Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

Федерация футбола Украины наградила АМФУ за активное развитие массового футбола в Украине

Futsal.com.ua
20.03.08

Федерация футбола Украины наградила АМФУ за активное развитие массового футбола в Украине и по случаю присвоения Украине «5 звезд массового футболу УЕФА».

Награждение было проведено в Доме футбола. На награждении присутствовали: Президент Федерации футбола Украины, Член Исполкома УЕФА Григорий Суркис, министр спорта Юрий Павленко, председатель НОК Сергей Бубка.

+++

Оновлення львівських ліній електропередач до «Євро-2012» коштуватиме 441,1 млн грн

Zik.com.ua
20.03.08

ВАТ «Львівобленерго» для будівництва, реконструкції та ремонту ліній електропередач у Львові та області до «Євро-2012» потрібно витратити 441,1 млн грн. Про це повідомив сьогодні, 20 березня, власкор ЗІКу з посиланням на керівника ГУ архітектури, містобудування та просторового розвитку Львівської ОДА Степана Лукашика.

З його слів, Львівська регіональна програма підготовки до «Євро-2012» передбачає будівництво підстанцій, прокладання нових кабельних ліній, реконструкцію чинних ліній електропередач.

+++

Львівські школярі проводитимуть екскурсії гостям Євро-2012

Portal.lviv.ua
20.03.08

У рамках Програми розвитку освіти, затвердженої Львівською міською радою, є кілька пунктів, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012, повідомила начальниця управління освіти ЛМР Надія Оксенчук.

За її словами, планують залучити старшокласників, які добре володіють іноземними мовами, до проведення екскурсій для гостей, що прибудуть на матчі Євро-2012.

Крім того, у рамках підготовки до Євро-2012 міська влада планує реалізувати низку заходів, за допомогою яких спробує заохотити школярів до регулярних занять фізичною культурою.

«Зокрема, запровадження спеціальних конкурсів, започаткування футбольної ліги. Таким чином пропагуватимемо здоровий спосіб життя, спорт, будівництво і облаштування спортивних майданчиків, футбольних полів, підвищення кваліфікації вчителів фізкультури», − сказала Н. Оксенчук.

+++

У Львові навчатимуть силовиків з країн-учасниць «Євро-2012»

Zik.com.ua
20.03.08

Сьогодні, 20 березня, на засіданні сесії Львівської міської ради 70 депутатів міськради проголосували «за» прийняття «Програми антитерористичних заходів у м. Львові на 2008-2012 роки». Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Помічник начальника управління СБУ у Львівській області з питань антитерористичної діяльності, полковник Юрій Пасько зазначив, що основна мета програми − підготовка Львова до проведення тут фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.

Управління СБУ у Львівській області спільно з Львівською міською радою розробило і запроваджуватиме програму, яка дасть змогу попередити, виявити і знешкодити будь-які загрози терористичного характеру, котрі могли б виникнути під час проведення «Євро-2012» у Львові. На першому етапі у програмі заплановано реалізацію заходів, які носять навчальний і практичний характер. «Львівська міська рада надасть підтримку, в тому числі і матеріальну, в організації усіх заходів», − зазначив він.

У підготовці до «Євро-2012» у Львові задіяні представники усіх силових структур державних органів влади, які розміщені на території Львівської області. Це потребує злагодженості та взаємодії в їх роботі.

За словами Паська, на підготовку до «Євро-2012» у Львові у Державному бюджеті передбачені кошти. «Та, враховуючи, що кошти ще не надходять, ми не можемо чекати на них, а тому просимо Львівську міську раду допомогти нам коштами, у розмірі бодай 500 тис. грн − на придбання транспортних та спеціальних засобів», − сказав помічник начальника управління СБУ у Львівській області.

Депутат Львівської міської ради Ігор Микитин зауважив, що якщо все буде нормально, то на 2009 рік у бюджеті Львова буде закладено ще кошти − як доповнення до цієї програми. За словами депутата, ця програма передбачає підготовку і навчання не тільки українських силовиків, але й силовиків з тих країн, які братимуть участь у футбольному матчі.

+++

Леонид Черновецкий: «Евро-2012 мы встретим как настоящая европейская столица. Этому не помешают никакие перевыборы»

Kreschatic.kiev.ua
20.03.08

Сегодня Киевский городской голова Леонид Черновецкий заявил, что ТРЦ «Троицкий» до начала лета будет демонтирован, сообщает пресс-служба КГГА.

 «Сегодня начинается демонтаж торгового центра «Троицкий», который на протяжении последнего года был камнем преткновения для проведения в Киеве финальных игр Чемпионата Европы по футболу. Требования инспекторов УЕФА будут выполнены в полном объеме. И уже к началу лета мы завершим демонтаж этого скандально известного объекта, разрешение на строительство которого, было выдано прошлой киевской властью», − заявил Леонид Черновецкий.

Он подчеркнул, что достойная подготовка и проведение чемпионата Европы по футболу является одним из главных направлений работы столичной мэрии. Мэр Киева отметил, что готовность Киева к Евро-2012 является самой высокой.

 «Поручение Президента о своевременной подготовке к этому важнейшему мероприятию будет выполнено. При этом мы подходим к решению этого вопроса комплексно. Уже сейчас обновляется общественный транспорт, реконструируются объекты культуры, к европейским стандартам приводится освещение улиц и зданий.

При, практически пятикратном росте бюджета столицы Украины за время работы моей команды, мы знаем, где найти необходимые средства. И я хочу сказать, что вся инфраструктура Киева будет вовремя подготовлена к проведению Чемпионата Европы. И Евро-2012 мы встретим как настоящая европейская столица. Этому не помешают никакие перевыборы», − подчеркнул Леонид Черновецкий.

+++

«БЮТ и Тимошенко фактически «киданули» НУ-НС и лично Президента «

Otherside.com.ua
20.03.08

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

По нашей просьбе оппозиционный народный депутат Украины из фракции Партии регионов Инна Богословская прокомментировала текущий момент в ВР, подковерные интриги и реальную мотивацию поведения демократической коалиции и фракции БЮТ в частности: (…)

(…)Напомню, что во вторник БЮТ и Тимошенко фактически «киданули» НУ-НС и лично Президента, потому что не был принят Закон о Кабинете министров, на чем настаивал Виктор Ющенко, а с другой стороны − коалиция проголосовала за досрочные выборы мэра в Киеве.

А последние заявления и поведение Тимошенко, скажем, то, что в среду она не пришла на совещание по подготовке до ЕВРО-2012 в связи с чем совещание было практически сорвано. А там на премьера ожидали председатели и представители всех 5-ти городов, много иностранных инвесторов, ответственные чиновники ... Их было лишь поставлено в известность, мол, от Тимошенко позвонили по телефону, что она имеет очень важный телефонный разговор с канцлером Германии Меркель и не сможет принять участие в запланированном заседании...

Ну, это уже вне всякого понимания И это свидетельствует о том, что Юлия Владимировна уже просто пошла ва-банк, что она, не ожидая президентских выборов, начала борьбу с Ющенко за президентское кресло и всем уже очевидно, что демкоалиция, − это абсолютная профанация.(…)

+++

Жители Днепропетровска рисуют для своего города эмблему к Евро-2012

Kpunews.com
20.03.08
 
Жители Днепропетровска представили на выбор чиновников 100 эскизов эмблемы Днепропетровска к Евро 2012. Однако по мнению конкурсной комиссии − этого мало, поэтому прием рисунков продлили на 10 дней − до 31 марта. Победителя определят в ходе двух этапов − сначала жюри отберет 8 финалистов, потом за лучший эскиз будут голосовать жители Днепропетровска через интернет, а также посредством смс − передает корреспондент КПУnews.

Как сообщил сегодня, 20 марта, управляющий делами исполкома городского совета Сергей Квитка − для большего охвата населения на центральной площади установят две агитпалатки. Они будут выполнять несколько функций − принимать эскизы, а позже станут центрами голосования горожан, не подключенных к «Всемирной паутине». Автор эмблемы Днепропетровска к Евро 2012 получит 10 тысяч гривен, которые выделили спонсоры, финалистам обещают абонементы на домашние матчи «Днепра».

+++

Торговый центр у «Олимпийского» уже громят

Obkom.net.ua
20.03.08

Компания «Киевметрострой» приступила к демонтажу недостроенного здания торгово-развлекательного центра «Троицкий» возле Национального спортивного комплекса «Олимпийский» в Киеве.

Спецтехника начала разрушение недостроенного второго этажа здания около 16:25.

Спецмашина срезает арматуру несущих опор здания и буравит бетонное основание опоры.

На стройплощадку приехали чиновники Киевской городской государственной администрации.

Планировалось также участие мэра Киева Леонида Черновецкого, однако он так и не приехал.

Первый заместитель председателя Киевгорадминистрации Анатолий Голубченко выразил уверенность в окончании демонтажа до 1 июля.

Он добавил, что в идеальном варианте необходимо было бы начать демонтаж после разработки и утверждения проекта сноса, а пришлось начать без него.

Он объяснил это тем, что демонтаж «Троицкого» стал политической проблемой и поэтому снос необходимо было начать безотлагательно, чтобы ни у кого не возникло подозрений, что горадминистрация пытается избежать демонтажа.

+++

ТРЦ «Троицкий» начали демонтировать без Черновецкого

Glavred.info
20.03.08

Сегодня начался демонтаж ТРЦ «Троицкий» перед НСК «Олимпийский». Заявленный на это событие мэр Киева Леонид Черновецкий не приехал. Об этом сообщает корреспондент «Главреда» .

Присутствовали первый зампред КГГА Анатолий Голубченко, главный архитектор Киева Василий Присяжнюк, депутат Киевсовета от Партии регионов, экс-главный транспортник столицы Иван Салий, представитель компании «Юджин». Позже подъехали также президент ФК «Динамо» (Киев) Игорь Суркис, должностные лица Министерства по делам семьи, молодежи и спорта.

На строительную площадку заранее привезли технику − огромные машины с металлическими ножницами марки «Катерпиллер». Снос начали со среза первой верхней колонны недостроенного объекта. Машина работала в течение 20 минут.

«Мы откладывали дату сноса центра, потому что к нам обратился представитель компании «Юджин». Перенесение даты было связано с переговорами с этой компанией. Теперь мы будем работать по намеченному плану», − сказал Голубченко. Также он сообщил, что демонтаж займет от 3 до 5 месяцев.

Стало известно и то, что это был показательный этап демонтажных работ. На сегодня работы уже прекращены. Но представители КГГА пообещали, что продолжат демонтаж в ближайшие дни.

Следует отметить, что Суркис выразил сильное недовольство тем, что представителей «Юджина» не устраивают предложенные в качестве компенсации земельные участки. Он также отметил, что на сегодняшний день на решение этих проблем выделяют мало внимания. Голубченко и Суркис долго беседовали после завершения демонтажных работ, выясняя сложившуюся ситуацию.

+++

У Києві розпочався демонтаж недобудованого торговельного центру «Троїцький» перед НСК «Олімпійський»

УНІАН
20.03.08

У Києві розпочався демонтаж недобудованого торговельно-розважального центру «Троїцький» перед НСК «Олімпійський».
 
Як передає кореспондент УНІАН, на місце прибули перший заступник голови КМДА Анатолій ГОЛУБЧЕНКО, начальники управлінь КМДА, заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Ростислав КАРАНДЄЄВ. Присутні також представники компанії «Юджин». Роботи з демонтажу здійснює компанія КП «Київметробуд».
 
Як зазначив А.ГОЛУБЧЕНКО, вчора відбулася зустріч з керівництвом компанії «Юджин» і було остаточно досягнуто домовленості про початок робіт з демонтажу.
 
 За його словами, київська влада гарантувала інвестору, що буде виконувати усі пункти підписаного між ними меморандуму щодо знесення цього об’єкту. Зокрема, йдеться про надання ТОВ «Юджин» нової земельної ділянки і визначення суми компенсації збитків компанії.
 
А.ГОЛУБЧЕНКО зауважив, що головною проблемою є пристосування підземної частини ТРЦ «Троїцький», яка буде збережена, до самої площі перед стадіоном, оскільки вона вище рівня площі.
 
 Також А.ГОЛУБЧЕНКО повідомив, що роботи з демонтажу відбуватимуться лише на тій ділянці, яка дійсно має забезпечувати евакуацію людей зі стадіону. Ця ділянка визначена Федерацією футболу України.
 
А.ГОЛУБЧЕНКО висловив упевненість, що проект реконструкції НСК «Олімпійський» буде враховувати залишки «Троїцького», і до проведення фіналу Євро-2012 територію перед стадіоном буде облаштовано і буде забезпечено безпеку вболівальників.
 
Він також повідомив, що компанії «Юджин» запропоновано три земельні ділянки, але відповіді ще компанія не надала.
 
У свою чергу представник ТОВ «Юджин» повідомив, що жодна із запропонованих ділянок їх не влаштовує і питання буде далі розглядатись.
 
За його даними, вартість робіт зі знесення наземної частини ТРЦ «Троїцький» становить, за попередніми розрахунками, 25 млн. грн., і ця сума буде відшкодована міською владою у сумі загальної компенсації.
 
Як повідомляв УНІАН, УЄФА наполягає на неможливості проведення на НСК «Олімпійський» матчів Євро-2012, якщо не буде демонтовано торгово-розважальний центр «Троїцький» перед стадіоном.
 
 6 лютого Кабінет міністрів підтримав меморандум щодо демонтажу ТРЦ «Троїцький» перед НСК «Олімпійський» до 1 червня цього року.

+++

ТРЦ «Троицкий» пошел под снос

Интерфакс-Украина
20.03.08

На площади перед НСК «Олимпийский» начались работы по демонтажу наземной части недостроенного здания торгово-развлекательного центра «Троицкий». Работы по демонтажу ведутся пока одним краном. Тем не менее, по словам главы Киевской городской администрации Анатолия Голубченко «все идет так, как было запланировано».

Первый заместитель главы Киевской горадминистрации Анатолий Голубченко перед началом работ сообщил, что он перед этим встретился с владельцем ООО «Юджин» Вадимом Новинским. По его словам, на встрече были еще раз согласованы все вопросы по демонтажу недостроенного здания ТРЦ «Троицкий».

«Хотя, на мой взгляд, было бы последовательней сносить после того, как будет разработан и утвержден проект. Но, в связи с тем, что к этому вопросу подогрет интерес, мы показываем, что не ищем пути оставить этот объект на месте», − отметил первый вице-мэр. Он напомнил, что работы по демонтажу наземной части ТРЦ «Троицкий» будут завершены до 1 июля.

А.Голубченко еще раз подчеркнул, что Киевская горадминистрация действует в соответствии со всеми договоренностями, которые достигнуты с ООО «Юджин». Он также сообщил, что стоимость работ по демонтажу будет оплачена ООО «Юджин» и в дальнейшем эта сумма будет включена в общую стоимость компенсации за снос здания.

По словам А.Голубченко, Киевская горадминистрация предложила ООО «Юджин» в качестве компенсации рассмотреть три земельных участка, однако предварительно ни один из этих участков ООО «Юджин» пока не подошел. Он также сообщил, что мэрия намерена предложить ООО «Юджин» земельный участок в районе ВДНХ, при этом не исключено, что ООО «Юджин» будет строить новый стадион вместе с инфраструктурой, в частности, гостиницей.

В то же время директор ООО «Юджин» Александр Шубин сообщил, что кроме трех предложенных им земельных участков, которые им не подошли, Киевская горадминистрация больше не предлагала никаких участков. Он также сообщил, что ООО «Юджин» рассмотрит возможность строительства стадиона в районе ВДНХ, если это будет выгодно с экономической точки зрения.

Как сообщалось, Кабинет министров 7 февраля подписал с инвестором, который вел строительство торгово-развлекательного центра, − ООО «Юджин» − меморандум, согласно которому наземная часть недостроенного ТРЦ «Троицкий» вблизи НСК «Олимпийский» будет демонтирована в течение первого полугодия 2008 года.

Ранее глава УЕФА Мишель Платини и комиссар ФИФА Герхард Капл письменно уведомили Украину, что НСК «Олимпийский» по результатам инспекции специалистов ФИФА и УЕФА не сможет принимать футбольные матчи Евро-2012 из-за строительства рядом ТРЦ «Троцкий», поскольку он в два раза ограничивает вместимость стадиона.

Указом от 31 августа 2007 года президент Украины Виктор Ющенко запретил строительство на Троицкой площади вблизи «Олимпийский» в Киеве.

+++

И вновь… О бедном «Кривбассе» замолвите слово…

Ua-football.com
20.03.08

По информации пресс-службы ФК «Кривбасс» стало известно, что криворожская команда не имеет средств, чтобы прибыть 23 числа на матч в Киев. Любопытная сложилась ситуация… Не так давно, на одной из послематчевых конференций Олег Таран дал понять, что средства для существования команды есть и жить клуб будет. Сейчас же, мы наблюдаем ситуацию из ряда вон выходящую. Очередные финансовые проблемы, вероятная отставка по собственному желанию руководства клуба и, как следствие, возможное исчезновение ФК «Кривбасс» с футбольной карты Украины.

Любопытный факт − бюджет Кривого Рога на нынешний год составил 1185.9 млн. грн. Судите сами, в сложившейся ситуации, как минимум частичный вклад города в футбольный клуб с 50-летней историей был бы более чем уместен. Крупных промышленных гигантов с криворожскими владельцами, способных стать меценатом основной футбольной команды из Кривого Рога, сейчас уже днем с огнем не сыщешь. А потому, кроме как рассчитывать на поддержку города, ни на что иное не приходится.

Сегодняшний день, по всей видимости, многое прояснит окончательно. По неофициальным данным 19 марта состоится собрание правления клуба. По всей видимости, там и будут решаться насущные проблемы. И, хочется верить, альтернативный способ спасения команды из неблагополучного финансового состояния будет найден и криворожский футбольный «механизм» под руководством О.А.Тарана будет, как и в былые времена радовать своих болельщиков.

+++

Олег Лужний: «Для роботи із львівськими дітьми запрошу фахівця з Голландії»

Prosport.lviv.ua
19.03.08

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Наприкінці минулого тижня відомий у минулому футболіст, а тепер тренер київського «Динамо» Олег Лужний навідався до свого рідного Львова. Його команда в межах 21-го туру чемпіонату України з футболу зустрічалася з «Карпатами» (кияни перемогли з рахунком 2:1). У розмові з журналістом «Газети» Лужний розповів про враження від матчу, плани стосовно облаштування у Львові власної футбольної академії та про свою участь у роботі організаційного комітету Євро-2012. (…)

(…)− Олеже Романовичу, ви є членом організаційного комітету Євро-2012 в Україні. Що входить у вашу роботу?

− Знаю, що вхожу до цього комітету, але мені ніхто жодного разу не телефонував і не пропонував прийти на засідання. Тобто моєю думкою ніхто не цікавився. Мабуть, у них є свої фахівці, які краще знають цю роботу. Але в такому разі навіщо було зараховувати мене в цей комітет?

− А як узагалі оціните підготовку України до Євро-2012?

− Ви бачите якусь підготовку? Я − ні… Бачу, що в Дніпропетровську побудували стадіон, у Донецьку добудовують. Окрім цих стадіонів, більше нічого немає. Ні доріг, ані готелів.

− Дуже часто у ЗМІ з вуст різних чиновників лунає погроза Львову: мовляв, не зміните ставлення до Євро, матчі у вас не відбудуться. Як гадаєте, це реальна загроза?

− Це більш ніж реальна загроза.

+++

Віктор Ющенко: тільки НАТО

President.gov.ua
20.03.08

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

(…)Про західні наміри Києва «Дзєннік» розмовляє з Президентом Віктором Ющенком.(…)

(…)До речі, як Ви оцінюєте перебіг підготовки до ЄВРО-2012? Чи вдасться нам це зробити?

− А чому ж ні? Україна вже розпочала фазу підготовки до футбольного чемпіонату Європи. Українська влада зробить усе, щоб ЄВРО-2012 стало справжнім святом спорту світового рівня. Переконаний, що ми спільно організуємо ЄВРО-2012 з повною відповідністю міжнародним стандартам. А при нагоді, це для України буде шанс на те, про що ми говоримо, − підтвердження своєї європейськості, проведення справжнього великого європейського переламу.

+++


Интернет − негативные оценки

60 лет болею за «Динамо»
        
Владимир Казаневский
Gpu-ua.info
20.03.08

«Мне 81 год. Я 60 лет болею за «Динамо», − пишет Алексей Лукич Нагорный из Свитловодска Кировоградской области. − Покупал место на трибунах на весь год, у меня был абонементский билет. А последние 10 лет стыдно смотреть телевизор. При покойном тренере Лобановском команда играла хорошо, хотя Блохин в своих комментариях выражается негативно.

Теперь я, и не только я, хочу знать, что это за «Динамо-Киев». Там два футболиста украинцы, а остальные − чужестранцы. Они не хотят играть, отдавать себя футболу. И мы видим результат игры «0».

Что же делается с командой, ее руководителями? А делается бизнес. Суркисы оба занимаются продажей лучших игроков из «Динамо», а покупают таких, которые не умеют ходить как надо, а тут еще нужно с мячом жонглировать.

У меня вопрос к Игорю Суркису, где он учился футболу и чего достиг. Стал президентом футбольного клуба «Динамо». Кто это сделал? Это его брат Григорий. Им нет интереса и заботы о команде. Возьмите 27 ноября 2007 года − что это была за игра? («Динамо» в Лиге чемпионов уступило итальянской «Роме» − 2:4. − « ГПУ»). Это посмешище. Болельщики не идут смотреть, потому что им стыдно. Да и сами герои Суркисы не сидят рядом с тренером «Динамо» Лужным. Он был как сирота, в одиночестве. Суркисы не захотели разговаривать с журналистами.

Команду «Динамо» довели до ручки Суркисы. Эти люди хотят быть и руководителями футбола, и политиками, и депутатами. Были Григорий Суркис и Олег Блохин. Что из этого вышло? И футбол развалился, и партия, в которой они были, развалилась в этом году.

В команде «Динамо» сменился третий тренер. Блохин был тренером заграничным. Чего там не задержался? Да того, что грубый, с людьми не умеет разговаривать. Поэтому так играет сборная по футболу. Прошу простить меня за эмоции».

+++

«Нафтохімік»сходить з дистанції?

Ankontr.if.ua
20.03.08

Жіноча футбольна команда «Нафтохімік» (Калуш), яка минулого року досягла найбільшого успіху за всю історію виступів команд Івано-Франківщини з ігрових видів спорту у змаганнях різних рівнів − стала чемпіоном України, може припинити своє існування. Принаймні сьогодні залишається під великим сумнівом її участь в цьогорічному чемпіонаті України, а відповідно й турніру Кубка УЄФА, який є майже аналогом чоловічої Ліги чемпіонів…

Одна з основних причин такого несподіваного повороту подій пов’язана з фінансовою неспроможністю ФСК «Нафтохімік» об’єднаного профкому «ЛУКОР-Карпатнафтохім», в структурі якого вона перебуває, самотужки утримувати цей колектив. Недостатньо для збереження й продовження виступів команди у вищій лізі національного чемпіонату і бажання та всебічної підтримки з боку президента ФК «Нафтохімік» − генерального директора ТОВ «Карпатнафтохім» Сергія Чмихалова, оскільки очолюване ним підприємство вже тривалий період працює збитково з причини постійного зростання цін на енергоносії, сировину, залізничні перевезення, подорожчання орендної плати за землю, про що в газеті «КН» вже неодноразово повідомлялося. Крім того, на підприємстві сьогодні ведеться будівництво двох нових виробництв, без введення яких в експлуатацію воно не зможе домогтися поліпшення свого екологічно-фінансового стану.

Футболістки просять допомоги

Керівництво клубу неодноразово зверталося до різних керівників також з офіційними листами, в яких просило фінансово допомогти жіночій команді, але ніхто і досі нічого конкретного не пообіцяв. Щоправда, голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, з яким також велися перемовини щодо порятунку «Нафтохіміка», не відмовився посприяти у вирішенні нашого питання, але заявив, що «коштами розпоряджається голова облдержадміністрації Микола Палійчук». До нього делегація на чолі з Олегом Кушликом двічі намагалася потрапити на прийом, однак М.Палійчук жодного разу до свого кабінету нікого з нас не запросив.

Бюджетні проблеми

Ніяк не зреагували на звернення ФК «Нафтохімік» з приводу надання допомоги на утримання жіночої футбольної команди в міській та обласній федераціях футболу України, в управлінні у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Калуської міськради та головному управлінні у справах молоді та спорту Івано-Франківської ОДА. Цікаво, що згідно з прийнятим бюджетом міста на 2008 рік, на розвиток фізкультури і спорту в Калуші виділено 2 млн. 274,4 тис. грн. Але з цієї суми грошей аж 0 грн. передбачено використати на утримання жіночої футбольної команди «Нафтохімік», яка прославила Калуш на всю Україну, дала йому за минулий рік 20 майстрів спорту України і здобула право виступати у змаганнях європейського рівня. У це навіть вірити не хочеться, бо команда «відкрила» для міста, всієї Івано-Франківської області дорогу в Європу, а місцева влада, схоже, сьогодні більше зацікавлена в тому, щоб професійні футболістки шукали собі роботу в інших містах України та зарубіжних клубах.

Найкращих вже розібрали

За словами спортивного директора ФК «Нафтохімік» Валерія Сушка, ніхто з футболісток команди не має особливого бажання кудись йти з Калуша. Всі вони воліли б надалі виступати за «Нафтохімік» у чемпіонаті України і в його складі вперше спробувати свої сили в розіграші Кубка УЄФА. Офіційно залишили команду тільки воротар національної збірної України Катерина Самсон, яка наприкінці минулого футбольного сезону подалась до чернігівської «Легенди», Катерина Боченко та білоруска Лілія Кісялєвіч, з якими не укладено нових контрактів. Остання вирішила вийти заміж і зав’язати з футболом, а Боченко, мабуть, виступатиме за команду «Іллічівка», яка формується в Маріуполі й утримуватиметься за кошти спонсора − заводу ім. Ілліча. Всі інші гравці «Нафтохіміка», крім болгарок Єлісавети Тодорової та Радослави Славчевої, з 3 до 25 лютого перебували на тренувальній базі у Вістовій, де проходив перший етап підготовки до початку нового футбольного сезону. З ними тренувались і чотири вихованки Івано-Франківської ДЮСШ №3, які за віком вже можуть виступати у вищій лізі чемпіонату України.

Зимовий чемпіонат − без чемпіона

Нещодавно у Маріуполі в спеціальному критому манежі проходив зимовий чемпіонат України з жіночого футболу. Але заявку на участь у ньому команди «Нафтохімік» не подав, бо одразу п’ять основних гравців виявились хворими. Однак у Маріуполь деякі прикарпатські футболістки поїхали, оскільки їх запросили виступити за інші команди. Приміром, за маріупольську «Іллічівку» гратимуть Тетяна Рижова, Тетяна Аполлоніна та молдованка Крістіна Долговічі. До цієї ж команди ми також раніше відпустили на перегляд Оксану Нефьодову, Катерину Боченко та Валентину Кривоблоцьку. Крім того, наша білоруська легіонерка Катерина Шрамок сьогодні перебуває в таборі команди «Житлобуд-1», а Юлія Гнидюк практикується у донецькій команді «Дончанка-ЦПОР».
Тож зимовим чемпіоном за відсутності «Нафтохіміка»стала харківська команда «Житлобуд».

Чи вийдуть калушанки на старт першості

Перший тур чемпіонату України розпочнеться на початку травня, а заявки на участь у змаганнях команди повинні подати у квітні. За інформацією на сьогодні, до вищої ліги готується повернутись одеська «Чорноморочка», а її дебютантами хочуть стати уже згадувана маріупольська «Іллічівка» та ще одна команда з Умані. Готуються до виступів у цьогорічному чемпіонаті України і сім команд-учасниць торішнього чемпіонату. Звісно, що в цій компанії хотіла б бути й команда «Нафтохімік»…

Непереможні юніори

Окрім цього, ставши першокурсниками Коледжу фізвиховання, молоді «ураганівці»паралельно виступали на обласній та всеукраїнській першостях серед навчальних закладів. А зі своїми ровесниками іванофранківці таки зустрілися на Кубку України U-16. Підопічні Івана Данилишина та Володимира Слободяна стали переможцями групи «Б», показавши стовідсотковий результат: три матчі − три перемоги. З однаковим рахунком 6:1 були розгромлені сумський «Фрунзенець»та харківська ДЮСШ №9. Ще в одному поєдинку «Ураган»мінімально переміг ДЮСШ з Конотопа − 3:2. У півфіналі іванофранківці не залишили жодних шансів харківському «ЕХО»(3:0), а у вирішальному матчі вдруге довели свою перевагу над господарями турніру. З рахунком 2:1 «Ураган-ДЮСШ №3»переміг місцевий «Фрунзенець»і з другої спроби став володарем Кубка України.

Кращі з кращих

Найкращим гравцем турніру вчетверте (!) поспіль визнали Петра Шотурму, що отримав відповідний індивідуальний приз від виконавчого директора УДЮФЛ Василя Симонова. Крім цього, кандидат до юніорської збірної України у п'яти поєдинках забив найбільше − 15 голів і став найкращим бомбардиром Кубка України. Отож у колекції вихованців Володимира Слободяна та Івана Данилишина відтепер є усі трофеї всеукраїнських футзальних турнірів серед юнаків 1992 р.н. Після «бронзи»у 2004 році, «срібла»2006 року та торішнього «золота»першостей України «ураганівці»завоювали ще й Кубок країни.

Сендецький знову у збірній

1 квітня ц. р. у Харкові національна збірна команда України проведе перший матч серії плей-офф за вихід у фінальну частину Чемпіонату світу, що пройде з 30 вересня по 19 жовтня ц. р. у Бразилії. Головний тренер збірної Геннадій Лисенчук запросив на передматчевий збір 17 гравців, серед яких і найкращий бомбардир та капітан івано-франківського «Урагану»цього сезону Юрій Сендецький. Цікаво, що рішенням контрольно-дисциплінарного комітету УЄФА гравця збірної України Сергія Чепорнюка дискваліфіковано на дві гри. З числа гравців, які брали участь у відбірних матчах у Болгарії, відсутній Федір Пилипів, який дискваліфікований на одну гру за дві жовті картки.

Телевізійний футзал

Тим часом АМФУ досягла попередньої домовленості про трансляцію матчу плей-офф відбору на Чемпіонат світу-2008 з футзалу Україна − Угорщина 1 квітня на Першому національному каналі (УТ-1). Керівництво каналу підтвердило зацікавленість і можливість трансляції даного матчу. Остаточно питання про телетрансляцію буде вирішено найближчим часом. Нагадаємо, матч Україна − Угорщина відбудеться 1 квітня о 18.00 у харківському Палаці спорту «Локомотив». Передматчевий збір національної збірної розпочнеться з 28 березня у Харкові. Матч-відповідь пройде 15 квітня у Будапешті.
У Франківську хазяйнували львів'яни

З Івано-Франківська, де за перемогу Міжнародного юніорського турніру з боротьби, присвяченого ветеранам Прикарпаття, змагалися понад 200 учасників з України, Росії та Молдови, львівські борці привезли п'ять золотих, дві срібні та сім бронзових нагород...

У найлегшій ваговій категорії (до 38 кг) учень Львівського училища фізичної культури Артем Попроцький у фіналі не залишив жодного шансу призерові першості країни Віталієві Нечипоруку з Володимира-Волинського − 2:0. На третій сходинці п'єдесталу вітання приймав ще один вихованець Ігоря Духа Михайло Свирид. Найтехнічнішим борцем турніру судді визнали Віталія Гурського. Переможець турніру у категорії до 42 кг у півфіналі не пошкодував свого друга по команді Павла Кіпеня і у другому періоді поклав майбутнього бронзового призера на туше. Ще три золоті медалі принесли до скарбнички Львова Володимир Молодиня (до 63 кг), Григорій Шулепа (до 76 кг) та Сергій Одинак (до 69 кг). Спортивні традиції родини Левчуків підтримує молодший брат титулованої Юлії Левчук-Остапчук − Віталій (до 46 кг). На килимах Івано-Франківська він не зумів записати до свого активу перемогу лише над призером першості Європи Кудряновим з Кишинева і здобув «срібло».

Останні приготування до старту

Бурштинський «Енергетик»нещодавно повернувся з тренувального збору в Євпаторії. Як і планував тренерський штаб, у Криму команда зіграла три контрольні поєдинки. А от місцеве «Прикарпаття»останній етап підготовки до нового сезону провело на тренувальний базі у Вістовій…

Один з них, щоправда, виявився неповним, оскільки суперник − дніпродзержинська «Сталь»у другому таймі припинила гру нібито через необ'єктивне суддівство. Рахунок на той момент був нічийним (1:1). «Енергетики»намагалися відновити поєдинок, але «сталевари»на вмовляння не піддалися. У двох інших зустрічах «енергетики»зберегли свої ворота «сухими». Спочатку обіграли луцьку «Волинь»(голом відзначився Гуменюк), а перед від'їздом додому розійшлися миром з дублерами «срібного»призера останнього чемпіонату Білорусі − ФК «Гомель». А от івано-франківське «Прикарпаття»останній свій збір провело на тренувальній базі у Вістовій (Калуський район). Минулого вівторка клуб з обласного центру приймав на стадіоні технічного університету тернопільську «Ниву»і поступився з рахунком 0:2. Цього вівторка наші команди провели свої перші матчі у рамках другої частини сезону 2007-2008 рр.

+++

Чья сборная?

Владимир Мыленко
Football.ua
20.03.08

Алексей Александрович Михайличенко загодя, за девять дней до своего домашнего дебюта в качестве главного тренера национальной сборной, обнародовал список тех футболистов, которые 26 марта появятся на стадионе Динамо в матче со сборной Сербии. Не знаю, как у вас, но у меня возникло несколько вопросов.

Все мы прекрасно помним, откуда Михайличенко пришел в главную команду страны. Точно так же мы знаем, чем закончилась работа Алексея Александровича в молодежной сборной. Но разговор пойдет не о том, за какие заслуги ФФУ выбрало на эту должность именно его. Тем более что в качестве неубиенного аргумента за могут выступить серебряные медали чемпионата Европы. Вопрос в другом.

Раз Михайличенко назначили (или выбрали, но не в этом дело) тренером национальной сборной, значит, его работу на предыдущей должности признали как минимум удовлетворительной. Во всяком случае, хочется так думать − иначе сами собой начинают возникать ненужные вопросы. Итак, мы договорились, что Михайличенко, даже несмотря на неудачу в отборочном турнире ЧЕ-2009, руководил молодежной сборной достаточно успешно.

Отсюда логично было предположить, что Алексей Александрович, возглавив главную команду страны, не преминет воспользоваться плодами своей работы в молодежке. Но вот мы берем список, открываем его − и что же мы видим? А видим то, что из той сборной, которая имеет полное право именоваться сборная Михайличенко (во втором месте на ЧЕ-2006 заслуга также и Павла Яковенко, который фактически подготовил тех ребят), в новую национальную сборную вызвали только одного Допилку. Два же новичка, Кравец и Голайдо, в отборе к молодежному чемпионату Европы не принимали участия.

А кто же принимал? Рыбка, Допилка, Чижов, Пашаев, Степаненко, Лепа, Олейник, Кравченко, Дедечко, Антонов. Чигринского и Гладкого я не принимаю во внимание − они еще при Блохине стали игроками национальной сборной. Из всех этих молодых футболистов в сборную вызван только капитан той команды.

О чем это может говорить? Например, о том, что у нас нет молодых игроков, достойных играть в сборной. Этой фразой бывший главный тренер, Олег Блохин, достоин войти в историю − как Анатолий Демьяненко со своим крылатым выражением это футбол, или Валерий Лобановский, с завидной регулярностью напоминавший, что команда у нас молодая. Что ж, вполне допускаю, что так оно и есть − игроки молодежной сборной сплошь бесперспективны.

Но в таком случае возникает еще один логичный вопрос − а чем тогда занимался в этой самой молодежной сборной Алексей Михайличенко? И зачем он таких бездарей в сборную набирал? Или у нас действительно ни одного перспективного молодого футболиста не осталось? Так ведь есть же Кравец, который даже до молодежки не успел дорасти − а уже Милевского из основы вытеснил…

Да, Кравец, который не сыграл в чемпионате Украины и десяти матчей, в сборной есть − а Пашаева, последние четыре официальных матча молодежки отпахавшего от и до и являющегося одним из лидеров Кривбасса, нет. Нету молодых запорожцев Степаненко и Вернидуба, молодых киевлян − успевших понюхать высшелигового пороху в Ахтырке − Дедечко и Олейника. Почему?

Нет, я не придираюсь − я просто хочу понять, почему. Плохие игроки? А зачем их надо было в молодежную сборную брать? Так других нету. Возможно. Тогда зачем надо было соглашаться на пост главного тренера сборной? Я так понимаю, что Алексей Александрович пришел в сборную не только ради денег или чтобы машину от спонсоров получить. Стало быть, надобно создавать свою сборную. Именно свою, а не брать игроков сборной Блохина и с ними играть отбор ЧМ-2010. Чего стоит та команда, мы увидели в предыдущем отборе. Уж на что Блохин знатный мотиватор − и то ничего не смог поделать…

Более того, господин Михайличенко сам упростил мне задачу, заявив на пресс-конференции, что смена поколений в национальной сборной неизбежна. Вот и прекрасно! Только мы снова видим в команде знакомые все лица − Шевченко, играющего в Челси по большим праздникам, Воронина, только восстановившегося после травмы, Шовковского, в последних матчах отличающегося исключительно по-идиотски пропущенными мячами. Фактически в следующую среду на поле стадиона Динамо выйдет не сборная Михайличенко, а все та же команда Блохина. За редким исключением, разумеется.

Очень может быть, что я в корне неправ и просто придираюсь к опытному специалисту. Очень может быть, что кардинальная перестройка сборной сейчас не нужна. Да и что можно сделать за полтора дня − между матчами очередного утра (и Динамо, и Шахтер играют в воскресенье) и поединком с Сербией. Очень может быть, что в мае, когда нашей сборной предстоят спарринги с будущими участниками Евро-2008 − стало быть, соперники будут наисерьезнейшие − мы увидим в списке приглашенных хорошо знакомые по U-21 фамилии. Но мне почему-то кажется, что и через два месяца нам придется наблюдать все ту же сборную Блохина, усиленную (или ослабленную − это уж как получится) несколькими игроками вроде Кравца и Голайдо. А на что способна та сборная, мы уже знаем.

Или это один плохой Блохин во всем виноват − а при новом наставнике наши ЧМОГовские герои снова расцветут?

+++
Підписатися на новини