ВЛ: Шевченко стартує з поразки

У середу, 18 липня, завершився стартовий тур національної першості у вищій лізі. В заключному матчі одеський «Чорноморець» на власному полі поступився «Харкову» з рахунком − 0:1. Підопічні Віталія Шевченка, котрі готуються до поєдинків третього раунду Кубку Інтертото проти французького «Ланса», активно напосідали на ворота суперників. Однак на 84-й хвилині чудовий удар зі штрафного Руслана Гунчака змусив їх вдовольнитися поразкою. Нагадаю, турнірну таблицю очолює інший донецький клуб − «Металург», який у столиці обіграв «Арсенал» з рахунком 3:1.

Вища ліга. 1-й тур.
«Чорноморець» − «Харків» − 0:1 (Гунчак, 84).«Металург» З − «Карпати» − 1:0 (Кашевський, 23). «Металіст» − «Нафтовик-Укрнафта» − 2:0 (Девіч, 22, 88). «Закарпаття» − «Таврія» − 1:0 (Бундаш, 66). «Дніпро» − «Кривбас» − 2:0 (Самодін, 3, Воробей, 88). «Ворскла» − «Зоря» − 1:1 (Кравченко, 90 − Цихмейструк, 15). «Арсенал» − «Металург» Д − 1:3 (Жоземар, 59 − Косирін 29, 73, 87). «Шахтар» − «Динамо» − 1:1 (Жадсон, 60 − Рінкон, 25). Матч «Чорноморець» − «Харків» відбудеться 18 липня.

Бразильський день у Донецьку
Українські суперклуби − «Шахтар» та «Динамо» − зустрічалися вже вчетверте за останні два місяці, і знову донеччанам не вдалося здолати свого головного суперника. Нагадаю, в трьох попередніх матчах підопічні Анатолія Дем’яненка двічі перемагали − в фіналі Кубку та матчі за Суперкубок України, а також розійшлися миром у Донецьку − у рамках 28-го туру минулого чемпіонату. Звісно, принциповість двобою змушувала команди діяти на межі своїх можливостей. У першому таймі здалося, що сил та натхнення більше саме у киян. Спочатку вони змарнували кілька небезпечних нагод, зокрема вихід Рінкона віч-на-віч з Андрієм П’ятовим. Згодом бразильський хавбек реабілітувався, ефектно поціливши в кут воріт головою після подачі Олега Гусєва.

Подвиги воротарів
Пропущений гол начебто взагалі вибив гірників з колії. До того ж на їхні атакуючі дії відчутно впливала відсутність за відомих причин капітана Матузалема. Та ще й інший зірковий бразилець Елано поки не повернувся з чемпіонату Південної Америки. Втім, після перерви господарі наполегливіше взялися до справи, і невдовзі оборонні редути динамівців затріщали. Щоправда, дійсно небезпечних ситуацій біля воріт Олександра Шовковського до певного часу не виникало. «Шахтар» зрівняв рахунок після доволі сумбурної атаки, коли м’яч рикошетом від ноги Родріго та перекладини потрапив до Жадсона, котрий з метра не схибив. Наприкінці матчу обидві команди мали шанси вирвати перемогу. Особливо гострими вийшли удари гірника Развана Раца та новобранця «Динамо» Ісмаєля Бангура, проте в тих епізодах бездоганно зіграли воротарі.

Потрійний залп Косиріна
Стартовий тур у вищій лізі можна сміливо назвати домашнім, адже лише один клуб зумів набрати три очки на виїзді. Це вдало стартував донецький «Металург», який завдяки хет-трику Олександра Косиріна переміг серйозно оновлений в міжсезоння «Арсенал». Екс-нападник збірної України втішив уболівальників свого клубу голами на всі смаки: спочатку при виході сам на сам дотепно підсік м’яча над голкіпером, потім невідпорно пробив головою і наостанок з середньої відстані розписався у воротах Віталія Реви потужним ударом з розвороту. Що й казати, фантастичний старт для нападника, котрий в минулому сезоні так і не зміг віднайти свою гру в донецькій команді.

Різний настрій дебютантів
Серед інших матчів відзначимо дебют в топ-дивізіоні ужгородського «Закарпаття» та охтирського «Нафтовика-Укрнафти». Закарпатці всього на рік переривали свої виступи в еліті, заявивши про себе в повний голос одразу ж після повернення. Перемогу над міцною «Таврією» їм забезпечив не зовсім логічний, відверто кажучи, гол Мирослава Бундаша, який покарав воротаря кримчан Сашу Тодича за неякісні дії на виході. Натомість «Нафтовик», продемонструвавши агресивну та комбінаційну гру в Харкові, був битий «Металістом». Команда Мирона Маркевича, що їй скоро стартувати в Кубку УЄФА, дотиснула суперників зусиллями Марко Девіча. У першому таймі сербу вдався результативний удар з-за меж карного майданчику, а по перерві він виявився найспритнішим після подачі з кутового.
Підписатися на новини