Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

Львовский горсовет на следующей неделе объявит условия конкурса на строительство стадиона для Евро-2012.

Rbc.ua
26.10.07

В начале следующей недели во Львовском городском совете объявят условия международного конкурса по строительству стадиона и создадут специальную конкурсную комиссию. Как сообщил директор департамента Евро-2012 Олег Засадный, в состав комиссии войдут члены исполкома, депутаты и представители градостроительного совета. «Думаю, через две недели после сбора заявок мы сможем уже сказать окончательно, кто будет принимать участие в строительстве стадиона. У нас есть три компании, которые присутствовали на форуме, но если появятся и другие предложения, мы будем готовы рассматривать их. Никаких предубеждений ни к одной из компаний нет, лишь, чтобы они работали качественно. Во время подписания договора с инвестором также важной будет готовность компании подписаться под так называемыми «штрафными санкциями», то есть отвечать за несоблюдение сроков строительства стадиона, которые возникли по их вине», − отметил О.Засадный, сообщает пресс-служба Львовского горсовета.

Напомним, что строительство стадиона во Львовском городском совете планируют начать весной следующего года. Стадион будет вмещать 32 тыс. зрителей.

+++

William Hill исключил «Динамо»

Sport.oboz.ua
26.10.07

После того, как «Динамо» во вторник проиграло третий матч подряд в групповом турнире Лиги чемпионов, авторитетнейшая британская букмекерская контора William Hill перестала принимать ставки на киевлян.

«Динамо» исключили их со всех котировок текущей Лиги Чемпионов.

Так, ставки на выход из группы F принимают только на «МЮ», «Спортинг» и «Рому». «Динамо» исчезло и из списка претендентов на победу в Лиге чемпионов.

Сейчас главным фаворитом турнира считается испанская «Барселона» − 4/1. Далее идут, «крывднык» киевлян «Манчестер Юнайтед» − 6/1, «Реал» и «Арсенал» − 7/1.

Однако у нас еще есть «Шахтер», на который ставки принимаются из расчета 66/1. А на выход из группы D WillHill установил следующие котировки: «Милан» − 2/5, «Шахтер» − 12/5, «Селтик» − 16/1, «Бенфика» − 16/1.

+++

Блаттер надеется, что Англия примет чемпионат мира в 2018 году

Reuters.com
26.10.07

Президент ФИФА Зепп Блаттер рассчитывает, что на следующей неделе на заседании исполнительного комитета ФИФА будет принято решение об отмене принципа ротации континентов при выборе страны-организатора чемпионата мира. Если это случится, Англия получит возможность побороться за право провести мундиаль в 2018 году. Сегодня Блаттер встретился в Лондоне на Даунинг Стрит с премьер-министром Великобритании Гордоном Брауном, и именно эта тема была главной в обсуждении, сообщает Reuters.

«Он спросил меня, примем ли мы такое решение (об отмене принципа очередности), и заметил, что если это случится, то Англия сможет выдвинуть свою кандидатуру на право проведения турнира в 2018 году, − отметил Блаттер. − Эту проблему мы будем обсуждать в понедельник и вторник в Цюрихе. И если мы решимся на отмену, тогда Англия выставит сильную заявку».

+++

Рейтинг стран и клубов УЕФА. Украина подпускает к себе Шотландию, Россия продолжает борьбу за 7-е место

Fansector.info
26.10.07

С точки зрения рейтингов УЕФА, прошедшие еврокубковые матчи не принесли большого успеха ни Украине, ни России.

Для Украины неделя выдалась провальной − «Шахтер» и «Динамо» не принесли в копилку страны ни одного заработанного очка. С коэффициентом 30.100 балла (за текущий сезон − 4.875 балла) Украина продолжает занимать 10-е место в рейтинге. Правда, положение ее не столь прочно, как было пару месяцев назад.

Если после окончания квалификационных раундов мы всерьез рассуждали о том, что украинские клубы, в случае удачного выступления могут не только отстоять перспективную 10-ю позицию, но и побороться за 9-ю (благо конкуренты успехами не блистали), то сейчас об обгоне и речи Португалии не ведется. Тут бы Шотландию вперед не пропустить. После матчей этой недели, в которых конкурентам удалось пополнить свой очковый багаж, отставание от Португалии увеличилось с 5,113 балла до 5,684 балла, а отрыв от Шотландии сократился с 2,225 до 1,975.

Россияне, наверняка надеялись, что «Зенит» и «Локомотив» в домашних матчах Кубка УЕФА наберут больше, чем 2 очка на двоих, да и от ЦСКА ждали хотя бы очка в домашнем матче ЛЧ. Россия держится на 7-й позиции, имея рейтинг 37,500 балла (5 баллов в текущем сезоне). Борьба с Голландией, которая отстает на 1,287 балла, продолжается. А вот Германию, расположившуюся на 6-м месте (рейтинг 40,150 балла) и сохранившую 7 участников в еврокубках, догнать вряд ли удастся.

Лидируют в рейтинге Испания − 67,641 балла, Англия − 64,124 балла и Италия − 54,910 балла.

В рейтинге клубов УЕФА положение украинских команд следующее. «Шахтер», после поражения от «Милана», с рейтингом 49,932 балла остался на 35-позиции. «Динамо» (рейтинг 34,932 балла), проиграв «МЮ», опустилось на 64-е место. На 72-е место опустился «Днепр» − рейтинг 31,932 балла, на 156-ю − «Металлист» и запорожский «Металлургом», их рейтинг 10,932 балла.

Проиграв «Интеру», лучший из российских клубов в рейтинге московский ЦСКА опустился на 26-е место (рейтинг 57,374 балла). На 46-е место поднялся питерский «Зенит» (рейтинг 41,374 балла), до 55-й позиции добрался московский «Локомотив» (рейтинг 37,374 балла), на 73-ю строку опустился московский «Спартак» с 31,374 балла в активе.

Возглавляют рейтинг клубов УЕФА «Милан» − 111,119 балла, «Челси» − 104,160 балла и «Барселона» − 98,321 балла.

Напоминаем, что рейтинг клубов УЕФА определяет круг сеяных команд при жеребьевке. При его расчете учитываются только очки, набранные командами в основной сетке турнира (2 очка за победу, 1 − за ничью), и к ним прибавляется 33% от сезонного коэффициента страны.

+++

У Львові розпочала роботу Міжнародна архітектурно-містобудівна експертна рада

Zaxid.net
26.10.07

Сьогодні, 26 жовтня, у Львові розпочала свою роботу Міжнародна архітектурно-містобудівна експертна рада, яка є консультативно-дорадчим органом Департаменту містобудування ЛМР. Рада налічує 17 членів, більшість з яких − іноземні спеціалісти. Зокрема, сьогодні до Львова приїхали два польські професори Тадеуш Хіпсер і Єжи Устинович.
Зараз разом з начальником управління архітектури Львівської міськради Юрієм Криворучком вони оглядають місто. Зокрема, у планах є відвідання майбутнього спорткомплексу на вул. Стрийській-Кільцевій до Євро-2012 та Сихівського масиву. Завтра до польських колег приєднаються ще троє французьких спеціалістів, і разом вони продовжать оглядати місто, після чого внесуть свої пропозиції щодо його розвитку.

За словами Юрія Криворучка, фахівці міжнародної архітектурно-містобудівної експертної ради розглядатимуть такі питання як розвиток центру міста, зокрема, йтиметься про пам’ятки та паркінги, а також про нові райони міста, транспортне сполучення та перегляд меж міста. На думку членів ради, питання збереження архітектурного середовища міста та розбудови інфраструктури слід розглядати в комплексі.

Ймовірно, попередні висновки експертної ради будуть уже завтра. Однак вони носитимуть рекомендаційний характер і не будуть обов’язковими для виконання Департаментом містобудування Львівської міської ради.

Наступного разу експертна рада збереться через півроку.

+++

Берн побудував найекологічніший стадіон

Kreschatic.kiev.ua
26.10.07

Вже ні у кого не викликає сумнівів користь сонячних батарей. Це економічно вигідно, екологічно безпечно і може використовуватися де завгодно. Багато домовласників і фірм використовують сонячну енергію як додаткове практично безкоштовне джерело електрики і тепла.

У Швейцарській столиці Берні побудували стадіон, який по повній використовує свою корисну площу на даху для виробництва електроенергії. Спочатку на даху стадіону було встановлено 7930 сонячних панелей японської компанії Kyocera, але недавно до них додали ще 2808 панелей.

Стадіон на сонячних елементах здатний виробляти приблизно 1,3 Мегавата електроенергії, але власники оптимістично прогнозують, що в недалекому майбутньому стадіон зможе давати до 1,13 Гігавата електрики в рік.

Такої кількості електроенергії цілком достатньо для забезпечення 350 житлових будинків. Крім того, що стадіон може проводити електрику, він рятує атмосферу від 630 тонн вуглекислоти, що викидається в повітря при виробництві електрики звичайним способом.

Стадіон в Берні є прекрасним зразок того, як можна отримувати дешеву електроенергію без завдання збитків природі і людському здоров'ю.

Київський національний спорткомплекс «Олімпійський» скоро планують реставрувати до Чемпіонату Європи 2012 з футболу. Будівельникам та архітекторам варто було б задуматися і взяти розумний приклад з кмітливих швейцарців.

+++

До Львова прибувають інвестори будівництва стадіону

Portal.lviv.ua
26.10.07

Сьогодні у Львові перебуватимуть представники австрійської компанії, яка на міжнародному інвестиційному форумі презентував а проект будівництва стадіону для проведення матчів «Євро -2012». Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

До того ж наприкінці цього тижня до Львова приїде головний архітектор компанії «Implenia». А 23-24 жовтня наше місто відвідали представники компанії «Marazzi». Наступного тижня до Львова прибуде головний архітектор проекту цієї компанії.

Як повідомив директор департаменту «Євро-2012» Олег Засадний, під час презентацій проектів міжнародних компаній було висловлено низку зауважень стосовно забезпечення безпеки глядачів та стосовно концепції будівництва стадіону. Зараз компанії працюють над цими заувагами.

+++

Ющенко предлагает Черновецкому взять кувалду и закончить дискуссию

УНІАН
26.10.07

Вчера немецкая фирма Hochtief презентовала проект по реконструкции НСК «Олимпийский». Согласно ему, вместительность главной спортивной арены страны увеличится до 87 тысяч человек. 73 тысячи мест предусмотрено для зрителей, еще 14 − для обслуживающего персонала стадиона. Также проектом предусмотрено, что «Олимпийский» накроют огромным стеклянным куполом. По словам министра по делам семьи, молодежи и спорта Виктора Коржа, компания Hochtief реконструировала стадионы в Берлине и Кельне к чемпионату мира по футболу.

В то же время до сих пор существует реальная угроза того, что реконструированный «Олимпийский» не примет финальный матч Евро-2012. Причина − строительство торгового центра перед Национальным спорткомплексом «Олимпийский». Специалисты УЕФА заключили, что такое соседство противоречит требованиям безопасности футбольной арены. «А это влечет за собой уменьшение количества зрителей, которые смогут попасть на стадион», − пояснил «Делу» Григорий Суркис. Президент ФФУ изначально выступал за демонтаж недостроя.

На заседании координационного совета по подготовке и проведению финальной части Евро-2012 Суркиса поддержал Президент. Он обратился к мэру Киева с требованием решить вопрос о демонтаже. «Леонид Михайлович, не тяните кота за хвост. Взяли кувалду, за месяц поставили там все, что надо, и закончили дискуссию», − сказал Виктор Ющенко.

В то же время Леонид Черновецкий заявил «Делу», что представители Федерации футбола Украины не обговаривали с ним судьбу «Олимпийского». «У ФФУ несколько нервозное отношение к ней (стройке. − «Дело»), однако я не имел чести встречаться по этому поводу с ее представителями. Иначе бы уже давно решение принял», − сообщил мэр столицы.

По информации «Дела», вблизи стадиона планируется и другое строительство, помимо торгового центра. На это Леонид Черновецкий сказал, что не отслеживает каждый объект в городе. Однако заметил, что вокруг стадиона имеются некие «непроясненные вопросы». «Там есть интересы, как мне докладывали, какие-то еще. Но конкретно мне сложно что-то сказать», − заявил городской голова.

+++

Американцы хотят инвестировать в гостиницы на Одесском побережье

Liga.net
26.10.07

Инвесторы США заинтересованы в строительстве гостиничных комплексов на территории Одесского региона. Об этом сообщил советник по вопросам торговли Посольства США Ричард Стеффенс в ходе встречи с исполняющим обязанности первого заместителя председателя Одесской ОГА Николаем Сердюком.

Как сообщает пресс-служба Одесской областной государственной администрации, американцы также намерены участвовать в развитии транспортной инфраструктуры Одесской области. В частности, речь идет о строительстве дороги Одесса-Рени, портовой системе, а также о реконструкции аэропорта и строительстве стадиона.

Во время встречи Р.Стеффенс отметил, что инвесторы США имеют серьезные планы относительно Одесского региона. В особенности это касается развития курортного гостиничного хозяйства. Со своей стороны Н.Сердюк сообщил, что потенциальных мест для строительства гостиничных комплексов достаточно в прибрежной зоне.

Американская сторона также выразила заинтересованность принять участие в подготовке к «Евро-2012».

Напомним, совместная заявка Украины и Польши выиграла тендер UEFA на поведение финальной части Чемпионата Европы по футболу, который состоится в 2012 году. Ожидается, что матчи Евро-2012 пройдут в Киеве, Днепропетровске, Донецке и Львове. Польша примет матчи в Варшаве, Вроцлаве, Гданьске и Познани.

+++

Близнюк предлагает Суркису передать Колесникову все права на проведение Евро-2009

Ostro.org
26.10.07

Председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк предлагает Федерации футбола Украины (президент − Григорий Суркис) передать Федерации футбола Донецкой области (председатель − Борис Колесников) коммерческие права на проведение в Донецке и Мариуполе финальной части чемпионата Европы по футболу среди юношей до 19 лет Евро-2009. Об этом А. Близнюк заявил в Донецке во время выездного заседания Оргкомитета по подготовке и проведению Евро-2009.

«В целом Евро-2009 может и должен быть успешным коммерческим проектом. У нас есть определенное видение стратегии и продвижения этого турнира. Единственное требование − ясность со стороны Федерации футбола Украины в части возможности передачи прав на проведение Евро-2009, в том числе коммерческих, Федерации футбола Донецкой области», − сказал Близнюк.

В то же время, он предложил Федерации футбола Украины «альтернативу»: «Нет вопросов: либо сами выстройте эту схему, и мы ее с января 2008 года должны раскручивать, либо передайте нам и мы возьмем на себя эту ответственность».

«Имея в ближайшее время четкое понимание по данному вопросу, мы смогли бы планировать маркетинговую программу и запустить ее уже с начала 2008 года, потому что потом будет поздно, − подчеркнул глава Донецкого облсовета.

Близнюк также предложил «на государственном уровне выстроить эффективную координацию процесса и разработать единую инвестиционную программу для всех принимающих регионов…». «Должна быть единая политика и управлять этим процессом эффективно должен единый координатор на государственном уровне», − уверен Близнюк.

«Сейчас мы предоставлены сами себе, и каждый по отдельности придумывает инструменты и механизмы привлечения средств», − констатировал Близнюк.

Он указал, что местным бюджетам Донецка и Мариуполя, в которых пройдут игры Евро-2009, «однозначно нужна господдержка на 2008 год в виде целевых субвенций», а также «целевые государственные программы по развитию метрополитенов, дорожному строительству, спортсооружений, студенческих общежитий»…

«Проведение Евро-2009 − это скорее инвестиции в имидж, которые совершенно невозможно выразить в сухих цифрах в долларах или евро. Турнир может изменить образ региона и целой страны в глазах иностранцев, превратить города в современные мегаполисы и популярные туристические направления», − отметил Близнюк.

+++

Евро-2012 Украина отрепетирует на юношах

Glavred.info
26.10.07

В Донецке под председательством вице-премьера Украины Дмитрия Табачника состоялось выездное заседание Организационного комитета по подготовке и проведению финальной части чемпионату Европы 2009 года по футболу среди юношей до 19 лет. Подробности «Главреду» сообщили из пресс-службы министерства Украины по делам семьи, молодежи и спорта.

Дмитрий Табачник подчеркнул: «Данный проект является генеральной репетицией перед проведением в Украине и Польше финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года».

Министр по делам семьи, молодежи и спорта Виктор Корж в ходе обсуждения проблемных вопросов подчеркнул важность проблемы подготовки инфраструктуры чемпионатов с учетом потребностей людей с ограниченными возможностями, так как они могут составить большую часть аудитории футбольных соревнований.

На повестку дня был вынесен вопрос готовности городов, которые будут принимать чемпионат Европы среди юношей 2009 года (Донецк, Мариуполь).

+++

Анатолій Кінах: Жоден захід, який сприятиме успішному проведенню в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, не залишиться поза увагою і знайде своє відображення в основоположних документах

Kmu.gov.ua
26.10. 07

25 жовтня 2007 року Міністр економіки Анатолій Кінах провів нараду з членами Європейської Бізнес Асоціації, на якій розглядалося ряд важливих питань. Серед них − організація та проведення в Україні Євро-2012.

Проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, сказав Анатолій Кінах, − це важлива спортивна та соціально-економічна подія, оскільки проведення цього заходу підвищує міжнародний авторитет нашої держави та сприяє її економічному зростанню.

Урядом, підкреслив Міністр економіки, зроблено чимало для належного проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу, зокрема, прийнято Закон України «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» та створено Організаційний комітет, який очолив Прем’єр-міністр України Віктор Федорович Янукович. Також затверджено План заходів на 2007 рік з підготовки та проведення в Україні Євро − 2012 та завершено розроблення відповідної Державної програми.

Також, визначено хронологію підготовки та прийняття основоположних документів з підготовки Євро-2012, зокрема: жовтень − листопад − Концепції/програми приймаючих міст; листопад-грудень − Програми відповідних центральних органів виконавчої влади, січень-лютий 2008 року Закон України «Про Загальнодержавну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи− 2012 року з футболу».

До процесу підготовки Програми, сказав Анатолій Кінах, були залучені представники таких провідних світових установ як McKinsey&Company, USAID, представники громадськості. Зокрема, 25 вересня поточного року учасники засідання громадської ради при Мінекономіки обговорили питання підготовки проекту Державної програми проведення в Україні Євро − 2012. В основу Програми покладено завдання і заходи відповідних діючих державних програм у сфері інформатизації, розвитку транспортної інфраструктури, розвитку футболу, відповідних регіональних програм тощо. Прогнозні обсяги фінансування, за словами Міністра економіки, становлять 123 606 млн грн. Крім того, будуть розроблені деталізовані плани підготовки стадіонів, тренувальних центрів відповідно до вимог УЕФА, Концепції та деталізовані плани підготовки аеропортів, Укравтодору, Укрзалізниці. А також, розробляються Програма Федерації футболу України та Плани участі відповідних громадських організацій, зокрема, творчих спілок.

Отже, жоден захід, який сприятиме успішному проведенню в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, не залишиться поза увагою і знайде своє відображення в основоположних документах.

+++

А.Матвієнко: я б гладив Литвина, аби тільки він додав голосів

УНІАН
26.10.07

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

На запитання УНІАН відповів Анатолій Матвієнко, обраний народним депутатом України від НУ−НС.

(…) Євро-2012 має шанс стати ганьбою нації
Витрати на реформи для базового рівня мають бути закладені у бюджеті?

Безперечно. Потрібні непопулярні рішення, а вони потребують додаткових фінансів. «Євро−2012» має шанси стати ганьбою нації. А ми заграємо з людьми з черговою порцією обіцянок.

Але, розв’язуючи вузли, ми розкриваємо ініціативу мільйонів, а вона створює додатковий продукт. А продукт створить додаткові надходження до бюджету. Це синергея, яка саму себе годуватиме. Невеликі порівняно вкладення − хай не сьогодні − завтра, дадуть ініціативу, яка створить значно більший ВВП.

Скільки часу потрібно для проведення реформи?

Польщі знадобилося двадцять років. А ми поки що шістнадцять років згаяли.

+++


Печатные СМИ − нейтральные оценки

До Бразилії − підтверджувати амбіції

Олексій Комаровський
Український футбол
26.10.07

У Будинку футболу України відбулася зустріч президента ФФУ Григорія Суркіса з президентом Національного комітету спорту інвалідів Валерієм Сушкевичем та членами національної збірної команди України з футболу ДЦП.
Українська паралімпійська збірна мала вирушити до Ріо-де-Жанейро (Бразилія) для участі в Чемпіонаті світу-2007 з футболу серед параолімпійських команд. Турнір відбудеться 3-18 листопада. Тож зустріч відбулася саме напередодні від'їзду. Як відомо, в наступному році в Пекіні відбудеться Паралімпіада-2008. Так ось, участь української паралімпійської збірної в чемпіонаті світу − це останній кваліфікаційний турнір для отримання ліцензій на китайський форум. А тому, безперечно, попереду в нашої команди надзвичайно важлива подія.
Цього разу батьківщина багатьох футбольних талантів прийматиме шістнадцять збірних, які будуть розподілені на чотири групи.
Проводжали футболістів-паралімпійців Григорій Суркіс та Валерій Сушкевич напутніми словами та побажаннями перемог. Виступив із словами вдячності й захоплення видатний у минулому гравець «Динамо», заслужений майстер спорту СРСР Володимир Мунтян, який пообіцяв особисто зустріти гравців в аеропорту, коли вони повернуться, й привітати з успішним виступом команду.
Коли президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич розповів про успіхи, старання й досягнення команди, відчувалася гордість за команду і її гравців. А коли Валерій Михайлович розповів про кожного гравця, яка їх спіткала у житті доля і на фоні яких вад здоров'я здобуваються ці самі успіхи, здавалося, на очі навернуться сльози. Недаремно у повітрі висло питання про те, чи не було думки запросити на прес-конференцію представника національної збірної України, щоб відчути атмосферу самовідданості, характеру й мужності, за допомогою яких гравці цієї команди представляють нашу країну на найвищому рівні.

А молодій національній команді (12 років) уже є чим гордитися. Створена в Дніпропетровську в 1996 році, команда об'єднала в собі гравців Дніпропетровщини, Чернігівщини, Київщини, Волині. Уже в дебютних для себе Всесвітніх іграх ДЦП у 1997 році збірна України посіла почесне четверте місце. У 1998 році українські футболісти взяли участь у першому для себе чемпіонаті світу, який проходив у Ріо-де-Жанейро, і відразу ж завоювали титул чемпіонів. Чотири футболісти тієї збірної − Євген Жучинін, Володимир Кабанов, Сергій Новопольцев та Сергій Крот − ввійшли до символічної збірної III чемпіонату світу. У 1999 році українці стали чемпіонами Європи.
На XI Паралімпіаді-2000 у Сіднеї (Австралія) українська футбольна команда завоювала срібні нагороди. У 2002 році чемпіонат Європи вперше проходив в Україні, в Києві. На ньому наша команда стала чемпіоном Європи. Після цього національна збірна з футболу ДЦП стала першою в світовому рейтинг й досі очолює його. У 2003 − чемпіони світу (Аргентина, Буенос-Айрес). На XII Паралімпіаді 2004 в Греції (Афіни) збірна завоювала ще й титул Паралімпійських чемпіонів. У 2006 команда знову стала переможцем. Цього разу − чемпіоном Європи в Дубліні (Ірландія).

Ось і цього разу керманичі ФФУ побажали нашій збірній тільки найвищих досягнень. До Бразилії вирушили: Володимир Кабанов, Тарас Дутко, Денис Пономарьов, Андрій Цуканов, Костянтин Симашко, Володимир Антонюк, Віталій Трушев, Ігор Косенко, Сергій Вакуленко, Іван Шкварло, Олексій Гетун, Анатолій Шевчик. Головний тренер − Сергій Овчаренко, тренер − Юрій Тимофєєв. Отож, побажаємо нашим хлопцям удачі на бразильських просторах, хоча ці хлопці заслуговують на те, щоб ними пишатися вже зараз.

+++

Григорій Суркіс: Революція у футболі неможлива. Потрібна еволюція

Олексій Комаровський
Український футбол
26.10.07

Зустріч представників ЗМІ з президентом ФФУ Григорієм Суркісом була присвячена від'їзду паралімпійської збірної до Бразилії на Чемпіонат світу-2007 з футболу серед паралімпійських команд. А тому серед актуальних питань була й тема збірної з даного виду футболу. Власне, про гравців національної паралімпійської збірної й почалася розмова. Були порушені у бесіді й такі актуальні питання, як реформи в європейському футболі, що здійснюються з ініціативи президента УЄФА Мішеля Платіні й можливі вже в найближчому майбутньому, і, звичайно, не оминули злободенні проблеми у вітчизняному футболі.
− У людей, які мають проблеми зі здоров'ям, нині є можливість сконцентрувати увагу на певному виді спорту й уникнути психологічних проблем, − розпочав розмову президент ФФУ Григорій Суркіс. − Завдяки духу, мужності і волі хлопці досягають просто видатних результатів! Таким чином вони доводять громаді, що, не дивлячись на всі проблеми, злидні, які ми переживаємо, можна не впадати у відчай і вести здоровий спосіб життя. А це є справжня пропаганда здорового способу життя саме здоровим людям. Заклик до того, щоб не пити, не палити, не вживати наркотиків і не піддаватися іншим подібним спокусам вулиць. І, відповідно, суспільство нашої країни, як і будь-яке цивілізоване суспільство інших країн, повинно піклуватися про людей, які дуже потребують допомоги. Я вважаю, що все, чого досягли ці хлопці за останні десять років, − це демонстрація справжнього ДУХУ українського суспільства.
− Зараз Мішель Платіні готує реформу в європейському футболі. З його вуст ось уже місяць звучать різні заяви, зокрема про те, що його не влаштовує засилля грошей. Хотілося б почути, яких саме змін може очікувати європейський футбол і як ці зміни вплинуть на український футбол?
− Я так розумію, що питання стосується зміни формату розіграшу єврокубків? В цьому немає нічого нового. Президент УЄФА Мішель Платіні, ще будучи кандидатом у президенти, звернувся до європейської футбольної спільноти з передвиборчою програмою. Він досяг свого − знайшов підтримку в європейських національних асоціацій, очолив Європейський футбол і поступово починає втілювати в життя задумане, свою футбольну філософію. У нього величезний, багатий досвід футболіста, він багато років працює в якості функціонера. Спочатку − в Федерації футболу Франції, співголовою комітету Чемпіонату світу-1998. Потім він був членом Виконкому УЄФА і ФІФА, особистим радником Зеппа Блаттера. Його реформація може принести успіх. Інша річ, що Ліга чемпіонів сама по собі є дуже якісним продуктом, в першу чергу, з точки зору глядацького інтересу і, відповідно, фінансового успіху. А ось наскільки Ліга чемпіонів залишиться конкурентоспроможним турніром, настільки буде відповідати вимогам найвидовищного заходу в футболі (адже, окрім турнірів збірних команд − Чемпіонату світу і Європи, є ще й клубний футбол) відповідно до цих реформ − це дуже важливе питання. Наприклад, Кубок УЄФА, безперечно, потрібно реформувати. Оскільки в тому форматі, в якому він проходить зараз, він не є продуктом, який фінансово себе виправдовує. У першу чергу, для спонсорів.
Платіні, так само, як і президент ФІФА Блаттер, говорить про те, що в футболі повинна бути національна ідентифікація, тобто, він проти засилля в командах легіонерів, а звідси виникають проблеми в «грошових мішків». Той, хто сьогодні може купити найкращих гравців, фактично отримує монопольне право постійно завойовувати все нові й нові висоти в європейському й світовому футболі. Тому пріоритетним для УЄФА є присутність в командах власноруч виплеканих гравців. Сьогодні Блаттер і Платіні вважають можливим, щоб Європейський союз знизив планку вимог до футболу, як до соціального явища. Тобто, не заганяти футбол у рамки законів, які існують для переміщення при працевлаштуванні. Є, звичайно, вимоги до всіх країн, які входять до Європейського союзу, але свобода при переходах з клубу в клуб у Європі повинна також бути.
− Платіні в одному із своїх виступів вже висловив занепокоєння щодо деяких клубів англійської прем'єр-ліги, котрі фінансують іноземці. Називалися імена конкретних людей. Наприклад, Абрамовича…
− Сьогодні Платіні згадує не лише Абрамовича, оскільки вже п'ять чи шість англійських клубів є власністю осіб, які не є громадянами Англії. А це потужні корпорації й люди, які володіють мільярдними капіталами, безперечно, закохані у футбол, інакше б не вкладали в нього великі інвестиції.
− Як з таким явищем боротися?
− Лише за столом перемовин. Жодним чином не можна чогось досягати шляхом заборон.
− Тобто, жодних жорстких реформ і жодних революцій?
− Я не думаю, що революції можливі в футболі Лише еволюція.
− Можливі реформи в форматах турнірів Ліги чемпіонів і Кубка УЄФА можуть позначитися на українському футболі?
− Не думаю. Хоча ми й виступаємо в Лізі чемпіонів або претендуємо на виступ у ній двома командами, хоча наші гранди й підсилюються кваліфікованими, талановитими гравцями з інших країн, але доки в нас не підвищиться конкурентоспроможність національного чемпіонату, я не вірю в те, що наші клуби досягатимуть великих успіхів на євроарені. Знову ж таки, не революційно, а еволюційно повинна вирости нова талановита молодь. Українські хлопці, як свіжа кров, повинні влитися в клуби і завойовувати нові висоти.
− Існує думка, що «Динамо» й «Шахтар» − ці два потужні українські клуби створили щось на кшталт гегемонії, яка не йде на користь іншим клубам. Це реалії чи суб'єктивізм?
− З якого саме приводу?
− Існує вплив провідних клубів на різні футбольні чинники, зокрема суддівство…
− Амбіції й людське честолюбство мені зрозуміле. І я підтримую усіх людей, які направляють ці якості на служіння футболу й на створення потужних клубів, на позитивні зміни в структурах нашого футбольного господарства. Безперечно, амбіції не повинні переважати здоровий глузд. Адже лише здоровий глузд і логіка дадуть змогу і кожному клубу, й українському футболу в цілому, прогресувати. Все інше призведе до регресу. Можна, звичайно, розглядати під мікроскопом кожну суддівську помилку. Але, в першу чергу, потрібно створити чистий і прозорий футбол, у якому б результати не калічилися через помилки суддів. Та судді такі ж живі люди, як і всі ми. Нехай хоча б один з президентів клубів скаже, що він не помиляється. Інша справа, що на сьогодні ми підвищили вимоги до суддів. Безперечно, ми можемо говорити про» те, що якість вітчизняного арбітражу покращилася. На міжнародній арені, подивіться, теж трапляються помилки суддів, які впливають на результат. Сьогодні увесь світ говорить про те, що збірна Росії обіграла збірну Англії за рахунок пенальті, якого не було. Однак футбол тим і прекрасний, що він не піддається сумнівам − матч закінчився, рахунок на табло, а в протоколі арбітр пише рахунок зустрічі. І нові технології, як кажуть мої колеги в УЄФА і ФІФА, найближчим часом у футбол не будуть допущені.
Я постійно ставлю запитання: куди поділася та молодь, яка в 70-і, 80-і роки минулого століття підкоряла Європу? Хіба сьогодні менше можливостей займатися футболом? Навпаки − більше. Інша справа, що сьогодні у наших дітей стало більше спокус. У нас, свого часу, їх було менше. І потрібно задуматися, як за таких обставин, коли є безліч спокус, створити відповідні умови й допомогти нашій молоді задуматися над головними людськими цінностями. Як це зробили хлопці, яких ми сьогодні проводжали на Чемпіонат світу. Я впевнений, що ці хлоп'ята думають про футбол навіть тоді, коли їдять і сплять. Вони − приклад для наслідування.
Ми маємо сьогодні достатньо героїв для наслідування − це і Андрій Шевченко, і Олег Блохін, і метри, яких зараз з нами немає. Маю на увазі Валерія Лобановського, який у середині 70-х зміг збудувати команду, найсильнішу у світі. Хтось скаже − це вже історія. Згоден. Але її потрібно пам'ятати. І, звичайно, дивитися вперед. На мій погляд, сьогодні український вболівальник дуже скучив за великими перемогами. Можна, звичайно, вітати президентів і фахівців, які працюють над розвитком клубів і команд. Але одні готові чекати, а інші − за будь-якої невдачі влаштовують істерики. Я проти таких істерик.

+++

Підписатися на новини