Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

На контролі Уряду − належна організація Євро − 2012
   
Kmu.gov.ua     
05.11.07

Постановою Уряду від 31 жовтня ц.р. № 1284 затверджено Положення про Національне агентство України з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Спілкою європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Федерація футболу України (ФФУ) та Польська футбольна асоціація обрані приймаючими асоціаціями Євро − 2012.

Враховуючи загальнонаціональне значення проведення в Україні однієї з найбільших світових спортивних подій, Урядом взяті зобов’язання щодо належної організації та проведенні в Україні Євро − 2012.

Однією з вимог щодо цього є утворення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади − Агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, що організовує виконання актів законодавства, здійснює контроль за їх реалізацією, узагальнює практику їх застосування та розробляє пропозиції щодо їх удосконалення. Агентство є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Урядом через Віце-прем’єр-міністра України.

В ході підготовки та проведення чемпіонату Агентство координуватиме центральних, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, співпрацюватиме з об’єднаннями громадян та міжнародними організаціями. До роботи Агентства залучатимуться вчені, спеціалісти органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій.

Рішення Агентства, прийняті в межах його повноважень, є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Утримання агентства здійснюватиметься за рахунок державного бюджету. Орієнтовні видатки на забезпечення діяльності Агентства складатимуть 12 млн. гривень на рік.

На етапах підготовки та проведення фінальної частини турніру в Україні (2007−2012 роки) знадобиться 1,42 млрд. гривень, з яких − 1,22 млрд. державного бюджету, а 0,2 млрд. гривень з місцевих бюджетів. З інших джерел надійде 20 млрд. гривень Такі значні фінансові витрати необхідні для побудови транспортної системи, розвитку готельної інфраструктури, реконструкції існуючих та будівництва нових спортивних споруд.

Зокрема, НСК «Олімпійський» у Києві буде реконструйовано за кошти державного бюджету, стадіони «Шахтар» в Донецьку і «Чорноморець» в Одесі за кошти відповідних футбольних клубів. Коштом місцевих бюджетів та інвесторів відновлюватимуть стадіон «Металург» у Дніпропетровську та стадіон у Львові.

У період з 1 січня 2010 р. по 31 вересня 2012 р. планується виконати роботи та надати послуги, пов’язані із проведенням фінальної частини турніру чемпіонату в Україні, загальною вартістю 18,0 млрд. гривень.

Передбачається, що на ігри фінальної частини турніру чемпіонату Європи в Україну прибудуть 400 тис. іноземних туристів. Виходячи із середніх витрат на перебування одного туриста в розмірі 400 дол. США на добу, загальний обсяг спожитих туристами товарів і послуг складе 3,2 млрд. дол. США або 19,2 млрд. гривень, з яких 3,2 млрд. гривень надійде до бюджету у вигляді ПДВ.

Загалом, планується перевищення надходжень до бюджетів всіх рівнів (4,88 млрд. гривень) над бюджетними видатками на підготовку та проведення Євро-2012 (1,42 млрд. гривень). Залучення довгострокових інвестицій для розвитку громадського транспорту, футболу та спорту взагалі, створення робочих місць стимулюватиме розвиток бізнесу, зокрема, туристичного та призведе до зростання економіки.

+++

Завтра во Львове пройдет конный марш протеста

Obkom.net.ua
05.11.07

В «Обком» поступило следующее сообщение от «Львовского ипподрома»:

«Трудовий колектив ДП «Львівський іподром» не дозволить політикам дерибанити державне підприємство

Сьогодні, 5 листопада, відбулись збори трудового колективу Державного підприємства «Львівський іподром». Трудовий колектив вирішив, одноголосно, створити страйковий комітет, який в подальшому представлятиме позицію ДП «Львівський іподром».

Страйковим комітетом ухвалено рішення провести низку акцій протесту проти засильницьких дій Львівської міської влади в особі мера Львова, Андрія Садовго, ціллю яких є знищення ДП «Львівський іподром» задля розкрадання державного майна і землі, площа якої налічує близько 80 га.

Трудовий колектив не довіряє обіцянкам А.Садового, більше того, вважає їх відвертим маніпулюванням думкою львів’ян. Намагання дискредитувати ДП «Львівський іподром» в очах громади міста шляхом подання недостовірної інформації про бездіяльність підприємства є черговою спробою А.Садового і його команди привласнити собі велику земельну ділянку задля власного збагачення. Аргументи про необхідність передачі ДП «Львівський іподром» у комунальну власність задля проведення ЄВРО 2012, трудовий колектив підприємства, вважає, штучно створеними, для того аби «під шумок» привласнити і розікрасти великий шмат землі.

Страйковий комітет ДП «Львівський іподром» закликає усіх львів’ян, українців, працівників засобів масової інформації, − висловити свою недовіру засильницькій, скомпрометованій своїми корумпованими діями львівській владній верхівці. Просимо усіх небайдужих підтримати акцію громадського протесту проти дій міської влади, яка проходитиме завтра, 6 листопада, з 9 години проспектом Свободи і закінчиться кінним маршом-протестом біля Львівської міської ради об 11 годині».

+++

Суркіс виступає за проведення матчів у рамках Євро-2012 у шести містах України

УНІАН
05.11.07

Президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс виступає за проведення матчів у рамках фінальної частини чемпіонату Європи в 2012 році в шести містах України, а не в чотирьох, як заплановано на сьогоднішній день.
 
Як повідомили УНІАН у ФФУ, це питання Г.Суркіс обговорював кілька днів тому з особистим посланником Президента УЄФА Жаком Ламбертом.
 
«Я запропонував, щоб до Президента УЄФА Мішеля ПЛАТІНІ та людей у секретаріаті й адміністрації УЄФА, які займаються й у подальші чотири з половиною роки займатимуться проведенням Євро-2012 у наших країнах, було доведено необхідність лобіювання прийняття матчів саме в шести українських і шести польських містах», − сказав Г.Суркіс.
 
 «Ми намітили шляхи для вирішення цього питання. Думаю, що вірогідність подібного лобіювання існує. Але підтримка в першу чергу повинна ґрунтуватися не на висловлюваннях і бажаннях, а на конкретних нових об'єктах, а також на реконструкції вже існуючої інфраструктури. Тоді й буду впевнений у тому, що ми зможемо прийняти Євро-2012 не тільки в чотирьох основних містах», − додав він.
 
 За словами Президента ФФУ, сьогоднішній ентузіазм − принаймні, на папері − людей, які причетні до проведення Євро-2012 в інших основних містах − Львові, Донецьку Дніпропетровську, так само як і в резервних Харкові та Одесі тримається на вищому рівні.
 
Він зазначив, що Україні та Польщі буде складно влаштувати так, щоб у всіх 12 містах − по шість у кожній з країн − проводилися поєдинки цього турніру, але при цьому висловив упевненість, що це можливо.
 
 Окрім цього Г.Суркіс повідомив, що які міста будуть основним, а які резервними залежатиме від декількох обставин. У першу чергу від того, наскільки всі перераховані регіони, центри нашої країни виконають узяті на себе зобов'язання. Крім того, багато що залежатиме від рішення на позачерговому конгресі УЄФА, який відбудеться в січні в Хорватії: 16 команд зіграють у фінальному турнірі чемпіонату Європи або 24, додав Г.Суркіс.
 
«Підкреслюю, незалежно від того, чи буде ухвалено рішення про збільшення числа учасників, я, як людина, яка ініціювала проект Євро-2012, як член виконкому УЄФА, хоча б із точки зору свого авторитету, зроблю все можливе, щоб Одеса й Харків, якщо будуть готові, одержали хоч по одному матчу», − додав він.

+++

Суркіс вважає, що проведення Євро-2012 в Україні сприятиме консолідації суспільства
 
УНІАН
05.11.07

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс вважає, що проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році в Україні сприятиме консолідації українського суспільства.
 
 Про це повідомили УНІАН у ФФУ.
 
«Цей турнір може всіх нас об'єднати. Об'єднати схід, захід, центр, південь − всю країну, всіх співгромадян. Це може стати національною ідеєю. Практики, теоретики, прагматики і романтики намагалися за 16 років незалежності викласти нам суть національної ідеї. На мій погляд, ніхто з них чітко не сказав, як кожний з нас, особисто, зможе помацати цю ідею, незалежно від того, хто її презентував», − сказав Г.Суркіс.
 
 Він вважає, що Євро-2012 дає Україні можливість повернути сотні тисяч громадян, які поїхали заробляти гроші до інших країн.
 
 «У цих людей буде досить можливостей попрацювати над інфраструктурою власної країни і при цьому жити вдома. Далі − це можливість обладнати нові готелі, мікрорайони, дороги, громадський транспорт, ну і, відповідно, нові стандарти життя і благополуччя кожної сім'ї. Адже з наближенням до 2012 року поліпшуватиметься спроможність і пенсіонерів, і студентів», − упевнений президент ФФУ.
 
«Це взаємозв'язані речі, про які можна говорити годинами. Але головне − ми самі маємо відчути себе європейцями. На сьогодні поворот із Заходу на Схід − один з, мабуть, основоположних моментів у континентальному футболі. Це свідоцтво того, що нас вважають європейцями. Залишилося тільки це довести», − додав він.

+++

Наше Євро-2012     

Fcdk.org
05.11.07

Я такий же уболівальник, як і всі,
тільки у мене більше обов'язків і відповідальності...
Григорій Суркіс, 2 листопада 2007 рік

До підсумків спілкування на прямій лінії з читачами газети «Спорт Экспресс в Украине» президента Федерації футболу України.

Час настав не запитувати одне одного: «Що нам дасть ЄВРО-2012?», а питати себе: «Що я зробив для ЄВРО-2012?». А роботи непочатий край, роботи вистачить для всіх. Головне, щоб за хвилею ейфорії після перемоги у валійському Кардіфі у євротендері, не прийшла хвиля апатії.

А написав я про це не заради пафосу. І не тому, що згадав крилатий вислів першого президента Сполучених Штатів, коли він звертався до громадян. Особисто мене зворушило запитання пересічного мешканця Борисполя, який додзвонився, відрекомендувався як будівельник і запропонував свої послуги у розбудові інфраструктури цілої країни. Мовляв, я хочу працювати для Чемпіонату Європи і заради Чемпіонату Європи, до кого потрібно звернутися? Президент ФФУ відповів, що дуже багато людей звертаються з подібними проханнями, і насправді це свідчить про ентузіазм та бажання бачити і в буквальному сенсі збудувати нову країну, втілити у життя народне будівництво. «Країна зміниться докорінно, і головне, щоб ці зміни відбулися у головах. Ми знайдемо для вас об'єкт робіт!» − такою була реакція Григорія Суркіса.

А що можуть вже зараз робити інші уболівальники, молоді, активні, сповнені бажання якомога швидше наблизити ЄВРО-2012? Наприклад, готувати себе до волонтерської роботи, вивчати іноземні мови, проходити курси стюартів, при фан-клубах організовувати акції, популяризуючи наше спільне надбання...

Відповідаючи на запитання, пов'язані із організацією належного рівня безпеки чемпіонату, гість редакції зробив акцент на комплексності заходів. Зокрема, і з боку Міністерства внутрішніх справ і Міністерства з надзвичайних ситуацій, і ФФУ. «Нам не потрібно будувати нові в'язниці, як це хочуть зробити в Польщі, щоб забезпечити футбольних хуліганів комфортом за гратами згідно до стандартів ЕС. Ми будемо проводити широку роз'яснювальну і профілактичну роботу серед співвітчизників. Ми будемо працювати з уболівальниками, з фанатами так, щоб вони відчували себе повноцінними і повноправними господарями Чемпіонату Європи, а значить відчували власну відповідальність за усе, що відбуватиметься, і виявили українську гостинність та прихильність до гостей турніру, − наголосив Президент ФФУ.

До речі, підкреслюючи важливість роботи з уболівальниками, Молодіжний футбольний союз України отримав офіс у Будинку футболу. (Відповідне розпорядження Президент ФФУ зробив особисто перед початком прямої лінії). Саме сюди будуть надходити і опрацьовуватися ідеї, ініціативи, проекти від пересічних уболівальників, що бажають конкретними справами допомогти в організації і проведенні ЄВРО.

Зрештою, дійсно, можна годинами розмірковувати, що нам дасть ЄВРО-2012, впадати в дискусії чи розводити балачки, але не можна втрачати час, який катастрофічно збігає! Тож, потрібна суцільна мобілізація вболівальників для якісної підготовки і проведення НАШОГО чемпіонату, найкращого в історії європейських першостей.

До праці! І спитай себе: «Що я зробив для ЄВРО-2012?».

+++

«Виват, король!» в эфире США

Fcdk.org
05.11.07

Свою традиционную «украинскую страничку», что регулярно звучит в радиоэфире США, журналист и писатель Дэви Аркадьев на этот раз начал с политических разборок на самом высшем уровне, но быстро перешел к размышлениям о футболе и жизни, Евро-2012, а закончил 55-летием блистательного форварда ХХ века...

Фонограмма выступления журналиста и писателя Дэви Аркадьева в радиопрограмме «Пульс».

Здравствуйте, уважаемые радиослушатели!

Политические разборки на самом высшем уровне продолжаются. К примеру, в пятницу, во время выступления на совещании при участии президента в Кабинете министров Украины было сказано об угрозах, которые − цитирую − «...нужно как старый хлам из дома выбросить в процессе радикальной модернизации нашего государства. Поэтому нам нужно продолжить эту модернизацию, которую мы, Виктор Андреевич (разумеется, Ющенко), начали вместе с вами» (конец цитаты, но еще не конец заявления премьера). «Поэтому закончу тем, с чего начал: без консолидированной власти не возможна реализация проекта экономически сильной и демократической Украины», − закончил Янукович.

И тут же, в этот же день, выражаясь языком футболистов, получил «оборотку» от лидера БЮТ, которая в эфире первого национального телеканала возмутилась заигрыванием Януковича на совещании при участии Виктора Ющенко. Тимошенко напомнила, как на митинге в Крыму перед выборами Янукович предложил «кончать с оранжевыми».

«И когда я сегодня смотрела заседание правительства, когда Янукович, потеряв честь и достоинство, лобызал президента, а фамилия Януковича была «что подать, что поднести и где почухать?» − так не может себя вести достойный политик», − заявила Тимошенко.

Впрочем, хватит о политике (или политиканстве!?). Тем более, что после прямого эфира радиопрограммы «Пульс», которая прозвучала в среду, ваш покорный слуга вообще собирался, как говорили прежде, идя навстречу пожеланиям наших радиослушателей, сегодняшнюю «украинскую страничку» полностью посвятить ... футболу и жизни. Право, для этого есть повод. И не один...

На прошлой неделе, в среду, 24-го октября, на заседании Координационного совета по подготовке и проведению финала Евро-2012 его председатель, Президент Украины Виктор Ющенко подчеркнул необходимость решения вопроса реконструкции Национального спорткомплекса «Олимпийский» и демонтажа объекта, который строится на прилегающей к нему территории. Надеюсь, многие из вас помнят, что мы не раз касались этой темы и в нашем эфире. И тут я позволю себе цитату, как говорится, на державній мові:

«Якщо ми робимо ставку на те, що ця арена має національну перспективу і ми повинні вдихнути в неї друге життя, то я переконаний − з політичних міркувань ми повинні зробити все, щоб площадка навколо була зачищена, − наголосив Президент України. − Країна і громадяни міста повинні побачити територію, що прилягає до національного спортивного комплексу, як достойну − без будь-яких забудов».

Надеюсь, что даже те, кто не владеет украинским языком, поняли серьезность сказанного. Но важны ведь не слова, а дела и поступки. Тем более, что на этом же совещании президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис, сказал о недопустимо низкой исполнительской дисциплине, ставшей ахиллесовой пятой, которая реально парализовала нормальный режим работы всего многоотраслевого организма. И напомнил, что согласно Указа Президента от 31 августа 2007 года Кабинет Министров Украины и Киевская городская государственная администрация должны в установленном порядке принять меры по демонтажу объекта на Троицкой площади около НСК «Олимпийский»... Григорий Суркис предложил выработать и широко применять процедуру наказания за грубые нарушения служебной дисциплины и корпоративной этики. Тем более, что есть уже определенные выводы экспертов ФИФА и УЕФА, посещавших Киев.

Впрочем, будем с вами оптимистами, как и Григорий Суркис, который по версии многих моих коллег-журналистов является основным кандидатом на звание «человек года-2007», что стало понятно еще 18 апреля, когда в Кардифе победила совместная украинско-польская заявка за право проведения Евро-2012.

К слову сказать, в пятницу Григорий Суркис был гостем прямой линии с читателями газеты «Спорт экспресс». Эта встреча вызвала повышенный интерес как у читателей газеты, задававших вопросы по телефону, так и у журналистов, собравшихся в зале развлекательного комплекса «Арена». Признаюсь, что мысленно, − в который раз! − я аплодировал таланту и, слава Богу, неиссякаемой энергии этого человека, столь много уже сделавшего для родной страны.

 «Украина получила звездный мегапроект, который должен поднять нашу державу на совершенно другой уровень развития. И я уверен, что именно так и будет. Мы свой шанс не упустим»,− сказал Григорий Суркис во время этой прямой линии.

Впрочем, об этом не хочется говорить скороговоркой, а эфирное время поджимает. Так что пока только анонс: 28 ноября, в среду, в клубе-ресторане «Парадайс» на вечере, посвященном футболу и жизни, встретимся и обстоятельно обсудим разные темы. Там же обещаю вам презентацию своего нового фильма «Футбол, который больше чем...футбол». Так что следите, как говорится, за рекламой и слушайте «Пульс», сегодняшнюю «украинскую страничку» которого есть повод закончить прекрасной песней, написанной 18 лет тому назад моими друзьями поэтом Юрием Рыбчинским и композитором Геннадием Татарченко в исполнении обаятельной Тамары Гвердцители − «Виват, Король!» − написанной, напомню, специально для финала праздника прощального матча блистательного форварда ХХ века Олега Блохина, который родился 5 ноября 1952 года. Выходит, 55 лет тому назад...

+++

Доходы в украинский бюджет от проведения Евро-2012 втрое превысят расходы − Кабмин

Интерфакс-Украина
05.11.07

В правительстве Украины рассчитывают, что поступления от проведения финальной части Чемпионата Европы 2012 года по футболу в бюджеты всех уровней превысят бюджетные расходы более чем втрое.
   
Соответствующую информацию предоставил в понедельник Департамент коммуникаций власти и общественности Секретариата Кабинета министров Украины в комментарии к постановлению Кабмина от 31 октября. Этим постановлением утверждено положение о Национальном агентстве по подготовке и проведению Евро-2012.

По данным Департамента, ожидаемый уровень поступлений в бюджет от проведения чемпионата составит около 4,88 млрд. грн., в то время как расходы составят 1,42 млрд. грн.
   
Предусматривается, что на игры финальной части чемпионата Европы в Украину прибудут 400 тыс. иностранных туристов. Исходя из приблизительного уровня растрат на пребывание одного туриста в размере $400 в сутки, общий объем употребленных туристами товаров и услуг составит $3,2 млрд или 19,2 млрд. грн., из которых 3,2 млрд. грн. поступит в бюджет в виде НДС.
   
На этапах подготовки и проведения финальной части турнира в Украине (2007-2012 годы) понадобится 1,42 млрд. грн., из которых − 1,22 млрд. государственного бюджета, 0,2 млрд. грн. − из местных бюджетов. Из других источников поступит 20 млрд. грн. Такие финансовые расходы обусловлены необходимостью строительства транспортной системы, развития гостиничной инфраструктуры, реконструкции существующих и строительства новых спортивных сооружений.
   
В частности, НСК «Олимпийский» в Киеве будет реконструирован за средства госбюджета, стадионы «Шахтер» в Донецке и «Черноморец» в Одессе − за средства соответствующих футбольных клубов. За средства местных бюджетов и инвесторов реконструируют стадион «Металлург» в Днепропетровске и стадион во Львове.
   
В период с 1 января 2012 года по 31 сентября 2012 года планируется выполнить работы общей стоимостью 18 млрд. грн.   

Исполнение законодательных актов по проведению чемпионата по футболу и координацию органов власти будет осуществлять Национальное агентство по вопросам подготовки и проведения Евро-2012. К работе агентства будут привлекаться ученые, специалисты органов исполнительной власти, предприятий, организаций и др.
   
Решения агентства являются обязательными для исполнения органами исполнительной власти, органами местного самоуправления, предприятиями, организациями и гражданами Украины. Расходы на обеспечение деятельности агентства составят около 12 млн. грн. в год.    Как сообщалось, Национальное агентство по вопросам подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу должно начать свою работу с 1 января 2008 года. В первый год работы Нацагентства его штат составит до 70 человек, к 2012 году он будет постепенно увеличен до 95 человек.
   
Как известно, Украина и Польша определены УЕФА для проведения чемпионата Европы-2012.

+++

У Харкові готуються до спорудження комплексу «Металіст-сіті» для Євро-2012 з футболу

Van.internews.ua
05.11.07

Житловий комплекс, спа-центр, готель і «сіті-центр» − так сьогодні виглядає ще «сирий» проект «Металіст-ситі». Розробники називають його містом в місті. За задумом авторів проекту, «Сіті» з'явиться в Харкові до Євро-2012. Про те, що місто активно готується до Чемпіонату Європи по футболу, сьогодні говорить тільки Східна трибуна стадіону «Металіст», де працюють будівельники там готова частина каркаса. Навколо стадіону − без змін. Архітектори пояснюють − навіть ескізний проект «Металіст-сіті» ще не остаточний. Для повноцінного плану − що і де будуватиметься в кілометровій зоні навколо стадіону − потрібно домовитися з власниками всіх довколишніх земель. У компанії «DCH» − це її проект, поки що є тільки одна стовідсоткова домовленість. Директор зі стратегії, розвитку і інвестицій «DCH» Надія Лисенко, зокрема, повідомила: «Ділянка, яка розташована напроти Південної трибуни − це нинішня територія «Харківдерева». Де планується розвиток мультифункціонального комплексу, із зоною торговою, офісною, готельною і достатньо серйозним паркінгом». Завод імені Фрунзе стане частиною масштабного проекту. Принаймні, так стверджують розробники «Металіст-ситі». Вени кажуть, що переконали керівництво − промисловому підприємству не місце біля стадіону. За словами Надії Лисенко, завод імені Фрунзе переїде, а на землі, що звільнилася, створить свій проект. Який − поки що таємниця. Гаражний кооператив на вулиці Державінській, швидше за все, теж стане частиною «Металіст-ситі».

+++

28-29 листопада у Варшаві планується проведення Міжнародної конференції «Євро-2012 − можливості і бар’єри»
 
УНІАН
05.11.07

28-29 листопада 2007 року у Варшаві планується проведення Міжнародної конференції «Євро-2012 − можливості і бар’єри».
 
Як повідомили УНІАН в прес-службі Міністерства економіки України, домовленість про це була досягнута під час зустрічі міністра економіки України Анатолія Кінаха з послом Республіки Польща Яцеком Ключковським та представниками Конфедерації польських працедавців.
 
На конференцію буде запрошено керівників структур, відповідальних за підготовку і проведення Євро-2012, мерів міст, де проводитиметься чемпіонат, представників інвесторів.
 
А.Кінах зазначив під час зустрічі, що такі міжнародні заходи є ефективним інструментом залучення іноземних інвестицій в економіку України і особливо в розбудову інфраструктури для проведення чемпіонату.
 
За словами А.Кінаха, за період після оголошення рішення УЄФА про обрання Федерації футболу України та Польської футбольної асоціації приймаючими асоціаціями фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу, органами державної влади в Україні проведено великий обсяг організаційно-практичної роботи та реалізується ряд заходів щодо цього важливого для нашої держави проекту.
 
 Як повідомляв УНІАН, 31 жовтня Кабінет міністрів затвердив проект державної програми з підготовки до Євро-2012 в Україні.
 
Для реалізації програми до 2012 року заплановано витратити 118 млрд. грн., із них понад 12 млрд. грн. − із держбюджету, 4,6 млрд. грн. − із місцевих бюджетів і 101 млрд. грн. інвестицій.

Сума для реалізації програми надалі може бути збільшена.

+++

Эксперты: смена правительства в Польше не должна повлиять на отношения с Украиной

Newsukraine.com.ua
05.11.07

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

О дальнейшем развитии отношений Украины и Польши можно будет говорить через несколько дней. Об этом АМИ «Новости-Украина» заявил советник премьер-министра, бывший министр иностранных дел Украины Константин Грищенко.

Он считает, что делать прогнозы можно будет только после того, как станет известна кандидатура нового министра иностранных дел в правительстве Дональда Туска. Кроме того, отметил Грищенко, на курс внешней политики влияет и президент, а он в Польше не меняется.

Глава правления Восточно-Европейского института развития Мридула Гош считает, что отношения Украины и Польши после смены правительства Польши не должны ухудшиться. Об этом она заявила АМИ «Новости-Украина».

Гош считает, что отношения двух стран кардинальным образом не изменятся, потому что Украина, про любой конфигурации власти, не откажется от курса евроинтеграции. А кроме Польши, никто не будет так сильно лоббировать эти стремления.

Кроме того, по словам Гош, есть программа польско-американско-украинского сотрудничества (ПАУЧИ), в рамках которой сейчас осуществляется много проектов в Украине. Также нельзя не отметить партнерство украинских и польских организаций в проектах Евросоюза. И не следует забывать об инвестициях в разных сферах. Поэтому, утверждает Гош, у двух стран есть пространство для общих действий.

Также, отмечает глава правления Восточноевропейского института развития, Украина и Польша должны совместно провести Евро-2012. Поэтому, утверждает она «у обоих правительств есть, о чем подумать и сотрудничать, а не выяснять отношения». (…)

+++

Интернет − негативные оценки

ЄВРО-2012 − шлях до розвитку чи засіб збагачення?

Віталій Матарикін
Epravda.com.ua
05.11.07

1 листопада Кабмін затвердив держпрограму щодо проведення в Україні Євро-2012, а вже в п’ятницю, 2 листопада, президент Федерації футболу Григорій Суркіс продемонстрував повну бойову готовність до участі в реалізації нового документу. Причому «бойова» в даному випадку − це не просто метафора. Бійки навколо майбутніх новобудов будуть неабиякі. На кону не лише гроші, але й земля.

Земля в Києві, зрозуміло, золота. Тим більш терена, що мають бути відведені під новий стадіон. В держави потрібних коштів на забезпечення такого будівництва немає. За даними керівника Мінекономіки Анатолія Кінаха, прогнозні обсяги фінансування складають 118 млрд. 268 млн. грн., з яких: за рахунок коштів держбюджету − 12 млрд. 682 млн. грн..; місцевих бюджетів − 4 млрд. 269 млн. грн., позабюджетних коштів − 101 млрд. 215 млн. гривень.

Цими позабюджетними джерелами є великий бізнес, котрий із задоволенням вкладе гроші під Євро-2012, які після проведення чемпіонату осядуть в кишенях інвесторів зведеною розважально-туристичною (чи спортивною, як в цьому випадку) інфраструктурою. За словами президента федерації ФУ вже замовила розробку проекту нового стадіону, що може бути підготовлений найближчим часом.

Наразі в першу чергу цікаво, де будуватиметься стадіон. За даними пана Суркіса, розглядалося два місця будівництва − на вулиці Поліська, 6, де розташовані склади Міноборони, і на вулиці Глушкова, 6 − на території виставкового центру «Експо-Україна». Ким і в який спосіб це розглядалося, президент ФФУ не уточнив.

Проте він пояснив, що склади Міноборони під стадіон віддати неможливо, оскільки на них знаходиться 80 тис. тонн основних засобів та військового спорядження, для вивозу якого буде потрібно 1,5-2 року й 4 тис. вагонів. Строки висловлені паном Суркісом дещо завищені, адже, Криворіжсталь, наприклад таку кількість вагонів обробляє всього за добу. Тому мабуть для того, щоб вирішити цю проблему потрібне лиш вольове рішення та чіткий план виконання робіт. Але схоже, що на заваді стоїть не військове майно, а дещо інші інтереси у потенційних «інвесторів» стадіону.

Відтак Суркіс висловив сподівання, що президент Ющенко допоможе ФФУ із виділенням землі на території «Експо», адже виставковий комплекс є в юрисдикції Державного управління справами. А якщо Ющенко не схоче втручатися у процес, то Суркіс зазначив, що розроблювальний на замовлення Федерації проект стадіону можна застосувати саме до «Експо». І, нарешті, останній аргумент − гроші. Суркіс запевнив, що ФФУ надасть інвестора і зекономить таким чином державні кошти на будівництво стадіону.

Поставлені вище запитання щодо того, хто і як обирав територію під стадіон, не риторичні. Адже будь-хто з киян, якщо він звісно дістається до роботи не гелікоптером, знає транспортну проблему між Лівобережжям та Правобережжям столиці. Навіть якщо обіцяні мером Черновецьким мости через Дніпро будуть зведені у задекларований час та у заявленій кількості, транспортну проблему за умов великого напливу футбольних вболівальників вони не вирішать. Ані метро, ані автомобільні шляхи не витримають натиску приїзду більше 200 тис. уболівальників. Більш того, до «Експоцентру» взагалі метро не ходить, і навряд чи його встигнуть збудувати до проведення ЄВРО-2012. Крім того існує і давня проблема пропускної здатності Московської площі. Вельми цікавою може бути реакція гостей з Європи та й УЄФА на організаційні потуги українців, якщо уболівальник витратить 2 години на переліт до України, а потім 2-3 години для того, щоб добратись від аеропорту на правий берег Дніпра. А ще цікавішим може бути ситуація коли вболівальники через необхідність долати багатогодинні пробки на мостах в Києві будуть запізнюватись на літак.

Тому − і це робоча група при мерії неодноразово підкреслювала − будуватися було б логічно ближче до аеропорту «Бориспіль», аби обмежити необхідну кількість пересувань з одного берегу на інший та зробити відвідання матчів ЄВРО-2012 зручнішими для уболівальників. Щодо території на Лівому березі − за даними Київради, майданчики є. На території Дарниці де розглядається можливість будівництва нового стадіону є вся необхідна інфраструктура − харківська лінія метро, новозбудований Дарницький залізничний вокзал та близькість розташування аеропорту «Бориспіль».

Вказаний Суркісом майданчик − в Дарниці, не формує означених паном Григорієм проблем. Принаймні заяв із цього приводу з боку міністра оборони не було. Навпаки, Міноборони готово очистити від військових об'єктів 750 га в Дарницькому районі, і вже подало відповідний проект на містобудівну раду Києва, який має затвердити Київрада. Територія ділянки на Поліській − а це близько 80 га, дозволяє побудувати не просто футбольний стадіон (як в Голосієві), а цілий олімпійський комплекс, готелі і розважальні центри. Це, до речі, нові робочі місця в спальних районах Лівого берега, що створить потрібну розважальну інфраструктуру на Лівобережжі та дозволить розвантажити транспортні шляхи. Адже будівництво виключно футбольного стадіону звужує можливості цільового використання земельної ділянки, а також збільшує граничні витрати на його утримання. В якості аргументу згадаймо, скільки футбольних матчів міжнародного рівня проходить у Києві щороку?

«Підготовку до проведення ЄВРО-2012 слід використати з метою покращення інфраструктури Києва, а не як засіб для збагачення окремих чиновників та бізнесменів. Не треба бути архітектором, аби зрозуміти логістику: зручніше для майбутніх футбольних вболівальників, яким би транспортом вони не діставалися до Києва, та вигідніше для міста, яке потребує створення нових робочих місць та розважальної інфраструктури на Лівобережжі, є будівництво на будь-якій ділянці лівого берега Дніпра − від Дарниці до Борисполя», − вважає керівник компанії «Київінжинірінг» Віктор Зарецький.

Цікаво, якщо пану Суркісу під силу перенести виставковий центр, який не є майном, що зберігається на складах, а цілісними конструкціями, то вивезення 80 тис. тонн майна військових тим більш не складно. Але… «Експоцентр» знаходиться ближче до центру столиці, а відтак − дорожче. Земля на лівому березі Дніпра в столиці коштує на сьогодні значно дешевше. Не всі в столиці ще забули, як пан мер Черновецький робив спроби перенести у Вишневе Київський зоопарк? Суркіс нагадає.

+++

Украина. Who is who?
 
Obozrevatel.com
03.11.07

Короля «делает» окружение. Йес! Готовимся, значит, к 7 ноября. По старой коммунистической традиции ждем первых заморозков и снега. Достаем шубы, покупаем обогреватели, хочется борща и сала.

Правда, мирный ход мыслей нарушают назойливые вопросы − что будет с гривной, с газом, с землей (те, кто уже купил − беспокоятся, те, кто нет − еще больше).

Если в Днепре вода подорожала в два раза, сколько она будет стоить в Киеве, куда «полез» бензин? Не дают, расслабиться, суки! И спросить не у кого. Ну, кто здесь главный? Кто за базар ответит?!

Янукович позвал Ющенко на Кабмин, тот пришел. Значит Янукович? Не похоже. Виктор Федорович выглядел как яйцом пришибленный, робко даже как-то, а Азаров заговорил на украинском языке.

(Кстати, кто-нибудь знает, что там делал Литвин? Членом какого кабинета выступал?)

Чечетов «жизнерадостный неадекватный» накануне поведал, что ПР ради власти готова на все, даже тот самый русский язык себе засунуть в … И, похоже-таки готова! Но тут, откуда не возьмись, появился маленький, но гордый «правдоборец» Пенчук, лебедь наш белый. Так может все-таки, страной управляет деньгосодержащая часть ПР? Может быть Ющенко выразил уважение Ринату Леонидовичу, придя на Кабмин? Ведь этот гигант украинского сталелитейного проката, стоя фактически одной ногой в оппозиции, Пенчуку такую «перемену ориентации» устроил − закачаешься! Татьяна Черновол отлично все это описала.

А о Юрасе Луценко просто плакать в этой ситуации хочется. Как его всемогущий Ринат «опустил»! Правда, Татьяна почему-то забыла, как Юрася, сливая ее и Шкиля еще в далекие «кучмовские» времена, собственно сам себя с г…ном и смешал. Нет, похоже, Ринат тут не при чем, не он правит балом. Ведь он даже Коломойскому по рукам за Кременчугэнерго дать не может! Тогда кто? Кто этот человек по прозвищу «пацан сказал − пацан ответил»?

Может быть Гриша Суркис? Не смейся! Вот послушай, как он недавно красиво сказал: «Каким большим позором будет для меня персонально, Виктора Андреевича Ющенко, для первого президента Украины Леонида Кравчука, Сергея Бубки, Андрея Шевченко, Виталия Кличко и других, кто представлял украинскую заявку в Кардисе, для всего украинского общества, если мы лишимся этого права только потому, что твердолобые определенные чиновники никак не могут решить главную задачу − найти возможность любыми способами снести незаконную стройку…». Скромно и со вкусом: государство − это я, ну и президенты. И, как человек ответственный, Григорий Михайлович предлагает пригнать болельщиков «динамовцев» и разобрать нах то здание, которое мешает украинской национальной идее. В том смысле, в котором ею может стать Евро-2012. И сказать прямо, этот может. Но, если разбираться с деятельностью киевского городского головы нужно с помощью Гришиных пацанов, потому что Лене по барабану президент, Кабмин, Евро 2012, да и Гриша Суркис − значит Леня-Космос главный?

Нет, ну если президентская рать в КГА «работает» не покладая рук над его имиджем, то может этот адепт Аделаджевский с расширенным сознанием и есть реально «центровой»? Лещенко-Чивокуня напомнил недавно «трепетный» момент выдвижения убогого Лесика Довгого секретарем киеврады. Мол тогда еще, типа с «легкой руки» Александра Морозова из фракции «НУ», это чмо Черновецкий стало называться Космосом, как предчувствие...блин. Ага, и с той же «легкой» руки, в смысле члена НУ, Лесик появился на свет. И те же «легкие руки», которые «николы не кралы» дали голоса за Лесика, а недавно − за позорную раздачу огроменного куска Киева. Те же «легкие» нашеукраинские «руки» внесли Черновецкого в список кандидатов в депутаты ВР. А некоторые «люби друзи», такие как Пети Порошенко Гендиректор, до сих пор комфортно чувствуют себя в блоке Черновецкого. Кстати, говорят, что Петя и сам захаживал в «Посольство Божие». И это порождает массу слухов. Мне недавно таксист(!) говорил, что не ест продукцию Рошен потому что туда заграничную наркоту подсыпают! Это же ужас, как народ зашугали, им уже везде это Посольство мерещится. (Я бы на месте «шоколадного зайца» задумалась).

А президент, как зачарованный, разрешает Лене и Лесику (фу, блять, прямо как Лелику и Болику) насиловать исторические и архитектурные памятники Киева совершено безнаказанно! Да, похоже Леня рулит. Хотя, нет, стоп! На последней Киевраде депутатам БЮТ удалось-таки заблокировать выделение земли…бабкам. Не деньгам, а простому населению. Потому, что БЮТ считает, этих бабушек с палочками, дедушек и прочих − подставными людьми. И поэтому не голосует. Нормально! БЮТ «построила» Леню, значит Юля − главная?

Нет? А чего тогда весь октябрь Турчинов в Москву прошастал туда-сюда, как «голубь мира»? И говорят, был принят даже самим Путиным! Юля свое премьерство страхует не по-детски. Вот возглавит Кабмин − всем покажет.

Ахметов (Колесникову)
− Боря, срочно купи мне белые трусы в сердечках!
− Шеф, зачем?
− А когда Тимошенко нас разденет до трусов, чтоб сразу было видно: мы − свои!

Гавриш вон как сказал (как бы транслируя президентскую мысль) − Юля в оппозиции − это жопа президенту, Юля во власти − всем остальным. Но пока Юля молчит. Про армию молчит! Про цены(?!) молчит. Про Днепроэнерго замолчала. (То, что молчала по Кременчугу − это понятно, там у Александра Тимошенко, мужа, если кто забыл, свои дела). Про родной свой Днепропетровск − больше не слова о Вексельберге. Мать вашу, а как же правда? Кто реально, кроме нее, сейчас может об этом говорить? Народ ждет! А Юля молчит, потому что время сейчас такое. Получается, что правда хороша перед выборами, а после − «плюют в глаза, а ты − Божья роса». Дипломатия называется. Пускай плюют, пускай выбрасывают все БЮТовские законопроекты из пакета. Пускай все идут в армию, пускай Партия регионов поделит с Президентом всех губернаторов − главное, что бы Юля стала премьером. Главное для Юли.

И, кстати, о судье Волике − Татьяна удивляется, как это он на повышение пошел, когда на нем клейма ставить не куда. А мог бы он туда пойти, без поддержки того же Васи Онопенко? Так с кем и в каких переговорах сейчас БЮТ? Как «предохраняется» от ядовитого Плюща? Кого еще по дороге во власть придется «сдать»? И главная ли в таком случае Юля? Вопрос! Потому, что, сколько бы Турчинов не сидел под Кремлем, но президент решил «говорить о другой модели собственности Нафтогаз України».
 Приватизация Нефтегаза и концессия газотранспортных сетей , вынесенные на СНБОУ (без Юли, кстати) делает ее премьерство «министром без портфеля», вернее без трубы. Кто придумал? Витя Балога? Этот главный? Губский с ним про Юлину оппозицию договаривается? (Это вообще зверская комбинация. Часть депутатов от БЮТ, якобы без ведома Юльки, поддерживают «ширку» или ее производную, тем самым дав Юле легальную возможность идти на президентские выборы прямо сейчас. Публично же эти депутаты поддаются остракизму. Бодя занимается персональным составом «предателей».) Балога − «бог из машины»?! Все, пипец! Какой он стратег − мы уже по выборами заметили. До этого позорища, Юля к нему бегала почти полгода с идеей назначить
Медведчука (да, того самого) послом в РФ, за что собственно были обещаны 4 конституционных судей в «оранжевый пул». Да, тех самых пшеничных-станик, которые экс-глава президентской администрации сдал потом в «аренду» Партии регионов. И что? Что выбегала? Пшеничный даже денег тогда взять у Юли успел, но вернул…позже. В итоге − противостояние КС президенту.
 Может тогда Вите Балоге с его селюковским менталитетом стоило свою «крестьянскую» гордость и классовую ненависть к еврейской интеллигенции в задницу себе засунуть, что бы президенту полегче было? Да нет! Куда там. С такими советниками и Тимошенко не надо. Пускай этот «главный» Балога возглавит штаб Ющенко на президентских выборах и сообщит об этом прямо сейчас, и тогда шансов стать президентом будет больше даже у Литвина! Хотя до 2009 года этот медведчук нашей эпохи не дотянет, проколется. Жадность и глупость его таки погубят. Меньше надо табличку «И.О.Президента» на свой кабинет в отсутствие Ющенко вешать. Нда…на главного и Балога не тянет.

Неужели опять Гарант? Круг замкнулся? Бананово-президентская республика с группой дрессированной нацвалюты? С приватизированными госмонополиями и ГТС, с пигмеями-балогами в ключевом менеджменте? С вечно обосранными министрами внутренних дел? С прослушкой телефонов и просмотром почты каждым участковым быдлом без санкции суда? Беспросветная кумовщина и политическая дедовщина, прерываемая рекламой демократии на Свободах слова? Эта истерическая тетка Ганна Герман каждый пятничный вечер, как жуткое завтрашнее похмелье уже сегодня?!

− Сэр, вот уже восемь лет, каждую пятницу, сэр, ровно в восемь вечера вы приходили ко мне, сэр. Мы пили кофе, сэр, курили трубки, беседовали о политике, сэр. Вчера была пятница, но вы впервые за восемь лет не пришли. Что случилось, сэр?
− Вы знаете, сэр, просто надоело.

+++

Підписатися на новини