Офіційно. Наразі в УАФ не розглядають іншого варіанту, окрім догравання турнірів сезону-2019/2020

Перший віце-президент УАФ Олег Протасов прокоментував для офіційного сайту організації поточний стан справ в українському футболі, пов'язаний із проблемами, що спричинила пандемія вірусу COVID-19.

— Із перших днів, коли стала очевидною загроза через пандемію, ми перебуваємо в тісному контакті з УЄФА та ФІФА, — сказав Олег Валерійович. — Як відомо, УЄФА провів уже дві відеоконференції за участі керівників УАФ та інших національних асоціацій. Про рішення, які після обговорення на цих зустрічах онлайн приймаються Виконкомом УЄФА, ми оперативно повідомляємо українську футбольну родину на нашому офіційному сайті. Після цього відповідні розпорядження надходять до комітетів та регіональних асоціацій. Окрім того, я й інші керівники УАФ та її підрозділів постійно, фактично — цілодобово, перебуваємо на зв’язку та готові відповісти на можливі питання.

Але, на жаль, зараз неможливо говорити про конкретні дати, коли футбол повноцінно відновиться та знову стане доступним для глядачів. Пов’язано це з неможливістю прогнозування ситуації з пандемією.

Так, УЄФА спочатку планував закінчити сезон до кінця червня. Зараз, як відомо, ці терміни зсунули на серпень. Але ніхто не може сказати, що це остаточне рішення. Тому ми будемо й надалі слідувати рекомендаціям УЄФА та ФІФА. Іншого шляху в нас немає.

Зокрема, із самого початку УЄФА рекомендував за можливості, до введення в країні карантину державними органами, продовжувати проводити матчі національних турнірів і єврокубків. При цьому були введені обмеження, і поєдинки проходили без глядачів. Не лише ігри національних чемпіонатів, а й матчі єврокубків.

У нас, зокрема, так пройшли поєдинки 23-го туру УПЛ та один із матчів чвертьфіналу Кубку України. Жодної підстави для скасування цих поєдинків в УАФ та УПЛ не було! Мені дивно чути та читати закиди в бік УАФ із цього приводу. До введення державними органами карантину по всій країні чи в окремих регіонах ми не мали підстав призупиняти футбольні змагання.

Адже ми не планували й зараз не розглядаємо варіант дострокового зупинення чемпіонату. У нас є впевненість, що на цьому етапі, з урахуванням рішень УЄФА, сезон буде продовжено до серпня, а отже, є можливість закінчити чемпіонат і зіграти вирішальні матчі Кубку України. Звичайно, ми враховуємо те, що командам знадобиться час на підготовку для відновлення першості. Скільки саме часу буде потрібно перед рестартом, ми обов'язково узгодимо спільно з представниками клубів. 

Повторюся, на даному етапі інші варіанти, окрім повноцінного догравання чемпіонату, УАФ не розглядаються. Тому я прошу фахівців, тренерів, власників клубів не спекулювати на цій темі! Варіанту «Б» в УАФ наразі немає, і думка керівництва одностайна — чемпіонат потрібно дограти.

Фантазувати, домислювати якісь варіанти зараз не потрібно. Ми чекаємо на подальший розвиток подій і сподіваємося, що ситуація в боротьбі з вірусом COVID-19 стабілізується, хоча в УЄФА нинішній час називають періодом повної невизначеності.

Нещодавно ФІФА створила робочу групу, до якої ввійшли представники її адміністрації, а також генеральні секретарі та вищі посадові особи всіх конфедерацій. Ця група, зокрема, розробляє рекомендації щодо зміни дат фінальних турнірів, які проводяться ФІФА.

Окрім того, під керівництвом ФІФА створено робочу групу з питань трансферів, куди входять представники ключових зацікавлених сторін — конфедерацій, асоціацій, ліг, клубів та гравців. Завдання, поставлене перед цією групою, — якнайшвидше випустити відповідні вказівки та рекомендації. Крім того, кожна національна асоціація має призначити координатора з роботи з глобальним фондом підтримки футболу, який буде створено ФІФА. Тільки-но в цих питаннях будуть конкретні рішення, ми одразу проінформуємо про них футбольну спільноту.

Така сама позиція й щодо відповідних рішень УЄФА. Поки що можна говорити лише про те, що, як ми вже повідомляли, терміни, пов’язані з усіма клубними змаганнями УЄФА сезону-2020/2021, переносяться до подальших повідомлень. Зокрема це стосується переходу та реєстрації гравців, нові терміни для яких визначить УЄФА.

Також нагадую, що Виконавчий комітет УЄФА підтвердив свою повну підтримку ліцензування клубів та фінансового Fair Play і погодився, що нинішні виняткові обставини потребують певних коректив, які полегшать роботу асоціацій та клубів. Також УЄФА надав УАФ та іншим національним асоціаціям більше часу для завершення процесу ліцензування клубів, поки не буде визначена процедура їхнього потрапляння до клубних змагань під егідою УЄФА наступного сезону.

Ще одне важливе рішення, про яке ми повідомляли, але яке варто ще раз відзначити, — внаслідок повної невизначеності, що склалася в результаті поточних надзвичайних подій, Виконавчий комітет УЄФА вирішив на наступний сезон призупинити дію ліцензійних правил щодо клубів, які стосуються підготовки та оцінки їхньої фінансової діяльності.

Знаю, що відповідні рішення готуються на розгляд і Виконкому УАФ, який має пройти найближчим часом.

Ще раз закликаю всіх представників футбольної спільноти в цей непростий для всіх нас період бути виваженими у своїх діях і коментарях. Можу запевнити, що Українська асоціація футболу робить усе можливе, щоб ми з найменшими втратами повернулися до повноцінного футбольного життя. Дуже хочу, щоб це відбулося якнайшвидше.

Зберігайте спокій, оптимізм — і будьте здорові!

НОВИНИ ПО ТЕМІ
01.08.2023 10:08

Олег Протасов: «Матчі чемпіонату демонструють світові нескореність та переможний дух нашої держави»

Перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов прок...

Підписатися на новини