпіоном “DJUICE ГОЛ” стала команда Тернопільської ЗОШ №27, яка поїде в Італію на матч за участю “Мілана”. 
“Тернопіль вечірній”: “Фаворити здобувають перемоги” − про третій тур чемпіонату області з футболу. У першій групі чемпіон області ФК “Тернопіль-Буревісник” в гостях здолав “Бровар” (Теребовля) − 2:1. А в другій групі лідер чемпіонату “Гірник” з Новосілки вдома впевнено переміг ФК “Козова-Агро” − 6:2. 
“RIA-плюс”: “Школярі поїдуть до Італії” − про перемогу юних футболістів Тернопільської ЗОШ №27 у фіналу ІІІ всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу “DJUICE ГОЛ-2008”.    
“Нова ера”: “Вихованці виправних колоній грали у міні-футбол” − про першість з міні-футболу, яку провело Тернопільське управління кримінальної виховної системи в області. Участь у змаганнях взяли 5 команд − перемогла команда Копичинецької виправної колонії №112. 
“Номер один”: “Галичани тріумфують втретє” − про фінал ІІІ всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу “DJUICE ГОЛ-2008” та перемогу учнів Тернопільської ЗОШ №27.
“Перемога − у Копичинецької виправної колонії №112” − про першість управління кримінальної виховної системи в тернопільській області з міні-футболу (фоторепортаж).
“Місто”: “Через Майдан − до Італії” − про національний фінал змагань “DJUICE ГОЛ-2008” і перемогу учнів Тернопільської ЗОШ №27.  
“Свобода”: “Спартакіада газовиків” − про спартакіаду працівників газових господарств Тернопільщини. Особливою популярністю змагань користується міні-футбол. Переможцем спартакіади-2008 з цього виду спорту стала збірна “Чортківгаз”. 
“Вільне життя”: “Чемпіони з “Тернопільгазу” − про спартакіаду серед працівників газового господарства Тернопільщини. Чималий інтерес викликали у прихильників спорту поєдинки з міні-футболу. У результаті за чемпіонський титул боролися команди “Чортківгазу” і “Ланівцігазу”.  Перемогу з рахунком 4:1 дістали газовики з Чортківського району.   
Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі електронні ЗМІ коментували перебіг та результати матчу “Нива” − “Верес” (Рівне). Спортивні оглядачі віддали належне гравцям “Ниви”, хоча зазначили, що перемога тернополянам далася дуже важко і команді слід багато працювати, аби досягати хороших результатів.
ЗМІ висвітлювали всі футбольні події місцевого значення, яких за звітний період було багато. Журналісти зазначили: безперечним лідером глядацьких симпатій на Тернопільщині є футбольні змагання. Вони збирають найбільшу кількість глядацької аудиторії.
Фаворитами у коментарях місцевих спортивних оглядачів були учні з Тернопільської ЗОШ №27, котрі стали переможцями фіналу ІІІ всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу “DJUICE ГОЛ-2008”.
Також електронні ЗМІ акцентували увагу на виступі юніорської збірної України та коментували чемпіонство “Шахтаря”. На адресу перемоги донецької команди звучали критичні зауваження. Зокрема стосовно того, що “Металург” повинен був подарувати перемогу “Шахтарю”, тому особливо не відбивався. Донеччани уже напередодні матчу фактично святкували свою перемогу. Тому такий футбол і така перемога викликає швидше розчарування, аніж захоплення.     

Харків

Евро 2012.
Мероприятия
На прошедшей неделе, 20 мая, в Харьков прибыла группа специалистов по вопросам подготовки транспортной инфраструктуры Украины к Евро-2012 во главе с зам.министра транспорта и связи Вадимом Гуржосом (в состав группы вошли представители Минтранссвязи, Секретариата Президента, Национального агентства по вопросам подготовки Евро-2012, ФФУ) и состоялось совещание в овальном зале управления  Южной железной дороги, где область представляли Сергей Стороженко, нач. Главного управления промышленности, транспорта и связи Владимир Вавилов, нач. Управления подготовки к Евро-2012 облгосадминистрации Алексей Токарь, представители мэрии, руководство ЮЖД, службы автомобильных дорог, харьковского аэропорта и метрополитена. В ходе совещания было проанализировано состояние подготовки транспортной инфраструктуры региона к Евро-2012. По ж/д транспорту, автодорогам, метрополитену еще очень много вопросов, особенно  в определении источников финансирования. В целом было отмечено, что работа проводится  в соответствии с планами. ЮЖД постоянно отмечает, что за счет собственных средств подготовила проектно-сметную документацию и выполнила на вокзалах ст.Купянск, Лозовая строительные работы по оборудованию помещений на сумму 7,14 млн.грн.
По аэропорту наиболее острой является проблема решения вопроса проектирования и строительства новой взлетно-посадочной полосы.
По стадиону «Динамо», который госпрограммой был определен как запасной, до сих пор не решен вопрос с инвестором, который займется его реконструкцией (для подготовки к Евро-2012 до 31 мая 2010г. необходимо выполнить работ на сумму 10 млн.грн.).
21 мая состоялась внеочередная сессия горсовета, на которой были приняты изменения в госбюджет на 2008 год («за» проголосовали 77 депутатов, против − 5). Решение принималось в соответствии с решением облсовета от 17 апреля, когда 37 млн. были перенаправлены  в бюджет города. Сессия горсовета приняла решение о выделении 20 млн. грн. на стадион «Металлист» (как и планировалось), остальные средства направлены на ремонт и строительство коммунальных сетей. Конфликт с областной властью (вплоть до суда) заключается в том, что оставшиеся 17 млн. планировалось на реконструкцию Госпрома и филармонии. Основным пунктом претензий областные власти собирались сделать «Металлист», но, поскольку, городские власти и не собирались забирать деньги у стадиона, сегодня основная претензия облгосадминистрации − городская власть декларирует это как собственную инициативу.
ЮЖД планирует кардинально изменить обслуживание пассажиров. По словам начальника дороги Виктора Остапчука, ведутся переговоры о приобретении двухэтажных скоростных поездов  в Финляндии, они будут ходить в Симферополь и Киев. В поездах будут предусмотрены купе бизнес-класса (решение по приобретению должно быть принято до 1 июля, чтобы ввести в эксплуатацию к Евро-2012). ЮЖД также ведет переговоры с польскими производителями вагонов  о закупке электропоездов, работающих на переменном токе.
Красноградская райгосадминистрация − более (100 км от Харькова) приняла районную программу подготовки к Евро-2012 (в обладминистрации люди недоумевают по поводу того, что там может происходить в рамках Евро, это скорее носит формальный характер − обладминистрация приказала принять и отчитаться).
В бизнес-кулуарах в последнее время совершенно открыто говорят о том, что инвесторы давно поняли  − Евро-2012 в Харькове не будет.
Реклама.
Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.
СМИ.
21-22..05.08 «Харьковские известия» дали репортаж о поездке в Польшу − журналисты были приглашены мэрией Познани для ознакомления с подготовкой к Евро-2012. Для Познани футбольная тема является приоритетной, обеспокоенность вызывает транспорт. Если сравнить Харьков и Познань, то  Познань отстает по строительству стадиона, зато там все в порядке по инфраструктуре, а в Харькове − наоборот.

Херсон

Євро 2012
Реклама
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро-2012 помічено не було.
Заходи
Офіційних заходів, за участі журналістів, по підготовці області до Євро 2012 не проводилось.
ЗМІ
Місцеві ЗМІ тему Євро 2012 не висвітлювали.
Місцевий футбол
Заходи
Роботи з капітального ремонту центральної трибуни стадіону «Кристал» у Херсоні мають бути проведені у короткі строки − відремонтована трибуна розмістить вболівальників вже у липні цього року. Як повідомив директор стадіону Володимир Недайборщ, завдяки підтримці міського голови Володимира Сальдо, вирішується велика кількість проблемних питань, що виникають у процесі ремонту.
Ремонтні роботи на стадіоні розпочалися ще у 2005 році, коли із міського бюджету на капітальний ремонт стадіону було виділено 35 197 грн. Відтоді здійснювалося щорічне фінансування, зокрема, 84 000 грн. − 2006 року, 202 705 грн. − у 2007. За цей час здійснено ремонт південної частини: перекладка, армування та укріплення стін, укріплення перекриття тощо. Сьогодні ж кошторисна вартість робіт по центральній трибуні стадіону складає 325 тис. грн.
Під час робочого відвідування стадіону міський голова підкреслив важливість його відновлення та забезпечення повноцінного функціонування.
«Це сьогодні, як ніколи, необхідно херсонцям. І ця давня мрія багатьох − і представників влади, і, власне, городян − невдовзі стане реальністю. Звичайно на цих ремонтних роботах ми не зупинимося. Потрібно ще багато зусиль − фінансових, технічних, щоб довести стадіон до належного рівня. Тож будемо працювати», − зазначив Володимир Сальдо.
Відбулося святкове нагородження переможців і призерів відкритого чемпіонату області з міні-футболу. У нічному клубі “Міленіум” Херсонська міська федерація вручала кубки, медалі та цінні призи найкращим гравцям. Були фуршет та фото на па’ять.
Турніри, матчі, кубки
Горностаївський «Мир» із Новотроїцького району зіграв третій матч групового етапу чемпіонату України з футболу серед аматорських команд. Підопічні Олександра Сапельняка вдома приймали діючого чемпіона − клуб з Іллічівська «Бастіон». Іменитий суперник протягом усього матчу володів ініціативою, але гострота атак іллічівців зводилася в основному до навісних передач із флангів. Як виявилося наші футболісти були готові до цього. Все йшло до нічиєї, однак іншої думки був Євген Сопяніченко. Він, отримавши точний навіс від Андрія Головка, головою влучно пробив у кут воріт «Бастіона» − 1:0. Отже, після трьох зіграних турів «Мир» має у своєму активі 4 очки і посідає третє місце в групі. Випереджають горностаївців «Торпедо» (Миколаїв) − 7 очок та «Чорномор-Нафтогаз» (Сімферополь) − 9.
У жодному матчі першого туру чемпіонату області з футболу (1 ліга) не було зафіксовано несподіванок. Навряд чи до розряду сенсацій можна було віднести і поразку СК «Каховки» від херсонського «Кристалу». Єдиний гол під завісу матчу провів Олександр Гурін. Він скористався бездіяльністю захисників каховського клубу, які після пострілу Дмитра Бербенцева у стійку воріт, не змогли винести м’яч з карного майданчика. Ще одна херсонська команда − «Сигма» переграла «Динамо» (Цюрупинськ) − 2:0. З однаковим рахунком 3:1 новокаховська «Енергія» та генічеський «Азовець» здолали «Колос» (с.Хлібодарівка) та «Таврія» (Новотроїцьк) відповідно. Футбольний клуб «Гопри» розгромив «Джарилгач» зі Скадовська − 4:0. Чемпіон області «Мир» у цьому турі участі не брав.
ЗМІ
Програма «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» була насичена футбольними новинами тижня, що минає. Що стосується українського футболу, то ведучий розповів, зокрема, про наступне:
− Із поразки почала свій виступ у відбірному еліт-раунді Євро-2008 (U-19) юніорська збірна України. У середу, 22 травня, підопічні Олександра Лисенка в рамках кваліфікаційного турніру в 7-й групі, який проходить у Вірменії, поступилися іспанським одноліткам − 1:3. Ця поразка значно ускладнює турнірне становище «синьо-жовтих», адже до фінального турніру потрапить лише переможець групи;
− У четвер зранку відбулася друга тренерська відставка після завершення чемпіонату України. Заяву про звільнення за власним бажанням написав головний тренер ФК "Харків" Володимир Безсонов;
− Суботнім спарингом зі збірною України Голандія розпочне останній етап підготовки до Євро-2008. Команда Марко ван Бастена буде приймати Україну в Роттердамі на стадіоні "Де Куйп".

Хмельницький

Євро-2012
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 за звітний період відсутня.
ЗМІ
Минулого тижня тема Євро-2012 не торкнулася футбольного середовища Хмельницького і не була висвітлена у місцевих ЗМІ.
Місцевий футбол
25 травня у Хмельницькому відбувся матч між місцевим «Поділлям» та вінницькою «Нивою». Підтримка була чудова. На матч прийшло 5800 вболівальників (офіційно), хоча здавалося, що їх набагато більше. Суддівство було об’єктивним. І як результат «Поділля» перемогло з рахунком 3:0. неприємно вразила поведінка подолян після матчу коли клубний автобус вінничан від’їжджав від стадіону, група молодих людей викрикувала в сторону гостей ненормативну лексику і застосувала образливі жести. І все це на очах представників порядку, які навіть не спробували їх вгамувати.
30 травня «Поділля» вдома прийматиме «Оболонь-2»(Київ).
ЗМІ
В місцевій пресі висвітлено події тижневої давності, зокрема поразку «Поділля» від «Арсенала» 2:1.
А у газеті «Всім» розміщена стаття про перемогу донецького «Шахтаря» над київським «Динамо» у фіналі Кубку України з футболу. Зазначено, що «що у складі донецького клубу грає 21-річний захисник Дмитро Чигиринський, який родом із містечка Ізяслава Хмельницької області. Дмитро є гравцем основи «Шахтаря» та збірної України і одним із найперспективніших футболістів України…»
Газета «Подільський кур’єр»: «У Словаччині завершився міжнародний престижний турнір для юнацьких збірних команд чотирьох країн. Взявши гору над угорцями 3:0, зігравши в нічию 1:1 з турками і 0:0 з чехами, наша команда вийшла до фіналу, в якому розгромила організаторів турніру − словаків із рахунком 4:1. Посіла перше місце. У складі переможців турніру  виступав хмельничанин Валерій Каверін, який грає за дубль дніпропетровського «Дніпра» і у фіналі забив два гола…»

Черкаси

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.
Місцевий футбол.
Матчі
24 травня у 33-турі, приймаючи на власному полі команду «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), створивши безліч голевих моментів, ФК "Дніпро" вкотре в нинішній першості за ігрової і територіальної переваги не зміг здолати свого суперника. Рахунок − 1:1.
Преса.
Неабиякий привід для радості мали вболівальники ФК "Дніпро" після матчу ХХХІ туру, який підопічні Олександра Рябоконя провели вдома з сусідом по турнірній таблиці − овідіопольським "Дністром". Тоді "Дніпро" нарешті перервав свою безвиграшну серію, здолавши гостей з рахунком 2:0. Утім, переможного настрою втримати їм не вдалося. Уже 19 травня нелегкий матч у Севастополі засвідчив перемогу господарів поля − 2:1... Про це пишуть «Прес-центр», «Вечірні Черкаси». «Спорт та здоров’я» повідомляють, що поразка у звітному матчі опустила "Дніпро»" на 16 позицію турнірної таблиці
Про перші матчі чемпіонату України серед аматорських команд, в яких беруть участь футбольні клуби «Ходак» (Черкаси) та «Холодний ЯР» (Кам’янка), повідомляють «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я».
У цих ж виданнях йдеться про те, що центральний матч четвертого туру чемпіонату області з футболу серед команд першої ліги завершився перемогою команди "Шпола-ЛНЗ-Лебедин" над місцевим футбольним клубом "Ходак" із рахунком 2:0.
Володарем Кубка УЄФА сезону 2007-2008 став «Зеніт» із Санкт-Петербурга, повторивши досягнення іншого російського клубу ЦСКА тририрічної давнини. У фіналі підопічні Діка Адвокаата обіграли шотландський «Рейнджерс» з рахунком 2:0. Статтю на цю тему розміщено у газеті «Спорт та здоров’я».
Ця ж газета інформує про завершення ХVІІ чемпіонату України з футболу у вищій лізі. Його переможцем став донецький «Шахтар», який цього сезону зробив дубль, вигравши ще й національний Кубок.
У цьому ж виданні розміщено інформацію про визнання форварда харківського «Металіста» Марка Девіча кращим бомбардиром Чемпіонату України, оскільки він забив 19 голів, 6 з яких − з пенальті.
У Смілянському міськвиконкомі відбулося чергове засідання оргкомітету з підготовки до 100-річчя місцевого футболу, − повідомляє «Спорт та здоров’я».  На ньому йшла предметна розмова про проведення святкових заходів, зокрема, видання книги, встановлення біллбордів, організацію урочистостей у Будинку культури, монтажу кінофільму тощо. Святкування 100-річчя смілянського футболу заплановане на початок вересня.
Ця ж газета пише про те, що юнацька збірна України (U-18), яку очолює вихованець смілянського футболу Юрій Мороз, виграла престижний міжнародний турнір «Slovakia Cup». Наша команда випередила колективи Туреччини, Чехії й Угорщини, а у фіналі декласували  господарів змагань−словаків (4:1). Турнір розглядався  як один із етапів підготовки до чемпіонату Європи 2009 р.
У Черкасах відбулася фінальна частина обласних змагань з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед хлопців 1996 року народження. Перемогу виборювали 4 команди − з обласного центру, Шполи, Чорнобая й Тальнівського району. Про це пише «Спорт та здоров’я».
Кулуари.
26 травня команда ФК «Дніпро» збиралася проводити пікетування Черкаської облдержадміністрації у зв’язку із тим, що протягом 3-х місяців футболісти не отримують заробітної плати. Проте, захід не відбувся.

Чернівці

Євро 2012.
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
Події. Розвиток енергетики.
Важливу заяву пресі зробив голова Чернівецької обласної адміністрації Володими Куліш у вівторок, 20.05, під час традиційної зустрічі з журналістами „За кавою”.
За словами губернатора, він особисто звернувся до Президента України Віктора Ющенка з тим, щоб питання будівництва Ново дністровської ГАЕС розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони. В.Куліш сказав також що на цю тему він мав також розмову з заступником секретаря РНБО Костянтином Грищенком, який перебував у Чернівцях.
„По Новодністровську я, все-таки, думаю, будівництво буде завершено, хоча питань більше як відповідей, — зазначив губернатор. — Ну не може сьогодні керівництво держави не бачити перспективи важливості цього об’єкту. Я звернувся до Президента України з цього питання з тим, щоб було організовано засідання РНБО…”
Нагадаємо, йдеться про спорудження найбільшої в Європі  гідроакумулюючої станціі в Новодністровську. Понад 20 років об’єкт, який може стати регулятором діяльності всієї енергосистеми України з усіма дивідендами для її енергетичної незалежності і ефективного використання власних енергетичних ресурсів, споруджується спонтанно... Як і Уряди, безперервно міняються замовники будівництва ГАЕС. Справа рухається зі скрипом і потугами, хоча кожна нова правляча команда в області докладає всіх можливих зусиль, аби об’єкт став до ладу.
Важливість такого «акумулятора» для держави не викликає сумнівів. Тим часом, лише в лютому нинішнього року функції замовника знову перейшли до «Укргідроенерго», а в середині травня Уряд затвердив  рішення про фінансування будівництва за рахунок вартості електроенергії, виробленої гідроелектростанціями країни…
Місцевий футбол.
Місцева преса інформує  про матч 25-го туру чемпіонату України з футболу (друга ліга), у якому  ФК "Буковина" переміг з великим рахунком білоцерківську "Рось".
Газета „Свобода слова”, зокрема, (22.05) при цьому зазначає, що „під час матчу фани ФК "Буковини" провели акцію протесту "Матчі для фанів чи для міліції?", яку провели проти упереджених дій працівників "Беркута", "Грифона" та міліції щодо фанів ФК "Буковина" та гостей”.
Засоби масової інформації повідомляють також про завершення ХІ розіграшу кубка Чернівецької дитячої юнацької футбольної ліги. Змагання проходили у трьох вікових групах, в яких взяли участь 25 команд.  При цьому зазначається, що команда СДЮСШ "Олімпія" (тренер − Микола Головачук) у нинішньому сезоні братиме участь у чемпіонаті України у вищій лізі серед юнацьких команд 1995 року народження.

Чернігів

Євро 2012
Залізничний та автовокзал Чернігова очікують перебудову?
У Чернігівській області в галузі транспорту найближчим часом будуть реалізовані кілька проектів.
Про це повідомив міністр транспорту й зв'язку України Йосип Вінський під час перебування у Чернігові. За його словами, нововведення будуть стосуватися перебудови залізничного вокзалу в обласному центрі.
«Ми зараз працюємо з бельгійською компанією щодо створення у Чернігові на базі залізничного й автобусного вокзалів логістичного центру», − відзначив міністр. А також відзначив, що в Чернігівській області значна увага приділяється поліпшенню автомобільних доріг.
Міністр завірив, що до 1 червня завершиться ремонт дороги Кіпті-Бачівськ. І навіть запросив журналістів у день її відкриття проїхати з ним по сучасній автомобільній дорозі, що не буде мати жодного залізничного переїзду.
«Ви одержуєте дорогу другої категорії, але з покриттям першої категорії», − завірив він.
На переконання міністра, сучасні автодороги повинні будуватися без залізничних переїздів. До 2010 року в Україні побудують 3 тисячі кілометрів автомобільних доріг першої й другої категорій без залізних переїздів.
«Цей проект буде реалізовуватися в рамках підготовки до Євро-2012», − зазначив міністр транспорту й уточнив, що мова йде про напрямки Харків-Дніпропетровськ і Київ-Львів.
Місцевий футбол
ЗМІ
«Десна» наварить очки на сталеварах?
Минувший тур запомнился двумя вполне прогнозируемыми победами лидеров, игравшими в родных стенах. «Ильичевец» популярно «объяснил» черниговской «Десне», почему в элитный дивизион северянами пока рановато, а «Оболонь» довела до очередной красной карточки Виталия Кварцяного. Что до «Львова», галичане, почти целый тайм игравшие в численном большинстве, в Молодежном таки выдавили три очка.
Нынче же, «Львов» и «Десна» сыграют дома, с «Александрией» и алчевской «Сталью», а «Ильичевец» и «Оболонь» отправятся, соответственно, в Николаев и Симферополь. К слову, именно последняя упомянутая пара отыграет под гордым названием «центральный матч тура» (Газета „Високий вал” 24.05.2008 р.)
"Іллічівець" − "Десна" − 3:0
Чернігівська «Десна» психологічно програла матч маріупольському «Іллічівцю» в колисці українського соціалізму з великим рахунком.
Розклади були такі. Не зважаючи на роботу тренерів, деснянці ще перед початком матчу не вірили в свою перемогу. І, мабуть, подумки сподівалися схопитись бодай за нічию.
Призначення судді із Бердянська на цей матч давало відмашку зверху − «хлопці вам нічого не світить, здавайтеся і виходьте без бою з піднятими руками».
Виходить, що хтось у верхніх ешелонах управління українським футболом грає у свою гру, використовуючи, на жаль, неспортивні ресурси.
Гравці «Десни» не справилися зі стартовим хвилюванням і припустилися кількох помилок та отримали 2 м’ячі у свої ворота на 10 і 13 хвилинах. Відзначилися маріупольці Ярошенко та Каменюка. До перерви гра нагадувала борсання в клею.
У другому таймі, очевидно після накручування наставника, «деснянці» зробили спробу поборотися за місце під сонцем. На 49 хвилині Кучеренко подав Швецю і той пробив у дальній кут, але воротар «іллічівців» витягнув м’яч із дальнього кута.
Нервове напруження в матчі зростаю. І через 3 хвилини уже наш воротар − Нікітенко одержує удар в обличчя ногою під час виконання штрафного у скупченні футболістів.
Ще через 5 хвилин бойня доходить до піку. Під час підготовки до штрафного у ворота «Іллічівця» виникає конфлікт, навіть бійка у карному майданчику. В результаті чернігівець Рудой одержує червону картку, а воротар маріупольців − жовту. Удар Кучеренка зі штрафного потрапляє в стінку.
Наставник «деснянців» робить подвійну заміну, щоб кинути гравців в атаку, але одразу ж чернігівці одержують третю «пачку» у свої ворота.
20 хвилин гри до кінця матчу не змінили результату − 3:0 на користь «Іллічівця».
«Десна» залишилась на 4-ій сходинці турнірної таблиці, але розрив між нею і львів’янами збільшився до 3 очок, а з «Оболонню», відповідно, до 4-х (газета „Високий вал” 20.05.08).


P.S.
З Дніпропетровської області інформація не надійшла з технічних причин(проблеми з Інтернетом).

Підписатися на новини