Як футболістам України стати учасниками Олімпіади-2020 у Токіо

Футбольні медалі в чоловічому турнірі на літніх Олімпійських іграх 2020 року з 22 липня по 8 серпня розіграють 16 команд.

Матчі футбольного турніру Олімпіади-2020 відбудуться на стадіонах шести японських міст — Токіо, Сайтами, Йокогами, Ібаракі, Сендая і Саппоро.

Що стосується учасників, то на сьогодні відома лише одна збірна, яка представляє країну-господарку форуму. Решта путівок буде розподілена через кваліфікаційні змагання наступним чином.

Квоти по регіонах

По три олімпійські ліцензії мають Африка і Азія, де відповідно в листопаді 2019 року (в Єгипті) і в січні 2020-го (місце поки невідомо) відбудуться чемпіонати в категорії U-23. Дві путівки розіграють на юніорській першості Південної Америки в Чилі. Стільки ж квитків отримають й найсильніші команди відбору в зоні КОНКАКАФ. Одна путівка дістанеться переможцю Тихоокеанських ігор в Самоа. Всі ці турніри пройдуть у 2019 році.

І, нарешті, ще чотири ліцензії знайдуть своїх володарів у червні 2019-го, за підсумками молодіжного чемпіонату Європи (U-21), який відбудеться в Італії та Сан-Марино.

Розклад в Європі

Відбірний турнір на Євро-2019 (U-21) вже стартував. У фінальну стадію потраплять найсильніші збірні дев’яти груп, а також два переможця раунду плей-офф, в якому візьмуть участь чотири найкращі команди з тих, що посядуть друге місце (у заочному конкурсі відкидаються очки з аутсайдером). До цієї компанії приєднається Італія в ролі господарки.

Дюжина учасників побореться за медалі першості і паралельно — за путівки до Японії. Вони дістануться всім чотирьом півфіналістам.

Перспективи України

Молодіжна збірна України, яку очолює Олександр Головко, виступає у четвертій групі кваліфікації і вже встигла провести п’ять матчів — у Латвії (1:1), Андоррі (6:0), Шотландії (2:0), а також вдома з Голландією (1:1) та Англією (0:2). Після першого кола синьо-жовті посідають третє місце та продовжують боротьбу за вихід з групи.

Нагадаємо, що за всю історію Україна на олімпійському футбольному турнірі ще не виступала, а найреальніший шанс пробитися туди (на ОІ-2012) мала в 2011 році. Проте перспективна команда Ракицького, Степаненка, Гармаша, Коноплянки, Ярмоленка, Кравця і Зозулі своїм шансом не скористалася. Та й взагалі фінішувала на Євро-2011 (U-21) на останньому, восьмому місці.

Додамо, що на Іграх-2020 кожна збірна отримає право заявити 18 футболістів, які народилися після 1 січня 1997 року. Правила також передбачають наявність у команді трьох виконавців віком більше 23 років.

Підписатися на новини