Литовське дежа вю

У суботу, 17 листопада, національна збірна України, пропустивши по голу в кожному з таймів, поступилася на виїзді у відбірному матчі литовцям. Востаннє «синьо-жовті» програвали цій збірній 13 років тому, коли в Києві проводили свій перший офіційний матч.

Кадрові проблеми

До звітної зустрічі обидві команди підійшли з неабиякими кадровими проблемами. Олег Блохін через травми та дискваліфікації недорахувався захисників Федорова, Кучера, Несмачного й Русола, а також півзахисника Калиниченка. Водночас Альгімантас Любінскас не зміг розраховувати одразу на сімох виконавців, що могли потрапити до основного складу, і змушений був відрядити до середньої лінії двох номінальних захисників. Водночас зазнали невимушених втрат суперники й під час самої гри − через ушкодження достроково залишили поле Шовковський у гостей і Папечкус − у господарів.

Під акомпанемент дощу

Матч загалом проходив у невисокому темпі. Попервах на грузкому, вологому від дощу газоні незначною перевагою володіли українці, однак до небезпечних моментів справа не доходила. Лише в середині тайму команди обмінялися гострими випадами. На 29-й хвилині міг відкрити рахунок один з найактивніших на полі Ротань, та м’яч після його удару влучив у штангу. А за кілька хвилин прохід Гусєва ледь не завершився голом, однак в останній момент ситуацію розрядив Пауласускас, який зумів випередити того ж Ротаня.

Фатальна помилка Чигринського

А потім настав час відбиватися вже українцям. Спершу міг відзначитися після індивідуального проходу Янкаускас. Небезпечними у виконанні литовців були також кутові, розіграші двох із них цілком могли стати результативними. І на 41-й хвилині господарі свого все ж домоглися, коли після невдалих дій Чигиринського Савенас влучно пробив метрів із 14-ти. Перед самою перервою міг відзначитися Шевченко, однак його небезпечний удар в ефектному стрибку ліквідував голкіпер.

«Упіймали» на контратаці

По перерві українці намагалися відновити рівновагу. Однак литовці, віддавши «територію», чітко діяли в захисті й водночас постійно контратакували. Одна з комбінацій − на 67-й хвилині завершилася відмінним дальнім ударом у «дев’ятку» Данилявічуса, який скористався з того, що П’ятов необачно вийшов із воріт.

Кінцівка матчу пройшла на половині поля литовців. Мілевський виходив сам на сам із воротарем, однак шансом не скористався. А удар уже в компенсований час Андрія Шевченка прийняла на себе штанга.

Литва Україна − 2:0 (1:0)

Україна: Шовковський (П’ятов, 44), Тимощук, Єзерський, Шевченко, Гусєв, Шелаєв (Назаренко, 72), Воронін (Мілевський, 69), Чигринський, Ротань, Ващук, Гай.

Литва: Карчемарскас, Станкевічус, Дедура, Скерла, Жвирждаускас, Савенас, Данилявічус (Величка, 82), Янкаускас (Калонас, 90), Паулаускас, Климавічус, Папечкус (Морін, 18).

Голи: 1:0 Савенас (41),  2:0 Данилявічус (67).

Группа В. Турнірне становище

1. Італія − 26 очок (11 матчів), 2. Франція25 (11), 2. Шотландія24 (12), 4. Україна16 (11), 5. Литва13 (11), 6. Грузія10 (11), 7. Фарерські острови0 (11).

Підписатися на новини