Казка з нещасливим кінцем

Збірна України, програвши на своєму полі команді Італії з рахунком 1:2, майже втратила шанси на путівку до фінальної частини Євро-2008. На дубль у виконанні Антоніо ді Натале українці спромоглися відповісти лише єдиним голом Андрія Шевченка.

 

Зміни в складі України

У порівнянні з матчем у Грузії наставник «синьо-жовтих» провів дві заміни − замість Андрія Вороніна на полі з’явився Максим Калиниченко, а Руслана Ротаня змінив Олексій Гай. Не ризикнув Блохін грати проти італійців й з трьома захисниками − на підмогу Русолу, Єзерському та Кучеру тренер відрядив саме Гая.

 

Рятівна поперечина

З перших хвилин стало зрозуміло, що українці налаштовані на цей поєдинок, як на останній бій. Відразу включивши пресинг, наші хлопці змушували помилятися чемпіонів світу. На 4-й хвилині тиск на захисників гостей з боку Калиниченка та Назаренка призвів до порушення правил проти останнього. Штрафний взявся виконувати Шевченко. Удар у капітана «синьо-жовтих» вийшов дуже потужним, але, на жаль, м’яч, оминувши стінку, вцілив у поперечину та вилетів у поле.

 

Активність Шевченка

Втрачений момент аж ніяк не вплинув на настрій господарів. Вони, як і раніше, грали першим номером, за рахунок командної швидкості не даючи підопічним Донадоні приймати правильні рішення. Найактивнішим у ці хвилини був Шевченко, якого постійно шукали передачами партнери. Проте за Андрієм уважно стежили двоє, а в деяких випадках і троє захисників, котрим до певного часу вдавалося, хоча й з великими труднощами, нейтралізовувати капітана українців.

 

Перший удар гостей

Італійці ж перший удар у бік воріт Шовковського спромоглися завдати лише на 18-й хвилині, але ді Натале в оточенні двох оборонців пробив значно вище. Заробивши дебютний «віст» в атаці, гості відразу ж спробували приборкати ініціативу. І хоча візуально вони почали більше володіти м’ячем, ніяких дивідендів така зміна ситуації їм не принесла.

 

Гра на контратаках

Навпаки, збірна України, взявши на озброєння контрвипади, атакувала набагато гостріше. Захисники «синьо-жовтих» вдало діяли на випередження, відбираючи м’яч у нападників Скуадри Адзурри, й завдяки цьому відрізали одразу декількох суперників, надаючи простір своїм хавбекам для успішного наступу.

 

Небезпечний штрафний

Не встигаючи за діями господарів, підлеглі Донадоні знову змушені були порушувати правила. Після чергового фолу, метрів за сорок від воріт Буффона, відповідальність за виконання стандарту ще раз взяв на себе Шевченко. І в цьому випадку його потужний «постріл» ледь не призвів до голу − голкіпер італійців парирував удар перед собою, а захисники не дозволили Олегу Гусєву вдало зіграти на добиванні. Ініціатива знову перейшла до українців, котрі буквально закрили своїх суперників у їхньому штрафному майданчику.

 

Рахунок відкрито

Втім, скористатися розгубленістю суперника нашим хлопцям не вдалося, а апеннинці, трохи оговтавшись, згодом спромоглися відсунути гру подалі від своїх володінь. Здавалося, що перший тайм в такому руслі й добіжить до завершення, але іншої думки були італійці. Гол народився майже з нічого. Монотонну атаку «синіх» перевів на лівий фланг Пірло, звідки він і переправив м’яча до карного майданчика Шовковського. Центр нашого захисту не встиг за ді Натале, який головою вдало підрізав м’яч у дальній кут.

 

Гол від Шеви

Перерва мало що змінила в характері гри. Підопічні Олега Блохіна продовжували тиснути, хоча вже й не так, як на початку матчу. Знову двічі на вістрі атаки опинявся Андрій Шевченко, але двічі ж на шляху м’яча після його ударів вставав Буффон. І все ж таки капітан збірної України домігся свого. Андрій Воронін, незадовго до того вийшовши замість Калиниченка, відкотив під удар Тимощуку, удар в того не вийшов, однак м’яча підібрав Шева і пробив повз Буффона. 1:1 − інтрига відновлюється!

 

Дубль ді Натале

Господарі, не знижуючи обертів та заручившись підтримкою вболівальників, продовжили тиснути на суперника. Але, сконцентрувавши основні зусилля на атаці, знову проґавили контрвипад чемпіонів світу. На 77-й хвилині Антоніо ді Натале, вийшовши віч-на-віч із Шовковським, не залишив тому жодного шансу на порятунок − 1:2.

 

Шансів практично не залишилося

Другий пропущений гол деморалізував українців, які за інерцією провели ще декілька атак, що так і не принесли результату. Команда Донадоні зосередилася виключно на обороні й більше не дозволила себе переграти. Таким чином, збірна України, зазнавши вже третьої поразки в цьому відбірному циклі, майже остаточно втратила шанси на путівку до Австрії та Швейцарії. Наразі від підопічних Блохіна вже нічого не залежить. Путівку до фіналу «синьо-жовті» можуть отримати лише в якості подарунку від суперників, що малоймовірно.

Україна − Італія − 1:2 (Шевченко, 71 − ді Натале, 41, 77).
Україна: Шовковський, Єзерський, Русол, Кучер, Гай, Тимощук, Шелаєв, Гусєв (Мілевський, 88), Калиниченко (Воронін, 61), Назаренко (Гладкий, 70), Шевченко.
Італія: Буффон, Пануччі, Каннаваро, Барцальї, Дзамбротта, Перротта (Аквілані, 69), Амброзіні, Пірло, Каморанезі (Оддо, 78), Якуїнта (Квальярелла, 86), ді Натале.
Попередження: Русол (88) − Каннаваро (28), Перротта (47).

Підписатися на новини