Нічия на «Олімпійському»

Закінчення кваліфікаційного турніру Євро-2008 підопічні Олега Блохіна та Раймона Доменека відзначили результативною нічиєю − 2:2, яка, здається, влаштувала обидві сторони. Адже українці, програючи, відновили рівновагу, а французи зберегли своє реноме віце-чемпіонів світу, не поступившись у морозному Києві й зігравши задля власного задоволення.

Плани на гру

Хоча завершальний матч групового турніру Євро-2008 для збірних України та Франції вже нічого не вирішував, він виявився доволі видовищним та результативним. «Синьо-жовті» намагалися фінішувати на мажорній ноті, разом із тим покращивши напередодні жеребкування відбору до ЧС-2010 показники національного коефіцієнту. «Трикольорові» ж прагнули довести всім, що путівку до Австрії та Швейцарії вони були б здатні здобути й самотужки, без допомоги італійців. Врешті-решт із своїм завданням упоралися як господарі, так і гості, про що й свідчать остаточні 2:2 на табло НСК «Олімпійський».

Перший голВороніна

Рахунок у цьому поєдинку, всупереч очікуванням багатьох, доволі швидко відкрили українці. Постарався Андрій Воронін, який на 14-й хвилині замкнув багатоходівку партнерів. За допомогою швидких передач господарі перейшли центральне коло, після чого м'яч потрапив до Олега Гусєва. Хавбек київського «Динамо» увірвався до карного майданчика Себастьяна Фрея й віддав пас під удар Вороніну, який, вціливши в самісінький кут воріт метрів з 18-ти, забив свій перший гол у поточному відбірному циклі − 1:0.

Вдала спроба Анрі

Однак гості сумували недовго. Здійснивши декілька невдалих флангових спроб, вони, як і в червневій паризькій зустрічі, знайшли щілину в центрі захисту збірної України, де цього вечора діяли 32-річні Владислав Ващук та Сергій Федоров. Неприємності для обох розпочалися з обрізки наших гравців середини поля на 20-й хвилині. Відібравши м'яча, французи дуже швидко зорієнтувалися в ситуації. Франк Рібері віддав кінжальну передачу на Тьєррі Анрі, той виграв позиційну боротьбу в традиційного свого опікуна Федорова й ударом з середньої дистанції застав зненацька Андрія П'ятова − 1:1.

Неприємності від Гову

Та на цьому неприємності українців, яки володіли відчутною територіальною перевагою, не вичерпалися. Зачекавши, поки «синьо-жовті» втамують власну наступальну спрагу, віце-чемпіони світу вдруге продемонстрували свої гострі зуби. На 34-й хвилині черговий провал у центральній зоні захисту коштував господарям ще однієї порції холодного душу. Перебуваючи в оточенні п'ятьох гравців суперника, Карім Бензема розіграв зі своїм одноклубником по «Ліону» Сідні Гову елементарну «стінку». Останній вийшов сам на сам із П'ятовым, спокійно завдаши удару в дальній від нього кут. Кіпер «Шахтаря», хоч і дотягнувся до м'яча, врятувати команду не зміг − 1:2.

36-й м'яч Шевченка

Після перерви гольова фейєрія, здавалося, продовжиться. Не встигли суперники розпочати другу половину, як естафету помилок підхопили французи − цього разу «відзначився» їхній воротар Фрей. Втім, після занадто високої передачі з центрального кола, яку виконав Ващук, спочатку недолуго зіграли захисники «трикольорових», дозволивши Андрієві Шевченку спокійно пробити головою. Форвард «Челсі» діяв скоріше автоматично, намагаючись замкнути цю атаку, а вийшло як у випадку з Філімоновим − голкипер «Фіорентини» необачно вийшов із воріт, за що й був покараний нашим нападником, який провів свій 36-й гол у складі національної збірної.

До побачення, «Олімпійський»!

Наприкінці зустрічі українці мали чудовий шанс вирвати перемогу. Націлений гострий пас Руслана Ротаня зі штрафного спробував втілити в гол Федоров, але не зміг упіймати м'яча на голову, завдавши удару плечем. На такій досить оптимістичній ноті й завершилася остання гра нашої збірної на НСК «Олімпійський», який вже невдовзі закриється для підготовки до фінального турніру Євро-2012, що прийматимуть Україна та Польща.

Україна − Франція − 2:2 (1:2).

Україна: П'ятов, Гай, Федоров, Ващук, Романчук (Єзерський, 81), Грицай, Тимощук, Гусєв (Мілевський, 90), Ротань, Шевченко, Воронін (Шелаєв, 85).

Франція: Фрей, Абідаль, Галлас, Клерк, Тюрам, Макелеле, Діарра, Рібері (Бен Арфа, 88), Бензема (Насрі, 45), Гову, Анрі.

Голи: 1:0 Воронін (14), 1:1 Анрі (19), 1:2 Гову (34), 2:2 Шевченко (47).

Турнірне становище
Підсумкове турнірне становище команд (усі зіграли по 12 матчів): Італія − 29 очок, Франція − 26, Шотландія − 24, УКРАЇНА − 17 (5 перемог, 2 нічиї, 5 поразок, різниця м'ячів − 18:16), Литва − 16, Грузія − 10, Фарерські острови − 0.

Підписатися на новини